Page 1

Pigg och körglad - Ford Focus FORD FOCUS PRIVATLEASING FRÅN 1 995:-/MÅN.

SÖNDAG 18 JUNI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA POLITIK Ny gruppledare i M

KULTUR Glader emigrerade

BJÄRE. Till hösten ska namnen på valsedlarna presenteras och redan nu meddelar moderaterna en av sina strategier för att komma tillbaka till makten i Båstad och vad de anser vara det viktigaste för Båstads politiska arbete SID 4 och framtid.

TOREKOV. Torekovsbon Bodil Stefansson har under 10 år arbetat med att forska inför den bok som hon nu släpper med titeln: En man som hetade Glader. Det är en historisk dokumentär om människor som Vilhelm Mobergs Kristina SID 4 och Karl Oskar.

Så binder du den snyggaste kransen

2017

BÅSTAD/TOREKOV. Endast elva hamnar i Sverige har i år fått den internationella miljömärkningen Blå Flagg och två av dessa är Båstads hamn och Torekovs hamn. SID 4

”Otroligt häftigt om de kommer till Båstad och Bjäre” SID 6

Båstad kan bli platsen för Hertha BSC sommarträning Handla online på icabastad.se

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39

BJÄRE. Runt om på Bjäre anordnas ett antal midsommarfirande som är öppna för alla. Var med och klä stången med blommor, dansa och fira årets ljusaste dagar. SID 8

Båstad


2 REDAKTION

Söndag 18 juni

TRE SAKER

INLEDARE

Den kollektiva ilskan

JUST NU

MUSIK & MÖTEN PÅ BIRGIT NILSSON MUSEUM Även i år kommer under fyra söndagskvällar Birgit Nilsson Museum besökas av en rad välkända opera- och musikprofiler till det mycket uppskattade arrangemanget Musik och Möten.

JUNIORTÄVLING I TENNIS

SJUNG IN SOMMAREN

Just nu pågår Corem Open, som är en av Europas största juniortävlingar i tennis, på Båstad sportcenter. Passa på att se framtidens stjärnor spela. Tävlingen pågånr fram till den 25 juni.

Lördag 24 juni sjunger Båstads kyrkokör in sommaren tillsammans med församlingen och några glada spelmän i den härliga folkdansmässan ”Träd in i dansen” i midsommardagens gudstjänst.

Vi lever i de lättkränktas tidevarv. I en tid där alla har en möjlighet att uttrycka sin åsikt, vilket givetvis i sin grundtanke är något fantastiskt, är det också något som många väljer att utnyttja helt utan att egentligen ha satt sig in i bakgrunden eller ens valt att skaffa sig en relevant kunskap kring det som diskuteras.

öppnas upp för kombattanterna att slåss. Med den skillnad att slagskämparna själva med glädje kastar sig in i den sjudande grytan. För åskådarna är det bara att poppa popcornen och slå sig ner vid skärmen och följa den böljande dialogen, eller monologen som det ofta kommer att utvecklas till efter ett tag.

Med våra sociala medier har ett lättillgängligt forum skapats för debatter och diskussioner, vilket återigen är något väldigt positivt, men ofta verkar det som att just denna tillgänglighet skapat ett behov att skriva och komma med åsikter utan att egentligen ha något konstruktivt att tillföra. Inte sällan kastas skuld och anklagelser ut som helt saknar relevans. För en betraktare blir det nästan som att betrakta ett skådespel, inte olikt forna tiders gladiatorspel, där en arena

För några dagar sedan dök en bild på hamnens nya förbudsskyltar mot cyklingen längs kajen upp på Facebook och en diskussion utbröt som i skrivande stund har strax under hundra kommentarer. Det ifrågasätts om hamnen inte längre är för alla, om rullstolsburna inte är välkomna, om kommunen helt tappat fattningen och så vidare. Människor är upprörda och tillsammans piskar man upp en stämning som är allt annat än rolig. Om vi nu ska bryta ned frågan lite så har det under många år

Roger Karlsson BÅSTAD Jag spelar innebandy med GIF Old Boys och det är roligt. Sen tränar jag en del på jobbet, då blir det träning i gymmet och på löpband.

Robert Benkert BÅSTAD Simma är min grej och det gör jag på Malenbadet. Blir en kort säsong för min simning. Jag är inte mycket för att jogga men jag cyklar året runt.

varit problem med att cyklister är en trafikfara i hamnen och det har även varit förbjudet att cykla på sträckan som går förbi Hamnplats 3 och bort mot hamnbassängen. Detta har dock inte respekterats och för att en gång för alla lösa detta har hamnbolaget, alltså inte kommunen som i sammanhanget inte har ett dugg med detta att göra, valt att sätta upp några betonggrisar med skyltar för stävja problemet och skapa en säkrare miljö i hamnen. Det går alldeles utmärkt att passera dessa hinder med både barnvagn, rullstol och rullator. Det finns även en cykelväg bara ett stenkast därifrån som går väldigt bra att använda.

Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att det är förbaskat oansvarigt att sätta sig vid datorn och påstå saker som inte stämmer och att göra detta i

diskussioner med enda målet att skapa än mer osämja. Att kasta ur sig saker som man tror, eller har hört, är inte fel men att presentera detta som en sanning är riktigt illa. Speciellt när man ofta med ett besök på plats eller genom att använda Google snabbt kan skapa sig en bild av vad som egentligen gäller. Hur ska vi få våra barn att lära sig att hantera nätet och sanningsbegreppen när så många vuxna helt klart skulle behöva en grundkurs i vanlig nätetik och vett & etikett?

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM Ea con num est etureca turecup icitati cor rest, quas qui sin repel il invel is et labo. Ceatem quis aborem ad quasintiis doluptatur? Acestrum et harionsequal is ut dolupt?

Lars Sternmarker HALLAVARA Jag spelar mycket golf på Båstad Golfklubb. Sen går jag långa promenader vid Hovs Hallar, det räcker för att jag ska hålla mig i form.

Malin Ljungström BÅSTAD Jag gillar att spela golf, tennis och löpning. Löpningen är för konditionen. Det tar inte så lång tid och man kan göra det när man vill. Tennisen är för det är roligt och golfen är väldigt social.

Cajsa Krikström BÅSTAD Jag springer två till tre gånger i veckan. Min man springer också så det är ett gemensamt intresse. Det är bra för man kan gör det när som helst. Jag kör yoga varje morgon och det är mer som en mental hälsa.

OM BJÄRE NU

Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Övriga medarbetare: Sandra Jildenhem Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

LIV & G EMU OT SIK TK ÄK

Spännande och vällagad meny med havets läckerheter med bästa läget!

Hamnplan 1, Torekov Tel. 0431 36 44 00 www.hamnkrogen.nu

Medelhavsrestaurang med god mat i gemytlig miljö. Mysig bar och härlig stämning. Hamnplan 2, 260 93 Torekov tel. 0431-364748 info@hazienda.se www.hazienda.se


3

Söndag 18 juni

24 juni

13.30

Förslövskarnevalen

Winemakers Dinner 1 juli kl 18

2017

Välkommen till en exklusiv kväll. Vi serverar en specialkomponerad 5 –rätters meny som hämtat inspiration från trädgårdarna på Norrviken och soliga Valpolicella. Från Valpolicella kommer också vinmakaren, Mirko Sella, som guidar oss genom kvällens viner. 1250 kr/person Boka bord på info@orangerietbastad.se

Karnevalsprogrammet gäller som entré 12.00 - 18.00

Varmt välkomna!

Vuxna från 15 år 60 kr, barn och ungdomar under 15 år fri entré Prebens Pågar uppträder Tivoli - Funballz - Ponnyridning Bågskytteförening - Öltält och mat för alla smaker Dans till Sound Trip kl. 21.00 - 01.00 Entré 120 kr Leg 16 år

0431-30 21 10 • www.norrvikenbastad.se

BÅSTAD CHAMBER MUSIC FESTIVAL Anne Sofie von Otter Världsberömd kör från Estland

26 JUNI - 1 JULI 2017 KONSTNÄRLIG LEDARE KARIN DORNBUSCH

Nattkonsert på Nattklubben COCO Gratis för alla barn hela veckan Välkomna!

PROGRAM OCH BILJETTER www.bastadkammarmusik.com

URSPRUNG


4 NYHETER

Söndag 18 juni

Blå flagg på Bjärehalvön

Underrättelse om samråd

Ändrade soptömningsdagar

BJÄRE. Bland de elva hamnar i Sverige som får hissa blå flagg 2017 finns både Båstads hamn och Torekovs hamn. Blå Flagg som finns i 47 länder är en internationell miljömärkning för fritidsbåtshamnar och stränder. 2017 blev elva svenska hamnar och åtta stränder godkända för Blå Flagg. Varje hamn eller strand med Blå Flagg måste uppfylla ett antal kriterier inom områdena vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information. Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år och en jury beslutar om vilka anläggningar som ska godkännas.

GREVIE. Båstadhem AB avser utföra en ombyggnad av samlingslokaler till lägenheter i fastigheten Hålarp 4:212 och har sökt planbesked för ändrad användning av bottenvåningen i det före detta kommunhuset i Grevie från samlingslokaler och bibliotek till bostäder. På ovanvåningen finns sedan tidigare bostäder inredda. Nu finns detaljplanen ute för samråd. Tiden för samråd är mellan den 1 juni till 14 juli 2017 och under denna tid är alla varmt välkomna att lämna synpunkter till kommunen. Fastigheten är belägen i centrala Grevie.

BJÄRE. Under veckan innan midsommar kommer NSR att tömma soptunnor en dag tidigare än vanligt. Det är endast tillfälliga förändringar i avfallstömningen och gäller all tömning och hämtning av avfall, såsom hushållsavfall och trädgårdsavfall. Har du ordinarie tömningsdag måndag 19 juni till fredag 23 juni kommer tömningen ske dagen innan den ordinarie dagen. NSR har även avvikande öppettider på återvinningscentraler under midsommarhelgen. Stationen i Svenstad har helt stängt under midsommarafton och midsommardagen.

Moderaterna vill föryngra på toppen

BJÄRE. Sedan moderaternas förlust i senaste kommunalvalet har Christer de la Motte varit gruppledare för moderatarena i Båstad. Nu drygt ett år innan valet har moderaterna i Båstad inlett sin strategi för att försöka få tillbaka styret i Båstads kommun. – Politiken måste skapa förutsättningar för framtidens utmaningar menar Johan Olsson Swanstein som tar över som partiets gruppledare.

Bjärepartiet tog över ordförandepinnen efter senaste valet och vid omvalet som skedde i maj 2015 ökade Bjärepartiet sin ställning ytterligare. I några år har nu moderaterna i Båstad verkat på oppositionssidan i den kommunala politiken. Till hösten ska namnen på valsedlarna presenteras och redan nu meddelar moderaterna en av sina strategier för att komma tillbaka till makten i Båstad och vad de anser vara det viktigaste för Båstads politiska arbete och framtid. – Vi behöver fler yngre i politiken och då människor som står mitt i livet, personer som är föräldrar med barn i skolåldern och Johan är en sån person och det behöver vi inom politiken i Båstad, inleder Christer de la Motte. Politiken handlar om folks vardag och då är skolan viktig men även äldreomsorg, företagsamhet, byggnation, vägunderhåll och då är det viktigt att politikerna är i olika åldrar för det ger olika inspel till samhället. Olika generationer har olika syn på frågorna och det måste mötas på ett bra sätt för att

få ett bra samhälle. Vi åkte av stolen och då måste vi fundera på hur vi kan komma tillbaka och då kan vi inte bara köra i gamla hjulspår utan måste tänka lite nytt.

Åldern på de politiskt aktiva i Båstad är väldigt hög. Till omvalet 2015 var 43 procent av kandidaterna 65 år eller äldre, medan bara elva procent var mellan 18 och 29 år. – Vi har ett val framför oss och det är viktigt att vi markerar på ett bra sätt att vi vill få fler yngre att engagera sig i politiken. Och då menar jag i alla partier, det skulle nog alla välkomna, säger Christer de la Motte. Johan Olsson Swanstein som tagit över som gruppledare i moderaterna har varit aktiv i Båstads kommunalpolitik en relativt kort tid men har stor erfarenhet av politiska uppdrag, mest från större kommunala organisationer. Han har visionen klar för sig om vad Båstad behöver för att vara en framgångsrik kommun och vad det politiska arbetet har för huvudsakligt uppdrag.

”Det är viktigt att vi markerar på ett bra sätt att vi vill få fler yngre att engagera sig i politiken” – Jag tycker att hela politikens uppdrag är att skapa förutsättningar för samhällets utveckling, att vara med och skapa

helhetsbilden för vad som krävs och våga ta beslut när det krävs. En mycket viktig fråga är hur vi möter framtiden på bästa sätt och att kunna vara med och påverka och driva i rätt riktning.

Moderaternas politik ligger till grund för Johans värderingar och han har klara svar på vad han som ny gruppledare tänker driva inom Båstads politiska arbete inför kommande val. – Vi vill tillbaka till styret och vägen dit är inte någon enmansshow och vi skapar nu inte bara ett bra moderatlag utan vi vill även samarbeta med andra partier. Frågor som jag tycker är viktiga är hur skapar vi rätt förutsättningar för att flytta Båstad framåt mot framtiden, hur vi får företagarklimatet att bli en del av det entreprenörstänkadet som verkligen gynnar kommunen på alla fronter. Sen handlar det också om att bana väg för en riktigt bra skola och vård och omsorg, det är välfärdens kärna, fortsätter Johan. Framtiden kommer vare sig vi vill eller inte och det är just den som Johan pratar väldigt mycket om. – Det vi politiker måste förstå är att vare sig vård och omsorg eller skola kommer att se ut som den gör nu om 10–15 år. Där måste vi lägga krutet på att försöka se till att skapa rätt förutsättningar för att vara med i utvecklingen. Därför måste vi redan nu börja med tankarna för hur vill vi att det ska se ut. Hur skapar vi en skolstruktur som gör det möjligt för våra lärare att ge våra elever det som de behöver för

Moderaternas nuvarande gruppelade Christer de la Motte lämnar över stafettpinnen till Johan Swanstein.

att möta framtiden? Den nya digitala och tekniska utvecklingen driver oss framåt och det måste vi ta höjd och ha beredskap för att kunna nyttja fördelarna på rätt sätt. Äldre kommer i framtiden att jobba längre och ha andra förväntningar på äldreomsorgen än idag. Möjlighet till aktivering och stöd till anhöriga är viktiga för en god äldreomsorg. Vi får inte underskatta kraften i utvecklingen och det finns något mycket positivt i det som vi måste ta tillvara på. Johan är 39 år, född i Göteborg och det var under skolgången i Partille som samhällsengagemanget väcktes och han har hunnit med att få stor kommunalpolitisk erfarenhet redan.

– En samhällskunskapslärare jag hade i grundskolan fick mitt samhällsintresse att väckas och jag kom in lite i politiken lite innan militärtjänstgöring och universitetsstudier gjorde att politiken fick ta paus, berättar Johan. Efter studierna i Lund flyttade Johan till Malmö och de politiska engagemangen tog fart igen. Malmös kommunpolitik är mycket större än Båstads och staden är uppdelad i olika stadsdelar som har sin egen politik med nämnder och fullmäktige. Johan var under åren vice ordförande för tre stadsdelar, satt i kommunfullmäktige som ersättare och var även under sista tiden vice ordförande i grundskolnämnden. De politiska uppdragen

var många under de drygt tio åren som Johan var engagerad i Malmös politik. Strax efter att Johan flyttade till Båstad med sin familj var det omval i Båstad vilket fick Johan att börja engagera sig i Båstads politik. – I Malmö som är så stort är det ett komplicerat kommunalt system medan det i Båstad är mindre och politiken kommer mycket närmare invånarna, besluten känns mer på riktigt och påverkar också ens egen vardag vilket bidrar till drivkraften att vilja jobba med politiken. Att vara politiker blir en livsstil med att vilja vara med och påverka och förändra, avslutar Johan med stort engagemang. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Glader emigrerade till USA

Sommaraktiviteter för unga

TOREKOV. Torekovsbon Bodil Stefansson har under tio år arbetat med att forska inför den bok som hon nu släpper med titeln: En man som hetade Glader. Det är en historisk dokumentär om människor som Vilhelm Mobergs Kristina och Karl Oskar. Boken handlar om Anders Peter

BJÄRE. Nu har sommarlovet startat för barn och ungdomar. Bjäres fina natur och härliga stränder bjuder in till lek och bad. Men det finns även annat att göra under lovets lediga veckor. Båstads kommun har i samarbete med föreningar, företag och allmänhet satt ihop ett sommarlovsprogram

Glader från Småland som utvandrade till USA i mitten av 1800-talet. Detta är en sann berättelse om livet för Glader och andra i hans omgivning under tiden vid utvandringen. Torsdag 20 juni kl 18 berättar Bodil om boken på Båstads biliotek. Fri entré.

fyllt med aktiviteter för barn och ungdomar och alla aktiviteter är gratis. Det finns dans, skaparverkstad, bågskytte, fotboll, arkeologi, cirkusskola, teater mm. Hämta häftet på kommunen eller ladda ner från kommunens webbsida.


SO lineup Bjäre NU PRINT.pdf

1

2017-06-05

10:32

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

BÅSTAD 7-8 JULI | SUMMERON.SE HUVUDSPONSORER

SUPPLIERS

BILJETTER


6 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 18 juni

Storklubb i Tyskland sneglar åt Båstad BÅSTAD/BERLIN. Förra årets EM-läger för det svenska fotbollslandslaget i kombination med anläggningssatsningar skapar nu ringar på vattnet. Bjäre Nu kan avslöja att personer ur ledningen för Bundesligaklubben Hertha Berlin varit på plats i Båstad för att bland annat förkovra sig kring anläggningar och möjligheter för klubben att anordna uppladdningsläger på orten. I en exklusiv intervju med Bjäre NU ger Herthas organisationschef sin syn på säsongen som väntar och på Båstad som möjlig plats för ett ”summer-camp”.

Thomas E. Herrich ger ett avslappnat intryck när Bjäre NU får en pratstund i centrala Båstad. Herrich sitter i den operativa ledningen för fotbollsklubben Hertha Berlin med ansvar för organisation, planering och marknad. Ett soligt och försomrigt Bjäre har direkt gjort intryck. – Här är otroligt vackert och med ett lugn och ett tempo som är avundsvärt, förklarar Herrich. Hertha Berlin är en av de absoluta toppklubbarna i den tyska Bundesligafotbollen. Årets säsong gav en sjätteplats i sluttabellen, strax bakom jättar som Bayern Mûnchen och Borussia Dortmund. Placeringen betyder att klubben är klara för höstens gruppspel i

den näst finaste europeiska klubblagsturneringen Europa League. – En jätteutmaning för oss i Hertha som inte har den enorma bredd i truppen som till exempel Bayern Mûnchen som kan ställa två jämnstarka startelvor på planen, resonerar Thomas E. Herrich. – Samtidigt kommer Europa League ge oss utmärkta tillfällen att matcha in många av våra unga lovande spelare, för trots allt är seriespelet i Bundesliga klubbens absoluta fokus kommande säsong. Herrich sticker inte under stolen med att en topp fyra-placering i ligan är klubbens långsiktiga mål. Då kvalificerar man sig för världens finaste klubblagsturnering, Champions League, där de stora pengarna finns. – 2016 omsatte Hertha Berlin 120 miljoner euro, mycket pengar, men ingenting i jämförelse med de riktigt stora klubbarna i Europa, förklarar Berlinklubbens organisationschef. Hertha Berlin och Thomas E. Herrich fick upp ögonen för Båstad och Bjäre i samband med det svenska fotbollslandslagets EM-uppladdning 2016. Att Zlatan med lagkamrater valde att förbereda sig i Båstad gjorde intryck. Detta i kombination med att Skandinavien-korrespondenten Jûrgen Just, sen många år ferieboende på Bjäre, rekommenderat Båstad som potentiell sommarträningsort för

Thomas E. Herrich.

En av storklubbarna i tyska Bundesligafotbollen, Hertha Berlin kan komma att lägga sin sommartrännig i Båstad 2018.

Hertha Berlin, fick Herrich att åka till nordvästskåne och den lilla byn vid havet. – Fantastiskt roligt att se att det satsas på idrottsplatsen i byn, med en perfekt gräsplan och kommande konstgräsanläggning. Naturen, närheten till havet och ett antal hotellanläggningar i toppklass gör naturligtvis Båstad till ett mycket tänkbart alternativ

för ett sommarläger för oss i Hertha, förklarar Herrich. Några löften utställer inte Hertha Berlin-bossen, det är många parametrar som ska falla på plats innan en klubbgigant av Herthas mått packar sina fotbollspinaler och ger sig iväg. Men att Båstad och Bjäre gjort intryck på Thomas E. Herrich råder det inga tvivel

om. Sommarens uppladdning kommer Berlinklubben att ha i Österrike. Var Hertha Berlin förlägger 2018 års ”summer camp” bestäms först kring årsskiftet. Var så säkra på att Båstad och Bjäre kommer att finnas med i diskussionerna.

TEXT: Roger Bengtsson FOTO: Hertha BSC

Namn: Hertha BSC (Berliner Sport-Club) Hemmaarena: Olympiastadion, Berlin Kapacitet: 74 500 Medlemmar: 35 000 Titlar: Tyska mästare 1930, 1931. Ligacupvinnare 2001, 2002 Placering 2016/17: 6.a i Bundesliga Bundesligas maratontabell: 12.a

”Otroligt häftigt om dom kommer till Båstad” BÅSTAD. Bjäre NUs avslöjande att den tyska storklubben Hertha Berlin överväger att förlägga nästa års ”summer camp” till Båstad väcker glädjeyttringar hos Båstads GIF.

Johan Zetterberg, Ordförande i Båstad GIF.

– Vad roligt att höra, vilken grej, det vore ju otroligt häftigt om dom kom till Båstad

någon sommar, säger klubbens ordförande Johan Zetterberg när Bjäre NU ringer upp. – Efter förra årets EM-läger med landslaget har vi i klubben förstått att flera klubbar fått upp ögonen för Båstads unika möjligheter, säger Zetterberg. – I väntan på att alla nya anläggningar ska bli klara

har vi dock legat lite lågt innan vi säkert vet att vi kan erbjuda bästa möjliga förutsättningar på och kring Örebäcksvallen, fortsätter Giffenordföranden. Johan Zetterberg ser Hertha Berlins intresse för Båstad som ett kvitto på att klubbens målmedvetna arbete de senaste åren varit rätt, och att en aktiv förening

Urval av våra objekt

med bra anläggningar och goda möjligheter att ta emot storklubbar är en viktig sak för hela Båstad och Bjäre. – Skulle Hertha Berlin i Båstad bli verklighet är det så klart en möjlig dörröppnare till fler av Europas toppklubbar för vår lilla förening, resonerar Zetterberg.

PRISSÄNKT

Vi kan våra gator! BJÄREHALVÖN - Förslöv, Mejerivägen 9 Välkommen till detta fantastiska hus i Förslövs mysigaste kvarter. Här låg för länge sedan byns handelsbod och numera rymmer huset en smakfullt renoverad bostad i 3 plan med underbar atmosfär, bevarad charm och moderna lösningar. Pris: 3 900 000:-

HEMMESLÖV - Niklas Måns väg 4

I härliga Hemmeslöv hittar du detta trivsamma hus med tillhörande gäststuga. Här bor du bra med närhet till den fina sandstranden och salta bad. Båstads centrala delar och den nya stationen finns på cykelavstånd. Pris: 2 975 000:-


7

Söndag 18 juni

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

NR.

TRIMMER PÅ KÖPET MED HUSQVARNA 400 SERIEN

1

BÄST -SÄL JAR E

40

BATTERITRIMMER 115 L VÄRDE 2.700:-

SEDA N 1995

år

i branschen

ALLTID PERFEKT KLIPPRESULTAT NYHET!

AUTOMOWER® 440

KAMPANJPRIS

• För ytor upp till 4000 m² (+/-20%) • Klarar sluttningar upp till 45% lutning PRIS

25.900:-* INKL. MOMS

AUTOMOWER® 310/315

• För ytor upp till 1000 m²/1500 m² (+/-20%) PRIS FRÅN

13.900:-

*

KAMPANJPRIS

INKL. MOMS

AUTOMOWER® 420/430X

KAMPANJPRIS

• För ytor upp till 2200 m²/3200 m² (+/-20%) PRIS FRÅN

19.900:-* INKL. MOMS

VÅRA MONTÖRER INSTALLERAR GÄRNA ER AUTOMOWER TILL ETT FAST PRIS* * INSTALLATIONSMATERIAL TILLKOMMER.

Erbjudande Från

Vi håller stängt midsommar 23 & 24/6 välkomna tillbaka söndagen den 25/6 då vi har öppet som vanligt mellan 11-15!

12 495:-

Terassmarkis 4 alt 5 m bred 3 m utfall inkl. motorstyrning från Somfy. (Så långt lagret räcker)

GRILLAR INNEVARANDE LAGER!

Gäller ej kampanjvaror.

200:Rabatt!

GRILLTÄNDARE GASOL PC5 500W GELIA

BYTE

Ord.pris 289:-

Ord.pris 289:-

Kom in och kika på flexibla uterum från Renson!

Välkommen in till oss på Entré Båstad

NU 119:BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170618-170628

NU 259:mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15 midsommarafton 23/6 stängt midsommardagen 24/6 stängt

Markiscentrum AB i Båstad | Stenhusvägen 13C, 269 36 Båstad Butik 0431-74500 | E-post: bastad@markiscentrum.se


8 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 18 juni

Fira midsommar på Bjärehalvön BJÄRE. Midsommar börjar närma sig och Bjärehalvön laddar för dans kring midsommarstång, sju sorters blommor, sill med nubbe och jordgubbar. Midsommar är den kanske viktigaste högtiden i Sverige, vid sidan av julen. Förr ansåg man att midsommarnatten var full av magiska krafter och övernaturliga väsen.

MMB firar 20 års jubileum BÅSTAD. MMB är ett byggföretag med säte i Båstad som bedriver byggverksamhet från Skåne i söder till Dalarna i norr. MMB grundades 4 augusti 1997 och firar därmed 20 år i år. De arbetar kundnära och noggrant med varje uppdrag. God kvalitet i både planering och utförande är

viktigt samt nöjda kunder och långsiktiga relationer. För fem år sedan beslöt de att satsa fullt ut för att bli ett komplett byggföretag vilket gjorde att de blev trångbodda så flytten gick i våras till större lokaler på Företagsbyn. www.mmb. nu

PÅ BJÄRE JUST NU Företagsbesök

Båstad Turism & Näringsliv besökte Tony på Delfin Bed & Breakfast i den lilla idylliska fiskebyn Kattvik. Vi besökte Valhall Park Hotell, ett nyrenoverat hotell beläget i en vacker park miljö nära Skälderviken ca 6 km från Ängelholms centrum. Tillsammans med Båstads kommun besökte vi Wildlife Garden, som skapar kvalitetsprodukter för trädgård och hem i svensk design.

Framtidens entreprenör sökes BJÄRE. I juni lanserar Swedbank en av deras största satsningar någonsin – tävlingen Swedbank rivstart. Syftet med satsningen är att öka intresset för företagande i Sverige och hitta nya entreprenörer med en stark affärsidé. Det är en tävling öppen för alla som har en stark affärsidé och en vilja att göra

samhället vi bor i och världen lite bättre. De vinnande entreprenörerna erbjuds varsitt startbidrag på 250 000 kronor och ett skräddarsytt upplägg för att utveckla och genomföra idén. Tävlingen hålls öppen mellan 1 juni – 31 augusti 2017 och nås via www.swedbank.se/ rivstart. TEXT: Markus Arvidsson FOTO: Swedbank

sen kl 14:00, på Cirkusplatsen i Torekov kl 14, på First Camp i Torekov kl 14:00, i Hembygdsparken i Boarp kl 13:30, i Bygdegården i Östra Karup kl 14:00, i Kattvik kl 13:30, på ängen i Skummeslövsstrand kl 14-16, på bollplanen i Riviera i Båstad kl 14:00 och på Norrviken kl 12-15. För mer information om de olika programmen gå in på www.bastad.com.

Vill du fira midsommar på Bjärehalvön finns det gott om platser att välja mellan: Förbindelsevägen i Hemmeslöv mitt emot gamla festplat-

TEXT: Jeanette Nilsson FOTO: Walter Hughes

Ta båten över till Hallands Väderö TOREKOV. Båten ”Nanny” är en av två båtar som trafikerar linjen mellan Torekov och Hallands Väderö och Nils Möller är hennes skeppare och redare. Nanny är en gammal fiskeskuta som nu på äldre dagar blivit turistattraktion i Torekov. Den andra båten heter Sund och är en nyare aluminiumkatamaran som tar fler passagerare än charmiga lilla Nanny. Men i första hand är det Nanny som trafikerar linjen medan Sund mest används för chartrade sällskap och under högsäsong när trycket är som störst. Resan till naturreservatet Hallands Väderö tar ca 20 minuter och väl där lockar såväl sköna naturupplevelser och under sommaren blir det mycket sol och bad och barnen kan fiska krabbor och äta glass. Hallands Väderö har cirka 50 000 dagsbesökare per år. Kaféet håller öppet med sina goda kakor och smörgåsar.

insekter, här lockar fågellivet, lövsprickning och alla fantastiska vitsippor. Missa inte en tur i skogen, fyren eller ta en runda ner till museet i Kappelhamn. Med kikare kan man se säl från västsidan. Karta finns att köpa ombord på turbåten och i kaféet. Ön befolkas inte av några åretruntboende människor men däremot har flera hundra sälar sin fasta punkt på ön. Just sälarna är en populär attraktion och man ser dem enklast från båt. – Vi anordnar sälsafari, berättar Nils Möller och det finns även tumlare. Vill man övernatta finns vandrarhemmet Skogvaktargården och lägenheterna i Fyrplatsen. Där gäller självhushållning men caféet på ön erbjuder kaffe, våfflor och enklare måltider. Eftersom Hallands Väderö är ett naturreservat finns restriktioner om vad som är tillåtet att göra. Vill du veta mer om Hallands Väderö och se båttiderna, gå in på www. hallandsvadero.se

Det finns flera markerade vandringsleder på den lilla ön och det huserar en stor artrikedom av både växter och

TEXT: Jeanette Nilsson & Åsa Ragnarsson, Torekov Turistbyrå FOTO: Åsa Ragnarsson, Torekov Turistbyrå

Helen & Olivia Nilsson HALMSTAD Månskensrundan för att det är ett stämningsfullt evenemang på sensommaren/ hösten!

Stefan Lundahl HEMMESLÖV Jag vill absolut inte missa tennisveckorna och brasseveckan.

FRÅGA FEM Nu drar snart evenemangssäsongen igång på allvar på Bjärehalvön, vilket evenemang vill Du inte missa?

Malin Ling-Vannerus HOV Summer on festivalen är ett måste, 7-8 juli. En av många härliga evenemang som arrangeras i Båstad i sommar där det verkligen är fullt av glada människor i härlig miljö.

Monika & Ingvar Bertilsson

BÅSTAD Vi vill ju absolut inte missa skidbacken mitt i byn i år.

Johan Lotand BÅSTAD Jag vill inte missa något!


9

Söndag 18 juni

Ditt hem nära havet. Gott att må, lätt att nå.

VÅRA SPECIALARE V.25 Där har vi olika aktiviteter under säsongen med b.la live musik och musik quiz. Vi kan varmt rekommendera vår populära paradrätt Tarte flambèe, Franska Alsace national rätt.

MEDVURST

17kr 19kr /hg /hg

NYMALD NÖTFÄRS

99kr /hg

Nisses enrisrökta

Limousin

Campingen erbjuder även minigolf och minilivs

Rackebajsare/Heberleinare/Beemstorkorv

Varmt välkomna till Båstad camping! Här är lugnt och rofyllt. Vi har hög personlig service, direkt från hjärtat, där vi sätter våra gäster i centrum. Hoppas vi ses!/Nilla och Micke

KASSLER I BIT

99kr /kg

BJÄREKYCKLING

96kr /kg

| DIN

NYH

inerat

REVLÅ

DA

Från el it satsni ng till div 5

7 201

KO förn fö IL h pa oc och n TORE APR olle äre ta om ocranden t att kö fotb på Bj ed rra st besluta järe lubbarna relag m del no även ängen. m B tbollsk tre bjä en hel ärv, de bass llt o ar fo t hela tyder nyförv 8 na T An på apIrilårdrfinnsande, vilketklubebbarnan.s SID R O SP börja er. mm olika orte

2 DAG

hyli år en ”Så i sportish v lar Swed om och n gen s de e p O minna äsatt mla m” ga rna SID 12 ta

| Toreko

v | Ma

llorca

bastad

ng ur

fordon

.se

No1 -

| Köpm

ansgat

an 96

Vi ska

par fö

i Båstad

| info

.

@nkfa

rnyels

st.se |

0431-37

e

LL UPP TI

ndlar :du ha När t för 100 anna

t

ING

RSÄLJN

L UTFÖ

TOTA

mån 795:-/

0:49:9 /st

das en ller sdag Gä on

TT

BA 70% RA

på om oss info Följ för ider. d book pett Båsta Face ra öp en 291, vå 3 54 väg

/kg

S RDEN LEGÅ ALDA GAM NYM S ÄR lar EGNAANDF hand :BL r du 100 Nä t för anna

das en ag ller nd Gä må

95/st

D t ILLA as NYGR LING end KYCK ller ag ed Gä fr

95 39

R TTIDE 0 ÖPPE r kl 9-2 ga 9 Varda lger 9-1 t He

!!

ÖR N UPPH

BUTIKE Båstad

g 520 rleins Hebe 6/kg 95:9

Prin

der dag fre o un Dem g och da tors

CT

stagni

CONNE

övar los

Värmare på köpet

alvöns

Båstad

nsten

BÅSTA D. Un der åre laga av ts Friskis Spin of Ho uppmånga och Svettis pe på att del lokala för valde ta och etagar med och ge samtidigt var e barnca a ett bid ncerfo nden. rag till SID 4

RANSIT

Bjäreh

på ica

ingstjä

r är olchef e b Damnya sk a r Sa tads v Bås 29 skor

it mm r ko ckn ha i ve en h Våre AD. na oc r vi n, BÅST tiker besöke utike bu eln a kesb till tem Mär t hand och ans ssa, r a at de intyg på allva som n av ka en 16 som igång r påsk SID är unda g. el nu t st elsh snar hand en är

d

Båsta

NCHEN. LU

T

GO

90 39

/st

LAX lar AD 0 g hand :r du 100 SKIVskog 15 och Nä t för Falkellrökt d Ka grava

anna

stad

tan

ansga

15, Bå

Sommar med Moogio!

01 31-703

| 04

Köpm

ska - 73 0431

lien

Ita

Å TT P

ger auran chrest .se la lun nchen tar al jarelu Du hitpå www.b

F ORD T

online

Räddn

RÅN 1.

Handla

LINE F

WORK LINE

SID 10

om nyheter

WORK

FR ÅN 1.795: -/mån

FÖRSLÖV . Tisdag april en den bju 25 mun in der Båsta ds kom framtids allmänhete n till ett Under mingel i tre tim För lighet mar finn slöv. att påv erka och s möjfrågor kring ningsd det nya ställa okume inri ktntet. SID 6

”När br uniform andpå kliv en är er i bran jag in dman srollen oc jobbet h gör som krävs”

792 00 peter@bjareliv.se sporten@bjareliv.se

t kifte a årss Vid ns ny N. sin ike VIKE Norrv ilsson get NORR de Berth bola äd tilltr milla t leda ggning r lä Ca at VD t för rika an n säge tjäns den an en. Ho ot en em tid 12 och i fram fram SID r en in n se resa. ho att nande spän

• SE

T

ng i sp de perfe E. I säso 17 BJÄR sina llade su Läs om en 20 . igång så ka derbyn r säsong n i de nande mål fö h spän ner oc visio

Ä

SIT CONNEC

öt sk b i NIN ng gor med at på TID ryg tiva roll yggor n har säso ya b sin ak nya br inge gV N rsätter planersimasundeprvdeisnn nergånSID 6 EKOkontoret forekov. Nu R hålla scha up O be To By t i T V. ya r at h frä

ETS

NYH

SÖN

Rädd brinneningstjänst e r för s itt ka n ll

FORD TRAN

| DIN

Köpmansgatan 68, Båstad 0431-750 50

ÄRE

2017

BJ

APRIL

LL

BJÄRE . året om Bjärehalvön har tidi kommu på grund av den gare haft nen. Tro ten av bevatt alla äga ts förbudet begränsade nin se änd gör Bå vatten gsförbud ring och rkommune sta tillgång BJÄRE en i . Tillsam låter NS r inom NS dbor av me d me nom VA. VA sty mans ra förbud Nu vill kom st vat- lan inerad till med Var att bli dsbygd a och munen et. Sverige . De tre kan Årets superk Åre Komm SID 6 un s kom ommu didate inom n ino är Båstad rna en rad muner har identifi har tagits fra m kategorin olika om erats råden. med hjä m genom lp av sta att tistik SID 4

Gäller v. 25. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 DA Öppet: måndag-torsdag 10-19, midsommarafton 09-13 VLÅ BRE I DIN KA lördag och söndag stängt VEC ARJE V E– g JÄR nnin Telefon 999 | www.bjarehalvonschark.se ÅB Spä ts s0431-71 GP ygg åre

• BJARE

SAMHÄ

Hel

Bevat ETSTID tnings 28 | 0431NING 755 11 | info@bastadcamping.se NorraE Vägen förbud PÅ BJÄ RE – SAM VARJE LLE B VECK åsgärna FöljHÄoss på facebook tad är A I DIN nom B

NYHET - Vattentålig dyna!

19kr /hg

SMAKRIKA KORVAR

Heberleins

SÖND AG 23

VI HAR UTEMÖBLERNA SOM HÅLLER ÅR EFTER ÅR!

Vår delikatessdisk är alltid fylld med godsaker

Besök vår mysiga krog!

Vi på Moogio är experter på solskydd och nu firar vi sommaren med fina erbjudanden!

10 39

Köper du markis för minst 15000 kr före midsommar får du en värmare från Solamagic på köpet, värde 2675 kr. Missa inte chansen att förlänga kvällarna och sommaren och njut av din uteplats fullt ut! 15 juni till 4 maj 2017 ger vi dessutom 10% rabatt på screenmarkiser från svenska Draper som hjälper dig hålla ett behagligt inomhusklimat under årets varma månader. Välkommen att kontakta oss för en gratis konsultation!

Ja, jag vill gärna köpa markis och få en värmare från Solamagic på köpet!

Markiser Persienner Rullgardiner Plisségardiner Lamellgardiner

Moogio Helsingborg Juelsgatan 6 Tel: 042-21 02 40 helsingborg@moogio.se moogio.se

Namn/Datum

Erbjudandet gäller vid köp av valfri markis till ett värde av minst 15000 kr t.o.m 20/6 2017. Erbjudandet gäller endast hos Moogio Helsingborg. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.


10 MIDSOMMAR

Söndag 18 juni

FIXA FESTENS SNYGGASTE

Midsommarkrans

STYLING: Sandra Jildenhem FOTO: Peter Jakobsson

1

2

3

4 Steg 1. Du behöver tjock ståltråd, myrtentråd, floratejp och små buketter med blommor. Steg 2. Böj ståltråden efter din huvudform och vira floratejp runt stommen. Steg 3. Bind ihop små buketter av valfria blommor. Gärna från ängen. Steg 4. Bind buketterna med myrtentråden på utsidan av stommen. Steg 5. Voilá, du har en fin midsommarkrans!

Lycka till!

Tack till Orangeriet på Norrviken för att vi fick låna plats hos er.

Tar ni tre kronor?

VÄLKOMMEN TILL BÅSTADS ENDA STENUGNSBAGERI NYBAKAT SURDEGSBRÖD • HANDGJORDA BAKVERK • NATURLIGA RÅVAROR Mer info på www.restaurangdrivan.com

Nyhet! Betala med hur mycket mynt som helst*. Glöm inte att de gamla en- och femkronorna upphör 30/6! Får vi föreslå att ni genast kommer hit med sparbössorna så gör vi nåt vettigt av metallen! Rena rama bankbokhandeln, alltså! Köpmansgatan 12, 269 35 Båstad. Tel 0431-700 01. info@bjarebokhandel.se www.bjarebokhandel.se Öppet måndag–fredag 10 –18 och lördag 10–14.

*Vi växlar dock inte, överskjutande belopp kan däremot bli t ex ett presentkort! Gäller t o m 2017-06-28.

5


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Välkommen till oss på

Jattes Bil & Motor AB • Reparation • Service • Däck • Rekond • AC Jattes Bil & Motor AB • Hallandsvägen 19 Båstad Jatte 0707-26 31 12 • jattesbil.motor@gmail.com Marcus 0768-96 07 47 • marcusjonssonracing.com

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart


TEMA: KROPP & HÄLSA

SOMMARKORT Gäller under perioden 5/6-27/8 i Båstad

Sommarkort – alla dagar 990:- (890:- rabatt*) exkl medlemsavgift.

6-veckorskort 690:- (590:- rabatt*) inkl medlemsavgift.

Veckokort 300:- inkl medlemsavgift. Engångsbiljetter finns att köpa på Sportshopen när receptionen är stängd. Samtliga kort gäller för både pass och gym. reception@bastad.friskissvettis.se Tel 0431-65 01 65 • bastad.friskissvettis.se *) Rabatt gäller för ungdomar (10-19 år), senior (65+) och studerande med giltigt CSN-kort.

HAR DU AKUT ELLER KRONISK SMÄRTA / BESVÄR I DIN KROPP? Välkommen till Båstad Fysio – för Dig som vill ha en kvalitativ bedömning & behandling av de flesta typer av smärttillstånd och skador i kroppen.

MEDICINSK LASER STÖTVÅGSBEHANDLINGAR KINESIOTEJPNING FYSIOTERAPEUTISK TRÄNING MUSKELSTIMULATION NMES MANIPULATION MOBILISATION MASSAGE TENS

Legitimerad fysioterapeut (sjukgymnast) Karoliina Eveson, OMI Basic 0431-311 674 | info@bastadfysio.se | www.bastadfysio.se

Båstad Sportcenter | Korrödsvägen 9, Båstad

Massage för alla tillfällen BJÄRE. När du kliver ner för den korta trappan från Hamngatan och in till Lara Beckman och Zenc är det som att kliva in i en annan värld. Musiken är lugn och det doftar av eteriska oljor och de tända ljusen sprider en varm känsla. Här har hon drivit sin salong i drygt fyra år men erfarenheten har hon samlat på sig under femton år. Många är de som genom åren fastnat för Lara och hennes, i många fall, ganska tuffa massage. Idag består kundkretsen av såväl fastboende bjärebor som sommarboende och mer långväga besökare. En gång i månaden pendlar hon även

upp till Stockholm där det finns en fast kundkrets. – Efter min utbildning på Axelsons Gymnastiska Institut var det på Sturebadet i Stockholm som jag började min karriär, där var jag i fem år innan jag startade eget, och jag har fortfarande kvar många kunder i Stockholm, berättar Lara. Precis som med så mycket annat är massage något individuellt där varje massageterapeut skapar sin egen stil som byggs upp genom år av erfarenhet. Lara menar att den massage hon erbjuder bygger på den klassiska svenska massagen som fått utvecklas på hennes sätt. Även om det är

den lite hårdare och djupare massagen som kommit att bli hennes signum kan hon även erbjuda mer avslappnande massage för den som önskar det.

”Mina kunder är i alla åldrar och alla är unika och har olika behov av massage och behandlingar" – Du väljer själv vilken typ av massage du vill ha, jag arbetar både förebyggande och för den som har ont eller är skadad. Med koppningen, som jag började med i våras, kan

jag nu snabbare gå in och jobba med triggerpunkterna vilket uppskattas inte minst av de som idrottare. En hel del väljer ett program där vi börjar med exempelvis 60 minuter tuffare massage för att sedan avsluta med 30 minuter avslappnade massage. Lara har även utbildat sig till SPA-terapeut vilket innebar att hon kom i kontakt med Kerstin Florians produkter som hon idag använder och som också går att köpa i salongen. – Efter femton år i branschen lär jag mig hela tiden nya saker, berättar Lara, och det absolut bästa sättet att hitta nya grepp och idéer är att själv gå

Biopatisk kinesiologi Öronakupunktur Zonterapi/reflexologi Vid uppvisande av annonsen erhålls 25 % på valfri behandling. Gäller vid ett tillfälle.

I hjärtat av Båstad ligger min mottagning. Här träffar du en välutbildad massageterapeut med 15 års erfarenhet.

• Massageterapeutisk behandling 25, 55, 85 min • Zonterapi • Öron Akupunktur • Spa massage

20%

under hela juni på Kerstin Florian solprodukter

Välkommen in! Johannebergsvägen 3 Skummeslövsstrand 0706-182161 | www.naturklinikenbiopatilaholm.se

Vi stärker dina medarbetare. De lyfter ditt företag. Health Management Program - en unik helhetslösning för förebyggande företagshälsa

Gör skillnad - boka behovsmöte info@fysiotest.se • 0431 - 36 98 66

För att boka tid ring 070-2495268 www.zenc.se | lara@zenc.se Hamngatan 25, Båstad

fysiotest-annons-bjareliv-maj-17-6.indd 1

2017-06-08 11:21


TEMA: KROPP OCH HÄLSA

SOMMARTRÄNING UTOMHUS MED

och få behandlingar. Därför försöker jag göra det så ofta jag kan, speciellt när jag är uppe i Stockholm. Som utbildad inom zonterapi erbjuder Lara även öron-akupunktur vilket är effektivt inte minst för de som är stressade eller har svårt att få sömnen att fungera. – Mina kunder är i alla åldrar och alla är unika och har olika behov av massage och behandlingar, avslutar Lara. Det är allt från människor som har problem med ischias till elitidrottare eller den som bara vill unna sig en avkopplande stund.

Galet roliga funktionella träningspass utomhus med både styrka och kondition. För alla. 10-klippkort finns att köpa! Kontakta mig för mer information! ” Efter femton år i branschen lär jag mig hela tiden nya saker"

STUDIO 4 Anne Svensson tel. 0708-53 41 13 | www.studio4.nu

RICHARD LUNDSTRÖM

Boka sommarens annons i Bjäre NU!

VÄLKOMMEN TILL BÅSTADS ENDA PREMIUMGYM SOMMARKORT För en dag, en vecka, en månad eller vad som passar dig. InBodymätning värd 195kr ingår vid alla kortköp. TRÄNA MED PERSONLIG TRÄNARE Erbjudande 6 x 30 min inklusive 2 InBodymätningar. ord.pris 2690:- Nu 1590:-

Ring Johan på 0729-841101 eller maila till johan@bjareliv.se så berättar han mer.

TRÄNINGSDAG 8 JULI BOOTCAMP - tema löpning Info och anmälan på hstudion.se

Tjugo år i båstad 1997-2017

Leg optiker

Synundersökning 200:Progressiva fr. 2195:Köpmansgatan 96, Båstad • 0431-700 88

Hallandsvägen 21, Båstad | 0431 - 369801 | www.hstudion.se Håll dig uppdaterad: facebook.com/Halsostudion

Öppet: tis-fre 10-17.30, lö 10-13, mån stängt! Lunchstängt 11.30-12.30


14 KORSORD & KUL

Söndag 18 juni RÄKNAS EFTER STÄNGNING

TROLSK

FOR

OTUR

KORT SLAG

GAV HALS

LAGERTORN

PROMOTOR

PÅLAGA

ÄR VÄLTALIG

B

Å

S

T

A

D

får premiär 24 juni

TROJKA

FLIK

TALA BLYGSAM AVFÄRGADE TAKTLÖS

med plats för många goda skratt BOM

KORT FÖR BOLAG

FRID

Torekovs kulturhus

SPELPJÄS

SLIPPER MADRIDJA

UTGIFTER

gemenskap, vänskap, konstnärsskap

BAKSTRÖM DUBBADE

PERSONSKILDRING

FÖRSTÄRKTES

HETSA

– en utställning fram till midsommar med konstären Tor Hörlin

TUNNAN

MUSIKFORM

SALONG

Mer information på www.scalabio.se

@ KOBBAR

MYNT

MYSIGA

ÅTER

KÄRNA

VANDRING

VERKAR BETYG

Scala Bio din bio på Bjäre

SOLGUD KRUX

VIRKE

ÄR KUF

ONA

SPELAT

E M

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

Vill du vinna två kuvert, värde 1250:- / person, till denna fantastiska kväll? Gilla Bjäre NU på Facebook och delta i tävlingen som du hittar i flödet.

VECKANS BOKTIPS

O

G

Den 1 juli arrangeras en exklusiv Winemakers Dinner där en 5-rätters meny kombineras med utvalda viner från vinmakaren Mirko Sella i Valpolicella.

ÄT

TÄVLA MED BJÄRE NU OCH ORANGERIET!

UNCHE EL

SE • N.

• BJA R

ÖBO

MÖNSTRAD

RE

NABOSTAD

BLÖTDJUR

42195 METER

UTBYTT

FÖRSTÄRKER RÖD

Ä

FRAMÅTANDA

TÄT

TEKNIK

NR 5

T T PÅ BJ

Vad ska vi äta till lunch? www.bjarelunchen.se I samarbete med Bjäre bokhandel

Den tid då ljuset avtar Eugen Ruge

Selfies Jussi Adler – Olsen

Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater Per Wirtén

Oktober 1989. Wilhelm Umnitzer har samlat familjen för att fira sin 90-årsdag. Wilhelm, den oförtröttlige socialisten som tillsammans med hustrun Charlotte flydde till Mexiko i slutet av 40-talet men senare återvände för att hjälpa till med skapandet av DDR. September 2001. Alexander Umnitzer bestämmer sig för att lämna Tyskland och resa till Mexiko, landet där hans farföräldrar levde som flyktingar ett halvsekel tidigare. Kvar blir hans senile fader Kurt, som en gång i tiden var en hängiven anhängare av de socialistiska idéerna, innan tio år i Stalins Gulag fick honom att tvivla. Genom tre generationer får läsaren under 50 år följa familjen Umnitzers liv, i en storslagen krönika fylld av humor och allvar, kärlek och hat, glädje och sorg.

Avdelning Q står nu inför stora utmaningar. Dels vad gäller arbetet, men också på det personliga planet. Gruppens sammanhållande länk Rose har nämligen sjunkit ner i en psykos vars trådar leder långt tillbaka in ett mörkt förflutet. Ett förflutet där ett grymt brott kan ha begåtts. Utan Roses hjälp måste de tre återstående medlemmarna – den karismatiske ledaren Carl Mørck, mystiske Assad och det senaste tillskottet Gordon – kämpa för att fortsätta sitt arbete. Samtidigt hittas en äldre kvinna mördad i Kongens Have och en galen bilist har inlett en dödlig jakt på unga kvinnor, medan nya brott planeras på en helt annan plats. Har händelserna ingenting med varandra att göra, eller finns ett samband begravt någonstans?

Det är höst, och Per Wirtén åker tåg genom Europa. Han ser en kontinent, hårt prövad av finans- och flyktingkriser, som rör sig bort från den politiska samarbetstanken. Av det en gång så stolta och ambitiösa fredsprojektet återstår nu en valutaunion i avsaknad av gemensam politisk moral och ideologi. Tågresan går från Sofia i Bulgarien via Polen, Tyskland och Bryssel med slutstation I ett London märkt av Brexit. Är vi framme snart? är en aktuell och utmanande historielektion av Sveriges mest spännande politiska författare.

Viktiga datum juni & juli

ÅRSMÖTE

å na p iker

den Går

But

21/6 Sponsormatch VKIF dam möter Hittarps IK Smaklig midsommar!

Prästost 17:- / hg Brilliat Savarin 23:- / hg Blå Kornblomst 28:- / hg Jordgubbar | Tvättad potatis Beställ gärna för att säkert få! Gäller v.25

Vi stödjer

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

1/7 Sommarfest i Broddarp 15/7 Sommarloppis vid Mäsinge kvarn Håll utkik i Bjäre NU för fler nyheter från VKIF

Eskilstorps och Hemmeslövs Vägförening Datum: Lördagen den 1 juli 2017 kl. 10.00 Plats: Sessionssalen i Båstads Kommun Vångavägen 2, 269 80 Båstad Årsmötesförhandlingar inklusive stadgeenliga val, Debiteringslängd, verksamhetsberättelse och årsredovisning finns från 16 juni tillgängliga hos Jan Lindsjö, Tjädervägen 16, Hemmeslöv och på Vägföreningens Hemsida För mera information se vidare www.hemmeslovsvagforening.se Styrelsen


TYCK TILL 15

Söndag 18 juni

TYCK TILL REPLIK

I Bjäre NU som utkom 11 juni publicerades en insändare från Bo Wendt, Bjärepartiet med rubriken ”Pajkastningen har börjat”. Här är en replik på den insändaren.

Politik inte pajkastning! Tråkigt att Bo Wendt istället för att sakligt argumentera använder ord som pajkastning eller att man ljuger så fort som det går honom emot. Vi hade gärna sett att vi kan föra en diskussion om sakernas tillstånd utan sådana tillmälen. Bo Wendt gör i sin insändare ett försök till bokslut över sina år vid makten. Han målar en vacker och ljus bild av sitt eget arbete. Istället är det många centrala beslut som har dragits i långbänk, kommunen har förlorat flera nyckelpersoner, många kritiska röster hörs från näringslivet om kommunens sätt att arbeta för utveckling. Uppräkningen kan göras lång. Tyvärr kostar allt detta skattepengar. Att ta till sig äran av en framskjuten placering i kommunal ranking är magstarkt. Bjärehemmet säljs av Båstadhem mot kommunfullmäktiges uttalade direktiv. Bo Wendt anför som argument för detta att styrelsen var tvungen att sälja för annars hade man fått ett personligt ansvar för dålig ekonomi i bolaget. Sanningen är att Båstadhem skrev till Bo Wendt flera gånger. Man ville ha godkännande för att sälja. Men kommunstyrelsens ordförande svarar aldrig. Han har fortfarande inte svarat. Problemet är istället att BP inte orkar hålla ihop politiken internt, det är ni som styr, detta skulle ni ha löst inom partiet. Istället får vi två ordförande från samma parti som agerar på olika sätt i samma fråga.

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se. Det mest underliga är att Bjärepartiet stod upp i valrörelsen och lovade att Bjärehemmet inte skulle säljas. Nu sitter Bjärepartisterna Bo Wendt och Hans Grönkvist vid makten och nu säljer de Bjärehemmet. Svårförklarligt!

CHRISTER DE LA MOTTE Moderaterna

THOMAS ANDERSSON Liberalerna

SLUTREPLIK

Förhoppningsvis slut på felaktiga påståenden Felaktigheterna fortsätter. Båstadhem har i nutid tillskrivit kommunfullmäktige en gång, den 21 oktober 2016. Däremot skrev de till er under 2014 då ni hade makten. Anne Kjellberg (S) berättade i veckan att Båstadhem dessutom hörde av sig till er muntligt 2013. Ni agerade inte! Det är inte heller så att varken kommunråd eller kommunstyrelsen beslutar i dessa ärenden. Vad som krävs vid större affärer är att kommunfullmäktige skall beredas möjlighet att ta ställning. Nu hamnar sådana ärenden först i kommunstyrelsen för beredning, och det är här ärendet har legat i ett halvt år. Så stora affärer tar tid och där är inte 6 månader orimligt. Det är bättre att det tar sin tid och blir rätt.

Socialdemokraternas ställningstagande som inte var tydligt i mars. Vi behövde deras stöd för att förhindra en försäljning. De ville återkomma och gjorde så i april och meddelade då att inte heller de ville sälja. De jurister som styrelsen för Båstadshem konsulterat menar att aktiebolagslagen står över ägardirektiven och att de har rätt att sälja oavsett ägarens, kommunfullmäktiges, beslut. Styrelsens beslut var därefter enhälligt. Både Hans Grönkvist och Anne Kjellberg visste om sina partiers uppfattning men valde ändå att sälja då de tyckte det var, och förmodligen är, en bra affär med tanke på priset 18 miljoner kr och med tanke på det stora investeringsbehovet i fastigheten och outhyrda lokaler. Att få med sig Centerns, Miljöpartiets och Moderaternas representanter på detta var inte svårt. Slutligen, vi ville inte sälja, medan ni (M och L) absolut ville sälja, och för ett betydligt lägre belopp. Ni fick ju som ni ville, vad klagar ni på?

BO WENDT

Kommunalråd BP

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

Som jag tidigare framhållit har Bjärepartiet gett som vallöfte att det skall finnas vårdboende i varje kommundel, och vi ville därför behålla Bjärehemmet. Vi var klara med vad vi ville, men måste för att få en majoritet i beslutet avvaktade

S-MAX TALL SHIP RACES EDITON STOLT SPONSOR

Nya Ford S-MAX 1.5T Ecoboost 160 hk 7-sits Tall Ship Races Edition

I utrustningen ingår bland annat: Traveller Pack med 7 säten, CarPlay / Android Auto, Navigationssystem, 17” aluminiumfälgar, mörktonade rutor bak, eluppvärmd ratt, eluppvärmd vindruta, parkeringssensorer fram och bak, tvåzons klimatanläggning och farthållare. Begränsad exklusiv upplaga.

FRÅN

259 900:–

Nu lanserar vi Tall Ship Races Edition – ett sommarerbjudande! • FORDkortet laddat med 5.000 kr

Ex. inköp av vinterhjul, drivmedel eller biltvätt etc

• 5 st Silvertvättar i Wash&Drive • Fri hjulförvaring i däckhotell första säsongen • Gratis prova-på-försäkring Gäller i 3 månader

ORD.PRIS 327 700:-

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


Priserna gäller måndag 19/6–söndag 25/6-17

Nu har vi sommaröppet!

Midsommarafton 7–19 Övriga dagar 7–22 Delikatessen

Måndag–torsdag 7–20 Midsommarafton 7–15 Midsommardagen 8–17 Söndag 7–17

Färskpotatis

0k

r för 200 kr ro a v ra d n a la H an d . utan kostnad g k 3 u d r få så . hushåll

ge. Max 1 köp/

Ursprung Sveri Gäller ej spel,

tobak, lotter

och receptfria

varor.

Välkommen till sommaren på ICA Supermarket Båstad

10k /kg

5990 5990

5k /st

/kg

Minivattenmeloner

Fläskytterfilé Nybergs Deli.

ICA Selection. Spanien. Klass 1. Gäller hel melon.

Ursprung Sverige.Ca 1000 g. Mörad. Av benfri kotlett. Max 2 köp/hushåll.

Sill Abba, Klädesholmen. 200-240 g. Gäller Abba sill i glas och Klädesholmen, kombinera som du vill. Jfr pris 20:83–23:81/kg,  35:71–50:00/kg utan spad. Max 3 köp/hushåll.

superklipp

15k /st

39k 199k 10k /st

Gravlaxsås, Romsås

Kallrökt, Gravad lax

Vägga Rökeri. 200 g. Jfr pris 75:00/kg.

Vägga Rökeri. 150 g. Skivad. Jfr pris 260:00/kg.

+pant

/kg

Varmrökt regnbågsfilé Vägga rökeri. 0,4-0,8 kg. Bit. Jfr pris 199:00/kg.

Minst

25% rabatt

Läsk Coca-Cola, Fanta, Sprite. 1,5 liter. Jfr pris 6:67/liter + pant 2 kr. Max 2 köp/hushåll.

Från vår fina fiskdisk Gäller från och med tisdag!

129k 99k /st

/förp

Havskräftor Fiskexporten.

Fiskspett Fiskexporten.

500 g. Jfr pris 258:00/kg.

480 g. 2-pack. Jfr pris 206:25/kg.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v25 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you