Page 1

2D UITZICHT OP DELFT

UITZICHT OP DELFT, een kunstwerk dat jarenlang mijn opa en oma aan de wand heft gehangen. Dit betrof niet het echte schilderij, maar een borduurwerk gemaakt door mijn oma. Uitzicht op de geboorteplaats van mijn moeder, maar dan een paar honderd jaar eerder. Waarom dit schilderij mij zo intrigeert? Delft is van zichzelf een erg leuke stad met veel kleine oude straatjes. Op dit schilderij verzink je alleen al in het mooie uitzicht, maar daarnaast ook in gedachten. Waar loopt dit kanaal heen? Welke schepen hebben hier mogen varen? Dit zijn vragen die ik mijzelf eigenlijk altijd al heb gesteld van kleins af aan. Waarom 2D en waarom een immersive space? Het schilderij roept mij de stad in. Laat me meer zien wat er gebeurd in een stad als Delft. Maar vooral wat doen die mensen voor aan de kade.


2.5D TWEE SCHRIJVENDE HANDEN

Twee handen, Elke hand tekent een mouw van een blouse van de andere hand. Wanneer ik hier lang naar kijk lijkt het voor mij een oneindige cirkel, het houdt niet op. Door de oneindigheid en het gebruik van diepte lijkt het alsof de handen al erg lang bezig zijn met tekenen. Dit is een kunstwerk met een verhaal erachter, wellicht zit de schilder in een visieuze cirkel of wil hij heel simpel laten zien dat tekenen met diepte ook zonder horizon kan. Vaak verlies je bij een oneindig schilderij je gedachte bij een diepe horizon. De twee handen hebben dit niet, maar maken wel op spelende wijs gebruik van schaduweffecten en kleurgebruik, zwart/wit. Hoezo een immersive space? Door de oneindigheid wil ik weten waar dit naartoe gaat wat het volgende lijntje wordt of wanneer deze tekening klaar is. Maar vooral wat betekent het en wat wil de tekenaar hiermee duidelijk maken.


3D STREET ART

Straat met instorting en rivier, 3D street art een fenomeen dat de laatste jaren steeds populairder wordt binnen de moderne kunstwereld. Vaak zijn dit natuurverschijnselen gecombineert met een bewoonde straat in het dagelijks leven. Het lijkt alsware een natuurramp, waarbij het dagelijks leven gewoon doorgaat, auto’s blijven op hun plek en huizen blijven heel. Echter weet je dit bij een verschijnsel zoals hierboven weergegeven natuurlijk nooit. Wat is er gebeurd met de weg of weggebruikers op de plek van de kolkende rivier? Dit is de vraag die het voor mij tot een immersive space maakt. Je wordt in de foto gezogen en steld jezelf direct vragen, waarop je het antwoord alleen krijgt als je er echt bij bent/ was. Dit is een overdreven afbeelding, maar realisitsche street art komt ook steeds vaker voor. Soms bootst men het ook nog eens echt na op straat midden in een stad.


5X VERSCHILLENDE STANDEN/ SOORTEN


FOTOGRAFIE BLOEDSTROOM ‘SPACE’


BRAINSTORM VRAAG & ANTWOORD Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? -De slaapkamer in mijn eerste ouderlijk huis Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? -Laag dressoir: dit was een lang wit dressoir met schuifdeurtjes, deze deurtjes konden in de zomer niet open want het hout zette uit -Het stapelbed: de slaapkamer heb ik jaren gedeeld met mijn zus. We sliepen samen in een stapelbed, zij boven ik onder, het bed was van hout. Het bed kon niet helemaal tegen de want aan staan zodat we elkaar makkelijk konden zien door een spleet. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De grootste ruimte waar ik ooit ben geweest is het voetbalstadion van Ajax, de Amsterdam Arena Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De kleinste ruimte waar ik ooit ben geweest is de lift in een hotel in New York, dit was een lift van 1 bij 1 bij 2 m hoog Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Ik voel mij in een ruimte prettig waar een bepaalde rust heerst. Dit betekent geen overweldigende kleuren, maar juist natuurtinten. Daarnaast moet dit niet een ruimte zijn waar ik me erg alleen voel, dit zijn voornamelijk te grote ruimtes. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? De ruimte waar ik mij onprettig bij voel is een ruimte met veel drukke kleuren, niet geordend en met te veel andere personen. Hierdoor wordt ik erg onrustig en kan ik me bijvoorbeeld niet goed concentreren. Waar is wordt dat gevoel door veroorzaakt? Het onprettige gevoel is veroorzaakt door dat er te veel indrukken in deze ruimte waren, namelijk zoals hierboven al omschreven te veel mensen, drukkende harde kleuren en niet geordend. Hierdoor krijg ik het gevoel in een te kleine ruimte te zitten waar niet bewogen kan worden. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? - safari, bijvoorbeeld Zuid Afrika - grootste shopping mall ter wereld - binnenkant van een levend organisme Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? - Buitenaardse planeet, buiten het zonnestelsel Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die De ruimte in de film Panic Room, dit is een separate ruimte niet te vinden is in een heel oud huis ter bescherming van slechte invloeden van buitenaf een soort schuilkelder. Dit is een ruimte van ongeveer 1 bij 2 meter, waar de nodige etensvoorwaarden staan opgeslagen. Het wordt afgesloten door een grote zware metalen deur, die van buitenaf eruit ziet als een muur. Het is er donker, koud en het doet me denken aan een schuilkelder in de eerste of tweede wereld oorlog.


VRAAG & ANTWOORD, ABC Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf Die. De ruimte die ik me kan herinneren komt uit de film 50 first dates. Dit is een film gebaseerd op een meisje met acuut geheugenverlies. Het meisje vindt het heerlijk om haar garagebox elke dag te schilderen. Wanneer ze slaapt sluipen vader en broer naar de garagebox en schilderen deze stiekem weer wit. Zo kan het meisje de volgende dag weer opnieuw beginnen aan haar fleurige tekening. Het ene moment zie je de ruimte dus saai en wit en het volgende moment is hij fleurig beschilderd met bloemen en een blauwe lucht met stralende zon. Een ruimte die in eerste instantie niets zeggend is, maar aan het eind van de dag toch een heerlijk gevoel geeft. Vijf eigen vragen: In welke ruimte kom je vaak? De slaapkamer In welke ruimte kom je nooit? De schuur, hier staat allerlei gereedschap waarvan ik de functie soms niet eens weet. In welke ruimte kun jij makkelijk communiceren met gesprekspartners? Ik kan makkelijk communiceren in ruimte die mij inspireert, rustig is, niet te veel mensen zijn (bijvoorbeeld een drukke kroeg) en geen kleine indruk maken. In welk nummer/ liedje hoor/ zie jij een ruimte/ omgeving, beschrijf deze? La Plage, ik zie hier een vrolijk strand voor me met 30 graden en cocktail. Waar moet een ruimte aan voldoen als jij et altijd voor het zeggen zou hebben? Dit zou een ruimte zijn met veel ruimte en rust. Rust niet speciaal in de hoeveelheid mensen, maar meer in de hoeveelheid verschillende aspecten op bijvoorbeeld een muur of in de omgeving (buiten) onstuimig weer. Rustige kleuren zoals aarde tinten zorgen ervoor dat ik goed kan functioneren op bijvoorbeeld mijn werk. Hier is een speciale ruimte ingericht, waar je rustig alleen kan zitten werken, hier is gedacht aan licht, geluid en kleur.

A. Adem B. Bloedbaan C. Contact D. Darm E. Echo F. Fabriek G. Gezond H. Hersenen I. Iris J. Jeuk K. Keel L. Longen M. Mond N. Neus O. Oor P. Pink Q. - R. Ruggenmerg S. Slokdarm T. Tong U. Urine V. Vagina W. Wenkbrauw X. X-ray Y. - Z. Zenuw


MINDMAP


MINDMAP


RESEARCH, MOODBOARD


RESEARCH, MOODBOARD


SYNOPSIS Het menselijk lichaam, bloedsomloop. De wereld waarin de gebruiker/ speler zich bevind is het menselijk lichaam. Dit is een grappige kennistocht langs een aantal belangrijke organen. Spelende wijs leert men hoe bijvoorbeeld de hersenen in elkaar zitten en hoe de route vanuit de hartkamer naar buiten plaatsvind. Er komen drie belangrijke organen naar voren, maar ook het transport hier naar toe. Wie vervoerd nou toch eigenlijk al dat bloed met de juiste voedingsstoffen? Hoe weet het lichaam dat ik pijn in mijn buik? Hoe zorgt het lichaam dat ik weer beter wordt? Kortom: een ongelofelijk leuke interactieve biologie les. Ruimte 1: Het hart. Zonder een hart kan een menselijk lichaam niet leven. Deze is onder andere verantwoordelijk voor het rondpompen van het bloed die op zijn beurt bijvoorbeeld zuurstof met zich meebrengt naar de organen. Het hart bestaat uit meerdere delen, namelijk de linker en de rechter kamer en daarnaast een linker en rechter boezem. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie en is aangesloten d.m.v. bloedvaten aan overige organen zoals bijvoorbeeld een long. Om het bloed via de juiste weg het hart uit te leiden behoort de speler eerst een aantal vragen te beantwoorden. Zoals bijvoorbeeld: hoeveel kamers heeft een hart of hoeveel bloedsomlopen zijn er binnen het menselijk lichaam. Spelenderwijs leert een speler meer en meer over de belangrijkste menselijke organen en haar functies. De sfeer in deze ruimte is warmrood en op de achtergrond zullen de geluiden die het hart maakt te horen zijn. Ruimte 2: Hersenen De hersenen reguleren 24 uur per dag wat het lichaam doet en voelt en is verbonden met alles. De hersenen weten wanneer een maag vraagt om eten of wanneer het hele lichaam vraagt om een aantal uur rust. Dit lichaamsdeel is verbonden met ieder andere orgaan of ledemaat door middel van zenuwen of bloedvaten. Wanneer hersenen niet goed werken zal dit direct merkbaar zijn in bijvoorbeeld eetlust, zicht en spraak. Echter moeten de hersenen dit wel eerst leren om in de juiste volgorde, ritme of manier uit te voeren. Een zenuw geeft bijvoorbeeld aan wat pijn, de speler test d.m.v. het uit en aan zetten van een zenuw wat er gebeurd en leert het lichaam pijn voelen. Dit leren kinderen vanaf jongs af aan bijna automatisch. Hoe leert een kind nu eigenlijk lopen? Probeer het via verschillende knoppen en volgorde en leer jouw poppetje lopen. De functie van deze ruimte is leerzaam, maar toch grappig. Een speler leert d.m.v. uitproberen en nieuwe zenuwen aanleggen hoe de hersenen in elkaar zitten. Als de speler een verkeerde knop aanraakt zal het lichaam een rare onverwachte reactie geven. Ruimte 3: Darmen Het hart verzorgt dat bloed wordt rond gepompt en de hersenen verzorgen het seintje, maar wie zorgt nu eigenlijk dat ons eten de juiste voedingsstoffen opneemt in het bloed? Nadat je een lekkere boterham met kaas hebt gegeten wordt deze eerst verteerd door je maag en darmen. Je darmen gaat kijken naar de juiste stoffen, elk plekje in je darm verzorgt een check. Bij elk plekje wordt weer een andere voedingsstof opgenomen. In deze (lange) ruimte leert de gebruiker waar welke voedingsstof wordt opgenomen d.m.v. vragen en op het drukken van de juiste knoppen. Deze ruimte is een glijbaan van 6 meter lang met vele leuke


SYNOPSIS weetjes en onverwachte wendingen. Het transport Wanneer het hart, de hersenen en de darmen zijn werk hebben gedaan komt bij elk orgaan ook transport kijken. Hoe komen de juiste stoffen op de juiste plek in het lichaam? Hoe worden de slechte stoffen afgevoerd? Wie maakt ons beter? Het antwoord op deze vragen is natuurlijk je bloed. De bloedsomloop neemt alle transport op zich of het nu gaat om goede of slechte stoffen, je bloed stopt nooit zolang de overige organen hun werk netjes blijven doen. De bloedsomloop is een grote tunnel die als weg dient naar elke mogelijk plek in je lichaam. Dit is niet echt een ruimte maar het belangrijkste middel om van ruimte naar ruimte te verplaatsen. Het gebruik van de bloedbaan gaat ideaal gepaard met een diepte perspectief. Tijdens de reis naar een nieuwe ruimte kijkt de gebruiker voortdurend voor zich uit en ziet de volgende ruimte tot zich naderen.


OBJECTEN IN DE RUIMTE

Wat is er gebeurd in deze mysterieuse kamer. De kleur geeft een oude tint aan het geheel. En de verschillende schaduwen geven dat extra mysterieuze aspect. Door de objecten bij elkaar


OBJECTEN IN DE RUIMTE

te plaatsen ontstaat er een nog niet zo lang geleden gebeurtenis. Wie heeft in dit bed gelegen die zo netjes is opgemaakt? Van wie zijn de haren? Vragen voor een oude ruimte.


TEKEN EEN OBJECT IN VIJF VORMGEVINGEN


TEKEN EEN OBJECT IN VIJF VORMGEVINGEN


STORYBOARDS


STORYBOARDS


STORYBOARDS

Britt Kroezen digitaal werkboek  
Britt Kroezen digitaal werkboek  

Beste mike, Bijgaand treft u mijn werkboek. Met vriendelijke groet, Britt Kroezen

Advertisement