Laholms Tidning v 25

Page 1

Läs online när du vill, var du vill

VECKA 25 • JUNI 2022 | SYDHALLANDS MEST LÄSTA TIDNING - VARJE HELG I DIN BREVLÅDA • GRUNDAD 1931

WWW.LAHOLMSTIDNING.SE

Fotbollsnostalgi I sommar ska vi heja fram de svenska fotbollsdamerna i jakt på guld i fotbolls-EM i England. Men för guds skull passa även på att klämma in ett utställningsbesök på Rådhuset och upplev en total lokal fotbollsnostalgi signerad Tommy Paulison och Föreningen Gamla Laholm. Sidan 12

“Vi hoppas att det ska bli en familjefest där alla känner sig välkomna” Sidan 10

Caroline Bengtsson

Lasse Åberg gästar Teckningmsuseet

Anita Fasth vill se en förändring av skolan Nyhet Anita Fasth är vice ordförande i Barn- och ungdom-

snämnden. Hon brinner för skolan och skolfrågor. Med LT pratar hon både om skollagen, ny högstadieskola och ett nytt campus. ”Skolan är vår viktigaste resurs”, säger hon. I det civila har hon en bakgrund på tjänstemannasidan inom skolförvaltning, utbildning och arbetsmarknadsfrågor.

Sidan 4

ALLT DET GODA FRÅN HAVET

Sidan 6

Med smak av sommaren

Grillspett, färsk fisk, nykokta skaldjur. Vi har cateringen till er tillställning. C

M

TORGET

Nektariner i korg 1 kg Spanien

Y

25:-/st

CM

MY

CY

CMY

Båstad Seafood

K

Välkomna till Båstad Campings

Färsk pasta

nya sommarrestaurang Torget

ICA 200-250g

som bjuder på allt från tapas

2 st för

15:-

till livemusik och vinprovningar

Följ oss på Instagram och Facebook Öppettider: mån-ons 10-18, tors-fre 10-19, lör 10-16 Tel: 0431-18200 • www.bastadseafood.se

Laholm

Stortorget 16 | 0430-170 40 Öppet alla dagar 08-21


2

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

LEDARE

Semestertider, såklart med LT i brevlådan Veckans inledande rader vill jag utnyttja till att dementera ett rykte som nått redaktionen. Kanske inte ett så allvarligt rykte men likväl något som känns viktigt att slå hål på och samtidigt glädja en hel del av våra läsare. Laholms Tidning kommer inte att ha något uppehåll under sommaren enligt den modell som tidningen haft de senaste åren. Vi kör på med en tidning i veckan hela sommaren och anledningen är enkel, även om samhället går in i en annan fas under sommarveckorna så tar inte nyheterna semester och den lokala tidningen är minst lika viktig på sommaren som den är resten av året. Visst är det så att sommaren inte är vår mest lukrativa period vad gäller annonsförsäljningen men vilka är vi om vi bara ger ut tidningar när det är lönsamt? Med detta sagt kan jag samtidigt glädja er som känner att ni behöver annonsera under sommaren, LT är på plats och vi har alltid minst en säljare i tjänst.

I helgen släpper vi dessutom årets sommartidning, Sommarliv, som du hittar runtom i kommunen, fylld med sommarläsning, evenemang och tips. Tidningen produceras tillsammans med vår systertidning Bjäre NU på Bjärehalvön och vi hoppas kunna knyta samman de två kommunerna lite extra denna sommar genom att korsvis tipsa om vad som händer. Just nu är tempot högt på våra två redaktioner som nästa vecka går in första semesterveckan så bli inte förvånad om du ser lite andra namn i tidningen framöver när våra reportrar tar välförtjänt ledighet. Vill du nå redaktionen gör du det enklast via lt@laholmstidning.se under hela sommaren! Joakim S Ormsmarck

Chefredaktör och ansvarig utgivare Joakim S Ormsmarck 070-770 91 05

Världstvåan i dressyr, Cathrine Laudrup– Dufour gästade Laholms Ryttarförening. Hon vann klassen för sjuåringar på Vividus. FOTO: JOHAN W JÖNSSON

Gåshud när världstvåan besökte Laholms RF Ridsport Ett starkt startfält på Ekbanksgården i Nedre Ahla toppades av världstvåan Cathrine Laudrup-Dufour. Laholms RF hade verkligen finbesök när unghästkval i dressyr arrangerades av föreningen. – Så här fint startfält har vi aldrig haft på en tävling förut, säger Laholms RF:s anläggningsansvarig Jeanette Eriksson lyriskt. – Det är stort att Cathrine är här. Riktigt stort! Jag får gåshud när jag tänker på det, fyller klubbens ordförande Maud Delling i.

Redaktionschef Jenica Paulsson 072-984 11 00 Reportrar Rickard Gustafsson 073-071 40 36 Johan W Jönsson 073-071 40 38 Försäljning Johan Wastensson 072-984 11 01 Erik Leijonhufvud 070-422 22 09 Annonsproduktion Judith Etzold 070-770 91 66

Tävlingen var ett unghästkval i dressyr för femåringar, sexåringar och sjuåringar. En så kallad observationstävling inför unghäst-VM.

Annonsbokning företag: bokning@laholmstidning.se Annonsbokning privat: tidningsannonsen.se/laholmstidning Utebliven tidning: mib.utebliventidning.nu Stötta din lokaljournalistik: laholmstidning.se/ltsupporter Upplaga: 13 800 ex | Tryck: Bold Printing Malmö Utdelning: SDR Växel 0431-79 200 Besök Bagareliden 6, 312 30 Laholm Redaktion lt@laholmstidning.se

341 044 Trycksak

Laholms Tidning ges ut av Made in Båstad AB 556917-7271 För insänt ej beställt material ansvaras ej. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

Danska Cathrine Laudrup-Dufour är en av hästsportens verkligt stora. Hon slutade fyra vid Tokyo-OS 2020 och är nu rankad tvåa i världen.

Vid tävlingen i Laholm ställde hon upp med en häst i femårsklassen och en i sjuårsklassen. Båda är svenska uppfödningar. Med Zimillione PT2 slutade hon fyra av 16 ekipage i den inledande klassen.

– Det var första gången som hon var ute på tävling. Jag har inte haft henne så länge men jag är redan förtjust i henne. Jag känner inte henne så väl så det var en försiktig ritt, säger Cathrine. – Jag tog det väldigt lugnt för att bygga upp hennes självförtroende. Men hon har något extra i sig. Inom några månader eller något år kommer hon att vara en superstjärna. Mia Runesson och Glasgow från Helsingborgs Rältrittklubb vann femårsklassen. I samma klass slutade hemmaryttaren Ann-Charlotte Cadier sexa på Hermine.

I sjuårsklassen blev det seger för Laudrup-Dufour på Vividus. Hon har haft honom cirka ett år. Båda hästarna ägs av Blue Hors ApS, liksom Cathrines stjärna Bohemian. – Vividus är en jättebra häst. Han har supertalang för allt och har blivit utvald för de stora Grand Prix-tävlingarna. Han är nästa häst i kön kan man säga, säger Cathrine.

■ Hur har tävlingen varit som helhet? – Riktigt bra! Jag har haft två nya och unga hästar här som har uppfört sig väldigt väl. Det har varit supermysigt och välarrangerat.

– Vi har fått god service, uppstallningen var toppen och banorna är riktigt bra. Det blir lite större än vad hästarna är vana vid samtidigt som de får en bra upplevelse.

mer normal och att det överlag var många bra ritter och rutinerade ryttare.

■ Vad är ditt stora mål med säsongen? – Jag försöker att komma med till VM i mitt hemland Danmark senare år. Det är huvudmålet. Utöver det är det att utveckla unga hästar inför framtiden, avslutar Cathrine Laudrup-Dufour.

– Det måste vara tre bra gångarter. Plus i kanten bra. Sedan är det svårighetsgrad i varje klass som måste uppfyllas. Konkurrensen har ökat så mycket att vi vet att vi måste höja ribban.

■ Vad tittar ni framförallt på?

Och jodå, hon är svärdotter till den världsberömde före detta fotbollsspelaren Brian Laudrup.

Obser vationstävlingen i Nedre Ahla inför unghäst-VM var den andra av tre. En på Strömsholm har redan ägt rum och en i Falsterbo väntar i juli.

Sofie Lexner från Helsingborgs Fältrittklubb slutade tvåa i sjuårsklassen på First Lady VH. Sexårsklassen vanns av Julia Persson från Österlens Ridklubb.

Efter Falsterbo tas landslagshästarna ut. Det finns fyra platser i varje årgång och det får nomineras dubbelt så många. Alltså åtta hästar i varje årgång.

Förbundskaptenen Bo Jenå fanns på plats på Ekbanksgården för att titta på framtida landslagshästar. – Vi har haft många fina hästar, framförallt femåringar. Betydligt fler över 80 procent än vad vi brukar ha. Det var väldigt hög klass. Kul att Cathrine kom hit, säger Bo Jenå.

VM äger rum i holländska Ermelo i september. Förbundskaptenen tror att Sverige har hyggliga chanser att hävda sig. – Det finns ganska stora förhoppningar med tanke på femåringarna. Det finns en och annan bra sex- och sjuåring också. Det ser bättre ut än vad det brukar göra, säger Jenå.

Han säger att i sex- och sjuårsklassen var spridningen

Johan W Jönsson


3

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

Din Lokala Mäklare! d a nfors.se

Glad ar! m m o s mid BLOMSTERVÄGEN 9, LAHOLM

CHARMIG VILLA PÅ BLOMSTERBACKEN! Varmt välkomna till lugna och citynära Blomstervägen 9. Här samsas vacker interiör, stora sällskapsytor och en lummigt uppvuxen trädgård som tillsammans skapar detta ombonade och extremt tilltalande boende med fin utsida som insida.Villan är högt placerad på tomten som ger en härlig vy mot centrala Laholm och stadsparken med största delen av trädgården och trädäcket mot syd/ost. Utgångspris: 3 975 000 kr ANSVARIG MÄKLARE Per Emilsson 070-6728223 | per.emilsson@danfors.se

PER

CONNY

ELIN

HÅKAN

ANNETTE

På midsommarafton är våra kontor obemannade och vi firar midsommar med våra nära och kära. Välkommen åter på måndag.

Vi önskar er en riktigt härlig midsommar!

MELLBYRUNDAN 7, MELLBYSTRAND

PAMPIG VILLA FRÅN 2008! Välkomna till en mycket tilltalande och välskött 1-plansvilla från 2008. Pampig villa med bl.a. vinterträdgård, snyggt putsad fasad och glaserade takpannor. Öppen ljus planlösning med härlig rymd och stora sällskapsutrymmen. Utgångspris: 4 950 000 kr

Strandhugget 4 i Mellbystrand, Ryssgatan 5 i Laholm, 0430 282 50, info@danfors.se

ANSVARIG MÄKLARE Conny Wistrand 70-672 82 45 | conny@danfors.se


4

NYHETER LOKALT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

Åberg vill göra besökare glada med sin utställning Kultur Teckningsmuseet i Laholm fyller 30 år. Det firas bland annat med en utställning av Lasse Åberg vid namn ”ART’S FUN! – visuella hyss av Lasse Åberg”. ”Det är en slags ära att bli tillfrågad att få ställa ut på Teckningsmuseet i Laholm”, säger Åberg. Hyperfolkkära Lasse Åberg kommer med sina teckningar och sin grafiska produktion till Laholm. Trots att han är tusenkonstnär och har gjort lite av varje har tecknandet alltid funnits med. Inför invigningen av utställningen bjöds pressen in för en förhandsvisning. Lasse ger omedelbart ett mycket varmt intryck och han tar med van hand direkt kommandot. – Jag föreslår att vi sätter oss ner istället för att stå här i skumrasket. Så kan ni kika igenom utställningen sedan, säger han. Utställningen

beskriver

Åberg som en exposé över hans liv som tecknare. De första teckningarna som är med gjorde han redan som 12-åring. De senaste nyligen. – Det är en linjär utställning på det sättet. Och sedan är det lite genre, lite barnböcker, kommersiella illustrationer och fria bilder, säger Lasse. Han berättar att han är väldigt nöjd med hängningen som muséet gjort. ”Jag vill inte ändra på någonting”. Urvalet har han gjort i samråd med Teckningsmuseet. – Det har hängts väldigt snyggt och just att det blivit i de här olika kategorierna

Lasse Åberg ställer ut på Teckningsmuseet i Laholm hela sommaren. Här visar han några av sina tidiga verk. FOTO: JOHAN W JÖNSSON

också. Det är i tidsmässig ordning och vissa teman på olika väggar. Mycket av det som han har gjort under åren finns med på utställningen. Lasse förklarar

att han inte trodde att det skulle gå att fylla den stora ytan med det egna materialet. – Jag blev väldigt glad när jag fick frågan om att ställa ut. Jag har en gammal klasskamrat från Konstfack som heter Ove Gustavsson som ställt ut här och sa att det var trevligt. Redan som liten var Lasse ett Disney-freak och det har hängt med genom hela livet. Han har faktiskt gjort ett par jobb för Disney - ett fint erkännande. – Jag ritade allt möjligt när jag var liten. Det finns några Disneybilder som jag tecknat av. Bland annat ”Syntesen av mitt liv” - det är Kalle Anka med en banan.

Kalle Anka och en banan - ”Syntesen av mit liv” tecknade Lasse som 12-åring. ”Electric Banana band och ett seriemuseum. Det ungefär så långt jag kommit i min livsgärning”, säger Åberg.

Lasse bestämde sig för att bli tecknare som vuxen redan i 10-årsåldern. Det berättade han för sina föräldrar. Det berodde på att han fick så mycket fin feedback av släktingar. – Moster Birgit i Sandviken sa: ”Fan! Lasse, du tecknar ju så att det ser tryckt ut.” Då

Jag har ett motto som säger inte en dag utan ett streck. Lasse Åberg

tänkte jag: ”Jag är ett geni!”, skrattar Lasse. Han fortsatte att teckna och kom in på Konstfack. Fyra år och en magisterexamen senare tänkte han börja på reklambyrå men då träffade han Ardy Strüwer. – Han hade fått börja göra TV-program. Vi blev polare och så frågade han mig om jag ville vara med och så började vår TV-karriär.

Sedan kom filmerna Repmånad och sällskapsresorna. Men parallellt med det och arbetet med Electric Banana Band har Lasse hela tiden tecknat. – Jag har ett motto som säger inte en dag utan ett streck. Jag har varit oerhört flitig med fria bilder och utställningar. Jag har gjort över 300 litografiska upplagor med infall. Varje bild har en liten knorr.

Först ska Lasse fnittra lite själv, sedan hans hustru och efter det hoppas han att andra som ser bilden ska fnissa till. Lasse har fått mängder med utmärkelser för sitt arbete. Han menar att han ”nästan rodnar” men att han gillar att få uppskattning för det han gör. ”Annars vore man konstig”. – Guldbaggarna står högt i kurs liksom Gösta Ekman-priset. Ingemar Bergman-priset var väldigt otippat. Från ena sidan av branschen till den andra.

Lasse tycker att det är spännande att åka runt i Sverige med olika utställningar. Det ger en möjlighet att få uppleva platser som han annars aldrig kommit till. – Det är skitkul att se Sverige! Det är förtjusande här. Kolla bara på den utsikten. Det är jättevackert, säger han och pekar ut mot Lagan och Köpingelandet. Totalt visas cirka 300 av

Lasse Åbergs verk ut på Teckningsmuseet. Utställningen pågår mellan den 18 juni och den 25 september. – Jag hoppas att de som kommer hit blir glada. Den nischen har jag myntat in. Ibland tar det ett tag innan de upptäcker knorren men när de gör det brukar så brukar de bli lite glada. – Och det är min ambition, avslutar Lasse Åberg innan han visar runt bland sina teckningar och grafiska verk på utställningen. Johan W Jönsson


5

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

Medicinsk fotvård

LOPPIS

Tidsbokning manuelasfothalsoklinik.valei.com 076 880 56 27 även hembesök

ÖSTRA KARUP ÖPPET 10-16

Johannebergsvägen 3 i Skummeslövsstrand

FREDAG | LÖRDAG

ID/Körkorts-foto Färgkort 10x15 och förstoringar i olika format. Inramningar & ramar. Överföringar Super 8, band, dia m.m. Fotolab & Inramningar Östertullsgatan 4 • dahlqvistfoto.se 0705-12 81 52

Bilbingo

tisdagar 18.30 Vänligen se: khff.se Välkomna.

Välkommen på gemytlig folkfest för hela familjen!

Hela överskottet går till Barncancerfonden.

Knäredsdagen 2022 LÖRDAG 2 JULI kl.10.00-15.00

Välkommen till Tomtaholmsvägen 6

Knallar på torget

Motorutställning

Hantverksmässa

Se hela programmet för Knäredsdagen på www.knared.nu

Tona kroppen utan kirurgi! Nu erbjuder vi fettreducering med HIFU

@knaredssamhallsforening

L:a Tjärby Loppis onsdag 29/6 kl 18

(Hög Intensivt Fokuserad Ultraljud).

Auktion kl 19 Restloppis 30/6 kl 10

Erbjudande just nu:

Musik, mat & dryck @knaredsfoto

Allsång på stranden under juli -augusti från V28-31

Torsdagar kl 19:00 på stranden vid Mellbyvägen Varmt välkomna

LAHOLM BTK SERVE

Dubbelhaka: 1500:Övriga områden: 2500:Per område: Mage, armar, ben etc. Gäller t o m sista juni.

Köpmansgatan 100, Båstad www.båstadbeauty.se | Tel 0431- 72233

PAPAS GARDEN I BÅSTAD PRESENTERAR STOLT:

Boka din behandling på bokadirekt.se

27 JUNI LISA EKDAHL

4 JULI MÅNS ZELMERLÖW MED THE AGREEMENT

11 JULI MYRA GRANBERG

18 JULI MÅNS ZELMERLÖW MED HEMLIG GÄST 8 AUGUSTI JILL JOHNSON 25 JULI DANIEL ADAMS-RAY

En Örtpeeling går djupare och stimulerar

1 AUGUSTI PETER JÖBACK

cellförnyelsen; är reducerande på rynkor, pigmenteringar, förstorade porer, ärr och acne. Behandlingen ger din hud en fin lyster och gör den redo för en jämn och fin solkysst hy.

SUS

STAND UP SUNDAYS FREDRIK & SIMON MED VÄNNER ALLA SÖNDAGAR I JULI FRÅN 10 JULI SKANNA MIG FÖR MER INFO OCH BILJETTER

Erbjudande gäller t.o.m. 30/6 2022

6y Patricia

.Jlgefess <Beauty Boka din behandling enkelt via: http://agelessbeauty2.bokadirekt.se - Ängelholm

Telefon: 0431-24104 E-post: info@agelessbeauty.se

Har du fem sekunder? På lions.se/hardutid kan du skänka din tid, oavsett hur lite du har. Bara genom att läsa det här så har du skänkt ungefär fem sekunder och vet nu lite mer om oss. Tack för din tid!


6

NYHETER LOKALT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

FOTO: ARKIVBILDER

29-åring fast vid rastplats Brott Den vingliga färden på vägbanan påkallade polisens uppmärksamhet. En 29-årig man misstänks nu för narkotikabrott, grov olovlig körning och sist men inte minst för rattfylleri. Händelsen inträffade i lördags kväll vilket gav polisen ett beslag av narkotikaklassade tabletter. Det var vid 21-tiden i lördags kväll som en personbil på E6 rörde sig kraftigt fram och tillbaka i sidled. Framfarten stoppades när patrullen tvingade in bilen till rastplatsen i Snapparp. Föraren visade sig vara betydligt påverkad av narkotika och polisen beslutade att omhänderta både mannen och bilen. Vid kroppsbesiktningen hittade polisen drygt 30 narkotikaklassade tabletter som kunde beslagtas. Därmed var misstanken om rattfylleri och narkotikabrott verifierad och situationen blev inte bättre för den påverkade mannen när det visade sig att han saknade giltigt körkort. Den 29-årige mannen skriven i Malmö medtogs till arresten i Halmstad och misstänks nu för drograttfylleri, ringa narkotikabrott (innehav och brukande) samt grov olovlig körning. Rickard Gustafsson

Ny skadegörelse på skola Brott En glasruta krossades och nazistsymboler klottrades på Mellbystrandsskolan. Skadegörelsen upptäcktes under torsdagsmorgonen (16/6). En yttre ruta på ett treglasfönster har krossats på gaveln som vätter mot havet. Det har även sprayats hakkors i vitt på skolans mörka tak som är i papp. Skadegörelsen har skett någon gång mellan onsdagseftermiddagen den 15 juni och torsdagsmorgonen den 16 juni. Johan W Jönsson

Anita Fasth är förste vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Hon vill se ett stort reformarbete kring skolan. ”Problemen på Lagaholmsskolan kan inte byggas bort”, säger hon. FOTO: JOHAN W JÖNSSON

Vill se reformarbete kring skolan i Laholm ■

”Föräldraansvaret ska inte överlåtas till skolan”

Politik Anita Fasth är vice ordförande i Barnoch ungdomsnämnden. Hon brinner för skolan och skolfrågor. Med LT pratar hon både om skollagen, ny högstadieskola och ett nytt campus. ”Skolan är vår viktigaste resurs”, säger hon. Anita Fasth flyttade till Laholm för 25 år sedan. Hon kommer ursprungligen från Västergötland. I det civila har hon en bakgrund på tjänstemannasidan inom skolförvaltning, utbildning och arbetsmarknadsfrågor. Under den senaste mandatperioden har hon valts in som ledamot i Barn- och ungdomsnämnden och under de två senaste åren har hon varit förste vice ordförande. – Jag tycker att skolan är den viktigaste frågan för Laholms kommun och det tycker jag att den borde vara oavsett vilket parti man tillhör, säger Anita och fortsätter: – Får våra barn en trygg skolgång med kunskap i fokus så får vi mindre bekymmer längre fram. Är det någonstans vi behöver satsa så är det på skolan. Inte minst måste barn med behov av stöd uppmärksammas tidigt och få de resurser de enligt

lag har rätt till. Fasth menar att skollagen begränsar mycket idag och att det är många som inte känner till det. En förändring i skollagen är en fråga som Anitas parti Moderaterna driver nationellt. – Vi har fantastiska pedagoger och ledare. Men skolledarna behöver mer befogenheter för att kunna göra förändringar i stökiga klasser, säger Fasth och fortsätter: – Det undras varför ledningen inte gör si eller så när det har skett något men det är väldigt begränsat vad man kan göra sett till vad många skolledare säkert skulle vilja göra. – Samtidigt måste föräldrarna ta sitt ansvar. Föräldraansvaret ska inte överlåtas till skolan. Bara när det fallerar och barn far illa ska samhället finnas där och stötta upp. Hon menar också att det

behöver jobbas med det värdeskapande arbetet i skolan så att det gås i takt och att alla lärare jobbar systematiskt och har samma målbild. Anita vill att skolledarna gör bilden klar för politikerna och förklarar vilka

utmaningar som finns. Hon anser att skolan måste stärkas inför budgetarbetet 2023. – Behovet finns. Vi politiker måste bli mer pragmatiska och ha ett stort reformarbete kring skolan. Våga se att det finns ett mångfald av lösningar men att vi tar ett helhetsgrepp tillsammans. Vid nästa sammanträde för Barn- och ungdomsnämnden ska det fattas beslut kring en förstudie av en ny Lagaholmsskola på befintlig plats. Anita och hennes parti skulle gärna se en ny gymnasieskola (med ungdomsbostäder) vid tågstationen samtidigt som Lagaholmsskolan flyttar in i gymnasieskolans nuvarande lokaler. – Vi vill få fram ett förslag över vad det skulle kosta att iordningställa Campus till en välfungerande högstadieskola. En högstadieskola centralt i Laholm måste vi ha. Det är dock inte självklart att den ska förläggas till samma plats som idag.

Hon tror att det är viktigt att separera gymnasiekolan frånhögstadieskolan så att eleverna på de olika stadierna skiljs åt. – Det är den bild som föräldrar ger. Att det finns både

högstadie- och gymnasieelever som mår väl av att vara separerade. Vi måste våga lyssna på elever och föräldrar. En del i vår nämnd vill titta på Lagaholmsskolan, enbart. Det tycker Anita är fel. Hon vill se en helhetslösning. Hon menar att Lagaholmsskolan har stora problem men att de funnits länge och att det inte går att bygga bort dem. – Vi måste skilja på direkta åtgärder som måste prioriteras i nutid samtidigt som vi planerar för en högstadieskola som ska finnas för generationer av barn framåt. – Vi har en fungerande elevhälsa idag som inte funnits på plats så länge. Skolinspektions rapport är skarp. Varför? Saknas det resurser eller är det systematik som behöver förändras? Moderaterna vill att gymnasiet framöver satsar på fler utbildningar som gagnar företagens kompetensbehov i kommunen samtidigt som skolan blir attraktiv för elever från andra orter. Alla de tre högstadieskolorna i kommunen är gamla. Lagaholmsskolan är uttjänt. Veinge- och Våxtorpsskolan står på tur. – Prognosen framåt säger att fram till 2040 är det i

centrum och längs kusten det kommer finnas flest barn. Då kommer frågan om ett högstadium längs kusten upp. Med tanke på Markarydsbanan menar Anita att det är givet att Veingeskolan är kvar. Våxtorps högstadieelever skulle kunna tillhöra ett upptagningsområde för kusten eller centrum. – Prognosen är tydlig och då tycker jag att vi måste acceptera fakta. Våxtorpsskolan kan göras om till en jättefin skola upp till och med mellanstadiet. Anita skulle önska att skolfrågorna diskuterades i ett bredare sammanhang och att politikerna, oavsett partitillhörighet, bedrev ett visionsarbete kring denna så viktiga och aktuella fråga. – Det blir nog en debatt kring detta mellan de olika partierna vid nästa nämndsammanträde. Jag hade önskat att vi haft den mycket tidigare. Beslut om var våra högstadieskolor ska finnas måste fattas i närtid.

– Även om en förstudie kring en ny skola inte är ett beslut så kostar den mycket. Vi måste tänka till så att vi tar det i rätt ordning och gör det som är bäst, avslutar Anita. Johan W Jönsson


7

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

Söker du jobb? Kom och träffa oss på Villa Havsglimt! I höst öppnar Villa Havsglimt, vårt nybyggda boende nära hav och natur. Vi tar emot äldre samt personer med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning med stora omsorgsbehov. Tisdag den 28 juni 15–20 är du välkommen på öppet hus och möjlighet till en första intervju. Vi söker dig som vill vara med och bidra till en god omsorg och livskvalitet för våra boende. Du är till exempel undersköterska, sjuksköterska eller arbets-/fysioterapeut. Plats: Villa Havsglimt, Valhallavägen 21, Skummeslövsstrand Frågor: Anna-Karin Ehdwall, anna-karin.ehdwall@vardaga.se, 078-855 81 35.

vardaga.se/villa-havsglimt

Vad är viktigt för dig? - Uppskattar Du personligt engagemang och hög servicegrad?

- Gillar Du en bank som fortfarande har kontanter, bankfack och svarar i telefon?

- Vill Du träffa eller prata med samma rådgivare varje gång?

- Hos oss är du alltid välkommen med stora och små frågor gällande din ekonomi!

Skånes Fagerhult - Hishult 0430-73500 info@sparbankenboken.se


8

NYHETER LOKALT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

Ny barnpool lyfter Skummeslövsbadet ■

Efterlängtad nyhet för de minsta barnen

Samhälle I år får de små barnen en alldeles egen pool på Skummeslövsbadet. Barnpoolen är helt nybyggd och kommer att öppnas under midsommarveckan. – Den har varit otroligt efterlängtad, säger Åke Hantoft som är ordförande i den ideella föreningen som äger badet. När Laholms kommun förra året gick in som borgenär för ett lån till föreningen kunde de börja utveckla badet. – Högst upp på önskelistan sedan många år tillbaka fanns en barnpool. Med lån och hjälp av sponsorer kunde vi bygga den, säger Åke Hantoft. Badet har också tidigare försetts med en badrullstol och en lift för funktionshindrade, berättar Bo Brink som är styrelsemedlem i Skummeslövsbadet. Han har under flera år arbetat för att öka tillgängligheten till bad- och

strandliv för personer med funktionsvariation. – Nu kan vi erbjuda den som är rullstolsburen att bada på ett säkert sätt. Det känns jättebra att vi gör det tillgängligt för alla, säger han. Föreningen har även lämnat över driften av badet till en privat arrendator. Nilla och Micke Mathiasson, som driver Båstad camping, driver nu också Skummeslövsbadet. – Vi blev tillfrågade om vi kunde tänka oss att ta över badet, och det ville vi gärna. Vi började lite grand förra året men i år är första gången vi kan köra hela säsongen, säger de. Nilla och Micke har bland annat helrenoverat köket och toaletterna. Genom att sätta in fler fönster i väggen västerut skapades ett helt nytt blickfång mot havet. Intresset för deras simskola har varit stort och de satsar också på glassbar och enklare servering. –Vi vill få badet till en naturlig träffpunkt där alla

känner sig välkomna till humana priser. Vill man bara äta, eller ta en glass utan att bada, ska man kunna göra det. Vi vill också knyta ihop den här fantastiska kustremsan mellan Skummeslöv och Båstad, och har ett litet tåg som man kan åka med. Vi ser massor av utvecklingsmöjligheter i det här och på sikt hoppas vi kunna förlänga säsongen, säger Nilla. Strax intill badet har länsstyrelsen också skapat en promenadslinga i naturreservatet Skummeslöv, och kommunen bygger en servicebyggnad som ska inrymma toaletter, dusch och omklädningsrum. Föreningen bakom badet har också ytterligare planer för bassängområdet.

Bo Brink och Åke Hantoft sitter i styrelsen för den ideella förening som äger Skummeslövsbadet, gläds åt att badet fått en ny barnpool. FOTO: CARINA NILSSON

– Vi vill bygga en bastu med plats för ett fågelskådartorn längst upp. Under hösten är det ofta många fågelskådare i Skummeslöv, ett torn här hade varit perfekt, säger Bo Brink. Carina Nilsson

Tanja förälskade sig i Laholm och har nu tagit över butiken Lykkemaja Tanja Olsson Öhrn sprudlar av energi. I mars gick hon in på Lykkemaja och frågade om hon fick köpa verksamheten. Nu driver hon barnklädesbutiken i centrum. ”Jag tror verkligen på Lykkemaja”, säger Tanja. Tanja marscherade in i butiken och frågade förra ägaren Hannah Johansson om hon fick köpa. Efter lite betänketid svarade Hannah ja. – Tajmingen stämde, så man kan väl säga att jag hade lite flyt. Hannah såg möjligheten att finnas mer för sin familj och att göra något annat, säger Tanja. Hon är ursprungligen från

Klippan men har senast bott i Borås. Tanja och hennes man är förälskade i Laholm. De har sommarstuga i Mellbystrand och bor sedan en tid i centrum.

– Vi är så imponerade över hur bra Laholms centrum är. Diana och Stefan på bokhandeln, Klädkammarn och konditori Cecil. Allt som behövs finns här. – Vi vill gärna vara en del av det och vi har entreprenörsandan med oss. Vi funderade över vad som skulle kunna passa oss och Lykkemaja är världens finaste butik. Samtidigt som Tanja tycker väldigt mycket om hur Lykkemaja har varit ser hon även utvecklingspotential i aktiviteter, events och samarbeten. – Jag kände verkligen att det här vill jag göra och jag känner att jag är helt rätt person för det. Man får vara både lite kaxig men mest ödmjuk, skrattar Tanja.

Hon har sin bakgrund inom detaljhandel och i besöksnäring. Hon har jobbat som butiksutvecklare och som projektledare på reklambyrås

samt coachat lokala handlare för en cityförening. – Jag har jobbat jättemycket inom det här området men aldrig ägt hela bestämmandet själv. Så nu är det skräckblandad förtjusning när jag ska testa mina kunskaper på en egen verksamhet. – Det ska bli otroligt spännande! Jag har varit väldigt mån om att ta över en butik som jag tror på. Jag tror verkligen på Lykkemaja. Tanja var i Laholm på friidrottstävlingar som liten. Men i vuxen ålder hade hon inte varit i varken Laholm eller Mellbystrand sedan hon och hennes man köpte stuga för några år sedan. – Jag brukar skoja att om man ser en galen kvinna med stort hår som klappar byggnaderna i Laholm så är det jag. Det är svårt att sätta fingret på det men det finns så mycket själ på något vis.

■ Kommer det märkas att

du har tagit över butiken? – I samband med Lagakalaset den 2 juli ska vi ha nyöppning. Är man stammis kommer man att känna att det finns en skillnad, säger Tanja. Hon berättar att hon har massor av tankar och idéer men att hon vill göra dem tillsammans och i takt med kunderna. – Jag ska ägna de kommande månaderna åt att fråga alla kunder precis allt så att jag vet att jag gör förändringar som kunderna vill ha.

Gällande utbudet så kommer det att vara desamma även framåt men Tanja vill också ta in mer presenter kopplat till födelsedagar och dop. – Långsiktigt kommer det nog hända mer gällande sortimentet men jag vill gärna känna kunderna lite på plusen först. Idag är Lykkemaja en butik

Tanja Olsson Öhrn har tagit över Lykkemaja. FOTO: JOHAN W JÖNSSON

där kunderna hittar barnkläder för åldrarna 0 till 16 år. Det finns även komplement i form av assessorer, babytillbehör och melaminmuggar.

– Jag har en dröm om att få in handgjorda nattlampor och inredning. Men det blir inte den här sommaren, avslutar Tanja Olsson Öhrn. Johan W Jönsson


Båstad Blanc de Blancs Frankrike art.nr. 7456601 441 kronor Beställ på ditt Systembolag

Alkohol kan skada din hälsa.


10

NYHETER LOKALT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

Bortglömda Lagaholm gömmer spännande historia ■

Sommarguidningar i juli ska lära laholmare och turister om fästningen

Laholm De flesta vet att Halland genom historien varit om vartannat svenskt och danskt, men få känner till vilken enormt stor betydelse Lagaholms fästning hade under de krigshärjade medeltidsseklerna. Det vill Södra Hallands hembygdsförening och Militärmuseum Halmstad råda bot på och kommer under juli arrangera guidade visningar där spännande historiska skeden – över fyra sekler – presenteras. Säg den laholmare som inte varit på Varbergs fästning och tagit del av dess historia? På betydligt närmare håll finns Lagaholms fästning, vilken inrymmer minst lika intressant historia, men som är i princip okänd för gemene man. – Jag skulle nog säga att Lagaholm är lite bortglömd. Det är många laholmare som har dålig koll på historien och det finns även de som knappt vet var den ligger fast

att de kanske kör över den varje dag, säger Kent-Ove Bengtsson i Södra Hallands hembygdsförening. I ett gemensamt kulturprojekt mellan hembygdsföreningen och Militärmuseum Halmstad ska dessa kunskapsluckor tätas. Kent-Ove Bengtsson, som ska guida turerna vid ruinerna runt kraftstationen i Laholm, hoppas på många besökare. – Jag tror att många laholmare och turister kommer att tycka att det är intressant och det finns många historier om kungar och drottningar som varit här, både svenska och danska, säger han och hintar om att besökarna kommer upptäcka att fästningen spelat en betydelsefull roll i den svenska (och danska) historien. Under slutet av 1200-talet

byggdes två kungliga borgar i Halland – i Laholm och Varberg – och Lagaholms fästning kom under 400 år av regelbundna krig att byta ägare otaliga gånger. – Det har skett vid åtskilliga

tillfällen och bara under 1300-talet skedde det minst åtta gånger. Under det händelserika året 1657 och slagen vid Genevad och Kattarp (Skogaby) byttes ägare tre gånger på sex veckor under ett danskt fälttåg mot Halmstads slott, berättar Kent-Ove Bengtsson. Under åren är de belagt att

flertalet svenska och danska regenter velat ta Lagaholm i besittning, bland de finns drottning Margareta, Engelbrekt Engelbrektsson, Erik XIV, Kristian IV och Fredrik III, vilket befäster Lagaholm som en nyckelplats för de båda kungadömena. Precis som dagens fastighetsmäklare alltid påpekar handlade det om läget. – På den tiden, innan det fanns broar, var platsen där Lagaholm ligger det bästa stället att ta sig över Lagan i hela Halland och där kunde man sommartid vada över ån. Den som hade kontroll över Lagaholm hade också kontroll över den viktiga transport- och handelsleden

Laholmaren Kent-Ove Bengtsson leder sommarens guidade turer vid ruinen av det som en gång var Lagaholms fästning. FOTO: RICKARD GUSTAFSSON

norröver och kunde därmed ta ut tull på varor, säger Kent-Ove Bengtsson.

ridande inkognito med ett litet följe som bad om att få passera.

Just vadstället över Lagan har fått ett specifikt namn – ”Drottningvadet” – vilket härleds till 1380-talet då drottning Margareta av Danmark (innan hon 1397 även blev svensk drottning genom Kalmarunionen) kom

Fästningens danske kommendant Muus, som inte förstod att det var ”chefen” som var i antågande, vägrade släppa förbi följet. – Han lär ha svarat; ”Muusen måste ha matro” och då svarade hon ”inte längre än

vad katten vill” och sedan red hon över vadet i Lagan. Man får nog tro att han blev rätt spak när han förstod att det var drottning Margareta, skrattar Kent-Ove. Fler roliga och intressanta historieberättelser utlovas under de guidade turerna. Rickard Gustafsson

Lagakalaset – en fest för hela familjen Laholm Det har inte varit någon stadsfest i Laholm sedan 2016. Det blir det inte i år heller men det blir ett annat event. Attraktiva Laholm och Laholms kommun arrangerar Lagakalaset den 2 juli för första gången. Tanken är att det ska bli en dag för hela familjen. – Det är en form av mat- och musikfestival som är inriktad mot hela familjen, säger handelsutvecklaren Caroline Bengtsson på näringslivsenheten i Laholms kommun. Under dagen kommer stortorget att förvandlas till en marknadsplats med knallar och olika aktiviteter för barn som hoppborgar och ansiktsmålning. På kvällen byter Hästtorget

skepnad till ett mattorg. De lokala krögarna kommer ha olika materbjudanden. Det kommer även att finnas ett par externa matvagnar. – Man kan lyfta ut maten och

äta på ett gemensamt mattorg och det kommer även att vara musikunderhållning av lokala artister, säger Bengtsson. Det kommer inte att vara någon ölservering på mattorget. Vill man dricka alkoholhaltiga drycker får man göra det på respektive krögares område. – Vi hoppas att det ska bli en familjefest där alla känner sig välkomna. Som att man lyfter ut vardagsrummet ute i det offentliga rummet, säger Caroline och fortsätter: – Meningen är att det ska vara fokus på maten och musiken. Det ska vara en trevlig tillställning där man ska kunna sitta ner och umgås och prata samtidigt som man njuter av underhållningen. På Stortorget är det aktiviteter mellan klockan 12 och 16. På Hästtorget är det öppet på mattorget fram till klockan 21. – Förhoppningen är ju att besökarna ska stanna kvar och gå in till de lokala krögarna

Meningen är att det ska vara fokus på maten och musiken. Caroline Bengtsson

som kommer att ha öppet längre, avslutar Caroline Bengtsson. Samma dag äger även Knäredsdagen rum. Det är första gången sedan 2019 som dagen arrangeras. Det är som en hemvändardag med olika aktiviteter i byn. Det är diverse kaffeserveringar, hantverksmässa, fordonsutställning, dragspelsmusik och annan underhållning, boule, ponnyridning, ansiktsmålning och mycket mer.

Caroline Bengtsson är handelsutvecklare på Laholms kommun. Attraktiva Laholm och kommunen arrangerar Lagakalaset. FOTO: JOHAN W JÖNSSON/ARKIV


11

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

S K U M M E S LÖV S MUSIKDAGAR 2022

Luna Lamp XL by Alexander Lervik

Den sto ra musiken i det lilla fo rmatet Akvarell av Bengt Edenfalk

SÖNDAG 3/7 KL. 19.00 | DET STORA ENKLAS DAG RilkeEnsemblen, Gunnar Eriksson – dirigent. TISDAG 5/7 KL. 19.00 | GÖTEBORG GENOM TONEN G Charlotta Grahn Wetter – violin, Daniel Hormazábal Cortés – piano & Johan Stern – cello. TORSDAG 7/7 KL. 19.00 | MÄNNISKAN I LANDSKAPET Johan Stern – cello & Magnus Ricklund – piano. SÖNDAG 10/7 KL. 9.30 | MÄSSA Gustav Natt och Dag – sång & Samuel Eriksson – orgel & ack. SÖNDAG 10/7 KL. 18.00 | BIST DU BEI MIR Ensamble ur Göteborg Baroque: Magnus Kjellson – kammarorgel, Amanda Flodin – mezzosopran, Fredrik From – violin & Anders Ericson – teorb. Efter avslutningskonserten den 10/7 anordnas middag till självkostnadspris på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand. Närmare information och anmälan vid konserttillfällena, dock senast 7/7. PROGRAM & BILJETTER FINNS ATT HÄMTA PÅ LAHOLMS BOKHANDEL FRÅN OCH MED 27/6. Information om Skummeslövs musikdagar finns på vår hemsida: svenskakyrkan.se/laholm/skmd samt på vår facebooksida: @Skummeslovsmusikdagar Arrangeras tillsammans med:

Vi finns i Boarp mellan Båstad och Torekov. Tel: 0431 — 733 45 | designhousestockholmopen.se

Vi älskar färg! Nu är tiden här för dig som ska måla. Vi har tagit in ett nytt sortiment av linoljefärg från Ottosson Färgmakeri. Med deras linoljefärg kan du måla på alla underlag – den skyddar och vårdar. Linet odlas och linoljan pressas lokalt i södra Sverige.

Våra utbildade färgspecialister hjälper dig så du får rätt sorts färg till det du ska måla och i den kulör du vill ha. Välkommen in och testa oss!

BECKERS

Träolja Elit - Motverkar uttorkning och sprickbildning,

BIOKLEEN

2,7 lit

Tralltvätt ECO

199:Rek. pris: 478:-

- Optimerat för effektiv rengöring av tryckt virke

5 lit

199:Rek. pris: 219:-

Vi bryter din färg till valfri kulör!

Linoljefärgen har vi för närvarande på lager i våra butiker i Båstad, Laholm och Ängelholm

Ej färgbrytning i Helsingborg.

Vardagar Lördag

Båstad 6.30-18 9-14

Grevie 7-17 Stängt

Halmstad 6.30-16.30 Stängt

Helsingborg 6.30-16.30 Stängt

Laholm 6.30-18 9-13

Ängelholm 6.30-18 9-14

0431-78900

0430-78300

0431-36 22 00

035-710 77 50

042-444 55 50

0431-47 82 00


12

NYHETER LOKALT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

Fotbollsnostalgi deluxe på Rådhuset i Laholm ■

Lokalfotbollen hyllas och sätts i fokus under sommarens utställning

Laholm I sommar ska vi heja fram de svenska fotbollsdamerna i jakt på guld i fotbolls-EM i England. Men för guds skull passa även på att klämma in ett utställningsbesök på Rådhuset och upplev en total lokal fotbollsnostalgi signerad Tommy Paulison och Föreningen Gamla Laholm. När LT hälsar på i Rådhuset har hängningen av utställningen precis påbörjats. Foton, tavlor, tidningsurklipp, attiraljer, fotbollsprylar, dator- och tv-utrustning och massa annat ligger till synes oorganiserat i lokalerna. Men LT:s gamle pensionerade sportchef Tommy Paulison sprudlar av energi och har full kontroll på var saker ska vara. – Alla klubbar kommer att få en egen liten monter, säger han och sätter upp 50 år gamla lagbilder och plockar fram foton på gamla fotbollshjältar. När Fredrik Andreasson i Gamla Laholm föreslog en utställning om att lyfta fram, hylla och sätta lokalfotbollen i fokus blev det positivt gensvar i föreningen, men en person blev orolig. – Alla tittade på mig, men jag förstod direkt hur enormt svårt det skulle bli att göra ett urval. Det finns så kolossalt mycket material att välja ur så vi skrapar bara på ytan, säger Tommy Paulison

Varje lokal fotbollsklubb får en egen liten monter i utställningen på Rådhuset. Här poserar Tommy Paulison vid en jubileumströja – ihopsydd av tröjor från Laholms IF och Laholms BK vilka 1957 slogs samman till Laholms FK. FOTO: RICKARD GUSTAFSSON

och ursäktar sig därmed på förhand att det kan finnas profiler, triumfer och historier som inte inryms inom Rådhusets väggar. Men frågan är vem som är bättre lämpad att göra en utställning än mannen som slaviskt följde lokalfotbollen i 44 (!) år som sportjournalist på LT? – Tommy har jobbat med det

här hela sitt liv. Han är som ett levande uppslagsverk. Men man behöver inte vara fotbollsintresserad för att se den här utställningen för det är så många personer på bilderna och människor som vi berättar om som folk kommer känna igen, säger föreningens tidigare ordförande Roy Karlsson. Fotbollen och föreningarna

har haft en väldigt stor betydelse för bygden och varit en samlingsplats för många människor. – Den här utställningen ska också ses som en hyllning till alla de som engagerat sig genom åren, fortsätter Roy Karlsson. Paulison har stått för majoriteten av arbetet men har också haft hjälp av nyss nämnde Karlsson, Ysby-profilen och tränaren Tomas Karlsson och Christina Brogårde. Även LT:s nuvarande sportreporter Johan W Jönsson har bidragit och kommer i ett litet hörn av utställningen också ge en fotbollsrelaterad förklaring bakom smeknamnet ”Plogen”.

Den här utställningen ska också ses som en hyllning till alla de som engagerat sig genom åren. Roy Karlsson

Tommy Paulison skrev om sport i 44 år på Laholms Tidning. Nu har han tillsammans med ”lagkompisarna” Roy Karlsson och Johan W Jönsson satt lokalfotbollen i fokus med en utställning i Rådhuset som öppnar 30 juni. FOTO: RICKARD GUSTAFSSON

Under arbetets gång har Paulison träffat och intervjuat över ett dussintal gamla välkända fotbollshjältar och profiler och det kommer finnas härliga anekdoter att ta del av. Fokus ligger på årtiondena 1960-1990-talet, men även senare inslag finns – bland annat Ränneslövsprodukten Kalle Johnssons landslagströja. – Jag har hållit på sen 18 januari med det här. Det har varit mycket jobb och det har tagit sin tid, men det har varit

för jäkla roligt och inget jag skulle vilja ha ogjort, säger han och berättar att mötena med profilerna har varit en kavalkad av minnen, skratt och fastlagsbullar. Bland profilerna finns exempelvis Kornhults IK:s kanonjär Karl-Gustav Nilsson som gjorde 12 mål i samma match mot Hasslöv och fick ett 13:e bortdömt

på slutsignal. På kuppen hamnade han i tidskriften Rekordmagasinet. – Sen har vi hans klubbkamrat Leif ”Hook” Karlsson som 1976 gjorde sju mål i LT-cupfinalen mot Genevad. I halvtid stod det 7-0 och då ringde han och bokade bord på Stadshotellet, skrattar Tommy som självfallet minns slutresultatet – 11-0. Våxtorps BoIS mångårige eldsjäl Herbert Kristiansson har också dedikerats en särskild plats. Många historier finns om ”Mr BoIS” men Paulison plockar fram ett av sina roligaste minnen. – Det var en tradition att Herbert alltid skulle vara med när vi genomförde LT-cuplottningen och varje år var han alltid så mån om att vi då skulle äta ”smörmadar”. Jag och min kollega David Axelsson var så himla trötta på det och föreslog pizza. Då sa han: ”Pissa? Nej, nej, smörmadar ska vi ha!” Så är du i sommar sugen på en nostalgitripp längs lokalfotbollens minnesallé så pågår utställningen från 30 juni till 27 augusti. Rickard Gustafsson


Rebecca Peterson

THIS IS

NORDEAOPEN.SE

POWER FUTURE EMOTION

FRI ENTRÉ DAMVECKAN 4-10/ 7

4–17 JULI 2022

BÅSTAD BÅSTAD


14

SPORT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

Presenteras i samarbete med ICA MAXI MELLBYSTRAND

LFK krossade seriejumbon ■

Kunde lett med 20-0 redan i halvtidsvilan

Fotboll Kortedala IF har bekymmer. Enligt uppgift strejkar merparten av tabelljumbons seniorspelare. Därför ställde de upp med ett juniorlag mot Laholms FK och föll med hela 9-0 efter 7-0 i paus. ”Jag tror att vårt U-lag hade vunnit den här matchen”, säger tränare Joseph Wahlund. Det blev en riktig skrattmatch för LFK när topplaget ställdes mot nollpoängaren Kortedala. På grund av en inre konflikt ville de ordinarie spelarna inte vara med och lira. – Det är något internt. Vi vet inte exakt vad det handlar om. Men det var parodi, säger LFK:s sportchef Peter Åberg som var med vid matchen. LFK skapade målchanser

i parti och minut. Att det tog åtta minuter att spräcka målnollan var ett under.

Den unga hemmakeepern räddade och bollen tog i virket flera gånger. När Edmond Tasimder så äntligen satte dit 1-0 framspelad av Simon Palmkvist så rullade det på. Adam Vernersson gjorde tvåan assisterad av Nils Hedström.

Hamodi Wasmy satte 3-0 (assisterad av Edmond Tasimder) och Stefan Radovanovic nickade in en hörna från Nils Hedström till 4-0. – Kortedala stod högt med laget och hade ingen press. Varje gång vi la en boll bakom deras backlinje eller utanför ytterbackarna så rann vi igenom, säger tränare Wahlund. Innan paus kom

också femman av Edmond Tasimder (Besnik Callaku), sexan genom Hamodi Wasmy (Adam Vernersson) och 7-0 när ”Eddie” satte ditt sin tredje balja (Simon

Palmkvist). – Vi hade så mycket målchanser att vi kunde gjort 20 mål i första halvlek. Det var målchans i varje anfall utan att vi ens behövde anstränga oss, säger Wahlund. I andra halvlek snurrades

spelarna på bänken in. Ett par varningsbelastade spelare byttes ut och ett par andra kunde sparas. I minut 87 gjorde Edmond Tasimder sitt fjärde mål i matchen framspelad av inbytte Rasmus Vångendal. Två minuter senare bjöd Eddie igen när ”Vången” spikade slutresultatet 9-0. Alla mål såg i princip likadan ut. De kom efter instick eller inspel. Det var inga skott i krysset utan enkla mål överlag. – Det är svårt att driva på och verkligen spela när det är avgjort så tidigt. Det blir lite för mycket klackar, skarvar

Edmond Tasimder gjorde fyra mål och två assists i matchen. LFK slog jumbon Kortedala med hela 9-0. ”Eddie” är trea i skytteligan med sina nio mål. FOTO: JOHAN W JÖNSSON/ARKIV

och något ofokuserat men det får man ha förståelse för. – Det var nästan skönt att det inte blev fler mål. 9-0 är ju pinsamt redan det. Det hade kunnat bli 20-0…, fortsätter Wahlund. LFK-tränaren var nöjd med 7-0 i paus men individuellt var det ingen som direkt

behövde förta sig. Det var en stabil insats överlag. I kommande match mot

Åsa är lagkaptenen Lucas Ragnarsson åter efter avstängning. LFK förlorade mot Åsa i premiären och har revansch att utkräva. – Vi hade inte fått ihop det i premiären. Nu är vi ett annat

lag. Det blir förhoppningsvis en bra och rolig match att spela. Vi ska se till att det inte blir en tredje torsk på hemmaplan, avslutar Wahlund. Johan W Jönsson

LFK tog viktig uddamålsseger Fotboll Laholms FK vann sexpoängsmatchen mot Färjestadens GoIF med 3-2 (2-1). Nu lämnade LFK bottentrion bakom sig och kan börja snegla uppåt i tabellen. ”Det var en skön och viktig seger”, säger LFK:s tränare Peter Åberg. Färjestaden är ett lag som LFK brukar ha ganska enkelt för. Inför matchen var det dock viss anspänning då poängen betydde så mycket. – Gör vi vad vi ska och det bra så är Färjestaden ett lag vi ska slå och som vi är bättre än. Men det blev inte riktigt den matchbild vi hoppats. Det var lite ängsligt, säger LFK-tränaren Peter Åberg. Färjestaden tog ledningen tidigt. Redan i den fjärde minuten ställde gästerna om och satte dit ettan. Färjestadens Ofelia Medhammar har gjort elva mål och är tvåa i skytteligan. – Det är en jättesnabb forward. Nu gjorde hon inte målet själv men det var hon som låg bakom det, säger Åberg. Det var LFK som drev på och ville spela. Gästerna ägnade sig åt försvar och kontringsspel. Hemmalaget

kom tillbaka på ett bra sätt. – Vi har bra moral och får ihop det ändå trots att det inte kuggar i fullt. Det är aldrig något fel på drivet och viljan men vi jobbar med självförtroendet. Ida Axeldal är i bra form och det var hon som låg bakom 1-1-målet efter kvarten spelad. Hennes inspel framför mål styrdes in av en bortaspelare. LFK stärktes av målet och skapade målchanser på olika sätt med jämna mellanrum. Som vanligt var LFK farligt på fasta situationer. – När vi möter lag av den här typen får vi upp våra ytterbackar i planen på ett helt annat sätt och både Agnes (Ebbesson) och Moa (Larsson) var delaktiga i det offensiva spelet. 2-1-målet efter 37 minuters spel kom till efter att just Ebbesson slagit ett perfekt inlägg till Ida Axeldal som var kylig och placerade in bollen. – I paus kände vi att det var helt okej och att vi hade koll på matchbilden men att vi behövde höja upp lite i vårt eget spel. I övrigt handlade det om att kriga hem tre poäng.

När vi möter lag av den här typen får vi upp våra ytterbackar i planen på ett helt annat sätt Pete Åberg

Färjestaden kontrade in 2-2 efter 54 minuters spel efter nytt schabbel på mittplan från LFK. Åter igen var det Ofelia Medhammar som låg bakom målet. Bara minuter senare återtog dock LFK ledningen när nickstarka Blerina Mazreku skarvade in Moa Larssons frispark till 3-2. Då hade Ida Axeldal redan haft ett avslut som styrdes i stolpen. – Vi löste det i andra halvlek men vi får erkänna att det såg lite svajigt ut mot hur det brukar se ut. Vid har haft en

Blerina Mazreku är en duktig huvudspelare. I kombination med Moa Larssons fina fot blir det ofta farligt på LFK:s fasta situationer. Kombon gav LFK tre poäng då Blerina nickade in 3-2-målet framspelad av Moa. FOTO: HALMSTADSPORT

del sjukdomar och skador som påverkar orken mot slutet. LFK krigade på ett förtjänstfullt sätt hem segern. Färjestaden fick ett farligt frisparksläge i slutminuterna men bollen gick rakt på Felicia Grufman i

LFK-kassen. Formstarka Ida Axeldal kvitterade ut högst betyg efter matchen. Resterande kan höja sig även om alla gjorde jobbet. – Jag hoppas att den här segern ger oss självförtroende så att vi får igång ett bättre passningsspel i kommande

match. Laholm är nią i tabellen. Det är sex poäng upp till Halmia på kvalplats. LFK möter just ISH på Örjans vall i kommande match. Sedan väntar även Älmhult innan sommaruppehållet.


LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

Hela denna sida är en annons från Koncepta Fastigheter AB

15

Nära till allt men långtifrån tråkigt Sedan 2015 har arbetet med att skapa en helt ny del av Laholms kommun pågått i Allarp. Syfte har varit att utveckla ett hållbart samhälle som länkar samman Båstads och Laholms kommuner. Här bor du nära havet och naturen samtidigt som du har promenadavstånd till järnvägsstationen i Båstad och närhet till allt som erbjuds i närområdet. Det är här som, i absolut bästa läge, längst västerut i området - på bekvämt gångavstånd till havet och med ett naturskyddat grönområde alldeles inpå knutarna som Koncepta Fastigheter att uppföra två bostadshus i två etapper. Den första etappen består av 28 lägenheter i fyra våningsplan. Ljusa och välplanerade tvåor, treor och fyror, alla med rejält tilltagna balkonger eller uteplatser som vetter mot grönområdet i sydväst. Genomtänkta materialval, smarta tekniklösningar, p-platser med laddstolpar och en ombonad innergård med plats för relax, aktiviteter och umgänge, är exempel på detaljer som skvallrar om att detta är ett boende långt utöver det vanliga. Två designstilar. Du väljer. För att ge dig möjlighet att enkelt anpassa lägenheten till din personliga stil och smak har inredningsarkitekten tagit fram två olika designstilar, Nordic

Blond och Lounge. Stilarna är omsorgsfullt framtagna för att skapa en sammanhållen och harmonisk helhet som du sedan enkelt bygger på med dina egna möbler och accessoarer. Nordic Blond ingår som standard i lägenheternas utrustning, medan det för det lite lyxigare inredningspaketet Lounge tillkommer en extra kostnad för en del detaljer. Nordic Blond En stil som kännetecknas av svala kulörer och ljusa materialval. Basen är vitt med inslag av vitpigmenterat trä i de vackra ekgolven från Kährs. Väggar i mjukt kontrasterande vita och lätta grå toner reflekterar och förstärker det infallande ljuset och skapar ett lugnt och rogivande intryck. Lounge Varma, grå toner i köksinredning och förvaring, ekgolv och bänkskivor med stenkänsla skapar en lugn och sober atmosfär. Badrummet för tankarna till ett lyxigt spa med kakel och klinker av dov stenkaraktär. Varmgrå köksluckor och väggar i mustiga toner ger en känsla av sober elegans.

Lättskött. Stilrent. Funktionellt. I samtliga lägenheter har man valt att satsa på en hög grundstandard som håller i längden. Materialval, utrustning och andra delar av interiören är noga genomtänkta med sikte på att göra livet enklare, tryggare och mera bekvämt. Ett kök du kommer att älska Alla lägenheterna har ett välutrustat kök från Marbodal med rejäla arbetsytor och effektiv arbetsbelysning. Vitvarorna kommer från Electrolux, golv från Kährs och armaturer från Mora. Din plats i solen De flesta lägenheter har balkonger eller uteplatser som vetter mot det naturskyddade området i sydväst. De stora glasade skjutdörrarna och det faktum att balkongerna är avfasade i ena ändan gör att ljusinsläppet i lägenheterna blir mycket behagligt. Vill du veta mer? Kontakta Kent Lundgren eller läs mer på skummeslövsstrandäng.se.

Ansvarig mäklare: Kent Lundgren Telefon: 0733 - 10 29 01 kent.lundgren@lansfast.se

™ KONCEPTA

KONCEPTA


TEMA: HEMMALIV

Hela detta uppslag är en annons.

Ernst Interiör är värt en omv På gårdsplanen går hönsen omkring och säkerställer att allt är som det ska. En bit bort, på gräsmattan, mumsar kaninerna på sina maskrosblad samtidigt som barnen leker kurragömma runt knuten. Att beskriva Ernst Interiör som något annat än en idyll är svårt. Här på den gamla gården i Östra Karup har Ernst Interiör hittat den perfekta platsen att skapa ett eldorado för den som söker utemöbler, unika inredningsdetaljer, vintage, medelhavsväxter eller varför inte bara en kopp kaffe och massor av inspiration. Karin Stenmarck berättar: ”Utemöblerna är grunden för hela vår verksamhet och de rör sig i ett spektrum från modernt till klassiskt och tidlöst. Vi köper in från de bästa leverantörerna och

väljer ut det vi tycker allra mest om och som tilltalar en bred målgrupp – vi vill att alla ska kunna hitta det de söker här hos oss” Att butiken hamnade i Östra Karup är ingen slump utan egentligen helt självklart. Här började Ernst Dahlberg sin verksamhet för mer än trettio år sedan och idag är det sönerna Manne och Johan som tagit stafettpinnen vidare med satsningen på butiken som öppnade för drygt ett år sedan. Manne berättar om tanken bakom satsningen: ”Vår idé är att sälja kvalitetsmöbler och inredning i en harmonisk miljö där människor mår bra och trivs. Samtidigt vill vi vara mer än en klassisk butik, gården ska vara ett utflyktsmål och en mötesplats för hela familjen. Vi jobbar hela tiden med olika aktiviteter som varierar över årstiderna och målet är

att det hela tiden ska hända något nytt.” Under sommaren kommer

renoveringen av Gamla Damen, bostadshuset på gården, att vara klar och med

den öppnas ännu fler möjligheter. Namnet är lite av ett arbetsnamn som kommit av den välkomnande känsla som huset utstrålar tillsammans med alla de minnen som här förvaltas. Här kommer det att bli café med glass och våfflor och Karin Stenmarck berättar att idéerna är många inför framtiden: ”Vi följer hjärtat och utvecklar gården hela tiden. Vi har fantastiska miljöer som vi nu kan fylla med möbler, inredning och massor av upplevelser. Även om möblerna är grunden så är det så mycket mer samtidigt, i förra Du hittar oss i Östra Karup.

veckan fick vi en stor leverans av stora medelhavsväxter med vinstockar, fi konträd, olivträd och citrusväxter och det kommer hela tiden in nya varor.” Det är i Östra Karup som hjärtat finns och bland grannarna finns en rad andra butiker med varierat utbud. Den största aktören är Willab Garden som med sina växthus och uterum kommit att bli en samarbetspartner där alla miljöer i varuhuset är möblerade med möbler från Ernst Interiör, något som

Manne lyfter som en perfekt matchning. ”Willab Garden har rummen med massor av möjligheter, sedan är det bara några minuter bort till oss där vi hjälper till att möblera dem. Att våra möbler och vår inredning finns på plats i deras utställning ger kunderna en upplevelse hela vägen där allt hänger ihop.” Under sommaren har Ernst Interiör öppet alla dagar i veckan, 11-17 på vardagar samt 11-15 på helgerna.

Elcykel TWS Dynamic 7-växlad, 5 effektlägen

Jag tänker inte sticka under stolen, med att jag vill ha dig som kund!

Kampanjpris

16 995:(rek pris 18 990:-)

Inredningsbutiken med Skandinavisk design och kvalite! Att vi funnits i över 40 år är ett bevis på trogna kunder, och det är jag evigt tacksam för. Stolt Ägare

Välkommen!

BUTIK FODERFABRIK VÄXTODLING SPANNMÅL

Lantmannaplan 5 • Vallberga 0430 – 162 10 • info@vallberga.nu

Mån – Fre: 7.15 – 17.30 Lördag: 09.00 – 13.00 Söndag: STÄNGT

följ oss gärna

Önska Magasinet i Båstad. Köpmansgatan 68, Båstad - 0431-750 50 Önska Wykes Laholm. Stortorget 8, Laholm - 0430-450 50


Hela detta uppslag är en annons.

väg

Vi jobbar hela tiden med olika aktiviteter som varierar över årstiderna

TEMA: HEMMALIV

Vi finns alltid här för Er när ni vill ge bort en bukett! Martina, Sandra, Jessica, Ebba och Anna-Lena

Storgatan 12 | 0431– 101 14

Manne Dahlberg

ERNSTINTERIOR.SE Ernst Interiör

Ernst__Interiör

UPP TILL

50%

RABATT

ÅRE S S OR REA! Industrigatan 39 • Laholm Vardagar 10–18 • Lördagar 10–13 • Söndag Vilodag

Julikampanj

3990:Kap/Gersåg med arbetsbord från Metabo Gäller t.o.m. 31/7-22

Industrigatan 44, 312 34 LAHOLM Tel. 0430-128 15 Gäller så länge lagret räcker fr.o.m. 25/6 2022 t.o.m. 7/8 2022

Bygghandeln för proffs & hemmafixare

LAHOLM

Strandvägen 59, 312 77 Skottorp Telefon: 0430-206 27 info@skottorpsbygghandel.se

Vardagar 07:00 - 17:00 Lördag 08:00 - 12:00 Söndag stängt


FAMILJ

18

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

Roland lämnar efter 33 år ■

Han jobbade som brandman tills han var 72

Porträtt Efter 33 år som brandman satte en sjukdom stopp för Roland Davidssons jobb inom räddningstjänsten i Knäred. Då hade han fyllt 72 år. — Tack vare medicinerna mår jag bra, och någon gång ska man ju sluta, säger han. När barnen lämnade hemmet gick Roland Davidsson med i räddningstjänsten i Knäred. — Då var jag 40 år. Jag hade nog velat gå med tidigare men Lisbeth min fru, ville att jag skulle vänta tills barnen var stora. Så när de flyttade ut flyttade jag in på brandstationen kan man säga. Bakom beslutet att gå med i räddningstjänsten fanns flera olika skäl. — I ett samhälle ute på landet är det nödvändigt med en brandkår och att folk ställer upp på det. Men det är också en viss spänning i yrket som lockade mig -- alla larm larm vi åker ut på handlar om olika saker. Visst möts vi av mycket elände men vi har också kunnat hjälpa många, säger Roland. Han minns bland annat när de sökte efter en dement kvinna som hade försvunnit. — Vi sökte efter henne i flera timmar vid Hjörneredssjöarna och var på väg att vända hem när jag fick ett infall och tyckte att vi skulle ta en koll vid en annan mindre sjö på andra sidan vägen. Och där stod kvinnan — ute i vattnet. Hade hon gått en meter längre ut, hade det varit bråddjupt. Men vi hittade henne i tid och hon överlevde, säger Roland.

Andra gånger har händelser i jobbet varit väldigt tunga att

bära. — Vi hade en väldigt tragisk olycka där en 16-åtig tjej dog, det bär man med sig lång tid efteråt. Men vi har en bra och fin laganda, och har alltid samlats efteråt när vi har varit med om svåra saker i jobbet. Eftersom Roland är uppvuxen och bosatt i Knäred har han ett stort kontaktnät, och en stor lokalkännedom. — Som brandman är lokalkännedomen väldigt viktig. Både vad gäller människor, terrängen eller framkomligheten på mindre vägar. För de som larmar är det ofta en stor trygghet att de känner någon eller flera av oss när vi kommer, säger Roland och fortsätter: — Har man larmat brandkåren är man oftast skärrad och tacksam över att vi kommer. Kanske ber någon om ursäkt för att de ringde i onödan, men det är alltid bättre att ringa en gång för mycket än för lite. Under de 33 år som Roland var aktiv brandman har det hänt väldigt mycket inom räddningstjänsten. En av de största förändringarna tycker han skedde när räddningstjänsten fick mer sjukvårdsansvar — det som kallas för i väntan på ambulans, IVPA. — Vi är ofta snabbare på plats än ambulansen, och vi larmas oftast ut på hjärtstopp eller större blödningar. Vi ger då första hjälpen i väntan på att ambulans och sjukvårdspersonal kommer. Ofta är vi ett väldigt stort stöd för de anhöriga i de situationerna.

De senaste åren har det också skett en digitalisering av yrket. — Numera går nästan allt via appar och IT. Det är svårt för

Lördag 25 juni Gudstjänst Ränneslövs kyrka 10:00 Karl Christensen Mässa Hishults kyrka 10:00 Thommy Niklasson Gudstjänst Veinge kyrka 13:00 Thommy Niklasson Gudstjänst tillsammans med Hembygdsföreningen efter gtj inbjudes till aktiviteter och fika vid församlingshemmet

På grund av sin goda fysik kunde Roland Davidsson jobba i räddningstjänsten ända tills han blev 72 år. FOTO: CARINA NILSSON

många av de äldre att hänga med, och det kräver också bra mobiltäckning, något som vi fortfarande inte har överallt. Tack vare sin goda fysik kunde Roland vara kvar i räddningstjänsten tills han var över 70 år. — Jag har funderat på att sluta tidigare men jag stannade av lojalitet med kollegorna, eftersom vi ofta har legat på minimigränsen för bemanningen. Till sist blev det en sjukdom som satte stopp för hans långa karriär som brandman.

Gudstjänst Hasslövs kyrka 14:00 Karl Christensen Digital andakt Våxtorps kyrka från 18:00 Söndag 26 juni 10:00 Mässa, Tjärby kyrka Thommy Niklasson 11:00 Friluftsgudstjänst Våxtorps kyrka Karl Christensen, Friluftsgudstjänst vid församlingshemmet. Efter gtj serveras sill och potatis i församlingshemmet

Välkommen precis som du är...

— Jag har fått Skelleftesjukan. Förenklat kan man säga att det är fel på proteinsaxen, den klipper inte alla delar lika stort, vilket gör att kroppen påverkas på olika sätt. Hos mig har det påverkat hjärtat, jag har numera bara 60 procents hjärtkapacitet kvar. Roland har fått en bromsmedicin som verkar, och han håller sig aktiv så mycket det bara går. — Jag går inte lika fort uppför backarna som förr och jag jobbar inte så långa dagar längre. Men det är bra för

14:00 Gudstjänst, Knäreds kyrka Thommy Niklasson 14:00 Friluftsgudstjänst, Ysby kyrka Friluftsgudstjänst på Vippentorpet Medtag egen stol och fikakorg Onsdag 29 juni Musik i sommarkväll Knäreds kyrka 19:00 ”Jazz i sommarkväll” med Christian Jormin och Tommy Holmgren Lördag 2 juli Digital sommarandakt med Karl Christensen från 18:00

mig att fortsätta vara så aktiv som möjligt för att hålla sjukdomen i schack. Och hade jag inte varit i såpass god form som jag var hade jag inte fått någon bromsmedicin, säger han. Några större sysselsättningsproblem lär han inte ha som pensionär. — Jag och Lisbeth har ju Kvarnen och allt som hör till att sköta. Vi har barn och barnbarn som vi hjälper och har en god relation till, det är kanske det viktigaste av allt. Dessutom har jag skog och en hund som behöver motion.

Söndag 3 juli Mässa Ränneslövs kyrka 10:00 Åsa Carmesund

En av Rolands styrkor som brandman har varit att han aldrig stressar upp sig i krissituationer, och att han inte ser tillbaka. Det har han nytta av även nu. — Det enda vi kan påverka är framtiden. Jag är tacksam att jag klarar att röja sly i skogen trots min sjukdom. Och egentligen har vi väl aldrig haft det så bra som nu när vi är pensionärer Lisbeth och jag, säger Roland.

Carina Nilsson

Friluftsgudstjänst Veinge kyrka 18:00 Vid Hembygdsgården, Åsa Carmesund Medtag egen stol och kaffekorg

Dansk Gudstjänst Våxtorps kyrka 10:00 Karl Christensen Gudstjänst Hishults kyrka 14:00 Karl Christensen

Digitala kvällsandakter finns i vår Facebookgrupp: Händer i Höks pastorat, på Youtube, sök på: Höks pastorat samt på vår hemsida: www.svenskakyrkanhoks.se


FAMILJ

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

19

Tipsrunda Begravning Hasslövs hembygdsförening har haft tipspromenad den 19/6 vid Brante källa med 19 deltagare. Rätt svar: Danmark, skelning, grenadill, bozouki, dopamin, Elsa Beskow, farsi, 25 öre, ca 3 miljoner, astronomi, tobak, samsung. Rätt rad: X22 1XX X12 2X2 Skiljefrågan: 375 nålar 1:a. Alice Warpman 10 rätt (398 st) 2:a. Gull-Britt Johansson 10 rätt (210 st) 3:a. Jörgen Warpman 10 rätt (1750st)

■ I S:ta Gertruds kapell har begravningsgudstjänst ägt rum för Evert Adamsson, Laholm. Som inledningsmusik spelade kyrkomusiker Anneli Segerstedt Air av J.S Bach. Via I-tunes lyssnade församlingen till Nessun Dorma och Tonerna framförd av Jussi Björling. Präst var Mathilda Kjellström Ståhl Psalmer 297 och 199. Mathilda läste dikten Jag kan ana ljuset skriven av Evert Adamsson Vid kistan tog familj och vänner ett

Boule

Skiljefrågan vanns av Alice Warpman 398 nålar Tipspromenad 220619 1. Elefanter 2. Kubb 3. Mikael Rickfors 4. Sönderdelning 5. Ö 6. 86400 7. Cartman 8. Sexsidig 9. Gärdsmyg 10. Eyafjallajökull 11. Djupadal 12. 3 Skiljefrågan: 105,2 Rätt rad: 1X2 XXX X21 111 Antal startande: 65 Etappvinnare: 1a pris: Pernilla Persson 12 (99,3) X-pris: Ginger Karlsson, AnnHelene Djivjak, Mats Österling Vinnare skiljefrågan: Eva Nilsson 105,7 kg Gå-Cykla med Korpen 1. Monica Liedman Korpjakt: Antal 9 1. Nellie Johansson 9 ( lottad)

Laholms Boulesällskaps tisdagstävling 7/6 Deltagare: 36 1. Claes Hellsten 3+30 2. Alain Pinot 3+21 3. Greger Johansson 3+19 4. Maggan Thronée 3+15 5. Anita Alexandersson 3+10 6. Sven Nilsson 3+8 7. Ragnar Johansson 3+6 Torsdagstävling 9/6 Deltagare: 26 1. Monica Liedman 3+16 2. Roland Gudmundsson 2+16 3. Alain Pinot 2+11 3. John Forsberg 2+11 3. Per-Göran Einarsson 2+11 6. Greger Johansson 2+9 7. Per-Erik Jönsson 2+8 8. Claes Hellsten 2+7 8. Sven Nilsson 2+7

Bridge Laholms Bridgeklubb Resultat 14 juni Hcp-tävling 1. U Persson/I-M Baath 241 2. I Andersson/U Nilsson 237 3. K Trydell/R Nilsson 219 4. A-C Wallin/S Svensson 201 5. A Persson/M Svensson 199 6. M Andreasson/U Skärberg 198 7. L Andersson/C Johansson 196

Medel 192. Resultat 15 juni hcp-tävling 1. I Nordenberg/I Strandborg Alm 95 2. L Nordberg/G Sundgren 77 3. H Cederlid/A Cederlid 74 4. A-L Haraldsson/S Haraldsson 73 5. M Willners/U Arvidsson 72 Medel 72.

sista farväl. Som avlutningsmusik spelade Anneli Romans ur Pastoralsvit av L-E Larsson

■ I Ränneslövs kyrka har

begravningsgudstjänst ägt rum för Otto Gunnarsson. Som inledningsmusik spelade kyrkomusiker Charlotte Bachman på piano Öppna Landskap U. Lundell. Präst var Åsa Carmesund Psalmer 249 och 297. Som avlutningsmusik spelade Charlotte på piano Turistens klagan av C. Vreeswijk. Ute vid graven tog familj och vänner ett sista farväl.

■ I S:ta Katarina kapell har borgerlig begravning ägt rum för Göran Johansson, Gullbranna. Akten inledde med att man fick lyssna på ljudanläggning när Magnus Uggla sjöng, Jag och min Far. Sedan hälsade officianten alla välkomna med några inledningsord. Efter det så spelades genom ljudanläggning, You raise me up med Josh Groban. Officianten hade ett tal om Göran därefter en överlåtelse. Sedan sjöng Viktoria Frick med komp av Anders Nylander på piano, Love me tender – E. Presley. Anhöriga tog ett sista avsked och farväl vid kistan och under tiden spelade Anders på piano, Bridge over troubled water – P. Simon samt ljus musik. Efter avskedet så sjöng Viktoria med Anders komp på pianot, Amazing Grace. Officianten hade avslutningsord. Som avslutningsmusik så spelades genom ljudanläggning, My Way med Elvis Presley. Officiant var Joacim Frick. ■ I S:ta Gertruds kapell har begravningsgudstjänst ägt rum för Margareta Jönsson, Laholm. Som inledningsmusik så spelade organisten Anneli Segerstedt på orgel, Morgonstämning – E. Grieg. Innan avslutningsmusiken så sjöng en kör - Änglasång,

genom ljudanläggning. Som avslutningsmusik så spelade organisten Anneli på orgel, Dans i de saligas ängder Gluck. Psalmer var: 251, Där rosor aldrig dör sjöngs av alla, 297. Präst var Mathilda Kjellström Ståhl. ■ I Veinge kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Lars Ahlman, Veinge. Som inledningsmusik så spelade kyrkomusikern Viveca Hedman på orgel, Time to say goodbye – F. Sartori. Vid kistan tog de närmaste ett sista avsked och farväl. Som avslutningsmusik så spelade Viveca Hedman på orgel, Bön – J. Leijon. Psalmer var 199, 249. Präst var Åsa Carmesund.

■ I S:t Clemens kyrka har begravningsgudstjänst ägt rum för Evy Vahlén, Laholm. Som samlingsmusik spelade organisten Adagio för stråkar – S. Barber på orgel. Efter att klockorna ringt samman så började akten med att organisten och sonen Lars Vahlén spelade på orgel, Jesus bleibet meine Freude – J.S Bach. Efter överlåtelsen så sjöng svärdottern Birgitta Vahlén med komp av Lars på flygeln, I denna ljuva sommartid – A. Öhrvall. Vid kistan tog anhöriga, släkt och vänner ett sista avsked och farväl och under tiden så spelade Lars på flygeln, Strövtåg i hembygden - Trad. Som avslutningsmusik så spelade sonen Lars på flygel, Sommarsång – W. Petersson Berger. Psalmer: 285, 297. Präst var Håkan Lindberg. ■ I S:ta Anna kapell har borgerlig begravning ägt rum för Göran Gustafsson, Halmstad. Akten inledde med att officianten hälsade alla välkomna med några inledningsord. Efter det så spelades genom ljudanläggning, Håll mitt hjärta med Björn Skifs. Officianten hade ett tal om Göran därefter en överlåtelse. Sedan spelades på ljudanläggning, Pärleporten med

Vår lilla Mamma

Maj-Britt Nilsson * 1 februari 1928 avled lugnt och stilla

MIDSOMMARDAGEN 25/6 HÖGMÄSSA KL.11.00

MÅNDAG 27/6

SOMMARCAFÉ KL.14.00-15.00

* 12 september 1921 † 11 juni 2022

Göran Ingela med familjer

När Pappa gick bort så ensam blev Din tid Nu kära Mamma har även Du fått frid Begravningsgudstjänsten äger rum i stillhet. laholmsbegravningsbyra.se Ett varmt tack till personalen på Lingården.

för deltagande, blommor och minnesgåvor i vår stora sorg efter

Lennart Vikingsson MONICA med familj

Christer Sjögren. Anhöriga tog ett sista avsked och farväl vid kistan. Officianten hade några avslutningsord samt läste dikten, Det sägs att bara tiden går - Atle Burman. Som avslutningsmusik så spelades genom ljudanläggning, Änglahund med Hasse Andersson. Officiant var Joacim Frick.

■ I Knäreds kyrka har begravningsgudstjänst hållits för Bertil Larsson, Knäred. Som inledningsmusik så spelade organisten Viveca Hedman på orgel, Som en bro över mörka vatten – P. Simon. Sedan spelades från ljudanläggning, Fågel Fenix med Björn Afzelius. Innan avskedet så spelades

LAHOLMS PASTORAT TORSDAG 30/6

VECKOMÄSSA KL.18.00.

Vår käre Pappa

Erik Berg

Laholm den 13 juni 2022

Gun och Eivon Jonas och Linda Jeanette och Christian Jesper Siv och Jan Edwin Emma och David Erica Mari och Kjell Nanni och Dave Barnbarnsbarn Släkt och vänner

Frid susar träden vid hemmet du lämnat Farväl bugar skogen du vandrat uti Tack kvittrar fågeln, som var morgon dig hälsat Tyst sjunger vinden, Vila i frid Begravningsgudstjänsten äger rum i Mästocka kapell torsdag den 14 juli kl.10.30. Efter akten inbjudes till minnesstund i Ordenshuset Göstorp. Svar om deltagande till Siv tel. 0430-92076 eller 073-080 35 91 senast måndag den 11 juli. Tänk gärna på Hjärt-Lungfonden gåvotel. 0200-88 24 00. veingebegravningsbyra.se Varmt tack till personalen på Björkebogården.

från ljudanläggning, Den jag kunde va med Mikael Wiehe. Vid kistan tog de närmaste, släkt och vänner ett sista avsked och farväl och under tiden så spelade organisten Viveca på orgel ljus musik. Som avslutningsmusik så spelades från ljudanläggning, Goodbye my love, goodbye med Demis Roussos. Psalmer i kyrkan var 190, 297, 273:5. Präst var Karl Christensen.

Laholms pastorat

Är du förkyld? Tack för visad hänsyn! Med hänsyn till våra besökare och medarbetare så ber vi dig vänta SÖNDAG 3/7 FRILUFTSGUDSTJÄNST KL.14.00 med ditt besök tills du är frisk. Skummeslövs kyrka - annexet, A Knutsson. GUDSTJÄNST KL.09.30. TISDAG 28/6 Levi Johansson - gitarr. Behöver du någon att prata med? Skummeslövs kyrka, A Knutsson. Oavsett om du känner glädje eller sorg, MUSIK I SOMMARKVÄLL KL.19.00. KONFIRMATIONSMÄSSA KL.11.00. SÖNDAG 26/6 tror eller tvivlar – så finns Svenska kyrkan Skummeslövs kyrka, A Knutsson. S:t Clemens kyrka, J Watanen. Johny Carlsson med jazzvänner medv. för dig. Våra präster är bra på att lyssna HÖGMÄSSA KL.09.30 KONSERT KL.19.00. och de har alltid absolut tystnadsplikt. Skummeslövs kyrka, J Watanen. Skummeslövs kyrka. ONSDAG 29/6 Varmt välkommen att kontakta oss GUDSTJÄNST KL.11.00 Konsert I - Invigningskonsert av via telefon eller mejl. MUSIK I SOMMARKVÄLL KL.19.00. S:t Clemens kyrka, J Watanen. Skummeslövs Musikdagar 2022. Skogaby kapell, J Watanen. Charlotte Polson - saxofon. ”Det stora enklas dag” RilkeEnsemblen medv. ”Melodiska landskap” med Lars-Åke ”Snus” Gunnar Eriksson - dirigent. Svensson - piano & Per Thornberg - saxofon.

S:t Clemens kyrka, A Knutsson. Roger Carlsson - trumpet.

Utanför kyrkstallet Laholm. Vi bjuder till fika och härliga samtal. Vid regn - i församlingshemmet.

AKVARELLUTSTÄLLNING

Den vackra akvarellen som valts ut att illustrera musikdagarna är målad av konstnären Bengt Edenfalk. I samband med konserterna bjuder vi till utställning & försäljning av Bengt Edenfalks akvareller i Skummeslövs kyrkas annex.

Skummeslövs kyrka, J Watanen.

Vill du veta mer?

Aktuell info finns på vår hemsida svenskakyrkan.se/laholm


20

NYHETER LOKALT

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

En sen och kall vår har gjort att det är färre blommor och insekter i gräskanten än vanligt på Lars Schales gård. FOTO: CARINA NILSSON

Vägkanter ska bli världens längsta blomsteräng ■

På Lars gård frodas sällsynta växter och djur

Naturskyddförening vill skapa världens längsta blomsteräng längs vägkanter och cykelbanor för att öka den biologiska mångfalden. Projektet har startat i Skåne, Halland och Blekinge. På en gård i Killhult, längst ner i södra Halland, startade Lars Schale samma arbete redan för 40 år sedan. Ända sedan Lars och Evy Schale köpte gården i Killhult har de jobbat för att bevara den biologiska mångfalden. — Då fanns här lite konstgödsel kvar som vi använde, men det blev det sista. Sedan dess har vi varken använt konstgödsel eller bekämpningsmedel, säger Lars. I gårdens beteshagar och längs vägkanterna trivs mängder av ovanliga växter och insekter. Men i år är de ovanligt få. Trots den gynnsamma miljön ser det ut att bli ett dåligt år för de vilda små liven. Framför allt för insekterna. – Det är väldigt få humlor och vilda bin ute i år. Det kan bero på att våren var sen och kall, vilket har påverkat både floran och insekterna. Men det kan också vara så att insekterna verkligen håller på att minska i antal, som många har varnat för, säger Lars Schale. Ekologiskt har varit ledstjärnan för makarna Schale

i alla års tid, eftersom de har ett stort naturintresse. På köpet blev gården en miljö där mängder av sällsynta och rödlistade arter trivs och förökar sig. – Nu ligger vi äntligen rätt i tiden – när konstgödseln blev jättedyr och alla försöker klara sig utan, säger Evy. Även om det ser ut att bli ett dåligt år så frodas växtligheten på gårdens marker. Längs en kort promenad utmed vägkanten syns tjärblomster, darrgräs och stor blåklocka. På en käringtand sitter larver som ska utvecklas till den sällsynta fjärilsarten sexfläckig bastardsvärmare. Runt blommorna surrar humlor och små vildbin. Några av vildbina är så små att de knappt syns. – Insektshotell har ju blivit populärt, men många gånger är det för stora hål i dem. Två till fem millimeter räcker för många vildbin, tipsar han. För att de sällsynta växterna ska trivas krävs att man inte gödslar alls och slår vägkanterna sent, när växterna hunnit fröa av sig. – Jag tar också bort gräset jag har slått av, annars fungerar det som gröngödsling och det blir för kraftigt för många arter, säger Lars. Även i beteshagarna gör Lars vad han kan för att gynna den biologiska mångfalden. Gårdens fjällkor får inte beta i hagarna där slåttergubben

Vi människor är beroende av fungerande ekosystem, och jag tror att det finns mycket som vi ännu inte vet. Lars Schale

blommar just nu. – Den behöver stå i fred tills den har satt frön så att den kan sprida sig. Därefter kan korna komma tillbaka igen. Men skulle man konstgödsla här så försvinner slåttergubben. Att det är så få insekter ute, trots mängden blommor och fint väder, bekymrar förstås Lars. – Insekterna behövs för att pollinera och för att vi ska få bra skördar. Minskar insekterna blir det också färre fåglar. Vi människor är beroende av fungerande ekosystem, och jag tror att det

Lars Schale slår vägkanterna på sin gård sent så att växterna hinner blomma färdig och sätta frön. Dyker det upp invasiva arter tas de bort. FOTO: CARINA NILSSON

finns mycket som vi ännu inte vet, säger han. Även för den som inte har en gård, men väl en trädgård, finns det mycket att göra för att gynna den biologiska mångfalden. – Många har svårt att hitta sju sorters blommor till midsommar. Men låt vägkanterna blomma eller så in lite ängsblommor i ett hörn av trädgården. Det behöver inte vara svårare än så, säger Lars. Carina Nilsson

Fakta I takt med att slåtterängar och naturbetesmarker minskat kraftigt i Sverige har både ängsväxter och pollinatörer så som bin, humlor och fjärilar blivit allt färre. Naturskyddsföreningen vill råda bot på det genom att skapa världens längsta blomsteräng längs vägkanter och cykelbanor.

Projektet har börjat i Halland, Skåne och Blekinge, resten av Sverige startar senare i sommar. Ängsblommor ska sås in och invasiva arter rensas bort. Projektet inleds på allvar under 2022 och finansieras av Svenska postkodlotteriet.


21

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

SERVICE & HANTVERK

Vill du synas här? Ring Erik 070-422 22 09

BYGG

www.a-karlsson-bygg.se | 070-565 39 39

www.rallia.se Fastighet Leif Olsson 070-5444446

www.malenssnickeri.se | 0431-727 80

EL & TEKNIK

a-karlsson-bygg.se | 070-5653939

Bygg Björn Olsson 070-6004749

ELSÄKERT MED ELENT AB

Bostadstjänster-Företagstjänster-Smarta hem

Elinstallationer • Elförbättringar • Smarta hem Auktoriserad elinstallatör Göran Thunman

Service för alla märken, klar inom 2–5 dagar Anlita fackman i branschen i över 50 år

PFAFF SYMASKIN KÖPES!

Modell äldre, även defekta

agnus Johnsson

Provsy en kv alit.m. beg . HV A, PFAFF, BERNINA hos oss . Vi t ar b yte .

Innan Du k öper enEtt Plastig Singer begagnade, , Pfaf f eller HV A alla tillv . i KINA till fr vilk650:en kv alit e? JÄTTE-REA! 20-tal nyservade

070-670 I I I I

SYMASKINS-SERVICE I SÖNDRUM • Lars Montins väg 21

Elarngöranthunman

TRYGGAREEE KAN INGEN VARA Bevakningsgruppen och Torekov Båstad Larm & Service är ert lokala alternativ 24 timmar om dygnet. Året runt!

0431- 36 35 38 | info@tslc.se | Köpmansgatan 96, Båstad | Storgatan 34, Torekov

VVS & VÄRME

0430-78 80 80

Kullsgårdsvägen 39 • Laholm laholm@ditec.se

Ditec® Laholm

SERVICE

Öppet: 9:00–21:00 alla dagar. Ring före besök 0706-460726, alt 725

VVS & VÄRME

• Omkittning • Målning av fönster • Fixar imma i dina isolerglas • Övriga glasmästeriarbeten

goran.elarn@gmail.com

LÅS & LARM

HUR MÅR DIN Kolla vår ser på Blo cke t: SYMASKIN? symaskinea anr! non (H allan ds län)

GLASMÄSTERI

EL & TEKNIK

elent.se | 070-3536850 | info@elent.se

bev.se | 0430-18001 | info@bev.se

I Lahom och Båstad söker vi nu personal för timanställning inom:

ÖSTRA KARUP

0430-77 55 76 Rörfirma Johan Månsson

midic vvs ab

JOBBA MED OSS!

LOPPIS

Värme • Aircondition Vatten• Värmepumpar Värme • Kyla • Vatten • Värmepumpar • Service

◗ SNICKERI ◗ MÅLNING ◗ STÄD ◗ TRÄDGÅRD m.m.

ÖPPET 10-16

www.midic.se

FREDAG | LÖRDAG

Stöd kampen mot barncancer.

För mer info kontakta: Leif på tel: 010-175 19 63

Hela överskottet går till Barncancerfonden.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen. Tack.

Vi söker även Projektledare (Provisionsbaserad lön) Mer info på tel: 010-175 19 15

Välkommen till Tomtaholmsvägen 6

Dagens rätt - vecka 25 Serveras mellan 11.00–17.30

MELLBYSTRAND

105:-

Måndag Köttbullar med lingon Bräckt kassler med kall mangosås

Onsdag Stekt strömming och potatismos Kotlettrad med svampsås

Fredag Kalops med rödbetor Pulled pork med tillbehör

Tisdag Revbensspjäll med äppelmos Spaghetti med köttfärssås

Torsdag Kycklingfilé med rösti och kall sås Chorizo med stekt potatis, barbecusås och aioli

Lördag & Söndag HELGMIDDAG 120 kr kl 11.00–16.00 Panerad schnitzel med örtsmör och kaffe eller Pepparrotslax med dillkräm och broccoli samt kaffe

Öppet alla dagar

8-22


22

KRYSS

25 juni - 2 juli 2022 | LAHOLMS TIDNING

De röda siffrorna i krysset har bara betydelse om det är ett tävlingskryss. Annars kan ni bortse från dem.

Sverigedubbeln V

25

Tävla om lotter med chans till miljoner

MINDRE BJUDER BRÖDPRODU- PÅ EN SHOW © Kryss & Quiz AB CENT OFTA STYRS SKÖNT INTE ATT GÅ TRÅDPÅ LÖST

Handgjorda korsord

TILLBAKASLAG

DET KAN KOMMA FRÅN SPISEN

TAR HAR DET OGÄRNA SOM PÅ SIG STÄLLS NÅGOT IN FLASKA EXPEDITIONSFARTYG

9

Rutorna med röda siffror bildar lösningskoden som kan utläsas som ett fyrsiffrigt tal – t ex NIO ETT TJUGO (9120). Skicka koden med SMS, app eller telefon, senast onsdag tisdag klkl24. 24. • Via app, ladda ner appen Erespons i Appstore eller Google Play. Alla uppgifter finns i appen, du behöver bara fylla i svar och tävlingens namn Finns i = kryssdubbel. Svarvia viaappen appenkostar kostarbara bara10 10 Appstore & lokalkryss1. Svar GooglePlay kronor. Första tre svaren är gratis. • Via SMS, skriv kryssdubbel lokalkryss1 (mellanslag) (mellanslag)lösningskod, lösningskod, (mellanslag) namn och postort. Skicka till 72456 (11kr). • Via telefon, ring: 0944–670 90 09 (11 kr). Följ talade anvisningar, tävlingsnummer 16 01 och kod är allt du behöver uppge. Ditt nummer måste synas på hitta.se eller eniro.se. 1:a–2:a Sex Trisslotter. 3:e–4:e pris: Fyra Triss. 1:a pris:pris: Två Trisslotter. 5:e–6:e Triss. 7:e–10:e 2:a–3:e pris: Två En Trisslott vardera. pris: En Triss. Vinnarna presenteras om fyra veckor.

FÖRINTA KRUKKONST

I NAMN PÅ FLYGBOLAG

FIRMAMÄRKE SIGNALHORN

DRIV LÄTT RÖRD

GRODA RYMMER ETT FAT MÅNGA

6

5

HALV RÅBIFF

8

TOG IN SEGEL RYCKNINGAR

KISEL MELLAN TVÅ SOM MÖTS

10

SLOGS KUVAT EN BOKS RÖDE

12

SJUKT BRA TEAM FIENTLIG PÅ FYLLAN

11

FICK FINNEN ATT FORTSÄTTA

3

ARABLAND RINNER I EUROPA

CHEF UTBILDNINGSESS

KALLAS VILJESVAG RUELSE

FUKTIG OCH KALL

FÖRSTLINGEN MASKAS

FYLLA FICKORNA FÖREDRAS VASS

Lösning och vinnare för fyra veckor sedan

FRANCIUM SITTA SNYGGT

7

4

De röda siffrorna i krysset har bara betydelse om det är ett tävlingskryss. Annars kan ni bortse från dem. GÖR MAN SMÖR

SES GICK SÄLLAN SKALL- OKLIPPT GÅNG ARM

S F Ö K T N E

K R O P P S L A N D E R I E N A L L A L E I N N J A Å A V G K O R R R E A U D D LOCKA ÅT FEL HÅLL

3

POLARE FRÅGESPEL

VALDE INTE FYRKANTIG FLAGGA

F R I R A R L E D A M P I S S E A L S V A L A E G I G E K A G R Ö N L I R E P Å D E R N L A G E L A L T I D MÅ N E

BANGKOKKOCKS KOK

DE KOMMER KNALLANDE

I DEN LÄMNAR INGREPP KAN VAROR SVÅRA FÅR SLÅ FASTNA ATT SE DAMER

4

ROLIG HISTORIA

INNEHÅLLER MYCKET FLÄSK SNABBT FÖRLED YTTERLIGARE GER SMAK AV LAKRITS

2

SOM FÄRSKA FÄRSEN KULTAKT

BRUDBRUD INTE PAJ

Handgjorda korsord

© Kryss & Quiz AB

RINNER SITTS DÄR DET PÅ BRINNER RYMMA

SKRIKIG RUSIGA TILLSTÅND

MED PARAPLY I KRUKAN

VIKT FÅGEL STORT FLÖDE

SPEL

6

INTE SÅ MÅNGA

9 I MÅL

LUGN HYSER INGA TVIVEL

10

1

GRYMTOXE

5

FICK BRA UPPSATS RUNDA ÄR TABU

KOTTSKALARE HUGGS PÅ SYLTA

DEN FÖLJS I GRUVAN ARG

SÅGS LIVESÄNT I

SPELAS ARROGANT

5 1 2 8 6 4 7 3 9

VARA MJUKGÖRANDE

VILL NYFIKEN HALVA AVENYN

DEN ÄR OFTA FÖR LITEN

ÄR OFTA VASS

6 7 9 1 2 3 4 5 8

4 8 3 9 7 5 6 1 2

8 2 5 6 3 9 1 7 4

EUROPA ÄR EN SÅDAN

3 9 4 2 1 7 5 8 6

1 6 7 5 4 8 2 9 3

RUNGA FICK INGET FÄSTE

LIGGER OTÅLIG DRIVER MYCKET

9 4 6 7 8 1 3 2 5

SPÅRVAGN

EN BIT MED SPRIT

11

SAKNAR NÖDEN TERRORSTREET

LIKA ROLIGT SOM CURLING

HAR KLOTEN SKRED

TÅGBOLAG

8

Lennart Johnsson, Ydre; Ä Ulf Svedberg, 2:a–3:e pris Södertälje. E T T S T R Å Två Triss: O R S En trisslott: Vibeke Nielsen, Södertäl- V HA UL M Å R K Kerstin je; AnnaIrene Holm,Birgitta Örebro. I L N YM En Triss: Alm, Laholm; M E R R O Olof Lindström, A N I S O L Anita Radels, Södertälje; Hans Axel Johansson, T T Ä R N Knäred. Örebro; Lars Holm, H U K E Örebro; Nils Sune Lennart S T E A R I N Nilsson, Skillingaryd. A L L A N © Den här sidan: Kryss & Quiz AB Sex Triss: 1:a pris Josef Arne Gustavsson, Två trisslotter: Boxholm. Liselotte Fyra Triss:Tagesson, Mellbystrand. Kenneth Bogren,

SOV KANSKE FYRA I ETT PAR

GICK SUR SIN LEDIGHETER

STRÅK SMÅSAKER

När du skickar in svar medger du att dina uppgifter sparas för att kunna utföra vinstdragning och -utskick. Läs mer: kryssochquiz.se/ erespons.se/ personuppgiftspolicy integritetspolicy

Sex Triss: 1:a pris Bengt Bergström, Örebro; Två trisslotter: Kerstin Sundstrand, Benny Johansson, Nykvarn. Veinge. Fyra Triss:

2

KÖPS FÄRG PÅ

1

DRYCK SOM PIGGAR UPP

PAUL MED NYHETSBYRÅ

FÖDER FICK SÄTTER DITO COACH- INTE I SÄNDS NING SIG SEJ

FÖRMER

MED ÖVERVÅLD

Tävla via app, SMS eller telefon

MANAR OTÅLIG ÄGGBONDE

SÄTTA KROKBEN

7

Frågor om sidan? kundservice@kryssochquiz.se eller 031–751 25 00, knappval 2, onsdagar 11.00–14.00.

GAV IFRÅN SIG GAS

GR238 JA

Konstruktör: JONAS ALTIS

Sverigesudokun

TON SIST I SKALA FOTÄNDE

Tävla om Trisslotter

12

GR236 JA

2 5 1 3 9 6 8 4 7

TRÄD ELLER BUSKE

Sudokuns blåfärgade rutor, uppifrån och ner, Tävla via ger lösningskoden. Skicka koden med SMS, app app, SMS el eller telefon, senast tisdag onsdagklkl24. 24. • Via app, ladda ner appen Erespons i Appstore telefon eller Google Play. Alla uppgifter finns i appen, du behöver bara fylla i svar och tävlingens namn = sudokudubbel. Svari iappen appenkostar kostarbara bara10 10kr.kr. lokalsudoku1. Svar (mellanslag) lösningskod (mellanslag) • Via SMS, SMS, skriv skriv sudokudubbel lokalsudoku1 (mellanslag) namn och postort. Skicka till 72456 (kostar 11 kr). • Via telefon, ring: 0944–670 90 09 (kostar 11 kr). Följ de talade anvis17 och kod är allt du behöver uppge. Ditt numningarna, tävlingsnummer 91 mer får inte vara hemligt, det måste synas på hitta.se eller eniro.se. pris:Två SexTrisslotter. Trisslotter.2:a–3:e 2:a pris: Triss. 3:e–5:e 1:a pris: pris:Fyra En Trisslott vardera.pris: Två Triss. Vinnarna presenteras om fyra veckor. 6:e–8:e pris: En Triss.

7 3 8 4 5 2 9 6 1

Värnamo. Två Triss:pris 2:a–3:e Tom Johansson, VaggeEn ryd;trisslott: Baraa Yaldoka, Lennart Tagesson, Södertälje; Annicka Sedström, Örebro. Mellbystrand; En Trisslott: Carolina Pålsson, Gunvor Adriansson, Våxtorp. Värnamo; Rose-Marie Andersson, Bredaryd; Vinst skickas som SMS om man tävlat Birgitta Svensson, Örebro. från mobil. Vinst skickas normalt inom M0383

två veckor från i dag.

Du kan göra skillnad! Du Du kan kan göra göra skillnad! skillnad!

Som månadsgivare bidrar du till kampen mot mobbning. Din gåva går Som månadsgivare bidrar du till kampen mot mobbning. Din gåva går till vårtmånadsgivare förebyggandebidrar arbete mobbning i skolor, förskolor Som dumot till kampen motute mobbning. Din gåvaoch går till vårt förebyggande arbete mot mobbning ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar. Tillsammans kan vi göra skillnad! till vårt förebyggande arbete mot mobbning ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar. Tillsammans kan vi göra skillnad! idrottsföreningar. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Bli månadsgivare du också: friends.se/manadsgivare Bli månadsgivare du också: friends.se/manadsgivare Bli månadsgivare du också: friends.se/manadsgivare

När barn berättar finns det hopp. Du kan göra skillnad! Det är första steget till förändring.

Som månadsgivare bidrar du till kampen mot mobbning. Din gåva går till vårt förebyggande arbete mot mobbning ute i skolor, förskolor och idrottsföreningar. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Bli månadsgivare du också: friends.se/manadsgivare

Ge fler barn möjlighet att berätta. Swish: 9015041 | Plusgiro: 90 15 04-1


23

LAHOLMS TIDNING | 25 juni - 2 juli 2022

Hej! Vill du veta mer kring vad det innebär att vara bankkund hos oss? Välkommen att slå mig en signal!

tter, Bo 3 näför 2! betala

Anna Johannessen Kundtjänst Bank Tel: 0430-794 14

LILLSEMESTER TILL DANMARK Danland Blokhus*** I priset ingår: • Stena Line-färja Göteborg-Fredrikshamn t/r för 4 pers. • 3 nätter i 2-rumslägenhet på Danland Blokhus • Entré till badland • Precis intill havet • Slutstädning

TROPISKA RUM Zoologiska Välkommen till butiken med de exotiska djuren!

Ormar, Ödlor, Sköldpaddor, Spindeldjur.

Från 1 022:- per person

Totalpris fr. 4 088:- vid 2 vuxna och 2 barn (7 + 9 år)

Beställ på sembo.se eller ring på 021-813 80 80 Begränsat antal platser. Erbjudandet gäller på utvalda datum fram till den 30/12 2022. Vi reserverar oss för slutsålda datum och tryckfel. Priset gäller i samband med bokning av båtresa & boende. Prisexemplet gäller för avresa 30 augusti 2022. Sembo - en del av Stena Line Travel & Retail Group

ring erik! Vi har annonser för alla företag, föreningar och privatpersoner – tillsammans hittar vi en lösning som passar just dig. Nyfiken? Ring erik på 0704-22 22 09

Nu även med Webbshop, på tropiskarum.se Butik: Lertäktsvägen 1 312 40 Genevad

Öppet: Lördag 12.00-17.00 Söndag 12.00-17.00

Tel: 073-704 31 27, Webb: www.tropiskarum.se


å p d e m j Föl en hållbar resa

Hämta din energi lokalt Vi gör din energivardag enklare. Samtidigt återinvesterar vi i bygden, satsar på våra barn och ungdomar och driver projekt för förnybar energi. För en hållbar framtid.

sodrahallandskraft.se Kundservice 0430 480 90