Page 1

 en

hälsning från oss på Laholms Sparbank

recept 8 påsid

2|12 Fullbelagt i nya företagshotellet när Artur Potocki blåste nytt liv i Noroldhuset Föreställningen Gnistan lyfter Laholms Sommarspel Drill & Drull i farten på Barnspardagarna

vildsvinsstek TILLAGA LÄCKER

en hälsning från Laholms Sparbank

· 1


VD

har ordet

omtanke

rådgivare kunskapsprov för att säkerställa att vi alltid kan leverera

kvalitet

bästa kvalitet till våra kunder. Goda relationer är ytterst viktigt i alla affärssammanhang, oavsett vilken bransch man är verksam i. Vi vet att våra kunder

relationer

uppskattar en god personlig relation till våra medarbetare. Vi arbetar därför ständigt med att utveckla och förbättra relationerna till våra kunder.

Dessa tre ord är kännetecknande för Laholms Sparbank. De är våra så kallade värdeord och skall styra oss i vårt dagliga arbete.

Laholms Sparbank skall drivas på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt. Dels för att våra inlåningskunder alltid skall känna största trygghet i

Omtanke om våra kunder är en självklarhet för oss. Det är också självklart att vi hyser stor omtanke om den bygd vi är verksamma i.

att vara kund hos oss och dels för att vi alltid skall ha en likviditet för utlåning till rätt ändamål.

Omtanke styr vår årliga sponsring till olika projekt och ändamål. Att banken har en hög vinst är vi självklart väldigt stolta över och det Kvalitet uppnår vi genom att alltid ha rätt kompetens och

är också en förutsättning för att vi ska kunna se till att just omtanke,

kunskap hos våra medarbetare. Varje år genomgår alla våra

kvalitet och goda relationer genomsyrar vårt arbete.

Lars-Göran Persson, VD

gar på Popc orn och tävlin marknad. s ag årets Gammald 4 sid på r Läs me

röran a t k ä Urs r om! e g g y -- vi b

Den 2 oktober var det byggstart för bankens utbyggnad av ett 300 kvm stort våningsplan. Banken byggs på med en våning för att kunna samla alla enheter i samma byggnad. Som det är idag sitter bankens administrativa enhet i en annan del av bankhuset, vilket är väldigt opraktiskt. Första steget var att göra en tillfällig väg från Lagavägen upp till bankens baksida. Helt enkelt för transport av byggmaterial. Under den fem månader långa byggtiden kommer det stundtals att vara stökigt och rörigt men vi ska göra allt vi kan för att våra kunder ska uppleva så lite som möjligt av detta. Är du nyfiken på hur arbetet fortskrider är du välkommen att följa det på vår Facebooksida. Vi kommer att lägga ut bilder kontinuerligt, under tiden som bygget pågår.

Om Omslagbild: Läcker Vildsvinsstek med potatis- och äppelrösti. Harry Potocki på restaurang Annabelle i Laholm har komponerat en riktig söndagsstek. Det goda receptet hittar du på sidan 8. Skärbrädan finns att köpa på Önska i Laholm. Övrig rekvisita til tillhör Annabelle. Foto: Peo Persson.

Tidningen

en hälsning

ges ut av Laholms Sparbank, Stortorget 6, 312 22 Laholm. Tel vxl 0430-491 00. Våxtorp: Bygatan 13, 312 75 Våxtorp. Knäred: Dalavägen 1, 310 20 Knäred.

www.laholmssparbank.se Ansvarig utgivare: Lars-Göran Persson. Produktion & grafisk form: Björnbäret Design AB (www.bjornbaret.nu). Text: Diana Wennberg (diana.44015@telia.com)

en hälsning från

Foto: 2 · Peo Persson (www.fotografpeo.se) Laholms Sparbank om inget annat anges. Tryck: Veinge Tryckeri (www.veinge-tryckeri.se). Distribution: Posten.


p gar elle g , se över r skaka fra ditt sparan m ditt sald de, o på ditt lö nekonto.

Från Minuten till internetbanken och nu -- iPadbanken! Laholms Sparbank är mer än bara ett bankkontor 1977 lanserade Sparbanken Minuten. Dessa automater möjliggjorde uttag av pengar utan att kunderna behövde besöka bankkontoret. 1986 kom den första versionen av Telefonbanken och det blev möjligt att hantera ännu fler ärenden utan att gå till banken. 1996 var det dags för en ny banbrytande banknyhet, Internetbanken. Ganska snart upptäckte svenska bankkunder att det gick att göra vardagliga bankärenden utanför banken och på tider som passade kunden bäst. De senaste 4-5 åren har utvecklingen inom mobila tjänster gått i en rasande fart. Ett rejält kliv framåt togs när Apple 2008 lanserade sin iPhone 3G. Den innebar bitvis otroliga tekniska lösningar. Mobilbank, kortappar och en mängd andra ”appar” flyttade in i vår vardag. Det som vi tidigare bara kunde gör via datorn gör vi idag via vår telefon. Den 22 oktober var det dags för en ny mobil sparbankstjänst, iPadbanken. Här får kunden en väldigt mycket bättre och mer samlad överblick över sin ekonomi, än i mobilbanken. Underlätta din vardag du också genom att ladda ner följande appar i Appstore eller Google Play. Observera att Ipadbanken ännu inte finns till surfplattor med Android.

Med Mobilbanken och iPadbanken har du en översikt över alla dina bankaffärer. Betala räkningar, se över ditt sparande, föra över pengar eller skaka fram ditt saldo på ditt lönekonto. För att ladda ner Mobilbanken eller Ipadbanken söker du på Sparbanken i Appstore och Google Play. Ipadbanken finns bara på Appstore.

Håll koll på ditt Laholmskort med vår nya app. Här kan du se ditt saldo, kolla dina transaktioner och mycket mer. För att ladda ner appen till ditt Laholmskort. Sök på Laholms Sparbank i Appstore eller Google Play. Du kan också scanna in QR-koden nedan.

APPSTORE

GOOGLE PLAY

Laholms Sparbank finns på Facebook Sedan början av mars finns Laholms Sparbank på Facebook. Vi undrar varför banken valt att synas i detta nya media? Frågan går till Johnni Törneman, marknadsansvarig på banken. – Facebook är världens största sociala nätverk och anledningen är helt enkelt att våra kunder finns där. Vi använder inte Facebook som en kanal för att marknadsföra produkter eller banktjänster. Åtminstone inte i första hand. Vi vill istället använda vår Facebook-sida för att visa vad Laholms Sparbank står för. Vilka aktiviteter och kampanjer vi genomför, om vi har tävlingar på gång och annat som engagerar våra kunder. Vi använder också sidan för att snabbt nå ut med information som våra kunder har nytta av. Info om ändrade öppettider t ex eller när vi får varningar om kortbedrägerier, falska mail eller om vi har störningar i våra system.

w w w.facebook

.com /laholmss

parbank

av te utlottningar så missar du in s tt. os go " & illa t "g åt h och annat sm Tips ! Gå in oc tips om Laholm , ar , av ng vli tta tä ny r, r du ha biobiljette med info som rier, falska Vi går även ut om kortbedräge r ga in rn va r, de tti pe öp c. e et ad t ex ändr i våra system mail, störningar

en hälsning från Laholms Sparbank

· 3


Lokalt och nära – vad mer kan man begära Trångt bland knallestånden på Gammaldags marknad. Trots kraftig blåst lyckades marknaden locka en stor skara besökare också i år. Och visst är arrangemanget väl värt ett besök. Här finns allt från stiliga skånska husarer till häst, till en mångfald hantverkare, lokala matproducenter och hemlagat godis. Laholms Sparbank är huvudsponsor för den gemytliga marknaden. I år idkades skytte och det bjöds på nypoppade popcorn utanför bankens entré. Gammaldags marknad arrangeras av stadens köpmannaförening och marknadsgeneral i år var Nathalie Svensson, som till vardags är student vid Akademi Båstad.

Emma och Albin Nilsson i sällskap med pensionerade sparbanksanställda framför bankens popcornmaskin, som förövrigt går att hyra för föreningar som har sponsoravtal med banken. Läs mer på laholmssparbank.se

Berättelsen tar sin början 1889 när Laholm blev först i Halland med elektriskt ljus. Mellan åren 1910 och 1932 dämdes Lagan upp och sju kraftverk började producera ström till stora delar av södra Sverige. Föreställningen låter oss också möta tre kvinnoöden med helt olika förutsättningar i livet. Vi får följa dem från födseln till dess att de blir gamla. Vi möter ett samhälle i stark förändring. Stor uppsättning – Gnistan är den största uppsättningen någonsin i Laholms historia. Förberedelserna pågår för fullt och vi söker fortfarande en massa folk som kan tänka sig att vara med. Vi kommer att blanda etablerade skådespelare och amatörer så tanken är att alla skall kunna vara med, berättar Maria Andrén producent för föreställningen. Gnistan kommer också att innehålla mycket sång och musik. LAHOLMS SOMMARSPEL 2013 PRESENTERAR:

Nästa års uppsättning av Laholms Sommarspel blir ett storskaligt teaterspektakel med över 200 medverkande. Tillsammans med Hallands Bildningsförbund produceras Gnistan – en föreställning, där vi får följa övergången från det gamla bondesamhället till industrialismens intåg.

4 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

Fantastisk spelplats – Spelplatsen för Gnistan är helt magisk, säger Maria. Vi spelar vid kraftverket Knäred Övre i Knäred. Den pampiga kraftstationen och marken i olika etage utgör en perfekt scen och kuliss till vår föreställning. Dessutom är det roligt att spela i Knäred med tanke på 400 års jubiléet av Freden i Knäred. Vi kommer att ge 12 – 14 helaftonsföreställningar på cirka 2.5 timmar. Premiären är planerad till början av juli, avslutar Maria. Gnistan – också en plantskola Laholms sommarspel har beställt pjäsen av Martin Odd och sedan anlitat Björn Holmgren som regissör. Båda är anställa av Hallands Bildningsförbund, som fått Region Hallands uppdrag att genomföra det ”Växthus” som regionen vill skapa. Tanken är att unga skådespelare och musiker ska möta professionella utövare på sin väg mot ett framtida kulturyrke.


Dax igen!

V: Hyttsillen uppskattas i gemytlig samvaro. H: Kerstin Persson provar på att blåsa glas.

t e k i r s a l G l l i t n a s e R Småländska specialiteter var målet för årets resa. I Växjö fick vi se vackert glas och besöka Utvandrarnas Hus. På Pukebergs glasbruk var hyttsillen uppdukad med utsikt över hyttan och glasblåsarnas arbete.

Ett härligt morgonpiggt gäng stod och väntade vid Gröna Hästens parkering, inför årets resa med pensionärskunder. Efter ett kaffestopp kom vi till Växjö och Kulturparken Småland som har utsetts till ”Årets Museum 2012”. Många av oss har någon i släkten som utvandrade till Amerika. Det var därför mycket intressant att besöka Utvandrarnas Hus. En guide gav oss bakgrunden till att så många utvandrade och berättade om hur det kunde vara när man kom fram till det nya landet. I Kulturparken finns också Sveriges Glasmuseum, som har fina samlingar, mycket trevliga att beskåda. HYTTSILL Resan fortsatte till Pukebergs Glasbruk, med anor från 1870-talet. Brukets trubadur hälsade oss välkomna till dukat bord. Han berättade och sjöng entusiastiskt om glasbrukens historia i Småland. Hyttsillen är en historia i sig. I hyttan samlades arbetarna och luffarna för att laga sin mat, salt sill, isterband och annan typisk mat från trakten. Det var inte svårt att föreställa sig att det var varmt och

skönt i värmen från ugnarna på kvällen, så man stannade gärna kvar och pratade. Det var den tidens nyhetsförmedling! GLASBLÅSNING OCH OSTKAKA Efter maten fick vi prova på att blåsa glas, att gravera glas och att handla. Det var en trevlig timma där resenärerna också fick tid att umgås och prata. På en resa av detta slag, träffas alltid människor som känner varandra, men som kanske inte setts på ett tag. Bara det kan vara värt en utflykt. På Pukeberg fick vi till sist kaffe med småländsk ostkaka, grädde och sylt. Det var gott! Sedan var det dags att vända kosan hemåt igen. Nästa år åker vi igen! Vart? Se efter i vårnumret av ”en hälsning” – och välkommen tillbaka!

Sparbankens arbankens Aktivitetsdag för åk 6 I våras var det dags igen för vår återkommande aktivitetsdag. Detta är ett samarbete mellan skolorna och Laholms Sparbank och syftet med dagen är att alla kommunens sjätteklassare ska få en friluftsdag tillsammans. Det är också ett bra tillfälle för sjätteklassarna att träffas innan de slås ihop i åk 7. Överst på schemat stod en fotbollsturnering. Skogaby golfklubb, Laholms Voltigetrupp och Vindrarp Volleybollklubb var också på plats och lät alla elever ”prova på”. Vädret visade sig från sin absolut bästa sida och det blev verkligen en toppendag för alla

O Ovan: Ov Maj-Britt S Svensson vid vackert glas på Sveriges Glasmuseum. V: Eivor Nilsson, Kenth Elmvik och Britt-Marie Pe Persson beundrar statyn av Karl-Oskar och Kr Kristina på Utvandrarnas Hus. Foto: Caroline Johansson

inblandade. Både elever och lärare framförde sina förhoppningar om att detta skall bli en tradition som får leva kvar. Och det hoppas och vill vi på Laholms Sparbank också.

en hälsning från Laholms Sparbank

· 5


Till vänster: Anna Jönsson från banken sitter säkert - och bekvämt! Här med Mattias Nilsson ansvarig för försäljning och kunder, Andreas Nilsson, ansvarig för inköp och lager och Dan Hanak, VD. Ovan till höger: Avancerade förarstolar garanterar en säker arbetsmiljö. Nedan till höger: Dan Hanack demonstrerar företagets senaste tillskott i produktportföljen – alkomätaren.

fort.se hyttkom

Jubilerande trio med framgång

bröt sig loss från Wikstedt Sittsystem AB

för Laholms Sparbank. Anna och Gert från bankens företagsavdelning, visade stort intresse, gjorde ett besök hos oss och satte sig in i verksamheten och våra planer, vilket vi upplevde som mycket positivt. Finansieringen ordnade sig och vi kunde gå vidare.

i Båstad. Verksamheten baserades till

Positiv utveckling

2002 startade tre före detta arbetskamrater företaget Svensk Hytt-Comfort AB (SHC) i Laholm. Dan Hanak, Mattias Nilsson och hans bror Andreas Nilsson

en början enbart på distribution av det tyska storföretaget Grammers förarstolar för alla typer av arbetsfordon. Affärerna gick bra och 2008 köpte kompanjonerna i SHC loss den del i Sittsystem AB, som rörde Grammer – lager, kunder och order. Företaget blev därmed s k VIP-partner till Grammer, vilket innebär att man är ensam leverantör av Grammer-produkter i Sverige. Vi har träffat Dan Hanak, VD på SHC. – Vårt företagsförvärv medförde stora fördelar. Det blev helt enkelt en bra affär. Vi fick bättre kontroll på marknaden och på priserna. Dessutom fick vi bättre överblick över kunderna. I samband med köpet började vi också diskutera en flytt av företaget eftersom vi redan var trångbodda. 2008 var ett händelserikt år. Vi beslutade oss för ett stort förvärv och för att bygga nytt.

Gott bemötande – För detta krävdes givetvis kapital och vi tog kontakt med flera banker. Tyvärr möttes vi av kalla handen i stort sett överallt, med undantag 6 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

– I januari 2009 stod bygget på Kullsgårdsvägen färdigt. En 800 kvm stor byggnad, med plats för lager, service- och monteringshall samt kontor och konferens/utställningsrum. Idag är vi sju anställda på SHC. Vi har fått fantastiskt fina lokaler och företaget har utvecklats mycket positivt. Vårt jubileumsår har blivit ett år när vi konsoliderat företaget. Även om vi uteslutande arbetar på den svenska marknaden, så påverkas vi som leverantörer till fordonsindustrin naturligtvis av den finansiella oron i Europa och vad som händer på marknaden.

Komfort i hela hytten – Om vi blickar framåt gäller det att företaget beslutar sig för tillväxttakt och för utvidgning av sortimentet. När vi startade tog vi namnet hyttkomfort för att ha möjlighet att utveckla eller införskaffa produkter för hela hytten. Det kan vara solskydd, golvmattor eller andra produkter som bidrar till komforten i hela hytten. Det finns dessutom mycket att göra på stolmarknaden. Förfrågningar på förarstolar för ismaskiner, pistmaskiner och till maskiner för gruvdrift finns i pipeline. Allt handlar om hur vi vill växa och i vilken takt.

Paulina Andersson på SHC arbetar bl a med att anpassa förarstolarna efter kundens önskemål. Sitter man många timmar i en truck måste det vara bekvämt och ergonomiskt riktigt.

Fakta Svensk Hytt-Comfort Svensk Hytt-Comfort AB marknadsför, lagerhåller, servar och reparerar förarstolar av hög kvalitet för alla typer av arbetsfordon. Den tyska leverantören Grammer är världsledande vad det gäller ergonomi, komfort, kvalitet och design av förarstolar till alla rullande arbetsplatser. SHC:s största produktgrupp är stolar för truckar, följt av lantbruksmaskiner, men även stolar för entreprenadmaskiner, grönytor och tåg. Senaste tillskottet är en lyxig stol med hög komfort, för den exklusiva båtmarknaden. SHC levererar standardprodukter men monterar, kundanpassar och specialbygger också förarstolar efter kundernas önskemål. Målet är att hjälpa kunderna att finna den optimala sittkomforten för just deras fordon. SHC marknadsför dessutom komforthöjande produkter typ; specialarmstöd, nackstöd, stolsvridningar (el, luft och mek.), överdragsklädslar m m. Helt nya produkter i sortimentet är alkolås och alkomätare från det svenska företaget Dignita.


Pia Ragnarsson, företagsrådgivare på banken har följt förvandlingen av Noroldhuset med stort intresse. – Artur Potocki har varit vår kund med sina övriga verksamheter under lång tid, så det var naturligt att vara med och stötta även i detta projekt. Dessutom har det varit spännande att vara med och rädda ett hus som är så starkt förknippat med det gamla Laholm.

Nytt liv i Noroldhuset Nyrenoverad och grann lyser fasaden solgul mot Hästtorget. Räddad undan ett nesligt förfall kan man riktigt se hur huset sträcker på sig. Noroldhuset är visserligen inte K-märkt, men finns i kommunens bevarandeplan. Huset har stor betydelse för tradition och kultur i Laholm och för många laholmare. Nu har huset fått nytt liv. Huset har en rik historia och har hyst såväl cykelaffär, bilförsäljning och möbelaffär. Här har också funnits en praktfull lägenhet, liksom inspelningsstudio för Laholms egen Fellini – Nore Norold. Idag upptar restaurang Annabelle i stort sett hela nedervåningen och innergården. På andra och tredjevåningen återfinns ett

mindre företagshotell med 11 hyresgäster. 2009 köptes huset av Artur Potocki, välkänd entreprenör och profil i Laholm. Vi ber honom berätta. – Jag köpte huset av Nemea fastigheter. Anledningen var i första hand att säkra framtiden för restaurangen som drivs av min yngre bror. Då var huset i ett katastrofalt dåligt skick. Andra och tredje våningen hade inte varit uppvärmda på 25 år. Det regnade in genom taket och det gick att ”knuffa” ner väggarna. All puts var som sand. Hade vi inte renoverat det så hade det rasat samman. I princip allt utom själva stommen är utbytt. Första våningen var i bättre skick. Den var uppvärmd eftersom det var restaurang och dessutom var där tegelväggar. – Nemea hade tagit fram byggplaner på antingen lägenheter eller kontor och vi tog över

deras ritningar, gjorde smärre ändringar och valde att satsa på kontor. Vi ändrade takvinkeln till 45° (som det faktiskt var ursprungligen) och fick en väl fungerande tredje våning. Här finns nu 11 kontor för mindre företag, ett gemensamt konferensrum och ett litet kök. Välgjort och smakfullt Noroldhuset är renoverat med smak och känsla för naturliga material. Man har inte sparat på någonting. Alla dörrar, foder och lister är i ljus ek. Originalfönstren har renoverats liksom den gamla öppna spisen i konferensrummet. Väggarna är putsade i omålad gipsputs. Det är modernt och effektivt, men ändå med känsla för det gamla huset. Alla kontor i huset är nu uthyrda.

En trappa upp i huset hittar vi Lena Björnberg med sitt enmansföretag Björnbäret Design. En av de 11 hyresgästerna. Lena jobbar sedan många åår med marknadsföring, layout och design, ett av hennes många uppdrag äär utformingen av vår tidning ”en hälsning”. Lena var en av de första ssom flyttade in med sin verksamhet för snart ett och ett halvt år sedan. Vi undrar förstås hur hon trivs? V – Jag trivs bra med att sitta här. Vi har en del kontakt mellan hyresgästerna i huset. Det är först nu som det är fullt i huset och det känns ju trevligt. Här är en bra blandning av både killar och tjejer och gamla och unga. g

en hälsning från Laholms Sparbank

· 7


recept Harrys vildsvinsstek med potatis- och äppelrösti. Vildsvinsstek och sås: (ca 6 pers) 2 kvistar timjan 2 kvistar salvia 6 lagerblad 1 vitlöksklyfta rivet skal av 1 citron ca 1,5 kg vildsvinsstek 1/2 l vatten 1/2 dl konc viltfond 1/2 dl konc kalvfond 2 msk honung 4 cl konjak 3 dl visprädde, 40% salt, peppar, ev maizena mjöl Smör att steka i

Rösti 12 Amadinepotatisar (beräkna ca 2 pot/pers) 1 1/2 äpple (beräkna ca 1/4 äpple/pers) Smör att steka i Tillbehör Kantareller eller annan svamp Svart vinbärsgelé

Tillagning Vildsvinsstek: Sätt ugnen på 125°C. Finhacka örterna och vitlöken och blanda med citronskalet. Rulla steken i kryddblandningen så den täcker hela steken. Smält en klick smör i en stekgryta och bryn steken runt om. Tillsätt vatten, viltfond, kalvfond och konjak. Ringla över honung. Placera en stektermometer mitt i steken och sätt in grytan i ugnen. Tag ut steken när temperaturen har nått 66°C. Linda in den noga i folie och låt vila (helst 1 tim) innan den skärs upp i tunna skivor. Steken tar minst ca 4 tim att tillaga (beroende på ugn) så börja i god tid. Den mår bara bra av att vila länge. Sås: Sila skyn i en kastrull. Tillsätt vispgrädden. Låt koka några minuter. Red eventuellt av såsen med lite maizenamjöl om tjockare sås önskas. Smaka av med salt och peppar. Rösti: Riv potatis (med skal) och skalat äpple grovt. Blanda rivet i en skål. Klicka ut lagom stora rösti i smör i stekpannan och stek på medelvärme tills de blir gyllenbruna. Om du vill ha ”toppig” rösti som på bilden – tag upp det stekta rivet ur stekpanna och tryck ner i liten portionsskål medan röstin är varm. Packa noga och stjälp upp direkt på ett fat. Svamp: Stek kantarellerna i smör i en stekpanna några minuter. Vintips Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300) 99 kr Vinet har en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, nypon, kakao, vanilj och lagerblad.

! Lycka till

Harry Potocki från restaurang Annabelle i Laholm har komponerat denna goda söndagsstek.

t t a t m a s n ö L d n u k l e k c y vara N omtanke

Som vår Nyckelkund får du litet extra omtanke. Vi märker att behovet av rådgivning ökar hela tiden. Inte minst får vi många frågor om vårt pensionssystem som ju inte är helt lätt att sätta sig in i. Därför bjuder vi årligen in våra Nyckelkunder till en genomgång. På denna genomgång tittar vi särskilt noga på pensionen, den del kunden får från staten, från arbetsgivaren och på eget pensionssparande.

kvalitet

Nyckelkunderna får också alla nyheter och annan information via internet. Dessutom får de 20% rabatt på Villa-, Hem- och Bilförsäkringen, vilket kan innebära stora besparingar varje år. Den nyckelkund som vill ansöka om ett Privatlån Direkt, slipper uppläggningskostnaden på 850 kr. Så du ser, det lönar sig att vara Nyckelkund hos Laholms Sparbank. För bara 39 kr i månaden får Nyckelkunderna kontokort, internetbank och telefonbank. För ungdomar mellan 18 och 21 år är det gratis att bli Nyckelkund! Om kunden vill ha ett kreditkort ingår det också. Vi tar dessutom, då och då, fram särskilda erbjudanden för våra Nyckelkunder.

relationer anna-bel 8 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

l e . se


”Var och en av oss kan förändra världen, genom att visa respekt, lära känna andra människor, ställa upp för den som förtrycks och ha modet att ingripa”. Raoul Wallenberg.

en Bank rar s spon

Resan till Auschwitz

Angelägen resa – Vi anser att det här är en oerhört angelägen resa och vi är stolta över att kunna bidra, säger Johnni Törneman på Laholms Sparbank. Men jag vill gärna påminna föräldrar och elever att det är viktigt att de tar tag i detta så snart som möjligt. Tiden rinner iväg snabbt och det är mycket som ska planeras och genomföras inför resan i slutet av vårterminen. Uppskattad föreläsning – Som ett startskott på det hela upprepade vi, den 16 november, förra årets uppskattade föreläsning med Ben Olander. Hans föreläsning handlar till lika delar om hur barn far illa genom mobbning, om antisemitismen och dess yttersta konsekvens och inte minst om hur vi alla kan göra skillnad. – Raoul Wallenbergs gärning kom att stå modell för mina föreläsningar om att bekämpa det som ryms mellan mobbning och folkmord, säger Ben Olander.

I flera år nu har niorna i Laholms skolor gjort en resa till vår nutids mörkaste historia. Resorna till förintelselägren i Auschwitz och Birkenau har blivit en omskakande historielektion för många av eleverna. Ny resa planeras nu för 2013 och liksom under tidigare år gäller det för eleverna att jobba ihop till reskassan. Viktig sponsring Många företag i Laholm ställer upp och erbjuder eleverna tillfälliga jobb och olika uppdrag för att på så sätt sponsra denna viktiga resa. Laholms Sparbank erbjuder kommunens elever i årskurs nio att betala 500 kr per elev som åker med, förutsatt att eleven själv har arbetat ihop lika mycket.

Ben Olander, äger och driver företaget Buttericks med butiker runt om i landet och med huvudkontor och lager i Simlångsdalen. Sedan 2000 är han också artist och låtskrivare med sju topplaceringar på Svensktoppen. Från 2004 engagerad estradör och föreläsare.

en Bank rar s spon

Framtiden ljusnar för Hökagården – Alla här i Mellbystrand vill rädda Hökagården. Många minns säkert när Hökagården fortfarande var barnkoloni och gården har utan tvekan en särskild plats i många hjärtan. Nu vill vi att den skall bli en levande samhällslokal för föreningar, fester, ungdomsaktiviteter med mera, berättar Mellbystrandsföreningens ordförande Eskil Hartman. – Sedan slutet av förra året har föreningen ett så kallat nyttjanderättstjanderätts avtal av Hökagården på 25 år. Då hade vi förhandlat med kommunen om fastighetens framtid under nästan ett års tid. – Dessvärre är gården i stort behov av upprustning och vi har jobbat hårt med att få fram en lösning på finansieringen av ”bygget”. Tack vare ett mycket generöst bidrag från Laholms Sparbank är vi nu mycket närmare en lösning. Med hjälp av bankens sponsorpengar, bidrag från Boverket, Laholms kommun och Mellbystrands fastighetsägare hoppas vi kunna börja renoveringsarbetet i vår. Målet är att Hökagården skall vara klar för slutbesiktning i april 2014, avslutar Eskil.

Sara Paulsson, Jesper Banck, Kennet Gertsson och Eskil Hartman från Mellbystrandsföreningen Me tar emot den maffiga checken från Laholms Sparbanks VD Lars-Göran Persson. Foto: Johnni Törneman

Laholms Sparbank sponsrar Hökagården I slutet av september togs beslutet att sponsra Mellbystrandsföreningen med 100 000 kr. Sett ur bankens synpunkt är detta en viktig satsning. Det finns inte mycket föreningsliv i Mellbystrand och vi tycker att Mellbystrandsföreningen har en hel del goda idéer om vad Hökagården skall komma att användas till. Därför gör vi den här satsningen. – Vi tror att Hökagården, efter renovering, kan bli en samlingspunkt för aktiviteter och ungdomar i Mellbystrand. Och det vill vi gärna stötta, säger bankens VD Lars-Göran Persson.

en hälsning från Laholms Sparbank

· 9


Nya ansikten på banken

ANDREAS LASSAS

Andreas började på banken som praktikant i januari 2010. Han var då arbetslös och ingick i arbetsförmedlingens jobbcoachprogram. Andreas hade långt gångna planer på att bli lokförare, men trivdes så bra på sin praktikplats att han bestämde sig för att satsa på bankjobbet istället. Efter praktikplatsen fick Andreas sommarjobb på banken. I juni 2011 fick han ett vikariat på heltid och sedan den 1 september 2012 är han fast anställd. Vi undrade vad som fick honom att ändra sig. – Jag trivs väldigt bra med den sociala delen av mitt jobb – att träffa mycket folk och hjälpa dem tillrätta. För även om man jobbar på bank så handlar det ju inte bara om pengar, säger Andreas. Andreas är 22 år, mycket sportintresserad och tillbringar gärna lediga stunder med flickvän och vänner.

CHRISTER HENNINGSSON

Christer är tillbaka på Laholms Sparbank och utgör en del av vårt Skog- och Lantbruksteam. Christer har en lantbruksutbildning i botten och ovanpå det en skogvaktarutbildning. Hans stora kunnande och erfarenhet gör att vi är mycket glada över att ha honom tillbaka i banken igen. Vad skall skog och lantbruksteamet jobba med? – Vi är företagsrådgivare precis som de andra på företagsavdelningen, men vi är nischade mot skog- och lantbruk, där våra specialkunskaper kommer väl till pass. Det är stimulerande att få jobba i en organisation som gör den här satsningen och förstärker personalen för att ge bästa möjliga service till skogs- och lantbruket. Christer är 49 år, gift och har två barn. Skog och jakt är två stora intressen.

JOHANNA LUNDIN

Johanna är den som svarar när kunderna ringer vår växel. Men en stor del av hennes arbetstid går också åt till administrativt arbete. – Ni vet det där som de gör i banken efter klockan tre – det gör jag hela dagarna, skojar Johanna. Men skämt åsido det blir en hel del jobb med att hjälpa handläggarna. Både med sådant de inte riktigt hinner med och med att ta fram underlag åt dem. Jag trivs väldigt bra med mitt jobb. Jag har provat på kassa-kundtjänst men känner att det här passar mig bättre. Johanna är 29 år, gift med Peter och bor i hus i Vallberga. När hon inte jobbar gillar hon att träna, hålla ordning i huset och att umgås med vänner.

nde Spänna j kampan startar nästa år

Vem tjejerna på

Foto: Johnni Törneman

10 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

bilden är vill vi int

e avslöja – ännu

!

Under nästa år kommer banken att genomföra en stor annonskampanj. De flesta personerna som medverkar i annonserna är välkända för många Laholmare. Ännu så länge är kampanjen ”hemlig”, men håll ögonen öppna. I januari drar vi igång. En ny annons med lokala kändisar i månaden kommer det att bli. Arbetet med att ta fram annonserna är redan i full gång. På bilden syns fotograf Peo Persson, som med van hand ger direktiv vid fotografering för en av våra annonser. Vilka tjejerna på bilden är vill vi förstås inte avslöja – ännu!


Barnens favoriter utan tvekan. Många härliga skratt i Osbecksgymnasiets aula när Drill och Drull gjorde entré. Hittills har över 40.000 barn i Sverige sett Drill & Drull. De uppträder bland annat på barnavdelningar på olika sjukhus runt om i landet.

a p s r d n a r g a a B r o a ch populära troll! r ä l u p o P Mellan den 22 och den 26 oktober kunde alla barn tömma sina spargrisar på Laholms Sparbanks kontor i Knäred, Våxtorp och Laholm. Våra Barnspardagar är populära – det märks inte minst på den stora tillströmningen av spargrisar.

Laholms Sparbanks Barnspardagar har lång tradition och är alltid lika välbesökta. Upplägget är detsamma år från år och vi försöker alltid hitta någon rolig underhållning för barnen. I år fick alla barn som tömde sina sparbössor en biljett till Trollen Drill och Drulls föreställning, som ägde rum den 28 oktober på Osbecksgymnasiet. För er som inte var där kan vi berätta att Trollen Drill och Drull bor i Mossbackedalen. De älskar att busa, spexa och hitta på tokigheter. Barnen bjöds på en tokrolig show och alla goa skratt borgar väl för att det var en väldigt lyckad föreställning. Hittills har över 40.000 barn i Sverige sett Drill & Drull. De uppträder bland annat på barnavdelningar på olika sjukhus runt om i landet.

Marie Scott från Partyfabriken skapar roliga ballonger åt småspararna när de tömt sina spargrisar.

en häls hälsning i frå från Laholms SpSparbank

· 11


Billigare julklappar för kunder i Laholms Sparbank rten Presentko d ditt betalas me ller VISA kort e från MasterCard arb ank. Laholms Sp

alar med Om du bet skort ditt Laholm i är du med en utlottning dning! ä t ls ju n e av

180kr/st för kunder i Laholms Sparbank!

Presentkorten säljs för 180 kr på bankens kontor i Laholm dessa datum:

Torsdagen den 22 november 10.00-17.30 Torsdagen den 29 november 10.00-17.30 Söndagen den 2 december på julskyltningen 15.00-18.00

I dessa butiker gäller presentkorten

Audio Video %HDXW\3RLQW Björnes Magasin Bokhandeln Ebbas Goda Flora Garden Hörnan Klädkammar´n

12 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

Kuligt /DKROPV6SRUWùVNH JlOOHUHMùVNHNRUW  Laxrökeriet Levande Hem Lindquists Herrekipering Lykkemaja Muskel Harmoni Offside

Take Care Wimla Önska

En hälsning  
En hälsning  

Information from Laholms Sparbank

Advertisement