Page 1

STATIONEN Fler sittplatser

INLEDARE Var med och påverka

BÅSTAD. För en tid sedan kom det in en motion om fler sittplatser på Båstad station. Kommunstyrelsen föreslog kommunfullmäktige att avslå motionen. Vid senaste fullmäktigesammanträdet hade tongångarna ändrats och poSID 6 litikerna beslutade att bifalla motionen.

BJÄRE. Boende på Bjäre har i nio veckor fått Bjäre NU i sina postlådor och nu är det tid att lägga i nästa växel och då behövs er hjälp. Bjäre NU är en lokal veckotidning och då är det inte mer än rätt att ni läsare får tycka till om vad SID 2 ni vill läsa om.

Ann och Lars på Östergård

SPORT. Den första derbymatchen har spelats på Bjäre och kampen stod mellan Västra Karup IF och Grevie GIF. Både spelare, ledare och de över tvåhundra i publiken var på ett stråSID 8 lande humör.

”Tack vare dammbygget är vi helt klara över att vi räddade centrala delar av Rammsjöstrand”SID 11

Tuff utmaning för unga seglare

BJÄRE. Under årets kretsmästerskap i friidrottshallen på Olympia i Helsingborg tog ungdomar från Båstad friidrottsklubb hem en hel rad medaljer. SID 8

SID 4

Flådd Skrubba

Från vår fina fiskdisk gäller tisdag - söndag

G

O

Ä

RE

SE • N.

UNCHE EL

ÄT

Vad ska vi äta till lunch?

• BJA R

AT T T I D Ä R LY X

DÄRFÖR

SÖNDAG 30 APRIL 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA

T T PÅ BJ

Du hittar veckans lunchmenyer på www.bjarelunchen.se Restaurang Drivan | Bjäre GK | Äppelgårdens Golfklubb Båstad Hotel Riviera Strand Båstad | Restaurang Sand | Margretetorp Pensionat Enehall Båstad | Torekov Hotel | Torekovs Golfklubb | Två Män

10:-

/kg

/st

WIENERKORV JM Chark 600g

NYGRÄDDADE PAIN RICHE

/kg

Båstad

ÖPPETTIDER Vardagar kl 9-20 Helger 9-19

a sustainable tomorrow ”How to create sustainable success in a changing world”

2 pkt

Fredrik Reinfeldt . Anders Borg Frans Johansson . Jakob Trollbäck

ZOEGAS KAFFE

2 augusti kl 9.00-14.30, Hotel Skansen i Båstad

När du handlar annat för 150:-

Välkommen in till oss!

69:-

Årets hetaste hållbarhets- och framtidskonferens

400 g för

3990

Östersjön (Bälthavet)

50:-

Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01


2 REDAKTION

Söndag 30 april

TRE SAKER

JUST NU

INLEDARE

HEJ BACKSIPPOR! Äntligen har Backsipporna börjat vakna till liv över Grevie Backar. Det är bara en tidsfråga innan de står i full blom och täcker stora delar av kullarna. Väl värt ett besök! Många menar att Backsipporna i Grevie Backar är det finaste beståndet i hela landet.

FIRA IN VÅREN!

MUSIK I KYRKORUINEN

Valborgsmässoafton, sista april eller valborg, är en årlig högtid som firas i Sverige och nordöstra Europa den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.

Traditionsenligt kommer Båstad Bjäre Musikkår spela Vårmusik 1 maj kl 13.30 vid kyrkoruinen i Torekov. Det är 16-18 musiker som kommer bjuda på fin musik under ca 40 minuter. Repetoaren består bl.a. av Vårvisa, Sköna maj, Vår bästa tid är nu och Nolgårdspolka.

Tack för smekmånaden men nu behöver vi din hjälp INLEDARE. Att starta en ny tidning är lite som när man var liten och kom hem från syslöjden med en nåldyna som man tråcklat ihop och mammas ansikte blev ett enda stort leende när hon försäkrade att det var den absolut finaste nåldyna hon sett. Även om den varken var speciellt praktisk eller estetiskt tilltalande.

nionde numret av Bjäre NU och om jag får säga det själv har vi fått en fantastisk start med väldigt bra respons från såväl annonsörer som läsare men nu vill jag och mina kollegor lägga i nästa växel och för att det ska vara möjligt behöver vi din och alla andra läsares hjälp. Det är för er vi gör tidningen så då är det inte mer än rättvist att ni är med och påverkar innehållet.

Med denna liknelse vill jag väl inte påstå att vår tidning påminner om min barndoms misslyckade slöjdalster, bättre självförtroende än så har jag allt, men likväl så saknar jag kritik, idéer på förbättringar och uppslag på reportage, intervjuer och artiklar som ni läsare bara inte kan vara utan. Nu är smekmånaden över så bring it on.

Vad vill du läsa om när Bjäre NU kommer i brevlådan varje helg? Vad saknar du i tidningen idag och vad hade du tyckt varit roligt och intressant att läsa om?

Numret du läser just nu är det

Vi är en veckotidning och med det kommer såväl möjligheter som svårigheter. Vi varken kan, eller har för avsikt, att vara snabbast på nyheter kring bilar som åkt av

vägen i Västra Karup eller vilket garage på Malen det varit inbrott i föregående natt. Här är andra medier bättre lämpande och vi kan aldrig vara tillräckligt aktuella med vår veckoutgivning. Dock kommer vi här att utveckla våra digitala lösningar under året som kommer men det är en helt annan sak. Däremot har vi alla möjligheter i världen att vara bäst på de nyheter som behöver lite tid att letas fram. Vi kan lusläsa protokoll på kommunfullmäktige, intervjua invånare och gräva fram spännande och intressanta saker som berör oss alla på Bjärehalvön. Här utvecklas vi hela tiden och för varje dag som går tycker jag själv att vi blir ett litet snäpp bättre på alla delar. Vi har bestämt oss för att bli

Bjäres bästa nyhetstidning. Vår målsättning är att vara den självklara nyhetskanalen för alla de som bor, verkar och lever på Bjäre så därför ber jag nu dig och alla andra att komma med kritik, idéer, uppslag och tips för hur vi ska lyckas med vårt mål. Kort sagt. Vad vill du läsa om i tidningen? Maila, ring eller besök oss och berätta om vad du saknar i den lokala nyhetsrapporteringen! Tillsammans kan vi göra något riktigt bra!

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM

Hur firar du Valborg? Frida Giselsson FÖRSLÖV I år jobbar jag på dagen så vi har inte något bestämt firande än men vi brukar träffa vänner och äta gott tillsammans. Finns möjlighet ser vi gärna på ett majbål.

Djavad Kristensen BÅSTAD För oss mäklare så innebär Valborg en hel del jobb. Under vintern har man flitigt jobbat in nya uppdrag och dessa skall ju visas när andra är lediga så det blir nog mest jobb för min del. En god middag med familj och vänner blir det också såklart.

Catarina Eriksson HÅNARP Ja, hur förklarar jag det här... Vi är några som brukar träffas hos bönderna i Hånarps by. Varje år skiftar vi om att hålla i firandet och den som har festen hos sig står för maten. Vi brukar inte ha något majbål.

Kerstin Jakobsson HEMMESLÖV Jag ska titta på brasan vid Riviera. Där kan man grilla korv och leka. Många av mina kompisar och klasskamrater brukar komma dit. En gång har jag grillat marshmallow på en pinne mot brasan.

Alexander Björkman ÄNGELHOLM I år firar jag och min fru med goda vänner hemma hos oss, men innan valborgsfesten drar igång ska vi hinna med ett 30-årsfirande i Skepparkroken också. På kvällen har vi förhoppningar om majbrasa i Skälderviken.

OM BJÄRE NU

Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Bjäre NU ges ut av Bjärelivgruppen, en del av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Gästskribent: Marie Louise Aaröe Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

Vi ber inte om mycket. Bara en fantasisumma. Vi kämpar för att barn som lever i utsatthet ska få uppleva glädje, vilja busa, fantisera och leka. Men för det krävs ett tryggt hem. Tack alla givare för att ni hjälper oss låta barn vara barn. Läs mer om hur du kan bidra på sos-barnbyar.se


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service, så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

BÅSTAD Väster Kontinental känsla, imponerande utsikt BÅSTAD Hemmeslöv Strandnära i korsvirkesstil Välkommen till ett välskött hus med kontinental känsla och smakfulla lösningar, beläget längs paradgatan i Båstads Några kvarter från havet möts man av inbjudande tomt och trevligt hus i korsvirkestil. Bostaden är välplanerad och mest eftertraktade område - Väster. Bostaden har fin och praktisk disposition, genomgående gedigna material samt so- flexibel med sällskapsrum och badrum på båda plan, öppen spis, två sovrum som enkelt blir fler, kök samt utgång mot ber och ljus stil. Imponerande och vidsträckt havsutsikt som överraskar såväl från bostad och trädgård som solterrass. uteplats och inglasat uterum i söder. Gästrum finns med ytterligare sovplatser. Skön, inhängnad hörntomt. Garage.

Lindallén 65, Båstad

Boa 180 m2, 5 rok

Tomt 671 m2

Månvägen 1, Båstad

Pris 9.850.000 kr

BÅSTAD Nyled Ljust och välinrett med modern tvist

Boa 93 m2, 4 rok

Tomt 1.183 m2 Pris 2.950.000 kr

BÅSTAD Hemmeslöv Livskvalité vid skog och hav

Ljust parhus med skön känsla i populärt område, 5 minuter från Båstads centrum. Bostaden har nyligen fräschats upp Med skogen inpå knuten och havet några hundra meter bort erbjuds en fräsch och rymlig villa med flexibel planoch har nytt kök, nya kapitalvaror, genomgående ljusa, enhetliga trägolv och harmoniska färgval med modern tvist. lösning. Det rödmålade huset har moderniserats och öppnats upp med sällskapsrum och kök i ett med anslutande Uteplatser mot öster och väster. Behaglig och lättskött tomt för minimal skötsel o maximal njutning. P-plats, carport. uteplatser i olika sollägen. Vidare finns bl a täljstenskamin, två kaklade badrum samt uppvärmt garage/förråd.

Ladugårdsvägen 38 B, Båstad

Boa 115 m2, 4 rok

Tomt 270 m2

Pris 3.250.000 kr.

Korsnäbbsvägen 11, Båstad

Boa 149 m2, 5 rok

Tomt 904 m2

Pris 3.600.000 kr

BÅSTAD Äppeldalen Fräscht och komplett vid naturen

ÖSTRA KARUP Generös villa på stor hörntomt

Renoverad och väldisponerad villa fr 1968 i representativ stil. Interiören imponerar med fantastiskt sällskapsrum med Fräscht, lättskött och välbeläget på barnvänlig återvändsgata - här bor du lugnt och naturskönt men nära Båstad. Pareldstad och öppet mot matsal samt stor balkong, modernt kök och badrum som samsas med originaldetaljer såsom hus med öppen planlösning, högt i tak för härlig rymd, generösa fönsterlösningar, skönt uterum med öppningsbara fiskbensparkett och blyinfattade fönster. Gott om plats och bra förvaring. Uthus, med dubbelgarage och uterum. glaspartier och överbyggd, rymlig balkong med åsens siluett i blickfånget. Stensatta bilplatser, varav en i carport.

Månstensvägen 42, Östra Karup Boa 193 m2, 7 rok Bia 110 m2 Tomt 1.964 m2 Pris 2.650.000 kr

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Plommonvägen 32, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 107 m2, 4 rok

Tomt 286 m2 Pris 3.200.000 kr

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 30 april

Valborgsvädret varierar

Idrottsledare får stipendium

Visselblåsare i Båstad

BJÄRE. På valborgsmässoafton är det många som går ut och besöker någon av de eldar som finns runt om på Bjäre. Då när vi hälsar sköna maj välkommen kan det vara väldigt varierande väder. Vissa år är det hur skönt som helst och vissa år står vi där med mössa och vantar och fryser. Men hur har då Bjärevädret varit på valborg? Tittar vi på de senaste tio åren har det vid tre tillfällen varit över tjugo grader men även under tio ett år. Maxtemperatur valborgsmässoafton 2007 – 2016: 17, 19, 26, 9, 20, 16, 14, 21, 13, 17.

BJÄRE. Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med Skåneidrotten uppmärksammar idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne genom att dela ut ett stipendium till utvalda personer. Stipendiet är på totalt 10 000 kr varav stipendiaten får 7 000 kr för sina goda ledarinsatser och dennes förening får 3 000 kr för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet. I Båstad tilldelades Nellie Malmros (Båstads Gif), Mikael Roesberg (Båstads Gif) och Tommy Karlsson (Förslövs IF) stipendiet.

BJÄRE. Nu har Båstads kommun beslutat att införa ett internt system för visselblåsningar. En visselblåsare är en anställd som avslöjar brottsliga eller omoraliska handlingar i den egna organisationen. Visslingen görs via intranätet och kommunchef eller kommunstyrelsens ordförande beslutar om vidare åtgärd. Beslutet fattas i samråd med kommunjuristen. Visslare behöver inte ange namn eller kontaktuppgifter men larmet kan utgöra offentlig handling så anonymitet kan inte garanteras.

Ungdomsläger med stark vind i seglen

BÅSTAD. Seglingssäsongen i Båstad fick en bra start när ett hundratal ungdomar med tränare var på seglingsläger, som fyllde Laholmsbukten med små vita segel i mängder. Senare i sommar under seglarveckan i augusti kommer det arrangeras VM i segling i Båstad med många internationella deltagare från hela världen.

Båstad Båt & Segelsällskap tillsammans med Skånes Seglarförbund och Svenska Seglarförbundet arrangerade seglarlägret som lockade 135 ungdomar och ett femtontal tränare till Båstad i början av april. Klasserna som kördes var Optimist, Zoom8, E-jolle, Laser, RS Feva, 29er, C55 och KonaOne. Veckan inleddes med starka vindar. Det blåste 12-13 sekundmeter vilket var på gränsen för en del men många tyckte också det var kul med den hårda vinden. Seglingen i Laholmsbukten varvades med

”Det blev ett väldigt bra läger, både seglare och tränare var väldigt nöjda” föreläsningar om bland annat strategier och taktik vid segling. Lägret avslutades med regattan Musto Easter Race under två dagar. – Det blev ett väldigt bra läger, både seglare och tränare var

Trots starka vindar lyckades ungdomar och deras tränare att få fina seglingsdagar i Laholmsbukten under påskveckan.

väldigt nöjda, berättar Pekko Svensson som var med och arrangerade lägret. Vädret kan vi inte styra över men vi brukar ha bra vindar i Laholmsbukten. Nu blåste det mer än vanligt under flera dagar i rad vilket gjorde att det blev ett hårdvindsläger. Från Motala Seglargymnasium deltog 14 elever och en lärare. Med sig hade de fyra 29ers och sex Laserbåtar.

– Det känns jätteroligt att Anders Larzon på Svenska Seglarförbundet startat upp ett fint påskläger på hemmaplan som lockar så många seglare och klasser, och för gymnasiets del passade det väldigt bra i år, berättar Fredrik Lilje som är tränare på Motala Seglargymnasium. Det blåste ju väldigt mycket under lägret vilket blev en stor utmaning för både seglare och tränare, men jag är övertygad om att

alla närvarande utvecklades mycket med utgång från sin egen nivå. Att få segla i över 10 m/s och nordvästlig vind är ju rätt skoj och det blev ju inte sämre med tanke på de fina vågorna. Ambitionen är att det ska bli ett årligt återkommande läger i Båstad. Detta premiärlägret ska utvärderas av deltagare och arrangörer för framtida planering. Deltagarna från

Motala var nöjda med Båstad som värdstad för lägret. – Båstad gillar vi seglare. Det var ju inte länge sedan vi seglade JSM här och så här tidigt på våren är det ju gott om plats också, både i Båstad och på hamnplanen. Vi kan absolut tänka oss att komma tillbaka ett annat år, säger Fredrik. Vecka 31, direkt efter tennisveckorna, i sommar startar seglarveckan som i år bjuder

på mer än tidigare då bland annat VM i Kona One kommer gå av stapeln och locka hit seglare från hela världen. Det blir även Nordiskt mästerskap i Express och svenskt mästerskap i H-båt. Veckan avslutas med The Riviera Race som är ett motionslopp för hela familjen där det tävlas i grenarna vindsurfing, SUP, Kajak och SwimRun. TEXT: Peter Jakobsson FOTO: Peter, Jakobsson och Motala seglargymnasium

Nätaktivist på kommunen

Kaukasisk vingnöt belyses

BÅSTAD. En man som jobbar med integrationsfrågor i Båstads kommun ligger bakom en uppmärksammad hatkampanj på nätet mot journalister enligt Helsingborgs Dagblad. Kommunen ser allvarligt på uppgifterna om att mannen har en ledande roll i kampanjen mot journalister.

BÅSTAD. På gräsytan mellan Lyavägen och Mangårdsvägen står ett stort sällsynt träd av arten Kaukasisk Vingnöt. Detta träd har nu kommunen beslutat att sätta belysning på efter ett medborgarförslag som inkom i början av 2016. Kommunen anser att ljussätta och förädla offentliga miljöer

– Vi har en värdegrund här i Båstad som inte är förenlig med det. När vi fick detta klart för oss startade vi en utredning för att få klart för oss vad det innebär rent arbetsrättsligt, berättade Henrik Andersson, ansvarig för integrationsfrågor inom kommunen, för HD.

är ett enkelt och bra sätt att höja värdet och öka tryggheten i det offentliga rummet. Tidigare har kommunen redan belyst träd och växtlighet utmed Köpmansgatan för att sprida ljus och god stämning under vintermånaderna.


5

Söndag 30 april n

årde på G a n iker

But 0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14 FLÄSKKARRÉ

Jag sticker inte under stolen, med att jag vill ha dig som kund!

BENFRI

69:-

HÖGREV

109:-

kg

kg

MAASDAMER TJOCKA BOGREVBEN

Skandinavisk design och kvalite! Att vi funnits i över 35 år är ett bevis på trogna kunder, och det är jag evigt tacksam för.

49:90:-

kg

89:-

Veckans ost:

VARMRÖKT BOG

Primadonna

9:90:-

En lagrad hårdost från Holland med lite ”knäckig” smak.

hg

SOPPOR mån-tors

kg

BRIE

ärtsoppa varje torsdag

9:90:-

hg

17:-/hg

Priserna gäller 2/5-6/5 2017. Reservation för ändringar slutförsäljning.

Gäller v.18

Catering för alla tillfällen

Stolt Ägare

Köpmansgatan 68, Båstad # 0431-750 50 # www.magasinetibastad.se

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Vi stödjer

Trädgårdstider i Grevie! Vi har blommorna, verktygen och tillbehören för din trädgård . Välkomna in!

STJÄRNÖGA

LOBELIA

6-PACK HÄNG & KANT Ord.pris 39:-

29:-

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK

OLIKA FÄRGER

3 för

Ord.pris 34:-/styck

60:-

mån-fre 09-18 lör 09-15 sön 11-15 Gäller 170430-170506

HÄCKSAX

EINHELL GC-EH 5747 Ord.pris 549:-

Lördag 29/4 09-15 Måndagen 1:e maj STÄNGT

399:-

Söndag 30/4 Valborg 11-15 Välkomna in!

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

FRI ENTRÉ! TILL MÄSSAN

VÄLKOMMEN TILL

FÖRETAGAR DAGARNA

12–13 MAJ LINDAB ARENA

HUSQVARNA LC347V

Nu är det äntligen dags för Företagardagarna i Lindab Arena. Den 12–13 maj kan du och dina kollegor inspireras, prova, smaka och uppleva hela regionens näringsliv. Fri entré och dessutom massor av kul för hela familjen!

4.900:-

KLIPPBREDD 47 CM SJÄLVGÅENDE UPPSAMLING/BAKÅTUTKAST

KAMPANJPRIS!

Vi ses i Ängelholm för det personliga mötet!

RIDER 214TC KRAFTFULL RIDER FÖR VILLAOCH MARKÄGARE

32.900:ORD. PRIS 39.900:- INKL. MOMS

TRIMMER 129C KRAFTFULL OCH ANVÄNDARVÄNLIG

Mer info: naringsliv.engelholm.com/naringsliv/foretagardagarna #foretagardagarna ARRANGÖR:

I SAMARBETE MED:

1.990:-

ORD. PRIS 2.190:- INKL. MOMS

KAMPANJPRIS!


6 NYHETER

Söndag 30 april

Snart kan fler sitta vid Båstad station

INSÄNDARE

Konsten att få ett arbete utanför storstäderna För exakt tre år sedan förändrade jag mitt liv. En process som vuxit fram en längre tid fick nu sitt förverkligande. På mitt arbete inom Hyresgästföreningen i Stockholm, gjordes en omfattande omorganisation vilket skulle ha medfört flytt till ny arbetsplats med flera timmars pendling varje dag. Beslutet var därför inte så svårt att fatta, nu eller aldrig skulle jag förverkliga min dröm om att flytta till Skåne, för gott. Landade i nordvästra Skåne inte långt från Båstad där jag fann en trevlig lägenhet i ett lugnt bostadsområde. Fantastiska ortsbor välkomnade mig för att jag inte bara var sommargäst utan för att jag valt att bli permanent boende. Allt är idylliskt, utom för en sak; jag får inget arbete. Har sökt hundratals jobb inom mina områden, kundtjänst, administration och enklare redovisning. Har tidigare arbetet i bank, har kassa vana då jag i början av mitt yrkesliv jobbade i livsmedelsaffär och klädbutik. Kan hyreslagen då jag arbetat flera år inom Hyresgästföreningen, suttit i deras kundtjänst och har fått beröm för att jag kan hantera även besvärliga kunder på ett professionellt sätt. Har även arbetat som konsult i flera år inom kundtjänst och administration. Har arbetat i reception och växel. Så jag har en bred CV. Söker arbeten från Halmstad till Helsingborg med omnejd. Har bil. Söker vikariat, heltid, deltid och sommar jobb, men inget napp. Går vidare i en del rekryteringsprocesser men där stannar det.

Bra CV

Får oftast omdömet av arbetsgivare att jag har en bra CV som de gärna vill behålla om det skulle dyka upp något ledigt en annan gång. Men det har aldrig hänt på mina tre år trots att företaget återigen har annonserat efter arbetskraft. Då har jag sökt igen fastän de har mitt CV, men inte kommit i fråga. Så min tolkning blir ju att detta är en standardfras man säger för att avsluta processen och för att framstå som en trevlig arbetsgivare. Ett annat irritationsmoment är att när man gått vidare i rekryteringsprocessen så får man efter ett tag besked om att ” vi har valt att lösa det med intern personal”. Tänk så mycket tid och pengar företagen skulle ha sparat om de hade tänkt efter innan, och så många sökande som hade sluppit lägga ner tid och kraft på just den ansökan.

BÅSTAD. Frågan angående fler väderskydd och sittplatser på perrongen vid nya stationen i Båstad har fått en vändning efter senaste kommunfullmäktige. I september 2016 lämnades en motion in om att fler väderskydd och sittplatser behövs på de långa perrongerna som idag bara har ett respektive två väderskydd med sittplatser. Som vi skrivit om tidigare så fick Teknik och Service uppdraget att utreda frågan och kom fram till att fler sittplatser inte behövs med motivering att stationen inte har färre sittplatser än Laholms- och Ängelholms station. Rörelsemönstret på Båstad station är dock annorlunda mot andra stationer och vi har ett stationshus med väntsal utan trafikinformation långt från perrongerna. Allt tyder på att det kommer bli fler resenärer som nyttjar stationen i framtiden. Eftersom Båstad satsar på att locka folk

Många resenärer har efterfrågat fler sittplatser på Perrongen vid Båstad station.

kommunfullmäktige att avslå motionen. Vid senaste kommunfullmäktige lät det annorlunda då politiker, som även sitter med i kommunstyrelsen, yrkade för att bifalla motionen vilket sedan blev utfallet med

till kommunen med pendlingsmöjligheten som en av styrkorna, bör resenärernas behov tillgodoses. Kommunstyrelsen delade hållningen som Teknik och Service hade och föreslog

TEXT OCH FOTO: Peter Jakobsson

Delade meningar i fråga om tillväxt

Arbetsförmedlingen

Handläggaren på AF kan inte förstå varför jag inte kan komma i fråga. En annan handläggare tyckte jag borde återvända till Stockholm vilket är otänkbart och skulle dessutom inte fungera p.g.a. den svåra bostadsbristen. Förslaget blev då att ”du kan väl bo hos kompisar” vilket knappast är ett realistiskt alternativ när man är vuxen och självständig.

FAS 3

Så nu sitter jag här i mitt trevliga hem i vackra Skåne och kommer snart hamna i den beryktade FAS 3. Om inte jag som svenskfödd kvinna i femtioårsåldern, med god arbetslivserfarenhet kan få ett arbete på tre år, hur ska då nyanlända, från avlägsna kontinenter och som kämpar med att lära sig ett nytt språk, få ett arbete i Sverige och kunna försörja sig och sina familjer? Vill ju inget hellre än att ha ett arbete och kunna försörja mig själv. Så hur ska jag bära mig åt? Det finns ju arbeten inom mitt sökområde, problemet är att jag inte kommer ifråga. Kanske har ni läsare bra idéer som ni kan delge mig och andra som befinner sig i samma situation. För jag lär nog inte vara ensam.

”Arbetssökande optimist” Vill du skriva en insändare? Maila peter@bjareliv.se

ett nästan unisont Ja från hela samlingen. Nu ska så förvaltningen tillsammans med Trafikverket tillse att fler sittplatser och väderskydd kommer till stånd enligt förslaget i motionen.

Båstads befolkningsprognos ser ut att peka stadigt uppåt.

BÅSTAD. Kommunfullmäktige godkände befolkningsprognosen som Bjäre NU skrivit om tidigare. Det blev en hel del diskussioner kring det faktum att Båstad ser ut att växa med fler invånare och om det är bra eller inte.

annan sida och är inte så positiv till att vi ska bli fler och är oroliga för att detta ska öka på kommunens lån. Centern påpekade att samhällen ändras med tiden och man kan inte blunda för det, prognoser utfärdas och revideras med tiden.

Under slutet av 80-talet och början av 90-talet var det större befolkningsökning än normalt och det byggdes då mer och enligt Tomas Andersson (L) var det mycket positivt för kommunen. Bjärepartiets Hans Grönkvist visar dock en

Att endast befolkningsökning leder till bättre ekonomi för kommunen är inte någon regel. Det beror på vilka som utgör denna ökning. Om det är folk i arbetsför ålder och situation som kan bidra med skattepengar. AI

ECK

V RJE

SÖND AG 23 SAMHÄ

BJÄRE

. Bjä

APRIL

LLE B

evattn

DAG

2017

ingsfö

SÖN

| DIN

NYHET

STIDN

ING PÅ

rehalv året om ön har tidi kommu på grund av den gare haft nen. Tro ten av bevatt alla äga ts förbudet begränsade nin se änd gör Bå vatten gsförbud ring och rkommune sta tillgång BJÄRE en i . Tillsam låter NS r inom NS dbor av me d me nom VA. VA sty mans ra förbud Nu vill kom st vat- lan inerad till med Var att bli dsbygd a och munen et. Sverige . De tre kan Årets superk Åre Komm SID 6 un s kom ommu didate inom n ino är Båstad rna en rad muner har identifi har tagits fra m kategorin olika om erats råden. med hjä m genom lp av sta att tistik SID 4

rbud

SAMHÄ

BJÄRE

miner

at

VECK

A I DIN

VA E– ning JÄR pän ÅB GP ggs skö- S i årets r byll med atrt på g o g son br ysign aktiva nyroa brygnigongen hag-r sä a y V N rsätter planerasundervisn nergånSID 6 EKO oret fo v. Nu lla sim upp de NIN

ID TST

E

NYH

| DIN

en boll Bjäre

TORKOV. Bykornntya i Toförerkoatt beochåh fräscha TORE och

h

en oc

pa

t kö

ta om rand at at fot a på ed rra st beslut järe ubbarn ärelag m del no även ängen. m B tbollskl tre bj en hel ärv, de bass llt o drar fo t hela tyder nyförv 8 na

de et be A ril ns rnas ORT n på apI år fin , vilk klubba n.

DA

VLÅ

BRE

SID

an te börja nger. rfemm olika i spor de pe E. I säso 17 BJÄR g sina llade su Läs om en 20 . igån så ka derbyn r säsong n i de nande mål fö h spän er oc on visi

BREV

Från el it satsni ng till div 5

Räddn brinne ingstjänst e r för s itt ka n ll

t kifte a årss Vid ns ny n N. si ke VIKE Norr vi lsson get hi NORR de bola Bert äd tilltr milla t leda ggning lä Ca at VD t för rika an n säge tjäns den an en. Ho ot e tid m em D h m oc SI i fra r fra en in n se resa. ho att nande spän

LÅDA

om nyheter

h i år ”Så i spor v lar Swe och n ge Opemin att mla ga a t

nsten

övar los

stagni

bastad

ng ur

fordon

.se

.

BÅSTA D. Un der åre laga av ts Friskis Spin of Ho uppmånga och Svettis pe på att del lokala för valde ta och etagar med och ge samtidigt var e barnca a ett bid ncerfo nden. rag till SID 4

Båstad

Bjäreh

alvö

95:-/m

BU

LL UPP TI

ING

på om oss info Följ för ider. d book pett Båsta Face ra öp en 291, vå 54 aväg 733 ensk 31 04

39

Nä t för anna

a nd r e ag lle nd Gä må

90 39

/st

LAX lar AD 0 g hand 0:r du 10 SKIVskog 15 och Nä t för Falkellrökt Ka avad gr

anna

stad

atan

ansg

Köpm

15, Bå

95/st

29

AD RILL ast NYG KLING end g KYC äller eda G

95 /kg

S RDEN LEGÅ ALDA GAM A NYM S ÄR lar EGN ANDF hand 0:BL r du 10

R TTIDE 0 ÖPPE r kl 9-2 ga 9 Varda lger 9-1 He st

BATT 70% RA

Itali

0:49:9 /st

ndlar du ha 0:När t för 10 anna

ast nd re g lle sda Gä on

RSÄLJN

L UTFÖ

TOTA

RA

på ica

ingstjä

F ORD T

Räddn

CT

online

!

R! UPPHÖ TIKEN

ONNE NSIT C

Handla

g 520 rleins Hebe 6/kg 95:9

Prin

der edag fr o un Dem ag och d tors

W

SID 10

RÅN 1.7

”När br uniform andpå kliv en är er i bran jag in dman srollen oc jobbet h gör som krävs”

EF ORK LIN

FR ÅN 1.795: -/mån

FÖRSLÖV . Tisdag april en den bju 25 mun in der Båsta ds kom framtids allmänhete n till ett Under mingel i tre tim För lighet mar finn slöv. att påv erka och s möjfrågor kring ningsd det nya ställa okume inriktntet. SID 6

ån

Tipsa Peter om nyheter r är olchef e b på peter@bjareliv.se sk am a D s nya r a eller ring 792 00 SBåstad skorv

WORK LINE

T

PR 2A

SP

– VAR JE

d är no

SIT CONNEC

017

IL 2

LLE B åsta

FORD TRAN

n e n o i t a t S Nära Dig!

! Året om t n u r Dygnet

DIN

3 01 31-70

| 04

fr

B


7

Söndag 30 april

Blanc de Meunier

Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Swisha till 90 02 817. PlusGiro: 90 02 81-7

VÅRA SPECIALARE V.18 Vår delikatessdisk är alltid fylld med godsaker

NYMALD FLÄSKFÄRS

17kr 59kr /hg /kg

BJÄRESKINKA

19kr /hg

KYCKLINGBEN

89kr /kg

FLÄSKKARRÉ

59kr /Kg

FLÄSKRULLADER

20kr /hg

Av picknickbog

z

Varmrökt från Heberleins

Grillade från Bjärefågel

Beställ på Systembolaget Art.nr. 77940

Svensk kött såklart

Alkohol är beroendeframkallande

A living icon

Kan du se dina drömmars Ford Mustang framför dig? Sveriges mest sålda sportbil. Kraftfull och dynamisk med toppmodern teknik. En levande ikon kan bli din!

Signerade Lina Heberlein

Gäller v. 18. Reservation för slutförsäljning VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

FORD MUSTANG Pris från

373 000:-

STOLT SPONSOR

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


8 SPORTEN

Söndag 30 april

Första Bjärederbyt pinades av blåsten VÄSTRA KARUP. Säsongens första bjärederby, det i Superfemman mellan Västra Karup och Grevie, nådde aldrig upp till några skönspelade höjder. Därtill var vårvinden alltför frisk och besvärlig för spelarna. Till sist stod Västra Karup som vinnare med rättvisa 3-1.

Det ska sägas direkt, inställningen hos spelare, ledare och dom 261 i publiken var den bästa. Efter en lång fotbollsvinter skulle äntligen krafterna släppas lös på Västra Karups idrottsplats i det vackraste som finns, ett derby mellan två lag på Bjäre. Den ilskna och friska vinden som drog in över planen bortifrån Mäsinge mölla ställde dock till besvär för alla församlade. För publiken som fick söka lä, så gott det nu gick, och för spelarna som fick försöka hålla spelet utmed marken. I den delen var hemmalaget, Västra Karups IF bäst, kanske inte minst också för att man i första halvlek fick en del av vinden i ryggen. VKIF hade ett övertygande bollinnehav och förlade det mesta av spelet på Grevies planhalva. Hemmalaget fick också en flygande start när Kristoffer Cegrell efter dryga fem minuter drog på en spark en bit utanför straffområdeslinjen och bollen letade sig in vid ena stolpen bakom

Grevies målvakt Jakob Bertilsson. Stärkta av utdelningen fortsatte Västra Karup att rulla boll men dock utan att direkt rada upp högkaratiga målchanser. Efter en dryg halvtimme fick VKIF en högerhörna. Målskytten Cegrell slog en lyrboll som strök förbi första ribbkrysset, överlistade Bertilsson och Grevieförsvaret och snyggt dalade in i bortre burgaveln fram till 2-0. Grevie GIK höll dock spelet ganska väl uppe och började snappa att man inte kunde rensa högt och långt för då kom bara bollen tillbaka i den kraftiga motvinden. Västra Karups dominans kom av sig en aning, men så i de sista skälvande sekunderna av första halvlek dök bollen upp på djupet till en friställd Dalibor Cendic i Karup. Cendic agerade kyligt mot en utrusande Jakob Bertilsson och lobbade bollen in i mål fram till 3-0 i paus. Målet kom med facit i hand att bli mycket avgörande. 3-0 var en boll för mycket för att Grevie riktigt skulle tro på möjligheten att vända även om man så klart försökte. Andra halvlek blev en något jämnare historia. Grevie som nu fick vinden med sig kunde hålla lite mer i bollen och stundtals operera inne på VKIF.s territorium. Det blev dock från egen planhalva som Gikkens reduceringsmål

Säsongens första bjärederby slutade 3-1 till Västra Karup mot Grevie.

kom. En ointressant frispark ett par meter in på Grevies planhalva togs av Gzim Gashi i matchens 71a minut. Hans nästan 55 meter långa flacka lyra in mot offensivt straffområde lurade på något märkligt sätt samtliga hemmaspelare och letade sig förbi Charlie Kurtsson i Karupsmålet. Reducering till 3-1 och möjligen

tändes en gnutta hopp hos gästerna. Två minuter senare drog Västra Karups Erik Isaksson i snabb följd på sig två gula kort och fick lämna planen. Grevie kämpade och slet men Västra Karup spelade smart, höll i bollen och lät Grevies spelare jaga och springa sig trötta utan att få mycket betalning för det. När

I Karupslägret var det så klart nöjda miner efter säsongens tredje raka vinst. Hos gästerna var inte tongångarna alltför negativa trots poängnollan. Man förlorade mot ett bättre lag och framför sig har nu Grevie en rad viktiga matcher mot betydligt beskedligare motstånd.

knappa tio minuter återstod av ordinarie speltid fick dessutom Grevies målskytt Gashi sitt andra gula kort för dagen och tvingades gå av. Där och då gick det mesta av luften ur gästernas ambitioner att kunna sno någon pinne med sig hem till Grevie och matchen slutade 3-1 i hemmafavör.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson

Rögles spelartrupp tar form Friidrottare kämpade i kretsmästerskap

En stor samling friidrottare från nordvästra Skåne fanns på plats i friidrottshallen på Olympia i Helsingborg. Från Båstad fanns bland annat hela nio stycken 9-åringar på plats. Annie Krikström vann längdhoppningen på 2,91 m medan

I kulstötningen segrade Emmy Larsson med 4,79 m, tvåa Gilda Sternmarker på 4,16 m och Annie Krikström 3:a på 4,13 m. Kim Garido,11 år, gjorde sin första häcktävling och blev 4:a på 13,32 sek. Allan Sterner, 8 år, slutade 2:a

Nu drar friidrottarnas utesäsong i gång och den första tävlingen för Båstad GIF blir Vårkampen i Hässleholm den 7 maj.

UNCHE EL

SE • N.

ÄT O

G

Vad ska vi äta till lunch? Du hittar veckans menyer på www.bjarelunchen.se

på 60 m med 11,34 sek. Max Dahlberg, 10, blev 4:a på 60 m med tiden 10,96 sek. Towa Wernersson, 10, tog brons i kula med 4,52 m. Barnens tränare Ella Baltzarsson, 17 år, tog silver i längd med 3,95 m.

Leiah Bergström slutade 3:a på 2,89 m. Annie vann även 60 m på 10,58 sek med Emmy Larsson på bronsplats med 10,85 sek.

RE

BÅSTAD. Båstad GIFs unga och duktiga friidrottare har tävlat i årets kretsmästerskap.

Ä

BIK Karlskoga, samt backarna Craig Schira, senast i Luleå, och Alexander Younan från Frölunda, men som varit utlånad till Vita Hästens i hockeyallsvenskan. Dessutom har Mora IKs back Kevin Gagné skrivit på för ett år med Rögle. Ängelholmsklubben har också förlängt kontrakten med Edwin Hedberg och Taylor Matson. Minnesotafödde Matson gör därmed sin fjärde raka säsong i grön-vitt.

• BJA R

Liljewall lämnar Rögle.

ÄNGELHOLM. Rögles lagbygge inför nästa SHL-säsong tar så sakteliga form. Nio av spelarna vars kontrakt gick ut i och med att säsongen avslutades lämnar klubben. Oscar Dansk, Dominik Granak, Patrick Cehlin, Viktor Lindgren, Victor Laz, Matt Fraser, Felix Schütz, Sebastian Wännström och Christopher Liljewall får alla leta nya klubbadresser. Istället ansluter bland annat målvakten Emil Kruse från

T T PÅ BJ

Torekovs Golfkrog


Båstad Carl Johan Bernadotte

SUPERFRUKOST Båstad Carl Johan Bernadotte Rotaryklubb välkomnar alla rotarianer och gäster till en riktig superfrukost den 5 maj när vi gästas av Kenny Jönsson. Kenny, som kan se tillbaka på en fantastisk karriär som hockeproffs i NHL, berättar om sitt liv och sin karriär. Välkommen till en inspirerande frukost! Anmälan på bastad-cjb@rotary.se Kostnad 120:- / person inkl frukost

Båstad Carl Johan Bernadotte Rotaryklubb beviljades medlemskap i Rotary International den 26 juni 2015. Den nya klubbens inriktning är att vara ett yrkesnätverk som stödjer alla medlemmar, ha goda näringslivskontakter och affärsutbyten, ta tillvara på medlemmarnas kompetens och erfarenhet och givetvis ha mycket trevliga morgonmöten!

Rotarianer & gäster är hjärtligt välkomna till Hotel Riviera Strand kl 7.30


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 30 april

Stort jubileum över hela Båstad BÅSTAD. Båstad Kammarmusikfestival firar i år 25-årsjubiluem veckan efter midsommar och har hittills välkomnat 100 000 besökare under åren.

Annika Borgelin på Båstad Turism & Näringsliv & Åse Ahlstrand på Region Halland diskuterar utvecklingen av Kattegattleden

Apelrydsladan blir huvudspelplats för festivalen men jubiléet kommer att märkas på flera ställen i kommunen, t ex Lyckantorget, nattklubben Coco, Hotel Riviera och Västra Karups kyrka med Ann Sofie von Otter som gäst.

Kattegattleden redo för Europa BJÄRE. Nu är cykelsäsongen igång för Kattegattleden – inspektioner är klara och intensiva marknadsinsatser gjorda för den 37 mil långa leden mellan Helsingborg och Göteborg. En naturskön sträckning går genom Båstads kommun. Säsongen kickades nyligen igång genom ett möte

för alla kommuner längs med leden. Åse Ahlstrand, projektledare för Kattegattleden har stora förhoppningar på säsongen. Idag har 10 utländska researrangörer cykelpaket längs med Kattegattleden och gensvaret i Europa har varit stort. www.kattegattleden.se

MISSA INTE NYTT RADIOPROGRAM

Lyssna på Business Båstad Radio Båstad har startat en ny programserie som heter BuSitups med siness Båstad. Här kommer man prataGör om näringslivet och Måns Zelmerlöw! företagandet på hela Bjärehalvön. Första måndagen varje månad kl. 15 sänds programmet där många intressanta gäster deltar. Det går även bra att i efterhand lyssna på Business Båstad, se www.radiobastad.se Din

hälsosamma

radiokanal.

Med bara sköna låtar.

Företagardagarna 12-13 maj i Lindab Arena, Ängelholm ÄNGELHOLM. Företagardagarna är en naturlig mötesplats för regionens företagare att presentera sina verksamheter. Runt 200 aktörer finns på plats i arenan för att du ska kunna inspireras, prova, smaka och uppleva hela regio-

nens näringsliv med fri entré. Mässan arrangeras av Ängelholms Näringsliv i samarbete med Företagarna i Ängelholm. Vi ses i Ängelholm för det personliga mötet! TEXT: Louise Modig

Mer information om Kammarmusikfestivalen hittar du på www.bastadkammarmusik.com.

Temat för jubileumsfestivalen är ”Ursprung” och festivalens konstnärliga ledare, Karin Dornbusch, har lockat

hit artister från en mängd olika länder och bjuder på ett färgsprakande musikaliskt utbud. Alla barn under 18 år har fri entré och festivalen erbjuder förutom de dagliga konserterna, barnkonserter, nattkonsert, frukostkonserter och föreläsningar. Festivalen i år har också starka influenser av folkmusik från olika länder och publiken bjuds t ex på sk ko-kulning med levande kor! Festivalen arrangeras tillsammans med ett 70-tal frivilliga funktionärer och invigning sker på Mariatorget den 26 juni. TEXT: Ulla O´Barius

Potatisen hyllas under Pärans dag BJÄRE. Snart plockas de första potatisarna ur jorden på Bjäre, en råvara som gått från lagervara till ren delikatess om den tas om hand på rätt sätt. Allt fler ger det fokus potatisen förtjänar och på Pärans dag kan du lyssna till kocken Paul Svenssons allra bästa tips för en lyckad potatis. Det är en aning märklig syn när man på våren flyger över Bjärehalvön och ser stora delar ligga inbäddad i vita täcken. Denna visuella uppenbarelse gör det väldigt tydligt för oss som inte är en del av potatisbranschen hur mycket potatis det faktiskt odlas på Bjäre, dessutom är det långt ifrån alla potatis som vävas. Jorden på vår halvö har visat sig vara mycket gynnsam för potatisodling och inte minst för nypotatis. Ett måste på försommaren och som numera anses vara en riktig delikatess och som ibland serveras med enbart ett gott smör för att potatisens karaktär ska få komma fram. I takt med att matintresset hela tiden ökar hos konsumenterna ändras också synen på potatis, allt fler pratar sorter och smaker istället

för bara mjölig eller fast. Detta intresse är något vi tar fasta på inför årets upplaga av Pärans dag. Dagen och marknaden är en hyllning till potatisen och är numera en självklar dag att fira i Båstad, alltid första lördagen juni. I år är det förutom potatisprovningen och härliga potatisserveringar från bygdens restauranger, Paul Svensson, framgångsrik kock som är huvudnumret. Han kommer på ett mycket inspirerande och enkelt sätt att sätta ännu mer fokus på potatisen, vad man kan göra med den och hur man allra bäst tar hand om den.

Kocken Paul Svensson ger potatistips på Pärans Dag.

Marknaden arrangeras av Båstad Bjäre Gourmet, ett projekt som samlar restauranger, odlare, hotell och producenter på Bjärehalvön för att tillsammans lyfta fram maten och råvarorna härifrån. Idag vet vi att just matupplevelser är en viktig faktor när vi väljer resmål och att då ha möjligheten att visa upp Bjäres råvaror och restauranger på event som Primörgillet, Pärans dag, Restaurangveckan och Skördefesten är av stor betydelse för vårt egna skafferi här på Bjäre. TEXT: Malin Broman FOTO: Erica Wessman

Snart plockas årets första potatis upp ur marken på Bjäre.

FRÅGA FEM Ni har tagit emot Båstads kommun och Båstad Turism & näringsliv på företagsbesök på ditt företag. Varför är det viktigt?

Gunilla och Mikael BÅSTAD CAMPING Det är viktigt för oss att ha en bra dialog med kommunen och turistnäringen så därför är det jätteroligt att få visa upp vår verksamhet och berätta våra visioner. Det är viktigt att förmedla att campingen även är öppen för allmänheten med butik, krog och minigolf.

Thomas Eriksson KRANPUNKTEN Jag tycker det är viktigt att vi har en bra dialog mellan kommunen, politikerna och näringslivet. På så sätt skapar vi förståelse för varandras verksamheter och de problem och möjligheter som finns!

Angelica Persson, VD MÄRTA MÅÅS-FJETTERSTRÖM

Självklart är det viktigt att politiker och näringsliv känner till varandras vardag, med allt vad det innebär av glädjeämnen och utmaningar. Samverkan efter bra och ärliga diskussioner är den lilla ortens styrka!

Thomas Ebberline METALLTEKNIK Jag tycker det är trevligt att bli uppmärksammad som företagare och att vara en del av gemenskapen i vårt samhälle. Jag tycker det är viktigt att kommunen engagerar sig i företagen.

Björn Bergström BESLAG DESIGN För att företagen ska kunna verka och utvecklas i kommunen är det av stor vikt att makthavarna känner till vår verksamhet och vilka behov och önskemål företagen har. Kan vi exempelvis växa i kommunen genom att erhålla industrimark för expansion?


LANTBRUK 11

Söndag 30 april

Viktigt arbete för miljön på Östergård RAMMSJÖ. På Östergård i Båstads kommun på södersidan av åsen mot Skälderviken pågår sedan tio år ett viktigt miljöarbete. Här bor Ann och Lars Elofson, som utgör den tolfte generationen lantbrukare på gården. Det odlas grödor, har odlats potatis, varit en minkfarm och nu är det Highland Cattle som är i fokus, de lurviga utegångskorna. Miljöarbetet handlar bland annat om återskapade våtmarker, fördröjning av vatten som rinner mot havet och omhändertagande av kväve och fosfor. – En viktig startpunkt för vårt miljöarbete var den stora översvämningen i Rammsjöstrand under sommaren 2002, berättar Lars Elofson. Det hade regnat kraftigt under en veckas tid och marken var mättad. Ovanpå detta kom kraftigt regn, hela 35 mm på en kort stund. Massor med vatten rann över åkrarna ner mot Rammsjöstrand. Mylte bäck, som kommer från Häljarp uppe på Hallandsås, rann över sina bräddar, vilket medförde att bäcken rann ut över åkrarna och bröt igenom som en stor flod över fälten ner till Rammsjöhamnen. En av grusvägarna blev helt bortspolad. Många av fastigheterna var isolerade av vattenmassorna i flera dagar. Tankar för framtiden Tanken föddes att vidta åtgärder för att minska skador i framtiden. – Jag var då ordförande i Rammsjöstrands Vägförening och jag erbjöd mig att bygga en fördröjningsdamm för att minska framtida skador, berättar Lars Elofson. Vi trodde att regnet som kom 2002 var hundraårsregnet, men redan fem år senare, 2007, kom nya ännu värre skyfall. Då fanns dammbygget på plats som jag tre år tidigare hade anlagt. Delar av naturreservatet som går ner till Skälderviken översvämmades. Rammsjöstrand översvämmades igen men inte riktigt så illa som fem år tidigare. Såväl Landshövdingen som Länsstyrelsen var på plats och inspekterade den 500 meter långa sjön som hade bildats av de 20 000 kubikmeter vatten som stoppats upp tack vare dammbygget. – Tack vare dammbygget är vi helt klara över att vi räddade centrala delar av Rammsjöstrand från en fullständig katastrof, delar av bebyggelsen

hade nog till och med försvunnit ut i havet, säger Lars Elofson. Det stod vatten över åkrarna i veckor under stora delar av sommaren 2007. Vi funderade över att kanske skulle vi anlägga våtmarker där det alltid varit lite sankt och där nu vattnet gärna samlades. Återskapade gammal sjö Det visades vid inspektion av gamla kartor att här låg tidigare Rödkärrssjön, som på sent 1800-tal dikades ut och dränerades för att bli odlingsmark. – Vi kom fram till att återuppliva den gamla sjön, berättar Ann Elofson. När den första dammen skapades innebar det att den gamla dräneringen täpptes till. – Vi började med att planera våtmarker där den gamla sjön tidigare hade legat för att dels skydda Rammsjöstrand och bebyggelsen där, men även naturreservatet, fortsätter Lars Elofson. Länsstyrelsen var mycket positiv till det hela. Projektet klassades som ett våtmarksprojekt men är också ett projekt för översvämningsskydd.

Lars Elofson har god hand med sina djur.

Man byggde också ett avloppssystem som leder vatten tillbaka till Mylte bäck, samt tre brunnar som går att reglera så att man kan styra vattenflödet och nivån på dammarna och därigenom en viss fördröjning. Viktigt miljöprojekt Hela detta projekt, som från början handlade om att rädda bebyggelse, åkrar och naturreservatet, har utmynnat i ett viktigt miljöprojekt. Man får nu ett vatten så rent som möjligt innan det når havet genom att man minskar kväve och fosforutsläppen. Det handlar om vatten från flera hundra hektar jordbruksmark. – När vattnet står stilla börjar kvävereduceringen. Kvävesalterna, som fungerar som gödningsmedel, reduceras till ”ofarlig” kvävgas, N2, som vår luft till största delen består av. Växtligheten runt omkring tar också gärna upp kvävet. Fosfor som är fast lägger sig på botten av dammarna och rinner därmed inte ut till havet. Ytskiktet grävs ut lite då och då för att också kunna återanvändas. De egna åkrarna gödslas med kväve och kalium. Njutbart för djur och människor – Dammarna skapar ett otroligt djurliv, berättar Ann Elof-

Lars och Ann Elofson är 16e generationen på Östergård.

Highland Cattle dricker ur dammen.

son. Framförallt på våren då fåglar häckar och änderna går med sina små ungar ner till havet någon vecka efter kläckningen.

på senhösten kan det under kalla vinterdagar bli fin skridskois. De fyra dammarna är normalt knappt en meter djupa.

kapacitet att ta upp vatten och bromsa dess väg ner till havet.

Miljön kring dammarna är även till nytta för betesdjuren som gärna dricker av vattnet och om det är varmt tar sig ett bad. Det ger även ett mervärde för människor som vistas i området och när vattnet höjs

I samtliga finns dessutom djuphålor på ytterligare en meter för att de inte ska riskera att torka ut, med hänsyn till djurlivet. Under vintern höjs vattennivån lite för att åter sänkas under våren för att få

– Det vi har åstadkommit här är en viktig miljöåtgärd. Kartan från 1773 visar den ursprungliga sjön som vi nu har återskapat. Vi har även återupprättat det ursprungliga återflödet till Mylte bäck, säger Lars Elofson. TEXT & BILD: Marie Louise Aaröe

ÖSTERGÅRD Östergård drivs av Ann och Lars Elofsson., tolfte generationen lantbrukare på gården. Plats: Rammsjö Verksamhet: Odlar grödor och föder upp utegångskorna Highland Cattle. Aktuella med ett spännande miljöprojekt i Rammsjö.


12 MOTOR

Söndag 30 april

Blått blod i ådrorna HULTSFRED. Abba släpper sin debutsingel, filmen Gudfadern har premiär, Ölandsbron invigs och Björn Borg blir den yngste genom tiderna att spela en Davis Cup-match i tennis. Året är 1972 och det är även samma år som Honda Civic ser dagens ljus. Nu är det dags för den tionde generationen och förväntningarna är skyhöga. Nya Civic är nämligen det dyraste projektet i märkets sjuttioåriga historia. Utvecklingskostnaden för nya Civic har norpat en tredjedel av Hondas totala budget. Då är det måhända inte särskilt konstigt att vi är spända inför provkörningen. Efter en noggrann titt upptäcker vi att japanerna har lyckats med konstycket att leverera en familjebil som i praktiken är ny - ner till minsta skruv. Det gäller även lacken som blivit tjockare och mer hållbar tack vare förfinad lackeringsteknik.

Finner varandra

Den läckra formgivningen för tankarna till racingvärlden och kantas av vassa linjer med tvära vinklar. Fronten har försetts med en distinkt grill och sneda strålkastare som löper längs med motorhuven. På bakluckan trånar en liten tuff bakvinge samtidigt som de tvådelade baklysena till viss del följer med när man öppnar skuffen. Interiören är sportig med komfortabla säten och erbjuder gott om plats för en familj på fem.

”Den läckra formgivningen för tankarna till racingvärlden och kantas av vassa linjer med tvära vinklar” Bakom den greppvänliga ratten finner vi en stor digital hastighetsmätare och utanpå d e n na

Honda Civic är en familjebil som får en att drömma sig bort till racingvärlden.

ligger varvräknaren. En liten plump i protokollet är pekskärmen som inte direkt är vår bästa kompis, men efter att ha umgåtts ett tag så börjar vi sakta att finna varandra. Civic har växt på alla ledder och det märks tydligt, bagageutrymmet sväljer exempelvis hela 478 liter.

Etta på motorer

Honda är världens största motortillverkare, vilket borgar för körglada maskiner som inte lämnar något åt slumpen. Mycket riktigt, under huven på vår testkärra arbetar en nyutvecklad turbofyra på 182 hästkrafter, men det finns även en mindre bensinare på 129 hästar. Bilen reagerar blixtsnabbt på minsta kommando och smeker varje kurva

snudd på perfekt. CVT-lådan petar i växlarna riktigt fint och kan bli din för 15 000 kronor extra och vi vill påstå att den är värd varenda krona. Det är med sorg i hjärtat vi lämnar ifrån oss nycklarna till vår knallblåa testkärra. Honda Civic är en buskul körmaskin av rang och det enda som saknas är måhända ett Type R-emblem på bakluckan. Men då sticker inte bara hastighetsmätaren blixtsnabbt iväg, utan även prislappen - från 181 900 till närmare 350 000. Den spelar å andra sidan i en division för sig med sina 320 hästkrafter. TEXT: Johannes Gardelöf FOTO: Willy Priske

Vi är full gång med att bygga Tuvelyckan, området mellan stranden och Båstad Nya Station. Här planeras villor, radhus, lägenheter och lokaler för handel. Det blir en helt ny del av Båstad där du har nära till stranden, kommunikationer och ett aktivt liv för hela familjen.

TEKNISK DATA FÖR: Honda Civic 1,5 VETEC Motor:

4-cyl bensinmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 182 hk vid 6 000 varv/minut. Max vridmoment 220 Nm mellan 1 700–5 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. Sexstegad CVT-automat. Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elektromagnetisk servo. Vändcirkel 11,8 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 270, längd 452, bredd 180, höjd 143. Tjänstevikt 1 340. Bränsletank 46 liter. Prestanda: Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,2 sek. Förbrukning/Miljö: 6,1 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 139 g/km. Pris: 251 900 kronor.

+ PLUS… • Vilken läcker design • Underbar växellåda • Trevlig motor • Bra komfort

En

+ MINUS… • Krångligt infotainmentsystem • Begränsad bakåtsikt

n y t e a d Båsta v a l e d d

W W W. T U V E LY C K A N . S E


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK ygg AB Eddie Bengtsson

Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar

Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

0431-703 00 www.bastadror.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

070-213 01 52

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Sömnad & Design Öppettider: Tisdag-fredag 10-18 Lördag 10-13

www.malenssnickeri.se 0431-727 80

Köpmansgatan 46F, Båstad mellbysomnad@hotmail.com Tel. 070-203 90 47

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

Vi hjälper er med allt inom städ,

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

Välkommen till oss på

Jattes Bil & Motor AB BEMANNING ROT & RUT

• Reparation • Service • Däck • Rekond • AC

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

Jattes Bil & Motor AB • Hallandsvägen 19 Båstad Jatte 0707-26 31 12 • jattesbil.motor@gmail.com Marcus 0768-96 07 47 • marcusjonssonracing.com

EN MARKNADSPLATS FÖR HANTVERKARE Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com


14 KORSORD & BJÄREBILDEN

Söndag 30 april GYMNAST AMPERETIMME

STO

GRÄNS

DESIGNER

RÄMNA

BRUTAL

BACKE

KORT SLAG

BÅGE PROFET I GT

SÖKER

OMRÅDE

ORMART SILVER

LYXÅK

LEGAT

RÄNNA

ÖDE

HELGEDOM

SISU

FÖDA

KUT

KANSLIST

POOL

TAR

ELEV

MÅL ORRE

FLANERA STORMADE

ÅSKGUD

UPPHETSNING

SKARV

NR 9

DIALOG FUSKVERK

SIAT

AAA...

SYDVÄST

ANTASTAT

REST

EMOT

KÄRLEKSGUD

DUMPA

FÖR BILKLUBB

FRÖKEN HUGH

MUTBARA

IDEALISERAR

I TRIO

A

GETUNGE

NUNOR

KVALSTER

BJÄREBILDEN

Vad är Bjärebilden?

STEG

GLIDA

KÄMPAR

usik m r e m d i t All tar! å l a n ö k s & bara

I varje nummer av Bjäre NU kommer vi att publicera ett klurigt foto på något på Bjärehalvön. I numret efter avslöjar vi vad bilden föreställde. Har du en klurig bild på något känt som finns på Bjäre kan du maila den till peter@bjareliv.se.

Vad är det du ser på bilden?

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

E M


Handla smidigt dygnet runt på icabastad.se När du handlar online handlar du från oss i din vanliga butik. Bara lite bekvämare. I vår butik på nätet kan du handla hemifrån, på fikarasten eller på bussen. Du väljer själv när det passar dig bäst – dygnet runt. Det är vi i butiken som tar emot din beställning, plockar och packar dina varor samt möter upp dig när du hämtar dem. Om du hellre vill ha dem hemkörda löser vi det också. Din gamla butik är precis som vanligt fast ändå helt ny och på plats i din dator eller telefon. Vi behöver din beställning senast 23.59 dagen innan leverans eller avhämtning.

Ett nytt sätt att handla Vi har öppet dygnet runt! Vi plockar varorna åt dig! Du väljer själv om du vill hämta eller få dem hemkörda! Handla var och när det passar dig!

Båstad


Priserna gäller måndag 1/5–söndag 7/5-17

10k /st

Smoothie Froosh. 150 ml. Jfr pris 66:67/liter.

149k

2 för

10k

/kg

15k

/st

Färskt ankbröst Åke P. Ursprung Frankrike.

Färskpotatis LPM. Egypten. 900 g. Jfr pris 11:11/kg.

Tandkräm Oral-B. 50 ml. Oral-B Pro Expert. Jfr pris 198:00/liter.

Gott från delin

199k 299k /kg

169k

/kg

/kg

Pepparchorizo

Prosciutto

Källarrökt skinka

Ridderheims. Spanien.

Ridderheims. Italien. I block.

Scan. Svensk köttråvara.

Från vår fina fiskdisk

199k 89k /kg

Varmrökt laxfilé Fiskexporten. Norge. Dubbelfilé. Odlad.

/kg

Romsås I lösvikt.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v18 2017  
Bjäre NU v18 2017