Page 1

DSWijzer nr. 48-2010

Doof of zo?! Het Vierdaagse Virus

Drempels Weg bij DSW

plak hier de adressticker


Inhoud 3

Van de redactie

4

Van de directie

5

Welkom: Wendy van Willigen

6

Kort & krachtig

8

Succesverhaal: Jaap en Eric werken bij Interlanden

10

colofon

Tips & tricks: communiceren doe je zo!

11

Gemeente aan het woord

12

Doof of zo?!: Fer heeft een cochleair implantaat

14

Sportfanaten: Michiel en Dolf wandelen

16

Lekker gezond!: vitaminebommen in de kantine

17

Welkom: Erik de Lange

18

Leren is leuk!: opleidingen in het groen

20

Doof of zo?!: de ambities van Rewie

22

Kort & krachtig

24

Doof of zo?!: Drempels Weg

26

Welkom: Veronique Duijndam

27

Geef maar door!

28

Puzzel

DSWijzer verschijnt vier keer per jaar, dit is de tiende jaargang, nummer 48, 2010

Oplage: 950 exemplaren Redactie: Rika Geukes (DSW Rijswijk), Bureau Karin de Lange bv, Den Haag Eindredactie en bladcoรถrdinatie: Bureau Karin de Lange bv, Den Haag Ontwerp en druk: Zijlstra Drukwerk, Rijswijk

DSW Rijswijk en Omstreken Edelgasstraat 250 2718 TC Zoetermeer Postbus 586 2700 AN Zoetermeer T: 079 - 363 34 00 F: 079 - 363 34 99 E-mail: info@dswrijswijk.nl

2

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

DSW Groen & Milieu Steenplaetsstraat 2a 2288 AA Rijswijk Postbus 586 2700 AN Zoetermeer T: 070 - 326 14 58 F: 070 - 326 14 50 E-mail: d.vis@dswrijswijk.nl

DSW De Sionsgaerde Van Rijnweg 1a 2286 KC Rijswijk Postbus 586 2700 AN Zoetermeer T: 015 - 214 40 44 F: 015 - 215 80 47 E-mail: d.edelenbos@dswrijswijk.nl


Van de redactie Beste collega’s, De vakantie is achter de rug, de scholen zijn weer begonnen en de wegen staan weer vol files. Hebben jullie ook zo genoten van het mooie weer? We mogen zeker niet klagen: we hebben een aantal mooie weken gehad. Ook fijn voor de kampeerders onder ons. Je zou toch maar alleen regen hebben en met je tentje van het terrein afspoelen. Nee, dan is een lekker zonnetje toch het betere werk.

Gebreide badpakken Als ik terugdenk aan mijn jeugd, hadden we ’s zomers áltijd mooi weer. (Maar dat zal vast niet helemaal waar zijn.) We bouwden met alle buurtkinderen tentenkampen. Geen kleed, deken, stok of zeil was veilig. Als we geluk hadden, mochten we van onze ouders in de tenten blijven slapen. Zij hielden wel een oogje in het zeil. Het mooiste was als de moeders rond etenstijd allerlei lekkers kwamen brengen. Zoals een stapel pannenkoeken, een pan macaroni of een toetje. In die tijd was dat meestal zelfgemaakte pudding of een appel. Veel snoep kregen we niet. Mijn moeder maakt vaak zelf chips, van grote aardappelen. Dat was een echte lekkernij. Op echt hete dagen vulden we teiltjes met water. En dan zaten we soms wel met z’n drieën in zo’n klein teiltje. Badpakken waren gebreid of zelfgemaakt. Als je foto’s uit die tijd terugziet, natuurlijk zwart-wit, zag het er niet uit! Maar ja, we liepen allemaal voor gek.

Alles met mate Maar weer even terug naar het hier en nu. Sinds de Gezondheidsweek is het aanbod in de kantines een stuk gezonder geworden. En er komt steeds meer bij. Dat is fijn om te zien. Iedereen bepaalt natuurlijk zelf of hij gezonde dingen wil eten. En af toe zondigen is helemaal niet erg. Maar alles met mate. Als je dan een keer iets ongezonds eet, geniet je er des te meer van!

Doof of zo?! Het thema van deze DSWijzer is ‘Doof of zo?!’. We hebben dove en slechthorende collega’s geïnterviewd. Ook lees je meer over de werkgroep Drempels Weg. Ik wens jullie veel plezier toe met dit nummer! Rika Geukes

Vette hap Tegenwoordig hebben de kinderen veel minder speelruimte buiten. Vooral hier in de Randstad. Geen wonder dat veel kinderen vaak achter de tv of computer hangen. Ze worden te zwaar en te dik. Omdat ze te weinig bewegen en omdat er zo veel fastfood te koop is. Als je tegenwoordig naar de supermarkt gaat, schaam je je soms voor alle vette happen die je ziet liggen. DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

3


Van de directie Beste mensen, Ruim vijftig van onze medewerkers zijn doof of slechthorend. Reden genoeg om aan deze groep collega’s eens extra aandacht te besteden. Want het gaat niet altijd even makkelijk, de samenwerking tussen doven en slechthorenden en mensen die wel kunnen horen. Daarom heeft deze DSWijzer als thema ‘Doof of zo?!’.

Drempels Weg Sinds begin van het jaar kennen we binnen DSW de werkgroep Drempels Weg. Deze werkgroep bestaat uit negen medewerkers, zowel horend als doof. Samen willen zij het begrip voor elkaar op de werkvloer vergroten. Zodat iedereen een fijne werkplek heeft. Waar iedereen zichzelf zo veel mogelijk kan ontwikkelen. En iedereen kan toewerken naar het ultieme doel: een baan buiten de muren van DSW.

Auri Signum Mani Nienke Fluitman begeleidde de werkgroep. Nienke is lerares Nederlandse gebarentaal en heeft haar eigen bedrijf: Auri Signum Mani. Samen met Nienke werkte de werkgroep de afgelopen maanden hard aan een handboek. En zijn er plannen voor een film en een gedragscode, speciaal over de communicatie tussen doven en horenden. Lees meer over de werkgroep op pagina 24/25.

Drempelvrij.nl Benieuwd naar wat drempelvrij.nl precies inhoudt? Neem dan eens een kijkje op de website: www.drempelvrij.nl.

4

DSWi j ze r n r. 47 - j u n i 2 0 1 0

Drempelvrij.nl Maar hier laten we het niet bij. We zijn ook druk bezig met het vernieuwen en verbeteren van onze website. We willen meer kleur, frisse foto’s en een groter lettertype. Hiermee willen we bereiken dat alle mensen met een beperking onze website goed kunnen lezen en gebruiken. Zodat we voldoen aan de eisen van drempelvrij.nl.

Leren is leuk! Ook kunnen jullie in deze DSWijzer lezen over dove chauffeur Rewie en het speciale ‘gehoorapparaat’ van Fer. En over horende collega’s. Zoals Michiel en Dolf, die allebei ontzettend graag wandelen. Of Marco, Mark en Nico, die alle drie weten: leren is leuk! Ik wens jullie veel leesplezier toe! Remco Wijnia Algemeen directeur


Welkom

“Ik bewonder mensen die kansen pakken”

Administratief medewerkster, vertel … “Samen met mijn collega’s verwerk ik elke week de gemaakte uren. Ook verwerken we de zieken betermeldingen. En ondersteunen we jobcoaches Henriëtte en Mirjam, en manager Joyce. Daarnaast maken we de contracten op voor opdrachtgevers en hebben we veel telefonisch contact met de gedetacheerde medewerkers.”

Wat vind je het leukst aan deze baan? “Ik ben bij de eerste workshop Sterk Gedetacheerd aanwezig geweest. Ik heb hiervan een verslag gemaakt en geholpen met het opstellen van de profielen van de deelnemers. Dit vond ik erg leuk om te doen. Ik hoop dat ik bij de volgende workshop weer aanwezig kan zijn.”

Waar werkte je hiervoor? “Olympia Uitzendbureau, als vestigingsmanager.”

Hoe ben je bij DSW terechtgekomen? “Ik wilde graag meer tijd doorbrengen met mijn dochter. Daarom ben ik op zoek gegaan naar meer balans tussen werk en privé. Zo ben ik bij DSW terechtgekomen.”

Verliefd, verloofd, getrouwd? “Vorig jaar september ben ik getrouwd met Rob. We hebben samen een dochtertje van achttien maanden. Haar naam is Kaya. We wonen in Zoetermeer.”

Wat doe je in je vrije tijd? “In mijn vrije tijd ben ik eigenlijk altijd met mijn dochtertje bezig. Wanneer zij op bed ligt, zit ik graag ontspannen op de bank met een boek. Daarnaast hou ik erg van koken. Ik sta dus graag in de keuken om voor mijn man en vrienden een heerlijke maaltijd te bereiden.”

Wendy van Willigen Geboortedatum: 9 september 1979 Woonplaats: Zoetermeer Afdeling: Detacheringen & Begeleid Werken Functie: administratief medewerkster In dienst sinds: 1 mei 2010

Wat is je favoriete vakantieland? “Ik heb geen favoriet vakantieland. Als ik maar lekker in de zon kan zitten vind ik het goed! Mijn ideale vakantie is lekker ontspannen aan het zwembad in de zon!”

Voor wie heb je bewondering? “Ik heb bewondering voor mensen met doorzettingsvermogen. En voor mensen die kansen pakken om verder te komen.”

Wat is je wens voor de toekomst? “Uiteraard hoop ik gezond en gelukkig te blijven! Binnen DSW hoop ik dat we op de afdeling Detacheringen & Begeleid Werken nog veel meer mensen aan een leuke baan kunnen helpen!” DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

5


Kort & krachtig Cock, geniet van je pensioen!

Op 5 oktober 1981 kwam Cock Groenheijde bij DSW in dienst. En begin dit jaar stopte hij ermee. Na bijna dertig jaar heeft Cock afscheid genomen van DSW en zijn collega’s. En gaat hij genieten van zijn pensioen. Cock heeft op verschillende afdelingen gewerkt: het Administratief Centrum, Microverfilming & Mailing, Groen & Milieu en ten slotte op de afdeling Verpakken. En met veel plezier: hij heeft niet gebruikgemaakt van de VUT-regeling. Hij wilde tot zijn 65ste blijven werken. Maar nu heeft Cock tijd voor al zijn hobby’s. Zo gaat hij elke dag sporten, luistert hij graag naar muziek (Cock heeft ongeveer zeshonderd cd’s!) en leest hij veel. Zijn lievelingsschrijvers zijn Vladimir Nabokov, Maarten ‘t Hart, Yvonne Keuls en Simon Carmiggelt. Ook zit Cock nog op een damclub. Kortom: hij komt tijd te kort. Namens alle collega’s van de afdeling Verpakken: Cock, bedankt voor de trouwe dienst. We wensen je alle goeds toe voor de toekomst!

6

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0


De Sionsgaerde: afwisseling, nieuwe ervaringen en rieten rendieren Kwekerij de Sionsgaerde werkt regelmatig voor verschillende opdrachtgevers. Zoals Koninklijk Tuinbouwbedrijf Lemkes uit Bleiswijk, een vaste klant van de kwekerij. Lemkes stuurde ons maandag 2 augustus vijfduizend heesters van de soort ‘hebe’. De opdracht: de oude pot vervangen door een schone pot, een sticker met barcode op de pot plakken en een steeketiket bijsteken. Het leuke van deze opdrachten, die we loonopdrachten noemen, is de afwisseling voor de medewerkers van de Sionsgaerde. Zij werken meestal met de ‘hedera helix’. Daarbij is het erg leerzaam om eens ervaring op te doen met andere werkzaamheden. Deze ervaring kan weer goed van pas komen bij bijvoorbeeld een groepsdetachering. De volgende opdracht staat al weer op de agenda. In november gaat de kwekerij aan de slag voor Van Loon Plantdecoratie. We zullen dan honderden poten ‘hedera wonder’ in rieten rendieren plaatsen, voor kerstmarkten in heel Nederland.

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

7


Succesverhaal

Naast folders en kranten bezorgt Interlanden ook reclameposters.

“Eén gebaar en iedereen weet genoeg” Jaap Huijsman en Eric Verschuur zijn gedetacheerd bij Interlanden. Interlanden bezorgt al meer dan dertig jaar reclamefolders en huis-aan-huisbladen. Elke week gaan ruim 24.000 bezorgers op pad om alle brochures en kranten te bezorgen. Jaap en Eric werken aan de lopende band. En zijn allebei doof. Maar daar hebben ze bij Interlanden absoluut geen last van!

In de grote hal van het Zoetermeerse bedrijf Interlanden is het een drukte van belang. Medewerkers lopen heen en weer. Op meterslange machines zoeven folders en krantjes in razend tempo voorbij. Iedereen heeft zijn eigen taak. 8

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

De sfeer is prettig en dynamisch. Hier zijn Jaap en Eric bijna dagelijks aan het werk.

Lopende band Op de lopende band van de machines ­liggen


Jaap aan het werk achter de lopende band.

tientallen verschillende reclamebladen. Jaap, Eric en andere c­ ollega’s leggen de folders netjes op de band. De machines nemen van elke folder een exemplaar en maken zo een bundeling van verschillende folders. Sommige bundels worden geseald. Dit betekent dat er een plastic hoes omheen komt, zodat het papier beschermd is tegen regen en stof. Ondertussen controleren Jaap en Eric of alles goed verloopt en of er nog voldoende folders zijn. En verrijden ze pallets vol folderpakketten naar een centrale plek in de hal. Daar wachten de folders om bezorgd te worden.

Goed opletten “Het is leuk werk”, vertelt Eric. Hij werkt al 26 jaar bij DSW en is sinds kort gedetacheerd bij Interlanden. “Maar je moet wel goed opletten. De machine kan de folders heel snel bij elkaar sorteren. Je moet er dus voor zorgen dat de folders in de machine niet opraken.” Jaap werkt pas één jaar bij DSW. Net als Eric had hij geen speciale cursus of opleiding nodig om gedetacheerd te worden. Hoewel het werktempo hoog is, vinden ze dat er een ontspannen sfeer hangt.

Eric verrijdt pallets met folders naar de centrale plek in de hal.

Ook aan de slag bij Interlanden? Jaap en Eric zijn erg blij met hun detachering bij Interlanden. Lijkt het jou ook wat? Vraag je werkleiding naar de mogelijkheden!

Eric: “Soms gebaren Jaap en ik tijdens het werk. Met onze collega’s hebben we minder contact.” Dat is niet zo raar. “De machines maken best veel lawaai. Horende collega’s kunnen elkaar niet altijd goed verstaan. Wij zijn hier dus niet de enigen die niks kunnen horen”, vertelt Jaap. “En omdat wij gebarentaal kunnen, is het toch mogelijk om met elkaar te praten als de machines aanstaan.”

Pauze Om ook met andere medewerkers te kletsen, leren Joop en Eric hun horende collega’s gebaren. Jaap: “Als we vroeger pauze mochten nemen, riepen de horende collega’s altijd heel hard ‘Pauze!’. Wij konden dat niet horen. Daarom hebben wij hen het gebaar voor timeout geleerd. Als we nu even mogen rusten, gebaart iedereen een grote T met twee handen. Hartstikke handig! En als onze folders op zijn, maken we een groot kruis met onze armen. Iedereen weet dan wat we bedoelen. Eigenlijk hebben onze collega’s baat bij de gebaren die wij hen leren.”

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

9


Doof of zo?! Tips & tricks: communiceren doe je zo! Benader een dove/slechthorende collega niet van achteren, maar van opzij of van voren. Zo laat je hem/haar niet schrikken.

m! o d t r nie a a m ve/ o d Doof n l ee e d n lega l a o h c e B de n e r o h nd. t i k h c n i e sl kle n e e ls niet a

Zorg dat je d slec ove htho / rend je go e co ed k lleg unn je p a’s e raat n z ien a . Kijk zorg ls ze a voo an e r he n lder lich t.

Zorg dat je mond leeg is als je met een dove/slechthorende collega praat. Dit maakt het liplezen makkelijker.

Neem

de tij d om slech een d thore ove/ nde c iets u olleg it te l a egge Je ku n. nt de bood ook o scha p psch rijven .

Neem altijd de moeite om zelf met een dove/slechthorende collega te praten. Geef vragen of opmerkingen liever niet via een ander door. 10

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

Niet alle doven/slechthorenden gebruiken dezelfde gebaren. Neem de tijd om elkaar te begrijpen.


Gemeente aan het woord “Mijn naamgebaar? Dat is een hanenkam” Gebaren uitbeelden en communiceren met dove of slecht­ horende collega’s is niets nieuws voor de Zoetermeerse wethouder Edo Haan. Hij vertelt waarom. Kunt u gebarentaal?

tot de arbeidsmarkt aan een baan. Dus ook mensen met een beperking. Ik zorg ervoor dat de werkomstandigheden voor (dove en slechthorende) medewerkers goed blijven.’

“Een paar jaar geleden zat een dove man in de Zoetermeerse gemeenteraad. Bij elke vergadering was een doventolk aanwezig. Zo leerde ik het gebaar voor haan, mijn achternaam. De doventolk bracht zijn hand boven zijn hoofd en maakte een soort hanenkam. Dat werd mijn naamgebaar.”

Vindt u dat doof of slechthorend zijn een probleem is voor je werk?

Gebruikt u dit gebaar nu nog?

Wat is de afgelopen jaren veranderd bij DSW?

“Ik ben regelmatig bij DSW voor een toespraak of een feest. Maar ik heb mijn naamgebaar nog nooit gebruikt. Meestal zijn er tolken aanwezig als ik een praatje houd. Maar ik vind het een goed idee om zelf mijn naam te gebaren.”

Wat kan de gemeente doen voor dove en slechthorende medewerkers van DSW? “De gemeente helpt mensen met een afstand

Edo Haan is ruim acht jaar wethouder van de gemeente Zoetermeer. Hij houdt zich onder meer bezig met Werk & Inkomen. Sinds 2002 is hij bij DSW voorzitter van het dagelijks bestuur en het algemeen bestuur. Ook komt hij geregeld langs op de Edelgasstraat.

“Ik zag aan mijn collega in de gemeenteraad dat dat niet zo hoeft te zijn. Natuurlijk moeten er wel voorzieningen zijn die de communicatie makkelijker maken. Zoals doventolken.”

“Er zijn steeds meer medewerkers gedetacheerd. Zo zie ik vanuit mijn kantoor elke dag DSW-medewerkers in herkenbare oranje jassen. Zij verzorgen het groen in de wijken, tot grote vreugde van de wijkbewoners. Soms worden ze door de wijkbewoners uitgenodigd voor een kopje koffie!”

Wat gaat er de komende periode gebeuren? “Ik hoop dat er meer restaurants als De Zoetelaar komen, waar mensen met een beperking in de bediening en de keuken werken. Doof zijn is ook daar geen probleem. Als bezoekers een drankje willen bestellen, schrijven ze hun bestelling gewoon op.” DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

11


Doof of zo?!

Fer: “Laatst vroeg iemand of ik van de geheime politie ben!”

Fer hoort weer luid en duidelijk! Op www.doof.nl ontmoette Fer Schuncken zijn kersverse vrouw. Voor haar verliet hij het heuvelrijke Limburg en kwam hij naar de drukke Randstad. Gelukkig kon hij snel bij DSW aan de slag. Sinds oktober 2007 hoeft dat niet meer als slechthorende. Dankzij een speciaal apparaat in zijn hoofd, het cochleair implantaat, kan hij de wereld om zich heen weer luid en duidelijk horen. “Ik ben slechthorend geboren. Op de kleuterschool kreeg ik veel straf, omdat de juf dacht dat ik niet naar haar luisterde. Toen ik ouder werd, ging mijn gehoor steeds verder achteruit. In 1987 was ik zelfs twee keer plotseling doof. Pas na een week kwam mijn gehoor terug. Vanaf dat moment bezocht ik veel doktoren en specialisten. Niemand kon verklaren waarom ik 12

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

ineens niets meer kon horen. Ook werd ik gek van de constante piep in mijn oren. Ik moest zelfs bijna mijn werk opgeven omdat ik zo slecht hoorde.”

Eng apparaat? “Op een gegeven moment stelde een arts voor om een cochleair implantaat te nemen. Veel


Met zijn eigen telefoon kan Fer nu een gesprek voeren.

mensen kiezen hier liever niet voor. Ze vinden het eng dat er een apparaatje in je hoofd zit. Ik begrijp dat best. Aan de operatie zitten namelijk risico’s vast. Je kunt verlamd raken in je gezicht of hersenvliesontsteking krijgen. Niet iedereen krijgt zo’n apparaat. Je mag bijvoorbeeld niet helemaal doof zijn. Als je nooit hebt geleerd hoe bijvoorbeeld het woord boom klinkt, dan weet je dat ook niet met dit apparaat.”

Geheime politie “Vlak na de operatie moest ik twaalf weken lang heel veel oefenen. Hoe klinkt een rinkelende sleutelbos of een startende motor? Gelukkig werkt mijn vrouw bij Beter Horen, een winkel met hoortoestellen. Zij weet er veel van af, dus dat zit wel goed. Ik ben heel erg blij met het implantaat. Het resultaat is fantastisch. De ruis en de piep in mijn oor zijn niet helemaal weg, maar ik kan iedereen weer horen. Soms

Hoe werkt een cochleair implantaat? 1. In het ziekenhuis plaatst de arts het implantaat in het hoofd. 2. Zes weken later plaatst de arts een soort computertje achter het oor. Deze computer is via een magneet verbonden aan het implantaat. 3. In de computer zitten twee microfoons die het geluid opvangen. 4. In het oor geven de zenuwen het geluid door aan de hersens. 5. De hersens zetten het geluid om in het beeld dat bij een bepaald geluid past. Wil je meer weten over het cochleair implantaat? Loop gerust eens langs bij Fer. Hij vertelt je er graag meer over.

kijken mensen raar op als ze het apparaat zien. In de supermarkt vroeg laatst iemand of ik van de geheime politie ben. Daar kan ik wel om lachen.”

Telefoneren Fer hoort nu zó goed dat hij met zijn eigen telefoon een gesprek kan voeren. Als hij gebruikmaakt van een draadloze telefoon van DSW, ziet hij de naam van de beller in het scherm. En gaat hij naar die persoon toe. Binnen DSW werken veel dove mensen. Fer: “Hoewel ik geen gebarentaal kan, kan ik toch goed met mijn dove collega’s praten via eenvoudige gebaren en liplezen.” Naam: Fer Schuncken Leeftijd: 51 jaar In dienst sinds: 1 december 2009 Werkzaamheden: zorgen dat de telefoon het doet, de (technische) registratie, de interne telefoonlijst bijhouden, storingen aan computers en printers oplossen en vragen over ICT beantwoorden.

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

13


Sportfanaten Besmet met het Vierdaagse Virus Michiel Boot en Dolf Esmeijer delen een passie: wandelen. De twee gedetacheerde groenmedewerkers bij de gemeente Leidschendam-Voorburg doen elk jaar mee aan meerdere wandeltochten. Waaronder de bekendste van Nederland: de Nijmeegse Vierdaagse. Ook dit jaar waren ze van de partij. “De laatste vijf kilometers, daar doe je het voor!” Een enorme slinger mensen trekt elke zomer door Gelderland, Brabant en Limburg. Duizenden mensen wandelen urenlang in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Met maar één doel voor ogen: de Nijmeegse Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse vond dit jaar voor de 94e keer plaats. uitlopen. Ook Michiel en Dolf lopen al enkele jaren in die slinger mee. “Ik heb in totaal al negen keer meegedaan”, vertelt Dolf. “Ik heb nu zeven keer de 30 kilometer gelopen. En twee keer de 40. Hiermee heb ik mijn eerste twee 14

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

Michel na de finish, afgelopen jaar.

kruisjes verdiend.” Ook Michiel is een echte bikkel. “Ik heb de Vierdaagse al negen keer uitgelopen. Waarvan zeven keer de 50 kilometer. Inmiddels heb ik zeven kruisjes bij elkaar gewandeld. Ik ga in ieder geval voor de tien kruisjes. Dan nodigt de Vereniging Gouden Kruisdragers Nijmeegse Vierdaagse je uit om lid te worden. Een hele eer.”

Geen blaren Beide mannen zijn lid van een wandelvereniging. Dolf van Comtu-Westland, Michiel van SDS (Sterker Door Strijd). Ze lopen het hele jaar door georganiseerde tochten. Daarnaast wandelen ze regelmatig op eigen houtje. Dolf met zijn wandelmaat Anton, Michiel het liefst alleen. Zo trainen ze nu al weer voor de Vierdaagse van volgend jaar. Dat begint met één keer per week 25 à 30 kilometer. En hoe dichterbij de Vierdaagse komt, hoe vaker en langer ze gaan lopen. “Omdat we zo veel wandelen, zijn onze voeten eraan gewend. Hierdoor hebben wij eigenlijk nooit last van blaren. Een goede voorbereiding is noodzakelijk!”


Via Gladiola Toch zijn er wel eens moeilijke momenten tijdens de tocht. Dolf: “De Zevenheuvelenweg is vrij pittig. Heuvelopwaarts is best zwaar. Dat is altijd even doorbijten. Maar ook naar Dolf (vooraan, rood petje, beneden is niet heel handen in de lucht) kan makkelijk. Dat voel nog wel even door! je al gauw aan de achterkant van je benen.” Maar het gaat natuurlijk om de mooie momenten, legt Michiel uit. “De laatste vijf kilometer op de laatste dag, daar doe je het als wandelaar voor. Alle deelnemers lopen dan door het centrum

Er gingen dit jaar 39.933 deelnemers van start. Hiervan hebben 36.504 wandelaars de Vierdaagse uitgelopen.

van Nijmegen, naar de finish op de Via Gladiola. De straten staan vol mensen die de wandelaars toejuichen en luid klappen. Zodra je dat hebt meegemaakt, ben je besmet met het Vierdaagse Virus.”

Vierdaagsek r

uis

Michiel en D olf hebben a llebei al mee ‘kruisjes’ gek rdere regen. Hierm e e bedoelen z Vierdaagsekru e het is: de belang ri jk st e beloning d deelnemers a ie an de Nijmee g se V ie rd aagse kunnen verdiene n. De Vierda a g se k ent drie afsta den: 30, 40 o nf 50 kilomete r. A fh a n k e lijk van je leeftijd en geslacht moe t je e e n bepaalde afstand lope n: de zogeno e m de reglemen afstand. Als je taire de Vierdaagse m e t succes uitloopt, ontvan g je het Vierd aagsekruis.

. En werg in v e g van je om ooie en gezonde o n l e r t e ie k n e k Le maken. G andelen is een m eens op g e le d f o Je ho ndheid. W kregen? Kijk dan anisatie van o z e g je els ge b ken aan ie r lsportorg k e d e n d a aagse. j ji d w r b é ie e d V H is e . s y O g hobb De KNBL or van de Nijmee l. n . ens van v lo e b g n e t k . a g t is w c n a t a ww En de org nder meer de con . d n la r e Ned vind je o . e it s b e w de buurt in u jo Op de ij elclubs b alle wand

uk! e l s i n e p

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

15


Lekker gezond! Vitaminebommen voor een prikje! We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is. Maar doen we het ook? Met de nieuwe producten in de kantine aan de Edelgasstraat, is gezond eten een stuk gemakkelijker! Want daar zijn steeds meer vitaminebommen verkrijgbaar! De vitrines in de kantine vullen zich met nieuwe eet- en drinkwaren. Sinds de Gezondheids­ week is er meer keuze in gezonde producten. Gezond, maar ook erg lekker! ­DSWijzer somt de nieuwe producten voor je op:

  Vers sap van de tap! Aan het begin van het buffet staat een groot apparaat vol vitamine C. Hieruit komt verse jus d’orange of tropisch vruchtensap. En het leuke is dat je het sap zelf kunt tappen!

  Gatenkaasbrood! Kipfilet, rookvlees of kaas. Een bagel kun je met alles beleggen. Bagels zijn broodjes met een gat erin. Daarnaast zijn er bruine boterhammen verkrijgbaar. De vezels die erin zitten zorgen ervoor dat je goed naar de wc kunt!

  Snoepfruit Trek in fruit, maar geen zin in vieze handen van het pellen, schillen of snijden? In de vitrine staan bakjes met vers gesneden fruit. Goed als ontbijtje, tussendoortje én lunch!

  Ik lust je rauw! Rauwkost bestaat uit vers gesneden groenten, waaronder komkommer, wortel, paprika, ui en radijs. Het is heerlijk fris! Je kunt het zo opeten of op je belegde boterham doen. Dan tover je zo een broodje gezond!

  Voel je (vi)fit! Wil je eens iets anders dan melk? Kies voor Vifit. Dit is een zuiveldrank in verschillende smaken. Lekker, en nog erg goed voor je darmen ook.

  Da’s andere koek! Bij de koffie nemen we soms een saucijzenof amandelbroodje. Echte dikmakers! Daarom kijkt DSW nu naar andere smaakvolle tussendoortjes, zoals eierkoeken, worstenbroodjes en koffiebroodjes. Deze zijn minder vet, maar net zo lekker!

Tellen maar! Mannen hebben per dag 2.500 calorieën nodig, vrouwen 2.000. Op elke verpakking staat hoeveel calorieën er in een product zitten. Maar pas op, van te veel calorieën word je dik. Daarom komen er binnenkort bordjes met informatie over het aantal calorieën in de producten. 16

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0


Welkom

“Ik ben een gezinsman”

Werkleider Schoonmaak en Diensten, vertel … “Samen met twee voormannen zorg ik ervoor dat alles op de afdeling Schoonmaak en Diensten goed loopt. Door medewerkers goed te begeleiden hopen we dat ze hun werk met plezier uitvoeren. En een passende werkplek vinden, binnen of buiten DSW.”

Wat vind je het leukst aan deze baan? “De afwisseling. Ik sta dicht bij de werkvloer en heb veel contact met de mensen. Ook bezoek ik bedrijven waar collega’s gedetacheerd zijn. Het is een uitdaging om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers.”

Erik de Lange

Waar werkte je hiervoor? “Ik heb ruim 27 jaar bij de HTM gewerkt. Eerst als trambestuurder, later als oefenmeester/ instructeur. In deze functie leidde ik nieuwe trambestuurders op en begeleidde ik trambestuurders met psychische of lichamelijke klachten bij hun re-integratie. Ook beoordeelde ik de rijkwaliteiten van de bestuurders.”

Verliefd, verloofd, getrouwd? “Mijn vriendin Monique en ik hebben samen drie katten, een hond en vier kinderen: twee jongens en twee meiden tussen de 13 en 20 jaar. We werken beiden fulltime, daarom heeft iedereen zijn eigen taken. Zodat alles thuis op rolletjes loopt.”

Wat doe je in je vrije tijd? “Ik ga graag mountainbiken, dat doe ik al jaren. Op zondag ga ik met onze hond naar hondentraining en ben ik lekker buiten bezig. Monique houdt van koken en ik geniet ervan als vrienden bij ons komen eten. Ook gaan we graag samen in binnen- en buitenland de natuur in. En we gaan regelmatig naar het filmhuis.”

Geboortedatum: 3 september 1959 Woonplaats: Den Haag Afdeling: Schoonmaak en Diensten Functie: werkleider In dienst sinds: 1 juni 2010

Wat is je favoriete vakantieland? “Italië vind ik een heerlijk land. Vooral de streek Toscane vind ik mooi. Het kleurrijke heuvelachtige landschap. De middeleeuwse dorpjes. De wijngaarden en typisch Toscaanse olijfbomen. De traditionele gerechten met verse producten. En de taal en de hartelijke mensen. Allemaal redenen om nog vaak terug te gaan!”

Wat is je wens voor de toekomst? “Het allerbelangrijkste is goed contact met onze kinderen. Ik ben een gezinsman en hou van de kleine dingen in het leven.” DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

17


Leren is leuk! In het groen kun je een opleiding doen! Groen & Milieu en Kwekerij de Sionsgaerde hebben de handen ineen geslagen. Sinds september zitten medewerkers van beide afdelingen samen in één klas, voor de opleiding BBL 1. Debby Vis en Dick Edelenbos zijn erg enthousiast. “Het Wellant College verzorgt onze BBL-opleidingen”, vertelt Dick. “Bij veertien cursisten gaat een lesjaar door. Deze veertien cursisten leveren Groen & Milieu en de Sionsgaerde vanaf nu samen. Daarbij maakt de samenwerking de opleiding nog aantrekkelijker. Voor medewerkers van de Sionsgaerde: zij leren nu collega’s van Groen & Milieu kennen. Hierdoor stromen ze sneller door. Maar ook voor mensen van buiten DSW. Zoals schoolverlaters of mensen in de bijstand.”

Meer dan theorie en praktijk “De theorie volgen alle studenten samen, de praktijk apart”, vult Debby aan. “Zodat iedereen precies leert wat voor hem/haar belangrijk is. Maar BBL is meer dan theorie en praktijk. Je leert ook samenwerken, omgaan met onverwachte situaties en sociale vaardigheden. Dit maakt de opleidingen leuk. Want leren is leuk! We zien het aan medewerkers die al een opleiding afgerond hebben. Die zijn zo trots. Dat stralen ze uit. Hierdoor raken collega’s ook enthousiast. En zo volgen steeds meer mensen een opleiding in het groen!” 18

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0


Marco Dirven:

“Vooral mijn moeder is trots” “Afgelopen jaar volgde ik de opleiding BBL 1, inclusief BVO. Ik heb van alles geleerd. Zoals werken met gereedschap en machines. En het onderhoud: ik weet nu precies hoe ik machines en gereedschap uit elkaar moet halen en schoonmaken. Ook heb ik veel geleerd over verschillende bloemen en planten. Voordat ik bij DSW begon, heb ik nooit iets bereikt. De meeste baantjes raakte ik snel kwijt. Nu heb ik dit diploma op zak en ben ik ontzettend trots op mezelf. Vooral mijn moeder is dolgelukkig. Momenteel doe ik even rustig aan. Ik werk aan mijn zelfvertrouwen en neem de taak van onze voorman over als hij afwezig is. In de toekomst wil ik graag verder leren. En gedetacheerd worden bij een hoveniersbedrijf.”

Mark Starrenburg:

“Leren is ontzettend leuk” “In 2008 heb ik BBL 1 gehaald, afgelopen juni BBL 2. Bij BBL 2 doe je nog meer vakkennis op. Je leert nog beter omgaan met gereedschap en machines. Vooral tijdens de praktijkweek op de tuinbouwschool in Ede. Hier leer je op locatie machines besturen. Zoals de tractor, spitsfrees (om land te bewerken) en heftruck. Leren is ontzettend leuk. In de toekomst wil ik graag mijn BVO halen. Nu richt ik me vooral op ervaring opdoen. Ik ben al eens gedetacheerd bij Tuinbouwbedrijf Lemkes. Dat vond ik erg leuk. Ik hoop over een paar jaar weer met een groep gedetacheerd te kunnen worden.”

Nico Roland:

“Ik wil nóg meer weten” “25 jaar geleden heb ik mijn lts-diploma gehaald, afgelopen juni mijn BBL 1. Ik vind leren leuk. Ik wil nóg meer weten. Daarom ben ik in september gestart met BBL 2. Vooral kennis over planten en bloemen vind ik interessant. Ik weet inmiddels heel veel over groene planten, snijbloemen en hedera’s. Ook het praktijkgedeelte vind ik interessant: snoeien, grasmaaien en verpotten. Wijnand Luyks is onze docent. Een moordvent! Hij weet goed hoe hij ons moet begeleiden. En vorig jaar heeft hij ons mee op pad genomen. Naar de Japanse tuin in Den Haag bijvoorbeeld. En naar Kwekerij Fachjan in Honselersdijk. Als ik over twee jaar mijn diploma haal, heb ik drie diploma’s op zak. Dat vind ik wel even genoeg!”

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

19


Doof of zo?! Rewie is chauffeur: “Doof zijn is geen enkel bezwaar!”

Van hot naar her

Goed op weg met Rewie! Hij kreeg het vak met de paplepel ingegoten. Want zijn vader was vrachtwagenchauffeur. Geen wonder dus dat de 25-jarige Rewie Nandpersad werkt als chauffeur voor het groepsvervoer bij DSW. En zijn beperking? “Doof zijn is geen enkel bezwaar!” Passagiers die Rewie nog niet kennen, zijn een beetje verbaasd als ze instappen in zijn DSW-bus. Hij kan namelijk niet horen. ‘Kan hij dan wel goed autorijden’, vragen ze zich af. “Zeker weten”, zegt Rewie. “Ik heb zowel mijn theorie-examen als mijn rijexamen in één keer gehaald!”

20

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

Al vijf jaar lang brengt Rewie medewerkers van DSW van hot naar her. De werkdagen van deze vroege vogel starten om zes uur. Eerst haalt en brengt hij de collega’s die in het pand aan de Edelgasstraat werken. Vervolgens toert hij naar Rijswijk, Nootdorp en Leidschendam om collega’s van de Sionsgaerde naar hun werk te vervoeren. Daarna is het tijd voor een kop koffie en de krant, zodat hij zich weer kan opladen voor de middagrit. Dan brengt hij iedereen weer naar huis.

Goed kijken “Op de weg is doof zijn geen probleem”, benadrukt Rewie. “Ik kijk veel meer in mijn spiegels dan horende chauffeurs. Zo weet ik wat er op de weg en om mij heen gebeurt. En als een van de passagiers uit wil stappen, geeft diegene dat door aan de persoon naast mij in de bus. Die gebaart dan dat ik moet stoppen. Begrijpen we elkaar niet, dan kan ik altijd nog liplezen.”

Loeiende sirenes Maar wat als er een ambulance met loeiende sirenes aankomt? “Dan zwaaien de passagiers wild met hun armen. Dat zie ik dan meteen in mijn spiegels”, lacht hij. Eén keer heeft hij een ambulance aangehouden. Want een passagier kreeg een epileptische aanval. “Het zag er niet best uit. En 112 bellen is lastig voor iemand die niet kan horen. Toevallig zag ik een ambulance staan. Die heb ik gewaarschuwd, zodat ze mijn passagier konden helpen. Dit soort klussen horen bij mij vak.”


Kliederboel Gelukkig heeft hij ook heel veel grappige dingen meegemaakt. “Vroeger bracht ik wel eens maaltijden naar een bejaardenhuis. In mijn wagen stonden vier karren vol met eten. Ik reed dan even snel als met mensen in mijn bus. Niet wetende dat het eten helemaal omver wordt gegooid als je over een heuvel rijdt. Toen de mensen eenmaal hun maaltijd kregen, zat het hele dienblad onder het eten. Foutje!”

Grenzeloos

“Ik kijk veel meer in mijn spiegels.”

Voorlopig zit Rewie nog prima op zijn plek achter het stuur. “Ik heb het erg naar mijn zin.” Toch droomt hij van een volgende carrièrestap. “Ik wil over een paar jaar chauffeur worden van een touringcar. Dan vervoer je passagiers over langere afstanden. In binnen- en buitenland! Daarom volg ik sinds een halfjaar een opleiding. Hier leer ik van alles over rijden met een touringcar. Zoals de verkeersborden en verkeersregels voor grote voertuigen. Ook de motortechniek komt aan bod. Dat is belangrijk als je pech krijgt. Daarnaast moet ik genoeg weten over de registratie van passagiers en douanepapieren, omdat je met de touringcar de grens over gaat. Hopelijk heb ik over anderhalf jaar mijn diploma en rijbewijs voor de touringcar. En kan ik mijn grenzen letterlijk gaan verleggen!”

Zijn droom: chauffeur van een touringcar worden.

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

21


Kort & krachtig Op 1 juni was Fred Sukhrie 25 jaar in dienst bij DSW. Fred is voorman op de afdeling Duco. Samen met collega’s en familieleden vierde hij op 16 juni zijn jubileum. Tijdens het WK Voetbal, vandaar de prachtige oranje pet! Fred kreeg veel cadeautjes: een mooi horloge, een bos bloemen én een taart met zijn foto erop. Fred, van harte!

Fred en zijn oranje pet! Verlies van twee collega’s: Henk de Jong en Pete Ras Op vrijdag 2 juli is onze collega Henk de Jong overleden. We wisten allemaal dat Henk ernstig ziek was. Toch kwam dit droevig bericht onverwachts. Op vrijdag 4 juni hebben we Henk voor het laatst gezien. Met alle kracht die hij nog in zich had, wilde hij meedoen aan de playbackwedstrijd. Samen met zijn collega’s en vrienden genoot hij zichtbaar. Op donderdag 12 augustus werd Pete Ras getroffen door een hartstilstand, terwijl hij aan het werk was op Jobhouse. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek Pete te zijn overleden. Bij zijn collega’s en leidinggevenden heeft zijn overlijden veel emoties losgemaakt. Ondanks de korte periode dat Pete bij ons heeft gewerkt, hebben wij hem leren kennen als een gemotiveerde en gewaardeerde medewerker. Zijn collega’s vonden Pete een vriendelijke man. De directie en medewerkers van DSW Rijswijk wensen de familie en vrienden van Henk en Pete veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

22

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

Dag Henk Ik heb Henk de Jong heel wat jaren terug leren kennen bij DSW. We werkten toen samen in de Kryptonstraat op de afdeling Duco. Later is Henk in de schoonmaak gaan werken en kwam ik hem vaak tegen. Hij had het altijd goed naar zijn zin op het werk. Het laatste jaar was Henk ziek en het ging steeds slechter met hem. Ik heb hem nog gezien tijdens de playbackwedstrijd op 4 juni. Ik ben blij dat ik hem toen nog even heb gesproken. Ik wens zijn familie en vrienden heel veel sterkte. Peter de Jager


Rini loopt 4 x 30 Rini Kamerman werkt op De Sionsgaerde, is doof en houdt ontzettend veel van wandelen. Hij vindt het gezellig en gezond. ‘En je komt nog eens ergens’, zegt hij. Daarom is Rini al vijf jaar lid van een wandelsportvereniging. In die vijf jaar heeft hij al 35 wandelingen gemaakt. En maar liefst dertig medailles gewonnen! Zo doet Rini al jaren mee aan de Apeldoornse Vierdaagse. Vaak samen met twee dove vrienden. Dit jaar vond de 57e editie van deze wandeltocht plaats, van dinsdag 13 t/m vrijdag 16 juli. En Rini liep weer mee: vier keer 30 kilometer. Een geweldige prestatie!

Durf jij het aan om ook eens mee te lopen tijdens de Apeldoornse Vierdaagse? Kijk dan voor meer informatie op de website van de Nederlandse Wandelsport Bond: www.nwb-wandelen.nl.

De Apeldoornse Vierdaagse wordt georganiseerd door de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB). Het grootste gedeelte van de route loopt door de bossen. Dat betekent genoeg schaduw voor de duizenden wandelaars. Lees op pagina 14/15 het interview met Michiel en Dolf. Zij deden dit jaar mee aan de wandeltocht in Nijmegen.

Bloemen en taart voor Joop Op donderdag 29 juli was Joop Starrenburg 25 jaar in dienst bij DSW. Reden voor een feestje! Samen met familie en collega’s vierde Joop zijn jubileum. Ook de voorganger van de kerk waar Joop lid van is, was aanwezig. Remco, Dick en Rob hielden alle drie een leuke toespraak. En natuurlijk was er koffie, gebak en een prachtige bos bloemen. Joop was negentien jaar toen hij begon bij Kwekerij de Sions­ gaerde, op de afdeling van Diny van der Stap. Voordat hij in dienst kwam, liep hij eerst twee dagen per week stage via de Theresia School. In 1995 leerde Joop Liana Bijleveld kennen. Het was liefde op het eerste gezicht! Inmiddels zijn ze al vele jaren met elkaar getrouwd. Joop is een opgewekte medewerker die graag het levenslied ten gehore brengt tijdens het werk. Tegelijkertijd neemt hij zijn werk heel serieus. Zo heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld van kwekerijmedewerker tot gevorderd kwekerij­ medewerker. In 1999 volgde hij de cursus lezen en schrijven bij het Mondriaan College. En in 2009 rondde hij de BBL-opleiding niveau 1 met succes af. Joop, op naar de volgende 25 jaar! DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

23


Doof of zo?! Een deel van de werkgroep Drempels Weg: Pietje, Mieke, Jacqueline, Els en Renske (van boven naar beneden en van links naar rechts).

Drempels Weg: doven én horenden samen aan de slag De werkgroep Drempels Weg bestaat sinds januari, telt negen leden en heeft één doel: de communicatie tussen dove/slechthorende en horende collega’s verbeteren. De DSWijzer ging in gesprek met vijf leden. En vroeg hun de oren van hun hoofd!

Waarom ben je lid van Drempels Weg? Mieke: “Ik ben werkleider op het Atelier, daar werken veel dove collega’s. Hierdoor heb ik veel ervaring met doven en slechthorenden. Deze ervaring deel ik graag.” 24

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

Jacqueline: “Ik wil graag horende én dove collega’s helpen. Hoe kun je goed en duidelijk met elkaar communiceren?” Pietje: “Sommige horende collega’s vinden het eng om met doven en slechthorenden te praten. Daarom wil ik hen hier meer over vertellen.”


Els: “Ik werk veel samen met dove collega’s. Ik wil hier graag meer over te weten komen. En de communicatie tussen ons verbeteren.”

Drempels W e wie is wie? g: ■ Mieke Vis

scher (werkleider Tasseron en Atelier) ■ Jacquelin Welke moeilijkheden komen e Hekker (D uco, doof) ■ Renske H jullie tegen op de werkvloer? indriks (Mag azijn, doof) Jacqueline: “Omdat het voor de werkleiding en ■ Els van de r Markt-Snij ders (Duco) de horende collega’s moeilijk is om met doven ■ Pietje Doo rnbos-Vrolijk te communiceren, lopen wij er ‘een beetje (Atelier, doo ■ Cefas Bra f) n d s achteraan’. Wij weten dan niet wat de plannen ma (Groen & Milieu, doof ■ Naima Ko ) voor de dag zijn. Wat we gaan doen.” mij-Fettouc h ( P & O ) ■ Peter Hou Pietje: “Sommige werkleiders vertellen iets aan dé (werkleid er Verpakke de groep. Zij vragen daarna aan een horende ■ Jennie Sc n) houten (ople id medewerker om dit aan ons te vertellen. Dat ingscoördin ator) is niet leuk. Je hebt dan niet het gevoel dat je Nienke Fluit man van Au erbij hoort.” ri Signum M begeleidde d ani Renske: “Veel doven en slechthorenden kune werkgroep . nen goed liplezen. De werkleiding kan hier rekening mee houden. Door rustig te praten en de dove collega’s aan te kijken.”

eg? n dove W s l e p rem de re-integratie va rs. D m o r n ve Waa werkge teren va rbe rne bij exte l: het ve e n o e d t W e S H D p zich binnen erkgroe s r w e e k r d e n ve/ va medew ssen do e leden u d t t a ie t d a t ken mmunic Dit bete eteren. m de co o te verb n e ’s t t a e g z e ll in o veel ec samen horend en even n W e S e D d oren voelt bij slechth ich thuis z rden. n e e r de rd te wo e e h c a Zodat ie gedet aakt om kans m

Wat hebben jullie tot nu toe bereikt? Mieke: “Ten eerste hebben we een handboek gemaakt. Hierin staan allemaal regels, tips en afspraken. Het handboek helpt het management en de werkleiding bij de omgang met dove en slechthorende medewerkers. Daarnaast hebben we een vragenlijst opgesteld voor nieuwe dove medewerkers. Zo komen we te

weten hoe zij graag communiceren. Zodat ze zich zo snel mogelijk bij DSW thuis voelen.” Renske: “Ook zijn we druk bezig met het fotograferen van veelgebruikte handgebaren. En het maken van een film over de communicatie tussen doven en horenden. Hierin geven we voorbeelden. En laten we zien hoe het wel of juist niet moet.” Els: “Tot slot hebben we een aparte gedragscode gemaakt. Dit boekje bevat allemaal praktische tips. Zoals: zorg dat je niets in je mond hebt als je met een dove/slechthorende praat. Alle medewerkers krijgen binnenkort dit boekje. Zodat iedereen kan meewerken aan een fijne werkplek voor iedereen!”

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

25


Welkom

“Iedereen is hier welkom”

Wat doe je als trajectbegeleider op Jobhouse? “Ik begeleid de medewerkers met een bijstandsuitkering. Zij werken bij DSW om weer arbeidsritme op te bouwen. Samen kijken we naar hun arbeidsvaardigheden. Naar wat ze willen en kunnen. En werken we aan hun verbeter­punten. Daarnaast help ik hen bij het vinden van werk of een opleiding.”

Waar werkte je hiervoor? “Bij een sw-bedrijf in Leiden, als detacheringsconsulent. Ik begeleidde medewerkers naar en tijdens hun detachering. Ook had ik een commerciële taak: nieuwe werkgevers en detacheringsplekken vinden.”

Veronique Duijndam

Wat is je eerste indruk van DSW? “DSW lijkt op een productiebedrijf. Maar als je goed kijkt, zie je dat de ontwikkeling van de medewerkers het belangrijkst is. Iedereen is hier welkom, daarom werken er zo veel verschillende mensen.”

Wat doe je in je vrije tijd? “In mijn vrije tijd pak ik graag een terrasje in de stad. Uit eten gaan, een stadswandeling maken of naar de bioscoop gaan vind ik ook heerlijk. Van een bezoek aan het strand kan ik ook erg genieten. Daarnaast speel ik al sinds mijn zestiende hockey. Een sport met snelheid, techniek, samenspel, tactiek en pit!”

Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit? “Ik ga graag naar de zon. Suriname vond ik heel mooi. Daar is zo veel te zien en te doen. Eigenlijk zou iedere Nederlander Suriname een keer moeten bezoeken. Alleen al vanwege de Nederlandse geschiedenis daar. Mijn droom is om Frans-Polynesië nog eens te bezoeken, 26

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

Geboortedatum: 7 januari 1976 Woonplaats: Leiden Afdeling: Jobhouse Functie: trajectbegeleider In dienst sinds: 15 maart 2010

waaronder het eiland Tahiti. Portugal, Spanje en Bonaire blijven altijd bijzonder. Daar heb ik gewoond en gewerkt.”

Voor wie heb je bewondering? “Voor de mensen die bij DSW werken. Het is voor hen niet altijd even gemakkelijk. Toch werken ze hard en ontwikkelen ze zichzelf. Vaak met een grote glimlach op hun gezicht! Ook heb ik veel respect voor mijn vader. Hij heeft mijn zus en mij lange tijd alleen opgevoed. En ervoor gezorgd dat we allebei goed zijn terechtgekomen!”


Geef maar door! “Samen met een lieve man in een huis in de bossen wonen”

Yvonne Snooy:

Wat is je grootste wens? “Ooit het huis van mijn dromen kopen, ergens in de bossen. En een lieve man vinden, dan ga ik samen met hem in dat huis in de bossen wonen.”

Welk land wil je graag bezoeken? “Ik ben al een paar keer in Griekenland geweest. Ik wil er graag nog eens heen. Het is er lekker warm, de mensen zijn aardig en het eten is erg lekker.”

Verliefd, verloofd, getrouwd? Hoe lang werk je bij DSW? “Sinds 1 januari 2006. Ik ben begonnen als telefoniste/receptioniste op de Edelgasstraat. Later ben ik overgeplaatst naar Microverfilming & Mailing. Helaas bestaat deze afdeling niet meer. Daarom werk ik nu op Jobhouse. Ik hoop dat ik snel gedetacheerd kan worden! Af en toe zit ik nog achter de balie. Daarnaast werk ik regelmatig op locatie bij TNT, samen met een groep collega’s en een voorman.”

Wie is je favoriete collega? “Met Lydia Keltjens ga ik het meest om. We kunnen lekker kletsen en lachen met elkaar.”

Wat doe je het liefst op een vrije dag? “Shoppen met mijn vriendin. Ergens een hapje eten met familie vind ik ook leuk. Maar vooral: lekker uitslapen. Ik luister ook graag naar muziek, het liefst naar Frans Bauer.”

use o h b Jo 1968 : i g l n u i j l :4 m Afde u t a rted o o b Ge

“Ik ben nu niet verliefd, maar zou wel een lieve vriend willen hebben. Ik woon samen met mijn twee katten, Minoes van 11 en Luckey van 4 jaar. Het is gezellig als ik thuiskom. Ze zijn blij als ze me zien en ik praat tegen ze.”

Werken er binnen jouw afdeling dove collega’s? “Ja, ook binnen Jobhouse werken dove collega’s. Ik heb niet zo veel contact met ze, omdat ze meestal met elkaar omgaan. Ik heb wel veel contact met Aisha Brog-Lalta. We hebben samengewerkt op M&M. Ik kan geen gebarentaal, maar Aisha en ik praten met handen en voeten. We begrijpen elkaar prima.”

Toekomstplannen? “Ik volg een computercursus via DSW bij het Mondriaan College in Voorburg. Daar wil ik graag verder mee. Misschien bouw ik ooit wel mijn eigen website!”

Aan wie geef je deze vragen door en waarom? “Aan Nelis Rust, een leuke en gezellige collega. Ik ken hem goed van toen ik nog bij de receptie werkte. Ik had veel steun aan hem.” DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

27


Puzzel Wegstrepen maar! Streep de woorden in de puzzel weg. Je mag recht en schuin. Sommige letters worden meer dan één keer gebruikt. De letters die overblijven, vormen de oplossing (negen letters).

K U P F D L L Y V R L T N R E O A O T A A E R V E U O O H L E C T A L N N G G L A C K L

De oplossing van de rebus uit nummer 47 was: Daar heb ik geen kaas van gegeten. Sandra van Elst-Jehee (Detacheringen en Begeleid Werken) en Rory Geukes (Facilitaire Dienstverlening) hebben allebei een cadeaubon ter waarde van € 25 gewonnen. We sturen de cadeaubon naar jullie op.

Stuur je oplossing naar de redactie van de DSWijzer: Per mail: r.geukes@dswrijswijk.nl Interne post: Redactie DSWijzer, Rika Geukes Externe post: Redactie DSWijzer Postbus 586 2700 AN Zoetermeer

28

DSWi j ze r n r. 4 8 - o kto b e r 2 0 1 0

F E D

N B N N A E S N P G L S E Y E E T B

Winnaars vorige nummer:

I

I

F G U T E

R P K B M N T O A A N S L Y O C G M J

E D R T T

E O L S

I

I

I

S E

K E T T

G P A E T O W I

S E S

W A Y T B N S F Z N A S K E

I

Atletiek Bal Basketbal Doelpunt

T E L T A M A T B

Elftal Fiets Goal Joggen

 Naam: Afdeling: Oplossing:

Mat Net Penalty Puk

Racket Rugby Set Stadion

Stick Strafschop Trainingspak Veld

Wielrennen Yoga Zwemmen

Profile for Karin de Lange

DSWijzer 48  

Met veel foto's, een goed leesbaar lettertype en de medewerker centraal.

DSWijzer 48  

Met veel foto's, een goed leesbaar lettertype en de medewerker centraal.

Profile for bkdl
Advertisement