Page 1

hälsning

8 en

från oss på Laholms Sparbank

möt 1|13

Johannes Brost, med stor roll i Gnistan – Laholms sommarspel 2013 Närpolischefen jobbar för ett tryggare Laholm

Sommarlovsentreprenörer med spännande projekt

recept 3 påsid

bröllopslax VI BJUDER PÅ

en hälsning från Laholms Sparbank

· 1


VD

har ordet

Snart har halva 2013 passerat och vi kan konstatera att

inne på bankkontoret. Den beställda valutan hämtas på närmaste

även detta år ser ut att bli ett bra år för Laholms Sparbank.

postutlämningsställe 2 till 3 dagar efter beställning. Samtidigt upphör

På senare tid har vi fått se hur vanliga sparare i cypriotiska banker

möjligheten att köpa och sälja utländska sedlar på våra kontor från och

har drabbats på grund av en instabil banksektor. För oss i Laholms

med den 31 maj.

Sparbank är det viktigt att du som kund kan känna dig trygg med att ha dina affärer hos oss även i tider med finansiell oro. Ett bra resultat är den främsta garanten för detta! Ett bra resultat gör också att vi under 2013 kan satsa lite extra på att stötta kultur, näringsliv och föreningsliv i vår kommun.

Våra kunder efterfrågar i allt högre grad möjligheten att kunna tidsboka ett besök på banken för personlig rådgivning i allt från stort till smått, samtidigt som kassatransaktionerna minskar. För att möta det förändrade behovet kommer vi från och med den 28 juni förändra våra öppettider för spontanärenden på fredagar på

Om du passerat banken längs med Lagan har du säkert

så sätt att vi har öppet till kl 13.00. Tidsbokade ärenden kan du nu

noterat att vi byggt på ett extra plan. De nya ytorna gör att vi ställe i ändamålsenliga lokaler. Ska du resa utomlands vill jag passa på och tipsa om möjligheten att beställa resevaluta via vår hemsida. Utbudet av valutor är nu mycket större än vad vi tidigare kunnat erbjuda

Ha ensormikmtigatr! skön

få hjälp med från kl 08.00 till kl 18.30 måndag till och med torsdag.

äntligen kan samla våra administrativa funktioner på ett och samma

Lars-Göran Persson, VD

bättre ! dningen ti ra ö g s att och var Hjälp os la frågor ågra enk n å p ra ntkort på e Sva v ett pres a n e g in ottn 0 :-. med i utl värde 50 Rökeriet, k .se och ssparban lm o h .la w ww . Gå in på tidningen klicka på

Ändrade öppettider från den 24 juni Från och med den 24 juni ändrar vi våra öppettider i växeln och på vårt kontor i Laholm. Luftiga, fr a takvåning. Bankens ny . ande utsikt med hänför

äscha kontor

srum

Kontantärenden: Mån, tis, ons 10:00 - 15:00 Tors 10:00 - 17:30 Fred 10:00 - 13:00

Foto: Shutterstock

Växeln är öppen: Mån, tis, ons 9:30 - 15:00 Tors 9:30 - 17:30 Fred 9:30 - 13:00

Omslagbild: Rökeriets goda Bröllopslax uppdukad vid Lagan i Laholm. Enkelt och gott i sommarvärmen. Det goda receptet hittar du här intill. Brudbuketten kommer från Flora Garden i Laholm, brudkronan har vi lånat från Röda Korset i Laholm. Övrig rekvisita är privat. Foto: Peo Persson Styling: Lena Björnberg.

Tidningen

en hälsning

ges ut av Laholms Sparbank, Stortorget 6, 312 22 Laholm. Tel vxl 0430-491 00. Våxtorp: Bygatan 13, 312 75 Våxtorp. Knäred: Dalavägen 1, 310 20 Knäred.

www.laholmssparbank.se Ansvarig utgivare: Lars-Göran Persson. Produktion & grafisk form: Björnbäret Design AB (www.bjornbaret.nu). Text: Diana Wennberg (diana.44015@telia.com)

en hälsning från

Foto: 2 · Peo Persson (www.fotografpeo.se) Laholms Sparbank om inget annat anges. Tryck: Veinge Tryckeri (www.veinge-tryckeri.se). Distribution: Posten.


h c o t l e k n Eott i sommarg värmen.

t s o k u r f r a m Som agan vid L

– VACKER MILJÖ, INTRESSANTA BERÄTTELSER OCH EN GOD FRUKOST.

t p e r ec

Sommaren 2012 genomfördes en rad sommarfrukostar vid Lagan med många intressanta talare. En favorit som nu kommer i repris. Under sju sommarmorgnar kommer det åter serveras en god frukost samtidigt som du får lyssna på spännande berättelser. 2 juli: Sofia Arvidsson intervjuas av Staffan Lindeborg 9 juli: Laila Adéle

16 juli: Dick Harrisson

23 juli: Fredric Karén

30 juli: Stellan Johansson

6 aug: Hans Rosenfeldt

13 aug: Lars Danielsson

Med hänsyn till önskemål från barnens föräldrar publiceras inte denna bild på internet

Trygga barn i trafiken

Foto: Johnni Törnemanman

Frukostarna serveras från kl 08.00 och föreläsningen startar kl 08.30. Frukostbiljetterna säljs på Laholms turistbyrå samt på respektive restaurang. Biljetter säljs även direkt vid frukosten i mån av plats. (Mer info www.laholm.se)

en Bank rar s spon

60 glada ungar fick reflexvästar av Laholms Sparbank. Syftet är att ge barnen en så trygg och säker tillvaro som möjligt när skolan genomför trafikutbildning med barnen i förskoleklass och årskurs 1. Ann-Charlotte Nilsson är lärare på Parkskolan i Laholm och berättar att barnen i förskoleklassen och årskurs ett, har haft trafikundervisning i skolan. Man har också gjort experiment med reflexer så att barnen skall se och förstå hur viktigt det är att man syns ordentligt. Stor glädje utbröt därför när Johnni Törneman från Laholms Sparbank dök upp och delade ut 30 reflexvästar till barnen. – Vårt syfte är förstås att ge barnen en så trygg och säker tillvaro som möjligt när barnen vistas i trafiken, säger Johnni Törneman. Västarna används i trafikundervisningen och under andra utflykter på stan. Dessutom används de av rastvakterna på skolan. – Jättebra och lätt för barnen att se var vakterna finns, säger Ann-Charlotte. Till glädje för både barn och vuxna alltså!

Rökeriets bröllopslax (ca 4 pers) 150-200 gr varmrökt laxfile i bit/person Salladsblad Sugarsnaps Cocktailtomater Färskpotatis 100 gr smör 1 citron

Räksås 1 burk crème fraiche 40 % 1 msk majonnäs 100-150 gr handskalade räkor 1 knippe dill, hackad (spar ett par kvistar till dekoration) Citronsaft Salt & peppar

Tillagning Koka potatisen. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, räkor och den hackade dillen. Spara några räkor för dekoration. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera så här : Lägg upp laxbitarna på fyra tallrikar, häll över smält smör. Klicka räksåsen över laxen. Lägg upp potatis, salladsblad, sugarsnaps och cocktailtomater. Dekorera med en dillkvist. Vill du ha varm lax kan du även ugnssteka portionsbitar med färsk lax: Sätt ugnen på 175°C . Lägg laxen i en ugnsfast form. Pensla med olja, salta och peppra. Sätt in i ugnen. Laxen är klar när innertemperaturen är ca 48-50°C. Servera med samma tillbehör på samma sätt. Vintips Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) 109 kr 12,0 %. Torr, fruktig smak med inslag av päron, gula äpplen, kex och grapefrukt. Serveras vid cirka 8°C . Smaklig måltid! Lennart och Ulla från Rökeriet Laholm har komponerat denna goda och enkla rätt.

rokerie www.

tlaholm

.se

en hälsning från Laholms Sparbank

· 3


Foto: MABA

Lars Andersson och Dick Niklasson driver Maba, ett företag specialiserat på produkter för glasindustrin. Caroline Johansson är bankens specialist på försäkringsfrågor och har hjälpt de båda företagarna till ett skräddarsytt "försäkringspaket".

a.se

.m a b www

MABA gör glasklara affärer På bästa skyltläge längs väg 117 ligger MABA. Ett företag som har stark anknytning till Laholm trots att postadressen är Halmstad. En hälsning har varit på besök och träffat två ägare, som brinner för att göra affärer och som gör det bra! Sedan de tog över 2002 har omsättningen ökat från 6 mkr till 22 mkr. Lars Andersson och Dick Niklasson köpte Maba 2002 och inledde därmed också sitt nya liv som företagare.

4 ·

et blev till att halvera lönen och lämna in tjänstebilen, säger Dick och skrattar. Vi jobbade båda i stålbranschen hos Bröderna Edstrand, eller BE-Group som det heter numera, och vi lärde känna varandra genom jobbet.

är vi 8 anställda och omsätter 22 mkr. Så det har ju gått uppåt och vi har haft förmånen av en obruten uppgång hela vägen. Vi köpte ett friskt bolag, vi hade en bra revisor som hjälpte oss vid övertagandet och vi visste att säljarna gärna ville ha en lokal köpare. Så lite tur har vi väl också haft, kan man säga.

Vad har ni för verksamhet? – Maba importerar produkter för glasmästare, planglas industrin, ramgrossister och ramverkstäder. Den gemensamma nämnaren är att alla våra produkter har en anknytning till glas. Vi har ett stort sortiment med över 7.000 artiklar. Det är beslag av olika typer, räcken för glasbalustrader, skjutdörrsystem med mera. Men det kan också vara verktyg, kitt, fogmassor, eller skyddskläder för glasindustrin. Vi har även ett sortiment som riktar sig till ramverkstäder och fotografer. Där hittar man allt från fotopapper till upphängningsanordningar och olika typer av tejp. Men allt har en anknytning till glas.

Hur ser marknaden ut? – Glasbranschen har en enorm potential, vilket vi ju har nytta av, förklarar Lars. Och det händer mycket. Det behövs rostfria räcken och stolpar, beslag o s v och det sätts upp glasfasader överallt. Så det gäller att hänga med. Vi har utvecklat vårt sortiment under de här åren och idag finns bara 30 % kvar av de gamla produkterna.

Vad heter kunderna? – Vi har stora kunder på planglas sidan, som Emmaboda Glas och Saint Gobain, men vi jobbar också mot glasmästerier typ Berlings Glas i Halmstad.

Hur marknadsför ni er? – Mycket är munmot-mun metoden, säger Dick. Vi har en alldeles nylanserad hemsida med en webbshop. Vi har också vår egen katalog som produceras i huset och som går ut till 3.000 kunder och återförsäljare. Vi deltar även ibland på mässor, men oftast faktiskt för att besöka våra leverantörer, eller söka nya. Vi har cirka 100 leverantörer som vi handlar av.

Hur har utvecklingen varit? – Vi köpte ett igångvarande företag 2002, säger Lars. Då omsatte företaget 6 mkr och hade en anställd. Idag

Vad driver er? – Jag tror att vår framgång delvis beror på att vi fokuserar på det som vi är bra på. Nämligen att göra affärer. Det är försälj-

en hälsning från Laholms Sparbank

ningen som är vår styrka, vi gillar utmaningen i att få en affär i hamn. Att bygga en affär är aldrig en spikrak väg. Det är det som är intressant och spännande. Hur löste ni företagsköpet? – Det är alltid svårt att komma till en bank utan eget kapital, även om det företag vi ville köpa var friskt och hade en hyfsad omsättning. Vi fick också nej hos flera banker och är väldigt glada för det mottagande som Laholms Sparbank gav oss. De hjälpte oss att ordna finansieringen på mycket kort tid. Det handlar väldigt mycket om att hitta en partner som man får förtroende för. Vi har fokuserat på att amortera ner våra skulder till att börja med och därefter har vi betalat i kapp pensionsförsäkringar och andra försäkringar. Med bankens hjälp har vi skapat en personlig grundtrygghet som känns säker och bra, avslutar Lars.

KORTA FAKTA OM MABA AB Maba har sitt ursprung i ett företag som startade redan 1953 och som då hette Mabu. 2002 tog de nuvarande ägarna, Lars Andersson och Dick Niklasson, över verksamheten. Företaget är grossister till glasbranschen. Produkterna utgörs av olika typer av beslag, räcken, skjutdörrsystem m m. Alla produkter i sortimentet har någon form av anknytning till glas. Glasmarknaden är mycket stor och företaget gör i dagsläget affärer med våra nordiska grannar men också med de baltiska länderna och flera länder i Europa. Nyligen resulterade kontakter med Kina, i nya spännande affärsmöjligheter. Företaget har 8 anställda. Kunderna är de stora planglastillverkarna, men också traditionella glasmästerier, ramverkstäder med flera.


en Bank rar s spon

kunna etag Carecipe, hoppas Agnes Björkmans för g. Casandra Hallberg och eta as för att engagera sig i der

locka många

sv o l r a m m o S r e r ö n e r p e r t en

na

Nu drar Sommarlovsentreprenörerna i gång för tredje året i rad. Bakom det hela står kommunens Näringslivsenhet. Det här skall ses som en träning i entreprenörskap, berättar Robert Nordin som är ansvarig handledare. Ungdomarna får söka för att komma med bland entreprenörerna.

I år har vi haft ett 30-tal sökande och vi tar in 15 stycken. Urvalet görs med hjälp av intervjuer. Personliga egenskaper och en bra affärsidé är avgörande för att man skall få komma med. Företagsidéerna varierar ganska mycket – från väldigt enkla till ganska avancerade. Sommaren inleds med en veckas kick-off där sommarlovsentreprenörerna får handledning så att de kan komma igång med sitt företagande. Det blir ett sätt att prova på hur det är att vara entreprenör. Kommunen och flera företag i kommunen bidrar till den pott som ungdomarna kan söka pengar från till sina projekt. Laholms Sparbank skjuter till 10.000 kr. Agnes och Casandra entusiastiska entreprenörer Två 16-åriga tjejer, Agnes och Casandra, som båda går i nionde klass på Våxtorpsskolan har ett riktigt ambitiöst mål. Tjejerna har även fått starta sitt företag lite tidigare än de andra entreprenörerna, för att hinna med. Casandra berättar: – Vår idé går ut på att vi ska skriva en kokbok med recept från krögare, profiler och kända personer i Laholm. – Vi vill göra en kokbok som får laholmarna att känna sig hemma i kommunen. Till varje kapitel kommer vi att inleda med en krönika, och i boken kommer läsaren att få följa med på möten som vi gjort, säger Agnes. Tjejerna kommer själva att ta alla bilder och skriva och redigera recepttexterna. Boken kommer att ha över hundra sidor och en upplaga på ca 500 ex. Bokrelease blir det runt den 20 juni – om allt går vägen – på Laholms Bokhandel. Boken kommer sedan att säljas på olika event och evenemang, samt ”vid dörren”. Tjejerna har dessutom skaffat en del återförsäljare som är intresserade av att sälja boken. e re c ip .se/ca – Vi hoppas självklart att många ska vara intresserade k o o b .face av boken, och att många vill säja den, säger Casandra. www Priset blir förmodligen 150 kr varav 2 kr för varje såld bok kommer att gå till Hjärt- Lungfonden. Med boken finns det även ett samarbete med Friskis&Svettis, Laholm.

Eleverna på Osbeckgymnasiet har fått lära känna tre nya ”lärare” under vårterminen. I samarbete med skolan går Laholms Sparbank in och föreläser i viktiga ämnen, som alla har anknytning till vardagsekonomi och till verkligheten utanför skolan. Sara Tuvesson till vardags rådgivare på banken berättar. – Det är första gången vi gör det här på gymnasiet i årskurserna 1 – 3. Materialet har Swedbank jobbat fram tillsammans med skolverket och vi har anpassat det till vår verklighet. Det är Christel Alm, Johnni Törneman och jag själv som har förberett materialet och som har undervisat under våren. Sju ämnen – Vi delade upp ämnena oss emellan och har undervisat i sju klasser vid 26 tillfällen. Sju olika ämnen, som alla ingår obligatoriskt i läroplanen, har diskuterats. Ämnena var: att studera, att flytta hemifrån, att börja jobba, att spara, vardagsekonomi, att låna och att bli sambo. Jätteviktiga ämnen som många ungdomar helt klart behöver lära sig mer om.

Pe n ga rna o c h livet

Många frågor – Eleverna i åk 3 hade förståeligt nog flest frågor då de snart lämnar skolan och ska ut i verkligeheten som vi pratar om. I en del klasser blev det en livlig debatt. ”Skall man ställa sig i bostadskö? Skall jag börja spara? Hur hög är egentligen skatten? När får man A-kassa?” med flera frågor. Uppskattat – Det känns som att eleverna uppskattar att vi kommer. Det blir ett avbrott med en ”ny lärare” och kanske litet mer från verkligheten. Även lärarna tycker att samarbetet är positivt.

Sara Tuvesson från

Laholms Sparbank

på Osbecksgymnasie

t.

Viktigt prov – Allt avslutas med ett prov och resultatet räknas in i betygsättningen för ämnet, så det är viktigt att eleverna är med på lektionerna. 144 elever från åk 1 – 3 deltog i provet som hade 32 frågor. Frågorna hade Johnni Törneman satt ihop och till nästa år kommer lärarna att lägga till några frågor – för att kunna få möjlighet att sätta ett högre betyg. Mycket jobb – Det har varit ett stort arbete för oss. Det har tagit mycket tid, men har samtidigt varit väldigt roligt. Det är första året vi gör det här och det är meningen att samarbetet skall fortsätta. Hittills har ingen annan bank tagit på sig detta och det är ju alltid kul att vara ensamma om en god sak. Bra att vi kan bidra med våra kunskaper för att hjälpa ungdomarna ut i verkligheten, avslutar Sara.

en hälsning från Laholms Sparbank

· 5


Svårare att låna till bostad? Det stämmer att det har blivit svårare att låna pengar hos bankerna. Orsaken är framför allt att reglerna för bankernas utlåning har skärpts sista året och detta medför att bostadsköparna behöver en större egen insats än tidigare. Med facit i hand är ju det ganska bra. Om man av någon anledning skulle vilja sälja sitt hus, kan detta resultera i en restskuld om huspriserna sjunkit. Det kan medföra tuffa lånekostnader under många år och det kan även vara ett hinder för att kunna köpa en ny bostad. Genom vårt nya Spara & Bo paket får du som framtida bostadsköpare möjligheten att låna mer om du samtidigt sparar. Sparandet har aldrig varit viktigare än nu, det kan vara direkt avgörande för dig i ditt

bostadsköp. Exempel: Om du sparar 3000 kr per månad så har du efter ett års sparande, tillsammans med ditt nya lån, ca. 145.000 kr till en kontantinsats eller topplån.

Spara & Bo

Spara först, låna sen Spara & Bo är vårt nya erbjudande till dig som planerar att köpa en bostad inom en snar framtid. Vi vet att många bostadsköpare inte har råd med hela kontantinsatsen, men med Spara & Bo ställer du in siktet på ett nytt hem och vi hjälper dig med extra hög ränta på sparpengarna. Efter ett år kan du dessutom få låna* upp till tre gånger det belopp du har sparat ihop. Till topplånet till exempel.

.

* Efter kreditprövning enligt Laholms Sparbanks normer

! NYHET ra & Bo om Spa s s o a Fråg 49100 0430-

6 ·

en hälsning från Laholms Sparbank


Ömsesidigt utbyte. Jonatan Jacobsson är Lilla Tjärby Trädgårds "egen" bankman. De får goda råd i bankärenden och Jonatan får lära sig sköta om den nya rhododendronbusken.

SEN VÅR FÖRKORTAR SÄSONGEN, MEN

Lilla Tjärby Trädgård blomstrar Denna sena och kalla vår besöker vi Lilla Tjärby Trädgård en dag i slutet av april. Penséerna trängs på borden, men annars ligger det mesta fortfarande i startgroparna. Lilla Tjärby Trädgård startade 2008 och nu, fem år senare, finns stora utvecklingsplaner för företaget. Ordet växtkraft känns berättigat. Det framgångsrika trädgårdsföretaget, med en omsättning som ökat år från år, drivs av Christina och Henrik Johansson. När vi träffar dem i växhuset ber vi dem berätta om bakgrunden.

Värdefulla kontakter – Under alla år har jag dessutom jobbat som säljare för Södra Århults Torv. Det gör jag för övrigt fortfarande. Mina ”torvkunder” är ju odlare och jag har därmed har fått ett fantastiskt kontaktnät och har kunnat hitta prisvärda och högkvalitativa växter hos seriösa leverantörer. Eftersom vi inte driver upp några växter själva, betyder detta otroligt mycket. Det är en ovärderlig fördel för försäljningen i vår växtbutik. Anläggning ökar – Det betyder också mycket att vi har flera ben att stå på. Jag har redan nämnt torven, och våra duktiga växtleverantörer. Anläggning och skötsel av trädgårdar är en annan mycket viktig del för oss. Vi är återförsäljare av Benders marksten och när vi pratar anläggning, menar vi plattsättning, uppförande av murar, trappor med mera i just marksten, men också ren trädgårdsskötsel som t ex gräsklippning, grävjobb med mera. Anläggning och skötsel är den del som ökar mest. Där känner vi ett stort uppsving, inte minst i år.

Banken ett stöd – Jag vill faktiskt också nämna banken som en viktig kugge i vår framgång. Det betyder otroligt mycket att man, som egenföretagare, har en bra personkontakt med banken. Att man känner att de har förtroende för mig som person och att de är intresserade av företagets utveckling. Man har ju ett stort ansvar med sex till sju anställda. Idag stirrar vi oss ofta blinda på om kalkylen går ihop, men man får inte glömma människan bakom. Vi har alltid haft full uppbackning av Laholms Sparbank och känner ett gott stöd. Stora planer – Vi köpte en gård någon kilometer härifrån för två och ett halvt år sedan. Nu bor vi där och tanken är att vi skall flytta verksamheten dit. Vi har påbörjat renoveringsarbetet och utgår redan nu från gården med anläggning och skötsel och

Foto: Lilla Tjärby Trädgård

– Det finns flera orsaker till att vi har lyckats så här långt, säger Henrik. Jag hade redan ett etablerat företag HJ Trädgårdsservice, som gav oss en bra grund att stå på. Det var inarbetat sedan några år tillbaka och det fanns ett kapital i företaget.

rbyt r lillatja . w w w

.se adgard

har byggt nya bättre personalutrymmen o s v. 2015 hoppas vi kunna starta där borta, om tillstånd och all byggnation är klart. Nya växthus och ny butik – Då skall det finnas ett större växthus på cirka 600 kvm. Vårt befintliga växthus flyttar dit och kommer att användas som odlingshus, så att vi kan odla fram det som är mest prispressat t ex penséer och pelargoner. På gården finns ett gammalt grishus, som skall renoveras och byggas om till försäljningslokal. Vi tror mycket på det här. Vi kommer att få ett bättre skyltläge och kommer att kunna öka försäljningen. Men det är klart, det kräver en bra relation med vår bank, säger Henrik och skrattar.

KORTA FAKTA OM LILLA TJÄRBY TRÄDGÅRD AB HJ Trädgårdsservice startade 2003 och ombildades 2008 till Lilla Tjärby Trädgård AB. Företaget ägs och drivs av Christina och Henrik Johansson, båda med lång erfarenhet i branschen. Säsong från mars (ett normalt år) till slutet av november. Företaget har 9 anställda i säsong. Lilla Tjärby Trädgård är återförsäljare för Södra Århults Torv och Benders Marksten. Anläggning (plattsättning mm)och skötsel av trädgårdar står för den största delen av omsättningen, men företaget erbjuder också planering av nya trädgårdar och driver en växtbutik i Lilla Tjärby. Kunderna finns i Laholm med omnejd.

en hälsning från Laholms Sparbank

· 7


– Tack, tack. Jag blev oerhört förvånad och väldigt glad över priset och prissumman. Priset delades ut i samband med visningen av ”Avalon” under filmdagarna och jag hade bara förväntat mig en blomma, men känner mig mycket hedrad och litet överraskad. I kväll är du ”Limpan” i Allan Edwalls pjäs på Halmstad Teater. Kommer vi att få se den i Laholm? – Ja, faktiskt. Vi har en extrainsatt föreställning den 26 maj på Laholms Teater. Det är fantastiskt roligt att det gick att genomföra. Hur många föreställningar gör du under turnén med Limpan? – Jag har gjort 45 stycken i Stockholm på Teater Brunnsgatan och nu är det väl cirka 30 under turnén.

Johannes Brost är tillbaka i Laholm. Både som vår kanske populäraste sommargäst och som medverkande i Laholms Sommarspel. I slutet av maj kan vi se honom i en extrainsatt föreställning av den kritikerrosade pjäsen Limpan på Laholms Teater. Och senare i sommar medverkar han alltså i sommarspelet Gnistan, där han har en av huvudrollerna. Vi fick en pratstund med honom i Halmstad tidigare i våras. Dagarna dessförinnan mottog han Laholms filmpris. Så jag börjar med att gratulera till priset.

L a hol m ur t e r h c tu r o

Hur går turnén till? Det är ju en enmansföreställning. Kör du runt själv? – Nej, det är Jan de Laval, som med sitt produktionsbolag ansvarar för turnén. Vi åker helt enkelt i hans bil och har dekoren med oss. Och den är väldigt liten. Det är en stol och en luftballong och så mina kläder! Det var ju utsålt här i Halmstad. Har det varit så hela turnén? – Ja, det har varit väldigt mycket folk. Det är förstås jättekul. Hur förbereder du dig under en turnédag? – Vi kan ju ta i dag som exempel. Jan och jag har rest från Jönköping till Halmstad. Sedan har jag varit iväg och tittat på mitt sommarboende i Laholm, som nu är klart. Jag har inte hunnit äta… Det får bli sedan. Och så intervjuar du mig här nu och klockan 17.00 åker jag till teatern och installerar mig. Föreställningen börjar 19.00 och en timme innan går jag runt och memorerar och repeterar. Under ett antal år var det ganska tyst kring dig sedan kom rollen i Bröllopsfotografen. Limpan är en succé och tidigare i vår fick du en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i just Avalon. Plötsligt ser vi dig överallt och i hur många projekt som helst. – Javisst det är väldigt kul! Det är härligt när det går bra. Känns det som en liten revansch? – Det är många som har frågat mig det, men jag ser det inte så. Det är ju så i den här branschen. Det finns väldigt många begåvade skådespelare som aldrig

8 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

får chansen och får man inte det så syns man inte. Jag har ändå haft jobb under alla åren och har nu fått några riktigt bra roller och sedan Limpan. Då blir man blir synlig. Sedan föder det ena det andra. Har du märkt någon markant skillnad på intresset kring dig efter Guldbaggen? – Ja, det ringer väldigt många från olika TV produktionsbolag som vill ha med mig i diverse mer eller mindre seriösa sammanhang. Men jag har sagt nej till alla utom till ett. Det heter ”Vem tror du att du är?” och det skall bli väldigt intressant. Men annars har jag helt enkelt inte tid. Nu har jag min turné och sedan skall jag filma i Norge (i TVserien Lillyhammer) och sedan skall jag filma med Ulf Malmros, jobba med mitt eget projekt (som jag inte kan avslöja ännu) och dessutom medverka i Gnistan i sommar. Vem är du i Gnistan? – Jag kallas för ”Utroparen” och är den som för berättelsen framåt. Det handlar om epoken när vattenkraften byggdes ut i Lagan och spänner över 100 år. Jag känner regissören Björn Holmgren sedan tidigare, så det är väl delvis hans förtjänst att jag medverkar. När jag så småningom fick manuset bestämde jag mig direkt. Det skall bli jättekul, framförallt att det görs i Laholm eller ja, Knäred. Jag vill gärna vara här. Hur länge spelar ni? – Vi har genrep den 5/7 och premiär den 7/7 och sedan skall vi göra 12 föreställningar. Laholm har en särskild plats i ditt hjärta. Berätta! – Jamen jag är ju hedersmedborgare…. Nej, men min mormor och morfar bodde i Veinge, där de drev Veinge Järnvägshotell. Min mamma växte upp där och det finns många minnen därifrån. Det är väl därför ”Vem tror du att du är?” lockar mig. Jag vet inte så mycket om min släkt så det skall bli spännande. Mormor träffade en tysk man som hon gifte sig med. Det var tre bröder som kom från Tyskland och en stannade i Veinge och de andra åkte till Amerika. Så mycket vet jag, men det skall bli väldigt intressant att få veta mer. Du säger att du har hittat ditt sommarboende – är det en ny stuga nu då? – Nej, detta är tillfälligt i sommar bara. Men jag kommer att vara i Laholm under nästan tre månader och då skall jag leta efter ett hus. Du vill tillbaka? – Jag SKA tillbaka! Är det rötterna som drar? – Ja visst, det är det.


En skåra för varje älg i bössans stock. Vi räknar till 45 stycken. Många jakthistorier blir det när Bertil börjar berätta. 90 år ung och med mycket glimt i de blå ögonen.

En ovanlig bankkund från Våxtorp Vi har träffat Bertil Johansson från Våxtorp. En entusiastisk och skicklig jägare, med stor kärlek till skog och mark. Om Bertil sägs det att han är en så lyckosam jägare för att han blir sittande på sitt pass. Han är envis och kan konsten att vänta. Det skulle man kunna säga om honom som bankkund också. I hela 45 år har han varit Sparbanken trogen. ertil är pensionär sedan många år. Faktum är att han har fyllt hela 90 år i februari. Det är svårt att tro. Med glimten i ögat berättar han både jakthistorier och barndomsminnen. Vi sitter i det trivsamma vardagsrummet och hustru Asta sitter med. Ganska snart kommer kaffet på bordet. Det är väldigt roligt att lyssna på Bertil. Han berättar livfullt och med eftertryck. Ibland har jag litet svårt med hans sydhalländska dialekt. Hur många vet t ex vad en ”mossarugga” är? Men vi börjar väl från början. Bertil är född och uppvuxen i Fladalt på Hallandsås. Fadern drev lantbruk och i familjen fanns sex barn.

Inte bättre förr – Det var vanligt med barnrika familjer. Min bästa vän under barndomsåren hade t ex 10 syskon. Vi gick i småskolan i Fladalt och jag minns att många hade väldigt lång skolväg. Sex kilometer var inte ovanligt och då skall man komma ihåg att vi gick. Det fanns inga skolskjutsar. Men jag bodde nära, bara 300 meter från skolhuset. Senare till storskolan i Yllevad blev det längre. Redan i första klass hamnade jag bredvid Uno som blev min bästa kamrat. Vi satt bredvid varandra sex år i rad och sedan också i fortsättningsskolan. Uno fick jobb i Kronoskogen efter skolan. Det var ett hårt jobb. Då fanns ju inga motorsågar t ex. Uno blev sjuk i TBC och dog bara 20 år gammal. Det var inte alltid bättre förr – mycket slit och tuffa levnadsvillkor.

Första köpet – Jag blev lantarbetare och har provat på flera yrken under åren. Jag har haft egen taxirörelse och har jobbat som lastbilschaufför. Under kriget blev jag motorcykelordonnans, säkert bara för att jag sa att jag hade motorcykel hemma!

Så småningom träffade jag Asta och vi gifte oss 1948. Två år senare ville vi köpa min farbrors gård i Jonstorp. Den var mycket nedgången och hade stort renoveringsbehov. Dessutom ville vi bygga nytt framhus. Det var klart att det behövdes pengar. Det blev dags att gå till banken.

Förhandlig på banken – Man fick prata grant med dem, minns Bertil. Bankdirektören hette Ernst Gyllensvärd. Han hade stor auktoritet, men var alltid mycket korrekt. Med vid förhandlingsbordet satt också två andra banktjänstemän. Nu skulle det godkännas om vi fick låna. Detta var 1950. Då var jag 27 år gammal, men det gick vägen, vi fick vårt lån och har sedan dess aldrig bytt bank under alla dessa år. 1952 flyttade vi in i vårt nya hus och nu har vi varit gifta i 65 år! Det blev fler förhandlingar med åren. Vi övertog min fädernegård och köpte till ytterligare mark. Till slut var vi den största markägaren i Fladalt. Asta och jag drev jordbruket fram till 1993, i 43 år. När jag pensionerade mig tog vår son Olle över gården. Numera är marken utarrenderad och Olle jobbar på Jonab. Det går inte att leva på småbruken längre.

Jakt på fritiden – Efter pensioneringen har jag förstås fortsatt att jaga. Att vara i skog och mark är, och har alltid varit, ett stort intresse. Jag sköt min första älg vid 17 års ålder och har lyckats med doublé på älg tre gånger. Det handlar om tur och litet envishet. Att kunna vänta. Jag har väl skjutit 45 älgar under åren, men nu blir det oftast vildsvin, som ju har ökat otroligt. Under de år vi har haft grisar i skogarna här har jag nog skjutit 50 stycken. Asta har packat min matsäck till jakten under alla år.

90 år ung – Det var trevligt att hålla kalas och bli firad. Vi hyrde Våxtorps hembygdsgård, så att alla skulle få plats. Barn och barnbarn och t o m barnbarns barn kom resande. Men egentligen tycker jag nog (när man blivit så här gammal) att man istället för att gratulera mig, kunde säga: ”Jag får beklaga – att du blivit ett år äldre”. Jag lämnar Bertil och hans Asta. Intervjun som skulle ha tagit en timme drog ut på tiden. Jag är glad att ha fått träffa ett härligt gammalt par och att få lyssna på Bertils historier och hans humor och att däremellan höra Astas lågmälda kommentarer. Vi är nog inte lika uthålliga längre.

en hälsning från Laholms Sparbank

· 9


BEVAKNINGSGRUPP I CENTRALA LAHOLM Polisen i Laholm ser gärna att det startas en bevakningsgrupp i centrala Laholm igen. Vi hoppas att det skall finnas intresse för att dra igång en ny grupp. Laholms Sparbank är villiga att ställa sig bakom projektet och sponsrar en ny bevakningsgrupp. Kontakta Johnni Törneman, Laholms Sparbank, på tel 0430-491 14 om du är intresserad av att gå med i bevakningsgruppen.

Närpolischef Mikael Eliasson har många unga kollegor i sitt lag. Mycket positivt, säger han. De är väl uppdaterade på it-teknik och sociala medier.

Närpolischefen tror på samverkan Polisen i Laholm jobbar hårt för att skapa en tryggare vardag för alla laholmare. Och man har också gjort stora framsteg när det gäller bostadsinbrott. Hittills i år har de minskat med 60-70 % jämfört med föregående år. Vi ställde några frågor till Närpolischef Mikael Eliasson för att få veta litet mer om dagsläget och om hur de jobbar. Hur ser kriminaliteten ut i Laholms kommun? – Vi fokuserar på två olika problemområden. Det ena är inbrott i bostäder, dvs grova stölder och det andra är narkotikabrott. När det gäller narkotikabrottsligheten så fokuserar vi mest på ungdomar och de som är i ingångsstadiet till ett missbruk. Det är de två största problemen som vi ser i Laholm och de är där vi sätter in störst resurser. Det är också så att narkotika och bostadsinbrott ofta går hand i hand. – Vi har väldigt få våldsbrott i offentlig miljö, alltså på gator och torg. På det viset är Laholm en väldigt trygg plats. Den farligaste platsen i det sammanhanget är faktiskt hemmen. Kan ni lösa många inbrott? – För två år sedan var Laholms kommun den kommun som var näst mest drabbad av bostadsinbrott i Sverige (räknat per 100.000 invånare). Det är ju inte så smickrande. Men vi har satt stort fokus på detta och vi har också gjort framsteg. Förra året hade vi det lägsta antalet bostadsinbrott sedan 2007. Under januari, februari och mars 2012 hade vi 72 bostadsinbrott och i år har vi haft 25 stycken. Varje inbrott vi kan förhindra är en enorm vinst.

10 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

Hur många poliser finns det i Laholm? – Vi är ungefär ett tjugotal poliser som jobbar med allt från det brottsförebyggande till utredningar. Utöver de poliser som är stationerade i Laholm har vi ett nära samarbete och samverkar med övriga polisresurser i länet. Det är en stor bredd på våra arbetsuppgifter. Vi har en ung kår och det är ett jättelyft att vi har fått in unga kollegor som är insatta i den nya tekniken, sociala medier osv. Det är en stor framgångsfaktor i vårt arbete att vi har unga och målmedvetna kollegor. Vad kan laholmarna göra för att minska riskerna för t ex inbrott i villan? – Jag tycker att man skall gå med i Grannsamverkan som polisen arrangerar. Det är helt ideellt och det handlar om att bevaka varandras bostäder. Man tömmer varandras postlådor på semestern, man skottar uppfarten om det snöar etc. Man sätter upp belysning och rörelsedetektorer. Man byter också telefonnummer med varandra och ser man något misstänkt så kontaktar man polisen. Vid pågående brott skall man för övrigt alltid ringa 112. Skyltar och klisterlappar på dörrarna talar om att Grannsamverkan finns i ett bostadsområde.

Kan vi göra mer? – I Laholms kommun har vi också väldigt väl fungerande Bevakningsgrupper på flera håll. Bevakningsgrupperna har ett tätare samarbete med polisen. De är ute i princip varje kväll och tar kontakt med polisen och rapporterar innan de kör ut. Vi har långa avstånd i kommunen och de kan göra stor skillnad genom att t ex följa efter en misstänkt bil tills vi kommer på plats. Det är också helt ideellt arbete, men på flera håll drivs bevakningsgruppen som en förening och kan få föreningsstöd. Ju fler medlemmar bevakningsgruppen har desto enklare blir det. I Mellbystrand t ex är man över 100 man och där är varje medlem ute en gång varannan månad kanske. Det här vill vi gärna bygga ut till fler platser i kommunen. Hur vill du att ni skall jobba framöver? – Jag tror mycket på ett projekt som pågår nu och som handlar om samverkan med socialtjänsten och med andra myndigheter, företagare osv. Här tittar vi på hur vi kan jobba med sociala insatsgrupper, vilket innebär att försöka fånga upp personer som kanske kommit in på fel spår, som kanske har börjat missbruka. Det gäller att få dem att avbryta sin kriminalitet genom att alla samverkar. En del myndigheter har sträng sekretess vilket faktiskt hämmar oss ganska ofta. Man kan då ingå ett avtal med ungdomen och föräldern att vi har ett samtycke om att upphäva sekretessen. På det sättet får vi en helhetsbild och kan diskutera insatser med arbetsförmedlingen, psykiatrin, socialtjänsten etc. Det gör det mycket lättare att jobba med en individ eller en hel familj. Syftet är ju att avbryta kriminaliteten och få ungdomen in i en så normal vardag som möjligt. Det är ett stort och viktigt projekt som vi är i startgroparna för. Längst har vi kommit i samarbetet med Räddningstjänsten som vi samverkar med i det brottsförebyggande arbetet, då främst genom så kallade trygghetsvandringar.


Projektarbete i skolan

Projektarbetet i gymnasiets tredje årskurs skall redovisas under vårterminen. Eleverna har en handledare på skolan till sin hjälp under arbetet. Syftet är att eleverna skall lära sig driva ett projekt, hålla sig till tidsramar, innehålla en eventuell budget o s v. Man lägger också vikt vid noggranhet i disposition, sammanfattning och angivande av källor. Alltså själva uppställningen av projektarbetet. Det är den skriftliga presentationen och hur man har jobbat som vägs in vid betygssättningen. Eleverna får på köpet, träna att ta ansvar och arbeta självständigt. De får med sig värdefulla erfarenheter.

e hällsvetenskapliga linj cksgymnasiets sam be Os n frå on rss n. La h Lova r varit Josefine Hervé Baron Nordquist oc kornas handledare ha a Nilsson, Nathalie minnen för livet. Flic v ga h Rebecca Havel, Lovis oc m de de bete som förändra gjorde ett projek tar

Tidigt i våras körde fyra tjejer från Osbecksgymnasiet en fulllastad minibuss till ett Barnhem i Riga. Resan var en del av det projektarbete som flickorna jobbat med i nästan ett år. Men resan blev något mycket mer än bara ett skolarbete. Vi fick minnen som vi kommer att bära med oss hela livet, intygar tjejerna med en mun.

en Bank rar s spon

Resan – Vi startade från Laholm på tisdagen i februarilovet och var hemma igen på lördagen, berättar Lova. Vi körde först bil till Stockholm – en minibuss som Lovas pappa sponsrade oss med. Sedan blev det färja till Riga, som tog hela 18 timmar. I Riga hade vi sedan inte så långa körsträckor och allt gick bra. Vi är duktiga chafförer! fnissar tjejerna. Vi lyckades också hålla vår resebudget, vilket var viktigt för projektet, förtydligar Lovisa. I Riga bodde vi t ex på ett billigt hotell utanför staden.

Mycket mer än bara ett projektarbete

Lovisa Nilsson, Rebecca Havel, Nathalie Baron Nordquist och Lova Larsson har fått se och uppleva en annorlunda verklighet i ett av våra närmaste grannländer. – Vi bestämde oss tidigt för att vårt projekt skulle handla om biståndsarbete och började söka kontakter med barnhem i Lettland, berättar Lovisa. Men det var svårt att själva hitta ett lämpligt ställe. Så småningom kom vi i kontakt med en grupp tjejer i Stockholm som gjort ett liknande arbete och blev erbjudna att ta över deras ideella organisation, som heter Destination Lettland. Det var så vi fick kontaktuppgifterna till det barnhem, som de hade besökt.

Barnhemmet – ”Vårt” barnhem i Riga är samtidigt en specialskola och ett internat. Där finns 70 barn, säger Rebecca. Alla barn har någon form av handikapp. Det är barn med autism, barn med downs syndrom, förståndshandikappade barn och rullstolsbundna barn. Det är rent krasst sådana barn som hamnar på barnhem i Lettland. Barnen var från 7 till 18 år. Standarden var väl OK men väldigt enkel och ganska kal, tyckte vi. Insamlingen Nathalie fyller i: – När vi började samla in kläder och material var vi noga med att informera om att mottagarna var handikappade barn. Vi försökte få med så många pedagogiska leksaker som möjligt. Plus förstås varma kläder och skor med mera. Vi fick väldigt bra gensvar och fick in väldigt mycket. Vi blev t ex sponsrade av leksaksbutiken och bokhandeln här i Laholm med bl a skolmaterial och jättefina leksaker, papper, pennor, m m. För insamlingen har vi dessutom sökt pengar från företag och olika fonder och stiftelser. Vi skrev helt enkelt till dem och sökte ekonomiska bidrag. Och vi har fått ganska stora bidrag t ex 5.000 kronor av Laholms Sparbank.

I Riga – Det var helt fantastiskt att komma fram, säger Lova. Barnen blev verkligen jätteglada över allt vi hade med. Även sådant som vi kanske inte tyckte var så fint tog de emot med öppna armar. Vår kontaktperson med barnhemmet heter Liana och hon pratar flytande svenska. Det är genom henne som vi har kunnat sköta kontakten från Sverige. Liana är medlem av en ideell organisation, Velki Association, som brukar hjälpa barnhemmet och hon var också till stor hjälp för oss. Liana gör ett fantastiskt arbete för att ändra letternas synsätt på handikappade. – Hon tog oss också med hem till en familj i Riga, som har ett autistiskt barn, berättar Rebecca. Där var det verkligen nedslitet och de bodde väldigt trångt. Fem personer i en liten tvåa. Då har de det ändå relativt bra i städerna, eftersom de har arbete. Men ute på landet är det ännu värre. Det är svårt att tänka sig. Minnet Projektarbetet är nu inlämnat och godkänt. Flickorna har fått med sig en massa nya erfarenheter och kanske en ögonöppnare. Lettland ligger så nära, men ändå så långt borta. – Detta är ett minne för livet, säger Lova. Man var nästan psykiskt utmattad när vi kom hem. Och vi pratade mycket med varandra, vi behövde ventilera våra upplevelser. Det var fantastiskt att se barnens enorma glädje över det vi hade med oss. Vi vill gärna tacka alla som har hjälp till, sponsorer och alla andra, som har förverkligat detta. Utan dem hade det inte gått. Vi kommer aldrig att glömma den här resan.

en hälsning från Laholms Sparbank

· 11


Östra tunneln genom Hallandsåsen

Foto: www.trafikverket.se

Vinprovning på Arilds Vingård

Foto: www.arildsvingard.com

Höganäs Saltglaserat

Foto: www.saltglaserat.com

Då är du välkommen att följa med på årets Pensionärsresa! Vi börjar dagen kl 08:00 med en kortare busstur till Hallandsåsen och Trafikverkets utställning av tunnelarbetet. Med hjälp av bilder, filminstallationer och guidning får vi veta mer om Hallandsåstunneln och moderniseringen av den svenska järnvägen. Här bjuds vi även på fika.

Vi åker med LK Buss

Efter vårt besök vid Hallandsås beger vi oss söderut till Höganäs där vi ska vara kl 11:30 för en rundtur i Höganäs Saltglaserats utställning. Lunchen intas kl 13:00 i Sandflygsgårdens restaurang som också ligger i Höganäs. Kl 14:30 gör vi dagens sista stopp vid Arilds Vingård. Här får vi en guidad tur på vingården och en möjlighet att provsmaka gårdens vin i helt rätt miljö. Besöket på Arilds Vingård avslutas med eftermiddagsfika.

Pris 400:-/pers.

Vill du följa med? Köp din biljett på något av våra kontor!

Vi upphör med utländsk valuta Den 1 juni 2013 upphör banken med utländsk valuta men du kan på ett enkelt sätt köpa valutan dirket via vår hemsida. Valutan får du per post inom tre dagar.

1. Gå in på www.laholmssparbank.se och klicka på flygplanet.

2. Välj valuta, fyll i hur mycket du vill köpa för, lägg i kundvagnen och gå sedan till kassan.

3. Fyll i dina uppgifter och betala direkt med kort. Efter tre dagar hämtar du valutan på närmaste postutlämning.

12 ·

en hälsning från Laholms Sparbank

Foto: www.lkbuss.se

är och n o i s n e p u rbank? Är d a p S s m l o kund i Lah

En hälsning 1 2013  

Information from Laholms Sparbank