__MAIN_TEXT__

Page 1

Stokke

Vår • nr. 1-2018 • www.stokkemagasinet.no

magasinet

Fru Lauretta tar form Side 8

Omfattende NatureVibesprogram til sommeren

Side 12

e k s å p God

StokkeMagasinet 1-2018 Stokke: Stedet for hygge og handel 1


STOKKE 7 vestvendte boligtomter innerst i Lågerødåsen Solrikt - Barnevennlig - Stille PRISER FRA: 1.200.000,- kroner

4 stk. SOLGT

SOLGT

SOLGT SOLGT

SOLGT

TØNSBERG

- det blir som avtalt | www.mesterhus-tbg.no

Tom Haugen | tom@mesterhus-tbg.no | 906 92 888 / 33 00 35 12

StokkeMagasinet 1-2018

2


side

HVA SKJER

4

14. april Tegneforestilling for barn med Brødrene Nyhus Stokke bibliotek 15. april

Vårkonsert med Stokke Da Capo Ensemble Engveien Senteret

21. april

Lørdagsbokprat med Maria Stokke bibliotek

22. april

Barnas Festival Stokke Bygdetun

Viggo Ree har landet i Stokke!

23. april «Facebook er en brunost». Kåseri med Per Olav Asplund Stokke bibliotek 24. april

side

15

magasinet

NÅR

Stokke

MARS - JUNI

Stokke Storband med vårkonsert Stokke kirke

Hvalfangstpioneren Hans Ellefsen

24. april Finmaler’n. Historien om en byoriginal fra Stokke. Stokke Historielag Stokke Bygdetun 7. mai Dugnad i ”Oldemors have”. Vi gjør det fint til 17.mai. Hagelaget i Stokke Stokke Bygdetun 19.- 20. mai

Knivtreff Stokke Bygdetun

27.mai

”Hagens Dag”. Stort marked Stokke Bygdetun

side

31. mai Svein Ellingsen – salmedikter og billedkunstner. Kunsthistorisk forum Melsomvikveien 38, 3160 Stokke 10. juni

22

Kulturaktivisten Erling Magnar Jørgensen i «kulturhuset» i Melsom­ vikveien

Moamarkedet Stokke Bygdetun

Les mer om – Dette skjer i STOKKE side 20

side

Stokkemagasinet nr. 1 • MARS 2018 Neste utgave: 14. juni 2018 Bladet kan også leses på www.stokkemagasinet.no

28

Nyåpnet eiendoms­ meglerfirma i Stokke

Utgiver: BK.no. Trykk: BK.no. Opplag 7.000 eks. Kontakt: Stein Ophus, tlf 922 44 181 eller e-post: post@stokkemagasinet.no Annonsekontakt: Carina Svines, 928 36 144 carina@bk.no

E 3

StokkeMagasinet 1-2018


Viggo Ree har landet i Stokke!

Viggo Ree, kunstneren bak årets nye fuglefrimerker, har landet i Stokke med bolig og ateliér på Sverdruptunet. Den kjente billedkunstneren, forfatteren, biologen og naturverneren står nå bak hele 22 ulike fuglemotiver på Posten Norges frimerker. Ett av de nyeste ble utformet i Stokke i fjor. Tekst : Signe Elise Hultgren , afronte@online.no Foto: Signe Elise Hultgren, Birger Morken, Stephen Mills.

StokkeMagasinet 1-2018

4


Gjennom årene har Viggo Ree vært engasjert i ulike ornitologiske prosjekter – her med en lappugle i Hedmark sommeren 2014. Foto: Stephen Mills.

Hvor lenge har du bodd her og hvordan trives du på Askerød? - Jeg flyttet til Stokke for et drøyt år siden og trives godt i skog­ kanten på Askerød. Hva arbeider du med nå? Har du nye fuglemotiver eller frimerke­ prosjekter på gang? - For tiden er det mest skrivearbeid, både tekster til bøker, artikler og fagrapporter. Men det blir også arbeid med akvareller i tiden som kommer. Hva opptar deg mest av naturvernsaker i lokalmiljøet i disse dager? - Forvaltning av skogverdier har opptatt meg helt siden 1960-tallet. Det er en viktig del av miljøforvaltningen, både når det gjelder naturens egenverdi og skogen som opplevelsesressurs for befolkningen.

Viggo Ree med reproduksjoner av hans to fuglefrimerker som kom ut i 2017. Dvergfalken (bakerst) ble i år kåret til Norges vakreste frimerke i 2017, mens lerkefalken kom på tredjeplass. Foto: Birger Morken.

Har du synspunkter på viltforvaltningen i vårt område? - Etter å ha deltatt i kommunal viltforvaltning i 17 år er jeg bl.a. interessert i hjortedyrforvaltningen. At det er kvotefri jakt på rådyr i Stokke overrasker meg. Det er en forvaltning som tar lite hensyn til andre interesser enn jegernes. Rådyr er en art som betyr mye for mange mennesker. Antall rådyrjegere utgjør kun promiller av befolkningen.

- Det viktigste er spredning av biologisk kunnskap om disse rovpattedyrene. Til slutt, hvilke dyr er farligst og dreper flest mennesker i Norge hvert år? - De farligste dyrene er husdyr. De dreper mennesker i Norge hvert år. Storfe topper statistikken. Bare i løpet av de siste 200 årene har hundrevis av mennesker blitt stanget ihjel av okser og kuer. Av ville dyr er veps farligst i vårt land. 1-2 mennesker blir drept årlig.

Som informasjonskonsulent for Foreningen Våre Rovdyr har du i mange år engasjert deg for disse artene. Hva mener du det er viktig å formidle til folk flest om dagens rovdyrpolitikk i Norge? 5


Ny k! Nsybo ! Husbok Hu

A R U EM L SOM MODEL DESIGN

Vi har store, flotte tomter til salgs Vi har store, flotte tomter til salgs Fra kr 720.000,- + omk! Fra kr 720.000,- + omk!

– en trivelig bank med kloke løsninger

R R

S S

Sagveien 1, 3160 Stokke Sagveien 1, 3160 Stokke

Tlf dag/kveld/helger: 908 53 961 Erik Schou Tlf dag/kveld/helger: 908 53 961 Erik Schou

BESØK BESØK VÅR VÅR STAND, STAND, ELLER ELLER RING RING FOR FOR Å FÅ Å FÅ TILSENDT TILSENDT HUSBOKEN! HUSBOKEN!

DRÅPEN - ET T HUS, TRE UT TRYKK! DRÅPEN - ET T HUS, TRE UT TRYKK!

KULDE TÅLER

-

RING NSIE A N I RI F NTEF S RE R Å 2

33 46 72 27

www.kindenergispar.no Gneisveien 12 b, 3221 Sandefjord

Ta gsdekninn sjekke

Vi er stolte hovedsponsorer av Stokke IL

Slik ser en suveren forsikring ut.

Som i idrettslaget får du følgende fordeler Den dekker detmedlem du er redd for, og begrenser skaden økonomisk •Gebyrfri bruk av kort og nettbank og praktisk - for eksempel med fri leiebil i 10 dager. •10 •20 •30 •40

prosent prosent prosent prosent

rabatt på bil- og boligforsikring bedre rente på fast banksparing rabatt på etableringsgebyr rabatt på verdivurdering i Aktiv Eiendomsmegling

Hva dekker din bilforsikring?

Vi ønsker alle Stokke-folk velkommen som kunder i Andebu Sparebank!

S

Telefon 33 43 83 00 • www.andebu-sparebank.no

StokkeMagasinet 1-2018

6


SHIRLEY HAGESETT

To stoler og bord

NÅ 2990,Vi satser på

kvalitet

Påskelilje i potte!

9,90,-

Hagesenter 3160 Stokke • Tlf: 33 36 36 36 FØLG OSS PÅ

KLART FOR VÅR TORO TIMECUTTER ZS4200T Overgår det fleste konkurrenter på kvalitet, klipperesultat og brukervennlighet. Spar tid på klippingen! Klippebredde 107 cm.

TORO AUTO 55 Høy klippekvalitet kombinert med Automatic Drive. 6 hk, 55 cm klippebredde.

be st se lg er e! Eik-pris:

45995,-

Eik-pris:

5590,-

Eiksenteret Stokke Melsomvikveien 7 Tlf.: 40 00 79 88

7

StokkeMagasinet 1-2018


Fru Lauretta tar form:

Full trykk i restaureringen av det gamle verkstedbygget Da Kulturminnefondet bevilget én million kroner til Fru Lauretta, det ambisiøse kulturhusprosjektet i Melsomvik, var det nok med et uuttalt ønske om å få et signalbygg å vise til i Vestfold. Alt tyder på at det nettopp er det de får! Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

Gjennom fjoråret og vinteren har det vært hugget og hakket, ryddet og striglet både innvendig og utvending på den gamle, ærverdige og historisk betydningsfulle verkstedbygningen nede ved vannet. Ildsjelen bak prosjektet, Birgitte Lund Østli, er selv prosjektleder og har grep om den store prosessen det er å sette bygningen i stand. Drømmen hun har gått svanger med i ti år, har nå stø kurs mot realisering. Tas i bruk under NatureVibes - Nei, jeg tør ikke røpe noen åpningsdato, ler Lund Østli når hun blir spurt. Så langt har arbeidet stort sett fulgt tidsplanen. Selv om offisiell åpning er et stykke fram i tid, blir lokalene i hvert fall tatt delvis i bruk

under sommerens store arrangement i Melsomvik, musikk- og kulturfestivalen NatureVibes. Men altså kun denne helgen, sier hun.

nelse av planene, at vi ikke har vært på vidde­ne i idéprosessen.

Lund Østli opplevde litt av en festdag da Kulturminnefondets direktør, Simen Bjørgen, dukket opp omtrent på denne tida i fjor. Med seg hadde han tilsagn om én millio­n kroner til det store bevaringsprosjektet. Dette var en av de største enkeltsummene fondet bevilget i 2017.

Fra mekanisk til verksted for kultur Kulturminnefondets bevilgning knytter seg til byggets utvendige bevaring - vegger og vinduer. At det offentlige trår til på denne måten er som det bør være; dette er en bygning med historie tilbake til 1890årene og som forøvrig hadde en funksjon da Melsomvik hadde Marinebase her under unionsoppløsningen i 1905.

- Uten denne støtten hadde det nok sett ganske mørkt ut for planene. At Kulturminnefondet fant grunnlag for å hjelpe til, oppleves som en veldig sterk anerkjen-

- Byggets infrastruktur, slik som vann og kloakk, er huseierens ansvar. Jeg for min del skal sammen med gode hjelpere sørge for det innvendige miljøet - innredningen

Vindusåpningene er for tida tettet med sponplater. De store vindusrammene i jern ble tatt ned i høst, skrapet og børstet. Nå skal nytt tidsriktig glass monteres før de store, tunge vindusrammene settes på plass igjen i april.

StokkeMagasinet 1-2018

8

N


FRU LAURETTA • Kafé, kulturhus og sosial møteplass under realisering i Melsomvik. • Etableres i den gamle verksted­ bygningen fra 1890. • Bygget er satt opp i teglstein og er på ca 500 kvm. • Restaureres gjennom dugnader og bla med tilskudd på én million kroner fra Kulturminnefondet. • Fru Lauretta er et navn hentet fra Melsomviks historie. Var navnet på en galeas fra 1880-årene, eid av Ola Perssen Vold. Ektefellen Berte Katrine søkte forøvrig myndig­ hetene om bevilling til å opprette gjestgiveri i Melsomvik med tanke på å betjene folk som kom reisende til møllebrukene på Melsom.

og de miljøskapende elementene, forklarer den entusiastiske kulturentreprenøren. Og det er de sosiale aktivitetene hun sitrer etter å komme i gang med i det gamle mekaniske verkstedet som nå konverteres til en sosial møteplass med spennende aktiviteter. Ideer og investorer velkomne Kafé er en sentral del av konseptet. Melsomvik har vært et litt stusselig sted i så henseende, medgir hun.

- Det var en stri jobb å fjerne all gammel puss på veggene. Når det våres skal de pusses på nytt og rustes for å stå imot vær og vind, forteller Birgitte Lund Østli.

- Det nærmeste vi kommer er vel pizzaen på den gamle Shell-stasjonen. Ellers må vi jo til Stokke sentrum for å hygge oss med en kaffekopp. Men så gleder jeg meg til å sette opp konserter her, debattmøter og gi rom for andre aktiviteter som passere inn. Kulturentreprenører som trenger lokaler er også hjertelig velkommen. Folk med ideer må bare ta kontakt, appellerer Lund Østli muntert. Hun har ikke mindre enn 500 kvadratmeter til disposisjon. Investorer er også velkommen. Et bakeri inngår også i hennes visjoner for verkstedet, som har en fantastisk sjønær beliggenhet. For virksomheten kommer det også til å ha stor betydning at eieren av stedet, Solnes Eiendom AS, snart setter i gang med byggingen av en rekke leiligheter i vannkanten noen hundre meter unna. 9

- Det blir høyt under taket her inne - både konkret og billedlig, sier bevaringsentusiast og melsomvikpatriot Birgitte Lund Østli. Under denne ganske voldsomme himlingen blir det både scene og sitteplasser til kaféen.

StokkeMagasinet 1-2018


BENNETT AS | FOTO: OLE EKKER

uansett hvor

påsketuren går

BENNETT AS | FOTO: OLE EKKER

Vi har de norske strikkegenserne og andre påskeklassikere til små og store turer.

uansett hvor

100% påsketuren Norsk ull Norsk design Norsk produksjon

går

Vi har de norske strikkegenserne og andre påskeklassikere til små og store turer.

100% norskflid.no

Husfliden Tønsberg AS ØvreLanggt. 44 • 3110 Tønsberg • Tlf: 33 31 35 63 www.norskflid.no/tonsberg

StokkeMagasinet 1-2018

norskflid.no

10

Norsk ull Norsk design Norsk produksjon


Påskegleder Finn dine favoritter hos Spirit Dameklær, Gave og Interiør. Cream, Culture, Isay, Ichi, Lene Bjerre, Nicolas Vahe´, IB Laursen og mye mer! Følg oss på fb. Gratis parkering rett utenfor butikken.

Gavekort! Super gave!

Hjertelig velkommen! Kaffen´n er klar! Frederik Stangsgate 18, Stokke Telefon 909 70 856

Vår er også tid for strikking!

Mange nye mønster!

Vi hjelper deg med å bli vårfin! Og få super pleie med Maroccanoil produkter! Barne- dame og herrefrisør Storgt 16 - Tlf 33 3378 37

Jevnakerveien 1 • 3160 Stokke Tlf: 33 33 85 18

Frederik Stangs g. 18 - Tlf 33 3378 37

Følg oss på facebook

Font Giddyup

g glede o t e h g g y r T siden 1972

E - TØNSBE RE - STOKK SIDEN 1972

RG

Du er velkommen til å besøke oss i våre nye flotte lokaler i Stokke Senter ved planovergangen. 11

juliussen.no Tlf. 3333 6000 StokkeMagasinet 1-2018


Planene for REV, Kjell Inge Røkkes forskningsskip, blir presentert.

Darling West kommer.

Arne Nævra, kjent naturfotograf, kommer.

Ole Paus kommer.

Melsomviks kultur- og miljøfestival 29.-30. juni:

Omfattende NatureVibesprogram til sommeren Nå er det god grunn til å løfte blikket over snøfonnene og glede seg til sommer i Melsomvik og NatureVibes-festival! Fjorårets arrangement var mest for et testprosjekt å regne. Til festivalen i slutten av juni har ildsjelene bak prosjektet lagt lista atskillige hakk høyere. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

Både på den miljøfaglige siden og den musikalske blir høydepunktene mange gjennom de to dagene. Underholdningsmessig toppe­r det seg lørdag ettermiddag og kveld med blant andre Ole Paus, Jonas Alaska med band, Melsomviks egen Einar Flaa med band og trioen Darling West.

om prosjektet. Arne Nævra, kjent naturfotograf og naturfilm­skaper, kommer og vil kåsere om sitt liv i naturen gjennom tretti år. - Så blir det interessant å høre Daniel Molin fra Miljødirektoratet foredra om bilens utvikling fram til dagens el-biler. Vi får også besøk fra Vital Vekst, et firma som er spesialisert på miljøvennlige sedumtak, som nå brukes på et økende antall bygninger, forteller Bakke.

- Vi gleder oss stort, utbryter Lars Erik Bakke i prosjektgruppa. Tanke­n med NatureVibes er å skape en festival med mening - en nøytral, upolitisk arena hvor et stort publikum kan møte representanter for ulike kompetansemiljøer, teknologiske virksomheter og offentlig forvaltning innen miljøområdet, forteller Bakke.

Bondens Marked med 60 utstillere Men fredagsprogrammet er ikke slutt med dette. Marit Hepsø fra Miljødirektoratets klimaavdeling vil snakke om lokale klimatiltak, Per-Eivind Johansen om Vestfold som mulighetenes fylke og tidligere Stokke-ordfører Erlend Larsen vil tale om lokalt engasjement, og fortelle om inntrykkene fra sine første måneder på Stortinget.

Ved og rundt Fru Lauretta - Men dette skal ikke være noe elitegreier, legger han til. Den faglige delen retter seg mot alle og enhver. Vi ønsker at representanter for ulike kunnskapsbaserte miljøer kommer og deler sin viten med alle oss andre.

Rundt seksti utstillere vil rigge seg til med telt, disker og boder under fanen Bondens Marked. Både fredag og lørdag blir det rikelig tilgang til smaksprøver og gode kjøp på kortreiste matvarer. Dessuten er Møller Bil på plass og vil vise fram sitt repertoar av elbiler. Naturligvis blir det egne tilbud og aktiviteter for barna begge festivaldager.

Sommerens arrangement er lagt til Solnes Brygge ved og delvis i Fru Lauretta, det gamle maskinverkstedet, som nå pusses opp. I området skal det settes opp store telt blant annet til foredragene. Foredrag med miljøfokus Fredagens program er på det nærmeste ferdig, forteller Bakke. Kjell Inge Røkke er i gang med byggingen av et nytt forskningsskip. På åpningsdagen kommer en representant for skipet for å orientere

StokkeMagasinet 1-2018

Fredag ettermiddag og kveld blir det rikelig anledning til mingling og hyggelig prat over bordene. Den musikalske underholdningen er det bandet «The Agency» som ordner. 12


R

Planter som tåler en sein vår

Uansett hvordan våren synes å bli, har alltid Geir Mellingen på Gjennestad Hageland noen gode råd og tips om planter, og her kommer tips om noen som tåler en sein vår. Påskeliljer tåler mye kulde, de bøyer seg gjerne litt i kulden men reiser seg opp når solen stråler. Her plantet sammen med søte stemor. Ranunkler er selv med sitt sarte og følsomme ytre, en skikkelig harding. Vi har plantet den ut i mange kuldegrader og den tåler mye. Stemor er en elsket blomst, kan plantes tidlig ut og holder på med blomst­ ring til langt ut mot sommeren. Dersom du planter stemor tidlig trenger du ikke stresse så med å plante ut andre planter for tidlig.

Ranunkler Påskeliljer

Stemor

13

StokkeMagasinet 1-2018


LARVIK–HIRTSHALS | SANDEFJORD–STRØMSTAD

REIS

TIL DANMARK ELLER SVERIGE

BILPAKKE TIL DANMARK fra

695,–

1 person og 1 personbil én vei. Ekstra person 120,–.

Fra Larvik kl. 0800 og 1730

2

DAGLIGE AVGANGER!

Våre priser er dynamiske og kan derfor variere fra avgang til avgang. Noen seilinger har få eller ingen billetter til annonsert pris. Ved bestilling på telefon og terminal tilkommer servicehonorar.

SAD-LJ17-05A

GRATIS BILPAKKE NORGE

SVERIGE

til alle Color Club-medlemmer Fra Sandefjord kl. 0700 og 1330 Fra Strømstad kl. 1340 og 1700

Fra Sandefjord kl. 0700, 1000, 1330 og 1700

Gjelder ikke lørdag. Gjelder 1 bil og inntil 5 personer én vei. Øvrige avganger 1 + bil fra 100,–. Fra 130,– for ikke-medlemmer. Ved bestilling på terminal tilkommer 60,–

colorline.no | 810 00 811 Ved bestilling på terminal tilkommer 60,–

StokkeMagasinet 1-2018

4

DAGLIGE AVGANGER!

14


I år er det 100 år siden hvalfangstpioneren Hans Ellefsen døde.

Hvalfangstpioneren Hans Ellefsen

- mer kjent på Island enn hjemme i Stokke På Island er hans navn viden kjent, men vestfoldinger har knapt hørt om ham. Vi burde visst bedre, for Hans Ellefsen - oppvokst på Skjærsnes i Stokke - var blant pionerene i den moderne hvalfangsten for 120-130 år siden. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

Hans Ellefsens hvalstasjon på Flateyri. Familiens bolig ble flyttet til Reykjavik. Pipa vi ser til venstre i bildet, er i dag det eneste som står igjen etter Ellefsen på tomta.

15

StokkeMagasinet 1-2018


Hans Ellefsens bolig på Flateyri ble etter hvert flyttet og er i dag statlig representasjonsbolig i Reykjavik.

Gjester under markeringen av Hans Ellefsens 140-årsjubileum 10.juni 1996, på stedet der hvalfangststasjonen sto på Solbakki ved Flateyri. Barnebarn Hans Ellefsen sitter i forgrunnen. Fra venstre representanter fra den norske ambassaden, Per-Eivind Johansen, Bjarne Sætre, en alltingsrepresentant fra Flateyri, Elfi Sverdrup og Hans Ellefsens to sønner.

Det eneste gjenstående, synlige minnesmerke fra Ellefsens fangst­ periode, pipa. Hans Ellefsen, barnebarnet til hvalfangstpioneren i midten, flankert av sine to sønner.

- For meg er det et tankekors hvor lite påaktet Ellefsens navn er i norsk hvalfangsthistorie, sier Per-Eivind Johansen. Etter Svend Foyn er han nemlig en av næringens store skikkelser. På Island derimot holdes minnene om Ellefsen og hans bidrag til samfunns­ utviklingen levende, blant annet gjennom en egen forening av utflyttere fra Flateyri. Her startet Ellefsens islandske hvaleventyr i 1889.

Flateyri, en pipe. Nå står den der som en høyreist bauta over hvalfangstpioneren fra Stokke.

De siste tjue årene har flere grupper med representanter for Vestfold Fylkeskommune og Stokke kommune vært på besøk på Sagaøya. Fylkeskommunen bidro for noen år siden også med midler til restaureringen av den siste synlige rest av stasjonen i

- En dag i 1996 kom det brev fra den norske ambassaden på Island med spørsmål om vi ønsket å delta i markeringen i Reykjavik, forteller tidligere og mangeårig kultursjef i Stokke, Bjarne Sætre. På det tidspunkt var det svært få som hadde noe særlig kjennskap til

StokkeMagasinet 1-2018

Brev fra ambassaden I 1996 var det 140 år siden Hans Ellefsen ble født. I et jubileumsperspektiv var ikke 140 år av de «rundeste». Likevel bestemte islendingene seg for å ville hedre navnet til den norske pioneren.

16


- Å delta i den islandske markeringen av Hans Ellefsens fødsel, ble en øyeåpner, forteller Stokkes tidligere kultursjef, Bjarne Sætre, og tidligere Stokke-ordfører Per-Eivind Johansen. Foreningen Ønfirdingafelagid, en av Islands største, er sterkt engasjert i å holde Hans Ellefsens navn levende. I en av kalenderne deres er også Vestfold-delegasjoner på besøk avbildet.

En samfunnsbygger - Hans Ellefsen vant i sjelden grad islendingenes aktelse og takknemlighet. Han var hjelpsom og gavmild, ga bidrag til veibygging i området og flere ungdommer fikk støtte til utdanningen sin. Slik bidro han til å mildne det negative inntrykket den jevne islending hadde av nordmenn. Hvilken aktelse han ble til del, kommer klart til uttrykk ved at han ble utnevnt til ridder av Danebrog, forteller Johansen.

Fra markeringen i rådhuset i Reykjavik i 1996 med mange sentrale gjester og med den norske ambassadøren i spissen.

Jubileet i 1996 åpnet en viktig kanal mellom Stokke, Vestfold fylke og den driftige utflytterforeningen i Reykjavik. Men de seinere år har kontakten dabbet av.

Ellefsen. Heller ikke ordfører Per-Eivind Johansen, som sammen med kultursjefen og Elfi Sverdrup dro som Stokkes representanter til markeringen.

- Jeg tror de på Island savner en mer levende forbindelse hit til Ellefsens hjemsted, sier Sætre. Johansen legger til at situasjonen nå preges av at det ikke er noen som «holder i» kontakten med Flateyri-miljøet.

Deltakelsen i høytideligheten ble en øyeåpner, forteller de to. Rådhussalen i Reykjavik var fullpakket av gjester for anledningen. Det sa mye om hvilken posisjon denne mannen hadde på Island.

For å gjøre Ellefsens livsverk kjent, mener Sætre og Johansen det nå er viktig er å få oversatt Smári Geirssons store islandske hvalfangsthistorie til norsk. 17

StokkeMagasinet 1-2018


Flateyri i Önundarfjorden på nordvestkysten av Island. Her drev Hans Ellefsen fra Skjærsnes i Stokke Nordatlanterens største hvalfangststasjon på slutten av 1800-tallet. Mange vestfoldinger hadde sin arbeidsplass her. Bildet er fra før det mye omtalte snøskredet midt på nittitallet da tjue menneskeliv gikk tapt.

Boligen hans er Islands representasjonsbolig - I tillegg hadde de transportskipet «Einar Simers», som hver vår og høst fraktet mannskaper til og fra hvalstasjonene. Blant disse var det mange fra Vestfold, forteller Johansen. Skipet fraktet også hvalprodukter ut til markedene og brakte kull og andre for­ nødenheter med tilbake til stasjonen på Island.

- I dette verket har Hans Ellefsen en svært sentral plass. Det er på høy tid at vi gjør oss kjent med hva denne mannen fra Skjærsnes har bidratt med på Island, sier de to. Verdens største hvalstasjon Ellefsen flyttet til Island i 1880-årene. Her tok han islandsk statsborgerskap - det var et krav islandske myndigheter stilte for å gi konsesjon til hvalfangst - og etablerte i 1889 en stor hvalfangststasjon i Ønundarfjord på nordvestkysten av Island.

På Solbakki på Flateyri bygde Hans Ellefsen opp en etter forholdene meget representativ bestyrerbolig. - Da han forlot Island, solgte han boligen til sin venn, rådsherre Hannes Hafstein, seinere statsråd for islandske saker og kjent lyriker. Hafstein flyttet imidlertid bygningen til Reykjavik. Der står den fremdeles og eies av den islandske staten under navnet Rådsherrabustadur. Den har siden vært brukt som statsministerog representasjonsbolig. I dag er den fortsatt representasjons­ bolig, sier Johansen.

- Men i 1901 ble Ellefsens landvirksomhet rammet av brann. Stasjonen ble lagt i ruiner. På denne tid hadde han imidlertid sammen med sin bror Andreas bygget opp enda en hvalstasjon på Islands østkyst. Stasjonen ble kalt verdens største på den tida, forteller Johansen. På det meste var her 400 arbeidere. På ett år ble det eksportert 10.000 tønner hvalolje, 10.000 sekker guano og kraftfôr og flere tonn barder fra anlegget på Askneset. Bardene oppnådde forøvrig god pris blant annet i korsettindu­ strien i Europa. I denne virksomheten hadde de i sving ni fangstbåter foruten transportskipet «Barden». Dette ble brukt i den lokale transporten og til å taue hval fra feltene til landstasjonen.

StokkeMagasinet 1-2018

I 1911 forbød Alltinget all hvalfangst på Islands sjøterritorium, også all hvalindustri på land. Et år seinere ble Ellefsens landstasjon på Askneset stengt. Han hadde da drevet hvalfangst på Island i 23 år. Mye av virksomheten ble da flyttet til Durban i Afrika. 18


Ridesko le for alle over 6 å r

Melsom rideskole Sigrun Sætrevik Telefon: 906 82 304 E-post: sigrun@stallt.no www.stallt.no

Stall T

TØNSBERG RENSERI Vi tar imot innlevering av rensetøy hos Olivia i Stokke hver dag.

Øvre Langgt. 48, 3110 Tønsberg Tlf 33 31 30 38

STOKKE SENTRUM STOKKE SENTRUM

Nye leiligheter med balkong, garasje, heis og takterrasse Nye leiligheter med balkong, garasje, heis og takterrasse Lilleborg Terrasse

Nybygg Nybygg

Lilleborg Terrasse Pris

Omk Adresse

fra 2.750.000,-

Omk P-rom/Bra Adresse Finnkode Visning P-rom/Bra Finnkode Eiendomstype Visning

fra kr 11.272 Tassebekkveien/Prestegårdsveien fra 2.750.000,3160 STOKKE fra kr 11.272 fra 65/70 kvm Tassebekkveien/Prestegårdsveien 65749491 3160 STOKKE Etter avtale med megler fra 65/70 kvm 65749491 Selveierleilighet Etter avtale med megler

Eiendomstype

Selveierleilighet

Pris

KONTAKT: DNB Eiendom Vestfold Nybygg Tlf: 480 64 444 KONTAKT: Trond Holsvik Vestfold Nybygg DNB Eiendom Tlf: Tlf: 918 48085 64195 444

UTBYGGER: SKANBYGG BOLIG AS UTBYGGER: SKANBYGG BOLIG AS

Trond Holsvik dnbeiendom.no Tlf: 918 85 195 dnbeiendom.no

Felles takterrasse med flott utsikt

6 LEILIGHETER

Felles takterrasse med flott utsikt

P

Et meget innbydende og moderne nybygg vil bli ført

Leilighetene får sin egen P-plass og bod, samt enkel

opp midt i Stokke sentrum med umiddelbar nærhet Et meget innbydende og moderne nybygg vil bli ført til alle servicetilbud , bl.a kjøpesenteret, apotek,og opp midt i Stokke sentrum med umiddelbar nærhet Vinmonopolet. til alle servicetilbud , bl.a kjøpesenteret, apotek,og Stokke togstasjon ligger rett ved og med gode Vinmonopolet. forbindelser til Torp, Sandefjord og Tønsberg/Oslo. Stokke togstasjon ligger rett ved og med gode

adkomst med heis fra garasje til sin etasje. Leilighetene får sin egen P-plass og bod, samt enkel 2 flotte felles takterrasser med utsikt. adkomst med heis fra garasje til sin etasje. Bygging igangsatt og innflytting i mai 2018. 2 flotte felles takterrasser med utsikt.

IGJEN 6 LEILIGHETER IGJEN

Bygging igangsatt og innflytting i mai 2018.

forbindelser til Torp, Sandefjord og Tønsberg/Oslo.

19

StokkeMagasinet 1-2018


Dette skjer i STOKKE

Norsk Traktor og Motormuseum i Stokke

Hagelaget i Stokke

Fra 1. april og ut oktober åpent hver søndag kl. 12:0016:00. Eller etter avtale, for mer info ring: tlf 905 65 078. Samlingene består av gamle traktorer, stasjonære motorer, båtmotorer, motorsager og redskap til traktorer og motorer. Museet har ca 1700 m2 under tak og store utearealer, hvor du kan ta i betraktning mange underlige doninger og redskaper. Museet ligger på tidligere Torp planteskole innerst i Olsrødveien, skiltet fra Tassebekkveien.

Mandag 23. april kl. 18:00: Kurs i beskjæring, ved Linda Louise Næss. Sted: Anne Beate Haug, Løkeveien 302, 3160 Stokke. Bevertning etter endt økt. Mandag 7. mai kl. 17:00: Dugnad i ”Oldemors have” på Stokke Bygdetun. Vi gjør det fint til 17.mai. Mandag 14. mai kl. 13:00: Dugnad i sansehagen på Sole. Søndag 27. mai kl. 12:00: ”Hagens Dag”. Stort marked på Stokke Bygdetun. Mange boder med spennende artikler. Salg av sommerblomster og stauder, Åpning av ”Stokke biemuseum”. Tirsdag 5. juni kl. 18:00: Tur til Helen Juell. Hun har en stor rhododendron-samling. Ta med stol, mat og kaffe. Avreise fra Kiwi, Stokke kl 17.30.

Stokke bibliotek Bibliotekets åpningstider i påsken: Stengt 28.3 - 2.4. Åpent fra 08:00-17:00 26.3 og 27.3. Lørdag 14. april kl. 14:00: Tegneforestilling for barn med Brødrene Nyhus. Lørdag 21. april kl. 13:00: Lørdagsbokprat med Maria. Mandag 23. april, kl. 18:00: «Facebook er en brunost». Kåseri med Per Olav Asplund (i samarbeid med Den kulturelle vandringsstaven). Ordførers timer: Tirsdager kl. 12.00-13.00: 3. april, 10. april, 17. april, 15. mai (OBS: Endringer kan forekomme!)

Vårkonsert med Stokke Da Capo Ensemble

Stokke Storband med vårkonsert

Søndag 15. april kl. 17:00 på Engveien Senteret. Her blir det mange fine gamle swinglåter. Alle er hjertelig velkommen! Vi dekker småbord og serverer kaffe med noe attåt. Inngangspenger kr. 150,

Stokke Storband med solister har gleden av å invitere til den årlige vårkonserten i Stokke Kirke tirsdag den 24. april kl. 19:00. I år feirer Stokke Storband sitt 15-års jubileum, og byr på gamle og nyere klassikere slik vi liker det best. Vi har godbiter på lur, og våre dyktige solister, både vokalt og instrumentalt, vil underholde dere. Kaffe og kaker i pausen. Vel møtt, og nyt denne musikalske aftenen! Billetter på www.ticketco.no – kr. 200,- (eller ved frammøte)

Kunsthistorisk forum Torsdag 26. april: Knut Skinnarlands liv og kunst v/Einar Gunleiksrud. Torsdag 31. mai: Svein Ellingsen – salmedikter og billedkunstner v/Erling Magnar Jørgensen. Programmet kan endres. Møtene avholdes i Melsomvikveien 38, 3160 Stokke og begynner kl. 19:00. Kontaktperson: Erling Magnar Jørgensen. Tlf. 936 14 851

StokkeMagasinet 1-2018

Stokke Historielag Tirsdag 24. april kl. 19.00 på Stokke Bygdetun: Finmaler’n. Historien om en byoriginal fra Stokke v/ Dag O. Bruknapp. Gratis adgang. Velkommen til hyggelig samvær! Spørsmål kan rettes til lagets leder, Svein-Erik Bergsholm, tlf. 928 08 308.

20


E

Stokke Bygdetun program våren 2018

Søndag 27. mai: Hagens Dag Er du på jakt etter sommerblomster, gammeldagse stauder eller grønne tips til hagen? Velkommen til hagemarked og mange lokale utstillere i regi av Hageselskapet i Stokke. NYHET: Denne dagen åpner vi en ny museumsutstilling på låven om historisk birøkt i samarbeid med Sandar Birøkterlag. Her kan du se levende bier i arbeid i en glassbikube. Smeden fyrer opp i essa, Husflidslaget holder åpen husflidstue. Bygdekvinnelaget fyrer i bakerovnen så det blir ferskt brød å få kjøpt. Gratis inngang og parkering.

Tunet og museet er åpent alle søndager fra kl.12:00 -16:00 i perioden fra Pinse til ut august. Det er alltid kaffe, vafler, rømmegrøt, saft og is å få kjøpt i åpningstiden. Søndag 22. april: Barnas Festival NYHET: For første gang arrangerer vi BARNAS DAG som 2. dagers festival. Dette gjør vi i samarbeid med Sandefjord Kommunes kulturskole. Vi setter opp sirkustelt og det blir vist ulike forestillinger for og med barn og unge i alle aldre. Det blir et barnekunstprosjekt i skogen, leker og ulike aktiviteter for barna på tunet. Gratis inngang og parkering.

Søndag 3. juni: Engelsk Sportsbiltreff Treff for engelske sportsbiler ble for første gang arrangert i 2015. Arrangør er Norsk MG Klubb Vestfold i samarbeid med Stokke Bygdetun. De inviterte er medlemmene i MG klubben og sentre rundt Oslofjorden. Ellers er følgende foreninger og avdelinger i Vestfold invitert: Austin Healey Club Norway, Norsk Morgan Klubb, Norsk Triumph Klubb, Norsk Jaguar Klubb, Albion og Norsk Britisk Bilhistorisk Forening. Gratis inngang og parkering.

Lørdag 19.- søndag 20. mai: Knivtreff NYHET: Vestfold knivlag flytter sitt tradisjonelle pinsetreff til Stokke Bygdetun etter 10 år på Eidsfoss. Det blir stort håndverks- og knivmarked, demonstrasjoner og mange spennende utstillinger. Gratis inngang og parkering.

Søndag 10. juni: Moamarkedet For 12. gang blir det stort marked på festplassen. Utstillere fra fjern og nær kommer med sine bugnende boder og hele festplassen fylles med varer. Det blir nytt, brukt, planter, hageutstyr, antikviteter, bøker, håndarbeid, håndverk, kortreist mat og drikke m.m. Gratis inngang og parkering.

21

StokkeMagasinet 1-2018


Erling Magnar Jørgensen er om noen måneder klar med en ny bok inspirert av Orienten, denne gang med tittelen: «Min persiske divan». - Den blir nok min siste, antyder han.

Kulturaktivisten Erling Magnar Jørgensen i «kulturhuset» i Melsomvikveien:

Har holdt 140 møter for kunsthistorisk interesserte i 16 år Denne våren er Erling Magnar Jørgensen i gang med sin syttende sesong med Kunsthistorisk forum - en møteserie i privatboligen i Melsomvikveien. - Jeg holder jo på mest fordi det er givende og artig, bedyrer forfatteren, foredragsholderen, skolemannen, forleggeren og kulturentreprenøren. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

- Mitt ønske er at dette skal være et tilbud til alle. Verken inn­ holdet eller lokalet er eksklusivt.

Gjennom seksten år har han hatt rundt 140 samlinger for kunsthistorisk interesserte hjemme i «kulturhuset» i Melsomvikveien 38. Og alt er fritt: Fri entre og gratis bevertning. Når han selv ikke har stått for det faglige innholdet, har han invitert andre som foredragsholdere.

Kjøpt opp av Dreyer Kunsthistorie er et felt som har engasjert ham i hele hans voksne liv. Forlagsvirksomheten begynte med at han skrev og utga et lite, hendig kunsthistorisk oppslagsverk, som kort forklarer ord og begreper brukt i kunsthistoriske sammenhenger. Boka ble meget populær og er utgitt i tre opplag.

- Men vi er jo ikke store gruppa da - stort sett 10-20 personer. Noen møter hver gang, andre er til og fra. Siden møtene i alle disse årene har vært her i privatboligen, kan det vel hende at noen oppfatter det hele som litt for privat, antyder Jørgensen.

StokkeMagasinet 1-2018

22


- Det var med dette forlagsvirksomheten min begynte, forteller Jørgensen. Han reagerte nemlig på at prisen på fagbøker om kunsthistorie var så høy. Dermed opprettet han på 1990-tallet kontakt med utenlandske forlag og fikk rettigheter til å selge norske utgaver gjennom forlaget sitt Forsythia. Sjangerne ble etter hvert flere. Et voksende antall utgivelser og forlagets utvikling gjorde at en av de større i bransjen, Dreyers Forlag, kastet sine øyne på virksomheten. Ved tusenårsskiftet kjøpte Dreyer like godt opp hele selskapet.

verdenskartet som var festet i taket. I årenes løp er det blitt en del reiser til disse landene. Jeg kommer hjem sterkt beriket hver gang. Perserne er et poetisk folk, rikt på diktning og fortellerkunst.

Startet på nytt Men Jørgensen som gjennom alle år selv har vært en produktiv forfatter og oversetter, ble ikke lenge uten eget forlag. Kort tid etter salget startet han på nytt, denne gang under navnet Ars Longa.

- I de senere årene har store mengder ungdom samles her og hyllet ham på hans fødselsdag 28./29. oktober. Siden dette tolkes som en forherliggjøring av den førislamske tid, er denne markeringen sterkt mislikt av det iranske prestestyret, legger han til.

Jørgensen er fascinert av landets mer enn 2500 år gammel historie. Kong Kyros den store gjorde perserriket til et gigantisk imperium. Ikke rart at mange i dagens Iran oppsøker hans gravsted for minnes en av Persias og historiens store skikkelser.

I hvert fall er Persias kulturhistorie en utømmelig kilde til viderefortelling og undring, mener forfatteren. Han håper å ha boka ferdi­g i høst. Kanskje blir den hans aller siste.

- Navnet Ars longa er lånt fra seg fra det latinske ordtaket «Ars longa, vita brevis» - «kunsten er lang, livet kort», forklarer Jørgensen. Jeg har vært bevisst på ikke å komme i konflikt med Dreyer, så min nåværende virksomhet er i hovedsak knyttet til lokale utgivelser - deriblant mine egne.

Erling Magnar Jørgensen har i årenes løp også skrevet en del dikt. «Veien til Melsomvik» kom med i Liv forlags antologi Vestfoldliv (2014). Diktet er tidligere også gjengitt i Arv og Ætt:

Selv etter å ha passert 80 år holder Jørgensen trykket oppe. Oriente­n er hans store interesse og lidenskap. For noen få år siden utga han boka «Drømmen om Orienten». Østerlandene opptar ham også i den han skriver på i disse dager. Arbeidstittelen er «Min persiske divan».

VEIEN TIL MELSOMVIK Husær’u veien fra Kjellabrekka mot Vika? Fra Enok og Elvira og Signe og Berdon Husær’u å svingete den var? Fulgte lissom ælva nerover….

- Dette blir ikke noen sammenhengende bok om Persias historie, snarere en samling korte fortellinger, kuriøse historier og anek­ doter fra dette riket som er så omspunnet av eventyr og mystikk. Jeg har en forkjærlighet for det artige, ler Jørgensen.

Jæ savnær den veien. Nå er’e rake linjalen. Du trengern’te se deg for bare se langt fram glemme det som er nære og alle svingæne

Hadde kartet i taket over senga - Hvor kommer din store interesse for Orienten fra? - Jeg har grunnet på det. Jeg var fenget av bøker om fremmede kulturer allerede som guttunge. Lå på sengen og leste, tittet på

Og når vi tok sparken helt oppe fra Sjure eller kanskje oppe i gamleveien - Arne Garborgs vei heter’n lissom nå men det er jo gamleveien – og håpe at det ikke kom en mann med hest eller en bil da gikk det gveint nerover på spark Og i svingæne nerover mot Åsly det gikk fort den tia å og det er jo i svingæne du lever mest ikke sant?

«Drømmen om Orienten» som utkom i 2015, er Erling Magnar Jørgensens foreløpig siste bok. Gjennom sine forlag har han i årenes løp bistått en rekke forfattere med å få utgitt deres bøker. Hans egen forfatter- og oversetterproduksjon er ikke liten den heller.

23

StokkeMagasinet 1-2018


info

fra lag og foreninger Stokke IL Turngruppe Turngruppa har trimtilbud for alle aldre. For barna har vi turntilbud fra Foreldre og barn, der de er 2-3 år, og frem til Tropp/rekrutt der de kan være opp til 18 år. På noen partier kan vi godt tenke oss å få med flere deltakere! Aerobic mandager kl. 19.40 til 20.40 i Stokkehallen. Et parti med kondisjon, styrke og mobilitet, Enkel og humørfylt trening som passer de fleste. Stevneparti mandager kl. 20.00 i gymsalen på Stokke ungdomsskole. Liker du å trene på oppvisningsprogram og har lyst til du å bli med på voksenstevner har vi eget stevneparti som deltar på stevner i Norge og Europa. Intervall/styrketrening onsdager kl. 19.10 til 20.10 i gymsalen på Stokke ungdomsskole. Sportsinspirert aerobic/ intervalltrening med styrke. Dette er en tøff treningsøkt som passer for de som ønsker litt ekstra. Velkommen på trening. Det er kjempe gøy og bra for folkehelsa! Du finner mer om oss på www.stokkeil.no. Gå inn på grupper - Turn og GymX. Foto: Aili Holst Samuelsen

Har du spørsmål, kan du også komme innom Stokkehallen mandager mellom kl 17.30 og 19.30. Da er det alltid noen fra styret der. Vi vil gjerne ha flere instruktører og styremedlemmer. Hvis dette er noe som fenger, ta kontakt.

K Vi tilbyr alt av elektrikertjenester og setter deg som kunde i fokus.

TANNLEGENE I STOKKE Tannlege Stokke AS – Franz Gitter

tlf: 33 36 46 06

Tannlege Kai-Uwe Gitter AS

tlf: 45 41 01 58

Tannpleier Fi Emilie Långsjø

tlf: 45 41 01 58

Tannpleier Kristine Kjeldby

tlf: 45 41 01 58

Elektrikeren i Stokke Tlf: 948 13 000

Frederik Stangsgt. 1 3160 Stokke

StokkeMagasinet 1-2018

elektrikerkjeden

24

www.odeskaug.no


Å

Tulipanaksjon Lions Club Stokke

Våre aktiviteter deles hovedsakelig inn i tre hovedområder: lokale, nasjonale og internasjonale.

Fredag 27. og lørdag 28.april er Lions Club Stokke på plass utenfor MENY på Stokke og KIWI på Vear for det årlige salg av tulipaner. Inntektene går hovedsakelig til forebyggende tiltak under parolen ”nei til narkotika”. Et slikt prosjekt er ”BRY DEG UTELIV” hvor Lions Club Stokke støtter Politiet i Tønsberg og Norsk Narkotikapolitiforening, med opplæringen av utelivbransjens folk med intensjonen om å forebygge bruk av narkotika i forbindelse med utelivet i Tønsberg. Dette tiltaket kan vise til gode og positive resultater, og tilbakemeldingen fra Politiet, og utelivsbransjen forteller om et mere fornøyd publikum i Tønsberg.

INTERNASJONALT: Vi i Lions Clubs International har støttet arbeidet til FN helt siden etableringen i 1945. Vår organisasjon nyter også stor internasjonal respekt for sitt arbeid for blinde og svaksynte. Dette arbeidet begynte da Helen Keller talte på den internasjonale konvensjonen i Cedar Point, Ohio 30. juni 1925 og utfordret Lions til å bli “De blindes riddere”.

I år som tidligere år er medlemmene våre klare for salg av tulipaner. Mange av dem har fartstid helt tilbake fra starten av Lions Club Stokke. Vi håper på fint vær, samt og kunne slå av en hyggelig prat med folk. Så støtt Lionsarbeidet med å kjøpe en bukett med tulipaner

Lions har tatt denne utfordringen og: • Vært med på å gjøre den hvite stokken til et symbol for de blinde. • Etablert og støttet flertallet av verdens øyebanker, hundrevis av klinikker, sykehus og øyeforskningssentra verden over. • Etablert Lions Førerhundskole, som i dag dekker 1/3 av landets behov for førerhunder.

Lions Club Stokke er en del av Lions Clubs International som er en verdensomspennende frivillig organisasjon med rundt 10.500 medlemmer her i Norge, og 45 000 klubber og 1,35 millioner medlemmer i over 200 land og geografiske områder verden over.

Øvrige internasjonale hjelpeprosjekter er innen bistand, skole- og vannprosjekter, fadderordning for skolebarn, nordiske hjelpeprosjekter, katastrofeberedskap, ungdomsutveksling, samt internasjonalt hjelpefond (Lions Clubs International Foundation).

I Lions er det er et ufravikelig prinsipp at de penger som kommer inn ved inntektsbringende aktiviteter i sin helhet skal gå til vårt hjelpearbeid. Utgifter til drift av klubb og organisasjon dekkes gjennom medlemmenes kontingenter.

NASJONALT: Har vi Lions Røde Fjær (innsamlingsaksjon hvert femte år), den årlige Lions Tulipanaksjon (”Nei til narkotika”), Lions Førerhundskole, forebyggende arbeid mot rusmisbruk, samt våre bidrag til funksjonshemmede og helsesport. LOKALT: Har vi arbeidet med barn og ungdom, eldre omsorg, forebyggende arbeid mot rusmisbruk hvor vi bl.a. bidrar stort i prosjektet «Bry deg uteliv» i Tønsberg. Størstedelen av Lions hjelpearbeid foregår i lokalmiljøet hvor vi støttet blant annet Stokke Skolers Musikkorps med 25.000,- kr i fjor. Ønsker du informasjon eller medlemskap i Lions Club Stokke, så kontakt Einar Magnussen. Telefon: 92823063 Epost: einar.magnussen@sf-nett.no

Stokke IL jenter 16 fikk ”Tulipandrakter” fra LC Stokke i 2017

25

StokkeMagasinet 1-2018


H

www.klemmetsby-firing.no Nygaardsalle 4, 3160 Stokke Tlf: 33 33 67 57 Behjelpelig hele døgnet.

BYGGMESTERFIRMA 3160 STOKKE

God Påske!

Vi ønsker våre lesere god påske!

Tlf: 909 96 432 e-post: sverre@r-s.no Tlf: 909 96 442 e-post: kai@r-s.no

www.stokkemagasinet.no

Det gjelder å

Påskekort 2012.indd 1

15.03.12 08.50

Et moderne mediehus med fokus på helhet og merverdi BK Grafisk, Nordre Fokserød 13, 3241 Sandefjord |

Tlf: 33 48 59 00

| salg@bk.no

|

www.bk.no

DESIGN | FOTO | MEDIESALG | PROFILERING | EMBALLASJE | WEB | TRYKK | LOGISTIKK

StokkeMagasinet 1-2018

26


INFORMERER Kommuneplan for Sandefjord kommune FNs bærekraftsmål skal legge rammer for arbeidet med den nye kommuneplanen for Sandefjord. Dette besluttet formannskapet på arbeidsmøte i slutten av februar, hvor både visjon og mål for nye Sandefjord kommune ble diskutert. For å sikre bred medvirkning i arbeidet med kommuneplanen, vil ordfører sammen med andre politikere møte befolkningen i Sandefjord og diskutere hvordan vi kan nå disse målene. Hva mener du? Har du meninger om hvilke av de 17 bærekraftsmålene som vil påvirke din hverdag i Sandefjord kommune, kom og delta når vi kommer til ungdomsskolen for ditt nærmiljø. Møtene vil foregå i tidsrommet 18.00 – 20.00. Tirsdag 3.april Ranvik ungdomsskole Mandag 16.april Bugården ungdomsskole Onsdag 18.april Stokke ungdomsskole Mandag 23.april Breidablikk ungdomsskole Onsdag 2.mai Andebu ungdomsskole Mandag 14.mai Varden ungdomsskole Les mer om FNs bærekraftsmål her https://www.fn.no/Om-FN/FNs-baerekraftsmaal Har du spørsmål til kommuneplanarbeidet kan du lese mer på vår nettside www.sandefjord.kommune.no/kommuneplan eller ta kontakt med kommuneplanlegger AnneTherese Anvik 9181 9786.

PÅMELDING TIL BORGERTOGET I SANDEFJORD 17. MAI 2018 Alle lokale frivillige lag og foreninger inviteres til å delta i årets borgertog. Foreningens navn, kontaktperson, tlf.nr, e-post, ca. antall deltagere, informasjon om sang, musikk og eventuelt jubileum sendes på e-post til: tine.ostby@sandefjord.kommune.no senest 12. april. Informasjon om oppstilling o.l. vil bli lagt ut på www.sandfjord.kommune.no og sendes på epost til påmeldte lag og foreninger i ca. uke 18.

27

StokkeMagasinet 1-2018


1. februar åpnet eiendomsmeglerfirmaet Eie kontor i Stokke. - Vi fikk raskt bekreftet at det var en riktig beslutning å satse her i sentrum, forteller eiendomeglerne Jan Berg, Inger Mette Bjørvik og Jørn Andersen.

Eiendomsmarkedet etter kommunesammenslåingen:

Større interesse for Stokke-eiendommer Eiendomsmeglerne i Eie er ikke i tvil: Etter kommunesammenslåingen har den utenbys interessen for eiendommer i Stokke tatt seg opp. 1. februar åpnet Eie en egen avdeling i Lilletorget. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

De nyetablerte meglerne har denne forklaringen på at boliger i Stokke og Andebu er mer «i skuddet» enn før: - Når boligsøkende i dag leter etter hus for eksempel i Sandefjord, ja, så kommer alle eiendommene i Stokke og Andebu nå opp i samme søk. Folk som tidligere ikke hadde noe kjennskap til Stokke, får det i hvert fall nå, sier Jørn Richard Andersen, daglig leder ved Eie i Stokke. Stokkes første eiendomsmegler Mange vil kjenne Eie som en stor aktør i eiendomsmeglerbransjen blant annet i

StokkeMagasinet 1-2018

Oslo. Til Sandefjord kom Eie først ved årsskiftet, og knoppskjøt altså i Stokke sentrum allerede 1. februar. Det er første gang en eiendomsmegler etablerer seg her. Til daglig bemannes kontoret av tre erfarne meglere, som allerede nå opplever positiv effekt av satsingen. Meglerne i Eie var alle ansatt i andre eiendomsmeglerfirmaer før de kom inn i det nystartede selskapet. - Alle vi som jobber her ved kontoret har solgt eiendommer i Stokke før, selv om vi ikke har hatt kontoradresse her, sier 28

Andersen. Men for vår egen og Stokkes del tror vi det er viktig at det i sentrum finnes et lett tilgjengelig meglerkontor. Flere har gitt uttrykk for at etableringen vår er et bidrag til utviklingen av stedet. Stor-Sandefjord omtrent likt priset Han forteller at kontoret har fått mange hyggelige besøk og hilsener de første ukene. Om folk ikke er i salgsmodus akkurat nå, sier de gjerne at «vi kommer til å bruke dere når dagen er der». Likevel er meglerne svært tilfreds med at de etter oppstarten har fått inn mer enn ti eiendommer for salg.


- Hva kjennetegner Stokke-markedet? - Det er ikke særlig forskjellig fra Sandefjord forøvrig. Man skulle tro at prisene kanskje lå litt lavere her og i Andebu, men det viser seg at de kommer ganske likt ut, sier Jan Berg. Også han er en erfaren eiendomsmegler etter mange år hos andre meglere, til og med i Los Angeles. Drar ut i team Om prisene er ganske jevne tvers gjennom storkommunen, stiller det seg litt annerledes i hyttemarkedet. - Jeg har solgt hytter både på Sjustok og i Bogen og her ligger nok prisene litt lavere enn ellers i Sandefjord, og klart lavere enn for eksempel på Tjøme, sier Andersen. Han venter at det blir fart i sommerhyttemarkedet rett over påske. Det pleier å være slik.

Da Stokke-byen hadde to ysterier (meierier) Du visste vel at Stokke Ysteri eksisterte i mange år. Kanskje har du handlet melk i spann eller på flaske der? Det ble etablert som Stokke Ysteriskole i 1890 og ble nedlagt i 1960. Den siste bestyreren var Kåre Rindal. Han fortsatte som disponent ved Vestfold Meieri fram til han ble pensjonist. Tekst: Svein-Erik Bergsholm

- Hvordan har prisutviklingen vært i Sandefj­ord-markedet? - Nyhetsbildet har vært mye preget av prisutviklingen i Oslo. Fjorårets sterke fall har fått mange til å tro at trenden er den samme også hos oss. I virkeligheten har nivået i Sandefjord, innbefattet Stokke, vært stabilt, sier Eies daglige leder. Han er opptatt av å få fram at mye lokalkunnskap er samlet i kontoret i Lilletorget. Når Eie-folkene er ute i oppdrag, drar de også alltid ut i team på to. Dette sikrer en større grad av kvalitet på arbeid og vurderinger og betyr at det alltid er minst én på kontoret som har inngående kjennskap til eiendommen.

Men vi hadde et ysteri til i noen få år, nemlig Stokke Aktieysteri (eller Vold Dampysteri) som ble oppført på nabotomta. Det viste seg imidlertid ikke å være grunnlag for to konkurrerende ysterier, og i 1894 ble de to ysteriene slått sammen. Mathias Gjein var i mellomtiden blitt eneeier av Ysteriskolen, og han overtok eiendommen Vold og bygde den om til bolig. Utstyret fra Vold ble flyttet over til Ysteriskolen som ble drevet videre som et aksjeselskap. Fra 1896 leide Gjein (døde i 1898) ut lokaler i Vold til Stokke kommune som kjøpte

eiendommen med de usolgte tomtene på gården Jevnaker av Julie og Mathias Gjeins dødsbo i 1904. I dag finner vi bare navnet igjen i kafeen Ysteriet Café og Bistro. Plattingen foran inngangen er forresten en rest fra det opp­rinnelige ysteriet (ysteriskolen, ­Bråten). Mer om ysteriet finner du i Stokke Historie­lags årsskrift Arv og Ætt 2003 (fås gratis!).

- Vi er meget godt fornøyd med å ha fått inn mer enn ti oppdrag siden oppstarten 1. februar, sier daglig leder Jørn Richard Andersen i Eie i Stokke.

29

StokkeMagasinet 1-2018


- Mange sier det er så intimt og hyggelig hos oss, og det liker vi å høre, sier Rita Johnsen og datteren Mina. Eier av Frk Johnsen brukt og nytt er Mina.

Frk Johnsen brukt og nytt:

De driver Stokkes nye bruktbutikk Gjenbruk er tidens motto, det erfarer også Frk Johnsen brukt og nytt, den ganske nyoppstartede bruktbutikken i Stokke sentrum. Tekst og foto: Leif Magne Flemmen

- Vi åpnet butikkdørene i månedskiftet oktober-november. Litt tid tar det jo å bygge opp en varebeholdning av kurante brukte ting. Men vinteren har vært en god periode, så vi kan ikke si oss annet enn fornøyd med interessen og omsetningen, sier Mina Malmberg Johnsen til Stokkemagasinet. Etter at den forrige brukthandelen i Stokke flyttet til Sandefjord, har det ikke vært noen butikk av dette slaget i sentrum. Det var dette vakuumet Mina sammen med sin mor Rita fant ut at de ville fylle. En fredagskveld i høst var de innom lokalene i Fredrik Stangs gate, allerede mandag underskrev de leiekontrakten.

StokkeMagasinet 1-2018

- Det ble en del arbeid for å sette lokalene stand. Heldigvis fikk vi god hjelp av en gjeng Stokke-speidere, som bidro i oppussingsarbeidet, forteller Mina. Siden hun selv er speiderleder, er forbindelsene de beste den veien. Som takk for innsatsen fikk speiderne en splitter ny, stor tralle og en solid verktøykasse, begge deler nødvendig utstyr når de til sommeren skal på landsspeiderleir med ganske så mye bagasje og utstyr. Mina ønsker å bistå også andre lag og foreninger i Stokke med støtte, økonomisk eller med konkrete gjenstander. Etter oppstartsmånedene føler Johnsens nå å være i flytsonen.

30

- Å starte helt fra scratch tar jo litt tid. Men vi fikk god hjelp fra slektninger og venner i starten. Rause foreldre til Stokke-speidere var også på giversiden. Etter hvert er det kommet stadig flere innom med ting de ser andre kan ha nytte av, sier Mina. - Hva er mest etterpurt? - Det går mye i klær og pyntegjenstander, mindre av møbler. De tar dessuten så stor plass at vi ikke kommer til å satse noe særlig der.

A


Vårkonkurranse – finn og vinn Vi har gjemt noen bokstaver inne i magasinet. Ved å finne disse, og sette sammen til riktig løsningsord, kan du vinne en premie.

Fyll ut løsningsordet i eggene. Stikkord: Kommer med godterier på denne tiden av året.

Fyll ut slippen og send den til: BK Grafisk, Postboks 2076, 3202 Sandefjord. Du kan også sende svaret på e-post til: post@stokkemagasinet.no

Navn: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Svarfrist er 5. april Du kan vinne: 1 stk gavekort bilpakke Norge/Sverige fra Color Line

Sted: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adresse:.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tlf: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Premiene blir sendt vinnerne i uke 15.

Vinnere finn & vinn vinter 2018 1: Isak Øveland, 3158 Andebu 2: Marie Hoel Fevang, 3158 Andebu

3: Geir Roger Myrvoll, 3159 Melsomvik 4: Lisbeth Ingelsrudøyen, 3159 Melsomvik

1

Få arbeidet fagmessig utført!fagme utført! t fagmessig Få arbeidet

MANN

ring

Vi utfører alt i utvendig Din lokale Byggmester blikkenslager arbeid

Vi bli

• Egen produksjon på Lillevhar. • Egen ansatt på verkstedet.

elektro@borgeskogen.no www.borgeskogen.no

Kobber og Blikk Service AS Lillevhar Industriområde, Stokke

Vi utfører alt innen elektriske installasjoner, sterk- og svakstrøm.

tlf. 33 33 94 91 Egil: 922 48 155 Bjørnar: 930 03 637

BYG

Telefon: 33 33 83 40 Telefon: 33 33 83 40 Mobil: 913 7683 203 Telefon: 33 33 40 Mobil: 913 76 203 Mobil: 913 76 203 Stokkeveien 55, Sundland

Pål H

3160 S Mob. 9 Mail: p www.s

3160 Stokke Stokkeveien 55, Sundland Stokkeveien 55, Sundland 3160 Stokke 3160 Stokke

ALT I GLASS TIL HUS • HYTTE • BIL • BÅT • UTSKIFTING • SERVICE ALT I GLASS TIL HUS • HYTTE • BIL • BÅT • UTSKIFTING • SERVICE ALT I GLASS TIL HUS • HYTTE • BIL • BÅT • UTSKIFTING • SERVICE

31

StokkeMagasinet 1-2018


Velkommen til Eie Eiendomsmegling Stokke!

Jørn Richard Andersen

T: 9076 8059 | M: jra@eie.no

T: 334 73 000

E: stokke@eie.no

Trine Sanne T: 9011 6442

Jan Berg T: 9136 9436

Christoffer Tuft T: 9242 6742

Inger-Mette Bjørvik T: 9742 4222

W: eie.no/stokke

Profile for BK.no

Stokkemagasinet 1 2018  

Stokkemagasinet 1 2018  

Profile for bk.no