Page 1

AT T T I D Ä R LY X

DÄRFÖR

SÖNDAG 27 AUGUSTI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA SPORTEN Kampanj mot doping

SAMHÄLLE Stora investeringar

BJÄRE. Skåne är först ut i en antidopingkampanj som Riksidrottsförbundet och Dopingkommissionen nu lanserar. Med information som främsta vapen hoppas man öka kunskapen kring doping och på så sätt få ned antalet fuskare SID 8 inom den skånska idrotten.

BJÄRE. Båstads kommun står inför stora fastighetsinvesteringar som har en avgörande betydelse för framtidens skola och förskola. Att dessa baseras på en tydlig målbild och genomarbetade analyser är en förutsättning för ett SID 4 hållbart genomförande.

Läs din lokala nyhetstidning på nätet!

2017

BÅSTAD. En av de större fastighetsaffärerna på senare år i Båstad genomfördes nyligen när Hotell Båstad, Borgen och Danska Glassbaren bytte ägare. Bjäre NU har pratat med SID 4 den nye ägaren.

”Viktigast med träningen är att det ska vara roligt och att alla ska kunna vara med”

SID 12

Douaa leder projektet Min kropp, min hälsa Handla online på icabastad.se

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39

BÅSTAD. Under sommaren har det riktats kritik mot Malenbadet gällande brister i städningen, främst i omklädningsrum, duschar och bastu. Den eftersatta städningen beror på komSID 6 munikationsbrist.

Båstad


2 REDAKTION

Söndag 27 augusti

TRE SAKER

JUST NU

INLEDARE

Handlar du lokalt? MUSIK I VAPENHUSET Vi återser och hör sångensemblen Les Cœurs, instrumentalisten Annelie Olhaver på sax och flöjt och några av deras senaste favoritlåtar samt spridda toner från den gamla läktarorgeln med Andreas Lindgren. Mariakyrkans vapenhus 2 september kl 18.

VETERANFORDON

NY UTSTÄLLNING

Den 3 september är det dags för veteranfordonsträff. Kom och se gamla klassiska bilar i hamnen i Magnarp från klockan 14.00.

Konstnärsparet Therese Garbov och Jimmy Mikkelsens utställning andas deras passion, djur & natur. Deras och konstnären Sheila Reeds verk finns att se på Artyfact Gallery. Vernissage 2 september.

Hjärtligt välkomna!

Vi är förmodligen alla överens om att vi vill ha lokala butiker? Vi tycker alla att det är väldigt smidigt att snabbt kunna springa in och köpa en liter mjölk på vägen hem från jobbet eller den där skjortan som behövs till festen samma kväll. Men hur duktiga är vi på att stötta våra lokala handlare och butiker i vardagen i övrigt? Storhandlar vi i byn eller kör vi till närliggande kommuner? Köper vi våra kläder lokalt eller blir den en utflykt till Väla på helgen?

Bjärehalvön har ganska unika förutsättningar för att kunna hålla en stark lokal handel levande. Vi har en utbredd handel med tre större handelsområde, i Östra Karup, på Entré Båstad samt i Boarp samtidigt som de olika byarna alla har

I veckan släpptes siffrorna för detaljhandeln 2016 och om vi ska tolka den så är vi faktiskt riktigt duktiga på att gynna våra lokala företag här på Bjäre. Från 2015 till 2016 växte detaljhandeln i kommunen med nästan 6 procent vilket motsvarar runt 46 miljoner kronor. Siffror som är avsevärt bättre än snittet i Skåne som ligger på en ökning på 2,2 procent.

egna butiker i olika branscher. Det faktum att vi har inte mindre än sju dagligvarubutiker påverkar även det positivt.

Isabella Norén BÅSTAD Det är jättebra. Man kan leka med mycket kompisar vattenrutschkanan är kul. Jag tycker också att det är skönt att vattnet är varm, mycket varmare än i havet. Sist men inte minst så är glassen god.

Daniel Karlsson BÅSTAD Jag är idrottslärare på Strandängskolan och tycker detta är jättebra för skolan och är nödvändigt för kommunen. Det är bra att de nyanlända lär sig att simma. Det är ett komplement till stranden. Vi behöver dock en simhall då tiderna inte räcker till i Laholm.

” Vi har en utbredd handel med tre större handelsområde”

Men trots att siffrorna är positiva finns det fortfarande väldigt mycket kvar att göra för att ytterligare stärka den lokala handeln. Många butiker är beroende av bra somrar med gynnsamt väder för att kunna driva sin verksamhet

året om. Med andra ord är det kanske inte vi bofasta som håller handeln vid liv utan alla de som besöker oss mestadels sommartid? Men hur stärker du lojaliteten hos kunderna när webhandeln bara är en knapptryckning bort och de stora köpcentrumen ligger några mil bort såväl söderut som norrut? Min övertygelse är att det enda sättet är att hela tiden arbeta med service och upplevelse som de två avgörande nycklarna. Som liten handlare kommer det alltid att finnas någon annan som kan sälja det du erbjuder till ett lägre pris men den service du kan erbjuda i din butik är det ingen annan som kan konkurrera med. För egen del så älskar jag känslan av att handla lokalt hos min ICA-handlare, köpa min skinka över disk hos Marie och Lina eller mina byxor uppe på åsen hos Peter

och Pia. Visst är det så att allt detta hade gått att köpa även i Halmstad eller Ängelholm men det hade inte känts lika bra och framförallt hade det inte gett mig samma upplevelse. Vi på Bjärelivgruppen har en hel del idéer på hur vi kan stärka den lokala handeln. Det är min övertygelse om att vi tillsammans kan se till att dessa sex procent ska bli uppåt tio inför kommande mätningar! Tillsammans ska vi fixa det – eller hur?

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM Vad tycker du om Malenbadet? Jenny Norén BÅSTAD Det är bra att det inte är så stort för då får man en bra överblick på barnen. Det är en vacker miljö och en bra restaurang ”Veranda” i anslutning. Man slipper sanden på stranden och det är en bra simskola.

Anna Löwing RYD Jag jobbar som badvärd här för första året och tycker det är jättebra. Det kommer inte bara folk från kommunen utan även från både Helsingborg och Halmstad. Alla är jättetrevliga även om vissa tycker det är lite kallt i vattnet. Det är bra öppettider.

Joacim Nilsson BÅSTAD Jag tycker det är mycket bra för alla. Det är det enda badet i kommunen och de har bra öppettider. Tycker dock att man ska få mer resurser för underhåll. Restaurangen har fått ett uppsving och det är bra. Badet ligger nära vår bostad och det är kul för barnen.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

å na p iker

den Går

But 0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Fläskfilé

Herrgård lagrad

Hemlagat saltkött

129:-

109:-

19:90:-

Entrecôte

Amorin

299:-

14:90:-

SOPPOR mån-tors

kg

kg

kg

hg

hg

ärtsoppa varje torsdag

Veckans ost:

Kaltbach Extra En hårdost från Schweiz. Den görs som en Gruyére och tvättas som Appenzeller. Kan bara bli supergott!

35:-/hg

Priserna gäller 28/8-2/9 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Gäller v.35

Catering för alla tillfällen Vi stödjer

Öppet alla dagar, dock stängt söndag 3/9 Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

musik r e m d i t l l A åtar! l a n ö k s a & bar


3

Söndag 27 augusti

SJUNG I KÖR I BÅSTAD! Varmt välkommen till körerna i Båstad! Det är härligt med körsång - kom och gör din röst hörd!

Kyrkokören: En blandad vuxenkör med bred repertoar. Vi söker både herrar/män/killar och damer/ kvinnor/tjejer. Alla är hjärtligt välkomna, men sångröst är ett måste! Kören övar på måndagar kl. 19.00-21.00 i Församlingsgården. Start 28 augusti. På programmet: Körsång i den fina Mariakyrkan, träff med sångpedagog, samarbete med andra körer, julcafé, julkonsert m.m. Ledare: Andreas Lindgren Barnkören: För flickor och pojkar från förskolan och uppåt. Vi ses på tisdagar kl. 15.00-16.00 i ett klassrum på Strandängsskolan(förskolan-mellanstadiet). Start 5 september. Svängiga sånger och goda frukter. Ledare: Andreas Lindgren

Andreas besvarar alla frågor på tel. 0431- 787 06 eller e-post: andreas.lindgren@svenskakyrkan.se

15% RABATT* PÅ SÄNGAR OCH TILLBEHÖR.

*Gäller t.o.m den 3 september

Fri frakt, vi tar hand om din gamla säng!

VÅRA SPECIALARE V.35 Vår långa disk är alltid fylld med godsaker

LINAS SPECIALRULLAD Fläskrullad med ost & chili

GAMMELDAGS SALTKÖTT

22kr /hg

COGNACSMEDWURST

18kr /hg

Precis som det ska smaka

Heberleins såklart

En god natts sömn får du bara om du ligger i en riktigt skön säng, som en Dux säng utvald och utformad efter just dig.

HÖGREV AV LIMOUSIN

139kr /kg

SKINKINNANLÅR

99kr /kg

Mald eller i bit

Skivat eller i bit

BÅSTAD-ÖSTRA KARUP FÖRSAMLING

Köpmansgatan 68, Båstad - 0431-750 50

17kr 22kr /hg /hg

Gäller v. 35. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

VILL DU HA FEST I BUTIKEN? DÅ MÅSTE DU BJUDA IN KUNDERNA! Vi har annonser för alla företag - ring oss på 0431-792 00 så berättar vi mer!

A living icon

Kan du se dina drömmars Ford Mustang framför dig? Sveriges mest sålda sportbil. Kraftfull och dynamisk med toppmodern teknik. En levande ikon kan bli din!

FORD MUSTANG Pris från

373 000:-

FordStore BilMånsson Halmstad är landets första FordStore och Europas största återförsäljare av nya Ford Mustang. Vi har Mustang i blodet, engagerade och kunniga säljare som verkligen brinner för denna anrika ikon inom bilvärlden. Kontakta oss för senaste information om biltillgång samt leveranstider. STOLT SPONSOR

Torbjörn Croner Tel: 035-260 45 14 torbjorn.croner@bilmansson.com


4 NYHETER

Söndag 27 augusti

Stor fastighetsaffär i centrala Båstad

Hotell Båstad, Borgen och Danska Glassbaren har nyligen bytt ägare och byggnationen kommer börja så snart som möjligt.

BÅSTAD. En av de större fastighetsaffärerna på senare år i Båstad genomfördes nyligen när Hotell Båstad, Borgen och Danska Glassbaren bytte ägare. Efter att projekten i princip stått stilla under ett antal år utlovas nu en nystart där arbetet med att förvandla det gamla hotellet påbörjas inom kort med säljstart under 2018. Bjäre NU har pratat med Ola Hansson som är en av de nya ägarna och han är entusiastisk inför det nya projektet som han och hans kollegor nu tagit sig an. – Tillsammans med mina två syskon driver jag bland annat Hotell Terraza i Ljungby där vi efter att ha köpt hotellfastigheten utvecklat två olika bostadsrättsprojekt. I kompan-

jonskap med LJ Bygg har vi nu bildat Köpmansgatans fastighetsbolag AB där vi kommer att projektera såväl Hotell Båstad som den närliggande Borgen och Danska Glassbaren, berättar Ola Hansson. Det nya bolaget ägs till femtio procent av syskonen Hanssons moderbolag Hanssons Förvaltning i Ljungby AB och till femtio procent av LJ Bygg. Trots att köpeavtalet knappt hunnit torka ännu är arbetet med att starta upp projektet i full gång. – Vi kommer att börja med att gå igenom allt kring Hotell Båstad för att justera planritningar och och sätta vår egen touch på projektet, detta arbete genomförs i samarbete med Nadjafi & Kristensen Fastighetsförmedling som förutom rådgivare även är de som kommer att ansvara för

försäljningen framöver. Vi känner oss väldigt trygga med den kunskap de har att tillföra projektet. Ola Hansson berättar att företaget har hela finansieringen löst och att de kommer att påbörja byggnationen så snart som möjligt. – Vi är fullt medvetna om att detta är ett projekt som stått stilla i omgångar under ganska lång tid och därför väljer vi att göra en nystart på allt. Det som kanske skiljer oss från de tidigare ägarna är att vi har helheten med såväl projektering som byggnationen internt och det ger oss muskler att bygga klart projektet utan att invänta försäljning, vi kan med andra ord garantera att det byggs klart. Hotell Båstads historia sträcker sig genom hela 1900-talet och genom åren har otaliga

verksamheter passerat i revy. Förutom den rena hotellverksamheten har här varit restaurang, nattklubb, skola och galleri. Ola Hansson berättar som sina tankar kring fastigheten: – Det är en helt unik fastighet med en sagolik utsikt över Laholmsbukten vilket vi givetvis kommer att ta tillvara på. Sedan kommer vi även att arbeta mycket med säkerheten för de boende, en fråga som tyvärr blir viktigare och viktigare i samhället idag. I det inledande skedet är det Hotell Båstad som ligger i fokus men bolaget kommer därefter att fortsätta arbetet med att utveckla samtliga förvärvade fastigheter.

TEXT: Joakim Ormsmarck FOTO: Peter Jakobsson

HOTELL BÅSTAD - EN ANRIK FASTIGHET

Skapat av byggherren Ludvig Nobel och arkitekten Karl Guettler fick hotellet ett formspråk i stram och enkel 20-talsklassicism. Inredningen var vald med omsorg och Märta Måås-Fjetterström formgav textlierna. Här kunde gästerna från de övre samhällsklasserna koppla av i vacker och ståndsmässig miljö. Redan 1909 byggdes hotellet till med en flygel på baksidan. Denna var i två plan och innehöll bland annat en ny matsal som finns kvar än idag, fast i annan tappning. Det uttryck Hotell Båstad har idag härstammar dock från den andra ombyggnaden 1927. Då fick byggnaden ytterligare en flygel på baksidan och en altan byggdes mellan flyglarna.

Föreslår genomtänkt planering

Ny konst på Biblioteksgalleriet

BJÄRE. Båstads kommun står de närmaste åren inför stora fastighetsinvesteringar. De har en avgörande betydelse för hur framtidens skola och förskola ska gestalta sig och har en mycket stor inverkan på kommunens ekonomi under en lång tid framöver. Att dessa investeringar baseras på

BÅSTAD. Under september är det Stefan Nilsson, Ulrika Swärd och Castello Hansens verk som visas i Biblioteketsgalleriet i Båstad. Stefan strävar efter att hans bilder ska vara mångtydiga och fantasieggande med mystik och symbolik i naturliga ljus och utan att arrangera motivet.

en tydlig målbild för skolan och på väl genomarbetade behovsanalyser är en förutsättning för ett resurseffektivt och hållbart genomförande. Nu föreslår tjänstemännen på kommunen att politiken ska besluta om att tillsätta en ny tjänst för att hantera just dessa frågor.

Ulrika arbetar framför allt med halssmycken med inslag av trä och stenar. Castello Hansen menar att smycket har följt människan sedan tidens morgon och det är från dess egenart som inspirationen till hans verk kommer. Utställningen pågår till 2-20 september.


5

Söndag 27 augusti

Galleri Ö.K & Boarps Konsthall Konst för alla

Nu har vi hund & kattfoder från mer än 15 olika leverantörer. Välkomna in!

Richard Ryan

Ardy Strüwer Magnus Beckman

HUND & KATTMAT

Jonas Lundh

ALLA SORTER

BG Karlsson Zumreta Pozder

Rickard Ölander

Stan Wys

Jens Hübner

Galleri Ö.K Värnamo | Boarpsvägen 133 Boarp Båstad Du hittar oss emot Design House Stockholm i Boarp Hasse 0706763006 | Lasse 0705171160 www.galleriok.com

Gäller ej kampanjvaror

15% rabatt BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170827-170902

mån-fre 09-18 lör 09-14 0431-366200 www.bjarekvarn.se

Visning Söndag 27/8 kl 11-12

Ett småskaligt attraktivt boende i form av stilrena och funktionella bostadsrätter. 9 av 14 hus reserverade Tänk att kunna promenera till stranden och ta cykeln till skogen, tågstationen eller till affären. Att ha naturen nära, men också närhet till service och kommunikationer. Det är så det är att bo i Skummeslövstrand/Allarp. Just där planerar vi nu att uppföra 7 välplanerade parhus på ca 85 kvm. Ett riktigt gott liv! Vill du veta mer? Ring 0733-102901 eller gå in på lansfast.se/laholm


6 NYHETER

Söndag 27 augusti

Douaa lär kvinnor om kropp och hälsa Klagomål på Malenbadet

I ett brev till fritidskontoret på Båstads kommun skriver signaturen Maria bland annat: ”Har under hela sommaren besökt Malenbadet som blivit smutsigare och smutsigare för var dag. På damernas är det vita kaklet gult av smuts upp till midjan. Svartmögel på många ställen. Handtag till bastun är sönder. Duscharnas strålar är för hårda.” Teknik- och serviceavdelningen på Båstads kommun

ansvarar för badet. – Städningen var ett tag eftersatt på grund av kommunikationsmiss med de som utför städningen. Efter brevskrivarens påpekanden har storstädning gjorts och nu är anläggningen fräsch igen, säger Sven-Inge Granlund på Båstads kommun. Till nästa år är förhoppningen att införa system för att regelbundet se efter alla ytor och funktioner på badet med hjälp av checklistor. – Vi skulle gärna se att vi fick större medel för att kunna sköta anläggningen ännu bättre men allt handlar om prioriteringar i budgetar och det finns många fastigheter i Båstad som behöver mer pengar för underhåll, tillägger Sven-Inge. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Uppåt för handeln i Båstad BJÄRE. Från 2015 till 2016 växte detaljhandeln med nästan sex procent i Båstad vilket motsvarar en ökning med 46 miljoner kronor. Totala omsättningen i för detaljhandeln 2016 uppgick till 851 miljoner. Ökningen kan hänga ihop med ett bra turismår samt en hel del nyetableringar i Båstads kommun. – Förra året hade vi en mycket stark tillväxt av besökare under framför allt för- och eftersäsongen. Vi hade dessutom en rejäl ökning av utländska besökare. Fler besökare märks såklart även för handeln, säger Karin Bengtsson, vd Båstad Turism och Näringsliv.

Detaljhandeln i Skåne län ökade med 2,2 procent jämfört med år 2015 och omsatte under 2016 totalt 82,9 miljarder kronor. – Handeln är jätteviktig för kommunen. Att det finns ett brett och varierat handelsutbud är en del av basservicen för oss som bor här året runt. Det är även viktigt för turismen att vi skapar bättre möjligheter för handel. Utvecklingen går åt rätt håll vilket är jätteroligt och vi hoppas givetvis på en fortsatt god utveckling med fin service och brett utbud, säger Karin Bengtsson. TEXT: Peter Jakobsson

Douaa Sadek har startat ett projekt där hon vill lära utlandsföddakvinnor om hälsa, kroppen och möjligheter i Sverige.

BÅSTAD. I projektet ”Min kropp, min hälsa” får invandrarkvinnor möjligheten att lära sig mer om sina kroppar, hälsa och rättigheter. Det som svenskor tar för givet är för många nyanlända helt nya erfarenheter och inget som de lärt sig i sina tidigare hemländer. Douaa Sadek från Syrien har bott i Sverige i fyra år nu och deltog tidigare i projektet Byamor som handlar om att lära invandrare det svenska samhället. I Syrien studerade Douaa Farmakologi på universitet och med det har hon en stor kunskap och intresse för allt som har med kroppen och hälsa att göra. – När jag deltog i Byamorprojektet märkte jag att det fanns fler frågor kring kropp, hälsa och vårdsystemet här i Sverige. Speciellt kvinnor frågade

mig mycket om hur vårdsystemet fungerar här, berättar Douaa. Då fick hon idén med att starta ett projekt som enbart riktar sig till kvinnor och frågor kring hälsa, kvinnokroppen samt de rättigheter och möjligheter som finns som kvinna i Sverige. Douaa kontaktade kommunen och berättade tankarna för Filippa Swanstein som uppmuntrade henne att gå vidare med projektet. Filippa hjälpte till att söka pengar till projektet från Region Skåne vilket beviljades och nu jobbar Douaa med detta till februari i första steget. – I Syrien går man direkt till doktor om man blir sjuk. Här i Sverige bryr man sig mycket om hur man tar ansvar för sin kropp, hur man äter rätt och tränar sin kropp. Man går inte till doktor lika ofta för man har en bra hälsa. Så

RE

SE • N.

O

G

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

Det är nu 40 kvinnor som är med varav 35 från Syrien och de andra från Afghanistan. De har en tolk som kan persiska och Douaa själv undervisar på arabiska så kvinnorna måste inte kunna svenska för att kunna delta men de flesta förstår svenska. Målet är att ha 100 kvinnor med i projektet så det finns gott om plats för alla som vill vara med. – Vi har massor av aktiviteter så som självförsvarskurs, simskola, matkurs, chi-gong, första hjälpen kurs. Vi har även föreläsningar om våld mot kvinnor, om graviditet och amning, bröstcancer, livmodercancer mm. I Syrien är det

UNCHE EL

ÄT

bjarelunchen.se

• BJA R

Du hittar veckans lunchmenyer på

fokus blev hur ska vi göra för att ha en bra hälsa och en bra kropp. Sen är det också viktigt att sprida och lära ut kvinnornas rättigheter de har i sitt nya hemland, uttrycker Douaa med entusiasm.

Ä

BÅSTAD. Det kommunalt drivna Malenbadet i Båstad är populärt för både motionärer och vattenlek under sommarmånaderna när det är öppet. Med många besökare på anläggningen krävs också konstant underhåll och städning vilket tidvis eftersatts under säsongen.

T T PÅ BJ

bara de som skaffar sig en högre utbildning som får lära sig om kvinnokroppen. I grundskolan finns bara väldigt enkel information om dessa ämnen och de som är från landsbygden och börjar jobba tidigt får inte lära sig något, säger Douaa Sadek. Bjäre Zontaklubb är även involverade i projektet och hjälper till att hitta föreläsare. Bland annat ska Birgitta Kjellander från Zonta, som är tandläkare, hålla föreläsning om tandvård. Douaa har många fler idéer på hur hon kan utveckla kursen men vet inte hur fortsättningen ser ut när pengarna från Region Skåne är slut. Förhoppningen från kommunens sida är att kunna implementera konceptet i ordinarie verksamheten.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Hovs Hallar Margretetorp Gästgifvaregård Pensionat Enehall Sands bakficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb


8 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 27 augusti

Krafttag mot doping - Skåne är först ut BJÄRE. I sin kamp mot dopingen, både inom elitoch breddverksamhet, ökar nu Riksidrottsförbundet och Dopingkommissionen sina insatser. Skåne är först ut i en intensifierad satsning för att informera och minska antalet dopade personer inom idrotten.

Dopingkommissionen har funnits sen 1977 och genomför varje år cirka 7000 tester på idrottare över hela landet. Få dopingtester är helt föreskrivna slumpen. Bakom varje test ligger ett rejält analysarbete kring vilka utövare i vilken idrott som ska testas. Mellan 2004 och 2016 avslöjades 340 fall av doping i Sverige. I de flesta fall handlade det om elitidrottare som åkte fast för användning av otillåtna substanser i syfte att prestera bättre. – Men bland dopingfallen upptäcker man också tävlingsidrottare på betydligt lägre nivå och även vanliga motionärer och det väcker ju tankar, berättar Åke Andreén Sandberg, ordförande i Dopingkommissionen, för Bjäre NU. – Genom att bättre analysera vad som ligger bakom varje dopingfall har vi kommit fram till att mycket handlar om okunskap. Man vet inte vad man stoppar i sig och många har ingen koll på vad som är

dopingsklassat. Detta trots att det är en idrottsutövares skyldighet att känna till vilka regler som gäller, förklarar Åke Andreén Sandberg. Därför måste vi bli mycket bättre på att nå ut med information kring vilka dopingregler som gäller.

Det är detta arbete som nu lanseras över hela landet genom initiativ av Riksidrottsförbundet (RF) och Dopingkommissionen. Först ut är Skåne. Ett idrottslän som genomför cirka 12% av alla dopingkontroller i Sverige, men där de avslöjade dopingfallen utgör nästan 25% av alla fall i landet. – Skåne är en förebild i landet när det gäller vår kontrollverksamhet, det berättar Patrik Karlsson, distriktsidrottschef i Skåne. Vi har bra kunskap om verksamheten i länet och vet oftast var vi kommer att få napp i vår kontrollverksamhet. Men samtidigt ser vi också att kunskapen hos idrottsutövarna i Skåne är låg när det kommer till vilka dopingregler som gäller, konstaterar Patrik Karlsson. Genom att vända sig till de enskilda specialidrottsförbunden i Skåne hoppas nu Dopingkommissionen nå ut med sitt förebyggande arbete mot doping. Framför allt kommer de att rikta in sig på unga idrottsutövare i länet.

Åke Andreén Sandberg, Emeli Olofsson, Patrik Karlsson och Caj-Åke Andersson är några av de företrädare inom Riksidrottsförbundet och Dopingkommissionen som nu tar krafttag mot dopingen.

– Unga människor i gymnasieåldern är en utsatt grupp där det testas mycket kosttillskott och andra produkter som kan vara dopingklassade, säger Caj-Åke Andersson, ordförande i Skånsk antidoping. Just i den åldersgruppen måste vårt informationsarbete bli bättre och kampanjen som RF och Dopingkommissionen nu drar igång kommer

att hjälpa oss mycket, menar Caj-Åke Andersson. Friidrotten i Sverige ses ofta som ett föredöme inom antidopingarbetet. Friidrottsförbundet jobbar mycket aktivt med sina medlemmar kring dopingfrågor och bland annat ingår en obligatorisk antidopingutbildning som alla utövare måste gå annars får man

inte tävla. – En bra modell som fler specialidrottsförbund borde använda sig av, menar Åke Andreén Sandberg på Dopingkommissionen. Under hösten kommer han och hela Riksidrottsförbundets antidopingentourage att åka landet runt för att lansera sin nya kampanj. Den som

redan nu vill lära sig mer om dopingregler och antidopingarbete kan göra det på webbadressen renvinnare.se. Sajten är en e-utbildning och informationsplattform där man efter genomförda övningar och tester erhåller ett diplom som bevis på att man genomfört kursen. TEXT & FOTO: Roger Bengtsson

Ny styrelse i Båstad Ridklubb

Konstgräsplan klar senare i höst

BÅSTAD. Efter ett turbulent år har Båstad Ridklubb utsett en ny styrelse vid ett extrainsatt allmänt möte. Till ny ordförande fram till årsmötet 2019 valdes Marianne Lilja Wittbom. – Vi startar om ridklubbens verksamhet med en i princip helt ny styrelse. Både valberedningens förslag och medlemmarnas egna yrkanden kom till tals i samband med den nya styrelsens samman-

BÅSTAD. Båstad GIFs styrelse har nu formellt tagit beslutet att omedelbart starta bygget av en konstgräsplan på Drivan, strax intill den nya friidrottsarenan som också ska stå klar i höst. Markarbetena för konstgräsplanen ska sättas igång direkt och ambitionen är att ha en färdig anläggning redan i november. Därmed får samtliga verksamheter inom föreningen bättre möjligheter till träning och idrottsutövan-

sättning och det känns väldigt bra. Vi känner stor tillförsikt inför klubbens framtid, berättar Marianne Lilja Wittbom för Bjäre NU. Den nya styrelsen bjuder nu också in alla medlemmar i Båstad RK till ett extra medlemsmöte tisdagen den 29 augusti på Båstad ridcenter. Då hoppas styrelsen kunna räta ut en del frågetecken kring klubbens närmaste framtid.

de under större delen av året. Fotboll, innebandy, gymnastik och friidrott kommer nu att kunna utöka sin verksamhet. Konstgräsplanen kommer att kosta klubben cirka sex miljoner kronor att anlägga. Den största delen av finansieringen står Allmänna arvsfonden för, men även Sparbanksstiftelsen, Skåneidrotten samt klubbens medlemmar och supportrar har bidragit med ansenliga summor.

Vi kan våra gator BÅSTAD - Pershögsgatan 21

Väldisponerad och representativ villa med idealiskt läge mitt i byn! Smakfullt renoverad med bra materialval. Trädgården är helt insynsskyddad och inramad av höga träd och rhododendron. Här har man lika nära till mysiga restauranger, affärer och sommarens myllrande folkliv, som till rogivande promenader utmed Laholmsbukten eller i vackra Pershög. Pris: 9 750 000 kr


BJÄREHALVÖN - Dejarpsvägen 122 En slingrande väg tar dig upp till den här lantliga drömmen som består av två röda hus - ett boningshus med gästhus. Utsikten är unik med Kattegatt åt ena hållet och Laholmsbukten åt andra och däremellan böljande Bjärelandskap. Helt privat och ostört läge. Pris: 6 400 000:-

Bostaden har ett härligt sällskapsrum med en värmande öppen spis med kassett.

Via altandörren i sällskapsrummet når du den fina stenlagda uteplatsen.

Vy över trädgården i västerläge.

Utsikten över landskapet, Kattegatt och Laholmsbukten är fantastisk!

Objekt sökes på hela Bjärehalvön!


10 MOTOR

Söndag 27 augusti

Originalet pallar trycket

MITSUBISHI. Vad sägs

om en robust pickup som är lika slitstark som diamanten bilmärket fått sitt namn efter? Mitsubishi L200 Double Cab är knappast någon ulv i fårakläder, utan snarare en slitvarg i oömma arbetskläder. Utseendet känns familjärt, trots det faktum att det rör sig om en ny pickup. Under huven på vår testbil gömmer sig en nyutvecklad turbodiesel och vi tar ut svängarna på vägarna som Gud glömde. Om man kollar upp ordet ”pickup” i Svenska Akademins ordlista så betyder det ”liten lastbil” och dagens testkärra skäms knappast för sig. Aluminiumflaket mäter 152 centimeter på längden, 147 på bredden och dessutom får man lasta 881 kilo därpå. Det gör att man med råge får plats med en europall och räcker inte lastutrymmet så är dragkrok standard. Storleken räknas Det är sannerligen svårt att se att Mitsubishi L200 ömsade skinn för drygt ett år sedan. Denna pickup begåvades med en ny kaross och det tillkom ett snyggt plåtveck som löper från motorhuven hela vägen till bakljusen. Vidare har L200 gigantiska hjulhus med skärmbreddare och fotstegen ingår i köpet. Interiören är funktionell och det går inte att missa att bilen har sina rötter i den uppåtgående solens land. Det är tvättäkta plast så långt ögat når, men inte bryr sig ägarna om sådana petitesser. Framstolarna har generösa inställningsmöjligheter

”Fyrhjulsdrift med lågväxel ingår till samtliga modeller liksom en sexväxlad manuell låda” och även storväxta truckers i Double Cabs baksäte får plats utan att ha knäna uppe vid hakan. Värre är det i Club Cab där man får

Mishubishi levererar en pålitlig arbetsbil utrustad med ett aluminiumflak och om det inte räcker är dragkrok alltid standard.

nöja sig med två nedfällbara nödsäten bak. Å andra sidan är flaket 33 centimeter längre. Oömma arbetskläder Under huven bultar en nyutvecklad 2.4-liters turbodiesel på 181 hästkrafter vars förbrukning ligger på 0,75 liter milen. Den som vågar och vill kan därmed pressa denna pickup till 177 km/h, men det är ingen särskilt upphetsande upplevelse eftersom grunden är ett lastbilschassi med bakre bladfjädring och 21 centimeters markfrigång. Fyrhjulsdrift med lågväxel ingår till samtliga modeller liksom en sexväxlad manuell låda, men givetvis finns en femväxlad automat som tillval. Även på säkerhetsfronten har det

hänt en hel del och nu ingår bland annat sju krockkuddar, släpvagnsstabilisering, filbytesvarnare och backkamera. Priset startar från strax under 300 000 kronor inklusive moms och då får du en pålitlig slitvarg i oömma arbetskläder redo för långa dagar på jobbet. TEXT OCH FOTO: Johannes Gardelöf Jenny Nilsson

TEKNISK DATA: Mitsubishi L200 Double Cab 4x4 Motor:

4-cyl turbodiesel med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt: 181 hk vid 3 500 varv/min. Max vridmoment: 430 Nm vid 2 500 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 5-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla länkarmar. Bak: bladfjädrar. Styrning: Hydraulisk servo. Vändcirkel 11,8 meter. Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 300, längd 529, bredd 182, höjd 178. Tjänstevikt 2 029. Dragvikt 3 100. Tank 75 liter. Prestanda: Toppfart 177 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,8 sek. Förbrukning/Miljö: 7,5 liter per 100 km under blandad körning. CO2: 196 g/km. Pris: 349 875 kronor inkl. moms (279 900 kr exkl. moms).

+ PLUS… • • • •

Bra pris och 5 års nybilsgaranti Lätthanterlig och smidig Trygga köregenskaper Flakinsats i aluminium

+ MINUS… • Enbart vit och rött är standardfärger • Interiören har mycket svart plast


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

070-213 01 52

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com


TEMA: KROPP & HÄLSA

EN PLATS KVAR TEMA: KROPP & HÄLSA

PUBLICERAS EN GÅNG I MÅNADEN

Vill du synas här? Ring Johan på 0729-841101

Biopatisk kinesiologi Öronakupunktur Zonterapi/reflexologi Vid uppvisande av annonsen erhålls 25 % på valfri behandling. Gäller vid ett tillfälle.

Kom i form med Studio4 BJÄRE. Det har hunnit gå tre år sedan Anne Svensson tog över Studio4 i egen regi, efter att startat upp företaget tillsammans med en kollega. Genom åren har bjäreborna vant sig vid att se hennes grupper träna runtom på halvön och självklart i princip alltid utomhus. Bjäre NU har träffat den alltid lika aktiva Anne för att prata träning.

– Vi har en lokal där vi kan vara på vintern men så långt det är möjligt är mitt mål att vi alltid ska kunna träna utomhus. Det är inte vädret som är problemet utan ljuset, det går inte att träna i mörker men nu har jag hittat en bra plats vid den gamla stationen där det

finns både ljus och tak, berättar Anne.

Studio4 har ett koncept som bygger på kurser som är mellan 6 och 8 veckor långa och tanken med detta från början var att fånga upp de som vill träna men av olika anledningar inte kommer vidare. Med en begränsad längd på kursen har de allra flesta möjligheten att avvara tiden samtidigt som du får en möjlighet att skapa nya rutiner i livet. – I mina kurser ingår alltid ett inledande samtal för de som vill ha det, berättar Anne. Vi pratar om kost, motivation och jag kan komma med råd och coaching. Under september startar tre nya kurser, tre i Båstad och en

i Förslöv, och intresset är som vanligt stort. Anne berättar att hon bygger kurserna för att de ska passa alla, såväl den

”Vi har en lokal där vi kan vara på vintern men så långt det är möjligt är mitt mål att vi alltid ska kunna träna utomhus." erfarna som den som är helt nybörjare. – När du kommer till en träning hos mig vet du aldrig vad som väntar, jag blandar styrka och kondition som kan anpassas efter varje persons förut-

sättningar. Eftersom gruppen träffas tre gånger i veckan blir det snabbt en teamkänsla och en trygghet och det är väldigt viktigt. Söndagen den 10 september startar Anne upp höstens zumbakurs, som kommer att vara söndagar i lilla gymnastiksalen på Förslövs skola. Vid fint väder dansar man ute och njuter av hösten och den friska luften. Vid regn och rusk blir det inomhus. – Det viktigaste med träningen är att det ska vara roligt och att alla ska kunna vara med, avslutar Anne. Vill du veta mer om Studio4? Gå in på studio.4.nu och om Annes kurser och schema.

Johannebergsvägen 3 Skummeslövsstrand 0706-182161 | www.naturklinikenbiopatilaholm.se

HAR DU AKUT ELLER KRONISK SMÄRTA / BESVÄR I DIN KROPP? Välkommen till Båstad Fysio – för Dig som vill ha en kvalitativ bedömning & behandling av de flesta typer av smärttillstånd och skador i kroppen.

MEDICINSK LASER STÖTVÅGSBEHANDLINGAR KINESIOTEJPNING FYSIOTERAPEUTISK TRÄNING MUSKELSTIMULATION NMES MANIPULATION MOBILISATION MASSAGE TENS

KOM I FORM MED KURSSTART BÅSTAD 4 SEPT FÖRSLÖV 5 SEPT Galet roliga funktionella träningspass UTE med både styrka och kondition. För alla, tränad som otränad. Kostråd och motivationscoachning ingår. Varmt välkomna till en Härlig Hälsosam Höst

Legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) Karoliina Eveson, OMI Basic 0431-311 674 | info@bastadfysio.se | www.bastadfysio.se

Båstad Sportcenter | Korrödsvägen 9, Båstad

Proaktivt framför reaktivt Vi tror på att ett förebyggande och strategiskt arbetssätt skapar de bästa förutsättningrna för företaget och dess viktigaste resurs, medarbetarna.

Välkommen till framtidens företagshälsa. Vi tar även emot privatpersoner för förebyggande tester.

info@fysiotest.se • 0431 - 36 98 66

STUDIO 4 | Anne Svensson | tel. 0708-53 41 13 www.studio4.nu | facebook.com/Studio4Bastad

fysiotest-annons-bjareliv-augusti-17.indd 1

2017-08-16 11:20


TEMA: KROPP & HÄLSA RICHARD LUNDSTRÖM

Tjugo år i båstad 1997-2017

Leg optiker

Synundersökning 200:Progressiva fr. 2195:Köpmansgatan 96, Båstad • 0431-700 88 Öppet: tis-fre 10-17.30, lö 10-13, mån stängt! Lunchstängt 11.30-12.30

Sedan 1989

Höstträna

och må bra hos oss på

Hälsostudion

I hjärtat av Båstad ligger min mottagning. Här träffar du en välutbildad massageterapeut med 15 års erfarenhet.

Zenc erbjuder: • Massageterapeutisk behandling 25, 55, 85 min • Zonterapi • Öron Akupunktur • Spa massage

För att boka tid ring 070-2495268

Välkommen in! www.zenc.se | lara@zenc.se Hamngatan 25, Båstad

TRÄNA HOS OSS

KICK-OFF VECKA GRATIS träning hela veckan 36 4-10/9, prova på pass, gym med mera. Höstkampanj - Börja träna så får du skor på köpet!

Höstschema (28 aug - 17 dec) 40 - 45 träningspass i veckan med allt från lugnare till höginstensiva pass. Fullständigt schema finns på vår hemsida.

UNGDOMSTRÄNING för dig mellan 12 och 15 år. Två ledarledda träningspass i veckan, start 4/9. FOODBOXCHALLENGE 30 DAGAR Kom i form tillsammans med oss, det enda du betalar för är maten! Anmälan och frågor till info@hstudion.se PT-BOOST Erbjudande PT-BOOST 6*30 min PT samt 2 inbodymätningar. September ut 1590:- (ord.pris 2690:-)

Teckna ditt årskort i september och få en månad på köpet!* *Teckna ett valfritt årskort så bjuder vi på en månads träning. Du betalar för 12 månader och får träna i 13 månader.

Hallandsvägen 21, Båstad | 0431 - 369801 | www.hstudion.se Håll dig uppdaterad: facebook.com/Halsostudion

Dela upp din betalning med autogiro Löpande autogiro 1 månads uppsägningstid. Bundet autogiro 12 månaders bindningstid.

Stenhusvägen 11A, Båstad | www.bastad.friskissvettis.se receptionen@bastad.friskissvettis.se | Tel. 0431-650165


14 KORSORD & KUL

Söndag 27 augusti

RYMDEN

HEUREKA ORT I COSENZA

KORT SERGEANT

BEVITTNA

VARAN

BENKLÄDER

ROVA

RISAT GALLERIA

B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

Säsongsstart för filmklassiker på Scala: Milos Formans En blondins kärleksaffär onsdag 30 augusti 18.30

SPORRA

GEMENSKAP

AKTÖRER

ICKE HÖGLJUTT

ÖGONPENNA

OCH SÅ VIDARE

PÅ ATENBIL

ARNE EK

KAPPOR

ORDADE

FLÖDE

PARKERING UTTAG

DE RAKAS

NUMMER FYRA

FÖRNEDRING KUNNA

GO

TILLTALA

MOL ALLENA

TRÅG

DEN FEMTE

100

NATRIUM

AVLÄSA

TRE

TOKYOVALUTA

BÖRDA

De bedragna 2 september 18.30

FOSFOR DEL I BOK

KONCERN

Bilar 3 3 september 13.30

VÄXTFÄSTE

City of Ghosts 3 september 18.30

THRILLER CIRKA

TÄVLING

KALIUM

Scala Bio

KYRKORUM

KUNGLIG UD RARUS DOFTÄMNE

KÄRL

Premiärer: Becker 1 september 18.30

SKADA

MAGASIN

DÖDLIG

TYP AV TECKEN

TILLFÄLLE

BJÄREBILDEN

Vad är Bjärebilden? I varje nummer av Bjäre NU publicerar vi ett klurigt foto från Bjärehalvön. I numret efter avslöjar vi vad bilden föreställde. Har du bild på något känt som finns på Bjäre kan du maila den till peter@bjareliv.se.

Vad är det du ser på bilden?

E M

MODERNT

Rätt svar 20 augusti: Skyddsmantelmadonnan av Lena Lervik -89, Båstad

BOKSTAVSBYTET K O R V

Vad är Bokstavsbytet?

Genom att byta ut en bokstav i taget går du från ett ord till ett annat. Alla bokstäver ska bytas ut. Det finns flera möjliga lösningar.

H A L

S

Lycka till!

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

Kom och sjung Höstterminen startar: v. 36

Kyrkokören måndagar kl 19-21 Sjunger traditionell körmusik, både sakral och profan Körledare: Sara Carlsson 072-5515657 Blandade Röster onsdagar kl 19.15–21 Sjunger enklare stämsång, gospel, visor och schlager Körledare: Sara Carlsson 072-551 56 57 Harmony onsdagar kl 10-12 Kör för daglediga

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN

Körledare: Linn Björklund 0706458346 Repetition i Förslövs församlingshem Ring respektive körledare för mer information.

Varmt välkomna! FÖRSLÖV-GREVIE FÖRSAMLING

VECKANS BOKTIPS

I samarbete med Bjäre bokhandel

Handbok för superhjältar Elias & Agnes Våhlund

Godnattsagor för rebelltjejer Olika skribenter

Lägret Lena Ollmark

Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron. En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok med det besynnerliga namnet ”Handbok för superhjältar”. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Ett äventyr som man slukar, med en hjältinna som man bara måste älska! (från ca 6 år)

Tänk om prinsessan inte gifte sig med prinsen, utan istället valde att bli astronaut? Godnattsagor för rebelltjejer är en bok fylld av kvinnliga förebilder – hundra fantastiska kvinnor som åstadkommit något speciellt eller stått upp för sina ideal. Författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare från hela världen. Stärkande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar. Boken har illustrerats av sextio kvinnliga konstnärer från jordens alla hörn. Kvinnor från förr och nu som har uppnått otroliga resultat och ändrat historiens lopp. (från ca 9 år)

Motvilligt hänger Hannah med sin kompis Emil på ett konfirmationsläger. Problemet är att hon inte tror på Gud. Hannah slits mellan att vilja vara en del av gemenskapen och att tänka självständigt. Till slut tar längtan att tillhöra över - och hon låtsas vara troende. Men när Hannah hittar den tystlåtne Jonatan nedblodad i skogen, och han sedan försvinner från lägret, blir Hannah skräckslagen. Vad har egentligen hänt? Stämningen förändras. Det är då hon börjar ana det värsta - att något fruktansvärt finns i skogen, och att det är hon som lockat fram ondskan. Hon som ljuger, hon som inte kan tro. (från ca 12 år)


Handla online och få mer tid för livet offline √ Beställ via icabastad.se √ Vi packar dina varor √ Välj själv om du vill hämta i butiken eller få hemleverans. √ Njut av tiden du sparade

Handla enkelt på

icabastad.se Gör dina inköp online - direkt från din lokala butik vid Lyckantorget i Båstad


Priserna gäller måndag 28/8–söndag 3/9-17

4990 89k 4990 superklipp

5k /kg

/kg

/kg

Färsk kycklingfilé Guldfågeln. Ursprung Sverige. Ca 900 g. Bröstfilé, innerfilé. Max 2 köp/hushåll.

Hushållsost Arla. Ca 1,1-2,2 kg. Fetthalt 17-26%.

30k

Minst

25% rabatt

/st

Smör Arla. 500 g.

Svensk isbergssallat

Gäller ej ekologiskt. Jfr pris 60:00/kg.

Klass 1.

4990 5990 149k 119k 4990 5990 /kg

/kg

/kg

/kg

Fläskfilé Danish Crown.

Högrev, Fransyska Hälsingestintan. Minutbiff Ursprung Sverige.

Revbensspjäll ICA.

Ursprung Danmark. Ca 500 g. Av gris. Max 2 köp/hushåll.

Ursprung Sverige. Ca 1000-1200 g. Gårdsmärkt. Hängmörat. I bit. Av nöt.

Ursprung Sverige. Ca 800 g. Knäckta. Av gris.

Ca 600 g. Av fransyska.

superklipp

20k /förp

Ägg Kronägg. 1170 g. 18-pack. Frigående. M/L. Jfr pris 1:11/st.

15k /st

Frökusar, Fruktkusar Fazer. 420-480 g.

Jfr pris 31:25–35:71/kg. Max 1 köp/hushåll.

Minst

25% rabatt

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v35 2017  
Bjäre NU v35 2017