Page 1

Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet Marts 2018

Magasinet er gratis på tryk og gratis online Meld dig til på www.logfmagasinet.dk og få det direkte i din inbox

Temaer: Bæredygtighed, Klima, Foodexpo om både fremtidsøkologi og fotokunst


Kontakt os på tlf.: 9854 4311

Shop direkte på www.fluenet.dk

LUK FRISK LUFT IND

- MEN HOLD INSEKTERNE UDE

Denne frokost er lige blevet 1.941.000 bakterier rigere!

GRATIS

OPMÅLING Gælder bro- og landfaste områder

Netskydedør

Pris pr. netskydedør med sort glasfiber insektnet, inklusiv køreskinner. Leveret efter mål til alle typer døre i hvid eller brun.

Pris kr. 1.875,-

ekskl. moms kr. 1.500,Uanset mål op til 122 x 240 cm

Rullegardin

Insektnet rullenet fungerer som et rullegardin. Passer til alle typer vinduer og boligtyper. Leveres i bredde fra 43cm til 153cm. 45 størrelser med 2,5 cm interval. Højde 150cm.

Pris fra kr. 750,ekskl. moms kr. 600,-

Rulledør

Insektnet rullenet der passer til alle typer døre og boligtyper. Passer til dørbredde op til 110 cm. 9 forskellige højder fra 197,5 til 235 cm.

Pris kr. 2.250,-

ekskl. moms kr. 1.800,-

FLUENET.DK ALT I FLUE-, MYGGE- OG INSEKTNET


Leder

FOOD GALLERY

Kunst & Mad hører sammen Leder af chefredaktør Knud Meldgaard Nu kan du gå på galleri samtidig med at du er på Foodexpo. Ja, hvorfor ikke, kan man spørge sig selv. Under alle omstændigheder, så byder Foodexpo, der begynder den 18. og slutter den 20. marts, ikke bare på de sidste nyheder og fødevaretrends, men også på fotokunst i verdensklasse. Foodexpo byder, for første gang, på Food Gallery, et område, hvor 20 internationalt anerkendte fotografer byder på ikke mindre end 350 fotografier fra FoodPhoto Festival, der, efter sigende, skulle være verdens mest betydningsfulde udstillingsforum for moderne madfotografering. På samme område bydes der også på trendgalleri samt et showkøkken, hvor mad og kunst smelter sammen. Et visuelt univers som via to daglige oplæg fra trendeksperterne fra pej gruppen vil præsentere otte megatrends, der skal give beskueren indblik i ånd, værdier og forbrug. Ny tider, nye skikke, for de mange branchefolk man forventer vil besøge Foodexpo også i år og som nu altså også kan bevæge sig ind i dette nye univers.

- Udstillingen og oplæggene henvender sig til alle aktører i fødevarebranchen - lige fra producenter over emballageproducenter og marketing til supermarkeder og restauranter, siger trendforsker og ejer af pej gruppen, Louise Byg Kongsholm. - Udstillingen er interessant for branchefolk, der går efter inspiration til visuel formidling på højeste plan, samt for dem, der blot ønsker en smuk visuel oplevelse, lyder det begejstret fra projektleder Carina Kirkegaard, MCH. Food Gallery kan opleves i Hal M under hele messen. Som en del af oplevelsen bliver de besøgende budt velkommen og tilbudt en appetizer serveret af Kokke- og Cateringlandsholdet. Man skulle da være noget af en stivstikker, hvis ikke man tog imod nogle af de mange tiltag, der præger hotel- og restaurationsbranchen i disse år, hvis bare MCH garanterer, at de mange nye tiltag ikke fjerner for meget fokus fra det væsentlige: de mange spændende nyheder branchen har for vane, at byde på.

Læs bl.a. i dette nummer Presset på verdens ressourcer vokser.

Foodexpo sætter fokus på fremtidens økologi

Det kalder på nye bæredygtige og cirkulære løsninger, og her er Danmark førende. Derfor må alle bakke op om, at Danmark kan fortsætte som grønt foregangsland, skriver Karen Hækkerup.

Økologi fylder mere end nogensinde før - både på danskernes middagstallerkener hjemme og på menukortene på landets spisesteder. Læs side 10

Læs side 6 Ny klimarapport

Bæredygtighedsmål!

Økonomiske vismænd roser den fremtidige regulering af landbruget.

Fødevareminister Esben Lunde Larsen mobiliserer internationale aktører i kampen for at sikre bedre mad til flere mennesker.

Læs side 8

Læs side 12

Udgiver: BJ Media, Tinggaardsvej 4, Valore, DK-4130 Viby Sj., tlf. +45 2789 5471, info@logfmagasinet.dk, www.logfmagasinet.dk • Redaktion: Ansv. Redaktør Knud Meldgaard • Layout: Jes Lassen Freelance • Forsidefoto: Brooke Lark• Annoncer: +45 2789 5471,• Medie: ISSUU.COM • Distribueres til: Næringsmiddel- og fødevareindustrien, Producenter, Detail- og engrosbrancherne, Hoteller, kantiner og catering, Restauranter, Supermarkeder, Bioteknologisk virksomhed, laboratorier, Brancheorganisationer, Fagskoler, Den offentlige sektor, samt relaterede brancher • ISSN: 1902-4754 • ISSN Online: 1902-4800. Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet påtager sig intet ansvar for anvendelse af uopfordret fremsendt redaktionel tekst, medmindre det er udtrykkeligt pointeret, at dette ikke er tilladt. L&F Magasinet påtager sig ikke ansvar for fejl, der måtte forekomme i såvel redaktionel tekst som annoncer. Erhvervsmæssig brug af magasinets sider må kun finde sted efter forudgående skriftlig tilladelse fra L&F Magasinet. PROFIL er udtryk for, at teksten er udarbejdet og godkendt i samarbejde med den pågældende virksomhed.


”Sydhavsøernes Food Week” Lolland-Falster får sin egen restaurantfestival Spændende råvarer af bedste kvalitet og kulinariske oplevelser på højt niveau er opskriften når Dansk Kyst- og Naturturisme retter spotlightet mod øerne med udgangspunkt i den lokale fødevareproduktion. En opskrift der skal skabe bådevækst og arbejdspladser. Sydhavsøerne skal i fremtiden være kendt både i Danmark og internationalt, som leverandør af madoplevelser og råvarer af højeste kvalitet. I hvert fald hvis det står til Dansk Kyst- og Naturturisme samt Business Lolland-Falster. De to organisationer har indgået et samarbejde om at videreudvikle området som fødevaredestination, og i foråret 2018 danner Lolland-Falsters smukke landskaber rammen om et stort madevent, foreløbigt navngivet Sydhavsøernes Food Week. Projektet er en del af projektet ”Sjællands Signaturoplevelser”, der skal skabe stærke, kommercielle oplevelser. Projektet er støttet af Region Sjælland. Under Sydhavsøernes Food Week vil lokale og tilrejsende turister kunne opleve en særligt tilrettelagt menu på egnens bedste restauranter og herregårde med en stærk kulturel forankring. Arbejdet med at planlægge eventen er i fuld gang, og samtidig pågår et særskilt arbejde med at forankre Lolland-Falster som fødevaremekka: - Konkret arbejder vi på at samle en fælles fortælling om Sydhavsøerne som fødevaredestination og udvikler naturligvis sideløbende på eventen som en første forløsning på arbejdet med at forankre og rodfæste Lolland-Falster som en fødevaredestination. Mange af landsdelens herregårde og godser er involveret, men også bryggerier, gårdbutikker, landbrug, restauranter og fødevareproducenter m.fl. Mere end 60 lokale Side 4 / M a r t s 2 01 8

virksomheder medvirker i projektet, og vi er meget stolte af og glade for den interesse og opbakning, der er til projektet, siger udviklingskonsulent fra Dansk Kyst- og Naturturisme, Sune Kohl Bomholt Rasmussen. Der er tale om et langsigtet løft af fødevareprofilen på LollandFalster som både destinationen, kommuner og erhvervet kan se sig selv i og bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser gennem på den lange bane. Indsatsen skal gerne føre til endnu flere turister på Sydhavsøerne inden for de købestærke segmenter, der sætter pris på den gode madoplevelse. Dem bliver der nemlig flere og flere af, og de er meget velkomne på Lolland-Falster. - Sammen kan virksomhederne skabe øget synlighed omkring Lolland-Falster som region, og vi kan tiltrække endnu flere turister, der søger fødevareoplevelser, siger Rikke Fabienke, som er forretningschef for turisme hos Business Lolland-Falster. Hun understreger vigtigheden af samarbejdet mellem de erhvervsdrivende i området: - Det er vigtigt, at idéerne kommer fra erhvervsvirksomhederne, da de selv skal tage ejerskab af projektet og den fælles fortælling og være med til at føre aktiviteter videre, siger hun. Fakta om Dansk Kyst- og Naturturisme Dansk Kyst- og Naturturisme er en erhvervsdrivende fond, der vil udvikle og skabe vækst i kyst- og naturturismen i Danmark. Fonden er ansvarlig for udviklingen af kyst- og naturturismen i hele Danmark og skal medvirke til at vende tilbagegang til vækst og vinde nye markedsandele. Se mere på www.kystognaturturisme.dk


Det er enkelt at finde leverandører til bæredygtige fødevarer Det første nationale bæredygtighedprogram indenfor fødevarer i verden Origin Green er Irlands bidrag til at garantere en sikker leverance af fødevarer langt ind i fremtiden. Medlemmerne bliver inspiceret i hvert eneste led, hvilket gør Origin Green til det eneste uafhængigt verificerede program af denne type. Når over 90% af irske eksportører af drikke- og fødevarer er medlemmer har det aldrig været lettere at finde en bæredygtig leverandør. Så kan I gøre bæredygtighed til det vigtigste krav til jeres faste leverandører til gavn for jeres forretning og jeres kunder i mange generationer fremover. Besøg Origin Green på “Free From - Functional Food Expo” 16.-17. maj i Stockholm og få meget mere at vide.

Verdens første nationale bæredygtighedsprogram indenfor fødevarer OriginGreen.ie/dk


Bæredygtige løsninger blive til en god forretni

Presset på verdens ressourcer vokser. Det kalder på nye bæredygtige og cirkulæ løsninger, og her er Danmark førende. Derfor må alle bakke op om, at Danmark fortsætte som grønt foregangsland, skriver Karen Hækkerup. Af Karen Hækkerup, Adm. direktør, Landbrug & Fødevarer Når vi taler om bæredygtighed i fødevareklyngen, taler vi om en samlet og kompleks værdikæde, der spænder vidt. Det handler om fødevareproduktion – altså guleroden eller bøffen – og om forarbejdningen, men det handler også om produktion af maskiner, bioenergi, enzymer og gener. Fødevareproduktionen – og de mange koblede led – er helt central i forhold til at sikre økonomisk udvikling såvel som beskæftigelse, handel, ernæring og sundhed, forsyningssikkerhed og stabilitet – både herhjemme og i resten af verden. Det er desuden helt uomgængeligt, at der skal være mere fokus på bæredygtighed og produktivitet i den globale fødevareproduktion, hvis miljøpåvirkning og klimaforandring skal minimeres. Den danske landbrugs- og fødevaresektor er en af Danmarks vigtigste styrkepositioner. Det stærke samarbejde i fødevareklyngen gør, at ny viden hurtigt omsættes til direkte handling. Der er stor fokus på ressourceeffektivitet, cirkulær bioøkonomi, klima, grøn energi og for eksempel nye teknologiløsninger, som kommer Danmark såvel som resten af verden til gode. Det betyder også, at danske landmænd i en lang årrække har produceret mere med mindre, og at danske fødevarer er nogle af de mest bæredygtige i verden. Verdensmål og bæredygtighed Bæredygtighed er altså et grundvilkår for Landbrug & Fødevarers medlemmer og virksomheders udvikling og legitimitet. Vi mærker også, at forbrugere, politikere og professionelle kunder i stærkt stigende grad efterspørger bæredygtighed og ansvarlig produktion. Bæredygtighed er en konstant proces, og for Landbrug & Fødevarer handler det om løbende at investere i, at vi skal forbedre os og skabe større værdi. Vi skal sikre, at fødevareproduktionen forbliver på danske hænder, og at vi får kredit for vores globale førerposition, samtidig med at vores konkurrenceevne styrkes. Hvis vi bruger pejlemærkerne i verdensmålene aktivt og udnytter vores potentiale, kan bæredygtige løsninger blive til en god forretning – både for fødevareklyngen og for Danmark. Bæredygtighed er også meget relevant for Landbrug & FødevaSide 6 / M a r t s 2 01 8

rer i forhold til klima og energi. Vi står foran implementering af EU's 2030 klimamål for det ikke-kvotebelagte område. Det vil sige transport, landbrug og boliger. Her tænker vi også bæredygtighed ind i de løsninger, vi arbejder med, for eksempel den reducering af drivhusgasser, der kan hentes ved cirkulær bioøkonomi. Et konkret eksempel er Arlas koncept for Arlagården. Det er et kvalitetsprogram, som fastlægger en lang række regler for de involverede mælkeproducenter – herunder at produktionen skal tage hensyn til miljøet og optimere udnyttelse af næringsstofferne, arbejde for en reduceret anvendelse af kemikalier med videre. Danmark er foregangsland Vi har en forpligtelse i forhold til verdenssamfundet, da Danmark som et rigt land har vilkår, ressourcer, know how og innovative kræfter til at gå foran. To af de 17 mål, nemlig mål 2, der handler om "Zero Hunger" og mål 12, der handler om "Responsible Consumption and Production" involverer i særlig grad landbrugs- og fødevareproduktion, men sektoren spiller globalt også en stor rolle for indsatsen mod fattigdom, sundhed, jobskabelse og klima. Men det kræver gode rammevilkår, for dét at gå foran er ikke noget, der kommer gratis. Vi har derfor brug for, at alle – både politikere og samfundet som helhed – trækker i samme retning for at sikre, at Danmark har de rette rammevilkår, så vi kan fortsætte som foregangsland – også på det cirkulære område. Det er nødvendigt, for fødevareklyngen kan ikke trækket læsset alene. I Danmark og i fødevareklyngen er vi langt fremme med initiativer til reduktion af madspild. Det handler både om madspild hos forbrugerne og i detailhandelen, men i høj grad også om at anvende rest- og biprodukter fra fødevareproduktionen så højt oppe i fødevarehierarkiet som muligt. Gode eksempler er, når valle – tidligere restprodukt fra osteproduktionen – bliver til et værdifuldt mælkepulver, eller holdbarhed af yoghurt forlænges ved brug af mælkesyrebakterier, eller når kartoffelprotein trækkes ud af kartoffelrester til for


er kan ing

ære kan eksempel humant konsum og så videre. Behov for alles gode vilje For at vi for alvor kan komme videre, er der behov for yderligere fokus på blandt andet gode vilkår og muligheder for bæredygtighed i dansk fødevareproduktion, flere midler til forskning, udvikling og innovation i bæredygtige løsninger, partnerskaber, hvor det offentlige og det private sammen med forskellige sektorer prioriterer vigtige dagsordner samt oplysning og information. Befolkningen og forbrugerne er ikke nødvendigvis bevidste om

for eksempel det biologiske alternativ til fossile og mineralske ressourcer – nemlig biomassen – eller om, at Danmark gennem investeringer i forskning og udvikling i fødevaresektoren kan producere flere fødevarer med mindre ressourceforbrug. Vi skal i arbejdstøjet og sætte de mange idéer, politiske intentioner og planer i gang. Fødevareklyngen er med. Artiklen har været bragt som Debatindlæg på Altinget.dk 6. marts 2018

• Høj leveringssikkerhed

• Høj materiel standard

• Fleksibilitet

• Nøgleord: Ærlighed & troværdighed

• Faste kontaktpersoner

• Frosne, kølede & ferske fødevarer

• Hurtig opfølgning: 24/7/365

• Ekspert i transport af temperaturfølsomme varer

Transport • Lager • Logistik • Fersk • Køl • Frost H. P. Therkelsen A/S • 6330 Padborg • tlf. 74 67 14 54 • www.hpt.dk M a r t s 2018 / Side 7


Ny klimarapport

Økonomiske vismænd roser den fremtidige regulering af landbruget

Fremtidens miljøregulering af landbruget modtager ros fra Formandsskabet for Det Miljøøkonomiske Råd i et nyt diskussionsoplæg om klimaregulering i landbrug og transport frem mod 2030. Rådet kalder den nye regulering langt bedre end den hidtidige og forventer, at man nu kan sikre opfyldelsen af kvælstofmålene langt billigere – både for landbruget og samfundet som helhed. Rosen fra Det Miljøøkonomiske Råd kommer på baggrund af den aftale om målrettet regulering, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i januar måned. Aftalen sikrer, at Danmark fra 2019 får en af verdens mest avancerede og moderne reguleringer af landbrugets påvirkning af miljøet. - Jeg er naturligvis glad for, at studiet fra Det Miljøøkonomiske Råd bekræfter, at målrettet regulering er et stort skridt i den rigtige retning. Med regeringen og Dansk Folkepartis aftale om målrettet regulering passer vi på vores grundvand og vandmiljø, samtidig med at landmænd ikke længere bliver mødt med urimelige krav om at gøre en miljøindsats, hvor det ikke giver mening, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Det Miljøøkonomiske Råd mener, at reguleringen af landbruget kunne blive endnu bedre, hvis den i stedet blev baseret på afgifter, da dette kan lede til, at det nogle steder i Danmark ikke vil være økonomisk rentabelt at drive landbrug. - Teoretiske studier kan være gode, men regulering skal også Side 8 / M a r t s 2 0 1 8

give mening i praksis. Man kan ikke flytte rundt på Danmarks landmænd. Deres gård og levebrød ligger nu en gang, hvor de ligger, og ikke hvor afgiften dikterer, at de skal ligge. Det er heller ikke regeringens politik at indføre nye afgifter og forringe rammevilkårene for et i forvejen særdeles konkurrenceudsat landbrugserhverv. Det vil kunne lede til, at landbrugsproduktionen flytter til lande med betydeligt ringere miljøbeskyttelse, udtaler miljø- og fødevareministeren. I rapporten peger vismændene netop på risikoen for, at dansk produktion kan flytte til lande med begrænset regulering af udledninger af drivhusgasser som følge af øget national regulering. Bl.a. derfor anbefaler vismændene også, at Danmark indretter klimapolitikken så omkostningseffektivt som muligt. Derudover peger vismændene på, at klima- og miljøindsatser bør sammentænkes, da aktiviteter i landbruget kan udlede både drivhusgasser og kvælstof. - Det er sund fornuft at indrette vores klimapolitik omkostningseffektivt og på en måde, hvor vores klima- og miljøindsatser trækker i samme retning. Aftalen om målrettet regulering var et stort skridt, og vi fortsætter arbejdet, siger Esben Lunde Larsen. Det er en del af aftalen om målrettet regulering, at ordningen løbende videreudvikles, så den kan blive endnu mere effektiv. Kilde: Fødevareministeriet


FÅ EN BALANCERET UDDANNELSE I FØDEVARETEKNOLOGI PRAKTISK ARBEJDE

TEORETISK VIDEN

PRAKTIKOPHOLD

FØDEVARETEKNOLOGI OG -APPLIKATION

PROJEKTOPGAVER CASES FRA ERHVERVSLIVET VIRKSOMHEDSBESØG

MIKROBIOLOGI FØDEVAREKEMI FØDEVARESIKKERHED OG -KVALITET

START TIL

AUGUST SØG IND HELE FORÅRET

EAAA.DK

NY VIDEREGÅENDE UDDANNELSE PÅ 3½ ÅR I FØDEVARETEKNOLOGI OG -APPLIKATION Fødevarebranchen mangler specialiseret arbejdskraft, der kender den samlede fødevareproces fra råvare til færdigt produkt. Derfor har Erhvervsakademi Aarhus sammen

EAAA.DK/FØDEVARE

med fødevarebranchen udviklet en ny uddannelse. Her bruger du den teori, du lærer, til det praktiske arbejde med fødevarer. Den undervisningsform gør dig jobklar. Prøv selv!

M a r t s 2018 / Side 9


Foodexpo sætter fokus Økologi fylder mere end nogensinde før - både på danskernes middagstallerkener hjemme og på menukortene på landets spisesteder. Det afspejler sig også på Nordens største fødevaremesse, Foodexpo, 18.-20. marts i MCH Messecenter Herning. Her fyldes hele tre haller med økologi, der byder på 120 udstillere, fokus på økologiske tendenser, inspiration til økologiske måltider og fortællingen om økologiens vej fra jord til bord. I MCH glæder man sig over samarbejdet med Økologisk Landsforening og ser frem til Foodexpo, der i år har et større økologisk fokus end nogensinde før: - Vi glæder os til at opleve kreativiteten i øko-hallerne og til det spændende og omfattende program, hvor man kan blive klogere på aktuelle emner i og omkring det professionelle økologiske køkken,

BESØG OS PÅ STAND NR. M-9614 OG ØKO STAND NR. J-7227 BESØG OS PÅ STAND NR. M-9614 OG ØKO STAND NR. J-7227

NYHED NYHED

ØKOLOGISK OG GLUTENFRI ØKOLOGISK OG GLUTENFRI PASTA PÅ 100% LINSEPASTA PÅ 100% OG KIKÆRTEMELLINSEOG KIKÆRTEMEL Indgår i et måltid, som en proteinkilde i sig selv med et indhold på over 20% protein. Indgår i et måltid, som en proteinkilde i sig selv med et indhold på over 20% protein.

Kundeservice: direkte 70 22 20 46 Mail: jan@jan-import.dk Kundeservice: direkte 70 22 20 46 Mail: jan@jan-import.dk

Side 10 / M a r t s 2 0 1 8

siger Carina Høgsted Kirkegaard, der er projektleder på Foodexpo. En helhedsforståelse af økologi De økologiske haller bliver bygget op som en slags økologisk storby med alt fra forsamlingshus og byhave til mølleri, chokoladefabrik og købmænd. Med den økologiske storby vil Økologisk Landsforening gerne give en helhedsforståelse af økologien. - De besøgende skulle gerne få oplevelsen af at følge fødevarerne hele vejen: fra markerne og staldene til produktionen, forarbejdningen, virksomhederne og køkkenerne, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, og fortæller om den stigende efterspørgsel på økologi i branchen:

KLAR PÅ 6 MIN . KLAR PÅ 6 MIN .


s på fremtidens økologi

- Mange borgere er forbrugere af professionelle måltider - på hospitaler, plejehjem, institutioner og i kantinen på arbejdet, og her går udviklingen også mange steder i en økologisk retning. Også gourmet-branchen benytter sig i stigende grad af økologiske leverandører, siger Per Kølster. Et kig ind i fremtiden Temaet for de økologiske haller på Foodexpo er "Fremtidens økologi", for den økologiske bevægelse er hele tiden i udvikling. En lang række virksomheder vil være til stede, og der vil være et omfattende program med ØKO-talks og debatter med aktuelle videnspersoner fra økologiens verden, events, smagsprøver, quizzer og workshops, hvor man som besøgende kan blive klogere

Oliefri trykluft, membran- og vakuumpumper til fødevareOliefri trykluft, membranog og levnedsmiddelindustrien vakuumpumper til fødevareog levnedsmiddelindustrien

Energivenlige driftssikre oliefrie stempel- & skruekompressorer med nyeste teknologi & høje virkningsgrader, som garanterer ingen olie i kompressoren – oliefri trykluft kvalitet klasse 0. Energivenlige driftssikre oliefrie stempel- & skruekompressorer med nyeste teknologi & høje virkningsgrader, som garanterer ingen olie i kompressoren – oliefri trykluft kvalitet klasse 0.

på aktuelle emner i og omkring det professionelle økologiske køkken. Det er også i øko-hallerne, at Økologisk Landsforening i samarbejde med MCH slår dørene op til Årets Økologiske Brancheaften, hvor uddelingen af Årets Øko-pris og Økologiske Spisemærker samt kåringen af de økologiske GULD-produkter finder sted. Foodexpo er Nordens største fødevaremesse, en fagmesse for foodservice-, detail-, hotel- og restaurantbrancherne. Messen afholdes i MCH Messecenter Herning hvert andet år. Da messen senest blev afholdt i 2016, var der 25.822 besøgende. Læs mere på foodexpo.dk og økoexpo.dk

DU HAR OPGAVEN DUHAR HARLØSNINGEN OPGAVEN VI VI HAR LØSNINGEN

Vakuumpumper, målere og tilbehør, oliefri trykluftdrevnemembranpumper – stort produktprogram til ethvert behov dedikeret til Fødevare, Levnedsmiddel & Emballage markedet. Vakuumpumper, målere og tilbehør, oliefri trykluftdrevnemembranpumper – stort produktprogram til ethvert behov dedikeret til Fødevare, Levnedsmiddel & Emballage markedet.

Vores vision er at være blandt de førende leverandører indenfor kompresISO 9001 sor-, automatik-, vakuum- og pumpeteknologi, samt at være kendt for vores certificeret høje kompetence, kvalitet og værdiskabende løsninger – der sikrer vores Vores vision er at være blandt de førende leverandører indenfor kompreskunder høj driftssikkerhed og god økonomi. ISO 9001 sor-, automatik-, vakuum- og pumpeteknologi, samt at være kendt for vores certificeret høje kompetence, kvalitet og værdiskabende løsninger – der sikrer vores Ejbyssikkerhed Industrivej 2600 Glostrup · T:     • Helge Nielsens Allé 6C · 8723 Løsning • info@granzow.dk · www.granzow.dk kunder høj drift og 26 god· økonomi.

Ejby Industrivej 26 · 2600 Glostrup · T:     • Helge Nielsens Allé 6C · 8723 Løsning • info@granzow.dk · www.granzow.dk M a r t s 2018 / Side 11


Bæredygtighedsmål!

Fødevareminister Esben Lunde Larsen mobiliserer internationale aktører i kampen for at sikre bedre mad til flere mennesker

Ministeren mødtes den 2. marts med et netværk af danske og internationale nøglepersoner, primært medlemmer af World Food Summit – Global Strategic Partnership, for at diskutere strategi for at mobilisere flere aktører omkring dagsorden om at sikre bedre mad til flere mennesker og adressere verdens fødevareudfordringer og understøtte de globale målsætninger i FNs bæredygtighedsmål for 2030 i forhold til udfordringer med fødevarer, sundhed og miljø. Fødevareministeren er den 30.-31. august 2018 vært for fødevaretopmødet World Food Summit - Better Food for More People, hvor politiske beslutningstagere, virksomhedsledere, NGO’er, myndigheder, forskere og gastronomiske frontløbere mødes for at diskutere og beslutte gastronomiske løsninger i forhold til at sikre bedre mad til flere mennesker. - Med en verdensbefolkning, der bliver større og større, bliver der flere munde at mætte og stigende pres på vores fødevareproduktion. Danmark skal bidrage med vores viden om ernæring, fødevaresikkerhed, kamp mod madspild mm. for at sikre, at flere får ernæringsmæssig god mad, og at vi mindsker madspild, siger Esben Lunde Larsen. - Partnerskabet skal engagere danske og internationale nøglepersoner. De skal arbejde for, at World Food Summit – Better Food for More People er og forbliver centrum for en indflydelsesrig, global bevægelse, hvor politikere, virksomheder, forskere og gastronomiske frontløbere finder løsninger på globale udfordringer i forhold til at sikre bedre mad til flere mennesker. Side 12 / M a r t s 2 0 1 8


Danmarks bedste hotel Kåret til

p å Tr i p A d v i s o r i 2 0 1 7 o g 2 0 1 8

GOURMET KONFERENCER OPHOLDSPAKKER WELLNESS NATUR FESTER

GOURMETOPHOLD 1 dags ophold fra kr. 1.995 2 dags ophold fra kr. 1.395 Priser per person per dag i dobbeltværelse

bandholmhotel.dk/ophold

„En helt igennem suveræn oplevelse. Romantiske og hyggelige lokaler, et meget venligt og serviceminded personale, mad i topklasse, fine værelser og afslutningsvis en stor indbydende morgenbuffet. Tak for et forrygende døgn på Bandholm Hotel. Vender klart tilbage.“ WWW.BANDHOLMHOTEL.DK ••• HAVNEGADE 37 ••• 4941 BANDHOLM ••• TELEFON +45 5475 5476


Nyhed hos Grøn Fokus: Apras vin fra den første økologiske landsby

Nyhed fra Grøn Fokus: Økologiske vine fra Correns - den første økologiske landsby i Frankrig De økologiske vine fra Correns er en gastronomisk oplevelse i sig selv. Hvidvinen og rosevinen er rig på frugtsmag, og man kan nemt genkende smagen af de forskellige frugter. Rosevinen har netop vundet en fornem og eftertragtet udemærkelse og guldmedalje i Paris. Rødvinen er fyldig, rund og farven er dyb rubinrød og noget helt særligt. Siden 1996 har alle byens landmænd dyrket økologisk. Floden L´Argens, som løber igennem landsbyen gør, at temperaturen svinger meget fra nat til dag. Byen har høje temperaturer om dagen og koldt om natten, og det har en stor betydning for vinens kvalitet. Det kan man se på rosevinens sarte lyse farve, som netop er kommet ved høst under køligere temperaturer. Vingården har været i familien siden begyndelsen af 1960´erne. Og netop disse tre vine er opkaldt efter de tre brødre, som er tredje generation, Les Trois Freres. Kom og oplev og smag de spændende produkter fra Seamore på Grøn Fokus’ stand på Foodexpo 2018 – find os i ØKO-hallerne, stand 7262. Side 14 / M a r t s 2 01 8


"Mine hjul hjul følger medmed tiden." "Mine følger tiden." "Mine hjul følger med med tiden." "Mine hjul følger tiden."

TENTE - Din stærke hjulpartner TENTE - Din stærke hjulpartner • Innovative systemløsninger til levnedsmiddelindustrien • Innovative systemløsninger til levnedsmiddelindustrien • Teknisk kompetence inden for for rustfrie mobile løsninger • Teknisk kompetence inden rustfrie mobile løsninger • Professionel rådgivning, fordi du du fortjener detdet • Professionel rådgivning, fordi fortjener • Hurtig leveringstid • Hurtig leveringstid • Top mærkvare kvalitet - TENTE • Top mærkvare kvalitet - TENTE • International praktisk erfaring fra fra 1500 medarbejdere • International praktisk erfaring 1500 medarbejdere

TENTE Sengehjul TENTE Sengehjul

www.tente.dk www.tente.dk

TENTE TENTE Sengehjul Sengehjul

190

Mere information online: www.tente.com 190 Mere information online: www.tente.com

Katalog_innen fuer XML Kopie.indd 40 Katalog_innen fuer XML Kopie.indd 40

190

12.07.11 10:28

Mere information online: www.tente.com 190 Mere information online: www.tente.com

Katalog_innen fuer XML Kopie.indd 40 Katalog_innen fuer XML Kopie.indd 40

12.07.11 10:28 12.07.11 10:28

TENTE TENTE A/SA/S Tlf. Tlf. 70 70 10 10 82 82 10 10 info@tente.dk info@tente.dk

Økologisk æblegrød 77 1000 2501

Nyhed

Økologisk skovbærgrød 77 1000 2521

12.07.11 10:28

Find os på: stand nr. M-9614 & øko stand nr. J-7227

Nyhed

Økologisk sveskegrød 77 1000 2511

ØKOLOGISK FRUGTGRØD

M a r t s 2018 / Side 15


KH OneStop deltager på Foodexpo Også i år deltager KH OneStop på Foodexpo, der finder sted i Messecenter Herning den 18-20. marts 2018. Foodexpo er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor man kan møde detailbranchen, brancheforeningen for storkøkkenudstyr, hotel- og restaurantionsbranchen og ikke mindst fødevareleverandørerne. I lighed med sidste år er der etableret samarbejde med Fiat Group Automobiles Denmark A/S, som KH OneStop deler stand med. Sammen udstilles der en Fiat Scudo, en Fiat Ducato L3H2 og en Fiat Ducato Chassis. KH OneStop har stor ekspertise i opbygning af distributionsbiler med isoleringskit og Thermo King køleanlæg (som vil være at finde på udstillingen). Hertil kommer transportkøleanlæg til lastvognstrailere, flådestyring med temperaturovervågning, trailerservice, presenninger og endelig synliggørelse ved montering af design med firmalogo. Alt dette gøres i ét stop, hvilket er meget tidsbesparende for køber. Den efterfølgende vedligeholdelse af materiellet klarer KH OneStop fra en af de 7 afdelinger i Danmark eller den landsdækkende mobile servicedækning. Side 16 / M a r t s 2 01 8

Foto: Krystian Tambur

KH OneStop på Foodexpo 2018


FOODEXPO.DK

HELE BRANCHENS MØDESTED

Glæd jer til tre inspirerende og værdifulde messedage og bliv klogere på fødevarebranchens nyeste tendenser på Nordens største fagmesse inden for foodservice, detail, hotel- og restaurantbranchen i Herning 18.-20. marts 2018.

GÅ IKKE GLIP AF: • • • •

Smagsoplevelser med fokus på høj kvalitet og lækre råvarer på Gastronomitorvet og Food Market Foodexpo News seneste nyt fra udstillerne Tre fyldte ØKO-haller med aktiviteter, udstillinger og fortællinger om økologiens vej fra jord til bord Det traditionsrige konkurrenceområde med faglige konkurrencer

PRINT GRATIS ADGANGSKORT FOODEXPO.DK

Følg Foodexpo på Facebook, Instagram og LinkedIn

NORDENS STØRSTE FØDEVAREMESSE 18.-20. MARTS 2018

M a r t s 2018 / Side 17


ulul.dk

Our Story …. UL UL by Lund Ulstrup er et nyt dansk stelbrand, forankret i den skandinaviske design tradition - som er kendetegnet ved vedvarende æstetik, simpelt håndværk og et ærligt og naturligt udtryk. Alle Stel kollektioner fra UL UL by Lund Ulstrup, er designet af Jytte Lund Ulstrup. Det er blevet beskrevet som tidløst, men er også fremtidsorienteret i den måde, at den erstatter det traditionelle. Dette er første kollektion, med tre linjer - med hver deres udtryk, ud fra filosofien, at alle kan skabe deres eget udtryk, ved at blande & matche de forskellige glazes, der giver en personlighed og et skandinavisk rent udtryk. Du vil kende vores design, fordi det har en klar skandinavisk DNA, og det hele startede tilbage - i Vestjylland, hvor Jytte er opvokset. UL UL by Lund Ulstrup er stentøj, som er lavet sublimt Side 18 / M a r t s 2 01 8

igennem nye perspektiver, repræsenterer det bedste af skandinaviske design i dag. Udover over UL UL by Lund Ulstrup designer vi ”B2B” stelkollektioner til hotelkæder og restauranter - med afsæt i ”Our Story” samt kundens behov & ønsker. …. Enjoy Our Philosophy Vi ser på verden på en anden måde, og gør også tingene på vores egen måde. Men Danmark er vores base, hvor vi arbejder kreativt og designer alle vores produkter. Det er, hvor vi voksede op med kærlighed til naturen og en dyb forståelse af ærlighed og enkelhed som sande essensen af smukke ting. Vores mål er, at tage udgangspunkt i den skandinavisk enkelhed og skabe fremtrædende, ukomplicerede designs – som vil værdsættes for evigt. www.ulul.dk


Europas største free from-messe kommer til Skandinavien

For første gang nogensinde foregår Free From Functional Food Expo i Skandinavien. Det sker efter ønske fra producenterne, der ser et enormt marked i de nordiske lande. En af tidens hastigst voksende industrier gør for første gang sit indtog i Skandinavien i maj. Således er den sjette udgave af messen Free From Functional Food Expo placeret i Stockholm. Messen er i kraftig vækst og rammer lige ned i en brandvarm nordisk trend, der i høj grad også har fat i Danmark. ”Producenterne af free from-produkter har selv ønsket, at vi placerer messen i Skandinavien, og det har vi nu efterkommet. De har i høj grad bemærket, hvordan fokus på fødevareområdet i de nordiske lande har taget en markant drejning i retning af vegetarisme, kødfri dage, plantebaseret kost og fødevarer uden for eksempel gluten, laktose og sukker. Alene på det hastigt voksende antal hylder med specialprodukter i supermarkederne kan man se, at matchet er til stede,” siger Ronald Holman, udstillingsdirektør for Free From Functional Food Expo. Messen er den eneste af sin slags, der fokuserer entydigt på fødevareområdet inden for free from produkter, veganske produkter, kosttilskud og funktionelle fødevarer. I 2017 foregik den i Barcelona og havde deltagelse af 260 producenter og 4.300 indkøbere. I forhold til året forinden var der tale om en vækst på 20 procent for antallet af producenter og en

vækst på 29 procent for antallet af indkøbere. Tal der også er retvisende for udviklingen år for år for fødevaremessen, der så dagens lys første gang i 2013. Markedet, der for få år siden i vid udstrækning var rettet imod allergikere, er altså vokset eksplosivt, primært i USA og Vesteuropa. En udvikling der bliver understreget af, free from produkter i 2016 ifølge det internationale analysebureau Euromonitor omsatte for 200 milliarder DKK på verdensplan. Der var tal om en stigning på 26 procent i forhold til året forinden. Herhjemme spiser 8,2 procent af danskerne overvejende ve-getarisk svarende til 465.000 personer. I 2010 var det kun 3,8 procent af danskerne, der i overvejende grad spiste vegetarisk, hvorfor der altså er tale om mere end en fordobling i perioden. Det fremgår af tal fra Vegetarisk Forening. I Sverige viser en undersøgelse fra Axfood, at 6 procent af befolkningen er vegetarer, men ganske bemærkelsesværdigt ligger tallet på 20 procent for svenskere under 30 år. Det er sjette gang, at Free From Functional Food Expo bliver afholdt. Senest fandt messen sted i Barcelona i 2017, mens den denne gang foregår den 16. og 17. maj i Stockholm. Der er tale om en ren B2B-messe, og private har således ikke adgang. Der er gratis entre for B2B-gæster med adgangskort, som kan downloades. M a r t s 2018 / Side 19


Håndbryggerens håndbog

Øl rimer meget fint på dansker, og de seneste år er det igen blevet populært at brygge øl selv. Og dermed er der kommet endnu flere specialøl til. Men når ikke de mange mikro-bryggeriers specialøl er eksklusive nok, og hjemmebrygningen derfor skydes i gang, så kan der opstå problemer. Hvilket udstyr er rigtigt og nødvendigt, når der skal brygges en lille portion øl ved håndkraft og tilsat masser af passion og kærlighed? Hvordan er det lige med malten? Ja, udfordringer er der nok af, men der findes heldigvis svar på håndbryggerens mange spørgsmål og problemer. I Håndbryggerens håndbog tages der hånd om de 100 mest almindelige problemer elller udfordringer, som hjemmebryggeriet kan føre med sig. Hver udfordring får både forklaret en årsag og en løsning. Derudover er bogen fyldt med flotte billeder og illustrationer. Side 20 / M a r t s 2 01 8

Forfatteren er Erik Lars Myers, der selv bryggede øl derhjemme i 10 år, før han studerede ølbrygning ved Siebel Instituttet og Brewing Technology i Chicago, USA. Han er i dag brygmester på Mystery Brewing Company i North Carolina, et bryggeri han selv har grundlagt. Det er med andre ord en erfaren herre, der deler ud af sine erfaringer i Håndbryggerens håndbog. Og selv om han nu brygger store portioner øl, så er det stadig med kærlighed og passion. Bogen udkom den 15. Februar 2018-03-06 Håndbryggerens håndbog // Erik Lars Meyers // På dansk ved Jacob Bille Carlsen og Peter Christensen TURBINE 2018 // 224 sider // Vejl. Pris 249,95 kr. http://turbine.dk/produkt/haandbryggerens-haandbog/


Sund Øko Fast Food

Det begyndte i Magasin, men kæden er på vej ud i verden. Den står på ren sundhed i Magasin, hvor den islandske kæde Gló har åbnet deres første butik med økologisk fastfood. Bag Gló står islandske Sólveig Eiríksdóttir, der også er kendt som Solla fra islandsk Tv.

- Jeg har et nært forhold til Danmark, hvor min datter også er født, så det er helt naturligt, at min første restaurant uden for Island ligger her.

Derudover er min fornemmelse, at danskerne er lige så vilde med nærende og sund mad, som vores restaurantgæster i Reykjavik, sagde Sólveig til AOK i forbindelse med åbMenukortet er 90 % økologisk fast- ningen på Kgs. Nytorv sidste år. food med udgangspunkt i det grønne køkken med råvarer fra Aarstiderne. www.glofood.dk På menuen finder man bl.a. burger med rødbedefritter, salater samt naturligvis et stort udvalg af friskpressede juicer.

Når du bli’r sulten i Magasin...

M a r t s 2018 / Side 21 M a r t s 2018 / Side 21


Nyt koncept p sætter vid

Når Nordeuropas største fagmesse for fødevareteknologi, FoodTech, sl op 13.-15. november 2018 i MCH Messecenter Herning, bliver det for f nogensinde med videnshallen Tech City, der sætter innovation, netværk viden indenfor fødevareteknologi i højsædet. FoodTech 2018 vil stå i vidensdelingens og teknologiens tegn, når hal F i MCH Messecenter Herning omdannes til videnshallen Tech City - et nyt og kreativt mødested for fødevareindustrien.

indenfor branchen. Her får fagfolk rig mulighed for at dele ud af deres viden, netværke og gå i dialog om konkrete udfordringer samt fremtidens løsninger, fortæller John Dørr Jensen, projektleder i MCH Messecenter Herning.

Idéen bag konceptet er, at Tech City skal være stedet, hvor produktionsfolk mødes med vidensfolk for på den måde at få gang i nye og innovative tanker og idéer til at få løst nogle af de udfordringer, som fødevareindustrien står overfor.

Hent værdifuld viden Tech City breder sig over mere end 5.000 kvadratmeter, og foruden de mange interessante udstillere kan besøgende fagfolk se frem til at hente værdifuld viden fra blandt andet konferencer, seminarer og debatter, hvor emnerne spænder lige fra nye produktionsteknologier og digitalisering til cirkulær økonomi og fødevaresikkerhed.

Udstillerne i Tech City vil typisk være vidensinstitutioner som f.eks. teknologiske institutter, undervisningsanstalter og virksomheder, der er aktive inden for forskning og udvikling - men der bliver også plads til både startups og velkendte brands. - Formålet med Tech City er at skabe et innovativt og kreativt miljø, der samler viden og sætter fokus på de nyeste teknikker Side 22 / M a r t s 2 0 17

Sideløbende med de mange aktiviteter bliver der også mulighed for at følge med i innovationskonkurrencen 'FoodTech Challenge & InnovateFood.dk', hvor en række førende virksomheder og leverandører til fødevareindustrien stiller udfordringer,


på FoodTech den i fokus ??

lår dørene første gang k og nyeste

som særligt udvalgte hold af studerende skal give løsningsforslag til. Samtidig vil en række eksperter komme med nye perspektiver og forskningsresultater på udfordringerne. - Tech City inviterer indenfor til et væld af aktiviteter, der alle vil have fokus på begrebet 'Tech'. Hvad enten det er en konference eller udstilling, vil både udstillere og besøgende opleve en fin rød tråd mellem aktiviteterne, som knytter sig til teknik og industriel fødevareproduktion, siger John Dørr Jensen og fortsætter: - 'Tech' skal i denne sammenhæng forstås bredt, da teknologi har gjort et stort indtog i vores dagligdag og i produktionen af de produkter, vi dagligt udnytter og konsumerer. Derfor er 'Tech' ikke kun henført til produktion af produkter, men i lige så høj grad handler det om optimeringer i værdikæden mellem aktører om logistik og salgskanaler, design af datasystemer samt produktionsudvikling og design af nye måder at tilfredsstille

kundernes behov på. Tech City arrangeres i et samarbejde mellem MCH Messecenter Herning, Danish Food Cluster, Maage og Foodjob Nordic. Konceptet kan opleves på FoodTech 13.-15. november 2018 i MCH Messecenter Herning. FAKTA Tech City er en ny videnshal på FoodTech, der arrangeres i et samarbejde mellem MCH Messecenter Herning, Danish Food Cluster, Maage og Foodjob Nordic. FoodTech er Nordeuropas største fagmesse for fødevareindustrien. Til den kommende messe forventes omkring 300 udstillere og ca. 10.000 besøgende. FoodTech finder sted 13.-15. november 2018. M a r t s 2018 / Side 23


Sund mad til kloge tarme

Michael Mosley POLITIKENS FORLAG Din tarm er forbløffende intelligent. Den indeholder millioner af nerveceller mage til dem, du har i hjernen, og er hjemsted for en hel hær af mikroskopiske bakterier, der har kæmpestor indflydelse på dit humør, din vægt og dit immunsystem. Dit mikrobiom, kaldes dette vigtige kraftcenter i din krop, og med denne bog i hånden får du nu enestående muligheder for at styre dit mikrobiom og dit liv i præcis den retning, du ønsker - med noget så skønt som helt naturlige madvarer. Du skal bare lære at fodre de gode, sundhedsfremmende bakterier i din tarm og udsulte deres fjender, der truer dit velbefindende. Tag med den britiske læge og BBC-journalist Michael Mosley på opdagelsesrejse ind i dit tarmsystem og få de skræmmende facts om, hvordan usund mad og for meget antibiotika truer med at udslette vores gode bakterier, og konsekvenserne af det: Et boom i moderne livsstilssygdomme som allergi, fødevareintolerancer, diabetes, depression og Side 24 / M a r t s 2 01 8

overvægt. Heldigvis får du også modgiften. Mosley giver dig de nyeste videnskabeligt dokumenterede metoder til at få styr på suget efter sukker og andre former for usund mad i alt for store mængder. Hvordan du opnår mere energi og bedre humør i hverdagen – og større modstandskraft over for livsstilssygdomme, som dine små venner i tarmsystemet på snedigste vis kan beskytte dig mod, hvis du forkæler dem på rette vis. I Sund mad til kloge tarme kan du også møde danske kvinder, der på bare fire uger skabte revolution i deres mikrobiom ved at spise de gode tarmbakteriers livretter - og blev belønnet med et velvære helt uden sidestykke og et imponerende vægttab i samme hug. Bogen er spækket med de lækreste, tarmbakterievenlige opskrifter, kostplaner, tjeklister og tips. Kort sagt alle de redskaber, du har brug for, hvis du vil skabe positiv forvandling i din tarm og ændre dine spisevaner en gang for alle https://www.politikensforlag.dk/sund-mad-til-klogetarme/t-1/9788740044300


SAME GOOD TASTE BETTER FEELING

WE WANT YOU TO CHAI THIS OUT

MØD OS PÅ FOOD EXPO HERNING 18. - 20. MARTS 2018 STAND M9690 M a r t s 2018 / Side 25


Klar, parat, vegansk! Veganer tendensen spreder sig, også på ”to-go” marked. Mange mennesker ønsker sig et sundt og bæredygtigt alternativ til den traditionelle convenience food. Derfor har vi hos Miss Bagel arbejdet hårdt på at skabe et nyt sandwichbrød, der både er økologisk, vegansk, sundt og velsmagende. Økologisk Veganerbolle - hinge cut 95g Vores nye økologiske veganerbolle er lavet på hvedemel, hørfrø, spinat og indeholder desuden japansk matcha te der bl.a. er kendt for sin intense smag og høje indhold af antioxidanter. Det er en stor flot og rustik bolle, der kommer forskåret (hinge cut) og kan bruges til burgerbolle, madbrød, eller som almindeligt sandwichbrød. Hvis du er interesseret i at smage vores nyhed så kig forbi Food Expo 2018, stand M9810.

FREMTIDENS FØDEVAREINDUSTRI

Book din stand Kontakt Susanne Hofmann på shh@mch.dk eller tlf. 9926 9926

Nordeuropas største messe for fødevareteknologi

Processing & Packaging | 13. - 15. november 2018

Side 26 / M a r t s 2 0 17


Eksport Nyt

FØDEVAREBANKEN ER FYLDT 10 ÅR

Fødselsdag d. 29. januar

Mandag den 29. januar fejrede vi, at det var 10 år siden FødevareBanken blev stiftet som forening. I årenes løb er det blevet til over 4.000 tons overskudsmad, svarende til over 10 millioner måltider, som vi har håndteret fra fødevareindustrien og videre til sociale organisationer. Det er en stærk indsats, der blev fejret i alle tre afdelinger med lagkage i rigelige mængder. Et stort hurra og tillykke til FødevareBanken!

Affugtning

Vandbehandling

Specialister i affugtning og klimastyring • Stabilt og helt kontrolleret produktionsklima året rundt • Løser problemer med is og rim ved køle-/fryserum • Forkorter tørreprocesser • Forbedret hygiejne (HACCP) og arbejdssikkerhed • Løsninger til meget lavt dugpunkt

Slagteriudstyr

Varedeklaration

HJÆLPEN ER VED HÅNDEN

Varedeklarationer med og uden Varafakta-logo til 80 lande

Ren vandbehandling til fødevareindustrien Tlf: 87 93 83 00 www.silhorko.dk

www.munters.dk info@munters.dk - tlf. 4495 3355

FØDEVARE GODKENDT

VAREFAKTA

DETEKTERBAR skovle o.l.

Københavnsvej 106, H-3 4000 Roskilde Tlf.: 46 30 45 00 E-mail: varefakta@varefakta.dk www.varefakta.dk

www.bendo.dk • tlf. 56820549

Dokumentation af holdbarhed og hygiejne

Dokumentation af kontakt@hojmarklab.dk holdbarhed og hygiejne Tlf. 97 34 33 66 kontakt@hojmarklab.dk www.hojmarklab.dk Tlf. 97 34 33 66 www.hojmarklab.dk

del &et edsmid asin g a Levna re M v e d ø on line F og Gratis is på tryk November

et er Grat Magasin Meld dig

.logfmagas til på www

2015

inet.dk

og få det

direkte

i din inbox

Få magasinetGRATIS direkte i din inbox

l &iddel & ideddesm sem d e n inetgasinet v n s a v L g e aare M L a M e r a v e v d e ø F Fød is on line k og Grat on line Januar

2017

Marts 2017

is på try tryk og Gratis et er Grat Magasinet er Gratis på Magasin Meld dig

.logfmagas til på www

inet.dk

Gå på www.logfmagasinet.dk og klik på "Tilmeld". Husk at L&F Magasinet er gratis.

og få det

direkte

i din inbox

Meld dig til på

www.logfmagasin

et.dk og få det

direkte i din

inbox

Du vil også modtage Nyhedsbreve med relevant og interessant info

JA TAK M a r t s 2018 / Side 27


Har du den rette emballage? Selvfølgelig findes der emballage, som både ser fantastisk ud på butikshylden og giver dit indhold den bedst tænkelige holdbarhed! Tara Pacs dåser og spande til vådt eller tørt indhold tåler både at varmfyldes og at blive frosset ned. De er levnedsmiddelgodkendte og kan forsynes med en syrebarriere, som forlænger holdbarheden. Forseglingen garanterer produktets friskhed og lågets lukning gør, at man kan anvende dem om og om igen. Vælg transparent eller plast i egen farve med et knivskarpt IML-tryk og du får en emballage med en kvalitet, som sælger sig selv. Runde, ovale, firkantede og rektangulære dåser og spande i størrelser fra 120 ml op til 35 liter. Høj kvalitet, hurtige leverancer og god pris. Du finder hele vort sortiment på tarapac.com. Velkommen!

Sverige Tel +46 46 23 80 90 • Norge Tel +47 22 33 36 00 • Danmark Tel +45 98 38 92 66 • Finland Tel +358 934 89 185 Sverige Sankt Annegatan 4, SE-223 50 Lund • www.tarapac.com

Levnedsmiddel og fødevaremagasinet marts 2018  

Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet januar februar 2018 Tema er denne gang: Bæredygtighed, klima, Foodexpo om både frremtidsøkologi og fotok...

Levnedsmiddel og fødevaremagasinet marts 2018  

Levnedsmiddel & Fødevare Magasinet januar februar 2018 Tema er denne gang: Bæredygtighed, klima, Foodexpo om både frremtidsøkologi og fotok...