Page 1


Johild Kosberg Bredin Festivalsjef Ja, jeg vil gjerne delta på Bjørnsonfestivalen! Som festivalsjef er disse ordene den aller beste tilbakemeldingen man kan få – og heldigvis noe vi ofte får til svar: Ja, jeg vil gjerne delta – det er en ære å bli spurt! Jeg blir stolt på festivalens vegne, jeg blir glad og motivert til å oppfylle forventningene forfatterne har til et godt publikumsmøte, et spennende opphold og en fin festivalopplevelse. Jeg vet også at jeg har så mange med meg som ønsker det samme og som jobber hardt for at både våre gjester og vårt publikum skal få det beste! Vår generalsponsor, våre samarbeidsparter og støttespillere i næringsliv og i det offentlige - og våre utrolige frivillige! Bjørnsonfestivalen skal være for alle! Vi presenterer opplevelser til barna, til ungdommene og til våre fastboende og tilreisende gjester. Du kan få høre om storpolitikk og om familiehistorie, om lederen, menneskene og dyrene og om hva som kommer etter oss. Det blir Barnas Trappefest, Fole god bok til frokost og poesipub. Klassikere og samtidsforfattere presenteres side om side og skolene får besøk eller kommer til oss. Verden besøker også Molde og Nesset, og vårt internasjonale program byr på kunnskapsrike mennesker som kan gi oss innsyn, utsyn og litteratur vi ikke kjenner så godt fra før. Vi har kombinasjonen av nye talenter og forfattere som vi har lest gjennom år - og vi kan få møte dem på nært hold på årets festival. Min utfordring er klar: Hva med å sjekke ut minst én ny forfatter i år?

Synnøve Haga Kunstnerisk rådgiver

Martine Solenes Finsås Produsent

BILLETTER FÅR DU KJØPT:

-på www.bjornsonfestivalen.no -i billettluka på Plassen fra 22. august. Se egne åpningstider på www.teatretvart.no, med utvidet åpningstid 4-8. september kl. 10:00 til 20:00.

FESTIVALPASS: Dagspass onsdag: 550,- inkl. gebyr. Dagspass torsdag, fredag og lørdag: 750,- inkl. gebyr. Ukespass: 1800,- inkl. gebyr. Ukespass Nesset: 450,- inkl. gebyr

Velkommen til litteraturfest! Rabatter: Det gis honnør-og ungdomsrabatt på de fleste arrangementene. Festivalpass/ dagspass gir garantert plass på alle våre arrangement, med unntak av arrangementet på Averøy og litteraturcruiset i Eikesdal.

Johild Kosberg Bredin Festivalsjef

HKH Kronprins Haakon Bjørnsonfestivalens høye beskytter

ANSVARLIG REDAKTØR: Johild Kosberg Bredin KUNSTNERISK RÅD: Johild Kosberg Bredin Synnøve Haga Bjørn Vatne

STYRET: Arvid Blindheim, styreleder Lars Aarønæs, nestleder Turid Leirvoll Øverås Henning H. Bergsvåg Frøydis Austigard Eva-Brit Mauseth Ragna Westlie Kristoffersen

2

STABSLEDERE: Aktører og sjåfører: Torill Steien og Elisabeth Hagstrøm Teatret Vårt: Margaret Sundsbø Andersen og Torbjørg Bakke Storyville: Arne Akselvoll og Eva Spirdal-Jacobsen Billett: Ellisif Vestad Scenografi: Kristin Nes Presse: Sunniva Nerbøvik UtePlassen og Catering: Kristin Tangvik Sikkerhet: Arve Tovan

DESIGN OG PRODUKSJON: Martine Solenes Finsås TRYKK: Polaris Trykk Ålesund AS DISTRIBUSJON: Nordvest Distribusjon og Romsdals Budstikke


Vi er stolt støttespiller Hos oss får du gode råd om lån, sparing og forsikring. Vårt kontor i Storgata 18-20 er åpent alle hverdager kl 10:00-14:00. Du kan også avtale møte utover åpningstid. Ta kontakt med oss.

Siw Bergsås

Hege Fagervik

Andreas Kanestrøm

Mari Løset

Banksjef siw.bergsas@snv.no Ring 992 42 790

Autorisert finansiell rådgiver hege.fagervik@snv.no Ring 468 24 574

Finansiell rådgiver andreas.kanestrom@snv.no Ring 992 32 686

Forsikringsrådgiver mari.loset@snv.no Ring 944 96 511

Bente Nesbakk

Lene Røvik

Kristian Solbu

Forsikringsrådgiver bente.nesbakk@snv.no Ring 947 81 837

Autorisert finansiell rådgiver lene.rovik@snv.no Ring 934 97 035

Autorisert finansiell rådgiver kristian.solbu@snv.no Ring 913 87 955

Harald Stranden

Martin Torvik Hansen

Autorisert finansiell seniorrådgiver harald.stranden@snv.no Ring 416 76 100

Regionbanksjef bedriftsmarked martin.torvik.hansen@snv.no Ring 970 70 572

Generalsponsor for Bjørnsonfestivalen

3


BJØRNSONFESTIVA Etter over 20 år som familieterapeut vet jeg at ingen er født gode foreldre. Men jeg vet også at de fleste kan bli det –og at alle kan bli bedre. Det kommer innimellom til å kreve mer enn du aner, men det fineste ved alt sammen, er dette: Blir du en bedre forelder, blir du også et bedre menneske.

LEDEREN

Fra Foreldremagi av Hedvig Montgomery

ARRANGEMENTER: Politisk lederskap, populisme og politisk beredskap (s. 6 & 7)

Menneskeskapte samfunn organiserer seg ulikt på kloden vår, men de aller fleste samfunn har ledere. Hvem er verdenslederne i dag? Hvordan har de kommet øverst i pyramiden og hva kjennetegner dem som mennesker? Nasjoner har ledere, organisasjoner har ledere, skolene har ledere – og familiene har eller bør kanskje også ha et tydelig lederskap.

Verdenslederne (s.11) Balanse og kjærlighet i familien -Din viktigste lederoppgave (s.12)

På Bjørnsonfestivalen kan vi møte forfattere og samfunnsaktører som har studert ledere av mange slag og som kan gi oss fortellingene om det levde livet bak store og små beslutninger.

Klassen (s.14)

Enda mennesker for lenge siden begynte å utrydde store pattedyr,..., skjer endringene i dag i så stor skala og i et slikt tempo at vår tid skiller seg kraftig fra tidligere epoker. Sigurd Hverven i Naturfilosofi

Dyr er ikke til for at mennesker skal utnytte dem. De er skapt for å leve sine egne liv.

MENNESKER OG DYR

Siri Martinsen, leder i NOAH

ARRANGEMENTER: Isbjørn, lundefugl, jaguar, neshorn, ekorn, vipe, sjimpanse, gaupe, torsk, rådyr, pinnsvin og havørn. Slik kan du ramse opp i det uendelige, for mennesket er bare en av mange, mange millioner arter på planeten vår. Men mens vår egen art øker med rundt 80 millioner mennesker i året, ropes det alarm om at verdens dyrebestander er kraftig redusert, og at flere arter enn noen gang er truet. Årsakene er i stor grad menneskelig påvirkning knyttet til arealbruk og befolkningsvekst, forurensing, jakt, avskoging og klimaendringer for å nevne noen. I år retter vi derfor søkelyset mot dyreriket og alle de fantastiske medskapningene som omgir oss. Bjørnstjerne Bjørnson talte selv dyrenes sak ved flere anledninger, og festivalen gir ordet til kunnskapsrike gjester som gjennom litteratur, fotografi, forskning og et stort personlig engasjement løfter frem verdien til dyra som omgir oss.

4

Hva skal vi med dyrene? (s. 7) Å leve som dyr (s. 12) Helt vilt (s. 17) Å skrive om dyr (s. 19) Det fantastiske dyreriket -NESSET (s. 29)

Fotokreditering: Leopa 7


ALENS TEMALØYPER Slik var det den gang, jeg husker det tydelig, selv om det er over 450 år siden. Det var i min naturlige ungdom, før jeg ble en del av stamcelleprogrammet, mens jeg fortsatt var et vanlig, dødelig menneske. Når man har levd så lenge som meg, er det vanskelig å huske alt. Man glemmer det meste, men de store tingene, dem husker man, og borgerkrigen, den glemmer jeg aldri.

HVA KOMMER ETTER OSS? ARRANGEMENTER:

Fra Den danske borgerkrig 2018-24 av Kaspar Colling Nielsen

Robotene kommer! (s. 10) Den danske borgerkrig 2018-24 – Om

Vi ser forbi nesetippen og ut mot det vi etterlater oss. Hvilke spor setter vi på kloden og oss som bor her? Hva gir vi videre til neste generasjon? Hvordan vil verden se ut når våre oldebarn er voksne?

udødelige menn og snakkende bikkjer (s. 13)

Roboter, transhumanisme og bioteknologi har for alvor inntatt samtidslitteraturen, i form av spekulativ fiksjon. Men allerede med Mary Shelleys klassiske Frankenstein (som feirer 200-årsjubileum i år) begynte forfattere å spørre: Hva skjer når vi tukler med det naturskapte? Hva skjer med identiteten vår når vi kan modifisere en kropp, og hvor går grensen for bevissthet hos det menneskeskapte? Fremveksten av kunstig intelligens, automatisering av arbeidslivet og nye metoder for overvåking har gjort disse spørsmålene mer aktuelle enn noen gang. Bli med på en fremtidsreise i litteraturen og vitenskapen.

Illusjoner om omsorg (s. 21)

ard: Staffan Widstrand

Frankenstein – Er eit 200 år gammalt monster noko å vere redd for? (s. 15) ULEST med bestillingsverket «2068» (s. 22)

Stolt sponsor av

Bjørnsonfestivalen - fordi det er en viktig arena for samfunnsdebatten

5


BJØRNSONFESTIVALEN I MOLDE

ONSDAG 5.9 UNGT BLIKK PÅ MARIT EIKEMO Prosjektet Ungt blikk på ........ har i en årrekke vært et godt samarbeid mellom en av våre festivalaktuelle forfattere, Bjørnsonfestivalen og Molde VGS. Elevene 11.00 - 12.00 arbeider med forfatterens tekster gjennom store deler av et skoleår, og de får møte forfatteren ved tre ulike anledninger. I år er det Marit Eikemo som er Ungt Blikk-forfatter, og elevenes første møte blir på festivalens STORYVILLE åpningsdag. Marit vil fortelle om forfatterskapet sitt før elevene starter med å lese et utvalg av hennes tekster. De skal så tolke det de leser og lage sitt eget FOR MOLDE VGS uttrykk enten i form av musikk, dikt, bokomslag, film, visuell kunst eller egne tekster. Resultatet blir til en forestilling vinteren 2019 der forfatteren og medelever kan få oppleve Ungt blikk på Marit Eikemo.

POLITISK LEDERSKAP, POPULISME OG DEMOKRATISK BEREDSKAP 12.30 - 13.30 HØGSKOLEN I MOLDE GRATIS

I arbeidet med ett av festivalens tre tema, Lederen, ønsker vi å fokusere på det politiske lederskapet i Norge. Den erfarne journalisten og kommunikasjonsrådgiveren Agnar Kaarbø har intervjuet nasjonale politikere om hvordan de løste lederoppgaven da de ble statsråder. Disse intervjuene er samlet i boka Politisk lederskap – Beretninger fra statsrådskontorene og her kan vi få innblikk i politikernes personlige historier om å være medlem av landets viktigste ledergruppe; Regjeringen. Agnar Kaarbø scenesamtaler med Kjell Magne Bondevik og Kristin Clemet, og arrangementet er et samarbeid med Høgskolen i Molde.

FESTIVALÅPNING OG FOLKETALE 15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

6

De daglige folketalene under Bjørnsonfestivalen har lang tradisjon og samler gjerne flere hundre mennesker. Bjørnstjerne Bjørnson var selv en stor folketaler, og med utendørsarrangementene ved Plassen ønsker festivalen å ta vare på en viktig del av Bjørnsons arv knyttet til frie ytringer og et aktivt samfunnsengasjement. Til å være folketalere inviterer festivalen frittalende og samfunnsengasjerte mennesker som har viktige ting på hjertet. Bjørnsonfestivalen 2018 blir åpnet av fylkesordfører Jon Aasen, og årets første folketaler er daglig leder i tankesmien Civita, Kristin Clemet. Levi Henriksen og Babylon Badlands spiller, elever fra prosjektet BB7 leser tekster og det blir utdeling av Bjørnsonstipendet 2018. Programleder er Mona B. Riise.

Fotokreditering: Marit Eikemo: A. Brun, Therese Tungen: P. B. Wa


ONSDAG 5.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

TALENT! Møt årets Bjørnsonstipendvinner, Therese Tungen, i samtale med Endre Ruset. Tungen debuterte i 2017 med novellesamlingen Ein gong var dei ulvar og fikk svært gode kritikker. I juryens begrunnelse står det bl.a: «Tungen skriver noveller som spør hva som skjer når og hvis empati og medfølelse opphører, samtidig som hun viser hvordan dette kan tre inn og bare være der, som en annen side ved det menneskelige. Alt dette gjøres med sikker hånd og hver novelle utvikler seg med en slags nødvendighet. Man skulle ikke tro at dette er skrevet av en debutant, og det gjør det til en ekstra stor glede å gratulere Therese Tungen med tildelingen av Bjørnsonstipendet 2018.»

16.00 - 16.45 STORYVILLE 150,- / 100,-

POLITISK LEDERSKAP, POPULISME OG DEMOKRATISK BEREDSKAP Journalist og kommunikasjonsrådgiver Agnar Kaarbø vil scenesamtale med Kjell Magne Bondevik og Bård Vegar Solhjell om hvordan det er å være medlem av landets viktigste ledergruppe; Regjeringen.

16.00 - 17.00 TEATRET VÅRT

For mer info: se forrige side

150,- / 100,-

SPACE MOVEMENT FUTURE GHOSTS -Åpning av årets festivalutstilling

Møre og Romsdal Kunstsenter har i samarbeid med Bjørnsonfestivalen invitert Marte Aas til å være årets festivalkunstner. I sitt prosjekt Space Movement Future Ghosts utforsker Aas ideer om fremtiden og 17.15 - 17.45 hvordan både ny teknologi og klimatrussel påvirker vår selvforståelse og hva det vil si å være et menneske. Utstillingen tar utgangspunkt i det menneskeskapte landskapet i et steinbrudd og vår M & R Kunstsenter tids oppløsning av skillet mellom natur - kultur. Begrepet “den antropocene tidsalder” endrer perspektivene på menneskets forhold til naturkreftene og innebærer at naturen ikke lenger er GRATIS en kraft som er separert fra menneskelig aktivitet. Marte Aas er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo og Högskolan för fotografi i Gøteborg, og hun har en rekke større utstillinger bak seg, blant annet ved Museet for samtidskunst og Trondheim kunstmuseum. Det blir guidet omvisning i festivalutstillingen torsdag 6.9 kl 16:00 fredag 7.9 kl 12:15 og 16:00 lørdag 8.9 kl. 17.15

HVA SKAL VI MED DYRENE? Mennesket er en evolusjonær suksess med snart åtte milliarder individer og med enestående evner til å kommunisere, lage redskaper, tenke abstrakt og gjøre etiske vurderinger. Men Homo sapiens er bare en av mange millioner arter på jorda, og nå er mange av de andre dyra truet på grunn av måten vi lever på. Har vi rett til å utrydde dyra? Er dyra til for oss eller trenger vi et nytt syn på dyr? Vi inviterer til samtale med tre som er opptatt av dyras verdi: Siri Martinsen, veterinær og leder i organisasjonen NOAH for dyrs rettigheter, Generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell, og Sigurd Hverven, filosof og forfatter av boka Naturfilosofi . Synnøve Haga, kunstnerisk rådgiver i Bjørnsonfestivalen, leder samtalen.

alvik, Steinbrudd: Marte Aas, Bård V. Solhjell: M. N. Kristoffersen

17.15 - 18.15 STORYVILLE 150,- / 100,-

7


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

ONSDAG 5.9

SLEKTERS GANG 17.30 - 18.30 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

“Slekt skal følge slekters gang” heter det i en kjent sang, og i Levi Henriksen og Helga Flatlands siste romaner er nettopp våre røtter og slektsforhold et sentralt tema. Hvorfor blir vi som vi blir? Hvordan påvirkes vi av våre nærmeste og hva er våre egne valg? Bygda, hjemstedet, hjemmene og familien kan representere både det beste og det verste i tilværelsen, og forfatterne viser hvor komplekse sammenhenger det kan være mellom eget og andres liv. Mona B. Riise leder samtalen med Levi Henriksen og Helga Flatland.

HVORFOR KAN VI IKKE BARE VÆRE TILFREDS? 18.45 - 19.45 STORYVILLE 150,- / 100,-

Norge er jevnlig kåret til verdens rikeste land, eller det lykkeligste, eller var det begge deler? Likevel er både litteraturen og samtida full av folk som streber etter lykken, og sjelden finner den. Dette er en samtale om å hele tiden jakte en bedre partner, et bedre hus, flere ting - og om litteraturen kan avlede oss fra jakten på det grønne gresset som kanskje finnes rett under føttene våre. To av våre skarpeste og morsomste samtidsforfattere, Marit Eikemo og Nina Lykke, samtaler med medlem av Bjørnsonfestivalens kunstneriske råd, Bjørn Vatne.

LEVI HENRIKSEN & BABYLON BADLANDS Forfatteren og musikeren Levi Henriksen tar med 20.00 - 21.15 seg det han ubeskjedent kaller Det beste bandet i himmelen og sammen byr de på sterke tekster kombinert med rock- og TEATRET VÅRT bluesinspirert musikk. Levis vokal er omtalt som en blanding av 300,- / 250,- Ulf Lundell, Magnus Grønneberg og Henning Kvitnes, og i bandet finner vi musikerne Morten Andreassen, Anders Bøhnsdalen og Finn Lilleseth.

BJØRNSONFESTIVALENS LITTERATURQUIZ 21.30 - 00.00 TAPP & KORK GRATIS 8

Første festivaldag avsluttes i god tradisjon med litteraturquiz for både hobbyleser og feinschmecker. Puben Tapp&Kork ble vårt quizhjem i fjor, og vi er glade for å være hos dem også i år. Vår eminente quizmaster Endre Ruset vil utfordre våre små grå utover kvelden.

?

Fotokreditering: H. Flatland: N. Lello, M. Eikemo: A. Brun, N. Lykke: Jo Michael, Levi med ban


TORSDAG 6.9 FOLE GOD BOK TIL FROKOST Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god 08.00 - 08.45 start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget FOLE GODT arbeid eller bøker som har betydd mye for dem.

GRATIS

Dagens gjest er årets Bjørnsonstipendvinner Therese Tungen.

JENTA I VEGGEN Jenta i veggen av Lena Lindahl er fortellingen om ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, som greide å gjemme seg for nazistene i Trondheim fra høsten 1942 og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytta holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, kunne dukke opp uventet. En ungdomstid gikk tapt og resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Forfatteren vil fortelle om arbeidet med boka, og lese fra den utrolige historien om Betzy.

10.00 - 10.45 STORYVILLE 150,- / 100,-

RETORIKKSEMINAR: HØR PÅ MEG! -HVORDAN SNAKKE SÅ FOLK LYTTER Offentligheten er preget av ytringer som tilsynelatende ofte er planlagt og formulert av kommunikasjonsbyrå og rådgivere. Det offentlige ordskiftet kan 10.00 - 13.00 nok fremstå som brutalt og lite fristende for mange som ikke har et profesjonelt apparat i ryggen. MOLDE FJORDSTUER På Bjørnsonfestivalen ønsker vi å gi et lite bidrag til innsyn i teknikker og tips som man kan benytte for å nå gjennom i mylderet. Retoriker 200,- / 150,Eirik Vatnøy fra Universitetet i Bergenvil holde et miniseminar der deltagerne kan øve seg under veiledning med mål om å selv ta i bruk retoriske virkemidler som kan øke gjennomslagskraften.

VENNSKAP, RIVALISERING OG KOLLISJON -OM BJØRNSON OG VINJE Bjørnstjerne Bjørnson møtte Aasmund Olavsson Vinje på Heltbergs skole i Kristiania våren 1850, og frå første 11.30 - 12.30 stund vart det vennskap mellom dei, men vennskapet var ikkje utan spenningar. Vinje var ingen tilhengar av allmenn stemmerett,og han brydde seg ikkje om å fornorske teatret, noko Bjørnson arbeidde for. Vinje ville halde på det danskspråklege teatret til ein kunne få eit reint norsk (nynorsk) teater. STORYVILLE Spenninga mellom dei to viser kjernen i den norske målstriden, på deira tid og sidan, men harde utfall og krenkingar kunne likevel ikkje gøyme at dei hadde sterk sympati for kvarandre. Edvard Hoem vil 150,- / 100,fortelje om relasjonen mellom to av våre aller mest kjende diktarar i høve Vinjejubileet i 2018.

nd: N. Johansen, T. Tungen: P. B. Walvik, L. Lindahl: Cappelen Damm. E. Hoem: P. Audestad

9


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

TORSDAG 6.9

LESESIRKELEN 11.30 - 12.30 DEN GODE SMAK GRATIS

Kom og hør tre leseglade kulturpesonligheter diskutere bøker som har engasjert dem. Vi har invitert oss selv og publikum inn i lesesirkelen, og er flue på veggen mens samtalen foregår. Mona B. Riise, Asbjørn Slettemark og Nina Lykke møtes til et kaffeslabberas der du garantert kan plukke opp tips til nye leseopplevelser og nyte en god lunsj på samme tid. NB! Møt opp i god tid for kjøp av mat og drikke!

NYNORSK LITTERATURHISTORIE 13.00 - 13.45 Kunstsenteret 150,- / 100,-

I 2018 fyller Det Norske Samlaget 150 år. I jubileumsåret gjev dei ut storverket Nynorsk litteraturhistorie skrive av Jan Inge Sørbø. Boka er ei reise i den nynorske skjønnlitteraturen frå Ivar Aasen si tid og fram til i dag – og gjev eit heilt nytt perspektiv på norsk litteratur. Sørbø fortel om storleikar som Arne Garborg, Tarjei Vesaas, Marie Takvam, Jon Fosse og Olaug Nilssen, så vel som forfattarar som fortener ny merksemd, som Gro Holm og Sjur Bygd.

ROBOTENE KOMMER! Litteraturen og populærkulturen har alltid vært raskt ute med å fange opp 14.00 - 14.45 det siste innen forskning, og gjøre det om til fascinerende historier. Men hva er sannhet, og hva er diktning? Overgår virkeligheten fantasien? Kommer robotene til å ta jobbene våre? STORYVILLE Vi har invitert forfatter Bår Stenvik, aktuell med den kritikerroste romanen Informasjonen, til å snakke om ett av sine interessefelt: 150,- / 100,- Hvilken rolle spiller roboter i litteraturen? Han får selskap av førsteamanuensis Ottar Osen fra NTNU i Ålesund, som har med seg en robotvenn og holder et spennende foredrag om robotteknologien av i dag.

LIKE SANT SOM DET ER FIKSJON -OM ELIZABETH STROUTS FORFATTERSKAP 14.00 - 14.45 KUNSTSENTERET 150,- / 100,-

Hukommelsens meningsbærende upålitelighet løper som en rød tråd gjennom amerikanske Elizabeth Strouts forfatterskap. I Jeg heter Lucy Barton ligger tittelfiguren på sykehus og pusler sammen fragmenter fra en oppvekst preget av vanskjøtsel og ensomhet, og i årets Hva som helst er mulig dukker den samme Lucy opp som en sammenføyende bifigur. I ni novellistiske kapitler møter vi ulike personer i småbyen Amgash i Illinois, hvor Lucy vokste opp. Alle har de minner om Lucy, som fyller ut bildet vi har av henne, men først og fremst er de hovedpersoner i sitt eget liv. Oversetter Hilde Rød-Larsen skal snakke om Elizabeth Strouts smarte og spennende forfatterskap. Strout fikk sitt store gjennombrudd med Olive Kitteridge, som hun ble tildelt Pulitzerprisen for i 2009. Arrangementet er et samarbeid med Norsk Oversetterforening.

10

Fotokreditering: Lykke: Jo Michael, Riise: K. Svorte, Sørbø: A. Brun, Sæbø: J. Siring


TORSDAG 6.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

FOLKETALE Harald Stanghelle har gjennom et helt liv i mediebransjen sett de fleste ytringstrender på nært hold og utviklingen av de sosiale mediene er intet unntak. Torsdagens folketale har tittelen Sosiale medier – Demokratiets trojanske hest? Hvordan preger kommunikasjonsformene vi velger samfunnet vårt?

15.00 - 15.45 UTEPLASSEN

Henning H.Bergsvåg leder oss gjennom arrangementet som også byr på musikalske innslag med Heine Bugge og Bjørn Tomren, utdrag fra ungdomsforestillingen Stram Line med elever fra Bekkevoll ungdomsskole og smakebiter fra kveldens program.

GRATIS

PROSJEKT NOREGS MATFAT Gjennom eitt år valde familien Havåg, med mor Lene i spissen, å gjere eit privat eksperiment. Dei ville ete berre norskprodusert, og mest mogleg lokal mat. Vi produserer godt under 40 prosent av det vi et i Norge. Kva vil det seie å gjere berekraftige matval? Kven produserer mat her, og kor langt må vi reise for å få tak i det vi treng? Blir det nok variasjon og matglede med lokale råvarer? Reisa for å utforske eit berekraftig kosthald blei og ei smaksreise, og ei reise i natur, kultur og tradisjon.

16.00 - 17.00 STORYVILLE 150,- / 100,-

Korleis gjekk det? Det vil Øyvind Havåg fortelje om på Bjørnsonfestivalen 2018. På Plassen blir det smaksprøver på økologisk mat frå produsentar i Møre og Romsdal. Arrangementet er eit samarbeid med ØKOUKA/ NORSØK.

BJØRNSONFESTIVALENS SEMINAR:

VERDENSLEDERNE Flere av verdens øverste politiske ledere vekker uro med sin lederstil, retorikk og politikk. Blant disse er Donald Trump, Kim Jong-Un, Xi Jinping men også andre som Vladimir Putin, Recep Erdoğan med flere. Bjørnsonfestivalen inviterer til seminar og stiller spørsmål som: Hva kjennetegner noen av disse som lederskikkelser? Hvilke prosesser ledet dem til topps? Vi får besøk av Tove Bjørgaas, avtroppende USAkorrespondent for NRK, Sun Heidi Sæbø, journalist og forfatter, som har skrevet boka om Kim Jong-Un og Torbjørn Færøvik, historiker, journalist og forfatter med Kina som spesialfelt. Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten er programleder.

16.00 - 18.00 TEATRET VÅRT 200,- / 150,-

FORFATTERFORENINGEN 125 ÅR I 2018 er det 125 år siden Den norske Forfatterforening ble stiftet, og det vil ikke gå ubemerket hen på årets festival. DnF tilbyr et spesialsydd program 17.30 - 18.30 der følgende forfattere medvirker: Frode Grytten og Pedro Carmona Alvarez har komponert en forestilling med deres etter hvert velkjente KUNSTSENTERET merke, der musikk, poesi og underfundig humor turneres lekent. Nyskrevet er også det påfølgende essayet, framført av Mette Karlsvik, der temaet er forfatterrollen i Norge i dag og skjønnlitteraturens betydning. 150,- / 100,Programmet avsluttes med en samtale mellom Mette Karlsvik og foreningens leder, Heidi Marie Kriznik, om forfatterskap og kulturpolitikk.

g, Stanghelle: A. Karlsen, Sæbø: J. Siring, Grytten: H. J. Brun, Karlsvik: T. Breistein

11

17


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

TORSDAG 6.9

BALANSE OG KJÆRLIGHET I FAMILIEN - DIN VIKTIGSTE LEDEROPPGAVE 17.30 - 18.30 STORYVILLE 150,- / 100,-

Psykolog og forfatter Hedvig Montgomery har utgitt boken Foreldremagi og Bjørnsonfestivalen inkluderer lederskap i familien i vår temaklynge om Lederen. Hvordan får man et lykkelig barn? Hvordan skapes selvtillit? Hvordan forbereder man barn på sorgene som kommer? Hvor sint er det egentlig lov å bli? Hvilke feil er de vanligste foreldre gjør? Og hva er egentlig det viktigste man gjør som foreldre i løpet av en barndom? Hva betyr rett og slett lederskap i en familie?

ORDET FANGER 19.00 -20.15 STORYVILLE GRATIS

Ellen Wisløff og Endre Ruset inviterer publikum inn til radiosending fra Bjørnsonfestivalen. ”Festival-spesial” er en av episodene i sesong to av programmet Ordet Fanger på NRK P2. De spør: Hvilken rolle spiller festivalen i formidlingen og spredningen av poesi? Med seg har de festivalpoetene Cecilie Løveid og NOKU, og arrangementet er et samarbeid med NRK.

Å LEVE SOM DYR 19.00 - 20.00 KUNSTSENTERET 150,- / 100,-

Hvordan er det å være et dyr? Charles Foster har alltid elsket dyr, og for å forstå dem bedre flyttet han rett og slett ut i naturen og forsøkte å leve som ulike dyr. Han bodde blant annet seks uker i en hule og spiste mark som en grevling, og han svømte i elvene og forsøkte å fange fisk med tennene som en oter. Forsøkene endte i den internasjonalt kritikerhyllede og særdeles oppfinnsomme og lærerike boka Being a Beast. Der kombinerer han veterinærmedisin, biologi, litteratur, psykologi og nevrovitenskap og gir leseren mange aha-opplevelser om dyras liv og verdenen de lever i. Charles Foster er veterinær og professor i medisinsk juss og etikk ved Oxford, og på Bjørnsonfestivalen møter han Marte Spurkland, programleder i TV2, til en samtale om livet som dyr. Samtalen foregår på engelsk.

STRAM LINE 19.00 - 20.00 TEATRET VÅRT 100,12

Forestillingen Stram Line ble laget i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og er et prosjekt som handler om å stå opp for seg selv, å ytre seg og å ta valg i eget liv. Musikk, tekster og koreografi er spesiallaget til forestillingen. Rapartist og tekstforfatter Son Of Light, koreograf og danser Hyuen Huynh og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Kultursekken i Møre og Romsdal. På årets festival framfører 40 elever fra Bekkevoll ungdomsskole forestillingen etter tre dager med intense øvinger og sceneprøver. På prosjektets fjerde dag skal forestillingen vises først i skoletiden for medelever, og så på kveldstid på Plassen.

Fotokreditering: Colling Nielsen: Cappelen Da


TORSDAG 6.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

DEN DANSKE BORGERKRIG 2018-24

-OM UDØDELIGE MENN OG SNAKKENDE BIKKJER Vi liker å tenke på oss selv som gode mennesker, men hvordan ville vi møte krig og fattigdom? Og hvilken verden får vi når penger bokstavelig talt kan gjøre oss udødelige? Den 475 år gamle hovedpersonen i Den danske borgerkrig 2018-24 forteller om sine erfaringer i en grotesk, morsom og skremmende roman som er et kraftig oppgjør med vår nåtid. Boken kom på norsk i vår, til unison jubel fra anmelderne. Bli kjent med Kaspar Colling Nielsen og hans fremtidsfabel, som har plassert ham blant dansk samtidslitteraturs største navn. Programleder er Asbjørn Slettemark.

20.30 - 21.30 STORYVILLE 150,- / 100,-

DREAMING MURAKAMI Når Mette Holm starter arbeidet med å oversette Haruki Murakamis romandebut Hør vinden synge, dukker en to meter høy frosk opp på en av Tokyos undergrunnstasjoner. Frosken følger etter henne, fast bestemt på å involvere oversetteren i kampen mot den gigantiske Ormen som sakte våkner fra sin dype søvn, klar til å ødelegge verden med hat.

20.30 - 21.30 MOLDE KINO

Dreaming Murakami er en intens skildring av arbeidet med å oversette ord for ord, setning for setning og hvordan oversetteren søker intenst etter å velge riktig på vegne av forfatterens opprinnelige tekst. Filmen veksler mellom det magiske og det realistiske, akkurat som Murakami selv gjør det i sin litteratur. Murakamis norske oversetter, Ika Kaminka, innleder til filmen, og arrangementet er et samarbeid med Norsk Oversetterforening og Truls Nordstrand Jacobsen.

amm, Riise: K. Svorte, Kaminka: Blunderbuss

100,-

NORSK POP-POESI Norsk pop-poesi er en samling poetiske høydepunkter fra norsk pop, rock og rap -små utdrag fra glemte låter som minner om en tilbakelagt ungdomstid, men også velkjente tekstlinjer som har fulgt flere generasjoner. Enkelte tekstlinjer setter seg fast i hukommelsen, noen ganger fordi de treffer på et spesielt punkt i livet, andre ganger fordi de simpelthen er poetiske lykketreff.

20.30 - 21.30 TEATRET VÅRT

Mona B. Riise presenterer slike høydepunkt laget av artister og tekstforfattere som Lars Lillo Stenberg, Lillebjørn Nilsen, Odd Nordstoga og Frida Ånnevik.

150,- / 100,-

FESTIVALPUB Heine Bugge og Bjørn Tomren har gjort stor suksess med så varierte uttrykk som mongolsk strupesang, trekkspillklassikere, tolkninger av andres låter og helt egne musikalske sprell. Etter en innholdsrik festivaldag samles vi i Kafé Kurt til god prat, god drikke og to usedvanlige gode musikere!

21.45 KAFÉ KURT GRATIS

13


FREDAG 7.9 FOLE GOD BOK TIL FROKOST 08.00 - 08.45 FOLE GODT GRATIS

Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller bøker som har betydd mye for dem. Dagens gjest er Demian Vitanza, som blant annet mottok Ungdommens kritikerpris for sin siste roman Dette livet eller det neste.

KLASSEN 10.00 - 10.45 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

I Klassen - fortellinger fra et skoleår skildrer Marte Spurkland et knippe elever gjennom siste skoleår på videregående; sju ungdommer mellom barndom og voksenliv. Disse sju ungdommene er ikke generasjon prestasjon med ressurssterke curlingforeldre som koster problemene unna for dem. De kjemper for å bestå. For å bli til noe i livet. Når psyken svikter, når fest, gjeng og slåsskamp frister mer enn lekser, når kjærlighetslivet går i ball, når det tokulturelle livet blir umulig, når konfliktene hjemme blir uoverstigelige, når attenåringene syns de ikke passer inn noe sted – har de én person å gå til. Kontaktlærer Anette, som strekker seg langt utover det som kan forventes for å løse det uløselige.

SVERDET OG STEMMENE 10.00 - 10.45 STORYVILLE 150,- / 100,-

I Saudi-Arabia foregår det en kamp mellom menneskerettighetsaktivister og regimet som forfølger dem. Den saudiske kronprinsen, Mohammed bin Salman, sjarmerer Vesten med snakk om reformer, men tortur, halshugginger og forfølgelser er fremdeles en uakseptabel del av livet i det eneveldige oljelandet. Forfatter og Amnestyrådgiver Ina Tin har skrevet boka Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene, og på festivalen deler hun sterke historier om hvordan kongeriket behandler annerledes tenkende som blant annet bruker mobil og sosiale medier i kamp for ytringsfrihet og reformer. Arrangementet er et samarbeid med Amnesty International.

DETTE LIVET ELLER DET NESTE 11.15 - 12.00 TEATRET VÅRT 150,- / 100,14

Romanen Dette livet eller det neste av Demian Vitanza er en høyaktuell og sjelden bekjennelseshistorie. Under et skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel, møtte Demian Vitanza en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. Dette møtet resulterte i en roman hovedsaklig basert på norskpakistanske Tariqs oppvekst, radikalisering og tid som fremmedkriger i Syria. På Bjørnsonfestivalen vil Demian fortelle om arbeidet med boka og om hvordan et menneskes dramatiske historie blir til en roman.

Fotokreditering: Vitanza: T. 23 Popp


FREDAG 7.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

FRANKENSTEIN - ER EIT 200 ÅR GAMMALT MONSTER NOKO Å VERE REDD FOR? Mary Shelley var berre atten år då ho byrja å skrive Frankenstein. Denne debutromanen som kom ut i 1818 og feirar 200-årsjubileum i år, er rekna som opphavet til sjangeren science fiction, men er likevel langt frå sjangerlitteratur. Mary Shelley brukte det som på den tida var ein etablert sjanger, den gotiske romanen, men erstatta det magiske og overnaturlege med moderne vitskap. Med dette verket gav Mary Shelley grobotn for ein heilt ny litteratur, men òg for nye måtar å sjå på vitskapen og mennesket si makt i høve til naturen. Historia om vitskapsmannen Frankenstein og monsteret han skapte, har hatt umåteleg sterk gjenklang i populærkulturen, og aktualiteten i historia har i ettertid berre auka, ettersom mennesket evnar å skape stadig meir. Korleis overføre denne romanen til norsk og introdusere han for lesarar som kanskje ikkje kjenner dette verket så godt som dei trur?

11.15 - 12.00 STORYVILLE 150,- / 100,-

Øystein Vidnes er utdanna litteraturvitar og arbeider nå som designar, forfattar, omsetjar og illustratør. Arrangementet er eit samarbeid med Norsk Oversetterforening

pe, Spurkland: S. F. Luksengard,

HVA SKJER I POLEN? Kommunismens fall i Europa i 1989 ble drevet frem av den polske fagbevegelsen Solidaritet. I dag er det helt andre overskrifter som preger nyhetene. Polen er på vei bort fra det liberale demokratiet, og den sittende nasjonalkonservative regjeringen setter inn sine egne folk i medier og domstoler. Det snakkes om et nytt autoritært styresett, og at Polen følger i Ungarns fotspor. Nordmenn reiser til Polen som aldri før, og Ingrid Brekke gir oss oppdatert kunnskap å ha med i bagasjen. Hvor alvorlig er dagens situasjon? Hvor sterk er motstanden? Ingrid Brekke er forfatter og utenriksjournalist i Aftenposten og jobber for tiden med en bok om Polen.

12.15 - 13.15 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

TA ORDET! Ta Ordet! er en konkurranse hvor elever i videregående skole konkurrerer om å holde den beste talen. Meningen er å styrke kunnskapen om retoriske virkemidler både i skolen og i samfunnet generelt. Konkurransen er et samarbeid med Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, og elever fra Molde VGS og Romsdal VGS deltar i prosjektet.

12.30 - 13.30 UTEPLASSEN

Fra Bjørnsonfestivalens utescene kan publikum få høre de 6 beste talene som konkurrerer om en finaleplass i Bergen høsten 2018. Vinnertalen vil også bli framført på festivallørdagens folketalearrangement.

GRATIS

UTSTILLINGSÅPNING OG FOREDRAG: ÅRETS VAKRESTE BØKER Kåringen Årets vakreste bøker hedrer formgiverne i den visuelle delen av bokbransjen. Vinnerbøkene sendes ut på turné i utvalgte norske byer og 13.45 - 14.45 har «fast følge» med Bjørnsonfestivalen i Molde. Utstillingen med tilhørende vinnerforedrag presenteres i samarbeid med Grafill Møre og Romsdal. KUNSTSENTERET I år har vi besøk av vinneren av gull i åpen klasse, Snøhetta. De har laget bøkene Folk+Form Vestre 70 år og designerne Sofie Platou og Eline Straumfors GRATIS vil fortelle oss om prosessen bak formgivingen av bøkene og om deres erfaringer med bokdesign.

15


bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

FREDAG 7.9

DET ER DEN DRAUMEN ME BER PÅ: DIKT OG DEMENS Kva skjer om ein inviterer personar med demens til å skrive dikt? Ved Råkhaugen omsorgssenter har ein i løpet av det siste året utforska dette saman med Høgskolen i Molde. Gjennom fire 13.45 - 14.45 poesigrupper har ein samtalt om dikt, om vennskap, om moldensarar og sveler, og om draumen før og no. Samtalane har blitt skrivne ut til dikt og kortprosatekstar som har blitt gitt tilbake til deltakarane. Tekstane syner at personar med demens kan ha eit skapande og poetisk språk som STORYVILLE opner for ei nyansert forståing av demens. Dei syner også kva for ressursar som er til stades, trass i ein alvorleg sjukdom. Under denne programposten vil dikt av personar med demens bli lesne opp av ein skodespelar. GRATIS Gjennom ein samtale med tilsette ved Råkhaugen, Høgskolen i Molde, og forfattar og psykiater Arne Ruset, vil ein få eit innblikk i verdien av slike poesigrupper. Dikt og demens er eit viktig nybrottsarbeid som ønskjer å løfte fram ei gruppe som i liten grad blir høyrt i samfunnet i dag. Dette er eit bidrag som høyrer heime under Bjørnsonfestivalen som er kjend for sitt årelange engasjement for ytringsfridom og marginaliserte stemmer.

FIKSJONALISERE FOR Å FORSTÅ 14.00 - 14.45 MOLDE FJORDSTUER GRATIS

Brit Bildøen debuterte som forfattar for 27 år sidan, og har eit stort og breitt forfattarskap bak seg. Med dei siste romanane sine, Sju dagar i august og Adam Hiorts veg, har ho vist evne til å drøfte store samfunnsspørsmål i nære menneskeportrett, ein særeigen fortellarstil som har sikra ho mange lesarar. Men korleis arbeider ho, og kva er det som driv ho? I haust er ho aktuell med romanen Tre vegar til havet, og i dette foredraget fortel Bildøen om si eiga skriving. Arrangementet er eit samarbeid med Møre og Romsdal Forfattarlag og Fylkesbiblioteket i Møre og Romsdal.

FOLKETALE 15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

Sissel Gran er spesialist i klinisk psykologi og har gjennom mange år vært fast spaltist og en tydelig stemme om tema som samliv og familierelasjoner. Nå arbeider hun med aldring og fredagens folketale vil altså handle om et tema som berører oss alle uansett hvor vi selv befinner oss i eget livsløp. Musiker og poet Trygve Skaug gir oss en forsmak på kveldens konsert og vår egen Henning H.Bergsvåg har som vanlig noen overraskelser på lur fra det øvrige programmet.

PAPPAKLAUSULEN Velkommen til lansering av Jonas Hassen Khemiris nye roman Pappaklausulen! Der møter leseren en far som vender tilbake til Sverige for å besøke barna han en gang forlot. 16.00 - 17.00I løpet av noen intense dager kommer vonde minner til overflaten, og Pappaklausulen er en personlig og rørende roman om blodsbånd, familiehemmeligheter og STORYVILLE generasjonskløft. Og om redselen for å mislykkes i de rollene livet har gitt oss. Jonas Hassen Khemiri er en av Sveriges modigste, mest anerkjente og prisbelønte forfattere, og slo for alvor gjennom med romanen Alt jeg ikke husker (2015). 150,- / 100,På Bjørnsonfestivalen møter han Arne Borge, kritiker og journalist, til samtale om sin helt ferske roman. Arrangementet er et samarbeid med Gyldendal forlag.

16

Fotokreditering:Brit Bildøen: Linda Cartridge, Gran: T. Poppe, Leopard: Staffan Widstrand, Henrik Th


FREDAG 7.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

HELT VILT Han har fotografert jaguarer i Amazonas, isbjørner på Svalbard, løver i Sør-Afrika, bjørner i USA og skrevet nærmere 20 bøker om dyr og villmark. Svenske Staffan Widstrand har høstet en rekke priser for naturbildene sine, og bak arbeidene hans ligger en dyp kjærlighet til ville dyr, mennesker og fri natur. I sin siste prisbelønte bok Ett vildare liv: En bok om det vildas återkomst tar han til orde for at vi må få mer av det ville tilbake i livene våre, både for menneskene og naturen sin del. På Bjørnsonfestivalen viser Staffan Widstrand dyrefotografier, forteller om livet blant dyra og snakker om prosjektene Wild Wonders of Europe og Wild Wonders of China der målet er å synliggjøre den fantastiske naturarven som omgir og livnærer oss.

16.00 - 17.00 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

DE NYE KRIGENE Etter Den kalde krigen startet en lang og håpefull periode i verdenspolitikken. Nå er vi over i mer urolige tider, og i områder fra Nord17.15 - 18.15 Afrika til langt inn i Asia har håpet om demokratisering blitt etterfulgt av kroniske kriger preget av radikalisering, kaos og TEATRET VÅRT fare for langvarig stormaktrivalisering. I foredraget De nye krigene vil forsker og direktør for NOREF 150,- / 100,Senter for Internasjonal konfliktløsning, Henrik Thune, ta utgangspunkt i egen erfaring fra krigene i Yemen, Libya, Irak og Syria. Med mer enn ti års erfaring fra aktiv konfliktløsning spør han: Står vi overfor en ny type kroniske, post-moderne kriger? Hvor dypt stikker sammenbruddet av statsmakt i Midtøsten? Og aller viktigst: Er disse kaotiske krigene mulige å løse?

KVINNER ER FREMTIDENS ISLAM

-OM ISLAMSK FEMINISME OG REFORMERING AV ISLAM I EUROPA Sherin Khankan er Nordens første kvinnelige imam og hun har startet den kvinneledede Mariam-moskeen i København. Hun har en spennende flerkulturell bakgrunn med finsk mor og syrisk far, og hun har vokst opp midt mellom religioner og i krysningen mellom østlig og vestlig påvirkning. Hun er utdannet religionssosiolog, er forfatter og radiovert samt grunnlegger av Forum for kritiske muslimer. På Bjørnsonfestivalen vil hun holde foredrag med utgangspunkt i sine tanker og kunnskap om kvinner og reformer i europeisk islam.

17.15 - 18.15 KUNSTSENTERET 150,- / 100,-

INTERNASJONAL LITTERATURKVELD Å hente verden til Molde er en viktig oppgave for Bjørnsonfestivalen, og på kveldens litterære talkshow kan du bli bedre kjent med kritikerroste og prisbelønte forfattere fra henholdsvis Polen, Danmark, England og Sverige. Olga Tokarczuk, Kaspar Colling, Nielsen, Charles Foster og Jonas Hassen Khemiri deler sine tanker om bøker, skriving og temaer de brenner for med Marte Spurkland, journalist og programleder i TV2. Det blir også musikalske innslag ved Bech & Skeidsvoll New Orleans Band

hune: Mariell A. L. Hansen, Charles Foster: Felicity McCabe, Jonas Hassen Khemiri: Martin Stenmark

18.30 - 20.00 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

17


Det er stor KRAFT i ord og litteratur

Derfor støtter vi

18

Fotokreditering: Trygve Skaug: Ă˜yvind Gan


FREDAG 7.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

Å SKRIVE OM DYR Alfred Fidjestøl har skrevet Nesten menneske: Biografien om Julius. Gjennom studier av litteratur, mediaklipp, internasjonal forskning og sjimpansen Julius sine nærmeste, har han studert livet til Norges mest kjente dyr i detalj. I Tenke fort har Ole Robert Sunde på sin side gjort litterære nærstudier av bien, kua, reka, kakerlakken og mange andre dyrearter. På typisk Sunde-vis assosierer han fra de minste skapningene til universelle betraktninger så det nesten svimler for leseren. Begge forfatterne nærmer seg dyra med stor nysgjerrighet og tankefullhet og møtes for å snakke om hvordan man skriver om dyr og om dyras plass i litteraturen og verden. Forfatter Henning H. Bergsvåg leder samtalen.

nesh, Henning H. Bergsvåg: Helge Skodvin

18.45 - 19.45 STORYVILLE 150,- / 100,-

KONSERT MED TRYGVE SKAUG Stemningsbarometeret stiger garantert når Spelemann-nominerte Trygve Skaug tar turen med et utvalg av gitarene sine, nydelige låter og poesi på toppen! Han har nådd ut til et bredt publikum gjennom blant annet sosiale medier, diktutgivelser, radiohits og konserter for fulle hus.

20.30 - 21.45 STORYVILLE 300,- / 250,-

VERDENSPROBLEMENE Bjørnsonfestivalen inviterer til en uformell fredagssamtale mellom to personer som har stor kunnskap om internasjonal politikk. Står vi foran en periode med langvarig uro og mangel på globalt lederskap? Hvilken rolle spiller globalisering, fremmedgjøring og økende ulikheter? Hvordan ser fremtiden for demokratiet ut? er blant spørsmålene som står på dagsorden, og de som deltar er Harald Stanghelle, redaktør og kommentator i Aftenposten og Henrik Thune, statsviter og leder i NOREF – Senter for internasjonal konfliktløsning.

20.30 - 21.30 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

BJØRNSONFESTIVALENS POESIPUB I fjor flyttet vi festivalen inn på utestedet Tapp&Kork på kveldstid og laget poesipub for første gang i sitt rette element i Molde. 22.00 Henning H. Bergsvåg har også i år med seg et stjernelag av gjester, lydanlegget oppgraderes og lokalet klargjøres for TAPP & KORK storinnrykk – dette blir svett, tett og poetisk.

100,19 19


LØRDAG 8.9 FOLE GOD BOK TIL FROKOST 10.00 - 11.00 FOLE GODT GRATIS

Velkommen til Bjørnsonfestivalens tradisjonsrike frokostarrangement på Fole Godt! Vi inviterer både morgenfugler og morgentrøtte til en god start på dagen med bøker, bakst og deilig kaffe. Hver dag møter du en festivalforfatter som snakker om eget arbeid eller bøker som har betydd mye for dem. Svenske Jonas Hassen Khemiri er hyllet av både lesere og kritikere for romanene sine, men også for sine dramatiske tekster. Teatret Vårt har tidligere satt opp to av stykkene hans, Invasjon og Tilnærmet lik, og Khemiri møter tidligere teatersjef Carl Morten Amundsen til samtale.

MANKELLSEMINARET 12.15 - 13.15 TEATRET VÅRT 150,- / 100,-

Henning Mankell testamenterte huset sitt på Ona/Husøy til Dramatikerforbundet som skrivestue i 2016. Som en gest tilbake samler vi nå dramatikere og dramaturger som bor og arbeider sammen på Ona under Bjørnsonfestivalen og skaper nye tekster i Mankells humanistiske ånd. Samfunnsengasjement og menneskerettigheter står i fokus. Hva er politisk teater i dag? Hvordan speiler den moderne dramatikken samfunnets utfordringer? Og er det en berøringsangst for de store samfunnsmessige utfordringene vi står overfor i Norge og verden i dag? Seminardeltakerne tar turen fra Ona til Bjørnsonfestivalen og inviterer til opplesning av de nyskrevne tekstene og samtale på scenen med dramatikerne. Mankellseminaret er et samarbeid mellom Dramatikkens hus, Det Norske Teatret, Dramatikerforbundet og Bjørnsonfestivalen.

HEILE MOLDE SYNG 13.45 - 14.45 UTEPLASSEN GRATIS

Bli med på allsang i utetrappa på Plassen! Arrangementet Heile Molde syng byr på kjente og kjære sanger du garantert har hørt før og du kan være med å synge sammen med kulturskolerektor i Molde Ingvild Aas, Ole Andreas Silseth med band, kor fra Midsund og Molde og gjester som velger sin favorittsang. Krafttak for sang og Syngende kommuner er samarbeidspart, og om taket ikke kan løfte seg i utetrappa, så kan vi synge så det høres til Vestnes!

KORTREIST LITTERATUR 13.45 - 14.45 TEATRET VÅRT 150,- / 100,20

Ikke bare fotballfylke – nå også forfatterfylke? De siste årene har et stigende antall forfattere fra Møre og Romsdal satt fylket på det litterære norgeskartet. Hvordan og hvorfor skjer det? I dette programmet, som er satt sammen av det nylig gjenoppståtte Møre og Romsdal forfatterlag, kan du møte et knippe av både veletablerte og fremadstormende navn. Her får du turbo-introduksjonen til fire forfatterskap av både lokal og nasjonal betydning. Hør Hilde Myklebust, Marit Kaldhol, Bjørn Vatne og Arne Ruset lese fra sine ferske utgivelser. Samtaleleder er Øystein Hauge.

Fotokreditering: Jonas Hassen Khemiri: Martin Stenmark, Marit Kaldhol: Øyvind Eide, Hilde Myklebust: Tove K. B


LØRDAG 8.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

FOLKETALE Lørdagens folketalearrangement byr på intet mindre enn to taler: Forfatter og komiker Are Kalvø entrer Bjørnsonfestivalens talerstol og det samme gjør vinneren av årets Ta Ordet! – ungdommens egen talekonkurranse. Sanger Ole Andreas Silseth og pianist Martin Bredin har varmet publikum grundig opp med allsang i forkant av folketalen, og satser på å fortsette en stigende kurve. Programleder er Henning H. Bergsvåg.

15.00 - 15.45 UTEPLASSEN GRATIS

ILLUSJONER OM OMSORG Robotseler på pleiehjem finnes allerede, hva er det neste? Hvordan gir vi pleie til våre eldre og syke når teknologien åpner opp for nye, automatiserte muligheter? Vil vi dope ned de eldre med illusjoner om et bekymringsløst liv? Dette er noe av det som skjer i Cathrine Knudsens romaner. Hun har gjennom flere utgivelser behandlet spørsmål om hva livet virkelig er verdt i teknologiens mylder av muligheter, og hva verdighet egentlig er. Årets bok, Den siste hjelperen, har fått strålende mottakelser. Møt henne til samtale!

16.00 -17.00 KUNSTSENTERET 150,- / 100,-

STATUS SAUDI-ARABIA Saudi-Arabia har ingen folkevalgt forsamling og mangler et rettferdig rettssystem, ytringsfrihet og religionsfrihet. Lov og rett er basert på islamsk sharia-lov, og de som protesterer mot regimet risikerer forfølgelse, fengsling og dødsstraff. Kvinner diskrimineres systematisk og må ha tillatelse fra mannlig verge for å få pass, reise utenlands eller gifte seg. Oljeavhengighet og lave priser gjør at oljegiganten må tenke nytt, og kronprins Salman har laget fremtidsstrategien «Vision 2030». Han trenger også kvinnene på arbeidsmarkedet og har åpnet for at de får kjøre bil og gå på fotballkamper og konserter. Innebærer endringene reelle fremskritt eller er det snakk om symbolpolitikk for å bedre omdømmet?

16.00 - 17.00

STORYVILLE 150,- / 100,-

På festivalen kan du høre Madaawi al-Rasheed, internasjonalt anerkjent saudi-analytiker, snakke om situasjonen i hjemlandet. Hun er sosialantropolog, professor ved London School of Economics og har skrevet en rekke bøker om saudiarabisk politikk, historie og om kvinnenes situasjon. Arrangementet er et samarbeid med Amnesty International Norge og vil foregå på engelsk.

HVA JEG SNAKKER OM NÅR JEG SNAKKER OM LØPING Poeten og forfatteren Fredrik Høyer ble for en del år siden utfordret av sin daværende arbeidsgiver til å løpe Oslo Maraton. Men, hva er egentlig løping? Er det en flukt, streben, en kamp eller avkobling? Vi blir kontinuerlig utfordret til å være mer målrettet og å ikke gi opp. Det er ikke alltid like lett å tenke positivt når veggen kommer deg susende i møte, like fort som du beveger deg fremover. Kanskje er ikke løping noe godt bilde på livet likevel. Kanskje er løping bare løping. I en forestilling inspirert av Murakamis bok med samme tittel, raser Høyer mot målet for å se hva som er gevinsten til slutt.

Breistein, Are Kalvø: Scanpix, Cathrine Knudsen: Anna-Julia Granberg, Fredrik Høyer: Synne Øverland Knudsen

17.30 - 18.30 TEATRET VÅRT 200,- / 150,21


bjørnsonfestivalen

LØRDAG 8.9

the norwegian festival of international literature

ET MØTE MED OLGA TOKARCZUK Møt Polens største litterære stjerne Olga Tokarczuk. Med stor forestillingsevne og en helt særegen poetisk og eksperimenterende stil, skriver hun bøker som overrasker og utvider leserens perspektiv på verden. I sin siste roman, The Books of Jacob, går hun 17.30 - 18.30 bakover til en nesten glemt epoke og forteller om den historiske personen Jacob Frank, mystiker, opprører og leder for en stor jødisk sekt på 1700-tallet. Tokarczuk skildrer STORYVILLE dagliglivet, følgerne hans og Jacob selv med stor innlevelse og menneskelig innsikt, og romanen vakte stor harme hos Polens høyrenasjonalister da den kom ut. Olga Tokarczuk har mottatt en rekke priser 150,- / 100,- for bøkene sine og mottok tidligere i år en av de aller gjeveste: Man Booker International Prize 2018. Hun møter Anne Dorte Lunås til en samtale om fortellerglede, ordkunst og Polens historie. Samtalen foregår på engelsk.

PENELOPE ER SYK 19.00 - 20.00 STORYVILLE 150,- / 100,-

Forfatteren trer ut fra det mørke portrommet i bygården der han bor. Utenfor venter en regntung dag, biler som farer forbi, kjente og ukjente mennesker. Selv skal han til Adamstuen for å kjøpe sushi til seg selv og kona som ligger dødssyk med kreft i leiligheten. Slik åpner Ole Robert Sundes siste roman Penelope er syk. Den korte handleturen fyller hele romanen, for alt han ser rundt seg får tankene på gli, og inntrykk og assosiasjoner strømmer fritt. Og under ligger hele tiden sorgen over kona han skal miste. Ole Robert Sunde er en av de mest originale stemmene i norsk samtidslitteratur, og i Penelope er syk skriver han seg opp mot klassiske verk som Homers Odyssen og Ulysses av James Joyce.

På festivalen møter han Arne Borge, journalist og kritiker, til samtale om boken, lesing, og det å skrive seg gjennom sorgen.

GUANTANAMODAGBØKENE Mohamedou Ould Slahi var fengslet som fange nr 760 i Guantánamoleiren fra 2002 - 2016 uten å ha blitt siktet for konkrete lovbrudd. Etter tre år i fangeleiren begynte han å føre dagbok hvor han forsøkte å nøste opp livet fra tiden før han forsvant inn i amerikansk fangenskap, fra alle avhørene og forflytningene 19.00 - 20.00 som ledet fram til leiren, og fra hverdagen som fange i Guantánamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord, men en dypt personlig selvbiografi. TEATRET VÅRT Journalist og menneskerettighetsaktivist Larry Siems bidro til å få tekstene frigitt og bearbeidet til boken Dagbok fra Guantanamo. På Bjørnsonfestivalen 2018 vil publikum få overvære en samtale mellom Larry Siems og 150,- / 100,- Mohamedou Ould Slahi (via Skype). Mohamedou kan fortsatt ikke bevege seg fritt og har til tross for manglende rettsprosesser fortsatt ikke fått tilbake passet slik at han kan forlate hjemlandet Mauretania som en fri mann. Arrangementet er på engelsk, og er et samarbeid med Norsk PEN.

ULEST Bli med når Bjørnsonfestivalen og et utvalg festivalforfattere kikker inn i framtida!

20.30 - 21.30 KAFÉ KURT 150,- / 100,22

På arrangementet ULEST får vi lytte til tekster som er underveis, men som enda ikke er presentert for publikum og vi får høre resultatet av bestillingsverket “2068”. Ole Robert Sunde leser fra oppfølgeren til suksessromanen Penelope er syk, Are Kalvø presenterer et utdrag fra høstens nye bok og tre nye tekster med temaet “2068” framføres av Fredrik Høyer, Hilde Myklebust og Cathrine Knudsen. Programleder er Anne Dorte Lunås. Arrangementet er støttet av Midtnorsk Forfattersentrum. Etter ULEST vil DJ Henning H.Bergsvåg gi oss god musikk mens vi unner oss et skikkelig nachspiel på festivalens siste kveld.

Fotokreditering: Ole Robert Sunde: Julie Pike, Marit Kaldhol: Øyvind Eide, , Are Kalvø: Scanpix, Cathrine K


SØNDAG 9.9

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

SØNDAG 9.9 TREVANDRING MED HANS BØRLI I SEKKEN Bli med på trevandring! Vi drar til skogs sammen med biolog Arnodd Håpnes som har skrevet boka Trær i Norge. Undervis deler han av kunnskapen sin om de vanligste norske 12.00 - 15.00 trærne og lærer oss å se forskjell på dem. Han forteller også om ulike skogstyper og skogens betydning som økosystem og hjem for tusenvis av arter. Inne blant trærne blir det opplesning av Hans Børli sine dikt, tømmerhoggeren og GRUA skogens dikter over noen som ville fylt 100 år i år. Arrangementet er i samarbeid med Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal, Molde og GRATIS Romsdals Turistforening og Naturvernforbundet i Molde. Arrangementet varer ca 2,5 timer. Oppmøte ved turparkeringen i Grua v/Hatlelitunellen.

PUST FOR MEG Anestesilegen Carla Ruud kjører fra Oslo til hjembygda for å besøke moren sin på pleiehjem. Med seg i bilen har hun den unge kvinnen Synne, som skal samme vei. I en 19.00 - 20.00 isete sving mister Carla kontroll over bilen og de havner utfor en skrent. Carla opplever det store marerittet: Til tross for all sin erfaring gjennom et liv som MOLDE DOMKIRKE akuttmedisiner, makter hun ikke å redde Synne. Cecilie Enger skriver fram en kompleks kvinne, en anerkjent lege og mor til voksne barn, som stiller spørsmålet: Kan man tilgi seg selv for den smerten man påfører andre? 150,- / 100,Biskop Ingeborg Midttømme møter forfatteren til scenesamtale i Molde Domkirke.

Festivalhotellet - STOLT STØTTESPILLER FOR BJØRNSONFESTIVALEN -

Vår a’ la Carte restaurant er åpen mandag – lørdag fra kl 18.00

Molde Fjordstuer - Tel. +47 71 20 10 60 - moldefjordstuer.no

Knudsen: Anna-Julia Granberg, Fredrik Høyer: Synne Øverland Knudsen, Cecilie Enger: Linda Næsfeldt

23


BJØRNSONFESTIVALENS BARNE- OG SKOLEPROGRAM AKTIVITETSDAG OG FORTELLERSTUND MED KARIN SKJETNE BARNEHAGE

Bjørnsonfestivalen og Romsdalsbanken inviterer til aktivitetsdag for de eldste ungene i Nessetbarnehagene. Her blir det arbeid i Bjørnsonfestivalens ordfabrikk, det blir maskeverksted, barneboklotto, alfabetnavneleiting og spennende fortellerstund med Karin Skjetne.

ROBOTENE KOMMER! 2. - 4. TRINN

For rundt 60 år siden var roboter rein fantasi. I dag finnes det roboter nesten overalt: Under vann, i verdensrommet og på norske sykehus. De bygger biler, melker kuer og pakker varene vi kjøper på internett. Kanskje er det en robot hjemme hos deg også? Det finnes roboter i alle størrelser og fasonger. De største er store som hus, mens de minste er små som et fyrstikkhode. Men hva er egentlig en robot? Hvor smart kan en robot bli? Hva bruker vi roboter til i dag? Og hva ser forskerne for seg at roboter kan gjøre i framtida? Forfatter Magnus Holm har skrevet ei hel bok om roboter. Han leser høyt fra boka, viser bilder og forteller om noen av de beste, kuleste og mest spennede robotene som finnes.

SNILLIONEN 4. - 6. TRINN

Snillionen er ei humoristisk forteljing om kor vanskeleg det er å vere styrtrik – og eit godt menneske. Ein heilt vanleg dag vinn Frank og mor i lotto. Og då blir sjølvsagt ingen dag vanleg igjen. Alle i bygda er etter dei tjuefire millionane. Og mor gjer det verre ved å love pengar til den som er snillast. Frank og mor flyktar til Syden. Kor lenge kan dei stikke hovudet i sanden? Kven vinn konkurransen? Og kan det verkeleg ende med at Frank ikkje får ei krone? Arnfinn Kolerud er frå Isfjorden og han skriv bøker for både barn og vaksne. Snillionen fikk Kulturdepartementets pris for beste barne- og ungdomsbok i 2017.

24


BB7 -POESIVERKSTED Kan dagens 12 – 13-åringer få noe som helst ut av Bjørnstjerne Bjørnsons dikt? Et rungende ja får vi fra forfatterne Endre Ruset og Joakim Kjørsvik som med stor energi og kunnskap arbeider sammen med elevene med utgangspunkt i fem dikt fra Romsdalens dikterhøvding.

7. - 10. TRINN

Elevene skaper egne tekster i løpet av en intens skoledag sammen med forfatterne, og tekstene presenteres både muntlig og skriftlig før dagen er over.

JENTA I VEGGEN Jenta i veggen av Lena Lindahl er fortellingen om ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, som greide å gjemme seg for nazistene i Trondheim fra høsten 1942 og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytta holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, kunne dukke opp uventet.

8. - 10. TRINN & VIDEREGÅENDE

STRAM LINE Forestillingen Stram Line ble laget i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og er et prosjekt som handler om å stå opp for seg selv, å ytre seg og å ta valg i eget liv. Musikk, tekster og koreografi er spesiallaget til forestillingen. Rapartist og tekstforfatter Son Of Light, koreograf og danser Hyuen Huynh og DJ Sebastian Emes har laget forestillingen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen 9. TRINN og Kultursekken i Møre og Romsdal. På årets festival framfører 40 elever fra Bekkevoll ungdomsskole forestillingen etter tre dager med intense øvinger og sceneprøver. På prosjektets fjerde dag skal forestillingen vises først i skoletiden for medelever og så på kveldstid på Plassen, se tidspunkt i programoversikt.

DETTE LIVET ELLER DET NESTE Romanen Dette livet eller det neste av Demian Vitanza er en høyaktuell og sjelden bekjennelseshistorie. For ett år siden holdt Demian Vitanza skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. I mer enn ti måneder har Vitanza besøkt fengselet ukentlig, og resultatet er en roman basert på norskpakistanske Tariqs historie om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria.

VIDEREGÅENDE

Demian forteller om arbeidet med boka og om hvordan et menneskes dramatiske historie blir til en roman.

25


BARNAS TRAPPEFEST DEN STORE NØKKELJAKTEN LØRDAG 8.9 11.00 - 12.30 UTEPLASSEN GRATIS

Bjørnstjerne er forteller og forfatter, vanligvis ganske så fornøyd og kreativ, men nå er han i alvorlig trøbbel! Han har mistet nøklene til forfatterskapet sitt, og der oppbevarer han alle verktøyene som han bruker når han skal lage fortellinger og skrive bøkene sine. Han trenger nye nøkler, og for å klare dette trenger vi hjelp fra så mange barn som mulig. Vi trenger barnas fantasi og ved å løse oppgavene i Den store nøkkeljakten kan vi samle nøkler og gi Bjørnstjerne fortellerevnene tilbake.

Det blir premier til alle barna etter fullført løype, før vi inviterer til konsert på utescena. Den store nøkkeljakten er ei oppgaveløype som passer best for barn mellom 4 – 8 år, og er utviklet av Endre Ruset, Joakim Kjørsvik, Bjørnar Teigen, Linn Wennersten og Bjørnsonfestivalen. Arrangementet er et samarbeid mellom Bjørnsonfestivalen, Møre og Romsdal Kunstsenter og Molde Bibliotek, og er støttet av Gjensidige Nordmøre og Romsdal. MØT OPP VED UTESCENA PÅ PLASSEN KL 11.00 LØRDAG 8.9, SÅ KAN JAKTEN BEGYNNE! Alle barna må ha følge av en voksen.

KONSERT MED KOUAME SEREBA LØRDAG 8.9 12.45 - 13.30 UTEPLASSEN GRATIS

26

Etter oppgaveløypa kan alle få bli med på konsert med multikunstneren Kouame Sereba. Kouame er en fantastisk formidler som behersker både musikken, dansen og fortellingene, og han turnerer i hele Norge og i utlandet med konserter og forestillinger for både barn og voksne.

Fotokreditering: Levi25 Hen


BJØRNSONFESTIVALEN PÅ AVERØY TIRSDAG 4.9 BOKBAD MED LEVI HENRIKSEN Levi Henriksen har et omfattende forfatterskap og er nå aktuell med romanen Her hos de levende. Romanen handler om far/sønnrelasjoner gjennom flere generasjoner og er delvis basert på Levis egen familiehistorie. Bjørnsonfestivalen har i flere år samarbeidet med litteraturarrangør Merete Bratsberg Aae på Averøya, og i år finner arrangementet sted på Averøy kommunehus, Bruhagen.

19.00 - 20.30 Averøy kommunehus 200,-

Det vil være åpen kafé fra kl 18.00. Billettene selges på www.bjornsonfestivalen.no eller i døra før arrangementsstart.

Det er forskjell på forsikringsselskaper.

Vi gir tilbake! Stolt sponsor av Barnas Trappefest Gjensidige Nordmøre og Romsdal er lokalt kundeeid og vi gir tilbake av vårt overskudd. Kunder hos oss får kundeutbytte, og sammen støtter vi lokal kultur og idrett gjennom Dugnadsløftet.

gjensidige.no/nr facebook.com/gjensidigenr

nriksen: Rolf M. Aagaard

27


BJØRNSONFESTIVALEN I NESSET TORSDAG 6.9 ÅPNINGSARRANGEMENT OG FESTIVALKAFÉ 17.00 - 18.00 UTESCENA VED RÅDHUSET GRATIS

Velkommen til festivalåpning av Bjørnsonfestivalen i Nesset! Med god hjelp av vår nye hovedsponsor i Nesset, Romsdalsbanken, vil vi markere at festivalen starter i Eidsvåg sentrum ved rådhuset/Romsdalsbanken torsdag 6.9 kl 17.00. Det blir musikalske innslag med Bech&Skeidsvoll New Orleans Band og Eidsvåg songlag, ungdommer fra kommunen leser egne tekster inspirert av Bjørnson, Helga Flatland leser fra suksessromanen En moderne familie og direktør ved Romsdalsmuseet, Jarle Sanden, vil stå for selve åpningen. Etter arrangementet blir det kafé og utstilling av tekster fra prosjektet BB7 i Romsdalsbankens lokaler før publikum kan få bli med på forfattermøte med Helga Flatland i samtale med Svein Sæter på Nesset Folkebibliotek kl 19.00.

EN MODERNE FAMILIE 19.00 - 20.00 NESSET FOLKEBIBLIOTEK 150,- / 100,-

Nesset Folkebibliotek skal være vertsskap for forfatteren av den mest solgte skjønnlitterære boka i 2017, Helga Flatland. Hun skal bokbades av forfatter Svein Sæter om den siste romanen sin, En moderne familie. Boka handler om et ektepar som velger å skille seg i godt voksen alder og om hvordan dette valget påvirker hele familien og omgivelsene rundt.

FREDAG 7.9 FESTIVALKVELD PÅ PRESTEGARDEN 19.00 - 21.00 NESSET PRESTEGARD 200,- / 150,-

Heine Bugge og Bjørn Tomren har gjort stor suksess med så varierte uttrykk som mongolsk strupesang, trekkspillklassikere, tolkninger av andres låter og helt egne musikalske sprell. Årets festivalkveld på Nesset Prestegard byr på både musikalske opplevelser og foredrag om å leve utelukkende på norsk mat i ett år med kokk og blogger Lene Havåg. Det vil bli salg av smaksprøver og åpen pub. Arrangementet er et samarbeid med NORSØK på Tingvoll og Økouka.

28


LØRDAG 8.9 PRESTEGARDSLØRDAG Prestegardslørdagen byr på både arrangementet Verdensfortellingene og Fra viser til tango med historiefortelling og storlyging, en konsert med trubadur og scenepersonlighet Odd Arne Halås. Det blir åpen kafé i løpet av dagen med salg av mat og drikke. Vi selger enkeltstående billetter til Verdensfortellingene og til konserten -men man kan også kjøpe et rabattert dagspass til begge arrangementene.

15.30 - 19.00 NESSET PRESTEGARD DAGSPASS: 300,-

VERDENSFORTELLINGENE Verdensfortellingene inneholder fotoforedraget Det fantastiske dyreriket med den svenske stjernefotografen Staffan Widstrand og scenesamtale om Guantanamodagbøkene med Larry Siems og Mohamedou Ould Slahi. Staffan har arbeidet med ville dyr hele sin karriere og har reist verden rundt for å dokumentere og fotografere truede dyrearter i sitt rette element. Vi får også møte journalist og menneskerettighetsarbeideren Larry Siems som vil samtale via Skype med Mohamedou Ould Slahi. Han satt fengslet uten lov og dom på Guantanamo i 14 år. Nå er han fri, men han kan fortsatt ikke forlate sitt hjemland Mauretania til tross for at han ikke er dømt. Han har et livsmot og et livsholdning som vi bare kan beundre ham for, og publikum får møte en unik personlighet med en utrolig livshistorie. Intervjuet med Mohamedou gjennomføres på engelsk, og er et samarbeid med Norsk PEN.

15.30 - 17.00 NESSET PRESTEGARD 200,- / 150,-

FRA VISER TIL TANGO MED HISTORIEFORTELLING OG STORLYGING Fra viser til tango med historiefortelling og storlyging er et samarbeid med Operaen i Kristiansund. Strykerne fra Operaens Sinfonietta akkompagnerer Odd Arne Halås, som helt sikkert også har med seg trekkspillet på lur!

18.00 - 19.00 NESSET PRESTEGARD 200,- / 150,-

SØNDAG 9.9 LITTERATURCRUISE MED STEIN TORLEIF BJELLA Stein Torleif Bjella blir årets gjest på litteraturcruiset. Han debuterte som forfatter i 2017 med diktsamlingen Jordsjukantologien, men han er nok aller mest kjent som tekstforfatter og folkekjær musiker. Avreise fra Molde Rutebilstasjon kl 11.00: 800,Avreise fra bussholdeplass Eidsvåg sentrum kl 12.00: 750,Båten går fra Eikesdal kl 14.00 og er framme på Øverås kl 18.00. Servering av mat/båttransporten er inkludert i alle billettprisene. Drikke kan kjøpes ombord - NB! Kun kontantsalg pga dårlig nettforbindelse på vatnet.

14:00 - 18.00 EIKESDALSVATNET FRA 650,-

29


PROGRAM MOLDE: DATO

KL

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

PROGRAMPOST

ONSDAG 5.9 11.00 - 12.00 UNGT BLIKK PÅ.MARIT EIKEMO 12.30 - 13.30

POLITISK LEDERSKAP, POPULISME OG DEMOKRATISK BEREDSKAP

15.00 - 15.45 FESTIVALÅPNING OG FOLKETALE 16.00 - 16.45 TALENT! 16.00 - 17.00 17.15 - 17.45 17.15 - 18.15 17.30 - 18.30 18.45 - 19.45 20.00 -21.15 21.30 - 00.00

STED

PRIS

Marit Eikemo

Storyville

For MVGS

Agnar Kaarbø, Kristin Clemet og Kjell Magne Bondevik

Høgskolen i Molde

For studenter og ansatte

utePlassen

GRATIS

Storyville

150,-/100,-

Teatret Vårt

150,-/100,-

Kunstsenteret

GRATIS

Storyville

150,-/100,-

Teatret Vårt Storyville Teatret Vårt Tapp & Kork

150,-/100,150,-/100,300,-/250,GRATIS

Therese Tungen og Synnøve Haga

Fole Godt

GRATIS

Lena Lindahl

Storyville

150,-/100,-

Åpning av festivalen, folketale ved Kristin Clemet, utdeling av Bjørnsonstipendet m.m. Programleder: Mona B. Riise. Vinneren av Bjørnsonstipendet 2018 Therese Tungen i samtale med Endre Ruset

POLITISK LEDERSKAP, POPULISME OG Agnar Kaarbø, Kjell Magne Bondevik og Bård Vegar Solhjell DEMOKRATISK BEREDSKAP ÅPNING AV ÅRETS FESTIVALUTSTILLING                     Marte Aas SPACE MOVEMENT FUTURE GHOSTS Bård Vegar Solhjell, Sigurd Hverven, Siri Martinsen og HVA SKAL VI MED DYRENE? Synnøve Haga SLEKTERS GANG Levi Henriksen, Helga Flatland og Mona B. Riise HVORFOR KAN VI IKKE BARE VÆRE TILFREDS? Nina Lykke, Marit Eikemo og Bjørn Vatne KONSERT Levi Henriksen & Babylon Badlands BJØRNSONFESTIVALENS LITTERATURQUIZ Endre Ruset

TORSDAG 6.9 08.00 -08.45 FOLE GOD BOK TIL FROKOST 10.00 - 10.45 JENTA I VEGGEN 10.00 - 13.00

RETORIKKSEMINAR: HØR PÅ MEG! -HVORDAN SNAKKE SÅ FOLK LYTTER

Eirik Vatnøy

Molde Fjordstuer 200,-/150,-

11.30 - 12.30

VENNSKAP, RIVALISERING OG KOLLISJON -OM BJØRNSON OG VINJE

Edvard Hoem

Storyville

150,-/100,-

11.30 - 12.30 LESESIRKELEN

Nina Lykke, Mona B.Riise og Asbjørn Slettemark

Den gode smak

GRATIS

13.00 - 13.45 NYNORSK LITTERATURHISTORIE

Jan Inge Sørbø

Kunstsenteret

150,-/100,-

13.00 - 13.45 STRAM LINE

Elever fra Bekkevoll ungdomsskole, Son Of Light, Huyen Huynh og Sebastian Emes

Teatret Vårt

For elever

14.00 - 14.45 ROBOTENE KOMMER!

Ottar Osen, Bår Stenvik og robobesøk

Storyville

150,-/100,-

Hilde Rød-Larsen

Kunstsenteret

150,-/100,-

14.00 - 14.45

LIKE SANT SOM DET ER FIKSJON -OM ELIZABETH STROUTS FORFATTERSKAP

15.00 - 15.45 FOLKETALE

Folketale ved Harald Stanghelle, musikalske innslag ved Heine & Bjørn og utePlassen innslag fra “STRAM LINE”. Programleder: Henning H. Bergsvåg

GRATIS

16.00 - 16.30 OMVISNING I FESTIVALUTSTILLINGEN

Formidler ved Møre og Romsdal Kunstsenter

Kunstsenteret

GRATIS

16.00 - 17.00 PROSJEKT NOREGS MATFAT

Øyvind Havåg

Storyville

150,-/100,-

Teatret Vårt

200,-/150,-

Kunstsenteret

150,-/100,-

Hedvig Montgomery

Storyville

150,-/100,-

19.00 - 20.00 Å LEVE SOM DYR

Charles Foster og Marte Spurkland

Kunstsenteret

150,-/100,-

19.00 - 20.15 ORDET FANGER

Ellen Wisløff, Endre Ruset, UKON og Cecilie Løveid

Storyville

GRATIS

19.00 - 20.00 STRAM LINE

Elever fra Bekkevoll ungdomsskole, Son Of Light, Huyen Huynh og Sebastian Emes

Teatret Vårt

100,-

Kaspar Colling Nielsen og Asbjørn Slettemark

Storyville

150,-/100,-

20.30 -21.30 DREAMING MURAKAMI

Introduksjon ved Ika Kaminka

Molde Kino

100,-

20.30 -21.30 NORSK POP-POESI

Mona B.Riise

Teatret Vårt

150,-/100,-

21.45 - 00.00 FESTIVALPUB

Heine Bugge og Bjørn Tomren

Kafé Kurt

GRATIS

Demian Vitanza

Fole godt

GRATIS

Teatret Vårt Storyville Teatret Vårt

150,-/100,150,-/100,150,-/100,-

Storyville

150,-/100,-

Kunstsenteret Teatret Vårt utePlassen

GRATIS 150,-/100,GRATIS

Kunstsenteret

GRATIS

Storyville

GRATIS

16.00 - 18.00

BJØRNSONFESTIVALENS SEMINAR: VERDENSLEDERNE

17.30 - 18.30 FORFATTERFORENINGEN 125 ÅR 17.30 - 18.30

20.30 -21.30

FREDAG 7.9 08.00 - 08.45 10.00 - 10.45 10.00 - 10.45 11.15 - 12.00 11.15 - 12.00 12.15 - 12.45 12.15 - 13.15 12.30 - 13.30 13.45 - 14.45 13.45 - 14.45

30

MEDVIRKENDE

BALANSE OG KJÆRLIGHET I FAMILIEN -DIN VIKTIGSTE LEDEROPPGAVE

DEN DANSKE BORGERKRIG 2018-24 -OM UDØDELIGE MENN OG SNAKKENDE BIKKJER

FOLE GOD BOK TIL FROKOST

Harald Stanghelle, Tove Bjørgaas, Torbjørn Færøvik og Sun Heidi Sæbø. Heidi-Marie Kriznik, Frode Grytten, Mette Karlsvik, Pedro Carmona-Alvarez

KLASSEN Marte Spurkland SVERDET OG STEMMENE Ina Tin DETTE LIVET ELLER DET NESTE Demian Vitanza FRANKENSTEIN - ER EIT 200 ÅR GAMMALT Øystein Vidnes MONSTER NOKO Å VERE REDD FOR? OMVISNING I FESTIVALUTSTILLINGEN Formidler ved Møre og Romsdal Kunstsenter HVA SKJER I POLEN? Ingrid Brekke TALEKONKURRANSEN TA ORDET! Elever fra Molde VGS & Romsdal VGS. Programleder: Eirik Vatnøy UTSTILLINGSÅPNING OG FOREDRAG:                     Snøhetta v/Sofie Platou og Eline Straumfors ÅRETS VAKRESTE BØKER DET ER DEN DRAUMEN ME BER PÅ                      Arne Ruset, Marit Angen, Oddgeir Synnes, Else Lykkeslet Strømskag DIKT OG DEMENS


PROGRAM MOLDE:

bjørnsonfestivalen the norwegian festival of international literature

DATO

KL

PROGRAMPOST

FREDAG 7.9

14.00 - 14.45 FIKSJONALISERE FOR Å FORSTÅ 15.00 - 15.45 FOLKETALE 16.00 16.00 16.00 17.15 -

16.30 17.00 17.00 18.15

17.15 - 18.15

OMVISNING I FESTIVALUTSTILLINGEN PAPPAKLAUSULEN HELT VILT DE NYE KRIGENE KVINNER ER FREMTIDENS ISLAM - OM ISLAMSK FEMINISME OG REFORMERING AV ISLAM I EUROPA

STED

Brit Bildøen

Molde Fjordstuer GRATIS

Folketale ved Sissel Gran, Trygve Skaug, innslag fra kveldens program, programleder er Henning H. Bergsvåg Formidler ved Møre og Romsdal Kunstsenter Jonas Hassen Khemiri og Arne Borge Staffan Widstrand Henrik Thune Sherin Khankan

PRIS

utePlassen

GRATIS

Kunstsenteret Storyville Teatret Vårt Teatret Vårt

GRATIS 150,-/100,150,-/100,150,-/100,-

Kunstsenteret

150,-/100,-

Teatret Vårt

150,-/100,-

Storyville Teatret Vårt Storyville Tapp & Kork

150,-/100,150,-/100,300,-/250,100,-

18.45 - 19.45 20.30 - 21.30 20.30 - 21.45 22.00 - 01.00

Å SKRIVE OM DYR VERDENSPROBLEMENE KONSERT BJØRNSONFESTIVALENS POESIPUB

Kaspar Colling Nielsen, Olga Tokarczuk, Charles Foster, Jonas Hassen Khemiri, Marte Spurkland og Bech&Skeidsvoll NewOrleans Band Ole Robert Sunde, Alfred Fidjestøl og Henning H.Bergsvåg Henrik Thune og Harald Stanghelle Trygve Skaug Henning H.Bergsvåg m/gjester

10.00 - 11.00

FOLE GOD BOK TIL FROKOST

Jonas Hassen Khemiri og Carl Morten Amundsen

Fole godt

GRATIS

11.00 - 13.30 BARNAS TRAPPEFEST

“Den store nøkkeljakten” - Aktivitetsløype for barn & konsertforestilling med Kouame Sereba

Plassen + utePlassen

GRATIS

12.15 - 13.15

Dramatikerforbundet, Dramatikkens hus og Det Norske Teatret

Teatret Vårt

150,-/100,-

13.45 - 14.45 HEILE MOLDE SYNG

Ole Andreas Silseth med band og gjester. Programleder: Ingvild Aas

utePlassen

GRATIS

13.45 - 14.45 KORTREIST LITTERATUR

Hilde Myklebust, Marit Kaldhol, Bjørn Vatne, Arne Ruset og Øystein Hauge Teatret Vårt

150,-/100,-

15.00 - 15.45 FOLKETALE

Folketale ved Are Kalvø, vinnertalen fra Ta Ordet!, musikalsk innslag ved Ole Andreas Silseth og Martin Bredin. Programleder Henning H.Bergsvåg

utePlassen

GRATIS

16.00 - 17.00 ILLUSJONER OM OMSORG

Cathrine Knudsen

Kunstsenteret

150,-/100,-

16.00 - 17.00 STATUS SAUDI-ARABIA

Madawi al-Rasheed

Storyville

150,-/100,-

17.15 - 17.45 OMVISNING I FESTIVALUTSTILLINGEN

Formidler ved Møre og Romsdal Kunstsenter

Kunstsenteret

17.30 - 18.30 HVA JEG SNAKKER OM NÅR JEG SNAKKER OM LØPING

Fredrik Høyer

Teatret Vårt

200,-/150,-

17.30 - 18.30 ET MØTE MED OLGA TOKARCZUK

Olga Tokarczuk og Anne Dorte Lunås

Storyville

150,-/100,-

19.00 - 20.00 PENELOPE ER SYK

Ole Robert Sunde og Arne Borge

Storyville

150,-/100,-

Larry Siems og Mohamedou Ould Slahi

Teatret Vårt

150,-/100,-

20.30 - 21.30 ULEST

Cathrine Knudsen, Fredrik Høyer, Hilde Myklebust, Are Kalvø og Ole Robert Sunde. Programleder: Anne Dorte Lunås.

Kafé Kurt

150,-/100,-/

21.30 - 00.00 FESTIVALNACHSPIEL

DJ Henning H.Bergsvåg.

18.30 - 20.00 INTERNASJONAL LITTERATURKVELD

LØRDAG 8.9

MEDVIRKENDE

MANKELLSEMINARET

19.00NESSET: - 20.00 GUANTANAMODAGBØKENE PROGRAM

SØNDAG 9.9 12.00 - 15.00 TREVANDRING MED HANS BØRLI I SEKKEN 19.00 - 20.00 PUST FOR MEG

Arnodd Håpnes Cecilie Enger og Ingeborg Midttømme

GRATIS Oppmøte GRUA GRATIS Molde Domkirke 150,-/100,-

PROGRAM NESSET OG AVERØY DATO

KL

PROGRAMPOST

MEDVIRKENDE

STED

TIRSDAG 4.9 19.00 - 20.30 BOKBAD MED LEVI HENRIKSEN

Levi Henriksen og Merete Bratsberg Aae

Averøy kommunehus 200,-

TORSDAG 6.9 17.00 - 18.00 ÅPNINGSARRANGEMENT OG FESTIVALKAFÉ

Bech&Skeidsvoll NewOrleans Band, Helga Flatland, åpningshilsen Utescena ved fra Jarle Sanden, opplesning av tekster fra BB7-prosjektet, Eidsvåg Romsdalsbanken songlag, Utstilling av tekster fra BB7 i Romsdalsbanken Helga Flatland og Svein Sæter Nesset folkebibliotek Heine Bugge og Bjørn Tomren, blogger og kokk Lene Havåg presenterer Nesset Prestegard “Norsk småmat”, smaksprøver for salg og åpen pub “Verdens fantastiske dyreliv” med Staffan Widstrand, Larry Siems og Mohamedou Ould Slahi med “Dagbok fra Guantanamo” (engelsk tale). Nesset Prestegard Åpen festivalkafé og fotoutstillingen “Til Romsdalen”.               

19.00 - 20.00 EN MODERNE FAMILIE FREDAG 7.9 LØRDAG 8.9

19.00 - 21.00 FESTIVALKVELD PÅ PRESTEGARDEN 15.30 - 17.00 PRESTEGARDSLØRDAG: VERDENSFORTELLINGENE 18.00 - 19.00

PRESTEGARDSLØRDAG: FRA VISER TIL TANGO MED Odd Arne Halås og strykekvartetten fra Operaen i Kristiansund HISTORIEFORTELLING OG STORLYGING

SØNDAG 9.9 14.00 - 18.00 LITTERATURCRUISE - FRA EIKESDAL TIL ØVERÅS

BILLETTER FÅR DU KJØPT:

-på www.bjornsonfestivalen.no -i billettluka på Plassen fra 22. august. Se egne åpningstider på www.teatretvart.no, med utvidet åpningstid 4 - 8. september kl. 10:00 til 20:00.

Stein Torleif Bjella

PRIS

GRATIS 150,-/100,200,-/150,200,-/150,-

Nesset Prestegard

200,-/150,-

Eikesdalsvatnet

se s. 29

FESTIVALPASS:

Dagspass onsdag: 550,- inkl. gebyr. Dagspass torsdag, fredag og lørdag: 750,- inkl. gebyr. Ukespass: 1800,- inkl. gebyr. Ukespass Nesset:: 450,- inkl. gebyr Rabatter: Det gis honnør-og ungdomsrabatt på de fleste arrangementene. Festivalpass gir adgang til alle våre arrangement, med unntak av arrangementet på Averøy og litteraturcruiset i Eikesdal.

Vi tar forbehold om endringer i programmet. For oppdateringer se www.bjornsonfestivalen.no

31


BJØRNSONFESTIVALEN TAKKER FØLGENDE BIDRAGSYTERE: Eg vil takke Bjørnsonfestivalen for det arbeidet dei kvart år gjer for å støtte opp under folkeopplysning, idérikdom og det frie ord. Årets program er rikhaldig og tek opp samfunnsaktuelle problemstillingar som leiing, teknologiutvikling og vårt forhold til dyr. Dette er tema som både kjem tett på den enkelte, og som kan sjåast på i eit stort, globalt perspektiv. Det gjer at Bjørnsonfestivalen held fram som eit viktig bidrag til ordskiftet, både nasjonalt og lokalt, offentleg og privat. Til lukke med årets festival!

Jon Aasen Fylkesordførar

Molde kommune har gjennom en årrekke befestet sin posisjon som en av landets viktigste kulturbyer. Bjørnsonfestivalen er i så måte et godt eksempel på hva initiativrike personer greier å etablere - og etter hvert videreutvikle - i et samarbeid med kommunen og andre bidragsytere. På vegne av kulturbyen Molde er det med stor glede og stolthet jeg ønsker velkommen til årets Bjørnsonfestival, den 27. i rekken. Årets program skaper forventninger. Forventninger til at kjente og mindre kjente bidragsytere underholder, stiller viktige spørsmål, vekker følelser og setter dagsorden. Jeg har også tro og forventinger til at publikum finner veien til arrangementene. Det er nettopp i møtene mellom publikum og bidragsytere at energi skapes og at den Bjørnsonske ånd lever videre! Torgeir Dahl Ordfører Molde kommune

HOVEDSPONSOR FOR PROGRAMMET I NESSET:

MOLDE FJORDSTUER

Julsundvn. 4, 6412 Molde post@bbw.no  bbw.notlf. 71 24 02 60

Lykke til med årets festival! Jonas Hurlen Ordfører Nesset Kommune

GENERALSPONSOR:

Arkitektene bbw

«Kjenner du fjorden kjenner du folket» skrev Bjørnson i sitt dikt Romsdalen.Fjordene våre binder hav og fjell sammen. Sammen til det som også skal bli Nye Molde kommune - fra Dryna i vest til langt opp og øst i Aursjøfjella. Bjørnsonfestivalen er vår felles internasjonale kulturfestival, som bidrar til å skape stolthet og identitet til den nye kommunen. Gjennom Bjørnsonfestivalen lever Bjørnsons ånd videre i en spennende verden med fokus på viktige temaer som fred, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Spesielt for oss nessetgjeldinger er at årets festival satser ekstra på arrangement i Nesset og på Bjørnsons barndomshjem, Nesset prestegard. Takk til alle sponsorer og frivillige som gjøre dette mulig.

FESTIVALAVIS 2018  
FESTIVALAVIS 2018  
Advertisement