Page 1

Pigg och körglad - Ford Focus FORD FOCUS PRIVATLEASING FRÅN 1 995:-/MÅN.

SÖNDAG 11 JUNI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA DIGITALT Digitala världen är här SPORT Stosur till Båstad ÄNGELHOLM. Vi lever i en tid med ständigt nya utmaningar och uppskruvat tempo. Det tog 75 år för telefonen att få genomslag, det tog 35 dagar för Angry Birds och 19 för Pokemon Go. Jonas Hammarberg gav en livfull skildring av SID 11 digitaliseringens möjligheter.

BÅSTAD. 33-åriga australiensiskan Samantha Stosur är klar för sommaren WTA-turnering, Ericsson Open, i Båstad. Stotsur spelade sist i Båstad 2015. Sedan tidigare är Johanna Larsson klar för spel i årets SID 10 upplaga av Ericsson Open.

Stjärnkock på Pärans dag

2017

GREVIE. Båstads Kommun tar nu fram ett inriktningsdokument för att planera Grevies framtid. Dokumentet ska ligga till grund för framtida planbestämmelSID 6 ser för orten.

”Motivationen saknas i arbetet. Samhället är idag inte byggt på motivation utan på morot och piska.” SID 11

Använd vattnet klokt i sommar Handla online på icabastad.se 4995

/frp

WIENERKORV Heberleins 600g

4990

/kg

LÖSVIKTSGODIS

NYBAKADE WIENERBRÖD

5:-

/st

Välkommen in till oss! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

ÖPPETTIDER Vardagar kl 9-20 Helger 9-19

KO FIRA S

UTNI L AV S L

NGEN!

Glassfest 15 juni

Halva priset på mjukglass och kulglass hos Grädde på Moset under hela dagen. Vi erbjuder även sallad, korv & mos, hamburgare, kulglass, mjulklass, fika & festlokal. Vi finns på Boarpsvägen 133, 269 95 Båstad, Ladan i Boarp Öppet varje dag under sommaren | Följ oss på facebook Mer info på gräddepåmoset.se

VÄSTRA KARUP. Det är svalt intresse för kommunens tomter i Västra Karup. I dagsläget står endast tolv personer i tomtkö och alla har blivit erbjudna att köpa men ingen har valt att SID 8 tacka ja.

Båstad


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service, så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

BÅSTAD Kattvik Tomt vid havet i storslagna Kattvik

BÅSTAD Nyled Bekvämt i ett plan med mysig täppa

Längs Kattviks vackra kuststräcka, med fantastisk havskänsla och utsikt över vattnet och Lahomsbukten, erbjuds denna Välbeläget parhus i ett plan i soligt sydostläge på insynsskyddad och lättskött tomt strax söder om centrum. Bostaden tomt för nybyggnation. Här bor du omgiven av storslagen natur och pittoreska miljöer. Båstads sommarpuls inom 5 är ljus och välskött med två rymliga sovrum, ett på vardera gavel samt sällskapsrum, smakfullt renoverat kök, fräscht km. Positivt förhandsbesked finns för uppförande av enbostadshus. Kommunalt VA och fiber finns i gatan. duschrum och tvättstuga. Carport med vidbyggd förrådsdel, mysig trädgårdstäppa med stensatt uteplats.

Kattviksvägen, Båstad

Tomt 1.812 m2

Pris 3.400.000 kr

Ladugårdsvägen 6 B, Båstad

Boa 83 m2, 3 rok

Tomt 276 m2

Pris 2.500.000 kr

VEJBYSTRAND Vejby Kärt och välvårdat med torpkänsla GREVIE Originell etagevilla med grönskande oas och utsikt Gamla spegeldörrar, rustikt tegelgolv, flera eldstäder och en mysig trädgård med stengärdsgård - detaljerna är sköna i Högt belägen villa med vacker utsikt mot havet och det böljande landskapet. Mysigt uppvuxen trädgård imponerar det lilla röda huset. Här bor du sommartid eller året om i välvårdad och öppen bostad med ursprung kring förra sekel- och skapar privata rum. Bostaden om fem sovrum, praktiskt kök, generöst sällskapsrum med eldstad och skön kontakt skiftet. Ett ställe med torpkänsla och gammaldags atmosfär i Vejby med knappa milen till Ängelholm. med utemiljön via terrassdörrar mot dubbla balkonger och altan. Busshållplats strax intill och tågstation 6 km bort.

Vejbystrandsvägen 200, Vejbystrand

Boa 139 m2, 4 rok

Tomt 1.118 m2

Pris 1.650.000 kr

BÅSTAD Äppeldalen Lättskött, ljust och naturnära

Ljungvägen 17 , Grevie

Boa 148 m2 Bia 65 m2, 6 rok

Tomt 1.000 m2

Pris 2.100.000 kr

BÅSTAD Hemmeslöv Fräscht på södervänd arrendetomt

Fräscht, lättskött och välbeläget på lugn återvändsgata med kort avstånd till centrum. Här bor du i trevligt område i Trevlig stuga på solig arrendetomt med trädgård, uterum och stor terrass i söder. Invändigt ger den öppna planlösbostad med öppen och ljus sällskapsyta med högt i tak och generösa ljusinsläpp samt trevligt kök med matplats på ningen mellan kök, matplats och vardagsrum ett ljust och fräscht intryck, tillsammans med helkaklat badrum och entréplan. Två sovrum, tvättstuga samt gott om förvaring i souterrängplan. Carport/förråd. Balkong och uteplatser. tvätt, två sovrum och fina trägolv. Gäststuga på tomten kompletterar med extra sovplatser. Nära fin sandstrand.

Plommonvägen 12, Båstad Boa 106 m2 Bia 26 m2, 3 rok Tomt 199 m2 Pris 2.900.000 kr

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Krokvägen 7, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa ca 70 m2, 3 rok

Tomt ca 1.000 m2 Pris 1.475.000 kr/hbj

stigbertils.com info@stigbertils.com


Snart öppnar vi upp vår fina hamnbod i Båstads hamn. Här presenterar vi samtliga våra bostäder på bästa läge i sommarbåstad. Välkommen till oss du också!

pa

trum. Bostaden erat kök, fräscht lats.

BÅSTAD Axelstorp Axelstorps Fruktodling - 18 magiska hektar med obruten havsutsikt, 3 bostäder och bäckravin Högt, ljust och med magisk utsikt. Här uppe är friheten påtaglig och naturupplevelsen total. 18 ha mark, där 11 ha är aktiv fruktodling och 6 ha utgörs av skog där delar ingår i naturreservatet Axelstorps skogar med bokskog och vacker bäckravin, ger dig svängrum och härligt privat känsla. Tre bostäder finns på fastigheten där villan från 1940-talet erbjuder modern och mycket charmig bostad med panoramautsikt från såväl bostad som trädgård. Gården från mitten av 1800-talet och Lillstugan från början av 1900-talet, båda av enklare karaktär men med stor utvecklingspotential. Omgivningarna är bedårande och vart än du tittar är du omsluten av äppelträd och natur. Unikt tillfälle!

Axelstorpsvägen 90 , Båstad

Gården, boa ca 150 m2, 7 rok

Villan, boa 85 m2, 3 rok

Lillstuga samt ekonomibyggnad

BÅSTAD Malen Charmig Malenvilla med två bostäder

Areal 18 ha

Pris 10,5 Mkr/hbj

BÅSTAD HEMMESLÖV Sommarställe med lantlig känsla

I attraktiva Malen säljs nu detta charmiga och innehållsrika hus från 1927. Den välskötta bostaden om 4 rok har önsk- Lev skönt semesterliv i öppet planerat hus med det centrala sällskapsrummet som inger imponerande rymd och ljus. värda detaljer bevarade och genuin känsla. Stor, västervänd veranda för sena middagar ute. Gästlägenhet i souterräng- Takhöjd upp i nock, synliga takbjälkar och välarbetad ljussättning. Spiraltrappor leder till spännande sovloft i vardera gavel som kompletteras av två sovrum samt kök och helkaklat wc/dusch. Generös terrass och privat trädgård. plan för uthyrning/ungdomsavdelning med egen ingång från Östermalmsvägen. Tillträde i sommar kan erbjudas.

Öresjövägen 14, Båstad Boa 130 m2, 4 rok Bia 107 m2, varav lgh ca 30 m2

Stigbertils Mäklare

Pris 5.200.000 kr

Köpmansgatan 13, Båstad

Norra Rundvägen 27, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 68 m2, 5 rok

Tomt 1.272 m2 Pris 3.350.000 kr/hbj

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 REDAKTION

UNG KONST

TRE SAKER

JUST NU

Söndag 11 juni

Kulturavdelningens första utställning under tema

INLEDARE

UNG KONST PÅ

Den blomstertid nu kommer med full fart

Ett av mina starkaste minnen TOVEBIBLIOTEKSGALLERIET GUANDER - BILDSPRÅK Lördagen den 17SKULPTUR juni klockan MÅLERI OCH 11.00 är det vernissage under temat ung konst på BiblioteksGalleriet i Båstad BiblioteksGalleriet i Båstad med 17 juni - 13 juli ställer ut Tove Guander som Vernissage den 17 juni kl 11-13 måleri och skulptur under Arr: Kulturavdelningen rubriken ”Bildspråk”.

INSTÄLLDA TÅG

BÅSTAD SJUNGER

Den 12-19 juni utför Trafikverket underhållsarbete och byggnation utmed spåren. Pågatågen mellan Helsingborg och Förslöv kommer vara ersatta med buss 15-19 juni.

Visans Vänner bjuder in till allsång och konsert 11 juni. Medverkande bla ”Fria Tyglar” och ”The Sounds of Stars”. AgardhSalen i Kunskapscentrum, kl 13. Fri entré.

från barndomen är skolavslutningarna i kyrkan inför sommarloven. Insikten av att ha ett helt oändligt sommarlov framför sig och den överväldigande miljön med finklädda klasskamrater, blommor och ett ständigt solsken från en klarblå himmel. Prästen som pratade, psalmerna vi sjöng och den där känslan av att precis allt är möjligt. Nästa vecka är det skolavslutning och jag hoppas att alla de barn som nu kommer att sitta på de kalla bänkarna i kyrkan har samma pirrande känsla i magen som jag hade för trettio år sedan. När skolbarnen räknar ner inför sommarlovet räknar många av de vuxna ner inför årets sommarsäsong, som för många av oss på Bjäre är den

absoluta högsäsongen. Menyer planeras, skyltfönster putsas och lager fylls på. På ett sätt tror jag att känslan är lite densamma som för barnen på avslutningen, en hel sommar ligger framför oss och vad som helst kan hända. Spännande och skrämmande. Sommaren på Bjäre är som en kavalkad av evenemang. Tennis, segling, konserter, cykling och en rejäl brassefest. Uteserveringar och skördetröskor, rosévin och potatisplockning. Kontraster och likheter. Turister och ortsbefolkning i en salig blandning. Ibland beror köerna på Köpmansgatan på en illa dubbelparkerad sportbil utanför uttagsautomaten och en annan gång är det ett traktorekipage med halm som fastnat på vä-

gen. Oavsett vilket så är det Båstad – byn där allt kan hända och allt faktiskt händer.

I förra numret av Bjäre NU kunde vi exklusivt berätta om planerna för Gamlegården med en helt ny fastighet, parkeringsgarage, hyresrätter och lokaler. Saluhall, café och matbutik. I skrivande stund har drygt 12000 personer läst texten som delats i sociala medier och kommentarerna är många och nästan uteslutande positiva. Visst finns det frågor, i många fall kloka och konstruktiva, men överlag känns det som att båstadborna är eniga i att utveckling är positivt och det gör mig verkligen glad. Utveckling är det bästa som finns. I sommar ser jag mest framemot härliga kvällar i hamnen.

Solen som går ner över horisonten, mat och dryck vid stranden eller på en servering i närheten. Barn som leker i sanden, min fantastiska fru intill mig och goda vänners sorl som omger oss och skapar kulissen för den perfekta sommarkvällen. Men först skolavslutning i kyrkan så om ni ser en redaktör med en eller annan tår på kinden ska ni inte bli oroliga. Det är barndomens minnen som gör sig påminda och det är tårar av oförstörd glädje inför sommarens lekar.

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM

Vad gör du helst med potatis? Malin Broman HÖGANÄS Kokar dem efter konstens alla regler och äter dem sen med gott smör och dill. Det är även gott att lägga potatis i paket på grillen.

David Lindegren SINARPSDALEN Jag gillar att göra klyftpotatis som jag kombinerar med spetskål och lök. Ungsbakat är jättegott till kallskuret. Låter gärna grönsakerna få dominera trots att jag är köttbonde.

Klas Månsson TOREKOV Jag kokar dem väldigt försiktigt så de blir perfekta, överkokt potatis är inte gott. Njuter potatisen som en primör nu i början av sommaren.

Cecilia Kraitz BÅSTAD Jag gillar att äta färskpotatisen med smör. Det är de små små potatisarna som är de godaste. På vinterpotatisen tycker jag om att göra potatismos.

Paul Svensson STJÄRNKOCK Min favorit är att göra potatisfondater tillagade i smör och buljong. Sen är en riktigt god kokt färskpotatis underbar i början av säsongen. De ska vara färska och krämiga.

OM BJÄRE NU

Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Övrig medarbetare: Marie Louise Aaröe Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

VÄLKOMMEN TILL RESTAURANG DRIVAN

VI SERVERAR BÅSTADS BÄSTA ESPRESSO!

VI SERVERAR LUNCH VARJE DAG!

www.restaurangdrivan.com

n e n o i t a t S Nära Dig!

! Året om t n u r Dygnet


5

Söndag 11 juni

40

år

i branschen

Många väljer Handelsbanken Båstad. Du är välkommen du också. Båstad, 0431-36 58 40 Köpmansgatan 78 handelsbanken.se/bastad

Erbjudande Från

12 495:-

Terassmarkis 4 alt 5 m bred 3 m utfall inkl. motorstyrning från Somfy. (Så långt lagret räcker)

KHOLM MER ÄN BARA STOC

Flera resmål, en flygplats! Flyg direkt från Ängelholm Helsingborg Airport.

ÅRE/ÖSTERSUND

MORA MADEIRA

Kom in och kika på flexibla uterum från Renson!

ANTALYA

AZORERNA

BROMMA

Välkommen in till oss på Entré Båstad

Markiscentrum AB i Båstad | Stenhusvägen 13C, 269 36 Båstad Butik 0431-74500 | E-post: bastad@markiscentrum.se

VISBY

ARLANDA


6 NYHETER

Söndag 11 juni

C vill ha ställplats för husbilar

Ny plats för soptipp undersöks

Överskott skapar möjligheter

BJÄRE. Runt om i tätorter i södra Sverige syns allt fler skyltar där det står Ställplats, åtföljt av en symbol för husvagn eller husbil. Ställplats är en korttidsuppställning av husvagnar och husbilar när man besöker en tätort för sevärdheter eller en bit mat. Vad Centern befarar saknas likande ställplatser i Båstads kommun och därför har de nu skickat in en motion där de föreslår att kommunstyrelsen uppdrar till förvaltningen att undersöka och ekonomiskt beräkna införande av ett antal ställplatser i Båstad och Torekov.

BJÄRE. Dagarna för återvinningscentralen i Svenstad är räknade. Efter beskedet om att Svenstadalternativet skulle innebära en merkostnad på 4,65 mkr per år för skattekollektivet så tittas det nu på nya tänkbara platser. Nyligen var politiker med och tittade på tänkbara platser runt Förslöv. De tre platser som besöktes var området väster om väg 105, Vistorps verksamhetsområde samt Bokesliden/Killerödsvägen. NSR vill bygga en modern återvinningscentral och inget matavfall ska lagras så risken för lukt från centralen är minimal.

BJÄRE. Kommunens verksamhet för integration och ensamkommande flyktingbarn finansieras via ersättningar från migrationsverket. Över tid har denna verksamhet av olika anledningar genererat ackumulerade ekonomiska överskott som balanserats vidare över. Vid bokslutet 2016 uppgick de samlade överskotten till ca 12,7 mkr. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu kommunstyrelsen att besluta om att ge förvaltningen uppdrag att komma med förslag på hur pengarna kan användas för att få de nyanlända i utbildning eller arbete.

Nyfikna tyckte till om Grevies framtid

GREVIE. För att planera Grevies framtid tar nu Båstads kommun fram ett inriktningsdokument som ska ligga till grund för framtida planbestämmelser för orten. På samma sätt som det gjordes i Båstad och Förslöv bjöd kommunen in till framtidsmingel för att möta allmänhetens synpunkter och frågor.

Syftet med arbetet är att ta fram ett inriktningsdokument för Grevies utveckling med tydliga utgångspunkter att förhålla sig till i fortsatt planering. Inriktningsdokumentet ska utreda och närmare analysera hur orten, med utgångspunkt i historien och det läge samhället befinner sig i nu, lämpligen kan och bör utvecklas in i framtiden. På biblioteket i Grevie har kartorna från inriktningsdokumentet redan suttit uppe en tid. Till det annonserade framtidsminglet kom under hela kvällen 45–50 personer vilket var färre än beräknat. Trots att biblioteket ligger i samma byggnad och delar entré med ICA som det var bra med tillströmning till efter arbetstid så var det få som tog möjligheten i akt att fråga kommunens representanter om planerna för orten. Politikerna som skulle komma lyste även de till största delen med sin frånvaro under kvällen. En Greviebo som utnyttjade tillfället var Erling Tell som bott i Grevie i fyrtio år och var positiv till eventet. – Detta är en bra chans för folk att tycka till och ställa frå-

gor om planerna för Grevies framtid, säger Erling till oss.

Erling är engagerad i Grevie Byaråd och de har i ett tidigare skede träffat kommunen för att ge sin syn på Grevies behov och möjligheter. – Det börja bli tunt på barnfamiljer nu i Grevie och det är bra att det planeras möjligheter till nya bostadsområden. Sen vill ju vi som börjar bli äldre kunna bo kvar i Grevie utan att platsa på demensboendet. Ett vanligt ålderdomshem hade varit bra, säger Erling.

”Bra att det planeras möjligheter till nya bostadsområden. ” Ansvarig planarkitekt för inriktningsdokumentet är Camilla Nermark på Båstads kommun som i efterhand sammanfattade kvällen. – Det var en del besökare som efterfrågade politikerna så det var synd att de inte var på plats. En god dialog mellan politiker och allmänheten är alltid bra för att bygga ett förtroende och visa att det finns en dialog där man kan påverka, berättar Camilla. Efter att summerat intrycken från eftermiddagen och kvällen berättar Camilla vidare. – Det vi fick mycket positiv feedback på var planerna på utbyggnad av Böske, området mellan Gimlevägen och Järnvägsgatan. Det är en fin

plats och eftersom det sluttar så mycket där skulle många få möjligheten till en väldigt fin utsikt. Där är vi öppna för olika typer av bebyggelse så som bostadshus i olika former, skola och äldreomsorg. Inga politiska beslut finns för något av det men det är en bra plats för varierad bebyggelse. Området är till största delen kommunägd mark med undantag för en del privatägt närmast Gimlevägen. Mot och längs med Järnvägsgatan skulle även en blandad bebyggelse i form av centrumverksamhet och bostäder, med till exempel handel eller restaurang i bottenvåning och bostäder på övervåningen, vara lämplig. Där den gamla lastkajen idag är belägen föreslås bli en social mötesplats - En plats där människor i alla åldrar skulle kunna mötas och ”hänga”. Där skulle en park kunna anläggas, ett aktivitetshus eller skaparverkstad och café finnas eller kanske en boulebana eller en basketkorg. Det finns en mängd olika förslag på hur man skulle kunna disponera den ytan. En variation av bebyggelse och funktioner där folk kan vistas näst intill dygnet runt, alla veckans dagar, skapar liv och rörelse samt gör platsen trygg. Inflyttningen till Grevie har varit sparsam senaste åren men kommunen känner en efterfrågan av nyproducerade bostäder och det handlar både om Greviebor som vill byta till annat boende samt arbetsgivare som vill kunna erbjuda attraktiva bostäder i närområdet när de rekryterar folk. I Grevie finns bland annat Lin-

Camilla Nermark är ansvarig planarkitekt för inriktningsdokumentet för Grevie.

dab som är en av kommunens största arbetsgivare och med möjligheten att kunna erbjuda bostäder nära arbetsplatsen kan orten utvecklas positivt. – Grevie är unikt på det sättet att det med kyrkbyn bor omkring 900 personer där och tänk då att bara Lindab har drygt 600 arbetstillfällen och även NP Nilsson, Willab t ex är stora arbetsgivare på orten. Det är fantastiskt! Allt handlar inte om boende och arbetsmöjligheter. Många av de som besökte kvällen var väldigt positiva till att det ska göras något åt korsningarna

längs Stålhögavägen för att trafiksäkra dem. – Till exempel finns vid kyrkan en busshållplats där det inte finns något övergångsställe. Dit kommer en hel del ungdomar som går i montessoriskolan och behöver korsa vägen på ett säkert sätt. Utmaningen här är att det är trafikverket som är väghållare för Stålhögavägen och även Timmervägen och Järnvägsgatan vilket gör att det är deras ansvar men vi har en dialog med dem och de ska besöka Grevie i sommar för att titta på detta på plats, berättar Camilla.

Positiva reaktioner från kvällen kom även på att det finns planer på att koppla ihop befintlig grönstruktur med nya stråk där man kan ta sig runt orten på ett nytt sätt. Inriktningsdokumentet är ute på samråd till 13 augusti och kartorna hänger kvar på biblioteket i Grevie samt i kommunhuset till dess. Sedan skall alla skriftliga inkomna synpunkter sammanfattas, förslaget eventuellt revideras och tas vidare för politiska beslut under 2017. TEXT: Peter Jakobsson

Traktorcruising på Bjäre

Läs fem böcker och få en bok

BJÄRE Lördagen den 17 juni är det dags för Traktorvännernas årliga traktorcruising på Bjäre. Ett trevligt inslag för såväl deltagarna som för alla de bjärebor som får möjlighet att se ett stycke maskinhistoria på vägarna. Dagens tur börjar hos Bjäre Maskin i Förslöv för att sedan gå via Ranarp,

BJÄRE. Biblioteken inom Familjen Helsingborg går nu ut med en gemensam satsning för att få ungdomar att lösa böcker under sommaren. Det är första gången denna gemensamma lässatsning genomförs och projektet heter Sommarboken. Du ska vara under 20 år och kunna läsa

Ängelsbäck och Öllöv för att sedan ta en paus med kaffe i Mäsinge. Därefter fortsätter dagen via bland annat Torekov och Rammsjö innan det är dags för lunch på Åkargårdens GK. Vid 15.00 är ekipagen tillbaka i Förslöv.

själv. Låna och läs fem böcker och skriv kort vad du tyckte om böckerna i det sommarbokshäftet du får från biblioteket. Du får välja böcker helt fritt och på vilket språk du vill. Som tack när du lämnar in häftet får du en bok och har chans att vinna extrapriser.


7

Söndag 11 juni

Du hittar veckans lunchmenyer på • BJA R

SE • N. RE

ÄT G

O

Ä

bjarelunchen.se

UNCHE EL

T T PÅ BJ

Nu har vi hund & kattfoder från mer än 15 olika leverantörer. Välkomna in!

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

VI HAR UTEMÖBLERNA SOM HÅLLER ÅR EFTER ÅR!

HUND & KATTMAT NYHET - Vattentålig dyna!

POOLKEM

PROPLAN 10-14KG

CLEAR POOL

Hämta kupong i kassan!

100:- rabatt Köpmansgatan 68, Båstad 0431-750 50

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170611-170617

På ordinarie priser

20% rabatt mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

Årets affärsbank 2015

HUSQVARNA LC347V KLIPPBREDD 47 CM SJÄLVGÅENDE UPPSAMLING/BAKÅTUTKAST

4.900:-

KAMPANJPRIS!

RIDER 214TC KRAFTFULL RIDER FÖR VILLAOCH MARKÄGARE

32.900:ORD. PRIS 39.900:- INKL. MOMS

För femte året i rad har Sveriges företag gett oss toppbetyg. Stort tack. Enligt Finansbarometern den 1 september 2015.

TRIMMER 129C KRAFTFULL OCH ANVÄNDARVÄNLIG

KAMPANJPRIS!

1.990:-

ORD. PRIS 2.190:- INKL. MOMS

handelsbanken.se/båstad


8 NYHETER

Söndag 11 juni

Vattna sparsamt på Bjärehalvön Båstad Classic är tillbaka 2018 BÅSTAD. Under det senaste året har arrangörerna bakom det klassiska bileventet Båstad Classic arbetat med att planera för en återkomst på Norrviken och till 2018 är tanken att detta ska ske. Bakom arrangemanget står bland annat Olle Nilsson och Jan Ternström som även är en av ägarna och drivkrafterna bakom Halmstad Sport Car Event som varje år drar runt 10 000 besökare och idag är väl etablerat med runt 300 bilar samt

flyguppvisning. Arbetet sker ideellt och överskottet går till välgörenhet, hittills har runt 400 000 kronor samlats in och överlämnats till Barncancerfonden och lokala projekt. Båstad Classic nästa år kommer att ha samma upplägg som i Halmstad där överskottet går till välgörenhet och arrangemanget kommer att genomföras i samma regi som tidigare med lokala arrangörer som brinner för bilar, motorer och Bjärehalvön.

Det finns en del knep att ta till för att spara på vattnet, ett är tillexempel att vattna utomhus medvattenkanna istället för automatisk vattenspridare.

den Går

But

Veckans ost: MUNSTER

Vi stödjer

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

TEXT: Peter Jakobsson FOTO: Joakim Ormsmarck

bjarelunchen.se Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Margretetorp Gästgifvaregård Pensionat Enehall Sand’s Bakficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan

UNCHE EL

SE • N.

Gäller v.24

Grundvattentillgången kommer troligtvis att fortsätta vara låg även kommande år eftersom det krävs stora mängder nederbörd för att yt- och grundvattennivåerna ska återställas till en normal nivå. NSVA har optimerat alla vattenverk så att så lite

vatten som möjligt förbrukas vid rening av grundvattnet. Kontinuerlig övervakning av uttagsbrunnar samt övriga anläggningar innebär att NSVA vet hur mycket vatten som levereras. – Skulle något avvika från det normala kan vi snabbt vidta rätt åtgärder. Däremot är ledningsnätet svårt att övervaka på samma sätt. Vi tar tacksamt emot tips på vattenläckor. Vi håller också på att leta efter nya platser för produktionsbrunnar men i Båstads kommun är det väldigt svårt då mer eller mindre alla lämpliga platser redan har produktion eller redan är testade, säger Jonas Håkansson.

Du hittar veckans lunchmenyer på

O

G

32:-/hg

Det finns många enkla tips på hur du kan spara vatten i vardagen. Att stänga av kranen medan du borstar tänderna istället för att låta vattnet stå och rinna under tiden är ett av dem.

ÄT

En fransk kittost med mycket smak, doft och karaktär.

Just nu råder bevattningsförbud i Båstad kommun för de som är anslutna till kommunalt vatten från NSVA. Det betyder att du inte får vattna med automatisk vattenspridare men det går bra att vattna för hand med slang och du får använda högtrycksprutan för att rengöra trädgårdsmöblerna. Några grannkommuner har infört hårdare regler än

– Det finns säkert de som tror att denna lilla gest kanske inte hjälper i det stora hela, men 12 liter vatten rinner det ut varje minut. Om vi alla hjälps åt och stänger av kranen under de tre minuter som vi borstar tänderna sparar vi cirka 36 liter var varje gång. Det blir några procent av den totala förbrukningen i varje kommun. Den gesten gör absolut skillnad, säger Jonas Håkansson.

RE

å na p iker

är ingen tomt varken tingad eller såld. Det står endast tolv personer i tomtkö till tomterna i Östra Karup och alla har fått erbjudande om att köpa. Alla de tolv står dock även i tomtkö till Heden och vill i första hand få dessa. De första 29 tomterna i området Heden i Hemmeslöv kommer släppas i månadsskiftet juni-juli. Säljs dessa fort kommer etapp två med fler tomter att släppas i september/oktober.

Ä

ÖSTRA KARUP. I mars släppte kommunen 37 tomter i Östra Karup till försäljning. Tomterna är en del av kommunens mark som anlagts med vatten och avlopp för att kunna bebyggas. Tomterna säljs till de som står i den kommunala tomtkön för Östra Karup. Tomterna är 600 till 1400 kvadratmeter och kostar 300 till 360 tusen kronor. Två tomter var tingade i ett tidigt skede men dessa intressenter har hoppat av och i dagsläget

Båstad. Vattensituationen har varit stabilt dålig i Båstad i flera år. – Bevattningsförbudet gäller enbart NSVAs kunder som är kopplade till det kommunala dricksvattennätet. NSVA kan inte kräva att fastighetsägare med eget vatten och egen brunn följer förbudet, men vi vädjar till dem att spara på vattnet. När allt kommer omkring är det samma grundvatten vi använder, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på NSVA.

• BJA R

Svalt intresse för hustomter

BJÄRE. Stora delar av Sverige lider nu konsekvensen av att det varit ovanligt lite nederbörd de senaste åren vilket lett till låga grundvattennivåer. I Båstad har det varit dåligt med vatten i flera år så vi är vana med bevattningsförbud men vi måste undvika problem i framtiden.

T T PÅ BJ

Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

FÖRSÖRJNING OCH FRAMTIDSHOPP. DET BÖRJAR MED FAIRTRADE! Läs mer på fairtrade.se


NÄRINGSLIV 9

Söndag 11 juni

Digitaliseringen var frukosttemat ÄNGELHOLM. Digitaliseringen har många utmaningar och möjligheter och vi är bara i början. Många gamla sanningar får vi hänvisa till historieböckerna. För att skapa hoppet för framtiden och förstå är det angeläget att få kunskapen. Det förmedlades vid ett frukostmöte av den digitala rådgivaren Jonas Hammarberg i Ängelholm Helsingborg Airports ankomsthall, en tidig fredagsmorgon strax innan första morgonplanet anlände från Stockholm. Båstad Turism & Näringsliv tillsammans med Ängelholms Näringsliv bjöd in till frukostmöte under parollen; Digitaliseringens utmaningar och möjligheter. Jonas Hammarberg rör sig över hela världen inte bara för att han är bosatt i Kuala Lumpur och Halmstad utan för att ta in vad som händer i världen och coacha samt dela med sig av sina upplevelser till världens företagsledare. Skruvat tempo – Många ledare är fyllda av ångest inför framtiden, börjar Jonas Holmberg. Vi lever i en tid med ständigt nya utmaningar och i ett uppskruvat tempo. Den digitala revolutionen kom 1994-1996 och få förstod Internets stora möjligheter. Tio år senare den 7 januari 2007 släppte Apple sin första mobiltelefon och i och med detta blev världen global. Det tog 75 år för telefonen att få genomslag, det tog 35 dagar för Angry Birds och det tog 19 dagar för Pokemon. Och det är ingen fluga och det är inte bara unga som jagar Pokemons. Föräldrar med barn går på jakt och team med pensionärer jagar runt i centrala Stockholm. Vi har helt bytt beteende. Den digit a -

la spelvärlden är här för att stanna och kan också skapa mänsklig gemenskap.

Jakt på bekräftelse I genomsnitt lyfter vi mobiltelefonen 237 gånger per dag och borstar tänderna två gånger. Vi trycker på gillaknappen för kompisens hummertallrik och känner oss bekräftade. Mina födelsedagshälsningar ökade i år från föregående år, jag är sedd och jag är bekräftad och dopaminet i hjärnan tickar igång av vällust. Detta är vanebildande och när lampan eventuellt slocknar blir det tyst och tomt. Man säger att vi i Sverige aldrig haft det så bra som i dag och samtidigt mår så många dåligt. I en värld som digitaliseras allt mer blir de mänskliga mötena allt viktigare. Och det är här de nya jobben kommer att finnas.

Jonas Hammarberg gav en livfull skildring om framtidens digitaliserade möjligheter och utmaningar.

”Vi lever i en tid med ständigt nya utmaningar och i ett uppskruvat tempo” De stora bolagen faller och de små nya tar över. Kodak är ett exempel som hade sitt resultatmässiga bästa år tre år innan de gick i konkurs. Och vem har i dag en Nokia mobiltelefon? Som var en självklarhet för några år sedan. Detta händer i alla branscher. Motivation skapar engagemang Den privata sfären växer och här finns engagemanget men den synkroniserar inte med arbetet. Motivationen saknas i arbetet. Samhället är idag inte byggt på motivation utan på morot och piska. Men för dagens yngre arbetstagare är inte en högre lön tillräcklig motivation. Företaget måste förstå individen för att kunna motivera. Nästa del i den digitala revo-

Evelina Johnsson, Ängelholm Helsingborg Airport, Jonas Hammarberg, Karin Bengtsson, vd, Båstad Turism & Näringsliv, Andreas Jarud, vd, Ängelholms Näringsliv.

Medlemmar i Båstad Turism & Näringsliv och Ängelholms Näringsliv, bjöds på frukost av Ängelholm Helsingborg Airport.

lutionen är att samla data och kapitalisera på detta. Den nya tekniska utvecklingen kommer att koppla ihop sig med varandra, för vi människor gillar enkla lösningar. I dag använder vi bara cirka 0,5 - 1 procent av all insamlad data, potentialen är enorm. Det är maskinerna som kommer att hjälpa oss att hjälpa. Det kan vara så att ett företag får betala kunden för att den ska vara kund för att sedan kapitalisera efteråt på andra ting.

komfortzon och våga. 2. Skaffa dig en digital mentor. 3. Använd kraften från den digitala världen. 4. Bygg partnerskap i nya ekosystem. 5. Led varandra tillsammans genom förändringen.

inget om det går fel, för det kommer det att göra, säger Jonas Hammarberg, med ett stort skratt och till ljungande applåder. Vi lever i en ny värld och det gäller att förstå.

Testa och pröva, och det gör

TEXT & FOTO: Marie Louise Aaröe

I och med digitaliseringen kommer det mänskliga att bli

allt viktigare, vi har fortfarande behov av den mänskliga kontakten och beröringen. Fem viktiga råd Jonas Hammarberg avslutar sitt anförande, i konkurrens med flygplatsens anrop om säkerhet och gatenummer för olika flygavgångar, med fem viktiga råd till företagen: 1. Ta ett steg ut från din


10 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 11 juni

Masse fostrar nästa fotbollsgeneration BÅSTAD. Efter dryga 15 år mellan stolparna i svensk elitfotboll trodde MatsOla Borglund att han var färdig med fotbollen. Men det var innan han hittade ett hus i Svenstorp på Hallandsåsen och innan han såg potentialen i ett gäng 12-åriga fotbollsspelare i Båstad. Nu formar ”Masse” nästa generations Båstadsspelare och hans arbete får stå modell för klubbens framtida ungdomsarbete. – Jag tillbringar drygt 25% av min vakna tid här på Örebäcksvallen, så att jag var klar med fotbollen var en rätt grov missbedömning, ler Mats-Ola eller ”Masse” som alla i Båstads GIF kallar honom. Fotbollsfostrad i Obolla i Västerbotten och med flera säsonger i IFK Holmsund och Norrby IF i landets näst högsta serie. Jobbet tog Masse från norrlandskusten via Borås till Helsingborg och nordvästskåne. När husen i Helsingborgstrakten var för dyra lyftes blicken mot åsen och vips var Mats-Ola Borglund bjärebo. I Båstad fanns en fotbollsförening som slet och kämpade för att få ungdomssektionen på fötter och på sikt säkra fotbollssektionens fortlevnad. – När jag kom till Båstads GIF första gången 2013 såg jag ett A-lag och sen ett stort hål

där under. Jag hittade tio-elva spelare i P12 och såg genast både en utmaning men också en stor potential i gruppen, berättar Masse. Han samlade gruppen och berättade om sin fotbollsfilosofi och om möjligheterna som fanns. Arbetet med att inventera fotbollsungdomar i samma ålder och med rötterna i Båstad och på Bjäre inleddes. Året efter bestod gruppen av 24 fotbollskillar som tränade och spelade för Båstads GIF. Gruppen är nu ett gäng ”hungriga” 16-åringar som varje vecka knackar på dörren till klubbens A-lag i den nordvästra sexan. Många har också fått chansen till spel och Masses konsekventa och ihärdiga arbete börjar synas i representationslaget. Masse beskriver entusiastiskt sitt arbete med gruppen. Hur alla skolas i en klassisk 4-4-2-modell och hur samtliga spelare vet exakt vad som krävs på samtliga positioner. – Jag kan utan att tveka flytta en kille från en position till en annan, mitt under en match och jag vet att han löser uppgiften. Alla vet exakt hur de ska uppträda och eftersom hela fotbollssektionen arbetar efter samma modell, den ”svart-vita tråden”, blir tröskeln in till seniorfotbollen varken svår eller särskilt märkvärdig, förklarar Masse. Istället får våra unga spelare ett kvitto på att deras

Mats-Ola Borglund brinner för fotbollen och har en enorm entusiasm för ungdomarna i Båstas GIF.

fotbollskompetens håller för seniornivån och deras självkänsla stärks enormt. Ett annat fundament som Mats-Ola Borglund präntat in i sin unga kader är att aldrig värdera, än mindre klaga på, någons beslut under match. – Det blir bara hämmande för en spelares kreativitet och trycker ner individen. Beslut och prestationer hanterar vi alltid efter match i våra utvärderingar, aldrig under pågå-

ende spel, berättar Masse. I sitt arbete som elevassistent på Akademi Båstad såg också Masse hur fotbollsungdomar gick hela dan i skolan för att sen åka bussen hem, byta väska och därefter ta bussen tillbaka till Båstad för fotbollsträning. Massor av tid och energi förspilldes helt i onödan. Därför har nu klubben ett koncept kallat ”after school”. Fotbollsungdomarna går direkt från skolan till

klubbstugan på Örebäcksvallen, där väntar mellanmål för en billig peng och möjligheten att läsa läxor eller bara umgås, innan träningen sen drar igång. Därefter kan spelarna ta bussen hem, färdiga med dagens göromål. After school finns två dagar i veckan på Giffen och har blivit en succé. Mats-Ola Borglunds resa med Båstads GIF tycks bara ha börjat, jobbet är långtifrån klart, låter han mig förstå. Exakt vad målet är har Masse

väldigt klart för sig, men han delar bara det med med sina närmst förtrogna inom klubben. – Vänta ska du få se, säger han, avfyrar sitt bredaste norrlandsleende och springer ut till sitt P16-lag som precis ska börja ännu en träning.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson

US Open-vinnare klar för Båstad

Sommartennis på Drivan

BÅSTAD. 33-åriga australiensiskan Samantha Stosur är klar för sommarens WTA-turnering, Ericsson Open, i Båstad. Stosur vann grand slam-titeln i Flushing Meadows 2011, var i final på gruset i Paris året dessförinnan och har sammanlagt nio turneringssegrar. I skrivande stund är Samantha Stosur på plats 22 på WTA-rankingen och spelade senast i Båstad 2015.

BÅSTAD. Även i år anordnar Båstad tennissällskap sommartennis på sin anläggning på Drivan.

Urval av våra objekt Vi kan våra gator!

Öp

pen

visn

– Jag är full av förväntningar. Jag hade en fantastisk tid senast i Båstad. Alla spelare älskar Ericsson Open, det är en riktigt rolig turnering, säger Stosur till turneringens hemsida. Sedan tidigare är danska världsstjärnan Caroline Wozniacki och Sveriges bästa tennisspelare, Johanna Larsson, klara för spel i årets upplaga av Ericsson Open den 23-30 juli.

ing

lörd

ag

den

10/

6k

l 11

Alla som fyllt fem år och uppåt kan under en hel sommarvecka antingen prova på tennis eller utveckla sitt tennisspel. Alla deltagare kommer varje dag under en hel vecka att få spela tennis på sina villkor. Tennissällskapets sommartennis anordnas

PRISSÄNKT

-12

BÅSTAD - Offerstigen 13

!

En pärla i en pastoral omgivning med nedförsbacke till centrum! Väldisponerad och ytterst välskött villa i natursköna Axelstorp. Läcker inomhuspool och vacker, arkitektritad trädgård. Pris: 5 900 000:-

veckorna 27-30 och sista dag för anmälan är den 26 juni. Som vanligt kommer sommaren att vara späckad också av övriga tennisevenemang på Drivan. Veteran-SM anordnas i månadsskiftet juli-augusti och bjuder en kavalkad av tennis-ess från 35 års ålder och uppåt. Veckan efter anordnas Junior-SM för unga tennisspelare mellan 14 och 18 år.

BÅSTAD - Roxmansvägen 5 D

Bekvämt och trivsamt radhus med toppenläge vid havet! Malens skog med härliga promenadslingor finns runt knuten liksom fina saltvattenbassänger. Mysiga krogar finns i kvarteret och du tar dig snabbt till bykärnan och hamnen. Pris: 2 700 000:-

HEMMESLÖV - Niklas Måns väg 4

Smakfullt nyrenoverad enplansvilla med optimal planlösning. Eftertraktat läge med 500 m till stranden. Ett enkelt och lättskött boende med låga energikostnader. Cykelavstånd till hamnen, krogliv, affärer och stationen. Pris: 2 975 000:-


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Välkommen till oss på

Jattes Bil & Motor AB • Reparation • Service • Däck • Rekond • AC Jattes Bil & Motor AB • Hallandsvägen 19 Båstad Jatte 0707-26 31 12 • jattesbil.motor@gmail.com Marcus 0768-96 07 47 • marcusjonssonracing.com

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart


TEMA: HÄLSA OCH SKÖNHET

Semestertider BJÄRE. Semestern närmar sig med stormsteg och för en del har den säkert redan börjat. Oavsett när du börjar din semester är ofta förväntningarna skyhöga och listan över olika semesterplaner är redan milslång. Bjäre NU tar upp vikten av att inte glömma bort att vila och rå om dig själv mitt i all ledighet. Då och då måste vi påminna oss själva om att semestern är vår möjlighet till vila och återhämtning. Kanske är du en av dem som allt som oftast har mer på din agenda än de mäktar med. Detta sätter semestern på en ovärderlig plats för fysisk och mental återhämtning. Oavsett om din ledighet är fyra veckor i sträck eller uppdelad under flera veckor kan det vara bra att förbereda sig för sin semester. Börja

med att fundera lite över hur din semester varit under de senaste åren. Se över dina behov. Hur vill du ha din semester i år? Kanske vill du ha en aktiv semester fylld av resor och utflykter eller så är det så att ditt behov av vila är större? Om ni är flera som ska samsas under ledigheten är det bra att prata ihop er innan så att allas behov blir uppmärksammade. Om det är vila som hamnar överst på listan är det viktigt att släppa alla krav. Lägg in luft i planeringen och njut av stunden. Tillåt dig att dra dig undan och undvik att ständigt vara kontaktbar. Vi har alla ett behov av vila och stillhet, mer eller mindre. I början på semestern känns tiden som ligger framför

SOMMARERBJUDANDE PÅ PÜR COSMETICS

otroligt lång och det är lätt att tacka ja till allt som händer. Risken är att listan blir alldeles för lång eftersom listor har en tendens att oftare fyllas på än bantas ner. Här gäller det att vara väl förberedd och veta var ens begränsning ligger.

”Tillåt dig att dra dig undan och undvik att ständigt vara kontaktbar." Tacka ja till det som ger dig energi och bidrar till att du mår bättre och nej till de saker som får dig att bli stressad. Hitta en stund som blir din. En stund där du gör något du tycker om och som ger dig energi. Unna dig att ta morgonkaffet utomhus, lägg dig

en stund i hängmattan efter lunch eller ta en kvällspromenad för att smälta dagens intryck. Det är viktigt att inte glömma att det både är kroppen och hjärnan som behöver återhämtning under ledigheten. Vår hjärna kan liknas vid en muskel som behöver vila efter ett träningspass. Semestern är också en tid då mönster kan brytas och du kan tänka tvärtom. Är din vardag i vanliga fall väldigt flängig och stressig bör din semester vara precis tvärtom. Kanske är den bästa vilan den då ingenting har planerats utan dagen tas som den kommer? Oavsett hur du väljer att spendera din semester, glöm inte bort dig själv mitt i allt!

Gellack

Sommarfina naglar från OPI 595 kr för hand, 695 kr för fot.

Sommarstunder i vårt Spa! SPA FÖR EN DAG

KÖP 1 PÜR-PRODUKT OCH FÅ 10 % RABATT KÖP 2 PÜR-PRODUKTER PCH FÅ 20 & RABATT KÖP 3 PÜR-PRODUKTER OCH FÅ 30 % RABATT

Njut av en lyxig dag på SPA med en välsmakande lunchbuffé, fika, bastu, varma bad och en 50-min behandling som du väljer själv. Du har tillgång till både gym och gruppträning. Pris: 955 kr/person måndag-torsdag, fredag 1 025 kr/person.

NYHET! DIAMANTSLIPNING En fantastisk behandling. För dig som önskar friskare och slätare hy. Pris: 25 min 595 kr 50 min 995 kr | 80 min 1 295 kr

Tips för en skön semester: Unna dig att inte ständigt vara kontaktbar. Tillåt dig att sova mycket och ta igen så mycket du kan. Strunta i klockan och alla måsten. Släng dig i hängmattan och tillåt dig att göra ingenting. Ta promenader för att komma ner i tempo inte upp. Meditera för att varva ner ditt inre. Bjud hem vänner och umgås utan krav. Gör saker du mår bra av.

Välkommen hit i sommar!

Äntligen sommar och ledighet! I vårt SPA finns allt du behöver för att njuta lite mer. Unna dig en skön behandling, ta ett kalldopp i vårt Kallbadhus. BAD ENTRÉ TILL KALLBADHUSET Kom 2 betala för 1 Ta med kupongen Erbjudandet gäller från 27/6 till 31/8 2017

Erbjudandet gäller på salongen under vecka 24 levisage.se Köpmansgatan 33, Båstad

Boka på: 0431-47 16 40 www.torekovhotell.se

Tel: 0431-55 82 00 www.hotelskansen.se Scandinavian Resort – En känsla att längta tillbaka till


TEMA: HÄLSA OCH SKÖNHET ”Ta en promenad för att varva ner i tempo”

Boka sommarens annons i Bjäre NU! Ring Johan på 0729-841101 eller maila till johan@bjareliv.se så berättar han mer.

UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

Vid bröllopsarrangemang bokas tid efter överenskommelse!

”Passa på att sova och ta igen så mycket du kan”

VÄLKOMNA! Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

MASSAGE & HÄLSA SUSANNE ANDERSSON

!

t yhe

N

Manuell Lymfdränage

100:-

Mjuk och behaglig behandling som är hälsofrämjande på alla plan. Hjälper lymfsystemet, minskar ödem och stärker immunförsvaret. IntroduktionsBra vid många olika åkommor. Lindrar också smärta och reducerar rabatt stress. Enligt Dr. Vodders metod. Gäller 1 gång /person Läs mer på hemsidan!

till och med 31 juli

0733-38 3363 63 0733-38 33 www.massageochhalsa.com www.massageochhalsa.com Hemmeslövsvägen 15,Båstad Båstad Hemmeslövsvägen 15,

Välkomna till oss, nu tar Hårtrollet över Frisörteamet! Vi ser framemot att träffa både nya och gamla kunder både i Boarp och inne i Båstad framöver! Vill du bli en i vårt gäng? Vi söker just nu medarbetare. www.hårtrollet.se | facebook.com/Hartrollet

Hårtrollet Italienska vägen 289 Tel: 0431-733 67

Frisörteamet

Köpmansgatan 22 Tel: 0431-715 35

För oss är just Du speciell. Välkommen in att boka tid!

Salong MISTL

Björkvägen 4 | Förslöv | 0725 55 07 27 | fb: Salong Mistl


14 KORSORD

Söndag 11 juni STILLAHAVSNATION

ARABBYGGNAD

MINNESMÄRKE

RIKTNING

UTKIK

LEDÖVNING

REKLAM

SPELDEL

PROJEKTERING

KONDITION

VINYLSKIVA GIGANT GÅRD

4/8

UTSTÅR HUSEN GE RÖTT KORT BARNVISA I BÖRJAN

SKENA

GULRÖD

STORSLAGEN

TEKNIK

TESLA

HÄNFÖRD

AVFALLSSTATION

BEGRÅTER

ÖVERFÖRDE

SVÄNG

AULA

ATOLL

KORROSION

NR 18

HARIG

TORSKFISK

SNIKEN

BRAGD

PÄLS

MÄTSTICKA

ÄR HELGFRI

INTE UPP

ALLDAGLIG

STIL

3,14

ZEDONG MED VERK

HAND

KORT FÖR ÄMNE

ÄDELGAS VAK

TÄVLING

SOLGUD

TEAMET AGENDA

MEDDELANDE

ÄR KART

DRAR PÅ MUNNEN

E M

S-MAX TALL SHIP RACES EDITON STOLT SPONSOR

Nya Ford S-MAX 1.5T Ecoboost 160 hk 7-sits Tall Ship Races Edition

I utrustningen ingår bland annat: Traveller Pack med 7 säten, CarPlay / Android Auto, Navigationssystem, 17” aluminiumfälgar, mörktonade rutor bak, eluppvärmd ratt, eluppvärmd vindruta, parkeringssensorer fram och bak, tvåzons klimatanläggning och farthållare. Begränsad exklusiv upplaga.

FRÅN

259 900:–

Nu lanserar vi Tall Ship Races Edition – ett sommarerbjudande! • FORDkortet laddat med 5.000 kr

Ex. inköp av vinterhjul, drivmedel eller biltvätt etc

• 5 st Silvertvättar i Wash&Drive • Fri hjulförvaring i däckhotell första säsongen • Gratis prova-på-försäkring Gäller i 3 månader

ORD.PRIS 327 700:-

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


TYCK TILL 15

Söndag 11 juni

DA

E–

G DNIN

Bevat tni

| DIN

NYHE

TSTID

BJÄRE. året om Bjärehalvö på grund n har tidiga komm re haft unen. av den Trots ten av bevattning alla ägark förbudet begränsade sförbud se ändri gör Båsta vatte ng och ommuner BJÄR dbor av ntillgånge låter NSVA inom NSVA med mest n i nomi E. Tillsamma . styra ns med förbudet.Nu vill komm vat- landsnerad till att Vara och unen bli bygd. Sveriges De tre kandÅrets supe Åre Komm SID 6 un är rkom komm Båsta inom uner har idaterna har mun inom d en rad identifiera tagits fram kategorin olika områ ts med genom den. hjälp av att statis tik SID 4

ngsför

bud

NING

SAMH

ÄLLE

Vid varje budgetår städar vi i de administrativa kostnaderna, vilket aldrig skett tidigare under de 38 år jag, utan att kunna politiskt påverka, haft insyn i kommunen.

Så har då pajkastningen börjat igen i Båstadpolitiken. Bjärepartiet, och speciellt jag och Båstadhems ordförande Hans Grönkvist, anklagas för att Bjärehemmet sålts trots att det var precis vad både Moderaterna och Liberalerna ville. Tydligen även Centern trots alla idéer tidigare för Bjärehemmets fortlevnad. Ni gör en stor sak av att jag ej tog upp ärendet i kommunstyrelsen under mars och april och förklaringen har ni fått tidigare; att jag sökte en majoritet för att stoppa försäljningen.

Båstadhems ledning har via SABO’s jurister fått klartecken om att information till kommunfullmäktige räcker och att de haft rätt att sälja även om kommunfullmäktige skulle ha sagt nej.

Men M och L, i motsatts till oss, ville ju sälja och ni borde vara glada. Ni hittar nu tydligen inget annat att klaga på då det mesta fungerar bra i Båstads kommun som positivt resultat i bokslutet, tredje plats bland 130 i Dagens Samhälles Superkommun. Efter drygt 2 år i den politiska ledningen är jag stolt över att vi har börjat ta tillbaka kommunens styrning och stärka politikerrollen. Vi har, i samarbete med den tillförordnade kommunchefen, satt stopp för höga konsultkostnader.

A I DIN

RE. BJÄ sina lade supLäs om en 201 . igång så kal derbyn säsong i den nde mål för nna och spä r one visi

BREV

ftet årsski Vid ens nya sin EN. VIK Norrvik sson t age thil NORR de Ber a bol gtillträd illa led äggnin Cam att er anl VD säg ika st för tjän den anr n. Hon ot en em tide 12 och i fram fram SID ser en in resa. hon nde att nna spä

LÅDA

hyl- n i år ”Så spor teish vi lar Swed m och n genos de Opeminna äsatt mla m ga rna” SID 12 ta

om nyheter ån

95:-/m ÅN 1.7

tjänsten

på ica

övar losst

agning

bastad

ur fordo

n.

.se

BÅSTAD. Under laga årets av Friskis Spin of Hope upppå många och Svett is att delta lokala företavalde och gare med och ge samtidigt vara barnc ancerfondett bidrag till en. SID 4

Båstad

Bjäreha

lvöns No

1 - Vi

skapar

N

TOTAL

95/st

ILLAD st NYGR LING enda KYCK ller ag ed Gä fr

95 /kg

39

BUTIKE

T

online

Räddnings

dlar du han100:När at för ann

st da r en lle sdag Gä on

r unde fredag Demoag och torsd

CONNEC

Handla

0:49:9 /st

g 520 eins erl Heb kg 95:96/

ANSIT

SID 10

r f er ä lche ambya sko D a Sar tads n Bås Prinskorv 29 När at för ann

st

G ÄLJNIN

UTFÖRS

L UPP TIL

NS RDE EGÅ LDA GAMLA NYMA S EGN NDFÄR dlar BLA du han100:-

DER ETTI ÖPP r kl 9-20 aga Vard er 9-19 Helg

R!! UPPHÖ

da r en ag lle nd Gä må

ATT 70% RAB på om oss info Följ för ider. ok ett Båstad ebo Fac a öpp 291, vår 54 gen

90/stX

39

LA g dlar VAD du han100:SKI eskog 150 och När för Falk rökt Kall vad gra

sgat

at

ann

an 15,

ad | Båst

-703 0431

01

man

Köp

kavä - 733 1 043

iens

Ital

FORD TR

”När bra ndunifor men är på kliv er i brandm jag in ansrollen och gör jobbet som krävs”

LINE FR

FRÅN 1.795: -/mån

FÖRSLÖV. Tisdagen april bjuder den 25 mun in Båsta allmänhete ds komframtidsm n till ett ingel Under tre timm i Förslöv. lighet att påve ar finns möjfrågor rka och kring ningsdoku det nya ställa inriktmentet. SID 6

WORK LINE

SIT CONNECT

Här försöker ni lägga all skuld på oss trots att ni tillsammans hade majoritet att få upp ärendet. Jag tycker detta beteende är klandervärt och skadar förtroendet för politiken genom att försöka undanhålla läsarna fakta i regelverket.

VECK

Från elit satsni ng till div 5

792 00 | peter@bjareliv.se

FORD TRAN

Bjärepartiet ville inte sälja Bjärehemmet, men Båstadhems styrelse, era ledamöter inkluderade, röstade för försäljning. Styrelsen menar att aktiebolagslagen är överordnad annan styrning, då ledamöterna är personligt ansvariga för bolagets väl och ve. I det aktuella fallet tillskrev Båstadhem kommunfullmäktige för ett halvt år sedan och önskade få klartecken då försäljningssumman beräknades överstiga 10 miljoner. P.g.a. beredningstvånget fastande önskan på vägen, och fördröjdes av skäl som angetts ovan.

VARJE

inerat

Rädd brinneningstjänst e r för s itt ka n ll

VÅRA SPECIALARE V.24

Båstad

| Torek

ov | Mallo

rca |

Köpm

ansga

tan 96

i Båsta

förnye

lse

d | info@

nkfast.se

| 0431

-37 10

39

Vår delikatessdisk är alltid fylld med godsaker

ITALIENARE

17kr 18kr /hg /hg

KORVRING

59kr /st

LERGÖKSSKINKA

22kr /hg

NYMALD FLÄSKFÄRS

59kr /kg

REVBEN

109kr /kg

Jag tror de flesta som känner till fakta saknar förståelse för ert handlingsätt att angripa mig och Bp för händelsen med försäljningen av Bjärehemmet. Det är ju sedan lång tid er önskan, (M och L)både av ideologiska skäl och andra, som jag misstänker, men ej kan föra i bevis.

Ni har ju enligt kommunallagen möjlighet att när som helst väcka ett ärende i kommunstyrelsen och även få igenom ett beslut på samma möte. Kanske till och med till er fördel. Ni utnyttjar ju annars detta ofta i både kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Så gjorde ni den 23 maj ang. Bjärehemmet och ni fick ett beslut som vi också stödde, och till och med stärkte, genom mitt tilläggsyrkande om att för framtiden utreda juridiken så att ägardirektiv blir bindande.

go roll meggor på har TI säso bry br yg aktiva nya HETS ingen gNya ätter sinplanerasund ervisn nergån 6 N NY SID KOVontoret fors | DI v. Nu ålla sim upp den eko i Tor att beh fräscha TORE V. Byk 2017 för a och EKO förnya n TOR och RIL n och köp nde t att bollepå Bjäred ta omra strabes 2 AP luta nor . AG n efot rna rela g me del de äve sängen Bjär ollsklubba bjä hel SÖND bas tre en ärv, hela yder nyförv 8 na lt omil drar fotb det s bet Al T på aprI år finns vilketklubbarnan. SID an, jan er. mm olika i sporte SPORI börsäs ong erfe de 7

Heberleins goda korv till grillen

Lök/Grönpeppar/Förslöv

Heberleins

Vi skall nu vidare utreda juridiken kring ägardirektiven status.

Picknickbog

Specialrökta från Heberleins

BO WENDT, Kommunalråd BP

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

Gäller v. 24. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

Sommar med Moogio!

Värmare på köpet

Vi på Moogio är experter på solskydd och nu firar vi sommaren med fina erbjudanden! Köper du markis för minst 15000 kr före midsommar får du en värmare från Solamagic på köpet, värde 2675 kr. Missa inte chansen att förlänga kvällarna och sommaren och njut av din uteplats fullt ut! 15 juni till 4 maj 2017 ger vi dessutom 10% rabatt på screenmarkiser från svenska Draper som hjälper dig hålla ett behagligt inomhusklimat under årets varma månader. Välkommen att kontakta oss för en gratis konsultation!

Ja, jag vill gärna köpa markis och få en värmare från Solamagic på köpet!

Markiser Persienner Rullgardiner Plisségardiner Lamellgardiner

Moogio Helsingborg Juelsgatan 6 Tel: 042-21 02 40 helsingborg@moogio.se moogio.se

Namn/Datum

Erbjudandet gäller vid köp av valfri markis till ett värde av minst 15000 kr t.o.m 20/6 2017. Erbjudandet gäller endast hos Moogio Helsingborg. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

mit kom har i vecken en . Vår och TAD rna öker vi n, BÅS butike a bes sbutike deln till tem Märke han och att sa, ans des intyga allvar som av på ken kan 16 som igång r pås SID är nda lg. nu she rt stu sna handel är en

ad Båst

NCHEN. LU

T

Ä

Pajkastningen har börjat

Vi har dragit in delegationen till förvaltningen att på egen hand hyra lokaler och har åstadkommit miljonbesparingar genom att säga upp externa hyresavtal genom att flytta vårdpersonal till ett ställe på Bjäredalen. Och det finns mer att göra. Med den insyn jag nu har, lägger jag mig kanske i mycket, men stödet finns i vårt parti och av de Bjärebor jag möter dagligen. Vi har därför en budget i balans, och gör allt för att få en bra verksamhet utan att höja kommunalskatten.

RE –

d är nom

EVLÅ

N BR

I DI

ning

• SE

För andra gången på två år ser vi på över delegationsordningen. Känns naturligt inför rekrytering av ny kommunchef. Detta påminde jag Kerstin Gustavsson (M) om för 3,5 år sedan inför rekrytering av den förra kommunchefen, men någon majoritet fick jag inte för detta, inget hände.

PÅ BJÄ

Båsta

CKA

E VE

VARJ

än ggs - Spi årets r by d att skö ng

• BJARE

ÄLLE

2017

BJÄR

ÄRE

SAMH

APRIL

G

BJ

SÖND AG 23

WORK

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se.

Å

OTT P ranger hrestau e a lunc nchen.s ttar all relu Du hipå www.bja


Priserna gäller måndag 12/6–söndag 18/6-17

Missa inte poängen!

5k

Visa leg eller dra ditt ICA-kort i kassan. Har du inget ICA-kort ansök på ica.se.

/st

Svensk gurka Odlarna.se. 310-500 g. Klass 1. Jfr pris 10:00-16:13/kg.

3 för

24k 40k 20k 15k 2 för

+pant

/st

Mineralvatten Loka.

Tunna skivor Pärsons.

1,5 liter. Flera olika sorter. Jfr pris 5:33/liter + pant 6ª.

150-200 g. Flera olika sorter. Jfr pris 100:00–133:33/kg.

5990

Kryddiga korvar Scan. 240-300 g. Flera olika sorter. Jfr pris 66:67–83:33/kg.

ICA Cook & Eat. 25-pack. Ø22 cm.

6990 4990 12k /kg

Lagerbergs. Ursprung Sverige. 1000 g. Fryst.

Papperstallrik

2 för

/kg

Kycklingfilé

/st

/kg

Färska kamben

Grillribs

Ursprung Sverige.

Ursprung Sverige.

Från vår fina fiskdisk

Twix Mars. 75 g. 2-pack. Jfr pris 80:00/kg.

Gäller från och med tisdag!

199k

49k

/kg

/st

Laxfilé

Räkbakelse

Fiskexporten. Norge. Odlad i saltvatten.

Fiskexporten. 280 g. Jfr pris 175:00/kg..

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v24 2017  
Bjäre NU v24 2017