Page 1

BOYE. 02

DE ONTWIKKELING VAN EEN POSTER PORTRET RAY CHARLES ONTWERP PATRONEN & PICTOGRAMMEN HUISSTIJL BUTTERFLY DESIGN BROCHURE JAPAN TOURS NIEUWSBRIEF STRONG IN DESIGN

JUNI 2011 € 0, 00

PORTFOLIO


VOORWOORD De keuze van de eindopdracht voor de cursus grafisch vormgeving was voor mij makkelijk gemaakt. Ik ben een tijd geleden begonnen om mijn cv in de vorm van een magazine te doen. Het idee is gebaseerd op de voorkant van de LINDA magazine. Alle topics die op de voorkant staan zijn punten die in mijn cv weer terugkomen. Het leek mij een leuk idee om op dit idee voort te borduren. De opdrachten die ik heb gemaakt in deze cursus zullen in deze porfolio/magazine terugkomen. De opzet van de cursus zal ook aangehouden worden in deze opdracht. De magazine zal in chronologische volgorde vertellen wat ik zoal in deze cursus allemaal heb gedaan. Van photoshop tot indesign!

Boye de Witt Hoofdredacteur


Hoe het ontwerp van een poster tot stand komt!

6

Welke ontwikkelingen vonden er plaats

14 De huisstijl van een nieuw ontwerpbureau

BUTTERFLY DESIGN

Ray Charles portret

10

BROCHURE: brochure gemaakt over tours naar Japan

15

NIEUWSBRIEF: nieuwsbrief over het bedrijf SID.


Colofon

Inhoudsopgave

BOYE

BOYE is een uitgave van

BUTTERFLY DESIGN

6 PHOTOSHOP

De ontwikkeling van een poster

10 ILLUSTRATOR

Patronen & Pictogrammen

in licentie van Multimedialab, Amsterdam, Nederland Mauritskade 24, 1091GC, Amsterdam Tel.: 020 - 6060724 E-mail: info@mk24.nl Website: www.multimedia.org Hoofdredactie Boye de Witt Redactie Kerkweide 47, 2265DN, Leidschendam, E-mail: bjdewitt@live.nl

10 ILLUSTRATOR

Met medewerking van Multimedialab Amsterdam

Auteurs Boye de Witt

Portret van Ray Charles

11 ILLUSTRATOR

Logo ontwerp

Huisstijl van Butterfly Design

Salesmanager Boye de Witt Marketing Boye de Witt

15 INDESIGN

Website www.issuu.com/bjdewitt Accountmanager Boye de Witt Tel.: 06 - 43277124 E-mail: bjdewitt@live.nl

14 INDESIGN

Vormgeving Boye de Witt

Brochure & Nieuwsbrief

Traffic/backoffice Boye de Witt

Copyright

Pictogrammen

10

Patronen

Het auteursrecht op deze uitgave en op de daarin verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden. Het verlenen van toestemming tot publicatie in de gedrukte uitgave houdt in dat de auteur de uitgever , met uitsluiting van ieder ander onherroepelijk machtigt de bij of krachtens de auteurswet door derden verschuldigde vergoedingen voor kopieren te innen en dat de auteur alle rechten overdraagt aan de uitgever tenzij anders bepaald. Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden die in deze uitgave zouden kunnen voorkomen.


PHOTOSHOP De ontwikkeling van een poster Voor de cursus Photoshop was de eindopdracht het opleveren van een poster voor een willekeurig filmfestival. Hierbij heb ik gekozen voor het AFFF, Amsterdam Fantastic Filmfestival. Het AFFF toont films voor een specifieke doelgroep. Het gaat hierbij om genres als horror, thriller, fantasie, sci-fi & anime. Mijn doel met de poster was om anime meer onder de aandacht te brengen. De poster moest nieuwsgierigheid creëren. Voor het ontwerp had ik twee ideeën. Het eerste ontwerp staat voorin. Het tweede ontwerp op de bladzijde hiernaast. Het probleem lag voornamelijk bij het tweede ontwerp. Een beeld creëren waarin iemand een andere wereld instapt. Daarbij moest er het gevoel van diepte worden gecreërd. Na een aantal verschillende ontwerpen en verschillende dingen die zijn geprobeerd, is het de poster op de bladzijde hiernaast het uiteindelijke resultaat. Door verschillende filters is er een soort van draaikolk ontstaan, waardoor je naar de geanimeerde wereld ‘toegezogen’ moet worden. En het zwarte pad ernaartoe moet de diepte extra benadrukken.

6


7


KEEP MARCHIN’

IN STORES NOW!


ILLUSTRATOR Patronen & Pictrogrammen

In eerste instantie wou ik Louis Armstrong gebruiken. Maar de foto van hem met een trompet was lastiger dan ik had gedacht. De vele details in de foto kostten veel tijd. Hierdoor ben ik voor Ray Charles gegaan. De bril, de lach en dat er geen instrument werd gebruikt maakte de foto minder gedetailleerd. Hierdoor was het portretteren van de foto veel gemakkelijker. 10

Voor de cursus illustrator moest er een thema worden bedacht. Dit thema moest terugkomen in de opdrachten die moesten worden gemaakt. Het thema dat ik heb gekozen is Jazz. Naast dat ik de jazz muziek erg leuk vind om naar te luisteren is er ook een grote diversiteit binnen dit thema te vinden. De hoeveelheid muzieksoorten die hieruit voort zijn gekomen, zoals r&b, funk en soul. Daarnaast zijn er vele grote artiesten voortgekomen uit de jazz muziek. Louis Armstrong, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Ella Fitzgerald, Nat King Cole zijn enkele namen die groot zijn geworden door jazz muziek. Dit zegt al genoeg over de jazz muziek. Veel van deze artiesten speelden een instrument. Als ik aan een instrument denk in de jazz muziek dan is het een trompet of een saxofoon. De meeste grote artiesten in de jazz maakten gebruik van dit instrument. Voor mijn opdrachten heb ik gekozen voor de trompet. Dit kenmerk uit de jazz muziek heb ik laten terugkomen in de pictogrammen, patronen en het logo.


z z A A z J z J

Het belangrijkste van het logo was dat het muzikaliteit uitstraalde. De letters die uit de trompet komen kan je zien als muzieknoten. Het gebruik van de kleuren als extra achter het zwart moest een positieve sfeer brengen aan het logo. Alleen zwart komt wat somber over.

Voor de pictogrammen heb ik afbeeldingen gemaakt met geluid aan/geluid uit of wel geluid/geen geluid. Je kan het op verschillende manieren interpreteren. Met een muziekinstrument was dit afbeelden heel vanzelfsprekend.

Voor het ontwerpen van de patronen is alleen gebruik gemaakt van de trompet. Deze is op verschillende manieren gebruikt om verschillende patronen te creĂŤren . Voor dit patroon heb ik vier trompetten gebruikt. De grote uiteindes van de trompetten zijn tegenelkaar aan gezet.

Voor dit patroon is een zeshoek gebruikt om een rond effect te creeren.

Voor dit patroon lag de moeilijkheid in het passend maken van de vele trompetten.

11


Nu verkijgbaar via de North Sea Jazz website!

Slechts de eerste 100 bestellingen krijgen er een unieke geschenkverpakking bij. Surf dus snel naar www.northseajazz.com


INDESIGN Huisstijl van Butterfly Design Een van de opdrachten voor de cursus Indesign was het ontwerpen van een huisstijl. Dit kon voor een verzekeringsmaatschappij, of je eigen huisstijl. Voor mij was de keuze snel gemaakt. Een eigen huisstijl. In de toekomst wil ik misschien als freelancer als ontwerper aan de slag gaan. Dit was een ideaal moment om alvast een begin te maken. Voor mijn logo wou ik gebruik maken van een vlinder. Ten eerste was dit als eerste wat in mijn hoofd opkwam. Als ik mijn eigen bedrijf wou starten wou ik gebruik maken van een vlinder als logo. Ten tweede een vlinder staat voor iets moois, voor creativiteit. De ontwikkeling van de rups tot vlinder is wat ook terugkomt in het proces van vormgeving. Eerst krijg je de aanvraag voor een opdracht (rups), daarna het ontwikkelingsproces (cocoon) en tot slot het eindresultaat (vlinder). Daarnaast heb ik bewust gekozen voor een witte kleur. Wit staat voor helderheid, is bevorderlijk voor de creativiteit, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. En dat is waar Butterfly Design voor moet staan. Helderheid, dus altijd goed kunnen voorzien van een goed advies. Creativiteit, dus altijd aan de wens van een klant kunnen voldoen. Uitstraling, Dat vanuit wit elke andere kleur uitgestraald kan worden staat voor de diversiteit waar Butterfly Design voor moet staan. Daarnaast is het een verwijzing naar mijn achternaam De Witt.

14


Brochure

Een van de opdrachten was een brochure maken met zwart-wit foto’s. De brochure gaat over reizen in Japen. De informatie die is gebruikt komt van de website www.japantours.nl. Het gaat over bestaande tours. De invulling van de brochure is naar eigen inzicht gedaan. Voor meer info over de brochure surf naar www.issuu.com/ bjdewitts/docs/brochure.

Nieuwsbrief

Deze opdracht moest een nieuwsbrief worden over archtitectuur. Een vriend van mij heeft een eigen bedrijf en is architect. Toen heb ik gevraagd of ik een nieuwsbrief mocht maken over zijn bedrijf. Hij vond het een goed idee. Mocht de nieuwsbrief naar zijn wens zijn, dan zou hij het ook als een informatieve folder voor zijn eigen bedrijf kunnen gebruiken. Voor de inhoud van de nieuwsbrief surf naar www.issuu.com/bjdewitt/docs/ nieuwsbrief.

15


www.japantours.nl

Eindopdracht  
Eindopdracht  

Portfolio maken van al je gemaakte werk gedurende het jaar. Hierbij heb ik gekozen om het in de vorm van een magazine te doen

Advertisement