Page 1

SÖNDAG 3 SEPTEMBER 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA NÄRINGSLIV Kompetens i fokus SPORT Rögle laddar om BJÄRE. Game-set-matchning är ett svar på de önskemål om samverkan kring kompetensförsörjning som kommit in till Båstad Turism & Näringsliv. Tillsammans med Båstads Kommun och Arbetsförmedlingen bjöds lokala företag in SID 6 för att stämma av deras behov i frågan.

HOCKEY. Förra säsongen blev en besvikelse men nu laddar Rögle BK om för sin tredje raka säsong i Svenska hockeyligan (SHL). Spelintelligenta backar och ”Skandinaviens bästa handleder” ska hjälpa hockeyklubben att SID 8 landa högre upp i sluttabellen.

Läs om nya Volkswagen Arteon

• 0431-36 35 00 • info@jajab.se • www.jajab.se

TA VARA PÅ VÅR ERFARENHET, VI HJÄLPER DIG GENOM HELA AFFÄREN !

2017

TOREKOV. Alla deltagare i Torekov Open Water tog sig i mål innan den utsatta maxtiden på två timmar hade löpt ut. Vädret var härligt och vattnet bjöd på SID 6 17-18 grader.

Pensionärer hänvisade till annan ort när badet stängts Hela veckans klipp på ett klick! #

”Det blir klättertorn, Waterz, rutschkana och hinderbana med mera och allt är gratis” SID 4

BOARP. Det var härlig sång och musik när Åsbo spelmänn och familjen Carr underhöll på Folkmusikens dag som firades i Boarps Hembygdspark. SID 6

Handla online på icabastad.se

Båstad

ÖPP

OfficiellPartnerAv smarta konsumenter.

Spara både tid och pengar!

5:-

Boka hembesök - hemleverans - installation och bortforsling av dina vitvaror. Enkelt och lätt.

/st

Wienerbröd

ET MÖ Varför går TE sjukvården åt fel håll i Region Skåne? Välkommen till öppet möte med BjäreBåstad Moderaterna och Regionrådet Carl-Johan Sonesson(M) som berättar om det moderata receptet!

CATHRINE

CARINA

JOHAN

Stenhusvägen 13a, Båstad 0431- 185 00 | bastad@elon.se Må-Fr 10-18, lö 10-14

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

När: Måndagen den 11:e september Var: Kommunhuset, Sessionssalen Start: Kl:18:00

BJÄRE BÅSTAD


2 REDAKTION

Söndag 3 september

TRE SAKER

INLEDARE

Bjäre NU tar avstamp mot ännu ett spännande år...

JUST NU DANSA TANGO! Kom och dansa tango på Båstad Bibliotek den 4 september. kl 17.30. Lyssna på musik, umgås och ta en billig fika. Alla är välkomna - både ni som redan är i ”tangovärlden” och ni som är nyfikna på tangons magi.

CAFÉ MINNESVÄRT

CHRISTIAN COIGNYS

Den 7 september annordnas en mötesplats med samvaro, kunskapsspridning och underhållning. Föreningen Alzheimer Sverige arrangerar träffen i AgardhSalen kl 18.00. Det är fri entré och det bjuds på fika.

Söndagen den 10 september kommer The PhotoGallery att vara på plats och berätta om sommarens utställning med fotografen Christian Coigny. Det är sista chansen att se utställningen som trollbundit besökarna i sommar.

Sommarmånaderna enligt kalendern är över för detta året. Hamnarnas sommarrestauranger runt halvön har dragit ner på öppettiderna. Några har stängt igen helt trots att utländska turister är kvar även efter skolan startat och många av oss som är verksamma här går tillbaka till våra vardagliga sysslor. Eventen på halvön har avlöst varandra under hela sommaren. Det har varit cykling, kammarmusik, marathon, popmusik, tennis, hantverk, segling och nu senast simning i Torekov. Där tävlades det i vem som simmar snabbast från Hallands Väderö till morgonbryggan i Torekov. Den bryggan som hela Sverige kommer kunna se Johan Rheborg i sin karaktär som Fredde i Solsidan springa naken på senare i vinter. Filmen Solsidan som delvis spelades

in i Torekov har premiär första december och många var de Torekovsbor som ställde upp som statister vid inspelningen i slutet av maj innan sommarsäsongen hade startat på riktigt.

”Båstad och Bjäre som evenemangdestination har verkligen visat sin otroliga potential” Trots att första höstmånaden har gjort sitt intåg så är det inte slut med evenemangen i Båstad. I mitten av september ska det spelas tennis igen på Centercourten när Sverige möter Litauen i Davis Cup. Stora grupper av konferensdeltagare fyller hotellen och

gör alla möjliga teambuildningsövningar och andra trevliga gruppaktiviteter runt sanddynorna nedanför hotellet. Båstad och Bjäre som evenemangdestination har verkligen visat sin otroliga potential denna sommaren. Att det blir så är givetvis beroende av alla de som jobbar aktivt med detta under hela året. Både kommunen och Båstad Turism & Näringsliv jobbar hårt med att framhäva halvöns alla möjligheter för event som passar så bra här. För inte utvecklas Bjäres turismnäring utan aktiva insatser. När sedan siffrorna på hur hotellnätterna och turismen utvecklats sedan tidigare år och de kommer vi självklart dela med oss av till er läsare.

till ett val 2018 då de förtroendevalda på nytt ska väljas av oss. Som få har missat så blåser det hårt kring de riksdagsvalda partiledarna men i Båstad är det de som vi valt in i kommunala politiken som ska fortsätta ratta den skutan som Båstads kommun har på flaggorna som vajar utanför kommunhuset. Deras arbete ska vi fortsätta att med nöje rapportera till alla er på Bjäre så ni kan ta kloka beslut i vem som ska leda kommunen även efter 2018.

Nu tar vi avstamp mot ett spännande år som leder fram

PETER JAKOBSSON

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

BOKSTAVSBYTET

BJÄREBILDEN Vad är Bjärebilden?

H Ä S T

Genom att byta ut en bokstav i taget går du från ett ord till ett annat. Alla bokstäver ska bytas ut. Det finns flera möjliga lösningar.

I varje nummer av Bjäre NU publicerar vi ett klurigt foto från Bjärehalvön. I numret efter avslöjar vi vad bilden föreställde. Har du bild på något känt som finns på Bjäre kan du maila den till peter@bjareliv.se.

Vad är det du ser på bilden?

Rätt svar 27 augusti: Brygga i Rammsjöstrand.

Lycka till!

V A L

G

O

Ä

RE

SE • N.

UNCHE EL

ÄT

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

• BJA R

Du hittar veckans lunchmenyer på

bjarelunchen.se

Vad är Bokstavsbytet?

T T PÅ BJ

S

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Hovs Hallar Margretetorp Gästgifvaregård Pensionat Enehall Sands bakficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

ÖPPEN VISNING Välkommen lör 9/9 kl 14-15

BÅSTAD Hamnen Kravlöst och bekvämt boende i exklusiv nybyggnation granne med havet Bo lättskött och kravlöst i nybyggt rad-/parhus med vacker havsutsikt och uteplats/takterrass. Bo året om, använd som weekend-boende eller som rent sommarnöje. Läget är optimalt, på gångavstånd når du såväl morgondoppet och tennisbanan som livsmedelsaffären och restaurangen. Strandpromenaden blir din förlängda trädgård. Ljusa, välplanerade kvadratmeter i exklusiv nybyggnation med förmånlig månadsavgift. Inflyttning i år. Endast 2 bostäder kvar. Läs mer på strandkallan.com eller träffa oss på plats för visning lör 9 september 14-15. Tacksam för din anmälan till oss innan via telefon eller mail. Välkommen!

Killebacken 3 A och Rosins väg 26 A, Båstad

Boa 117 m2, 4 rok och 71 m2, 2 rok

Månadsavgift 4.868 kr resp 2.939 kr Pris 9 Mkr resp 4,3 Mkr

BÅSTAD Riviera Svårslagen charm på stor naturtomt

BÅSTAD Äppeldalen Bekvämt och lättskött med utsikt

Här bor du granne med Stensåns vilda och vackra naturområde och lång, inbjudande sandstrand. Nu säljs detta som- Fräscht, lättskött och välbeläget radhus med sköna vyer runt om mot havet, byn, åsen och den böljande dalgången. marhus från 1950, tillbyggt 1995, enkelt i sitt skick men med svårslagen charm och unik känsla i väggarna. Bostaden Öppen sällskapsyta med högt i tak, generösa ljusinsläpp samt funktionell planering, tre sovrum samt ett kompletteinrymmer sällskapsrum med öppen spis, arbetskök, 2 sovrum samt dusch/wc. Friggebod med gästrum. Naturtomt. rande rum för gäster/kontor. Välplanerat kök, stor balkong mot väster, badrum på båda plan, carport/frd. Uteplats.

Stensåvägen 41, Båstad

Boa 51 m2, 3 rok

Tomt 1.515 m2

Pris 3.600.000 kr/hbj

BÅSTAD Hemmeslöv Välskött och rymligt med bra läge

Plommonvägen 21, Båstad Boa 97 m2, 4 rok Bia 25 m2

Pris 3.350.000 kr

SKUMMESLÖVSSTRAND Allarp På solig hörntomt

Lev skönt semesterliv eller bo året om - umgås och njut i denna välskötta bostad för hela familjen. Huset har öppen I lugn och barnvänlig miljö, erbjuds fritidshus med förbättringsbehov på solig hörntomt. Fritidhuset rymmer storstuga och social planlösning, generöst sällskapsrum i vinkel med kamin, arbetskök, tre sovrum, tvättstuga samt duschrum och rymligt kök med matplats och utgång till frukostaltan och uterum. Vidare finns två sovrum, allrum med kamin och tv-rum med utgång till altan i söderläge. Friggebod och carport. Nära milslång sandstrand, tågstation och affär. med wc. På husets trädgårdssida, granne med grönområde, öppnar den soliga trädgården upp. Garagebyggnad.

Morkullevägen 18, Båstad

Boa 114 m2, 4 rok

Tomt 1.086 m2

Stigbertils Mäklare

Pris 3.100.000 kr

Köpmansgatan 13, Båstad

Allarpsvägen 29, Skummeslövsstrand

Tel: 0431-700 59

Boa 114 m2, 5 rok

stigbertils.com info@stigbertils.com

Tomt 824 m2

Pris 1.950.000 kr/hbj


4 NYHETER

Söndag 3 september

Badpensionärer är frågande om beslut BÅSTAD. I 15 år har ett 30-tal pensionärer på egen hand badat i det varma badet som finns på Vårlidens Servicehus i Båstad. Det är en liten pool som håller 34 grader i vattnet och som de kan göra övningar i för att kunna sköta egenrehabilitering. Nu har kommunen beslutat att stänga badet och något alternativ för badandet saknas. – Vi är ett antal pensionärer som kunnat gå hit och bada under några timmar två gånger i veckan. Vi har betalat 20 kr per person och gång och vi sköter oss själva. Det är väldigt billigt och vi förstår att det inte täcker badets kostnader men vi kunde betalat mer, inleder Ingrid Andersson som badat på Vårliden i flera år. Gruppen som använde bassängen för deras egenvård visste inget om att badet skulle stänga. Tidigare i sommar satt det en lapp som informerade om att badet skulle vara stängt mellan 15 juni och 15 augusti. När så sommaruppehållet var slut så var det bara låst och ingen information fanns. Några dagar senare får de veta att det beslutats om att badet stängs till årsskiftet men redan nu är det ej tillåtet för utomstående att använda badet. Vård- och omsorgsnämnden har sagt upp hyresavtalet med Båstadhem om att hyra lokalerna på Vårliden sedan en tid. I juni beslutades även att de som inte ingår i kommunens vård inte ska få tillgång till bassängen längre. Kommunen beräknar att badet kostar 800 000 kr om året i drift vilket de tycker är för mycket för det lilla som badet används. Sen hädar de att det finns ett stort renoveringsbehov av bassängen till en kostnad av 750 000 kr som de inte vill ta. – Bassängen renoverades för inte så många år sedan då

det var någon spricka så den är helt i ordning enligt vad vi tycker. Kan den användas av kommunen för rehabilitering borde den kunna vara godkänd även för oss, berättar den engagerade gruppen som är besvikna över kommunens hantering. – Då bassängen används till sjukgymnastik och rehabilitering måste vattnet måste vara varmt hela tiden, inte bara de tillfällen de är där. Varför kan vi då inte få komma och bada under den tiden som bassängen inte används, til�lägger Kaja Nilsson som har försökt få svar på beslutet från kommunen både via brev och Facebook utan resultat.

”Vi blev hänvisade

till bassängen på Hotell Rivera Strand men när jag ringde dit sa de att endast gästerna på Hotellet fick bada” Problematiken ligger bland annat i vem som är ansvarig för de som badar. Kommunen menar att det krävs badvakt när utomstående ska bada. – Vi organiserar oss och ingen badar ensam. Bestämmelsen om max sex personer som badar samtidigt respekterar vi. För oss är det inget problem att vi utser en som är ansvarig för vårt badande. På dörren har det länge stått att vi badar på egen risk, berättar Cecilia Nethander som ansvarat för gruppens badande under många år. Gruppen berättar att när de badar har de haft samma program som sjukgymnasterna satt upp men det har inte kostat kommunen något. De har skött sin egenvård på egen hand och när de kommer in i vårdsystemet kommer de kosta samhället mycket mer. – Jag är född i Båstad och har jobbat sedan jag var 15 år och har aldrig varit till last för

Besvikna pensionärer när badet på Vårliden aldrig öppnade efter sommaren och nu inte längre kan nyttjas av allmänheten.

kommunen men nu känns det som jag trängt mig på badet och måste bort. Vi blev hänvisade till bassängen på Hotell Rivera Strand men när jag ringde dit sa de att endast gästerna på Hotellet fick bada, berättar gruppen när vi sitter i ett rum precis intill bassängen som de nu inte får besöka. Båstads kommun hänvisar till att det finns bad i kranskommunerna men de poolerna håller inte värmen som behövs och pensionärerna undrar hur de ska ta sig dit. Eddie Granqvist, ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden,

sa i våras på kommunfullmäktige att det skulle vara billigare att betala limousin till andra anläggningar för de som vill bada än att driva vidare badet på Vårliden. En av de handlingskraftiga pensionärerna hade då ringt Eddie och frågat var de skulle skicka kvittot för limousinen men Eddie svarade bara ”Nej nej nej, det var inte så jag menade!” Att gruppen ålders- och sjukpensionärer, som nyttjade badet för egenvård, har blivit av med något för dem värdefullt är tydligt. Bassängen finns kvar och det är Båstadhem som äger fastigheten. Att ba-

det gick med underskott var ett faktum men hade det gått att göra något åt det istället för att bara stänga ner? Vi frågade Emma Pihl, Vårdoch Omsorgschef på Båstads kommun, om förvaltningen tittade på alternativet att försöka få fler betalande pensionärer som kunde använda bassängen för att få ekonomi i den. – Nej, det har vi inte gjort med anledning av att hyresavtalet upphör till årsskiftet. Beslutet att säga upp lokalen togs för flera år sedan och då vi nu snart lämnar lokalen fattade Vård- och omsorgsnämnden

beslut om att inte öppna för allmänheten efter sommarstängningen, svarar Emma och tillägger. – Egenvård är positivt och vi hoppas att de hittar nya möjligheter till detta. Det finns varma pooler i Laholm, Ängelholm och även inom Båstads kommungräns. Vad som händer med bassängen i Båstadhems fastighet kommer vi följa upp och gruppen badare hoppas på att det ska kunna bli en bra lösning som gör att de får fortsätta bada i det varma lilla badet i centrala Båstad. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Familjedag på Örebäcksvallen

Lergökarally lockade tusentals

BÅSTAD. För andra året arrangerar Radio Båstad, tillsammans med samarbetspartners, Familjedagen på Örebäcksvallen. Den 9 september, mellan 11.00 och 15.00, är alla välkomna hälsar Melker Bengtsson med kollegor och samarbetspartner. – Vi hoppas på bra väder och mycket folk hela dagen.

BJÄRE. Runt 700 ekipage deltog i årets Lergökarally som var det 26e i ordningen. Arrangören uppskattade att det kom nio till tio tusen besökare till området på Valhall Park för att se på fordonen och ta del av alla kringaktiviteter.

Det blir klättertorn, Waterz, rutschkana och hinderbana med mera och allt är gratis. Tillsammans med Ica Supermarket, Båstad Måleri och Multitryck bjuder vi på alla aktiviteter. Vill du ha en kul dag med hela familjen ska du absolut bege dig till Örebäcksvallen.

På grönytorna stod en blandning av såväl veteranfordon

(30 år eller äldre), entusiastfordon och traktorer som besökarna beskådade. – Vi är mycket nöjda och hörde även från deltagarna att allt fungerade bra, vädret var ju även med oss denna dag, berättar Tony Toresson som är Vice Ordförande för Lergökarallyt.


5

Söndag 3 september n

årde på G a n iker

Du hittar veckans lunchmenyer på

bjarelunchen.se

But

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Veckans ost!

Bjäre Golfklubb Margretetorp Gästgifvaregård

O

G

Restaurang Drivan

Ä

RE

ÄT

Torekov Hotel

UNCHE EL

SE • N.

Sand’s Bakficka Torekovs Golfklubb

• BJA R

Pensionat Enehall

T T PÅ BJ

24:-/hg

Två Män Äppelgårdens Golfklubb

ÄT GOTT PÅ BJÄRE! Vi stödjer

Primadonna

199:-

49:90:-

kg

Gouda

kg

En gräddig och underbart god grönmögelost från Frankrike. Om Roquefort kallas Kungen av ostar så är St. Agur dess drottning!!

Restaurang Sand

n e n o i t a t S Nära Dig!

Fläskfärs

Saint Agur

Hotel Riviera Strand

Gäller v.36

99:-

kg

kg

SOPPOR mån-tors

Getrulle

ärtsoppa varje torsdag

16:90:-

hg

Priserna gäller 4/9-9/9 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen

Öppet tisdag till lördag Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

om! - Året t n u r Dygnet

16:90:-

hg

79:-

Oxhögrev benfri

Aprikosfläsk

VI HAR ETT BRETT KOMPETENSREGISTER INOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN • Grundarbeten • Hallbyggnader • Rörläggning • Anläggning av swimmingpool Stenbrottsvägen 12, 269 96 Båstad Tel: 0431-709 45 info@finsbo.se www.finsboentreprenad.com

Allt för huset, djuren, trädgården och barnen. Handla på Kvarnen. Välkomna in!

KAP&GERSÅG

INKL. ARBETSBORD METABO

KSU251 + KGS216M Ord.pris 4580:Begränsat antal kvar!

2990:MILJÖBENSIN 2 & 4 TAKT 5L Ord.pris 174:-/169:-

BENSINTRIMMER ALKO BC 225L Ord.pris 1290:-

TEL. 0431 - 709 45

VÅRA KLASSIKER G. Swensons Köttbullar G. Swensons Wienerschnitzel G.Swensons Fisk- & Skaldjurssoppa inkl. ett glas vin eller alkoholfritt Vy från Båstad (gäller hela september)

225kr Välkomna hälsar Jarl med personal

159:-/149:BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170903-170930

990:Mån-Fre 09-18 Lördag 09-14 0431-366200 www.bjarekvarn.se Vi reserverar oss för slutförsäljning

Öppet Fredag till söndag - se www.swensons.se för öppettider. Boka på hemsidan eller ring 0431-364590


6 NYHETER

Söndag 3 september

Game-set-matchning tar tillvara på lokala resurser

På prispallen syns vinnarna av årets Torekov Open Water.

Nöjda simmare på öppet hav TOREKOV. 146 simmare tog sig an utmaningen att simma från Hallands Väderö till Torekov i andra upplagan av Torekov Open Water som hölls i helgen. Morgonen bjöd på lite regn men sedan blev det fint simväder för deltagarna som möttes av många åskådare som hejade på sista biten in mot morgonbryggan. Vattnet höll 17-18 grader och vågorna var små men det var lite strömt i havet. Vinnare på herrsidan blev Simon Plato från Helsingborgs Simsällskap

som kom in på tiden 38:41. Endast drygt fem minuter senare tog sig bästa dam i mål på tiden 43:57. Det var 17-åriga Ebba Hallbäck också från Helsingborgs Simsällskap som med den tiden kom på en fjärdeplats totalt. – Jag är väldigt nöjd med tävlingen och ser redan fram mot nästa år, berättar tävlingsledare Emma Jönsson. Alla startande kom i mål och klarade den i förväg uppsatta maxtiden på två timmar. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Ljuvliga toner när Åsbo spelmän och delar av familjen Carr höll i dagens underhållning.

Folkmusikens dag firades i Boarps hembygdspark BOARP. Båstads kommuns kulturavdelning i samarbete med Bjäre Härads Hembygdsförening arrangerade folkmusikens dag i hembygdsparken i Boarp i söndags. Det bjöds på ljuvliga toner när Åsbo spelmän spelade tillsammans med delar av familjen Carr som höll i konserten. Riksspelmannen, Laif Carr, höll i allsången samt allspelet och Ninni Carr i sånglekarna.

Ett femtiotal besökare njöt av fin musik i eftermiddagssolen och fick även möjlighet att titta in i de gamla byggnaderna som finns i parken. Bland annat den gamla skollokalen som finns i ett av husen. Just detta hus fanns förr intill nuvarande Lyckantorget och flyttades till Hembygdsparken för att kunna bevaras för framtiden. Tanken med Folkmusikens dag är att uppmärksamma den musikaliska traditionen i folkmusiken med bland annat lokala melodier från Bjäre och övriga Skåne. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

BÅSTAD. Vid flera tillfällen har önskemål om samverkan kring kompetensförsörjning kommit till Båstad Turism & Näringsliv från lokala företag. Båstad Turism & Näringsliv, Båstads Kommun och Arbetsförmedlingen bjöd in lokala företag för att stämma av näringslivets syn på kompetensförsörjningsutmaningen utifrån hur de bättre kan tillvarata resurser och kompetenser som finns lokalt. Genom samtal har företag på Bjäre uttryckt att de uppfattar brist på arbetskraft och rätt kompetens som ett av de allvarligaste hindren för tillväxt. Samtidigt finns det många arbetssökanden och arbetslösa där individer och grupper står utanför arbetsmarknaden. Det stod klart att det finns mycket att vinna att gå samman och fylla tomrummet mellan näringslivet, kommunen och Arbetsförmedlingen och projektet Game Set Matchning föddes. – Ambitionen med projekt Game-Set-Matchning är en långsiktig lösning dels på detta tillväxtproblem, men även tillvarata resurser och kapacitet på ett mer systematiskt sätt där social hållbarhet och inkludering är centrala värdeord. Målsättningen är därför att detta koncept ska utgöra ett varaktigt arbetssätt för kompetensförsörjning och social hållbarhet, säger Karin Bengtsson, vd Båstad Turism & Näringsliv. I styrelsen för Båstad Turism & Näringsliv sitter även Fredrik Liedholm som är HR-chef på Bjäres i särklass största privata arbetsgivare Lindab. Vad är utmaningen med att rekrytera personal med rätt kompetensprofil till Lindab? Vi är just i en extrem konjunktur så rekryteringsutmaningarna gäller hela Lindab i alla länder. När det gäller vår verksamhet på Bjäre alltså i Grevie och Förslöv kan man notera att med en normal personalomsättning, som bl.a. baseras på pensionsavgångar, har vi ett naturligt högt rekryteringsbehov. Vi ska till det lägga att vi har en förväntad tillväxt vilket också driver rekryteringsbehov. På Bjä-

Fredrik Liedholm, HR-chef Lindab, är positiv till projektet Game-set-matchning som kan hjälpa till att tillgodose Lindabs behov av kompetensförsörjning.

re har vi allt från produktion, logistik, försäljning, administration och till koncernledning, vilket innebär att rekryteringsbehovet är extremt brett, berättar Fredrik. Vad tror du projektet Game-Set-Matchning kan ge för er på Lindab? Självklart är vi glada för varje projekt som syftar till att skapa förutsättningar för invånare och företag utvecklas på Bjäre. Det bygger givetvis på att det också skapas kontaktytor mellan arbetsgivare och arbetssökande. Från Lindabs perspektiv är det en värdefråga att kunna rekrytera från hela samhället, vi bedömer inte arbetssökande efter kön, ras, religiös övertygelse, ålder eller sexuell läggning. Vi letar alltid efter duktiga, kunniga, ambitiösa medarbetare. Genom Game-Set-Matchning hoppas vi kunna rekrytera bättre, snabbare och lättare. Från ett samhällsperspektiv förefaller dessutom det obegripligt suboptimerat att vi letar efter talanger samtidigt s o m

grupper med ambition, kunskap och kompetens går arbetslösa. Hur brukar ni hitta nya medarbetare? Vi försöker använda alla tillgängliga kanaler, allt från jobbmässor, annonsering och närvaro i sociala medier till rekryteringsträffar och engagemang i skolor och högskolor. Vi jobbar också med det som brukar kallas ”Employer Branding” som förenklat innebär att vi försöker förstärka och förklara Lindabs attraktionskraft som ett spännande, schysst och socialt ansvarstagande arbetsgivare. Lindabs möjligheter att rekrytera alla de bästa medarbetarna är helt avgörande för Lindabs framtid. Världen snurrar fortare och utvecklingen går framåt i en allt snabbare takt. Avstånden krymper och gränser suddas ut. För att möta framtiden måste Lindab stå för en inkluderande och diversi-

Game-set-matchning Samarbetspartners och projektägare: Båstad Turism & Näringsliv, Båstad Kommun och Arbetsförmedlingen. Bakgrund: • Företag på Bjäre har uttryckt brist på arbetskraft och rätt kompetens som ett av de allvarligaste hindren för tillväxt. • Samtidigt finns många arbetssökande och arbetslösa. Målsättning: Koncept ska utgöra ett varaktigt arbetssätt för kompetensförsörjning och social hållbarhet.

fierad organisation, vi kommer inte ha råd att exkludera någon grupp som potentiella framtida medarbetare på Lindab, avslutar Fredrik Liedholm. TEXT OCH FOTO: Peter Jakobsson


7

Söndag 3 september

VÅRA SPECIALARE V.36

Spara både tid och pengar! Boka. Enkelt och lätt! • Hembesök • Hemleverans • Installation • Bortforsling av dina vitvaror

LINAS SPECIALRULLAD Fläskrullad med ost & chili

COGNACSMEDWURST

18kr /hg

HÖGREV AV LIMOUSIN

139kr /kg

SKINKINNANLÅR

99kr /kg

Skivat eller i bit

Fri frakt, vi tar hand om din gamla säng!

17kr 22kr /hg /hg 22kr /hg

Precis som det ska smaka

Mald eller i bit

En god natts sömn får du bara om du ligger i en riktigt skön säng, som en Dux säng utvald och utformad efter just dig.

JOHAN

SÖNDAG 6 AUGUSTI

VECKA I DIN ING PÅ BJÄRE – VARJE

2017 | DIN NYHETSTIDN

körglädje t MOTOR Praktisk Alfa Romeo med nya Giulia försöker ALFA ROMEO. Med NÄRINGSLIV Bra företagsklima passion med ett mer så mår företagen väl att blanda kärlek och företagsklimat att inflyttBJÄRE. Med ett bra Då finns förutsättningar det blir och och växer och anställer. ökar förhoppningsvis ningen ökar, skattebasen vård och omsorg, det kommer till skola, SID 12 mer att fördela när i kommunen. något som gagnar alla

konststycket Designen pratar vilket de lyckas med. med perfekt praktiskt bilägande och köregenskaperna SID 10 utan tvekan italienska att vara en familjebil. viktbalans är bra för

Spännande läsning om BurensvikDagshög

SÖNDAG 13 AUGUSTI 2017 SÖNDAG 20 | DIN NYHETS AUGUSTI 2017 SÖNDAG 27 TIDNING PÅ AUGUSTI 2017 | DIN NYHETS HÅLLBARHET BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ | DIN NYHETS Gränslösa möten BREVLÅDABÅSTAD. Konferensen NÄRINGSLIV VECKA I DIN BJÄRE – VARJE TIDNING PÅ A Sustainable NATUR Flytt BREVLÅ 300 deltagare BJÄRE – VARJE BJÄRE. VECKA I SPORTE Tomorrow DAUnder sommarenUnga testar idéer N Kampanj till Båstad, av vandring DIN Skåne proffs som samt en spännande lockade TROENTORP/K SPORT Populär BREVLÅ mot doping BJÄRE. deltog fyrtio VECKA I DIN stad, Höganäs, delade sina sled NÖSEN. I ett ungdomar från DA är mix av kunskaper inom Ängelholm hetsfrågor. SAMHÄLLE BREVLÅDA brev till Båstad fotbollsskola sidrottsförbund först ut i en antidopingkam Bå- FÖRSLÖV. UngDrive där och Örkelljunga Medverkade globala hållbar- frågan om det är rätt Har du et ungdomar kommun lyfts gjorde bland Förslövs IFs Stora invester feldt och H.K.H att en enskilds en ändring av Med information och Dopingkommissionen panj som Rik- BJÄRE. tag under sommarlovet. har chans att driva i konceptet ten på annat Fredrik Du har väl skapen intresse kan Prinsessan befintliga vandringsleder Båstads kommun höstsäsongen. fotbollsskola markerar ingar som främsta Rein- Frågan nu lanserar. sitt eget föreSofia. påverka koll på FNs UngDrive alltid inspirerande vapen hoppas I år fick de står rör en bit av domarna som av högsta kvalitet. Läs doping och dagar för deltagarna. startade i juni med 55 fotbollstokiga starSID 4 turbetesmark man öka kun- teringar som har en avgörandeinför stora fastighetsinves Skåneleden deltog i arrangemange på inte missat inom denkring fem målvaktslegen som idag går skola 17 hållbarskånska idrotten. så sätt få ned antalet betydelse för och på små t också besök unggenom nadin lokala dar. Den förre fuskare och och förskola. Att dessa SID 10 Möller bruksvägar. framtidens av en baseras på genomarbetad landslagsmålv höll i träningar en tydlig SID 6 våra bokSID 8 hållbart hetsmål? e analyser och skrev autografer. akten Janne är en förutsättning målbild nyhetstidning genomförande . för ett SID 8 på nätet! tips? SID 4 2017 2017

stad.se

Handla online på icaba ppet arö r 8-21 Sommdaga alla

Båstad

icabastad.se

/kg

Blandfärs

5:-

/st

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15,

dla online på

4990

Wienerbröd

Stationen Nära Dig!

BjäreBJÄRE. Tempot på ner sig halvön börjar lugna och många sommargäster I detta har börjat fara hem. hittar numret av Bjäre NU sommadu ett kollage över SID 8 ren olika aktiviteter.

Båstad | 0431-703 01

Ditt lokala bageri & konditori i Boarp

Bjärehalvöns

vägen 225 0431-733 61/www.pakanelen.se|Italienska håll dig uppdaterad: facebook.com/PaKanelen Gilla oss på Facebook och 07.30-15.00|söndag vilodag Öppet: måndag-fredag 07.30-18.00|lördag

Båstad | Torekov

| Mallorca |

r förnyelse

96 i Båstad

AT T T I D ÄR L YX

Veteranarfl besök på Bjyg på äre SID 12

MOTOR. Fords senaste exportvara har fått namnet Edge. det vassa Den är välbyggd och väluppfostrad, men lite mer hade inte skadat. ”Hellfire”

Handla online SID 10

Båstad

| info@nkfast.se

| 0431-37 10

SPORT. Centercourten har varit full med ungdomar som tävlat i junior-SM den senaste veckan. för 14-åringar I klassen Borg sin första vann Leo Läs en intervju stora titel. med honom här i Bjäre NU. SID 9

BÅSTAD. En av fastighetsaffär de större erna på senare år i Båstad genomfördes nyligen Båstad, Borgen när Hotell ka Glassbaren och Dansbytte ägare. Bjäre NU har pratat med den nye ägaren. SID 4

”Det finns inget viktigare ord i dag än tillsammans” SID 6

Douaa led Min kropp,er projektet min hälsa

BÅSTAD. Shaam på Lyckantorget Gatukök i Båstad totalförstördes i en brand. När räddningstjäns dit var matvagnenten kom redan övertänd och gick inte att rädda. Polisen utreder just nu vad som hänt. SID 4

på icabastad.se Handla online på icab

VILL DU HA FEST MÅSTE DU BJUD I BUTIKEN? DÅ A IN KUNDERNA för alla företag ! - ring oss på 792 00 så berättar

/st

Wienerbröd

vi mer!

Välkommen in

39

astad.se

Båstad

5:-

Vi har annonser

No1 - Vi skapa Köpmansgatan

SID 8

”De kläder vi säljer är en ledig stil där det går att anpassa och välja det man gillar.”

DÄRFÖ R

Svensk su de hem VM-guldet rfa i Båstad

AT T T I D ÄR L YX

”Under sommarens hektiska veckor är vi alla en del i ett stort pussel där allt räknas” SID 2

ttis Siniakova Gra orna Han summerar tennisveck Vi

2017

SPORT. Grevie bollsskola har GIKs fotlegat nere i ett antal år, men åyeruppstod i sommar. – Vi måste försöka fånga upp barn och som vill spela ungdomar fotboll och röra på sig, mycket av klubbens framtid det, säger Greviehänger på domsansvarige GIKs ung, Andreas Söderkvist.

BÅSTAD. Under tennisveckett av orna auktionerades signerat Mats Wilanders tennisracket ut. Slutbudet och blev 70 000 kronor Wisumman gick till Mats SID 4 landers Foundation.

DÄRFÖ R

LÄS TIDIGARE NUMMER ONLINE PÅ BJARENU.SE

Köpmansgatan 68, Båstad - 0431-750 50

AT T T I D ÄR L YX

Stenhusvägen 13a, Båstad 0431- 185 00 | bastad@elon.se Må-Fr 10-18, lö 10-14

Gäller v. 36. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

LY X AT T T I D Ä R

följ oss gärna:

DÄRFÖR

CARINA

*Gäller t.o.m den 3 september

GAMMELDAGS SALTKÖTT

Heberleins såklart

CATHRINE

15% RABATT* PÅ SÄNGAR OCH TILLBEHÖR.

Vår långa disk är alltid fylld med godsaker

DÄRFÖ R

#

OfficiellPartnerAv smarta konsumenter.

Köpmansgatan

till oss!

15, Båstad |

Bjärehalvöns Båstad | Torekov

| Mallorca |

”Viktigast med träninge n är att det ska vara roligt och att alla ska kunna vara med” SID 12

BÅSTAD. Under har det riktats sommaren kritik mot Malenbadet gällande brister i städningen, främst i omklädningsru m, duschar och bastu. Den eftersatta städningen beror på kommunikationsbr ist. SID 6

Båstad

No1 - Vi skapa

r förnyelse

Köpmansgatan

96 i Båstad

| info@nkfast.se

0431-703 01

| 0431-37 10

39

ViP TJEJ Nomineringsgruppen bjuder in till möte Tisdag 12 september klockan 18.30 i Östra-Karups församlingshem Då finns det möjlighet att lämna synpunkter och ställa frågor till dem som kandiderar till kyrkovalet. Hjärtligt välkomna!

BÅSTAD-ÖSTRA KARUP FÖRSAMLING

K VÄL L

Vi önskar Dig speciellt välkommen till vår TJEJ - ViPkväll På Stan i Ängelholm den 7 september kl 17-21 En kväll fylld av upplevelser, inspiration, mingel och specialerbjudanden! Akademibokhandeln - Killbergs l Annelle Mode Anyday l Boutique Pim l Brothers l by Caroline S Electa l Elvilito l FANCY Guld & Juveler l Fri Tid Gren & Grön l Guldbutiken l Guld o Silversmedjan Hvita Vackra l KICKS l Kronans Apotek l Lilla Tigern Lindri l MQ l Optiker Anderberg l Pläders Väskor Quinte l Smarteyes l Synsam l Trampolin l Åhléns med flera...

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen Swisha till 90 02 817 PlusGiro: 90 02 81-7

www.hållsverigerent.se

Läs mer på www.engelholm.com Följ oss på facebook - På Stan Ängelholm After Work kl 17-21 danden fina erbju rang City u ta es R hos utiken b st www. och O engelh ... o med flera

VI SE PÅ S S TAN lm .com


8 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 3 september

Rögle laddar för tredje raka säsongen i SHL ÄNGELHOLM. Inte sedan elitseriesejouren under 1990-talets första hälft har Rögle BK legat tre raka säsonger i högsta serien. En långdragen förbannelse av att ständigt åka upp och ner mellan serierna tycks därmed vara bruten för Ängelholms hockeystoltheter. Frågan är nu om klubben kan ta nästa steg?

För första gången på många år valde Rögle att inte förlägga sitt försäsongsläger till Schweiz där man under ett antal upptakter tränat och matchat hårt under en dryg augustivecka. Årets träningsläger hamnade i stället i tyska Köln där man under några dagar tränade och spelade tre matcher mot tyskt och svenskt motstånd. Med blandat resultat. – Vi har medvetet gått sent på is och valt att spela färre försäsongsmatcher för att minska slitaget på spelarna i truppen, säger rögletränaren Anders Eldebrink till Bjäre Nu. – Och så vill vi ha det där riktiga suget efter att spela ishockey när serien börjar, säger Eldebrink och fortsätter., Försäsongen har varit enligt plan. Vi har spelat matcher, varit lite upp och ner, ömsom vin och ömsom vatten. Motståndarna vi mött har varit längre på is och det har synts. Vad har fungerat bra under era träningsmatcher? Vi har pratat om att äga pucken mer och det tycker jag att vi gjort, backarna har vårdat den mer och får iväg den till en forward i rätt riktning så vi kommer mer samlat in i anfallszon. Vad behöver ni jobba på? Försvarsspelet speciellt, att inte släppa till så många ”röda”, farliga målchanser emot oss så vi drar ner antalet baklängesmål. Vi behöver bli tightare framför eget mål och det kommer vi att jobba hårt på.

Rögles sommar har i vanlig ordning inneburit en del skiften i spelartruppen. Bland namnen som lämnat Ängelholm märks framför allt trotjänaren och Rögleikonen Christopher Liljewall som nästa säsong lirar i Brynäs. Bland nyförvärven märks två nya målvakter och så två röglebekantingar som gör comeback i klubben. Hemmasonen Ted Brithén ansluter som nybliven svensk mästare från HV71 medan ”Skandina-

”Vi har medvetet gått sent på is och valt att spela färre försäsongsmatcher”

Anders Eldebrink t.h. gör sin tredje raka säsong som huvudtränare i Rögle, assisterande tränarna Roger Hansson, t.v. och Patrik Ross.

viens bästa handleder”, eller Juhamatti Altonen som det står i hans finska pass, lämnar Helsingfors för en återkomst i Rögle. På backsidan märks kanadensarna Craig Schira närmast i Luleå och Kevin Gagné som var med och spelade upp Mora i SHL i våras. En tydlig ambition från den sportsliga ledningen i Rögle har varit att få in mer spelande backar i truppen. Varför är det viktigt? Vi får bättre puckkontroll, vi ska äga pucken mer. För det första kan inte motståndarna göra mål så länge vi har pucken. Samtidigt blir anfallsspelet bättre, vi får mer fart och kreativitet i den offensiva biten, konstaterar Anders Eldebrink. Tycker du att Rögle lyckats få den typ av backbesättning som du/ni ville ha? Ja, det är en uppgradering, vi har blivit bättre på flera positioner i laget. Rögles återkomst i högsta serien säsongen 2015/16 slutade

Ted Brithén återvänder till Rögle som svensk mästare med HV71.

med en 11e plats och laget överträffade då många förhandstips och knäppte många ”experter” på näsan. Förra säsongen blev ett klart steg tillbaka när laget slutade på 13e och näst sista plats och fick spela sig kvar i SHL via kvalmatcher mot Karlskoga. Detta trots att den uttalade målsättningen inför fjolårssäsongen var att ”ta nästa steg”, det vill säga pretendera på att blanda sig i kampen om play in/slutspelsplatser. Rögles klubbledning har inför den kommande säsongen legat betydligt lägre med att kommunicera ut vad laget ska prestera. Det märks också när tränare Anders Eldebrink svarar på frågan om han kan delge något av lagets mål inför årets SHL-säsong? – Vi vill givetvis göra en bätt-

Juha-Matti Aaltonen spelade senast i Rögle 2012/13.

re säsong än i fjol men vi kan inte i dagsläget gå ut med en konkret målsättning ännu. Vad tycker du att era fans och publiken i Lindab Arena ska kunna förvänta sig under kommande säsong? Att de ska få se ett hårt arbetande lag som har rätt attityd och alltid ger sitt bästa. Och lite till. Ibland vinner man och ibland förlorar man men man ska alltid göra sitt bästa. Den 16 september brakar det loss. Rögle ställs då mot skånerivalen Malmö på bortais i första omgången av totalt 52. Hemmapremiären i Ängelholm spelas den 23 september mot Skellefteå. TEXT: Roger Bengtsson FOTO: Lasse Mauritzson

Rögle BK 2017/18 Tränare: Anders Eldebrink Assisterande: Roger Hansson, Patrik Ross Målvaktstränare: Magnus Wennström Sportchef: Anders ”Masken” Carlsson NYFÖRVÄRV Målvakter: Ville Kollpanen, Neftekhimik Nizhnekamsk (KHL), Emil Kruse, BIK Karlskoga Backar: Kevin Gagné, Mora IK Craig Schira, Luleå HF Alexander Younan, IK Vita Hästen Forwards: Ted Brithén , HV71 Juha-Matti Aaltonen, Helsingfors Linus Sandin, Almtuna IS FÖRLUSTER Christopher Liljewall (Brynäs IF), Anders Lindbäck, (Nashville Predators), Felix Schûtz (Köln), Sebastian Wännström (HV71), Patrik Cehlin, (Luleå HF), Dominik Granak (Kralove), Ludvig Claesson (AIK), Matt Fraser, (Dornbirner), Viktor Lindgren (klubb ej klar), Victor Laz, (Tingsryds AIF), Ludvig Elvenes och Kevin Marshall (IK Oskarshamn på lån)

Vi kan våra gator BÅSTAD - Skånegården

Elegant, stilren och optimalt planerad hörnlägenhet i brf Skånegården, 80 kvm. Sällskapsrum och kök i öppen planlösning. Ett sovrum och stor delvis inglasad balkong. Havsutsikt! Avg: 3 085:-/mån Pris: 5 900 000:-

BÅSTAD - Liden 11d

Lättskött och bekvämt parhus mitt i byn! Renoverat med rätta känslan, bra planlösning med gott om plats för många. Insynsskyddad stenlagd trädgård. Pris: 3 995 000:-

TOREKOV - Lodgränd

Arkitektritad nyckelfärdig villa, från Lyckholmsvillan, under uppförande på fin tomt i härliga Torekov. Läcker arkitektur i New England-stil med liggande träpanel. Tomtarea 1 097 m². Pris: 6 000 000:-


MOTOR 9

Söndag 3 september

Passat med pressveck?

VOLKSWAGEN. Belackar-

na vill gärna hävda att nya Arteon bara är en Passat i finkostym. Men precis som det gamla talesättet ”kläderna gör mannen” kan också ”karossen göra kärran”. Arteon har begåvats med ovanligt attraktiva coupélinjer, vilket räcker långt för dagens bilköpare. Volkswagen har dessutom överdoserat bilen med avancerade assistanssystem och såväl en sjuväxlad dubbelkopplingslåda som fyrhjulsdrift ingår i affären. Volkswagen har varit rekordsnabba med att gå från fingervisning till fabriksfärdig bil i fallet Arteon. Världspremiären gick av stapeln på årets bilsalong i Genève och mindre än ett halvår efteråt börjar leveranserna. Motormässigt erbjuds en bensinare på 280 hästkrafter samt en turbodiesel på 240 hk, varav den sistnämnda kan bli din från 434 900 kronor. Guldkantad folka Svenska VW-chefen, Sten Forsberg, säger att det är kul att kunna erbjuda en ny bilmodell i premiumklassen och det är ett uttalande som lämnar en del frågetecken. Kannibalismen inom de egna leden har målmedvetet stävjats genom att profilera koncernens fyra märken olika och där får bara Audi vara premium. Volkswagen ska däremot tillverka pålitliga volymbilar och den läxan fick de lära sig den hårda vägen med Phaeton. Det var en tvättäkta lyxlimpa

”Fyrhjulsdrift med lågväxel ingår till samtliga modeller liksom en sexväxlad manuell låda” med antingen åtta eller tolv cylindrar som trots tappra försök inte klarade klassresan. Arteon är gudskelov betydligt mer jordnära och har därmed bättre förutsättningar att hitta köpare. Den är visserligen runt 50 000 kronor dyrare än motsvarande toppmodell av Passat, men coupéversionen bär upp VW-loggan på ett sätt som inte fjärmar den från varumärkets kärnkunder.

Enligt svenska VW-chefen är Arteon är en ny modell i premiumklassen, något som tidigare enbart Audi skulle profileras som.

Färgar omgivningen Volkswagen Arteon är 486 centimeter lång och är byggd på tyskarnas MQB-plattform, vilket borgar för goda innerutrymmen och avancerade assistansfunktioner. Vad sägs om en adaptiv farthållare som väger in information från såväl navigatorn som vägmärkena? Systemet vrider till och med strålkastarna åt rätt håll innan man ens har börjat svänga och blir föraren sjuk eller somnar så stannar bilen efter vägkanten. Naturligtvis med varningsblinkers på! Folkan går nästan att hantera som en självkörande bil,

vilket kan bli en smula tråkigt. Men som kompensation är bensinfyran på 280 hästar riktigt pigg och tillsammans med fyrhjulsdrift, en sjuväxlad dubbelkopplingslåda och adaptiva stötdämpare blir det riktigt underhållande. Nej, för oss är det här ingen Passat med pressveck. Inte heller hos alla åskådare som vrider på huvudet efter vår testbil som lackerats i Corcuma Yellow. Tja, glöm allt du hört om att gult är fult! TEXT OCH FOTO: Willy Priske & Johannes Gardelöf

TEKNISK DATA: Volkswagen Arteon GTR 2,0 TSI 4MO Motor:

4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler/cyl. Max effekt: 280 hk mellan 5 100-6 500 varv/min. Max vridmoment: 450 Nm mellan 1 700-5 600 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda. Fjädring: Fram: fjäderben med triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel: 11,9 meter. Bromsar: Skivbromsar fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 284, längd 486, bredd 187, höjd 145. Tjänstevikt 1 716. Bränsletank 66 liter. Prestanda: Toppfart 250 km/h. Acceleration 0-100 km/h 5,6 sek. Förbrukning/Miljö: 7,3 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 164 g/km. Pris: 489 900 kronor.

+ PLUS… • Riktigt snygg och välbyggd • Pigg motor • Hög standardutrustning • Behaglig förarmiljö

+ MINUS… • Två års nybilsgaranti som standard • Prislappen

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 5 mars

E-handelsexpert gästar frukostmöte i september BJÄRE. Konsumenternas beteende digitaliseras i en allt snabbare takt och det ställer krav på alla som vill sälja något till dem. Om detta håller Patrik Müller en spännande föreläsning den 8 september på terminens första företagsfrukost.

Båstad Turism & Näringsliv bjuder tillsammans med Ängelholms Näringsliv in till ett inspirerande frukostmöte den 8 september 2017 på Birgit Nilsson Museum mellan kl. 07.45-09.30. Temat för frukosten är e-handel, digitalisering och trender.

Matproducenter bjuder på smaker BJÄRE. Den 15-17 september är det dags för årets skördehelg på Bjäre. En helg då Bjäres odlare och matproducenter bjuder till bords. Medverkande restauranger erbjuder en 3-rätters skördemeny från 395 kr. Varje restaurang kommer skapa sin individuella meny utifrån lokala råvaror och produkter.

Den 16 september är det Skördemarknad på Mariatorget i Båstad mellan kl 10-15. Odlare och producenter från Bjärehalvön med omnejd visar upp hela sitt utbud. Det finns även möjlighet att köpa mat och dryck på plats. För mer info på www.bastadbjaregourmet.se.

FÖRETAGSBESÖK & NYA MEDLEMMAR Båstad Turism & Näringsliv har besökt Kajs Fisk och Rökeri, Ebbessons Gårdsmejeri, Lindegrens, På Kanelen, KläDej i Boarp, Grädde på Moset och Bjäreolja. Nya medlemmar: Vi har ytterligare fyra nya medlemmar som vi vill hälsa välkomna till oss på Båstad Turism & Näringsliv och det är: Studieförbundet Vuxenskolan, Phims Klinik, Memil och BLL & Bitab. Vill du också bli en del av Båstad Turism & Näringsliv? Kontakta naringsliv@bastad.com

Söker ditt företag nya lokaler? BJÄRE. Söker du ledig lokal till din verksamhet? Eller har du en ledig lokal som du vill förmedla? Objektvision.se är Sveriges största marknadsplats på internet för att hyra ut lediga lokaler och sälja fastigheter. Kontakta Jeanette på tel.

0431-750 45 eller på naringsliv@bastad.com Om objektvision: Objektvision.se är en heltäckande och oberoende marknadsplats som sammanför företag som söker respektive erbjuder lediga lokaler och kommersiella fastigheter.

Morgonens gäst Patrik Müller visar vilka krav konsumenterna ställer på företagarna idag. Han pekar bland annat på ett antal kommande trender inom betalningar i butik och på nätet. Patrik är en flitig anlitad föreläsare och framtidsspanare. Han jobbar som e-handelsexpert på DIBS och har mer än 15 års erfarenhet från att hjälpa e-handlare med effektiva betalningslösningar på den nordiska och europeiska marknaden. Mer info på www.bastad.com/naringsliv.

TEXT: Jeanette Nilsson

Patrik Müller gästar Näringslivsfrukosten i september.

Framtidssafari i Båstad BÅSTAD. Under vecka 40 genomförs Arbetsmarknadsveckan för högstadieeleverna i Båstads kommun. En del av detta är Framtidssafarin då eleverna sprids på ca 45 företag runt om på Bjäre. Båstad är beroende av sina företag och för att få konkurrenskraftiga företag krävs både rätt produkter, rätt arbetssätt och helt avgörande, ett kontinuerligt tillflöde av kompetent personal. Ungdomar har idag många gånger begränsad kunskap om det stora utbudet av branscher och spännande yrken som faktiskt finns. Framtidssafarin i Båstad är en del av högstadiets (åk 8) Arbetsmarknadsvecka och är en satsning som bygger på att ca 45 företag i Båstads kommun under två timmar öppnar sina dörrar för studiebesök, visar upp dagens arbetsplatser, informerar om sin verksamhet, vilka yrken som finns på arbetsplatsen och ger eleverna möjlighet att prata med nyckelpersoner på företaget. Det är ett bra tillfälle för företaget att berätta om vilka yrken som företaget representerar, kom-

Framtidssafari är ett gott samarbete som skapar jobb åt ungdomar och ger arbetskraft åt företagen.

Önskemål om samverkan kring kompetensförsörjning samt att få till bra samarbeten mellan skola och näringslivet är önskemål från samtliga parter. Att bättre tillvarata

resurser och kompetenser som finns lokalt är en viktig tillväxtfaktor. Kort sagt är poängen att skapa arbete åt ungdomar och arbetskraft till Båstadföretagen. Framtidssafarin i Båstad ska lyfta fram företagen i hela Båstads kommun som ett attraktivt val för ungdomar på väg in i arbetslivet. Framtidssafarin i Båstad ska upplevas som mycket po-

sitiv av både elever och företag. Det skapas mängder med tillfällen till intressanta möten och intressematchningar mellan framtida arbetssökande och företagen. Medverkande företag bjuds även in att delta på skolornas gemensamma mässa som avslutar Arbetsmarknadsveckan.

Christoffer Palmér BJÄRE BOKHANDEL

Cecilia Lindberg BYCECILIA

Titti Liffner ICA SUPERMARKET

Sommaren har varit helt ok. Jag är imponerad över alla evenemang på Bjärehalvön som verkligen håller hög kvalitet. Vi har en hel del internationella besök och haft mycket utlandsboende svenskar. Ser fram emot en fantastisk höst.

Jag tycker att sommaren har varit helt ok och butiken Rêves d’eté – ”drömmen om sommaren” lever kvar men nu med nytt namn: byCecilia. Enklare att uttala, enklare att skriva. Nu ser vi fram emot en ny säsong med nytt namn.

Vi har haft en jättebra sommar. Inga avbrott för siesta på stranden utan ett jämt flöde av kunder under hela dygnet. Även sensommaren har varit toppen och vår nya onlineavdelning har haft fullt upp och det är ju extra roligt tycker vi.

mande rekryteringsbehov och att få kontakt med framtida personal. Ungdomarna kommer i grupper om ungefär fyra personer.

TEXT: Karin Bengtsson

FRÅGA FEM Hur har sommaren varit för din verksamhet? Aviva Sheppard FISKEKAJEN Vi tycker det är superkul på för- och eftersäsongerna. Då har vi mycket gäster som besöker oss. Sommaren sköter sig själv. Vi vill gärna att fler restauranger håller öppet längre under säsongen.

Cathrine Ragnevad och Carina de Gooyert ELON BÅSTAD Vi är väldigt nöjda med sommaren. Vi har haft en bra försäljning med positiva, glada och roliga kunder, vi har fått bra och fin feedback från våra kunder och en och annan blombukett. Det ska vara roligt att handla på ELON.


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

S

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

B Y G G

TOTALENTREPRENAD MED 25 ÅR I BRANSCHEN

• Badrum - våtrumsmatta, kakel & klinker • Golvläggningar • Finsnickerier 042-53323 www.sbbygg.com

www.mickeselochautomation.se

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


Vill du synas med din butik? Kontakta Johan på 0729-841101

BJÄRELIV 30/9 PRESENTERAR HÖSTENS TRENDER

Tema:Höstmode

TEMA: MODE & TRENDER

Systrarna Céleste - en pärla i Vejby BJÄRE. Efter drygt 25 år i Helsingborg väljer Systrarna Celeste under vintern att stänga sin kombinerade butik och salong för att helt fokusera på Vejbystrand. Efter att ha slagit upp portarna i december förra året, i den nya lokalen, har butiken snabbt etablerat sig och nu blir det med andra ord full satsning på Bjäre. Bakom Systrarna Celeste står systrarna, och frisörerna, Maria Svahn Broomé och Ulrika

K

ÖP

MA

NS

G. 3

312 B Å ST AD . TEL 0 4

36

98

Melcherson. Tillsammans har de drivit sin verksamhet i Helsingborg i ett kvarts sekel och sedan drygt sju år tillbaka även i mindre skala i Vejbystrand. Men med den nya lokalen, som invigdes den andra advent förra året, blev satsningen större här på landet och nu tar de alltså steget och stänger sin andra butik. – Vi trivs väldigt bra här i Vejbystrand, inleder Ulrika. Butiken här har gått väldigt bra sedan vi öppnade och vi trivs med en lite mindre verksamhet där vi kan lägga allt fokus

på våra kunder och då hellre hinna med att ordna event, modevisningar och liknande. Systrarna Celeste har ett koncept som är lite annorlunda då man kombinerar den klassiska frisörsalong med kläder, smycken och inredning. Maria berättar att eftersom de lär känna sina kunder så bra, och ofta har klippt dem i många år, så känns det nästan som att sortimentet handplockas till var och en av kunderna. – När vi är på mässor, som den vi precis kom hem ifrån,

så är det hela tiden kläder och accessoarer som vi hittar och direkt känner att vi vet att våra kunder kommer att uppskatta, menar Maria. När Bjäre NU kommer på besök har Maria och Ulrika precis kommit hem från inköpen av vårens kollektioner och det är mycket nyheter på gång. – Vi köper alltid in för en bred målgrupp som sträcker sig från tjugoåringen upp till 70 plus, berättar Ulrika. Vi vill sälja kläder och varor som vi själva tycker om och som har en bra prisbild, det ska vara

60

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14 Mittpunkten Miss Elly | Köpmansgatan 32, Båstad

ÖPPET ALLA DAGAR | KÖPMANSGATAN 10, BÅSTAD | MARKESBUTIKEN.SE

Vi stödjer

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se


TEMA: MODE & TRENDER

VACKRA TING FÖR DIG OCH DITT HEM

Filippa K Ilse Jacobsen 2-Biz • Dranella Pulz • Mansted Edblad • Syster P Caroline Svedbom Dyrberg/Kern • Day Bruka • Artwood House Doctor Durance mfl

Köpmansgatan 64 Telefon 0431-725 06 www.vitasnackan.se Följ oss gärna på Facebook & Instagram

Välkommen in och prova vårt stora sortiment av bågar.

enkelt och rolig att shoppa hos oss. Vi har nästan uteslutande danska klädmärken och våra smycken är enbart från svenska leverantörer med Lily & Rose och Snö som två exempel. Under de närmaste veckorna fylls butiken med höstens nyheter från bland annat Coster, Educe, Culture, PB Home och By Mrs P. Maria berättar att det till våren även kommer ett nytt varumärke till butiken som de kan tacka en av

sina kunder för. – Ann, en av våra trogna kunder, berättade om ett varumärke som heter Miss Tunica och vi blev så nyfikna att vi tog upp en kontakt och nu har vi köpt hem mycket fint inför våren 2018. Både Maria och Ulrika är frisörer och nyligen anställde de även en ny frisör, Clara, som tidigare varit elev och praktiserat och nu alltså är den första anställda i Vejbystrand.

– Jag började egentligen i salongen i Helsingborg, berättar Clara, men när vi öppnade här följde jag med hit och jag trivs så bra här. Jag har snabbt fått stamkunder som återkommer och det är riktigt kul. Med tjugofem år i branschen har systrarna kommit att skaffa sig många trogna kunder som de är hyfsat säkra på kommer att följa med flytten till Vejbystrand. Många av stamkunderna har redan idag

boende på Bjäre och får nu till och med närmre än tidigare. – Nu när vi kan fokusera helt här kommer vi att kunna lägga mer tid på det vi tycker är allra roligast, våra kunder. Vi har varje år många bröllop och eftersom Bjäre är en riktig bröllopsbygd på sommaren är det en del som vi gärna utvecklar ännu mer, avslutar Ulrika.

Höstens trend är runda glasögon i lätta material.

Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 optica.se/optica-bastad GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR

PÄLSPONCHO

699:-

Systrarna Frisör • Smycken • Kläder & Vackra ting för hemmet

Välkomna in till oss på Postvägen 6 i Vejbystrand! Ulrika 0708 73 59 19 & Maria 0709 24 10 60

AXELSTORP

B Å S TA D

SWEDEN

www.johannesens.se | Axeltorpsvägen 203, Båstad | 0431-708 67 Facebook: johannesenskladeshandel | Instagram: @johannesens_se Vardagar: 10-18 Lördag: 10-15 Söndag: 10-16

SISTA CHANSEN - SLUTREA 70% PÅ MASSOR AV PLAGG Köpmansgatan 24, Båstad Storgatan 40, Halmstad Storgatan 58, Höganäs Storgatan 40, Ängelholm Väla Centrum, Ödåkra www.quinte.se | Följ oss


14 KORSORD & KUL

Söndag 3 september KIS

EGO

TAS UPPIFRÅN

TRÅDLÖST NÄTVERK

BRÄNSLET

SKOTER

3,14

ATOLL LINDFORS

ÄPPLE

FÖR DE SOM VILL SE SIG OM

NR 18

SKINER SATT FINT

S

T

A

D

Konst på bio: Hieronymus Bosch tisdag 5 september 16.00

Tidlöst på Scala Bio: Fitzcarraldo onsdag 6 september 18.30

ADDITION DANADE

BRÄND LERA

AULA

KOMPANI

TILLÄGGSPENSION

MÅRDDJUR

Å

SMYCKA

ÖVERKÄNSLIGHET

POSTER

B

din bio på Bjäre

STRÖMBRYTARE

PERIOD

SPELAR MOT HÖG KORG

NOTA BENE ÖL

HYLLAR

STRÅLANDE

GIFT

ATOM NR 54

Kommande premiärer: Borg Good time Lady M Man with the iron heart

NEON

KONSTDANS ROMANFIGUR SKAM

SAKNAR DAG

PER NILSEN

VINDSTÖT

ARGON

FÖRST I PENG

ULLA LUND

KNIXADE

I RETUR

BOK I GT

BERGSKEDJA

PADDEL KORT FÖR TENN

LONGPLAY KAN GE STUKNING

NR 1

MAN MED C PÅ BIL FRÅN ZAGREB

Live-konsert: Trees & Love Helene Sjöholm, Peter Jöback Malena Ernman m fl tisdag 12 september 19.00

E M

ARVSANLAG

SKRIVDON

VECKANS BOKTIPS

Familjen Mann Tilmann Lahme

I samarbete med Bjäre bokhandel

Kanslern som kom in från kylan Jan Lewenhagen

Tomas Manns litterära verk överträffar konkurrenternas – och det vet familjen. Hans fru Katja beskyddar honom medan de sex barnen experimenterar med kärlek, droger och föräldrarnas pengar. Oavsett vart ödet leder dem håller familjen Mann ihop. Och förråder varandra.Tilmann Lahme berättar om familjen Manns liv utifrån otaliga källor som hittills aldrig varit tillgängliga.

Scala Bio

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

Hon tog tid på sig innan hon lämnade besked om att kandidera igen, i valet till förbundsdagen i september 2017. Hon brukar göra det, Angela Merkel, ta tid på sig, men sedan vet hon vad hon vill. Om flyktingvågen 2015: Wir schaffen das! Vi klarar det. Om kärnkraften efter Fukushima: Det är slut nu! Om Europa: Det finns inget alternativ till EU! Vad har format henne? Varifrån kommer hennes omvittnade ansvarskänsla? Hennes maktinstinkt?

Lusten och ensamheten: En biografi över Hjalmar Söderberg

Jesper Högström Hjalmar Söderberg är, jämte Selma Lagerlöf och August Strindberg, den mest levande och lästa av de stora svenska författarna från det förra sekelskiftet. Samtidigt är Hjalle, som vännerna kallade honom, relativt okänd som person. I lusten och ensamheten tecknas Söderbergs porträtt i helfigur. Hans komplicerade förhållande till kvinnorna står i centrum för både hans liv och berättelsen om detta liv.

SAKNAR DU TIDNINGEN I DIN BREVLÅDA? Meddela oss på bjarenu.se/utebliventidning eller ring Lars Thulin på 042-329963

Båstad Carl Johan Bernadotte

! r ä i em r P

BUTTERFLY

Program fredag 8 september

KONST & MÅLERI Sven Lingardsz

Opera av Giacomo Puccini sångare och musiker från Malmö Opera

Lördag den 9 september klockan 18.00 Teatersalen, Förslövs skola Biljetter: 200 kr; medlem 170 kr (Serviceavgift tillkommer) Förköp: Sandbäckskiosken, Bjäre bokhandel, Torekovs bibliotek. Ev. rest vid entrén fr. kl. 17.00

VÄLKOMMEN TILL

Båstad Bjäre

Resa till Laholm 19 sept med Louise Mannerstråle som guide. Kr 260.-/pers. Anmälan senast 12 sept till Karin Aurel Paulsson, kpaulsson@hotmail.com eller via telefon på 070-450693. Månadskafé 26 sept kl 14.00: Om ost och

alkoholhaltiga drycker med Camilla Ebbesson och Carina Sjögren. Församlingsgården Båstad. Ingen föranmälan. Kostnad 70 kr.

Resa till Bokmässan i Göteborg den 29 sept

avresa Båstad kl 08.05. Kostnad 540.-/pers. Anmälan bindande till gunilla-linghoff@telia.com eller 070 574 57 28.

Utbildning i mobiltelefoni i slutet av sept. Intresseanmälan till Gunilla Linghoff.

Rotarianer & gäster välkomna till Hotel Riviera Strand kl 07.30

www.spfseniorerna.se/bastadbjare


N Y B YG G T R A D H U S MED EGET TUN Brf Tunhusen är 21 nybyggda radhus i Tuvelyckan, Båstad. Säljstart våren 2017. Låter det intressant? Gå in på www.brftunhusen.se och fyll en intresseanmälan.

Tuvelyckan kallas det område mellan den vidsträckta sandstranden och Båstad nya station. En modern blandstad med villor, radhus, bostadsrätter och hyresrätter. Lokaler för handel och restaurang samt nybyggda utbildningslokaler för skola och förskola. En mötespunkt där familjelivet och en aktiv fritid står i centrum och ett stimulerande yrkesliv endast är minuter bort. Allt för ett aktivt liv för hela familjen.

W W W. T U V E LY C K A N . S E W W W. B R F T U N H U S E N . S E


Priserna gäller måndag 4/9–söndag 10/9-17

2 för

2 för

26k Shake Njie. 330 ml.

Pro pud Njie.

Jfr pris 39:90/liter.

200 g. Jfr pris 39:90/liter.

199k /kg

Rostas i bit

26k 2 för

15k

25k

/st

Chips Gårdschips. 150 g. Flera smaker. Jfr pris 100:00/kg.

ICA. Ursprung Sverige.

Tvålpump Bliw. 300 ml. Jfr pris 41:66/liter.

Gott från delin Våra egna goda

1590

99k

/hg

/kg

Bränneboskinka Svensk köttråvara. Jfr pris 159:00/kg.

990

Danbo Danmark.

/hg

Kryddsmör Flera olika smaker. I manuella köttdisken. Jfr pris 99:00/kg.

Från vår fina fiskdisk Gäller från och med tisdag!

229k

990

/kg

/hg

Torskrygg

Ört-, Romsås

Fiskexporten. Nordostatlanten.

Fiskexporten. Jfr pris 99:00/kg.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Profile for Bjäre NU

Bjäre NU v36 2017  

Bjäre NU v36 2017  

Profile for bjarenu