Page 1

AT T T I D Ä R LY X

DÄRFÖR

SÖNDAG 19 MARS 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA NÄRINGSLIV Pilotprojekt igång

KULTUR Musik på biblioteket

BJÄRE. Under 2017 inleds ett helt nytt pilotprojekt där gymnasieelever får lov att kombinera arbete med utbildning. Initiativet har drivits fram av näringslivet och tanken är att locka fler unga att söka sig till branscher som SID 10 är i behov av nya medarbetare.

BÅSTAD. Under lördagen fylldes stora salen i Båstad bibliotek av ljuv musik. Det var elever från Kulturskolan som höll konsert och framförde allt i från klassisk musik till hits hämtat från Melodifestivalen. SID 6

Ovisst kval väntar

BJÄRE. Årets rekryteringsmässa lockade fler besökare och utställare än någonsin tidigare. Bjäre NU frågade fem av besökarna hur de kom sig att de var på plats på mässan. SID 2

”Vi har åkt på så många käftsmällar att vi borde varit uträknade” SID 8

Ny cykelvecka på Bjärehalvön

BJÄRE. I sommar har du som är mellan 16-19 chans att bli din egen chef och få lära dig allt du behöver för att lyckas med ett eget företag genom inspiration, workshops och coaching.

acka 59kr/st , ca 280gr , Fiskexporten. ! DET MÅSTE STÅ ATT DENNA GÄLFROM TISDAGEN.

Från vår fina fiskdisk

Räkmacka

UNCHE EL

RE

G

ÖPPETTIDER Vardagar kl 9-20 Helger 9-19

ast r end Gälleåndag m

Ä

ÄT O

ast r end Gällensdag o

SE • N.

• BJA R

gäller tisdag - söndag

SID 10

T T PÅ BJ

Du hittar alla lunchrestauranger på www.bjarelunchen.se

10%

3995

ca 280gr fiskexporten

När du handlar annat för 100:-

/kg

GAMLEGÅRDENS EGNA NYMALDA BLANDFÄRS När du handlar annat för 100:-

59:/st

Båstad

2995

/st NYGRILLAD KYCKLING ast end

r Gälleredag f

PÅ HELA FRUKT OCH GRÖNT När du handlar AVDELNINGEN annat för 100:-

Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

Stationen Nära Dig!


2 REDAKTION

Söndag 19 mars

TRE SAKER

JUST NU

Svårt med symboler BERÄTTARCAFÉ Den 19 mars är det berättarcafé på Torekovs Bibliotek.Ta gärna med dig en berättelse om vatten, eller något annat! Nyfikna öron går också bra. På ett berättarcafé är alla välkomna att lyssna men också berätta!

FÖR EN GOD SAK

HASSES TRÄDGÅRD

Nu är det snart dags att trampa igång Spin of Hope 2017. Årets upplaga är den nionde i ordningen. Spin of Hope äger rum den 25 mars och intäkterna går oavkortat till Barncancerfonden.

Direkt efter Melodifestivalen är Hasse Andersson aktuell med ett trädgårdsprogram i Barnkanalen. I serien Hasses trädgård bjuder Hasse på odlingstips, trädgårdspyssel och nyskriven musik.

LEDARE Alla som läst Dan Browns böcker genom åren är i dag väl medvetna om symbolernas betydelse genom vår historia. Inom religion, idrott och politik har symbolerna kommit att få en väldigt stor betydelse, men vad händer egentligen när den betydelsen är olika för olika personer? Jag tycker väldigt mycket om New York. Jag gillar även amerikanska bilar, hamburgare och den amerikanska preppykulturen. Det amerikanska folkets mångfald fascinerar mig. Med detta sagt har jag inte alls samma beundran för landets politik, ledning eller agerande i att antal stora frågor och konflikter runtom i världen. På samma sätt som jag inte tycker att allt med Sverige är fantastiskt i alla lägen. När jag för någon dag sedan fick ett mail från en läsare som ifrågasatte, på ett mycket trev-

ligt sätt, mitt val av tröja på mina ledarbilder fick det mig att börja fundera. Tröjan jag bar var från ett svenskt märke som har sina rötter bak till 1949 när det grundades i New York av en judisk invandrare från Ukraina. Tröjans motiv var den amerikanska flaggan. Den frågeställningen som läsaren hade var om jag som ansvarig utgivare för en fri nyhetstidning borde bära symboler som på olika sätt kan tyda på sympatiyttringar i en eller annan riktning. Bara det faktum att en läsare tar sig tiden att kontakta mig för att lyfta denna eventuella problematik gör mig väldigt glad. Det engagemanget blir för mig ett kvitto på betydelsen av såväl journalistik i stort som i det lilla perspektiv som jag och mina medarbetare föresatt oss att leverera till Bjärehalvöns invånare. Tack för detta engagemang. För att återgå till ämnet, sym-

bolerna, så tror jag att det är helt omöjligt att idag ställa sig helt neutral inför dessa. Oavsett hur jag uttrycker mig, klär mig eller framställer olika saker så finns det en symbolik i detta. Vår grafiska profil för Bjäre NU går i grönt men det innebär inte att vi för den sakens skull har en politisk färg, varken åt grönt eller någon annan färg. Jag kör en amerikansk bil, mina kollegor kör tyskt, svenskt respektive brittiskt och det finns inga värderingar lagda utifrån detta. Vi har bilar som vi av olika anledningar finner tilltalande, praktiska eller helt enkelt av en slump valt en gång i tiden. Men den som vill kan garanterat läsa in en hel del ändå.

sa och ateister, Greviebor och Rammsjöbor, bögar och flator, svarta och vita, killar, tjejer och neutrala. Så länge du delar den världsbilden med oss så är jag övertygad om att du kommer att trivas med Bjäre NU och med oss. Min nya bild, där jag bär en tröja jag fick i present för några dagar sedan, har även den en symbolik. För den som följer den norska serien SKAM är symboliken självklar, för er andra betyder den förmodligen absolut ingenting. För mig betyder den sköna TV-stunder i soffan med Julia och en stunds avkoppling.

Med dessa rader vill jag egentligen bara förtydliga att Bjäre NU inte har en politisk färg, varken lokalt, nationellt eller internationellt. Vårt Bjäre, och så även vår världsbild, inkluderar alla människor, sossar och moderater, religiö-

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM Vad gör du här på Rekryteringsmässan? Är det första gången du är här?

Agneta Johansson, ICA Supermarket Vi står här idag och tar emot CV och ansökningar från ungdomar som söker sommarjobb. Vi har behov av personal inom allt från kassa och bageri till delikatess och varuplock och vi brukar vara med här varje år för att träffa de som är intresserade.

Clara Ross Håkansson Arbetssökande Det är första gånger jag är här och jag är på jakt efter ett jobb i sommar. Egentligen är jag mest intresserad av något inom kultur men jag kan tänka mig det mesta, jag är allätare och vill hitta något bra helt enkelt.

Jonas Gudmundsson NP Nilssons Det är andra året vi är här och för vår del handlar det egentligen mest om att visa upp vårt företag och informera om vad vi gör. Vi söker inte aktivt några nya medarbetare just nu men tycker det är viktigt att finnas på plats.

Ulrica Millqvist Orangeriet Restaurang Det är första gången för mig här. Jag är här tillsammans med mina kollegor från Norrviken och söker medarbetare inför sommaren, allt från service- och kökspersonal för min del till personal för Hantverksmässan och i trädgården.

Marcus Arvidsson Swedbank Jag brukar vara här och har en lite speciell uppgift i att utse bästa säljare bland UF-företagen. Det är banken som har denna roll och det är fantastiskt kul att se all denna framåtanda och det stora engagemanget från ungdomarna.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

SAMSUNG GALAXY J3

Pålitlig, smart och designad för dig. Lyssna, se och spela med utbyggbart minne och HD-skärm. Galaxy J3 har vad du behöver för att göra det du vill göra. Telia Årskort Surf* på köpet! Värde 499 kr.

1.599kr Ord pris: 1.999kr

Levereras med Telia Årskort Surf, värde 499:-. Surfen aktiveras när du har laddat det bipackade startpaketet med minst 100:-. Går inte att ladda på annat nummer.

SUPPORT NÄTVERK & FIBER

Vi ve tv f u – oc ngerar ad som h vi h ar ve på Bjäre tat d et lä nge

PARABOL • ANTENN INSTALLATIONER

DATORER • MOBILERI TILLBEHÖR

HYR • KÖP BYT • SÄLJ

Jag sticker inte under stolen, med att jag vill ha dig som kund!

Mats John-Olof Anders

Björn

Köpmansgatan 65, Båstad • Tel 0431-705 53 Öppettider: Mån-Fre 10-18 Lör 10-14 BEGAGNAT SERVICE

Skandinavisk design och kvalite! Att vi funnits i över 35 år är ett bevis på trogna kunder, och det är jag evigt tacksam för. Stolt Ägare

ID & KÖRKORTSFOTO DIGITALA BILDER SNABBFRAMKALLNING

Köpmansgatan 68, Båstad # 0431-750 50 # www.magasinetibastad.se


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service, så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

STIGBERTILS

BÅSTAD Hemmeslöv Lantligt med uthyrningsmöjlighet

BÅSTAD Hamnen Parhus i toppskick

Med ypperligt, lugnt läge mitt i gamla Båstads pittoreska delar säljs detta utmärkta och välinredda parhus. Bosta- Med fritt och lantligt läge säljs denna stora, flexibla och ombonade villa med sällskapsrum på tre plan, generöst den är i toppskick och erbjuder stor välkomnande entré, sällskapsrum i vinkel med öppen planlösning till kök, två uterum, fräscht kök samt 4 sovrum. Källarplan med öppen spis i gillestuga. Lgh i garagebyggnad med 2 rum, helkaklade duschrum - varav det ena även med kar, två sovrum samt allrum. Balkong och insynsskyddad altan. pentry samt badrum/tvätt. Dubbelcarport. Gångavstånd till Båstads nya järnvägsstation, några få km til E6. Herrgårdsvägen 49 A, Båstad Boa 180 m2, 7 rok Bia 100 m2 Tomt 1.527 m2 Pris 2.950.000 kr Hamngatan 21 B, Båstad Boa 118 m2, 4 rok Bia 6 m2 Tomt 412 m2 Pris 4.800.000 kr/hbj

SKUMMESLÖVSSTRAND Ett plan vid grönområde

TOREKOV Fräscht och öppet i havsnära kvarter

På Stjärnhem nära hav och bad ligger denna villa med ljust och fritt läge granne med grönområde i lugnt kvarter. Skönt läge i centralt, havsnära kvarter. Fräsch bostad med trivsamt sällskapsrum och modernt kök i öppen planBra rumsfördelning som erbjuder öppen planlösning mellan kök och sällskapsrum, tre sovrum, duschrum med lösning med braskamin, anslutande terrass och uterum. Entréplanets två sovrum kompletteras väl av trevligt källarplan med full takhöjd, egen entré och stort allrum. Kaklade badrum på båda plan, bastu, förråd och växthus. wc, gästwc samt praktisk tvättstuga/groventré. Skönt uterum och altan i soligt söderläge. Garage med förråd.

Lagmansvägen 4, Torekov Boa 80 m2, 4 rok Bia 80 m2 Tomt 665 m2 Pris 3.950.000 kr

Vegavägen 16, Skummeslövsstrand Boa 97 m2, 4 rok Bia 11 m2 Tomt 771 m2 Pris 1.800.000 kr

BÅSTAD Nyled 3:a på gavel med uterum och havsglimt BÅSTAD Hemmeslöv Nybyggt och lättskött Välkommen till populära Stallvägen! Bekväm 3:a på hörna i ett plan i välskött Brf. Bostaden erbjuder rymligt vardagsrum med utgång till härligt, ljust uterum mot söder och mysig trädgårdstäppa. Här finns kök med matplats, två sovrum, duschrum samt separat tvättstuga. Trevlig utblick mot byn och Laholmsbukten. Stallvägen 44, Båstad Boa 85 m2, 3 rok Mån 5.105 kr Pris 1.200.000 kr/hbj

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Flytta in i nybyggt enplanshus med modern, fräsch och ombonad känsla. Här bor du med minimalt underhåll, låga driftkostnader och nästintill obefintlig trädgårdsskötsel. Bostaden har 3 sovrum, helkaklat duschrum samt sällskapsrum med köksdel och stor, ljus veranda. Stor träaltan mot söder. Friliggande gästrum m förråd.

Tältvägen 12, Båstad Boa 110 m2, 5 rok Tomt 671 m2 Pris 3.450.000 kr.

Tel: 0431-700 59

stigbertils.com

info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 19 mars

Tipspromenader i Grevie

Bankjubileum i Laholm

Storken på Bjäre

GREVIE. Söndag 19 mars är det säsongspremiär för tipspromenaderna som Grevie GIF anordnar varje söndag under vår och höst. Startplatsen varierar mellan olika platser i och omkring Grevie. På anslagstavlan vid ICA Nära anslås resultat och kommande startplatser. På tipsrundan finns förutom kluriga frågor även tipsbingo och barnfrågor. Vinsterna består av Sverigelotter för vuxna och godis för barnen. Tipspromenaden den 19 mars startar från Ängelbäcksstrand mellan kl 13.00 – 14.30. Kostnad tjugo kronor för vuxen fem kronor för barn.

LAHOLM. Under 2017 kommer Laholms Sparbank att arbeta med ett projekt som fått namnet Jubileumspotten. Totalt kommer mer än en miljon att delas ut till olika projekt i Laholms Kommun under året. Jubileumspotten är en del i bankens 160-årsjubileum. Banken säger själva att de vill bidra till att alla i alla åldrar kan ta del av dessa olika projekt, man vill stå för omtanke, kvalité och relationer och detta är ett sätt att stärka samhällsnyttan man gör för bygden. Ansökan är öppen fram till till 30 april för del två.

BJÄRE. Bjäre Naturskyddsförening har bjudit in Staffan Åkeby som är storkexpert och projektledare för Storkprojektet. Han ställer frågan om vi kan få tillbaka en vild storkstam i Skåne och på Bjäre? Staffan Åkeby kommer visa bilder och föreläsa om storkarnas liv och leverne, projekt, utbredning och framtid. Alla är välkomna till detta arrangemang, även icke medlemmar i Naturskyddsföreningen. Tid och plats: 22 mars klockan 19 i Båstad Församlingshem.

Cykelvecka på Bjäre BÅSTAD Med sin variation mellan såväl krävande terräng och naturskön landsväg är Bjärehalvön förmodligen en av de mest lämpade platserna i landet för olika former av cykelevenemang. Här finns varierad natur, inbyggda tempoväxlingar och en helt perfekt Hallandsås. Detta har företaget Land & Hav tagit fasta på när de till sommaren presenterar nya Båstad Bike Week. Land & Hav är inte på något sätt nya på det här med större publika evenemang efter att under ett antal år ha arrangerat Seglarveckan i Båstad. Bakom bolaget står kvartetten Pekko Svensson, Hans Ramne, Morten Sellaeg och Bosse Nilsson men inför sommarens satsning insåg man tidigt att man behövde bredda sin kompetens och det har gjorts med stor framgång berättar Pekko. – Vi är duktiga inom segling och evenemang men när det kommer till cyklingen är vi fortfarande nybörjare så där behövdes förstärkning i teamet och den kom i form av Jonas Thor Olsen och Lonnie Jensen som båda har mycket stor erfarenhet och kunskap inom landsvägscykling respektive mountainbike. Båstad Bike Week går av stapeln vecka 27 vilket är en vecka som valts med omsorg för att passa in i det övriga programmet för sommaren. Två veckor innan tennisen drar igång finns det platser på hotellen att fylla och även möjlighet att förlägga evenemangets bas till hamnen i Båstad. – Vårt evenemang ligger samtidigt som SummerOn vilket vi absolut inte ser som en nackdel. Vi har olika målgrupp och tillsammans ser

vi till att det händer något i hamnområdet så här i början av sommaren innan allt annat drar igång, menar Hans Ramne. Just nu pågår en process och en diskussion med kommunen för att planera bansträckning och dagsprogram. Här är det många aspekter som ska vägas in. Inte minst säkerheten för såväl deltagare som trafikanter vilket engagerar såväl kommunen som polisen i arbetet. Samtal förs även med markägare för att finna den optimala MTB-banan på Bjäre, här är det dock inte säkert att denna kommer att förverkligas detta året. – Det som är klart är att vi i år kör ett 24 timmars motionslopp för lag på tre eller sex personer, en varvbana på runt tjugo kilometer där man själv avgöra hur man delar upp sträckan mellan sig i laget. Här blir vi nog först i Sverige som det ser ut, berättar Pekko Svensson. Sedan kör vi även ett MTB Cross Country stafettlopp i samarbete med Vallåsen Bike Park.

”Bjärehalvön har med sina förutsättningar möjlighet att bli en av Nordens attraktivaste cykeldestinationer" Med Vallåsens redan utbyggda infrastruktur för MTB finns här alla förutsättningar för ett lyckat arrangemang menar Hans och Pekko. Deltagarna får även möjlighet att prova på downhillcykling

I sommar är det premiär för Bike Week, en vecka där alla kan trampa runt och uppleva Bjäres fantastiska natur.

innan loppet, som kommer att gå på kvällen och köras i tvåmannalag. – Banan är cirka fem kilometer lång med runt 140 höjdmeter per varv. Det är mestadels singletrack med inslag av grusväg, en bana som alla tar sig runt på. Alla lag startar samtidigt och sedan växlar man åkare så ofta man vill, flest varv vinner helt enkelt,

berättar Hans. Bjärehalvön har med sina förutsättningar möjlighet att bli en av Nordens attraktivaste cykeldestinationer och Båstad Bike Week är bara ett av flera projekt som pågår för att utveckla destinationen mot mer aktiva besökare inom cykling, vandring och löpning. I dagsläget saknas en hel del leder

för att knyta samman de olika sträckningarna men med det nyligen påbörjade leaderprojektet Aktiv Livsstil kommer leder att kunna skapas vilka kommer att kunna användas av såväl vandrare, löpare som cyklister. – Bjärehalvön med Båstad Turism & Näringsliv i spetsen har bestämt sig för att ta en position som en av de ledande

inom den aktiva livsstilen och där tycker vi att en samlande cykelvecka är en viktig pusselbit, avslutar Pekko Svensson, denna sommaren ska vi etablera veckan för att sedan utveckla den mer för varje år.

TEXT: Joakim Ormsmarck FOTO: Johannes Persson, George Alfredsson

Miljöklipp för Giffen

Rekryteringsmässan växer

BÅSTAD. Gräsplanernas kvalitét kommer öka på ett dramatiskt sätt när de nya robotgräsklipparna från säsongen 2017 kommer sköta gräsklippningen på Örebäcksvallen. Miljöhänsynen var en viktig faktor till beslutet att införskaffa de 51 kilo tunga pjäserna. En typ av klippare som

BÅSTAD. Fredagen den 10 mars var det för femte året dags för rekryteringsmässan i Båstad. Årets upplaga lockade hela trettiotre företag samt UF-företag som ställde ut på plats på Kunskapscentrum Agardh. Från att tidigare mycket fokuserat på säsongsarbeten har fokus nu flyttats

även används på allt fler professionella klubbar runt om i Europa. En robotklippare släpper inte ut några avgaser och samtidigt skapas naturlig gödning så bruket av andra gödningsmedel minskas. Bra för miljön, planen och ekonomin.

till att även innefatta mer långsiktiga rekryteringar. På plats fanns företag som sökte såväl sommarjobbare som längre anställningar och även företag som för tillfället inte behövde rekrytera men som ville visa upp sig och träffa potentiella medarbetare för framtiden.


5

Söndag 19 mars n

årde på G a n iker

But

Tant Grön

Gårdsbutiken med Ost & Smakligheter från när & fjärran

Veckans ost:

Svarta Saras Kusin

Följ oss gärna på Facebook, Hemmakänsla Båstad

Vi stödjer

199:-

99:-

MED BEN

69:90:-

kg

LAGRAD kg

MAASDAMER

89:-

MONTAGNOLO

19:90:-

hg

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

www.granslosamoten.se

När du vill ha en bil som är lika smart som praktisk. Sportig som snygg. Bränsleeffektiv som rolig att köra. Välkommen till Fords SUV-familj!

199 900 kr

FORD KUGA

159 900 kr

FORD ECOSPORT FRÅN

FRÅN

hg

mån-tors ärtsoppa varje torsdag

Catering för alla tillfällen

A Sustainable Tomorrow 2/8 2017 ”How to create sustainable success in a changing world”

SUV FAMILY

9:90:-

SOPPOR

kg

coming up soon:

THE NEW FORD

VARMRÖKT BOG

Priserna gäller t.o.m 25/3-17 Reservation för ändringar slutförsäljning.

Gäller v.12

Välkommen till Köpmansgatan 63, Båstad www.hemmakansla.se

PRÄSTOST

FLÄSKKOTLETT

15:-/hg

Köp 12 betala för 10. Naturtrogna i härliga färger, blanda som du vill.

ENTRECOTE kg

En smakrik lagrad dansk ost. Veckans vara: Frossa i tulpaner

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

399 900 kr

FORD EDGE FRÅN

Bränsledeklaration blandad körning: Ford EcoSport: 4,4–6,3 l/100 km, 115–149 g CO2/km, Garanti 5 år/10 000 mil. Ford Kuga: 4,7–7,5 l/100 km, 122–173 g CO2/km, Garanti 5 år/10 000mil. Ford Edge: 5,9 l/100 km, 149g CO2/km,Garanti 5 år/15 000mil. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Med reservation för feltryck.

STOLT SPONSOR

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


6 NYHETER

Söndag 19 mars

INSÄNDARE

Tillsyn och brister på enskilda avlopp? BJÄRE. Kommunrevisionens rapport om enskilda avlopp kräver förtydligande. Man läser om misskött tillsyn och att 80 % av de 450 inventerade avloppen påstås ha släppt ut orenat avlopp som bidragit till sämre havsmiljö trots avsaknad på direkt utsläpp. Det finns cirka 700 000 enskilda avlopp med WC i Sverige. Av dessa har cirka 130 000 direkt utsläpp till vattendrag och är olagliga. Sådana saknas i Båstad. Avloppen prioriterades 1982-1995 och då stoppades cirka 500 direktutsläpp till bäckar. Femtio procent eller 350 000 har ej godkända avlopp enligt havsmyndighetens anvisningar som ej är juridiskt bindande. Här finns gamla infiltrationer, sjunkbrunnar och dålig slamavskiljning. Av de 450 anläggningar som kontrollerats är 360 inte godkända med brister så att kommunen kräver ny anläggning. Vi har totalt 2700 anläggningar. I rapporten står att avloppen är mycket dåliga och de påstås ha bidragit till sämre havsmiljö? Vi har även ett stort kommunalt ledningsnät som byggdes ut på 1970-talet med en del landsbygd ansluten till kommunalt VA med höggradig rening. Båstad med 14000 invå-

nare har lika långt ledningsnät som Landskrona med 40000 invånare. Bjärepartiet (BP) motsatte sig tidigare tillsynsavgift på 3100 kr och jämförde med bilbesiktning och sotarens taxa. Efter valet med möjlighet att förändra har vi sänkt avgiften till 1240 kr. Myndighetsnämnden har efter förslag från BP den 14 april 2016 ändrat reglerna så att fastighetsägare äldre än 75 år slipper ändra avloppen, det får nästa ägare åtgärda. Efter förslag från BP beslutade myndighetsnämnden den 19/1 2017 att minska skyddsavståndet (så kallad hög skyddsnivå) till bäckar och hav till 50 meter som Laholms kommun från tidigare 100 respektive 300 meter. Det innebär minskade kostnader för våra kommuninvånare där många nu slipper fosforrening. Läs mer i Land www.lantbruk. com/sok/avlopp. Bjärepartiet

Bo Wendt, Inge Henriksson, Eddie Grankvist, Håkan Mörnstad, Hans Grönkvist, Kjell Stridh, Karin Schmidt och Kjell Andersson. Vill du skriva en insändare? Maila peter@bjareliv.se

Kulturskolan visar upp unga talanger BÅSTAD. Under tre tillfällen kommer olika elever från Kulturskolan uppträda på Båstads bibliotek. När Bjäre NU kommer på besök denna denna soliga vårlördag hade ett antal Bjärebor hade tagit sig till biblioteket för att höra på unga talanger som spelade varierade stycken. Det så uppskattade arrangemanget går under namnet ”Musik på biblioteket” och för musiken denna första lördag stod Thea Appel som spelade piano, Vincent Swärd på trumpet och Linus Johnsson som spelade trombon. – Min bror spelade trombon och då blev jag nyfiken på det instrumentet. Jag testade och fastnade för det och nu har jag spelat i tre år, berättar Linus som är helt lugn inför framträdandet. I vanliga fall är ett bibliotek förknippat med tystnad, lugn stämning och ofta är det nästan så att man går på tå för att inte störa de andra besökarna. Men denna lördag var inte som andra och den i vanliga fall tysta stämningen på biblioteket bröts när hela stora salen fylldes av fin musik under det halvtimmeslånga framträdandet. Det framfördes en

Under lördagen höll elever från Kulturskolan konsert på Båstads biblioteket.

härlig blandning av klassiska stycken, lite filmmusik och även låtar från Melodifestivalen ingick i den utvalda repetoaren som besökarna fick ta del av denna lördag. Vissa stycken framfördes solo och några låtar ackompanjerades av piano- och sångläraren Karolina Annerblom Armstrong och brassläraren

Carl Magnus Halén från kulturskolan. Det var ingen tvekan att lilla konserten var uppskattad och responsen var väldigt positiv. – Det var jättetrevligt och barnen var så duktiga. Vi hade gärna hört mer, säger Kerstin Höglund från Torekov som hade kommit dit med sin man och några goda vänner.

Den kommunala kulturskolan har som mål att inspirera, motivera och utveckla musikoch dramaintresset hos ungdomar. De erbjuder individuell- och gruppundervisning och är öppet för alla barn och ungdomar i kommunen. Läs mer om kulturskolan på kommunens hemsida bastad.se. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Potthålen prioriteras

BÅSTAD. Nu på våren dyker det upp fler och fler potthål på vägarna runt om på Bjäre. Ett större hål kan leda till punktering och farliga väjningar. Det är väghållaren som är ansvarig för underhållet av vägarna och att laga farliga hål.

Potthålet vid en av infarterna till parkeringen vid Lyckantorget.

I Båstad är det kommunen som har hand om de flesta gator inom Båstad och Torekovs

tätorter. De större vägarna mellan de olika tätorterna har Trafikverket hand om. Resterande vägar är enskilda vägar som hanteras av vägsamfälligheter, vägföreningar, samfällighetsföreningar, andra sammanslutningar eller enskilda personer.

På Båstads kommuns webbplats finns en kommunkarta där man kan se exakt vilken typ av väg varje väg är. Väg-

hållaren är ansvarig för att laga vägarna när de vet om skadorna och det är delvis upp till kommuninvånarna att upplysa dem. – Potthål är ett exempel på en skada som vi prioriterar och vi lagar de oavsett storlek. Skador på vägen som inte vi fått in felanmälan på kan av naturliga skäl ta längre tid för oss att upptäcka. Vid gatusopningen och grusupptagningen på våren gör vi samtidigt en

okulär besiktning av våra gator och särskilt om det finns potthål eller andra vägskador efter vintern, berättar Andreas Jansson på Båstad kommun. Som bilist ska man veta att man antas iaktta den omsorg och försiktighet som omständigheterna kräver. När det nu är lite hål på vissa vägar gör man bäst att köra lite försiktigt. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Prisad ung bärodlare BÅSTAD. På gården i Öllöv där hon är uppvuxen bedriver Josefin Svensson sin bärodling sedan 2013. Familjen har i flera generationer bedrivit grönsaksodlingar. Det var när Josefin läste till trädgårdsingenjör på Sveriges lantbruksuniversitet som hon fick sin idé som växt till en framgångsrik verksamhet som nu prisas av LRF.

Hårt arbete gör att Josefine Svenssons bärodling ger frukt.

– När jag läste om bärodling och fick upp ögonen för de moderna sätt som man odlar bär på idag, tänkte jag direkt

att det var något som jag trodde på för framtiden och som skulle kunna bli en egen verksamhet inom familjeföretaget, berättar Josefin. Sedan starten har Josefins bär gått över förväntan. Josefin vet att det är viktigt att jobba för smak och hög kvalitet och det har kunderna belönat med en stark och växande efterfrågan. Verksamheten har växt för varje år och förutom i tunnlar odlas även bär på friland. Nu i mars har Josefins verk-

samhet uppmärksammats och hon har tilldelats 2017-års Ung Växtkraft-pris. Priset är instiftat av Länsförsäkringar och LRF Ungdom och syftar till att stötta unga entreprenörer på landsbygden. Josefin hade ingen aning om

att hon var nominerad till priset. – Det blev en fantastisk överraskning när jag fick telefonsamtalet från juryn. Det är såklart en härlig sporre i vardagen att bli uppmärksammad på det här sättet, säger Josefin.

OM JOSEFINE SVENSSON Ålder: 28 år. Familj: Sambon Alexander och sonen Ebbe, snart 1 år. Bor: I Mäsinge. Verksamheten bedrivs i Öllöv. Verksamhet: Josefins bär – odling av hallon, jordgubbar och blåbär.


Försäljning pågår!

Ett nytt hem att längta till! Det finns ännu några vackra och välplanerade bostadsrätter kvar på vårt populära läge i Båstad. Det är inflyttning under hösten 2018. Vill du bo här kontakta oss redan idag för att se om just din drömlägenhet finns kvar. Bonum är Riksbyggens koncept för seniorboende. Vi erbjuder anpassade lugna lägenheter med hög standard på centrala lägen. Men Bonum är mer än så. Vi förvaltar även våra fastigheter och vår egen Bonumvärd erbjuder enklare tjänster och anordnar sociala aktiviteter för de som bor i föreningen. Har du frågor kontakta Nadjafi & Kristensen, 0431-37 10 39, info@nkfast.se Läs mer och anmäl ditt intresse på: bonumseniorboende.se/aromabacken

Bonum utvecklar och förvaltar seniorboende samt erbjuder hjälp i vardagen. Vi är en del av Riksbyggen.


8 SPORTEN

Söndag 19 mars

Rögle BK laddar återigen för kval ÄNGELHOLM. Det var tänkt att bli säsongen där Rögle skulle ta ”nästa steg”. Men efter en tuff vinter är Rögle tillbaka i högst välkänd terräng. Kvalträsket mellan SHL och Hockeyallsvenskan har närmast karaktären av himmel eller helvete, där vinnaren får hela kungadömet medan förloraren får panta flaskor för sin överlevnad. Rögles tränare Anders Eldebrink slår sig avspänt ner i en obekväm stol i Lindab Arenas innandömen. Om det ovissa kval som nu väntar klubben har fått honom stressad, så låter Röglechefen inte det synas utåt. – Nä, om vi bara behåller vårt lugn, håller oss kyliga och sätter vår defensiv, så har vi inget att oroa oss för i det kommande SHL-kvalet, säger Eldebrink. Då är jag helt övertygad om att vi spelar i högsta ligan även till hösten. Säsongens Rögleresa har annars varit allt annat än förutsägbar, inte minst på skadefronten. – Under alla mina år som tränare har jag aldrig varit med om något liknande, berättar Anders Eldebrink. Det är helt osannolikt vilken stökig säsong det varit när det kommer till skadesituationen. För för-

sta gången har jag funnit mig själv göra avkall på en rad av mina principer som tränare. Jag driver normalt en linje med hård fysisk belastning och vill vänja mina lirare att träna och spela stenhårt. Men när vi fick många skador, började jag oroa mig för att belasta de som fortfarande var hela och friska, allt för hårt. Vissa träningar blev betydligt lugnare, konkurrensen i laget uteblev och vissa gånger undrade jag faktiskt om vi skulle få ihop fullt lag. Vi har åkt på så många käftsmällar att vi borde varit uträknade, men vi står upp än och kommer att greja det här, resonerar Eldebrink. – Sett till vilka förutsättningar vi haft tycker jag att laget stundtals presterat riktigt bra. Vi har pressat många av topplagen, på bortaplan dessutom. Hade några puckar studsat vår väg hade vi haft de poäng som nu saknas till den tolfte plats som hade tryggat vidare SHLspel. Med ett mer normalt skadeläge hade vi garanterat haft 20 poäng mer i sluttabellen. – Men det där lägger vi bakom oss nu, nu är det bara kvalspelet som gäller och det ska bli riktigt roligt, säger Anders Eldebrink. Det är första gången som Rögletränaren tar sig an kvalspel i Sverige. Under åren i Schweiz

blev det kval två gånger med Rapperswill och som spelare kvalade Eldebrink flera gånger med Södertälje. – Det här med kval i Sverige är onekligen en ny grej för mig som tränare, men här i Ängelholm och Rögleland är det ju verkligen ingen nyhet. Och det kommer vi att ha nytta av de kommande veckorna. Kvalrutinen i klubben och bland en rad spelare och ledare blir en klar tillgång, både i våra förberedelser och under matchserien. Anders Eldebrink lutar sig framåt och konstaterar sedan lugnt. – Det här är sista gången vi kvalar, det kan jag garantera. Vi kommer aldrig att åka på en sån här skadesäsong igen och det långsiktiga bygge som Rögle är kommer borga för att klubben bara blir bättre och bättre. Vi har inte analyserat säsongen färdigt än, men mycket lutar åt att föreningen anställer en person för att bara sköta fysträningen för alla lag från juniorerna och uppåt. Det kommer att lyfta klubben och organisationen ytterligare ett snäpp samtidigt som skadorna förhoppningsvis kommer att minimeras. Förutom lugnet, kylan och defensiven som vi redan nämnt pekar Eldebrink på en annan viktig detalj i det kommande

Rögles tränare Anders Eldebrink andas tillförsikt inför kvalet till SHL.

kvalet. Målvaktsspelet. – Vi har Sveriges bäste målvakt i Anders Lindbäck och det kommer betyda massor för oss. Sett över säsongen är det bara Malmös Oscar Alsenfelt som kan matcha Lindbäcks kvaliteter och det vet motståndarna, analyserar Eldebrink. Kan sen Rögles

trogna publik verkligen sluta upp bakom oss så finns det inte en chans att vi förlorar i en matchserie över sju möten. – Det är mitt ansvar att vi hamnat där vi nu är, med ett ovisst kvalspel framför oss. Mitt ansvar och ingen annans. Det är också mitt ansvar att se till att vi reder ut situationen,

och det kommer vi att göra. Anders Eldebrink reser sig ur stolen, rätar på ryggen med en sned min och konstaterar. – Nån borde göra nåt åt dom här stolarna. TEXT: Roger Bengtsson FOTO: Lasse Mauritzson

SÅ SPELAS SHL-KVALET

SPELARNA SVARAR

Torsdag 23 mars. Match 1 i Lindab Arena.

Vad är nycklarna till ett lyckat SHL-kval för Rögle BK?

Lördag 25 mars. Match 2 på bortaplan. Måndag 27 mars. Match 3 i Lindab Arena.

Christopher Liljewall LAGKAPTEN, FORWARD Nyckeln är att gå in med en positiv känsla, se möjligheten att få ett väldigt positivt avslut på säsongen. Vi måste också gilla utmaningen vi ställs inför och förstå att det inte finns nåt att vara nervös för.

Alen Bibic BACK Mental förberedelse hos alla är viktigt. Vi ska ta tag i matcherna och bestämma från första stund. Vi måste också vara klara över att motståndet kommer med en vinnarkultur och med bra fart på grejorna. Den ska vi stoppa och bryta ner.

Daniel Sylwander FORWARD Ödmjukhet inför uppgiften är viktigt. Sen måste vi spela med fart, då är det inget av de andra kvallagen som hänger med. Vi ska sätta oss i respekt från första stund och visa att det är vi som spelat i en högre serie. Sen ska Röglehjärtat vara med i alla situationer.

En Vi är full gång med att bygga Tuvelyckan, området mellan stranden och Båstad Nya Station. Här planeras villor, radhus, lägenheter och lokaler för handel. Det blir en helt ny del av Båstad där du har nära till stranden, kommunikationer och ett aktivt liv för hela familjen.

Frederik ”Fidde” Andersen MATERIALFÖRVALTARE Vi ska tycka att det här är roligt, det är nyckeln till det mesta. Vi ska också ta tillvara den kvalrutin som finns i hela föreningen. Utnyttja erfarenheten från tidigare kvalresor. Tror vi på vår förmåga kan ingen stoppa oss.

Onsdag 29 mars. Match 4 på bortaplan. Fredag 31 mars. Eventuellt match 5 i Lindab Arena. Söndag 2 april. Eventuellt match 6 på bortaplan. Tisdag 4 april. Eventuellt match 7 i Lindab Arena.

n y t e a d B v å a stad l e d

W W W. T U V E LY C K A N . S E


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

070-213 01 52

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Sömnad & Design Öppettider: Tisdag-fredag 10-18 Lördag 10-13

www.malenssnickeri.se 0431-727 80

info@fastbygg.se

Köpmansgatan 46F, Båstad mellbysomnad@hotmail.com Tel. 070-203 90 47

VILL DU VARA MED I FACKMANNEN? KONTAKTA JOHAN WASTENSSON PÅ 0729-841101 ELLER JOHAN@BJARELIV.SE SÅ BERÄTTAR HAN MER!


10 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 19 mars

Båstadföretag sätter Bjäre på cykelkartan BÅSTAD. Intresset för cykel och cykelturism har ökat markant de senaste åren. Det visade sig inte minst på Cykelmässan i Göteborg i början av mars där över 10 000 besökare tog del av mässutställningen. Två av utställarna var Scandinavian Resort och Memil, båda med målet att bygga Nordens bästa Cykeldestination i Båstad.

Nu har du chans att bli din egen chef BJÄRE. I UngDrive får du som är 16-19 år möjligheten att lära dig allt du behöver för att lyckas med ett eget företag, så att du genom din egen affärsidé kan tjäna pengar under sommarlovet. Med hjälp av inspiration, workshops, coaching av rik-

tiga entreprenörer och säljträning får alla deltagare starta upp egna affärsidéer som man förverkligar. Utöver detta kommer du få lära känna många nya människor, utvecklas som person och framförallt ha riktigt roligt! Läs mer på ungdrive.se

PÅ BJÄRE JUST NU Företagsbesök

Båstad Turism & Näringsliv gör kontinuerligt företagsbesök där syftet med att besöka företag i deras egen vardag är att bygga relationer och att skapa en bra dialog mellan oss och företagen. Målet är att förbättra företagsklimatet så att befintliga företag utvecklas och nya företag etableras i kommunen. Vill du ha ett besök av oss på ditt företag så kontakta oss på naringsliv@bastad.com

Båstad mot strömmen BJÄRE. Andelen företagsamma människor i Skåne står still. Den uppgår till 12 % av befolkningen vilket är samma andel som förra året. Dessutom sjunker nyföretagsamheten, såväl totalt som bland länets kvinnor. Båstad tillhör dock glädjeämnet där företagsamheten är högst i länet,

21,8 %, vilket innebär Sveriges femte mest företagsamma befolkning. Båstad har dessutom högst företagsamhet bland länets kvinnor, 13,5 %. Detta enligt Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten Skåne län 2017.

Pernilla Söderholm från Scandinavian Resort på cykelmässan i Göteborg.

Cykel är hett, och cykel är rätt. I alla fall om man ska tro de trendrapporter som på senare tid presenterats på löpande band. Senaste året har vi sett en markant ökning av cykelturister på Bjärehalvön, inte

minst tack vare Kattegattsleden och det lokala arbete som görs av näringslivet berättar Annika Borgelin på Båstad Turism och Näringsliv. Kattegattsleden är Sveriges första nationella cykelled och går mellan Helsingborg och Göteborg. – Förutom cykelturister har klubbarna börjat upptäcka Bjärehalvöns många små vackra landsvägar och utmanande backar. Tillsammans med näringslivet och lokala intressenter kommer vi framöver att arbeta för att utveckla en säker och tilldragande cykeldestination, meddelar Borgelin. TEXT: Jeanette Nilsson FOTO: Annika Borgelin

Nytt pilotprojekt kombinerar anställning med utbildning BÅSTAD. Initiativet Svensk Gymnasielärling, som näringslivet drivit fram, ska locka fler att bland annat söka sig till svensk industri men också andra branscher som är i stort behov av nya medarbetare. Initiativet Svensk Gymnasielärling, som näringslivet drivit fram, ska locka fler att bland annat söka sig till svensk industri men också andra branscher som är i stort behov av nya medarbetare. Gymnasial lärlingsanställning, GLA, är en utbildningsform som riktar in sig på områden där efterfrågan på kompetens är stor. Som Svensk Gymnasielärling med GLA delar eleven sin studietid mellan att gå i skolan och att vara anställd i en verksamhet där eleven lär sig yrket. Det innebär att gymnasielärlingen får möjlighet till gymnasieexamen med högskolebehörighet men även arbetslivserfarenhet, lön och ett nätverk som kan hjälpa att avancera fortare i karriären direkt efter examen. – Matchningen på arbetsmarknaden har en del att

Genom Svensk Gymnasielärling har ungdomar möjlighet att få både arbetslivserfarehet och högskolebehörighet.

önska. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna letar efter jobb. Vi måste finna sätt att hitta varandra, säger Peter Nidelius, ordförande Industrigruppen i Båstad. Under 2017 inleds ett pilotprojekt där några få gymnasier och företag deltar, med plats för runt 200 lärlingar. Akademi Båstad hoppas att bli ett av dessa. – Det här är ett väldigt kon-

kret sätt att utbilda sig ut på arbetsmarknaden. Akademi Båstad har lång erfarenhet av att arbeta tillsammans med näringslivet, och att satsa på lärlingsutbildning är en naturlig del av detta. Det här pilotprojektet känns helt rätt för oss menar Henrik Andersson, Bildningschef på Båstads kommun. Flera företag på Bjäre välkomnar initiativet och kommer att erbjuda lärlingsanställning.

– Det är bra och nödvändigt att skapa den här typen av möjlighet både för ungdomarna och för arbetsgivarna. Jag uppskattar konceptet som fokuserar på jobb som kan utvecklas i takt med att individen utvecklas. Fördelen för företagen är att få engagera sig i sin blivande arbetskraft redan på ett tidigt stadie, säger Karin Bengtsson, VD Båstad Turism & Näringsliv. TEXT: Kari Bengtsson Akademi Båstad

FRÅGA FEM Vad innebär det för dig och ditt företag att uppmärksammas med en Företagshjälte? BJÄREFÅGEL

RADIO BÅSTAD

BÅSTAD RÖR

TEKNIK OCH SERVICE

BJÄRELIV & BJÄRE NU

Vi på Bjärefågel blev väldigt överraskade och glada när Båstad Turism & Näringsliv dök upp en dag med tårta, utmärkelse och diplom. Vi har valt att vara verksamma på Bjärehalvön då Bjäre och Båstad betyder väldigt mycket för oss. Utmärkelsen värmer!

Det är ett bevis på att vi är på rätt väg i vårt företagande och det är alltid kul när andra ser det vi själv jobbar så hårt för. Det ligger mycket jobb bakom den abstrakta produkt vi gör varje dag, därför är det kul att få något att hänga på väggen.

Det var väldigt positivt och roligt för oss alla på Båstad Rör AB att bli uppmärksammade. Vi känner väldigt mycket för bygden och är måna om att det finns bra möjligheter för barn och ungdomar att växa upp i. Stort tack för stunden i rampljuset!

Vi blev väldigt glada och stolta över att uppmärksammas med en företagshjälte. Utmärkelsen skänker stolthet och riktar sig till hela organisationen vilket ger oss anledning att känna stolthet över det goda arbete vi utför som kommunalt anställda.

Uppskattning och en klapp i ryggen värmer alltid och att få ta emot denna utmärkelse samma dag som vi lanserade vår största satsning någonsin var såklart extra kul. Att få göra det samtidigt som våra branchkollegor på Radio Båstad var också lite extra roligt.


11

Söndag 19 mars

VILL DU JOBBA MED MANFRED? LÖRDAGEN DEN 1 APRIL ÖPPNAR VI FÖR SÄSONGEN!

Fiskhuset och Glädjehuset söker personal till allt från butiks- och restaurangansvarig till kockar, kallskänka, servering och diskare i vårt härliga team. Vi anställer löpande under våren med start i april för helgjobb och sedan säsongsanställning maj till september. Våra gäster har höga förväntningar på matens kvalitet och våra medarbetares känsla för service och fokus på gästen. Är detta ditt drömjobb?

G

O

Ä

RE

SE • N.

UNCHE EL

ÄT

Vad ska vi äta till lunch?

• BJA R

Maila din ansökan med CV till fiskhuset.manfred@gmail.com.

T T PÅ BJ


TEMA: KROPP & HÄLSA

EN PLATS KVAR TEMA: KROPP & HÄLSA

PUBLICERAS EN GÅNG I MÅNADEN

Vill du synas här? Ring Johan på 0729-841101!

Mät ditt nuläge - nå dina mål Vi hjälper dig göra skillnad för din hälsa. Idrottstestcenter för fysiologiska tester & rådgivning inom träning, kost och återhämtning.

kliniken@fysiotest.se • 0431 - 36 98 66 Korrödsvägen 9 • 269 38 Båstad

Namnlöst-1 1

Träning för alla

BJÄRE Friskis & Svettis historia i Sverige går tillbaka till 1978 och sedan 1984 har föreningen varit verksam i Båstad. För tre år sedan gick flyttlasset från Drivan till det då nybyggda Entré Båstad och idag förfogar man här över en komplett träningsanläggning med ett fullt utrustat gym och alla de faciliteter som medlemmarna kan tänkas behöva.

Vi träffar Mikael Alm på plats på anläggningen en måndagskväll i mitten av mars. Trafiken i dörren är intensiv och medlemmar kommer och går. Här finns allt från ungdomar, som parkerar mopeden utanför, till seniorer och motionärer i alla åldrar. Kanske är det just det som är Friskis & Svettis styrka, den breda målgruppen? – Vår styrka är helt klart att vi erbjuder så många olika pass

och träningsformer till så olika målgrupper. Här finns lugnare pass, klassiska jympapass

”Vår styrka är att vi erbjuder så många olika pass och träningsformer" samt tuffare pass för den som vill träna hårdare. Sedan har vi ett fullt utrustat gym som är

anpassat för att passa såväl nybörjaren till den mer erfarne gymmaren. Nyligen genomgick lokalen en ombyggnad där en ny sal byggdes samtidigt som en hel del tomma ytor skalades bort. Mikael berättar att de genom att minska den totala ytan fått en mer koncentrerad anläggning som medlemmarna verkar uppskatta. – Våra medlemmar är det vik-

Leg optiker

2017-03-14 09:40

Välkomen till Friskis&Svettis i Båstad!

25/3 Öppet hus

7.00-19.00 med fri träning i gymmet, extrainsatta pass och utställare.

Vi erbjuder ett fullt utrustat gym som har öppet dygnet runt och härliga träningspass med allt ifrån traditionsenlig jympa till inspirerande skivstångspass. Vår moderna anläggning ligger på Entré Båstad där glädje, inkluderande träning och sammanhållning sätts i fokus.

Stenhusvägen 11 A, 269 36 Båstad Tel. 0431-650165 | http://bastad.friskissvettis.se

Progressiva fr. 2195:-

RICHARD LUNDSTRÖM

Biopatisk kinesiologi Öronakupunktur Zonterapi Vid uppvisande av annonsen erhålls 25 % på valfri behandling. Gäller vid ett tillfälle.

Synundersökning 200:Körkortstest 100:Köpmansgatan 96, Båstad • 0431-700 88 Johannebergsvägen 3 Skummeslövsstrand 0706-182161 | www.naturklinikenbiopatilaholm.se

Öppet: tis-fre 10-17.30, lö 10-13, mån stängt! Lunchstängt 11.30-12.30


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

I hjärtat av Båstad ligger min mottagning. Här träffar du en välutbildad massageterapeut med 15 års erfarenhet.

Zenc erbjuder: • Massageterapeutisk behandling 25, 55, 85 min • Zonterapi • Öron Akupunktur • Spa massage

För att boka tid ring 070-2495268

Välkommen in! www.zenc.se | lara@zenc.se Hamngatan 25, Båstad

UNGDOMS-

KLUBBEN Varierad träning för dig som är 12-15 år

tigaste vi har och tillsammans med ideella krafter, engagerade funktionärer och inspirerande ledare är det detta som är Friskis & Svettis, menar Mikael. Träning hos oss ska vara roligt och enkelt och med vårt läge är det smidigt med parkering vilket är viktigt. Sedan har vi även klassiska jympagrupper i Förslöv och Västra Karup varje vecka. Den 25 mars är det Öppet Hus med många extrainsatta pass för den som vill prova på att träna i grupp och även gymmet är givetvis öppet för

Gör träningen till en naturlig del av vardagen...Premiär för Ungdomsklubben med två träningspass i veckan i tio veckor!

alla som vill testa. På plats finns även utställare inom träning och hälsa. – Det blir en heldag med öppet 07.00 till 19.00 och vi kör även Spin of Hope där olika lag tillsammans cyklar under hela dagen i vår spinningsal till förmån för Barncancerfonden, avslutar Mikael. Den här dagen är perfekt för den som funderat på att börja träna men inte tagit tag i det, nu kan man komma förbi och träffa oss som jobbar här, prova på olika pass och ta en runda i gymmet. Så kom igen nu Bjäre!

Måndagar & onsdagar 16.30-17.15 med start 3.4 √ 20 varierande träningspass med instruktör, både inne och ute √ Anpassad helhetsträning för hela kroppen √ Ökad kunskap om fysisk och psykisk hälsa Ledare: Casandra Hallberg & Felicia Siöland Pris: 695kr/termin (Ungdomar med medlemskap tillsammans deltar kostnadsfritt)

Hallandsvägen 21, Båstad | 0431 - 369801 | www.hstudion.se Håll dig uppdaterad: facebook.com/Halsostudion

Båstad Naprapatklinik AB NAPRAPAT OCH IDROTTSKADOR 30 års erfarenhet

SISTA CHANSEN INNAN SOMMAREN!

KOM I FORM MED NYA KURSER STARTAR:

Förslöv den 18 april Båstad den 19 april

DIN BÄSTA INVESTERING

- DU SJÄLV!

Personlig Träning Konsultation 350 kr 45 min

(vardagar innan kl.16.00)

Galet roliga funktionella träningspass för alla, med både styrka och kondition. *Motivationscochning * Kostrådgivning Och som vanligt tränar vi UTE när vädret tillåter! Tveka inte - endast några få platser kvar i varje kurs! Tennisvägen 37, Båstad | Tel. 0431-708 90 info@bastadnaprapat.se |www.bastadnaprapat.se

STUDIO 4 Anne Svensson tel. 0708-53 41 13 | www.studio4.nu

SWITCH TRAINING Tel: 0431-311 677 tom@switchtraining.se Båstad Sportcenter | Korrödsvägen 9, Båstad


14 TORGET Kom ihåg reskoden:

BJARENU

Som läsare av BjäreNU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

HJÄLP BARNEN SOM FLYR!

TORGET SÄLJES

KÖPES

Baklastare köpes

Söker en äldre baklastare i körbart skick. Gärna en H10, 218 eller liknande. 0707-709105

UTHYRES Lägenhet uthyres

Bli Barnrättskämpe på räddabarnen.se

Fin så- och planteringspyramid från Willab

Bra barnrabatt!

Må bra på SPA-hotell

Fabrikat Willab art. nr .5522 Pris 1000 kronor. Svar till sms: 076-942 40 42

Pris per person i dubbelrum Ronneby Brunn Hotell HHHH Koppla av vid Blekinges vackra Pris utan reskod 2.199:skärgårdskust på SPA-hotellet Ronneby Brunn, som bjuder på • 2 övernattningar fina möjligheter för avkoppling • 2 x frukostbuffé och närhet till många sevärdhe- • 1 x middag med ter. Kurorten Ronneby och det en rätt välkända kurortshotellet har en • 1 x 2-rätters middag lång tradition av välbefinnande • Fri tillgång till som lever kvar i högsta välmåga, Ronneby Brunn SPA men nu i en mer modern och tidsmed pool, bastu, anpassad variant. Här serveras jacuzzi och du en läcker SPA-vistelse med tillträningspass fälle för bad, träning och rofylld • Badrock och badtofflor avkoppling med bubbelbad både • Dubbelrum med balkong inne och utomhus i den japanska eller stora familjerum zen-trädgården. SOMMAR 5 nätter 4.249: Ankomst med all inclusive för bar n och Valfri t.o.m. 29/5 2017. fri entré

2.049:-

För huset, trädgården, djuren & barnen. Handla på Kvarnen!

Vill du annonsera på Torget? Du som privatperson kan för 60 kr annonsera att du vill sälja, köpa eller hyra ut. Skriv ner din annonsrubrik, annonstext (max 5 rader, 130 tecken) och telefonnummer och maila till privatannons@bjareliv.se eller skicka till Bjäre NU, Axelstorpsvägen 2. 269 42 Båstad. Efter fem rader är kostnaden 11 kr per rad. Uppge namn, adress, telefon samt personnummer för fakturering., Annonsen ska vara tidningen tillhanda senast klockan 10.00 fem dagar innan publicering.

Pris utan reskod 3.599:-

Domaine de Villeray i Frankrike Bo på slott i Normandie, med fina faciliteter som t.ex. pool. Upplev den rika historien och matkulturen. Ankomst: Söndag i perioden 2/4-22/10 2017.

• 5 övernattningar • 5 x fransk frukost serverad vid bordet • 5 x 4-rätters gourmetmiddag med valmöjlighet från det dagliga menykortet på slottets välrenommerade kvarnrestaurang

STROLLER VÅFFELJÄRN SEVERIN PLUS MOSSA Ord.pris 279:250M2 MOSSBEKÄMPNING Ord.pris 349:-

299:-

Fira våffeldagen 25/3!

179:-

STÖD OSS. SWISHA EN GÅVA TILL 90 15 041.

1.699:-

Avbeställningsskydd kan tillköpas. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt. Barnrabatt vid 2 vuxna.

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x 2-rätters middag • Entrérabatt till akvarium samt 10 % rabatt på greenfee, hamnrundfart och sommarbåttur 4 nätter från 2.099:-

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu ...eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: BJAREN Öppet vardagar kl. 8-17.

VÅR&SOMMARÖPPET FRÅN OCH MED 1 APRIL SÅ HAR VI UTÖKADE ÖPPETTIDER I GREVIE: LÖRDAG 09-15 SÖNDAG 11-15

Gäller t.om. 25/3

BJÄRE KVARN - GREVIE

BESTÄLL NU PÅ

U

Å

S

T

A

D

Samtida dans live från Moskva Söndag 19 mars 16:00

Pris per person i dubbelrum

Pristillägg 1-31/5: 150:1/6-30/9: 200:-

Ankomst: Valfri t.o.m. 20/12 och i perioden 26-27/12 2017.

Du hittar alla lunchrestauranger på www.bjarelunchen.se

3 nätter 1.999:-

Pris utan reskod 1.849:-

arcona Hotel Baltic HHHH i Nordtyskland Bo vid porten till Gamla stan och med utsikt över bron till Rügen – utforska MecklenburgVorpommerns historia och natur.

T T PÅ BJ

B

Världsarvet i Stralsund Barnrabatt 1 barn 0-6 år gratis. 3 barn 7-12 år ½ priset.

O

G

3.299:-

RE

Pris per person i dubbelrum

ÄT

Bra barnrabatt!

UNCHE EL

SE • N.

• BJA R

till äventyrsbad

Franska frestelser

Har du en bostad att hyra ut men saknar kontakten till den perfekta hyresgästen? Lägg in annons på Torget så vågar vi nästan lova att telefonen börjar ringa.

Ä

BILSEMESTER

Söndag 19 mars

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK mån-fre 09-18 lör 09-14 VERKTYG-JÄRN-FÄRG FRÅN BOLIST

Aki Kaurismäkis ”Ljus i natten” Vinnare av Silverbjörnen i Berlin

Disneys ”Skönheten och odjuret” – nu för vuxna

”Moonlight” Oscar för Bästa film

”The Salesman” Oscar® för Bästa utländska film

Rammstein i Paris Torsdag 23 mars 20:00

”Brev till en seriemördare”

Opera live från New York: Mozarts ”Idomeneo” – Lördag 25 mars 18:00 och mer därtill på

Scala Bio

– din bio på Bjäre Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 • www.scalabio.se


FAMILJ 15

Söndag 19 mars

GRATTIS Vill du gratulera någon? Skicka ett mail med bild och namn på den som fyller år samt på er som gratulerar till familjen@bjareliv.se så publicerar vi hälsningen i tidningen i mån av plats!

Stort grattis Emma på din 30-årsdag! Kram Frida, Gabriel, Judith & Astrid

Vi gratulerar Stickan Nordlund som den 10 mars kunde fira 50 år som Rotarian! Hälsningar från dina vänner i Carl Johan Rotaryklubb

Grattis 40-åringen Robert Lindstedt ! Önskar din mamma och syskon med familjer!

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

HUSQVARNA MAXAR DIN PRESTATION! 25 LITER HUSQVARNA XP® POWER 2 PÅ KÖPET!

MOTORSÅG 550/560/XP®G/XP®G TrioBrake™ ORDINARIE PRIS

KAMPANJERBJUDANDE!

9.400:INKL. MOMS

PRIS FRÅN

7.690:INKL. MOMS

ALKYLATBENSIN TVÅTAKT 5 liter färdigblandat alkylatbränsle som fungerar utmärkt med Husqvarnas tvåtaktsmotor.

156:INKL. MOMS

ALLT HANDLAR OM RESULTATET. SKÄRPA som varar. FÖRSTRÄCKT. HÖG skärkapacitet.

NYHETER!

HUSQVARNAS EGENTILLVERKADE

X-CUT SÅGKEDJA

NISSES COGNACMEDWURST

17kr /hg

PLOMMONSPÄCKAT GRILJERAT FLÄSK

24kr /hg

URBENAD LÅRFILÉ BJÄREFÅGEL

169kr /kg

NYMALD NÖTFÄRS AV LIMOUSINKÖTT

98kr /kg

SKINKSALLAD DANSKT ORIGINALRECEPT

17kr /hg

Gäller vecka 12. Reservation för slutförsäljning Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se


Priserna gäller måndag 20/3–söndag 26/3-17

Butikstyckat!

5990 149k 5990 /kg

/kg

Ryggbiff

Fläskytterfilé Nybergs Deli.

JM chark. Ursprung Sverige. I bit. Jfr pris 149:00/kg.

Ursprung Sverige. Ca 1000 g. Mörad. Av benfri kotlett. Jfr pris 59:90/kg. Max 2 köp/hushåll.

Gott från vår delikatess!

Färskpressad!20k

25k 1590

/st

/st

Färsk pasta Rana. 250 g.

/hg

Råsaft Loviseberg. 800 ml.

Bjäreskinka Heberleins.

Jfr pris 31:25/liter. Max 2 köp/hushåll.

Jfr pris 80:00/kg.

2 för

Jfr pris 159:00/kg.

10k

15k

/st

Körsbärstomater i ask

Potatis LPM. Smått & gott.

ICA. Nederländerna/Spanien/Marocko. 250 g. Klass 1. Jfr pris 30:00/kg.

1 kg. Jfr pris 10:00/kg.

Från vår fina fiskdisk

Gäller från och med tisdag!

129k

49k 49k

/kg

/st

Koljafilé

Blåmusslor

Fiskexporten Varberg. Nordostatlanten. Jfr pris 129:00/kg.

Fiskexporten Varberg. Svenska. Ca 1 kg. I nät. Jfr pris ca 49:00/kg.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v12 2017  
Bjäre NU v12 2017