Page 1

REDISCOVER ACTION NYA FORD KUGA FRÅN 199.900:-

SÖNDAG 5 MARS 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA SPORT Chans till division 3

KULTUR FörsLOVE tar form

BÅSTAD Efter flytten hem från Göteborg trodde 31-årige Jonatan Bergström att han var klar med innebandyn. Nu, ett drygt år senare, står han med huvudansvaret för Båstad GIF.s återstartade herrseniorer, som efter en strålande säsong har chans att ta steget upp i trean. Sid. 8

FÖRSLÖV. Rockrävarna King Koole från Ängelholm kommer att uppträda på årets upplaga av FörsLOVE tillsammans med bland annat coverbandet Gravel n Rock från Munka Ljungby och soloartisten Marcus Alexander. För barnen uppträder Pappa Kapsyl på söndagen. Sid. 6

Ante släpper taget

En ny lokal tidning för hela Bjärehalvön

BÅSTAD. För tredje året i rad har höststormarna slagit sönder träbryggan längs betongpiren vid Skansenbadet. Nu utlovar kommunen att den senast i april är återuppbyggd. Sid. 10

”Det vi missat var att Filmnet på nätterna gick över från komedier och action till mer vuxenbetonade filmer…” Sid. 14

ÖSTRA KARUP. Nyligen har Bjärehalvöns kraftfullaste solcellsanläggning kunnat tas i drift vilken kommer att ge Willab Garden en besparing på elkostnaden. Sid. 10

Från vår fina fiskdisk gäller tisdag - söndag

Blåmusslor i nät 1 kg 40:/st

ast r end Gällensdag o ÖPPETTIDER Vardagar kl 9-20 Helger 9-19

Ditt lokala bageri & konditori i Boarp 0431-733 61/www.pakanelen.se|Italienska vägen 225 Gilla oss på Facebook och håll dig uppdaterad: facebook.com/PaKanelen Öppet: måndag-fredag 07.30-18.00|lördag 07.30-15.00|söndag vilodag

ast r end Gälleåndag m

3995

När du handlar annat för 100:-

/kg

GAMLEGÅRDENS EGNA NYMALDA BLANDFÄRS

10%

PÅ HELA FRUKT OCH GRÖNT När du handlar AVDELNINGEN annat för 100:-

När du handlar annat för 100:-

Båstad

2995

/st NYGRILLAD KYCKLING ast end

r Gälleredag f

Öppet hela våren! Onsdagar och Torsdagar 17:00 - 22:00 Fredagar och Lördagar 11:30 - 01:00

Varmt välkomna! Köpmansgatan 15, Båstad | 0431-703 01

0431-719 40

www.victoriabastad.se


2 REDAKTION

• BJA R

SE • N. RE

Ä

O

G

JUST NU

UNCHE EL

ÄT

TRE SAKER

Söndag 5 mars

T T PÅ BJ

Bjarelunchen.se På måndag är det premiär för Bjarelunchen.se. Äntligen finns en plats som samlar en majoritet av alla olika alternativ som finns att välja mellan när det kommer till dagens lunch. Lokalt är alltid godare.

HELA SVERIGES HASSE

FRITT FRAM ATT LÅNA

Vår starkaste ambassadör för Bjäre är i dagsläget helt klart allas vår Hasse Andersson som varje lördag guidar oss igenom Melodifestivalen. Fel låt kanske vinner men rätt Hasse är det oavsett!

Efter att ha haft stängt under vecka nio är nu utlåningen på kommunens bibliotek igång igen. Ett byta av datorsystem samt en ny webbsida är anledningen till att tjänsten varit nedstängd.

Äntligen får Bjäreborna en egen nyhetstidning LEDARE Efter fem år med Bjäreliv stod vi inför ett val. Antingen kunde vi vara nöjda med resultatet av det arbete vi lagt ner, med att skapa en populär och uppskattad månadstidning, eller kunde vi ta ett nytt steg i utvecklingen. Vi valde det sistnämnda och resultatet håller du i din hand.

Vi lever i ett samhälle i konstant förändring. I min egen bransch har enormt mycket förändrats bara de senaste tjugo åren. Internet, sociala medier och smarta telefoner har medfört att vi idag till stor del lever våra liv uppkopplade och frågan man kan ställa sig är självklart varför man startar en papperstidning 2017? Jag skulle kunna skriva en hel tidning bara med argument kring varför jag menar att lokala tidningar och medier är viktigare än någonsin, men jag ska bespara er detta manifest och istället med tre enkla

punkter sammanfatta varför vi idag har en ny tidning på Bjäre. Ur ett rent demokratiskt perspektiv anser jag att alla invånare har rätt att få tillgång till korrekt information kring vad som händer i den kommun man lever sitt liv i. Denna information ska du kunna ta del av oavsett som du väljer att prenumerera på en dagstidning eller ej.

företagarna, föreningarna och organisationerna marknadsfört sina varor och erbjudanden. Via en lokal tidning når du de som finns i din närhet och du gör det i en tidning med ett relevant innehåll för din målgrupp.

Slutligen har en tidning ytterligare ett viktigt syfte. Sedan de allra första tidningarna började ges ut har det varit genom dessa som de lokala

Välkomna till Bjäre NU – din nya lokala nyhetstidning med hundra procent fokus på Bjärehalvön. Vi som står bakom tidningen är samma redaktion som sedan tidigare ger ut Bjäreliv och Båstad Magazine och vi bestämt oss för att producera Sveriges bästa veckoutgivna gratistidning. Varje vecka kan du att kunna ta del av lokala nyheter inom allt från sport och näringsliv till kommunala frågor, politik och allt annat som på olika sätt berör oss som bor på Bjärehalvön. Vi är en liten redaktion och vi finns här mitt i det område vi arbetar med och det innebär att vi aldrig har långt till varken nyheterna, läsarna eller våra annonsörer.

Anna Holm BÅSTAD Jag velat läsa mer om vad som händer och vad man kan hitta på med familjen exempelvis en helg. Helt enkelt tips kring vad man kan göra, såväl för barnen som för de vuxna och tillsammans, som en bra kalender

Mikael Fridolf HELSINGBORG & BÅSTAD Framförallt är det ju de lokala nyheterna kring vad som beslutas och händer här i byn som är intressant att läsa men sedan allt kring evenemang och andra händelser såklart. Den lokala sporten kul att följa med resultat från fotbollen!

En tidning har en ansvarig utgivare och det är denna person som ensam har ansvaret för att det som skrivs stämmer överens med verkligheten. Till skillnad från sociala medier och stora delar av informationen på internet finns det ett krav att det som förmedlas går att bekräfta.

För att lyckas med våra ambitioner kommer vi att behöva hjälp från er läsare. Har du tankar eller idéer kring vad vi kan skriva om eller vet du något som vi borde titta närmare på? Tveka inte att kontakta oss, skicka ett mail, slå en signal eller kom förbi vår redaktion i Dala. Slutligen vill jag rikta ett tack till våra annonsörer och samtidigt uppmana dig som läsare att, om du har möjlighet, gynna och anlita dessa lokala företag. Det är helt och hållet tack vare deras förtroende och engagemang som det är möjligt för oss att ge ut denna tidning. Tack!

JOAKIM ORMSMARCK

FRÅGA FEM

Vad vill du läsa om i Bjäres nya tidning?

Jonas Nilsson BÅSTAD Det är de lokala nyheterna som är mest intressanta och de jag kan sakna idag, tillsammans med mer information kring vad som händer i byn och vad som är på gång. Sedan hade jag gärna läst mer från den lokala sporten.

Hasse Andersson SVENSTAD Det behövs mer kultur i tidningarna och här på Bjäre verkar det ibland som att folk inte ens vet vad det är så det hade varit bra att kunna läsa mer om. Lokal kultur och konst tycker jag får alldeles för lite utrymme på Bjäre idag.

Ingela Hedlund BÅSTAD Det går mig så ofta förbi när det händer saker så en en riktigt bra kalender gillar jag där man kan följa med så att man inte upptäcker i efterhand att man missat något för att man inte hänger mer. Mer om föreläsningar och liknande.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning Svensk Direktreklam Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Joakim Ormsmarck Publisher 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Peter Jakobsson Nyhetsredaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på www.bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

KOKBOK PÅ KÖPET!

EMALJERAD GJUTJÄRNSGRYTA

Rund 4,2L, Oval 4,1L i olika färger.

1.649:(Ord. pris 2.498:-)

HJÄLP BARNEN SOM FLYR! Bli Barnrättskämpe på räddabarnen.se

Handgjorda chokladpraliner, butik och slottscafé Nya öppettider from 1 mars: Torsdag - söndag 10-16 Nyhet: Beställ moussetårtor i chokladens tema till livets fester.

Välkomna! Chocolaterian Skottorps Slott | Chocolaterian.nu | 0735-04 46 46


Vi har bästa kollen på prisbilden i Båstad/Bjäre och ger dig oslagbar service, så du har tid för annat när du ska sälja. Vi erbjuder dig en helhetstjänst där allt ingår - du slipper kostsamma tillägg och obehagliga överraskningar. Välkommen till oss!

BÅSTAD Malen Sött och innehållsrikt anno 1927

BÅSTAD Nyled Radhushörna med utsikt över åsen

I attraktiva Malen säljs nu detta söta och innehållsrika hus från 1927 i mysigt kvarter. Den välskötta bostaden Trevligt radhus med bostadsrätt på hörna med fin utsikt över åsen och omgivningarna. Här bor du i etablerat om 4 rok i charmig stil har önskvärda detaljer bevarade och genuin känsla. Stor, västervänd veranda för sena område och välskött förening strax söder om bykärnan - det tar dig 10 min att gå via naturskön gång- och cykelmiddagar ute. Gästlägenhet i souterrängplan om ca 30 kvm för uthyrning/ungdomsavdelning med egen ingång. väg till Båstads nya torg. Helkaklat badrum, balkong med morgon- och förmiddagssol och uteplats mot söder.

Öresjövägen 14, Båstad Boa 130 m2, 4 rok Bia 107 m2, varav lgh ca 30 m2 Pris 5.600.000 kr

Mangårdsvägen 6 A, Båstad Boa 109 m2, 4 rok Mån avg 6.428 kr Pris 1.200.000 kr

BJÄREHALVÖN Vasalt Landskap och hav i blickfånget

BÅSTAD Centralt Vackert gathus vid Viktoriaparken

Klassisk och kvalitetsrik villa, knappt en kilometer från havet, som löpande renoverats i tidlös och ombonad stil. I Båstads gamla delar är allt nära och i detta putsade gathus, med influenser från Ludvig Nobels villastad, är det Relaxavdelning med bastu/dusch med fönsterpartier mot utsikten, stor träterrass och badtunna. Trädgård i levan- lätt att leva, både sommartid och om du så vill året om. Bostaden är vacker med gammaldags känsla i nytappning de nivåer med utrymme för drömmar. Carport, god förvaring, verkstad och öppen spis förhöjer ytterligare. och tidstypiska detaljer såsom flätade stavparkettgolv, spegeldörrar, skön takhöjd på båda plan och öppen spis.

Vasaltsvägen 39, Båstad Boa 156 m2, 6 rok Bia 82 m2 Tomt 1.238 m2 Pris 2.975.000 kr

Munkgatan 4, Båstad Boa 150 m2, 5 rok Bia 70 m2 Tomt 400 m2 Pris 5.400.000 kr

HALLANDSÅSEN Flintarp Förträfflig hästgård med vyer GREVIE Välplanerat med utsikt i barnvänligt kvarter Med utsikt över dalgång och halländska slätten ligger denna förträffliga hästgård med ridbana och stall med 5 Med utsikt mot Skälderviken och Kullaberg ligger denna välplanerade villa i lugnt och barnvänligt kvarter. Bostaboxar. Här bor du i vinkelbyggd bostad i skånelängastil med charmigt korsvirke, inrymmande 6 rum och kök, allt den om 4 rok har inglasat uterum samt källarplan med allrum och gott om förvaring. Separat finns stort dubbelytterst välskött och genomtänkt. Planlösningen är ljus och öppen, stilen modern med lantligt tvist. garage/verkstad för hobbyverksamhet/företagande. Fint grönområde med lekplats strax intill.

Flintarp 151, Laholm Boa 240 m2, 6 rok Bia 57 m2 Mark 2 ha Pris 5.200.000 kr Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Märgelvägen 6, Grevie Boa 90 m2, 4 rok Bia 90 m2 Tomt 1.009 m2 Pris 1.900.000 kr. Tel: 0431-700 59

stigbertils.com

info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 5 mars

Följ med i Luthers fotspår

Båstad klättrar i rankingen

Vad är du intresserad av?

HOV. Torekovs Föreläsningsförening har verkat oavbrutet i 104 år. På både våren och hösten arrangerar de ett antal föreläsningar. Vårens sista föreläsning hålls av Lars Påhlsson som berättar om Martin Luthers resa genom livet. Resan börjar i Luthers födelsestad Eisleben och fortsätter till Mansfeld där han växte upp. I Eurfurt besöks Augustinerklostret där Martin Luther vistades som munk. Besökarna följer honom till Rom och på hans resa till Wittenberg. Föreläsningen äger rum i Hovs Församlingshem söndag den 12 mars kl 18.30.

BJÄRE. Nyföretagarbarometern rankar varje år samtliga kommuner efter antalet nyregistrerade företag på 1000 invånare. Under 2016 ökade nyföretagandet i landet med 6,9 procent, men i Båstad var ökningen hela 20 procent. Båstad klättrar i den nationella rankingen från plats 24 till 15. Antalet företag i Båstads kommun har ökat från 101 till 121, vilket innebär en ökning på 20 procent. Ökningen är uteslutande aktiebolag medan antalet enskilda näringsidkare ligger kvar på samma nivå som förra året.

BJÄRE. För att göra Bjäres nya nyhetstidning så bra som möjligt vill vi gärna höra vad ni läsare vill veta mer om. Är det kanske något beslut om en skola, lokaltrafikens gång, ålderdomshemmens framtid, gatornas skick, evenemangens påverkan på byn? Eller är det någon person som du undrar över och vill veta mer om? Vi tar reda på det ni undrar över och presenterar i tidningen så alla får ta del av det. Kontakta Bjäre NU:s redaktion så har du en möjlighet att påverka vad vi lyfter fram i Bjäres nya lokala nyhetstidning.

En lokal nyhetstidning som når alla Bjärebor BÅSTAD Att det startar en ny lokal tidning på Bjärehalvön är inte något som händer så ofta. Senast det begav sig var för ganska exakt fem år sedan när Bjäreliv såg dagens ljus och nu har turen kommit till en ny lokal nyhetstidning med fokus på Bjäre. Tanken att starta en ny lokal veckotidning har funnits ett tag inom Bjäreliv då önskemålen om en tätare utgivning kommit från både läsare och annonsörer. Samtidigt har tidningen ett väldigt uppskattat koncept som månadstidning och det har tagit emot att ändra detta för att helt övergå till veckoutgivning, som innebär en delvis annan typ av innehåll. – Vi tog i slutet av sommaren beslutet att på allvar sondera möjligheten att starta ytterligare en tidning på Bjärehalvön, berättar Joakim Ormsmarck. Istället för att kasta oss in i ett så stort projekt tog vi upp en dialog med potentiella annonsörer, skribenter och andra intressenter och insåg tidigt att detta var fullt möjligt att genomföra och dessutom var det en efterlängtad satsning. På den vägen är det och nu är första numret här. Den lokala gratistidningen har gjort något av en klassresa under det senaste decenniet. Från att ha setts som, och i många fall även varit, ett rent annonsblad är det i mångt och mycket idag de lokala hushållsdistribuerade tidningarna som förser, framförallt landsbygden, med lokal journalistik.

Dennis O Krook har många års erfarenhet av lokala gratistidningar och är idag projektledare för Gratistidningarnas Förening, han menar att den stora skillnaden mellan gratistidningar och dagstidningar är hur läsarna förhåller sig till dem. – Gratistidningarna har en relativt oförändrat marknadsandel medan dagstidningarnas andel generellt har sjunkit drastiskt de senaste åren till förmån för andra medier. Andelen läsare är också oförändrad eftersom den delas ut gratis i brevlådan, samtidigt som dagstidningen generellt tappar prenumeranter varje år. Bjäre NU kommer att delas ut varje helg till samtliga hushåll i Båstads kommun. Innehållets fokus kommer att vara på det som händer just nu på Bjärehalvön. – Vi kallar oss nyhetstidning, säger Joakim Ormsmarck, men egentligen skulle vi nog hellre vilja kalla det nuheter. Vi ska bevaka och skriva om det som berör våra läsare, det som hänt senaste veckan och det som är på gång inför nästa helt enkelt. Det som händer nu på Bjärehalvön helt enkelt. Tidningen är helt annonsfinansierad och lever på att lokala företag och organisationer väljer att marknadsföra sig via tidningen. Tillsammans med systertidningen Bjäreliv och sommarmagasinet Båstad Magazine är målsättningen att kunna tillgodose de lokala företagens behov. – Vi ska vara flexibla i vårt säljarbete, berättar Johan Wastensson som arbetar med

På redaktionen i Dala pågår arbetet för fullt med att sätta rutinerna inför den stundande veckoutgivningen.

försäljningen. Vår idé bygger på att vi ska ha annonser för alla företag, från små billiga veckoannonser till bilagor och större paketlösningar. Vi når alla hushåll varje vecka och jag vågar påstå att vi har annonser för alla företag, testa oss gärna! Dennis O Krook menar att den stora styrkan hos en lokal gratistidning är den oslagbara räckvidden. Snittet i landet ligger på att 62 procent läser den lokala gratistidningen och det innebär direkt spring i butiken för annonsören.

Kreativ miniverkstad BÅSTAD. På sportlovet arrangerade Båstads bibliotek en kreativ miniverkstad tillsammans med Kristina Digman. Barn i alla åldrar kom för att pyssla och låta kreativiteten flöda. Borden var fulla av kul pyssel och det målades, byggdes och limmades. Kristina Digman är bland

annat känd för sina fina illustrationer till barnböcker. Just nu och fram till 14 maj är hon aktuell med en utställning på Teckningsmuseet i Laholm. Där kan besökarna uppleva bilderna i interaktiva sagovärldar samt i teckningsateljén skapa egna teckningar och naturpyssla med inspiration från Kristinas böcker.

– Det finns en förväntan i tidningar att dessa innehåller annonser, därför irriterar inte reklam i en tidning som den ibland gör i TV, radio, mobiltelefon, eller på din datorskärm. Läsaren kan dessutom på ett enkelt sätt styra om de vill se annonsen eller inte, bara att bläddra fram en sida om den inte känns intressant. Redaktionen överlappar delvis med systertidningen Bjäreliv och har sitt säte i Dala, strax utanför Båstad. Inför den nya lanseringen har två tjänster tillkommit i form av

en grafiker och en nyhetsredaktör. Tidningen har även knutit till sig Roger Bengtsson som sportskribent och utöver dessa fasta medarbetare kommer krönikörer och frilansare att anlitas. – Vi har fått ihop ett riktigt bra team som har ägnat de senaste månaderna till förberedelser, nu är det skarpt läge så nu kör vi på med en tidning i veckan framöver fylld lokala nyheter från bygden, avslutar Joakim.

OM TIDNINGEN Bjäre NU delas ut till samtliga hushåll, varje helg i samarbete med Svensk Direktreklam. Den totala upplagan är 9000 exemplar och tidningen finns även att hitta i ställ och på mötesplatser runtom på Bjäre. Bjäre NU är en politiskt obunden tidning med fokus på lokala nyheter från Bjärehalvön.

TEXT & FOTO: Julia S Ormsmarck

Golf för juniorer på Bjäre

BJÄRE. Våren är äntligen här och Bjäres golfbanor förbereder sig inför en ny säsong. Blir det inga fler bakslag i vädret kommer alla banor kunna öppna för spel på sommargreener inom kort. Lördagen 11 mars har Båstad Golfklubb kick-off för juniorerna och bjuder samtidigt

in alla barn i kommunen att komma och prova på golf. Under dagen kommer det att informeras om träning, tävlingar, läger och mycket annat. För de som vill fortsätta att lära sig spela golf finns det sedan juniorkurser på flera av Bjäres golfbanor.


5

Söndag 5 mars n

årde på G a n iker

But

Tant Grön

Gårdsbutiken med Ost & Smakligheter från när & fjärran

Veckans ost:

Skottorps Alpost

En lagrad och smakrik hårdost från Halland

20 kr/hg Gäller v.10

Vi stödjer

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

FLÄSKKARRÈ

PRÄSTOST

49:90:-

99:-

LAGRAD

MED BEN

kg

ENTRECOTE

199:-

GÄSTABUDSSKINKA hg

kg

GOUDA

SOPPOR

79:-

mån-tors

kg

30%

ärtsoppa varje torsdag

CAMBOZOLA

kg

Veckans vara: Mattor från Nyblom Kollén

14:90:-

19:90:-

hg

Gäller 4/3-11/3

Priserna gäller t.o.m 11/3-17 Reservation för slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Välkommen till Köpmansgatan 63, Båstad www.hemmakansla.se Följ oss gärna på Facebook, Hemmakänsla Båstad

coming up soon:

A Sustainable Tomorrow 2/8 2017 ”How to create a sustainable success in a changing world”

www.granslosamoten.se

Äkta sparbank

Vi har funnits i Laholm sedan 1857...

...och vi har inga planer att ändra på det! ◊

Vi har alla digitala tjänster och hjälper dig gärna igång

Vi tror fortfarande på god service och det personliga mötet

Vi erbjuder trygg förvaring i bankfack

Vi har fortfarande kontanter

Vi låter vår vinst gå tillbaka till vår bygd istället för till

Kom och var med!

Vi bjuder in dig som vill värna om den Svenska kyrkan och dess framtid i våra församlingar. Församlingarna på Bjäre är politiskt obundna och jobbar för en aktiv kyrka i samhället. I denna kyrka finns det möjligheter för dig att vara med och påverka. Här finns det plats för dig som tycker arbetet med barn o unga, diakoni, gudstjänster, ekonomi, fastigheter, musik m.m. är viktigt. Just nu är valarbetet igång med nomineringar. (t.o.m. 5 april). Kontakta din församling så får du mer information.

ansen h c a t , e nt Tveka i d oss! e m a b och job

anonyma aktieägare ◊

Oss kan man enkelt nå på telefon utan omvägar

Såna är vi - men så är vi ju bara en lokal sparbank... Kan vi vara ett alternativ till din nuvarande bank? Kontakta då oss!

0430-491 00| www.laholmssparbank.se

Båstad – Östra Karup församling Peder Hörup 0431-746 31 peder.horup@bjarenet.com Västra Bjäre pastorat Ann Marie Johnsson 076-831 03 95 annmarie.j@bjarenet.com

Förslöv-Grevie församling Bengt Malm 070-601 70 14 benganma@bjarenet.com


6 NYHETER

Söndag 5 mars

Macken blir kvar på Köpmansgatan Fler klara för FörsLOVE FÖRSLÖV. Rockrävarna King Koole från Ängelholm kommer att uppträda på årets upplaga av FörsLOVE. Veteranerna i King Koole har hållit ihop i över 35 år och är ett namn som den nordvästra delen av Skåne känner till väl. Även coverbandet Gravel n Rock från Munka Ljungby är klara för festivalen.

varje månad. Med influenser som Coldplay och John Mayer använder han sin säregna röst och sitt melodiösa fingerknäppande på gitarren när han skriver låtar som får håret på armarna att resa sig. Influenser är Coldplay och John Mayer skriver han låtar som får håret på armarna att stå i givakt.

Till lördagen kommer också Marcus Alexander, en 23-årig kille från Ängelholm som har 700 000 spelningar på Spotify

För barnen är Pappa Kapsyl klar och ska uppträda med en konsert som handlar om dinosaurier.

OM FESTIVALEN FÖRSLOVE FörsLOVE arrangeras av Kulturcentralen i Förslöv och går av stapeln 27-28 maj. Lördagen kommer handla om musik och fest och på söndagen är det barnens dag med underhållning och aktiviteter runt bygdegården.

BÅSTAD. I en motion till kommunstyrelsen yrkade Miljöpartiet på att bensinstationen på Köpmansgatan skulle stängas och flytta till området kring nya tågstationen i Båstad. Nu har tjänstemännen utrett ärendet och kommunfullmäktige fattat beslut.

I miljöpartiets motion menar de att verksamheten innebär ”miljömässig fara på olika sätt och att macken utgör en fara för gående och cyklister”. Miljöpartiets förslag är att avveckla macken och att ett grönområde anläggs på platsen där de tycker någon kunde driva caféverksamhet. Bensinstationen och fastigheten ägs av Svenska Statoil AB, namnändrat till Circle K Sverige AB, och är en verksamhet med grundlig tillsyn av miljöaspekter vilka alla prövats och godkänts av myndighetsnämnden och godkänts för vidare drift av verksamheten tills vidare. Kommunfullmäktige beslutade på mötet att avslå mo-

I dagsläget är det inget som tyder på att bensinmacken på Köpmansgatan behöver flytta närmaste åren.

tionen och bensinstationen kommer vara kvar på Köpmansgatan tills vidare.

bild av hur det skulle kunna se ut och att området förblir levande.

av motståndare vilket gjordes i kommunfullmäktige när vår motion behandlades.

Miljöpartiets Katarina Toremalm kommenterar kommunfullmäktiges beslut: – För mig är det enkelt, tankstationer ska undvikas att placeras i centrum av samhällen. Det handlar om miljö, säkerhet och tillgänglighet och nog hade området varit vackrare utan mack. Trafiksituationen sommartid är som alla vet besvärlig på Köpmansgatan. Idéen med café är att ge en

Toremalm har även synpunkter på hur ärendet behandlades på kommunfullmäktige. – I tjänstemännens skrivelse att avslå motionen framkommer fakta som gör att motionen faller så därav gick vi ej upp och biföll eller debatterade i KF. Rätten att lägga fram motioner är viktig. Jag hoppas att personer i partier fortsätter framföra idéer och förslag utan att bli förlöjligad

Bo Wendt (BP) som framförde kritiken mot motionen på kommunfullmäktige säger: – Det är respektlöst att belasta kommunens tjänstemän med jobb som bygger på helt felaktiga grundfakta. MP borde tagit reda på mer innan de skickar in en sådan motion. Jag tycker min kritik på kommunfullmäktige var befogad. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Många säljer med hög vinst på Bjäre BÅSTAD Att köpa bostad är för många sitt livs största affär. Anledningen till varför du köper just det boendet du gör beror på önskemål om livskvalitet och plånbokens storlek. Färsk statistik visar att bostadsaffärer i Båstad är lönsamt. I storstäder och Stockholm i synnerhet är utbudet av bostäder lågt jämfört med efterfrågan och inflyttningen till dessa områden. I Båstad där

VI HAR ETT BRETT KOMPETENSREGISTER INOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN

inflyttningen är väldigt liten har ändå prisutvecklingen på bostäder varit bland Sveriges högsta. Bidragande till den statistiken kan vara att många av de dyrare bostäderna köps som fritidsbostäder av personer som inte flyttar till kommunen. Trots höga bostadspriser är det lönsamt att äga sitt boende i Båstad. Efter Stockholm med några kranskommuner kommer Båstad på plats 5 i Sverige över

kommuner med högs snittvist på bostadsförsäljningar enligt siffror från SCB som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt enligt Dagens Industri. Topp 5 kommuner i Sverige efter snittvinst på försäljning:

1. Danderyd: 1 228 775 2. Lidingö: 1 122 948 3. Stockholm: 889 634 4. Nacka: 884 665 5. Båstad: 856 000 Riket: 522 869

PRENUMERERA PÅ

• Grundarbeten • Hallbyggnader • Rörläggning • Anläggning av swimmingpool Stenbrottsvägen 12, 269 96 Båstad Tel: 0431-709 45 info@finsbo.se www.finsboentreprenad.com

Du som bor utanför Båstads kommun kan prenumerera på tidningen som då levereras till din brevlåda på fredagen i respektive utgivningsvecka. 95:-/månad

TEL. 0431 - 709 45

Beställ din prenumeration på prenumerera@bjareliv.se


7

Söndag 5 mars

DU ÄR VÄL MED?!

Sedan 1989

Välkomna till hälsoklubben som får dig att må såå mycket bättre!

Hallandsvägen 21, Båstad | 0431 - 369801 | www.hstudion.se Håll dig uppdaterad: facebook.com/Halsostudion

Våren står för dörrenVälkomna in till oss!

Limousinkött & Picknickbog

KÖP 10 ST FÅ 50 % RABATT!

1 PALL, 52 SÄCK Ord.pris 2189:Max 4pall/kund

HEBERLEINS VARMRÖKTA BJÄRESKINKA

19kr /hg

LAGRAD HERRGÅRDSOST

12kr /hg

Gäller vecka 10. Reservation för slutförsäljning Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

SAMSUNG GALAXY TAB A T-580 10” SURFPLATTA

2995:-

Mats

Ord pris: 3495:-

Anders

PARABOL • ANTENN INSTALLATIONER

Björn

Köpmansgatan 65, Båstad • Tel 0431-705 53 Öppettider: Mån-Fre 10-18 Lör 10-14

DALA GULD

SUPPORT NÄTVERK & FIBER

Vi ve tv f u – oc ngerar ad som h vi h ar ve på Bjäre tat d et lä nge

John-Olof

JUST NU NELSON GARDEN

22kr /hg

GIF

Läs mer på bgif.org

(värde 395:-)

TRÄPELLETS

HEMKOKT SALTKÖTT/SALTRULLE

10 månader, 28%

BÅSTADS

FÖR HELA BÅSTAD

Du får ett fodral på köpet!

FRÖPÅSAR

med ben och svål

59kr /kg

GAMMELDAGS KOTLETT

För 500 kr/m2 är du med och ger Bjäres ungdomar möjlighet till träning och rörelse året runt. Du är väl med? KONSTGRÄS 17

69kr /kg

NYMALD BLANDFÄRS

DATORER • MOBILERI TILLBEHÖR

HYR • KÖP BYT • SÄLJ

1949:-

BEGAGNAT SERVICE

ID & KÖRKORTSFOTO DIGITALA BILDER SNABBFRAMKALLNING

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

HUSQVARNA MAXAR DIN PRESTATION! 25 LITER HUSQVARNA XP® POWER 2 PÅ KÖPET!

MOTORSÅG 550/560/XP®G/XP®G TrioBrake™ ORDINARIE PRIS

KAMPANJERBJUDANDE!

HILLS HUNDMAT

Gäller t.om. 4/3

BJÄRE KVARN - GREVIE

DJUR-TRÄDGÅRD-LANTBRUK mån-fre 09-18 lör 09-14 VERTYG-JÄRN-FÄRG FRÅN BOLIST

INKL. MOMS

PRIS FRÅN

7.690:INKL. MOMS

PERFECT WEIGHT 10-12KG

KÖP 1 SÄCK FÅ 3 BURKAR PERFECT WEIGHT BLÖTFODER

9.400:-

ALKYLATBENSIN TVÅTAKT 5 liter färdigblandat alkylatbränsle som fungerar utmärkt med Husqvarnas tvåtaktsmotor.

156:INKL. MOMS

ALLT HANDLAR OM RESULTATET. SKÄRPA som varar. FÖRSTRÄCKT. HÖG skärkapacitet.

NYHETER!

HUSQVARNAS EGENTILLVERKADE

X-CUT SÅGKEDJA


8 SPORTEN - I samarbete med

Söndag 5 mars

Stark premiärsäsong för Båstads innebandyherrar BÅSTAD Efter flytten hem från Göteborg trodde 31-årige Jonatan Bergström att han var klar med innebandyn. Nu, ett drygt år senare, står han med huvudansvaret för Båstad GIF.s återstartade herrseniorer, som efter en strålande premiärsäsong har chans att ta steget upp i division 3. Efter en rad av innebandysäsonger utan herrseniorlag i Båstad väcktes tanken plötsligt till liv förra sommaren. Innebandyveteranen Jonatan Bergström och några andra kände suget efter att spela, men det fanns ju inget seniorlag i Båstad. – Jag, Viktor Lagerstedt och Martin Bramsell bestämde att får vi ihop 20 personer som vill spela, så kör vi. På några dagar fick killarna ihop drygt det. Kontakter togs med Båstad GIF som gav klartecken och den 1 oktober i höstas var det seriepremiär för Båstads GIFs innebandyherrar för första gången på många år. Det blev stryk hemma mot Förslöv 3-6. – Ja, det är väl bland de få saker som inte gått vår väg den här säsongen, menar Jonatan Bergström. Vi har fått pisk i båda derbyna mot Förslöv och sånt gör ont. Annars har premiärsäsongen till större delen gått Båstads väg. Med två omgångar kvar av serien har laget alla möj-

ligheter att minst få kvala upp till division 3. – Vår målsättning var att vinna serien, för det har vi kapacitet till, resonerar Bergström, men förlusten i toppmötet mot Emmaljunga häromsistens blev förmodligen avgörande. Årets division fyra-serie har varit ett trekejsarslag mellan Båstad, Emmaljunga och Landskrona. De tre lagen möter varandra i de avslutande omgångarna och Båstad bör vinna helgens hemmamatch mot Landskrona för att nå kvalspel till trean. Båstadsbördige Jonatan Bergström spelade under många år i elitföreningen Pixbo i Göteborg. Träningar, matcher och resor tog det mesta av Jonatans fritid. – När jag flyttade hem till Båstad och familjeföretaget häromåret kände jag att jag var klar med innebandyn. Familj, arbete och fritid skulle prioriteras. Det blev inte riktigt så. – Nä, det visade sig vara svårare att vara av med innebandyn än jag hade tänkt, skrattar Jonatan. Nu tränar vi bara en gång i veckan och spelar match en dag i veckan. Så det har fungerat att få ihop innebandyn med familj och arbete. Vad som händer med det pusslet om vi går upp en serie har jag inte vågat tänka på, säger Jonatan Bergström medan han tittar ut över en myllrande idrottshall i Båstad, fylld av

Båstads tränare Jonatan Bergström (t.v) instruerar sin assisterande Viktor Lagerstedt inför en träning.

innebandyspelande barn. – Det är ändå dom där nere som är viktigast, menar Jonatan och pekar på barnen. Båstad måste få ungdomarna att spela innebandy och få till en fungerande juniorverksamhet, annars kommer inte innebandyn att överleva på sikt. Vi som spelar nu kommer ju att lägga av om några

år, då måste det finnas unga spelare och ledare som tar över. Genom att ha ett seniorlag får Båstads unga innebandyentusiaster ett mål att sikta på, konstaterar Bergström, innan han kliver ner på hallgolvet för att förbereda den här veckans seniorträning.

HÅLL KOLL PÅ Båstad innebandyherrar möter Landskrona IBK hemma i Strandängsskolans idrottshall söndagen den 5 mars kl. 15:00. Vid vinst säkrar Båstad GIF minst en kvalplats till höstens division 3. Laget avslutar sen seriespelet hemma mot Munka Ljungbys akademilag lördagen den 18 mars kl 12:00.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson

Klasson tränar Grevie GIK

Löwgren siktar mot eliten

FOTBOLL. Förra säsongens Vejbytränare Ulrik Klasson ska kommande säsong styra Grevies herrseniorer.

BORDTENNIS. Västra Karupstösen Mathilda Löwgren fortsätter göra avtryck inom svensk bordtennis. Ängalagsfostrade Löwgren spelar sen några säsonger tillbaka i elitlaget i Våxtorp med ambitionen att komma tillbaka i fullt slag efter en tuff knäskada. Och som hon gjort det. Debut i Våxtorps elitserielag i höstas och numera en stabil lagkugge i Våxtorps elitsatsning.

Klasson fick ju hoppa in som tränare i Vejby efter sommaruppehållet 2016, men kunde inte rädda ett sargat Vejby IF kvar i division tre. Redan tidigt stod det klart att förslövsikonen Magnus Arvidsson skulle ta över tränarsysslan i Vejby och när Grevie GIK tog

kontakt tackade Klasson ja till sitt nya uppdrag. – Jag är oerhört positivt överraskad av Grevie GIK, konstaterar Klasson efter sin första dryga månad i klubben. En mycket välskött förening, med en suverän anläggning och ett enormt engagemang, det här ska bli hur kul som helst. Vi går in i säsongen som ett bottenlag i femman, såklart vill vi förbättra den positionen, menar Ulrik Klasson.

Mathida Löwgren kommer till hösten att börja på pingisgymnasium i Halmstad för att kunna utvecklas ytterligare. Dessutom finns ju också förslövsbördiga, tidigare ängalagsspelaren, Tindra Holstad i Våxtorps elitlag och gör att Bjäre är väl representerat på elitnivån inom svensk bordtennis. Bjäre NU kommer garanterat att återkomma till den lokala bordtennisen under året.

Urval av våra objekt BÅSTAD - Friggas väg 1

Gedigen Lindénvilla med högt läge och panoramautsikt över byn och havet! Såväl sovrum som sociala ytor finns på båda våningarna och huset genomsyras av ljus och rymd. Pris: 4 400 000:-

RIVIERA - Niklas Måns väg 4

Smakfullt nyrenoverad enplansvilla med optimal planlösning. Eftertraktat läge med ca 500 m till stranden. Ett enkelt och lättskött boende med låga energikostnader. Pris: 3 900 000:-

BÅSTAD - Kattvik

Drömhus vid havet! Luta dig tillbaka i fåtöljen på verandan, blicka ut mot havet och njut! Ta ett dopp i havet ca 50 m från huset eller svalka dig i poolen i den vackra trädgården. Två kompletta delar med inspirerande planlösning.


9

Söndag 5 mars

. . . k i s u m r Alltid me

...på morgonen ...i bilen ...på jobbet

VÅRYRA PÅ MÄRKESPORTALEN

20% RABATT

20% RABATT

Ralph Lauren Converse

20%

Sneakers Vit/blå, strl. 36-40

All Star canvas Vit

Ord.pris 999:-

Ord.pris 699:-

799:-

RABATT

499:-

HJÄLP OSS STÄDA UT VINTERN

Upp till 70% rabatt MASSOR AV 100 KR PLAGG

600 m2 shopping med utvalda märkeskläder och skor till oslagbara priser. Märkesportalen | Tomtaholmsvägen 1 | 269 41 Östra Karup 500 meter från E6:an. Avfart 39 mot Båstad.

www.markesportalen.se

Vardagar 10-18 Lördag 10-16 Söndag 11-16

DÄ R F Ö R AT T T I D Ä R LY X

”Ford i en ny skepnad”

”Omge dig med en känsla av lyx”

Ford Vignale erbjuder en unik ägarupplevelse. Vi vet hur värdefull din tid är.

Att kliva in i en Ford Vignale är som att ta steget in i en modern värld fylld av lyx och finess.

”Din dedikerade Ford Vignale Relationship Manager” Ford Vignale inser att tid är din mest värdefulla resurs.

STOLT SPONSOR

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10


10 NYHETER

Söndag 5 mars

Willab satsar på solceller Nytt medborgarförslag SVENSTAD. Thomas Eriksson äger gården närmast återvinningsstationen i Svenstad och har i ett medborgarförslag till kommunen inkommit med förslaget att flytta ”tippen” till ett mer centralt läge på halvön. Thomas anser att med tanke på trafiken till och från stationen är det uteslutet att kunna driva verksamhet på gården. En lördag på våren kommer upp mot 30 bilar i timmen till

tippen, många med släp. Tung trafik hanterar sedan containrar till och från stationen. Vägarna till och från tippen är inte dimensionerade för detta. Förslaget är att återvinningsstationen ska förläggas till Vistorp i Förslöv alternativt i Bokesliden. Kommunfullmäktige beslutade att förslaget skickas till förvaltningen för beredning och beslut delegeras till kommunstyrelsen.

Solcellerna har precis börjat monteras och alla på taket är på glatt humör.

Skansenbadets brygga repareras efter storm BÅSTAD. För tredje året i rad har höststormarna slagit sönder träbryggan längs betongpiren vid Skansenbadet. På våren är det många som tycker om att sitta i solen på bryggan och njuta. Senaste åren har dock våren hunnit passera helt innan bryggan byggts upp igen. Att bygga upp bryggan igen varje år blir kostsamt för kommunen. En stabilare konstruktion har utretts men

stoppat vid att det blir för svårt och kostsamt. Tittat på en längre tidsperiod så är det inte så många år den gått sönder i stormar. Just denna brygga är den av kommunens bryggor som kommer byggas upp först och arbetet ska påbörjas inom kort. – Den är klar senast under april månad, säger Sven Inge Granlund på Båstad kommun.

BÅSTAD I Östra Karup har Båstads kraftfullaste solcellsanläggning i dagarna tagits i drift och kommer ge Willab Garden en rejäl besparing på elkostnaden. De 350 solpanelerna täcker 700 kvm på taket och är av absolut senaste teknologi. Totalt har de en toppeffekt på drygt 105 kW vilket kommer ge Willab Garden 103 000 kwh el per år. Detta garanterar företaget Save by Solar som sålt anläggningen och hanterat allt från projektering till färdig driftsättning. För Willab innebär det att panelerna kommer stå för runt 20% av elen som förbrukas i butik, lager och kontorsutrymmen på årsbasis. De soliga sommardagar då butiken och kontor har

stängt kommer anläggningen generera ett överskott som säljs tillbaka till nätet vilket ger Willab en intäkt och solelen kan då användas av andra. – Miljöaspekten är viktig och att samtidigt kunna göra en besparing på elräkningen känns väldigt bra. Det ska bli spännande att få anläggningen i drift, säger Anders Williamsson, VD på Willab Garden. I Sverige lyser inte solen från klarblå himmel året runt men faktum är att solceller är effektiva här, speciellt i södra Sverige. 100 mil söderut i trakten kring München i södra Tyskland är det endast ca 8-10% mer effektivt med solceller. Att få till en större anläggning

från idé till drift är inte helt lätt. Regelverken kring installationer av större solcellsanläggningar är komplicerad. Många turer med myndigheter krävs för att få alla tillstånd på plats. – Kommunen har varit väldigt hjälpsamma och skött ärenden kring bygglov och tillstånd väldigt bra. Willabs stora tak i perfekt läge är gynnsamt för elproduktion, säger Hugo Larsson, grundare av Save by Solar. Bra miljösatsning tycker vi på Bjäre NU och undrar vilket företag som ska anta utmaningen att installera nästa största solcellsanläggning på halvön. TEXT & FOTO: Peter Jakobsson

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

OM SOLCELLER Solceller anses vara den mest miljövänliga energikällan. Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. En solcellsanläggning har inga rörliga delar och kräver inget bränsle för att producera elektricitet. Elektriciteten från solcellerna är miljövänlig, lokalproducerad och minskar behovet av köpt el vilket sparar pengar från elräkningen. Enligt SMHI har Båstad en årlig solinstrålning på ca 1000 kWh per kvadratmeter.


VAD SKA VI ÄTA TILL LUNCH? Nu samlar vi stora delar av Bjäres lunchutbud på bjarelunchen.se.

UNCHE EL

ÄT G

O

Ä

RE

SE • N.

• BJA R

Lokalt är alltid godare!

T T PÅ BJ


12 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 5 mars

Safari med mersmak Årets rekryteringssmässa är här BÅSTAD. Arbetsförmedlingen, Båstads kommun och Båstad Turism & Näringsliv bjuder in till rekryteringsmässa fredagen 10 mars mellan 13-15:30. Här får du som företagare på Bjäre möjlighet att träffa arbetssökande. Dagen börjar med ett informationsmöte där du får senas-

te nytt från arbetsförmedlingen, arbetsmarknadsenheten och integrationsenheten och avslutas med en mässa där du får möjlighet till möten med intressanta kandidater. Nyfiken? Du hittar mer information och kan anmäla dig på bastad.se/naringsliv.

VARMT VÄLKOMNA Nu är vi 293 medlemsföretag i Båstad Turism & Näringsliv. Det gör oss till en stark lokal näringslivsorganisation. Det blir ju dessutom roligare när man gör saker tillsammans. Under årets första månad fick vi två nya medlemsföretag. Vi hälsar Chatarinadesign samt Båstad cykelresor välkomna i gemenskapen i Båstad Turism & Näringsliv.

BÅSTAD. ”Utan spaning ingen aning” är ett motto och en bild som verkligen fastnat hos deltagarna i den årliga företagssafarin. Den här gången gick resan till Malmö, där nyetableringarna inom besöksoch upplevelseindustrin går hisnande snabbt. Safarin, ett samarrangemang mellan Språkguiden Ingrid Persson Skog och Båstad Turism & Näringsliv, inleddes på Business Region Skåne. Där presenterade Jeanette Innala, Tourism in Skåne, och Pehr Palm, Event in Skåne, korta tillbakablickar och det senaste inom evenemangs- och destinationsutveckling. Därefter fick gruppen stifta bekantskap med en mycket tilltalande och inbjudande nykomling – Malmö Saluhall som öppnades i slutet av 2016. Syskonparet Nina och Martin Karyd berättade om sin dröm om en saluhall. De gav en fantastisk skildring av hur vägen gått från vision till verklighet i det gamla godsmagasinet på Gibraltargatan i Malmö. I dag sjuder saluhallen av liv. Eftermiddagen ägnades åt flerfaldigt prisbelönta Malmö

Företagssafarin som denna gång gick till Malmö blev en härlig dag med många intryck.

Live-komplexet som gett staden en ny skyline och ännu fler besöksanledningar. På självaste ”Malmhattan”, uppe på 25:e våningen, avnjöts en härlig lunch på Kitchen & Table by Marcus Samuelsson. Sedan blev det guidad visning av Clarion Hotel & Congress Malmö Live som med 24 konferenslokaler plus kongresslokal för 1500 har mycket att

erbjuda. Besöket i Zlatansviten glömmer man inte i första taget! Lisette Jönsson, Guest Relations Manager på Clarion, gav en engagerad och initierad bild av verksamheten, arkitekturen och hotellets sociala engagemang. Sedan fick alla uppleva ännu en suverän guidetur, nu med Anna Töörn i själva konsertdelen, Malmö Live Konserthus.

En paradoxalt nog både lugn och spännande provning av grönt matcha-te hos Åsa Lundberg på Tea Junkie, en av Sveriges få tesommelierer, var sista programpunkten under företagssafarin. Bussresan till Malmö blev ett perfekt tillfälle för nätverkande och samtal om sådant man upplevt under dagen. TEXT: Ingrid Persson Skog

Visste du att? År 2017 är ett riktigt jubileumsår då Swedish Open firar 70 år och Kammarmusikfestivalen 25 år. Vi ser fram emot mycket pompa och ståt. Bjärehalvön har även två nya sportevent under 2017. Det ena är Båstad Bike Week och det andra är Juniorgolf@Båstad

Gästnätterna på Bjäre fortsatte att öka 2016 BÅSTAD. Turismen i Båstad växer bland såväl svenska som utländska besökare. Totalt blev det 291 783 övernattningar i Båstads kommun under 2016, en ökning med 7,9 procent. Internationella gäster ökade med 25,8%. Turismen är en viktig näring

Båstad Bike Week är en festival för den som gillar cykel. Veckan där motionärer trängs med eliten. Evenemanget kommer innehålla Mountainbike, Kultur Tour, Landsvägscykling och Prova på aktiviteter för hela familjen. Evenemanget äger rum v 27 det vill säga första veckan i juli.

som skapar jobb och bidrar till att pengar spenderas året runt inom många branscher på hela Bjärehalvön. Potentialen för fortsatt tillväxt och fler nya jobb inom besöksnäringen i Båstads kommun är stor, inte minst för unga.

Juniorgolf@Båstad är en ny, öppen och rikstäckande tävling för juniorer i åldrarna 1321 år och spelas på Bjärehalvön den 18-21 juni. Syftet med tävlingen är att stimulera ungdomar att spela mer golf och att kombinera elit med bredd. Deltagarna kan se fram emot fyra härliga och utmanande golfdagar på Bjärehalvön och erbjuds att tävla på fyra olika banor, alla med skiftande karaktär: Bjäre GK, Båstad GK, Torekovs GK och Åkagårdens GK. Se alla årets evenemang på bastad.com TEXT: Jeanette Nilsson FOTO: Michael Tannus

FRÅGA FEM

Varför är du med på dagens företagssafari och vad har du fått ut av dagen?

Frida Paulsson

Gitte Lindström Harmark

Margareta Oscarsson

Barbro Nidelius

Thomas Andersson

Jag är intresserad av Malmö Live, deras 24 konferensrum och hur de gör för att hyra ut alla? Det är kul och intressant med en sådan här dag samtidigt som vi får ännu bättre sammanhållning på Bjäre. Dagen har gett inspiration, nya möten och kontakter.

Det är intressant just med Malmö och speciellt Malmö Live. Jag hörde att förra årets företagssafari till Köpenhamn var succé och ville testa. När Ingrid Persson Skog guidar – då är det alltid bra. Dagen har gett nya nätverk och intressanta besök med nya idéer.

Jag följde med för att få ta del av nätverket och samtidigt få mer inspiration utifrån.

Det är spännande att vara med och uppleva andra företag och bli perfekt guidad i ny miljö. Intressant med nya kontakter och kunna förmedla detta till andra. Dagen har gett nya bekantskaper och mer kunskap om delar av Malmö. Många interessanta föredrag och deltagare.

Min tanke med att följa med var att få ta del av inspiration, energi och ny kunskap. Det har varit möten genom mat vilket ligger nära mänskliga hjärtat, en framgångsfaktor i destinationsutveckling. Jag hade gärna sett en minituristmässa i Båstads kommun.

Det är lätt att bli hemmablind och ibland behöver man en puff i rätt riktning. Jag kände igen många på bussen vilket var kul.


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

ygg AB Eddie Bengtsson Båstad

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

www.eddiebengtsson.se

Tfn 0431-764 15 • Mobil 0708 70 03 97

Nybygge - Tillbygge - Renovering

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se www.akarlssonbygg.se | 070-565 39 39

www.akarlssonbygg.se | 070-5653939

070-213 01 52

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Låt Jörgens El bli din självklara elektriker i Båstad!

Karupsvägen 2, 269 40 Båstad 070-864 62 53 jorgensel@gmail.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

VILL DU VARA MED I FACKMANNEN? KONTAKTA JOHAN WASTENSSON PÅ 0729-841101 ELLER JOHAN@BJARELIV.SE SÅ BERÄTTAR HAN MER!


14 NYFIKEN PÅ

Söndag 5 mars

Ante släpper taget efter drygt trettio år BÅSTAD. I drygt trettio år har han stått bakom disken i butiken. Vem Anders Andersson i Båstad är kanske inte så många kan svara på men Ante på Audio Video känner alla och han känner dem. Men nu är det dags för ett nytt kapitel, när butiken läggs ut till försäljning, och vi blev såklart nyfikna på vad som händer nu. – Det är trettio år sedan jag köpte butiken och jag känner att det är lagom att lämna över till någon annan att ta den vidare. Företaget läggs ut till försäljning nu i dagarna och sedan får vi se hur lång tid det tar att hitta en köpare helt enkelt. Det är ingen brådska och jag vill att det ska bli bra för både kunder och personal. Det låter inte så dramatiskt när vi sitter hemma i Antes smakfulla lägenhet, med utsikt över Laholmsbukten, och pratar. Men visst måste det väl vara ett stort beslut att sälja sitt livsverk och helt plötsligt ha det helt öppet hur framtiden ser ut? Hur kom det sig att det blev Audio Video? – Jag började jobba i butiken redan 1983, när jag kom tillbaka till Båstad efter att ha varit borta härifrån i ungefär tio år. Butiken låg då på andra sidan gatan där vi delade det utrymme som idag är möbelbutik med Magasinet, Halls Sport, John Levys mattbutik med flera. Efter tre år köpte jag och två kollegor butiken och drev den tillsammans i tre år innan jag köpte ut de andra och flyttade butiken till den lokal vi haft sedan dess. Du var borta från byn i tio år, berätta. – Jag är född och uppväxt här i Båstad och valde sedan att studera i Kristianstad och Hässleholm där jag har en elektronikut-

bildning från den tiden. När utbildningen var klar hamnade jag i Västberlin där jag arbetade i två år med att bygga upp reservkraft för sjukhus, som skulle gå in vid strömavbrott som inte var helt ovanligt på den tiden. När jag kom tillbaka igen till Sverige hamnade jag på Besam i Landskrona innan jag kom tillbaka till Bjäre. Sedan hann jag med att jobba på Systembolaget en runda innan det blev radio och tv. Systembolaget, var det då intresset för vin kom? – Det var det absolut, jag har faktiskt några flaskor kvar i vinkylen som jag köpte på den tiden. Vin är ett stort intresse och jag är med i flera vinklubbar och arrangerar gärna provningar och liknande tillsammans med goda vänner. Trettio år, det måsta ha hänt väldigt mycket? – Det har det absolut inte minst i hur en butik fungerade då och hur det är nu. Från början hade vi en komplett serviceverkstad där vi kunde reparera och serva allt som

”För mig känns det helt rätt att göra detta nu, men jag kommer självklart sakna alla människorna” såldes, idag görs allt sådant centralt så det vi gör i butiken är att vi säljer och installerar. Sedan har det såklart hänt väldigt mycket inom utbudet, vi har ju upplevt all teknisk utveckling från andra sidan disken skulle man kunna säga. Vilka milstolpar har varit speciella känner du? – Oj, det är ganska många. Vi har gått från Video2000, Betamax och VHS till DVD och nu en tid när alla köper eller streamar sina filmer på

Det en en nöjd och förväntansfull Ante som nu deklarerar att han tar nästa steg i livet.

nätet. De första mobiltelefonerna som kom i mitten av åttiotalet, datorn när den kom, paraboler som var gigantiska. Som sagt det har hänt en hel del genom åren när det kommer till vår bransch. Vad har varit roligast? – Människorna, det kan låta som en klyscha, men det är den kontakten som varit det absolut roligaste. Det är väldigt kul att arbeta med kapitalvaror till konsument, man får en speciell relationen med kunden och oftast blir det långa och återkommande affärer. Vi har kunder vi arbetat med i alla dessa trettio år och det har gjort att jag lärt känna så många människor. Vad har varit det bästa med att arbeta i Båstad? – Dels är såklart Bjäreborna fantastiska människor men även det faktum att vi har så stora skillnader mellan sommar och vinter. Från en småstad med hög servicenivå till en intensiv känsla av storstad med hög puls på sommaren. Vi har en

Vi är full gång med att bygga Tuvelyckan, området mellan stranden och Båstad Nya Station. Här planeras villor, radhus, lägenheter och lokaler för handel. Det blir en helt ny del av Båstad där du har nära till stranden, kommunikationer och ett aktivt liv för hela familjen.

fantastik handel i Båstad som vi måste värna om och det är lätt att leva ”det goda livet” här! Men hur känns det nu då, när den här tiden snart är över? – För mig känns det helt rätt att göra detta nu, men jag kommer självklart att sakna alla människorna, både kunderna och personalen. Jag har haft förmånen att arbeta med fantastiska medarbetare i Mats, Johnta och Björn. Men alla dessa personer finns kvar i byn och det gör jag också så vi får helt enkelt ses vid andra tillfällen, after work är väldigt trevligt! Vad jag ska göra efter detta har jag medvetet lämnat öppet! Har du någon anekdot att avsluta med från de här trettio åren? – Det har hänt mycket men två som

En

fastnat lite extra är dels den gången en kund råkade ta fel på koppling och gas och vi en förmiddag hade en halv bil i vårt fikarum, alla klarade sig och det blev inga personskador men det var en speciell upplevelse det vill jag lova. Det andra tillfället var när Filmnet, som var den stora filmkanalen under sent åttiotal, hade en kampanj och vi hade en TV i skyltfönstret som rullade dygnet runt. – En dag ringde grannarna mittemot och berättade att det hade varit en folksamling utanför butiken vid midnatt och vi började undersöka vad som hänt. Det vi missat var att Filmnet på nätterna gick över från komedier och action till mer vuxenbetonade filmer… Haha!

Detta är Ante! Anders Andersson, mer känd som Ante, är född för snart 65 år sedan i Båstad. För den breda allmänheten är han känd som Ante på Audio Video efter att i mer än trettio år ha försett Båstadborna med radio- och tv-apparater samt allt det som hör därtill. I dag ser han fram emot ett nytt kapitel i livet när han nu lägger ut sin butik till försäljning. Frågan vi alla ställer oss är vad han nu ska hitta på i framtiden!

TEXT & FOTO: Joakim Ormsmarck

n y t e a d B v å a stad l e d

W W W. T U V E LY C K A N . S E


15

Söndag 5 mars

VÅRNYHETER!

FRÅN ECCO OCH FOOTJOY Ecco golfskor dam, svart/vit.

Ecco golfskor herr, svart/vit.

PMS Black 7C

PMS Process Magenta C

Footjoy golfskor dam, svart/vit.

Footjoy golfskor herr, vit.

50% RABATT PÅ FJOLÅRETS PIKÉER WHITE

PMS Black 7C

PMS Process Magenta C

WHITE

PRIMARY LOGO

Use on dark background

PRIMARY LOGO

Use on light background

SECONDARY LOGO

SECONDARY LOGO

Use on dark background when green is not visible

Use on light background

600 m SHOPPING – KLÄDER, SKOR OCH GOLF 2

PANTONE 391c

PANTONE

PROCESS BLACK C

PANTONE OPTIC WHITE

HK Sports & Golf • Eskilstorpsvägen 7 • 269 96 Båstad Tel. 0431-700 45 • www.hkab.se • mån-fre 10-18 • lör-sön 10-16 3 km från E6:an. Avfart 39 mot Båstad.

VILL DU SYNAS Johan

I EN VECKA ELLER HELA ÅRET? Vi har annonser för alla företag och föreningar – från 320:-/ vecka Vill du veta mer? Ring Johan på 0729-841101!


TEMA: MODE & TRENDER

Vårens härliga trender

BJÄRE Bjärehalvön har fantastiska butiker inom mode och trender och under året kommer Bjäre NU att uppmärksamma dessa lite extra en gång i månaden. Med start i april kommer du att kunna läsa om en butik varje månad som vi berättar lite extra om. Här kommer vårens tio starkaste trender!

1. Hatt Hatten är en stilsäker accessoar som kan höja hela din look. Det finns många varianter i butik och att hitta sin favorit kan ta tid. Ge inte upp – du kommer att hitta en snygg hatt som passar dig och din stil.

Hatt från Tiger of Sweden

blommig skjorta och damerna väljer ut en blommig detalj som en bomberjacka eller en kjol.

Sneakers från Gant

4. Sneakers Oavsett om du har en streetstyle-stil eller en mer dressad look så är ett par snygga och stilsäkra sneakers ett måste i garderoben. 5. Regnrock Regnjackorna 2017 är inte tråkiga. Nu finns det i alla färger och modeller. 6. Tröjor med tryck Säg det med en tröja! Både collegetröjor och t-shirts gör sig bäst med ett kaxigt tryck i vår.

2. Vitt Vitt är helt klart vårens trendigaste färg. Vitt är fräscht, snyggt och passar alla tillfällen.

7. Gult En härligt solgul nyans lyser upp vilken outfit som helst. Gult är mer lättburet än vad man tror.

3. Blommigt Låt våren blomstra! Blommigt är ett hett print och är en stor del av vårens hetaste trender. Herrarna kör så klart en

8. Rosa Rosa har länge varit en trendfärg och våren 2017 fortsätter vi klä oss i pudriga nyanser.

T-shirt från Tiger of Sweden Regnkappa från Odd Molly

Välkommen in och låt dig överraskas över vårt stora sortiment bågar.

Systrarna Frisör • Smycken • Kläder & Vackra ting för hemmet Uttrycksfull båge i stilren skandinavisk design inspirerad av samtiden.

Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 optica.se/optica-bastad GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR

Välkomna in till oss på Postvägen 6 i Vejbystrand! Ulrika 0708 73 59 19 & Maria 0709 24 10 60

as! butik - det måste fir öppnade vår första vi n da se år 25 pl t I år är de tt på valfritt agg! får du 20 % raba så n ssa ka i ” år baka! Säg ”Jag är 25 dag sedan 15 år till Vi har öppet varje 0 Erbjudandet gäller

vecka 9-1

ÖPPET ALLA DAGAR | KÖPMANSGATAN 10, BÅSTAD | MARKESBUTIKEN.SE


TEMA: MODE & TRENDER

VACKRA TING FÖR DIG OCH DITT HEM

VÅRNYTT!

Spetsblus från Copenhagen Luxe Jeans och regnjacka från Dranella.

Gult från Gant Blommigt från Hansen & Jacob

Köpmansgatan 64 Telefon 0431-725 06 www.vitasnackan.se Följ oss gärna på Facebook & Instagram

Rosa från Hansen & Jacob

Vitt från Filippa K

Vi har jeans för alla tillfällen från 649 kr Nudie | Lee | Replay | Tramarossa | Levi´s Boss Orange | Hilfiger Denim | Gant | NYDJ

www.johannesens.se | Axeltorpsvägen 203, Båstad | 0431-708 67 Facebook: johannesenskladeshandel | Instagram: @johannesens_se Vardagar: 10-18 Lördag: 10-15 Söndag: 10-16

n

årde på G a n iker

But

Elin & Arvid

BLI SNYGGAST PÅ VÅRENS FESTER KOSTYM SKJORTA SLIPS/HANKY

Mode för kvinnor & män från kända kvalitetsmärken K

ÖP

MA

NS

G. 3

312 B Å ST AD . TEL 0 4

36

98

60

STUDENTPAKET

3.500:-

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14 Mittpunkten Miss Elly | Köpmansgatan 32, Båstad

Vi stödjer

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

VÄLA CENTRUM MADE TO MEASURE WWW.SIR.SE 042-20 22 32


18 TORGET BILSEMESTER

Söndag 5 mars Kom ihåg reskoden:

Båstad Carl Johan Bernadotte

BJARENU

SÄLJES

Veckans program 10/3

Som läsare av Bjäre NU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Drömmar och verklighet i en kåkstad i Sydafrika. Camilla och BOsse Nilsson berättar om sina senaste erfarenheter från Sydafrika och sitt hjärteprojekt The Cinnamon Bun Project. Rotarianer & gäster till rotarianer välkomna till Hotel Riviera Strand kl 7.30

VÄLKOMMEN TILL

Båstad Bjäre

Bra barnrabatt!

Må bra på SPA-hotell Pris per person i dubbelrum Ronneby Brunn Hotell HHHH Koppla av vid Blekinges vackra Pris utan reskod 2.199:skärgårdskust på SPA-hotellet Ronneby Brunn, som bjuder på • 2 övernattningar fina möjligheter för avkoppling • 2 x frukostbuffé och närhet till många sevärdhe- • 1 x middag med ter. Kurorten Ronneby och det en rätt välkända kurortshotellet har en • 1 x 2-rätters middag lång tradition av välbefinnande • Fri tillgång till som lever kvar i högsta välmåga, Ronneby Brunn SPA men nu i en mer modern och tidsmed pool, bastu, anpassad variant. Här serveras jacuzzi och du en läcker SPA-vistelse med tillträningspass fälle för bad, träning och rofylld • Badrock och badtofflor avkoppling med bubbelbad både • Dubbelrum med balkong inne och utomhus i den japanska eller stora familjerum zen-trädgården. SOMMAR 5 nätter 4.249: Ankomst med all inclusive för bar n och Valfri t.o.m. 29/5 2017. fri entré

2.049:-

till äventyrsbad

Månadskafé kl 14.00 Församlingsgården i Båstad 7 mars Peter Sylwan: Paradiset tur och retur 21 mars Eva Thorén: Frans G Bengtsson Ingen föranmälan Kostnad 70 kr Novisträff för nya medlemmar Församlingsgården i Båstad 21 mars Information och presentation kl 13.00 Välkommen som medlem!

3.299:• 5 övernattningar • 5 x fransk frukost serverad vid bordet • 5 x 4-rätters gourmetmiddag med valmöjlighet från det dagliga menykortet på slottets välrenommerade kvarnrestaurang

Avbeställningsskydd kan tillköpas. Expeditionsavgift 99:- tillkommer. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt. Barnrabatt vid 2 vuxna.

Pris per person i dubbelrum

1.699:• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x 2-rätters middag • Entrérabatt till akvarium samt 10 % rabatt på greenfee, hamnrundfart och sommarbåttur

Har du mycket hö på loftet men ingen ponny i spiltan? Lägg in en annons och omsätt klövern i klöver istället.

Lägenhet uthyres

Har du en bostad att hyra ut men saknar kontakten till den perfekta hyresgästen? Lägg in annons på Torget så vågar vi nästan lova att telefonen börjar ringa.

MÄSSA PÅ WAPNÖ 7-8 APRIL

I vårt charmiga spannmålsmagasin skapar vi tillsammans med expertis från svenska whiskydestillerier, importörer, bryggerier och mikrobryggerier en unikt trivsam atmosfär. Specialprovningar med mat och dryck.

Skriv ner din annonsrubrik, annonstext (max 5 rader, 130 tecken) och telefonnummer och maila till privatannons@bjareliv.se eller skicka till Bjäre NU, Axelstorpsvägen 2. 269 42 Båstad. Efter fem rader är kostnaden 11 kr per rad. Uppge namn, adress, telefon samt personnummer för fakturering.,

Entré 260 kr Inkl två provningsglas, en tygkasse, fri transport tur/retur Halmstad Central stn - Wapnö under hela mässan. Första avgång fre kl 16.30, lör kl 11.30. Öppettider: Fre kl 17-22, lör kl 12-21 Biljetter: ticketmaster.se eller Wapnö tel 035-299 03 91

B

Å

S

T

A

D

STÖD OSS. SWISHA EN GÅVA TILL 90 15 041.

Martin Scorseses ”Silence” 5 mars 18.30, 6 mars 15.00

Stationen Nära Dig!

Du får boken som filmen bygger på, om du är bland de 20 första på premiären!

8 - 15 mars 2017

Lilla kvinnofilmfestivalen

Lilla kvinnofilmfestivalen 8 - 15 mars Premiärer och klassiker! Utdelande av Guldpäran för viktig insats i svensk film. Hela programmet på scalabio.se

BÅSTAD INDOOR GOLF ACADEMY

Inomhusanläggningen för dig som älskar golf! Fys- och teknikträning i grupp Närspelsträning Golfsimulatorer för spel och träning GOLFKAMPEN Roligt event för företag och kamratgäng 250:- per person - Boka nu

4 nätter från 2.099:-

Teknisk arrangör:

www.happydays.nu ...eller ring 020 79 33 84 Kom ihåg reskoden: BJAREN BESTÄLL NU PÅ

Öppet vardagar kl. 8-17.

Hö i massor

UTHYRES

3 nätter 1.999:-

Pristillägg 1-31/5: 150:1/6-30/9: 200:-

Ankomst: Valfri t.o.m. 20/12 och i perioden 26-27/12 2017.

Har dottern lärt sig att gå och tröttnat på att åka i sittvagnen? Sälj vagnen och köp något roligt för pengarna istället i en lokal butik.

Ska du börja pendla till jobbet och behöver en ny bil? Lägg in annons så kanske du hittar din drömbil i närheten.

Pris per person i dubbelrum

Pris utan reskod 1.849:-

arcona Hotel Baltic HHHH i Nordtyskland Bo vid porten till Gamla stan och med utsikt över bron till Rügen – utforska MecklenburgVorpommerns historia och natur.

Barnvagn i bra skick

Mindre bil köpes

Du som privatperson kan för 60 kr annonsera att du vill sälja, köpa eller hyra ut.

ÖL &WHISKY

Världsarvet i Stralsund Barnrabatt 1 barn 0-6 år gratis. 3 barn 7-12 år ½ priset.

Ved säljes

Har du för mycket ved hemma och känner att du vill tjäna en hacka? Boka en annons och sälj det du inte behöver för eget bruk.

Annonsen ska vara tidningen tillhanda senast klockan 10.00. fem dagar innan publicering.

Pris utan reskod 3.599:-

Domaine de Villeray i Frankrike Bo på slott i Normandie, med fina faciliteter som t.ex. pool. Upplev den rika historien och matkulturen. Ankomst: Söndag i perioden 2/4-22/10 2017.

KÖPES

Vill du annonsera på Torget?

Kontakta Barbro Hansson 042-28 11 48 eller barbrohansson47@gmail.com Vår hemsida: www.spfseniorerna.se/bastadbjare

Franska frestelser Bra barnrabatt!

TORGET

U

”La Traviata” - opera direkt från The Met i New York 11 mars 19.00 Biljetter i Bjäre Bokhandel Allt detta och mer därtill på

Scala Bio

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

BÅSTADINDOOR INDOORGOLF GOLFACADEMY ACADEMY BÅSTAD

www.biga.se | Kalkvägen 4, Båstad


FAMILJ & BJÄREKAMPEN 19

Söndag 5 mars

GRATTIS Vill du gratulera någon? Skicka ett mail med bild och namn på den som fyller år samt på er som gratulerar till familjen@bjareliv.se så publicerar vi hälsningen i tidningen i mån av plats!

BJÄREKAMPEN GEOGRAFI En plats på Bjäre

BJÄREBON

En personlighet

EN BYGGNAD Ett landmärke som syns

5

Grattis Erik Strömbrink, 11 år den 8 mars. Önskar mamma Linda och storasyster Savannah

Grattis Vicke 30 år! Kram Emme, Carro, Frida, Millan & Jenica

Stort Grattis SolBritt Fredin, 73 år den 3 mars Kram från Eva Kjällsdotter

4

3

2

1

POÄNG

Sara Bergh, vi önskar dig ett stort grattis på din 40-års dag /dina kollegor

Grattis bästa kusin Perla! Önskar Bella

Även om Båstad som badort är känd sedan mer än hundra år är det ett morgonbad i denna lilla fiskeby som gett mest rubriker.

Om det är våfflorna eller krabbfisket som drar mest låter vi vara osagt men båda lockar stora skaror av besökare sommartid.

Mellan Båstad och Hovs Hallar ligger denna kustpärla med sin lilla fiskehamn

Här badade Richard Gere och helt plötsligt var byn på löpsedlarna över hela världen.

Fruktodlingen som bär byns namn utsågs till årets entreprenör 2015.

Föddes 1868 i Stockholm där han utbildade sig till civilingenjör vid Tekniska Högskolan.

Efter studier i Zürich kom han att arbeta som kemist vid Kristiania cementfabrik 1891–92.

År 1905 inköpts ett markområde på väster i Båstad där han 1907 startade AB Båstads villaområde för administrering av det anlagda villaområdet.

Av många ansedd som det moderna Båstads stora byggherre och upphovsmakare till många nutida landmärke som bland annat Skånegården.

Farbror Alfred är den i släkten som blivit känd världen över men på Bjäre var Ludvig kung.

Detta uppseendeväckande bygge påbörjades hösten 1904 och fick snabbt stor uppmärksamhet.

Hela 45 meter över havet växten denna praktvilla fram på rekordtid.

Byggherren hade byggt broar över hela världen och blivit förmögen.

Genom åren har fastigheten fungerat både som feriehem och hotell.

Under början av 2000-talet byggdes fastigheten om till bostadsrätter med vacker utsikt.

Svar: 1. Kattvik 2. Ludvig Nobel 3. Villa Buena Vista

UNCHE EL

ÄT

G

O

Ä

RE

SE • N.

• BJA R

Nu samlar vi stora delar av Bjäres lunchutbud på bjarelunchen.se.

T T PÅ BJ


Priserna gäller måndag 6/3–söndag 12/3-17

3 för

4 för

10k 10k

4990 4990

Ekologiska citroner ICA I love eco. Ekologisk kiwi ICA I love eco. Italien. Spanien. 120-130 g. Klass 1. Jfr pris 25:64-27:48/kg. 90-100 g. Klass 1. Jfr pris 25:00-27:78/kg.

/kg

Blandfärs Ursprung Sverige.

superklipp

Storpack. Max 22% fetthalt. Jfr pris 49:90/kg. Max 2 köp/hushåll.

15k

Lantbröd Skogaholms. 600-650 g. Havssalt, morot, olivolja. Jfr pris 23:08–25:00/kg. Max 1 köp/hushåll.

superklipp

15k /st

/st

Minst

25% rabatt

Gott till kaffet!39k

Minst

25% rabatt

25k /st

/st

Toalett-, Hushållspapper

Tulpaner ICA. 10-pack.

Blåbärslängd Bonjour.

Lambi. 6, 3-pack. Jfr pris 24:04–26:41/kg. Max 2 köp/hushåll.

Svenskodlade. Olika färger.

350 g. Jfr pris 71:42/kg.

Från vår fina fiskdisk Gäller från och med tisdag!

199k /kg119k /kg

Färsk torskrygg

Färsk rödspättafilé

Fiskexporten Varberg.

Fiskexporten Varberg.

Båstad

Alla dagar 8–21 • Telefon 0431-685 50 Köpmansgatan 76

Bjäre NU v10 2017  

Bjärehalvöns veckotidning

Bjäre NU v10 2017  

Bjärehalvöns veckotidning