Page 1

• 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se

VI SÖKER FLER FASTIGHETER ATT ERBJUDA VÅRA SPEKULANTER, VARMT VÄLKOMNA!

SÖNDAG 15 OKTOBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Båstad tappar placeringar

Malenbadet måste rustas upp

Mardrömsstart för Rögle

NÄRINGSLIV. I Svenskt Näringslivs kommunranking avseende företagsklimat tappar Båstad platser. Många kriterier vägs in för den samlade bedömningen och vid en närmare titt är det kommunens tjänstemäns och politikers attityder till företagande som drar ner betyget. SID 10

NYHET. Under sommaren har det kommit klagomål på städning och skicket på omklädningsrummen på Malenbadet. Efter storstädning kunde en inspektion från Miljö- och hälsoskyddsinspektör fortfarande konstatera brister på de SID 6 slitna lokalerna. Nu ska åtgärdsplan tas fram.

SPORT. Rögles öppning på säsongen har inte bara varit poängfattig utan det som oroar mest är kanske att laget släpper in mängder med mål och spelet varit oorganiserat. Stämningen i truppen är ändå god och känslan är att tid finns att rätta till saker. SID 8

EKONOMI. Åttondeklassarna i Båstad fick utbildning i vardagsekonomi under veckan med arbetslivstema. De fick bland annat lära sig om BankID, bankodosor och Swish men även om fällorna kring snabblån och SMS-lån. SID 6

”Ett DNA-kit är perfekta julklappen!” SID 2

Förslövs IF frågande till de höjda kostnaderna För två år sedan förändrades VA-taxan för företag och föreningar vilket slog hårt mot Förslövs IF som fått ökade vattenkostnader med 500 procent.

Hela veckans klipp på ett klick! Veckans bästa! ÖPPETTIDER Vardagar 9-20 Helger 9-19

NYHET. SEB stänger sitt kontor på Köpmansgatan i Båstad. Anledningen till stängningen av kontoret är en anpassning till dagens kundbeteende enligt banken. Alla kunder hänvisas till kontoret i Ängelholm. SID 7

Handla online på icabastad.se

Sätt el-efanterna på plats!

3990

/kg

Rimmat fläsk i bit

info@ridersport.se

Tel. 0431-30 20 40 Tomtaholmsvägen 8 Må-fr 10-18 lö 10-14

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

Båstad

Köp din el av oss. Läs mer på www.bjarekraft.se


2 REDAKTION

Söndag 15 oktober

INLEDARE

JUST

Tiderna förändras Gensvaret och responsen på de artiklar vi skrivit om inbrott och skadegörelse tydliggör att ämnet engagerat er läsare mer än något annat på senare tid. Det är tråkigt att just denna fråga är så aktuell då vi säkert hellre hade önskat att problemet inte fanns och då inte blivit det heta samtalsämnet runt många fikabord som det är idag. Intresset kring DNA-märkning har varit väldigt stort på Bjäre som ni kan läsa om i denna tidning. Kanske ett uppdämt behov av att få dessa frågor på bordet är en bidragande orsak till att alla informationsmöten som hållits blivit till råge fullsatta. Alla vi hederliga människor vill ju bara att vi ska få ha våra personliga ägodelar i fred. Kan vi Bjärebor DNA-märka våra hem till den graden att tjuvarna ger upp så ha vi vunnit. Som en person vi pratade med efter ett DNA-märkningsmöte så är ju faktiskt ett DNA-kit den perfekta julklappen till den som har allt men inte vill bli av med det. DNA-märkning är en ny företeelse och något som bevistats vara effektivt mot de nya inbrottsligornas beteende. Brottsförebyggande åtgärder måste anpassas till den nya verkligheten. I veckans nummer kan ni även läsa om att SEB stänger bankkontoret i Båstad. Tidigare har vi skrivit om att Swedbank stängde sitt bankkontor i Förslöv vilket gjorde många äldre upprörda. I båda fallen handlar det om att nutidens kunder ändrat sitt beteende genom att i större grad använda onlinetjänster via mobiler och datorer. Behovet av att träffa bankkontakten personligen minskar och därmed behövs inte lika många fysiska bankkontor.

NU PÅ

BJÄRE

BARNLOPPIS I VEJBY

HJÄRNARPSRENYN

Å OCH SJÖ I BÅSTAD

Individuell försäljning av allt barn- och familjerelaterat. Passa på att fynda vinterkläder och skridskor inför årets kyligare månader eller shoppa spel och böcker att pigga upp i mörkret. Vejbystrands skola och förskola. Söndag 22 oktober klockan 11-14.

Årets uppsättning av Hjärnarpsrevyn har haft premiär. 2017 års revy går under namnet Vår Höstrevy och det är den 16:e revyn som Hjärnarpsrevyn spelar. Helger fram till 4 november. Mer info finns på hjarnarpsrevyn.se

Följ med på vandring längs den nya slingan Blå Bandet. Från Öresjön kommer vi passera nya Hemmeslövssjön och på vägen bjuds det på intressanta historier om Båstad. Vandringen tar ca 2,5 timmar. Start vid Öresjön, Hallandsvägen 21. 22 oktober kl. 10.

Björn Hjernqvist & Karina Bille FÖRSLÖV

Eva & Jan-Olov Román FÖRSLÖV

Jan-Erik & Birgitta Persson FÖRSLÖV

Vi ska märka alla våra värdefulla saker. Arvegods och annat vi har hemma. Det var ett bra möte. Men polisen borde vara ute och synas mer på byn.

Vi ska märka allt värdefullt. Det var ett jättebra möte, sakligt och informativt. Mycket intressant med all information från polisen. Ett DNA-kit är perfekta julklappen!

Vi ska märka lite av varje. Bra information på mötet, vi behövde knappt ställa några frågor efter. Vi kommer känna oss ännu säkrare med vårt nya larm och detta.

VECKANS FRÅGA Ni har köpt DNA-märkningskit på informationsträffen. Vad ska ni märka? Var informationsträffen bra?

Att göra sina ekonomiska ärenden via kort och mobil är en självklarhet för de åttondeklassarna som vi träffade i Förslöv i samband med arbetslivsveckan som nyligen genomfördes vilket ni kan läsa om i tidningen. Vi berättar även i detta nummer om Förslövs IF som blivit hårt drabbade av den nya VA-taxan som infördes för två år sedan. Samtidigt berättar FIF om nya sporter inom klubben som på senare tid engagerat många nya ungdomar till idrottens gemenskap.

BJÄRE FÖRR

Sammantaget handlar allt detta om att samhället utvecklas inom alla plan. Det är något som pågår ständigt och de städer, tätorter och byar som klarsynt går in i framtiden har allt att vinna på att vara med i matchen. Allt är inte som förr och tur är väl det!

Peter Jakobsson

Redaktör

VILL DU SYNAS I DE LOKALA TIDNINGARNA? RING 0431-79200 PS. DEN 28 OKTOBER LANSERAR VI EN NY TIDNING I LAHOLM. Vy över Båstad tagen från Hallandsåsen. Uppe till vänster ses Mariakyrkans torn som ståtligt står och blickar ut över Båstad. I förgrunden ser ni ett ännu relativt obebyggt Malen. Sitter du på gamla bilder från Bjärebyggden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU

Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Gästskribent: Gösta Löfström Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

BÅSTAD Storslagna Lindegård till salu Följ den 100 meter långa stenlagda, privata allén fram och snart skymtar du Lindegård i hela sin prakt mellan de formklippta oxelträden. Här, på toppen av åsens soliga sydsida, ligger denna unika egendom med storslagen utsikt över landskap, hav och Kullabergs karakteristiska siluett. Bostaden om drygt 470 kvm lämpar sig väl för representation då de stora, stilfulla sociala ytorna är centrala, toppat med en grandios vinterträdgård mot utsikten och den exceptionella, parklika tomten. Gästavdelning i vinkel, inventiös källare, dubbelgarage, avundsvärda förrådsutrymmen i gårdsbygganderna samt stensatt innergård och gårdsplan för den stora vagnparken. Allt ytterst välskött, funktionellt och av hög klass. Det natursköna läget och de fria omgivningarna byts snabbt om du så vill mot Båstads sommarpuls eller sydkustens sköna stränder. Ängelholms flygplats på bekvämt avstånd.

Gimlevägen 109, Båstad Boa 473 m2, 8 rok samt gästavdelning Bia 150 m2 Tomt 7.697 m2 Pris på förfrågan

BÅSTAD Nyled Gavellägenhet om 2 rok i välskött Brf

BÅSTAD CENTRALT Nyproduktion med utsikt i toppklass

Välkommen till populära Nyled strax söder om centrum. Nu salubjuds mycket fräsch gavellägenhet om 2 rum och kök i ett plan. Bostaden rymmer vardagsrum, sovrum, ljust kök med matplats samt praktisk wc/dusch och tvättstuga i ett. Lättskött, häckomgärdad gräsmatta i söderläge samt överbyggd och skyddad terrass. Naturskön utblick mot Hallandsåsen. På några minuter tar du dig till affärer, bibliotek, busstorg och serviceutbud.

På Lobovägen byggs generöst och förstklassigt parhus med sköna öppna ytor, modern och smakfull inredning, bra planlösning och stor takterrass. Utsikten är toppklass - obruten vy över Båstad, hamnen, havet, åsen och långt in över halländska slätten. Här bor du bekvämt och lättskött i lugnt område och bostad som erbjuder minimal skötsel och maximal njutning. Sol från tidig morgonkopp till sen sommarmiddag. Bilplats och förråd.

Mangårdsvägen 4 C, Båstad

Lobovägen 9 A, Båstad

Boa 62 m2, 2 rok

Mån avg 4.417 kr

Pris 950.000 kr/hbj

Boa ca 140 m2, 4 rok

Tomt 336 m2 Pris 6.500.000 kr

BÅSTAD Väster Första raden på Väster med havet i blickfånget Fantastiskt läge på eftertraktade Väster - bosätt dig på första raden mot havet! Den underbara vyn blickar över vattnet, Strandpromenaden och vidare mot Hallandskusten. Bostaden är placerad för maximal utsikt från båda bostadsplan som utgörs av bl a sällskapsrum på båda plan, bibliotek, två sovrum, dubbla duschrum samt förberett för bastu. Interiören är öppen och flexibel, antal sovrum kan enkelt dubbleras, med flera terrassdörrar mot såväl balkong och terrass mot havet som skyddad uteplats i söder. Trevlig trädgård med stenmur som ramar in, formklippta häckar och spaljéer. Garage. Fin allé leder in till det lilla kvarteret med lugn återvändsgata. Perfekt utgångsläge för hamn- och badliv, kulturella och gastronomiska upplevelser och naturvandringar där både byn, Norrviken och hela Bjärehalvön levererar.

Larsbackavägen 5, Båstad

Boa 163 m2 Bia 54 m2, 5 rok

Tomt 810 m2

Stigbertils Mäklare

Pris 6.000.000 kr/hbj

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 15 oktober

Vägföreningar får bidrag

Bjärekonst på biblioteket

BJÄRE. Totalt nästan 180 tusen kronor har olika vägföreningar på Bjäre ansökt om i utsmyckningsbidrag under året. Syftet med bidraget är att ge vägföreningar möjlighet att höja värdskapet inom sitt skötselområde genom att exempelvis plantera blommor, göra utsmyckningar, köpa in parkbänkar, upprusta lekplatser, sätta upp julbelysning etc. De flesta har under året fått de ansökta bidragen och hittills har 157 tusen kronor betalats ut till föreningarna. De kommer bland annat användas till bänkar vid Rivieras strand och kompisgunga i Grevie.

BJÄRE. Från den 14 oktober är det en ny utställning på BiblioteksGalleriet på Båstads bibliotek. Utställningen heter Konstform Bjäre och är en sammanslutning av konstnärer på Bjäre som presenterar sina alster i en samlingsutställning. – Bjäre är en plats där vi har många utövande konstnärer. På det här sättet vill vi visa ett stort urval av dem, säger kulturstrateg Helene Steinlein. Konstnärerna kommer finnas på plats 14, 15, 22 och 29 oktober mellan klockan 11 och 12. Utställningen pågår till första november.

över 200

aktiva föreningar finns det runt om på Bjärehalvön som tillsammans är med och bidrar till att människor möts, umgås och utvecklas. Källa: Bastad.se

Förslövs IF drabbades hårt av höjd VA-taxa FÖRSLÖV. Den nya VA-taxan som infördes 2015 slår hårt mot föreningar som äger sina lokaler. För Förslövs IF har VA-kostnaden ökat med över 500% sedan detta infördes. Vill inte kommunen att klubbens medlemmar ska få duscha efter matcher och träning undrar klubbens ledning.

Idrottsföreningarna sliter hårt och med många ideella insatser för att engagera och aktivera invånarna, och speciellt ungdomarna, till idrott. Samhällsnyttan av det arbetet är stort. Nu slår kraftigt höjda avgifter hårt mot deras ekonomi då det är mycket annat som också kostar för att hålla en anläggning fin. Det är inte en ökning av vattenförbrukningen som orsakar den kraftigt höja avgiften. I nya VA-taxan som infördes för två år sedan beslutades att företag och föreningar som äger sina lokaler skulle installera vattenmätare och egna abonnemang. Finns fler lokaler avskilt från varandra kan det även bli tal om flera fasta avgifter som ska betalas. Inga Olsson, kassör FIF, och Jan Lindqvist, ordförande FIF, är besvikna på kommunen och känner sig motarbetade. – Det blev en chock för oss! Vi trodde först att det måste vara något fel på vattenräkningarna men vi hade lämnat mätarnas siffror och detta var vad det blev, säger Inga Olsson bestört. – Vi har ungdomsledare som jobbar ideellt runt tio timmar i veckan och ställer upp för ungdomarna. Det borde ligga i kommunens intresse att idrottsföreningarna tar hand om barn och ungdomar så de har någon stans att gå för aktiviteter. Vi känner oss lite straffade av denna extrakostanden vi fick, tillägger Jan Lindqvist. Idrottsföreningarna på Bjäre får ett driftsbidrag från kommunen. FIF fick i år höjt driftsbidrag efter att det varit samma i 20 år. – Vi undrar ju om det är en kompensation enbart för att

täcka ökade VA-kostnader. Allt har blivit dyrare under de senaste 20 åren, även för oss vilket kommunen bör känna till. De på kommunen sa att det ökade driftbidraget inte skulle ätas upp av ökade VA-kostnader men så blev det i stort. Vår kostnad är cirka 450 tkr per år för löner, vaktmästare, maskiner, hyror mm. Även det höja driftsbidraget är bara en liten del av de kostnaderna, konstaterar Jan.

Nu har Liberalerna lämnat in en motion där de vill att konsekvenserna för föreningarna med de nya VA-taxan ska utredas och de vill ha ett förslag på om det finns möjligheter att göra någon justering mot föreningar. – Nåt måste ske. De får gärna mäta vattenåtgången men gör en korrigering för hur mycket det kostar för oss som idrottsförening. De 40 000 extra som det nu kostar med vattnet per år kan vi använda till bättre saker, säger Jan som ser fram mot en utredning av effekterna av den nya taxan mot föreningar. Kommunens egna idrottshallar både i Förslöv och på Strandängsskolan har mycket att önska i underhåll som varit undermåligt länge. Föreningarna försöker med alla medel för att deras anläggningar inte ska gå samma väg. Trots stort ideellt arbete har Förslövs IF

Foto: Peter Jakobsson

Foto: Roger Bengtsson

Jan Lindqvist, ordförande FIF och Inga Olsson, kassör FIF känner sig motarbetade av Båstads kommun tack vare den nya VA-taxan.

stora kostnader för att hålla hela anläggningen hel och fin. – Idrottshallarna i Båstads kommun behöver verkligen rustas upp! Det borde politikerna tänka på. Att satsa på ungdomarna och idrotten är en värdefull investering, säger Inga som brinner för idrotten.

Det senaste tillskottet till FIFs aktiviteter är parkour som snabbt blivit väldigt populärt. Det är parkourträning på fredagskvällar och de är runt 30 barn som är med och tränar. – Det skulle kunna vart fler om vi hade resurserna, intressent är stort, berättar Jan.

– Det är bara enstaka av dessa ungdomar som spelar fotboll sedan tidigare så det är mest nya barn till klubben som blir engagerade i en aktivitet genom detta vilket är suveränt. Vi tycker det är kul att föreningen utvecklas och att bredda utbudet efter tidens anda, av-

slutar Inga Olssson. Föreningen har stor framtidstro och nu står de inför att söka bidrag för att lägga om konstgräset som är 10 år gammalt. Bara det är en investering för runt två miljoner kronor. Peter Jakobsson

Så tycker politikerna om situationen: BÅSTAD. Med facit i hand vet vi hur nya VA-taxan slog mot Förslövs IF. Vi på Bjäre NU la fram exemplet och undrade hur partierna i Båstad ställer sig till att det blev som det blev och vad de anser om Liberalernas motion. Centerpartiet Vi var drivande i de nya bidragsnormer som trädde i kraft i år. Det höjda driftsbidraget är ett bidrag till de ökade kostnaderna och vi planerade för en uppföljning efter 2017 för att se konsekvenserna. Detta då det

höjda bidraget inte motsvarade kostnadsökningarna. Vi kommer att fortsätta arbetet för att förbättra villkoren för föreningslivet som utgör en vital del av vår strävan till förbättrad folkhälsa. Därför är Liberalerna motion välkommen, meddelar Gösta Gebauer (C) Moderaterna Vi välkomnar initiativet att utreda frågan. Våra föreningars viktiga och engagerade arbete när det gäller att bidra till barn- och ungdomars fritid och välbefinnande är av största betydelse för kommunen.

Att skapa rätt förutsättningar och ta fram bra förslag som stöder vårt föreningsliv är viktigt och det vill vi moderater såklart prioritera, meddelar Johan O Swanstein (M) Bjärepartiet Det här måste vi titta på. Det är sannolikt den av NSVA utarbetade taxan som Kf antog som kraftigt orsakar fördyringar genom att bland annat arealen på fastigheten kraftigt påverkar avgiften. Exemplet vi ser här pekar på en orimlig höjning. Vi bör snarast analysera avgiften och hur den slår för idrottsföreningarna, med-

delar Bo Wendt (BP) Socialdemokraterna Vi kommer att ge bifall till motionen. Föreningslivet gör en stor och viktig insats för våra barn och unga. Därför är det angeläget att finna lösningar på ”vattenproblemet”. Kanske kan en tänkbar lösning kan vara Green Eco Shower, vattensparande duschar, som kraftigt reducerar vattenförbrukningen, meddelar Ingela Stefansson (S) Liberalerna Det är angeläget att vi i politiken tar tag i detta så fort som

möjligt. Våra ungdomsföreningar gör ett fantastiskt arbete och vi måste ge dem rimliga ekonomiska villkor för att bedriva sin verksamhet. Ett ökat stöd till föreningarna ger så mycket tillbaka i bra och innehållsrik barn- och ungdomsverksamhet. Jag hoppas att denna motion får ett snabbspår, meddelar Thomas Andersson (L) Även de övriga partier som är representerade i Kommunfullmäktige (MP och SD) har fått möjligheten att svara men inte gjort så. Peter Jakobsson


5

Söndag 15 oktober

"DET ÄR MYCKET BIL" Suzuki Vitara S Allgrip 4x4

n årde G å ap

rn

ike But 0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

59:-

kg

Ryggbiff

249:-

kg

Veckans ost! Smoked Cheddar

Bränneboskinka

Samsö

Färsk sidfläsk (hel bit)

79:-

kg

Primadonna

109:-

17:90:-

hg

14:90:-

hg

ärtsoppa varje torsdag

32:-/hg

Priserna gäller 16/10-21/10 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen Vi stödjer

Nu startar vi Läsecirkel 2017/18 – vårt bibliotek med eget urval – 70 spännande och aktuella titlar till oslagbara lånevillkor! Bli medlem i dag, låna, läs och byt böcker så ofta du vill – en av böckerna får du behålla. Välkommen i lånekarusellen än en gång alltså, satsa 389:-, låna mer och bli flera upplevelser rikare!

00:-

25.9

ligt Otro ant! s n me ALLTID FULLUTRUSTAD

SUZUKI ÄR TILLBAKA I LAHOLM!

Gäller v.42

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Låna mer, bli rikare!

(ord.pris 225.400:-)

RA

SPA

En rökt cheddar från England. God att smälta på din hamburgare och varför inte som tilltugg till en god öl!

SOPPOR mån-tors

kg

Amorin

NU 199.500:-

#

HONDA & SUZUKI

0430-369000

www.laholmsbilaffar.se

OfficiellPartnerAv smarta konsumenter.

Spara både tid och pengar! Boka hembesök - hemleverans - installation och bortforsling av dina vitvaror. Enkelt och lätt.

CATHRINE

CARINA

JOHAN följ oss gärna:

Köpmansgatan 12, 269 35 Båstad. Tel 0431-700 01. info@bjarebokhandel.se www.bjarebokhandel.se Öppet måndag–fredag 10 –18 och lördag 10–14.

Stenhusvägen 13a | Tel: 0431- 185 00 | bastad@elon.se Måndag-Fredag 10-18, lördag 10-14

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

Alla helgons dag 4/11 har vi öppet som vanligt i Grevie 09-14. Välkomna!

VAR FÖRBEREDD INFÖR VÅREN

VINTERSERVICE NU ÄR DET DAGS ATT PYSSLA OM DINA HUSQVARNAMASKINER EFTER EN TUFF SÄSONG. VÄLKOMMEN!

GRAVDEKORATIONER Olika sorter

Från 99:-

ÅTERFÖRSÄLJARENS ADRESS

GRAVLYKTA

179:BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 171016-171104

GRAVLJUS

9:Mån-Fre 09-18 Lördag 09-14 0431-366200 www.bjarekvarn.se Vi reserverar oss för slutförsäljning

EN SERVICE ÖKAR LIVSLÄNGDEN PÅ DIN MASKIN OCH MINSKAR RISKEN FÖR DRIFTSTOPP UNDER SÄSONGEN.

INKL. MOMS


6 NYHETER

Söndag 15 oktober

Vardagsekonomi med årskurs åtta Bjärebor positiva till att beställa DNA-märkningskit BJÄRE. Vid sex tillfällen har kommunen tillsammans med polisen, Swedbank, Stiftelsen Gripen och SmartWater haft informationsträffar på olika platser på Bjäre. Där har det informerats om läget med inbrotten och vad man kan göra för att skydda sig. Ett bra skydd är att DNA-märka sina ägodelar. Bjärebor har möjlighet att köpa MärkDNA som subventionerats av Stiftelsen Gripen. Dessa kitten såldes även på informationsträffarna.

– Summerar vi våra informationstillfällen så har vi totalt haft 675 besökare. Vi visste att frågan var angelägen men att det skulle vara såhär stort intresse det trodde vi inte, berättar Markus Arvidsson från Swedbank. Totalt är nu över 800 DNA-märkningspaket sålda i Båstad sedan projektstarten. Logiken är enkel. Ju fler vi är som märker våra ägodelar med DNA märkning desto mindre attraktiv blir vår kommun för inbrottstjuvarna.

Åttondeklassarna på Förslövs skola var nöjda med Swedbanks lektion i ekonomi.

Foto: Peter Jakobsson

Kommunen måste redovisa åtgärdsplan för Malenbadet BÅSTAD. Under sommaren har det kommit klagomål på städning och skicket på omklädningsrummen på Malenbadet. Efter det har anläggningen storstädats men vid inspektion från Miljö- och hälsoskyddsinspektör konstaterades brister på de slitna lokalerna och de konstaterar: ”Verksamheten är öppen mellan slutet på maj till slutet på augusti. Under den perioden har verksamheten ca 35 - 40 000 besökande. Utökad

städning bedöms inte som tillräckligt för att hålla god hygieniskstandard. Anläggningen är hårt belastad och slitaget stort. Omklädningsrum med tillhörande dusch, toaletter och bastu behöver upprustas.” Nu har Myndighetsnämnden beslutat att med stöd av miljöbalken förelägga Kommunstyrelsen i Båstads kommun att redovisa en åtgärdsplan med tidsplan för hur och när bristerna skall avhjälpas.

FÖRSLÖV. Under en vecka hade eleverna i årskurs åtta ett arbetslivstema som innebar att företag och personer besökte skolan och berättade om sina roller. Under veckan gjorde även eleverna företagsbesök vilket resulterade i en Framtidsmässa där eleverna presenterade företag från Bjäre. En av punkterna på schemat under veckan var Ekonomi. Det var Swedbank som var ute och pratade om vardagsekonomi med åttondeklassarna i ett projekt tillsammans med Stiftelsen Gripen. – Vi pratade om vardagsekonomi och berättade om olika typer av erbjudande som ungdomar kan ställas för så som SMS-lån och snabblån. Vi pratade även om Bank ID, olika bankdosor och Swish, be-

rättar Viktoria Ottosson-Levin, från Swedbank, som höll i informationen tillsammans med kollegan Hanna Larsson. Under en dag var de på Strandängsskolan och höll informationen för fyra klasser och nästa dag var det fyra klasser på Förslövs skola. – Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss av eleverna på högstadiet men de var väldigt trevliga och artiga vilket var väldigt positivt. Vid flertalet tillfällen var det elever som spontant kom fram till oss efter och tackade så mycket och tyckte det var bra och sa att de hade lärt sig mycket, säger Hanna Larsson. Idag är personer mellan 18 och 25 år den största gruppen hos Kronofogden så därför är det viktigt att förbereda och informera ungdomarna på

vad de ska tänka på för att ha en ordnad ekonomi och slippa problem i framtiden. – Vi lärde oss om räntor och att det kan gå snabbt att få ett snabblån men räntan är så hög så det blir väldigt dyrt att betala tillbaka. De kanske säger att det är gratis men sen kommer det massa kostnader och det blir dyrt. Nu vet vi att det är säkrare att ta ett lån på en stor bank. Bra att vi får information om hur man ska förhålla sig till pengar, säger Hanna Göransson som lyssnat och tagit till sig av det hon fick lära sig. Åttaklassarna på Förslövs skola berättar att de flesta av dem har både betalkort och Swish som de hanterar utan problem. Behövs då kontanter enligt 13-åringar? – Både ja och nej. De är jobbiga att bära runt på men be-

Foto: Peter Jakobsson

ARBETSLIVSTEMA Under en vecka har åttondeklassare på Bjäre haft arbetslivstema och en av punkterna var ekonomi. hövs på många ställen, det är många som inte tar kort eller Swish, säger Max Nygren. Morgan Colliander, SO-lärare på Förslövsskola, var positiv till dagen. – Jag tycker detta har varit givande för eleverna, de lär sig en hel del om sånt som de kan ha nytta av i framtiden när de ska hantera sin egen ekonomi och skaffa jobb. Temaveckan ger eleverna en inblick i vuxenvärlden med allt vad det innebär med ekonomiskt ansvar, berättar Morgan. Peter Jakobsson

Liberalerna beklagar BPs nedskärningar BJÄRE. Liberalerna tycker att det är beklagligt att Bo Wendt inte ser de negativa effekterna av Bjärepartiets miljonnerdragningar på brottsförebyggande- och säkerhetsarbete i kommunen och reagerar starkt på Bjärepartiets och Bo Wendts uttalanden om att dessa inte behövs. Foto: Peter Jakobsson

Thomas Andersson ser allvarligt på de nedskärningar som Bjärepartiet gjort som påverkar det brottsförebyggande arbetet.

Andemeningen i Liberalernas motion om Säkerhets- och brottsförebyggande arbetet

i kommunen är att kommunen bland annat ska stödja och stötta frivilliginsatserna för ökad säkerhet i samhället såsom grannsamverkare, nattvandrare, polisvolontärer med mera. De vill även att kommunens alla delar samverkar för att långsiktigt skapa ett tryggare samhälle. – Det är beklagligt att tjänsten som arbetade med säkerhet och krishantering sparats bort med tanke på att riskerna för hot, sabotage och kriser av olika slag ökar i samhället.

Det är också beklagligt att två fältsekreterare sparats bort. Deras uppgifter är bland annat att röra sig ute i samhället där ungdomar vistas på kvällar och nätter. Vi ser alla tendenser till ökad ungdomskriminalitet ute i samhället. Det är viktigt att stämma i bäcken och inte låta dessa ungdomar osedda och ostörda hålla på att göra inbrott och skadegörelse, säger Thomas Andersson (L) Peter Jakobsson


NYHETER 7

Söndag 15 oktober

SEB stänger sitt bankkontor i Båstad Anledningen till stängningen av kontoret är en anpassning till dagens kundbeteende enligt banken. – Vi ser ett förändrat grundbeteende hos våra kunder där fler och fler väljer att träffa oss i våra digitala kanaler via mobilappen, internet och telefonbanken. Nu ser vi att antalet besökare på våra kontor minskar, berättar Veine Svensson, Regionchef Region Syd på SEB. All personal från kontoret i Båstad kommer flytta med till Ängelholm så någon större besparing rent ekonomiskt blir det inte för banken. – Vi gör inte detta av kost-

nadsskäl. Kan inte nog betona att vi gör detta av skälet att kundbeteendet ändras. All personal finns kvar så alla kunder kommer behålla sina personliga bankkontakter, meddelar Veine vidare. Vår vision är att kontoret i Ängelholm ska upplevas som en stor rådgivarenhet där vi kan erbjuda hög kvalitet i vår rådgivning med fler medarbetare och bättre öppettider än vi kunnat ha i Båstad.

”Det här är en del i de långsiktiga trenderna som vi nu ser håller på att hända.” De kunder som har värdefack hos banken i Båstad kommer bli direkt berörda då dessa måste tömmas i samband med

stängningen. Några värdefack hos banken i Ängelholm kan kunderna dock inte få. – Vi kommer kunna erbjuda värdefack via en extern samarbetspartner. Efter det att vi stänger i Båstad kommer våra kunder ha ytterligare en månad på sig att tömma facken, berättar Veine.

En del kunder och då företrädelsevis äldre vill kunna gå in på banken för att träffa sin bankkontakt. Dessa får nu åka en bit när banken flyttar från orten. – Det här är en del i de långsiktiga trenderna som vi nu ser håller på att hända. Vår ambition är att anpassa oss till dessa och fortsätta kunna ge en bra service till våra kunder, avslutar Veine Svensson. Om Bankomaten utanför kontoret på Köpmansgatan kommer finnas kvar efter stängningen kan inte banken svara på då det är Bankomatbolaget AB som sköter denna. Foto: Peter Jakobsson Peter Jakobsson

Den 1 december blir Båstad en bankkontor fattigare när SEB stänger.

DAGS ATT TA IN

Erbjudandet gäller på ord. priser t. o.m. 30/9, 2017. Kan ej kombineras med andra rabatter.

BÅSTAD. I lokalen bakom gubben med geten på Köpmansgatan har SEB haft sitt kontor under många år. Nu meddelar SEB att de ska stänga kontoret i Båstad. Den första december stängs kontoret och banken hänvisar kunderna till sitt kontor på Storgatan i Ängelholm.

Peter Jakobsson

20-70% RABATT

PÅ ALLA MÖBLER OCH INREDNINGSDETALJER I BUTIKEN! - GLÖM INTE anmäla dig till våra Inspirationskvällar,

ÄNGELHOLM 25/10 KL 19.00 Anmäl er på butiken@farghusetangelholm.se HELSINGBORG 26/10 KL 19.00 Anmäl er på berga@colorama.se senast 23/10 Ängelholm, Hugingatan 5. Tel 0431-44 55 90 Öppet: M-F 7-18, L 10-15, S 11-15 Berga Helsingborg, Garnisonsgatan 17. Tel 042-20 43 70 Öppet: M-F 7-18, L 10-15, S 11-15

www.colorama.se


8 SPORTEN - presenteras av

Söndag 15 oktober

Tillförsikt trots Rögles svaga säsongsinledning HOCKEY. Rögles tredje raka säsong i SHL skulle bli vintern då laget på allvar började blanda sig i slutspelsdramatiken. Efter en säsongsinledning som närmast kan beskrivas som en totalkrasch är det många som undrar hur det står till i Rögle BK och hur klubben ska reda ut det här. – Ambitionen inför säsongen var topp tio och det blir det, svarar Rögleanfallaren Daniel Widing när Bjäre Nu undrar hur säsongen ska sluta efter den miserabla inledningen på SHL-spelet. Rögles öppning har inte bara varit poängfattig utan det som oroar mest är kanske att laget släpper in mängder av mål och i långa stycken har sett bleka, håglösa och oorganiserade ut i sitt spel. En ljusning syntes i hemmaderbyt mot Malmö där Rögle kunde vinna med 8-7 efter förlängningsspel men några dagar senare var ”villrådiga” Rögle tillbaka i tvärtorsken mot Djurgården hemma i Lindab Arena, 2-6. Olycksfåglarna kraxar och avgångskraven mot tränaren Anders Eldebrink, sportchefen Anders ”Masken” Carlsson, spelarimporter, busschauffören och nötsteken i arenarestaurangen har kommit allt tätare och osakligare, trots att SHL-säsongen inte

Kullabygdens DFF Hittarps IK Älmhults IF Laholms FK Eskilsminne DFF Västra Karups IF Kvibille BK IF Centern Röke IF Trönninge IF FC Hessleholm Billesholms IK

22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22 22

41 43 22 25 28 6 4 1 -26 -27 -48 -69

55 50 42 39 38 31 29 29 21 20 11 8

ens är en månad gammal. Prövade supportrar sliter sitt allt tunnare hår och konstaterar att Rögle BK och total harmoni är två storheter som sällan är särskilt kompatibla. Mitt i stormens öga står en spelartrupp och försöker få ordning på grejorna. Inte minst rutinerade anfallaren Daniel Widing som är tillbaka på isen efter förra säsongens svåra knäskada. Widing beskriver därför de senaste veckorna med dubbel måttstock. – Tudelad känsla. För egen del är det kul att vara igång och få spela ishockey igen efter den långa frånvaron. Lagmässigt är det såklart jobbigt när vi fått den här tunga start som vi fått. I vilka delar har ni framförallt saker att jobba på? Det defensiva spelet som inte bara handlar om spelet i egen zon utan det gäller över hela banan när vi inte har ett puckinnehav. Vi måste börja lita på varandra att alla gör rätt saker. Hade ni behövt fler tuffa träningsmatcher på försäsongen? Nej, det har inget med det att göra. Vi hade en bra mix av träningsmotstånd. Hur skulle du beskriva stämningen i truppen? Stämningen är god ändå. Känslan är att det fortfarande är tidigt på säsongen och det

Foto: Lasse Mauritzson

Rögles Danel Widing tror på sitt Rögle trots säsongens mardrömsstart.

finns tid att rätta till saker. Alla vill göra rätt. Hittar du den där riktigt goa ”kriga-för-klubbmärket-känslan” i omklädningsrummet? Med de karaktärer vi har i laget så finns det en stark vilja och engagemang för att vinna varje kväll.

Du med din gedigna erfarenhet och meritlista har ju varit med om tuffa perioder förr, vad är det för små detaljer, små steg man måste börja fixa med för att det ska vända? Det handlar om att fortfarande tro på det vi har börjat på och inte gå ifrån det vi sagt och tränat på. Vi måste ge

varandra energi varje dag när vi kommer ner till träningen. Vad är det jobbigaste i situationen? Det jobbigaste är att inte vinna matcher och att inte få spelet vi vill ha att fungera för tillfället. Självklart är det tråkigt för alla runtomkring som engagerar sig i Rögle BK

på ett eller annat sätt och att vi inte kan leva upp till våra förväntningar men om vi går runt och tänker på det så blir det inte bättre. Hur slutar säsongen för Rögle? Vi har satt topp tio som mål och det blir det. Roger Bengtsson

VKIFs damer avrundade snyggt

VKIFs herrar ut i kvalet till fyran

FOTBOLL. Västra Karups damlag avslutade säsongen i division 2 med en bortavinst mot Billesholm, 2-1. VKIF inledde matchen bra och efter 22 minuter satte Julia Bengtsson 1-0 för grön-vitt. VKIF gick dock ner i spelkvalitet efter målet och tabelljumbon och redan nedflyttningsklara Billesholm bjöds in i händelserna.

FOTBOLL. Det ville sig inte för Västra Karups herrlag i kvalet till nästa års division 4. Första matchen mot Limhamns FF slutade 5-3 till Limhamn, men för VKIF räckte det att vinna med 2-0 i returen hemma för att vara vidare. Och laget var så nära att lyckas. På en regntung, snudd på gyttjig hemmamatta i Karup hade man 0-0 i paus trots en man utvisad och mängder

Västra Karups ledning stod

Vi kan våra gator

sig till en dryg kvart före slutet då Marie Schön i VKIF fick på en riktig pärla och satte 2-0 i högra krysset på hemmalagets mål. I matchens absoluta slutsekunder gjorde Billesholm sitt reduceringsmål. Trepoängaren innebar att VKIF klev upp på den övre halvan av sluttabellen, ett mycket bra facit efter lagets första säsong i den nya regionaliserade division 2-serien.

av skador på en rad nyckelspelare. När Oskar Nilsson satte 1-0 i mitten på andra behövdes bara ett mål till för att Karup skulle vara vidare. Och chanserna saknades inte. Frilägen, stolpskott och avslut från nära håll, men bollen ville inte in för VKIF. – Vi ska trots allt vara mycket stolta över den insats vi gör, vi gav oss själva chansen, menade tränaren Sven-Bertil Bergström efteråt.

! T L Å S T U L NÄSTAN S Vi söker nya uppdrag. Kontakta oss för kostnadsfri värdering.


9

Söndag 15 oktober

Du hittar veckans lunchmenyer på

Båstad Carl Johan Bernadotte

bjarelunchen.se Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Margretetorp Gästgifvaregård

RE

ÄT O

G

Torekov Hotel

Ä

Sand’s Bakficka Torekovs Golfklubb

UNCHE EL

SE • N.

Pensionat Enehall

• BJA R

Mat & Möten

T T PÅ BJ

Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män

TACK! Ett stort tack till alla er som besökte vår Superfrukost med Johan Staël von Holstein

Äppelgårdens Golfklubb

ÄT GOTT PÅ BJÄRE! Papas julbord PRINT.pdf

1

2017-10-08

MINDFUL SELF-COMPASSION 8 VECKORS KURS Stressad? Stark inre kritisk röst? Vill du hitta en vänligare ton mot dig själv och hantera stress bättre? Nu erbjuder jag, Pake Hall, en kurs på 8 veckor i självmedkänsla med mindfulness som grund. Start: 30/10 kl 18.00-20.45 | Plats: Yogalito, Köpmansgatan 96, Båstad | Anmälan: info@pakehall.com | Info: www. pakehall.com

12:05

HÄRLIGT HEMLAGAT JULBORD DUKAR VI UPP DEN

6-9 DECEMBER

C

M

Y

CM

MY

Pris: 425 kr inkl. välkomstglögg och tilltugg Endast 45 platser per kväll så skynda att boka på info@verandabastad.se

CY

CMY

K

JULBORD 24 nov - 16 dec klassiskt, hemlagat och pyntat med moderna vegetariska rätter.

Strandpromenaden 108 vid Malenbadet i Båstad | 0431-752 21 www.verandabastad.se | info@verandabastad.se | www.facebook.com/verandabastad

För kontakt, bokning och info www.papas.nu

BILSEMESTER MED

Kom ihåg reskoden:

Som läsare av Bjäre NU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Se Lübecks världsarv Julmarknad i Lübeck 27/11-29/12 2017

stelseSe flera vi er på et h ig jl ö m s.nu ay yd happ

Hotel Hanseatischer Hof ★★★★ i Nordtyskland Upplev den klassiska julmarknaden i den charmiga medeltidsstaden Lübeck och bo på hotell med wellness och pool. Fina möjligheter året runt för att besöka andra stora sevärdheter vid den tyska Östersjökusten. Ankomst: Valfri t.o.m. 19/12 2017 samt 2/1-13/8 2018.

Pris per person i dubbelrum

1.949:-

Upplev Skagens ljus

Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 1.249:-.

Pris per person i dubbelrum

1.349:-

3 nätter Pris utan reskod 1.599:tters . kl in 1 x 3-rä 9: 94 1. g da • 2 övernattningar mid

Pris utan reskod 2.099:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 1 x 3-rätters middag • 1 välkomstdrink • Badrock på rummet • Parkering i p-garage • 10 % rabatt på wellnessbehandlingar

BJARENU

• 2 x frukostbuffé • 1 x 3-rätters middag på Restaurant Holger

Color Hotel Skagen ★★★★ i Danmark Besök Danmarks nordligaste punkt och se den världsberömda konsten på Skagens Museum (2,5 km) och upplev stämningen på hamnen (2 km). Ankomst: Valfri t.o.m. 15/12 2017 samt 23/3-25/6 2018.

Beställ på: www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

På lördagar 25/11-9/12 kan middagen bytas ut mot hotellets danska julbuffé. Color Hotel Ska

gen

Barnrabatt 1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år: Pris 1.049:-.

Öppet vardagar kl. 8-17.

Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Teknisk arrangör:


10 NYHETER

Söndag 15 oktober

Båstads företagsklimat måste bli betydligt bättre

VECKA I DIN ING PÅ BJÄRE – VARJE

2017 | DIN NYHETSTIDN

körglädje t MOTOR Praktisk Alfa Romeo med nya Giulia försöker ALFA ROMEO. Med NÄRINGSLIV Bra företagsklima passion med ett mer så mår företagen väl att blanda kärlek och företagsklimat att inflyttBJÄRE. Med ett bra Då finns förutsättningar det blir och och växer och anställer. ökar förhoppningsvis ningen ökar, skattebasen vård och omsorg, det kommer till skola, SID 12 mer att fördela när i kommunen. något som gagnar alla

konststycket Designen pratar vilket de lyckas med. med perfekt praktiskt bilägande och köregenskaperna SID 10 utan tvekan italienska att vara en familjebil. viktbalans är bra för

Spännande läsning om BurensvikDagshög

Gösta Löfström

SÖNDAG 13 AUGUSTI 2017 SÖNDAG 20 | DIN NYHETS AUGUSTI 2017 SÖNDAG 27 TIDNING PÅ AUGUSTI 2017 | DIN NYHETS HÅLLBARHET BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ | DIN NYHETS Gränslösa möten BREVLÅDABÅSTAD. Konferensen NÄRINGSLIV VECKA I DIN BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ A Sustainable NATUR Flytt BREVLÅ 300 deltagare BJÄRE – VARJE BJÄRE. VECKA I SPORTE Tomorrow DAUnder sommarenUnga testar idéer N Kampanj till Båstad, av vandring DIN Skåne proffs som samt en spännande lockade TROENTORP/K SPORT Populär BREVLÅ mot doping BJÄRE. deltog fyrtio VECKA I DIN stad, Höganäs, delade sina sled NÖSEN. I ett ungdomar från DA är mix av kunskaper inom Ängelholm hetsfrågor. SAMHÄLLE BREVLÅDA brev till Båstad fotbollsskola sidrottsförbund först ut i en antidopingkam Bå- FÖRSLÖV. UngDrive där och Örkelljunga Medverkade globala hållbar- frågan om det är rätt Har du et ungdomar kommun lyfts gjorde bland Förslövs IFs Stora invester feldt och H.K.H att en enskilds en ändring av Med information och Dopingkommissionen panj som Rik- BJÄRE. tag under sommarlovet. har chans att driva i konceptet ten på annat Fredrik Du har väl skapen intresse kan Prinsessan befintliga vandringsleder Båstads kommun höstsäsongen. fotbollsskola markerar ingar som främsta Rein- Frågan nu lanserar. sitt eget föreSofia. påverka koll på FNs UngDrive alltid inspirerande vapen hoppas I år fick de står rör en bit av domarna som av högsta kvalitet. Läs doping och dagar för deltagarna. startade i juni med 55 fotbollstokiga starSID 4 turbetesmark man öka kun- teringar som har en avgörandeinför stora fastighetsinves Skåneleden deltog i arrangemange på inte missat inom denkring fem målvaktslegen som idag går skola 17 hållbarskånska idrotten. så sätt få ned antalet betydelse för och på små t också besök unggenom nadin lokala dar. Den förre fuskare och och förskola. Att dessa SID 10 Möller bruksvägar. framtidens av en baseras på genomarbetad landslagsmålv höll i träningar en tydlig SID 6 våra bokSID 8 hållbart hetsmål? e analyser och skrev autografer. akten Janne är en förutsättning målbild nyhetstidning genomförande . för ett SID 8 på nätet! tips? SID 4 2017 2017

SPORT. Grevie bollsskola har GIKs fotlegat nere i ett antal år, men åyeruppstod i sommar. – Vi måste försöka fånga upp barn och som vill spela ungdomar fotboll och röra på sig, mycket av klubbens framtid det, säger Greviehänger på domsansvarige GIKs ung, Andreas Söderkvist.

BÅSTAD. Under tennisveckett av orna auktionerades signerat Mats Wilanders tennisracket ut. Slutbudet och blev 70 000 kronor Wisumman gick till Mats SID 4 landers Foundation.

Siniakova Grattis erar tennisveckorna Vi summ

Handla online

Svensk su de hem VM-guldet rfa i Båstad BjäreBJÄRE. Tempot på ner sig halvön börjar lugna och många sommargäster I detta har börjat fara hem. hittar numret av Bjäre NU sommadu ett kollage över SID 8 ren olika aktiviteter.

/kg

Blandfärs

5:-

/st

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15,

Båstad | 0431-703 01

Ditt lokala bageri & konditori i Boarp

Bjärehalvöns

vägen 225 0431-733 61/www.pakanelen.se|Italienska håll dig uppdaterad: facebook.com/PaKanelen Gilla oss på Facebook och 07.30-15.00|söndag vilodag Öppet: måndag-fredag 07.30-18.00|lördag

Båstad | Torekov

| Mallorca |

r förnyelse

96 i Båstad

Veteranarfl besök på Bjyg på äre SID 12

MOTOR. Fords senaste exportvara har fått namnet Edge. det vassa Den är välbyggd och väluppfostrad, men lite mer hade inte skadat. ”Hellfire”

Handla online SID 10

Båstad

| info@nkfast.se

| 0431-37 10

39

SPORT. Centercourten har varit full med ungdomar som tävlat i junior-SM den senaste veckan. för 14-åringar I klassen Borg sin första vann Leo Läs en intervju stora titel. med honom här i Bjäre NU. SID 9

BÅSTAD. En av fastighetsaffär de större erna på senare år i Båstad genomfördes nyligen Båstad, Borgen när Hotell ka Glassbaren och Dansbytte ägare. Bjäre NU har pratat med den nye ägaren. SID 4

”Det finns inget viktigare ord i dag än tillsammans” SID 6

Douaa led Min kropp,er projektet min hälsa

BÅSTAD. Shaam på Lyckantorget Gatukök i Båstad totalförstördes i en brand. När räddningstjäns dit var matvagnenten kom redan övertänd och gick inte att rädda. Polisen utreder just nu vad som hänt. SID 4

på icabastad.se Handla online på icab

VILL DU HA FEST MÅSTE DU BJUD I BUTIKEN? DÅ A IN KUNDERNA för alla företag ! - ring oss på 792 00 så berättar

astad.se

Båstad

5:-

Vi har annonser

No1 - Vi skapa Köpmansgatan

SID 8

”De kläder vi säljer är en ledig stil där det går att anpassa och välja det man gillar.”

Båstad

4990

Wienerbröd

Stationen Nära Dig!

”Under sommarens hektiska veckor är vi alla en del i ett stort pussel där allt räknas” SID 2

Handla online på icabastad.se på icabastad.se

ppet arö r 8-21 Sommdaga alla

2017

AT T T I D ÄR L YX

LÄS TIDIGARE NUMMER ONLINE PÅ BJARENU.SE

SÖNDAG 6 AUGUSTI

förbättra företagsklimatet och de har en bra dialog med företagen i kommunen.

retagarnas frågor på allvar och som engagerar sig i arbetet med att förbättra villkoren för företagen. De arbetar strategiskt och långsiktigt med att

Krävs långsiktigt strategiskt arbete Rolf Elmér, som är Svenskt Näringslivs regionchef i Skåne säger att de kommuner som ligger i toppen och som klättrar kännetecknas av att de har en politisk ledning som tar fö-

DÄRFÖ R

Vad som behöver göras för att Båstad ska bli attraktivare för företagande är uppenbart. Kommunen och ingen annan äger de frågor som betygsätts allra lägst av det lokala näringslivet. Ansvaret för den mångåriga dåliga placeringen på rankinglistan bärs av många kommunledningar, men det är den nuvarande och kommande som måste ta ansvar för en radikal förbättring.

AT T T I D ÄR L YX

I statistikdelen motiverar marknadsförsörjningen en plats 162, inte heller det så imponerande. Det handlar om hur stor del av hushållens inkomster som kommer från privat verksamhet. Närbesläktad är frågan om entreprenader, alltså kommunens benägenhet att lägga ut uppdrag på privata aktörer, plats 75 – så där.

Svenskt Näringsliv presenterade nyligen årets kommunranking och Båstads kommun rankades på plats 16 av Skånes 33 kommuner.

DÄRFÖ R

Kommunen äger de avgörande frågorna I enkäten bland företagen får kommunens tjänstemäns attityder till företagande plats 254, alltså bland de sämsta i hela landet. Och kommunpolitikernas attityder renderar plats 248, inte mycket bättre. Kommunens tillämpning av lagar och regler plats 228, servicen till företag plats 150. Det är dessa faktorer som drar ner slutresultatet mest.

AT T T I D ÄR L YX

I ärlighetens namn ska påpekas att placeringarna gäller i förhållande till andra kommuner. En kommun måste inte ha blivit sämre i praktiken för att den rasat ett år. Placeringen kan bero på att andra blivit bättre.

Allmänhetens attityder till företagande placerar Båstad på plats 33, medias attityder på plats 61, tillgång till kompetens plats 66, tele- och it-nät plats 91 för att ta de bästa.

DÄRFÖ R

Lång tid under plats 100 Båstad har under lång följd av år legat längre ner än på hundrade plats, med ett par undantag och detta samtidigt som närliggande andra mindre kommuner placerat sig betydligt bättre. Eller vad sägs om jämförelsen att Båstad intar plats 117 medan man på andra sidan Skälderviken hittar Höganäs med en hedrande 7:e plats i riket och på andra sidan Laholmsbukten hittar Laholm på 29:e plats.

Låt oss börja med vad som anses bäst för företagen i Båstad. Företagens värdering av vägnät, tåg- och flyg lyfter Båstad till en imponerande plats 12 i riket. Förbättringen kom redan förra året, ett lyft från plats 142 till 10, och speglar naturligtvis värderingen av den kraftigt förbättrade tågtrafiken med färdigställandet av tunneln genom Hallandsås.

LY X AT T T I D Ä R

Syftet med rankingen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. Till två tredjedelar bygger rankingen på en enkät till företagen och ytterligare en tredjedel är statistik från SCB och UC med relevans för företagandet.

Men varje kommun borde anstränga sig för att bli bättre och placera sig bättre. Båstad har förvisso sett ett antal viktiga företag ta konsekvensen av sitt missnöje med företagsklimatet.

DÄRFÖR

BJÄRE. Båstad tappade ytterligare tio placeringar när Svenskt Näringsliv nyligen presenterade årets kommunranking med avseende på företagsklimat. Plats 117 bland landets 290 kommuner duger inte, knappast heller plats 16 av Skånes 33 kommuner. Men vad som behöver göras är uppenbart. Kommunen äger de faktorer som måste förbättras.

/st

Wienerbröd

vi mer!

Välkommen in

Köpmansgatan

till oss!

15, Båstad |

0431-703 01

Bjärehalvöns Båstad | Torekov

| Mallorca |

No1 - Vi skapa

r förnyelse

Köpmansgatan

96 i Båstad

| info@nkfast.se

| 0431-37 10

39

”Viktigast med träninge n är att det ska vara roligt och att alla ska kunna vara med” SID 12

BÅSTAD. Under har det riktats sommaren kritik mot Malenbadet gällande brister i städningen, främst i omklädningsru m, duschar och bastu. Den eftersatta städningen beror på kommunikationsbr ist. SID 6

Båstad


11

Söndag 15 oktober

LOKAL UTHYRES

BÅSTADHEM

Lokal på ca 270 kvm med bland annat inomhuspool uthyres från 1 januari 2018.

Kan anpassas efter behov för exempelvis frisör, massage, fotvård eller liknande verksamhet. Då lokalen gränsar till ett Trygghetsboende ser vi gärna att verksamheten kompletterar detta.

v.42

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

NYMALD NÖTFÄRS

99kr

GAMMELDAGS KOTLETT Svenskt kött

69kr

BJÄRESKINKA

20kr

HEMLAGAD ROSTBIFF Svenskt kött

25kr

WIENERKORV

99kr

Limousin

Heberleins

Heberleins

/kg

/kg

/hg /hg

/kg

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGAD MAT I DELIKATESSEN. NU ÄR DET DAGS ATT BESTÄLLA GÅSMIDDAG! Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

FÖRFESTEN 3/10

med Brandsta City Släckers & Stand Up

ÖLFESTIVALEN 4/10 med McNightmares Mer info & biljetter på bastadbryggeri.se

Ä

RE

SE • N.

För mer information kontakta oss på Båstadhem 0431-750 30 | info@bastad.se | www.bastadhem.se

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

O

G

BÅSTADHEM

UNCHE EL

ÄT

bjarelunchen.se

• BJA R

Du hittar veckans lunchmenyer på

T T PÅ BJ

Bjäre Golfklubb Två Män Hotel Riviera Strand Margretetorp Gästgifvaregård Mat & Möten Pensionat Enehall Sands backficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan Restaurang Sand Äppelgårdens Golfklubb


12 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 15 oktober

Politiker åkte på företagssafari BJÄRE. Den 5 oktober begav sig politikerna i Kommunstyrelsen ut på Företagssafari runt om på Bjärehalvön. Företagssafarin är en heldagsutflykt med buss då deltagarna besöker, inspireras och lär sig av företagare och verksamheter som finns på Bjäre. Under denna dag besöktes Beslag Design AB, Väderöbåtarna, Bjärekraft och Lindegrens.

Elevernas egen företagarmässa BÅSTAD. Fredagen den 6 oktober höll eleverna i årskurs 8 på Förslövs skola och Strandängsskolan i Båstad en mässa på biblioteket och på kunskapscentrum Agardh där de presenterade det lokala näringslivet i Båstads kommun. Till mässan bjöds allmänhet-

en, företag, skolor och föräldrar in till att besöka den så kallade ”Framtidssafari 2017”. Mässan är ett avslutande arbete efter att eleverna under en vecka har arbetat med arbetslivstema samt att eleverna har gjort studiebesök på totalt cirka 35 olika företag.

FÖRETAGSBESÖK NYA MEDLEMMAR Båstad Turism & Näringsliv har besökt: byCecilia, Bjäre Bokhandel, ELON Entré Båstad, Made in Båstad, Apelrydsskolan, Spirit Event, Båstad Lager & Logistik, Beslag Design, Väderöbåtarna, Bjäre Kraft, Lindegrens och Lindab Steel VI hälsar Witec Sweden, JES Buggy Service, Clippet AB, BOM 360, Starling Heights, BJAIR AB, Bjäre Glass & Chokladfabrik och ELON Entré Båstad varmt välkomna som nya medlemmar i Båstad Turism & Näringsliv. Vill du också bli en del av Båstad Turism & Näringsliv? Kontakta Jeanette på naringsliv@bastad.com

BJÄRE. Månadens näringslivsfrukost gästade Lindab och deltagarna fick möjlighet att lära sig mer om Båstads kommuns störtsta privata arbetsgivare.

Vill du veta mer eller ha hjälp, kontakta Gunilla Svensson på Båstad Turism & Näringsliv på 0431-75045, bokning@ bastad.com

Ingela Stefansson SOCIALDEMOKRATERNA Att få förmånen att höra företagarna och entreprenörerna berätta om sin verksamhet och framtidsplaner är ett privilegium. Det känns viktigt att kunna försöka hjälpa till att lösa eventuella problem och hinder som företagen kan ha.

Thomas Andersson LIBERALERNA a) Att förstå företagets villkor. b) Att få se mångfalden i företagsutbudet. c) Lyssna på företagarnas syn på Båstads kommun och den service vi ger. d) att uppmärksamma företagare och visa vårt intresse.

för vilka kanaler och globala plattformar vi ska ta kommando över.

Syftet med företagsbesöken är att bygga relationer samt öka kunskapen och förståel-

Målet med framtidssafari är att skapa en bra dialog mellan kommun och näringsliv, förbättra företagsklimatet samt att främja tillväxt och utveckling. Karin Bengtsson

Näringslivsfrukost flyttade in på Lindab Lindabs historia sträcker sig över 50 år tillbaka i tiden, från en liten tunnplåtsverkstad till att sedan dess expanderat världen över med representation på mer än 125 platser i 31 länder. Lindab är ett av tre börsbolag i Båstad och kommunens största privata arbetsgivare. Under en av Båstad Turism & Näringslivs välbesökta Näringslivsfrukost den 6 oktober gästade mötet Lindab och deltagarna fick möjlighet att lära känna koncernen ytterligare. Fredrik Liedholm berättade om företagets verksamhet, hållbarhetsarbete, employer branding och framtid. Vidare berättade Fredrik om Lindabs Good Thinking-koncept. – Att ta ansvar för vad vi gör och hur vi gör saker och ting är viktigt för oss. Genom Good Thinking utmanar vi oss själv varje dag, på alla tänkbara sätt, genom hela vårt företag. Varje handling,

Finns ditt företag med i Google my Business? BJÄRE. Ta kommando och ägandeskap över ditt företag genom att gå in på Google Maps och sök på ditt företag. Finns du med? om inte… Då ska du absolut lägga in ditt företag! I samarbetet Familjen Helsingborg håller vi nu på att lägga en strategisk plan

Foto: Jeanette Nilsson

Politiker redo att åka runt och lära sig mer om vilka förutsättningar, behov och förväntningar som företag på Bjäre har.

sen för företagens villkor och förutsättningar. Vid besök ute på företagen ges politiker möjlighet att lyssna på synpunkter och idéer samt få information om företagen och deras framtidsplaner. Dessutom kommer det fram vilka förväntningar företagare har på Båstads kommun och på Båstad Turism & Näringsliv.

Här står deltagare på företagsfrukosten redo att gå in i Lindabs nya distributionscenter.

Månadens företagshjälte blev Ingrid Persson Skog.

service och innovation som vi genererar styrs av denna teori och syftar till att ge mer värde till ännu fler människor, säger Fredrik.

av Stefan Lindqvist som de senaste åren varit projektledare för den stora investeringen man gjort i det nya Distributionscentret.

Därefter blev det en presentation samt visning av Lindabs nya höglager under ledning

Som vanligt blev det en intressant Morgonsoffa där Båstads kommuns nya kommun-

chef Kristina Geiger, Markus Arvidsson från Swedbank och Andreas Karlsson från Apelrydsskolan medverkade. Månadens ”Företagshjälte” delades ut till en överraskad och glad Ingrid Persson Skog på Språkguiden!

Kerstin Gustafsson MODERATERNA För att få insikt i företagens utveckling, möjligheter och problem. För att få ställa frågor och ge beröm. Företagen är viktiga för kommunens utveckling och ger möjlighet till arbetskraft. Hoppas dessa intressanta safariresor fortsätter.

Uno Johansson CENTERPARTIET Visa företagen politikens intresse för deras verksamhet och utveckling. Att snappa upp synpunkter och idéer för att ta bra beslut. Att lära känna företagen i kommunen.

Karin Bengtsson

FRÅGA FEM Varför är det viktigt för er politiker att göra Företagsbesök?

Inge Henriksson BJÄREPARTIET Att underlätta vad som behövs samt att höra deras åsikt om kommunen.


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

R A M V E R K S T A D

www.mickeselochautomation.se

Rotalyckevägen 51, 269 95 BÅSTAD 0761-33 11 76 | www.oskarpersson.se

En marknad splats för hantver kare Vill ditt för et

ag synas u nder vinjet tillsamman ten Fackm s med and annen r a Kontakta J lo k a la h a n ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


Söndag 15 oktober

AREAL

HOJTA

PÅ NYTT

PÅSK

SPRIDS

NUNA

SUPERHJÄLTE

TADEL

B

FLÖDE

KOSTSAM SITTER DYRKAD PÅ AGERADE

TIDSKRIFTER

KINKIG

SYNTETFIBER

RIKTNING

ANAÏS

DROGADE

ÅNGA

FD EU

GYLTA

BÄR BARR

SVAGA

FÖLJAKTLIGEN

KAN HON HETA

KORT KANSKE

SEAN

VII

ELÄNDIG

FRID

UTESLUTS

LÖSENORD

ARMATUR

TON 6

Barnfilm: My little pony söndag 22 oktober 14.00

E M

GRYNINGENS GUDINNA

Morberg : Så gott som grön Per Morberg

Husmanskonster Leif Mannerström

I den här boken har Per Morberg samlat en mängd recept där det gröna dominerar. Han vill visa att det finns många alternativ till de traditionella tunga kötträtterna och inspirera dig till ett grönare liv än vanligt. Per Morberg är skådespelaren och kocken som bjuder oss på matlagning utöver det vanliga. Det är passionerat, spontant och fyllt av känslor, färger och smaker.

Med steg-för-stegbilder och förklarande texter visar och beskriver Tina hur du får till viktiga moment i matlagningen, moment som det är lätt att gå bet på eller som du kanske värjer dig för att testa.

BOKSTAVSBYTET K

A

N

A

Vad är Bokstavsbytet? Genom att byta ut en bokstav i taget går du från ett ord till ett annat. Alla bokstäver ska bytas ut. Det finns flera möjliga lösningar.

Efter 60 år vid spisen återvänder Leif Mannerström i högform till sin paradgren och den mat han älskar mest. Husmanskosten tillagad i ett varmt kök med rykande grytor och kastruller, härliga dofter från goda och närodlade råvaror. Rejält, gott och rikligt med mat att samlas kring. Här finns mängder med recept på soppor, fisk, fågel, kött, vilt och desserter. De spänner över det traditionella och välkända till nytolkningar och influenser från andra matkulturer.

Garage eller garageplats i Båstad för en eller två bilar önskas hyra året runt på långtidskontrakt. Ring Per 0708-995879!

S

I

L

L

Klocka på Mariakyrkans kyrktorn, Båstad

Meddela oss på bjarenu.se/utebliventidning eller ring Lars Thulin på 042-329963

Välkomna på Bakluckeloppis Söndag 22/10 Hovbacka kl. 10-13 Fri entré!

Säkra din plats. Förbokning på 072-744 17 59

Rätt svar 8 oktober:

SAKNAR DU TIDNINGEN I DIN BREVLÅDA?

HOVS GIF

Försäljare: Välkomna från 9.00. 100 kr per bil 200 kr för bord inomhus

Lycka till!

Vad är det du ser på bilden?

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel

Tina är tillbaka! I Tinas kök delar hon med sig av sina smartaste trix och knep i matlagningen och bjuder på en mängd härliga nya recept. Dessutom delar hon med sig av sina gedigna kockkunskaper.

BJÄREBILDEN

Herr och fru Adelman söndag 22 oktober 18.30

SPRIT

NR 18 PLYM

Tinas kök: grunderna, genvägarna och mina bästa recept Tina Nordström

Premiärer: Vilken j-la cirkus fredag 20 oktober 18.30

PÅ ÅK I REYKJAVIK

ROLF LUND

BOKTIPS

Konsert: Black Sabbath fredag 20 oktober 21.00

Loving Vincent lördag 21 oktober 18.30

RENAR

FÄRDVÄGAR

D

Tidlöst på Scala Jeanne Moreau i Hiss till galgen onsdag 18 oktober 18.30

AMMA

HARANG

SÄV

A

Jan Troells Ingenjör Andrées luftfärd fredag 20 oktober 15.30

FADERN

MAKAR

T

Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet måndag 16 oktober 18.30

VÄRLDSDEL

BATTERIBETECKNING

S

Hovs Hallar Treasure of European Film Culture

RANGLIG

ÅTAGANDE

Å

din bio på Bjäre

AVSLÖJAT

VUNNIT

OÄNDLIG

VECKANS KORSORD

14 KORSORD

Cornelia har hiills i sii liv blivit medvetslös och krampat 4 gånger. Tror du aa man vänjer sig vid det? Cornelia är 4 år gammal och har haa typ 1 diabetes sedan hon var 2 år gammal. Hiills i sii 4-åriga liv har hon tagit 5 100 sprutor och 7 300 blodsockerprov.


olm

Varje

ad i

mån

mer

dor

revlå

00 b

00 än 2

Lah tad,

SÖND AG 1 OKTO BER Aktiv 2017 vand FRIT | DIN ID. E ring n ku att d NYHE p l et a å Bjä ar i h kommer ktivitet fö TSTI reha ö r a DNIN cykel st. Utöve tt arrang alla Bjä lvön re r e G PÅ och s och möjli arbetet m ras mass bor och besö ghete or av ed va kylta D ie BJÄR kare n upp fö nd hä s e är lr r lan att bygga ringslede rliga van E– ök o SP dsvä d gscyk både m r satsas ring- M ORT. Tra c VARJ h folk ktorp ounta det p listern ellbys E VE u å inbik lling trand a. f e och elede bara s p CKA t ”f la u ts r b vä vänt SID 1 ortåt ll pulls”. en för m xer som I DIN as 0 fe 4000 asso Halla sport r n m .

olm

gelh

& Än

i Bås

8 0 / 7 1

be av hä ds tr Nästa ak s lubbe sökare ti ll den torpullin tkrafter, d helg är ns re gk ie gi. 34e plöjn lubb räk selrök na ingsfe stiva r med len, d en SID 8

te i k

NA! ÄLKOM

00 • DA VÅR info@ A jajab.s SPEKU LA e•w ww.ja NTER, V jab.se ARMT V

Pe

tra

JU

l e g TM eninn

TIGHE T • 04 ER ATT E 31-3 RB

BR LÅDA

BREV

n o i s r s e a k P böc & 6 35

R FAS

ER FLE

VI SÖK

liga varm HÄL dbor. SAM lefonen es och liv e Båsta d d te gick det stäng ch frågan o r . varfö pprörda tionsträff u a talet ll inform ti då in

NA!

loka

la m

ånad

stid

ning

er på

www

kraf t.s

ns kli

pp på

-efan te på p rna lats!

r t fö rspele Serie bbar nä T. a klu SPOR fotbolls för denn r t s ra lu re e Ö s jä B mm sitt PPETsTuID ig s i E V r Rläget ma n.H aVrdagoach e g tr n 9lgaer 9- sa20 mt u säso tioneern er lag19 presta pektive erna und s för re sta insats ä SID 8 ser b m gått. so året

e

letsaden Carm kring ela funde höstm rar odet Anna Lö

ett kl

ick!

Hand icaba la online stad.s på e

Veck a

n

Färtgs till tarka g Poe a n t t u d slö a Cavrle p s s r ö a F t i s r a Fö rskol k! ny fö tt klic ni

d Mar

vi fram växa rskola kommun. ns fö gsby Båstads ko S råd i a nya et sk ommunal de år ,K mman o Wendt det ko hB Under unchef oc m Kom

Hela

p s klip n a k vec

Båst

so

Svens

på e

ha

kov |

Tore ad |

ickard

ller R

na hå

i

1-V

No lvöns

Bjäre

Ca

rls

on

red

stad | 04

ut

ko

pp

lin

!

31-703 01

9-2

SID 8

Båstad

ING

kattvi

Anno

ns 80

x65m

m.indd

1

ksfruk För mer in todlin g.se, fo om sort instag er et c ram, facebobesök os s på ok el ler rin g 07391

65720

2017

-08-18

är en XC40 bil Volvo ket viktig uOR. MOT och myc remiums P ny . n med lt e h erkare llsmetad r llv ti sta ä r fu för et bä om ä kven s esta av d i det myc il det m första b ntet. s e 0 Volvo ga segm ti SID 1 et vik

10:4

6

M

a| allorc

atan

ansg

Köpm

96 i

d

SID 4

7 10

431-3

e|0

kfast.s

@n | info

Båstad

lse örnye Petra Carls

ar f skap

Båsta

r,

Geije

å line p la on Hand stad.se icaba

39

on re

ge

n ti

SID 1

017

CKN

ÄP

der u

t kop

pling

en til

lo

ka

la

m

ån

LÅDA

ni

ng

se

20

12

Nu

m

PLE & Öppet PÄRO kl 9-10/9 9.00-17.00 N Vi fin , 16-17/9, 23 under följa -24/ nd Medta ns mella n Bås 9 samt 30 e helger: g eget /9-1/1 embal tad och 0 N lage. Hjärt orrviken. ligt V älkom na!

Välko mmen in till ansg atan oss 15, Bå

mer

ns

m

ll B

järe

SID 6 ”Idro tts stand hallens katas ard är trofa l”

Num

n

Under y t a Jacque n med s Mayo l adar

v. I sp Förslö

B by n, BA

stina

B, Kri

nst A

ggtjä

väge

12

al

da

SPOR T. De kvar t är n in tare nan trak u inte lån te g k aren an ta sin ns friidro t a i be tsplitte s fick e rnya n sm ittning. B järe N ygtitt nad kvar tills med en m u kan b anlä åörja a nvän ggninge das. n

SJÄL VPLO

Rimm JM K ad fläsk ött, H lä almst gg ad

SID 2

i

we ode r nhielms ocka r

badm

orps gretet

n 20

mus m, ca eet får fly fé, ut ställn tta när ny ingar a och ko museet är ntor. Hotel byggt. Det lägare n och är nedanf ör Båsta dsvä turistbyrå nnen n Bicky som de t nu Chakr fin abor ty står ns ritninga r kl för fin ansier ara för ingen.

s bäs r ta! ä r e el av lm re oss. r Pa a2n9d9l/k0a e f f g o ingh st a ubtmoank y ChSVri ihsarnbiy Na upp r e k ld dy lbyknördemaraekmrrnendasuatfvmreåchnkäling

.bjare

seda

2017

Köpm

LAN SPEKU jab.se VÅRbA.se • www.ja A D U ja J TT ERB info@ja TER A 5 00 • TIGH• E0431-36 3 S A F R ER FLE VI SÖK

öns

museu

Köp din

M VÄLKO ARMT V , R E T

ehalv

i ny fa slegende stigh r et at na får t hän Hela ga veck a

Sätt el

Läs m

Bjär

eh

id

SKOL A komm . Till h öste att h er Apelr n 2018 a ydss de s golf på om vä sche kolan mat golfp ljer a rofile tt hopp för n arbe a på te m som är ett e golfb anor llan skola sampå B n och järe.

Hela

är

st

er

E S S A

Bj

ad

F Poärgs ntu tar s C ka arl e

C kor t E VE ultur g på dels VARJ och okner gett föttrsinlaförandseaatsv l – e E k y ti te BJÄR ånsc i två mo mar sam a är båda nde i G PÅ FörmIK. Centernbhaarnr och unagndsotällda. Debeattuer, ordföra SID 6 IDNIN P T OLIT rkort för kommun Gösta G B P S t T u g eför ult ser NYHE e enli ande arb r ett k nscyklar älsan an gand förebygg re anse förmå för folkh stad. | DIN ebygdel i det böror ttdset inte )buättttalandettiällr ninegnater rpartiet i Bå 017 r 2 ö f R s g BE BrotIKt. KommuenrentjsänstemsänAnderssobnygsg(Lande arbeteSID 6 C OKTO ch fl OLIT sföre homa Borg, AG 8 ängtpå Vårliden Ptet pågnådr to(BP) efte.r ATtt det btromtted om. en he Willander, t s SÖND lt ny r fastig Edberg oc bli rmbadet d frågor omr- Bo Wegen tidigare Bo Wend r ö het so h f h fle ock in v va st me m sk de andra c d n d a d r e o ti n m a inne r so ä t hålle ninge Grankvi er hölls n bjöd g g hålla m häng t ti n k e tä er både Bad LE. Efter s hos Eddiediskussion Kommune SID 6 vi tenn på tennis is

Ksoammartop

la

Un Ja der y cqu ta es M n m ayo ed l

ratte G a d Matil alendern k Bjäre

noldsp

BREV

He

Vi Sk har ö b Ca rdem ildern krinrme arkna a frå g h la fu den n An ös nd ba na dm Löw tmo era d r od en e ro hie et ck lm ar s

2017

DIN KA I

201 7

Bjäre nu so liv bilag m a

l Bjär

e

VI HAR ANNONSER FÖR ALLA FÖRETAG. RING OSS PÅ 79200 SÅ BERÄTTAR VI MER.

5

er

9-

20

17


Företagare - lägg inte din tid på att hälsa på hos oss! Vi uppskattar verkligen när ni kommer till oss i butiken men vi kan inte undgå att märka att ni ibland är väldigt stressade när ni dyker upp för att köpa kaffe, fikabröd eller kanske frukt. Vi är helt övertygade att ni har väldigt mycket annat att göra, det är fakturor som ska konteras, patienter som ska kureras, vattenläckor som ska tätas och kläder som ska säljas. Helt ärligt, prioritera det ni är bäst på så tar vi hand om resten. Det är vårt jobb!

√ Beställ via icabastad.se √ Få faktura i efterhand √ Vi packar & levererar

Bjäre NU v42 2017  
Bjäre NU v42 2017