Page 1

• 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se

VI SÖKER FLER FASTIGHETER ATT ERBJUDA VÅRA SPEKULANTER, VARMT VÄLKOMNA!

SÖNDAG 12 NOVEMBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Bedragare ringer till Bjärebor

Vandringar lockade många

Föreslår gratis broddar till äldre

NYHET. Personen som ringde till en pensionär i Hemmeslöv var väldigt vältalig, sa han var från Polisen i Malmö och att de utreder ett bedrägeriärende som gällde hennes bankkort. Pensionären trodde först att det verkligen var polisen men insåg snart att det var en bedragare. SID 4

FRITID. Höstens succéartade vandringsprogram – Vandringar på Natursköna Bjärehalvön – lockade över 500 deltagare. Sex olika vandringar har genomförts på söndagar runt om i de olika byarna och bjudit på nya naturupplevelSID 10 ser, härlig motion och nya bekantskaper.

POLITIK. Vintern har sina ljusa stunder, men ofta är det halka som innebär fara för benbrott eller ledskador. I förebyggande syfte och med folkhälsoanda föreslår Centerpartiet i en motion att broddar utdelas till samtliga invånare SID 4 65 år och äldre.

KULTUR. Gudrun Kellermans tavlor i olja och skulpurer i keramik är inspirerade av vardagliga samtal och underfundiga formuleringar som hon hittar i bland annat kontaktannonser. Ses på biblioteksgalleriet till 22 november. SID 5

”Klackagrottan i Östra Karup är en gömd plats”

SID 10

Sluttävlat för Båstads racingstjärna Han har varit Båstad osynliga motorsportstjärna i nästan 10 år och pokalerna är många. Men nu är racingkarriären över för Marcus Jönsson från Båstad. Därmed förlorar radicalserien i Sverige en av sina mest pålitliga förare.

Hela veckans klipp på ett klick!

1013_annons_80x65.qxp_Layout 1 2017-09-08 12:17 Sida 1

Kalkproblem? Skaffa ett komplett villaskydd mot hårt, kalkrikt vatten! • Beprövad, miljövänlig teknik • Kräver inget underhåll • Ingen el eller salttabletter • Påverkar inte vattnets smak

ENKELT MONTAGE!

Bilden visar SW34 i en standardhållare.

Telefon 0701-48 06 04 (Båstad). www.softwater.se

SID 6

KULTUR. Ett välbehövligt bidrag från Stiftelsen Gripen gör nu att den gamla vedugnen i Östra Karups bygdegård kan renoveras. Framöver hoppas de kunna hålla kurser i vedugnsbakning. SID 4

Handla online på icabastad.se

Båstad

HEJ FÖRSLÖV! FÖRSLÖV

Nu har vi landat i Förslöv och hälsar alla nya och gamla kunder välkomna till butiken!

20% rabatt på Royal Canin! Gäller Adult Hund vid uppvisande av annons hela v.46

/ Mikael & Madeleine Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

info@ridersport.se

Tel. 0431-30 20 40 Tomtaholmsvägen 8 Må-fr 10-18 lö 10-14


2 REDAKTION

Söndag 12 november

INLEDARE

Konstant förändring Sedan andra världskriget har endast två nya dagstidningar startat och överlevt i Sverige - Expressen och Dagens Industri. Övriga tidningar som vi vant oss att hitta på köksborden och i tidningsställen i matbutikerna har alla anor som sträcker sig över ett sekel eller mer. Det är ingen tvekan om att det är imponerande resor dessa företag har gjort genom åren men frågan är om de inte, i många fall, börjar närma sig ändhållplatsen. I alla fall i den form vi känner dem idag. Nyligen lyssnade jag på den mycket insatte och kloke Mikael Marklund, tidigare chefredaktör för Medievärlden, som från scen kom med uttalandet att ”dagstidningarna, i den form vi vant oss att se dem, inte existerar om tre år”, ett uttalande som skapade ett sus genom publiken samtidigt som det för de insatta knappast är någon nyhet att vi lever i en bransch i stor förändring. Redan nu vill jag poängtera att jag inte tror på dagstidningens undergång om tre år, det är krafterna för stora för att acceptera, men däremot tror jag att vi närmar oss en brytpunkt där den prenumererade dagstidningen helt enkelt inte fungerar längre, det blir helt enkelt för dyrt att distribuera när avstånden mellan prenumeranternas brevlådor blir längre och längre. Något som öppnar upp för nya digitala lösningar och ett annat tänk kring distributionen. Om några månader går Örnsköldsviks Allehanda över till postutdelning och samtidigt drar man ner sin frekvens från sex till fem dagar i veckan. ÖA är ett av de första försöken att förändra de klassiska dagstidningarna, Laholms Tidning ett annat när de valde att gå över till tredagarstidning i print och i övrigt distribuera digitalt.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

Jazz i två generationer farsdagkonsert

Far och dotter, Jack Andersson och Anna Pauline, bjuder på en varierande och underhållande jazzkonsert. Det blir såväl hyllningar till föräldraskapet som relationen mellan far och dotter; en fars kärlek till sitt barn och vice versa. Mariakyrkan 12 nov kl 18.00.

Julmarknad på Margretetorp

Skrönor från området

Bjäres första julmarknad står för dörren. Passa på att köpa årets julklappar på gästgiveriets populära julmarknad. Två våningar fyllda med hantverk, mat och blommor i julig harmoni. 18-19 november på Margretetorp Gästgifvaregård. Kl 11-16 båda dagarna.

Nu förvandlas den Dalmanska tomten i Båstad till park. Föreningen Folkets Park i Båstad bjuder på Gunilla Roos som berättar skrönor från området kring Dalmanska tomten. Plats: under päronträdet. 18 nov klockan 15 samt 3 december klockan 16.

VI HJÄLPER DITT FÖRETAG ATT SYNAS INFÖR JULEN! GENOM VÅRA TIDNINGAR PÅ BJÄRE OCH I LAHOLM SYNS DU I ETT TROVÄRDIGT SAMMANHANG MED LOKAL FÖRANKRING RING OSS PÅ 0431-79200 SÅ BERÄTTAR VI MER!

Vi är idag drygt tvåhundra gratistidningar runtom i landet och även för oss är det stora förändringar och en konstant rörelse. Från att ha varit ”kusinen från landet” har den gratisdistribuerade lokaltidningen på flera håll i landet blivit det ledande nyhetsmediet och när dagstidningarna släpper luckor är det de små utgivarna som tar över ansvaret.

BJÄRE FÖRR

Här på Bjärehalvön har vi med Bjäre NU på kort tid etablerat oss som en av de ledande nyhetsbärarna och vi känner själva att vi bara precis har kommit igång. Vi ser det som ett privilegium och samtidigt ett stort ansvar, att redan vara det lokala nyhetsmedie som når flest brevlådor varje vecka och vår målsättning är att hela tiden att utvecklas och aldrig falla tillbaka och känna oss nöjda. Vi har ingen historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet vilket ger oss en helt annan handlingsfrihet då vi aldrig behöver ta hänsyn till hur vi alltid gjort. Många av de situationer och beslut vi ställs inför på dagarna möter vi för första gången och även om det såklart är en stor utmaning får vi skapa våra egna ramar efter en kombination av sunt förnuft och magkänsla. För mig, som ansvarig utgivare, är det en delvis ny situation där jag ställs inför frågor som jag och mina kollegor måste ta ställning till. Kan vi publicera det vi vet eller ska vi vänta? Har vi källor som är helt säkra eller ska vi avvakta? Vill vi skriva om detta eller är det en icke-nyhet? Som den nya spelaren på planen vill vi hela tiden vara mer än säkra på det vi gör, vi har inte råd att chansa eller vara oförsiktiga. Vi måste i alla lägen kunna stå för vartenda ord som trycks i tidning. Varje nummer.

BJÄRE NU

Jag är enormt stolt över den resa vi gjort sedan lanseringen av Bjäre NU för åtta månader sedan och jag ser väldigt mycket fram mot alla de nummer som vi fortfarande inte har en aning om vad de kommer att innehålla. Det jag kan lova dig som läsare är vårt totala engagemang i att ge just dig en lokal nyhetstidning varje vecka där jag och mina kollegor lovar att alltid göra vårt allra bästa för att överraska, informera och glädja dig i vardagen!

Köpmansgatan med Hotell Båstad till höger. Till vänster låg Oxtorget. I den kullerstensbelagda gatan syns två strängar med stor gatsten för att cykla och köra på. Än idag är det Båstads huvudgata men nu mer trafikerad och med ett jämnare underlag.

Joakim Ormsmarck

Ansvarig utgivare

Sitter du på gamla bilder från Bjärebyggden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

BÅSTAD Ranviksterrassen Magnifik villa i särklass med fantastisk utsikt På åsens höjd strax ovan centrum, med mäktiga vyer över havet och det kuperade landskapet, salubjuds enastående och ljus villa från 80-talets mitt uppförd i lyxklass. Villa Richard karaktäriseras av en stilig exteriör, öppen planlösning med generösa ljusinsläpp, stora sällskapsrum uppe och nere, två sovrum med badrum en-suites, fyra eldstäder, kök med rymd och en ständigt närvarande utsikt för en synnerligen rik potential att förverkliga högt ställda krav. Dubbelgarage samt flera bilplatser. Njut skönt semesterliv eller bosätt dig åretrunt på detta tillgängliga läge några minuter från centrum samt tågstation, flygplats och motorväg på bekväma avstånd. Bjärehalvön ger dig kultur- och gastronomiska upplevelser, strand- och hamnliv, sommarfest och tennis.

Lokes väg 3, Båstad Boa 173 m2 Bia 53 m2, 5 rok Tomt 1.299 m2 Pris 6.500.000 kr

BÅSTAD Hemmeslöv Mysigt och strandnära på arrende BÅSTAD Äppeldalen Lättskött, ljust och naturnära På lugnt och barnvänligt läge, en knapp kilometer från hav och sandstrand, ligger denna trevliga arrendestuga. Öppet planerad bostad med rymligt vardagsrum med braskamin, två sovrum, kök, wc/dusch/tvätt samt vidbyggt förråd. Trädgård med sol från morgon till kväll, överbyggd altan vid entrén samt stort grönområde som granne. Nya järnvägsstationen ligger på gångavstånd och havsnära cykelväg leder till Båstads centrum med hamn och krogliv.

Fräscht, lättskött och välbeläget på lugn återvändsgata med kort avstånd till centrum. Trevlig bostad som karaktäriseras av öppen och ljus sällskapsyta med högt i tak och generösa ljusinsläpp samt lättarbetat kök med matplats på entréplan. Två sovrum, tvättstuga samt gott om förvaring i souterrängplan. Kaklade duschrum finns på båda plan varav det större med dubbla handfat, kar och klinkergolv. Stensatta uteplatser, balkong samt carport med förråd.

Förbindelsevägen 24, Båstad Boa 115 m2, 3 rok

Plommonvägen 12, Båstad

Gäststuga Pris 1.200.000 kr/hbj

Tomt 199 m2

Pris 2.750.000 kr

Endast 2 kvar!

BRF STRANDKÄLLAN BÅSTAD

Stigbertils Mäklare

Boa 106 m2 Bia 26 m2, 3 rok

Exklusiv nybyggnation vid hamnen. 8 bekväma och kravlösa bostäder med uteplats, bilplats och havsutsikt. Förmånlig avgift. Inflyttning i år.

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 12 november

Båstadbor bäst på att svara

Gratis broddar till alla äldre

BJÄRE. SCB:s medborgarundersökning är avslutad för denna gång och 50,34 procent av alla som slumpmässigt blev utvalda att tycka till om Båstads kommun svarade på undersökningen. Det är en ökning mot förra året med drygt två procentenheter och gör Båstads kommuns invånare till bäst på att svara i hela landet. Från och med 2017 genomförs undersökningen en gång per år och enkäten kan besvaras antingen via en pappersenkät eller på webben. Resultaten kommer i december och kommer då att publiceras på kommunens webbplats bastad.se.

BJÄRE. Centerpartiet har noterat att halka innebär ökad risk för skador och många gånger drabbar det äldre. Vintern har sina ljusa stunder, men ofta är det halka som innebär fara för benbrott eller ledskador. En enkel åtgärd är att sätta på sig broddar på skorna som gör att man går säkrare på hala underlag utomhus. De är dessutom lätta att såväl sätta på som ta av. I förebyggande syfte och med folkhälsoanda föreslår Centerpartiet i en motion att broddar utdelas till samtliga invånare 65 år och äldre. Förslagsvis utdelas dessa via lokala butiker.

30 %

av invånarna i Båstads kommun är över 65 år gamla. Motsvarande siffra för hela landet är 23,3 %. Källa: RKA

Bygdegården fick bidrag till vedugn

ÖSTRA KARUP. Flitens lampa lyser starkt över bygdegården i Östra Karup. Renoveringsarbetet pågår för fullt av både yrkesmän och de ideellt arbetande som lägger ner sin själ i att återskapa fastigheten till dess forna skick. Ny finansiering möjliggör nu att ännu en del av fastigheten kan restaureras.

I den gamla delen av bygdegården, som från början var en prästgård, finns en gammal vedugn från 1800-talet som användes senast på 1990-talet. Att renovera den kräver specialistkunskaper som står utanför de ideellt arbetandes kunskaper. Föreningen tog in offerter från företag och sökte sedan bidrag från Stiftelsen Gripen för att kunna renovera den.

Johanna Lundqvist Björn vid vedugnen som nu kan renoveras. I maj ska dörrarna öppnas till den nyrenoverade bygdegården.

Till föreningens stora glädje blev de nyligen beviljade ett bidrag. Inte hela summan på 110 tkr, som de uppskattar renoveringen till, men gott väl 75 tkr som gör att det kan sätta igång arbetet. – Vi kan stötta bygdegårdar och gamla kulturbyggnader som fortfarande är aktiva och

som är av historisk betydelse för bygden. När det gäller Östra Karups bygdegård är detta en aktiv mötesplats för de boende och vikten av mötesplatser i de små samhällena är mycket stor för dess utveckling och överlevnad. Det sker ett enormt stort ideellt arbete för att bibehålla dessa mötes-

platser och denna samhällssatsning tycker vi är viktigt att stötta. Östra Karup har också en viktig plats i vår historia med egen Sparbank, berättar Mats Nilson från Stiftelsen Gripen. Det behövs bland annat nya rökkanaler, fler pipor i skor-

stenen och det ska fogas på insidan. För detta arbete krävs specialister som de nu kan anlita. Arbetet ska vara klart i maj då hela bygdegården planeras att stå färdigrenoverad. – Det är väldigt kul att kunna göra alla delar av huset så helheten blir klar, säger Johanna Lundqvist Björn, Ordförande

Östra Karups Bygdegård. Smultroninsamlingen har nu kommit igång och de har fått in runt 30-40 tusen kronor hittills och är glada för varje krona som kan bidra till att färdigställa projektet. Vissa företag som till exempel tapetföretag har valt att bidraga

Foto: Peter Jakobsson

genom att sponsra med egna produkter. – Det känns fantastiskt att framöver kunna erbjuda vedeldad pizza, bröd och bullbak i bygdegården. Skolan har också visat intresse att kunna använda vedspisen i utbildningen, berättar Johanna. Peter Jakobsson

Bedragare ringde och sa att det var från polisen BJÄRE. En pensionär i Hemmeslöv blev förvånad när det ringde från Polisen men tyckte att samtalet var konstigt när frågor om bankID och kortnummer kom på tals. Men det var inte polisen som ringde, det var en bedragare.

Var kritisk till vem som ringer

Foto: Peter Jakobsson

Personen som var väldigt vältalig visste hennes personnummer och sa att de utreder ett bedrägeriärende som gällde hennes bankkort. Pensionären trodde först att det verkligen var polisen eftersom de kunde personnummer och annan personlig fakta. När frågor om bankID och bank-

kort kom så fick bedragaren i luren inte ut mycket då paret i Hemmeslöv är väldigt försiktiga med att skaffa de nya betalvägarna och något kort till bankkontot som ”polisen” pratade om har de inte. Efter ett samtal till banken inser paret att de var utsatta för en bedragare. Polisen ser allvarligt på dessa typer av bedrägeriförsök. – Oavsett vem en person uppger sig för att vara i telefon så ska man aldrig lämna ut några uppgifter om bankID, bankkonton eller kortnummer! Vi från polisen ringer aldrig och ber om sådana uppgifter. Be-

höver vi information från personer bestämmer vi träff eller tar in till förhör. Aldrig ber vi om sånt via telefon, berättar Axel Johansson kommunpolis i Båstad.

Personuppgifter är relativt enkelt att få tag på idag. Födelsedata, adresser, telefonnummer, uppgifter om fordon, fastigheter och bolag mm finns öppet på internet så bara för att en person i telefonen vet detta gör inte att de kommer från polisen eller banken. – Det är en känd typ av bedrägeri som sker över hela landet. Blir man utsatt för det ska man göra en polisanmälan. Vi

behöver uppgifter för kunna kartlägga bedragarna. Men viktigast av allt är att aldrig ge ut uppgifter till någon, upprepar Axel Johannson bestämt. Pensionären som blev utsatt för bedrägeriförsöket tycker det känns lite obehagligt i efterhand. – Jag vill ju kunna lita på polisen och har stor respekt för dem. Men nu inser jag ju att det inte var polisen som ringde, berättar hon. Bedrägeriförsöket är nu polisanmält. Peter Jakobsson


NYHETER

Söndag 12 november

5

Vardagstankar blir tavlor och skulpturer BÅSTAD. Biblioteksgalleriet i Båstad gästas denna månad av Gudrun Kellerman som fångar dagens glädjestunder och futtigheter med en tanke. Det visas upp berättelser i olja på duk och i skulpturer med samtida uttryck i fokus. Gudrun Kellerman är född i Sölvesborg på 40-talet och jobbade som dekoratör under början av arbetslivet. 1976 avslutade hon dekoratörskarriären på Magasin du Nord i Köpenhamn och har sedan dess varit heltidsarbetande konstnär. Genom åren har hennes konst visats upp på gallerier i hela Sverige. Det konstnärliga CVt är imponerande långt. Tavlorna och skulpturerna som nu finns att beskåda på Biblioteksgalleriet i Båstad avspeglar vardagssituationer med en tvist. Det genomgripande temat på konsten beskriver hon som känslor, hemmets trivialiteter och an-

nat krafs. Det närliggande. – Det finns alltid en tanke i det jag gör. Jag lyssnar på radio och jag lyssnar på vad människor säger. Jag tar det till mig och hittar intressanta saker. Sen läser jag mycket kontaktannonser för där uttrycker folk ofta vad jag tycker är roliga formuleringar som kan användas till konstverk, berättar Gudrun med stor passion.

”Jag har för lite kött mellan benen för att kunna uttala mig”

Gudrun Kellerman inspireras av människors uttalanden.

På de smala nästan meterhöga skulpturerna, gjorda i keramik, som många föreställer människor står det ett budskap. Det är meningar som Gudrun bland annat hittat i kontaktannonserna och

andra uttalande som publicerats. På en skulptur står det ”När man står med byxorna nere får man börja med att dra upp dem igen” vilket var något som sades om Ericsson och som fångade Gudruns intresse. På en annan lång smal

"DET ÄR MYCKET BIL" Suzuki Vitara S Allgrip 4x4

NU 199.500:-

(ord.pris 225.400:-)

Prästost lagrad

99:-

ALLTID FULLUTRUSTAD

Lövbiff

159:-

13:90:-hg

Roulé vitlök

SOPPOR mån-tors ärtsoppa varje torsdag

kg

19:90:-

hg

Veckans ost!

Risbergs lökkorv

HERRGÅRD

Denna ost kom till på 1890-talet när man på de större herrgårdarna försökte skapa en ”Schweizerost”. Denna är lagrad 24 månader.

15:-/hg

Priserna gäller 13/11-18/11 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

SUZUKI ÄR TILLBAKA I LAHOLM!

0430-369000

www.laholmsbilaffar.se

Catering för alla tillfällen Vi stödjer

d r o b Jul

BOKA PLATS : 2/12 13:00, 16:00 & 19:00 3/12 13:00 & 16:00 8/12 19:00 9/12 13:00, 16:00 & 19:00 10/12 13:00 & 16:00

Peter Jakobsson

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

kg

HONDA & SUZUKI

Utställningen finns på Galleriet i Båstads bibliotek till den 22 november.

But

kg

ligt Otro ant! s n e m

Gudrun Kellerman är för-

närvarande hemmahörande i Knäred och det är första gången hon ställer ut i Båstad.

n

49:90:-

00:-

25.9

är roligt formulerat så jag vill jag använda det. Allt som står på mina skulpturer kommer från vad människor säger och hur de uttrycker sig, berättar Gudrun.

de Går å p na iker

Falsk Anka RA SPA

skulptur av en kvinna sitter en skylt med texten ”Jag har för lite kött mellan benen för att kunna uttala mig” vilket skulpturen tydligt återspeglar och ger utrymme för eftertanke. – Så fort jag hör något som

Foto: Peter Jakobsson

Vuxen 350:Barn t.o.m 14 år 150 :endast förbeställningar Välkomna att äta ett riktigt gott julbord på Drivan!

www.restaurangdrivan.com

Gäller v.46

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

n e n o i t a t S Nära Dig!

! Året om t n u r Dygnet


6 SPORTEN - presenteras av

Söndag 12 november

Racingkarriären över för Marcus Jönsson MOTORSPORT. Pokalerna står uppradade i lunchrummet och väggarna pryds av bilder på Marcus Jönsson från Båstad, i sin racingbil. En framgångsrik motorsportskarriär som spänner över nästan 20 år, summerad på en vägg. Men nu är det över. Marcus Jönsson har parkerat sin radicalkärra för gott. Påstår han. Marcus Jönsson står under en upphissad Ford och mekar när Bjäre NU hälsar på. Jattes Bil och Motor på Hallandsvägen är racing-essets arbetsplats. Den välordnade verkstaden har varit utgångspunkten för Marcus och hans pappa Gert-Arne i såväl arbete som i tävlande under ett flertal år. – Det har nästan varit en förutsättning för att få ihop mitt tävlande, berättar Marcus. Att kunna ha verkstaden som ett nav i racingverksamheten. Jag förstår egentligen inte hur vi fick ihop det när vi höll till hemma i vårt eget garage, ler Marcus.

”På bra internationella banor kör man i 260 km/h”

Genom åren har Marcus Jönsson skördat stora framgångar i den inhemska svenska radicalserien. bakhuvudet fanns en avlägsen dröm om att köra Formel 1 eller i de tyska standardvagnsmästerskapen, DTM. 2009 dök möjligheten upp för Marcus att köpa en så kallad radicalbil och börja tävla i en större klass än den kartingen dittills erbjudit. Båstadföraren tog chansen och framgångarna kom direkt. – Under min första säsong låg jag och min dåvarande stallkompis etta och tvåa i radicalserien under långa perioder, berättar Marcus.

motor. 590 kilo med förare och 220 hästkrafter. Kort sagt, en väldigt snabb racingbil för, i jämförelse, ganska billiga pengar. – I princip är det en formel-bil med kaross, berättar Marcus Jönsson. På bra internationella banor kör man i 260 km/h, men det är framför allt farten i kurvorna som gör radicalbilen så fantastisk, beskriver Marcus inlevelsefullt. – Den där känslan att du i hög fart ligger limmad på asfalten i en kurva, trots att du egentligen borde fara ut bland träden, den känslan måste man nog uppleva för att förstå den.

Men låt oss ta det från början. Marcus Jönsson körde motorcross som väldigt ung, fick upp ögonen för go-kart, provade på och blev biten av Radical är en helt egen klass farten, ljuden, dofterna och inom motorsporten. Baserad känslan av att vara snabbast. på en racingbil med samma Genom åren har Marcus Jöns9 år gammal fick Marcus sin namn. Radicalbilen uppfanns son skördat stora framgångar engelska i miti den inhemska svenska radiförsta go-kart ochpå började föstra pershögsgi”öppen visningPeterborough lördag den 4/11 kl 11-12 välkomna!” på liden ”öppen den 4/11 kl 14-15och välkomna!” ten lördag på 1990-talet är en calserien. Två gånger har han tillsammans med familjen åka visning väldigt baserad vunnit hela säsongsmästerrunt på tävlingar. Framgångoch sista ”öppen visning lördaglätt och tävlingsbil söndag den 4-5/10 kl 14-15 välkomna!” arna dök upp då och då och i på en högvarvig motorcykel- skapet och han är hittills den

ende som vunnit radicalseriens sprintcup tre år i rad. Men framgångarna har inte varit gratis. Det har blivit otaliga mil i den lilla teambussen med radicalbilen bakom på släpet på väg till eller ifrån någon helgtävling. Sen har det bara varit att stiga upp på måndagsmorgonen för att gå till skola eller jobb för Marcus och pappa Gert-Arne. Inför varje tävling ska bilen fixas ner i minsta detalj och varje bana har krävt sin egen setup. Timmarna i verkstaden går inte att räkna. – Jakten på sponsorer, för att inte helt tömma den egna plånboken, har tagit väldigt mycket tid, berättar Gert-Arne Jönsson. Men det har varit värt varenda sekund. Vi har alltid varit ett av de absolut minsta teamen i radicalserien

med absolut minst resurser. Att då se Marcus köra skiten av de andra, med betydligt mer ekonomiska muskler, har varit fantastiskt, ler Gert-Arne brett. Men jobbet och familjen har för varje år kommit att betyda mer och mer för Marcus. Sakta har tävlandet kommit att prioriteras bort till förmån för fru och barn. Under 2017 har Marcus bara ställt upp i en tävling, den i Falkenberg, strax före midsommar. Utan träning och med minimala förberedelser slutade Marcus ändå tvåa och trea i de båda sprintracen. – Naturligtvis var det en kick att se att jag, bilen och teamet fortfarande räcker till, men det lutar åt att det var min sista tävling, berättar Marcus. Tävlandet är fortfarande det

roligaste jag vet, men för att kunna ställa sig där på startlinjen krävs så mycket annat, så mycket tid. Ska man vara med och verkligen utmana om tätplatser måste all utrustning vara på topp. Ett set med däck till radicalbilen kostar drygt 12 000 kronor. Har man tur räcker dom en tävlingshelg. – Nä, det får räcka nu, säger Marcus. Men verkar samtidigt inte det minsta ledsen eller bedrövad, när han berättar. En undanskymd idrottskarriär har det varit, men Marcus berättar livfullt om racingvänner runt om i Sverige, om samhörigheten och glädjen i det lilla teamet, om segrar, om krascher. Men nu är det alltså slut. Säger han. Själv är jag inte helt övertygad. Roger Bengtsson

Nästan slutsålt – objekt sökes!


Hej Båstadbor! Nu kan ni göra alla era postärenden hos oss mitt i byn!

Välkommen till Båstads ICA-Butik Nu fortsätter vi att utveckla butiken in i framtiden!

Välkommen till oss vid Lyckantorget 0431-68550


Partypriser!

Upp till

40 %

15–18 november

Vår systerbutik, Kökspunkten Ängelholm, fyller 40 år. Det vill vi fira med dig.

Teleskoprör Räckvidd 11 m

rabatt i butiken

1.777

ORD PRIS 2.995 BEGRÄNSAT ANTAL!

Sladdfri Löstagbar handenhet

A Energiklass

Turbo-torkning Toppkorg för bestick

D/B Rengöringsklass matta/hårt golv A Partikelutsläppsklass 75 dB Ljudnivå

Effektiva högtrycksstrålar

977

Dammsugare Complete C3 HEPA Ecoline Art nr 106298

ORD PRIS 1.795 BEGRÄNSAT ANTAL!

4.277

A++ Energiklass

ORD PRIS 5.995

15 kuvert Kapacitet

Tål ugn 260 °C Även för induktion

BEGRÄNSAT ANTAL!

377

ORD PRIS 899

43 dB Ljudnivå

BEGRÄNSAT ANTAL!

Diskmaskin WUO 3P23 PL Art nr 107753 Gryta Jamie Oliver Prof SS 20 cm Art nr 105791

Dammsugare ZB3105 Art nr 106000

ELON Entré Båstad Stenhusvägen 13a, Båstad. Tel: 0


%

n

1.477

Elektronisk "farthållare" Volym 4,7 l

ORD PRIS 2.995 BEGRÄNSAT ANTAL!

Autodoserande

Köksmaskin KM335 Art nr 104840

Många specialprogram Lång livslängd

Behåll fler vitaminer 8 dl juicekanna

SPARA ÖVER 2.000

977

ORD PRIS 1.895 BEGRÄNSAT ANTAL!

Slowjuicer Infiny Juice Art nr 107654

5.977

A+++ Energiklass 8 kg Kapacitet

ORD PRIS 7.995

49 dB Ljudnivå tvätt

Tre kastruller: 1,25 l, 2,0 l, 3,0 l

BEGRÄNSAT ANTAL!

Även för induktion

477

Tvättmaskin WAT286B8SN Art nr 106281

ORD PRIS 889 BEGRÄNSAT ANTAL!

Grytset FH200168

777

ORD PRIS 1.295

Testvinnare

BEGRÄNSAT ANTAL!

Mycket hög sugkraft Rengör i tre steg

4.977

ORD PRIS 6.395

Tillbehör som ingår: virtuell vägg/rumsavgränsare (649 kr) extra HEPA-filter (120 kr)

10 koppar på 6 min Handtillverkad Droppstopp

1.577

ORD PRIS 1.990 BEGRÄNSAT ANTAL!

Rengöringsstation Exklusiv presentförpackning

BEGRÄNSAT ANTAL!

Limited edition Kaffebryggare KBG962AO silver, svart eller vit Art nr 106053 (silver), 106056 (svart), 106054 (vit)

Robotdammsugare Roomba 875 Art nr 108000

Rakapparat Series 3 3050 + CCR2 Art nr 108785

Erbjudandena gäller fr o m 15/11 t o m 18/11 2017 eller så långt lagret räcker. Alla priser inkluderar 25 % moms. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel. I priserna ingår återvinningsavgift enligt nya producentansvarslagen.

0431-185 00. Mån – fre 10:00 – 18:00, lör 10:00 – 14:00.


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 12 november

Många Bjärebor deltog i höstens vandringar Frukostmöte med gäster BÅSTAD. Det är dags för frukostmöte den 24 november och Båstad Turism & Näringsliv bjuder in dig att delta.

restaurangägare på Båstad Sportcenter Drivan och Karoliina Eveson, Båstad Fysio och någon från Fysiotest.

Temat för frukostmötet är Aktiv Livstil. Annika Borgelin, projektledare för ”Aktiv Livsstil på Båstad Bjäre” ger status för projektet och informerar om allt som är på gång. Vandrings- och cykelevenemang, produktutveckling och marknadsaktiviteter är några av dessa bitar.

I morgonsoffan får vi lyssna till ELON Entré Båstad, Hjorten och Starling Heights.

Vi får även träffa Henrik Holm, VD på Båstad Sportcenter Drivan, Jonas Nilsson,

Meddela Jeanette på naringsliv@bastad.com

Anmäl dig till:

naringsliv@bastad.com eller på bastad.com/naringsliv senast 23 november. Vill du sitta i morgonsoffan och berätta om ditt företag?

Foto: Annika Borgelin

Familjevandringen på Grevie backar bjöd på härliga vyer

18-19 november Margretetorps julmarknad kl 11-16 2 december Gammeldags Julmarknad i Båstad kl 12-17 3 december Julmarknad i Hembygdsparken i Boarp kl 12-16

tror jag har fått uppleva nya stigar.

-Bjäreborna tycker om att vandra, det har höstens vandringsprogram verkligen visat, inleder Annika Borgelin, projektledare på Båstad Turism och Näringsliv. Det har varit otroligt kul och inspirerande att se hur startplatserna fyllts upp varje söndag med bjärebor, hallänningar och skåningar i alla dess åldrar. Man har varit nyfiken på att få se nya smultronställen och även de mest inbitna båstadborna

Vandringarna har genomförts inom ramen för projektet ”Aktiv Livsstil Båstad Bjäre” och varit ett samarbete mellan Båstad Turism och Näringsliv och Båstad kommuns sex byaråd. – Jag tror att enkelheten har gjort detta till en succé. Ingen anmälan har krävts, det har bara varit till att dyka upp kl. 10 varje söndag. Och såklart för att det har varit intressanta vandringar där byaråden har gjort ett jättejobb och verkligen bjudit på både sina smultronställen och intressanta historier berättar Annika. – Första vandringen arrangerades i Västra Karup och hade tema kultur där vi både fick ta del av historien om Birgit Nilsson, bronsåldersspår och njuta av landskapet uppe på

Josefine Nygren

Gert-Håkan Eriksson

VÄSTRA KARUPS BYARÅD

FÖRENINGEN GAMLA BÅSTAD

Bengt Bengtsson

Min favoritplats på Bjäre är Hallavara. Där finns vacker natur, stillhet och möjlighet till fika eller bärplock.

För vandring tycker jag att stränderna är fantastiska för samma sträcka är sig inte lik från en dag till nästa. Vågor, ljus och vind påverkar fågelliv, tång, mönster i sanden och strandlinjen. Är det blåsigt finns det alltid nära till vandringsleder i skogsbrynet.

Julmarknader på Bjärehalvön BJÄRE. Det lackar mot jul och överallt på Bjärehalvön anordnas det julmarknader. Det bjuds på mycket julnöje både för stora och små, med allt från hantverk, mat och blommor till får- och skinnprodukter, kanderade äpplen, stearinljus och marmelader. Kanske man till och med träffar på tomten.

BJÄRE. Höstens succéartade vandringsprogram – Vandringar på Natursköna Bjärehalvön – lockade över 500 deltagare. Sex olika vandringar har genomförts på söndagar runt om i de olika byarna och bjudit på nya naturupplevelser, härlig motion och nya bekantskaper.

3 december Julmarknad på Vistorpsgården i Förslöv kl 10-17 3 december Jul i Östra Karup kl 11-17 9 december Västra Karups lilla Julmarknad kl 14:30-17 9 december Julmys i Boarp kl 10-14 9-10 december Upplevelsernas jul på Norrviken kl 11-16 10 december Julmarknad i Torekov kl 13.30-16:30 10 december Julmarknad på Bjärepunkten i Grevie kl 13:30-17 Läs mer på www.bastad.com

åsen. Därefter bar det av till Hallands Väderö som Torekov by och Väderötrafiken stod värd för. Väldigt duktiga guider tog oss runt ön och dess historia, flora och fauna. Vandringen runt Östra Karup bjöd på en riktig strapats då vi tog oss högt upp på åsen och njöt av både vyer över Laholmsbukten och historiska sägner. Sen bar det av till Grevie backar och denna magiska plats av böljande kullar och vyer åt alla håll och kanter. Vandringen runt Båstad tog oss från gamla stationen längs med Stensån och det nya motionsspåret Blå bandet. Sist ut var Förslöv där vi fick ta del av Förslövs kryddade historier och fakta om dess samhälle. –Det har varit fantastiskt härlig stämning på alla vandringar och många positiva kom-

FAKTA OM: Aktiv Livsstil Båstad Bjäre är ett leaderprojekt som genomförs i Båstad under tre års tid. Syftet är att bli en toppdestination för Aktiv Livsstil. I projektet ingår bland annat genomförande av vandringsevenemang, produktframtagning med fokus på vandring och cykel och att marknadsföra Båstad och Bjärehalvön som en aktiv destination. mentarer, en som etsat sig fast är kommentaren från en dam som sa ”alltså, Bjärehalvön är verkligen världens vackraste plats”, avslutar Annika. Jeanette Nilsson

FRÅGA FEM Under hösten har byaråden runt om på Bjärehalvön varit värdar för varsin vandring på Bjärehalvön och visat upp sina smultronställen.

Vi frågade värdarna vilken som är deras absoluta favoritplats på Bjärehalvön?

ÖSTRA KARUPS BYARÅD

Klackagrottan i Östra Karup är en gömd plats som är härlig att vandra till. Jag vill också passa på att framföra att jag blir så varm i hjärtat då jag tänker på intresset för vandringen vi arrangerade.

Åsa Ragnarsson TOREKOV BY Mina favoritplatser är Hallands Väderö och Norrebro hamn.

Annika Borgelin PROJ.LED. AKTIV LIVSSTIL Verkligen JÄTTESVÅRT att välja en favoritplats, det jag älskar med Bjäre är variationen. Måste jag välja en plats blir det nog på toppen av Grevie backar.


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

R A M V E R K S T A D

www.mickeselochautomation.se

Rotalyckevägen 51, 269 95 BÅSTAD 0761-33 11 76 | www.oskarpersson.se

En marknad splats för hantver kare Vill ditt för et

ag synas u nder vinjet tillsamman ten Fackm s med and annen r a Kontakta J lo k a la h a n ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


TEMA: MODE & TRENDER

EN PLATS KVAR TEMA: MODE & TRENDER

PUBLICERAS EN GÅNG I MÅNADEN

Vill du synas här? Ring Johan på 0729-841101

VACKRA TING FÖR DIG OCH DITT HEM

Filippa K Ilse Jacobsen 2-Biz • Dranella Pulz • Mansted Edblad • Syster P Caroline Svedbom Dyrberg/Kern • Day Bruka • Artwood House Doctor Durance mfl

Köpmansgatan 64 Telefon 0431-725 06 www.vitasnackan.se Följ oss gärna på Facebook & Instagram

Kvalitet i fokus hos Elin & Arvid BJÄRE. I dagarna var det sex år sedan Elin & Arvid slog upp den gamla stalldörren och Bjärehalvön hade begåvats med en ny butik. Konceptet som från början byggde på kläder för henne och honom i kombination med utvalda inredningsdetaljer har utvecklats genom åren men grundidén är fortfarande densamma även om en hel del varumärken tillkommit. Under epitetet Butikerna på gården har Anna-Karin och Nils Nilsson samlat sina två butiker Tant Grön och Elin & Arvid. Det var med den förstnämnda som allt började 1998 med försäljning av bär och grönsaker och genom åren har butiken förvandlats till en fullfjädrad delikatessbutik med mer än hundra olika sorters ostar och delikatesser. Men nu var det Elin & Arvid vi var på besök för att prata om så vi börjar med att be Nils beskriva butikens filosofi och hur man tänker när man be-

stämmer butikens utbud. – Vi köper in med fokus på kvalitet och stil, inleder Nils. När vi är på mässor och inköp är vi alla involverade och tillsammans väljer vi ut det som vi tycker passar vår butik och våra kunder. Man skulle kunna beskriva det som klassiskt men en dragning mot preppy, kläder som du vill använda i vardagen men även när du vill vara lite finare. Men vi går inte på rena festkläder, långklänningar och kostymer, det finns det andra som är duktiga på.

Bland varumärkena hittar vi svenska aktörer som Oscar of Swedens skjortor, Boomerang som enligt egen utsago står för den skandinaviska preppyn och inte minst det Helsingborgsbaserade Hansen & Jacob som erbjuds på damsidan. Till detta kommer Nils favoritmärke Fynch-Hatton som med sina tätstickade tröjor kommit att bli en favorit för många kunder, ett märke som du lätt återkommer till om du väl köpt din första skjorta. – Vi vill erbjuda en helhet med kläder, skor och accessoarer, säger Anna-Karin. På skor har vi Loake som är fantastiska skor med en kvalitet som står i en klass för sig och till detta har vi på dam även skor från Blue on Blue och Hansen & Jacob. På accessoarsidan har vi sjalar, bälten, smycken och

andra detaljer som kompletterar kläderna och skapar en personlig touch. En av grundtankarna i butiken är att skapa en plats där du kan handla i lugn och ro och det är något man lyckats väldigt bra med. I det gamla stallet, med dofterna från den närliggande delikatessbutiken, kan du utan stress botanisera bland kollektionerna och när du sedan behöver hjälp finns personalen nära till hands. – För oss är stil, kvalitet och service tre viktiga ledord och de har vi med oss hela tiden, oavsett om det gäller Elin & Arvid eller Tant Grön, menar Nils. Vi köper in bra varor som har den stil vi själva kan stå för och sedan ser vi till att ge våra kunder den absolut

Välkommen in och prova vårt stora sortiment av bågar.

Ray-Bans klassiska modeller i nya spännande färger Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 optica.se/optica-bastad GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR

ÖPPET ALLA DAGAR | KÖPMANSGATAN 10, BÅSTAD | MARKESBUTIKEN.SE


TEMA: MODE & TRENDER Sköna pyjamaser från

K

ÖP

MA

NS

G. 3

312 B Å ST AD . TEL 0 4

36

98

60

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14 Mittpunkten Miss Elly | Köpmansgatan 32, Båstad

bästa servicen så att det upplever besöket i butiken som en del av upplevelsen, det handlar inte bara om att sälja kläder. Även om inredningen kommit att få en allt mindre del i butiken är det fortfarande en del av konceptet, som uppskattas av kunderna. Här hittar du utvalda varor som antingen kan passa fint i ditt eget hem eller som present till någon du tycker om. – Med vårt läge mitt ute på landet blir ett besök hos oss lite av en utflykt och då vill vi ge våra kunder så mycket vi bara kan, säger Anna-Karin. Här kan du hitta kläder, inredning, presenter, godsaker och mycket mer. Som vi brukar säga, stil och smak under samma tak.

AXELSTORP

B Å S TA D

SWEDEN

www.johannesens.se | Axeltorpsvägen 203, Båstad | 0431-708 67 Facebook: johannesenskladeshandel | Instagram: @johannesens_se Vardagar: 10-18 Lördag: 10-15 Söndag: 10-16

MADE TO MEASURE LÅT SIR SY UPP EN KOSTYM BARA FÖR DIG. EXKLUSIVT ENLIGT DINA ÖNSKEMÅL. BLI UNIK.

MTM FRÅN:

5.999:Systrarna Frisör • Smycken • Kläder & Vackra ting för hemmet

Välkomna in till oss på Postvägen 6 i Vejbystrand! Ulrika 0708 73 59 19 & Maria 0709 24 10 60

VÄLA CENTRUM WWW.SIR.SE 042-20 22 32

Vi stödjer

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se


Söndag 12 november

AREAL

HOJTA

PÅ NYTT

PÅSK

SPRIDS

NUNA

SUPERHJÄLTE

TADEL

B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

AVSLÖJAT

VUNNIT

Tidlöst på Scala: Aguirre - Guds vrede onsdag 15 november 18.30

FLÖDE RANGLIG VÄRLDSDEL

Premiärer: Thelma fredag 17 november 18.30

KOSTSAM SITTER DYRKAD PÅ BATTERIBETECKNING

ÅTAGANDE

AGERADE

TIDSKRIFTER

KINKIG

SYNTETFIBER

RIKTNING

ANAÏS

DROGADE

ÅNGA

SÄV

FD EU

MAKAR

GYLTA

BÄR BARR

SVAGA

FÖLJAKTLIGEN

KAN HON HETA

KORT KANSKE

SEAN

VII

ELÄNDIG

FRID

UTESLUTS

En obekväm uppföljare söndag 19 november 18.30

RENAR

LÖSENORD

ARMATUR

TON 6

Spionernas arv John Le Carré

George Smiley kom att bli sinnebilden för den tänkande spionchefen, som i klassiker som Spionen som kom in från kylan och Mullvaden jagade spioner och dubbelagenter i det kalla krigets osynliga fältslag. Nu är han, och flera av hans kumpaner, tillbaka. I Spionernas arv tvingas Smileys vän Peter Guillam återvända till de avgörande fall som skakade Smileys nätverk av spioner under det kalla krigets kyligaste dagar. Vad offrade de för den goda sakens skull?

BJÄREBILDEN

Musikal från London Follies tisdag 21 november 19.00

SPRIT

NR 18 PLYM

BOKTIPS

Konsert med Prince Sign O’ The Times måndag 20 november 19.00

PÅ ÅK I REYKJAVIK

ROLF LUND

FÄRDVÄGAR

Opera direkt från New York Mordängeln lördag 18 november 19.00 söndag 19 november 15.00

AMMA

HARANG FADERN

OÄNDLIG

VECKANS KORSORD

14 KORSORD

E M

GRYNINGENS GUDINNA

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel Ondskans innersta väsen Luca D’Andrea

Pakten Michelle Richmond

Tre bybor hittas lemlästade i en bergsklyfta i norra Italien. Trettio år senare bestämmer sig en amerikansk dokumentärfilmare för att ta reda på vad som egentligen hände. Men snart börjar han ana att invånarna i den avlägsna alpbyn undanhåller sanningen om trippelmordet – och att något fasansfullt ruvar i den enorma bergsklyftan, något som aldrig borde ha återuppväckts.

Nygifta Alice och Jake får ett märkligt erbjudande av en man de träffar på sitt bröllop: att de ska gå med i något han kallar Pakten. Målet för Pakten är tydligt: att hjälpa varandra till lyckliga livslånga äktenskap. Alice och Jake sveps till en början med i gemenskapen och auran av framgång. Tills en av dem bryter mot en regel. När det går upp för dem vad det är för slags kontrakt de har skrivit under, börjar deras nya liv att framstå som en ond dröm.

KÖPES # Vi köper in bilar och motorcyklar från 60-, 70- och 80-talet

OfficiellPartnerAv smarta konsumenter.

Spara både tid och pengar!

Boka hembesök - hemleverans - installation och bortforsling av dina vitvaror. Enkelt och lätt.

VI VÄLKOMNAR LAHOLMSLIV TILL VÅR TIDNINGSFAMILJ Vad är det du ser på bilden?

Rätt svar 5 november:

Höga vågor som slår mot klippa vid Hovs hallar.

Vi finns på Bjäre och betalar bra! Alla märken är intressanta! Peter 0707-55 66 60 Per 0707-16 63 24

CATHRINE

CARINA

JOHAN

följ oss gärna:

Stenhusvägen 13a, Båstad 0431- 185 00 | bastad@elon.se Må-Fr 10-18, lö 10-14

VI TROR PÅ DEN TRYCKTA LOKALA TIDNINGEN


TYCK TILL 15

Söndag 12 november

TYCK TILL Lägre skatt OCH högre skatteintäkter Att lägre skatt kan ge högre skatteintäkter ifrågasätts ofta av socialdemokratiska politiker. Ofta i samma andetag som det hävdas att Moderaterna hellre vill sänka skatter än satsa på välfärden. Ingenting kan vara mer fel – i själva verket var Alliansens politik skolexempel på hur man säkrar finansieringen av välfärden, både på kort och lång sikt. Genom arbetslinjen blev det både attraktivare att anställa (genom t ex lägre arbetsgivaravgifter för äldre och unga) och att arbeta (framför allt tack vare jobbskatteavdragen). Därigenom ökade antalet arbetade timmar dels genom att de som redan har ett arbete jobbar mer och dels att tröskeln till att ta ett jobb (om man har möjlighet att påverka det) sänks när man tjänar mer på att arbeta än när man inte gör det. Med nuvarande skattesystem är antalet arbetade timmar det som är helt avgörande för intäkterna till välfärden. Det visade sig att skatteintäkterna till kommuner och landsting ökade under varje år med Alliansregering trots finanskrisen, både i absoluta tal och i förhållande till befolkningen. Det är kommunerna och landstingen som bedriver de viktiga verksamheter som traditionellt betecknas som välfärd: skolan, vården och omsorgen. Det betyder att Moderaterna och Alliansen genom skattesänkningarna faktiskt prioriterade välfärden. Har det någon bäring på den lokala politiken i Båstad? Absolut. Även om det är andra frågor vi fokuserar på lokalt än på riksnivå så påverkar som sagt nivån på kommunalskatten viljan att arbeta och därmed antalet arbetade timmar. Kommunalskatten betalas av de flesta då skattebasen är inkomster från arbete, pension och sjukpenning. Kommunalskatten i Båstad är sammansatt av 20,23 kronor per intjänad hundralapp till kommunen och 10,69 till Region Skåne. Generellt utgör kommunalskatten 65 % av kommunens totala intäkter. För att röra till det så minskar tydligheten genom skatteutjämningssystemet. Dess syfte är att garantera att alla kommuner och landsting har likvärdiga ekonomiska förutsättningar. Sammantaget blir det därför istället antalet invånare som har en avgörande betydelse för den kommunala ekonomin vilket i sin tur betyder att vi politiskt måste fokusera på att vara en attraktiv kommun att bo i.

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se. Vad innebär det att vara en attraktiv kommun? Det borde kanske diskuteras mer politiskt men det är bakgrunden till varför fokus lokalt ligger på att framför allt arbeta för en bra skola och omsorg, flera fina bostadsområden, fungerande infrastruktur och goda förutsättningar för företagande som skapar jobb. Om invånarna trivs och fler vill flytta hit inte bara ökar livskvaliteten för oss som redan bor här, vi säkrar också finansieringen av välfärden.

Anette Åkesson (M) Riksdagsledamot Båstad

Svar till Thomas Andersson och hans kommentarer i Bjäre nu den 22 oktober. Thomas Andersson (L) framställer sig som Messias när det gäller företagens villkor i Båstad kommun. I början av sin kommentar i Bjäre Nu den 22 oktober uttrycker han att Båstad kommun tappat i Svenskt Näringslivs ranking som underförstått klander på BP Här är de rätta resultaten de senaste 4 åren. 2014-plats 122, 2015-123, 2016-107, 2017-117. Rätt svar är en liten försämring från året innan men en lite förbättring utifrån 2014 och 2015 års resultat som var under Thomas Anderssons regeringstid ihop med Moderaterna. Jag är försiktigare än Thomas Andersson och anser att resultaten ser ganska lika ut de senaste åren och vi alla bör se till att lyfta och förbättra resultaten. I Bjärepartiets budgetförslag höjer vi därför målet att bli bland de 25 bästa kommunerna i landet mot dagens mål bland de 50 bästa. Vid de diskussioner vi haft i kommunen vid budgetträffar har vi hittills inte fått något stöd för detta men tror ändå vi får igenom detta den 22 november. Vem vågar gå emot efter alla löften i Bjäre Nu den 22 oktober?

av ärenden. Många av våra tjänstemän har i år gått en flerdagars utbildning som heter ”Förenkla - helt enkelt”. Dessutom har vi under vår korta regeringsperiod genomfört sänkta miljötaxor både för enskilda och företag. Vi har verkligen ifrågasatt byråkratin och förbättrat småföretagares villkor. Under din tid för 3-4 års sedan hamnade du/ni i en skandalartikel i Skattebetalarnas förening om hur ni höjt miljötaxorna flera hundra procent och tillsynsfrekvens för frisörer, fotvårdare och andra smånäringsidkare. Från att ha fått ett besök och en avgift på ca 600 kr vart femte år gick ni till ca 2000 kr varje år. Inom avloppsområdet har vi sänkt tillsynsavgifter från cirka 3200 kr till cirka 1100 kr. Vi har ändrat skyddsnivå från vattendrag från 300 meter till samma som Laholm 50 meter vilket betyder enorm kostnadsminskning för de som måste bygga om avloppen. För att förbättra villkoren måste det till ett tydligt ledarskap skriver Thomas Andersson och efterfrågar nuvarande lednings vilja, insikt och kunskap. Den finns, det kan vi försäkra dig om att vi har. Vi har flera aktiva och före detta företagare i vårt parti tex vice ordf. Inge Henriksson som har drivit ventilationsföretag i 20 år med 15 anställda. Min förståelse, tillgänglighet och snabba svar på mejl är omvittnad. Jag har i olika sammanhang tryckt på vikten av tillgänglighet hos våra tjänstemän som en av de viktiga förutsättningarna till förbättringar. Det har också vår nya kommunchef fått som uppdrag att genomföra. Vi har anställt en näringslivskoordinator Helena Ivarsson, vi har infört företagssafari och företagsbesök. DNA kampanjen kommer även företagen till nytta. Jag tycker nog mycket hänt även om jag så klart är part i målet! Våra fantastiska entreprenörer kan med tillförsikt se framtiden an med Bjärepartiet i ledningen.

Eftersom företagande är grunden för välstånd och endast ett välfungerande näringsliv med god sysselsättning utgör möjligheterna för reformer och förbättringar är det Bjärepartiets uppfattning att företagens måste ges bättre förutsättningar, förståelse och förenklad handläggning

Vi vill ha dig. Och din syrra. Din mamma. Din granne. Och kanske din kompis. För tillsammans kan vi göra världen bättre. Vill du vara med? Sms:a medlem till   eller gå in på www.naturskyddsföreningen.se. Ett medlemskap kostar  kr/mån.

Bo Wendt

Kommunalråd BP

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

För huset, djuren, trädgården och barnen. Handla på Kvarnen. Välkomna!

GOLVTVÄTT FC5 KÄRCHER Moppa och avlägsna våt och torr smuts i ett enda moment!

2495:-

KOLSYREPATRON BYTE

SPOLARVÄTSKA 4L

Ord.pris 69:-

Konc. Ord.pris 89:-

39:-

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 171113-171118

79:-

Mån-Fre 09-18 Lördag 09-14 0431-366200 www.bjarekvarn.se Vi reserverar oss för slutförsäljning


NU STOPPAR VI INBROTTEN! MINSKA INBROTTEN MED DNA-MÄRKNING – REKOMMENDERAS AV POLISEN

% 0 5rabatt påA DN k r ä M

VI VILL MINSKA INBROTTEN I NORDVÄSTRA SKÅNE Stiftelsen Gripen är tillsammans med Swedbank, Polisen och kommunerna Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga, initiativtagare till projektet. Nu tar vi ett gemensamt krafttag för att öka tryggheten. Alla hushåll och företag i dessa kommuner erbjuds nu i höst att under begränsad tid kunna köpa SmartWaters DNA-märkningspaket för halva priset – 349 kr (ord pris 699 kr).

Polisen rekommenderar DNA-Märkning Polisen rekommenderar MärkDNA då det knyter objekt till dess rättmätige ägare. MärkDNA är en osynlig vätska, upptäckbar med UV-ljus, som penslas på och torkar fast på objektet – av polisen kallad DNAmärkning eller MärkDNA.

VILL DU VETA MER OCH BESTÄLLA DITT DNA-PAKET – GÅ IN PÅ GRIPEN.SE Våra samarbetspartners:

BÅSTADS KOMMUN

HÖGANÄS KOMMUN

ÅSTORPS KOMMUN

www.gripen.se

Bjäre NU v46 2017  
Bjäre NU v46 2017