Page 1


Johild Kosberg Bredin Festivalsjef 2019 er bokens år, og arrangement med utgangspunkt i tekster og bøker har fått et ekstra løft i hele landet. En slik markering er en ekstra inspirasjon til å finne nye vinklinger, nye forfattere og nye tema. Vi håper at årets festivalprogram vil vise seg å være aktuelt og interessant for et bredt publikum!

Synnøve Haga Kunstnerisk rådgiver

Fogderistriden i media, grønn økonomi, skjermbruk og hva som gir oss et fritt liv er tema som vi ønsker å se nærmere på. Noen av de beste skjønnlitterære utgivelsene beskriver så ulike tema som klimakrise, Grønland, vikinger og nære relasjoner. Romanlanseringer, debutanter, talkshow og boktips står også på programmet, sammen med internasjonale forfattere i en god blanding av nykommere og etablerte stemmer. Ungdomsprosjekt som Ungt Blikk, Stram Line og Ta Ordet er ekstra viktige for Bjørnsonfestivalen fordi de setter ungdoms ytringer først. Og selvfølgelig skal vi også presentere konserter, visuell kunst og scenekunst som har en sterkt tekstlig forankring.

BILLETTER FÅR DU KJØPT:

Bjørnsonfestivalen skal både underholde og utfordre, og vi er stolte av at så mange kvalitetsforfattere og dyktige utøvere vil komme til Molde og Nesset for å møte dere. Vi har trofaste støttespillere og nye bidragsytere både fra offentlig og privat sektor som viser et stort engasjement. De utfordrer og hjelper oss til å være i stadig utvikling. Vår fantastiske frivillige stab stiller heldigvis også alltid opp og loser festivalen trygt gjennom fra time til time.

FESTIVALPASS:

Vi inviterer dere til arrangement som skal gi både innsikt og utsikt! Velkommen til litteraturfest og til Bjørnsonfestivalen 2019! Johild Kosberg Bredin Festivalsjef

Martine Solenes Finsås Produsent

-på www.bjornsonfestivalen.no -i billettluka på Plassen under festivaluka: Tirsdag, onsdag og lørdag : 10.00 - 20:00 Torsdag og fredag: 08.30 - 20.00 -på servicekontoret i Nesset: Mandag -fredag 08.00 - 15.30

Dagspass onsdag: 600,- inkl. gebyr. Dagspass torsdag og fredag: 850,- inkl. gebyr. Dagspass lørdag: 700,- inkl. gebyr. Ukespass: 1990,- inkl. gebyr. Ukespass Nesset: 550,- inkl. gebyr NB: Festivalpassene gjelder ikke på Litteraturcruiset.

HKH Kronprins Haakon Bjørnsonfestivalens høye beskytter

STYRET: Arvid Blindheim, styreleder Lars Aarønæs, nestleder Turid Leirvoll Øverås Henning H. Bergsvåg Frøydis Austigard Eva-Brit Mauseth Ragna Westlie Kristoffersen

2

STABSLEDERE: Aktører og sjåfører: Torill Steien og Elisabeth Hagstrøm Teatret Vårt: Margaret Sundsbø Andersen og Ingeborg Vengen Storyville: Arne Akselvoll og Eva Spirdal-Jacobsen Billett: Merete Harstad Scenografi: Kristin Nes UtePlassen og Catering: Kristin Tangvik Sikkerhet: Arve Tovan Ærespresident: Knut Ødegård

ANSVARLIG REDAKTØR: Johild Kosberg Bredin KUNSTNERISK RÅD: Johild Kosberg Bredin Synnøve Haga Bjørn Vatne DESIGN OG PRODUKSJON: Martine Solenes Finsås TRYKK: Polaris Trykk Ålesund AS DISTRIBUSJON: Nordvest Distribusjon og Romsdals Budstikke


Vi er stolt støttespiller Hos oss får du gode råd om lån, sparing og forsikring. Vårt kontor i Storgata 18-20 er åpent alle hverdager kl 10:00-14:00. Du kan også avtale møte utover åpningstid. Ta kontakt med oss.

Siw Bergsås

Hege Fagervik

Andreas Kanestrøm

Mari Løset

Banksjef siw.bergsas@snv.no Ring 992 42 790

Autorisert finansiell rådgiver hege.fagervik@snv.no Ring 468 24 574

Autorisert finansiell rådgiver andreas.kanestrom@snv.no Ring 992 32 686

Forsikringsrådgiver mari.loset@snv.no Ring 944 96 511

Bente Nesbakk

Lene Røvik

Kristian Solbu

Forsikringsrådgiver bente.nesbakk@snv.no Ring 947 81 837

Autorisert finansiell seniorrådgiver lene.rovik@snv.no Ring 934 97 035

Autorisert finansiell rådgiver kristian.solbu@snv.no Ring 913 87 955

Harald Stranden

Martin Torvik Hansen

Autorisert finansiell seniorrådgiver harald.stranden@snv.no Ring 416 76 100

Regionbanksjef bedriftsmarked martin.torvik.hansen@snv.no Ring 970 70 572

Generalsponsor for Bjørnsonfestivalen

3


MOLDE ONSDAG 4.9

FOLKETALE OG FESTIVALÅPNING 15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

De daglige folketalene under Bjørnsonfestivalen har lang tradisjon og samler gjerne flere hundre mennesker. Bjørnstjerne Bjørnson var selv en stor folketaler, og med utendørsarrangementene ved Plassen ønsker festivalen å ta vare på en viktig del av Bjørnsons arv knyttet til frie ytringer og et aktivt samfunnsengasjement. Til å være folketalere inviterer festivalen frittalende og samfunnsengasjerte mennesker. Årets første folketaler er Øyvind Østerud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Østerud arbeider med tema som demokrati, styreformer og regimeendringer, geopolitikk og internasjonale konflikter, suverenitet og nasjonalisme. Vi får også smakebiter fra kveldens konsert med Hekla Stålstrenga og fra det kommende festivalprogrammet. Vi ønsker dere alle hjertelig velkommen til offisiell åpning av Bjørnsonfestivalen 2019!

VIKINGER, VOLD OG VÅRHERRE Tor og Odin, tokt og plyndringer, kristning og krigende konger. Vikingtida er en viktig del av historien og identiteten vår, og nordmenn har tallrike forestillinger om denne perioden 16.00 - 17.00 mellom 800-1050 da kongeriket Norge var i støpeskjeen. Vikingtida inspirerer fremdeles både tv-serieskapere og forfattere, og to av dem som har mottatt TEATRET VÅRT unison hyllest for sine bøker er romanforfatter Tore Kvæven med “Hard er mitt lands lov” og historiker Tore Skeie med “Hvitekrist”. Sammen med programleder Bjørn Ivar Fyksen tar de oss med tusen år tilbake i tid og 180,- / 130,snakker blant annet om hvorfor de er oppslukt av vikingtida og hvordan den forandret Norge.

ÅPNING AV ÅRETS FESTIVALUTSTILLING Teikneserieskaparen, forfattaren og illustratøren Anja Dahle Øverbye (1981) frå Åfarnes i Rauma stiller ut ved Møre og Romsdal Kunstsenter (MRK) under årets Bjørnsonfestival. I 2015 ga ho ut 17.30 - 18.15 teikneserieromanen “Hundedagar”, som fekk prisen Årets tegneserie i 2016. I 2018 kom teikneserieromanen “Bergen”. Utstillinga i MRK består av teikningar frå desse romanane M&R KUNSTSENTER samt nye verk. Dahle Øverbye er busett i Oslo, og er utdanna frå Bergen og England. Ho arbeider i hovudsak GRATIS med blyant og blekk. Ho skildrar gjerne Vestlandsnatur, og i ei fanzine og i bøkene sine har ho vore oppteken av eigen kreftsjukdom, oppvekst og dramatiske studentdagar. Ho har sjølv uttalt at mørkt sosialdrama er ein favorittsjanger. Ho er oversett til engelsk, fransk og russisk.

4


ONSDAG 4.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

OLAUG NILSSEN - FORFATTAR, DRAMATIKAR OG KJEFTESMELLE Heilt sidan debuten har Olaug Nilssen vore ein uredd forfattar som vågar seg ut i risikabelt terreng. Ho skildrar alt frå gryande seksualitet i gjennombrotsromanen “Få meg på, for faen” til det store alvoret, når ho skriv om livet som mor til eit autistisk barn. I den siste boka, “Ikkje tenk på det”, kjem vi inn i dei mørkaste krokane i norsk bokbransje. Vi møter Olaug Nilssen i samtale med venn og kollega Henning Bergsvåg, og vi kan sjå fram til både munter samtale og høg temperatur. Arrangementet er i samarbeid med Romsdal Mållag.

17.30 - 18.20 STORYVILLE 180,- / 130,-

SKRIVEKAR PÅ JORDA I år har en av våre mest folkekjære forfattere dobbelt jubileum: Edvard Hoem fyller 70 18.30 - 19.30 år, og det er 50 år siden hans første bok, diktsamlingen «Som grønne musikantar», kom ut. Fræna-forfatteren har et rikt og variert forfatterskap og har blant annet skrevet romaner, skuespill, operaer, dikt, sanger, artikler og TEATRET VÅRT biografien om Bjørnstjerne Bjørnson. Over 40 egne utgivelser har det blitt, i tillegg til en rekke gjendiktinger av William Shakespeares verk. Sammen med 180,- / 130,jubilanten ser vi oss tilbake og løfter frem milepæler og lange linjer i et forfatterliv med både sterkt samfunnsengasjement og eksistensiell undring. Samtalen ledes av Bjørn Ivar Fyksen, redaktør i Klassekampens lørdagsbilag Bokmagasinet. Arrangementet er et samarbeid med Rotary Molde.

FOGDERISTRIDEN I MEDIA Fogderiene er for lengst avskaffet, men de gamle fogderigrensene er fremdeles reelle i samfunnsdebatten i Møre og Romsdal. Dette kommer særlig til syne i 19.00 - 20.20 saken om nytt sykehus, men også i en rekke andre lokaliserings- og samfunnsdebatter. Både Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre har egne STORYVILLE regionaviser som påvirker hvordan vi oppfatter virkeligheten. Vi inviterer både dem og NRK til en samtale om fogderistriden i media og spør 180,- / 130,blant annet: Hvordan ser mediene på sin egen rolle i fogderistriden? Bidrar de til å dempe motsetninger eller er de snarere med på å sementere fogderitenkingen ved å jobbe for «sine» fogderier? I hvilken grad har man ansvar for å tenke helhetlig samfunnsutvikling og presentere flere sider av en sak selv om man jobber i et regionalt medium? De som deltar er Ole Knut Alnæs, sjefredaktør i Tidens Krav, Hanna Relling Berg, ansvarlig redaktør i Sunnmørsposten, Ole Bjørner Loe Welde, redaktør i Romsdals Budstikke, Charlotte Ervik, redaktør i NRK Møre og Romsdal, og Mads Langnes, historiker ved Romsdalsmuseet og prosjektleder for «Fogderifylket Møre og Romsdal». Erik Wold, programleder med lang fartstid i NRK, leder arrangementet som er et samarbeid med Norsk Journalistlag Møre og Romsdal.

5


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

ONSDAG 4.9

KONSERT MED HEKLA STÅLSTRENGA I februar kom den nordnorske gruppa Hekla Stålstrenga med sitt 20.30 - 21.45 7. album. Plata har fått tittelen “Elske og Ære” og i den forbindelse besøker de Bjørnsonfestivalen i år. Bandet er kjent for sin særegne blanding av folkemusikk, viser og pop og har TEATRET VÅRT stått bak flere sanger som har gått inn i den norske visekanonen. Sanger som “Har du Fyr”, “Folketonen”, “Vise ved Vintersolkverv” 350,og “Siste Sang” er låter mange har et forhold til. Konsertene med Hekla Stålstrenga er kjent for energi, tilstedeværelse og dyp musikalitet blandet med humor, spilleglede og særdeles kompetente musikanter. Ragnhild Furebotten har som vanlig stått bak mange av melodiene til bandet, men nytt for dette albumet er at både Furebotten og flere av de andre musikerne også leverer egne tekster.

BOKBAR(OMETER) 22.00 - 22.45 TAPP & KORK 150,-

Vi har invitert tre litteraturkritikere til å si sin hjertens mening om noen av årets aktuelle utgivelser. Ta turen innom Tapp & Kork og hør hva du bør få med deg, og hva du kanskje bør styre unna i høst! Kveldens frittalende gjester er Bjørn Ivar Fyksen, redaktør i Bokmagasinet i Klassekampen, Margunn Vikingstad, litteraturkritiker i Morgenbladet, og forfatter Øystein Hauge, som anmelder bøker i Romsdals Budstikke.

Stolt sponsor av

Bjørnsonfestivalen - fordi det er en viktig arena for samfunnsdebatten

6


MOLDE TORSDAG 5.9 FOLE GOD BOK TIL FROKOST Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller om forfattere og litteratur som har betydd mye for dem. Først ut er Kim Leine, norsk-dansk romanforfatter og mottaker av P2-lytternes romanpris for «Rød Mann/Sort mann».

08.00 - 08.45 FOLE GODT GRATIS

INSEKTENES PLANET Forskeren Anne Sverdrup-Thygeson har skrevet en morsom og fascinerende bok om de rare og nyttige småkrypene vi ikke kan leve uten. Insekter er bokstavelig talt i vinden og forfatteren hjelper oss til å oppdage alle de små hjelperne vi har rundt oss. De er faktisk 200 millioner ganger flere enn oss. Vi trenger dem til pollinering, nedbrytning og jorddannelse, til å være mat for andre dyr, holde skadelige organismer i sjakk, spre frø, hjelpe oss i forskningen og inspirere oss med sine lure løsninger. Insektene er naturens små tannhjul, som får verden til å tikke og gå.

09.00 -10.00 STORYVILLE 180,- / 130,-

Arrangementet er i samarbeid med NORSØK og J.M. Stenersen Forlag.

HVITEKRIST I vikingtida raste kampene om herredømmet rundt Nordsjøen. Krigsherrer kjempet mot hverandre, allierte byttet side, store sølvskatter skiftet hender, og brutalitet og ødeleggelser rådet. Kristendommen spredte seg, og midt i dette stod vikingkongen Olav Haraldsson, en ambisiøs og mystisk skikkelse. Forfatter og historiker Tore Skeie har skrevet den medrivende og lærerike boka “Hvitekrist”. som han holder foredrag om på festivalen.

10.30 - 11.30 STORYVILLE 180,- / 130,-

LESESIRKELEN Har du lurt på hvordan det høres ut når kulturpersonligheter møtes for å diskutere bøkene som har engasjert dem? Vi også! Derfor har vi invitert oss selv og publikum inn i lesesirkelen, og er flue på veggen mens samtalen foregår.. Asbjørn Slettemark, Henning H. Bergsvåg og Klara Hveberg møtes til et kaffeslabberas der du garantert kan plukke opp tips til nye leseopplevelser.

11.30 - 12.30 DEN GODE SMAK GRATIS 7


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

TORSDAG 5.9

IKKE SOM PÅ FILM 12.00 - 13.00 STORYVILLE 180,-/130,-

Hvor mange måter kan man streve med kjærligheten på? Og hvordan lager man en podkast om det? Møt skaperen av NRK P3-podkasten “Ikke som på film”. Anne Dorte Lunås har laget en serie på fem episoder der du følger unge mennesker på leting etter den store kjærligheten. Uten å avsløre for mye, kan vi vel røpe at ingenting blir riktig som på film for noen av dem. Anne Dorte vil fortelle og spille av klipp fra podkastserien. Er kjærlighet vanskeligere enn noen gang? Hvordan fant hun personene til podkasten? Og hvordan lager man en god historie ut av et stykke virkelighet?

OVERSETTERNE KOMMER: JOYCE CAROL OATES - METOO FØR #METOO “Du leser den på en ettermiddag, men den forsetter å hjemsøke deg”, skrev New York 13.30 - 14.15 Times om en tjuefem år gammel roman som plutselig var blitt boken “alle” ville lese. Hva er det med Joyce Carol Oates’ kortroman “Svart vann”? Oates (f. 1938) er en av M&R KUNSTSENTER USAs mest anerkjente forfattere og hun nevnes jevnlig i forbindelse med Nobelprisen i litteratur. Hun har skrevet rundt 60 romaner, foruten flere diktsamlinger og skuespill. Av disse er ti romaner og en selvbiografi oversatt til norsk. Tone Formo 180,- / 130,har oversatt de ti romanene og har mottatt Bokklubbenes Skjønnlitterære Oversetterpris. Hun kommer for å fortelle om sitt arbeid med å oversette Oates. Arrangementet er i samarbeid med Norsk Oversetterforening.

TIL GRØNLAND MED LEINE OG KVÆVEN I sine siste romaner har både Tore Kvæven og Kim Leine lagt handlingen til Grønland, 13.30 - 14.30 verdens største øy. Under tjue prosent av øya er isfri, og vi følger det harde livet til noen av menneskene som slo seg ned langs øyas ytterkanter. Begge de prisbelønte forfatterne skriver storslagne historiske romaner og skildrer alt fra STORYVILLE matlaging og klær til dyreliv og natur med overskudd og sterk innlevelse. I Kvævens roman “Når landet mørknar”, er vi på 1200-tallet og følger blant annet 180,- / 130,- unggutten Arnars liv i de norrøne bosettingene. I Leines “Rød mann/sort mann” er vi på 1700-tallet, og danskene kommer for å kolonisere øya. Kampen mellom det gamle og det nye står sentralt hos begge som møtes til en samtale ledet av Asbjørn Slettemark.

FOLKETALE MED OLAUG NILSSEN 15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

8

Olaug Nilssen fekk sitt store gjennombrot med “Få meg på, for faen” i 2005. Boka braut tabu knytte til ungdom og seksualitet og blei definerande for ein heil generasjon. Sidan den gong har ho skrive bøker i mange sjangrar og markert seg som ei uvanleg og viktig stemme i norsk litteratur. I boka og teaterstykket “Stort og stygt” tematiserer ho det å vere forelder for eit barn som ikkje er som dei andre, for første gong. Med “Tung tids tale” bryt ho igjen tabu, denne gongen med ei uvanleg openheit om det å vere mor til eit sterkt funksjonshemma barn. Olaug Nilssen held torsdagens folketale, musikarane frå Perleskum speler, og aktuelle festivalaktørar tar turen til utescena for ein prat med vår faste utescenegeneral Henning H.Bergsvåg.


TORSDAG 5.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

POETEN FRÅ FRÆNA Kven er våre eigne, lokale diktarar? Kva for eit liv har dei levd? Øystein Hauge har skrive åtte bøker, er ein populær instagrampoet, og har attpåtil vore med og teikna det nye kommunevåpenet til Hustadvika kommune. Men poeten og forfattaren frå Vegårshei som busette seg i Fræna har ei anna side som kjem fram i dikta han har skrive. Lars Petter Sveen, som i sin barndom vaks opp i nabohuset til Hauge, vil i eit føredrag løfte fram poesien og livet til ein mann som har leita etter det poetiske og levd i det kvardagslege. Øystein Hauge vil sjølv lese utvalte dikt, og Jorun Marie Kvernberg vil spele til.

16.00 - 17.00 STORYVILLE 180,- / 130,-

BJØRNSONFESTIVALENS SEMINAR: GRØNNE MULIGHETER - HVA OM VI DROPPER ØKONOMISK VEKST? Klimakrisen gir oss muligheten til å tenke nytt. Vi kan gripe anledningen til å endre samfunnet og finne naturvennlige løsninger på områder som økonomi, transport, energi, industri, arbeidsliv og matproduksjon. Hvordan skal vi innrette oss? Kan veksttankegangen fortsette? Vi har invitert personer med ulike bakgrunner og innfallsvinkler til å innlede og samtale om hvor vi bør gå videre. Så langt er følgende deltakere bekreftet: Maria Sand, forsker ved CICERO Senter for Klimaforskning Maja Lunde, forfatter som er klar for utgivelsen av sin tredje roman i klimakvartetten, og Simen Tveitereid, journalist, medredaktør i nettmagasinet «Harvest» og forfatter av boka «Et fritt liv. Om å ønske seg noe annet i verdens rikeste land». Arrangementet ledes av Eva Bratholm, journalist og programleder.

16.00 - 17.30 TEATRET VÅRT 200,- / 150,-

PERLESKUM Også Aasmund Olavsson Vinje var liten eingong. Han passa på den blå bukken sin så godt han kunne, men Blåmann forsvann oppi ura der ein stad, og Aasmund gløymde det aldri. Kanskje var det lengten som gjorde at han strøymde over av ord, dikt og engasjement resten av livet? To folkemusikarar og to jazzmusikarar leikar med nye tonar til Vinje sine gamle ord. Dei målar fram små historier om kven denne kunstnaren var, og kva han hadde på hjartet. Med både bilar og tog i tubaen sin ertar Daniel Herskedal den kvikke nordmørs-stemma Unni Boksasp opp i nye høgder. På svarte og kvite loddar Dag-Filip Roaldsnes djupet, medan komponist Jorun Marie Kvernberg ausar på og opp og fram med boge og streng.

18.00 - 19.00 STORYVILLE 200,- / 150,-

Verket er støtta av Norsk Kulturråd og Førde Internasjonale Folkemusikkfestival. Manus: Fridtjov Urdal og Tore Nysæther. Regi og scenografi: Tore Nysæther

KNEBLET AV ERDOGAN I Tyrkia sitter en rekke av landets fremste journalister og forfattere i fengsel. Arrestasjoner og oppsigelser av alle som er uenige med presidenten preger landet, og situasjonen blir mer og mer dramatisk. Bjørnsonfestivalen inviterer til 18.00 - 19.00 samtale om vår NATO-allierte og får besøk av: Yasemin Çongar, tyrkisk journalist, redaktør og oversetter. Hennes kollega og venn Ahmet Altan sitter nå i fengsel M&R KUNSTSENTER på livstid for å ha kommet med grunnlovsstridige kommentarer, og Yasemin Çongar har oversatt boka hans “Eg får aldri sjå verda igjen” til engelsk. Nilas Johnsen, VG-journalist og forfatter av “Erdogan. Tyrkias nye sultan”, der han forteller historien om Tyrkias 180,- / 130,autoritære leder. Samtalen blir ledet av Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty Norge og vil foregå på engelsk. Arrangementet er et samarbeid med Forleggerforeningens Ytringsfrihetsutvalg og Amnesty Norge.

9

17


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

TORSDAG 5.9

STRAM LINE 18.30 - 19.15 TEATRET VÅRT 100,-

Forestillingen Stram Line ble laget i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014. Den er et ungdomsprosjekt som handler om å stå opp for seg selv, å ytre seg og å ta valg i eget liv. Rapartist og tekstforfatter Son Of Light, koreograf og danser Hyuen Huyhn og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Kultursekken i Møre og Romsdal. På året festival er det 40 elever fra Bergmo ungdomsskole som skal framføre forestillingen etter tre dager med intense øvinger og sceneprøver. På prosjektets fjerde dag skal forestillingen vises først i skoletiden for medelever og så som en åpen visning på kveldstid.

EU OG EUROPA PÅ EN TIME 19.45 -20.45 STORYVILLE 180,- / 130,-

Britene både vil og vil ikke, og Norge vil i hvert fall ikke. Eller? Er det på tide å tenke nytt om norsk EU-medlemskap? Det mener i hvert fall journalist Sten Inge Jørgensen, som arbeider som politisk journalist i Morgenbladet og har skrevet boka «Vi som elsker Europa». Han mener at EU har et stort potensiale for å løse mange av de utfordringene Europa står overfor, og at de som anser seg selv som EU-motstandere kanskje egentlig er vel så enige med ja-siden. Sten Inge Jørgensen holder foredrag om den seneste utviklingen i EU og Europa – her får publikum dagsferske perspektiver på vårt internasjonale nabolag!

ØNSKEMØTET: TRUDE MARSTEIN OG HELLE HELLE 19.45 - 20.45 TEATRET VÅRT 180,- / 130,-

Da Trude Marstein fikk ønske seg en samtalepartner, var hun snar til å velge danske Helle Helle som hun også oversetter til norsk. De er begge blant Nordens fremste samtidsforfattere og nådeløst ærlige, opptatt av relasjonene til våre nærmeste, vanlige mennesker og hverdagen vi lever i. I fjor kom begge med nye romaner, og i Trude Marsteins «Så mye hadde jeg» følger vi Monikas rastløse ferd fra barndom til tidlig alderdom. I Helle Helles «De» møter vi ei 16-år gammel jente og moren hennes i et rørende portrett preget av vemod og ordløshet. Marstein har blitt nominert til nærmest alt som er av priser i Norge det siste året, mens Helle Helle er nominert til Nordisk råds litteraturpris. Sammen møter de Margunn Vikingstad, oversetter og litteraturkritiker.

KLIMAFORTELLINGER 21.15 - 22.15 TEATRET VÅRT 180,- / 130,10

Maja Lunde har hatt en eventyrlig suksess med romanene “Bienes historie” og “Blå”. Nå er hun tilbake i Molde og aktuell med den tredje boka i det hun kaller “klimakvartetten”, denne gangen handler det om utrydningstruede dyrearter. Vi får høre Maja fortelle om hvordan hun arbeider med sine bestselgende og kritikerroste bøker. Som samtalepartnere får hun professor i bevaringsbiologi og sakprosaforfatter Anne Sverdrup-Thygeson og programleder Anne Dorte Lunås.


MOLDE FREDAG 6.9 FOLE GOD BOK TIL FROKOST Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, 08.00 - 08.45 bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller om forfattere og litteratur som har betydd mye for dem. Fredag morgen møter du Henning H. Bergsvåg, forfatter og litteraturformidler fra FOLE GODT Bergen som fikk strålende mottakelse av sin siste diktsamling «Du er ikke her».

GRATIS

MOLDEPREMIERE: EN FOLKEFIENDE Hvordan takle dagens samfunnsproblemer når vi ikke lenger kan snakke, lytte og diskutere med hverandre? Doktor Thomas Stockmann og broren Peter er så 09.00 - 10.15 forskjellige som man kan bli. Peter er konservativ og kapitalist, Thomas er en idealistisk rebell. Thomas praktiserer som lege på byens kurbad. Peter er byfogd, TEATRET VÅRT politimester og formann i badet. Brødrene lever side om side i en norsk småby, ikke ulik andre norske småbyer. En dag oppdager Thomas at vannet i kurbadet, byens 180,- / 130,stolthet og turistmagnet, er forpestet. Å utbedre feilen vil ødelegge økonomien og livsgrunnlaget til den lille byen. Å ikke utbedre feilen vil ødelegge folks helse. Den ene broren har retten på sin side, den andre har makten. Men ingen har svaret. For mer info om forestillingen og dens medvrkende, se www.teatretvart.no.

ERDOGAN - TYRKIAS NYE SULTAN Fortellingen om Recep Tayyip Erdogans reise fra barndommens trange kår i Istanbul til presidentpalasset utenfor Ankara, er både fascinerende og skremmende. Erdogan har skaffet seg stadig mer makt, og under ham har Tyrkia tatt lange steg i mer autoritær retning. I lys av landets NATO-medlemskap og strategiske plassering mellom øst og vest angår utviklingen oss alle, men hvor vil Tyrkia gå videre? Vil demokratiet overleve? Forfatter og VG-journalist Nilas Johnsen bodde i Istanbul fra 2016-2018 og fulgte den politiske situasjonen tett etter kuppforsøket mot presidenten sommeren 2016. Oppholdet resulterte i boka “Erdogan.Tyrkias nye sultan”, som han holder foredrag om.

10.30 - 11.15 STORYVILLE 180,- / 130,-

11


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

FREDAG 6.9

OVERSETTERNE KOMMER: SCHTØGGE TRYNER OG FERDIGRØYK - VERNON SUBUTEX PÅ NORSK I Vernon Subutex-trilogien skildrer Virginie Despentes et Paris og et Frankrike i krise. Omdreiningspunktet er Vernon Subutex, som står på bar bakke etter at platesjappa 10.30 - 11.15 han har drevet hele sitt voksne liv har gått konk. På veien til et liv på gata, og M&R KUNSTSENTER videre i trilogien, tar Despentes leseren med på en real heisatur gjennom det franske klassesamfunnet, med et språklig driv som er til å miste pusten av. Kjappe replikker, sviende karakteristikker og politiske haranger er skrevet med 180,- / 130,innsikt, humor og et energisk raseri. Samtidig er spennet stort, fra det «laveste lave» av slang, bannskap og griseprat, til vare skildringer av ensomhet, savn og sug etter fellesskap. Oversetter av Subutex-trilogien, Gøril Eldøen, forteller her om sitt arbeid med å finne den «despenteske» tonen på norsk. Arrangementet er i samarbeid med Norsk Oversetterforening.

SNØSØSTEREN Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis 11.15 - 12.00 er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og TEATRET VÅRT familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så en dag møter Julian 180,- / 130,- den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp? Maja Lunde og Lisa Aisato har laget en fantastisk bok med utforming som en julekalender til førjulslesing. Men historien er også en universell historie om tap, sorg, nytt håp og forventning som er like aktuell selv når det ikke er jul. På Bjørnsonfestivalen kan du møte forfatteren Maja Lunde som forteller og leser fra boka.

HVORFOR KLARER VI IKKE SNAKKE SAMMEN? 11.45 - 12.30 DEN GODE SMAK GRATIS

Både over middagsbordet og i den offentlige samtalen er diskusjonen ofte preget av det samme problemet: Vi er allerede helt sikre på hva vi synes, og lite åpne for å faktisk lytte. Hvorfor blir det slik? I år ble hundrevis av nordmenn invitert til å møte noen som var helt uenige med dem, i prosjektet «Hele Norge snakker». Bak sto en rekke mediebedrifter, blant dem NRK og Morgenbladet. Vi har invitert journalist Sten Inge Jørgensen fra Morgenbladet til å diskutere eksperimentet med filosof og forfatter Lene Auestad som bl.a. har forsket på fordommer og gruppetenking, og hvordan disse oppstår.

NATTLYS & DRØMMESVART 12.15 - 13.00 TEATRET VÅRT 180,- / 130,12

Lise Myhre er forfatteren bak en av Norges mest leste tegneserier; Nemi. Hun er også bokaktuell med bøkene “Nattlys” & “Drømmesvart” der karakterene fra Nemi er med som illustrasjoner til kjente dikt av blant andre André Bjerke, Inger Hagerup og Tarjei Vesaas. På Bjørnsonfestivalen forteller hun om hvordan hun arbeider som tegneserieskaper og illustratør i samtale med Anne Dorte Lunås.


FREDAG 6.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

TA ORDET! Folketalene har hatt en sentral plass på Bjørnsonfestivalen i mange år og i 2017 utvidet vi satsingen ved å arrangere delfinale i den nasjonale talekonkurransen Ta Ordet! Dette er en konkurranse hvor elever i videregående skole kjemper om å holde den beste talen. Meningen er å styrke kunnskapen om retoriske virkemidler både i skolen og i samfunnet generelt. Konkurransen er et samarbeid med Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og elever fra Molde VGS og Romsdal VGS deltar. Fra Bjørnsonfestivalens utescene kan publikum få høre de 6 beste talene som konkurrerer om en finaleplass i Bergen høsten 2019. Bjørnsonfestivalens generalsponsor SpareBank1 Nordvest deler årlig ut pengepremier til de to beste talene.

13.15 - 14.15 UTEPLASEN GRATIS

ØNSKEMØTET: AGNES RAVATN OG MARTE MICHELET Agnes Ravatn ble utfordret til å ønske seg en samtalepartner og valgte Marte Michelet. Begge er journalister og blant våre fremste sakprosaforfattere. Agnes Ravatn er særlig kjent for sine slentrende, satiriske essays iblandet en vittig dose selvkritikk. Hun har skrevet om ukeblader, ingenting, selvdisiplin og filosofi, mens Marte Michelet har gitt ut to bøker knyttet til holocaust og norsk krigshistorie. De er begge uredde, har et skarpt blikk og et stor samfunnsengasjement. På festivalen møter de hverandre for å snakke om skriving, hva som egentlig påvirker valg av tema og alle vurderingene de må gjøre underveis. Samtalen ledes av Eva Bratholm.

13.15 - 14.15 STORYVILLE 180,- / 130,-

FOLKETALE MED KAJA MELSOM Filosof Kaja Melsom har skrevet boka “Den fordømte friheten” der hun drøfter hvor vidt ubegrenset frihet er godt for det moderne mennesket. I fredagens folketale følger hun opp dette temaet og kanskje får vi svar på om vi egentlig er så frie som vi liker å tro? Teatret Vårt viser utdrag fra forestillingen “Romeo og Julie” og aktuelle festivalaktører gir oss smakebiter fra kveldens arrangement sammen med programleder Henning H.Bergsvåg.

15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

GENERASJON PRESTASJON - HVA ER DET SOM FEILER OSS? Det kan virke som at unge i dag føler at de tidlig må planlegge og disiplinere seg for framtiden, prestere optimalt på skolen, på treningssenteret og på sosiale medier. For mange unge tyder forskning på at dette resulterer i økte psykiske helseplager, stress og press. Til stadighet 16.00 -17.00 blir det gjentatt at vi må snakke mer om hvordan unge egentlig har det, og livsmestring er på full fart inn i skolen for å lære elever følelsenes ABC. Kanskje er tiden moden for TEATRET VÅRT også å spørre om for mye fokus på dette temaet egentlig er så sunt? Professor i kultur- og samfunnspsykologi Ole Jacob Madsen stiller nettopp dette spørsmålet i utgivelsen «Generasjon Prestasjon – Hva er det som feiler oss?» og svarene 180,- / 130,han presenterer kan kanskje bringe oss nærmere relevante handlinger og løsninger enn vi tidligere har vært.

13


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

FREDAG 6.9

ÅRETS VAKRESTE BØKER - ÅPNING OG FOREDRAG Hvert år arrangerer Grafill konkurransen Årets vakreste bøker og resultatet kan dere se på festivalen i form av bokutstillingen med samme navn. Formålet med konkurransen er 16.00 - 17.00 å hedre utøverne i den visuelle delen av bokbransjen, og inspirere forlag, forfattere, grafisk designere og illustratører til å lage kvalitetsbøker i alle sjangre. Ønsket er å skape M&R KUNSTSENTER oppmerksomhet rundt helhetstenkningen i en bokproduksjon, der alle ledd fra forlag, forfatter, boktrykker, designer og illustratør utøver et håndverk av høy kvalitet som sikrer en rikere og bedre leseropplevelse.

GRATIS

Utstillingsåpningen markeres med foredrag av en av årets prisvinnere.

KART OVER CANADA 16.00 - 17.00 STORYVILLE 180,- / 130,-

Dorthe Nors er en av Danmarks fremste forfattere, og i august kommer novellesamlingen «Kart over Canada» på norsk. Her skriver hun om lengsel i alle tenkelige former, og om mennesker som er i bevegelse, møtes, men som likevel ikke når frem til hverandre. Dorthe Nors har en helt særegen stil og slår opp dørene til store rom med de fortettede novellene sine. Hun får det til å gjøre skikkelig vondt på få linjer, men som alltid treffer humoren akkurat når det er i ferd med å bli bekmørkt. Hun møter Eva Bratholm for å snakke om «Kart over Canada», om å forflytte seg både fysisk og mentalt og om hvorfor hun elsker novellesjangeren.

HVA VISSTE HJEMMEFRONTEN? 17.30 - 18.30 TEATRET VÅRT 180,- / 130,-

Vår norske krigshistorie skrives igjen og igjen, men med utgivelsen «Hva visste hjemmefronten?» røsket Marte Michelet tak i etablerte sannheter og nye vinklinger som satte fart på debatten om hvilke forestillinger som er sanne. På Bjørnsonfestivalen skal Marte både holde foredrag i Molde om bokas innhold, og delta på scenesamtale med forfatter Svein Sæter i Nesset. Svein har selv fordypet seg i krigshistorie gjennom utgivelsene om Tungtvanns-sabotøren Knut Haugland og om etteretningsorganisasjonen XU.

DET BLE NATT I CARACAS Vårens uroligheter føyer seg inn i en lang rekke av konflikter i Venezuela. Hva er det som skjer, og hvorfor? Forfatter Karina Sainz Borgo har fått strålende kritikker for sin 17.30 - 18.30 ferske romandebut “Det ble natt i Caracas” som handler om det venezuelanske sammenbruddet. Den er nå utgitt på norsk, i tillegg til over 20 STORYVILLE andre språk. Vi møter Sainz Borgo i samtale med Benedicte Bull, som er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo. Hun har blant annet forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika, og vant i 2018 prisen for god 180,- / 130,forskningsformidling ved UiO. Det er dermed duket for et spennende møte mellom to som på hver sin måte forsøker å ta pulsen på dagens Venezuela.

14


FREDAG 6.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

VERDENSPROBLEMENE Vi har samlet tre kloke hoder som har fulgt hver sin del av verden med argusøyne de siste årene. Hva vil de ta opp når de får snakke sammen helt uten manus, om noen av de viktigste utviklingstrekkene i verden i dag? Fjorårets publikumsvinner på Bjørnsonfestivalen er tilbake med et nytt, knallsterkt panel: Sidsel Wold er NRKs journalist i Istanbul, og tidligere Midtøsten-korrespondent. Sten Inge Jørgensen er utenriksjournalist i Morgenbladet og har EU som sitt spesialområde. Benedicte Bull er statsviter og professor ved Senter for Utvikling og Miljø ved Universitetet i Oslo, der hun blant annet har forsket på samfunnsutviklingen i Latin-Amerika.

19.00 - 20.00 TEATRET VÅRT 180,- / 130,-

LENGTER KNUSER SLÅR

- EN ROMAN OM Å VOKSE OPP Einar vokser opp i drabantbyen Rykkinn i Bærum, bruker tiden på å reke rundt med en øks, gjøre innbrudd, stikke av hjemmefra. Men mest av alt vil Einar være med 19.00 - 20.00 Daniel. For det er ingen som kan stoppe Daniel. Sammen raser de to ut av barndommen, forsøker å skape seg en plass i verden, og nekter å bøye STORYVILLE av for noen. En dag gjør Einar noe som fullstendig endrer og velter liv. I romanen “Lengter knuser slår” skriver Bård Torgersen fram miljøer og 180,- / 130,mennesker som i liten grad har blitt beskrevet i norsk litteratur. Journalist Asbjørn Slettemark intervjuer ham om boka som er blitt kalt åttitallets versjon av Lars Saabye Christensens “Beatles”.

-I BEGYNNELSEN VAR ORDET Bibelen kalles «Bøkenes Bok». 2019 er Bokens år og Møre bispedømme har ønsket å markere dette gjennom å invitere tre kunstnere til å løfte frem noe av Bibelens litterære rikdom. Med utgangspunkt i Ordet som skapende kraft følger vi historien til Josef i Det gamle testamentet. Den handler om å ha en visjon, gå gjennom motgang, tvil og nederlag og til slutt seire. Tekstene er hentet fra Bibelen og fra moderne poesi og følges av komponert og improvisert orgel- og vokalmusikk. Konsept/ tekstutvalg og fremføring er ved skuespiller Vivi Sunde. Musikken er ved domkantor Magnus Moksnes Myhre, orgel og Bård Kleppen Watn, vokal. Prosjektet er støttet av Møre bispedømmeråd, Nasjonalbiblioteket og Teatret Vårt.

19.00 - 20.15 MOLDE DOMKIRKE 255,- / 200,-

ORDVEST

- BJØRNSONFESTIVALENS TALKSHOW Bli med på talkshow med årets kuleste forfatter-lineup! På løpende bånd møter journalist og programleder Anne Dorte Lunås fra P3 et kresent utvalg av våre skarpeste forfattere og samfunnsaktører: Kaja Melsom: filosof og forfatter Agnes Ravatn: forfatter, bokaktuell med thrilleren “Dei sju dørene”. Sigrid Sollund: journalist, forfatter og programleder, kjent bl.a fra Dagsnytt 18 og boka “Hersketeknikker.” Aktuell med boka “Skikk og bruk for moderne mennesker”. Athena Farrokhzad: feminist, dramatiker, poet og samfunnsdebattant. Aktuell med ny diktsamling høsten 2019.

20.30 - 22.00 TEATRET VÅRT 180,- / 130,-

15


bjørnsonfestivalen

FREDAG 6.9

the norwegian festival of international literature

POESIPUB 22.15 - 00.00 TAPP & KORK 150,-

Poesipub har blitt et kjærkomment og populært innslag på Bjørnsonfestivalen! I år legges det til rette for et møte i toppklasse når Sveriges skarpeste poet Athena Farrokhzad og Norges kritikerroste forfatter Bård Torgersen inntar Tapp&Kork. Her snakker vi om poeter med svært ulik stil, men som begge har en helt fenomenal formidlingsevne. Athena er kjent for sine politisk giftige dikt, mens Bård har en tendens til å la diktene fantasere seg bort og løpe løpsk langs egne veier. Kveldens vert og samtaleleder blir også i år den alltid opplagte poeten Henning Bergsvåg.

Festivalhotellet - STOLT STØTTESPILLER FOR BJØRNSONFESTIVALEN -

Vår a’ la Carte restaurant er åpen mandag – lørdag fra kl 18.00

Molde Fjordstuer - Tel. +47 71 20 10 60 - moldefjordstuer.no 16


MOLDE LØRDAG 7.9 FOLE GOD BOK TIL FROKOST Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller om forfattere og litteratur som har betydd mye for dem.

10.00 - 10.45 FOLE GODT

Lørdag morgen møter du Klara Hveberg, oppvokst i Molde og debuterte med «Lene din ensomhet langsomt mot min» i fjor.

GRATIS

BARNAS TRAPPEFEST Bli med på Barnas Trappefest! Lørdag formiddag kan barn i følge med voksne delta på forestillinger og kunstverksted inne på Plassen samt treffe brannbamsen Bjørnis på utescena vår.

11.00 - 14.00 UTEPLASSEN

Arrangementet er et samarbeid med Gjensidige Nordmøre og Romsdal og Innflytterdagen. Se utfyllende informasjon på barnesidene.

INNFLYTTERDAGEN I to år har Innflytterdagen og Bjørnsonfestivalen delt på oppmerksomheten i Molde den første lørdagen i september, men i år forsterkes samarbeidet ytterligere med felles utescene ved Plassen og koordinering av programmet som presenteres der. Det blir blant annet barnearrangement med uteforestilling og lansering av bøker om brannbamsen Bjørnis, Innflytterdagens åpning legges til Bjørnsonfestivalens utescene og Innflytterprisen samt prisen for Beste stand blir delt ut under årets siste folketalearrangement kl 15.00. Gjensidige Nordmøre og Romsdal støtter både Barnas Trappefest og Innflytterdagen.

11.00 - 13.00 UTEPLASSEN GRATIS

Programmet for Innflytterdagen: 11.00 Barnas Trappefest: Uteforestilling med Brannbamsen Bjørnis og forfatter Rikard Heimen med dansere. Gratis. 11.30 Boksalg og signering med Rikard og Bjørnis i Kafé Kurt 11.45 NOISE opptrer utenfor Plassen 12.10 Åpning av Innflytterdagen 12.30 Molde Janitsjar spiller utenfor Plassen 12.45 Taler fra JCIs lokale og nasjonale representanter.

17


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

LØRDAG 7.9

OPPTUR - LITTERÆRT TURFØLGE 11.45 - 12.45 STORYVILLE GRATIS

Er du klar for en kortreist opptur? Da må du bli med på lanseringen av en rykende fersk antologi. Dette er en samling litterære tekster skrevet av forfattere fra Møre og Romsdal i anledning det nasjonale Bokåret 2019. Tema for antologien er «opptur», og forfatterne har fått fritt spillerom. Boka blir å finne på bibliotekene, i «Stikk-ut»-kassene og på DNT-hyttene i Møre og Romsdal fylke. Journalist og fjellklatrer Iver Gjelstenli samtaler med tre av forfatterne om deres tolkning av “opptur”. Forfatterne vil også lese utdrag fra boka. Antologien blir utgitt av Møre og Romsdal forfattarlag i samarbeid med fylkesbiblioteket og med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

HEILE NYE MOLDE SYNG 13.30 - 14.30 UTEPLASSEN GRATIS

Heile Nye Molde syng på Bjørnsonfestivalen - igjen! Vi satser på å toppe suksessen fra i fjor med nok ei stappfull publikumstrapp foran utescena vår på Plassen. Hans Iversen er årets sangsolist, Ingvild Aas er programleder, pianist Martin Bredin og medmusikanter står for spenstige arrangement og alle sangglade mennesker er hjertelig velkommen til å la sin stemme høres! Arrangementet er et samarbeid med Molde Kulturskole og Krafttak for sang.

TALENTENE 13.30 - 14.45 STORYVILLE 180,- / 130,-

Hva er den kommende generasjonen av skjønnlitterære forfattere opptatt av? Hvordan arbeider de, og hvordan ser de på litteraturens rolle i samfunnet? Hvordan skal de markere seg i jungelen av utgivelser? Tre av de spennende litterære debutantene i fjor var fra Møre og Romsdal. Lars Svisdal fra Sunndal fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for «Seg til inkjes». VG mente at moldenseren Klara Hvebergs «Lene din ensomhet langsomt mot min» var en bemerkelsesverdig debut. Lina Marie Ulvestad Halås fra Eide tematiserte døden og naturen på vakkert vis i «Randhav», i følge Stavanger Aftenblad. Har de noe til felles annet enn sitt geografiske opphav? Arrangementet er støttet av Midtnorsk Forfattersentrum.

FOLKETALE MED SIDSEL WOLD 15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

18

Dagens folketaler er Sidsel Wold, erfaren utenrikskorrespondent og journalist for NRK. Med seg i bagasjen har hun unike historier fra en lang karriere med verden som arbeidssted. Vi kan også se fram til Tore Renberg som varmer oss opp til kveldens konsertforestilling; “Ingen tid å miste - En kveld med Tore Renberg”. Innflytterprisen og prisen for Beste stand deles ut sammen med Innflytterdagen, før vi kaster oss ut i den siste festivalkvelden for i år.


LØRDAG 7.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

MANKELLSEMINARET Mankellseminaret er et samarbeid mellom Dramatikkens hus, Teatret Vårt, Bjørnsonfestivalen og Dramatikerforbundet. I 2016 arvet Dramatikerforbundet Henning Mankells hus på Ona til arbeid og rekreasjon for medlemmene. I Mankells ånd arrangeres skriveseminar for 6-8 dramatikere i huset hans under festivalen. Seminaret er i Mankells og Bjørnsons ånd, hvor samfunnsengasjement og menneskerettigheter står i fokus. -Hva er politisk dramatikk i dag? Hvordan speiler den moderne dramatikken samfunnets utfordringer? Og er det en berøringsangst for de store samfunnsmessige utfordringene vi står overfor i Norge i dag? De ferske tekstene leses av skuespillere fra Teatret Vårt. Etter lesningen blir det en samtale med dramatikerne. Regi: Line Rosvoll.

16.00 - 17.00 TEATRET VÅRT 180,- / 130,-

DU OG JEG OG SKJERMEN Menneskene har kommunisert med hverandre helt uten skjermer gjennom millioner av år. Men på få år har vi gått fra et skjermfritt samfunn til å være omgitt av dem på alle kanter døgnet rundt. Hva gjør dette med oss? Med enkeltindividet og med samfunnet? Vi har invitert personer med ulike innfallsvinkler til å delta i en samtale om skjermens velsignelser og forbannelser: Ole Jacob Madsen, psykolog og forfatter. Kaja Melsom, filosof og forfatter og Steffen Krüger, medieviter ved Universitetet i Oslo. Han deltar i det flerårige prosjektet «Screen Cultures» og forsker på de politiske dimensjonene ved skjermbruken vår. Samtalen ledes av journalist og forfatter Sigrid Sollund.

16.00 -17.00 STORYVILLE 180,- / 130,-

LANSERING: FUGLESPRÅK I Knut Ødegårds romandebut vokser hovedpersonen Claus opp i skyggen av en familietragedie. Han er et venneløst og mobbet krigsbarn, men med spesielle evner – blant 17.30 - 18.30 annet hevder han at han forstår fuglenes språk. Mens familiens gamle hus sakte går til grunne, skjer det en rekke uoppklarte drap der krigshelter blir stukket i hel - angivelig TEATRET VÅRT av aggressive fugler. I handlingen fra etterkrigs–Norge finner vi fortellingen om taperens håpløse situasjon i en tid da heltene ble dyrket – med elementer både fra spenningsroman og psykologisk thriller. Knut Ødegård er etablert blant Norges 180,- / 130,fremste lyrikere, han er Bjørnsonfestivalens grunnlegger og ærespresident, samt oversatt til 42 språk og har mottatt en rekke priser i inn- og utland. Med “Fuglespråk” debuterer nynorsklyrikeren, 74 år, som romanforfatter på riksmål. Arrangementet ledes av Thorvald Steen, og er et samarbeid med Cappelen Damm.

KJÆRLIGHET OG SKJEBNETRO Nigerianske Chigozie Obioma regnes som en av de store, nye afrikanske romanforfatterne. Debuten «Den forbudte elven» ble solgt til nesten tretti land, og den dommedagsaktige fortellingen om fire brødres skjebne ble omfavnet av både kritikere og lesere. I august kommer hans nye roman «Et kor av minoriteter» på norsk. Der møter vi kyllingbonden Chinonzo som forelsker seg i velstående Ndali, men som må forlate Nigeria for å skaffe seg utdannelse slik at familien hennes vil akseptere ham. Ingenting blir som han har tenkt, og Obioma skriver rikt og levende om motsetningene mellom europeisk og afrikansk verdensforståelse, om skjebnetro, ulikhet og urettferdighet og en virkelighet langt fra den norske. På Bjørnsonfestivalen møter han Tomm Kristiansen, forfatter, NRK-journalist og mangeårig Afrika-korrespondent for NRK.

17.30 - 18.30 STORYVILLE 180,- / 130,-

19


bjørnsonfestivalen

LØRDAG 7.9

the norwegian festival of international literature

OVERSETTERNE KOMMER: HANNAH ARENDT - EN KOSMOPOLITT I LANDFLYKTIGHET

Den tyske filosofen Hannah Arendt (1906–1975) er en av vår tids viktigste politiske tenkere. Hun var svært språkmektig og tilhørte den siste generasjonen akademikere som forventet at leserne behersket gresk og latin. Hva innebærer M&R KUNSTSENTER det å oversette en filosof som hadde tysk som morsmål, men som ofte skrev på et språk hun måtte lære seg i voksen alder? Hvordan skal man forholde seg til de mange sitatene på gresk, der Arendt gjengir utdrag fra antikkens filosofer med 180,- / 130,gresk alfabet – uten videre forklaringer? Hun er nå aktuell på norsk med “Politikk i dystre tider”, ti essays i utvalg ved Rune Slagstad. Agnete Øye har oversatt åtte av disse og kommer for å fortelle om sitt arbeid med Arendt. Arrangementet er et samarbeid med Norsk Oversetterforening.

19.00 - 19.45

AFRIKANSKE FORTELLINGER 19.00 - 20.00 STORYVILLE 180,- / 130,-

Bli med NRKs Tomm Kristiansen til Afrika! Han har vært Afrikakorrespondent i mange år og har skrevet flere bøker knyttet til dette sammensatte og enorme kontinentet. Den erfarne journalisten har dekket flere av de viktigste begivenhetene i afrikansk samtidshistorie og har møtt både presidenter og fredshelter, bønder og barnesoldater. Under Bjørnsonfestivalen tar han oss med sørover og forteller om noen av sine mest minnerike opplevelser.

INGEN TID Å MISTE - EN KVELD MED TORE RENBERG 20.30 - 21.45 TEATRET VÅRT 350,-

20

Høsten 2019 blir innholdsrik for Stavanger-forfatteren Tore Renberg. I slutten av august foreligger hans nye roman, «Ingen tid å miste», en bok vi vet mange venter på i spenning. I den anledning legger Renberg ut på en ny runde med den særegne forestillingen «En kveld med Tore Renberg». Han har tidligere turnert land og strand med denne blandingen av litteratur, standup, teater og musikk, og nå er vår tids mest leste rogalending klar igjen. Han vil lese fra den nye boken, han vil hente fram gamle schlägers fra forfatterskapet, han vil overraske med utfall og innfall, og han vil synge både gamle og nye låter fra sin solokarriere. Med seg på veien har han sin faste makker, gitaristen Alexander Flotve. De som har sett Renbergs forestilling vet at de har noe ganske forbløffende i vente. De som ikke har sett det, bør komme seg av gårde.


MOLDE SØNDAG 8.9 Å LEVE ANNERLEDES Det er like før advent. Hovedpersonen i Thorvald Steens roman “Det hvite badehuset” får en telefon fra en ukjent kvinne. Hun sier at hun er 18.00 - 19.00 kusinen hans. Familien på morssiden har han aldri hørt om eller møtt. Har hemmeligholdet sammenheng med at han har en arvelig sykdom MOLDE DOMKIRKE og nå sitter i rullestol? Han oppsøker sin gamle mor med et håp om å få henne i tale før det er for seint. “Det hvite badehuset” er en roman 180,- / 130,om skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig. Thorvald Steen er aktuell med oppfølgeren “Det siste fotografiet”. På Bjørnsonfestivalen samtaler han med biskop i Møre Ingeborg Midttømme om de to romanene, og om tema som menneskeverd og å være annerledes.

AVERØY: BOKBAD MED TRUDE MARSTEIN I Trude Marsteins roman «Så mye hadde jeg» følger vi Monikas rastløse ferd fra barndom til tidlig alderdom. Trude Marstein har blitt nominert til nærmest alt som er av priser i Norge det siste året og på Averøya samtaler hun med litteraturformidler Merete B. Aae. Det blir enkel kafé fra kl 18:45. Billetter kjøpes i døra samme kveld. NB! Festivalpass gjelder ikke til dette arrangementet. Arrangementet er et samarbeid mellom Hansgarden Kornstad, Bjørnsonfestivalen og Framsnakkingsfestivalen på Averøya.

ONSDAG 4.9: 19.30 -21.00

KOMMUNEHUSET BRUHAGEN 200,-

FRÆNA: MAJA LUNDE Først kom «Bienes historie», deretter «Blå», og snart kommer Maja Lundes FREDAG 6.9: tredje roman i serien om vårt forhold til naturen. Den har fått navnet 19.00 -20.00 «Przewalskis hest», og også her løfter hun frem samspill og sårbarhet i både økosystemer og menneskelige relasjoner. FRÆNA Sterke skjebnefortellinger belyser de store utfordringene vi FOLKEBIBLIOTEK står overfor når det gjelder klima og artsmangfold, og på Fræna folkebibliotek møter hun Synnøve Haga, kunstnerisk rådgiver i GRATIS Bjørnsonfestivalen, til en samtale om arbeidet med sin planlagte «Klimakvartett». Arrangementet er en del av SamLesLITT-prosjektet, som er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen og de 8 Romsdalsbibliotekene. SamLesLITT er støttet av GassROR IKS og Møre og Romsdal Fylkeskommune.

21


Krobo Bench Accessories by Jenkins&Uhnger

Scandia Chair by Hans Brattrud

22

Krobo Bench by Torbjørn Afdal


Det er stor KRAFT i ord og litteratur

Derfor støtter vi

23


FOR BARN OG UNGDOM BARNAS TRAPPEFEST LØRDAG 7.9 11.00 - 14.00

Bli med på Barnas Trappefest! Lørdag formiddag kan barn i følge med voksne delta på forestillinger og kunstverksted inne på Plassen samt treffe Bjørnis på utescena vår. Arrangementet er et samarbeid med Gjensidige Nordmøre og Romsdal og Innflytterdagen. Barnas Trappefest passer best for barn mellom 4 – 8 år.

Kl. 11:00: Åpning. Bjørnis har med seg helt nye bøker om seg selv til festivalen, og sammen med forfatter Rikard Heimen og dansere holder han forestilling for ungene på utescena. Sammen signerer de bøker inne i Kafé Kurt kl. 11.30. 11.45: Viss eg hadde hale 12:00-14.00: Kunstverksted utenfor M&R Kunstsenter. 12.15: Viss eg hadde hale 13:00: Felabaluba med Askeladden

VISS EG HADDE HALE Sjå for deg at du vaknar ein dag og har vengar i staden for armar, eller at du plutseleg kan skifte farge og gå i eitt med omgivnadene, LØRDAG 7.9 som ein kameleon. I “Viss eg hadde hale” leikar forfattar Mats 11.45 & 12.15 Eldøen og illustratør Sindre Goksøyr med tanken om korleis verda MOLDE BIBLIOTEK hadde vore om vi hadde hatt litt meir av dyra sine eigenskapar. Gjennom absurde og morosame teikningar og fantasifulle tankespinn 3. ETG opnar dei for at barn og vaksne kan fabulere saman og i tillegg fortel dei oss kvifor dyra faktisk er som dei er. På Barnas Trappefest vil skodespelar og 30,forfattar Mats Eldøen lese og fortelje frå boka “Viss eg hadde hale” kl. 11.45 og 12.15.

FELABALUBA MED ASKELADDEN LØRDAG 7.9 13.00 - 13.50 TEATRET VÅRT 50,-

Hele livet har Askeladden drømt om å spille et instrument, og nå har han endelig fått sin egen fele. Han sitter ofte ved peisen og øver, og snart er han blitt en dyktig felespiller. På slottet sitter den pratsomme prinsessen og lengter etter en prins... Felabaluba med Askeladden er en musikalsk vandring gjennom flere av de kjente og kjære norske folkeeventyrene om brødrene Per, Pål og Espen Askeladd.

Publikum får blant annet møte en heks som sitter fast i en gammel fele, en redd pannekake, en pratsom prinsesse og et skummelt troll. Forestillingen passer best for barn fra 4 år og oppover. Medvirkende: Ramona Sulen, skuespiller/vokal/tekstforfatter Britt-Elise Skram, fele/Askeladden Tone Hulbækmo, trøorgel/harpe/Pål Elisabeth Vannebo, tuba/fløyter/venstrehåndsperkusjon/forteller/komponist Regikonsulent: Leif Stinnerbom, Västanå Teater

24


Det er forskjell på forsikringsselskaper.

Vi gir tilbake! Stolt sponsor av Barnas Trappefest Gjensidige Nordmøre og Romsdal er lokalt kundeeid og vi gir tilbake av vårt overskudd. Kunder hos oss får kundeutbytte, og sammen støtter vi lokal kultur og idrett gjennom Dugnadsløftet.

gjensidige.no/nr facebook.com/gjensidigenr

EN VERDEN AV SMÅKRYP Hva kan vi finne dersom vi leter under steiner, bak røtter eller inne i en stubbe? Jo, småkryp! En verden av insekter som vi trenger for å holde jorda vår frisk og levende! I samarbeid med Romsdalsbanken samler Bjørnsonfestivalen ungene fra barnehagene i Nesset til en dag med aktiviteter og lesestund om de aller minste på kloden. Karin Skjetne forteller.

NESSET BARNEHAGE

BJØRNSTJERNE OG PARAPLYBYEN Bjørnstjerne er i sin livs største krise. Han har blitt rammet av skrivesperre, en forfatters verste mareritt! Han har mistet alle verktøyene han bruker når han dikter; fantasien, kreativiteten og skaperevnen. Bjørnstjerne klarer ikke lenger å se for seg karakterene han vil skrive om og alt virker grått og trist. Det eneste han har fått skrevet i det siste er en historie om en by som heter Paraplybyen. Dette er en merkelig by hvor det på forunderlig vis bestandig regner, og ingen i byen forstår hvorfor. Men nå står historiefortelleren bom fast. Vil han få sine evner tilbake? Vil han noen gang kunne dikte og skrive igjen? Kan barna hjelpe ham? Prosjektet er et samarbeid med DKS Møre og Romsdal.

NESSET 1. - 3. TRINN

25


SNØSØSTEREN MOLDE 5. - 6. TRINN

Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst. Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel. Men det er noe mystisk med huset som Hedvig bor i, og hvem er den underlige gamle mannen som stadig dukker opp? Maja Lunde og Lisa Aisato har laget en fantastisk bok med utforming som en julekalender til førjulslesing. Men historien er også en universell historie om tap, sorg, nytt håp og forventning som er like aktuell selv når det ikke er jul. På Bjørnsonfestivalen kan du møte forfatteren Maja Lunde som forteller og leser fra boka.

BB7 - POESIVERKSTED Kan dagens 12 – 13-åringer få noe som helst ut av Bjørnstjerne Bjørnsons dikt? Et rungende ja får vi fra forfatteren Endre Ruset som med stor energi og MOLDE OG NESSET kunnskap arbeider sammen med elevene med utgangspunkt i fem dikt fra Romsdalens dikterhøvding.

7. - 10. TRINN

Elevene skaper egne tekster i løpet av en intens skoledag sammen med forfatteren, og tekstene presenteres både muntlig og skriftlig før dagen er over. Prosjektet er et samarbeid med DKS Møre og Romsdal.

STRAM LINE MOLDE 9. TRINN

Forestillingen Stram Line ble laget i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og er et prosjekt som handler om å stå opp for seg selv, å ytre seg og å ta valg i eget liv. Rapartist og tekstforfatter Son Of Light, koreograf og danser Hyuen Huynh og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og DKS Møre og Romsdal. På årets festival framfører 40 elever fra Bergmo ungdomsskole forestillingen etter tre dager med intense øvinger og sceneprøver. På prosjektets fjerde dag skal forestillingen vises først i skoletiden for medelever og så en åpen visning på kveldstid.

IKKE SOM PÅ FILM Hvor mange måter kan man streve med kjærligheten på? Og hvordan lager man en podkast om det? Møt skaperen av NRK P3-podkasten Ikke som på film. Anne Dorte Lunås har laget en serie på fem episoder der du følger ekte unge mennesker på leting etter den store kjærligheten. Uten å avsløre for mye, kan vi vel røpe at VIDEREGÅENDE ingenting blir riktig som på film for noen av dem. Anne Dorte vil fortelle og spille av klipp fra podkastserien. Er kjærlighet vanskeligere enn noen gang? Hvordan fant hun personene til podkasten? Og hvordan lager man en god historie ut av et stykke virkelighet?

26


NATTLYS & DRØMMESVART Lise Myhre er forfatteren bak en av Norges mest leste tegneserier; Nemi. Hun er også bokaktuell med bøkene “Nattlys” & “Drømmesvart” der karakterene fra Nemi er med som illustrasjoner til kjente dikt av blant andre André Bjerke, Inger Hagerup og Tarjei Vesaas. På Bjørnsonfestivalen forteller hun om hvordan hun arbeider som tegneserieskaper og illustratør i samtale med Anne Dorte Lunås.

VIDEREGÅENDE

UNGT BLIKK PÅ TORE RENBERG Prosjektet “Ungt blikk på ........” har i en årrekke vært et godt samarbeid mellom en av våre festivalaktuelle forfattere, Bjørnsonfestivalen og Molde VGS. Elevene arbeider med forfatterens tekster gjennom store deler av et skoleår, og de får møte forfatteren MOLDE VGS ved tre ulike anledninger. Det ferdige resultatet presenteres som sceneframvisninger på Plassen i Molde hvor forfatteren også er til stede. Visuell kunst, film, nye tekster, bokomslag og musikk er blant sjangrene som elevene har valgt å jobbe med. I rekken av forfattere som har vært under lupen finner vi Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Simon Stranger, Erlend Loe, Harald Rosenløw Eeg og Marit Eikemo. Årets Ungt Blikk-forfatter er Tore Renberg. Prosjektet er et samarbeid med Molde VGS.

MOLDEPREMIERE: EN FOLKEFIENDE Hvordan takle dagens samfunnsproblemer når vi ikke lenger kan snakke, lytte og diskutere med hverandre? Doktor Thomas Stockmann og broren Peter er så forskjellige som man kan bli. Peter er konservativ og kapitalist, Thomas er en idealistisk rebell. Thomas praktiserer som VIDEREGÅENDE lege på byens kurbad. Peter er byfogd, politimester og formann i badet. Brødrene lever side om side i en norsk småby, ikke ulik andre norske småbyer. En dag oppdager Thomas at vannet i kurbadet, byens stolthet og turistmagnet, er forpestet. Å utbedre feilen vil ødelegge økonomien og livsgrunnlaget til den lille byen. Å ikke utbedre feilen vil ødelegge folks helse. Den ene broren har retten på sin side, den andre har makten. Men ingen har svaret. Se www.teatretvart.no for mer informasjon om forestillingen og dens medvirkende.

27


NESSET TORSDAG 5.9 ÅPNINGSARRANGEMENT OG FESTIVALKAFÉ 17.00 - 18.00 UTESCENA VED RÅDHUSET GRATIS

Åpningen vil også i år finne sted utenfor Romsdalsbankens lokaler i Eidsvåg sentrum med musikk, festivaltale og kafé etter arrangementet. Elever fra Nesset vil lese egne tekster, Svein Sæter har skrevet tale og musikken står Mats Nerli og André Gussiås for. Programleder og vertskap er Bjørn Ølander. Hjertelig velkommen!

HVA VISSTE HJEMMEFRONTEN? 19.00 - 20.00 NESSET FOLKEBIBLIOTEK 180,- / 130,-

Vår norske krigshistorie skrives igjen og igjen, men med utgivelsen «Hva visste hjemmefronten?» røsket Marte Michelet tak i etablerte sannheter og nye vinklinger som satte fart på debatten om hvilke forestillinger som er sanne. På Bjørnsonfestivalen skal Marte både holde foredrag i Molde om bokas innhold, og delta i scenesamtale med forfatter Svein Sæter i Nesset. Svein har selv fordypet seg i krigshistorie gjennom utgivelsene om Tungtvanns-sabotøren Knut Haugland og om etteretningsorganisasjonen XU.

FREDAG 6.9 FESTIVALKVELD PÅ PRESTEGARDEN Et fritt liv? Journalist Simen Tveitereid beskriver i boka “Et fritt liv” prosessen med å flytte til 18.00 - 20.00 småbruket der han har tilbragt alle ferier. Han ville ha mer tid med familien, få med seg heggens blomstring om våren og ta en fisketur en klar høstmorgen. Men et slikt liv er et brudd NESSET PRESTEGARD med normen i vårt samfunn. I Norge er velstanden tredoblet siden 1970-tallet og nesten alle politikere sier at nordmenn i fremtiden må jobbe mer om vi skal redde velferdsstaten. Er dette i tråd med de verdiene vi setter 300,- / 250,høyest i livet?

28

Perleskum Også Aasmund Olavsson Vinje var liten eingong. Han passa på den blå bukken sin så godt han kunne, men Blåmann forsvann oppi ura der ein stad, og Aasmund gløymde det aldri. Kanskje var det lengten som gjorde at han strøymde over av ord, dikt og engasjement resten av livet? To folkemusikarar og to jazzmusikarar leikar med nye tonar til Vinje sine gamle ord. Dei målar fram små historier om kven denne kunstnaren var, og kva han hadde på hjartet. Med både bilar og tog i tubaen sin ertar Daniel Herskedal den kvikke nordmørs-stemma Unni Boksasp opp i nye høgder. På svarte og kvite loddar Dag-Filip Roaldsnes djupet, medan komponist Jorun Marie Kvernberg ausar på og opp og fram med boge og streng. Verket er støtta av Norsk Kulturråd og Førde Internasjonale Folkemusikkfestival. Manus: Fridtjov Urdal og Tore Nysæther Regi og scenografi: Tore Nysæther


LØRDAG 7.9

PRESTEGARDSLØRDAG

11.00: Gudstjeneste med litteraturinnslag Sogneprest Ragnhild Due, organist Erik Fostervold og aktuelle festival forfattere deltar. 12:45: Å se og fortelle - portrettintervju med Sidsel Wold Journalist Sidsel Wold har gjennom en lang karriere kommet svært tett på mennesker og hendelser gjennom sitt virke som utenriksreporter for NRK. Hvordan arbeider hun? Hvilke fortellinger har gjort størst inntrykk på henne og hvilke utfordringer har hun møtt som våre øyne og ører ute i verden?

11.00 - 14.30 NESSET PRESTEGARD 250,- / 180,-

13.45: Skikk og bruk - Før og no Er det greit å svare kanskje når du blir invitert til fest via Facebook? Må vi ringe tilbake hvis vi ser at noen har ringt? Hvordan skal vi oppføre oss i heisen? På flyet? I bryllup? Skikk og bruk er rett og slett enkle regler for at vi mennesker skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen. Et stadig mer fragmentert samfunn trenger skikk og bruk mer enn noensinne. Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss overfor nye dilemmaer. Mange er også usikre på mer tradisjonelle regler: hvordan er egentlig etiketten når vi skal arrangere dåp og konfirmasjon? Den populære programlederen og forfatteren Sigrid Sollund har dykket ned i vår moderne virkelighet for å finne reglene for et mer vellykket samspill mellom folk. Med en varm og morsom tone viser hun oss veien til et litt høfligere liv og sammen med tidligere museumsdirektør på Romsdalsmuseet Jarle Sanden diskuterer hun skikk og bruk før og no. Festivalkaféen er åpen med bl.a Prestegardsbrød og rømmegrøt.

STJERNEHIMMEL OVER ERESFJORD Velkommen til åpent hus på Kavli Moen Gård! Som en del av Bjørnsonfestivalens program inviteres publikum til en hyggelig kveldssamling på Kavli Moen Gård i Eresfjord. Kavlistiftelsen har spennende framtidsplaner for Kavli Moen Gård og på programmet denne kvelden står både konsert med tenoren Ole Andreas Silset og pianist Martin Bredin, samt en orientering av Jostein Mykletun som representerer Kavlistiftelsen. Fred Kavli var i likhet med Erik Bye en stjerne innen sitt fagfelt og musikerne vil sammen med Eidsvåg songlag framføre sanger fra Erik Byes rike repertoar.

19.00 - 21.00 KAVLI MOEN GÅRD 200,-

Enkel servering er inkludert i billettprisen, og man kan kjøpe drikke i baren.

SØNDAG 8.9

LITTERATURCRUISE PÅ EIKESDALSVATNET

Bli med på en fantastisk tur på Eikesdalsvatnet med mat, musikk og gode forfattermøter! Arne Ruset er romanaktuell med “Nattferge frå Åfarnes” og hvem kan vel være en bedre samtalepartner enn hans egen sønn, Endre Ruset? Ingen, tenker vi! Som musikalsk partner har de med seg Bjørn Tomren og hans gitar - garantert jodlefritt denne gangen, men med en bass-stemme som kan få oss alle til å bøye oss i støvet av beundring. På veien til Eikesdalsvatnet stopper busstransporten fra Molde og Eidsvåg ved Arnesteinen for et kort programinnslag i Bjørnsons ånd. Maten er god, naturen er unik og været blir som det blir.

11 /12 /14:00 - 18/20:00 EIKESDALSVATNET

Avreise fra Molde Rutebilstasjon kl 11.00: 800,Avreise fra bussholdeplass Eidsvåg sentrum kl 12.00: 750,Båten går fra Eikesdal kl 14.00 og er framme på Øverås kl 18.00. Retur fra Øverås har ankomst i Molde ca. 20.00.

FRA 600,-

Servering av mat/båttransporten er inkludert i alle billettprisene. Drikke kan kjøpes ombord - NB! Kun kontantsalg pga dårlig nettforbindelse på vatnet. Festivalpass gjelder ikke her.

29


PROGRAM MOLDE:

TORSDAG 5.9

ONSDAG 4.9

DATO

START SLUTT PROGRAMPOST 15:00 15:45 FOLKETALE OG FESTIVALÅPNING 16:00 17:00 VIKINGER, VOLD OG VÅRHERRE 17:30 18:15 ÅPNING AV ÅRETS FESTIVALUTSTILLING 17:30 18:20 OLAUG NILSSEN - FORFATTAR, DRAMATIKAR OG KJEFTESMELLE 18:30 19:30 SKRIVEKAR PÅ JORDA 19:00 20:20 FOGDERISTRIDEN I MEDIA 20:30 22:00

21:45 KONSERT MED HEKLA STÅLSTRENGA 22:45 BOKBAR(OMETER)

8:00 9:00 10:30 11:30

8:45 10:00 11:30 12:30

12:00 13:30 13:30 15:00

13:00 IKKE SOM PÅ FILM 14:15 OVERSETTERNE KOMMER: JOYCE CAROL OATES - METOO FØR #METOO 14:30 TIL GRØNLAND MED LEINE OG KVÆVEN 15:45 FOLKETALE

16:00

17:00

16:00

17:30

18:00

19:00

18:00

19:00

FREDAG 6.9

18:30 19:15 19:45 20:45 19:45 20:45 21:15 22:15 8:00 9:00 10:30 10:30

8:45 10:15 11:15 11:15

11:15 12:00 11:45 12:30 12:15 13:00 13:00 14:00 13:15 14:15 15:00 15:45 16:00 17:00 16:00 17:00 16:00 17:00 17:30 18:30 17:30 18:30 19:00 20:00 19:00 20:00 19:00 20:15 20:30 22:00 22:15

30

23:59

FOLE GOD BOK TIL FROKOST INSEKTENES PLANET HVITEKRIST LESESIRKELEN

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

MEDVIRKENDE Øyvind Østerud, Hekla stålstrenga m.fl. Tore Kvæven, Tore Skeie, Bjørn Ivar Fyksen Anja Dahle Øverbye Olaug Nilssen, Henning H. Bergsvåg Bjørn Ivar Fyksen, Edvard Hoem Mads Langnes, Erik Wold, Charlotte Ervik, Hanna Relling Berg, Ole Bjørner Loe Welde, Ole Knut Alnæs Hekla stålstrenga Øystein Hauge, Margunn Vikingstad, Bjørn Ivar Fyksen Kim Leine Anne Sverdrup -Thygeson Tore Skeie Asbjørn Slettemark, Henning H. Bergsvåg, Klara Hveberg Anne Dorte Lunås Tone Formo

Tore Kvæven, Kim Leine, Asbjørn Slettemark Olaug Nilssen, Jorun Marie Kvernberg, Daniel Herskedal, Unni Bogsasp, Henning H. Bergsvåg, Dag-Filip Roaldsnes m.fl. POETEN FRÅ FRÆNA Øystein Hauge, Lars Petter Sveen, Jorun Marie Kvernberg BJØRNSONFESTIVALENS SEMINAR: GRØNNE MULIGHETER Simen Tveitereid, Eva Bratholm, - HVA OM VI DROPPER ØKONOMISK VEKST? Maria Sand, Maja Lunde m.fl. PERLESKUM Jorun Marie Kvernberg, Dag-Filip Roaldsnes, Daniel Herskedal, Unni Bogsasp KNEBLET AV ERDOGAN Nilas Johnsen, Yasemin Congar, Beate Ekeløve-Slydal STRAM LINE Hyuen Huynh, Son of Light, Sebastian Emes EU OG EUROPA PÅ EN TIME Sten Inge Jørgensen ØNSKEMØTET: TRUDE MARSTEIN OG HELLE HELLE Trude Marstein, Helle Helle, Margunn Vikingstad KLIMAFORTELLINGER Maja Lunde, Anne Dorte Lunås, Anne Sverdrup -Thygeson FOLE GOD BOK TIL FROKOST Henning H. Bergsvåg MOLDEPREMIERE: EN FOLKEFIENDE Teatret Vårt ERDOGAN - TYRKIAS NYE SULTAN Nilas Johnsen OVERSETTERNE KOMMER: SCHTØGGE TRYNER OG FERDIGRØYK Gøril Eldøen - VERNON SUBUTEX PÅ NORSK SNØSØSTEREN Maja Lunde HVORFOR KLARER VI IKKE SNAKKE SAMMEN? Sten Inge Jørgensen, Lene Auestad m.fl. NATTLYS & DRØMMESVART Lise Myhre, Anne Dorte Lunås TA ORDET! Elever fra Molde VGS & Romsdal VGS ØNSKEMØTET: AGNES RAVATN OG MARTE MICHELET Eva Bratholm, Agnes Ravatn, Marte Michelet FOLKETALE Kaja Melsom, Henning H. Bergsvåg, GENERASJON PRESTASJON - HVA FEILER DET OSS? Ole Jacob Madsen ÅRETS VAKRESTE BØKER - ÅPNING OG FOREDRAG KART OVER CANADA Dorthe Nors, Eva Bratholm HVA VISSTE HJEMMEFRONTEN? Marte Michelet DET BLE NATT I CARACAS Karina Sainz Borgo, Benedicte Bull VERDENSPROBLEMENE Sten Inge Jørgensen, Benedicte Bull, Sidsel Wold LENGTER KNUSER SLÅR - EN ROMAN OM Å VOKSE OPP Bård Torgersen, Asbjørn Slettemark - I BEGYNNELSEN VAR ORDET Bård Watn, Vivi Sunde, Magnus Moksnes Myhre ORDVEST - BJØRNSONFESTIVALENS TALKSHOW Athena Farrokhzad, Sigrid Sollund, Kaja Melsom, Agnes Ravatn, Anne Dorte Lunås POESIPUB Henning H. Bergsvåg, Bård Torgersen, Athena Farrokhzad

STED UtePlassen Teatret Vårt M&R Kunstsenter Storyville Teatret Vårt Storyville

PRIS GRATIS 180,-/130,GRATIS 180,-/130,180,-/130,180,-/130,-

Teatret Vårt Tapp og Kork

350,150,-

Fole Godt Storyville Storyville Den Gode Smak

GRATIS 180,-/130,180,-/130,GRATIS

Storyville 180,-/130,M&R Kunstsenter 180,-/130,Storyville UtePlassen

180,-/130,GRATIS

Storyville

180,-/130,-

Teatret Vårt

200,-/150,-

Storyville

180,-/130,-

M&R Kunstsenter 180,-/130,Teatret Vårt Storyville Teatret Vårt Teatret Vårt

100,180,-/130,180,-/130,180,-/130,-

Fole Godt Teatret Vårt Storyville M&R Kunstsenter

GRATIS 180,-/130,180,-/130,180,-/130,-

Teatret Vårt Den Gode Smak Teatret Vårt UtePlassen Storyville UtePlassen Teatret Vårt M&R Kunstsenter Storyville Teatret Vårt Storyville Teatret Vårt Storyville Molde Domkirke Teatret Vårt

180,-/130,GRATIS 180,-/130,GRATIS 180,-/130,GRATIS 180,-/130,GRATIS 180,-/130,180,-/130,180,-/130,180,-/130,180,-/130,255,-/200,180,-/130,-

Tapp og Kork

150,-


PROGRAM MOLDE: START SLUTT PROGRAMPOST 10:00 10:45 FOLE GOD BOK TIL FROKOST 11:00 14:00 BARNAS TRAPPEFEST 11:45 12:45 LANSERINGSARRANGEMENT: OPPTUR 11:45 12:05 BARNAS TRAPPEFEST: VISS EG HADDE HALE 12:15 12:35 11:45 13:00 ÅPNING AV INNFLYTTERDAGEN 13:00 13:50 BARNAS TRAPPEFEST: FELABALUBA

LØRDAG 7.9

DATO

13:30 13:30

14:30 HEILE NYE MOLDE SYNG 14:45 TALENTENE

15:00

15:45 FOLKETALE

16:00 16:00

17:00 MANKELLSEMINARET 17:00 DU OG JEG OG SKJERMEN

17:30 17:30 19:00

SØ 8.9

18:30 KJÆRLIGHET OG SKJEBNETRO 18:30 FUGLESPRÅK - LANSERINGSARRANGEMENT 19:45 OVERSETTERNE KOMMER: HANNAH ARENDT - EN KOSMOPOLITT I LANDFLYKTIGHET 19:00 20:00 AFRIKANSKE FORTELLINGER 20:30 21:45 INGEN TID Å MISTE - EN KVELD MED TORE RENBERG 18:00 19:00 Å LEVE ANNERLEDES

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

MEDVIRKENDE Klara Hveberg Brannbamsen Bjørnis, dansere m.fl. Iver Gjelstenli og forfattere fra fylket Mats Eldøen JCI Molde, NOISE m.fl. Elisabeth Vannebo, Britt Elise Skram, Tone Hulbækmo, Ramona Sulen Ingvild Aas, Martin Bredin, Hans Iversen m.fl. Klara Hveberg, Lina Marie Ulvestad Halås, Lars Svisdal Sidsel Wold, Tore Renberg, Henning H. Bergsvåg m.fl. Dramatikerforbundet Kaja Melsom, Sigrid Sollund, Ole Jacob Madsen, Steffen Krüger Chigozie Obioma, Tomm Kristiansen Knut Ødegård, Thorvald Steen Agnete Øye

STED Fole Godt UtePlassen Storyville 3.etasje Molde Bibliotek UtePlassen Teatret Vårt

PRIS GRATIS GRATIS GRATIS

UtePlassen Storyville

GRATIS 180,-/130,-

UtePlassen

GRATIS

Teatret Vårt Storyville

180,-/130,180,-/130,-

30,GRATIS 50,-

Storyville 180,-/130,Teatret Vårt 180,-/130,M&R Kunstsenter 180,-/130,-

Tomm Kristiansen Tore Renberg, Alexander Flotve Thorvald Steen, Ingeborg Midttømme

Storyville Teatret Vårt Molde Domkirke

180,-/130,350,180,-/130,-

MEDVIRKENDE Svein Sæter, Mats Nerli, André Gussiås, Bjørn Ølander m.fl. Marte Michelet, Svein Sæter

STED Utescena ved rådhuset Nesset Folkebibliotek Nesset Prestegard

PRIS GRATIS

PROGRAM NESSET: DATO

TO 5.9

START SLUTT PROGRAMPOST 17:00 18:00 ÅPNINGSARRANGEMENT OG FESTIVALKAFÉ 19:00 20:00 HVA VISSTE HJEMMEFRONTEN?

FR 6.9

18:00 20:00 FESTIVALKVELD PÅ PRESTEGARDEN

LØ 7.9

11:00 19:00 14:00

SØ 8.9

14:30 PRESTEGARDSLØRDAG 21:00 STJERNEHIMMEL OVER ERESFJORD 18:00 LITTERATURCRUISE PÅ EIKESDALSVATNET

Simen Tveitereid, Jorun Marie Kvernberg, Daniel Herskedal, Dag-Filip Roaldsnes, Unni Bogsasp Sidsel Wold, Sigrid Sollund, Jarle Sanden Ole Andreas Silset, Martin Bredin m.fl. Arne Ruset, Endre Ruset, Bjørn Tomren

180,-/130,300,-/250,-

Nesset Prestegard 250,-/200,Kavli Moen gård 200,Eikesdalsvatnet FRA 600,-

PROGRAM AVERØY: DATO

START SLUTT PROGRAMPOST ON 4.9 19:30 21:00 BOKBAD MED TRUDE MARSTEIN

MEDVIRKENDE Trude Marstein, Merete B. Aae

STED Kommunehuset Bruhagen

PRIS 200,-

MEDVIRKENDE Maja Lunde, Synnøve Haga

STED Fræna Folkebibliotek

PRIS GRATIS

PROGRAM FRÆNA: DATO

FR 6.9

START SLUTT PROGRAMPOST 19:00 20:00 SAMLES LITT: MAJA LUNDE

BILLETTER FÅR DU KJØPT:

-på www.bjornsonfestivalen.no -i billettluka på Plassen under festivaluka: Tirsdag, onsdag og lørdag : 10.00 - 20:00 Torsdag og fredag: 08.30 - 20.00 -på servicekontoret i Nesset: Mandag -fredag 08.00 - 15.30

FESTIVALPASS: Dagspass onsdag: 600,- inkl. gebyr. Dagspass torsdag og fredag: 850,- inkl. gebyr. Dagspass lørdag: 700,- inkl. gebyr. Ukespass: 1990,- inkl. gebyr. Ukespass Nesset: 550,- inkl. gebyr NB: Festivalpassene gjelder ikke på Litteraturcruiset.

Vi tar forbehold om endringer i programmet. For oppdateringer se www.bjornsonfestivalen.no

31


BJØRNSONFESTIVALEN TAKKER FØLGENDE BIDRAGSYTERE: Ord er makt. Ord kan krenke, provosere, skildre og trøste. Orda vi brukar er med på å forme verkelegheita vår. Kva er sant? Kva er løgn? Kva gøymer seg bak orda vi brukar? Kan alle ytre seg? Igjen vil Bjørnsonfestivalen gi publikum møte som vil setje spor og gi oss noko å tenke på. Eg vil rose Bjørnsonfestivalen for programmet. Dei har mot til å ta tak i det ubehagelege, både i tema som miljø, ytringsfridom, demokrati og ikkje minst korleis Norge har fortalt si eiga historie om 2. verdskrigen. Slik ser vi at Bjørnsonfestivalen er eit viktig bidrag i det offentlege ordskiftet. Lukke til med festivalen 2019! Jon Aasen Fylkesordførar

Bjørnstjerne Bjørnson var uredd. Han hadde mot til å sette dagsorden og si det han mente. Festivalen er uredd og bærer sitt navn med rette. Dagsaktuelle temaer som fogderistrid, klimautfordringer og Europa-politikk vil engasjere oss, men kanskje også provosere?

«Undrer meg på hva jeg får å se over de høye fjelle?» skrev Bjørnson i Eikesdalen. Fred Kavli hentet sin inspirasjon med å studere stjernehimmelen over Goksøyra. Begge har de mottatt internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. Bjørnson som den første Nobelprisvinneren i litteratur, og Fred Kavli for etableringen av Kavliprisene.

En av programpostene handler om vår evne til å lytte. Hvorfor er vi allerede så sikre på hva vi synes, og så lite åpne for faktisk å lytte? Jeg håper mange finner veien til arrangementene som avholdes både i Molde og Nesset i år. Lytt til bidrasyterne og bruk dagene til ny innsikt og forståelse.

Arven etter Bjørnson og Kavli lever videre i Nesset. Romsdalsmuseet har tatt over Nesset prestegard med planer om formidling av prestegardshistorie, Bjørnsonhistorie og romsdalsk litteraturhistorie. Kavli Foundation har tatt stafettpinnen videre etter Fred Kavli, og arbeider med spennende planer for Kavli Moen Gård.

Lykke til med festivalen!

«Stjernemøtet» under årets festival på Kavli Moen gård, er derfor ett av flere arrangement som befester Nessets røtter og viktige posisjon i Bjørnsonfestivalen. Takk til alle sponsorer og frivillige som gjør dette mulig.

Torgeir Dahl Ordfører Molde kommune

Rolf Jonas Hurlen ordfører Nesset kommune

GENERALSPONSOR:

HOVEDSPONSOR FOR PROGRAMMET I NESSET:

MOLDE FJORDSTUER

Profile for Bjørnsonfestivalen

Festivalavis 2019  

Festivalavis 2019  

Advertisement