__MAIN_TEXT__

Page 1

Stokke

Vinter • nr. 4-2017 • www.stokkemagasinet.no

magasinet

Jul i stallen

Vi har besøkt Norges største og flotteste idrettsanlegg for hest Side 22

l u j d Go

StokkeMagasinet 4-2017 Stokke: Stedet for hygge og handel 1


STOKKE 7 vestvendte boligtomter innerst i Lågerødåsen Solrikt - Barnevennlig - Stille PRISER FRA: 1.100.000,- kroner

3 stk. SOLGT 4 ledige

TØNSBERG

- det blir som avtalt | www.mesterhus-tbg.no

Tom Haugen | tom@mesterhus-tbg.no | 906 92 888 / 33 00 35 12

StokkeMagasinet 4-2017

2


side

HVA SKJER

30. november Foredrag om maleren Harald Kihle v/Einar Gunleiksrud. Kunsthistorisk forum Melsomvikveien 38

Folk trenger digital oppgradering, tror Nestor

3. desember Julekonsert med Stokke Da Capo Ensemble Engveien-senteret i Stokke 9. desember

Valen-korets jul med Nøtteknekkersuiten. Stokke kirke

10. desember Gammeldags julemarked Stokke Bygdetun

side

13. desember Konsert med Ole Paus Stokke kirke 17. desember

Flott snekkerverksted, men hvor er brukerne?

Musikkforestilling for barn ved Duo Juhuu Stokke bibliotek

13. februar Stokke Husflidslag. Årsmøte. Rye og floss ved Ingjerd Knoph Andreassen og Tove Forså Låven Stokke Bygdetun 15. februar

side

22

«Hans Børli i toner» - Erik Lukashagen Stokke bibliotek

20. februar Stokke Historielag. Harald Kihle: ”...en åpenbaring av herligheter.” v/ Einar Gunleiksrud og Magnar Jørgensen. Årsmøte Stokke Bygdetun 10. mars

14

Julekonsert med Stokkekoret «Ancora!» Stokke kirke

5. og 6. januar Nyttårskonsert. Lise Davidsen med venner Stokke kirke 27. januar

10

magasinet

NÅR

Stokke

NOVEMBER - MARS

Her finner du et av Norges ypperste hestesport-anlegg

Apestreker ved Klovnen Knut Stokke bibliotek

Les mer om – Dette skjer i STOKKE side 18

side

Stokkemagasinet nr. 4 • NOVEMBER 2017 Neste utgave: 22. mars 2018 Bladet kan også leses på www.stokkemagasinet.no

28

Ølbrygging, en ny trend eller tradisjon?

Utgiver: BK.no. Trykk: BK.no. Opplag 7.000 eks. Kontakt: Stein Ophus, tlf 922 44 181 eller e-post: post@stokkemagasinet.no Annonsekontakt: Carina Svines, 928 36 144 carina@bk.no

R 3

StokkeMagasinet 4-2017


Denne onsdagen var dagen for rydding av kratt og vekster på samlingsplassen utenfor møllehuset. Neste år skal folk kunne hygge seg ved bekken som snor seg gjennom området.

Trofaste dugnadsfolk får mølla til å gå rundt Se deg rundt. Hvordan ville det sett ut i omgivelsene dine om det ikke fantes noen ildsjeler som sørget for at ting ble pleid og tatt vare på? Mølla - for eksempel - ville vært et trist syn. Heldigvis sørger entusiaster for at også denne kulturskatten bevares mot forfallet. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

- Det var fylkeskommunen som i sin tid eide bygningene på Melsom Mølle. Grunnen har i alle år vært eid av Nøtterøy kommune. Etter at mølledriften opphørte på 1960-tallet, grep forfallet stadig mer om seg. Både Nøtterøy og fylkeskommunen var stemt for å brenne, eller i hvert fall fjerne bygningene. Men stemmene for bevaring - blant dem Hans Gerhard Sørensen - ble stadig høyere og sterkere. Endelig, i 1983 fikk en stiftelse overta bygningene og forvaltningen av eiendommen, forteller Arne Østli. Han er styre­leder både i Stiftelsen Melsom Mølle og foreningen Melsom Mølles Venner.

StokkeMagasinet 4-2017

Forskjønner uteområdet Dette tospannet sørger for at Melsom Mølle er et lite kultursentrum i seg selv i Melsomvik. Stiftelsens oppgave er i grove trekk å passe på formalitetene - slikt som rapportering til Brønnøysundregistrene og Lotteri- og stiftelsestilsynet. De praktiske gjøremålene - vedlikehold og drift er venneforeningens ansvar. Det er ingen liten portefølje av oppgaver. - Bygningsmassen krever sitt. Bare malejobben er en svær oppgave. Den sjauen tok vi for to år siden. Så er det hele tida større og mindre delprosjekter som skal

4

gjøres, inne og ute, forteller han. Når Stokkemagasinet stikker innom er det rydding av uteområdene som står på dagsplanen. Greit å få gjort før snøen legger seg. - Vi ønsker å forskjønne uteområdet bak møllebygningen, forklarer Østli. En gang neste år håper vi å ha fått fjernet buskaset og fått åpnet området opp mot bekken, som renner forbi her på baksiden. Dette vil bli et idyllisk utendørs samlingsområde. Den lille sletta ligger jo så fint skjermet bak møllebygget.


Da Color Fantasy skulle skifte ut stoler ombord, tenkte maskinsjefen Roar Tverberg at de kanskje kunne få et nytt liv på mølla. - Det passet godt med mottoet vårt, som er bevaring, gjenbruk og sosialt fellesskap, sier styreleder Arne Østli - godt plassert i en av de 60 design-stolene.

NOEN FAKTA MELSOM MØLLE

• Har en tusenårig historie på stedet. • Mølledriften avviklet 1965. • Verneinteresser drevet av Melsom Vel og enkeltpersoner som Hans Gerhard Sørensen fikk i 1983 fylkeskommunen til å overdra mølla til en stiftelse. Dette huset for vinterlagring av utemøbler har vært dugnadsgjengens hovedprosjekt i år. Fra venstre Arne Østli, Bjørn Skogheim, Jarl Andreassen og Arild Besslo.

- En stevneplass? - Ja, i hvert fall for mindre arrangementer, sier han. For arrangementer er det mange av på mølla. Både møllerens gamle bolig fra midten av 1850-tallet og salen oppe i møllas andre etasje er ettertraktede lokaler for ulike sammenkomster - barnedåp, konfirmasjoner, bryllup og åremålsdager. Ja, alle livets faser kan i grunnen markeres på mølla, legger Østli til.

- Vi er veldig glade for at mølla blir brukt og oppleves å være viktig for folk i Stokke. Vi sliter med å få balanse i regnskapet, så flere møllevenner hadde betydd mye, også møllervenner som ikke nødvendigvis er med på dugnaden. Vi hadde gjerne sett at flere ble med i dette fellesskapet. For vi har det både trivelig og morsomt når vi møtes her hver onsdag, forsikrer styrelederen.

Ønsker flere møllevenner på dugnadslaget Ti-tolv arbeidsglade pensjonister tar seg av alt som skal til for at mølla skal gå rundt. Omtrent halvparten av staben, kvinnene, sørger for at alt er på stell innendørs. Med arrangementer så å si hver eneste uke er det alltid noe å ordne opp i.

Foruten uteryddingen har mannfolka dette året jobbet med å få opp et nytt uthus. Om vinteren skal det brukes til lagring av utemøblene. Ellers blir det som et lite ”sommerhus” med et par benker: Her skal folk kunne sitte ned, skue ned i bekken som renner forbi og dvele ved ”selve livet”, sier Østli med glimt i øye.

5

• Møllerens gamle bolig fra ca 1850 ble restaurert og innviet i 1989. • Det gamle møllebygget ble revet og et nytt bygg satt opp på tuftene, bla bygget med gamle materialer fra stedet og omegnen. Eigil Aashammer var byggeansvarlig for prosjektet og er fortsatt ivrig med i dugnadene på mølla. • Møllerboligen (30 gjester) og møllebygget (60 gjester) leies ut til selskapelige arrangementer og utstillinger.

Bortsett fra det løpende vedlikeholdet er her stadig mye å ta seg til. I underetasjen er rommene i store trekk intakt. Noe av drivverket i den gamle mølla - den stoppe­t i 1965 - står der også. Planen er etter hvert å få laget et lite møllemuseum akkurat her.


Tilbud Renati

119,Gavekort! Super julegave!

Velkommen til oss for en hyggelig julehandel. Vi ønsker dere alle en riktig god jul og ett godt nytt år. Juleklem fra jentene på Olivia Mote

Vi fresher opp håret ditt til julebordet! Og få super pleie med Maroccanoil produkter! Barne- dame og herrefrisør Åpningstid man-ons 9-17, tors 9-18, fre 9-17, lørdag 9-15 Tlf. nr 33 33 86 43

Storgt 16 - Tlf 33 3378 37

Storgt 16 - Tlf 33 3378 37

Stort utvalg av hjerter, stjerner, staker og lykter

Julen har kommet til Stokke • Stedet med god gammeldags service. • Inne- og utebelysning. • Vi har også gode tilbud på hvitevarer, brunevarer og småelektrisk.

Velkommen til en hyggelig julehandel

Helge Abrahamsen’s Elektriske AS Frederik Stangs gate 26, 3160 Stokke • Telefon 33 33 80 84 StokkeMagasinet 4-2017

6

GRATIS PARKERING


Blomstergleder til jul! Vintermørket har senket seg over hus og hjem og julen nærmer seg, så her er noen tips om blomster som kan ”lyse opp” i denne mørke årstid. Geir Mellingen på Gjennestad Hageland deler gjerne sin kunnskap om blomster med oss, her er noen gode tips! Kjenn duften av utsprungne svibel, det er jul! Settes de varmt kommer blomstene fort frem, og holdes de kjølige holder de lenge. Finnes i hvite, blå og rødlige nyanser, alle med frisk sterk duft. Egner seg godt både i sammen plantinger eller alene. Azalea, busken som egner seg godt som advent og juleblomst. Finnes i mange farger og størrelser. Her ser du en gøyal lillasort som selges bare rundt advent. Passes med vann og trives best på en litt kjølig og lys plass. Julestjerner i mini. Her satt sammen til en hyggelig gruppe. Pyntet med eføy. Kanskje du kan lage din egen vri! Har du et gammelt vaskevannsfat, eller en kurv… lag noe koselig som du liker. Pass på å ha lecakuler eller småstein i bunnen slik at plantene ikke drukner. Julerose er egentlig en staude som blomstrer på sen-vinter eller tidlig vår. Setter du planten inne kommer blomstene tidlig. Er nydelig å pynte med til jul. De store åpne blomstene og den sarte utstråling passer godt med julen. Knuppene er også veldig nydelige. De fleste plantene er hvite, men de finnes også i burgunder og grønne sorter.

Hva med å lage en amaryllisdekorasjon i år. Pynt med lerkekvister, mose og kongler. Finn en potte som egner seg og lag din personlige vri!

Julemarked på Gjennestad Hagesenter Med et julepyntet hagesenter som ramme, ønsker vi å skape god julestemning til glede for alle. Stor stemning og god handel. Over 100 utstillere og hagesenteret pyntet i sin fineste prakt! Tradisjonen tro blir det god julestemning. Alt under tak, med noe varme. Fredag 8. desember Lørdag 9. desember

E 7

StokkeMagasinet 4-2017


Spirit ønsker deg - og julen hjertelig velkommen! Butikken bugner av nyheter, og vi har masse fint og spennende å by på innenfor damemote, gave- og interiør. Følg oss på facebook. Frederik Stangsgt. 3, Stokke Telefon 909 70 856

TØNSBERG RENSERI

Nå går det mot jul, men det er enda tid til å strikke julegaver. Ferdigstrikket Lothepus genser! Julekapper og duker. Velkommen til en hyggelig julehandel.

Vi tar imot innlevering av rensetøy hos Olivia i Stokke hver dag.

Julesokker, luer og votter!

Jevnakerveien 1 • 3160 Stokke Tlf: 33 33 85 18

Øvre Langgt. 48, 3110 Tønsberg Tlf 33 31 30 38

Følg oss på facebook

Font Giddyup

Inspirasjon til julehøytiden

E R T E L U J G I T S KUN nå 0 lys (før 2990)

49 Noble pine 210 cm med

Vi satser på

kvalitet

1990

3160 Stokke • Tlf: 33 36 36 36 gjennestadhagesenter.no FØLG OSS PÅ StokkeMagasinet 4-2017

8


Finnes i 5 ulike farger med sølv eller bronsesmykker Brodert etter motiv fra Bayeux-teppet Håndsydd i et kledelig snitt og helforet i bomull Design: Anna Marie S. Sørensen

Øvre Langgate 44, Tønsberg Tlf. 33 31 35 63 •

9

StokkeMagasinet 4-2017


- Mannfolk vil heller stå tause ute på et berg med en fiskestang enn å gå på kurs, mener Nestor-sjef Tom Erling Dahl-Hansen. Men nå vil lokke han dem med kurs i drone-flyging. - Kommer ikke mannfolka nå, skjønner jeg ingen ting, sier han.

Folk trenger digital oppgradering, tror Nestor

Vil hjelpe folk til å mestre den nye digitale hverdagen Lei av å plundre med nye versjoner på telefonen eller nettbrettet? Tenkt på at du kanskje trenger en ”ny versjon” av deg selv også? Snart vil Nestor i Melsomvik tilby deg en oppgradering så du kan henge med i det digitale racet. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

Tom Erling Dahl-Hansen, daglig leder ved Nestor seniorutvikling i Melsomvik, mener noe av det viktigste hans formidlingsinstitusjon kan drive med er å hjelpe folk til å forstå digitaliseringens omfang og innvirkning på deres eget liv.

StokkeMagasinet 4-2017

- Snakker vi datakurs? - Nei, de slutter vi med. Nå handler mye av hverdagslivet vårt blant annet om å forstå og bruke smarttelefonens apper. Vi er allerede kommet dit at du knapt kan ta bussen uten å betale med en app som du har på smarttelefonen 10

din. Skal du til Oslo og trenger en parkerings­plass, ja, så bruker mange en app til det også. Apper styrer stadig mer av hverdagene våre. Rart om salen ikke fylles Sikkerhet og personvern er et svært


Litteraturuka i november er en suksess år etter år. Den første foredragsholderen i høst var Elisabeth Aasen, som foreleste om kvinnene litteraturhistorien glemte. Aasen fikk i fjor Brages hederspris.

viktig område for mange av oss nå om dagen. Folk opplever eller leser om IDtyverier og datatyverier. Mange blir skremt. Også her er det viktig med innsikt og kunnskap. - Vi slår alt dette sammen til et gratis kurs over tre kvelder, forteller DahlHansen. Dette tilbudet retter seg først og fremst til de vi har i vårt umiddelbare nedslagsfelt i Vestfold. Emnene vi kommer til å behandle er så viktige i menneskers hverdag at det vil forbause meg om ikke salen fylles opp, legger han til. Hva gjør vi med mennene? Nestor har en rekke tilbud og kurs som arrangeres år etter år. Noen temaer går

ut, andre kommer inn. Litteraturuka nå om høsten er en sikker vinner hvert eneste år. Men det er tankevekkende at kvinnene representerer rundt 90 prosent av deltakermassen både her og på andre kurs. - Kvinner er sosiale, engasjerte og søker kunnskap, men hva gjør vi med mennene, spør han retorisk og legger ikke skjul på at han her har en skikkelig nøtt å knekke. - I stedet for å sette seg sammen med andre på et kurs, vil de heller stå for seg selv ute på et berg med en fiskestang, eller pusse båt, mener han. Er det noe menn er flinke til er det å være alene. Men til våren lokker han med et tilbud 11

han tror mannfolk ikke vil greie å motstå: Kurs i droneflyvning. - Dette gleder jeg meg til å teste ut, sier den energiske Nestor-sjefen. Komme­r ikke mannfolka til et kurs som dette, ja, da skjønner jeg ingen ting, sier Nestor-sjefen.

L StokkeMagasinet 4-2017


– en trivelig bank med kloke løsninger

Ta gsdekninn sjekke

Slik ser en suveren forsikring ut.

Den dekker det du er redd for, og begrenser skaden økonomisk Vi har Vestfolds mest fornøyde bankkunder og praktisk - for eksempel med fri leiebil i 10 dager.

Hva dekker din bilforsikring?

Andebu Sparebank er den lille banken med de smarte digitale løsningene og fylkets mest fornøyde bankkunder. Hos oss får du gode selvbetjeningsløsninger i hverdagen og personlig rådgivning og god service når du trenger det. Snakk med oss om sparing, lån og forsikring! Tlf 33 43 83 00

epost@andebu-sparebank.no

Dekk til personbil, truck og trailer. Vi har også dekkhotell!

Åpningstider: Mandag - Fredag: 07 – 17 Lørdag: Etter avtale Telefon 33 36 01 02 • Vakttelefon 33 36 01 02 dekk@borgesenter.no Borgeskogen 3 - 3160 Stokke

Gode tilbud på Pirelli og Continental til personbil!

www.borgeskogendekksenter.no StokkeMagasinet 4-2017

12


Velkommen til Stokke Hudpleieklinikk

Din hudpleieklinikk med fokus på helse og velvære. Stokke Hudpleieklinikk tilbyr ulike behandlinger innen ansikt og kropp som: hudpleie, massasje, medisinsk fotpleie, manikyr, farging av vipper og bryn, vippeløft, hårfjerning med voks. Vi selger Gavekort – perfekt gave til en du er glad i... Vi har masse fine gaver til Jul Følg oss på Facebook og Instagram.

Stokke Hudpleieklinikk Tlf 33 36 61 11 Kornmagasingata 5 3160 Stokke

Vi er autoriserte fotterapeuter og autoriserte forhandlere av Exuviance

EB

U TI K K

EN

DYR

Velkommen til en hyggelig julehandel i ny butikk.

Nygaards Alle 3 • Tlf. 33 33 82 59

TA TUREN TIL DYREBUTIKKEN MIDT I STOKKE SENTRUM • Parkering rett utenfor butikken Følg oss på Facebook

13

StokkeMagasinet 4-2017


- Fint å ha tilgang til en dreiebenk som denne, sier Bjørn Sommerset (th). Også Yngvar Hardesen er veldig godt fornøyd med maskinparken de har til rådighet i snekkerverkstedet.

Flott snekkerverksted, men hvor er brukerne? Snekkerverkstedet i Engveien-senteret er ikke en hvilken som helst snekkerbu. Her finnes nemlig nesten alt det verktøy en handyman etterspør. - Det er bare for galt at det er så få som gjør seg nytte av tilbudet, synes miljøarbeider Rigmor Sørensen. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

Nå om dagen er det bare tre pensjonister som oppsøker snekkeriet i Engveien. Yngvar Hardesen er en av dem. - Dette er et fantastisk flott tilbud, sier han. Mandag og torsdag tar han turen fra Andebu til Stokke sentrum bare for å utfolde seg med finsløyd i verkstedet. Morsomt å bruke hendene på denne måten og et veldig hyggelig miljø å være i, mener han. Folk vet ikke om snekkeriet Denne dagen jobber han her sammen med Bjørn Sommerset, senterets tid­ ligere vaktmester. - Bjørn ble igjen her etter at han sluttet i jobben, spøker Rigmor Sørensen. Sommerset er altså på alle måter en veteran på senteret. Verkstedet var nytt da den nye fløyen på Engveien-senteret ble tatt i

StokkeMagasinet 4-2017

bruk i 2002. Sommerset var med allerede fra den gang. Bestyrer Sørensen tror folk i Stokke stort sett har god oversikt over tilbud og muligheter ved Engveien-senteret. Men akkurat snekkerverkstedet tror hun er lite kjent. - Jeg har følelsen av at folk ikke vet om det. Noen tror kanskje man må ha passert 90 år for å komme hit. Men saken er at dette er et tilbud til pensjonister i alle aldre - enten de bor i eller utenfor senteret. Mange har leilighet her - ca 30 i den nye avdelingen og litt flere i den eldre delen. Men generelt er det nok flere som kommer utenfra for å benytte seg av tilbudene våre. Til basarer og oldebarn I verkstedet lager herrene et bredt spek14

ter av gjenstander: krakker, serveringsbrett, vogger, dukkesenger, skohorn og kleshengere for å ha nevnt noen. Vil man lage noe til seg selv - til barnebarn eller oldebarn, så er det i sin skjønneste orden. Men materialene må man i så fall bekoste selv. Snekkerne får også spørsmål om de kan hjelpe til og reparere skadede tregjenstander. - Det meste vi produserer blir malt og dekorert for så å bli loddet ut på basarer her på senteret, forteller Hardesen og viser oss bestillingslista fra damene i malerstua. Det er de som er ”hoved­ kunden”. Akkurat nå er det høy julefaktor på arbeidsbordet til malermesterne – utskårne nissefigurer fra verkstedet blir fargelagt og dekorert etter alle kunstens regler.


- Vi lager mye til basarer og utlodning på senteret, men noe også til oss selv, forteller Yngvar Hardesen (tv) og Bjørn Sommerset - her med noen av arbeidene som er laget i snekkerverkstedet.

Kafeteriaen på Engveien-senteret er mektig populær blant Stokke-pensjonistene, forteller miljøarbeider Rigmor Sørensen (nærmest kamera). Ved sin side har hun John Sulesund, som hun omtaler som sin ”stedfortreder” på senteret. Bak disken Torild Andersen og Tor Magnus Didrikson, som nettopp har servert middag til Nils Høifødt.

Populær kafeteria Stokke-pensjonistene har selvsagt tilgang til alle fasilitetene på senteret. - Kafeteriaen er et populært samlingssted gjennom hele uka. Noen kommer for å spise frokost, og mange kjøper middagen sin her. En del kommer på faste dager, og på søndagene er det ikke uvanlig at familier spiser mid­ dagen sammen her på senteret, sier Sørensen. Kafeteriaen er åpen fra klokka 0900-1500. Kommunesammenslåingen betyr for Engveien-senteret at det nå også må holde åpent alle høytids- og helligdager.

J

Malerstua preges av at jula nærmer seg. Etter hvert som gjenstandene fra snekkerverkstedet blir ferdige, blir de malt og dekorert av blant andre Berit Hundstuen (tv) og Anne Grethe Hassum.

15

StokkeMagasinet 4-2017


info

S

fra lag og foreninger Invitasjon til Veterankjøretøydagen

(biler, motorsykler, mopeder og traktorer) Vi har gleden av å invitere til vårt 14. treff søndag 17. juni 2018 kl. 1200-1600 på Bokemoa i Stokke. Orkesteret Stokke Da Capo Ensemble underholder. Gratis adgang. Kafeteria og bygdemuseum er åpne. Ta gjerne kontakt med undertegnede for nærmere informasjon. Spre invitasjonen til dine bekjente. PS. Husk en plakat med informasjon om kjøretøy og eier! Vi har stor plass, men det lønner seg å møte tidlig for å få en god plass. Med vennlig hilsen Signe Elise Hultgren Svein-Erik Bergsholm Stokke Bygdetun /daglig leder Stokke Historielag / leder tlf. 33 33 78 48 tlf. 928 08 308 stokkebygdetun@altiboxmail.no bergsholm44@gmail.com

Telenorkarusellen - GØY PÅ SKI Også i 2018 blir det Gøy på Ski i Storås. Gøy på ski er ett samarbeid mellom. Oseberg Skilag fra Tønsberg og Stokke ski, sammen ønsker vi å skape skiglede for barn mellom 0-12 år. Gøy på ski består av 6 onsdager i januar/februar hvor barna går skirenn med startnummer og tidtaking. Det vil være 3 forskjellige lengder på løypene: 0-6 år : 600m 7-9år : 1300m 10-12 år : 2000 m Dette er kun anbefalte distanser, og hver og en velger selv hvor kort eller langt man vil gå ut i fra egne ferdigheter. Det viktigste er å ha det GØY PÅ SKI, ikke hvor langt man går. Den 6. og siste gangen er det premieutdeling til alle barn som har gått 3 eller flere renn. Vi har en super dugnadsgjeng som kan garantere oss snø til skiløypene, og dersom vi er heldig og får litt natursnø også vil det bli ette eget område for skilek, hopp og hinderløyper. I tillegg vil grillen ved stadion være varm hver onsdag, så ta med pølser og spis kveldsmaten sammen ute. Hold av datoene allerede nå: 10. jan, 17. jan, 24. jan, 31. jan, 7. feb og 14. feb

Stokke IL Orientering: Turorientering 2018 Årets beste julegave? Orienteringsgruppa i Stokke IL er allerede i gang med planleggingen av turorientering 2018. Poster vil være ute i skogen fra påsketider, men allerede nå er det mulig å kjøpe gavekort (kr 250,-) på neste års turorienteringskonvolutt. I den vil det være kart over flere turterreng i Stokke, bl.a. et helt nytt kart over området vest for Borgeskogen. Gavekortene fås kjøpt på Stokke Bygdetun søndag 10. desember, eller send epost til orientering@stokkeil.no. Turorientering er verdens beste mosjonsform! Den kombinerer gode naturopplevelser med fysisk aktivitet og hjernetrim, noe som gir godt humør, god helse og mye glede! Opplegget er tilgjengelig hele døgnet fra påske til langt ut på høsten - du velger selv når du vil på tur, hvor du vil starte og hvor lang turen skal være. Turorientering gir barna lyst til å gå på tur, det er en aktivitet på tvers av generasjoner og passer også for den som vil variere treningen. Ellers inviterer o-gruppa til variert trening fra Bokemoa skole både for voksne og barn hver onsdag kl. 18 fram til påske.

Følg oss på Facebook for fortløpende oppdateringer og info om påmelding og tidspunkt. @telenorkarusell.storaas

StokkeMagasinet 4-2017

16


GJØR DEG KLAR 15990,-

5 liter

169,-

inkl.mva.

Eik-pris:

25990,23990 inkl. mva

TORO 926 OXE

Toro PM 726 OE

POP@work hørselvern Bluetooth med DAB+

Varenr: 38816 Kraftig snøfreser for de som ikke trenger de største modellene. Freseren har garanti mot tetting, joy stick for styring av utkaster og 220V elstart. Mye for pengene. Ryddebredde 66 cm, 7 HK.

Varenr: 387002

1290,inkl.mva.

Konstruert for ekstreme påkjenninger. Power Maxsystemet forhindrer pakking av snø i freseren. Ryddebredde 66 cm, 9 HK, el-start.

vi har eget serviceverksted!

Eiksenteret Stokke Melsomvikveien 7 Tlf: 40 00 79 88

E - TØNSBE RE - STOKK SIDEN 1972

ferdig montert

www.eiksenteret.no

n e e l l a r Vi ønske od jul! riktig g

RG

Du er velkommen til å besøke oss i våre nye flotte lokaler i Stokke Senter ved planovergangen. 17

juliussen.no Tlf. 3333 6000 StokkeMagasinet 4-2017


Juleforestilling med Genser`n te han Johansen Vi blir med en gammel sjømann på en reise tilbake i tid. Forestillingen er full av gamle historier og nostalgisk musikk. Med skuespiller Helge Sveen. Den Kulturelle Vandringsstaven Mandag 11.12. kl. 11.00. Soletunet sykehjem i Stokke. Mandag 11.12. kl.13.00. Engveien - senteret i Stokke.

Dette skjer i STOKKE

Kunsthistorisk forum

Stokke Husflidslag

30.11: Foredrag om maleren Harald Kihle v/Einar Gunleiksrud. 25.1: Fra Duro Europos til Guggenheim-(Jødisk kunst gjennom 2000 år) v/Erling Magnar Jørgensen. 22.2: Farlige dyr v/Viggo Ree. Programmet kan endres. Møtene avholdes i Melsomvikveien 38, 3160 Stokke og begynner kl 1900. Kontaktperson: Erling Magnar Jørgensen. Tlf. 936 14 851

Møter, Låven Stokke Bygdetun, kl. 19.00. 12.12. Juledekorasjoner ved Solvårs Blomsterglede. 9.1. Broderte bukseseler. Synnøve Birkelund presenterer kurset «Bukseseler / belter». 13.2. Årsmøte. Rye og floss ved Ingjerd Knoph Andreassen og Tove Forså. 13.3. Silja Levin fra Skovstuen Pil forteller om produksjon av pil og flettetradisjoner. 10.4. Eco-print, trykking med blader på tekstil, ved Trine Stormer. Formiddagstreff, kl. 11.- 14. i Husflidsstua. 5.12. Julelunsj Våren 2018 på følgende datoer: 02., 16. og 30. januar, 06.og 20. februar, 06.og 20. mars, 3.og 17. april og 15. mai. Ta med matpakke og håndarbeid, vi serverer kaffe og te. Strikkekafe, kl.18.00 i Husflidsstua Siste onsdag i måneden. 31.1, 28.2, 21.3, 25.4 og 30.05. Vi viser nye teknikker, får ideer og blir inspirert av hverandre. Stokke Husflidslag tilbyr også kurs og studieringer i håndverksteknikker. Se www.husflid.no/stokke for informasjon om dette.

Salgsutstilling Hilde Aabol, hjemmehørende i Stokke, ønsker velkommen til salgsutstilling på Sandefjord Bibliotek, Sandefjord Rådhus 1.-30.12. Hun stiller ut sydde tekstilmalerier, karikaturer/ tegninger og malerier på lerret. Velkommen til en fargerik opplevelse.

Julekonsert med Stokke Da Capo Ensemble

Stokke Bygdetun

Engveien-senteret i Stokke. Søndag 3.12. kl. 17.00 da blir det swingende julemusikk og andre toner. Som gjester har de med seg Sandefjord Balkan­orkester. Inngangspenger er kr. 150 som også dekker en enkel bespisning.

Gammeldags julemarked på Stokke Bygdetun Søndag 10.12. kl. 12-16 Markedsboder, utstillere og håndverkere på tunet, med lokale og langveisfarende produsenter. Håndlaget, håndverk og hjemmebakt blir å få kjøpt, men også eksotiske varer, import. Noen selger til inntekt for gode humanitære saker. Forfattere stiller opp med egne bokut­givelser for signering. Stokke Husflidslag har salgsutstilling og demonstrasjon i Husflidstua, smeden smir i essa, og Bygdekvinnelaget fyrer opp for baking i bakerovnen. Bygdetunet holder åpent museum i hovedhuset, på låven og i landhandleriet. Nissen er selvfølgelig på plass med godteposer til de små, og det blir god stemning rundt bålpanna med risgrøt og noe rykende varmt i koppen. - Det blir dugnadskafe ned salg av grøt, pølser, vafler og varme drikker. Nissen i smia kommer kl 15.30 med gave til de minste barna. Velkommen til Bygdetunets gammeldagse julemarked.

Konsert i Stokke kirke med Valen-korets jul med Nøtteknekkersuiten Lørdag 9.12. kl. 19.00. Pris: 200,Vestfolds tradisjonsrike Valen-kor inviterer til en koselig konsert med kjente, kjære julesanger. Korets dirigent, Guy Poupart, er også en anerkjent konsertorganist. Han vil spille utdrag av Tsjajkovskijs Nøtteknekker-suiten på kirkens nyrestaurerte orgel - musikken til en av julens vakreste eventyr. Som solister har koret med seg Pia Vang (sopran) og Åge Kjær (tenor). Ved pianoet sitter korets nye akkompagn­atør, Gunda Brinkmann. Her ligger alt til rette for at du skal komme inn i skikkelig julestemning!

StokkeMagasinet 4-2017

18


CaféBokemoa på Stokke Bygdetun 13. desember fra 11.30 - 14.30 flytter til salen i låven for julelunsj med underholdning.Det blir førjulsmusikk og sang av lettere sjanger, kanskje litt allsang også. Alle er velkommen til Bokemoa Café på Stokke Bygdetun av og for seniorer. Bokemoa Café hver onsdag hele året fra 11.30 - 14.30

Konsert med Ole Paus i Stokke kirke Onsdag 13.12. kl. 19.00 Billettene koster 350 kroner. Kjøpes på Ticketmaster.no. Det går også an å kjøpe billetter gebyrfritt ved Stokke kirkekontor. Konserten med Ole Paus inngår i en konsertserie han har kalt ”En Liten Håndfull Ømhet”. Ole Paus tilhører det absolutte toppsjiktet av norske fortellere og formidlere, og nå - etter mange års liv på veien og med talløse plate­ utgivelser, teaterforestillinger, revyer og konserter - har han for lengst fått en fortjent plass i den norske folkesjelen. Inntektene fra konserten vil gå til anskaffelse av nytt konsertpiano i Stokke kirke.

E

Lise Davidsen med Venner

Nyttårskonsert i Stokke kirke Fredag 5.1 kl. 20.00 og lørdag 6.1 kl. 19.00. Kr. 300,+ avgift. Billetter: www.hoopla.no Lise Davidsen tar nok en gang turen hjem til Stokke for å gjenta suksessen fra julekonserten i 2016. Hun har med seg Mezzosopran Ingeborg Soot, Baritone Leif Jone Ølberg og Sofia Wilkman på klaver. Billettene er unummererte og dørene åpnes 45 minutter før konserten starter.

Julekonsert med Stokkekoret «Ancora!» De holder sin tradisjonelle julekonsert i Stokke kirke søndag 17.12. kl. 19.00 med deres nye dirigent Emil Johansen Silk. Konserten er gratis, men folk er velkommen til å gi en gave til koret ved utgangen.

Stokke Historielag Tirsdager kl. 19.00 på Stokke Bygdetun hvis annet sted ikke er oppgitt. 16.1. De vanskelige sidene ved krigshistorien v/journalist og forfatter Eirik Weum (forfatter av bokserien ”Nådeløse nordmenn”). 20.2. Harald Kihle: ”...en åpenbaring av herligheter.” v/Einar Gunleiksrud og Magnar Jørgensen. Årsmøte. 20.3. Kald krig og Vestfold v/Erlend Larsen. Spørsmål om programmet kan rettes til lagets leder, Svein-Erik Bergsholm, tlf. 928 08 308. Velkommen til hyggelig samvær!

Magisk julekonsert

Stokke bibliotek

Mandag 18. desember kl. 21.30 fylles Stokke kirke med julens toner fra noen av landets ledende artister. Christian Ingebrigtsen, Gaute Ormåsen og turnéens nye stjerne, Reidun Sæther, vil fremføre kjente og kjære julesanger med førjulskonserten Julenatt. Med seg har artistene de eminente musikerne Frøydis Grorud og Trond Lien, som vi alle kjenner fra NRKs Beat for beat. Billetter kjøpes på ticketmaster.no eller på telefon 815 33 133.

20.1. Lørdagsbokprat. 27.1. Musikkforestilling for barn ved Duo Juhuu. 10.2. Tegnestund med Hans Jørgen Sandnes. 15.2. «Hans Børli i toner» - Erik Lukashagen. 17.2. Lørdagsbokprat. 8.3. «Politikk, 50-tallet og andre eventyr» - Rune Gerharden. 10.3. Apestreker ved Klovnen Knut. 17.3. Lørdagsbokprat. 19

StokkeMagasinet 4-2017


Vi ønsker alle våre kunder god jul og godt nytt år! Vi ønsker å takke alle våre pasienter for året som har gått. God Jul og Godt Nytt År!

Tannlege Stokke AS – Franz Gitter tlf. 33 36 46 06 Tannlege Kai-Uwe Gitter AS

tlf. 45 41 01 58

Tannpleier Kristine Kjeldby

tlf. 45 41 01 58 Vanlige åpningstider før jul: Man – fred: 09.00–16.00. Torsdag: 09.00–17.00. Lørdag 10.00–14.00 I romjulen stenger vi kl 14.00.

Frederik Stangsgt. 1 – 3160 Stokke

Comfort Stokke Rørhandel AS Sentralbord: 40 00 23 93 stokke@stokkerorhandel.no

Profesjonell og personlig Profesjonell og personlig veiledning i forbindelse veiledning i forbindelse med gravferden. med gjerne gravferden. Vi kommer hjem Vi kommer gjerne hjem for samtale. for samtale.

Tlf 911 94 099 Tlf 911 94 099 www.færder.as www.færder.as

24 Andebuveien timers3,vakttelefon Våre kontorer: 3170 Sem 24 timers vakttelefon Grevinnevn. 84 B, 3118 Tønsberg Dekker hele Vestfold Smidsrødvn. 11, 3140 Nøtterøy Dekker hele Vestfold

Blomster Blomster som setter et som setter personlig preg et påpersonlig en vakkerpreg på en vakker avskjedsseremoni. avskjedsseremoni.

Tlf 33 36 54 32 Tlf 33 36 54 32 www.blomsterverkstedetstokke.no

www.blomsterverkstedetstokke.no

Våre butikker: Andebuveien 3, 3170 Sem Grevinnevn. 84 B, 3118 Tønsberg

24 timers vakttelefon. Dekker hele Vestfold. StokkeMagasinet 4-2017

20


Foto: Marte Haraldsen

✶ JULEGAVER TIL HELE FAMILIEN

JULEGAVEHUSET I SANDEFJORD Tusenvis av julelys er tent og i butikkene er våre 200 personlige gavehjelpere klare. Velkommen til årets julehandel!

60 BUTIKKER // 450 PARKERINGSPLASSER // TORVET 7, SANDEFJORD // HVALTORVET.NO Hvaltorvet annonse Stokkemagasinet_Julekampanjen_185x250mm original.indd 1

21

20.11.2017 10.36 StokkeMagasinet 4-2017


Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

Her er klasse 2 STA toppidrett klar for skoledagen i ridehallen. Fra venstre Silje Ludviksen (trener), Pernille Godlien (på hest), Hanna Nymo Helli, Sunniva Røseth, Emilie Bjørløw (på hest), Andrea Kristine Martinsen, Terje Olsen-Nalum (stallansvarlig), Malene Hauge (på hest), Mari Nymo Helli, Oda Sundkøien og Thea Hellum Freitag (på hest).

StokkeMagasinet 4-2017

22


Her finner du et av Norges ypperste hestesport-anlegg Hestesporten er skikkelig i vinden - både som hobby og karrierevei. På landsplan er Melsom videregående skole uten tvil en driver i miljøet. Velkommen til et av Norges største og flotteste idrettsanlegg for hest!

23

StokkeMagasinet 4-2017


- Ingen har klippet flere snorer ved ulike milepæler her på skolen enn Per-Eivind Johansen (tv), sier rektor Roar Jenshagen (th). Sammen med rektor og den ansvarlige for hesteanlegget, Terje Olsen-Nalum, var Johansen som fylkesordfører en pådriver for å utvikle Melsom som et senter for hest. Sunniva Røseth er elev ved skolen.

Kjenner du til Melsom-gården, men føler du ikke helt «skjønner hva de holder på med der inne”, er du unnskyldt. Den ca 2.700 mål store eiendommen rommer nemlig et mylder av aktiviteter. Blant studie­retningene er de fleste på en eller annen måte knyttet til gård, natur og kultu­r. Tør vi si at studiespesialiseringen innenfor toppidrett hest er den mest spesielle? – Ingen i nærheten Verken rektor Roar Jenshagen eller Terje Olsen-Nalum protesterer. – Vi har jo et av Norges ypperste rideanlegg. Blant de fem videregående skolene som har spesialisering i toppidrett hest

StokkeMagasinet 4-2017

Malene Hauge er elev på toppidrett hest.

for sprang og dressur i landet, er det ingen som er i nærheten av å kunne tilby fasiliteter og kompetanse som det vi har her på Melsom, sier rektor Jenshagen: Fire staller med til sammen 92 bokser, to ridehaller, to utebaner, samt ridestier og en rettbane som brukes både til ridning og trav. – Nei, ingen anlegg er i nærheten av vårt, stadfester Terje Olsen-Nalum. Siden 2005 24

har han vært ansvarlig for driften av stallog rideanlegg, som i sin helhet eies av skolen, til sist Vestfold Fylkeskommune. Hans posisjon på Melsom kan best sammen­ liknes med forpakternes, sier rekto­r. Han sørger for hestehold og den praktiske delen av driften, undervisningen tilligger det pedagogiske personalet. Hans egne hester brukes dels i under­ visningen på naturbruk i hestefaget, dels i rideskolen på ettermiddagene.


Det synes når Melsom videregående kommer til ridestevne med denne digre doningen av en hestetransport. Hestene har for det meste plass i tilhengeren, men også i hovedbilen er det plass til flere. Naturligvis inneholder den også en flott boenhet for sjåfør og trener, Terje Olsen-Nalum.

Sto i fare for å bli nedlagt Det lå ikke i kortene at Melsom skulle bli det ledende stedet innenfor toppidrett hest. Ja, lenge var det usikkert om Melso­m i det hele tatt ville bestå som videregående skole. Men etter at tvilen var feid til side, har skolens ledelse etter hvert fått politikerne med på en djerv satsin­g bl.a. på hest. – Fylkespolitikerne ble med på en lang­ siktig plan. Visjonen var å bli ledende i Norge - best på undervisning og best på anlegg. Det er en posisjon vi nå kan være fornøyd med å ha inntatt. Rekrutteringen til toppskiktet i det norske ryttermiljøet og opplæring i hestefaget skjer nå hos oss. Fra hele landet kommer ungdommer med ambisjoner om å bli toppidretts­ utøvere i hest. Nå har vi 60 ungdommer på toppidrett og i alt 100 elever med hestefaget som en del av sin under­ visning. En av dem kommer helt fra Tana, forteller Jenshagen.

Kommer med egne hester Toppidrettselevene kommer forøvrig med sine egne hester, som de benytter gjennom hele studieperioden. – Nær alle bor på skolens internat. Det blir et eget og sterkt fellesskap på et sted der ungdommene både bor og studerer sammen. Hverdagen blir rimeligvis en annen enn de er vant til hjemmefra. Søkerne må gjennom opptaksprøve og intervju der vi forhører oss om motivasjon, om de er komfortable med å bo hjemmefra og på rom med en annen og forvisse oss om at de forstår at dette er en krevende studieretning, sier Jens­ hagen, men legger til at karakterpoengene ved inntaket veier tyngst. Viktigst: Læring og trivsel – Hvilke ambisjoner kommer de med? – Elvene på toppidrett hest vil bli gode ryttere i konkurransesammenheng. Men for meg er det viktigste at de er motivert for skolegang. Vi gleder oss imidlertid 25

med dem som når langt, men læring og trivsel er viktigst. De skal kunne håndtere en kompleks hverdag. Men ikke alle søker med en plan om å bli toppidrettsutøvere. Mange har ridd siden de var 6-7 år gamle - uten å eie hest. – Velger de naturbrukslinja får de både hest og utstyr her hos oss. Naturbrukslinja gir opplæring i de fleste sider av vanli­g landbruksdrift. Etter det første året har elevene valget mellom landbruk eller heste- og hovslagerfaget, og etter 3 år får elevene generell studiekompetanse om de ikke velger å gå ut i lære, sier rektor Jenshagen. Søkningen til toppidrett hest er gledelig stor. I år kom 40-50 søknader til 30 plasse­r.

U StokkeMagasinet 4-2017


JULETILBUD! Salg av kremer, strømper, avlastning

ALT AV UTSTYR TIL RYTTER

- 50 %

Glade føtter gjør deg glad!

Gjelder fra 1. desember og varer på lager

Besøk Møllebutikken på Borgen Mølle!

Gavekort på fotbehandling, den perfekte gaven til den som har alt. Velkommen!

Åpningstider: Mandag 9-15 • Onsdag 12 + ettermiddagstimer etter avtale Torsdag: Stengt • Fredag 9-15 Jeg treffes på telefon alle dager.

Nygaards allé 3, 3160 Stokke Tlf: 99 23 44 87 • E-post: angelafolvik@hotmail.com

Åpent: man-fre 8-17 lørdag 9-13 tlf: 47790000

BYGGMESTERFIRMA 3160 STOKKE Tlf: 909 96 432 e-post: sverre@r-s.no

Kiwi Stokke Åpent: 7-23 (7-23)

Tlf: 909 96 442 e-post: kai@r-s.no

StokkeMagasinet 4-2017

26


Vi tilbyr alt av elektrikertjenester og setter deg som kunde i fokus.

God jul og Godt Nyttår! Elektrikeren i Stokke Tlf: 948 13 000 elektrikerkjeden

www.klemmetsby-firing.no Nygaardsalle 4, 3160 Stokke Tlf: 33 33 67 57 Behjelpelig hele døgnet.

Sagveien 1, 3160 Stokke • www.odeskaug.no

Vi Vi er er din din totale totale leverandør leverandør av av gjerder, gjerder, porter og portautomatikk Vi er din totale leverandør av gjerder, porter og portautomatikk porter og portautomatikk

Flettverk • Flettverk • Veibommer Flettverk • Veibommer Veibommer

www.lauritsen.no www.lauritsen.no Vestfold - Tlf 33 01 63 36 www.lauritsen.no Vestfold - Tlf 33 01 63 36 Vestfold - Tlf 33 01 63 36

Gjerder • Porter • Portautomatikk Gjerder • Porter • Portautomatikk •Gjerder Rekkverk • Montasje • Porter • Portautomatikk • Rekkverk • Montasje • Rekkverk • Montasje

STIHL

Lekemotorsag Kr. 250,-

STIHL MS181 Kr. 3 290,-

STIHL MS231 Kr. 3 990,-

Ord. kr 3 990,-

Ord. kr 5 490,-

STIHL HSA25 Kr. 1 290,Ord. kr 1 475,-

METABO

ARIENS

BS 18 L 18V Kr. 1 498,-

Snøfreser Deluxe ST 24 DLE Kr. 19 990,-

Ord. kr 1 998,-

STIHL

X-FIT Genser NÅ Kr. 750,Ord. kr 860,-

METABO BS 18 LT Kr. 2 748,Ord. kr 3 748,-

Salg, service, deler. Melsomvikvn 6A, 3160 STOKKE. Tlf. 33 33 27 15

27

StokkeMagasinet 4-2017


Bokebrygg var fornøyd med folkets pris under Bokemoa Oktoberfest 2017.

Ølbrygging, en ny trend eller tradisjon? I Norge har ølbrygging lange tradisjon og god kristen skikk. Nedtegnet i Gulatingsloven var bestemmelser om strenge straffer for den som unnlot å brygge øl: ”Ølet skal signes til takk for Kristus og Sankta Maria, til godt år og fred. Om noen ikke brygger til den tid, skal han bøte 3 øre til biskopen.” Vi finner fremdeles viltvoksende humle flere steder i Stokke og vi tror disse plantene stammer fra dyrking til ølbrygging på gårdene på 16-1700 tallet. Tekst: Signe Elise Hultgren . e-post: afronte@online.no Foto: Elmer Laahne - www.laahne.com

Den gamle tradisjonen har de siste årene fått en ny oppblomstring i hele landet, og herrene samler seg rundt moderne trykkokere med termostat og finkalibrert trinnløs temperaturjustering. Bryggerlaug etablerer seg og gutteklubbene (og noen damer) er snart like utbredt som damenes syforeninger. I motsetning til symøter, blir det faktisk produsert på bryggekveldene bedyrer bryggerne, og det smakes og utvikles oppskrifter i de mange hjemmebryggerier. Ølbrygging er ikke lenger en bondeplikt, det har i

StokkeMagasinet 4-2017

dag fått status som edel kunst og her knive­ s om å brygge det beste ølet i Stokke hvert år.

første gang under Bokemoa Oktoberfest, akkompagnemet av Stantin Hornorkester.

Det var herrene i bryggerlauget Bokebrygg ved Hans Martin Bærefjell som kontaktet Stokke Bygdetun for 3 år tilbake med ønske om å etablere et samarbeid om en oktoberfest for å hedre det brune brygget. Bygdetunet og bryggerne i Bokebrygg nedsatt en arbeidsgruppe og i september 2016 ble det beste lokale ølet prøvesmakt og kåret for

Bryggerlauget Bokebrygg hadde konstituerende møte 17. januar 2014. Møtet ble holdt i kjelleren til Morten. Vi smakte oss gjennom en rekke med forskjellige øl og bestemte hvilken type vi ville prøve å brygge først. Vi er 7 stykker og har stort sett vært de samme hele tiden. Morten Stein. Jim Wedberg, Lars Olborg, Paul Laws, Thomas Revetal Kolbekk, Hans

28


Fagdommer bryggermester ved Grans bryggeri i Sandefjord, vurderer årets brygg fra 6 ulike bryggerlaug.

Bevergrygg ble vinner av fagdommers pris som Stokkes beste øl i 2017.

O T.h.: Bryggermester i Bokebrygg Morten Stein i gang med utdeling av smaksprøver til kåring av Stokkes beste øl.

Martin Bærefjell, Arngeir Anholt var med fra starten, men trakk seg ut nå i høst og ble erstattet med Roar Kongsteien. Vi har fra oppstarten i 2014 brygget 187 batcher, forteller Hans Martin

investeringer, men det gjør ting litt lettere å kjøpe kompaktbryggere, så en minimumsinvestering på mellom 3-5 tusen må nok beregnes.

Selve bryggeprosessen tar mellom 5-6 timer, men vi har kortet denne noe ned med investering i nytt utsyr. Nå har vi det slik at meskevannet er klart til vi kommer og vi klarer oss stort sett innenfor 4 timer.

I tillegg kjøpte vi oss en del flasker med patentkork. Som det meste gutter interesserer seg for så blir man litt ivrig og utstyrsfrik, så vi har investert en del mer underveis. Investeringene har nok kommet opp i totalt ca 60 000,- kroner.

– Kreves det store investeringer for å starte opp med brygging? Vår første investering var på ca 2500,kroner pr person, da kjøpte vi oss 2 x kompaktbrygger á 35 liter, hurtigkjøler, gjæringsbøtter, termometer, oechslevekt, målebeger, sleiver, sterilisergsmiddel, flaskevasker, pluss en del småting som er greit å ha under brygging. Man kan i realiteten komme langt med mindre

– Hvem andre bryggerlaug finnes i Stokke i dag ? Det er ganske mange som brygger i Stokke og vi har nok ikke oversikt over alle. Vi kan jo nevne de som har vært med på Oktoberfesten: Bever Brygg, Norenbergbrygg, Stauper bryggeri, MI Brygg, Arnaldal bryggeriet, Osjø Brygg, Kollen øl, Sambryggeriet og Bokebrygg. I tillegg kjenner vi til Storevahr nanobryg29

geri, Brunstad brygg og Fossnes microbrggeri. Vi har en Facebook gruppe ”ølbryggere i Stokke” som vi gjerne ser at flere bryggere fra Stokke melder seg inn i, forteller Hans Martin. I 2016 gjorde Bokebrygg rent bord og ble vinner av både folkets- og fagdommers pris for sitt øl av de 6 deltagende bryggerlaugene. I 2017 ble det Beverbrygg som ble kåret til den gjeve fagdommers pris for sin Baltic Porter, mens Bokebrygg fortsatt vant folkets pris. I september 2018 planlegges neste års kåring og oktoberfest, og kanskje en ny brygger rykker opp på pallen for neste års trofé? Utfra responsen spår vi at Oktoberfesten til inntekt for Stokke Bygdetun, med kåring av beste brygg har kommet for å bli en tradisjon på lik linje med ølbrygging i Stokke.

StokkeMagasinet 4-2017


Spare skatt før nyttår? Myndighetene ønsker å stimulere til boligsparing og pensjonssparing. Sparer du før nyttår kan du derfor få belønning i form av mindre i skatt til neste år. Boligsparing for Unge (BSU) er fremdeles den smarteste sparingen du kan gjøre som ung. Ordningen er et lite kinderegg med tre gode fordeler: med BSU får du nemlig både skattefradrag, god rente og egenkapital til bolig. Skattefradraget er på 20 prosent, altså 5000 kroner pr år og totalt 60 000 kroner om du sparer full pott (25 000,- pr år og 300 000,- totalt). Bundet til bolig BSU er aldersbestemt og gjelder kun til det året du fyller 33 år. Skal du ha utbytte av skattefordelen må du betale skatt og altså tjene mer enn frikortgrensen på kr 55 000. For å få fullt utbytte av skattefordelen bør du ha inntekt på kr 75 000. - Etter at grensen for BSU-sparing ble økt til 300 000 ser vi at noen velger å spare i BSU selv om de ikke betaler skatt fordi renta her er bedre enn noen annen banksparing. Dessuten er det nok en del foreldre som vil hjelpe barna med sparing og liker at pengene blir bundet til boligsparing, forteller spareansvarlig i Andebu Sparebank, Toril S. Larsen. BSU-pengene må nemlig brukes til å kjøpe bolig. Brytes vilkårene får du skat-

StokkeMagasinet 4-2017

tetillegg og mister retten til å sette inn ytterligere penger på BSU. Ny pensjonsparing Fra 1. november kom en ny ordning som har fått tilnavnet «BSU for voksne». Den nye Individuelle pensjonssparingen (IPS) gir skattefordeler som trolig vil friste mange. Skyter du inn 40 000 kroner iår, vil skatten for 2017 bli redusert med 9600 kroner. Denne skatten må du betale når du tar ut pengene. Fordelen med en slik skatteutsettelse er at du i mellom­ tiden kan få en god avkastning på pengene. Ulempen er at pengene er bundet til du fyller 62 år. - Det er på mange måter tilbud om et rentefritt lån fra myndighetene. Spare­ saldoen er unntatt formueskatt, og det er ingen skatt på avkastning i spareperioden. Når du tar ut pengene, beskattes dette som alminnelig inntekt (24 prosent), forteller Toril Larsen. Julegave Å gi bort penger i julegave har alltid vært vanlig, men i den senere tid ser vi at stadi­g flere velger å gi «varige gaver» i form av sparing i BSU eller fond. Det er 30

blitt stadig vanskeligere for ungdom å komme inn på boligmarkedet, så dette bør være ettertraktede gaver, mener spareeksperten. Å gi bort pensjons­ sparing er ennå ikke så vanlig, men når vi vet at dagens unge får langt mindre i folke­ trygd enn sine foreldre og beste­ foreldre, er det kanskje ingen dum idè. Siste frist For å få skattefordelene må innskudd i BSU eller IPS gjøres før 31. desember. Opprettelse av IPS kan gjøres på mobilbanken eller nettbanken. Har du ikke opprettet BSU-konto må du kontakte banken for å få opprettet dette (senest fredag 29. desember kl 14.). Har du opprettet BSU tidligere, kan du selv overføre på mobilbanken eller nett­ banken. Siste frist er da 31.12. kl 23.30. Vil du unngå å komme i siste liten neste år? Start månedlig sparing!

R


Vinterkonkurranse – finn og vinn Vi har gjemt noen bokstaver inne i magasinet. Ved å finne disse, og sette sammen til riktig løsningsord, kan du vinne en premie.

Fyll ut løsningsordet i pakkene. Stikkord: Pynter opp til jul

Fyll ut slippen og send den til: BK Grafisk, Postboks 2076, 3202 Sandefjord. Du kan også sende svaret på e-post til: post@stokkemagasinet.no

Navn: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Svarfrist er 8. desember Du kan vinne: 1 stk gavekort bilpakke Norge/Sverige fra Color Line

Sted: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adresse:.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tlf: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Premiene blir sendt vinnerne i uke 50.

Vinnere finn & vinn høst 2017 1: Mette Grini, 3158 Andebu 2: Torjus Kubberud Alten, 3160 Stokke

3: Bente Selstø, 3160 Stokke 4: Solveig Klaveness, 3239 Sandefjord

1

utført! Få arbeidet fagmessig utført!fagme t fagmessig Få arbeidet

MANN

ring

Vi utfører alt i utvendig Din lokale Byggmester blikkenslager arbeid

Vi bli

• Egen produksjon på Lillevhar. • Egen ansatt på verkstedet.

elektro@borgeskogen.no www.borgeskogen.no

Kobber og Blikk Service AS Lillevhar Industriområde, Stokke

Vi utfører alt innen elektriske installasjoner, sterk- og svakstrøm.

tlf. 33 33 94 91 Egil: 922 48 155 Bjørnar: 930 03 637

BYG

Telefon: 33 33 83 40 Telefon: 33 33 83 40 Mobil: 913 7683 203 Telefon: 33 33 40 Mobil: 913 76 203 Mobil: 913 76 203 Stokkeveien 55, Sundland

Pål H

3160 S Mob. 9 Mail: p www.s

3160 Stokke Stokkeveien 55, Sundland Stokkeveien 55, Sundland 3160 Stokke 3160 Stokke

ALT I GLASS TIL HUS • HYTTE • BIL • BÅT • UTSKIFTING • SERVICE ALT I GLASS TIL HUS • HYTTE • BIL • BÅT • UTSKIFTING • SERVICE ALT I GLASS TIL HUS • HYTTE • BIL • BÅT • UTSKIFTING • SERVICE

31

StokkeMagasinet 4-2017


LEI AV Å SMØRE? KJØP FELLESKI! Vi setter sammen felleskipakke etter ditt behov. FELLESKIPAKKE: Ski + binding + støvel Pakkepris fra kr

2699,-

Fischer Twin Skin Power Pakkepris fra kr

4899,-

Fischer Twin Skin Race Pakkepris fra kr

4399,-

Madshus Terrasonic Intelligrip Pakkepris fra kr

4599,-

Rossignol R-Skin

Canvas Belt

Rav ullgenser 799,Folkets favoritt! 100 % ull!

Fager Pj Pysjbukse 100 % bomull!

499,-

Tilbudet gjelder t.o.m. julaften eller så langt varebeholdningen rekker.

199,-

Vi har åpent: Man-ons: 10-17. Tors: 10-18. Fre: 10-16. Lør: 9-15 Din lokale sportsbutikk - personlig service og stor faglig kompetanse!

STOKKE SPORT Skogveien 2B, 3160 Stokke - Tlf: 33 33 80 00 - www.stokke-sport.no - Følg oss på facebook

Profile for BK.no

Stokkemagasinet 4 2017  

Stokkemagasinet 4 2017  

Profile for bk.no