Page 1

NU KAN DU JULHANDLA PÅ 5 MINUTER - BESTÄLL VIA ICABASTAD.SE OCH NJUT AV TIDEN DU SPARAR

SÖNDAG 10 DECEMBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Insändare berör och besvaras

Julskyltning lockade många

Inbrottstjuvar greps av polis

TYCK TILL. Förra veckans ena insändare från två ledande politiker i Båstad har väckt känslor och tankar. Repliker på den har kommit från både politiker och engagerade kommuninvånare. Nästan två sidor med läsarnas egna åsikter finner ni i slutet av tidningen. SID 14-15

JULHANDEL. Årets julskyltning med tillhörande julmarknad på Mariatorget var enligt många handlare och besökare ett rejält kliv framåt och det kändes nästan som på den gamla goda tiden vittnade flera besökare om. Glögg och korv tog SID 4 slut fortare än beräknat.

SAMHÄLLE. Under förra helgen fick flera bostäder påhälsning av tjuvar. Detta efter en lugn period där det från andra halvan av oktober och under nästan hela november inte skedde några inbrott i bostadshus eller fritidshus på BjäSID 4 re. Några tjuvar greps av polisen i Båstad.

2017

SPORT. Akademi Båstads fotbollsprofil har snart avverkat sin första termin. Ett 20-tal elever får under sina gymnasiestudier möjligheten att kombinera skolgång och fotbollsträning. En chans som får stor uppskattning av eleverna. SID 8

”Det gäller att ha tillgänglig mark”

SID 6

Nu har Ante sålt butiken efter 30 år

SAMHÄLLE. Efter flera inbrott och annat stök för fastighetsägarna i centrala Båstad tog de saken i egna händer och har nu startat en privat bevakningstjänst med snabb inställelsetid.

Nadox har köpt Audio Video på Köpmansgatan och utvidgar utbudet av datorer och service.

SID 6

Välkommen på inflyttningsfest hos oss på ICA Förslöv! Torsdagen den 14/12 kl. 15-20 blir det fest i vår butik. Mängder av riktigt bra klipppriser!

Julbuffé & Julfika

Upplevelsernas jul för hela familjen! 9-10 december | kl 11–16 Entré: vuxen 80 kr

25 år 1 993-2

018

Förslöv

Kalkproblem? Softwaters produkter reducerar problem med kalkrikt vatten!

3Ingen el eller salttabletter! n 3Beprövad, miljövänlig teknik! n 3Påverkar inte smaken! n

PASSA PÅ!

r villa Modell SW34, för normalsto

7.495:-

Nu: Kattviksvägen 233 • 269 91 Båstad www.norrvikenbastad.se

Telefon 0701-48 06 04 (Båstad) Mer info på www.softwater.se

avser Softwater SW34 Ordinarie pris: 7.995:- Priset . Priset gäller exklusive montage och hållare 2017. till och med 31 december


2 REDAKTION

Söndag 10 december

INLEDARE

Vi har alla ett ansvar Sverige och Båstad har gått in i ett valår och med det kommer debatten kring hur vi alla, och våra folkvalda, vill att vår kommun ska styras de kommande fyra åren. Jag tror att vi kan förvänta oss en debatt där åsikterna går isär i en rad, för oss alla, väldigt viktiga frågor. Allt tyder på att våra folkvalda politiker i mångt och mycket har olika tankar kring såväl det som skett, det som sker och det som kommer att ske i framtiden. Detta är bra, vi behöver debatt och vi behöver lyfta dessa frågor så att alla vi som har för avsikt att utnyttja vår demokratiska rätt i höstens val har fått en så bred bild av förutsättningarna som bara är möjligt.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

En skillnad från förra valet är att Båstad för första gången på väldigt många år har en lokal tidning som är beredd att ta debatten och skapa ett forum där politiker och läsare kan mötas i debatt och diskussion. Vi ser detta som ett stort ansvar och som en av våra absolut viktigaste frågor under det kommande året. Genom vår insändarsida har vi rullat ut den röda mattan för politikerna och allmänheten att här komma till tals med såväl insändare och repliker som slutrepliker. Detta är vårt sätt att genom vår tidning bidra till att stärka den demokratiska processen och samtidigt hjälpa väljarna att syna åsikterna, värderingarna och tankarna inför framtiden hos de personer som kandiderar till att vara ytterst ansvarig för vår kommuns framtid de kommande fyra åren.

JUL I BYSKOLAN

UNG KONST

Välkomna till Skånes minsta och mysigaste julmarknad i en ombonad skolmiljö från 1875, med vedkamin och levande ljus! Byskolan i Gånarp ligger på Hallandsåsens sydsluttning mellan Munka Ljungby och Hjärnarp. 14-17 december kl. 13-17.

Joel Bengtsson visar foton från vårt underbart vackra Bjäre och Ebba Ozolin visar teckningar i form av musikerproträtt. BiblioteksGalleriet i Båstad, 16 december till 10 januari. Vernissage 16 dec. kl 11-13.

KULTURSKOLANS JULKONSERT

Missa inte julens konsert med kulturskolans elever och lärare i Förslövs kyrka. Torsdag 14 december kl 19. Fritt inträde.

VI HJÄLPER DITT FÖRETAG ATT SYNAS INFÖR JULEN! GENOM VÅRA TIDNINGAR PÅ BJÄRE OCH I LAHOLM SYNS DU I ETT TROVÄRDIGT SAMMANHANG MED LOKAL FÖRANKRING

Bjäre NU har ingen politisk färg och ingen ledarsida. Vi är en oberoende, privatägd, tidning helt utan presstöd med syftet och målet att rapportera och informera kring det som händer och sker i vår hembygd. Men att inte ha en politisk färg innebär inte att vi saknar värdegrunder eller etiska riktlinjer och detta kommer vi att vara väldigt tydliga med under det kommande året.

RING OSS PÅ 0431-79200 SÅ BERÄTTAR VI MER!

BJÄRE FÖRR

Vi modererar inte de insändare som kommer till tidningen men vi förbehåller oss rätten att neka införande, vi kommer aldrig att tillåta oss att bli en budbärare för åsikter där människors rättigheter eller skyldigheter ifrågasätts eller förnekas, inte heller kommer vi någonsin att acceptera insändare som saknar riktighet eller trovärdighet, i de fall detta går att bedöma, men vi står för yttrandefriheten och precis som Voltaire när han myntade ”jag hatar dina åsikter men är beredd att gå i döden för din rätt att framföra dem” kommer vi att publicera insändare som står långt ifrån våra egna värderingar eller åsikter. I förra numret av Bjäre NU publicerades en insändare som väckt mycket känslor och tankar hos såväl politiker som allmänheten. I insändaren diskuterades bland annat invandringen och paralleller drogs till såväl kvinnofridsbrott som ökad oro på skolorna. Insändaren avslutades med ett stycke där linjer drogs mellan bostadsköer för nyanlända och kompisåkning på bussarna samtidigt som skribenterna oroade sig för en ”risk för anhöriginvandring där hela familjer kan komma att återförenas med de ensamkommande”.

BJÄRE NU

Vi valde att publicera insändaren, delvis eftersom den undertecknats av två av Båstads ledande politiker, men meningen om risken för återförenade familjer kommer att eka länge i mina tankar och säkert hos många andra också. Att använda ordet risk i samma mening som återförening för mig är främmande. Men oavsett hur främmande den meningen än är för mig så har vi att ansvar att ge den spaltmillimeter i vår tidning – vårt uppdrag är att ge medborgarna en bild av de demokratiskt valda företrädarna och deras åsikt och då varken kan, eller bör vi, censurera utan vårt löfte till er är att vi så långt vi själva kan kontrollera det alltid kommer att ge er den sanna bilden.

Joakim Ormsmarck

Ansvarig utgivare

Båstad Hamngatan. Fastigheten till höger närmast Köpmansgatan har gått från att vara Landtmannabank på det äldre kortet till plastikkirurgiklinik idag. Torggården vill vänster har genomgått omfattande renoveringar men vyn är sig ganska lik med nästan hundra år mellan korten. Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


3

Söndag 10 december n

årde på G a n iker

Världens bästa

Honda CR-V!

But

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Veckans ost!

Brie de Meaux AOC En opastöriserad brie med mycket smak. Det finns brieostar som är alltifrån menlösa till fantastiska och just denna är fantastisk!

24:-/hg

Vi stödjer

Fläskarré med ben

59:-

GLÖM INTE att beställa er julmat hos oss!

Hemlagad rostbiff

24:90:-

hg

kg

Blandfärs

64:90:-

kg

Danablu

16:90:-

SOPPOR mån-tors

ärtsoppa varje torsdag Priserna gäller 11/12-16/12 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

kg

Spara upp till 36.300:- vid köp av ny Honda CR-V Elegance+

hg

Gäller v.50

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Julklappar från Bjäre

Köp julklappar tillverkade i Skåne och alltid i 100% lin. Allt från klassiska juldukar till badlakan, handdukar, löpare, servetter, förningspåsar, förkläden och sänglinne.

Julerbjudande: nu får du 20 % rabatt på en vara. Ta med annonsen.

www.vavarenibastad.se 0431-731 08

Nu från 229.500:-

Julskinka, brunkål, grönkål, köttbullar och massa annat hemlagat.

Grevé

99:-

er Gäll nsat ä r g be l t n a a ! bilar r e g la

Catering för alla tillfällen

0430-369000

DIN HONDA-HANDLARE

www.laholmsbilaffar.se

Julostar, julskinka, pastejer, rökta korvar, sylta, leverkorv... Vi har julmaten! Julen står för dörren och vi är beredda med massor av godsaker! Snart är det jul, fundera på hur ni vill ha er svenska julskinka. Rimmad, rökt och rimmad, färdigkokt, griljerad... Vi har fin Guldgris från Anders Fälts gård utanför Eldsberga! Vi erbjuder jultallrikar, julbord och jullandgångar! Missa inte våra julklappar från Heberleins Charkuteri!

När kärlek är kryddan

Vill ni ha hjälp med delikatesser till er julbord? Vi erbjuder färdiglagade revben, köttbullar, vinägerfläsk, Janssons, hemkokt grönkål, hemlagad pressylta och många andra delikatesser som hör julen till.

tycker alla om maten...

ÖPPET I MELLANDAGARNA

À la carte

från den 26 till den 30 december 12.00 - 16.00

Varmt välkomna @viva aviva med personal boka 0431 - 72444 TACK ALLA FÖR EN UNDERBAR SÄSONG ÖPPNAR ÅTER TILL PÅSK Bröllop, fest, kalas! Hjärtligt välkomna att boka, vår alldeles egna festvåning på stranden. Fiskekajen

Hamnplan Båstad www.fiskekajen.nu

Vi ses på Entré Båstad! Marie och Lina Heberlein med personal

Våra goda populära julklappar för privatpersoner och företag! Alla julklapparna kommer inslagna i brun gammeldags påse med röd rosett eller i vackert cellofanpaket. 1.

2.

*Heberleins korvring* *Heberleins prinskorv 520 gr* *3-pack Rackebajsare ölkorv* *Heberleins Hotellsenap* *Heberleins varmrökta fläskfilé* *Hjortronsås*

*Heberleins varmrökta fläskfilé* *Hjortronsås* *Ett varmrökt kycklingbröst från Bjärefågel* *6-pack tryfflar från Chocolaterian på Skottorps Slott*

450:- inkl moms

400:- inkl moms

3.

4.

*Heberleins varmrökta fläskfilé* *Heberleins korvring* *Heberleinare 2-pack* *Rackebajsare 2-pack* *Heberleins Hotellsenap*

*Heberleins korvring* *Heberleinare 2-pack* *Rackebajsare 2-pack* *Kallrökt cognacsmedvurst 200 gr* *Kallrökt Bjärekorv 200 gr* *3-pack Rackebajsare ölkorv*

380:- inkl moms

280:- inkl moms

Båstad Saluhall, Entré Båstad, Stenhusvägen 7 | Telefon 0431-71 999 Mån-tis 10-18 | Ons-fre 10-19 | Lör 10-15 | Söndag endast catering | bjarehalvonschark.se JULÖPPET: Måndag - Tisdag 18-19/12 10-18, Onsdag - Fredag 20-22/12 10-19, Lillejulafton 23/12 10-16, Julafton stängt, Juldagen stängt, Annandag Jul stängt Onsdag - Fredag 27-29/12 10-19, Lördag 30/12 10-15, Nyårsafton 10-14


4 NYHETER

Söndag 10 december

Ingen ersättning för Tujahäck

Guld till Heberleins kalvsylta

BÅSTAD. En fastighetsägare på Pershögsgatan fick sin Tujahäck kraftigt klippt av kommunen i samband med att asfaltering skulle göras på gatan. Fastighetsägaren krävde skadestånd från kommunen för den klippta häcken som han sa inte skulle överleva. Fastighetsägarna på den aktuella gatan har blivit informerade om att häckar inte fick hänga ut över vägen vid asfaltering. Information har gått ut via utskick, tidning och kommunens webbsida. Kommunens försäkringbolag slår fast att kommunen inte agerat vårdslöst och inte kan ställas skadeståndsskyldig.

FÖRSLÖV. Charkuterier är ett självklart inslag på det svenska julbordet. Julskinkan är storfavoriten, men även prinskorv, julkorv, sylta, leverpastej och köttbullar har en given plats. Vartannat år arrangeras Chark-SM där en kunnig domarpanel bedömer kvaliteten på hundratals svenska charkuterier. De charkuterier som är helt felfria belönas med en guldstämpel och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass. I klassen för syltor tilldelades Heberleins i Båstad guld för sin kalvsylta. Svensk Mästare i klassen blev Jakobsdals Charkuteri.

83 %

av boende i hus i Båstad är nöjda eller mycket nöjda med hur kommunens system för avfallshantering som helhet fungerar. Källa: RKA

Succé för Båstads klassiska Julmarknad BÅSTAD. Årets julskyltning med tillhörande julmarknad på Mariatorget var enligt många handlare och besökare ett rejält kliv framåt och det kändes nästan som på den gamla goda tiden som en av besökarna uttryckte det när Bjäre NU tog en runda bland knallar, butiker och vinterrosiga Bjärebor. På Mariatorget hade knallar av allehanda slag samlats för att fresta såväl besökarna som deras plånböcker. Här erbjöds allt från klassiska karameller från Markaryd till mössor, vantar, kransar och grillad korv. Bland stånden träffade tidningen på Maria Johansson från Förslöv som kommit till marknaden med sina två barn. – Vi hade bestämt oss för att åka hit om vädret tillät det och nu är vi här, säger Maria. Vi har köpt lite godis och en krans till dörren, nu ska vi bort och säga hej till tomten borta vid Gamlegården. När Bjäre NU tittar in till Stigbertils Mäklare är det nästan fullt lokalen och Maria Svensson och hennes kollegor har fullt upp med att hinna med att servera glögg till alla besökarna som kommit för att önska god jul och samtidigt

vara med och tävla om en delikatesskorg och ett stor Legobygge. Maria intygar att det är mer folk än de kanske räknat med. – Undrar om det inte är rekord i år, säger hon. Vi har haft väldigt mycket besökare och nu undrar jag om inte glöggmuggarna nästan är slut. Vi brukar ha mycket folk härunder julskyltningen men det känns faktiskt som att det är fler än vanligt i år.

”Vilken dag och kväll det blev” På Mariatorget blandades handeln upp med sång och musik från lokala aktörer och när mörkret lagt sig över byn kom ett luciatåg från Östra Karups skola med facklor och skönsång, om besökarna inte kände julstämning innan så kom den nog nu. – Vilken dag och kväll det blev, sammanfattar Karin Bengtsson när vi ses på Turistbyrån efter att julmarknaden avslutats. Jag pratade precis med en marknadsknalle som slagit nytt rekord i år och han har stått här i säkert tjugo år. Det känns som att det varit

Fler besökare än på flera år tog sig till marknaden på Mariatorget under julskyltningen.

mycket folk i byn idag och här på torget har det varit mycket musik och härlig stämning. Efter att ha frågat runt bland aktörerna kring torget kan Bjäre NU konstatera att det

dock finns en risk att några fått gå med tom mage då Heberleins fått slut på korvarna och gröten sinat hos Bokhandlaregården, ett gott betyg för dagen som helhet. – Det enda jag tycker är lite

tråkigt är att det fanns butiker som stängde redan vid 15.00, säger Leif Larsson som besökt julskyltningen varje jul i minst trettio år, jag kan inte riktigt förstå varför man stänger när byn är full med folk som vill

Foto: Peter Jakobsson

handla men det gjorde inte så mycket, jag hittade ett par handskar i en annan butik längre ner på gatan.

Joakim Ormsmarck

Flera bostadsinbrott efter en lugn höst BJÄRE. Under andra halvan av oktober och nästan hela november skedde inga inbrott i bostadshus eller fritidshus på Bjäre. Med så få inbrott under hösten överraskade det inte polisen i Båstad att det var hela fyra inbrott under förra helgen. Under förra helgen fick flera bostäder påhälsning av tjuvar. – Det är yrkeskriminella som rör sig i Båstad och i Förslöv som gör detta, det har vi koll på. Vid ett av inbrotten i Bå-

stad stoppade vi tjuvarna och de greps. Där har vi nu efterarbete att utföra, berättar kommunpolis Axel Johansson. Polisen påpekar att just bostadsinbrott är en av de punkterna där man kan göra mest för att skydda sig själv. – Det är den mest aktiva tiden för bostadsinbrott just nu. Folk är ute på julskyltningar och det är mörkt stora delar av dygnet. Man måste vidta alla skyddsåtgärder man kan själv för att skydda sig. Lås, larm,

belysning, märkDNA med mer, fortsätter Axel. Det finns vissa som fortfarande tror att märkDNA inte hjälper mot inbrott. – Vi lutar oss mot den forskning som finns som visar på att där mycket gods är märk blir det färre inbrott. Sen vet vi att varken tjuvarna eller transportörerna vill hantera DNA-märkt gods om det finns annat att tillgå. Det är fakta, avslutar Axel Johansson. Peter Jakobsson


5

Söndag 10 december

Charter • Träningsresor • Golfresor • Rundresor • Gruppresor | Turkiet • Grekland • Egypten • Spanien • Tunisien

Grovrent 1,5 L koncentrat

AGA Byt kolsyrepatron för endast

49:-

Grovrent är ett superkoncentrat som tar bort svåra fläckar på de flesta underlag. Fungerar även för blätläggning och fläckbehandling vid svårt smutsad tvätt. (21101)

NYHET! DIREKTFLYG FRÅN ÄNGELHOLM TILL KRETA

SOMMAREN 2018. BOKA NU OCH HA NÅGOT ATT LÄNGTA TILL!

99:-

Allrent 1,5 L

Bub bla billi nde gt!

Drygt och ekonomiskt medel för all rengöring från golv till tak. Ocean Allrent är lika vänligt mot din hud som mot naturen. (21112)

Boka tidigtrabatter upp till 650:-/person!

55:-

Solrosfrö

Franks zoofoder

15%

på katt- och hundfoder

NU

20 kg

199:FÖRR 239:-

Nontas Suites Lägenheter ddd KRETA

Selini Suites Hotell dddd All inclusive – KRETA

Litet och fint lägenhetshotell med bra läge

Fin och välskött All inclusive-anläggning

från

Erbjudandena gäller till den 15/1- 18

ÖPPETTIDER: Mån-fre 7.15 - 17.30 Lördag 9.00 - 13.00

4.349:-

från

6.049:-

Prisexempel gäller per person vid del av rum på utvalda datum med avresa direkt från Ängelholm mellan 6/5 – 10/6 2018. Begränsat antal platser.

Lantmannaplan 5 312 50 Vallberga Tel. 0430-162 10

Läs mer och boka på detur.se eller 08-723 46 00

JULHANDLA PÅ

5 MINUTER

√ Beställ via icabastad.se √ Vi packar & levererar √ Njut av tiden du sparade

Båstad | Tel 0431-685 50


6 NYHETER

Söndag 10 december

Handelspolicy efterfrågas BJÄRE. I en motion pekar flera partier gemensamt på att handeln utgör en av de mest västenliga delarna i serviceutbudet för alla som bor och verkar i kommunen genom att tillhandahålla varor, tjänster och upplevelser. Båstad Turism och Näringsliv bjöd in handeln i Båstad samt politiker till en branschträff. Ett stort antal handlare/butiksägare kom till denna träff där Henrik Olsson, utsedd till årets centrumutvecklare i Sverige talade om hållbar handel i städer och tätorter. Representanter för Moderaterna, Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna deltog även aktivt i mötet och detta resulterade bland annat i denna gemensamma motion från nämnda partier. – Utvecklingen för handeln på Bjärehalvön är problematisk och vi ser en utarmning av våra ortskärnor på hela Bjäre. Livsmedelsaffärerna i Ramsjö, Västra Karup och Östra Karup

har försvunnit de senaste åren och även i centralorten Båstad finns det tomma affärslokaler, inte minst sedan livsmedelsbutiken Gamlegården lades ner, säger Thomas Andersson (L) som varit aktiv i att skapa motionen. Med motionen efterfrågas en handelspolicy som tydliggör kommunens viljeinriktning och mål för handeln i kommunen. Den ska öka förutsägbarheten för investerare och samtidigt fungera vägledande för kommunen i dess olika roller. Handelspolicyns syfte ska vara att verka för en fungerande och bred handel i hela kommunen. – Nu lyfter vi fram handelns viktiga roll i dagens samhälle och stora betydelse för en kommuns attraktivitet. Vi måste klargöra kommunens viljeinriktning och tydliga mål för handeln och visa att kommunen vill hjälpa till att utveckla handeln i hela kommunen, säger Thomas Andersson (L). Peter Jakobsson

Efter 30 år lämnar Ante över nyckeln BÅSTAD. I drygt trettio år har Anders Ante Andersson sålt hemelektronik till Bjäreborna. Inget varar för evigt och för dryga halvåret sedan beslutade sig Ante att försöka sälja butiken och gå i pension. Försäljningen har nu gått i lås och nycklarna till butiken har lämnats över till Nadox som kommer driva vidare verksamheten på Köpmansgatan.

Att driva en butik, inom ett segment som fått otroligt stor konkurrens från webbhandeln, i en liten ort som Båstad verkar på pappret vara en näst intill omöjlig uppgift. – Det är den personliga servicen som har varit vår fördel sen internethandeln kom in i bilden, berättar Ante. André Jerleke från Nadox ser fram mot att ta över butiken och har en klar bild för framtiden. – Större delen av den befintliga personalen kommer vara kvar och vi kommer att driva vidare butiken och utöka med större avdelning för datorer.

Nu tar André Jerleke från Nadox över Audio Video på Köpmansgatan.

Vi har servat och sålt datorer under många år och nu kompletterar vi det befintliga serviceutbudet med datorer, säger André Jerleke som har många idéer på hur de ska driva butiken vidare.

Ante började sälja hemelektronik redan 1983 då butiken låg i det som idag är möbelbutiken Magasinet. – Det är med blandade känslor jag lämnar över, butiken har varit en stor del av mitt liv.

Foto: Peter Jakobsson

Nadox var drömköparen så jag är glad att det blev just de som tar över. Jag vet att de kan driva vidare det jag byggt upp, säger Ante. Peter Jakobsson

Båstadporten byter ägare ÖSTRA KARUP. Fastigheten med Båstads östligaste handelsområde Båstadporten där gamla och nya butiker samsas har bytt ägare. Det är grannen Willab Garden som köpt fastigheten och tillträdde 1 december. De befintliga hyrestagarna ska vara kvar och deras hyresavtal löper på som

vanligt. – Vi har köpt fastigheten då det finns en del byggbar mark intill vår befintliga fastighet. Det gäller egentligen att ha tillgänglig mark för byggnation i framtiden. Vi har ingen förändrad längre plan med fastigheten, den ska fortsatt vara handelsfastighet som

idag, berättar Anders Williamsson som är VD på Willab Garden. Willab Garden kommer under vintern påbörja byggnationen av en ny lagerbyggnad närmast motorvägspåfarten. Den blir sammankopplad med befintliga byggnader.

Privat bevakning i centrala Båstad BÅSTAD. Sedan i somras har det planerats för att få till en bevakningstjänst i centrala Båstad som ska kunna vara på plats inom fyra minuter när larmet går. Målet med 100 hushåll har inte uppnåtts men nu har de kört igång ändå.

Lasse Henningsson är VD på Hotell Skansen och har under senaste året varit utsatt för flera incidenter i och runt sitt hem i centrala Båstad. Han upplevde att situationen inte var hållbar så ett upplägg för en bättre bevakning börjades skissas på för några månader sedan. – När otryggheten infinner sig så blir man olycklig och måste reagera. Vi måste mota fan i dörren så de inte kommer in på vårt område och ställer till problem. Det spelar ingen roll hur bra larmsystem jag

installerar om ingen kommer när larmet går, berättar Lasse Henningsson.

är på plats, säger LG Axelsson VD & Koncernchef på Bevakningsgruppen Sverige AB.

Både polisen och kommunen har varit informerade om projektet och välkomnar det. – Jag ser initiativet som en förebild. Hade vi haft samma engagemang i större utsträckning hade vi sett att brottsligheten gick ner, säger lokalpolisområdeschef Karim Ottosson.

Verisure har också varit delaktiga i att få ihop en fungerande bevakningstjänst i Båstad. Genom Verisures system larmas väktare från Securitas som har stora områden som de patrullerar och inställelsetider kan inte garanteras under en halvtimme. – Vår uppgift är primärt att erbjuda larmanläggningar som är anslutna till larmcentral. När larm går så motringer vi och genom moderna anläggningar kan vi prata direkt med de i bostaden och se genom kameror vilka som rör sig i huset. Får vi inga svar larmas väktare, polis och nu även Bevakningsgruppen som har störst möjlighet att vara fort på plats, berättar Magnus Larsson från Verisure.

Bevakningsgruppen har i nuläget tre väktare i området som har befogenheter att ta tjuvar och hålla dem tills polisen kommer. Med en inställelsetid under fyra minuter har de god chans att komma fort när larmet går. – Vi vill göra Båstad tryggare igen för det har inte varit bra som det varit sista tiden. En del i detta är att visa folk att vi

Adam Olsson och Patrik Andresen är två av väktarna i gruppen.

Vissa av de anslutna till Bevakningsgruppen tar större del i detta i nuläget men förhoppningen är att fler ansluter sig så kan avgifterna sänkas.

Nu kostar det cirka 1200 kr per månad att vara med. – Nu är vi igång! Det har tagit längre tid än vad vi trodde men vi måste vara några pi-

Foto: Peter Jakobsson

onjärer som drar igång detta projektet sen kommer säkert fler att haka på, säger Lasse Henningsson. Peter Jakobsson


7

Söndag 10 december

To Ace AB presenterar För huset, trädgården, djuren och barnen. Handla på kvarnen!

Borr/skruvdragare

Funktionsunderställ

18V

L.Brador 730

med 2x2,5 Ah batteri ONE +

Setpris

Ryobi

169:-

2299:Marknadspris 2699:-

Marknadspris 269:-

Ytterstrumpa

Kronljus

Jalas

20cm Duni

78% Ull

Julkören Gunns Galanta Gaseller Kristian Ramhov Daniel Ramhov

Förslövs Kyrka 19/12 kl. 19.00 Barkåkra Kyrka 20/12 kl. 19.00 FÖRKÖP

ENTRÉ: 195 kr

Ängelholms Turistbyrå/Heberlein Förslöv/Pastorsexp. Förslöv

99:-

99:-

Kristoffer Hellström Frida Engström Sopran Baryton

Gunn Ramhov

30 pack

Reflexspray

Marschall

200 ml Reflexspray som ger ett tunt ytskikt som är osynligt på dagen men har goda reflekterade egenskaper i mörker, t ex. vid motljus från en bilstrålkastare.

Med lock 2-pack

8 H brinntid

19:-

169:-

Marknadspris 29:-

LANTBRUK HUND/KATT HÄST

FÄRG EL/VVS VERKTYG

TRÄDGÅRD FRITID POOL

HEM HUSHÅLL GASOL

Ett företag i LSAB-gruppen

BJÄRE KVARN i Grevie och Mäsinge / www.bjarekvarn.se GREVIE Mån-Fre 9.00-18.00 Lörd 9.00-14.00 • MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00

Vi reserverar oss för slutförsäljning. Annonsvarorna gäller i båda butikerna tom lördagen 23/12. tfn. 0431-36 62 00

Vi skräddarsyr dina klappar. Och ääälskar att slå in dem!

Hallå tomten, platta paket ger mer plats Köpmansgatan 12, Båstad. Tel 0431-700 01. info@bjarebokhandel.se bjarebokhandel.se Måndag–fredag 10.00–18.00, lördagar X-TRA julöppet 10.00–15.00 Välkommen!

i säcken!


8 SPORTEN - presenteras av

Söndag 10 december

Fotboll på schemat lockar många elever FOTBOLL. Den första terminen på Akademi Båstads fotbollsprofilprogram börjar närma sig slutet. Ett 20-tal fotbollsspelande gymnasister har under hösten provat på att kombinera studier och träning, ett koncept som fallit väldigt väl ut.

Det sköra krasandet av rimfrostiga grässtrån som bryts under studsande fotbollsskor blandas med uppmaningar om högre tempo, bättre tillslag och skarpare fokus. Det är tidig decembermorgon på Drivanplanens dödsdömda och frostvita gräsmatta i Båstad. 18 gymnasieelever i åldrarna 16-18 år gör ännu ett tidigt fotbollspass under överinseende av fotbollsprofilens ansvarige tränare Mats-Ola Borglund. Intensiteten är hög. Fattas bara annat när luften är krispigt kall och solen ännu inte orkat upp över åskanten. – Vi lägger mycket fokus på teknik och på den individuella utvecklingen som fotbollsspelare, förklarar Mats-Ola under en paus i de pågående passningsövningarna. Jag tycker vi har fått en närmast perfekt start på fotbollsprofilen. Det har blivit precis så bra som vi förutsåg, menar Mats-Ola Borglund. I sitt jobb som assistent på Akademi Båstad såg Mats-Ola potentialen för en fotbollspro-

fil med en centralt placerad skolbyggnad med närliggande träningsmöjligheter på Örebäcksvallen och Drivan. Vid terminsstarten i augusti förverkligades Mats-Olas planer.

Ett drygt 20-tal gymnasieelever sökte fotbollsprofilen och har allt sen dess två träningspass i veckan utöver sina ordinarie studier. Eleverna är från alla tre årskurser på skolan och för att få gå fotbollsprofilen krävs att man är seriös med sitt fotbollsspelande och aktivt spelar i en förening. – Det här är en perfekt lösning för mig, förklarar 16-åriga Elinor Larsson som är en av fem stycken tjejer som går Akademi Båstads fotbollsprofil. Fotbollsträningen läggs utöver mina studier på ekonomiprogrammet så jag missar inget i skolan, förklarar Elinor. Eftersom jag även spelar ishockey i Halmstad är det nästan en förutsättning att jag kan träna fotboll på morgonen, annars hade det varit svårt att få ihop tiden, menar Elinor. På frågan om det inte kan bli för mycket fotboll är det raka svaret från Elinor ett ”nej”, även om hon medger att det vissa morgnar kan vara jobbigt att kliva upp 06:10 hemma i Östra Karup för att hinna i tid till träningspasset på Akademi Båstad. – Samtidigt vet jag hur mycket energi man får av den tidiga fotbollsträningen, nåt som hjälper en väldigt mycket un-

Akademi Båstads fotbollselever är först ut att kombinera studier och träning på skolans nyinrättade fotbollsprofil.

der resten av skoldagen, förklarar Elinor. 17-årige Axel Malmquist håller med. Axel går andra året på Akademi Båstad och blev överlycklig när han förstod att hans gymnasieskola skulle starta en fotbollsprofil. – Det här ger mig möjligheten att kunna träna mer fotboll och verkligen prova på hur bra jag kan bli med mina förutsättningar. Samtidigt

mmer I nästa nu

Silly Season-genomgång

FOTBOLL. November månad är till ända och de lokala fotbollsklubbarna på Bjäre börjar få klart vilka manskap man har att tillgå nästa säsong. Nästa vecka går Sporten i Bjäre Nu igenom samtliga lag i Bjärefotbollen och kollar vilka nyförvärv och förutsättningar klubbarna har inför nästa år.

bens herrlag på allvar utmana om en serieseger i femman? Hur kvalfyllt blir året för Förslövs IF och fortsätter Torekov/ Hov sitt fruktbara samarbete? I Båstad puttrar fotbollsgrytan, men när får Giffens supportrar smaka på fotbollskoket? Kan Grevie göra en bättre vår och kan ÄFF/Bjärelaget ta på föstra pershögsg ”öppen visning lördag den 4/11 kl 11-12 välkomna!” nästa steg? på liden ”öppen visning lördag den 4/11 kl 14-15 välkomna!” Kan Västra Karups IF svara och sista ”öppen visning den bra 4-5/10säsong kl 14-15 välkomna!” upp lördag mot och ensöndag väldigt Missa inte Bjärefotbollens ”sili division 2? Och kan klub- ly season-special” nästa vecka.

kan jag sköta mina studier, nä, det här är verkligen bra, konstaterar Axel nöjt. Eleverna på fotbollsprofilen representerar de flesta klubbar på Bjäre, berättar Mats-Ola Borglund som på sikt hoppas att även spelare från andra klubbar, mer långväga ifrån, söker sig till skolan. – Men vi skyndar långsamt, vårt fokus är att ha kvalitet i det vi gör, varje dag. Men

Foto: Roger Bengtsson

på sikt är vi inte främmande för att bli en så kallad lokal idrottsutbildning, snäppet under riksidrottsgymnasierna och de nationella idrottsutbildningarna. – Vägen dit är lång, men den här första terminen och de kommande förutsättningarna med bland annat konstgräs på Drivanplanen har gett oss blodad tand, förklarar Mats-Ola.

gonen träningspass. Något som visar sig bli lättare sagt än gjort. Det står 1-1 i den pågående spelövningen och något lag måste vinna, förklarar eleverna. – 18 tonåringar som frivilligt vill vara kvar utomhus i minusgrader och rimfrost på en knutig gräsplan, ler Mats-Ola Borglund rävaktigt. – Spela på!

Det är dags att avsluta mor-

Roger Bengtsson

Bjäregängen har fått upp farten INNEBANDY. Efter en trevande start har Bjärehalvöns båda innebandygäng fått upp farten i sina respektive serier. Båstad GIF inledde med två raka förluster som nykomlingar i trean men har sen dess radat upp trepoängare. I senaste bortamatchen mot IBK Helsingborg fick laget en poäng efter 5-5 vid full tid. Laget parkerar därmed på en stabil mittenplacering i tabellen. Den 10 december möter man

jumbon Frosta IBF hemma i Strandängsskolans idrottshall klockan 15:00. Förslövs IF inledde även dom årets seriespel i fyran med två förluster men har sen dess hittat vinnarformen. Det är särskilt i Förslövs idrottshall som laget har övertygat. Laget öser in mål och på fyra hemmamatcher har Förslöv producerat 43 kassar. Laget ligger tvåa i tabellen, en poäng bakom serieledande Osby.

Vi kan våra gator BÅSTAD - Liden 11d

Lättskött och bekvämt parhus mitt i byn! Huset är renoverat med rätta känslan och har en bra planlösning med gott om plats för många. De sociala ytorna finns på mellanplanet, sovrummen högst upp och gästavdelningen i souterrängplanet. Den insynsskyddade trädgården har härligt trädäck och är praktiskt stenlagd. På bekvämt promenadavstånd når du hav och bad, hamnen, krogar och affärer med mera. Pris: 3 600 000:-


9

Söndag 10 december

Nu slumpar vi bort resterande varor!

16:e

december stänger vi för gott

B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

Star Wars: The Last Jedi Premiär samtidigt i hela världen! Första visningen i Båstad blir onsdag 13 december 10.00 Extravisning 20.30 Liten filmfestival i Båstad 2017:4 ”Svenskar i världen” Att tiga är att vara medansvarig onsdag 13 december kl 17.30

HEMKÄHR EXKLUSIV HEMINREDNING

0431-79 099

0431-72 880

Foto: Araie Kievit

KÖPMANSGATAN 30 BÅSTAD

Tidlöst på Scala Bio: Robert Bressons mästerverk En dödsdömd har rymt onsdag 13 december kl 18.30 Direktsänd konsert från Göteborg: Händels Messias lördag 16 december kl 15.00

VI ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

Balett från Bolsjoj i Moskva: Tjajkovskijs Nötknäpparen söndag 17 december kl 15.00 Konst på bio: Botticellli tisdag 19 december kl 18.30

STOPPA HUNGERN Swisha till 123 031 0748

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

TIPSA OSS OM NYHETER 0431-79200 peter@bjareliv.se

eller sms:a AKUT HUNGER till 72 900 och skänk 100 kr. Genom att sms:a eller swisha godkänner du att bli kontaktad av Röda Korset. Dina personuppgifter hanteras enligt PUL.

Dr. TUVE MÅRTENSSON reformkliniken.se 010 - 15 11 500

ESTETISK PLASTKIRURGI

• BÅSTAD - KÖPMANSGATAN 7, 269 33 BÅSTAD • MALMÖ - SJÄLBODGATAN 10, 211 35 MALMÖ


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 10 december

Båstad Hiking Festival har premiär nästa år Sylvesterloppet går av stapeln på nyårsafton BÅSTAD. På nyårsafton är det åter dags för alla som vill motionera in det nya året i Båstad. Häng med och jogga, spring, eller gå Sylvesterloppet i Båstad 31/12 kl 10:00 med start vid Strandängsskolans idrottshall. – Det brukar vara cirka 200 glada löpare som ställer upp, säger Johan Olmarker på ”Sportshopen i Båstad” som står bakom loppet. Det finns tre klasser där den kortaste rundan är på en kilometer för löpare som är upp till elva år gamla. Femkilometersrundan vänder sig till alla löpare. Och sen finns det

BÅSTAD BÅ B ÅS Å ST S TAD HIKING H HI IIK KIIIN K NG FESTIVAL F EST TIIIV VAL

även en tipspromenad på två kilometer. Tipspromenadstart från kl. 9.30 Uppvärmningen med Friskis & Svettis startar kl 9.45 i Strandängsskolans idrottshall. Priser till de tre första i varje klass. Många fina priser lottas ut. Kiosken är öppen och korvgrillen är tänd. Allt överskott går till välgörande ändamål. För mer info: info@sportshopenibastad.se, 0431-710 29

12–14 12 2–1 2 14 O OKTOBER KT TO OBE ER R 20 2 2018 018 0 18 1 8 12–14 OKTOBER 2018

Föranmälan på Sportshopen t.o.m. 17 dec. Efteranmälan i Strandängsskolans gympahall kl. 9-9.45.

Båstad Hiking Festival bjuder in både lokala bjärebor samt nationella och internationella besökare.

Sänkta arbetsgivaravgifter

– Nu även för aktiebolag och handelsbolag

BJÄRE. Sedan den 1 januari 2017 har enskilda näringsidkare haft en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifter när de anställer sin första medarbetare, något som kallas växa-stöd. Ett stöd som nu även gäller för aktiebolag och handelsbolag.

De nya reglerna innebär att arbetsgivaravgifterna för ett aktiebolag eller ett handelsbolag sänks från 31,42% till 10.21% för den först anställda medarbetaren i företaget. Reglerna gäller när företaget har anställt sin första medar-

betare efter den 31 mars 2017. Krav för att få ta del av stödet • Anställning ska pågå i minst tre månader. • Arbetstiden ska vara minst 20 timmar per vecka. • Gäller del av lön som inte överstiger 25 000 kr per månad. • Stödet gäller under högst tolv månader. För mer info läs mer på www.skatteverket.se eller kontakta Jeanette på naringsliv@bastad.com.

BJÄRE. 2018 får Båstad och Bjärehalvön ytterligare ett nytt evenemang. Det är vandringsevenemanget Båstad Hiking Festival som tar plats i evenemangskalendern den 12-14 oktober 2018. Arenan är det natursköna landskapet på Bjärehalvön och deltagaren kommer få ta del av allt det goda i all dess höstprakt. Färgstarka vandringar, pittoreska bybesök och mat och dryck från bygdens lokala producenter. Även äventyr och after-hike står på schemat. Båstad Hiking Festival hålls under tre dagar och inleds med en kick-off med hälsoinspiration, för att deltagaren sedan ska kunna välja mellan fyra till sex vandringar resterande dagar. Det går att få

full service med transporter, lunchpåsar, guider och middagar. Evenemanget projektleds av Båstad Turism och Näringsliv och är en del i det Leaderprojekt som just nu genomförs ”Aktiv livsstil Båstad Bjäre”. – Visionen med leaderprojektet är att Båstad och Bjärehalvön ska dyka upp i folks medvetande som en väldigt god destination för aktiv livsstil, säger Karin Bengtsson, VD på Båstad Turism och Näringsliv. Projektledare för Båstad Hiking Festival är Annika Borgelin som tidigare var projektledare för Eurorando, det internationella vandringsevenemanget som satte Skåne på kartan som en vandringsdestination internationellt år 2016.

– Det är fantastiskt kul att få starta upp detta evenemang på Bjärehalvön, en vackrare plats får man ju leta efter. Också extra kul att det finns ett så stort intresse lokalt för att bege sig ut i naturen och flera har redan visat intresse för värdskap. Roligt att Båstad tar upp bollen efter Eurorando, då hade vi 3 000 besökare från över 20 länder på plats i Skåne som alla idag är ambassadörer för de möjligheter som finns för vandring här. Programmet kommer att vara klart och bokningsbart under februari 2018 och bjuder in såväl lokalbor som nationella och internationella besökare. Redan nu kan du läsa mer om evenemanget på: www.bastadhikingfestival.se

Foto: Louise Nordström Pettersson

FAKTA Aktiv livsstil Båstad Bjäre får stöd av Leader och Jordbruksverket och ägs samt drivs av Båstad Turism och Näringsliv. Projektet löper över tre år och förutom att skapa och driva Båstad Hiking Festival görs det insatser inom ledutveckling för både cykel och vandring samt framtagande av kartmaterial. Marknadsföring av Båstad och Bjärehalvön som en aktiv destination ligger också inom projektet.

Jeanette Nilsson

Fira in det nya året på Bjärehalvön BJÄRE. Nu är det hög tid att planera hur det nya året ska firas in. Ut med det gamla, in med det nya. Årets sista veckor går i rasande takt, och snart är det hög tid att glida i feststassen och plocka fram fjäderboan. Många väljer privata tillställningar men vill man samla familjen och vännerna och fira in det nya året tillsammans så finns det restauranger på Bjärehalvön med speciella nyårsmenyer för avhämtning och hotell med lyxiga nyårspaket där man kan njuta till fullo av sköna spada-

gar, avkopplande mellandagar och lyxigt nyårsfirande. Jul och nyår blir helt magiska när Båstad och hela Bjärebygden byter om till vinterskrud. I forna dagars bondesverige var funderingarna stora hur det skulle bli under det nya året. I brytningen mellan det gamla och det nya kunde man enligt folktron spå och med magi påverka framtiden. Bonden undrade hur hans grödor skulle utfalla, giftasvuxna ungdomar var nyfikna på om de skulle bli gifta och hur deras tillkommande skulle se ut.

Och många undrade också om någon på gården skulle gå bort under det kommande året. Nu mera tänker vi inte mycket på det i vårt nyårsfirande, utan det firas som en högtid där vi äter speciellt fin mat och är extra finklädda. Tips där man kan boka nyårspaket: Hotel Riviera Strand, Hotell och Restaurang Hovs Hallar, Lanthotell Lögnäs Gård, Margretetorps Gästgifvaregård, Torekov Hotell eller Hotel Skansen. För mer info www. bastad.com. Jeanette Nilsson


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

R A M V E R K S T A D

www.mickeselochautomation.se

Rotalyckevägen 51, 269 95 BÅSTAD 0761-33 11 76 | www.oskarpersson.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

KÖP PRESENTKORT på bilvård eller bildvårdsprodukter för 600 kr betala för 500 kr. Gäller t.o.m. 22/12! BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

En marknad splats för hantver kare Vill ditt för et

ag synas u nder vinjet tillsamman ten Fackm s med and annen r a Kontakta J lo k a la h a n ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


12 MOTOR

Söndag 10 december

Mini med kort spänning MINI COOPER. På det berömda pappret ser Mini Cooper SE Countryman All4 ut som den ideala bilen. Den är snygg, en smula sportig och innerutrymmena imponerar trots att storleken är mer mini än maxi. Shoppingrundan kan dessutom göras helt elektriskt medan långresan räddas tack vare en snål bensinmotor. Frågan är om idealbil(d)en håller i den bistra verkligheten? Vi reste till Italien för att ta reda på svaret.

Vi befinner oss mitt inne i centrala Milano och härifrån ska vi ta oss till den hänförande Comosjön vid foten av de norditalienska Alperna. Under färden kommer vi att köra på vägar som nästan slår knut på sig själva och väl framme i Como kan man i brist på annat hälsa på George Clooney som bor i Villa Oleandra mitt vid strandkanten. Driver på bakhjulen Att börja provkörningen mitt bland respektlösa vespor och ilsket tutande italienare har sin charm. Därmed kan vi känna på eldriften men dessvärre lever räckvidden upp till bilens förnamn: Mini(mal). Batterikapaciteten ligger på 7,6 kWh och om vi placerar ett tjog ägg under gaspedalen så ska vi kunna ta oss fyra mil på eldrift, vilket är precis vad

”Ingen kan i alla fall klaga på köregenskaperna – bilen är ett nöje att ratta och att batterierna hade full kräm direkt från start beror naturligtvis på laddhybridtekniken” som krävs för att ta oss ur Milano. Under tiden är faktiskt vår Mini bakhjulsdriven eftersom elmotorn på 88 hästar jobbar på bakhjulen medan bensinmotorn driver framhjulen. Men låt oss för en stund spana

in interiören som med sina vippströmbrytare och andra udda designlösningar sticker ut från mängden. Det finns säkerhetsbälten till fem och faktum är att fyra vuxna färdas riktigt bekvämt tillsammans med en junior på den bakre mittplatsen. Spänning på menyn Nu öppnar sig de italienska autostradorna och det är hög tid att krossa äggen. Men batteriet är i princip tomt och trepipen på 136 hästar får dra ett tungt lass med tanke på att britten väger 1,7 ton. Ingen kan i alla fall klaga på köregenskaperna – bilen är ett nöje att ratta och att batterierna hade full kräm direkt från start beror naturligtvis på laddhybridtekniken. Färden når de norditalienska sjöarna och ett sagolikt landskap breder ut sig. Vägarna

TEKNISK DATA: Mini Cooper SE Countryman 1,4 ALL4 Motor:

är smala, krokiga och mitt i detta paradis börjar vi fundera på om det verkligen finns några avigsidor med vår Mini Countryman? Tja, första kallduschen är grundpriset som börjar från 377 900 kronor och till råga på allt så knycker batterierna utrymme från bränsletanken som minskats till 36 liter. Vi gör lunchuppehåll strax bredvid Clooneys lyxvilla vid Comosjön och gissa om hovmästaren blir förvånad när vi frågar om det finns spänning på menyn. Bilen behöver faktiskt också lunch!

TEXT OCH FOTO: Bengt Dieden och Johannes Gardelöf

3-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 136 hk mellan 4 400-6 000 varv/min. Max vridmoment 220 Nm mellan 1 250-4 300 varv/min. Elmotorer: Max effekt 88 hk. Max vridmoment 165 Nm. Batteri: Litiumjon på 7,6 kWh. Räckvidd på el 40 km. Kraftöverföring: Bensinmotorn fram och elmotorn bak, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,4 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 267, längd 430, bredd 182, höjd 156. Tjänstevikt 1 735. Bränsletank 36 liter. Prestanda: Toppfart 198 km/h. Acceleration 0-100 km/h 6,8 sek. Förbrukning/Miljö: 2,1 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 49 g/km. Pris: 377 900 kronor (exkl. supermiljöbilspremie á 20 000 kr)

+ PLUS… • • • •

Låga utsläpp och nollemission i stan Bra prestanda vid hybriddrift Detaljkvalitet och design Köregenskaperna

+ MINUS… • Det kostar att spara på miljön • Liten bränsletank


SUCCÉ FÖR GRIPENS DNA-PROJEKT - ÖVER 2.500 HUSHÅLL MEDVERKAR!

sta ä b s Året lapp!

Julk

ETT SÄKERT JULKLAPPSTIPS - DNA-MÄRKNING! Stiftelsen Gripen förlänger det brottsförebyggande DNA-projektet till 28/2 2018! Minska inbrottsrisken i ditt hem med DNA-märkningspaket från SmartWater för halva priset - 349 kr (ord pris 699kr). DNA-projektet är grundat av Stiftelsen Gripen tillsammans med Swedbank, Polisen samt kommunerna i nordvästra Skåne. Stiftelsen Gripen subventionerar halva kostnaden för DNA-paketen. Polisen rekommenderar DNA-Märkning Polisen rekommenderar MärkDNA då det knyter objekt till dess rättmätige ägare. MärkDNA är en osynlig vätska, upptäckbar med UV-ljus, som penslas på och torkar fast på objektet – av polisen kallad DNA-märkning eller MärkDNA.

BESTÄLL DNA-PAKET OCH SKYDDA DITT HUSHÅLL – GÅ IN PÅ WWW.GRIPEN.SE Våra samarbetspartners:

www.gripen.se


14 TYCK TILL

Söndag 10 december

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se.

INSÄNDARE

SLUTREPLIK

REPLIK på insändaren: Oansvarigt agerande av oppositionen.

”Svårplanerat är ordet!” ”Det ser inte Företagen ställer vi som ansvarsfullt” upp för flyktingarna! Alla vuxna flyktingar som kommit till vår kommun och tillhör det man kallar ”etableringen” läser SFI (Svenska för invandrare) på Komvux. Svenska språket är en viktig grund att stå på för att kunna få ett jobb. Enligt arbetsförmedlingen så har redan 26 personer gått från ”etablering” till arbete under 2017. Detta en mycket hög siffra, eftersom många varit alltför kort tid i Sverige för att hunnit tillgodogöra sig det svenska språket tillräckligt och därmed kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Det är en utmaning för samhället att se till att våra nyanlända kommer i arbete så fort som möjligt. På Bjäre har företagarna tydligt visat att man vill ta ansvar genom att göra en extra insats för alla arbetslösa och nyanlända i Båstad/Bjäre. Sparbanksstiftelsen har ställt upp med pengar till ett projekt som ska matcha de arbetssökande med företagens behov av kompetens. Projektet har bara pågått i några månader men redan nu så har ett 20-tal företag i vår kommun ställt upp och många lyckade matchningar/anställningar av arbetslösa (varav många nyanlända flyktingar) har kommit till stånd. Jag gläds och är imponerad av det engagemang som finns ute i företagen och den stora vilja som finns att hjälpa till. Det är inte en lätt uppgift att se till att våra arbetslösa får jobb och att våra nyanlända får fotfäste på svensk arbetsmarknad. Men genom samverkan mellan arbetsförmedlingen, företagen och kommunen så visar vi på Bjäre att vi sätter människan i centrum oavsett var man kommer ifrån och oavsett bakgrund. Båstad/Bjäre – ett bättre sätt att leva. THOMAS ANDERSSON Liberalerna

REPLIK

I Bjäre NU som utkom 3 december publicerades en insändare från Bo Wendt och Hans Grönkvist, Bjärepartiet med rubriken ”Oansvarigt agerande av oppositionen”. Här följer tre repliker på den insändaren.

”Båstad har lyckats väl” Att satsa på utbildning och att våra gamla har det bra är inte oansvarigt utan en bra investering. Att som arbetsgivare skapa en bra arbetsmiljö är även det att använda skattepengarna rätt. Att lägga en styrande och realistisk budget har aldrig varit Bjärepartiets starka sida. När (S) visade delårsbokslutet 2017, var det för att visa detta. Men Bosse väljer att misstolka detta genom att säga att (S) blandar ihop delårsbokslutet med budget 2018. Socialdemokraterna skall med intresse se hur Vångens samlingslokal och det planerade gruppboendet skall betalas 2018, när (BP) inte har några pengar budgeterade för detta. Inte heller hyran för Skogslidens kök är budgeterat i Bjärepartiets budget. Alla dessa hyresavtal kommer nu att ligga obudgeterade på vård och omsorg 2018. Sen detta med integrationen. Antigen försöker man göra allt man kan för det här skall gå bra. Det gör alla partier utom (BP) och (SD) som skriker vargen kommer vargen kommer. Vi andra partier samarbetar med näringslivet och med vår kompetenta förvaltning. Det kommer studiebesök till vår kommun från andra kommuner för att titta på hur Båstads kommun jobbar med frågorna. Vår kommun har lyckats väl med att hitta bostäder. För att inte få undanträngningseffekter har både Båstadhem och privata uthyrare använts. Även arbetslöshetssiffrorna är förhållandevis låga i vår kommun. Flera olika projekt matchar in till våra företag, så de klarar sin rekrytering. Men dessa projekt gör inte skillnad på var du är född, utan vilken som är din kompetens. Eller vilket yrke, utbildning passar just den här individen. Till sist låneskulden. Bjärepartiet har gått ut med att de vill ha 6-7 stycken F-6 skolor. Detta kommer i högsta grad att påverka låneskulden. Socialdemokraterna anser att 3-4 stycken är lagom. Då kan mer resurser användas till pedagoger och elevhälsa. Samt att låneskulden inte skenar iväg. INGELA STEFANSSON Socialdemokraterna

Ingela skriver som om vi har budgetunderskott. Totalt sett har vi varje år vi haft ansvar 2% resultat eller 15 miljoner över och kan amortera. Detta är jag stolt över i dessa svåra tider med flyktingströmmen, alla ensamkommande, alla nya skolbarn. Svårplanerat är ordet! Till detta rekordmånga omhändertagna barn. Underskott på Vård-omsorg och Bildning och arbete i år är riktigt men uppvägs av finansen eftersom vi gjort försiktiga budgetar. Med beslut om er budget 2016 och 2017 hade ni haft precis samma situation inom dessa områden. Vången är finansierad och något gruppboende blir inte färdigt 2018 så där behövs inga driftspengar. På skolområdet har inte andra kommuner dessa öppna system med skolpeng som dränerar budgeten när vi får så många nya barn. Nya barn är billigare än gamla eftersom man fyller på klasser. Sammantaget har vi gjort besparingar i administration, minskat prognostiserat lånebudget med 200 miljoner och rätat upp finanserna. Jag brukar undra vad tror läsarna med så olika bilder som förmedlas, en svart från er och en vit från oss. Läsare, välkomna att läsa boksluten och bilda er en egen uppfattning!

BO WENDT

Kommunalråd, Bjärepartiet

REPLIK på insändaren: Oansvarigt agerande av oppositionen.

Mer pengar till skola och äldre Trots att kommuninvånarna tillskjuter över 30 miljoner kronor i skatt och fastighetsavgifter lägger Bjärepartiet många neddragningar i kommunens verksamheter för 2018. De gör besparingar inom grundskola och gymnasieskola trots att Båstad kraftigt faller i skolrankingen. Vården av våra sjuka och äldre kräver mer pengar och årets budget från Bjärepartiet är kraftigt underfinansierad. Arbetsmiljöverket kräver bland annat bättre grundbemanning i hemvården eftersom arbetsförhållandena för både dag- och nattpersonal är mycket ansträngda. Trots detta är Bjärepartiet inte beredd att ge tillräckligt med pengar till vård av just sjuka och äldre. Vi Liberaler säger att nu får det vara nog! Därför tillskjuter vi mer pengar till skola, 2,6 mkr och till vård och omsorg, 3,7 mkr, för 2018. Glädjande blev detta också fullmäktiges beslut, trots BPs och SDs motstånd och tack vare en överenskommelse med M, S, C och Mp. Oansvarigt? Nej, ansvarsfullt mot våra elever och de äldre som behöver stöd. Det kommer att lösa några problem, men långt ifrån alla. Men vi är beredda ta långsiktigt gemensamt ansvar för att göra saker och ting bättre för hela Bjäre. THOMAS ANDERSSON Liberalerna

SLUTREPLIK

”Vi har talat om orimligheten” Totalt har vi fått 30 miljoner mer i skatt i år men löneökning, ökade pensionsavgifter mm äter upp 18 miljoner. Kvar 12 miljoner. Vi ökar vård-och omsorg med 8,5 miljoner och skolan med 6,5 miljoner. Det blir ett minus på 3 miljoner och det finansierar vi med neddragningar i administration och effektiviseringar som är något helt nytt i kommunen sen vi kom till makten 2015. Här ligger chefsutbildningen, kursverksamhet, borttag av tjänster mm. Man kan inte göra som Liberalerna och Thomas att öka intäkt sidan med 40 mer innevånare (ger 2 miljoner i skatt) än vi har den 1-11 2017. Vi har talat om orimligheten och det vet du idag. Det är en luftbudget du gjorde och då är det enkelt att föreslå tillskott. Du har dessutom ytterligare 100 invånare på din intäktssida som är 5 miljoner större än vår. Vi tillskjuter 15 miljoner enligt ovan och tar fullt ansvar för kärnverksamheterna. Det är därför vi varje år gör effektiviseringar och skär på det vi anser onödigt. BO WENDT

Kommunalråd, Bjärepartiet

HANS GRÖNKVIST Bjärepartiet

Bo Wendt anklagar vårt agerande i samband med budget för att vara oansvarigt. Tvärtom menar vi moderater. Vi tar ett långsiktigt ansvar för att kommunens barn ska få ett likvärdigt lärande med en god skolgång samt att alla som är i behov av vård och omsorg ska känna sig trygga med en god omvårdnad. Bo Wendt hänvisar till andra kommuner som gör besparingar inom skolpengen och ämnade göra samma i Båstads kommun utan en långsiktig konsekvensanalys för hur det skulle påverka barnens lärande. Eftersom kommunen inte har beslutat om en förändrad elevpeng, d.v.s. hur vi väljer att prioritera våra resurser, tidiga insatser, elevhälsa mm är det inte ansvarsfullt att minska budgeten med 2,6 mkr. Denna besparing motsvarar ex elevpeng för ca 40 barn/elever som idag är inskrivna i våra skolor och förskolor. Vi i oppositionen begärde i våras en översyn av elevpengen för att anpassas till nya krav för att alla elever ska klara att lämna skolan med godkända betyg. Den styrande ledningen har ännu inte levererat något förslag till justering av elevpengsystemet men minska budgeten ville man, det ser inte vi som ansvarsfullt? Under de tre år som Bjärepartiet har styrt i kommunen har de gjort ett flertal besparingar i sina budgetar som inte visat sig vara lyckosamma. Ett bra exempel är anhörigstöd och socialt innehåll där Bo Wendt drastiskt drog in hela budgeten 2016 om 1,7 mkr och hänvisade till att frivilliga skulle ta ansvar för denna verksamhet. Vad Bo Wendt missade var att delar av verksamheten är lagstadgad. I 2017 års budget återfördes 870 tkr, hälften av besparingen, och nu i budget 2018 återförs 330 tkr eftersom besparingen som gjordes 2016 inte var ansvarsfull och genomtänkt. Från moderaterna föreslog vi ex att kommunen skulle anställa en trygghets- och säkerhetssamordnare som kunde arbeta med det brottsförebyggande arbetet tillsammans med polisen, det ideella samhället och kommunens egna verksamheter för att långsiktigt skapa ett tryggt samhälle. Det fick vi tyvärr inte gehör för. Det är ingen som har ”kapat” någon budget. Har man ingen egen majoritet, då måste man söka breda och långsiktiga överenskommelser, det var vad vi gjorde! JOHAN OLSSON SWANSTEIN Moderaterna

KERSTIN GUSTAFSSON Moderaterna

CHRISTER DE LA MOTTE Moderaterna

SLUTREPLIK

”Vi letar upp effektiviseringar!” För framtiden måste vi får ner skuldsidan och då är stark budget med ett gott resultat viktigt för att kunna amortera. Som Jonas Persson Follin (tidigare M) förklarade så är det i högkonjunktur man kan skapa starka resultat. 1% besparing på skolpeng hade varit ofarligt med tanke på nästan 100 fler barn som med nuvarande av er ärvda system ger ca 70 000 kr mer för varje barn. I Ängelholm sparar man 2,5% på skolpengen. Skolans problem är inte mer pengar säger generaldirektören och intervjun med honom i dagens samhälle läste jag för er. Som ni skriver har vi gjort ett antal besparingar under våra tre år vid makten och ni anser att de inte varit lyckosamma. Konstigt för i nästan samtliga fall så har ni stött dem när vi letat upp dem. Ni nämner socialt innehåll men berättar inte att pengarna var fonderade och betalades ut under året. Till skillnad från under förra mandatperioden letar vi upp effektiviseringar för att behålla nuvarande skattesats. Jag är tämligen säker att skatten hade höjts om vi inte kommit till makten.I Ängelholm har man höjt 2 av de sista 3 åren. Höjt kommunalskatt drabbar främst de svaga. BO WENDT

Kommunalråd, Bjärepartiet

HANS GRÖNKVIST Bjärepartiet


TYCK TILL & BOKTIPS 15

Söndag 10 december

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se. • flertalet nyanlända kommer att stanna i Båstad utan att kunna försörja sig. Trenden hittills har ju snarare varit att nyanlända hellre bosätter sig kring storstäderna när så är möjligt. Vidare har många av de nyanlända en utbildningsbakgrund som skulle vara mycket värdefull för det svenska samhället-bara de fick tillåtelse att arbeta.

REPLIK på insändaren: Oansvarigt agerande av oppositionen.

”Sannolikt strävar ni efter att dra röster från SD” Undertecknad är inte politiker men en samhällsengagerad medborgare och har varit verksam inom den så kallade välfärdssektorn hela yrkeslivet inom både offentlig som privat och ideell verksamhet.

• Medelåldern i kommunen är 47,4 år mot 41,2 år för riket. Den högre medelåldern visar att vi har en mycket stor andel pensionärer och Båstad borde välkomna yngre invånare, även nyanlända. • Befolkningsökningen är 2.4 % per år mot 3.6 % för riket. En högre grad av inflyttning är positivt, även av nyanlända på sikt.

• det uppstår kostnader för lärare, vakter, tolkar mm pga. av invandringen. I många kommuner har det varit positivt med fler barn, framförallt i mindre kommuner och byar där fler barn inneburit möjlighet för byskolor att överleva.

Merparten av tiden har jag haft olika chefsuppdrag och ägnat mycket tid åt att budgetera och verkställa fattade beslut från nämnder och styrelser. Maken till grumlig analys har jag sällan sett såsom den redovisas i er insändare söndagen den 3 december.

• Andel högutbildade är 22 % mot 26.6 % för riket. Många av de nyanlända är högutbildade. • Båstad kommuns genomsnitts kostnad per invånare 2016 ligger på 48 071 kronor. För riket är summan 50 232 kronor. Med andra ord har vi en beskattning och förbrukning per invånare som är lägre än genomsnittet för Sveriges kommuner.

• man kan se ett flertal kvinnofridsärenden och att man därför måste skaffa fler bostäder. Hur många sådana man skaffat i Båstad framkommer inte. • anhöriginvandring kommer att innebära behov av att skaffa bostäder till dessa familjer. I dagsläget vet väl ingen hur omfattningen av detta kommer bli.

Ni reagerar på den framtida skuldsättningen som ”kapat 6,3 miljoner på Bjärepartiets budget samtidigt som man ökade intäktssidan med 5,3 miljoner”. Jag tänker inte analysera siffrorna då man från Båstads kommuns hemsida ännu inte kan hämta bakgrunden till dessa siffror för 2018. Min argumentation utgår därför från budget 2017 och prognoser för de närmaste åren.

Slutligen. Är man bekymrad för Båstads ekonomi finns det ju andra frågor man kan engagera sig i. Ex. att man är en kommun med en stor andel sommarboenden med höga krav på samhällsservice som ex hemtjänst och där den enskilde skattar i sin hemkommun. En förändring av skattesystemet där det finns en koppling även till sommarboende skulle radikalt kunna förändra kommunens ekonomi mycket mer än vad några nyanländas behov medför.

När jag läste Båstad kommuns budget för 2017 och prognosen för de närmaste åren hittade jag inget om att de nyanlända skulle innebära höga kostnader för framtiden. Däremot hittade jag tydliga skrivningar om att utbyggnadsplanerna för vårdboenden i kommunen ger väsentliga kostnadsökningar tillsammans med ökade löne- och pensionskostnader.

Insändaren består av åtta mindre kapitel. Tre av dessa rör frågor kring invandring till kommunen och omfattar nästan halva utrymmet i insändaren. Ert resonemang andas att kommunen måste spara för att kunna hantera framtida kostnader som invandringen, enligt er uppfattning medför.

KJELL JONSSON

Samhällsengagerad medborgare

Jag vet att det inte alltid är lätt att bedriva en verksamhet med en budget som motsvarar alla de förväntningar som finns hos kommuninnevånarna. Vad jag inte förstår är att politiker lånar sig till så enkla förklaringsmodeller som Bjärepartiet gör. Som Båstad politiker finns det många andra siffror (tagit från Svenskt Näringsliv-Ekonomifakta) man kan analysera och fundera över hur de påverkar en budget såsom att

Det är svårt att se ert resonemang som annat än medveten populism för att stärka de främlingsfientliga stämningar som idag finns i Sverige och Båstad. Sannolikt strävar ni efter att dra röster från SD. Utifrån er insändare påstår ni att:

BOKTIPS

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

I samarbete med Bjäre bokhandel

Snöfall, mirakel och frusna hjärtan Claire Sandy

Mistlar och mord P.D. James

En röd liten fågel i juletid Fannie Flagg

En julroman som kommer att värma hjärtan i vinter! Det har gått sexton år sedan Asta lämnade Irland med ett krossat hjärta och ett barn i magen. Tillsammans med dottern Kitty trivs Asta bra i London men när hennes chef, den snygga tidningsmogulen Conan, vill att hon undersöker en religiös bluff i hennes gamla hemby tvingas hon plötsligt möta sitt förflutna.

”En risk med att vara bästsäljande deckarförfattare är att man ofta får frågan: ’Har du någonsin varit personligt inblandad i ett mordfall?’” Svaret får vi i en av de fyra, tidigare aldrig översatta berättelserna i Mistlar och mord. De utspelas alla kring jultid. Och i två av dem återknyter vi bekantskapen med Adam Dalgliesh. En perfekt julbok för alla som älskar P. D. James och engelsk kriminallitteratur.

Det är november och snöstorm i Chicago när den medelålders Oswald Campbell får veta av sin läkare att han har högst några månader kvar att leva. Oswald är sjukpensionär, bor på ett ungkarlshotell och som enda anhörig finns exfrun. Läkaren föreslår att han ska söka sig till ett varmare klimat och sköta om sig. Av en tillfällighet får han telefonkontakt med en kvinna i den lilla sömniga staden Lost River i Alabama och hon ordnar inackordering åt honom hos en granne.

VI GER ALLA EN MÖJLIGHET ATT FÖLJA DEN LOKALA DEBATTEN – UTAN PRENUMERATION SÖNDAG 12 NOVEMBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA A LÅD

I DIN

E JÄR

B

R – VA

BREV

rt urko på dels kult förslag de av och er gett införana sats-

KA

C JE VE

t ett båd e i el tion är 6 tta ordförand scyk i två modomar sam SID . De rmån rn har och ung ställda bauer,

STID

DAG SÖN

8

är adet

BER

OKTO

och

lir förb

2017

| DIN

ET NYH

e gand

t BP arbe-

Föreslår gratis broddar till äldre

FRITID. Höstens succéartade vandringsprogram – Vandringar på Natursköna Bjärehalvön – lockade över 500 deltagare. Sex olika vandringar har genomförts på söndagar runt om i de olika byarna och bjudit på nya naturupplevelSID 10 ser, härlig motion och nya bekantskaper.

POLITIK. Vintern har sina ljusa stunder, men ofta är det halka som innebär fara för benbrott eller ledskador. I förebyggande syfte och med folkhälsoanda föreslår Centerpartiet i en motion att broddar utdelas till samtliga invånare SID 4 65 år och äldre.

SÖN

DAG

Bås

tad

VI SÖ

KER

FA FLER

BJ T ER • info@ R AT 00 HETE -36 35 STIG • 0431

nst

on,

nss

d Sve

darna

håller

BAB

byggtjä

Rickar

v. I spa Förslö

teto

Hela

par

v|

eko

tad

| Tor

ska - Vi

o1 ns N

ö

Bås

IDN

ING

det

BJÄ

RE

mås

te ru

stas

– VA R upp

JE VE

CKA

Mar

Hela veckans klipp på ett klick! tad

Bås

Kalkproblem? Skaffa ett komplett villaskydd mot hårt, kalkrikt vatten!

ca |

Mallor

gatan

pmans

96 i

tad

Bås

st.se

@nkfa

| info

• Beprövad, miljövänlig teknik • Kräver inget underhåll • Ingen el eller salttabletter • Påverkar inte vattnets smak

e

yels

förn |

-37 0431

ENKELT MONTAGE!

Bilden visar SW34 i en standardhållare.

Telefon 0701-48 06 04 (Båstad). www.softwater.se

FAST IGHE FLER

SID 6

Handla online på icabastad.se

Nu har vi landat i Förslöv och hälsar alla nya och gamla kunder välkomna till butiken!

20% rabatt på Royal Canin! Gäller Adult Hund inf vido@ uppvisande av annons hela v.46

riders

/ Mikael & Madeleine info@ridersport.se

”Ett är pe DNA-ki julk rfekta t lapp en!” SID

Båstad

p på

HEJ FÖRSLÖV! FÖRSLÖV

Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

10 39

I DIN

ssta

por t.se Tel Tel. 0431-30 20 40. 04 Tom 31-30 Tomtaholmsvägen 8 Må-frtah olm 20 Må-fr 10-18 lö 10-14 10-18svägen40 lö 10 8 -14

Veck ans

ÖPPET Vardag TIDER Helge ar 9-2 r 9-19 0

lick!

bästa

!

mat flä

Välko man

sga

mmen

tan

in till

15, Bås

tad

Bås

tad

/kg

sk i

| 043

bit

oss!

1-70 3 01

till kon kun enligt ens Hand der toret ban i Äng hänvis elholm as icab la onl . asta ine SID 6 d.se på

Sät t elefa nt på p erna lats !

39 90

Rim

Köp

NYHE kon T. SE tor B stä i Bå på Kömanger sitt stängnstad. ing Anledn nsgata en ingen n anp en av ass kun ning kontor till dbe tee et ken . Alla nde till dag är

ett k

Köp din el

Läs

mer

på ww

w.bj

arek

raft

av os s.

.se

2

SID

BREV

LÅD A

rt fö

NYHE Båsta T. Ått ond eklass dag d fick sek ono utbildn arna med mi arbets und ing i var i fick er vec livstem om bland kan och BankI annat a. De D, lära fällornSwish ban sig SMS-lå a krin men ävekodoso r g sna n n. bblån om och

För går slövs I trot framå F sm t Hela otst vec kan ånd s kli p

KULTUR. Ett välbehövligt bidrag från Stiftelsen Gripen gör nu att den gamla vedugnen i Östra Karups bygdegård kan renoveras. Framöver hoppas de kunna hålla kurser i vedugnsbakning. SID 4

KER

är en XC40 tig bil Volvo cket vik msumy miu TOR. d MO ny och n. Pre d me eta är helt erkarefullsm bästa ckför tillv är som av deti det my ven mesta sta bil ntet. det för 10 me SID Volvostiga seg et vik Han har varit Båstad osynliga motorsportstjärna i nästan 10 år och pokalerna är många. Men nu är racingkarriären över för Marcus Jönsson från Båstad. Därmed förlorar radicalserien i Sverige en av sina mest pålitliga förare. Geijer, 4 tina Kris SID AB,

n

Bjä

ETST

SID 10

Sluttävlat för Båstads racingstjärna

e på nlin 1013_annons_80x65.qxp_Layout 1 2017-09-08 12:17 Sida 1 la o e Handastad.s icab

ka vec

lv reha

NYH

”Klackagrottan i Östra Karup är en gömd plats”

VI SÖ

! OMNA VÄLK RMT VA TER, ULAN e SPEK w.jajab.s VÅRA • ww UDA jajab.se

ill et t dtagörslöv a p ta s a i F Försförskol k! t klic å et ny pp p s kli

T VÄLK OMNA

KULTUR. Gudrun Kellermans tavlor i olja och skulpurer i keramik är inspirerade av vardagliga samtal och underfundiga formuleringar som hon hittar i bland annat kontaktannonser. Ses på biblioteksgalleriet till 22 november. SID 5

ganin p utm Nya ker up lar dy samhäling med utveck SID 2 lets

fram växa n. mu kola förs s kom yns gsb i Båstad Sko nya nalråd ska mu året , Kom mande Wendt Bo kom er det ef och Und munch Kom

r

• 04 TER AT 31-3 T ER 6 35 BJUD 00 • inf A VÅRA o@jaj ab.se SPEK • ww ULAN w.jaja TER, VARM b.se

för pelet närSeries lubbar na den T. lsk SPOR fotbol slut för merar Bjäressig sitt Vi sum läget och t utmar en. ong erna lag sam er säs tion a und presta pektive atsern 8 res SID ta ins t. för bäs ser som gåt året

• 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se

VI SÖKER FLER FASTIGHETER ATT ERBJUDA VÅRA SPEKULANTER, VARMT VÄLKOMNA!

!

B

en i

| DIN

inga

dröm

gt

rpsväg

2017

acer

enba

stän

Margre

ARS

ar pl

Mal

enlig

vid

5M

tapp

NYHE företa T. I sve kriteriegsklim nskt Näring närma r väg at tap sliv par attityd re titt s in för Båsta s kom er till är det den sam d ytte munra kni företa kom rlig lad gan munen e bed are pla ng avs een de som s tjän öm nin tser. de drar stemä gen och Många NYHE ns ner städni T. Un betyge och pol vid en der itikers t. det. ng och som SID hälsosEfter sto skicke maren 10 slitna kyddsi rstädn t på om har det lokale nspekt ing kun klädni kom ör for de en ngsrum mit kla rna. Nu ska tfarande inspek men på gomål åtgärd på Ma kon tion SPOR splan stater från Mil lenbaa jötas poä T. Rö fram. brister och gles ngf på de släppe attig uta öppnin r SID Stä g på mningin mängdn det som 6 säs finn s att en i tru er me oro ongen rätta har ppe d mål ar me st är inte och till sak n är er. ändå godspelet kanske bara var varit it att och kän oorgan laget slan ise är att rat. tid SID 8

ebyg

ör ttsf

Bro

Vandringar lockade många

NYHET. Personen som ringde till en pensionär i Hemmeslöv var väldigt vältalig, sa han var från Polisen i Malmö och att de utreder ett bedrägeriärende som gällde hennes bankkort. Pensionären trodde först att det verkligen var polisen men insåg snart att det var en bedragare. SID 4

Ge

Cente barn munan sta Gö IK. t för POLIT turkor ar för kom anser ett kul nscykl hälsan d. er nde förmå för folkt i Båsta gga ans ningar rpartie föreby bättre nde till ala brotts inte t är Cente i det gör det s (L) utt arbete 6 SID ns del män ersson ggande une ste And eby Kommfler tjän mas ttsför . IK. Tho bro POLIT år och ) efter Att det med om påg n (BP e. ndt tet Vårlide Wendt tidigar k Bo We t på gor om - Bo ingen doc tidn mbade d frå d fler håller av var ist me ls me bjöd viktigt 6 ingen Grankv ner höl unen SID stängn Eddie kussio r. Komm Efter m hos iga dis dbo ÄLLE. en var och livl de Båsta SAMHtelefon ngdes frågan f. gick det städa och nsträf varför upprör rmatio t tale till info då in

G NIN

Bedragare ringer till Bjärebor

6

r Rög

le


Gäller hela v. 50

19

90

39

90/kg

Nymald fläskfärs Svenskt kött Max 3 kg/kund

Färdigkokt Julskinka Ca. 3 kg Svenskt kött

5:-

/st

Risgrynsgröt ICA 500g

Inflyttningsfest torsd. 14/12 kl 15-20

Välkommen på inflyttningsfest hos oss på ICA Förslöv! Denna kvällen kommer att vara fylld riktigt bra klipppriser och spännande överraskningar som du inte får missa. Vi ses i butiken!

Mikael, Madde och gänget på ICA Förslöv

Förslöv Alla dagar 8-20 • Telefon 0431-45 00 62 Sandbäcksvägen 4

Profile for Bjäre NU

Bjäre NU v50 2017  

Bjäre NU v50 2017  

Profile for bjarenu