Page 1

SPORT Bjärelagen just nu

SAMHÄLLE Planer mot terror

FOTBOLL. En tredjedel av fotbollssäsongen har nu spelats och våra åtta fotbollslag på Bjäre är varma i kläderna. Tidigare i vår har Bjäre NU lyft fram tankar inför säsongen och nu är det dags att ta tempen på lagens prestationer under SID 8 inledning av säsongen.

BJÄRE. Händelser runt om i världen och även i Sverige gör frågan om beredskap mot våldsbejakande extremisms högaktuell. I sommar samlas mycket folk på evenemangen i Båstad. Ansvariga har träffats och diskuterat frågan SID 6 och har idéer på hur de kan säkra upp.

Vinn biljetter till Bamse

2017

BÅSTAD. Båstad GIF fick pris under idrottsledargalan för sitt jobb för att öka barnens inflytande och möjlighet att påverka föreningens framtid. SID 4

”Det skulle bli billigare att skjutsa dem som ska bada i limousin till Laholm”

SID 4

Erik Paulsson är Årets Ambassadör Läs mer om Erik och festen i Näringslivsbilagan.

Från vår fina fiskdisk

gäller från och med tisdag

Du hittar veckans lunchmenyer på

bjarelunchen.se Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand

RE

G

Restaurang Drivan

O

T T PÅ

Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

Ä

Torekov Hotel

VÄSTRA KARUP. Politiker fortsätter debattera turerna kring försäljningen av fastigheten innehållande Bjärehemmet i Västra Karup. SID 15

259:/kg

Båstad

2 pkt

49:-

ÖPPETTIDER Vardagar kl 9-20 Helger 9-19

UNCHE EL

SE • N.

Pensionat Enehall

• BJA R

Margretetorp Gästgifvaregård Torekovs Golfklubb

Tonfisk KAFFE Sofiero 450g

ÄT

Pigg och körglad - Ford Focus FORD FOCUS PRIVATLEASING FRÅN 1 995:-/MÅN.

SÖNDAG 28 MAJ 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA

BJ

NYBAKADE WIENERBRÖD

5:-

/st

Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

Stationen Nära Dig!


2 REDAKTION

Söndag 28 maj

TRE SAKER

JUST NU

INLEDARE

ANVÄND CYKELBANAN DÄR DEN FINNS Gatorna är grusfria sedan länge och det lockar cykelentusiasterna ut på Bjäres fina vägar och utmanade backar. Tänk dock på att där det finns cykelbana bredvid vägen är det där reglerna säger att cyklisterna ska vara. Inte i bilarnas körbana.

MER MAT PÅ BJÄRE

FIRA PÄRANS DAG

Nu har de flesta av Bjäres sommarrestauranger öppnat och utbudet på mat och trevliga uteserveringar flerdubblas under några månader. Passa på att njuta lokala krogarnas härliga utbud.

Kom till Mariatorget i Båstad den 3 juni och njut av primörer från Bjäre. Det blir en Primörfest, matmarknad, matutsällare och restaurangtält med smaker från Bjäre.

Lagarbete är nyckeln till den här tidningen Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk är ett uttryck som väl sammanfattar arbetet på en tidningsredaktion som den Bjäre NU och våra systertidningar är en del av. Här handlar allt egentligen om att vi måste kunna samarbeta, täcka upp för varandra och inte minst förstå hela processen som det innebär att producera en tidning. Allt bygger på att föregående moment är genomfört för att nästa ska kunna följa därpå. I ett litet företag som vårt blir det extra tydligt hur viktigt laget är framför individen och ibland kan jag bara stanna upp i steget och finna mig själv betrakta det otroliga lagarbete som leder fram till den tidning som du just nu håller i din hand. Tillsammans arbetar vi alla mot samma mål, ett

kortsiktigt och ett långsiktigt.

är i det läget viktigare.

Det kortsiktiga är väldigt konkret, klockan 13.00 ska tidningen finnas på tryckeriets server och om vi misslyckas

Det långsiktiga är inte lika konkret och är dessutom i konstant förändring. Här handlar det om kvalitet och utveckling. Om att hela tiden sträva efter att göra ett bättre nummer än veckan innan och att samtidigt läsa av läsarnas önskemål. Vad vill båstadborna läsa i sin lokala nyhetstidning?

”Det blir extra tydligt hur viktigt laget är framför individen” med detta kommer tidningen inte att tryckas i tid vilket innebär att packningen i packsalen inte kommer igång. Detta innebär att Posten som ska hämta upp pallarna 16.00 inte kan göra detta så när Svensk Direktreklam dagen efter står och inväntar sin leverans för att kunna sortera upp alla tidningar så spricker ekvationen. Med andra ord ska tidningen till tryck 13.00 och inget annat

Jag är så enormt tacksam för de medarbetare som jag har omkring mig varje dag. En del av dessa jobbar här på kontoret och andra på distans eller som frilansare. Totalt handlar det nog om runt femton personer som på olika sätt är en del av vårt lilla företag och vi tillsammans har nu bevisat för varandra och vår omvärld att vi kan leverera riktigt bra pro-

dukter och det kommer vi att fortsätta med. När vi på årets Näringslivsfest fick motta utmärkelsen Årets Entreprenörer 2017 var det bara jag och Julia som stod där på scenen men om jag kunnat hade jag velat ha hela laget där uppe, för alla är en så viktig del av detta. Så jag vill avsluta dessa rader med att tacka mina fantastiska kollegor för att vi tillsammans gör oss alla ännu ett snäpp bättre!

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FYRA

Vad tror du att en Näringslivsfest och prisutdelning betyder för Båstads näringsliv?

Helena Ivarsson BÅSTADS KOMMUN Jag vet att den betyder mycket för det märkte man på alla glada ansikten! Ett kvitto på mycket hårt och gediget arbete som man en kväll under trevliga former får njuta av jätteviktigt!

Lisa Lindvall KÖPMANSGATAN Jag tror att det betyder väldigt mycket. Det är viktigt att belöna de företag och personer som gör ett bra arbete. Näringslivsfesten var fantastisk och man får möjlighet att nätverka och träffa andra i näringslivet.

Nicklas Persson SPIRIT EVENT Jag tror det betyder jättemycket. Människor som är passionerade driver utvecklingen i både organisationer, relationer och samhällen så passion ska alltid uppmärksammas och belönas enligt min uppfattning!

Sara Bergh LAGARDÉRE Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma det lokala näringslivet och dess betydelse för orten. Det skapar gemenskap och får oss att tillsammans utveckla Båstad som mötesplats. Man behöver träffas under lättare förhållanden för att skapa relationer.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

Ä

RE

SE • N.

O

G

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

UNCHE EL

ÄT

bjarelunchen.se

• BJA R

Du hittar veckans lunchmenyer på

T T PÅ BJ

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Hovs Hallar Margretetorp Gästgifvaregård Pensionat Enehall Sands bakficka Torekovs Golfklubb Torekov Hotel Restaurang Drivan Restaurang Sand Två Män Äppelgårdens Golfklubb


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service, så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

ÖSTRA KARUP Välskött villa med stort uterum och utblick BÅSTAD Nyled Fräscht parhus i ett plan med fin utemiljö I denna välskötta, praktiska och genomtänkta villa är det bara att flytta in och börja bo och njuta. Fräscha ytor, bra Bekymmersfritt och bekvämt boende i ett plan en kort promenad från Båstads centrala delar. Detta parhus har nyligen materialval, öppen planlösning och trevlig kontakt mellan rum och våningsplan genomsyrar bostaden. Kamin, stort helrenoverats till en fräsch och smakfull 3:a med centralt placerat kök och ljust sällskapsrum, ett sovrum på vardera gavel och helkaklat duschrum med wc samt tvättstuga. Vacker, prunkande utemiljö, gästrum, carport/förråd. Toppklass! uterum och altan i väster, härlig trädgård, trevlig utblick, läge vid grönområde och vidbyggt garage/förråd.

Månstensvägen 24, Östra Karup

Boa ca 156 m2, 4-5 rok

Bia 28 m2

Pris 2.750.000 kr/hbj

BÅSTAD Nyled 2:a på gavel i välskött Brf

Ladugårdsvägen 32 B, Båstad

Boa 84 m2, 3 rok

Gästrum ca 15 m2

Pris 3.000.000 kr/hbj

VÄSTRA KARUP Söt skånelänga från sent 1800-tal

Välkommen till populära Brf Stallvägen! Söder om centrum ligger denna bekväma tvårumslägenhet i ett plan. Mysig I utkanten av byn ligger den gula skånelängan med ursprung från sent 1800-tal. Bostaden, inredd 1½ plan, ger ett trädgårdstäppa tillhör med uteplats. Bostaden erbjuder ljust vardagsrum med utgång, kök med matplats, sovrum med ombonat och välskött intryck efter uppfräschning på senare år och omfattar vardagsrum, kök/matplats, 3 sovrum med bra förvaring samt duschrum och tvättstuga. Högt läge med trevlig utblick. Garage med förrådsdel samt fibertv ingår. flera sovplatser och wc/dusch - nytt från 2008. Synliga takbjälkar och vitmålade väggpaneler. Lättskött trädgård.

Stallvägen 38, Båstad

Boa 66 m2, 2 rok

Mån. avg. 4.445 kr

Pris 950.000 kr/hbj

BÅSTAD Korröd Enplansvilla med högt och soligt läge

Glimmingevägen 50, Västra Karup

Boa 75 m2, 4 rok

Tomt 290 m2

Pris 1.100.000 kr/hbj

ÖSTRA KARUP Naturskönt läge i populärt kvarter

Enplansvilla på hörntomt i barnvänligt och lugnt villakvarter med högt läge strax söder om centrala Båstad. Funktionell Vid skogen ligger denna enplansvilla från 1959, som har varit i samma familjs ägo sedan byggåret, högt belägen med planlösning med utrymme för bekvämt familjeliv med 3 sovrum samt ett extra rum i anslutning till egen ingång för utblick över kvarteret mot den halländska slätten. Inredd med kök, sällskapsrum i vinkel med öppen spis och utgång till gäst, kontor eller tonåring. Villan är i stora delar i originalutförande men välvårdad. Ljuvlig trädgård med litet land. altan, 2 sovrum och wc/dusch. Källarplan med förvaring, pannrum och garage. Stor gårdsplan och parklik trädgård.

Tegvägen 8, Båstad Boa 104 m2, 5 rok Tomt 633 m2 Pris 2.300.000 kr/hbj

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Månstensvägen 40, Östra Karup

Tel: 0431-700 59

Boa 79 m2, 3 rok Bia 79 m2 Tomt 1.418 m2 Pris 1.350.000 kr/hbj

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 28 maj

Framtidsmingel om Grevie

Vårlidens bad hotat

Sämre attityder mot företagare

GREVIE. Båstads kommun håller på att ta fram ett nytt inriktningsdokument där de presenterar sin vision om hur Grevie ska utvecklas och fungera i framtiden. Dokumenten finns utställda i kommunhuset och Grevies bibliotek fram till augusti. På tisdag 30 maj bjuder Båstads kommun in allmänheten till ett framtidsmingel där alla får möjligheten att påverka och ställa dina frågor kring inriktningsdokumentet direkt till kommunens representanter som finns på plats. Framtidsminglet pågår mellan 16-19 på biblioteket i Grevie.

BÅSTAD. Kommunen har genomlyst kostnaderna för att driva det bad som finns på Vårlidens gruppboende. För de få timmar som badet nyttjas är det orimliga kostnader. – Det skulle bli billigare att skjutsa de som ska bada i limousin till Laholm än att fortsätta driva badet, säger Eddie Granqvist ordförande för Vård- och omsorgsnämnden. Det finns tre val för alternativ, badet i Laholm, badet på Skansen och badet i Ängelholm. Inget beslut är taget ännu men badets kostnad ska nu utredas vidare av förvaltningen.

BJÄRE. Svenskt Näringsliv gör varje år en undersökning och rankning om det lokala företagsklimatet i Sveriges alla 290 kommuner. I en av frågorna som ger en faktor som beskriver hur företagarna upplever kommunpolitikernas attityder till företagande är resultatet i Båstad sjunkande för tredje året i rad. Det är en större försämring i frågan än på riksgenomsnittet. Politikernas syn på och samarbete med näringslivet är en avgörande faktor för det lokala företagsklimatet. Hela undersökningen finns att ta del av på foretagsklimat.se.

Spektakulärt pris gick till Båstad GIF

BÅSTAD. Under Idrottsledargalan den 16 maj på Sparbanken Skåne Arena delas fem specialpriser ut till idrottsföreningar i kategorin Årets förnyare. Temat för 2017 är att lyfta fram de föreningar som jobbar bäst med Barnrättsperspektivet.

En av de endast fem pristagare av 2500 föreningar i Skåne är Båstads GIF. Priset nomineras av Skåneidrotten och delas ut av Sparbanksstiftelserna i Skåne. Konferencier för kvällen var friidrottsprofilen Kajsa Bergqvist. Ur motiveringen kan man läsa: ”Båstad GIF arbetar mycket för att öka barnens inflytande och möjlighet att påverka föreningens framtid. Under året har medlemmar mellan 9 – 17 år haft en diskussionsdag om föreningens värdegrund, vilket engagerade uppemot 150 ungdomar. Det hela mynnade ut i kollage på väggarna i klubbhuset och tankarna fördes därefter vidare till ledare och styrelse. Ungdomssatsningar ligger Sparbanksstiftel-

”Det är stort och roligt att få det här priset. En bekräftelse på att vi tänker och gör rätt.” sen Gripen varmt om hjärtat. Utan ungdomar ingen framtid.”

Denna satsning i Båstad GIF har drivits av främst styrelseledamot Christel Bengtsson och Anette Eriksson.

Nu får Båstad GIF det här priset från Skåneidrotten och Sparbanksstiftelsen Gripen. Vad innebär det? – Det är stort och roligt att få det här priset. En bekräftelse på att vi tänker och gör rätt. Jag är jättehedrad och tacksam. Vår förhoppning är att det skall leda till ytterligare engagemang från olika aktörer, från kommun till näringsliv, när de ser att vi tar ett mycket stort socialt ansvar. Barnens tankar ska föras in i vårt värdegrundsarbete säger Christel Bengtsson. De övriga klubbarna som också fick priset på 10 000 kronor var Wä IF, Dalby Gymnastikförening, Vollsjö Danssportklubb och Landskrona Atletklubb. Just nu arbetar Båstad GIF stenhårt med att få finansieringen på plats så att en konstgräsbeställning kan läggas innan semestern för att få planen på plats till hösten. Något som är direkt avgörande för många fina och viktiga projekt. – Vår uppmärksammade After school-verksamhet växer och tillsammans med lokala entreprenörer bygger vi nu ett nytt kök för barnen. Vi samarbetar med Akademi Båstad och kommer erbjuda en fotbollsprofil med fotboll på skolschemat till hösten. Vår nystartade gymnastiksektion växer och innebandyn behöver mer träningstider för att utvecklas. Konstgräsplanen är

Konferencier för Idrottsledargalan var ingen mindre än idrottsprofilen Kajsa Bergkvist.

lösningen för samtliga dessa utmaningar, vi har kommit enormt långt genom bidrag från bland annat Sparbankenstiftelsen Gripen samt en massinsamling som pågår. Nu

behöver vi en sista ekonomisk kraftsamling för att drömmen ska bli verklighet, säger Fredrik Bergh. TEXT: Peter Jakobsson FOTO: Båstad GIF

OM BÅSTAD GIF Bildades: 1913 Bedriver: Fotboll, Innebandy, Friidrott och Gymnastik Medlemmar: ca 500 st

Högsta seriespel: Div 3 Övrigt: Bedriver afterschool Hemma arena: Örebäcksvallen

Backaskolan i Grevie rivs

Utställning på Bjäre bokhandel

GREVIE. Sedan 2014 har Grevies elever gått i Västra Karups skola sedan fukt- och mögelskador tvingade skolan att stänga. Kommunen beslutade 2015 att det skulle bli för kostsamt att renovera skolan så beslut om rivning togs. Nu har rivningen av Backaskolan i Grevie påbörjats och be-

BÅSTAD. En fotoutställning hänger nu uppe på Bjäre Bokhandel. Bilderna kommer från Teddy Jepson som för några år sedan gav ut boken ”Delikat, sa kungen”. Boken var tänkt som fotobok men innehöll även en del text. Bilderna på bokhandeln är bilder som Teddy valt ut och tryckt

räknas ta cirka två månader. Området kring skolan kommer under rivningstiden att hägnas in med byggstaket och ingen passage på gångvägen vid skolan kommer att kunna ske. Rivningen utförs av Peab samt Areco contractor och beräknas ta cirka två månader.

upp större. Det är ett tjugotal svartvita bilder, några från boken och några som inte fick plats i boken, som visas upp. Vernissage var fredagen 26 maj och utställningen hänger uppe under tre veckor för de som vill ta del av de fina bilderna.


5

Söndag 28 maj DA

CKA

EVLÅ

N BR

I DI

VE RJE

17

2017

| DIN

ngsför

NYHE

TSTID

bud

NING

SAMH

ÄLLE

269:-

kg

RE. BJÄ sina lade supLäs om en 201 . igång så kal derbyn säsong i den nde mål för nna och spä r one visi

BREV

ftet årsski Vid ens nya sin EN. VIK Norrvik sson t age thil NORR de Ber a bol gtillträd illa led äggnin Cam att er anl VD säg ika st för tjän den anr n. Hon ot en em tide 12 och i fram fram SID ser en in resa. hon nde att nna spä

LÅDA

hyl- n i år ”Så spor teish vi lar Swed m och n genos de Opeminna äsatt mla m ga rna” SID 12 ta

hg

tjänsten

på ica

övar losst

agning

bastad

ur fordo

n.

.se

ån LINE FR

BÅSTAD. Under laga årets av Friskis Spin of Hope upppå många och Svett is att delta lokala företavalde och gare med och ge samtidigt vara barnc ancerfondett bidrag till en. SID 4

Båstad

Bjäreha Båstad

lvöns No

1 - Vi

| Torek

ov | Mallo

rca |

Köpm

ansga

tan 96

skapar

i Båsta

UTF

L UPP TIL

G

NIN ÖRSÄLJ

du 100:När at för ann

st da r en ag lle nd må

ATT 70% RAB på om oss info Följ för ider. ok ett Båstad ebo Fac a öpp 291, vår 54 gen

90/st

LAX 39 VAD

g

SKI eskog 150 och Falk rökt Kall vad gra

dlar du han100:När at för ann

an 15,

ad | Båst

-703 0431

01

sgat man

Köp

kavä - 733 1 043

iens

Ital

förnye

lse

d | info@

nkfast.se

TOTAL

ed Gä fr

NS RDE EGÅ LDA GAMLA NYMA S EGN NDFÄR dlar han BLA

DER ETTI ÖPP r kl 9-20 aga Vard er 9-19 Helg

R!!

UPPHÖ IKEN

BUT

95/st

ILLAD st NYGR LING enda KYCK ller ag

95 /kg

39

729 00 | peter@bjareliv.se

Räddnings

0:49:9 /st

dlar du han100:När at för ann

st da r en lle sdag Gä on

r unde fredag Demoag och torsd

ANSIT

online

g 520 eins erl Heb kg 95:96/

T CONNEC

Handla

ÅN 1.7

95:-/m

SID 10

WORK

FRÅN 1.795: -/mån

”När bra ndunifor men är på kliv er i brandm jag in ansrollen och gör jobbet som krävs”

r f er ä lche ambya sko D a Sar tads n Bås Prinskorv 29

FORD TR

19:90:-

FÖRSLÖV. Tisdagen april bjuder den 25 mun in Båsta allmänhete ds komframtidsm n till ett ingel Under tre timm i Förslöv. lighet att påve ar finns möjfrågor rka och kring ningsdoku det nya ställa inriktmentet. SID 6

WORK LINE

SIT CONNECT

ALTESSE

FORD TRAN

99:-

RYGGBIFF

A I DIN

| 0431

-37 10

39

Välkomna in till oss!

kg

Priserna gäller 29/5 - 3/6 2017 Reservation för ändringar slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen

VI HAR UTEMÖBLERNA SOM HÅLLER ÅR EFTER ÅR!

VÅRA SPECIALARE V.22 Vår delikatessdisk är alltid fylld med godsaker

SPICKESKINKA

17kr 27kr /hg /hg

NÖTRULLE

30kr /hg

Heberleins

den Går a på

ern

ik But

Gravad

NYHET - Vattentålig dyna!

SPECIALRÖKT KARRÉ 109kr Svensk såklart /kg

Veckans ost: FETAOST Äkta feta kommer alltid från Grekland och är gjord på fårmjölk. Denna är den bästa enligt oss. Till sallad, smält över mat eller ät den som den är.

14kr /hg

BLANDFÄRS

69kr /kg

Signerad Lina Heberlein

15:-/hg

Limousin & Picknickbog

Gäller v.22

Vi stödjer

ZUCCHINISALLAD

Gäller v. 22. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN!

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

Köpmansgatan 68, Båstad 0431-750 50

Sommar med Moogio!

Värmare på köpet

Vi på Moogio är experter på solskydd och nu firar vi sommaren med fina erbjudanden! Köper du markis för minst 15000 kr före midsommar får du en värmare från Solamagic på köpet, värde 2675 kr. Missa inte chansen att förlänga kvällarna och sommaren och njut av din uteplats fullt ut! 15 juni till 4 maj 2017 ger vi dessutom 10% rabatt på screenmarkiser från svenska Draper som hjälper dig hålla ett behagligt inomhusklimat under årets varma månader. Välkommen att kontakta oss för en gratis konsultation!

Ja, jag vill gärna köpa markis och få en värmare från Solamagic på köpet!

Markiser Persienner Rullgardiner Plisségardiner Lamellgardiner

Moogio Helsingborg Juelsgatan 6 Tel: 042-21 02 40 helsingborg@moogio.se moogio.se

Namn/Datum

Erbjudandet gäller vid köp av valfri markis till ett värde av minst 15000 kr t.o.m 20/6 2017. Erbjudandet gäller endast hos Moogio Helsingborg. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

mit kom har i vecken en . Vår och TAD rna öker vi n, BÅS butike a bes sbutike deln till tem Märke han och att sa, ans des intyga allvar som av på ken kan 16 som igång r pås SID är nda lg. nu she rt stu sna handel är en

ad Båst

NCHEN. LU

T

Ä

Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Swisha till 90 02 817. PlusGiro: 90 02 81-7

kg

HERRGÅRD

VECK

Från elit satsni ng till div 5

• SE

16:90:-

kg

VARJE

inerat

om nyheter

BRÄNNEBOSKINKA

59:90:-

RE –

d är nom

Rädd brinneningstjänst e r för s itt ka n ll

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

TJOCKSKURNA REVBEN

PÅ BJÄ

Båsta

förn och a n TOR och n köp nde t att bollepå Bjäred ta omra strabes 2 AP luta nor . AG n efot rna rela g me del de äve sängen Bjär ollsklubba bjä hel , SÖND bas tre lt om r fotb hela yder ennyförvärv8 na T Al på aprI ilårdrafinns detvilketklubetbbarnan.s SID an, jan er. mm olika i sporte SPORI börsäs ong erfe de 7

• BJARE

APRIL

Bevat tni

ÄRE

ÄLLE

BJÄRE. året om Bjärehalvö på grund n har tidiga komm re haft unen. av den Trots ten av bevattning alla ägark förbudet begränsade sförbud se ändri gör Båsta vatte ng och ommuner BJÄR dbor av ntillgånge låter NSVA inom NSVA med mest n i nomi E. Tillsamma . styra ns med förbudet.Nu vill komm vat- landsnerad till att Vara och unen bli bygd. Sveriges De tre kandÅrets supe Åre Komm SID 6 un är rkom komm Båsta inom uner har idaterna har mun inom d en rad identifiera tagits fram kategorin olika områ ts med genom den. hjälp av att statis tik SID 4

VA E– ning BJÄR Spän s s PÅ ING bygg skö- i åretng gor roll medggoattr på har TIDN säso bry br yg aktiva nya ingen gNya ätter sinplanerasund ervisn nergån 6 SID den sim KOVontoret fors v. Nu eko behålla cha upp TORE fräs V. Byk ya i Torför att och EKO

HETS

N NY

| DI

GO

BJ

SÖND AG 23 SAMH

20 RIL

Å TT P

ranger hrestau e a lunc nchen.s ttar all relu Du hipå www.bja


6 NYHETER

Söndag 28 maj

Moderater lyssnar på Bjäres företag BJÄRE. I en nationell satsning på företagande vill moderaterna få en bättre förståelse för vad företagare runt om i landet har för behov och vilka frågor som är viktiga att belysa för att skapa en bra grund för ett bra företagarklimat. Att lyssna på verkligheten är nyckeln.

TÄVLA MED BAMSE! Vill du och din familj vinna biljetter till Bamse och hans vänners show den 5 augusti här i Båstad? Skicka en teckning som du ritat själv och som beskriver vad du tycker är allra roligast att göra på sommaren så kanske det är du

som kan ta med familjen och se Bamse på riktigt! Skicka teckningen till: Världens starkaste björn C/O Bjäre NU Axelstorpsvägen 2 269 42 Båstad Lycka till!

Moderaterna tar detta initiativ för att skapa en bättre syn på hur företagandet ser ut i verkligheten och vilka behov som finns lokalt, regionalt och nationellt. I Båstad är Johan Olsson Swanstein ansvarig för satsningen och poängterar det viktiga i att politiker lyssnar på verkligheten. – Vi kontaktade först Karin Bengtsson på Båstad Turism & Näringsliv för att höra hennes åsikter och tankegångar från Båstadsföretagarna, säger Johan. Sen satte vi ihop gruppen som nu består av sju företag. Vi hade första mötet nu i veckan och det är en bra blandning av företag, det

är eventföretag, restauranger, hotell och produktionsföretag. Vi har försökt få en bra spridning på företag och fler företagare är intresserade av att vara med. Tanken är att alla moderata föreningar i Sverige ska starta upp företagsråd enligt denna modellen. Hittills är det 170 kommuner som är i gång. Alla förslag och synpunkter kollas av för att se om de hör hemma lokalt, regionalt eller nationellt. Tanken är att frågorna får rätt ingång och kan komma tillbaka som skarpa förslag. – Företagarna som är med på detta behöver inte ha någon moderat koppling, det är egentligen bara bra om de inte har den kopplingen. Tanken är att komma tillbaka med förslag och idéer på vad företagarna verkligen behöver. Vi politiker har två öron och en mun och det är viktigt att vi lyssnar på verkligheten och inte bara pratar, berättar Johan engagerat.

Johan Olsson Swanstein vill skapa en bra grund för ett bra företagarklimat på Bjäre.

– Jag ser gärna att detta blir ett långsiktigt projekt och det behöver inte vara samma företagare som är med över tid. Tanken är att vi vill ha ett fö-

retagarråd där vi kan lyssna av vad företagare vill och tänker, avslutar Johan Olsson Swanstein. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Båstads beredskap mot terrorism diskuterades

BJÄRE. Moderaterna skickade i juni förra året in en motion där man påtalade det angelägna i att arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism. Händelserna i Stockholm och nu senast i Manchester gör detta ärende ännu mer angeläget.

Bo Wendt vill arbeta in en handlingsplan mot terrorism.

n e n o i t a t S Nära Dig!

Medias ögon är riktade mot Båstad under några veckor om året då det också samlas mycket folk på vissa platser i Båstad. Detta kan vara fres-

! Året om t n u r Dygnet

tande för de som söker denna slags uppmärksamhet. Kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt svarade på några av frågorna under kommunfullmäktige i maj. Vilken beredskap har i dag kommunen om liknande skulle inträffa i vår kommun?

– Det är en ruskig omvärld vi lever i så detta är en bra fråga. Med hänsyn till tennisturneringen i sommar har arrangören, räddningschefen, polis och andra träffats och diskuterat denna frågan

och har idéer på hur de kan säkra upp det här, berättar Bo Wendt. Hur ställer sig Bjärepartiet till förslaget i vår motion om att avsätta medel till handlingsplan och förebyggande arbete?

– Vi ska försöka arbeta in en handlingsplan mot våldsbejakande extremism som integrationsavdelningen har kompetens att hjälpa till med. Detta ska arbetas in i vår nuvarande risk- och sårbarhetsplan och krisledningsplan

så vi får en plan och den bör vi se över i det här sammanhanget också. Vi jobbar med dessa frågor och tycker de är högaktuella. Christer de la Motte från moderaterna slutkommenterar kommunens svar:

– Det är bra att vi i kommunen gör något. Sen ska vi inte stå och säga allt vi ska göra inom detta område, det får bli en överraskning för de med illasinnade tankar. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

VÄLKOMMEN TILL RESTAURANG DRIVAN

VI SERVERAR BÅSTADS BÄSTA ESPRESSO!

VI SERVERAR LUNCH VARJE DAG!

www.restaurangdrivan.com


7

Söndag 28 maj Nu kan du köpa gasol till din grill i både Grevie och Mäsinge. Välkommen in!

RABATTKUPONG ROYAL CANIN HUND & KATTMAT 2-15KG

Gäller 170521-170611

WEIBULLS 40L

PLANTJORD,NATURGÖDSEL, BARKMULL, TÄCKBARK, DRESS Ord.pris 49:-

100:rabatt

GRILLKOL /BRIKETTER 10KG LANDMANN Ord.pris 149:-

3 för 99:BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK Gäller 170528-170603

2 för 239:mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15 pingstdagen 4/6 11-15

Hos oss blir nya kunder gärna gamla kunder. Välkommen.

Köpmansgatan 78, Båstad 0431-36 58 40 handelsbanken.se/båstad

NU ÄNTLIGEN... ...har Ängelholm fått sitt första förrådshotell av yppersta klass! Varmt välkomna till Ängelholms första förrådshotell, MerPlats.se Hos oss förvarar ni tryggt era saker. Vi har förrådsmoduler i olika storlekar som täcker de flesta behov. Anläggningen är lättillgänglig med generösa ioch avlastningsplatser i direkt anslutning till lokalerna. Här lånar ni släp utan kostnad. Vi lånar även ut mindre kärror som underlättar transporten från fordon till förråd. Förutom uthyrning av förrådsmoduler så säljer vi även en del emballage, lås och förpackningsmaterial.

• Brand- och inbrottslarmad anläggning • Kameraövervakning dygnet runt • Passersystem med händelselogg • Förråd för privatpersoner & företagare

Långskeppsgatan 6, Ängelholm (f.d. Gullbergs lager). Tel. 0431-31 17 11

info@merplats.se

PÅ S AT e L P S.s N T DI LA A RP K E BO M


8 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 28 maj

Fotbollen på Bjäre - läget i lagen BJÄRE. När världens längsta försäsong äntligen övergår i seriespel i början av april är det som om den underbara serielunken aldrig kan ta slut. Framför en ligger sommarkvällar med orange sol en bra bit efter klockan 22, korv i bröd, dobbar som möter ett oskyddat smalben i en närkamp på en ojämn gräsplan, lekande barn bakom klubbstugan och det eviga tugget om vem som går upp i år och om allt som var bättre förr. Till och med kaffegöken. Men seriespelet kommer att ta slut i år också. Insikten slår en när ungefär en tredjedel av årets serier nu är spelade och man börjar skönja vad lagen på Bjäre kan och inte kan. Bjäre Nu går igenom årets fotbollssäsong så här långt, lag för lag.

Västra Karups IF (dam) Inför säsongen var VKIF.s damer nog det lag som var mest svårtippat. Inte för att laget var otydligt i sin kapacitet utan snarare för att motståndarna i den serie som Karupstjejerna skulle spela i var det. Inrättandet av en helt ny regional division 2-serie med lag från Skåne, Halland och Småland är ett bra och spännande initiativ, men så här i uppstarten desto mer oförutsägbart. Spelarna i Västra Karup spände bågen högt och siktade utan omsvep på topp tre. Helt rätt av tjejerna, man ska träna och spela för att vinna, annars kan man strunta i alltihop. Andra bedömare var mer försiktiga i sin optimism och talade om ett tufft år, med fokus på förnyat kontrakt. När division 2-verkligheten nu börjar utkristallisera sig för VKIF.s damer lutar det åt att

ROGER BENGTSSON

det senare alternativet var det mest riktiga.

Karupstjejerna har tagit ett par trepoängare men också fått sig ett par rejäla fotbollslektioner under säsongsupptakten. Den nya division 2-serien är några snäpp vassare än den gamla ”skånetvåan” och framför allt finns en hel uppsjö av lag i serien som straffar dig för minsta misstag, saker man oftare kom undan med tidigare säsonger. Samtidigt finns det en tre-fyra lag i Västra Karups serie som laget utan problem ska kunna ha bakom sig i en sluttabell och därmed med god marginal få spela i division 2 även 2018. Nycklarna för VKIF blir att få ihop den kollektiva defensiven och att fler spelare inte blir långtidsskadade. Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: Västra Karups damer fixar nytt kontrakt ett par helger före slutomgången. På köpet har man fått massor av rutin inför 2018.

ÄFF/Bjärelaget Tänk vad lite arbetsro och vettiga förutsättningar för förberedelse kan betyda. Ifjol var det då nya klubbsamarbetet mellan Ängelholms FF och Bjärelaget DFF en svajig samling som hade svårt i såväl offensiv som defensiv men som ändå löste nytt kontrakt i division 3. Inför årets säsong har laget fått gott om tid att

”ÄFF/Bjärelaget är målgladast framåt av alla lag i hela serien” bygga en grund och samla sig för ett gemensamt mål, och

Västra Karups damer har fått mer tuggmotstånd i årets upplaga av division 2 sydvästra Götaland. VKIF kommer dock inte ha några problem att hänga kvar tror Bjärefotbollens redaktör.

vilken utdelning tränare Anja Larsson fått på sitt bygge. ÄFF/Bjärelaget är väldigt svåra att besegra och bjuder dessutom på en anfallsinriktad och positiv fotboll. Målgladast framåt av alla lag i hela serien och i snitt cirka ett mål insläppt per match. Sån statistik skapar trepoängare, helg efter helg. Två bra målvakter i Anna Olsson och Lina Eriksson är inte minst viktigt på den här nivån där tvål i handskarna kan förstöra aldrig så goda spelinsatser. Elin Nilssons säsongsinledning som målgörare av rang har också gjort ÄFF/Bjärelagets offensiva kvaliteter betydligt bredare och mer svårlästa för motståndarlagen. Farhågorna är skadebekymmer och träningsflit. Får Anja Larsson behålla sin unga spelartrupp även efter sommaren när studier och arbete alltid måste gå före? Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: ÄFF/Bjärelaget kommer att vara med och hugga på seriesegern, men kommer att få nöja sig med en tredjeplats. Vackert så!

Vejby IF Några tveksamma resultat i träningsmatcherna och en premiärförlust mot nykomlingen Åstorps FF och vips var snacket igång om att Vejby och nye tränaren Magnus Arvidsson kanske inte var så himla bra som alla påstod. Nä, det var dom inte, dom var ännu bättre. För efter att ha famlat lite under försäsongen och i nämnda premiär har Vejby IF satt ner foten. Sportchefen Christian Jensens lagbygge har visat sig innehålla den där perfekta mixen av hårt jobb, teknisk finess och bra skallar. Tränarduon Magnus Arvidsson/Martin Alm har också varit mer än tydliga inför spelarna vad som krävs för att komma ifråga i en A-trupp och än mer i en startelva. Det känns också som om klubben utan omsvep kommer att ta konsekvenserna med spelare som inte följer de uppsatta kraven. Trots att vi snackar om division 4 känns det som

om klubbens organisation och sätt att hantera fotbollsvardagen andas betydligt högre serier. Det är också intressant att en gammal anfallsstjärna och målkung som Arvidsson lyckats skapa en så kassaskåpssäker defensiv över hela banan som hittills varit fallet i Vejby

”Jensens lagbygge har visat sig innehålla den där perfekta mixen av hårt jobb, teknisk finess och bra skallar.” IF. Kaptenen Andreas Ljung naturligtvis mycket viktig tillsammans med klassförvärvet Zeyn S-Latef och målsprutan Mario Gadza. Också väldigt roligt att se spelare som Oscar Batres och Linus Ljunggren, förra året i Västra Karups IF, ta klivet upp i fyran och leverera som om man aldrig gjort annat. Bjäre Nu och Bjärefotbollens prognos: Känn ingen

press men Vejby IF spelar i division 3 nästa säsong. Den exakta vägen dit ber vi att få återkomma till.

Förslövs IF När domare Thomas Engvall vid kvart i tre på eftermiddagen den 9 april i år blåste för full tid på Bjärevallen i Förslöv stod det 4-0 till hemmalaget på resultattavlan i idrottsplatsens södra ände. Premiärvinsten i Superfemman mot Jonstorp var Förslövs IF.s första trepoängare på drygt ett och ett halvt år. Den bakgrunden kan vara bra att ha med sig när man ska betrakta årets säsongsinledning för de röd-vita. För efter premiärviktorian har det

Fortsätter på nästa sida

Urval av våra objekt Vi kan våra gator! BÅSTAD - Roxmansvägen 5 D

Bekvämt och trivsamt radhus med toppenläge vid havet! Malens skog med härliga promenadslingor finns runt knuten liksom fina saltvattenbassänger. Mysiga krogar finns i kvarteret du tar dig snabbt till bykärnan och hamnen. Pris: 2 700 000:-

BÅSTAD - Köpmansgatan 118

Korsvirkesidyll på gamla Malen, anno 1890, fyllt med harmoni och atmosfär! ”Lillgården” rymmer såväl härliga umgängesytor som gott om sovplatser. Insynsskyddad innergård med fint trädäck. Pris: 4 750 000:-

RIVIERA - Niklas Måns väg 4

Smakfullt nyrenoverad enplansvilla med optimal planlösning. Eftertraktat läge med 500 m till stranden. Ett enkelt och lättskött boende med låga energikostnader. Cykelavstånd till hamnen, krogliv, affärer och stationen. Pris:3 700 000:-


9

Söndag 28 maj

KHOLM MER ÄN BARA STOC

Flera resmål, en flygplats! Flyg direkt från Ängelholm Helsingborg Airport.

ÅRE/ÖSTERSUND

MORA MADEIRA

AZORERNA

ANTALYA

Vi tror på lokala beslut och långa relationer. Välkommen!

BROMMA VISBY

ARLANDA

Köpmansgatan 78, Båstad 0431-36 58 40 handelsbanken.se/båstad

PÄRANS DAG

RESTAURANGVECKAN

lördag 3 juni

fredag-söndag 9-18 juni

Bjärepotatisen firas med matmarknad, restaurangtält och kocken Paul Svensson vid Mariatorget i Båstad.

Bjärehalvöns krögare bjuder in till en prisvänlig och spännande försmak av sommaren.

Paul Svensson pratar och tipsar om hur du bäst lyckas med din potatis. Bjäreodlarna erbjuder provsmakning av årets potatissorter som du också kan köpa med dig hem. I restaurangtältet serveras goda potatisrätter lagade av bjäres krögare och passa på att njuta av en härlig matmarknad. Paul Svensson kommer från Skåne och har alltid arbetat på Sveriges bästa restauranger. Idag syns han ofta i TV-rutan och till vardags driver han den välbesökta och prisade restaurangen på Fotografiska Museet i Stockholm. Pauls matlagningsfilosofi är grön där kött och fågel serveras som tillbehör på tallriken.

Under tio dagar serveras tvårättersmenyer med fokus på lokala råvaror. Alla menyer kostar, per kuvert, 215 kr söndag–torsdag och 265 kr fredag–lördag.

MEDVERKANDE RESTAURANGER för bordsbokning ring: Pensionat Enehall tel. 0431-750 15 www.enehall.se

Hamnplats 3 tel. 0431-724 77 www.hamnplats3.se

Hazienda Bar & Mat tel. 0431-36 47 48 www.hazienda.se

Riviera Strand tel. 0431-785 10 www.hotelrivierastrand.se

G Swenson´s Krog tel. 0431-36 45 90 www.swensons.se

Fiskekajen tel. 0431-724 44 www.fiskekajen.nu

Mobys Shack tel. 0708-66 16 53 www.mobysshack.se

Papas tel. 0431-789 89 www.papasrestaurang.com

Kvinnaböske Krog tel. 0431-199 91 www.kvinnaboske.se

Hamnkrogen Torekov tel. 0431-36 44 00 www.hamnkrogen.nu

Victoria tel. 0431-719 40 www.victoriabastad.se

Bistro Grodlår & Timjan tel. 0431-701 66 www.bistrogrodlar-timjan.se

Restaurang Hjorten tel. 0431-701 09 www.hjorten.net

Torekov Hotell tel. 0431-47 16 00 www.torekovhotell.se

Restaurang Hovs Hallar tel. 0431-44 83 70 www.hovshallar.com

Båstad Bjäre Gourmet i samarbete med lokala odlare, producenter, restauranger och hotell vill tillsammans lyfta fram aktiviteter med matupplevelsen i centrum på Bjärehalvön.


10 SPORTEN - I samarbete med gått desto tyngre för Förslöv, men en mirakulös vändning mot bottenkollegan Ljungbyhed har skakat liv i hoppet om en ljus fotbollsframtid nästgårds hallandsåstunnelns södra mynning. Nya tränaren Mattias Bengtsson fick i vintras ta över en sargad trupp både mentalt och manskapsmässigt. Sett till förutsättningarna och att klubbens seniorlag tvingas gå runt på få spelare så har Förslöv presterat riktigt bra. Laget har sällan varit utspelat, felstudsarna och marginalerna har i serieinledningen snarast varit mot istället för med. Laget har ledigt resurser och spelkapacitet för att stanna kvar i division 5, men är hyperkänsligt för skador och avstängningar. Förslövs IF måste också bli skarpare på planens sista tredjedel. Kaptenen Simon Josefsson och nye keepern Shpetim Vatovci är nyckelspelare tillsammans med Niklas Karlssons frisparksfot och Dan Martinsens målsinne. Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: Förslöv fixar en kvalplats och har alla möjligheter att överleva mot ett nervdallrigt division 6-gäng från Göinge.

Grevie GIK Utgångspunkten inför säsongen var att Grevie var ett bottenlag i fjolårets upplaga av Superfemman och som lyckades undvika negativt kval i sista omgången. Klubbens ambition att vara ”bättre än i fjol” lovade alltså inte jättemycket. Samtidigt var det möjligen ett smart drag för att inte sätta press på sina egna spelare och kanske för att mörka lite av den kapacitet man trodde sig besitta, inför de andra lagen i serien. En tredjedel in i årets upplaga av Superfemman kan vi konstatera att Grevie GIK

”Torekov/Hov har slagit alla, utom möjligen sig själva, med häpnad.”

Söndag 28 maj

levererar ungefär som 2016. Fast kanske något mer logiskt, utifrån sett. Grovhugget kan man säga att Grevie besegrar de lag som är sämre, gnetar sig till poäng mot jämnstarka lag och förlorar mot de som är bättre. ”Men så är det väl alltid i fotboll” resonerar vän av ordning? Icke! Punkt! Grevie anno 2017 lider lite av

”Bollarna har förtvivlat svårt att hitta in i motståndarens mål, trots en hel del chanser.” samma plåga som flera mittenlag i division 5 nordvästra Skåne. Bollarna har förtvivlat svårt att hitta in i motståndarens mål, trots en hel del chanser. De gul-blå har dock en klar fördel jämfört med en del andra lag i serien, det är rätt svårt att göra mål på Grevie. Defensiven sitter och det gör ofta väldigt ont som motståndare att få bollen i Grevies straffområde. Vikten av att försvarstitanen Robert Ivarsson får fortsätta vara skadefri och tillgänglig för spel kan inte nog understrykas. Gzim Gashis frisparksfot kan bli väldigt värdefull och Micke Bohlins målnäsa behöver snytas för att få upp vittringen som vi vet finns där. Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: Grevie spelar i division 5 även nästa år. Den 1 oktober möter laget FC Örkelljunga hemma på Grevieparken. Där tar lagets säsong slut.

Västra Karups IF (herr) Trepoängssystemets förbannelse vilade tungt över Karupsherrarna förra säsongen. Det var svårt att besegra grönvitt 2016, men laget hade också förtvivlat svårt att bärga enkla ”treor”. Kryssen förstörde säsongen. I årets serieupptakt tycktes denna förbannelse som bortblåst från VKIF. Segrarna radades upp och laget vann även matcher då spelet

Torekov/Hov har överraskat alla med en oväntat fin inledning på division 6-säsongen. Strukturerad defensiv och hårt arbete ligger bakom framgångarna för det nya klubbsamarbetet.

kanske inte alltid satt prickfritt. Nyförvärvet Erik Isaksson tillsammans med Tung Le har bildat en mittfältsduo som stundtals gjort motståndarna hopplösa. Volleybolleleganten Oskar Nilsson har också visat sin kapacitet som målgörare. Men precis när VKIF gick fram som en herrelös slaghack i Superfemman körde det ihop sig för Sven-Bertil Bergströms manskap. Första förlusten kom borta mot Skälderviken på en gräsplan som på sin höjd var värdig ett besök av

”Segrarna radades upp och laget vann även matcher då spelet kanske inte alltid satt prickfritt.” Hell Drivers metanoldoftande motorcirkus. Insikten hos de grön-vita om att man inte var ostoppbara tycks ha letat sig långt in under huden. I sina bästa stunder spelar pågarna från Karup bland den bästa och mest effektiva fotboll man kan uppbringa på skånsk division 5-nivå. När laget inte har sina bästa stunder har VKIF svårt att börja gneta och hitta grunderna. Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: Västra Karups IF vill tillbaka till division 4 och höstens kvalplats uppåt öppnar för ett sånt scenario. Serieseger blir det dessvärre inte.

BÅSTADS

GIF

Båstads GIF Inför säsongen smög Båstads nye tränare Tobias Dock med vad laget egentligen kunde prestera. Han pekade hela tiden på spelare som ännu inte anslutit till Båstadstruppen, om ett spel där defensiven var prioriterad men ännu inte satt sig, om ett Brunnby FF som såg ruskigt starkt ut och fick gälla som skyhög favorit i division 6 nordvästra. Tobias Docks dimridåer funkade i en halvlek av årets 44. För efter de första 45 minuterna i premiärmatchen borta mot just Brunnby hade Båstads GIF visat vem alla de andra lagen i serien behövde slå för att pretendera på uppflyttning till division 5. 2-0 till Giffen och 5-2 till slut. Och efter premiärvinsten rullade inledningen på i högsta välmåga för Giffen. Ramstark defensiv, offensivt publikfriande spel med mängder av målchanser som ofta resulterat i mål. Efter fyra raka serievinster trodde Båstads spelare att det var Mino Raiola med ett fett FC Nordsjälland-kontrakt att signera, varje gång det ringde i mobilen. En fredagskväll i Munka Ljungby i början på maj slutade Båstads spelare kolla efter missade samtal. Munka, nykomling från sjuan, vann med 1-0 och Båstads spelare fick fälla ner kragen på pikétröjan och dra på sig den blå overallen istället. Båstad GIF anno 2017

besitter en kapacitet rejält över division 6, problemet är att få ut den i alla lägen och under en hel, lång säsong. Målvakten Sanny Werner håller fortfarande klassen och blir avgörande för Giffens fortsatta poängplockande. Granit Avdiu på spelhumör bemästrar vilket motstånd som helst. Kan Tobias Dock få alla spelare att förstå vikten av hårt jobb i kombination med underhållande spel kommer segertåget att fortsätta rulla. Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: Båstads GIF spelar division 5-fotboll nästa år. Vägen dit smakar förmodligen champagne i mitten på september.

Torekovs IK/Hovs GIF Spelarförluster på grund av studier och jobb höll på att trasa sönder förra årets succélag i division 7, Torekovs IK. Värsta antagonisten Hovs GIF drogs också med en spelartrupp som bara blev mindre och mindre. Sagt och gjort. Stridsyxan skickades med Väderöbåten och de två klubbarna blev ett. Frågetecknen inför årets säsong i division 6 nordvästra var dock många. Skulle nya tränarduon Lars ”Morris” Mårtensson och Jörgen Jönsson få ihop ett vettigt lagbygge? Skulle man

hinna sätta ett spel som alla stod bakom och kunde leverera? Skulle spelarna kunna hantera att ha två hemmaplaner (Torevi och Hovvalla) och därmed mista en naturlig ”hemmaborg”? Redan nu kan vi med eftertryck svara ja på samtliga frågor. Torekov/Hov har slagit alla, utom möjligen sig själva, med häpnad. ”Morris” och Sösdala-räven Jönsson har hittat ett försvarsspel som involverar alla över hela planen och som alla spelare följer slaviskt. Målchanserna dyker upp på omställningar när motståndarna stångat sig trötta. Torekov/Hov har visat att man kan komma till tals med alla lag i sexan och sammanhållningen i det nya bygget verkar minst lika god som i klubbar med över 100 år på nacken. Målisen Kristhoffer Brunosson har skapat behövlig stabilitet när bollarna viner kring kryssen. Defensivjätten Viktor Jönsson är själva antitesen på Donald Trump. Viktor vet alltid vad han gör och varför. Exakt hur långt nybygget kan bära bestämmer bara truppen i Torekov/Hov, ingen annan. Bjäre NU och Bjärefotbollens prognos: Det blir en oväntat långt framskjuten slutplacering för Torekov/ Hov. Tyvärr är spel i femman nästa år lika osannolikt som kärnkraftsolyckan i Harrisburg. För den kunde ju absolut inte hända. Missa inte allt om den lokala fotbollen på Bjäre. www.bjarefotbollen.se

Måndagar kl 08.00 Fredagar kl 14.00


11

Söndag 28 maj

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45 Båstad Turism & Näringsliv tillsammans med Ängelholms Näringsliv bjuder in dig till frukostmöte 2 juni 2017

TEMA:

Digitaliseringens utmaningar och möjligheter

Digitaliseringen är på de flesta organisationers agenda, men långt ifrån alla vet vad det innebär mer konkret, varför det händer så snabbt just nu och hur man genomför en framgångsrik digital transformation. JONAS HAMMARBERG är certifierad coach, digital rådgivare, föreläsare och författare till den bästsäljande boken Get Digital or die trying, där han tillsammans med Arash Gilan beskriver vägen till en framgångsrik digital transformation. Jonas har en unik förmåga att väva samman organisation, kultur och ledarskap i en digital kontext och hjälper idag många av börsbolag, globala koncerner liksom ägarledda bolag inom retail, telekom, bank & finans, tillverkning och tjänsteindustrin.

HUSQVARNA LC347V KLIPPBREDD 47 CM SJÄLVGÅENDE UPPSAMLING/BAKÅTUTKAST

4.900:-

KAMPANJPRIS!

RIDER 214TC KRAFTFULL RIDER FÖR VILLAOCH MARKÄGARE

32.900:ORD. PRIS 39.900:- INKL. MOMS

TRIMMER 129C KRAFTFULL OCH ANVÄNDARVÄNLIG

Var: Ängelholm Helsingborg Airport, ankomsthallen När: 2 juni klockan 07.30-09.00 Vi bjuder på en god frukost med baugette, kaffe och juice. Anmäl till: naringsliv@bastad.com eller på www.bastad.com/naringsliv Kostnadsfritt för dig som medlem i Båstad Turism & Näringsliv eller kund i Ängelholms Näringsliv. Icke medlemmar eller kunder 200 kr (ex. moms).

KAMPANJPRIS!

VÄLKOMNA!

1.990:-

ORD. PRIS 2.190:- INKL. MOMS

www.bastad.com/naringsliv Båstad Turism & Näringsliv naringsliv@bastad.com 0431-750 45

S-MAX TALL SHIP RACES EDITON STOLT SPONSOR

Nya Ford S-MAX 1.5T Ecoboost 160 hk 7-sits Tall Ship Races Edition

I utrustningen ingår bland annat: Traveller Pack med 7 säten, CarPlay / Android Auto, Navigationssystem, 17” aluminiumfälgar, mörktonade rutor bak, eluppvärmd ratt, eluppvärmd vindruta, parkeringssensorer fram och bak, tvåzons klimatanläggning och farthållare. Begränsad exklusiv upplaga.

FRÅN

259 900:–

Nu lanserar vi Tall Ship Races Edition – ett sommarerbjudande! • FORDkortet laddat med 5.000 kr

Ex. inköp av vinterhjul, drivmedel eller biltvätt etc

• 5 st Silvertvättar i Wash&Drive • Fri hjulförvaring i däckhotell första säsongen • Gratis prova-på-försäkring Gäller i 3 månader

ORD.PRIS 327 700:-

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


12 MOTOR

Söndag 28 maj

Revanschsugen Micra NISSAN MICRA. Nissan har dragit på sig boxningshandskarna och gjort sig redo för en svettig match i lättviktsklassen. Micra har sedan debuten gång på gång blivit knockade på grund av sin tvivelaktiga säkerhet, men nu startar en ny rond och jakten på en storslagen revansch. Frågan är bara om nya Micra kan steppa upp i ringen och göra som Mike Tyson och Muhammad Ali – ge sina motståndare en rak höger. Solen strålar från en klarblå himmel i Dubrovnik och de färgglada bilarna som står till vårt förfogande förstärker den positiva atmosfären. Vi kan genast konstatera att det utseendemässigt inte finns något som påminner om tidigare Micra-modeller utan det här är en helt ny bil från topp till tå. Grundpriset startar från 139 800 kronor och då ingår såväl ny säkerhetsteknik som luftkonditionering.   Slår sig fram Nya Micra finns bara med femdörrarskaross, men ger sken av att ha tre. Bakdörrarnas handtag ligger dolda i den svarta C-stolpen och den tonade bakrutan förstärker intrycket. En ny proportionerlig karossform ger Micra ett sportigt och tufft utseende, men för alla oss som är trötta på svart plast finns det stora lyftet inne i kupén. Med stil, finess och känsla för form har svenska Sandra Boberg satt

”En ny proportionerlig karossform ger Micra ett sportigt och tufft utseende” färg på interiören som går ton i ton med den utvändiga lacken. Instrumentpanelen,

Den sneaste modellen av Nissan Micra har lämnat sin tidigare karaktär och utvecklats till en helt ny bill från topp till tå.

sätessidorna och detaljer på dörrarna har fått en smakfull smekning av penseln. Resultatet är en glad och inbjudande atmosfär som tillsammans med de ergonomiska framstolarna samt den integrerade infotainmentskärmen ger ett modernt intryck. Oväntad comeback Nykomlingen tillverkas i Frankrike på samma fabrik som Renault Clio och Zoe. Dessutom kommer samtliga tre motoralternativ från den franska tillverkaren och av dessa förväntas bensintrean på 90 hästkrafter bli storsäljare i Sverige. Sprinten noll till hundra rullar sakta men säkert på tolv sekunder, fast med rätt använd-

ning av växellådan känns bilen ändå hyfsat pigg. Jämfört med förra modellen så har axelavståndet, längden och bredden ökat medan höjden minskat, vilket bidrar till det lägsta luftmotståndet i klassen. Precis styrning, låg ljudnivå samt bättre fjädring och dämpning ger ökad komfort samtidigt som säkerheten är klart godkänd med både autobroms och filbytesvarnare som standard. Nya Nissan Micra rantar inte runt i ringen, utan nu gör bilen oväntad comeback med en rejält slagkraftig högerkrok.

TEXT: Johannes Gardelöf FOTO: Willy Priske

TEKNISK DATA FÖR: Nissan Micra Acenta IG-T Motor:

3-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 90 hk vid 5 500 varv/min. Max vridmoment 140 Nm vid 2 250 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsfjädring. Styrning: Elservo. Vändcirkel 10 meter. Bromsar: Skivor fram och trummor bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 253, längd 400, bredd 174, höjd 146. Tjänstevikt 1 059. Bränsletank 41 liter. Prestanda: Toppfart 175 km/h. Acceleration 0-100 km/h 12 sek. Förbrukning/Miljö: 4,4 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 99 g/km. Pris: 151 150 kronor.

+ PLUS… • Inredning med stil och finess • Fräsch design • Bra säkerhetssystem • Kvalitetskänsla

+ MINUS… • Automatlåda erbjuds ej • Bullrig på dåliga vägar


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

BEMANNING ROT & RUT

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ, www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Välkommen till oss på

Jattes Bil & Motor AB • Reparation • Service • Däck • Rekond • AC Jattes Bil & Motor AB • Hallandsvägen 19 Båstad Jatte 0707-26 31 12 • jattesbil.motor@gmail.com Marcus 0768-96 07 47 • marcusjonssonracing.com

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart


14 KORSORD & MORSDAGHÄLSNING

APRILFÖLJE

DRAGARE

Söndag 28 maj MEDGETT TORDÖN

UGGLA

GLOR

AFFISCH

BAKVÄND

OSTORT ÅTRÄD

NR 11

ALLTJÄMT

KÅK

GÅVA

KVERULERAR

LIKGILTIGA HÖG BRITT

FILOSOFERAR

GIGAGRAM

DRA LIKARTADE

PLÖTSLIG

MOTTAGARE

TIMEOUT TRIUMF

BORDSBÖN

HÄRSKARE

SÄLLSYNT

SYRE

HYPOTES

PROCENTERI

IFALL ARILD

SMYCKAT

RANKA

VINDARNAS GUD SLÖ

ÄR NUMERA PLATT

LEASA PRESSPIPPI TILLFÄLLEN NATUR

BERGART

IDAG

PARISLED

I SKALA

HALVGRÄS

LÄROSATSER

UTSIKT

GROR

MOTIONSLUT

ISFIGURER

GLÄDJERUS

YTMÅTT

FÄLLER SKOG

E M

GRATTIS PÅ

MORSDAG L

MA

AG

AL

A

MM

O R S S P E CIE

LL

A

D

Grattar min lilla mamma Elisabeth Rundström från Helene Hansen med familj.

Mamma, du som alltid ställer upp men inte får den uppskattning du förtjänar. Vi älskar dig! /Annica & Carina

Grattis mamma på morsdag! Kram, Andreas, Jesper, Joel & Anton med familjer.

Grattis på morsdag min underbara mamma. Älskar dig

Grattis på morsdag mamma, farmor och Gudmor önskar Tobbe med familj


TYCK TILL 15

Söndag 28 maj

TYCK TILL REPLIK

I Bjäre NU som utkom 21 maj publicerades en insändare från Gruppledare och Kommunstyrelseledamöter med rubriken ”Hur styr Bjärepartiet egentligen?”. Här är en replik på den insändaren.

Svar om försäljningen av Bjärehemmet!

Båstadhems beslut kom som en total överraskning för mig och övriga i BP den 5 maj. Min och partiets uppfattning har varit bolaget ej får sälja bjärehemmet i strid mot ägardirektivet. Dessutom går fastigheten med ett årligt överskott på mellan ca 400 000 till 1milj. Fortfarande eldar de med olja för 750 000 kr per år när man med värmepumpar kunnat banta uppvärmningsnotan till en tredjedel och betalat av en ny anläggning på 4-5 år. Här fanns uppsida men handlingsförlamning. Dessutom har Båstadhem rivit annexhusen för att i framtiden enligt vår vilja kunna bygga ett nytt äldreboende på platsen. Jag var även kraftig mot att de annonserade ut fastigheten innan kommunfullmäktige beslutat vilket meddelades ordföranden. Att svaret dragit ut på tiden beror på att vi (BP måste få med antingen S eller C för att få majoritet och förhindra försäljning. I mars fick jag inget tydligt svar av Ingela S men fick det den 18-4 att de delade BP s uppfattning att ej sälja. Av C har jag inte fått något svar. Jag skulle tagit upp ärendet den 18-4 april i kommunstyrelsen efter det varit i vård-och omsorgsnämnden den 27 februari men då vädjar och vill Hans G och Båstadhems VD gå igenom resultat och investeringsbehov med mig för att vi förhoppningsvis skulle kunna få en samsyn. Jag

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se. vet också att bolagets juridiska konsult har haft en helt annan tolkning av ägardirektivens betydelse än vår kommunjurist. Jag har stor respekt för att detta påverkat Hans och VD. De har bibringats uppfattningen att de ej behövt invänta KF beslut. Jag väntar på mötet och tar vid två tillfällen upp att det är angeläget. Inget händer förrän försäljningen slår ner som en bomb den 5 maj. Att det dragit ut på tiden är inget konstigt. Man säljer inte denna typen av fastighet i en handvändning. 6 månaders utredning är ingenting i dessa sammanhang och det tar tid med demokrati och att sy ihop överenskommelser. Speciellt när både ordf Hans Grönkvist Bp och vice ordf. Ann-Margret Kjellberg velat sälja och dessa två partier skulle garantera majoriteten. Vi har också haft byte på kommunchefsposten. Nu är möjligheterna borta till en äldreboende på tomten och det var ingen brådska med tanke fastighetens årliga överskott. Thomas A och Christer de la Motte har flera sagt gånger att de vill sälja och detta även direkt till Hans Grönkvist (enligt han själv) då är det ju totalt oförklarligt att de nu kritiserar försäljningen. Ni har ju fått som ni velat! Ni skriver att i andra kommuner blir det ramaskri och styrelsens byts ut. Vi (BP) är mycket upprörda över att ägardirektiven ej följts och att bolaget agerat egensinnigt. Men hur byter man ut en styrelse på 10 dagar när det inte har varit au eller kommunstyrelsen? Moderater, center och S med vice ordföranden Anne Kjellberg röstade för försäljning och har tillsammans en majoritet. Bjärepartiet har 2 av 7 ledamöter och vårt stora problem är att dessa bägge ledamöter också stödde försäljning och att Hans G dessutom är ordförande gör inte saken bättre. Men jag har svårt att smälta ert osakliga inlägg som inte andas ett uns av att era ledamöter röstat för försäljning. Varför gjorde de det och varför undanhåller ni läsarna detta? Centerpartiet som alltid pratat om att bevara och bygga till Bjärehemmet och röstar nu för försäljning genom ledamoten Ib Nilsson som dessutom sitter i kommunstyrelsen. Ib var vice ordförande förra mandatperioden i Båstadhem! Båstadpolitiken är inte alltid logisk kära läsare men bjärepartiet och dess ledning står fast. Bjärehemmet skulle inte säljas! Blir intressant att följa övrigas agerande framöver. Förstår inte hur ni alla kan kasta sten när ni alla sitter i glashuset. Jag kommer att kalla in Båstad hems ordf.och vice samt VD till ett möte med kommunstyrelsen.

BO WENDT

INGE HENRIKSSON

Kommunalråd BP

Bjärepartiet

SLUTREPLIK

Dålig styrning! Bo Wendt, huruvida vi som undertecknat vår insändare är för eller emot en försäljning är inte huvudfrågan för oss. Det är den hantering ärendet fått i kommunen, eller rättare sagt brist på hantering. Försäljningen av Bjärehemmet är ett uppenbart exempel på brister i styrning. Här tillskriver styrelsen i Båstadhem ägaren men ägaren som är kommunen och därmed kommunfullmäktige kan inte svara. Varför? Jo därför att Bo Wendt undanhåller/underlåter att lägga fram ärendet för det passar inte honom. Genom att inte ta beslut eller förhala och fördröja viktiga frågor, styr Bjärepartiet Båstad kommun. Det kostar pengar och kraft att inte ta det ansvar man fått av väljarna. Tyvärr är hanteringen av Bjärehemmet bara ett av flera exempel på dålig styrning och ledning av kommunen. Ingen ny skolorganisation finns på plats, underskotten i vård och omsorg formligen galopperar, fördelningen av pengar i budgeten är inte ändamålsenlig, dålig arbetsmiljö och brister i personalledningen är tyvärr återkommande problem, inget beslut finns om hur det kostsamma fastighetsunderhållet ska organiseras. Bjärehemmet är därmed bara ett exempel på dålig ledning av kommunen. INGELA STEFANSSON (S), CHRISTER DE LA MOTTE (M) THOMAS ANDERSSON (L) OCH GÖSTA GEBAUER (C) Gruppledare och Kommunstyrelseledamöter

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se RÄTTELSE

Under namnen på skribenterna i förra veckans insändare ”Hur styr Bjärepartiet egentligen?” skulle det stå: Gruppledare och Kommunstyrelseledamöter.

Grattis MOR(MOR) Märtha Petersson önskar Ulrika och Elvia.

Tack för att du alltid ställer upp på alla mina upptåg och hjälper mig med allt mellan himmel och jord!! Kram Sara

Grattis Mamma Birgitta för att du är en underbar mamma. Älskar dig! Ha en fin dag! Önskar Nathalie och Lina

Grattis på morsdag Lillemor Jönsson, utan dig hade vi inte stått där vi står idag. Tack även för allt stöd efter pappas bortgång. Du är den mest underbara mor som går att få. Vi älskar dig. Kramar Anette, Lennart och Dan med familjer.

Grattis alla mammor på Bjäre. Vi på Bjäre NU önskar er en fantastisk dag!


Priserna gäller måndag 29/5–söndag 4/6-17

5990 79k /kg

/kg

Marinerad fläskkarré Dalsjöfors.

Fläskytterfilé ICA.

Ursprung Sverige. Benfri. I skivor.

Ursprung Sverige.

Vår egen goda

89k 20k 990 20k /kg

/st

/hg

/st

Högrevsfärs

Hamburgerbröd

Sommarpotatissallad

Ursprung Sverige. Nymald i butiken.

Korvbrödsbagarn. 280 g. Bistro Brioche. Jfr pris 71:43/kg.

Jfr pris 99:00/kg.

Grilloumi Fontana. 200 g. Jfr pris 100:00/kg.

Grilla

grönt!

50k 10k 20k 5k /st

/st

/st

/st

Avokado Chile. Ca 180 g. Klass 1. Jfr pris 27:78/kg.

Svensk grön sparris

Majskolvar

Romanticatomater

Från Ramsjögården. Ca 250 g. Klass 1. Jfr pris 200:00/kg.

ICA. 400 g. Förkokta. Jfr pris 25:00/kg.

ICA. Nederländerna. 400 g. Klass 1. Jfr pris 50:00/kg.

Från vår fina fiskdisk Gäller från och med tisdag!

159k /kg

Marinerade laxkotletter Fiskexporten. Odlade i Norge.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v22 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you