Page 1

SÖNDAG 26 NOVEMBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Hela

Bjär

ehalv

öns

lokala

mån

adst

idni

ng se

dan

Kommunen omorganiserar

Fossilfritt Båstad 2030

SAMHÄLLE. Det pågår en omorganisation på kommunledningskontoret. Det skapas en ny enhet för upphandling som ska få en egen enhetschef. Även kundcentret ska få en egen chef. Några andra funktioner ska byta plats i det stora trädet som organisationsschemat utgör. SID 5

MILJÖ. I en motion som Liberalerna lämnat in menar de att det nu är hög tid att Båstads kommun engagerar sig i och driver på övergången till elbilssamhället och medverkar till och underlättar utbyggnaden av en infrastruktur för SID 4 laddningsstationer.

Läs månadens Bjäreliv

2012

Num m

er 11

2017

- 2017

MINGEL

Bjäre hjälp bor som er Bjä rebor

Stat

i Toristerna ekov

Ebba K vill till rumlinde riksda gen

• 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se

VI SÖKER FLER FASTIGHETER ATT ERBJUDA VÅRA SPEKULANTER, VARMT VÄLKOMNA!

2017

SPORT. Vejby IF har det mesta av sin trupp klar inför nästa års spel i div. 3 – Något nyförvärv har vi så klart fått in, men truppen som tog oss upp i trean ska få fortsätta resan, den kapaciteten har dom, berättar Vejby IFs sportchef Christian Jensen, för Bjäre NU. SID 6

”Jag har väntat på en sån här anläggning i snart 50 år”

SID 6

Båstad får stort stöd i arbetet mot mobbning Båstads kommun har blivit utvalt att vara en av två kommuner i Sverige där FoU-projektet ”Hela kommunen mot mobbning och diskriminering” ska genomföras. Det är Stiftelsen Friends tillsammans med Örebro universitet som ligger bakom projektet. Skolchef Sara Damber förklarar. SID 4

Hela veckans klipp på ett klick!

Kalkproblem? Softwaters produkter reducerar problem med kalkrikt vatten!

3Ingen el eller salttabletter! n 3Beprövad, miljövänlig teknik! n 3Påverkar inte smaken! n

PASSA PÅ!

r villa Modell SW34, för normalsto

7.495:-

Veckans vara FÖRSLÖV

15:-

/st Pepparkakor burk Göteborgskex 375g Max 2/hushåll

Nu: Telefon 0701-48 06 04 (Båstad) Mer info på www.softwater.se

avser Softwater SW34 Ordinarie pris: 7.995:- Priset . Priset gäller exklusive montage och hållare 2017. till och med 31 december

Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

KULTUR. Det stora jubileumsåret 2018 närmar sig. Det vankas festligheter, utställning, konserter, föredrag och guideturer med utgångspunkt från Birgit Nilsson, Ludvig Nobel och Skånegården. SID 14

Handla online på icabastad.se

Båstad

25 år 1 993-2

018


2 REDAKTION

Söndag 26 november

INLEDARE

Hur lång tid får det ta? Efter vår artikel om turerna kring syskon- och kompisåkning på skolbussarna har en del reaktioner inkommit. En av dessa var en fråga om varför saker tar så lång tid inom kommunen för att få saker i hamn.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

Som vi beskrev så kom första motionen med förslaget om kompisåkning redan i slutet av 2015 och nu är prov på väg att genomföras två år senare. Då har ändå detta ärendet varit runt i politiska arbetsutskott och styrelser ett antal gånger med olika utredningar gjorda däremellan. Vid en titt på listan av obehandlade motioner så är det en diger lista. Trots att målet är att motioner skall behandlas inom ett år så finns det i dagsläget åtta motioner som ännu ej nått kommunfullmäktige för beslut. Den äldsta är från april 2015 och kommer från Socialdemokraterna som vill att det ska byggas fler hyresrätter. Även en av de andra motionerna som är över ett år gamla är inom samma ämne. Centern lämnade in en motion i maj 2016 där de pekade på att det skulle tas fram en plan mellan kommun och näringsliv för att skapa förutsättningar för byggnation av hyresrätter i kommunen.

JULAUKTION

VINTERDÄCK PÅ

JUBILEUM OCH FÖRELÄSNINGAR

Grevie kyrkliga arbetskrets inbjuder alla, till en gemytlig kväll med julauktion. Hembakade kakor, hemstöpta ljus, egentillverkade dörrkransar, handmålat porslin och mycket, mycket mer. Grevie församlingshem, onsdagen den 29 november kl 18:30.

Från 1 december är det lag på vinterdäck vid vinterväglag i Sverige. Ska ni åka till Tyskland i vinter så skippa dubbar i däcken för det är ej tillåtet i Tyskland. I Danmark är dubbdäck til�låtet.

I tio år har det erbjudits trädgårdsutbildningar i Båstad. Detta uppmärksammas med inspirationsföreläsningar av de kända trädgårdsprofilerna Inger Palmstierna, Åke Truedsson och Kajsa Vildängen. Akademi Båstad, torsdagen den 30 november.

Katarina Thorstensson BÅSTAD

Åsa Wastensson BÅSTAD

Isabelle Jakobsson Vepsä FÖRSLÖV

Jag kommer troligtvis besöka marknaden i Båstad och ta en tur till Norrviken. Hoppas på god julstämning och det vore mysigt med lite snö för att få julkänslan.

Ja, det ska jag om vädret är bra. Då blir det nog både i Båstad, Entre och i Boarp veckan efter. Men som sagt vädret betyder mycket under julskyltningen

Jag och familjen funderar på julmarknaden i hembygdsparken och nästa helg har vi planerat att åka till Köpenhamn och gå på julmarknaden på Tivoli.

VECKANS FRÅGA Kommer du besöka några julmarknader? Vilka?

Även i listan av obehandlade medborgarförslag går att hitta gamla förslag som fortfarande inte kommit till beslut. Det äldsta är från april 2014 och är ett förslag om att upplösa vägföreningar i Båstads kommun. Intressant är även att en av de gamla motionerna från maj 2015 handlar om att kommunen borde överta ansvaret från vissa vägföreningar som inte vill fortsätta i sin nuvarande form. Hyresrätter och vägföreningar är till synes två ämnen som verkar svårhanterliga eller så är de helt enkelt inte prioriterade då väldigt många andra motioner och medborgarförslag har behandlats före dessa som ligger och skvalpar längst ner i kommunfullmäktiges beslutslogg.

BJÄRE FÖRR

På redaktionen i Dala har vi lite högre tempo då vi har absoluta deadlines minst en gång i veckan. Då ska tidningen vara klar och fylld med information och erbjudanden. Tryckpressen går igång vid en bestämd tidpunkt och att missa den deadlinen är inte ett alternativ. Att återremittera eller skjuta på beslut till nästa vecka är oftast inte möjligt. Kommunens beslut i viktiga frågor är självklart något som måste ha en grundlig genomlysning för att kloka och genomtänkta beslut skall tas. Men visst är frågan om varför vissa saker skall ta flera år befogad. En sak jag kan vittna om är att det är väldigt tillfredställande att leverera och få avslut varje vecka med en ny tidning. Hoppas ni gillar veckans utgåva som har väldigt mycket lokala julannonser inför den kommande julhandeln. Handla lokalt! Det gynnar hela vår bygd och håller den levande året runt!

BJÄRE NU

Trevlig läsning!

Peter Jakobsson

Redaktör

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN

Köpmansgatan. Lyckebacken ner. Till vänster Jägersborg. Längre ner fanns både skomakeri och skrädderi. Längs ner Nordströms smedja som övertogs av plåtslagare Oscar Nyhlén. De två nedersta husen är rivna. Mitt emot låg Lyckebackens småskola. Sitter du på gamla bilder från Bjärebyggden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN

SMYGSTART

Smart tjänst för dig som ska sälja! Bestämt dig för att sälja men ännu inte redo att gå ut stort? Då har vi tjänsten för dig. Vi listar ditt hem under Smygstart på vår hemsida utan vidare koppling till övriga bostadssajter och utan prisuppgift. När tiden är mogen att gå ut brett på marknaden, om vi inte sålt huset innan dess, lägger vi ut din bostad som en nyhet och självklart hamnar den överst på Hemnet.

#SMYGSTART

Din mäklare i

75år

Stigbertils är ett stolt familjeföretag som sedan starten 1942 varit en självklar och tongivande aktör på Båstads och Bjäres fastighetsmarknad. Med respekt och stort hjärta gör vi det vi gillar mest - förmedlar hus och hem på Sveriges vackraste arbetsfält. Välkommen till oss!

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

Julmarknad!

stärkande glögg

smaskigt tilltugg

Vinn stora delikatesskorgen

stigbertils.com info@stigbertils.com

LEGOTÄVLING


4 NYHETER

Söndag 26 november

Prylarna får ett längre liv

Tryggare Båstad efterfrågas

BJÄRE. Höstens extra insatser på utvalda återvinningscentraler i nordvästra Skåne visar en fördubbling av antalet inlämnade prylar till återbruk. Detta innebär att prylarna får möjlighet att glädja en ny ägare istället för att hamna i avfallet. Att konsumera smartare innebär att släppa slit-och-släng och istället värdera prylar ett sätt som gjordes innan samhället flödade av tillgängliga, billiga och bekväma möjligheter att konsumera på. Kampanjen Länge Leve Prylen är ett samarbete mellan NSR AB och Nårab, som verkar för minskade avfallsmängder.

BJÄRE. I en motion från Moderaterna vill de att Båstads kommun tillsätter en säkerhetssamordnare som tillsammans med Polisen, kommunen och Båstads lokalsamhällen ska utveckla ett medborgarlöfte för att öka säkerheten, tryggheten, förebygga brott, öka medborgarnas och lokalsamhällets delaktighet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. De vill vidare att kommunen tar fram en gemensam lägesbild, problembeskrivning, orsaksanalys och aktivitetsplan som kontinuerligt följs upp och genomförs.

85,9 år

är beräknad medellivslängd för kvinnor (födda i Sverige) i Båstad. Snittet för riket är 83,9 år och endast 4 kommuner i Sverige har högre beräknad medellivslängd. Källa: RKA

Projekt mot mobbning och diskriminering inlett

BJÄRE. Båstads kommun har blivit utvalt att vara en av två kommuner i Sverige där FoU-projektet ”Hela kommunen mot mobbning och diskriminering” ska genomföras. Det är Stiftelsen Friends och Örebro universitet som ligger bakom projektet. Syftet med projektet är att gemensamt arbeta i kommunen med att utveckla och utvärdera ett systematiskt värdegrundsarbete för att förebygga mobbning och diskriminering utifrån varje skolas befintliga arbete med grund i beprövat arbete från andra skolor och den samlade forskningen. – De flesta antimobbningsprogram och program mot diskriminering har, även om man tittar internationellt, en modell och metod som innehåller flera olika steg. Dessa genomförs och ofta kan man se att mobbningsfrekvensen har minskat med ett visst antal procent men då vet man inte direkt vilka av dessa insatser som bidrog till förändringen. Man tittar inte så mycket på hur det har varit tidigare, vilka utmaningar har den specifika skolan, vilka positiva och negativa erfarenheter finns sedan tidigare utan det blir samma för alla, berättar Sara Damber, skolchef i Båstads kommun. På Örebro Universitet tittar de nu på dessa frågor på ett

forskningsmässigt sätt, hur anpassas insatserna utifrån kontexten och förutsättningarna. – Örebro Universitet forskar mycket kring dessa frågor och har nu tillsammans med Friends fått finansiering för att utföra projektet i två kommuner i Sverige och det blev Båstad och Botkyrka, säger Sara.

”Det är en jättemöjlighet för oss i Båstad att få kvalitativt stöd” Sara Damber grundade Friends men har idag ingen formell roll eller uppdrag i stiftelsen. Till projektet ville Friends ha en landsbygdskommun och en större stadsnära. Att just Båstad fick frågan beror självklart på att Sara är verksam här. – Det som gjort hittills är elevenkäter till alla barn från andra klass till treorna på gymnasiet. Barnen i förskoleklass och ettan bedöms vara för unga för att själva svara så där har pedagogerna fått svara med deras perspektiv på det hela, berättar Sara. Enkätundersökningen

har

gjorts på alla skolor i Båstad men inte sammanställts ännu. Även enkätundersökningar till personalen är utfört. – De kommande veckorna görs fokusgruppdiskussioner där de träffar grupper av elever och pratar djupare om vissa frågor. Då har gruppen från Friends och universitet analyserat resultaten och gör uppföljningar kring vissa frågor utifrån resultaten, fortsätter Sara.

Efter det ska skolledningen träffas och titta på vilka utmaningar som finns på respektive skola. Sen kommer insatser att skräddarsys beroende på vilket behov som finns. Det kan se väldigt olika ut på olika skolor. Insatsernas resultat kommer sedan att följas upp genom intervjuer och nya enkäter under ett antal år framåt. Projektet är finansierat med externa medel under tre år och insatserna kostar inte något för Båstads kommun. – Det är en jättemöjlighet för oss i Båstad att få kvalitativt stöd i vårt jobb med det arbetet som redan görs ute på skolorna i dessa frågor. Friends kommer även bidraga med föreläsningar, metodutveckling, hjälp med planer, personalutbildning, coachning och handledning till rektorer och personal, utbildning om mobbning på nätet. Vi kommer få väldigt många mantimmar med resurser som hjälper

Sara Damber ser fram mot vad insatsen kan ge på några år.

oss med detta och det är en chans vi inte kan säga nej till. Det är en otrolig chans helt enkelt, förklarar Sara. Rektorerna på skolorna i Båstad välkomnar projektet. – Det är väldigt intressant att det kommer någon utifrån och ställer dessa frågorna som inte har några förutfattade meningar så resultatet som kommer tillbaka är från någon som är helt ofärgad av historia och tidigare arbete,

säger Eva Hugosson rektor för Strandängsskolan 7-9. – När det är en extern som utför detta arbete så blir det med en annan vinkel än det varit innan. Vi vet inte nu om detta kommer innebära något mervärde. Men det kan vara en bra chans att se vad det kan ge, säger Peter Dahlberg rektor på Västra Karups skola. Båstad är en liten kommun med begränsad budget och begränsade resurser. Det finns

Foto: Peter Jakobsson

inte så mycket stödfunktioner från kommunen som jobbar för att stötta skolorna och deras arbete. – Det är skolpersonalen ute på skolorna som får göra hela jobbet. Att då få denna typen av extern hjälp med både undersökning och analysarbete är en väldig möjlighet att komma framåt i frågorna, avslutar Sara.

Peter Jakobsson

Fossilfritt Båstad 2030 kräver insatser redan nu

Fler laddningsstationer behövs i kommunen. Foto: Peter Jakobsson

BJÄRE. För att nå de nationellt antagna klimatmålen krävs stora förändringar av transportsektorn. Båstads kommun har förbundit sig att vara fossiloberoende år 2030 och också att öka antalet elbilar och laddhybrider till år 2020.

att varje kommun antar den separat. Strategin har tre huvudområden: 1) Åtgärder för att driva på övergången till elbilsamhället. 2) Egen fordonsanvändning. 3) Roll i uppbyggnaden av laddningsinfrastruktur.

Skåne Nordväst har arbetat fram och antagit en elbilsstrategi i syfte att öka användningen av elbilar och laddhybrider med rekommendation

I en motion som Liberalerna lämnat in menar de att det nu är hög tid att Båstads kommun engagerar sig i och driver på övergången till elbils-

samhället och medverkar till och underlättar utbyggnaden av en infrastruktur för laddningsstationer. – Tyvärr händer inte så mycket på detta område från dagens kommunledning. Därför agerar vi Liberaler och vill att kommunen antar en elbilsstrategi, säger Thomas Andersson (L).

Liberalerna vill att Båstads kommun antar elbilsstrategin enligt Skåne Nordvästs re-

kommendationer som gällande för Båstads kommun med viss lokal anpassning. – För att underlätta en snabbare övergång till elbilar och laddhybrider behövs en strategiskt placerad infrastruktur av laddstolpar för att skapa en trygghet för elbilsförare. En ökad elbilsanvändning bidrar också till att förbättra den lokala luftkvalitén och ger minskat buller från trafiken, menar Thomas Andersson. Peter Jakobsson


NYHETER 5

Omorganisation på kommunen

Kristina Geiger med organisationsscheman som är under ändring.

BÅSTAD. Just nu jobbas det bland annat med en omorganisation på kommunledningskontoret. Under hösten har samtidigt ett antal chefer på kommunen slutat och vissa undrar vad som sker. Bjäre NU frågade kommunchefen Kristina Geiger vad som händer.

mienheterna kommer sortera under avdelningen Verksamhetsstöd. – Enhetschefstjänsten för upphandling är en helt ny tjänst och den behövs för att kunna göra bättre upphandlingar på kommunen som kommer att resultera i lägre priser för skattebetalarna, säger Kristina.

– Det kommer att sluta tre chefer (HR, Ekonomi och Samhällsbyggnad) av totalt cirka 60 stycken den närmsta tiden. Alla de har jobbat ganska länge inom organisationen och det är inget konstigt, utan snarare normalt, med en viss personalomsättning. Att folk söker nya utmaningar efter ett antal år är inget konstigt. Vi har runt 1300 anställda så folk börjar och slutar hela tiden. Jämfört med andra liknande organisationer har Båstads kommun på ledningsnivå låg personalomsättning, inleder Kristina som har lång erfarenhet av politikerstyrda verksamheter bland annat från tidigare arbetsgivaren Konkurrensverket. I en högkonjunktur, som vi är i nu, så är en omsättning på runt 10 % normalt. Attraktiva arbetsgivare har attraktiv personal som är även andra gärna vill anställa.

På kundcentret och för kommunjuristen planeras också ändringar. – Kundcentret ska få en egen

Det finns något allmänt missnöje? – Nej, inte vad jag vet och omorganisationen som jag driver genom nu påverkar bara några få delar av hela organisationen. Det som planeras är bland annat att skapa en ny enhet för upphandling som ska få en egen enhetschef. Den enheten, samt IT, HR och Ekono-

”Det är verkligen inte så att jag ska göra om allt.” chef. I dag har Stabschefen även ansvar för Kundcentret sedan chefssekreteraren slutade. Servicen i huset behöver verkligen stärkas upp så allt flyter på bättre. Vi måste ha en avdelning som samordnar allt som kontinuerligt måste skötas så det inte är flera olika som gör samma jobb utan koordination. Den här avdelningen kommer att heta Serviceavdelningen, och ledas av en Servicechef, som förutom kundcenter också kommer ansvara för konferensservice, bilpool med mera. Kommunens jurist som även handhar visselblåsarfunktionen planeras att brytas ut ur staben och bli en egen fristående funktion i organisationen som svarar direkt under mig, förklarar Kristina. Staben kommer byta namn till Strategi, näringslivsfrågor-

Foto: Peter Jakobsson

na, statistik, projektledning och utredarfunktionen, som delvis redan ligger här kommer att förstärkas. De cheferna som nyligen slutat behöver ersättas och rekryteringsarbetet ligger i startgroparna och Kristina menar att på kort sikt är det ingen panik. – De som sagt upp sig har tre månaders uppsägningstid och sen tar de ut sparad semester på slutet så de slutar lite tidigare. Tillsvidare går Saari Bengtsson upp som tillförordnad ekonomichef. Inom HR har det dock varit lite turbulent har jag fått klart för mig. Biträdande HR chefen har fått frågan att kliva upp till chefsnivå men avböjt. HR-avdelningen behöver förstärkas nu för att de för få med tanke på den arbetsbelastning de har. Avdelningen bad mig därför ta in en pensionerad HR chef som skulle kunna hjälpa dem. Den jag blev tipsad om inom Familjen Helsingborg som är tillgänglig nu är Csaba Illyés, som har 18 års erfarenhet som HR-chef. Han går in under den nuvarande HR chefens uppsägningstid/semester på 75 % i tre månader. Kommunen är en stor organisation med många chefer och avdelningar. – Det är verkligen inte så att jag ska göra om allt. Det här är en liten justering av organisationen, som kommer att leda till klarare roller, nöjdare medarbetare, bättre service för skattemedlen för näringslivet och kommuninvånarna, avslutar kommunchef Kristina Geiger.

Peter Jakobsson

ALLA BEHÖVER LOKALA NYHETER MEN NU BEHÖVER DU INTE LÄNGRE PRENUMERERA

Söndag 26 november

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Fläskfilé

119:-

Svensk Spickeskinka

19:90:-

hg

kg

Stureost

Oxhögrev

109:-

109:-

Falukorv

Gorgonzola

kg

kg

GLÖM INTE att beställa er julmat hos oss! Julskinka, brunkål, grönkål, köttbullar och massa annat hemlagat.

19:90:-

SOPPOR mån-tors

ärtsoppa varje torsdag Priserna gäller 27/11-2/12 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

49:90:-

kg

hg

Catering för alla tillfällen

å na p iker

den Går

But

Veckans ost!

ST AGUR

Nu är det glöggtider och vad vore pepparkakorna och glöggen utan denna gräddiga goda grönmögelost.

24:-/hg Vi stödjer

Gäller v.48

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

To Ace AB presenterar

Kristoffer Hellström Frida Engström Sopran Baryton

Gunn Ramhov

Julkören Gunns Galanta Gaseller Kristian Ramhov Daniel Ramhov

Förslövs Kyrka 19/12 kl. 19.00 Barkåkra Kyrka 20/12 kl. 19.00 FÖRKÖP

ENTRÉ: 195 kr

Ängelholms Turistbyrå/Heberlein Förslöv/Pastorsexp. Förslöv


6 SPORTEN - presenteras av

Söndag 26 november

Förseningar försvårar för Båstadsidrotten Foto: Manfred Schillings

Riviera Strand basläger under bordtennis-vm BORDTENNIS. Ett av nästa års stora idrottsarrangemang i Sverige blir lag-vm i bordtennis som avgörs den 29 april – 6 maj 2018 i Halmstad Arena. Totalt gör 144 lag från hela världen upp om världsmästartiteln i ett mästerskap som kommer att följas av ett antal 100 miljoner tv-tittare jorden över. Hotellanläggningen Riviera Strand i Båstad får sin beskärda del av uppmärksamheten under lag-vm. Hotellet blir en av endast tre hotellanläggningar som ska fungera som boende och basläger för några av de deltagande lagen.

Bröderna Abbott återförenas i Rögle ISHOCKEY. Succéduon från säsongen 2008/09, det kanadensiska tvillingparet Chris och Cam Abbott, återförenas nu i Rögle. I början på november blev det klart att Chris Abbott tar över som sportchef i klubben och nu står det klart att brorsan, Cameron (Cam) blir ny huvudtränare för klubbens A-lag i SHL. Cam kommer närmast från tränarsysslan i Växjös J20-lag men har med omedelbar verkan tagit över i Rögle. Rögle har inlett säsongen uselt och sladdar i SHL-tabellen. I turbulensen har såväl sportchefen Anders ”Masken” Carlsson som förre huvudtränaren Anders Eldebrink lämnat klubben.

Från vänster: Tobias Dock, Båstads GIF. Mats-Ola Borglund, Akademi Båstad. Bo Sveninge, Båstads GIF

SPORT. Färdigställandet av såväl konstgräsprojekt som friidrottsarena får, som Bjäre NU skrev förra veckan, skjuts fram till våren 2018. Årets osedvanligt regniga höst har fått alla tidsplaner att försvinna i fjärran för anläggningsföretagen som bygger de nya anläggningarna. I spåren av förseningarna får delar av Båstads föreningsliv försöka lappa ihop ännu en vinter. Tobias Dock tränar Båstads GIFs herrseniorer och får nu ta sig an ännu en vinter utan möjligheter till uteträningar på den ”egna” anläggningen. – Vi hade så klart sett fram emot en egen konstgräsanläggning. Sen jag tog över tränarsysslan för ett år sedan har ju mycket av fokus legat på just konstgräset och alla de

möjligheter en sån anläggning erbjuder, dels i vår långsiktiga planering och inte minst i samtal med nya spelare som överväger att börja spela i Båstads GIF, förklarar Tobias. – Men vi får se tiden an, vi vet ju att det kommer att bli bra i slutändan. Och trots att vi var sist i kön för träningstider på konstgräsplanen i Förslöv har vi haft en mycket bra dialog med Förslövs IF, som äger den anläggningen, och lyckats få till bra träningstider i vinter, konstaterar Tobias Dock. Sedan terminsstarten i slutet av sommaren erbjuder Akademi Båstad en fotbollsinriktning tillsammans med sina ordinarie gymnasieprogram. Utöver sina studier tränar ett tjugotal 16-18-åringar fotboll flera gånger i veckan. Fotbollsprofilen drogs igång med vetskapen om att konstgräsplanen skulle stå klar i november och därmed erbjuda goda

träningsmöjligheter under den kalla årstiden. Nu blev det som bekant inte som planerat. – Allt vårt arbete och all vår planering har gått ut på att konstgräset skulle bli klart i höst, säger Mats-Ola Borglund, fotbollsansvarig på Akademi Båstad. Nu får vi tänka om och försöka lösa den kommande vintern. Positivt är att vi kan använda den befintliga gräsplanen på Drivan så mycket vi vill, för även om vi springer sönder den fullständigt ska den ändå rivas upp till våren och bli konstgräs, resonerar en inte alltför nedslagen Mats-Ola Borglund. – Vi håller nu tummarna för att det inte blir en halv meter snö, för då är vi helt hänvisade till idrottshallen på Drivan och där blir vi rätt begränsade, förklarar Borglund. För Båstads friidrottare blir förseningen av deras nya anläggning inte någon större

Foto: Roger Bengtsson

sak. Enligt friidrottsnestorn Bo Sveninge hade utövarna nyttjat den färdiga arenan sparsamt under vintermånaderna i vilket fall. – För vår del handlar det mer om alla förväntningar som både jag och alla friidrottare i Båstads GIF har och har haft, menar Bo Sveninge. Vi kunde så klart gjort några pass på banorna under den sena hösten, men när det blir för kallt måste vi ändå hålla till inomhus, förklarar Sveninge. – Själv har jag väntat på en sån här anläggning i snart 50 år, så några månader till spelar mindre roll i det perspektivet, förklarar Bo Sveninge stoiskt. I april nästa år hoppas byggoch anläggningsföretaget Jonab kunna färdigställa friidrottsarenan medan konstgräsplanen på Drivan förväntas stå klar i mitten på maj. Roger Bengtsson

Vejby IF redan rustade för div. 3 FOTBOLL. Vejby IF har i princip redan truppen klar inför nästa års återkomst i division 3-sammanhang. Dessutom är succétränaren Magnus Arvidsson klar för två nya år i klubben. – Något nyförvärv har vi så klart fått in, men truppen som tog oss upp i trean ska få fortsätta resan, den kapaciteten har dom, berättar Vejby IF.s sportchef Christian Jensen.

på föstra pershögsg ”öppen visning lördag den 4/11 kl 11-12 välkomna!” på liden ”öppen visning lördag den 4/11 kl 14-15 välkomna!” Foto: Roger Bengtsson Segerruset och sista ”öppen visning lördag och söndag den 4-5/10 kl 14-15 välkomna!”

Mario Gadza (10) och Zeyn S-Latef (26) är två nyckelspelare som stannar i Vejby IF.

efter den överlägsna serievinsten i division 4 i höstas har ångat av. Nu har

Vejby IF fullt fokus på nästa års seriespel i division 3 sydvästra Götaland. Och detta med en i princip helt intakt trupp från den senaste säsongen. – Dom som försvunnit är några spelare som vi redan under årets säsong lånade ut till andra klubbar för att de skulle få mer speltid, berättar sportchefen Christian Jensen. Det innebär att Edin Hadzic och Joel Hall spelar för Grevie nästa år. Pelle Gustavsson som förstärkte Förslövs IF under den kvalfyllda hösten stannar på Bjärevallen och i röd-vitt.

Jesper Dahlin, Chris Gideon och Seif al Halawi försvinner också, nya klubbadresser är ännu inte klara. Ny spelare i Vejby IF är så här långt Stanley Batres som ansluter från spel i Högaborgs BK. Stanley, som är lillebror till Oscar Batres som redan spelar i Vejby, är fostrad i Ängelholms FF. – Vi tittar så klart på fler spelare, berättar Christian Jensen, men dom spelare vi eventuellt tar in framöver ska vara något speciellt, resonerar Jensen. Samtidigt har tränaren Magnus Arvidsson nu kri-

tat på ett tvåårskontrakt med klubben. – Det har aldrig hänt förr i klubbens historia att vi kontrakterat en tränare på två år, men med Magnus var det inget snack, förklarar Christian Jensen. Bakom Arvidsson sker dock en del förändringar. Assisterande tränaren Martin Alm tar ett kliv tillbaka och ersätts av Peter Haarala som närmast kommer från Förslövs IF. Förutom rollen som assisterande tränare blir Haarala också Vejbys nya målvaktstränare.

Vi kan våra gator TOREKOV - Lodgränd

Arkitektritad nyckelfärdig villa, från Lyckholmsvillan, under uppförande på fin tomt i Torekov. Läcker arkitektur i New England-stil med fasad av liggande träpanel. Generösa sällskapsytor och 4 sovrum, stor härlig balkong m.m. Pris: 6 000 000:-

Roger Bengtsson


JULMARKNAD I BÅSTAD Lördag 2/12 12.00-17.00

Traditionell julmarknad med knallar på Mariatorget. Julorkestern spelar kl. 16.00 vid granen Luciauppträdande med klass 5 Östra Karups skola kl. 16.30 Café och körsång på Församlingsgården Föreningen Gamla Båstad bjuder på gröt, utställning och tombola i Bokhandlargården Brandstationen har öppet hus 12.00-17.00 Bjärelivs julklappsinsamling Julklappsförsäljning med Lions vid ICA Gamlegården

Våra goda och härligt doftande jultéer från Kahls

ULLPLÄD

130 X 170 cm

499:-

Julpris 35:-/hg

(Ord. pris 699:-)

Köpmansgatan 68, Båstad # 0431-750 50 # www.magasinetibastad.se

Välkommen till Köpmansgatan 63, Båstad www.hemmakansla.se

Följ oss gärna på Facebook, Hemmakänsla Båstad

Hallå tomten, platta paket ger mer plats i säcken! Vi skräddarsyr dina klappar. Och ääälskar att slå in dem!

Köpmansgatan 12, Båstad. Tel 0431-700 01. info@bjarebokhandel.se bjarebokhandel.se Mån–fre 10–18, lördagar x-tra julöppet 10–15.

GOD JUL

LUSSEKATTER

4 ST FÖR

VACKRA TING FÖR DIG OCH DITT HEM

20:-

Julskyltningserbjudande:

Köp 3 st hyacinter betala för 2. Köpmansgatan 64 | Tel. 0431-725 06 www.vitasnackan.se | Följ oss gärna på Facebook & Instagram

Båstad | Öppet 8-21 | Tel 0431-685 50

ÖNSKAR SOLLIDENS BLOMMOR

VÄlkommen!


Gör som jultomten gör varje år –

HANDLA LOKALT I BÅSTAD! Bukowskis Real Estate

FLYTTREA! Hjälp oss tömma butiken

Välkommen på julmys och öppet hus! Lördagen 2 dec, kl 14–16. Bukowskis Real Estate, Köpmansgatan 7, Båstad. Kostnadsfri värdering av fastigheter, villa, våning och hela hem. Kontakt: Catharina, Ulrika och Anja tel 0431-705 50 www.bukowskisrealestate.com | | | | |

följ oss gärna:

Stenhusvägen 13a, Båstad 0431- 185 00 | bastad@elon.se Må-Fr 10-18, lö 10-14

BASIC TREND Julklappen från oss

15% på ett köp erbjudandet går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Ajlajk | Branting | Bubbleroom | Summum Coster Copenhagen | Davida | Frontrow | Colmar Goldbergh | Mos Mosh | Isay | Love & Divine | Nolita Imperial | Sixty Days | Stella Forest | Please Jeans PR Home | Affari | Majas Lyktor | Olsson & Jensen

ButikN | Köpmansgatan 75 | Båstad | 0431-70970 |  Butik N Båstad |  butikn

Välkommen in till oss under julmarknaden i Båstad den 2/12 kl. 12 - 17. Vi bjuder på heta bostadstips och annat gott.

SALONGEN ÄR FYLLD MED DE PERFEKTA JULKLAPPARNA OCH SJÄLVKLART HAR VI MASSOR AV ERBJUDANDE!

Gäller 30/11 t.o.m 2/12

Köpmansgatan 91, Båstad 0431-711 24

levisage.se Köpmansgatan 33, Båstad

köpmansgatan 4

SUCCÉN I BUTIKEN

Nu är det dags igen! Julskyltning med ballongjakt

Smäll en valfri ballong! Varje ballong innehåller en rabatt på

5-50% Gäller alla varor i butiken Gäller endast lördagen 2 december kl 10-17 och vid köp för minst 300 kronor.

www.eaur.se | fb: eanderssonsurmakeri Båstad Köpmansg. 66 | Tel. 0431-36 69 96 Höganäs Köpmansg. 12c | Tel. 042-34 11 17

Flower house Julkänsla i butiken! Välkommen in och inspireras i vår blomstrande miljö.

VÄLKOMMEN IN!

Köpmansgatan 65, Båstad • Tel 0431-705 53 • Öppettider: Mån-Fre 10-18 Lör 10-14

Köpmansgatan 32, Båstad | 0431-71980 Flower House Båstad flowerhouse_bastad

| | | | |


JULENS MJUKA KLAPPAR Vi gör fina ! ig

paket åt d

HITTAR DU HOS OSS

50%

Merry Christmas

på ord.pris! JACKA

1099:-

TOPP

229:-

(2199:-)

(319:-)

TRÖJA

649:-

BYXA

299:-

(1299:-)

(339:-)

CHINOS

15 %

raba på allt

399:(799:-)

Julklappsbyte till och med 2018-01-09

Prata med oss på kontoret i Båstad.

Life Båstad Centrum. Köpmansgatan 68, tel 010-543 3439. Gäller den 2 dec 2017 och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

www.markesportalen.se

THE BOXES

Hjälp tomten med klapparna, prova Swish i år!

Välkommen lördag kl. 10–14!

Vardagar 10-18 | Lördag 10-16 | Söndag 11-16

Märkesportalen | Tomtaholmsvägen 1 | Östra Karup

470 kr (ord 720 kr)

Life Båstad firar julskyltningen med att ge dig 15 procents rabatt på hela sortimentet på lördag den 2 december. Passa på att köpa omtänksamma julklappar till dina nära och kära.

Julklappstips

BUY SHAMPOO & CONDITIONER GET ONE UNITED AS A GIFT

Kom in och värm dig kl 12-17

stärkande glögg

smaskigt tilltugg

Vinn stora delikatesskorgen

Köp dina julklappar hos oss!

TEL: 0431-703 43 KÖPMANSGATAN 67 BÅSTAD

LEGOTÄVLING

Strandvägen 27 Skottorp | Köpmansgatan 30 Båstad | 0431-72545

16:e december stänger vi för gott

DECEMBER

Nu slumpar vi bort resterande varor! 23 Hemvändarafton

NYÅRSMENY 495:-

25 Juldagen

FÖRRÄTT: Rökt Laxtartar Forellrom | rågcrunch | citron & pepparrotskräm

11.30-17.00, 21:00-02:00 11.30-02:00

26-28

29-30

11.30-22:00 11.30-01:00

31 Nyårsafton

0431-79 099

HEMKÄHR

0431-72 880 EXKLUSIV HEMINREDNING

KÖPMANSGATAN 30 BÅSTAD

Lilla Köksboden i Båstad

GOD MAT KRÄVER BRA REDSKAP Välkommen in på en fika i vårt Café! Med hembakade kakor, kaffe i olika former och te. Kika gärna in och upptäck vårt stora sortiment av te i lösvikt.

God Jul! Alessi | Guzzini | Eva Solo | Rösle | Staub | Jura Gaggia Bialetti | Cuisipro Kyocera | de Byuer | Demeyere | Zwilling | Satake | Porsche | Laguiole mm. Köpmansgatan 172, BÅSTAD | Tel. 0431-766 30 | www.lillakoksboden.se

JANUARI

11:30-15:00

3-4

17:00-21:00

5-6 Trettondagsafton

11.30-02:00 Restaurang & bartömning

/pp för avhämtning boka senast 27/12

VARMRÄTT: Svensk oxfilé Potatis & parmesanterrin | svamp | rotselleri timjan | rödvinssås DESSERT: Vitchokladkräm Hallongelé | mandelsmulor

Till er alla från oss alla

EN RIKTIGT GOD JUL!


VÄLKOMNA PÅ JULSKYLTNING 2/12 Den 2 december klockan 12.00-17.00 välkomnar vi hela familjen till en härlig julskyltning på Entré Båstad! Vi bjuder på provsmakningar och fantastiska erbjudande.

20%

Vi bjuder på julens goda hemlagade sillar

på alla inlägg sillningar

Vi tänder grillen och grillar allt det goda från havet

Båstad Seafood

mån stängt, tis-tors 10-18, fre 10-19, lör 10-15, sön stängt Tel: 0431-18200 • Entré Båstad • www.bastadseafood.se

Välkommen in i vår butik

ERBJUDANDE! Nu hittar du mängder av årets julbelysning i vår butik.

ELON | BÅSTAD Stenhusvägen 13a | Tel 0431-185 00, bastad@elon.se | Måndag–fredag 10-18, lördag 10-14

30%

Välj 2 och få rabatt på billigaste produkten

Välkommen att kika in och låta dig inspireras av vårt stora utbud.

Erbjudandet gäller t o m den 4/12

Tävling

för alla barn

Friskis&Svettis Båstad har öppet hus med fri tillgång till gymmet mellan klockan 12-17. Vi bjuder på julfika och fina erbjudande Hoppas på träningskort. vi ses! Varmt välkomna! Stenhusvägen 11 A, 269 36 Båstad Tel. 0431-650165 | http://bastad.friskissvettis.se

KÖP 2 VALFRIA PLAGG – 30% RABATT PÅ BILLIGASTE!

Julskyltningsdagen den 2/12

@sportshopenibastad

sportshopen i Båstad

Vill du höra bättre?

Gratis st Kom till Öppet Hus lördag te hörsel 12-16 2/12 kl. 12-16. Vi erbjuder . l 2/12 k gratis hörseltest till dig som ännu inte har hörapparater.

Som vanligt har vi Båstads vassaste erbjudanden.

PROVSMAKA PÅ LINAS GODA GRÖNKÅL OCH NYGRILJERADE JULSKINKA FRÅN GULDGRISEN! ERBJUDANDE NYGRILJERAD SKINKA 15:- /hg Endast julskyltningsdagen

Hjärtligt välkomna till Willys i Båstad.

Välkommen in och beställ våra goda pizzor!

outletsyd.com

Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

www.sportshopenibåstad.se

Entré Båstad Ring 010-331 9600

Välkommen in och köp dina julblommor hos oss.

BOKA DIN BILBESIKTNING ONLINE

TILL ALLA BARN: Kom och prova ponnyridning!

WWW.BESIKTA.SE

Stenhusv. 1A, Båstad | 0431-73300

Välkommen till en annorlunda barnbutik! Vi satsar på 100% lek för alla åldrar! Kvalitetsleksaker som tål att ärvas i generationer blandat med de senaste trendleksakerna. Stenhusvägen 2, vid Entré Båstad Tel: 0431 - 31 11 20 Följ oss på Facebook och Instagram för våra senaste nyheter, och öppettider.

Entré Båstad |

Stenhusvägen

Håll dig uppdaterad på www.entrebastad.se |

Följ oss på facebook @entrebastad


JUL I ÖSTRA KARUP SÖNDAG 3/12 KL 15-18 BUTIKERNA I OMRÅDET HÅLLER ÖPPET 11.00-18.00

VÄLKOMNA TILL ADVENTSMYS! Östra Karup håller öppet och bjuder på adventsfirande i hela byn!

TRÄFFA TOMTEN!

GODIS TILL BARNEN JULKLAPPSERBJUDANDEN I BUTIKERNA

TÄVLING “FINN TOMTAR” OCH VINN! KORVGRILLNING - JULMUSIK LIVE - LOTTERI P

P

E

T

2

1. MÖBELGÅRDEN 2. LAGER BÅSTAD

1

8

5

4

3 7

6

10

E6

ägen Tomtaholmsv 9

3. GRÄNSLÖSA SHOPPING

Flintvägen

Ö

4. MÄRKESPORTALEN 5. HJÄRTETING 6. HYGGE 7. RIDER SPORT 8. CARWASH

12

Vik to

r Ew ald

svä

g

11

9. STEAM & SHINE 10. WILLAB GARDEN 11. ÖSTRA KARUPS BYGDEGÅRD - KAFFESERVERING OCH JULFIKA LOTTERI - LEK I JULFIN TRÄDGÅRD - VÄLKOMNA ATT SE RENOVERING. ÖSTRA KARUPS SKOLA STÄLLER UT SINA JULSKAPELSER. JOHANNA FORM & DESIGN - BARNBÖCKER & JULKORT 12. ANN-MARIE MORIN - ÖPPEN ATELJÉ/KONSTUTSTÄLLNING GRÄSRYDSVÄGEN 9


12 MOTOR

Söndag 26 november

Opel garderar med X Opel Grandland X. Mokka X följdes upp av Crossland X och nu garderar man sig med Grandland X. Tja, det ska finnas en suv för alla i Opels modellprogram och den senare är bilvärldens motsvarighet till Alsacevinerna. I gränslandet mellan Tyskland och Frankrike produceras nämligen franska viner på tyska druvor fast i fallet Grandland X är det precis tvärtom. Tysken är nämligen i grund och botten en fransk Peugeot 3008. Att skapa bilindustrins släktträd är ungefär lika förvirrande som att läsa Alsaces historia. Faktum är att det historiska distriktet bytt nationalitet fyra gånger under de senaste 150 åren, men sedan 1945 är Alsace franskt. Detsamma gäller Opel som sedan den första augusti i år tillhör PSA-gruppen med Citroën och Peugeot i spetsen.

motor??

Ergonomisk fullträff Samarbetet mellan de båda koncernerna har dock pågått betydligt längre än så och nya Opel Grandland X är ett resultat av detta. Halvsyskonet heter nämligen Peugeot 3008 och tillverkningen sker sida vid sida i samma fabrik i franska Sochaux. Designmäs-

”Opel Grandland X har enbart framhjulsdrift men som en liten kompensation erbjuds IntelliGrip, vilket innebär att föraren får hjälp av fem olika körprogram.” sigt har Grandland X begåvats med ett formspråk som är betydligt mera återhållsamt än hos 3008. Detsamma gäller interiören och få konkurrenter kan stoltsera med en så ren och välstädad instrumentbräda. Det handlar närmast om en ergonomisk fullträff

fast med helt utan överraskningar på gott och ont. Testbilens bekväma komfortstolar är godkända av tyska ”Aktion Gesunder Rücken” och vad gäller prislappen så börjar den från rimliga 209 900 kronor. Mer tysk än fransk Opel Grandland X har enbart framhjulsdrift men som en liten kompensation erbjuds IntelliGrip, vilket innebär att föraren får hjälp av fem olika körprogram. Om man trots detta hamnar i en prekär situation så finns hjälp tillgänglig dygnet runt via nödsystemet Opel OnStar. Under huven erbjuds en dieselfyra på 120 hästkrafter samt en trecylindrig

bensinare på 130 hästar. Av dessa känns den sistnämnda maskinen som det självklara valet. Trepipen är behagligt tyst vid normala varvtal och den sexväxlade lådan är en lättjobbad historia. Tja, Grandland X känns faktiskt mera tysk än fransk i uppförandet med sin spänstigare fjädring som anpassats för Autobahn. Efter ett antal mil på vinvägarna mellan Moseldalen och Alsace kan vi konstatera att Grandland X är av en mycket god årgång. Jesus lyckades förvandla vatten till vin medan Opel har lyckats förvandla en Peugeot till något alldeles eget. TEXT OCH FOTO: Willy Priske Jenny Nilsson

TEKNISK DATA: Opel Grandland X 1,2 EcoTec Essentia Motor:

3-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 130 hk vid 5 550 varv/min. Max vridmoment 230 Nm vid 1 750 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel 11,5 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 268, längd 448, bredd 191, höjd 161. Tjänstevikt 1 525. Bränsletank 53 liter. Prestanda: Toppfart 188 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,1 sek. Förbrukning/Miljö: 5,4 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 124 g/km. Kampanjpris: 209 900 kronor (ord. pris 219 900 kr).

+ PLUS… • • • •

Bra standardutrustning Prisvärd familjebil Kvalitetskänslan Modern teknik

+ MINUS… • Ingen modell finns med fyrhjulsdrift • Stötig fjädring på dåligt underlag


ÖVER 1.000 HUSHÅLL DELTAR NU I GRIPENS DNA-PROJEKT!

NU STOPPAR VI INBROTTEN I BÅSTADS KOMMUN!

% 0 5rabatt påA DN k r ä M

Stiftelsen Gripen är tillsammans med Swedbank, Polisen och Båstad kommun, initiativtagare till DNA-projekt Båstad. Nu tar vi ett gemensamt krafttag för att öka tryggheten i Båstad! För att minska inbrottsrisken för medborgarna i Båstads komumun erbjuds nu samtliga hushåll och företag i kommunen DNA-märkningspaket från SmartWater för halva priset – 349 kr (ord pris 699 kr). Polisen rekommenderar DNA-Märkning Polisen rekommenderar MärkDNA då det knyter objekt till dess rättmätige ägare. MärkDNA är en osynlig vätska, upptäckbar med UV-ljus, som penslas på och torkar fast på objektet – av polisen kallad DNA-märkning eller MärkDNA.

VILL DU VETA MER OCH BESTÄLLA DITT DNA-PAKET – GÅ IN PÅ WWW.GRIPEN.SE Våra samarbetspartners:

www.gripen.se


14 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 26 november

La Nilsson, Nobel och Skånegården firas BÅSTAD. Det stora jubileumsåret 2018 närmar sig. Då är det 100 år sedan den världsberömda operasångerskan Birgit Nilsson föddes, 100 år sedan hotell Skånegården öppnade och 150 år sedan destinationsutvecklaren Ludvig Nobel föddes.

Bjäres sevärdheter på Tripadvisor INTERNET. Nu finns Hallands Väderö, Hovs Hallars naturreservat, Dagshög, Birgit Nilsson statyn, Nobelplatsen med flera på världens största reseplattform! Driver du ett företag direkt kopplat till besöksnäring är det viktigt att du stämmer av hur det exponeras på denna globala plattform.

Vill du veta mer om hur du tar kommando över ditt företag om det redan exponeras eller hur du lägger till ditt företag som nytt kontakta då Gunilla Hovenäs eller Camilla Rosenlund på Båstad Turism & Näringsliv. Tel: 0431-750 45 eller e-post: turistbyran@bastad.com

Det vankas festligheter, utställning, konserter, föredrag och guideturer med utgångspunkt från Birgit Nilsson, Ludvig Nobel och Skånegården.

FÖRETAGSBESÖK OCH NYA MEDLEMMAR Vi har ytterligare medlemmar vi vill hälsa välkomna och det är följande: TopLogic, AVARN Security AB och Butik-Hygge. Företagsbesök på Bjäre: Bjäre Härads Hembygdsförening, Nolato Polymer och Båstad Rör. Vill du också ha ett företagsbesök eller bli en del av Båstad Turism & Näringsliv? Kontakta Jeanette på naringsliv@bastad.com Missa inte nästa Näringslivsfrukost på Drivan fredag 24/11. För mer info kontakta Jeanette.

Båstad & Bjärehalvöns plattform INTERNET. Bastad.com är plattformen som knyter samman hela Båstad & Bjärehalvön som destination på den globala marknaden. Plattformen har årligen 160 000 besök och används som landningssida när vi marknadsför vår destination i sociala medier och i internationella kampanjer tillsammans med Familjen Helsingborg, Tourism in Skåne och Visit Sweden. Inför sommaren lanserade vi även Båstad & Bjärehalvön Appen som även den skickar användaren till bastad.complattformen.

Vi ser att vi har en ökande andel internationella besökare och i takt med att vi mer och mer arbetar på en global marknad som söker information på engelska så måste vi också kunna tillgodose det som efterfrågas. Vi fick bland annat frågor i somras om var man kunde få en äkta svensk ”fika” med kanelbulle. Visit Sweden försöker lyfta fram Sveriges historia, unikitet och det äkta i sina annonser och det är viktigt att vi förstår detta och är stolta över det. Först då kommer vi att lyckas!

Foto: Benny Movin-Hermes År 2018 är det stora jubileumsåret, då vi bland annat firar att det är 100 år sedan Birgit Nilsson föddes.

Birgit Nilsson firas lokalt, nationellt och internationellt. På Bjärehalvön väntar en inten-

siv säsong för alla musikälskare, där Birgit Nilsson Museum har en central position. Ludvig Nobel, brorson till Alfred, utvecklade Båstad – Bjäre som turistdestination med anläggningar som Skånegården, golf och tennis. Det var Nobel som lockade hit Märta Måås-Fjetterström och Rudolf Abelin. Lokala hembygdsföreningar tillkom på hans initiativ. Firandet inleds på allvar i februari i samband med Nobels födelsedag. Håll utkik efter information om arrangemangen.

Ingrid Persson Skog

Apelrydsskolan vill närmare näringslivet NORRVIKEN. Global Management på Apelryd är ett samhällsprogram med ekonomisk profil där eleverna fördjupar sig i entreprenörskap och företagsekonomi. Nu vill skolan knyta ihop Båstad näringsliv med programmet. – Som rektor på Strandängsskolan upplevde jag att elever hade stor nytta av praktiken vi anordnade. På gymnasiet är det annorlunda då man kanske främst tänker på praktiska program i samband med praktik. Det vill vi ändra på, vi vill få ut våra GM–elever i näringslivet då det är där många av dem kommer att jobba i framtiden, säger Apelryds skolchef Andreas Karlsson. Praktiken knyts till skolarbetet och skolan ansvarar för hela biten. Syftet är att eleverna skall utföra saker som kan betygsättas i kurserna men också vara till gagn för företagen. – Vi tror många företag är lite skeptiska att ta emot praktikanter då det ses som merjobb, vi vill vända på steken genom att skapa nytta för företagen som tar emot elever. Kanske behöver man hjälp med marknadsföring, skapa en film eller upprätta

Foto: Tomas Karlsson

dokumentation kring något internt. Våra elever tränas på sådant och vi tror att mindre gap mellan skola och näringsliv är bra för hela Bjäre, fortsätter Andreas. Ambitionen är att starta projektet ht. 2018 och till dess behöver ett antal företag knytas till verksamheten. Praktiken genomförs under någon vecka

i årskurs två och tre. Samma elever återkommer till samma företag båda perioderna. – Perfekt sätt för företag att lära känna presumtiva medarbetare. Man kan se det som en tidig anställningsintervju, berättar ekonomiläraren Tomas Karlsson. – Av tradition är det svårt att exakt veta vad en praktikant ska göra på ett företag.

Det har vi kommit ifrån med konceptet. Det handlar inte om mentorskap eller längre perioder där eleverna hänger på arbetsplatsen. Det är tydliga projekt med tydliga startoch slutpunkter. Dessutom utformas projekten utifrån företagens önskemål, avslutar Tomas Karlsson. Tomas Karlsson

JULKLAPPSTIPS Kampanjerbjudande i Turistbyråshopen. Ta 3 betala för 2 (gäller t-shirts och tröjor)

Gäller fram till jul.

Blå T-shirt med Båstadtryck

Vit T-shirt med Båstadtryck

Blå pikétröja med litet Båstadtryck

Vit Sweatshirt med Båstadtryck

Blå luvtröja med litet Båstadtryck

149 kr.

149 kr.

249 kr.

299 kr.

349 kr.

Finns både i vuxen- och barnstorlekar.

Finns både i vuxen- och barnstorlekar.

Pikétröja i vuxenstorlekar.

Finns både i vuxen- och barnstorlekar. Finns även i blå

Luvtröja i vuxenstorlekar


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

R A M V E R K S T A D

www.mickeselochautomation.se

Rotalyckevägen 51, 269 95 BÅSTAD 0761-33 11 76 | www.oskarpersson.se

En marknad splats för hantver kare Vill ditt för et

ag synas u nder vinjet tillsamman ten Fackm s med and annen r a Kontakta J lo k a la h a n ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


EN RIKTIGT BRA TIDNING ÄR SOM BALSAM FÖR KROPP OCH SJÄL

TEMA: KROPP & HÄLSA

Krister har hjälpt 10 000 patienter genom åren BJÄRE. Efter förra årets 30-årsjubileum för kliniken i Båstad är det i år dags igen när Krister Trulsson kan fira att kliniken i Bjuv fyller samma tal. Det har varit en spännande resa och än är det inte över, även om Krister börjat planera för en överlämning inom de närmsta åren för att själv kunna arbeta mer på Mallorca. När Krister Trulsson började sin utbildning till naprapat var den varken godkänd eller accepterad av den traditionella sjukvården. Mycket har hänt sedan mitten av åttiotalet och idag är naprapatin i högsta grad en del av friskvården och Krister kan idag konstatera att

mer än 10 000 patienter blivit behandlade genom åren. Den 4 juni 1986 kunde Krister avsluta sin utbildning i Stockholm och fyra dagar senare öppnade han kliniken i Båstad, då i Warmbadhuset där Pepe´s Bodega skulle komma att öppna fem år senare. – Mitt intresse för det här

”Som sagt så började allt i Warmbadhuset" med medicin och anatomi kom i lumpen, inleder Krister. Jag genomgick en befälsutbildning i akutsjukvård och började få upp ögonen för

hur spännande det var med hur allt hänger ihop i kroppen. Efter lumpen pluggade jag kurser i Lund och en god vän tipsade om en utbildning inom naprapati som han börjat i Stockholm, på den vägen var det. Han är född i Stockholm men flyttade till Skåne 1969. Familjen har alltid haft sommarhus på Bjäre så den fasta punkten har alltid varit här och sedan åttiotalet har han och familjen varit bjärebor på heltid. Året efter att kliniken öppnade i Båstad öppnade han även en i Bjuv och sedan dess har han pendlat mellan sina två mottagningar. – Som sagt så började allt i Warmbadhuset, skrattar

Krister. Där kombinerade jag mina behandlingar med tångbad dessutom, på den tiden fylldes inte kalendern av bokningar lika snabbt som idag. Men allt har sin tid och året efter att Fegge och Lasse kört igång Pepe´s kände jag att det nog var dags för mig att röra på mig, kombinationen av behandlingsrum och party på eftermiddagarna var kanske inte optimal. Det skulle komma att dröja fram till 1994 innan Krister och hans kollegor runtom i landet blev godkända av Socialstyrelsen och kunde få ut en legitimation på sitt kunnande. Innan dess hade man bara haft diplomen från huvudkontoret i Chicago att luta sig mot. Sedan 1989

Välkommen till regionens enda fullserviceanläggning inom träning

Hälsostudion Nu lanserar vi Health Management Solutions!

28-årsjubileum - Häng med oss under vårt jubileum och ta del av gratis föredrag och träning!

BLI MEDLEM NU

Och få gratis träning året ut

SPECIAL MEDLEMSKAP

Health Management Solutions ger dig som företagare ett unikt helhetsgrepp om företagets hälsostatus samtidigt som varje medarbetare ges anpassad rådgivning baserat på dennes unika förutsättningar och önskade hälsoläge. En analys- och förändringsmodell som gör skillnad på sista raden.

Ungdom, student, senior, golfare

FOODBOX CHALLENGE

Kom i form på 30 dagar

PT BOOST

PT-paket för alla plånböcker 1 690:- (ord.pris 2 690:-)

PT GRUPP KONDITION

Träna för Svensk Klassiker 1 890:- (ord.pris 2 490:-) Ny grupp startar vecka 2!

Gör skillnad för ditt företag! info@fysiotest.se • 0431 - 36 98 66

Hallandsvägen 21, Båstad | 0431 - 369801 | www.hstudion.se Håll dig uppdaterad: facebook.com/Halsostudion

fysiotest-annons-bjareliv-november-17.indd 1

2017-11-15 11:08


TEMA: TEMA:MODE KROPP && TRENDER HÄLSA

Nu lanserar vi Health Management Solutions! Health Management Solutions ger dig som företagare ett unikt helhetsgrepp om företagets hälsostatus samtidigt som varje medarbetare ges anpassad rådgivning baserat på dennes unika förutsättningar och önskade hälsoläge. En analys- och förändringsmodell som gör skillnad på sista raden.

Gör skillnad för ditt företag! info@fysiotest.se • 0431 - 36 98 66

fysiotest-annons-bjareliv-november-17.indd 1

2017-11-15 11:08

KOM I FORM MED VÅREN 2018

Julklappstips Ge dig själv eller någon annan du tycker om en bra start på det nya året!

Men vad är då naprapati och vad gör en naprapat? – Ordet naprapati kommer från tjeckiskans napravit som betyder korrigera och grekiskans pathos som betyder lidande. Behandlingen har samma ursprung som kiropraktiken men har sedan utvecklats mot en egen skola. Naprapaten inriktar sig på funktionsstörningar i ryggraden, men även andra muskel- ock ledproblem, och vi arbetar hela tiden med att hitta orsaken till det onda.

Bland Kristers kunder finns människor i alla åldrar och med olika former av smärta som de behöver hjälp med. Eftersom naprapatin bygger på att man ska hitta orsaken kan det i många fall vara så att Krister ser att patienten är exempelvis stressad och att det i sin tur utlöst andra processer i kroppen. Även om naprapatin handlar om att behandla rent fysiskt kan patienten likväl få en påminnelse om att stressa mindre, röra på sig mer eller kanske äta hälsosammare.

Men trettio år är en respektingivande tid, hur känns det Krister? – Det känns nästan lite overkligt att det gått trettio år sedan jag öppnade kliniken, jag som fortfarande är så ung, ler han. Men nu har jag tagit beslutet att inom de närmaste åren lämna över verksamheten till nya krafter. Jag fyller sextio nu i år och skulle gärna vilja fortsätta inom yrket men då på Mallorca där vi tillbringar mer och mer tid.

Redan idag har Krister en hel del Båstadbor som kunder nere i Spanien och i framtiden är planen att samarbeta med ett hotell eller liknande på plats för att kunna arbeta mer i solen. Men först ska klinikerna i Sverige få en bra överlämning till nästa ägare. – Med alla de kunder jag har, och har haft genom åren, är det jätteviktigt att rätt person tar över och fortsätter, avslutar Krister. Här är jag inte orolig alls, det kommer att bli jättebra!

Den 8 januari i Båstad och den 9 januari i Förslöv startar nya effektiva och galet roliga kurser * Styrketräning * Konditionsträning * Kostrådgivning * Motivationscochning

Köp mer än en kurs och få upp till 600:i rabatt

Och vi tränar fortfarande ute när vädret tillåter!

Varmt välkomna! STUDIO 4 Anne Svensson 0708-53 41 13 | www.studio4.nu | facebook.com/Studio4Bastad

Båstad Naprapatklinik AB NAPRAPAT OCH IDROTTSKADOR

Välkomen till Friskis&Svettis i Båstad! Under hela december har vi fina julerbjudanden på träningskort och PT-paket.

30 års erfarenhet Krister Trulsson Leg. Naprapat

30-ÅRSJUBILEUM! 5 behandlingar för 2275 kr

(ord. 3250 kr) Säljes endast under december. Gäller max 1 paket/ person och måste utnyttjas under 2018.

Varför inte starta upp nu och få ett försprång gentemot alla som kör igång efter nyår?!

Välkommen in till oss så berättar vi mer om vår anläggning, vår träning och våra priser.

Biopatisk kinesiologi Öronakupunktur Zonterapi/reflexologi Vid uppvisande av annonsen erhålls 25 % på valfri behandling. Gäller vid ett tillfälle.

Och du, medlemskapet för 2017 kostar såklart ingenting. Vi ses på Entré!!

Tennisvägen 37, Båstad | Tel. 0431-708 90 info@bastadnaprapat.se |www.bastadnaprapat.se

Stenhusvägen 11 A, 269 36 Båstad Tel. 0431-650165 | http://bastad.friskissvettis.se

Johannebergsvägen 3 Skummeslövsstrand 0706-182161 | www.naturklinikenbiopatilaholm.se


DRAGARE

Söndag 26 november

MEDGETT

APRILFÖLJE

TORDÖN

UGGLA

GLOR

AFFISCH

BAKVÄND

OSTORT

KVERULERAR

ÅTRÄD

B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

Veckans premiärfilmer: Breathe Ljubov - kärlek på ryska Mordet på Orientexpressen

NR 11

ALLTJÄMT

KÅK

GÅVA LIKGILTIGA

Balett från Bolsjoj i Moskva: Kameliadamen söndag 26 november 15.00

HÖG BRITT FILOSOFERAR

GIGAGRAM

DRA LIKARTADE

PLÖTSLIG TIMEOUT TRIUMF

MOTTAGARE

BORDSBÖN

HÄRSKARE

SÄLLSYNT

SYRE

HYPOTES

PROCENTERI

IFALL ARILD

SMYCKAT

RANKA

VINDARNAS GUD SLÖ

ÄR NUMERA PLATT

IDAG

Brassed off - brittisk komedi av bästa märke onsdag 29 november 17.30

LÄROSATSER

Kommande premiärer: Trollvinter i Mumindalen lördag 2 december 13.00 Solsidan fredag 1 december 15.00, 17.30, 20.00

PARISLED

I SKALA

HALVGRÄS

Liten filmfestival i Båstad 2017:3 söndag 3 december 14.00 Birgitta Karlström Dorph berättar om sin roll som Palmes hemliga agent

LEASA PRESSPIPPI TILLFÄLLEN

Human Flow en episk filmresa ledd av den kinesiske konstnären Ai Weiwei om de 65 miljoner som lever på flykt söndag 3 december 18.30

NATUR

BERGART

UTSIKT

GROR

BOKTIPS

Tidens larm Julian Barnes

En man i trettioårsåldern väntar med väskan packad i trapphuset till sin lägenhet. Det är en natt i maj 1937. Mannen är Dmitrij Sjostakovitj, den store kompositören, och han väntar på att bli bortförd till Stora huset, maktens högkvarter i Leningrad. Han vet att mycket få återvänder därifrån. I romanen Tidens larm tecknas ett på samma gång ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i sin kamp för överlevnad och konstnärlig integritet tvingas utstå en surrealistisk tillvaro.

BJÄREBILDEN

GLÄDJERUS

YTMÅTT

FÄLLER SKOG

ISFIGURER MOTIONSLUT

VECKANS KORSORD

18 KORSORD

E M

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel Sidonie & Nathalie: Från Limhamn till Lofoten Sigrid Combüchen Mars 1944. Sidonie och Nathalie är på flykt genom ett krigshärjat Tyskland. De känner inte varandra och de förblir främlingar för varandra - av nödvändighet. Nathalie är välutbildad och fint gift men har förlorat sin familj. Sidonie ljuger om vem hon är men hennes papper säger att hon arbetat som kallskänka och suttit i fängelse för misshandel. Med sina sista tillgångar tar de sig över Öresund. I Sverige får rena kläder, döps om till Siv och Nanna och får arbeta för mat och husrum. Men flykten är på intet sätt över.

Världens bästa

Honda CR-V! er Gäll nsat ä begr l anta lar! i b r lage

Nu från 229.500:-

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström Fatima Bremmer Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas. Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

v.48

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

VÅR FINA OXFÄRS 99kr/ kg Limousinkött SKINKINNANLÅR

119kr/ kg

BJÄRESKINKA

22kr/ hg

Till gryta eller snitzel

Vad är det du ser på bilden?

Spara upp till 36.300:- vid köp av ny Honda CR-V Elegance+ 0430-369000

Rätt svar 19 november: Konstverk vid Boarps handelsby.

DIN HONDA-HANDLARE

www.laholmsbilaffar.se

Heberleins

KLASSISKA KORVAR 18kr/ Heberleinare & Rackebajsare

hg

KYCKLINGBEN

8,90kr/

Grillade - från Bjärefågel

hg

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGADE RÄTTER I DELIKATESSEN.

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se


TYCK TILL 19

Söndag 26 november

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se.

REPLIK

INSÄNDARE

I Bjäre NU som utkom 19 november publicerades en insändare från Västra Karup/Grevie föräldraförening och Västra Karups Byaråd med rubriken ”Likabehandlingsprincipen”. Här är en replik på den insändaren.

Svar till likabehandlingsprincipen Delar helt er uppfattning och uttryckte i kommunfullmäktige att förslaget med att åter tillåta kompisåkning passar Bjärepartiet som handen i handsken. Hoppas nu bara ingen överklagar! För en gångs skull var alla partier överens. Förslaget underlättar vardagen för kommuninvånarna, barnen får umgås, busstransporterna går ändå dvs. en miljövinst, buss är säkrare än bil. Kunde inte bli bättre och detta fungerar i många kommuner i NV Skåne.

Ny budgetpost i kommunen Förra veckan ringde en kommuninnevånare mig som läst budget 2017 sidan 29 och frågade lägger ni verkligen 57 miljoner på integration. Mitt svar var att det är riktigt men det är stasbidrag så det är ett nollsummespel hittills för kommunen. Saken är att kommunen får statsbidrag med 57 miljoner för budgeterade 73 ensamkommande barn. De flesta eller 35 000 barn eller ungdomar kom 2015–2016 och som bekant är åldern tveksam men det illa rustade och godtrogna Sverige accepterade den åldern barnen /ungdomarna uppgav. Nu sker som bekant åldersbedömningar med uppskrivningar av åldern.

Jag vet att detta är ett känsligt ämne som så kallade politiskt korrekta inte nämner men jag tycker detta är viktig information som jag ej vill undanhålla mina kommuninnevånare. Sedan att det är statliga medel saknar egentligen betydelse då det är också skattemedel och visar hur naiva och generösa våra regeringar varit oavsett färg de senaste åren och vilka grupper de prioriterat. Som jag brukar säga: Landet med dåligt totalförsvar efter alla nedskärningar med nerlagda regementen, bortskänkt försvarsmaterial mm lägger nästan lika mycket som dagens försvarskostnad på denna gruppen (35 miljarder) eftersom gränskontrollerna glömdes helt 2015. Då gick det att åka från Irak till Malmö utan pass!

BO WENDT

Kommunalråd BP

VI VÄLKOMNAR LAHOLMSLIV TILL VÅR TIDNINGSFAMILJ

Varför överklaga beslutet? Kunde inte lokaldemokratin få bestämma?

Håller helt med skribenten när ni skriver: Det är inte likvärdiga förutsättningar i en kommun och det är omöjligt för kommunen att tillhandahålla likadan service för alla invånare. Vi kämpar vidare för kompisåkning och noterar tacksamt att inhibition inte meddelades.

BO WENDT

Kommunalråd BP

Nu från 1 juli 2017 sänks ersättning från 1900 kr per dygn till 1300 respektive 750 kr per dygn för denna grupp vilket sätter press på verksamhetsområdets ekonomi.

Man kan tycka vad man vill men detta är en ny post i våra budgetar och man måste i objektivitetens namn ställa de 57 miljonerna mot vårt räddningsväsende som kostar 10 mkr, våra bibliotek 9 mkr, ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd 6 mkr, fritidsverksamhet 10 mkr, kultur 2 mkr, stöd och omsorgsverksamheten till funktionsnedsatta 56 mkr, hela vård-och omsorg med hemtjänst, äldreomsorg inklusive administration, det vill säga allt sammantaget 188 miljoner kronor.

Gör din röst hörd!

Skriv en insändare eller ett debattinlägg och skicka till oss. Maila till peter@bjareliv.se

VI TROR PÅ DEN TRYCKTA LOKALA TIDNINGEN För huset, trädgården, djuren och barnen. Handla på kvarnen!

Storbal

Ljusstake Hilda

Toa & Hushåll Katrin Basic

Star Trading

Fixa Julfint! Vi har egenodlade julstjärnor,

Marknadspris 269:-

Marknadspris 179:-

89:-

219:-

julens alla blommor och dekorationer

Julgransslinga

Solrosfrö 5kg

Ring i toppen 8x2m slingor

Frank Zoofor

Marknadspris 249:-

Marknadspris 249:-

LED 160 ljus

Skalade i hink

179:-

179:-

Star Trading

39:-

Scandbio & Dalaguld Pris från lager Marknadspris 2262:-

89:-

1995:-

Marknadspris 179:-

LANTBRUK HUND/KATT HÄST

från

Välkommen in till oss!

Värmepellets 1 pall 52x16kg Ljusstake Hilda

Grenad julstjärna

FÄRG EL/VVS VERKTYG

TRÄDGÅRD FRITID POOL

HEM HUSHÅLL GASOL

Ett företag i LSAB-gruppen

BJÄRE KVARN i Grevie och Mäsinge / www.bjarekvarn.se GREVIE Mån-Fre 9.00-18.00 Lörd 9.00-14.00 • MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00

Vi reserverar oss för slutförsäljning. Annonsvarorna gäller tom lördagen 23/12. tfn. 0431-36 62 00

Förslövs Handelsträdgård • Vallvägen 1, Förslöv • 0431-45 09 25 Öppet: Vardagar 9-18 • Lördagar 9-14 Följ oss på Facebook www.facebook.com/ForslovsHandelstradgard


N E L U J I V R A N M O K L Ä V U ! N G I D D E M S N A M M A S L L I T

EN FÖRSMAK PÅ JULEN 1/12 Fredagen den 1/12 kl 10-18

Den röda mattan är utrullad och massor av leverantörer är på plats i butiken för att bjuda på provsmakningar inför julen. Vi bjuder på det mesta som hör julen till! Varmt välkomna önskar Marcus & Titti med medarbetare

Båstad | Öppet 8-21 | Tel 0431-685 50 Delikatessen: mån-fre 8-19, lör 8-17, sön stängt

Bjäre NU v48 2017  
Bjäre NU v48 2017