Page 1

SÖNDAG 1 OKTOBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Hel

a Bjä

reh

alvö

ns lo

kala

mån

adst

idn

2017

Aktiv vandring på Bjärehalvön

Dieselrök och folkfest väntas

FRITID. En kul aktivitet för alla Bjärebor och besökare är att det kommer att arrangeras massor av härliga vandringar i höst. Utöver arbetet med vandringsleder satsas det på cykel och möjligheten att bygga både mountainbikeleder och skylta upp för landsvägscyklisterna. SID 10

SPORT. Traktorpulling bara växer som sport. Nästa helg är Mellbystrand platsen för massor av hästkrafter, dieselrök och ”full pulls”. Hallands traktorpullingklubb räknar med bortåt 4000 besökare till den 34e plöjningsfestivalen, den SID 8 femte i klubbens regi.

Bjäreliv nu som bilaga

ing

sed

an 20

12

Num

mer

9 - 20

17

Vi h Skör ar bilder dem na fr Carm arknadenån ela

krin

g hö funder

stmo ar Ann det badma Löwen h ode rock ielms ar

Fä Ponrtgstarka us Ca rle

Unde Jacqur ytan med es Ma yol Petr

• 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se

VI SÖKER FLER FASTIGHETER ATT ERBJUDA VÅRA SPEKULANTER, VARMT VÄLKOMNA!

a Ca

rlson

rede

r ut

kopp

linge

n till

Bjäre

SKOLA. Till hösten 2018 kommer Apelrydsskolan att ha golf på schemat för de som väljer att hoppa på golfprofilen som är ett samarbete mellan skolan och golfbanor på Bjäre. SID 6

”Idrottshallens standard är katastrofal” SID 15

Tennislegenderna får ny fastighet att hänga i Borg, Willander, Edberg och de andra som hänger på tennismuseet får flytta när nya museet är byggt. Det är nedanför turistbyrån som det nu finns ritningar klara för en helt ny fastighet som ska innehålla både tennismuseum, café, utställningar och kontor. Hotellägaren och Båstadsvännen Bicky Chakraborty står för finansieringen.

Hela veckans klipp på ett klick! Sätt el-efanterna på plats!

Veckans bästa!

SPORT. Det är nu inte långt kvar innan traktens friidrottare kan ta sin splitternya arena i besittning. Bjäre Nu fick en smygtitt med en månad kvar tills anläggningen kan börja användas.

Handla online på icabastad.se

SID 8

Båstad

SJÄLVPLOCKNING ÄPPLE & PÄRON

ÖPPETTIDER Vardagar 9-20 Helger 9-19

Öppet kl 9.00-17.00 under följande helger: 9-10/9, 16-17/9, 23-24/9 samt 30/9-1/10 Vi finns mellan Båstad och Norrviken. Medtag eget emballage. Hjärtligt Välkomna!

2990

/kg

Rimmad fläsklägg JM Kött, Halmstad

Köp din el av oss. Läs mer på www.bjarekraft.se

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

För mer info om sorter etc besök oss på kattviksfruktodling.se, instagram, facebook eller ring 073-9165720

Annons 80x65mm.indd 1

2017-08-18 10:46


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

ÖSTRA KARUP Rymlig villa med uterum och fin vy

BÅSTAD Väster Dubbellgh på första parkett mot havet

I denna välskötta, praktiska och genomtänkta villa är det bara att flytta in och börja bo. Fräscha ytor, bra materialval, Med förstklassigt läge på Väster, närmast havet med vidsträckt vy över vattnet, Kallbadhuset och buktens rundade öppen planlösning och trevlig kontakt mellan rum och våningsplan genomsyrar bostaden. Kamin, stort uterum och kustlinje, erbjuds bekväm dubbellägenhet i Brf Skånegården. Du bor på 2:a våningen, på 80 kvm, med överbyggd altan i västerläge, härlig trädgård, trevlig utblick, läge vid grönområde och vidbyggt garage/förråd. dubbelbalkong och ljus, luftig social yta i etage med utsikten serverad. Fint skick. Fördelaktig månadsavgift.

Månstensvägen 24, Östra Karup Boa 156 m2, 4-5 rok Bia 28 m2 Tomt 941 m2 Pris 2.350.000 kr Ludvig Nobels Allé 3, Båstad

BÅSTAD Centralt Rymligt med fin utsikt och balkong

Boa 80 m2, 4 rok

Mån avg 3.533 kr inkl värme

Pris 6.500.000 kr

BÅSTAD HEMMESLÖV Bostad i ett plan med gäststuga

Stor, ljus och bekväm våning i välskött 55+boende. Här finns generöst sällskapsrum med öppen planlösning mot kök I attraktivt område nära havet ligger denna trevliga bostad med öppet sällskapsrum, maximalt ljusinsläpp och glasade och matplats, två sovrum och två badrum. Finns behov av ytterligare sovrum går det enkelt att avdela och minska det skjutpartier, stort sovrum med eldstad samt generös förvaring, vidbyggt garage samt vinkällare. Södervänd trädgård, sköna uteplatser under tak eller bar himmel. Gäststuga kompletterar väl med flera sängplatser samt wc/dusch. extra stora sällskapsrummet. Inglasad balkong mot söder med vacker utsikt över äppellund och naturskön ås.

Vångavägen 31 C, Båstad

Boa 98 m2, 3 rok

Mån avg 6.786 kr inkl värme

Pris 3.050.000 kr

FÖRSLÖV Bekvämt parhus med söderträdgård

Södra Rundvägen 26 A, Båstad

Boa 124 m2, 3 rok

Bia 28 m2

Tomt 965 m2 Pris 3.250.000 kr

BÅSTAD Centralt Central och bekymmersfri 2:a

Trevligt parhus som bekväm bostadsrätt i barnvänligt kvarter. Den ljusa bostaden är inredd i 1½ plan med sällskaps- Kom och gå bekymmersfritt vare sig du önskar studentboende, övernattningslägenhet eller en bekväm lösning för rum på båda plan, kök med matplats, helkaklat badrum, tvättstuga och två rymliga sovrum som vid behov kan bli tre. sommarvistelse. Planlösningen är smart och innehållsrik, trots få kvadratmeter, med öppet allrum, matplats och penPraktisk klädkammare på ovanplan. Liten, lättskött trädgård med förråd samt uteplats i soligt söderläge. Bilplatser finns. try, sovrum med plats för dubbelsäng samt helkaklat wc/dusch. Juridisk person tillåts liksom andrahandsuthyrning.

Jöns Möllers väg 3 B, Förslöv

Boa 113 m2, 4 rok

Mån avg 4.917 kr

Stigbertils Mäklare

Pris 650.000 kr

Köpmansgatan 13, Båstad

Hundestedtsvägen 6, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 30 m2, 2 rok

Mån avg 2.538 kr inkl värme

stigbertils.com info@stigbertils.com

Pris 900.000 kr


stuga

Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service, så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

BÅSTAD Småryd Vackert belägen lantbruksfastighet om 43 ha fördelat på 3 skiften Följ den slingrande Italienska vägen förbi utsiktsplatsen upp till denna högt och vackert belägna gård. Gården är gammal och i enkelt skick men med fantastisk utsikt mot Laholmsbukten och långt in i södra Halland. Boningshuset är stort och fint planerat med hela 8 rok med den fina utsikten från båda plan. Marken om 43 ha fördelas på tre skiften där det större ligger kring gården, huvudsakligen norr om Italienska vägen. Av de 43 ha utgörs 35 ha åker och 8 ha skog. 2 stallbyggnader, loga samt garage/verkstad. Fin möjlighet att förvärva större lantbruksfastighet strax utanför Båstad.

Italienska vägen 237 , Båstad

Boa 234 m2, 8 rok Bia 50 m2

Areal 43 ha

Pris 10.000.000 kr

ÖSTRA KARUP Generösa ytor och vinterträdgård

BÅSTAD Hemmeslöv Fräscht med plats för många

Gedigen och välvårdad villa från 1966. Generösa ytor med 4 rymliga sovrum, fräscht äldre kök samt vardagsrum som Skönt sommarställe med lugnt, strandnära och naturskönt läge i attraktivt område. Interiört är ytorna genomgående i förlängningen byggts till med genial vinterträdgård. Ovanplanet bjuder på vackra vyer från både sovrum och stor ljusa och fräscha med trevligt kök, helkaklat wc/dusch, rymligt vardagsrum som förlängs av inglasat uterum samt balkong. Utmärkta förvaringslösningar, bra tvättstuga samt hobbyrum - perfekt för barnens lek. Trädgård i söderläge. maximerat antal bäddar om totalt 18 st, med huvudstuga och dubbla gäststugor inräknat. Smakfull utemiljö.

Smaragdvägen 4, Östra Karup Boa 160 m2, 6 rok Bia 116 m2 Tomt 1.405 m2 Pris 2.100.000 kr/hbj Förbindelsevägen 30, Båstad Boa 70 m2, 3 rok 2 gäststugor Tomt 889 m2 Pris 3.100.000 kr/hbj

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 REDAKTION

Söndag 1 oktober

INLEDARE

Vi vet att vi berör Efter ett halvår med Bjäres nya veckotidning vet vi att vi berör er läsare och levererar läsvärt innehåll. Det är alltid smickrande när jag träffar er läsare på halvön som berättar att ni uppskattar det vi skriver om. Lokal journalistik är vad vi brinner för och vill leverera till er via tidningen. Tillsammans med våra annonsörer når vi ut med lokal nyhetsbevakning och samhällsinformation till brevlådorna på Bjäre.

JUST NU PÅ BJÄRE

Våra artiklar och information kommer inte ut lika snabbt som budskapen som sprids via sociala medier men med vårt utgivningsbevis och ansvarig utgivare så står vi bakom att det vi skriver är sant och inte är lösryckta påståenden och åsikter. Vi har tid att ta reda på lite mer fakta än andra och få en djupare insikt i frågorna som vi delar med oss av till er. I detta nummer kan ni läsa om tennismuseet som efter sju års sökande efter nya lokaler sytt ihop en plan som med hjälp av privat finansiering verkar kunna bli verklighet. På sportsidan fortsätter Roger ha koll på den lokala fotbollen och även rapporterar om nya friidrottsarenan och traktorpulling. Ni kan även läsa om Apelrydsskolan som ska bredda sitt utbud med golf på schemat samt erbjuda fler internatplatser.

Irländsk Pubafton

Sälsafari

Balansera Mera

På höstens enda pubafton bjuds irländsk musik från Dun Aengus på stora scenen. Storpub med happy our från klockan 18.00. Under kvällen kommer irländsk pubmat serveras. Fredag 6 oktober, Grevieparken.

Åk med Väderötrafiken på sälsafari. En spännande upplevelse för såväl barn som vuxna och en upplevelse att minnas länge! Pågår till 29 oktober. Avgång söndagar kl 10 i Torekovs hamn. Turen tar cirka 100 minuter.

Få råd och tips för att förebygga fallolyckor i vardagen. Fokus ligger på mat, motion och medicin. För 55+. Tisdag 3 oktober, kl. 9-16 på Akademi Båstad/biblioteket. Torsdag 5 oktober kl. 9-16 på Ängahällan Förslöv

Thomas Johansson BÅSTAD

Fredrik Pichler BÅSTAD

Bo Sveninge BÅSTAD

Jag tycker det är mycket bra. Det ligger i tiden och man får en arena som kan användas året om. Jag kommer själv att använda dem för träning och crossfit.

Det är fantastiskt att det äntligen kommer en arena. Extra härligt är att Bo får till det han har kämpat för så länge. Jag lirar oldboys fotboll, så jag kommer nyttja den själv.

Självklart tycker jag det är fantastiskt. Det ska bli så kul att kunna träna året om och även när mörkret faller. Jag kommer både träna mig själv och mina friidrottselever där.

VECKANS FRÅGA Vad tycker du om att det byggs en friidrottsarena i Båstad?

Med er läsares goda mottagande ökar vi nu upplagan på Bjäre NU och så även utdelningen. Från att tidigare delats ut till 8000 hushåll i Båstads kommun ökar vi nu upp utdelningen med 35 procent och kommer varje helg landa i 10800 brevlådor och då även glädja folk i hela Vejbystrand, Magnarp, Skepparkroken och Hjärnarp. Välkomna både ni nya mottagare av tidningen och ni sedan innan trogna läsare!

BJÄRE FÖRR Peter Jakobsson

Redaktör

VILL DU SYNAS I DE LOKALA TIDNINGARNA? RING 0431-79200 PS. DEN 28 OKTOBER LANSERAR VI EN NY TIDNING I LAHOLM.

Utsikt från Kyrktornet, Båstad Församlingshemmet vid Mariatorget i förgrunden till det då obebyggda Malenområdet. Sitter du på gamla bilder från Bjärebyggden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


5

Söndag 1 oktober

v.40

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

SALTRULLE Hemkokt

HÖSTSKINKA Griljerad

21kr 21kr /hg

69kr

SKINKINNANLÅR

99kr

I bit, eller bankade schnitzlar 119kr/kg

OXINNANLÅR

Till lövbiff, gryta med mera

But 0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Fläskkfilé

Grevé

119:-

99:-

Blandfärs

Brie

/hg

SKINKFÄRS Nymald

n

årde på G a n iker

kg

64:90:-

kg

lagrad

9:90:-

hg

kg

9:90:-

hg

ärtsoppa varje torsdag

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGAD MAT I DELIKATESSEN. NU ÄR DET DAGS ATT BESTÄLLA GÅSMIDDAG! Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

14:-/hg

Catering för alla tillfällen

/kg

/kg

En härligt god grönmögelost från Bornholm. Smaken har en fin balans mellan mögel, salt och mjölkens runda toner samtidigt som den har en fyllig och markant smak

SOPPOR mån-tors

Priserna gäller 2/10-7/10 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

/kg

199kr

Veckans ost! St. Clemens

Varmrökt bog

Vi stödjer

TIPSA OSS OM NYHETER

Gäller v.40

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

VI HAR ETT BRETT KOMPETENSREGISTER INOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN

0431-79200 peter@bjareliv.se

• Grundarbeten • Hallbyggnader • Rörläggning

Båstad Carl Johan Bernadotte Vi bjuder in till Superfrukost med entreprenören

Johan Staël von Holstein

• Anläggning av swimmingpool Stenbrottsvägen 12, 269 96 Båstad Tel: 0431-709 45 info@finsbo.se www.finsboentreprenad.com

TEL. 0431 - 709 45

För huset, djuren, trädgården och barnen. Handla på Kvarnen. Välkomna in!

NORDSJÖ VÄGGFÄRG 10L ORGINAL MATT 7 BW Ord.pris 899:-

799:-

Hotel Riviera Strand Fredag 13/10 kl.07.30 Vi välkomnar alla Rotarianer och gäster. Entré inklusive frukost 120 kronor Anmälan senast 9/10 på bastad-cjb@rotary.se. I samarbete med

GOLVFÄRG NORDSJÖ 2,5L IN G50 VIT Ord.pris från 399:-

349:-

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 171002-171028

SNICKERIFÄRG NORDSJÖ 2,5L HALVBLANK 40 BW Ord.pris 489:-

399:Mån-Fre 09-18 Lördag 09-14 0431-366200 www.bjarekvarn.se Vi reserverar oss för slutförsäljning


6 NYHETER

Söndag 1 oktober

Tennismuseets nya plats mitt i Båstad BÅSTAD. I över sju år har styrelsen till Svenska Tennismuseet jobbat med att få till nya lokaler för verksamheten. Nu finns ett förslag klart som innebär att bygga en ny fastighet nedanför Turistbyrån. Det är Elite Hotels grundare Bicky Chakraborty som kommer att bekosta och skänka de uppskattningsvis 15 miljonerna som byggnationen kommer att kosta.

hitta en alternativ lokal. – Nu har vi hållit på i drygt sju år med frågan om det framtida museet och äntligen har vi nu ett förslag som är finansierat och en avsiktsförklaring underskriven av de berörda parterna som krävs för att byggnationen kan bli verklighet. Allt ligger inom planbestämmelserna för området. Nästa steg är att söka bygglov, säger Claes Wastensson som är styrelseordförande för Svenska Tennismuseet.

Tennismuseet som grundades 1997 av Kalle Eriksson har under året firat 20-årsjubileum. På museet finns en av världens finaste samlingar av racketar, priser och kläder som tillhört den internationella världseliten från tidigt 1900-tal och framåt. Där finns även en gedigen samling med över 30000 foton och dokument från tennishistorien.

Det nya förslaget är att bygga en fastighet på parkeringen bakom turistbyrån i Båstad. Byggnaden är tänkt att byggas i tegel med tegeltak. Ner mot Dahlmanska tomten får byggnaden en stor glasgavel som ska ge fin utsikt mot tennisanläggningen och havet. – Fastigheten är tänkt att byggas i två och ett halv plan inklusive ett källarplan. Det är just i källarplanet vi vill ha museet då mycket av det som vi visar upp är ljuskänsligt. I gatuplan kan vi ha café, konstutställningar och andra saker som allmänheten kan ta del av, berättar Claes och visar ritningarna som arkitekt Stellan Pauli har tagit fram.

Sedan museets start har det huserat i den centrala fastigheten vid Mariatorget i Båstad. Fastigheten ägdes tidigare av kommunen som hyrde ut den till museet till en subventionerad hyra. När fastigheten såldes till en privat ägare höjdes hyran från 100000 kronor per år till 250000. Fastigheten är i ett väldigt dåligt skick och styrelsen för museet har under många år jobbat med att

I övre planet är det tänkt att Svenska Tennisförbundet, som även är sponsor till museet, ska hyra kontor vilket ger

På drygt 600 kvadratmeter ska tennismuseum, café, utställningsyta och kontor samsas. Överst: Delar av styrelsen i tennismuseet.

en intäkt som kan användas till att täcka de löpande driftskostnaderna för fastigheten. Kostnaden för att bygga fastigheten uppskattas till 15 miljoner kronor. Denna kostnad kommer Bicky Chakraborty att stå för och skänka utan något återbetalningskrav till den allmännyttiga stiftelsen som ska bildas och som kommer äga fastigheten. Bicky är sedan många år väldigt intres-

serad och involverad i svensk tennis. Hans hotellbolag Elite Hotels är stor sponsor till flertalet tennisturneringar och även huvudsponsor till tennismuseet sedan många år. – Hela museet blir en allmännyttig stiftelse vilket betyder att fastigheten blir till för allmänheten och inte ska ha vinstdrivande intressen eller kunna säljas. Bicky är noggrann med att försäkra sig om

att det ska kunna vara tennismuseum i fastigheten för all framtid, intygar Claes Wastensson. På platsen finns idag en offentlig toalett som kommer att rivas men i ritningarna finns det en toalett i byggnaden som är tillgänglig från utsidan så den faciliteten kommer finnas kvar på platsen. Enligt tidsplanen ska museet vara

klart 2019. Till dess kommer museet fortsätta sin verksamhet i de befintliga lokalerna. – Dessa skisser är inte de slutgiltiga utan ett vägledande koncept som gruppen ställer sig bakom. Justeringar av dessa kommer troligen ske under bygglovsprocessen, avslutar Claes som ser fram mot att få klart det nya museet. Peter Jakobsson

Apelryd satsar på golf Erik lämnar styrelser BJÄRE. Dagens Industri kunde i förra veckan avslöja att Erik Paulsson lämnar sina styrelseuppdrag vid kommande årsstämmor. Idag sitter han som ordförande i styrelsen för Wihlborgs fastigheter, Fabege och Skistar. Han sitter också i styrelsen för Catena och Brinova, båda börsnoterade fastighetsbolag.

NORRVIKEN. Till hösten 2018 kommer Apelrydsskolan införa en Golfprofil till två av sina utbildningar. Med golf under skoltid hoppas Apelrydsskolan locka fler elever till internatskolan som även ska bygga ut under året som kommer. Golfprofilen innebär ett samarbete mellan Apelrydsskolan och Båstad GK, Bjäre GK och Åkagårdens GK där eleverna kan träna golf under skoltid. De två golfpros som kommer hålla i träningen är Håkan Svensson från Båstad GK och Magnus ”Frasse” Pettersson från Åkagårdens GK. – Det är till programmen Global Management och Hälso & Träningscoach som profil golf kommer erbjudas från höstterminen 2018. Då kommer det vara tre till fyra pass golf per vecka inlagt i schemat. Det blir ett individuellt val som kompletterar den vanliga utbildningen, berättar Andreas Karlsson som är ny rektor

Andreas Karlsson, rektor Apelryd och Frasse, Pro på Åkagården.

på Apelrydsskolan från denna terminen. Idag har Apelrydsskolan 84 platser för internatboende och nu planeras ett nytt boende med ytterligare 60 platser som ska stå klart till hösten 2018. – Nu kan vi bara garantera de som går i ettan att få plats till boende på internatet men nu kommer vi från nästa år kunna erbjuda fler att bo kvar på skolan under längre tid.

Nyligen genomförde skolinspektionen en elevenkät riktat till gymnasiets årskurs två för att utvärdera Sveriges skolor. Resultatet för Apelrydsskolan kom ut väldigt positivt och klart över rikssnittet. – Det är väldigt kul att jobba på en skola med så nöjda elever. Jag har jämfört vårt resultat med 50 andra skolor i närregionen och där var det bara en som hade bättre siffror än vi, avslutar Andreas. Peter Jakobsson

– Med ålderns rätt tycker jag att yngre krafter ska få träda in och utveckla verksamheten. Jag är 75 år och då ska man tänka till att man inte sitter för länge för då kanske man inte är lika effektiv. Jag har förberett detta med min familj, säger han till Dagens Industri. I intervjun berättar Erik Paulsson att han ser det som en naturlig förändring att ta ett steg tillbaka med ålderns rätt, han fyllde 75 år tidigare i år, och nu överlämnar han till respektive valberedningar att

Erik Paulsson lämnar sina styrelseuppdrag i börsnoterade bolag.

avgöra vilka som tar över de olika uppdragen. På Bjärehalvön är familjen Paulsson bland annat engagerade i Scandinavien Resort, Norrvikens Trädgårdar, Entré Båstad samt de två aktuella

byggprojektet Agardhsgården och Gamlegården. Erik Paulsson, som alltid är aktuell på Bjärehalvön, fick i våras motta utmärkelsen Årets Ambassadör på Näringslivsfesten på Norrviken. Joakim Ormsmarck


40

år

i branschen

Välkommen in till oss på Entrè Båstad

HÖSTKAMPANJ!

Vi lämnar 25% rabatt på alla invändiga produkter (t.o.m 15/10) Rullgardiner | Plisségardiner | Effektgardiner

Markiscentrum AB i Båstad | Stenhusvägen 13C, 269 36 Båstad Butik 0431-74500 | E-post: bastad@markiscentrum.se


8 SPORTEN - presenteras av

Söndag 1 oktober

Friidrottsarenan är snart färdig Foto: Anders Liljeblad

Vejby IF klara för division 3

FOTBOLL. Den gångna säsongen har närmast varit en triumffärd för Vejby IF i division 4 nordvästra Skåne. Och i näst sista omgången blev också seriesegern formellt klar. I och med hemmavinsten med 7-0 mot Billesholm blev Vejbys serieledning ointaglig, också i teorin, för jagande Åstorps FF. Vejby kan nu ta sig an 2018 som nykomlingar i division 3 och laget studsade därmed blixtsnabbt tillbaka till trean efter den snöpliga säsongen 2016 som innebar degradering. Allt pekar på att Magnus Arvidsson fortsätter som huvudtränare även nästa år.

FRIIDROTT. Gummiasfalten ska läggas, gräset ska sås och ljuset kopplas in. Det är nu inte långt kvar innan traktens friidrottare kan ta sin splitternya arena i besittning. Bjäre Nu fick en tjuvkik med en månad kvar tills anläggningen kan börja användas.

Det mesta av Båstads helt nya friidrottsanläggning är faktiskt redan på plats. Löparovalens karaktäristiska 400 metersvarv, hoppgroparna, vattenhindret och kastgrenarnas ringar och ansatsbanor ligger bara och väntar på sprittande ben och energiska träningspass. Men än återstår lite saker för att anläggningen ska gå att använda. Det berättar Jesper Strandberg, som är platschef på bygg- och anläggningsföretaget Jonab, som byggt Båstads friidrottsarena. – I veckan som kommer ska gummibeläggningen på alla löparbanor och ansatssträckor läggas ut. Ett 13 millimeter tjockt sviktande lager som sen

ska målas med skyddande färg och vita linjer, berättar Jesper. Gräs ska sås på den stora planen i mitten och all belysning ska kopplas och ställas in. – Därefter, och då snackar vi slutet på oktober, kan sannolikt friidrottarna här i Båstad börja använda banor och hoppgropar, spår Jesper Strandberg. Men tror nu inte att arbetet för Jesper och hans personal slutar där. – Nä, sen ska vi bygga en läktare för 200 personer utmed upploppsrakan och dessutom ett större förråd för föreningar och Båstads kommun. Dessutom kommer gräset vi sår nu i höst att behöva omsorg och kommer inte gå att använda förrän en bit in på våren 2018, avslöjar Jesper. Då kommer alla pusselbitar att vara på plats och Båstad kommer att ståta med en av nordvästra Skånes finaste friidrottsanläggningar. Roger Bengtsson

Foto: Roger Bengtsson

Jonas Strandberg är platschef på byggföretaget Jonab och har ansvarat för bygget av Båstads nya friidrottsanläggning.

Foto: Roger Bengtsson

Västra Karup kvalar till fyran

Traktorpulling i Mellby väntas locka storpublik

FOTBOLL. Med en omgång kvar att spela av årets ”Superfemma” står det klart av Västra Karups IF får chansen att kvalspela om en plats i nästa års division 4. Men kvalvägen är snårig och beror på om VKIF landar som tvåa eller trea i sluttabellen. Lagen som väntar i ett dubbelmöte den 4 och 7 oktober är sannolikt antingen Kristianstadslaget Näsby IF eller Limhamns FF. Vinner VKIF där väntar förmodligen Ödåkra eller Östra Torp/Smygehuk i en direkt avgörande match om spel i division 4 nästa år. Kvalspelet till fyran avslutas först den 21 oktober.

TRAKTORPULLING. Den årliga plöjningsfestivalen i södra Mellbystrand går mer och mer åt att bli ett stort event för traktorpulling. Under årets upplaga, den 7 oktober, startar fler ekipage än någonsin för att dra en viktsläde så långt som möjligt. Men även precisionsplöjarna har sin plats.

Foto: Roger Bengtsson

Förslövs kvalchans går via Bunkeflo FOTBOLL. Förslöv tar sig an den sista omgången av Superfemman i helgen. Fixar laget mot alla odds en kvalplats för att hänga kvar i division 5, väntar sannolikt Bunkeflo FF på andra sidan mittlinjen. Kvallottningen ger vid handen att 10:an i den nordvästra femman, bättre kan inte Förslöv bli, ska möta trean i den sydvästra sexan, vilket är Bunkeflo FF. Förslöv får i händelse av kvalspel börja borta lördagen den 7 oktober. Returen spelas på Bjärevallen den 14 oktober. UEFA-regler gäller i kvalet, d.v.s mål på bortaplan räknas dubbelt vid en oavgjord slutställning.

Foto: Janwerners pulling-bilder

Folkfest, hästkrafter och full pulls utlovas i Mellbystrand den 7 oktober.

Mellby är som vanligt skådeplatsen för årets upplaga av Laholms plöjningsfestival. Arrangerande Hallands traktorpullingklubb, HTPK, är i full färd med förberedelserna för den 34e plöjningsfestivalen, den femte i klubbens regi. – Det är alltid mycket som fixas så här veckan före evenemanget, vi har god rutin och många hängivna medlemmar, berättar Thomas Alexandersson, ordförande i HTPK. Thomas utlovar dryga sex timmars underhållning när ett antal ekipage gör upp i tegplöjning med fritt antal skär och i en hastighetsplöjning med 4-skär delburen

plog. Och sen den stora delen av nästa helgs arrangemang, traktorpulling. En sport som växer och där HTPK tvingats säga nej till ett antal tävlande. – Det är stort tryck, berättar Thomas Alexandersson, inte minst växer antalet deltagare bland barn och unga. De allra minsta, 7 år gamla, kör trädgårdstraktorer med gräsklipparmotorer och tävlar, precis som i de större klasserna, om att dra en släp med vikter så lång som möjligt. Mellby pullingarena ligger på åkrarna öster om motorvägen i den södra delen av Mellbystrand. – Följ skyltningen från Kustvägen eller från E6:an så hittar man, lovar Thomas Alexandersson som också har en uppmaning till intresserade barnfamiljer. Evenemanget kan bli lite långt för de mindre barnen så satsa på att besöka oss mellan klockan 11 och 14, då får man garanterat uppleva de bästa bitarna. Arrangerande HTPK räknar med bortåt 4000 besökare under lördagen.

Vi kan våra gator BÅSTAD - Allévägen/Tallgatan

Läcker villa med pondus och karaktär. Bästa läge på Malen. Efter omfattande renovering rymmer huset nu 2 lägenheter för t ex generationsboende/gästlägenhet/verksamhet/uthyrning. Båda lägenheterna är fullt utrustade. Pris: 9 500 000:-

BÅSTAD - Tallvägen

Här har du chansen att köpa ett nybyggt hus på Malen! På bästa läge med havet strax nedanför. Ett komfortabelt boende i skön miljö, sällskapsytor på entréplanet och sovrumsavdelning på ovanvåningen. Pris: 7 000 000:-

BÅSTAD - Allévägen

Stilfullt renoverd villa med påkostade materialval på attraktivt läge på härliga Malen. Ett lättskött och unikt boende med havet, sandstranden, simbassänger och all service byn har att erbjuda på gångavstånd. Pris: 5 500 000:-


NU STOPPAR VI INBROTTEN! MINSKA INBROTTEN MED DNA-MÄRKNING – REKOMMENDERAS AV POLISEN

VI VILL MINSKA INBROTTEN I NORDVÄSTRA SKÅNE

% 0 5rabatt påA DN k r ä M

Stiftelsen Gripen är tillsammans med Swedbank, Polisen och kommunerna Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga, initiativtagare till projektet. Nu tar vi ett gemensamt krafttag för att öka tryggheten. Alla hushåll och företag i dessa kommuner erbjuds nu i höst att under begränsad tid kunna köpa SmartWaters DNA-märkningspaket för halva priset – 349 kr (ord pris 699 kr). Informationsträffar I respektive kommun arrangeras informationsträffar där Polisen tillsammans med säkerhetsleverantören SmartWater informerar om fördelarna med DNA-märkning och brottsförebyggande arbete. För tid och plats gå in på gripen.se och klicka dig vidare till din kommun eller kontakta Swedbanks kontor i din kommun. Polisen rekommenderar DNA-Märkning Polisen rekommenderar MärkDNA då det knyter objekt till dess rättmätige ägare. MärkDNA är en osynlig vätska, upptäckbar med UV-ljus, som penslas på och torkar fast på objektet – av polisen kallad DNAmärkning eller MärkDNA.

VILL DU VETA MER OCH BESTÄLLA DITT DNA-PAKET – GÅ IN PÅ GRIPEN.SE Våra samarbetspartners:

BÅSTADS KOMMUN

HÖGANÄS KOMMUN

ÅSTORPS KOMMUN

www.gripen.se


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 1 oktober

Framtidssafari med näringsliv och skola BÅSTAD. Framtidssafari i Båstad är ett samarbete mellan näringsliv och skola under Arbetsmarknadsveckan för högstadieungdomar i Båstads kommun. Framtidssafarin i Båstad är en del av högstadiets (åk 8) Arbetsmarknadsvecka och är en satsning som bygger på att företagen i Båstads kommun under cirka två timmar öppnar sina dörrar för studiebesök, visar upp dagens arbetsplatser, informerar om sin verksamhet, vilka yrken som finns på arbetsplatsen och ger eleverna möjlighet att prata med nyckelpersoner på företaget. Det är ett bra tillfälle för

Runt om i nordvästra Skåne håller privatpersoner och företag kvällsöppet för besökare den 7 oktober.

Dags för Månskensrundan BJÄRE. Besök vackra trädgårdar och handelsträdgårdar som är vackert belysta. En mysig, magisk afton för trädgårdsälskaren. Trädgårdarna håller öppet för besök under en kväll, mellan kl 17-21. Upplev kvällen i en trädgård med fin belysning i form av

allt från levande ljus till elektrisk ljussättning. Besöket är gratis, såvida det inte står annat i kartan. Karta över deltagande trädgårdar och företag finns på tradgardsrundorna.se. Välkommen!

HÄNG MED PÅ HÖSTENS VANDRINGAR 1 oktober 10.00 – Hallands Väderövandring Start & mål: Torekov Hamn Längd: Anpassas Tidsåtgång: 2 h vandring OBS! Båt avgår kl. 10.00. Hem kl. 13.30. Väderötrafiken bjuder på överfarten. Begränsat antal platser. 8 oktober 10.00 – Sägen och historisk vandring i Östra Karup Start & mål: Östra Karups kyrka Längd: 6 km Tidsåtgång: 2,5 h Mer info på bastad.com

Lär dig att kommunicera ditt varumärke via sociala medier FÖRSLÖV. Halvdagskurs i Jacob Hansens Hus i Helsingborg där vi tittar på hur man kommunicerar sitt varumärke och skapar affärsnytta via sociala medier. Vi får även en genomgång av skillnader och likheter mellan PR, Annonsering, Branding och Marknadsföring och går igenom hur man skapar ett innehåll

(content) och bygger kalendarium m.m. Kursen vänder sig främst till handels-, restaurang- och besöksnäringen. När: 3 oktober kl 09:00-12:00 Pris: Utbildningen kostar 395 kr/person ex moms. Anmälan är bindande. Mer info på bastad.com/naringsliv

företaget att berätta om vilka yrken som företaget representerar, kommande rekryteringsbehov och få kontakt med framtida personal. Medverkande företag bjuds in att delta på skolornas gemensamma mässa på Kunskapscentrum Agardh den 6 oktober kl 11.30-13.30. Jeanette Nilsson

OM FRAMTIDSSAFARI Samarbete: Näringsliv och skola Ålder: Åk 8 Syfte: Se olika yrken som finns representerade i kommunen.

Aktiv höst för aktiv livsstil BÅSTAD. I början av året drogs projektet ”Aktiv Livsstil Båstad Bjäre” igång med syfte att vidareutveckla Bjärehalvön som en aktiv destination. Efter mycket strategiarbete under våren väntar nu hösten med massor av aktiviteter och konkreta insatser. – Fokus under höst och vinter ligger på att ta fram nytt informationsmaterial över Bjärehalvöns vandringsleder. Jag har nu tillsammans med vandringsgruppen för projektet vandrat alla mil av vandringsled på Bjärehalvön. Vi har gjort behovsanalyser av varje led och kan påbörja både utvecklingsarbetet och informationsarbetet, berättar Annika Borgelin som är projektledare på Båstad Turism och Näringsliv. Kommer informationen bli både digital och i pappersformat? – Ja, man ska kunna komma åt informationen både via vår app Båstad Bjärehalvön, på bastad.com och bastad.se samt kunna få en bra besökarkarta i sin hand på något av alla serviceställen i Båstad. Dessutom kikar vi på möjligheten att få vara med om

Camilla Rosenlund, Annika Borgelin och Sven Engberg på en av vårens testvandringar.

storytelling längs med sin vandring för att förhöja upplevelsen ytterligare. Vandringar bland Bjärehalvöns smultronställen En kul aktivitet för alla Bjärebor och besökare är att det kommer att arrangeras massor av härliga vandringar i höst! Det är byaråden i Båstads kommun som står som värdar för varsin vandring och kommer att visa upp sina

guldkorn. Från och med den 24 september arrangeras det vandringar på söndagar kl. 10 och det är bara till dyka upp. Mer information finns på bastad.com. Utöver arbetet med vandringsleder på Bjärehalvön arbetas det mycket med cykel och kikas just nu på möjligheten att bygga både mountainbikeleder och skylta upp för landsvägscyklisterna.

Foto: Hålehall

Tanken är att bygga en cykeldestination med väldigt gott värdskap och servicenivå, cyklisterna kommer redan på grund av de fina vägarna och höjdmetrarna. Här finns ett arbete att göra, och det har bara startat. Även Kattegattleden kommer att få en nystart då denna kommer att dras om för att cyklisterna ska få möjlighet att komma ända ut på Bjärehalvön. Jeanette Nilsson

FRÅGA FEM I söndags arrangerades den första av sex höstvandringar på Bjäre. Arrangör var Västra Karups byaråd och vi frågade några deltagare; Vad var det bästa med denna vandringsdag?

Catharina Engberg RAMMSJÖSTRAND Jag har hittat ett nytt fint ställe där man kan vandra, det är lätt annars att man går samma rundor. Trevligt att vi fick lite kulturhistoria.

Christina Ahlström och Lars Stahre HOV ÄNGALAG Vi har hittat vägar vi inte visste fanns, väldigt naturskönt och bilfritt.

Lene Hansson, HELSINGBORG, Carina Sühnel, BÅSTAD, Katarina Navratilova, ÄNGELHOLM Fantastisk möjlighet att lära känna nya vägar. Naturen är underbar – Sveriges Toscana. Härligt att träffa nya och gamla bekantskaper.

Birgitta Nilsson och Thomas Lindberg TROENTORP Helhetsintrycket - Vädret, sällskapet, naturen och trevliga historier. Fantastiskt initiativ att få ut Bjäreborna. Vi fick se vägar vi inte visste fanns trots att vi är uppväxta här.

Anita Rosén Dovrén BÅSTAD Omgivningarna, få gå på nya vägar. Är så nyfiken av mig så toppen att få se en massa nytt och nya bekantskaper. Trevligt initiativ!


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

www.mickeselochautomation.se

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


VILL DU SYNAS I DE LOKALA TIDNINGARNA? RING OSS PÅ 0431-79200 SÅ LÖSER VI DET!

TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

Salongen mitt i centrum sedan 1947 BJÄRE. Med anor från 1947, när Anitas Damfrisering öppnade, är Frisörteamet med all sannolikhet Bjäres äldsta salong som legat på samma ställe i hela 70 år. Sedan 29 maj är det Ulrika Persson, som även driver Hårtrollet i Boarp, som står bakom salongen. – Vi har egentligen inte förändrat så mycket sedan vi tog över, inleder Ulrika. Vi ska vara en salong för hela familjen och när vi såg att vi hade för lite tider att erbjuda våra

st u j r ä ör oss

kunder på Hårtrollet kändes det som rätt beslut att öppna en salong till. Nu når vi även den målgruppen som inte kan, eller vill, ta sig upp längs Italienska vägen. Salongen ligger verkligen centralt, mitt i Båstad, och med parkering i närheten. Medarbetarna på salongen arbetar både här och i Boarp och man skulle kunna säga att koncepten är identiska med samma produkter, priser och personal. – Vi har samma bokningssystem och inom kort kommer

iell. c e p s Du

F

Unna dig att bli höstfin, välkommen in att boka tid!

Salong MISTL

Björkvägen 4 | Förslöv | 0725 55 07 27 | fb: Salong Mistl

vi även att kunna erbjuda bokning via våra hemsidor så

”Inom kort kommer vi även att kunna erbjuda bokning via våra hemsidor" att det blir ännu enklare för kunderna att smidigt se var det finns lediga tider. Vi har även öppet lördagar just för att kunna erbjuda tider som passar alla.

Alla frisörer på salongerna är utbildade i Ängelholm och har gesällbrev och för Ulrika är kvalitén och kunskapen viktig. Det hon och hennes kollegor erbjuder kunderna ska vara det bästa. Precis som på Hårtrollet erbjuder man allt från en enkel herr- eller barnklippning till bal- och bruduppsättningar. – Vi finns mitt i Båstad och kan med gott samvete säga att vi är en salong för alla, gammal och ung, för oss är kunden alltid i centrum, avslutar Ulrika.


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET Prova vår Regndroppsmassage med eteriska oljor 10% rabatt Ord pris från 475 kr Gäller ej SPA-dagar

Njut på vårt Spa i höst! SPA FÖR EN DAG

Njut av en lyxig dag på SPA med lunchbuffé, fika, bastu och varma bad. Välj en valfri 50 min behandling. måndag-torsdag 955 kr/person fredag 1 025 kr/person.

NYHET! DIAMANTSLIPNING Fantastisk ansiktsbehandling för en yngre och slätare look. Pris: 25 min 595 kr 50 min 995 kr | 80 min 1 295 kr

Boka på: 0431-47 16 40 www.torekovhotell.se

Nyheter! Specialpris för dig

Tva nya behandlingar!

Varmt välkommen till Hotel Skansens SPA och Kallbadhus. Prova två nya behandlingar från Elemis. Erbjudandet gäller måndag till fredag kl 14 t.o.m. november månad. ELEMIS FACIAL CLASSIC 50 MIN – PRIS 600 kr (795 kr) Upplev det bästa inom vetenskaplig hudvård. En effektiv behandling anpassad efter just din hudtyp som garanterar synliga resultat. Hudanalys, rengöring, peeling, behandlande mask, en särskilt utformad massageteknik för ansikte och dekolletage samt skalpmassage ingår.

Köp Maria Nila hos oss. Genom att välja Maria Nila, väljer du djurvänliga och färgbevarande hårvårdsprodukter producerade i Sverige.

ELEMIS SALT GLOW – PRIS 600 kr (795 kr) En exotisk exfolieringsritual som stärker och revitaliserar kroppen. Efter en lätt kroppsborstning droppas rikligt med varm olja över hela kroppen innan Frangipani Salt Glow eller Lime & Ginger Salt Glow appliceras. En topp-till-tå behandling som måste upplevas!

www.hotelskansen.se Tel: 0431-55 82 00 Scandinavian Resort – En känsla att längta tillbaka till

DIN FRISÖR PÅ BJÄRE UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

Vid bröllopsarrangemang bokas tid efter överenskommelse!

VÄLKOMNA! 0431 - 36 14 40 Grusåsvägen 1 GREVIE

Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

KOM IN OCH LÅT OSS TA HAND OM DITT HÅR EN STUND!

www.hårtrollet.se | facebook.com/Hartrollet | facebook.com/Frisörteamet

Hårtrollet Frisörteamet Tel: 0431-733 67 Italienska vägen 289

Tel: 0431-715 35 Köpmansgatan 22


Söndag 1 oktober MJUKA

PANTSATT

HÖRSAMMAT

VIRKE

MINDRE FLÖDE

SMYCKA

ART DIRECTOR

KOPIA

DEN FINNS MED GUIDE

SLUT

B

SÅRSPÅR

KORT KANSKE

FORTFARANDE

GREPP

NR 25

VILA

OERFAREN

23/3

FRUKTA

FLIK

@

ASA BAKVERK

STILTJE NÄS

SOLSIDAN FIGUR SY

Premiärer: Lars Winnerbäck – ett slags liv fredag 6 oktober 18.30

SYRE

STEG

KVÄLL

2D

VIS GUD

GLÄNSA

DEN GAMLE

Blade Runner 2049 fredag 6 oktober 21.00

BORDSBÖN

Vilse i Paris lördag 7 oktober 15.00

RÖRELSE FÖRMÅR

+ presentation av annorlunda guidebok om filmens Paris

GER INGEN SÖMN

Vår vingård i Bourgogne söndag 8 oktober 18.30

ANONYM

TILLDELNING

BJÄREBILDEN

Blodsleken Roberto Saviano

Den eviga elden Ken Follett Det är jul och Ned Willard är på väg tillbaka till hemstaden Kingsbridge. Än har han ingen aning om att det kommande året, 1558, ska vända upp och ned på hans eget liv, och förändra Europa för all framtid. Stadens mäktiga katedral tornar upp sig över en befolkning delad av religiös extremism och hat, där högt hållna principer ständigt krockar med vänskap, lojalitet och kärlek. Ned finner sig plötsligt stå på motsatt sida i konflikten som kvinnan han drömmer om att gifta sig med, Margery Fitzgerald.

Paranza-gänget, en liten klan av unga pojkar kopplade till Camorran, drar genom Neapels gränder på sina skotrar med pistoler och AK-47:or. Namnet Paranza kommer från ett slags båt som med ljuslyktor lockar upp fisk ur havsdjupen. På samma sätt ger sig pojkarna ut på jakt. De är beredda till gränslöst våld för att skaffa sig pengar, makt och status. En spännande och initierad roman om maffians barnsoldater, där barnets oskyldiga lek snabbt övergår i blodigt allvar. Detta är den första delen i maffian serien Camorrans barn.

VÄLKOMMEN TILL

Du hittar veckans lunchmenyer på

bjarelunchen.se

Båstad Bjäre

Sands Bakficka Torekovs Golfklubb

T T PÅ BJ

Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb

ÄT GOTT PÅ BJÄRE! VECKA I DIN ING PÅ BJÄRE – VARJE

2017 | DIN NYHETSTIDN

företagsklimat att inflyttBJÄRE. Med ett bra Då finns förutsättningar det blir och och växer och anställer. ökar förhoppningsvis ningen ökar, skattebasen vård och omsorg, det kommer till skola, SID 12 mer att fördela när i kommunen. något som gagnar alla

UNCHE EL

O

Torekov Hotel

körglädje t MOTOR Praktisk Alfa Romeo med nya Giulia försöker ALFA ROMEO. Med NÄRINGSLIV Bra företagsklima passion med ett mer så mår företagen väl att blanda kärlek och

konststycket Designen pratar vilket de lyckas med. med perfekt praktiskt bilägande och köregenskaperna SID 10 utan tvekan italienska att vara en familjebil. viktbalans är bra för

Spännande läsning om BurensvikDagshög

SÖNDAG 13 AUGUSTI 2017 SÖNDAG 20 | DIN NYHETS AUGUSTI 2017 SÖNDAG 27 TIDNING PÅ AUGUSTI 2017 | DIN NYHETS HÅLLBARHET BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ | DIN NYHETS Gränslösa möten BREVLÅDABÅSTAD. Konferensen NÄRINGSLIV VECKA I DIN BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ A Sustainable NATUR Flytt BREVLÅ 300 deltagare BJÄRE – VARJE BJÄRE. VECKA I SPORTE Tomorrow DAUnder sommarenUnga testar idéer N Kampanj till Båstad, av vandring DIN Skåne proffs som samt en spännande lockade TROENTORP/K SPORT Populär BREVLÅ mot doping BJÄRE. deltog fyrtio VECKA I DIN stad, Höganäs, delade sina sled NÖSEN. I ett ungdomar från DA är mix av kunskaper inom Ängelholm hetsfrågor. SAMHÄLLE BREVLÅDA brev till Båstad fotbollsskola sidrottsförbund först ut i en antidopingkam Bå- FÖRSLÖV. UngDrive där och Örkelljunga Medverkade globala hållbar- frågan om det är rätt Har du et ungdomar kommun lyfts gjorde bland Förslövs IFs Stora invester feldt och H.K.H att en enskilds en ändring av Med information och Dopingkommissionen panj som Rik- BJÄRE. tag under sommarlovet. har chans att driva i konceptet ten på annat Fredrik Du har väl skapen intresse kan Prinsessan befintliga vandringsleder Båstads kommun höstsäsongen. fotbollsskola markerar ingar som främsta Rein- Frågan nu lanserar. sitt eget föreSofia. påverka koll på FNs UngDrive alltid inspirerande vapen hoppas I år fick de står rör en bit av domarna som av högsta kvalitet. Läs doping och dagar för deltagarna. startade i juni med 55 fotbollstokiga starSID 4 turbetesmark man öka kun- teringar som har en avgörandeinför stora fastighetsinves Skåneleden deltog i arrangemange på inte missat inom denkring fem målvaktslegen som idag går skola 17 hållbarskånska idrotten. så sätt få ned antalet betydelse för och på små t också besök unggenom nadin lokala dar. Den förre fuskare och och förskola. Att dessa SID 10 Möller bruksvägar. framtidens av en baseras på genomarbetad landslagsmålv höll i träningar en tydlig SID 6 våra bokSID 8 hållbart hetsmål? e analyser och skrev autografer. akten Janne är en förutsättning målbild nyhetstidning genomförande . för ett SID 8 på nätet! tips? SID 4 2017

AT T T I D ÄR L YX

”Under sommarens hektiska veckor är vi alla en del i ett stort pussel där allt räknas” SID 2

Svensk su de hem VM-guldet rfa i Båstad

ttis Siniakova Gra orna Han summerar tennisveck Vi

stad.se

Handla online på icaba ppet arö r 8-21 Sommdaga alla

Båstad

icabastad.se

/kg

5:-

/st

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15,

dla online på

Blandfärs

Wienerbröd

Stationen Nära Dig!

BjäreBJÄRE. Tempot på ner sig halvön börjar lugna och många sommargäster I detta har börjat fara hem. hittar numret av Bjäre NU sommadu ett kollage över SID 8 ren olika aktiviteter.

4990

Båstad | 0431-703 01

Ditt lokala bageri & konditori i Boarp

2017

SPORT. Grevie bollsskola har GIKs fotlegat nere i ett antal år, men åyeruppstod i sommar. – Vi måste försöka fånga upp barn och som vill spela ungdomar fotboll och röra på sig, mycket av klubbens framtid det, säger Greviehänger på domsansvarige GIKs ung, Andreas Söderkvist.

BÅSTAD. Under tennisveckett av orna auktionerades signerat Mats Wilanders tennisracket ut. Slutbudet och blev 70 000 kronor Wisumman gick till Mats SID 4 landers Foundation.

DÄRFÖ R

LY X AT T T I D Ä R

2017

DÄRFÖR

LÄS TIDIGARE NUMMER ONLINE PÅ BJARENU.SE

SÖNDAG 6 AUGUSTI

Mat & Möten Pensionat Enehall

SE • N.

Bjärebilden utgick detta nummer.

Margretetorp Gästgifvaregård

G

Rätt svar 24 september:

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand

ÄT

Vad är det du ser på bilden?

Film och möte på Bio Scala 10/10 kl 13.00 Ulf Berggren tar oss med på nostalgisk tripp till 50-talet. Kostnad inkl. förtäring. Pris: 150 kr per person. Anmälan till Barbro Hansson. Teaterresa Oscarrevyn i Göteborg 12 oktober Oscarsteaterns jubileumsrevy på Lorensbergteatern inkl.middag 1395 kr per person. Avresa busstorget Båstad kl 14.55. Anmälan till gunilla-linghoff@telia.com eller 070-5745728. Boktips i Bjäre Bokhandel Vi träffas på torsdagar 10.30-11.30 21/9, 19/10, 16/11 och 7/12. Fika serveras. Kostnad 30 kr. Anmälan till bokhandeln 0431-70001. Välkommen som medlem! Kontakta Barbro Hansson 042-28 11 48 eller barbrohansson47@gmail.com. Vår hemsida: www.spfseniorerna.se/bastadbjare

• BJA R

Dan Schoultze anländer en dag vilken som helst till en Stockholmsskola med dåligt rykte och tusen elever inskrivna. Det är krig i Vietnam och vid huvudingången har någon klottrat »Allt nu!« Romanens jag Kenneth Jansson blir vän med den märklige Dan och hans syster, som bor tillsammans i ett stort hus som gränsar till en skog av träd som Kenneth aldrig sett förut. Sumak, med blad som ser ut som marijuana. Som visar sig växa i skuggan av sumakens blad. Några vuxna syns inte till. Inne i skogen finns en hydda, och när det blir sommarlov ligger de där alla tre, insvepta i grönska och rök.

I samarbete med Bjäre bokhandel

Bjärehalvöns

vägen 225 0431-733 61/www.pakanelen.se|Italienska håll dig uppdaterad: facebook.com/PaKanelen Gilla oss på Facebook och 07.30-15.00|söndag vilodag Öppet: måndag-fredag 07.30-18.00|lördag

Båstad | Torekov

| Mallorca |

r förnyelse

96 i Båstad

SID 8

”De kläder vi säljer är en ledig stil där det går att anpassa och välja det man gillar.”

Veteranarfl besök på Bjyg på äre SID 12

MOTOR. Fords senaste exportvara har fått namnet Edge. det vassa Den är välbyggd och väluppfostrad, men lite mer hade inte skadat. ”Hellfire”

Handla online SID 10

Båstad

| info@nkfast.se

| 0431-37 10

39

SPORT. Centercourten har varit full med ungdomar som tävlat i junior-SM den senaste veckan. för 14-åringar I klassen Borg sin första vann Leo Läs en intervju stora titel. med honom här i Bjäre NU. SID 9

BÅSTAD. En av fastighetsaffär de större erna på senare år i Båstad genomfördes nyligen Båstad, Borgen när Hotell ka Glassbaren och Dansbytte ägare. Bjäre NU har pratat med den nye ägaren. SID 4

”Det finns inget viktigare ord i dag än tillsammans” SID 6

Douaa led Min kropp,er projektet min hälsa

BÅSTAD. Shaam på Lyckantorget Gatukök i Båstad totalförstördes i en brand. När räddningstjäns dit var matvagnenten kom redan övertänd och gick inte att rädda. Polisen utreder just nu vad som hänt. SID 4

på icabastad.se Handla online på icab

VILL DU HA FEST MÅSTE DU BJUD I BUTIKEN? DÅ A IN KUNDERNA för alla företag ! - ring oss på 792 00 så berättar

astad.se

Båstad

5:-

Vi har annonser

No1 - Vi skapa Köpmansgatan

AT T T I D ÄR L YX

I en skog av sumak Klas Östergren

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

DÄRFÖ R

BOKTIPS

E M

VÅRD

AT T T I D ÄR L YX

SAMMANFÖRA

Opera från The Met i New York Bellinis Norma lördag 7 oktober 19.00 söndag 8 oktober 14.00

NORR OCH SÖDER

LUFTORD

ALERTA

DÄRFÖ R

ROLLSROYCE

D

Tidlöst på bio Fula, skitiga och elaka av Ettore Scola onsdag 4 oktober 18.30

INDISK KLÄDNAD

KAN GOD ÖNSKAS

A

RE

UTFORMAR

T

Konst på bio Rafael tisdag 3 oktober 16.00

TRAKTEN

OMODERN SKOGSNYMFERNA

S

Ä

HAR TVÅ BEN

Å

din bio på Bjäre

MED GULA OCH VITA

LÄSNING

VECKANS KORSORD

14 KORSORD

/st

Wienerbröd

vi mer!

Välkommen in

Köpmansgatan

till oss!

15, Båstad |

0431-703 01

Bjärehalvöns Båstad | Torekov

| Mallorca |

No1 - Vi skapa

r förnyelse

Köpmansgatan

96 i Båstad

| info@nkfast.se

| 0431-37 10

39

”Viktigast med träninge n är att det ska vara roligt och att alla ska kunna vara med” SID 12

BÅSTAD. Under har det riktats sommaren kritik mot Malenbadet gällande brister i städningen, främst i omklädningsru m, duschar och bastu. Den eftersatta städningen beror på kommunikationsbr ist. SID 6

Båstad


TYCK TILL 15

Söndag 1 oktober

SLUTREPLIK

I Bjäre NU som utkom 17 september publicerades en insändare från Bo Wendt, Bjärepartiet med rubriken ”Bjärepartiet vill stoppa dyra kommunala avloppsanslutningar för fritidshus”. Den 24 september gav Moderaterna i kommunstyrelsen en replik på den insändaren och nu ger Bo Wendt en slutreplik.

Orimligt dyrt! Jag anser fortfarande att utbyggnad av avlopp för nio fritidshus i norra Öllövstrand är lyx och att området ligger intill naturreservatet saknar betydelse. Hur skulle dessa sparsamt använda fritidshus med tre slutna tankar och övriga med sjunkbrunnar och infiltrationsanläggningar en meter under marken negativt påverka naturreservatet? Det är för mig obegripligt och i dessa frågor är jag insatt med mer än 25 år som miljöchef i Båstad kommun och den som genomförde en inventering av alla enskilda avlopp i kommunen på 1980- och 90-talet. Ni pratar om investeringar för en hållbar framtid och att Öllövstrand har värdefull natur och därför bör VA-ledningar byggas ut vilket är bara floskler i detta sammanhang. Sen blir det ännu värre när ni skriver att ni inte ser detta som en subvention av fastighetsägarna i Öllövstrand för att de betalar fastighetsskatt. Skulle fastighetsavgiften på cirka 7000 kr rättfärdiga utbyggnader av avlopp där dessa fastigheter kostar ca 450 000 kr per fastighet – anslutningsavgift på runt 100 000 kr och drabbar de redan VA-anslutna? Som ni borde veta drabbar detta VA-kollektivet och ej skattekollektivet dvs de som har kommunalt avlopp. Det kollektivet får låna upp ytterligare tre miljoner i en redan mycket ansträngd investeringsbudget. Vi skall bygga överföringsledning för avloppsvatten till Laholm och utbyggnad tillsammans med dem av vårt gemensamma reningsverk. Till detta inom några år stora utbyggnader av vattenledningsnätet mellan Förslöv och Torekov. Totalt över 100 miljoner kronor. För mig är det därför obegripligt att ni, centern och liberaler reserverar sig och ställer sig bakom länsstyrelsens beslut om att kräva utbyggnad.

Båstad kommun behöver växande och expansiva företag för framtiden!

Bjärechips kommer att flytta över kommungränsen och landa i Ängelholm. Vi moderater beklagar det - Båstad Kommun behöver sina företag och företagare. Det är inte bra när företagare upplever att de inte får rätt förutsättningar och stöd för att driva sin verksamhet vidare. Det måste sannolikt vara starka skäl för att Båstads kommun skall avisa eller försvåra företags ansats till vidare utveckling. Vi behöver varje skattekrona som vi kan få in och här är våra företagare avgörande för att det ska kunna bli verklighet. Företagen och dess anställda är viktiga, eftersom de konsumerar och bidrar med skattepengar i vår kommun. Båstad kommun står inför många utmaningar och som vi moderater tidigare konstaterat, mycket är bra men mycket kan bli bättre. Vi behöver vara i symbios med företagarna och då är denna flytt av ett väl fungerande företag inget bra tecken. Det är viktigt att politiker arbetar för att främja och utveckla ett bra näringslivs- och företagarklimat. Att nämnder, förvaltning och politiker ska samarbeta på ett positivt sätt och arbeta för att företagen ska få justa och rättvisa förutsättningar att driva sina företag är självklart. Det kan antingen gälla nyetablering, önskemål om utvidgning eller erbjudande om attraktiv mark i rimlig tid. Vi ser med spänning fram emot hur Båstad kommuns näringslivs- och företagarpolitik utvecklar sig, här finns mycket mer att göra, och en del i övrigt att önska i form av framtidsvision från nuvarande styre. Vi moderater är beredda att kavla upp ärmarna, lyssna på våra företagare och satsa för framtiden.

VAKNA! Båstad Kommun, vakna! Nu är det dags för våra politiker att vakna. Ser ni inte att vi blir omsprungna av var och varannan liten närliggande kommun. Eller rättare sagt hela Sverige. Vad jag menar är att de förstår vad som är viktigt för barn och ungdomar - nämligen att röra på sig, vi måste hjälpa till att skapa bra förutsättningar för dem att göra det. Det invigs multisportarenor hela tiden, varför är det så svårt för Båstads politiker att förstå vikten av detta? Ni vill ha inflyttning och det byggs som aldrig förr men då måste ni även se till att det finns något att göra för alla dessa barn i familjerna som ska förväntas flytta hit. Visa att ni bryr er om hälsa och vikten av att röra på sig. Bygger man en multiarena på Båstads skolgård kan barnen på skolan använda den på rasterna men även utanför skolans tider. Det är bara positivt att blanda högstadiet med låg-och mellanstadiet för att bidra till ett bättre klimat där de får förståelse för varandra stor som liten. Eftersom idrottshallens standard är katastrofal kan de äldre barnen ha idrottslektioner ute under nästan hela året. Det blir en bra avlastning. Den investeringen ni gör i detta kommer ni få tillbaka flera gånger om. Det pratas mycket om att skapa ett bra företagsklimat i Båstad kommun och det är viktigt men det är också viktigt att skapa ett bra barn och ungdomsklimat. Dags att agera nu om Båstad ska fortsätta blomstra och få fler barnfamiljer att välja Båstad/ Bjärehalvön som en ort att leva och bo i. Visa att ni är en kommun som satsar på barn och ungdomar - Båstads framtid!

BJÄRE-BÅSTAD MODERTERNAS FÖRETAGARRÅD BO WENDT Bjärepartiet

Johan Olsson Swanstein Christer Lindén

LOTTA OLMARKER Båstadsbo

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

r a g a d s m u e Jubil Jubileumsrabatt

25-50%

MASSOR AV JUBILEUMSERBJUDANDEN I VÅRA BUTIKER VÄLJ BLAND 1000-TALS TAPETER!

Jubileumsrabatt

RABATT

20%

PÅ 1000-TALS TAPETER - GLÖM INTE anmäla dig till våra Inspirationskvällar,

JOTUN SUPREME FINISH

Erbjudandet gäller 25/9-8/10, 2017. Kan ej kombineras med andra rabatter.

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se.

ÄNGELHOLM 25/10 KL 19.00 Anmäl er på butiken@farghusetangelholm.se HELSINGBORG 26/10 KL 19.00 Anmäl er på berga@colorama.se senast 23/10

Ängelholm, Hugingatan 5. Tel 0431-44 55 90 Öppet: M-F 7-18, L 10-15, S 11-15 Berga Helsingborg, Garnisonsgatan 17. Tel 042-20 43 70 Öppet: M-F 7-18, L 10-15, S 11-15

www.colorama.se


Priserna gäller måndag 2/10–söndag 8/10-17

p p i l k r e p u s

10k /st

99k /kg

8k /st

Minst

25% rabatt

Herrgård®, Präst®, Grevé®

Matlagningsgrädde

Falbygdens. ca 500 g. Lagrad 28-31 %.

Kelda. 2,5 dl. Jfr pris 32:00/liter.

Vaniljyoughurt

Arla ko. 1 liter . Gäller ej ekologisk, laktosfri. Gäller ej ekologisk, laktosfri. Jfr pris 10:00/liter .

Fläskytterfilé Nybergs Deli.

4990

5990

/st

/kg

Ursprung Sverige. Ca 1000 g. Mörad. Av benfri kotlett. Av gris. Max 2 köp/hushåll.

Wienerkorv Heberleins. 600 g. Jfr pris 83:16/kg.

10k /st

Pucko Arla. 600 ml. Chokladmjölk. Jfr pris 16:66/liter.

Gott från delin

2990 /hg

Samiskt rökt skinka Ridderheims. Ursprung Sverige. Jfr pris 290:00/kg.

1590

1290

/hg

Fransk Brie 30 %.

Jfr pris 159:00/kg.

/hg

Pastasallad med kyckling Från vårt egna kök. Jfr pris 129:00/kg.

Från vår fina fiskdisk Gäller från och med tisdag!

119k /kg

129k /kg

Stekt inlagd strömming

Hel fjällröding

Fiskexporten.

Fiskexporten. Odlad.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v40 2017  
Bjäre NU v40 2017