Page 1

Metropolen runt hörnet

Uppståndelsekyrkan eller Kyrkan av det spillda blodet, som det också kallas, byggdes på platsen där Tsar Alexander mördades.

FAKTA/Visum Vad du behöver vid ansökan om turistvisum: Giltigt pass, Ifylld visumansökan, Färgfoto på dig själv i storlek 35 x 45 mm, sjukförsäkring med stämpel och underskrift som visar att det är original. Kopia medges inte. Officiell inbjudan från hotell, företag eller

Bara ett stenkast från Sverige ligger en av världens pråligaste storstäder. Nordens Venedig är ett av Sankt Petersburgs smeknamn och med sina 40-tal öar och 500-tal broar, pråliga palats och byggnader som speglar sig i kanalerna och floddeltat gör staden skäl för namnet. En världsmetropol, mycket närmare än du tror. Längst in i Finska viken ligger hamnstaden Sankt Petersburg som också omtalas som Rysslands kulturella huvudstad. Staden ligger vid floden Nevas strand och med sin elegans och originalitet är det tveklöst en av världens vackraste städer. Här finns en mångfald av museer, magnifika palats, katedraler, kyrkor, historiska och litterära platser. För den som söker avkoppling i shopping, trevliga caféer, mysiga restauranger och ett sjudande nattliv finns ett stort utbud. Det är inget problem att fylla dagarna med olika aktiviteter. Staden har dessutom ett promenadvänligt centrum och sevärdheterna ligger tätt och är lätt för den som på egen hand vill upptäcka staden. Båtturer på floden Neva leder också in i det slingriga kanalsystem som ramar in staden och är en populär och spektakulär aktivitet. Båtturerna passerar också stora ryska krigsfartyg och ubåtar.

Imponerande konstsamling Stadens geografiska läge har gett den en europeisk prägel vad gäller atmosfär, livsstil och arkitektur. Det vackra Vinterpalatset är Sankt Petersburgs mest berömda byggnad, dels för att palatset fungerade som residens för tsarerna fram till revolutionen 1917 och dels för att konstmuseet Eremitaget ligger i förbindelse till Vinterpalatset. Eremitaget innehåller en av världens största och mest imponerande konstsamlingar, här finns närmare 3 miljoner konstföremål och att ta sig runt hela museet är en promenad på närmare 20 km. På museet finns bland andra verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rubens, van Gogh, Matisse, Gaugin, Renoir, Cezanne och Monet. Här finns även den största Rembrandtsamlingen i världen. Förutom konstsamlingarna så är byggnaden i sig själv ett konstverk. I Sankt Petersburg finns också massor av kyrkor och katedraler. En av de mest kända är Isaakskatedralen, som stod färdigbyggd 1858 och är världens största ortodoxa kyrka. Isaakskatedralen tog 30 år att bygga och dess gyllene kupol består av 100 kilo guld. Uppståndelsekyrkan eller Kyrkan av det

18

NÄ RINGS LIV I N ORR DEC EM B ER 2 013

privatperson samt turistvoucher och bekräftelse om mottagning av dig som turist. För en komplett lista över vilka krav du som visumansökare måste uppfylla, samt vilka handlingar som måste lämnas in finns på www.ifs-sweden.com

spillda blodet som det också kallas, möter en på avstånd med de färggranna lökkupolerna som speglar sig i kanalen. Väl inne i kyrkan är det storslaget med utsmyckningar i mosaik och målningar från golv till tak, absolut en upplevelse att göra ett besök inne i kyrkan. Uppståndelsekyrkan byggdes på platsen där Tsar Alexander mördades 1881. Tsarernas huvudstad Huvudgatan Nevskij Prospekt är Sankt Petersburg kroppspulsåder och är en fyra kilometer lång boulevard, kantad av vackra byggnader i barockstil, nyklassisk stil och empirstil, innehållandes butiker, restauranger och caféer. Katarinapalatset med det berömda bärnstensrummet är en självklar sevärdhet och likaså Tsar Peters sommarpalats med dess fantastiska park och fontäner. Även Peter-Paulsfästningen som Tsar Peter lät bygga som skydd mot Karl XII är väl värd ett besök. Fästningen är belägen på en liten ö i floden Neva vid Sankt Petersburgs gamla stadskärna. Staden grundades 1703 och 1712 utropades den till huvudstad i Ryssland och förblev så fram till 1918. Sankt Petersburg var länge tsarernas huvudstad och överallt i staden finns byggnader som reflekterar deras makt och rikedomar.

Shopping och nattliv Sankt Petersburg har ofta varit scenen för stora händelser i Rysslands och världens historia, men staden är inte ett resmål som enbart lockar den historieintresserade. Den som vill shoppa och uppleva ett spännande nattliv kan med all säkerhet finna sig väl tillrätta här. Priserna är generellt sett något lägre än vi har i Sverige. Kulturutbudet i Sankt Petersburg är stort, med allt från teatrar och baletter till små restauranger och dyra, vräkiga klubbar. Med sina fem miljoner invånare är Sankt Petersburg en modern och levande storstad. Det bör tillägas att visumreglerna som gäller för Ryssland är utomordentligt krångliga och att ordna visum på egen hand kräver att man har koll på alla papper. Bokar du resa via en researrangör kan de oftast hjälpa till med att ordna visum och det är helt klart att rekommendera. Från Stockholm avgår även så kallade visumfria kryssningar för den som känner att de stränga visumkraven är för avancerat att hantera.

Vinterpalatset var tsarernas residens fram till 1917. Idag i anslutning till Eremitaget som innehåller en av världens största konstsamlingar, här finns närmare 3 miljoner konstföremål och att ta sig runt hela museet är en promenad på närmare 20 km.

Huvudgatan Nevskij Prospekt är Sankt Petersburg kroppspulsåder och är en fyra kilometer lång boulevard. Här i korsningen till kanalen Griboyedova som leder förbi Uppståndelsekyrkan i bakgrunden.

En ubåt i hamnen där floden Neva möter Finska viken.

Att åka båt i stadens kanalsystem är en upplevelse.

Del av Isaakskatedralens utsmyckning.

Text och foto: Björn PalovaaraNÄ RINGSL IV I NORR DEC EMBER 2013

19

Sankt Petersburg - Metropolen runt hörnet  

Bara ett stenkast från Sverige ligger en av världens pråligaste storstäder. Nordens Venedig är ett av Sankt Petersburgs smeknamn och med sin...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you