Page 1

SÖNDAG 17 DECEMBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Hela

Bjär

ehalv

öns

lokala

mån

adsti

dnin

g se

dan

2012

2017

Båstadborna känner sig trygga

Börja krama barnen i skolan

SAMHÄLLE. Årets trygghetsundersökning visade på minskad otrygghet bland Båstads invånare. I år är det första gången som det gjorts skillnad på Båstad tätort och resterande för att kunna se om det finns några skillnader i hur tryggheten upplevs på olika platser i kommunen. SID 6

SKOLA. På kommunfullmäktige sa Johan Olsson Swansten (M) ”Vi måste sluta krama skolbyggnaderna och börja krama barnen”. Skolbyggnaderna diskuteras för mycket, hela inriktningen på skolstrategin måste utgå från ett SID 7 barn- och elevperspektiv menar Johan.

Läs månadens Bjäreliv

mer

12 -

2017

MINGEL

Claes en av kanold be sit rä Joha t livs histo ttar rier för nna h

form

NU KAN DU JULHANDLA PÅ 5 MINUTER - BESTÄLL VIA ICABASTAD.SE OCH NJUT AV TIDEN DU SPARAR

Num

ar och passion desi gn

Jakob skapad Trollbäck e ett sp råk 2017

SPORT. Några har slutat, några ska flytta på grund av jobb och studier. Andra byter bara en fotbollströja mot en annan. Det som anglofierat kallas ”Silly season” är här. Bjärefotbollen 2017 summerad. SID 8

”Hela 78% läser lokala nyheter i gratistidningen” SID 4

Legender mötte framtidens stjärnor på Drivan När talanger mötte legendarer på Drivans tennisanläggning var det ett möte mellan ungdomlig kraft och entusiasm mot rutin och 50-åriga kroppar.

God jul och Gott Nytt År önskar Mäklaren T. Darpö

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39

SID 10

VÄDER. Höstens regnande har ställt till problem för både friidrottsanläggningen och konstgräsplanen. Siffrorna visar att det regnade mer än tre gånger så mycket denna hösten mot förra. SID 6


2 REDAKTION

Söndag 17 december

INLEDARE

Säger siffrorna något om framtiden? I veckans tidning är det en hel del statistik. Vi rapporterar om resultatet från trygghetsundersökningen som polisen gjort, det är höstens regnande redogjort i siffror, gratistidningars effekt i samhället bevisat och Rogers summering på Bjäres fotbollslags prestationer när tabellerna är klara för säsongen.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

En fascinerande undersökning av hemligheterna bakom Botticellis teckningar, som visar upp en mörk sida av renässanskonstnären, mest känd för sina stillsamma verk som Venus födelse och Våren.

Siffror och statistik kan berätta hur en specifik företeelse ser ut under just den tiden som undersökts. Med statistik går även att bygga trender men här börjar problemen när olika aktörer hänger upp framtiden på dåtiden. Ska man ta historisk statistik som grund för att förutse framtiden kommer så många olika faktorer att spela in så det blir mest en avancerad gissning. Det har regnat mycket mer denna hösten än de tre senaste åren. Hela tre gånger så mycket i år mot i fjol. Betyder det att vi ser en trend och att det kommer regna tre gånger mer nästa höst mot denna? Troligtvis inte. Ser vi längre tillbaka i statistiken så ser man svängningar under många år som sedan jämnar ut sig i det långa loppet. Fotbollslaget som i två års tid statistiskt gått starkt framåt kanske tappar fokus och spelare och faller pladask. Framtidens faktorer som påverkar utfallet kan vi inte veta nu. I trygghetsundersökningen visar det sig att vi är generellt väldigt trygga i kommunen jämfört med andra kommuner i polisområdet. Det är positivt i sig, men sen visar det sig även att Bjärebons trygghetskänsla reagerar på nationella händelser som inte finns representerade i Bjäres brottsstatistik.

KONST PÅ BIO BOTTICELLI INFERNO

19 dec kl 18.30 på Scala bio.

TRADITIONELL SKOLAVSLUTNING

Terminen har kommit till ända och det är skolavslutning för barnen i de kommunala grundskolorna och förskoleklasserna. Tre veckors ledighet utan läxor väntar. Fina sånger kommer sjungas i flera kyrkor denna dagen. Onsdag 20 december.

ÅRETS SISTA KOMMUNFULLMÄKTIGE Nu är det dags för politikerna att samlas i kommunfullmäktige och ta viktiga beslut för sista gången detta år. Följ det live i Sessionssalen i kommunhuset. Lyssna live via Radio Båstad eller se det på YouTube. 20 december kl 18.30.

NU HAR DET BLIVIT DAGS ATT PLANERA 2018! GENOM VÅRA TIDNINGAR PÅ BJÄRE OCH I LAHOLM SYNS DU I ETT TROVÄRDIGT SAMMANHANG MED LOKAL FÖRANKRING RING OSS PÅ 0431-79200 SÅ BERÄTTAR VI MER!

Siffror har i flera år visat på en ökad turism som spenderar mer och mer pengar i Båstad. Vissa handlare reagerar och tror inte på siffrorna för att just deras butik kanske inte har sett den ökningen. Där jämförs äpplen med päron. Turismen mättes i hotellnätter och handlaren mäter i sin egen bokföring. Kanske handlaren som inte kan sälja, till de turister som bevisligen kommer hit och spenderar pengar, har fel utbud och erbjudande? De når helt enkelt inte fram till turisternas plånböcker.

BJÄRE FÖRR

Sen har vi elefanten i rummet. Siffrorna och statistiken på vilka alla de nyanlända är. Vilken utbildningsgrad de har, vad de kostar, vad de tillför, vad de vill, när de kommer i jobb och så vidare. Listan kan göras på de olika faktorer som vissa baserar sin inställning på. Lokala politiker lutar sig mot olika fakta. Sanningen är väl att vi inte än kan veta hur de senaste årens flyktingström verkligen kommer påverka vårt närsamhälle i det längre loppet. Det vi kan göra är att hjälpa till och se till att integrationen av de som är här blir så bra som möjligt. Där har Båstad visats sig vara väldigt initiativrika och framgångsrika vilket jag som kommuninvånare tycker känns bra. Statistik måste tas och behandlas på rätt sätt. När jag för drygt 20 år sedan inledde min kurs i matematisk statistik på KTH inledde föreläsaren med frågan: Vet ni hur ni undviker att en bomb sprängs på flygplanet du åker med? Svaret: Ta med en egen bomb som du inte har för avsikt att spränga. Statistiken visar att risken att det finns två bomber på samma plan är näst intill obefintlig. Problemet är ju bara att alla andra resenärer hamnar i en statistisk väldigt osäker situation när det finns en bomb på planet. Nu är det en vecka till julafton. Statistiken visar väldigt entydigt på att den infaller 24 december. Trevlig läsning! Marknad på gamla torget i Båstad. Korgamakaren Bror Karlsson i Hishult. Fotograf: Hans Sölling

Peter Jakobsson

Nyhetsredaktör

Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


3

Söndag 17 december å na p iker

den Går

But

Veckans ost!

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

STILTON

Vad vore julen utan en riktig Stilton? Vår kommer från byn Colston Basset. I över 100 år har man gjort sin krämiga Stilton och den har blivit känd som den bästa i England!

35:-/hg

Vi stödjer

Gäller v.51

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Ryggbiff

Öppettider i jul och nyår

249:-

18/12-22/12

kg

10-18 23/12

Entrécote

10-15

249:-

Julafton, Juldagen Annandagen stängt

kg

Cheddar 12 mån

Montagnolo

kg

hg

149:-

24:90:-

BESTÄLL gärna till nyår från oss!

27/12-29/12

10-18 Nyårsafton

10-12 endast för avhämtning Nyårsdagen

Stängt

Priserna gäller 17/12 - 31/12 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen Vi är ditt lokala säkerhetsföretag - du når oss på 0431-70120

JULHANDLA PÅ

5 MINUTER

√ Beställ via icabastad.se √ Vi packar & levererar √ Njut av tiden du sparade

Båstad | Tel 0431-685 50


4 NYHETER

Söndag 17 december

Hotel Skansen fick utmärkelse

Önskar mer användbar banvall

BÅSTAD. Hotel Skansen i Båstad är utsedda till norra Europas och Sveriges lyxigaste beach resort i den internationella tävlingen World Luxury Hotels Awards. Utmärkelsen röstas fram av besökarna och delas ut till lyxhotell i 99 olika kategorier, presenterade på regional, kontinental, global och landsbasis. Totalt röstar över 300 000 internationella resenärer för att utse vinnarna. Även närliggande hotell fick utmärkelser. Hotel Tylösand fick i år utmärkelsen Luxury Hotel & Conference Centre och Falkenberg Strandbad benämns Luxury Hotel.

BJÄRE. I ett medborgarförslag från en Förslövsbo efterlyses en mer gång- och cykelvänlig banvall i väntan på det slutliga iordningställandet till gång- och cykelbana som ska göras. I dagens läge lämpar sig banvallen varken för cykling eller gång på grund av den grovkorniga makadamen. Därmed används inte banvallen för transport eller rekreation. Eftersom det kan ta lång tid innan banvallen på alla sträckor byggs färdigt till gång- och cykelväg önskas därför att ett lager av mer finkornigt grus kunde läggas på banvallen i väntan på asfaltering.

50,9 %

av anställda på Båstads kommun är heltidsanställda. Det är näst lägst andel av alla kommuner i Skåne. Störst andel heltidsanställda har Malmö kommun med 84,2 %. Källa: SKL

Gratistidningarnas effekt har klarlagts

BJÄRE. Nyligen har organisationen Gratistidningarna fått resultatet av den första stora nationella undersökningen på gratistidningarnas räckvidd och läsarbeteende. Resultatet var delvis förväntat men nu även bekräftat. Gratistidningarna tar större plats och har en allt större del av den lokala bevakningen.

Det var Dennis Oscarsson Krook i sin roll som projektledare på Gratistidningarnas branschorganisation som tog initiativet till undersökningen som till största del bekostades av de tre största gratistidningshusen i Sverige. – Jag ville tydliggöra vad kanalen gratistidningar verkligen gör istället för att enskilda tidningar står och kämpar för sin sak på sin lokala marknad. Vi tog reda på hur det verkligen ligger till, förklarar Dennis. Undersökningen gjordes till stor del av RAM, Research and Analysis of Media, genom panelundersökningar och läsarpaneler från stora delar av landet. Räckviddsundersökningarna är gjorda av Orvesto. Undersökningen visar att av läsarna tillhör 34% gruppen Fantasterna, 44% Realisterna och 22% är Inte imponerade. Men även de som anser sig vara inte imponerade av produkten läser den. – Ett oväntat resultat är att gruppen som är fantaster är höginkomsttagare och den yngre publiken. Sen är det förvånade nog flest äldre i gruppen Inte imponerade. Det beror nog på att de äldre jämför tidningen med den betalda dagstidningen medan yngre läsare kanske inte läser dagstidningar alls utan jämför innehållet med sin sociala feed i mobilen där kvalitativ lokal journalistik lyser med sin frånvaro, berättar Dennis. Dennis Oscarsson Krook bor sedan några år i Östra Karup och gled in på gratistidningsbanan för över 20 år sedan. Han har drivit egen gratistid-

ning i Gislaved och Gnosjö under tio år och jobbat på Lokaltidningen i Sverige som utvecklingschef under många år. – Nu jobbar jag som egen fristående konsult och ett av mina projekt är att driva branschfrågor för organisationen Gratistidningarna.

Vad är du mest överraskad över i rapporten? – Lästiden på sidorna! Att det visar sig att läsarna i genomsnitt läser en sida i gratistidningen i 30 sekunder, det är mycket. Sen är jag förvånad över att det visar sig att folk lägger i genomsnitt nästan 20 minuter på att läsa gratistidningen överhuvudtaget. Hur ställer sig läsarna till reklamen i tidningen? – Jag visste att de flesta inte störs sig på annonser i gratistidningar men nu kan vi se att det finns ingen mediekanal där annonser är så accepterade som i gratistidningar. Det

Var tar läsarna till sig lokala nyheter? 78 %

Jag läser lokala nyheter i gratistidningen

En tredjedel av läsarna letar aktivt efter erbjudanden i lokala gratistidningens annonser. är en del av överenskommelsen, mellan läsare och gratistidningen, att den innehåller annonser. Rapporten visar även att en av fyra läsare ofta agerar på annonsens innehåll och hela en tredjedel av läsarna aktivt letar erbjudanden bland annonserna. I rapporten framgår även att på frågan om var läsarna tar till sig lokala nyheter visar det sig att hela 78% svarade att det är via lokala gratistidningen. Vad tror du om framtiden för pappersgratistidningen?

62 %

Jag tittar på lokala nyheter på TV

42 %

Jag läser nyheter i morgontidning på papper

33 %

Jag letar efter bra erbjudanden i gratistidningen

40 %

Jag lyssnar på nyheter i lokalradion

7% 0%

24 %

Jag agerar ofta på annonser i gratistidningen

30 %

Jag läser om lokala nyheter via Facebook

0% 20 %

40 %

60 %

10 %

20 %

30 %

40 %

80 %

Dennis Oscarsson Krook kan gratistidningsbranschen och glädjs över resultatet i undersökningen. Källa: RAM Research and Analysis of Media. Bas gratistidningsläsare. Frågan ställdes: Hur brukar du vanligen få tillgång till lokala nyheter i din vardag? (Skala mycket ofta – mycket sällan/aldrig)

– Jag vet att folk vill fortsätta ha lokala nyheter sen är det frågan i vilken form folk vill ha det. Papperstidningen är fortfarande ett bekvämt sätt att läsa för att ta till sig mycket information på kort tid. Sen kompletteras det med digitala kanaler hela tiden. Men digitalt tappar du de flesta

39 %

Det är lagom mycket annonser i gratistidningen

49 %

Jag läser lokala nyheter i någon digital tidning

Jag läser lokala nyheter i tidning, köpt över disk

Annonser är välkomna

inom några minuter till annat. Jag tror också att annonsörer kommer fortsätta betala för den räckvidden som tidningen ger under en lång tid framöver. I de digitala kanalerna blir det mer nischat och där pratar du med dina redan befintliga kunder. För att nå utanför detta är gratistidning-

Källa: RAM Research and Analysis of Media

en, enligt mätningen, outstanding. Vad är gratistidningarnas utmaning? – Gratistidningarna behöver stiga fram ännu mer och ta ansvar för den lokal journalistiken, när dagstidningarna lämnar många lokalområden.

Foto: Peter Jakobsson

Det är ett stort ansvar och inte alltid lätt. Läsaren förväntar sig en oberoende rapportering från sin lokala tidning, det kräver både kunskap och mod, avslutar Dennis Oscarsson Krook.

Peter Jakobsson

En reaktion mot orättvis reklamskatt var grunden Gratistidningarnas branschorganisation grundades 1973 då det hade beslutats om att en reklamskatt skulle införas som skulle finansiera pres�stödet. Då var samhällsinställningen att reklam inte var något bra, att det var till och med skadligt och en trend

från USA som inte var nyttig. Det tyckte inte gratistidningarna som enbart finansieras av reklam. De tyckte det var elakt att flytta pengar från deras tidningar till gammaljournalistiken på prenumererade tidningar. – Under 30 år debatterades

denna lösning innan reklamskatten gjordes om så alla tidningar konkurrerade på samma villkor. Under dessa trettio år enades även tidningarna i andra frågeställningar och såg möjligheter att arbeta tillsammans. Idag jobbar branschorganisationen med

distributionsfrågor, politiska frågor vad gäller mediestöd och lagförslag som hotar reglera vissa typer av reklam både nationellt och på EU-nivå. Men framförallt är vi ett nätverk där vi utbyter idéer, säger Dennis Oscarsson Krook. Peter Jakobsson


Vill du träffa Jacqueline? Vill du träffa samma tandläkare, tandhygienist och tandsköterska varje år? Tycker du att dina barn skall få samma goda tandvård som du? Uppskattar du personligt engagemang och hög servicenivå? Känner du en trygghet i att all behandling sker på ett och samma ställe? Välkommen till

Tandläkarna Kockum & Kockum

Båstad | Eslöv |Hörby | Landskrona | Malmö | Tollarp | Tomelilla | Örkelljunga | Telefon +46(0)43170701

www.kockumochkockum.se


6 NYHETER

Söndag 17 december

Låg otrygghet bland Båstadbor generellt 1,7 Foto: Ingvar Malmberg

Glader ledde till stipendium TOREKOV. Bodil Stefansson är född och boende i Torekov och hennes två första böcker utspelar sig där, på Hallands Väderö och i Öasundet. Denna tredje bok ”En man som hetade Glader” handlar om den tidiga utvandringen och om människor som Vilhelm Mobergs Kristina och Karl Oskar. Nu har hon tilldelats ett författarstipendium från Vilhelm Moberg-Sällskapet för senaste boken med motiveringen:

1,6

”Sakkunnigt och fängslande berättar hon där om människorna som vid mitten av 1800-talet utvandrade till Minnesota från trakter som ligger Mobergs hembygd nära. Stefansson väver samman personhistorisk, social, ekonomisk och folkloristisk information och lyfter särskilt fram Anders Peter Glader och Magnus Jonasson som inspirerat Moberg.” – Jag är både glad och stolt över att fått författarstipendiet, berättar Bodil.

1,5

1,4

1,3

1,2

2012

2013

2014*

2015

2016

2017

Otryggheten mäts från 1=Ingen oro till 6=Stor otrygghet. *2014 gjordes ingen mätning. Bostadsinbrott är det som oroar Båstadbor mest men i stort är det väldigt låg otrygghet i kommunen.

Ny cykelteknikerutbildning 2018 BÅSTAD. Akademi Båstad har i samarbete med Båstads Turism och Näringsliv tagit fram en ny och unik yrkesvuxutbildning till ”Cykeltekniker” med start i januari. De senaste åren har cykling ökat explosionsartat, inte minst här på Bjärehalvön. Intresset för miljö, natur, klimat, folkhälsa och transporteffektivitet är några av förklaringarna. I takt med att inställningen hos befolkningen ändras till det positiva och

status på cykeln ökar, växer även behovet av duktiga cykelreparatörer. Kombinationen av teori och praktik, samarbetet med näringslivet samt kurshandledare och föreläsare som är expert inom området och direkt från branschen, gör utbildningen unik i landet. Den teoretiska undervisningen drivs på Akademi Båstad, varvat med praktik på företag. Praktidelen utgör cirka 60 procent av utbildningen.

BJÄRE. Årets trygghetsundersökning visade på minskad otrygghet bland Båstads invånare detta året mot året innan. Invånarna i Båstads kommun känner sig näst tryggast i polismyndigheten Region Syd. Endast Ängelholmarna känner större trygghet. Undersökningen görs varje år men 2014 när polismyndigheten omformades ställdes undersökningen in, därför saknas det året i grafen. I år är det första gången som undersökningen har gjort skillnad på Båstad tätort och resterande för att kunna se om det finns några skillnader i hur tryggheten upplevs på olika platser i kommunen. – Samma jämförelse gjordes i Örkelljunga och det blev samma resultat som i Båstad nämligen att man är tryggare

140 120 100

BJÄRE. Hösten 2017 utmärkte sig genom att vara väldigt blöt. Det har känts som det regnat nästa varje dag. Men var det verkligen så blött som det gav känslan av?

80

November

Oktober

0

September

60

20

Det som oroar Båstadborna mest är att drabbas av inbrott i bostaden och i förråd. Där sticker Båstad ut i statistiken jämfört med grannkommunerna. På andraplats över otryggheten är att bilar kör för fort. Där Båstadborna känner minst otrygghet är vid besök på restauranger, barer och sportevenemang. – Bostadsinbrott är det som oroar folk mest men också den brottstypen där man kan göra mest själv för att skydda sig så det gör folk klokt i att göra. Med några aktiva åtgärder kan man skydda sig ganska bra. Att folk kör för

fort har gemene man svårt att påverka, säger Axel. Svarsfrekvensen på undersökningen i Båstad var över 70% vilket gör att siffrorna blir mycket trovärdiga. Hela rapporten bygger på hur folk upplever tryggheten inom olika områden. Den har ingen relation till vilka brott som verkligen begås. – Det finns brott som nästan aldrig begås så som mord och dråp men ändå kan folk vara rädda för det. Sen finns det andra brott som begås men som inte genererar någon allmän rädsla. Om två kriminella element hamnar i bråk på Rasta på Hallandsåsen när de tankar kan det resultera i brottsstatistik men påverkar inte oron för att Båstadbon ska hamna i bråk. Undersökningen belyser invånarnas känsla av trygghet eller oro i

deras närmiljö, förklarar Axel. Brottsfrekvens och otrygghet hänger dock ihop. De områden där invånarna upplever sig mest otrygga i polisområdet är också de där det begås mest brott. Högaborg och Planteringen i Helsingborg som är de mest utsatta områdena i distriktet ligger konsekvent högt i mätningarna och där folk känner sig mest otrygga. – Att otryggheten ökade i Båstad 2016 mot 2015 ligger i linje med andra områden och beror till stor del på invandringsvågen som kom året innan. Det skapade en otrygghet då folk inte visste vad de hade att vänta. Det var inte så att folk blev mer utsatta för brott men oron ökade. Nu börjar den känslan sjunka tillbaka när vi ser hur det gick, berättar Axel. Peter Jakobsson

Hösten regnade mer än normalt

mm

40

på landsorten än i tätorten. Det förvånade inte mig alls, det var väntat. De som är mest oroliga är även den äldre gruppen människor, säger Axel Johansson kommunpolis i Båstad och Örkelljunga.

Foto & Grafik: Peter Jakobsson

2012 321

2013 214

2014 129

2015 189

Det har regnat mer än tre gånger så mycket denna höstan mot i fjol.

2016 102

2017 348

Foto & Grafik: Peter Jakobsson

Från september till november regnade det totalt 348 mm. I fjol kom det under samma period 102 mm nederbörd. Höstens regnande har ställt till det för ett antal byggprojekt på Bjäre. Både nya friidrottsanläggningen och

konstgräsplanen blir kraftigt försenade då vissa arbeten inte kunde slutföras innan vintern.

Har då regnandet påverkat de låga grundvattennivåerna som rapporterades om på försommaren. – Det är inte riktigt så enkelt. Det finns flera faktorer som påverkar grundvattnet. Hur ser markförhållanden ut hela vägen ner till grundvattnet, hur är kopplingen mellan grunda och djupa underjor-

diska magasin med mera. Sen kan två närliggande områden uppfatta situationen helt olika beroende på vilket djup som vattnet finns på, förklarar Jonas Håkansson, på NSVA. – Gällande Båstad så finns här en del djupa magasin som ligger lägre än normalt och de har inte återställts till normala nivåer. När det gäller de grunda magasinen så är fyllnadsgraden normal och i vissa fall över det normala, berättar Johan Håkansson. Peter Jakobsson


7

VAD MENAR DU MED DET?

Söndag 17 december

”Sluta krama skolbyggnaderna, börja krama barnen”

Hur ska detta ske menar du? – Hela inriktningen på skolstrategin måste utgå från ett barn- och elevperspektiv. Har vi inte det så är jag ganska övertygad om att det då i längden blir svårt att återigen få bra resultat på våra skolor. Vi vill ha ett bra innehåll, vi vill att våra barn ska vara trygga.

Vad blir skillnaden i skolfrågan om Moderaterna kommer tillbaka till styret i Båstad? – Vi kommer ha tydligt fokus med höga förväntningar på både personal och barn. Vi vill ha ett skolpengsystem som tydligt fokuserar faktorerna som gör att vi får rätt insats på rätt plats och kan börja mäta och se hur utfallet blir. Peter Jakobsson

SÖNDAG 15 OKTOBER 2017 SÖNDAG 22 | DIN NYHETS OKTOBER 2017 SÖNDAG 29 TIDNING PÅ OKTOBER 2017 | DIN NYHETS Båstad tappar BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ | DIN NYHETS placeringar ICA Gamlegå VECKA I DIN VECKA I DIN BREVLÅDANÄRINGSLIV. I Svenskt Näringslivs BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ Malenbadet BREVLÅ seende företagsklimat ING PÅ BJÄRE – VARJE BJÄRE – VARJE NYHET. kommunrankin VECKA IHeden lockar nya till DAKommande rden stängs måste rustas tappar g terier vägs DIN Försäljningen 2017 | DIN NYHETSTIDN Båstad har BOSTAD. BREVLÅDA stängs Gamlegårdenvecka är det utförsäljning kommunen VECKA I DIN in för den samladeBåstad platser. Många av- NYHET. Under sommaren upp Mardröm kulturkort gått om London närmare titt kri- städning och därefter då ICA beslutat av kommunens SD upplöst BREVLÅDA har det kommit Hemmeslöv ny handlare är det kommunens bedömningen och och skicket NÖJE. Enligt sstart för Rögleatt Förmånscykel och att inte söka tomter på Heden har tagit fart. när Mikael och på dels klagomål på vid en i Båstad på omklädningsru attityder resesajten gett förslag tjänstemäns efter en svenskar Av de som har enligt BP tomt är det till SPORT. Rögles Madeleine lämnar i POLITIK. Politiker kommen ta över ICA i Secret Escapes och politikers det. Efter storstädning mmen åtta stycken Centern har i två motionersamt ett införande av företagande som drar Förslöv. Posten som bokar en öppning på butiken för kunde en inspektion på Malenba- poängfattig Brottsförebyggande väljer de flesta hälsoskyddsins som är boende köpt eller bokat samband På grund av att det förekommit ner betyget. arbe- POLITIK. mun ochterar en ungdomar lyxresa i höst kommer att femton tappet stängt innan den flyttar pektör NYHET. I Båstad utan det som säsongen har inte period från Miljö- och i Båstads kommed SD Båstads fortsätta under Från att det tidigare SID 10 slitna del i det brottsförebyggande anser ett kulturkort för barn och att stora brister kommer flytta bara varit Detta är båda satsBjäreliv ner. Hittills har som ner till ICA Supermarket. oroar mest släpper in mängder varit de europeiskastanna i Sverige. är kommunpolitik POLITIK. Kommunens lokalerna. Nu fortfarande konstatera Badet är och förblir Skåne upplöst årsmöte tidigare som toppade i in från andra för kommunanställda. i gör det inte bättre är kanske att brister på de ska åtgärdsplan tomter av 29 lokalavdelninge ernas23attityder med mål och av varmbadet på Vårliden kommu- en huvudstäderna tagande väldigt låg enligt till förmånscyklar SID 9 är populärare listan på resmål laget pågår och fler tjänstemän Stämningen Gösta Gebauer, ordförande 6 bokats och spelet varit tas fram. n av SD i Båstadi år har SD arbetsgrupp. till föreenkäten på. Nu redovisar Anderssons (L) uttalande är ningar för folkhälsan anser SAMHÄLLE. Efter stängningen Grankvist med frågor om tet i truppen är SID köpts. SID oorganiserat. nu som än både London har nu Båstad gått om SID 6 finns och tillsatt ändå god och hos Eddie Wendt (BP) efter Thomas arbetet 6 kommunfullmä Inge Sandén (SD) var vi hur de olika som förtagen fått svara och kommenterar att rätta till och New York. i Båstad. gick telefonen varm hölls med fler- Bo känslan är väldigt upprörd saker. partierna lokalt Att det brottsförebyggande ktige. att tid SID 6 Centerpartiet detta och livliga diskussioner tidningen tidigare. SID 6 en på i Båstad varför det stängdes bilaga! Kommunen bjöd förbättring inom faktum och vad de vill Wendt med om. SID 8 göra SID 4 viktigt håller dock Bo och frågande Båstadbor. ämnet.

SÖNDAG 8 OKTOBER

Hela

Bjärehalvöns

lokala

månadstidning

sedan

2012

Nummer

2017

talet upprörda då in till informationsträff.

Var tog Louise & Christian vägen?

för att få SID 7

SID 6

Bjäreliv ett syskonhar fått i Laholm

Recept

& Kalender

Shoppin på Bjäre g

för SPORT. Seriespelet närBjäres fotbollsklubbar denna mar sig sitt slut för säsongen. Vi summerar läget prestationerna och samt utför respektive lag under ser bästa insatserna året som gått. SID 8

EKONOMI. Åttondeklassa rna i Båstad fick i vardagsekonomutbildning i under veckan med arbetslivstema. De fick bland sig om BankID, annat lära bankodosor och Swish men även om fällorna kring snabblån och SMS-lån.

Nya utmaningar dyker upp med samhällets utveckling

håller Rickard Svensson,

BAB byggtjänst AB,

klipp på ett klick

!

Båstad

Veckans bästa! ÖPPETTIDER Vardagar 9-20 Helger 9-19

39 90

/kg

Båstad | Torekov |

Mallorca | Köpmansgatan

Vi skapar förnyelse 96 i Båstad | info@nkfast.se

ERBJUDA

SID 2

| 0431-37 10 39

Tel. 0431-30 Tomtaholmsvä20 40 Må-fr 10-18 gen 8 lö 10-14

Rimmat fläsk

Välkommen in

Köpmansgatan

till oss! 0431-703 01

Köp din el av www.bjarekraft.se

oss.

klipp på ett klick

!

SID 6

Båstad | Torekov

| Mallorca |

Gåsmiddag

10-11 november Njut av vår gås i Orangeriets fantastiska miljö. 4-rätters meny 495 kr/person info@orangerie tbastad.se

Boka bord på

No1 - Vi skapa

r förnyelse

Köpmansgatan

96 i Båstad

| info@nkfast.se

| 0431-37 10

Norrviken •

Kattviksvägen www.norrvikenb 233 • 69 91 Båstad astad.se

TACK ALLA KUNDER! Vi vill rikta ett stort till alla kunder tack som handlat hos oss under åren. Den 1 november bär vårt äventyr vidare ICA Nära i Förslöv.till Hoppas vi ses där! /Mikael & Madeleine

39

KULTUR. Hovs hallar har tilldelats en utmärkelse och en plakett som sammar platser uppmärkav symbolisk karaktär för europeisk film. Helene Steinlein, kulturstrateg på Båstads kommun, mottog plaketten. SID 6

Handla online på icabasta 1013_annons_8 d.se 0x65.qxp_Layou

t 1 2017-09-08

13 november

3-rätters meny 375 kr/person

Bjärehalvöns Läs mer på

Hela veckans

den 26 oktob er Farsdag

Sätt el-efantern a på plats!

i bit

15, Båstad |

SID 8

• 0431-36

Välkommen på kundkväll

Handla online icabastad.se på

”Det känns väldigt hedrande och är ett bevis på att vi satsat rätt”

”Jag är sjukt stolt över det här gänget”

Ingen bosta dsbubbla Kommunch i Båsta fokus på fraef med mäkla d enligt ren mtiden

Båstad

t.se

SID 8

SID 8

NYHET. SEB KULTUR. stänger sitt Bygdegården kontor på Köpmansgatan i Östra Karup i Båstad. Anledningen har anor från 1800-talet till på och stängningen Med två månader nya posten avenheterna av tidens tand. har slitits har Kristina är effektivisering en anpassning kontoretoch Ola Pettersson Geiger bildat Nu pågår är återkommande på Stigbertils en omfattande sig en kundbeteende till dagens ser inga tecken i hennes visioner. uppfattning om vad hon på nedgående För att kunna renovering. vill förändra ken. Alla kunderenligt banpriser och tycker och förbättra genomföra inom kommunhusets de sista önskade marknaden hänvisas känns trygg till kontoret väggar. Koordination renoveoch stabil i i Ängelholm. ringarna startar Båstad. mellan de nu en insamling. SID 7 SID 6

bästa företag och föreningar vilket det mesta av det myckslog hårt mot Förslövs IF som Volvos första bil i det fått ökade vattenkostnader et viktiga segmentet. med 500 procent. SID 10

Hela veckans

SID 4

info@riderspor

Bjärehalvöns No1 -

• 0431-36

är en MOTOR. Volvo XC40 viktig bil helt ny och mycket Premiumsu-

för tillverkaren. För två år sedan med förändrades är fullsmetad ven som VA-taxan för är

Kristina Geijer,

Handla online på icabastad.se

SPORT. Den sedan länge emotsedda konstgräsplanen intill Drivananläggni ngen i Båstad skjuts nu på framtiden. Den osedvanligt blöta hösten har gjort marken där konstgräsplane n ska anläggas mjuk och vattensjuk och de anläggningsarb planerade etena har inte kunnat genomföras.

SPORT. Förslöv kontrakt i divisionfixade nytt 5. I kvalmötet med Bunkeflo FF vann Förslöv båda matcherna och spelade sig därmed kvar i ”Superfemman ”. Men det saknades matik när Förslöv inte drasäsongen hemma avslutade på Bjärevallen.

FASTIGHETER ATT

ERBJUDA

SID 2

VI SÖKER FLER

i Förslöv. I spadarna

ett klick! Hela veckans klipp på

SID 6

”Ett DNA-kit är perfekta julklappen!”

Förslövs IF frågande till de Första spadtaget till höjda kostnaderna ny förskola i Förslöv Margretetorpsvägen förskola växa fram vid året ska nya Skogsbyns Under det kommande i Båstads kommun. Wendt, Kommunalråd Kommunchef och Bo

VÅRA SPEKULA 35 00 • info@jajab.s NTER, VARMT VÄLKOMN e • www.jajab.s A! e

VÅRA SPEKULA 35 00 • info@jajab.s NTER, VARMT VÄLKOMN e • www.jajab.s A! e

Anna & lever livetOlivier i solen

FASTIGHETER ATT

LÄS TIDIGARE NUMMER ONLINE PÅ BJARENU.SE

vi anser att den måste fokusera på barnen och hur vi ger dem bästa förutsättningar att få bra kunskap. Det finns andra saker som kan utveckla byarna rent servicemässigt. Skolan och barnens kunskapsutveckling är det viktigaste och där måste det finnas ett helhetsgrepp som gör det effektivt. Förskolor vill vi dock ska finnas i alla byar och tätorter vilket i sig är en utmaning med att hitta bra personal.

De flesta tätorter önskar mer service och att det finns en lokal skola för deras barn. Hur ska prioriteringen göras i den frågan? – Angående olika serviceutbudet så är det andra frågor men skolan så pass viktig att

Nu finns det förslag på hur framtida skolenheter ska utformas. Det handlar om olika alternativ för att restaurera, bygga ut och/ eller bygga nya skolor. Är det ett steg i rätt riktning?

VI SÖKER FLER

Nu ligger dock skolorna där de är så det är väl svårt att skissa upp Båstads skolorganisation från ett blankt papper? – Ja, de ligger där de är just nu, men vi måste först besluta en inriktning på var vi är på väg. Självklart måste västra Bjäre ha skola liksom Förslöv, Båstad och Hemmeslöv. Sen måste vi titta på vad som är rimligt, hur ser upptagningsområdena ut. Men i grunden måste det finnas en inriktning för hur det samlade greppet ska utformas. Hur ska ledarstrukturerna se ut? Hur

– Redan i början av mandatperioden skulle inriktningsbeslut fattats och nu är vi i slutet av mandatperioden. Vi hade behövt komma fram till något där vi är överens politiskt för att driva detta framåt. Jag hade hoppats på att vi redan nu hade kommit fram till en lösning där vi i samförstånd hade kommit fram till en inriktning som kunde hålla längre över tid. Precis som det är i rikspolitiken med till exempel försvarsfrågorna så behövs en överenskommelse och en stabilitet för att kunna jobba framåt med dessa frågor.

många elever och lärare per skola gör det mest effektivt? Vi måste kapa lärarnas resor mellan arbetsplatserna. Vi behöver kunna erbjuda attraktiva lärarjobb för att locka bra lärare vilket det är tuff konkurrens om.

ERBJUDA

Ny skola i Grevie är då inte er plan?

– Nej, det förslaget kom in från sidan och vad gäller placeringar av skolorna så blir detta bitvis lite olyckligt i diskussionerna om det ämnet ska komma först. Man måste börja med att se på hur man ska uppfylla alla kraven för skolan och sedan titta på var enheterna ska vara placerade.

VÅRA SPEKULA 35 00 • info@jajab.s NTER, VARMT VÄLKOMN e • www.jajab.s A! e

Menar du att det är för många skolenheter i Båstad? – Ja, vi menar att vi vill ha färre enheter därför att vi behöver ändamålsenliga lokaler som klarar uppdraget som skolan har. Tittar man på vad som är en stor eller liten enhet så är det så att de vi ser som större i Båstad fortfarande är små enheter jämfört med andra kommuner. Detta hänger även ihop med elevpengsystemet som vi anser inte är organiserat på ett ändamålsenligt sätt, det tycker även skolinspektionen. Det måste finnas en röd tråd för hur man organiserar och skapar rätt förutsättningar för verksamheten att göra ett bra jobb.

Foto: Peter Jakobsson

Johan Olsson Swanstein (M) vill att skolfrågorna fokuserar på barnen och inte på byggnaderna.

• 0431-36

Vi kommer ha tydligt fokus med höga förväntningar.

FASTIGHETER ATT

Tycker du att för mycket av skolans pengar läggs på just skolbyggnaderna? – Ja, jag tycker att det är för mycket av pengarna som går åt till just den kostnadsbiten och för lite till det jag skulle vilja se att det gick till. När för mycket av våra totala resurser läggs på de fysiska byggnaderna, ofta i form av brandkårsutryckningar på grund av eftersatt underhåll eller att det är för många enheter, då

Samtidigt skulle det ju behövas ännu mer pengar till byggnaderna då de är eftersatta i underhållet. – Det måste göras prioriteringar med de resurser som finns. Två saker är viktiga. För det första så ska det vara hållbart pedagogiskt och då måste vi kunna ha en lärande miljö där vi har specialpedagogiska resurser, elevhälsoresurser och en möjlighet för lärarna att göra ett bra jobb med de utmaningarna utifrån hur läroplanen ser ut i dag. Det andra är att det inte blir ekonomiskt hållbart att behöva lägga så mycket av kakan på för många enheter.

VI SÖKER FLER

Skolfrågan är ett hett ämne i kommunen. Eftersatt underhåll på flertalet skolor leder till missnöje och tillfälliga lösningar. Gamla byggnader, större klasser, trånga lokaler, undermålig städning och annat har lett till upprörda känslor från elever och föräldraföreningar. Båstad tappar även i mätningar vad gäller skolans kvalitet. Vad menar då Johan Olsson Swanstein (M) med uttalandet ”Vi måste sluta krama skolbyggnaderna och börja krama barnen”? – Debatten och diskussioner fastnar allt för ofta runt de fysiska byggnaderna. Byggnaderna är viktiga men vi måste ha fokus på innehållet. Då måste vi lägga våra resurser på att titta på vilka faktorer som påverkar ett bra lärande och vad som ger skolorna förutsättningen att lyckats med sitt uppdrag. När vi tittar på Båstad har resultaten för skolans kvalitet sjunkit under en tid nu och det är olyckligt. Från Moderaternas sida så vill vi ha ett fokus på innehållet i skolan, säger Johan Olsson Swanstein.

måste man börja fundera på om det är hållbart i längden eller om man borde göra på ett annat sätt.

VARMT VÄLKOMNA! ATT ERBJUDA VÅRA SPEKULANTER, • info@jajab.se • www.jajab.se VI SÖKER FLER FASTIGHETER • 0431-36 35 00

BJÄRE. Under kommunfullmäktige i november diskuterades många detaljer när den reviderade budgeten för Båstads kommun skulle beslutas. Med ett antal tillägg klubbades Bjärepartiets budget. Innan beslutet uttryckte sig Moderaterna i talarstolen på ett sätt som väckte våra funderingar.

Köpmansgatan

15, Båstad |

0431-703 01

12:17 Båstad Sida 1

Kalkproblem?

Skaffa ett komplett mot hårt, kalkrikt villaskydd vatten!

• Beprövad, miljövänlig teknik • Kräver inget underhåll • Ingen el eller salttabletter • Påverkar inte vattnets smak

Telefon 0701-48

06 04 (Båstad).

ENKELT MONTAGE!

Bilden visar SW34 standardhållare.i en

www.softwater.

se

10 - 2017


8 SPORTEN - presenteras av

Söndag 17 december

Bjärefotbollen summerad

Västra Karups IF

ÄFF/Bjärelaget

Vejby IF

Förslövs IF

Ska spela i: Div. 2 SV Götaland dam Tränare: Rikard Lindström, Tommy Hellström Nya: Megan Marsee Koch, USA, Lisa Skeppstedt, nystart. Förluster: Magnus Josefsson, tränare, trappar ned. Om Silly season: – Vi har en tuff situation med fem knäskadade spelare, menar tränare Rikard Lindström. Det är oklart vilka som är med till starten i vår. Serien kommer att bli tuffare. Halmstads BK nerifrån och Stattena IF uppifrån. Det blir en kämpig säsong.

Ska spela i: Div. 3 NV Skåne dam Tränare: Ingen klar i nuläget. Nya: Förluster: Anja Persson, tränare.

Ska spela i: Div. 3 SV Götaland herr Tränare: Magnus Arvidsson, 2.a säsongen. Ass. Peter Haarala Nya: Emil Persson, ÄFF/ Höganäs. Richard Castro, ÄFF U19, Stanley Batres, ÄFF/Högaborg. Förluster: Edin Hadzic, Joel Hall båda Grevie. Pelle Gustavsson, Förslöv. Jesper Dahlin, Seif al Halawi och Chris Gideon, nya klubbar ej klara. Om Silly season: – Klockrena nyförvärv för Vejbys del, och truppen som tog oss upp i trean ska få fortsätta resan, säger Vejby IF.s sportchef Christian Jensen.

Ska spela i: Div. 5 NV Skåne herr Tränare: Mattias Bengtsson, 2:a säsongen. Nya: Pelle Gustafsson, Vejby IF. Förluster: Micke Widén, slutar. Simon Josefsson, slutar. Haakon Christensen flyttar t Australien i maj. Peter Haarala, tränare, Vejby IF. Om Silly season: – Jag gör min andra säsong och vi har en hel del spelare som tagit stora steg, många som fått mycket speltid och utvecklats under 2017, säger Mattias Bengtsson. Så klart vill vi göra en bättre säsong nästa år.

Börjar träna 15 januari

Börjar träna 20 januari

Om Silly season: – Samarbetet mellan de båda klubbarna kommer att fortsätta. Man är inne i slutfasen av att rekrytera en ny tränare. Cirka tio spelare med rötterna på Bjäre/Grevie kommer att ingå i nästa säsongs trupp.

Träningen börjar i februari

BÅSTADS

GIF

Grevie GIK

Västra Karups IF

Båstad GIF

Torekovs IK/ Hovs GIF

Ska spela i: Div. 5 NV Skåne herr Tränare: Ulrik Klasson, 2:a säsongen Ass. Fredrik Rittbring Jönsson Nya: Edin Hadzic, Joel Hall båda från Vejby IF Förluster: Mikael Bohlin, Båstads GIF Om Silly season: – Edin och Joel fortsätter och är med från start, konstaterar tränaren Ulrik Klasson. Det känns väldigt bra. Annars en lugn övergångsperiod. Det är svårt att locka spelare till Bjäre, framför allt under försäsongen.

Ska spela i: Div. 5 NV Skåne herr Tränare: Sven-Bertil Bergström, 11.e säsongen!!. Ass. Mattias Pohjantähti ooch Anders Hugosson Nya: Rasmus Hasselblad och Mikael Falk, Båstads GIF. Jesper Bertilsson, Torekov/Hov Förluster: Johan Nilsson, Båstad Om Silly season: – Mittfältsmotorn Tung Lee är korsbandsskadad. En riktigt jobbigt avbräck. Jakob Hansson var knäskadad hela 2017, men kommer nu tillbaka.

Ska spela i: Div. 6 NV Skåne herr Tränare: Tobias Dock 2.a säsong. Ass. Mats-Ola Borglund Nya: Axel Malmquist, Torekov/Hov, Mikael Bohlin, Grevie GIK. Arber Berisha, nystart Förluster: Rasmus Hasselblad och Mikael Falk, båda Västra Karup. Leutrim Sula, Höganäs Om Silly season: – Vår U-trupp är mycket stark och många kommer att spela framträdande roller kommande säsong, menar tränaren Tobias Dock.

Ska spela i: Div. 6 NV Skåne herr Tränare: Förhandlingar pågår med Lars Mårtensson, 3.e säsongen. Ass. Jonas Söderman, Christian Henrysson, målvaktstränare Björn Gabrielsson Nya: inga namn klara. Förluster: Jesper Bertilsson, VKIF. Axel Malmquist, Båstad GIF. Rudolf Bengtsson, studier Christoffer Brunosson, mv, flyttar. Om Silly season: – Klubbsamarbetet fortsätter, sportsligt och organisatorisk en framgång. Tunga tapp och en centrallinje av rang, försvinner.

på föstra pershögsg ”öppen visning lördag den 4/11 kl 11-12 välkomna!” på liden ”öppen visning lördag den 4/11 kl 14-15 välkomna!”

Börjar träna 5 februari Börjar träna Börjar träna i slutet den 4-5/10 kl 14-15 välkomna!” i Vejby och sista ”öppen visning lördag och 15söndag januari på januari

Börjar träna 23 januari

Stiltjen oroar en aning Några har slutat, några ska flytta på grund av jobb och studier. Andra byter bara en fotbollströja mot en annan. Det som anglofierat kallas ”Silly season” är här. Under hela november kan de aktiva inom småklubbsfotbollen byta hej vilt mellan föreningarna, utan att några pengar eller annat är inblandat. Ett regelverk som infördes för en herrans massa år sedan för att få slut på övergångssummor, bytänkande och småsinthet när amatörer ville byta från en blåbärsklubb till en annan. En bra regel men som ibland utlöst rena lämmeltåg till eller från vissa klubbar. Efter en rundringning till de åtta lagen inom ramen för Bjärefotbollen kan vi konstatera att senhösten inte inneburit några långa rader av smågnagare till eller från Bjäre. Snarare tvärtom, det är ganska lugnt på spelarfronten i de flesta klubbar. Sen ska man ha klart för sig att långt ifrån alla övergångar görs under november. Hela vintern och våren kommer det att dyka upp nya namn under bjärelagens träningar och träningsmatcher, men vid en avstämning så här veckorna före jul är det relativt lugnt. Och det kan ju vara ett bra tecken. Spelarna trivs och är rotade i föreningarna dom spelar i och vill fortsätta där. Samtidigt uttrycker ett antal av de fotbollsledare jag kontaktat att det blir allt svårare att locka spelare till Bjäre. Klubbarna anses välskötta och bra organiserade men det är svårt att dra spelare från de intilliggande städerna. En dryg halvtimmes bilresa till en träning eller en match anses vara en alltför hög tröskel av många unga fotbolls”blir allt svårare spelare. En oroande trend på lite sikt för klubbarna att locka spelare på Bjäre. Saker som sticker ut: till Bjäre” Vi kan redan nu konstatera att Vejby IF har något kul på gång. Sportchefen Christian Jensen har nästa års trupp klar och en potentiell allsvensk tränare, Magnus Arvidsson, på tvåårskontrakt. Vejby slog nästa års derbykonkurrent i trean, Laholms FK, med 1-0 i årets sista träningsmatch. Det känns i nuläget som om Oranje ska slippa den nervpressande nedflyttningsstriden nästa säsong. Synd bara att Höganäs och Landskronalaget Wormo bytte division 3-serie. Nu blir Vejby enda skånska gäng i en Halland/Göteborgsdominerad serie. Västra Karup, Förslöv och Grevie ska slåss i Superfemman anno 2018. VKIF ser fortsatt stabila ut, men Tung Lees knäskada oroar. Topp 5, absolut. Serieseger? Nej. Förslövs IF slickar såren efter en skitsäsong som räddades av en mycket bra höstavslutning. Bra att Mattias Bengtsson stannar som tränare. Den kontinuiteten kan komma att bli mycket viktig. Men att Micke Widén och Simon Josefsson lägger av är såklart ett minus. Grevie GIK kan sannolikt skapa en stabilare upplaga inför 2018. En mittenplacering kommer att vara möjlig UTAN att laget behöver överprestera under seriens sista sju omgångar. I sexan fortsätter samarbetet mellan Torekovs IK och Hovs GIF. Laget kommer dock att få en tuff säsong 2018. Båstad GIF ska kunna ligga i toppen på samma serie. Giffen besitter en ung och hungrig trupp som borde kunna ta för sig. Västra Karups damer kommer att få kriga för att bibehålla sin division 2-status. Den regionala serien vässas ytterligare och VKIF kommer att få förlita sig på styrka, ork och rutin. Och att alla knän håller. ÄFF/Bjärelaget DFF tappar tränaren Anja Larsson, ett frånfälle som jag tror kommer att märkas. Anjas gäng hade ROGER BENGTSSON något på gång.

Vi kan våra gator BÅSTAD - Pershögsgatan 21

Väldisponerad och representativ villa med idealiskt läge mitt i byn! Smakfullt renoverad med bra materialval. Trädgården är helt insynsskyddad och inramad av höga träd och rhododendron. Här har man lika nära till mysiga restauranger, affärer och sommarens myllrande folkliv, som till rogivande promenader utmed Laholmsbukten eller i vackra Pershög. Fint gästhus. Pris 8 975 000 kr OBS! Prissänkt


9

Söndag 17 december

Varje dag dör nästan 900 barn av smutsigt vatten.

För huset, trädgården, djuren och barnen. Handla på kvarnen!

Borr/skruvdragare

Funktionsunderställ

18V

L.Brador 730

Ryobi

169:-

2299:Ytterstrumpa

er Gäll nsat ä begr l anta lar! i b r lage

Nu från 229.500:-

Spara upp till 36.300:- vid köp av ny Honda CR-V Elegance+

Kronljus

78% Ull

0430-369000

30 pack

Jalas

20cm Duni

DIN HONDA-HANDLARE

www.laholmsbilaffar.se

Sept/16

99:-

99:Reflexspray

Marschall

200 ml Reflexspray som ger ett tunt ytskikt som är osynligt på dagen men har goda reflekterade egenskaper i mörker, t ex. vid motljus från en bilstrålkastare.

Med lock 2-pack

8 H brinntid

19:-

169:-

Marknadspris 29:-

LANTBRUK HUND/KATT HÄST

Swisha 200 kr till 900 16 29

Marknadspris 2699:-

Marknadspris 269:-

Honda CR-V!

För 200 kr kan du ge ett barn tillgång till rent vatten som förändrar liv.

med 2x2,5 Ah batteri ONE +

Setpris

Världens bästa

FÄRG EL/VVS VERKTYG

TRÄDGÅRD FRITID POOL

HEM HUSHÅLL GASOL

Ett företag i LSAB-gruppen

BJÄRE KVARN i Grevie och Mäsinge / www.bjarekvarn.se GREVIE Mån-Fre 9.00-18.00 Lörd 9.00-14.00 • MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00

Vi reserverar oss för slutförsäljning. Annonsvarorna gäller i båda butikerna tom lördagen 23/12. tfn. 0431-36 62 00

Julostar, julskinka, pastejer, rökta korvar, sylta, leverkorv... Vi har julmaten! Julen står för dörren och vi är beredda med massor av godsaker! Snart är det jul, fundera på hur ni vill ha er svenska julskinka. Rimmad, rökt och rimmad, färdigkokt, griljerad... Vi har fin Guldgris från Anders Fälts gård utanför Eldsberga! Vi erbjuder jultallrikar, julbord och jullandgångar! Missa inte våra julklappar från Heberleins Charkuteri! Vill ni ha hjälp med delikatesser till er julbord? Vi erbjuder färdiglagade revben, köttbullar, vinägerfläsk, Janssons, hemkokt grönkål, hemlagad pressylta och många andra delikatesser som hör julen till. Vi ses på Entré Båstad! Marie och Lina Heberlein med personal

PÅ NYA HOTELL RIVIERA STRAND I HEMMESLÖV DEN 10/2 2018

Våra goda populära julklappar för privatpersoner och företag! Alla julklapparna kommer inslagna i brun gammeldags påse med röd rosett eller i vackert cellofanpaket.

Nyårsmeny 2017 Förrätt Skagenröra på handskalade räkor dekoreras med citron, dill och l öjrom, serveras på vårt hembakade rågbröd.

Boka biljetter senast den 30/1 Medlem i Företagarna 790 kr, icke medlem 990 kr. Boka biljetter via stefan.a.andersson@nara.ica.se

Företagarna Laholm & Båstad önskar alla varmt välkomna till en företagsam eftermiddag & kväll fylld av inspiration, mingel utmärkelser, god mat och glödhet underhållning.

PROGRAMMET LÖRDAGEN DEN 10 FEBRUARI

EN NATT PÅ HOTELL

15.00 Incheckning för boende och fri aktivitet 16.00 Hemliga gäster 16.45 Mingel och speedmässa 18.00 Awardparty!

Lägenhetssvit för två personer, inkl. frukost. Pris 1 650 kr (ord. pris 2 200 kr). Boka senast 15/12 uppge kod: Företagarnas Awardparty.

Unna dig lite extra lyx

PARTYINFORMATION HITTAR DU PÅ FORETAGARNA.SE/HALLAND

Huvudrätt Helstekt oxfilé i krämig sherrysås. Serveras med potatisgratäng, vitlöksdoftande svamp och krispig sugarsnapssallad. Dessert Crema Catalana. 399:-/ kuvert Det finns möjlighet att få helstekt fläskfilé istället för oxfilé. 299:-/kuvert Ring för beställning 0431-71999 Båstad Saluhall, Entré Båstad, Stenhusvägen 7 | Telefon 0431-71 999 Mån-tis 10-18 | Ons-fre 10-19 | Lör 10-15 | Söndag endast catering | bjarehalvonschark.se


10 SPORT

Söndag 17 december

Morgondagens stjärnor fick lektion av legendarer TENNIS. På ena sidan nätet åtta Grand Slam-titlar och ATP-pokaler i överflöd. På andra sidan Sveriges bästa 17 och 18-åriga tennisspelare på riksidrottsgymnasiet i Båstad. När talanger mötte legendarer på Drivans tennisanläggning var det också ett möte mellan ungdomlig kraft och entusiasm mot rutin och 50-åriga kroppar. Det kunde väl bara sluta på ett sätt?

Utanför Drivanhallens värme gör december sitt bästa för att rankas ännu lägre bland årets månader. Det sliter, visslar och drar i hallens tak men inne på tennisbanorna är det ingen som överhuvudtaget reflekterar över saken. Det är matchspel mellan Riksidrottsgymnasiets tenniselever och några av svensk tennis största stjärnor. Talanger mot legendarer. För första gången. – Det här är tänkt att bli en tradition på skolan, berättar Pontus Bergevi, en av riksidrottsgymnasiets tränare och instruktörer. Vi vill inspirera våra studenter samtidigt som dom får en utmaning, för om jag tror rätt kommer inte ”gubbarna” att bara vika ner sig, ler Bergevi. Gubbarna som Pontus Bergevi refererar till är för dagen Anders Järryd, Henrik Holm, Lars-Anders Wahlgren och Jimmy Wallin. I laget finns bortåt 200 års sammanlagd erfarenhet av tennis på världsnivå, Davis Cup-titlar, Grand Slam-triumfer, ATP-segrar. Utsedda att mala ner ”gubbarna” är tenniseleverna i gymnasiets andra och tredje årskurser. Arvid Hjalte, Gustav Nävarp, Viktor Toresson och Erik Carlsten. – Vi spelar inga hela matcher utan räknar antalet vunna game under en viss tid, berättar Pontus Bergevi. Först fyra singlar som pågår i 50 minuter, sen fyra dubbelmatcher under lika lång tid. Det gäller med andra ord att kriga hela tiden, för tappar du mot slutet får dom andra i ditt lag kämpa ihop dina förlorade game för att man inte ska förlora hela matchen, förklarar Bergevi. Och nog krigas det alltid. På bana 1 möter Anders Järryd nästan 40 år yngre Arvid Hjalte. Det är jämnt. Mycket jämnt. Hjaltes frustration hörs över hela anläggningen efter en rak backhand som sitter nån centimeter utanför sidlinjen. När Järryd drar ett baslinjeslag nån decimeter för långt känner man igen det sammanbitna och strama ansiktet från mängder av tennistimmar framför TV:n

Bland annat Anders Järryd och Henrik Holm var i legendlaget som mötte framtidens lovande talanger från riksidrottsgymnasiet.

på 1980-talet. Matchen slutar 7-7 i game. Hjalte är den ende som lyckas spela oavgjort av tennisstudenterna, övriga förlorar med några

”Jag tror det kan vara svårt att spela mot oss. Vi lever högt på rutinen och vet vilka bollar vi inte ska spela för att ha en chans.” game mot ”gubbarna”. Läget är tufft för de unga talangerna inför dubblarna. Inte blir det bättre av att Anders Järryd nu bildar par med Henrik Holm i den ena dubbeln. De båda

har fyra ATP-titlar i dubbel tillsammans, låt vara att det är bortåt 25 år sedan. Samspelta, rutinerade, de båda byter inte många ord med varandra under matchen, en blick räcker. – Det är tillräckligt jobbigt att springa under bollduellerna, förklarar Henrik Holm efter matchen, utan att man också ska springa fram och tillbaka till varandra för att snacka inför varje boll. Vi vet hur vi ska spela, säger Holm med ett leende. Holm har fog för sitt påstående. Under den 25 minuter långa matchen pulvriserar dom riksidrottsgymnasiets ena dubbelpar med 7-3 i game. Det står nu 40-26 i favör för legendarerna inför de avslutande dubblarna. Alla inblandade förstår varåt det

lutar, men kampen fortsätter i ytterligare 25 minuter. Ung som något äldre, ingen vill ge sig. Många bolldueller håller hög klass och den församlade publiken brister flera gånger ut i spontana och uppskattande applåder. När alla matcher är över och resultatet räknas samman spelar ”gubbarna” hem en komfortabel vinst med 48-31 i game. – Jag tror det kan vara svårt att spela mot oss, säger Anders Järryd efter sina matcher. Vi lever högt på rutinen och vet vilka bollar vi inte ska spela för att ha en chans. Det blir lite speciell tennis för riksidrottsgymnasiets elever som är vana vid lite snabbare och hårdare spel, förklarar Järryd ödmjukt. Hans tennisspelande är allt

annat än regelbundet. – Nä, det blir liksom inte riktigt tid till att spela så konsekvent som jag skulle vilja, förklarar Järryd. Därför är det så himla kul med ett sånt här initiativ som tennisgymnasiet nu har tagit. Att spela matcher som gäller något är det bästa som finns, sen är det inte alltid kroppen gör det huvudet vill, ler Anders Järryd. – Ibland känns det som att släpa runt på en massa dött kött, skrattar 56-åringen. – Jamen, det känns helt ok, menar Henrik Holm som står intill. Jag och Anders vet vilka bollar vi ska spela för att sätta press på tenniseleverna, det behöver inte vara så hårt, bara smart, då blir dom stressade, flinar 49-årige Holm. Det viktigaste för mig och Anders kommer nu, efteråt. Om man

Foto: Roger Bengtsson

inte stretchar och sträcker ut noga efter sådana här pass, så kommer man inte ur sängen i morgon bitti. Men före nedjoggning och stretching ska det vinnande laget belönas. De båda lagen får marschera in till prisceremonin på bana 1. Riksidrottsgymnasiets elever får tåga in till ”Du käre lille snickarbo...” i högtalarsystemet. Legendarerna får ta emot den glänsande nyinköpta pokalen och lovar samtidigt att komma tillbaka till nästa års upplaga av talanger mot legendarer på Drivananläggningen. Kanske med ett ännu namnkunnigare ”gubba-lag”. Det ryktas att dubbellegendaren från Olofström och Växjö, Janne Gunnarsson, lovat att komma. Roger Bengtsson


VÄLKOMMEN TILL BÅSTAD PORTEN ÅRETS STORA JULUTFÖRSÄLJNING START LÖRDAG 16/12 KL.10.00

MÄRKESKLÄDER OCH SKOR VI REAR UT HÖSTENS TILL OSLAGBARA PRISER!

& VINTERNS KLÄDER

30-70% 20%

RABATT

STORT SORTIMENT AV DAMKONFEKTION THE DEFENDER HERRKONFEKTION BARNKONFEKTION & SKOR TILL ALLA

JULKLAPPSFYNDA KÄNDA VARUMÄRKEN

! VI HAR KLÄDER FÖR HELA FAMILJEN Vi slår in dina julklappar!

VÅR SUMMER SALE JULKLAPP FRITID, GOLF & TENNIS TILL ER

25%

LÄGRE PRISER PÅ KÄNDA VARUMÄRKEN

SERGIO TACCHINI

r abatt pÅ stor a delar ent från Stor t sortim av sortimentet Daily Spor ts gnbagar Stort urval va och bärbagar

ALLA VILL HA MJUK A KLAPPAR!

600 m 2 SHOPPING – KLÄDER, SKOR OCH GOLF Vardagar 10-18 | Lördag 10-16 | Söndag 11-16 Märkesportalen | Tomtaholmsvägen 1 | 269 41 Östra Karup 500 meter från E6:an. Avfart 39 mot Båstad.

www.markesportalen.se

Fynda dina sista julklappar hos oss och glöm inte paket till julklappsleken!

555M BUTIK SYTA MED PERSO EN NLIG SERV ICE

HK Sports & Golf Eskilstorpsvägen 7 • Båstad Tel. 0431-700 45 • www.hkab.se • Mån-fre 10-18kläder • lör-sön för 10-16hela familjen Båstad, Östra Karup · Avfart E6/115 - 500 m mot Båstad vid Willab · 0431-30 21 30 3 km från E6:an. Avfart 39 mot Båstad. Öppet: Mån-Fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 11-16

Butik Hygge by dornfeldt

Nyöppnad modebutik

.

Ryggkliare 24.90 kr Massageroller 29.90kr

Stilsäker service med kärlek. Vi brinner för det fina och ger personlig rådgivning. Välkomna in till oss!

TA MED KUPONGEN TILL KASSAN SÅ FÅR DU

20% RABATT PÅ VALFRI VARA (EJ SKOR) Gäller vecka 50 och 51

Slå in dina julklappar hos oss - helt gratis! Vi har öppet alla dagar fram till jul Lördag 23/12, 10-17 | Söndag 24/12, 10-13 Vi hälsar alla våra kunder en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

2

Måndagar har vi stängt Tisdag 11-18 Onsdag 11-18 Torsdag kvällsöppet 11-20 Fredag 11-18 Lördag och Söndag 11-16

www.butikhygge.se 0708 78 58 88 Båstadporten i Östra Karup


12 MOTOR

Söndag 17 december

Skoda spänner bågen SKODA KAROQ. På

huvudkontoret i Mladá Boleslav dansar och tjoar Skodafolket fortfarande efter dundersuccén med Kodiak. Den stora och ståtliga hövdingen får nu sällskap av en ny adept i stammen som kort och gott döpts till Karoq. Suven är knappast någon jättebamsing till björn utan ska tampas med rivaler som Nissan Qashqai och Opel Grandland X. Tjeckerna spänner åter bågen och siktar in sig på att ta ny mark med lillebror Karoq.

Indianer brukar av tradition döpa sina barn till det första de ser efter barnets födsel, exempelvis sittande tjuren eller röda molnet. Vad däremot Skoda såg när de klev utanför fabriksportarna tvistar nog de lärda om. Tjeckerna själva påstår att namnet Karoq kommer ifrån Alutiiq-folket på Alaskas sydkust och deras ord ”kaa’roq” som betyder bil och ”ruq” som betyder pil. Skjutbara säten Den stora mängden av bilmodeller gör det allt svårare att hitta nya namn. Sifferbeteckningarna är slut och nu gäller det att ge sig ut på namnjakt varje gång en ny bil ska lanseras. Skoda Karoq ersätter

”Bilens utseende är ett bevis på gott designarbete med fina proportioner och bra flyt i linjeföringen” Yeti och även om det rör sig om en helt ny modell så har suven varit och norpat delar från Volkswagen-koncernens lagerhyllor. Ramarna är med andra ord givna och bilens utseende är ett bevis på gott designarbete med fina proportioner och bra flyt i linjeföringen. Sittkomforten är god och utrymmena generösa även om det mittersta sätet bak kanske inte är att rekommendera för fullvuxna. Fast med tillvalet

Skoda Karoq är en säker mellanstor SUV med en rimligt prislapp som har goda chanser att bli en storsäljare.

Varioflex öppnar sig oanade möjligheter. Soffan bak ersätts då med tre individuella skjutbara stolar som går att lyfta ut för att skapa ett helt plant lastutrymme. Motorer i sikte På motorfronten erbjuds bensinare på 115 respektive 150 hästkrafter samt lika många dieslar med precis samma effektuttag. Vi valde att ge oss ut på äventyr med den minsta lilla trepipen som kan bli din för 215 600 kronor. Maskinen arbetar på bra, men får jobba hårt för att få hygglig prestanda då suven väger närmare 1,4 ton. Ska man ge sig i strid med de redan etablerade konkurrenterna kan det vara bra att ha ett ess i rockärmen och det har Karoq. Suven fick

TEKNISK DATA: Skoda Karoq 1,0 TSI Ambition Motor:

nyligen full pott med fem stjärnor i Euro N´CAP:s krocktest. Dessutom ingår ”nuftiga” tillbehör i form av isskrapa i tanklocket, paraply under passagerarstolen och löstagbar bagagerumslampa med magnetfäste så den kan användas utanför bilen. Skoda Karoq är med andra ord en förnuftig indian som utan tvekan kommer att ta mark från konkurrenterna. TEXT OCH FOTO: Jenny Nilsson och Bengt Dieden

3-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 115 hk mellan 5 000-5 500 varv/min. Max vridmoment 200 Nm mellan 2 000-3 500 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell.  Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 10,2 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 264, längd 438, bredd 184, höjd 160.      Tjänstevikt 1 340. Bränsletank 50 liter. Prestanda: Toppfart 187 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,6 sek. Förbrukning/Miljö: 5,2 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 117 g/km. Pris: 215 600 kronor.

+ PLUS… • • • •

Konkurrenskraftigt pris Hög standardutrustning Komfortabel interiör Smarta finesser

+ MINUS… • Sittkomforten på bakre mittplatsen • Ingen fyrhjulsdrift till minstingen


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com

Vi hjälper dig med:

R A M V E R K S T A D

www.mickeselochautomation.se

Rotalyckevägen 51, 269 95 BÅSTAD 0761-33 11 76 | www.oskarpersson.se

KÖP PRESENTKORT på bilvård eller bildvårdsprodukter för 600 kr betala för 500 kr. Gäller t.o.m. 22/12! BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

En marknad splats för hantver kare Vill ditt för et

ag synas u nder vinjet tillsamman ten Fackm s med and annen r a Kontakta J lo k a la h a n ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer.

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

Reparation Service Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad


Söndag 17 december BEDRIVER

LÄCKERHETER

JÄRNVÄGSBOLAG

FETA

SJÄLVGÅENDE

SLÄKT

LAVETT

TYNGDEN

JUJUTSU B

SÄLLSYNTA

INLEDDE

KORT FÖR DOCENT VERS

HASTA UNDERSKRIFT

KUL

SAMBASTAD

PROSPEKT

LEEDSNEJ

ISSKUR

FAVÖR KORT MÅTT

TILLFÄLLE

SLIK

ANSIKTSSKYDD

RAUKÖ

BRUTEN

A

D

Cinemateket c/o Scala Bio: Buster Keatons stumfilmsklassiker Så går det till i krig onsdag 20 december 18.30

BIO

KÄFT

Vi släcker ned! I protest mot den höjda biomomsen håller vi stängt 21 - 25 december

VARNING

Julklappstips:

ODÖR AVYTTRAD

FLODMYNNING

T

TÄVLING METAN

REGNSKYDD

S

Konst på bio: Botticelli: Inferno Tom Hanks utredde gåtorna kring Botticellis teckning i filmatiseringen av Dan Browns ”Inferno”. Nu får vi kanske veta sanningen. tisdag 19 december 18.30

ALFA BARACK

Å

din bio på Bjäre

KRAKE

Ett presentkort till Scala Bio förstås

SPEL

RUTT

SUGGA

eller boken Filmälskarens guide till Paris - billigast i landet på Scala Bio!

SUNT PAPEGOJA

UTTALAT

BOKTIPS

Ditt livs affär Fredrik Backman

Ditt livs affär, av författaren till En man som heter Ove, är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det? Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta.

eller varför inte en filmaffisch?

PERSONVAGN

EXPLOSION TORFTIGT

PROFETERA

PARTI

BENGT GRAN

KADER

KLANDRA

KUNDKRETS

TITTA

VECKANS KORSORD

14 KORSORD

Stor affischrea

torsdag 21, fredag 22 kl 15-18

E M

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel Juldagar: 12 berättelser & 12 festmåltider för 12 dagar Jeanette Winterson

Kan doktor Proktor rädda julen? Jo Nesbø

Kliv in genom dörren till Jeanette Wintersons magiska jul, där både lekfulla och mörka berättelser blandas med anekdoter och recept på den godaste julmaten. Låt dig förtrollas av de muntra andarna, tidsexperimenten, reflektioner kring kärleken, spökhusen, frostlandskapen och slädarna. Berättelserna passar perfekt att försjunka i medan snön yr utanför fönstret, på tåget hem till familjen, framför brasan eller hopkurad i soffan med en kopp te.

Doktor Proktor, Lise och Bulle ger sig ut på ett galet juläventyr, skrivet av Jo Nesbø - en av Norges allra bästa barnboksförfattare! Den girige affärsmannen Thrane har gjort affärer med självaste kungen. Han har nämligen köpt rättigheterna till julen! Han bestämmer direkt att alla som handlat julklappar för mindre än 10 000 kronor på hans eget varuhus förbjuds att fira julafton. Men hur ska det gå för alla de som inte har råd?

KOM I FORM MED VÅREN 2018

BJÄREBILDEN

Julklappstips Ge dig själv eller någon annan du tycker om en bra start på det nya året!

Julklappar från Bjäre

Köp julklappar tillverkade i Skåne och alltid i 100% lin.

Vad är det du ser på bilden?

Allt från klassiska juldukar till badlakan, handdukar, löpare, servetter, förningspåsar, förkläden och sänglinne.

Julerbjudande: nu får du 20 % rabatt på en vara. Ta med annonsen.

Rätt svar 3 december: Takkupolen på Segelsällskapets klubbstuga i Båstad hamn.

www.vavarenibastad.se

Den 8 januari i Båstad och den 9 januari i Förslöv startar nya effektiva och galet roliga kurser * Styrketräning * Konditionsträning * Kostrådgivning * Motivationscochning

Köp mer än en kurs och få upp till 600:i rabatt

0431-731 08

Och vi tränar fortfarande ute när vädret tillåter!

Varmt välkomna! STUDIO 4 Anne Svensson

LO K

A LT · H A N

DL

A

L A L O K A LT · HA

ND

LA

HA

ND

A LT · H A

·

HA

·

LT

AN · H

D L A LO K

AL

T K

SH

LO A

O

A

· S H

LO K

DLA RE

T

· S H O P PA

LOK AL

LA

HAN PÅ BJÄ

K

LT

PA

D

AL

KA

OP

N

D L A LO K

O

LA DL DLA HAN RE ÄRE PÅ BJÄ

HAN

L

·

PA

HANDL A LT · LO

K A LT · S H O P

KA

LO

K

A

LO

LO

PP

HANDL LT · A

L A L O K A LT

LA

LA HAND E ÄR PÅ BJ

KA

ND

D

LT

N

LO

· H A

0708-53 41 13 | www.studio4.nu | facebook.com/Studio4Bastad

A

LT

H · S

O P PA L O K A

LT

·

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN

Handla lokalt för ett levande Bjäre.


TYCK TILL 15

Söndag 17 december

TYCK TILL REPLIK

Replik på insändare från Kjell Jonsson med rubriken ”Sannolikt strävar ni efter att dra röster från SD”.

Engagemang är viktigt, kunskap är ännu viktigare Det är positivt att Kjell Jonsson är, och vill vara, en samhällsengagerad medborgare. Både vårt land och vår kommun behöver fler människor som engagerar sig i det gemensamma samhällsbygget. Kjell Jonsson skulle dock behöva komplettera sitt engagemang med mer kunskap kring kommunal ekonomi i allmänhet, och invandringens påverkan på densamma i synnerhet. Kjell Jonssons insändare i Bjäre NU den 10 december är en blandning av icke underbyggda påståenden och rena faktafel. • Båstad kommun har under många år haft en högre medelålder än rikssnittet. Med tanke på hur det kommunala skatteutjämningssystemet är utformat är detta dock inte negativt för den kommunala ekonomin. Att många friska och relativt välbärgade äldre med god skatte- och konsumtionskraft väljer att bo och leva i vår kommun är positivt, både för den kommunala ekonomin och för det lokala kultur- och näringslivet. • Att som Båstad ha en lägre befolkningstillväxt än rikssnittet är inget problem för den kommunala ekonomin. Avgörande för kommunens välstånd är utvecklingen av skatte- och konsumtionskraften per invånare, inte befolkningstillväxten. Detta gäller både vår kommun, och Sverige som land. • Andel högutbildade i Båstad kommun är 22%. Om inte de nyanlända i vår kommun skiljer sig radikalt från övriga Sverige kommer de nyanlända sannolikt bidra till att sänka den generella utbildningsnivån i vår kommun. Kjell Jonssons påstående om att många nyanlända är högutbildade är direkt felaktigt. Hälften av alla nyanlända i Sverige har inte gymnasieutbildning, och andelen med minst 3-årig högskoleutbildning är betydligt lägre än för inrikes födda. Utöver detta tillkommer hela språkproblematiken. Båstad är en fantastisk kommun med härlig natur, ett sprudlande näringsliv och engagerade kommuninvånare. Rent kommunalekonomiskt står dock kommunen inför ett antal utmaningar framöver. Den kommunala skuldsättningen kommer öka kraftigt. För att hantera detta krävs budgetdisciplin, och att vi håller kommunens 2-procentiga överskottsmål. Fler äldre med omsorgsbehov kräver att vi hittar resurseffektiva sätt att organisera en äldreomsorg i världsklass. Dessutom finns en betydande risk att kommunens kostnader för försörjningsstöd ökar kraftigt när försörjningsansvaret för de nyanlända ska övertas från staten. Vi ska naturligtvis göra allt vi kan för att, tillsammans med vårt duktiga näringsliv, få ut de nyanlända i arbete och egenförsörjning. Men

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se. med tanke på att hälften av nyanlända saknar sysselsättning efter nio år i Sverige måste vi ta höjd för ökade kommunala kostnader för försörjningsstöd. Till och med Kjell Jonsson borde förstå att detta inte är populism, det är kommunalekonomisk realism.

JONAS PERSSON FOLLIN

Civilekonom och oberoende borgerlig ledamot av Båstad Kommunfullmäktige

REPLIK

Replik på insändare från Kjell Jonsson med rubriken ”Sannolikt strävar ni efter att dra röster från SD”.

Tryggheten det viktigaste För Bjärepartiet är trygghet för våra invånare det viktigaste. Vi ser med förfäran på utvecklingen i landet och omgivande städer sedan 1990-talet och vill så långt det är möjligt förhindra att utvecklingen når Båstad kommun. Vi försökte klargöra behovet av starkt resultat för att kunna amortera och därmed reducera framtida skuld utveckling mm. SKLs chefsekonom vill gå ännu längre och föreslår 3% istället för vårt på 2%. Dina övriga synpunkter i flyktingfrågan som att fler nyanländas barn räddar byskolorna kanske är rätt i något fall men du förstår väl att hemspråkslärare, tolkar, vakter mm kostar stora pengar. Vi har idag 35 språk i våra skolor! I Båstad har vi ett antal lägenheter, och villor som vi tvingats hyra för nyanlända, kvinnofridsärenden och anhöriginvandring. Du tycks inte känna till att anhöriginvandring är den största källan till nya invånare. Därför har regeringen stoppat den! Ensamkommande barn har rätt att begära återförening med sina familjer. De som kanske ljugit om sin ålder kan begära återförening med familjen på 5-10 personer och kommunens måste skaffa en villa i brist på 4-6 rumslägenheter. Vi kommer inte heller att köpa in bostadsrätter som M i Nacka där man köper in bostadsrätter till nyanlända och i ett fall tre bostadsrätter för 14 miljoner till en man med 3 fruar och 16 barn. Man tror inte detta är sant! Hur ser detta ut mot våra pensionärer och blivande. Låg- och mellaninkomsttagare titta i pensionskuvertet och upptäck hur lite ni får efter ett helt livs arbete! Jag har i kommunstyrelsen myntat uttrycket landet som har glömt sina egna invånare! Regeringen har tagit emot fler människor än vad samhället kan klara. Misslyckandet är ett faktum skrev min kollega i Staffanstorp och det är

knappast Staffanstorps eller Båstads fel. Så länge jag är kommunens högst ansvarige politiker kommer jag att arbeta för en effektiv ekonomisk hushållning och inte skapa djupt orättvisa kösystem för bostäder. Jag är vald av våra invånare och företräder deras intressen istället för att vara hantlangare åt regeringens misslyckade flyktingpolitik. Det ser vi idag med ännu större bostadsbrist, stora problem i sjukvård, totalhavererad psykvård, 1000 hemlösa familjer i Malmö. Vad detta i förlängningen innebär för brottsligheten framöver vågar vi ej tänka på. Var kommer nuvarande organiserad brottslighet, gängkriminalitet med mer ifrån? Ja, inte är det från glesbygden och Norrland! Jag kommer precis från Malens trygghetsboende där man varnar för två kvinnor som för andra gången varit på besök och säger sig komma från hemtjänsten. Vilka är dessa? Knappast några Båstadsbor. Nu är bilbränder, skjutningar, öppen narkotikahandel mm vardag i städer som Halmstad och Helsingborg. Vi vill inte ha hit detta! Sen ditt felaktiga påstående att många nyanlända är högutbildade och skulle höja vår kommuns andel högskoleutbildade från 22% att närma sig rikets 26%, besvaras med att nära en tredjedel av vuxna nyanlända i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag inte ens har nioårig grundskolekompetens. För inrikes födda gäller 99% så ditt påstående är helt felaktigt. Bjärepartiet har inte något mål att dra röster från något speciellt parti. Bjärepartiet är ett lokalt parti och vi behöver inte fråga någon i Stockholm vilka uppfattningar vi ska ha i olika frågor. Som bekant svänger inte minst socialdemokraterna och Moderaternas uppfattningar i flyktingfrågan kraftigt över tiden. De har som bekant gjort helt om marsch jämfört med uppfattningen för 2 år sedan. Till det bättre tycker vi även om S uppgörelse med MP härom veckan avviker helt från reglerna för nuvarande asylpolitik och som vanligt utan kostnadsuppskattningar och konsekvensbeskrivning. Du tycks inte förstå att landet är fullt och vi orkar inte mer om vi ska ha ett värdigt mottagande värt namnet som inte skapar klyftor och social oro för framtiden. Bjärepartiet vill ha en trygg kommun med social kontroll utan framtida problem.

BO WENDT Bjärepartiet

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

Vi skräddarsyr dina klappar. Och ääälskar att slå in dem!

Hallå tomten, platta paket ger mer plats Köpmansgatan 12, Båstad. Tel 0431-700 01. info@bjarebokhandel.se bjarebokhandel.se Måndag–fredag 10.00–18.00, lördagar X-TRA julöppet 10.00–15.00 Välkommen!

i säcken!


ETT

RADH ÅT E

RST

FÅT

AL

US

ÅR!

!

N Y B YG G T R A D H U S MED EGET TUN Brf Tunhusen förmedlas genom

Brf Tunhusen är 21 nybyggda radhus i Tuvelyckan, Båstad. Tuvelyckan kallas det område mellan den vidsträckta sandstranden och Båstad nya station. Här bygger vi moderna och välplanerade radhus med små lättskötta trädgårdar samt gemensamma ytor för lek och

Isabell Andersson 070-678 84 99 isabell.andersson@lfhalland.se

Kent Lundgren 073-310 29 01 kent.lundgren@lfhalland.se

umgänge. Förutom närhet till både stranden och pendling finner du både förskola och lekplatser i området. Allt för ett aktivt liv för hela familjen. Besök gärna vår visningsbod på plats vid Båstads Nya Stationeller gå in på:

W W W.BRF TU NHU S E N. S E

Annons_Tunhusen_försälning.indd 1

2017-11-13 11:22

Profile for Bjäre NU

Bjäre NU v51 2017  

Bjäre NU v51 2017  

Profile for bjarenu