Page 1

NYA FORD FIESTA TITANIUM 1,0T 100HK ECOBOOST NU 143.900:- PRIVATLEASING FRÅN 1795:-

SÖNDAG 18 FEBRUARI 2017 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Nya parkeringsregler att vänta

Märta Måås-Fjetterström

TRAFIK. Parkeringssituationen i Båstad behövdes ses över enligt förvaltningen på kommunen. Förslag på nya avgiftsbelagda parkeringar fanns men politikerna tyckte inte fler ytor behöver ha avgift. Fri tidsbestämd parkering med p-skiva kommer fortsätta vara det vanligaste. SID 4

KONST. Ludvig Nobel föll för Märta Måås matta ”Hjorthagen” 1914 på Baltiska utställningen i Malmö och köpte in den till Skånegården i Båstad. Fler stora beställningar till Skånegården blev en ryggrad i hennes verksamhet för att SID 11 kunna fortsätta sitt konstnärskap och arbete.

150 års jubileum

SPORT. Chris Abbotts inledande månader som ny sportchef i Rögle BK har varit fulla av arbete från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan. Nu summerar han säsongen hittills och blickar framåt. SID 6

NOBEL

Det blåser alltid på Västkusten, kanske det gav honom inspiration SID 8

Ludvig Nobel förvandlade Båstad Avtrycken från Ludvig Nobels gärningar i Båstad är många. Mannen som förälskade sig i Båstad och satte orten på kartan skulle fyllt 150 år i år.

Hela veckans klipp på ett klick!

SID 8-11

Handla online på icabastad.se

Båstad

SKÄM BORT DIN HUND!

Veckans vara FÖRSLÖV

KULTUR. Poetisk fotokonst tillsammans med keramik bränd enligt den japanska raku-tekniken samsas i galleriet på biblioteket när Cecilia Kraitz och Mikael Bertmar visar upp sina alster. SID 7

2 25

5:-

FÖR

KR

Lindahls Kvarg 150 g

NYHET!

Välkommen in till oss! Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

info@ridersport.se

Tel. 0431-30 20 40 Tomtaholmsvägen 8 Må-fr 10-18 lö 10-14


2 REDAKTION

Söndag 18 februari

INLEDARE

Tycker det flyter på bra Om man vänjer sig med att ha det bra så kan det vara lätt att glömma hur det kan vara på andra ställen och leta småfel i paradiset. Detta gäller många saker för oss på underbara Bjäre där vi har det så mycket bättre än det är på många andra platser.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

I detta nummer skriver vi om hur politikerna tänkt besluta runt förslagen om att ändra på reglerna på några av de mest populära och välfyllda parkeringarna på Bjäre. Det är då några parkeringar i Båstad samt hamnparkeringen i Torekov. Ännu är det inte avgjort exakt hur det blir men förvaltningen hade flera förslag på att avgiftsbelägga parkeringar som idag är gratis om man bara lägger fram sin p-skiva och ser till att inte stå parkerad för länge. Riktigt så långt ville inte politikerna dra det än. Många på Bjäre är trots allt beroende av att använda bilen då få har en buss som går utanför deras hus.

VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN! 26 FEBRUARI SE FILMEN WONDER

23 FEBRURI REPTILER PÅ BIBBLAN

Gå till Bio Scala och se en hjärtevärmande historia om August Pullman, en pojke med en ansiktsdeformation. Hans livsglädje och personlighet förändrar livet för alla omkring honom. Var: Scala Bio, Båstad, Klockan: 18.30 Entré 150:-.

Fredagen den 23 februari kl 12.00 kommer Frank Madsen från Malmö reptilcenter till Båstads bibliotek för att visa små reptiler.

19-21 FEBRUARI PROVA PÅ SKYTTE

19 & 22 FEBRUARI SPORTLOVSVÄVNING

För alla åldrar. Entrébiljett behövs men aktiviteten är gratis!

ÅK UTFÖR PÅ VALLÅSEN

Bara 20 minuter från Båstad ligger Vallåsen som nu öppnat backarna för säsongen. Saknar ni utrusting finns allt att hyra på plats. Extralånga öppettider under sportlovet. Lördag till tisdag 09.00 - 18.00. Onsdag till fredag 09.00 - 21.00.

På sommaren vet alla som försöker köra och parkera främst i Båstad att det kan vara ganska svårt. Det är just därför som det finns andra regler för både parkering och trafik under sommaren. Det är en väsentlig skillnad i trafiktäthet och jag är glad att kommunen orkar med att ha just skilda regler på sommaren så vi inte har hårdare regler under höst, vinter och vår än vad som krävs för att allt ska flyta på. Själv är jag född och uppvuxen i Stockholm och glad Båstadbo sedan tio år. Jag har det färskt i hjärnan hur eländig trafik- och parkeringssituationen är där ALLTID. De köerna som vi kan svära i på Köpmansgatan på sommaren när alla ska till eventen samtidigt är en helt vanlig kö till jobbet för folk i huvudstaden. Men där pågår den mil efter mil. Varje morgon och eftermiddag. Självklart inget att eftersträva men faktum är att det är så lugn trafik och går så enkelt att parkera i Båstad större delen av året så de som klagar kanske har börjat bli lite för bortskämda. Något jag undrat under många år är varför det inte på sommaren kan göras en parkering mellan E6 och Båstad med vidare busstransport av folk till hamnen, tennisen och stranden. Just för att inte alla ska behöva köa sig genom hela tätorten för att komma till Prästlidens parkering. Med fler och fler evenemang kommer det troligen fler och fler gäster. En sån infartsparkering kanske behöver komplettera upp Prästliden framöver. Nu vet jag att det finns fler som tänkt den tanken och önskar hitta en lösning. Vissa har viskat saker till mig. Men jag ser fram mot ett skarpt förslag att få skriva om!

22 FEBRUARI UPPBLÅSBART TIVOLI

Hoppborgstivolit är ett uppblåsbart äventyr för små och stora barn. Hoppa, studsa och spring i de olika uppblåsbara hoppborgarna. För pojkar och flickor från 5 år och uppåt. Klockan: 10.00-15.00 Var: Förslövs idrottshall Ingen föranmälan

Prova på Luftgevärsskytte hos Ramsjö Skytteförening. De tillhandahåller allt som behövs när du provar på pistolskytte, hörselskydd, tavlor, klisterlappar, instruktör och skjutledare. Åldersgränse 7 år och vi skjuter i blandade åldrar, tjejer och killar. www. idrottonline.se/RamsjoSkF.

Alla barn och ungdomar från 8 år och uppåt är välkomna att prova på Sportlovsvävning i Östra Karups Vävstuga. Anmäl till Eivor, tel 0431 741 66 eller 0730 - 40 92 21 säkrast på förmiddag.

BÅSTAD Hamnen Exklusivt, bekvämt och nybyggt - bästa läge granne med hav och hamn

19 FEBRUARI FILM i BIBBLAN

Kom och se filmen Rango på Biblioteket i Båstad. Kameleonten Rango lever ett liv i trygghet som ett vanligt husdjur. Samtidigt lider han av en stor identitetskris. För hur högt kan man sikta när hela ens liv består av att smälta in? Klockan: 11:00

Längst ner, med bästa läge vid hav och småbåtshamn, säljs exklusivt radhus med gångavstånd till såväl morgondopp och tennisbana som livsmedelsaffär och restauranger. Här blir livet enkelt och njutbart. Huset är vackert utformat med arbetade fasader och färgsättning i naturtoner. Bostaden är rymlig och ljus med sovrum på båda plan med möjlighet att göra fler. Duschrum samt dressingroom uppe och luftigt sällskapsrum med generösa fönsterpartier och vacker havsutsikt. Nere finns duschrum/tvätt samt kök med öppen planlösning till vardagsrum och utgång till uteplats mot havet. Bilplats och förråd tillhör. Förmånlig månadsavgift. Klar för inflyttning!

Killebacken 3 A, Båstad

Boa 117 m2, 4 rok

Mån avg 4.988 kr

Pris 9.000.000 kr

BJÄRE FÖRR

Peter Jakobsson

Redaktör

Du hittar veckans lunchmenyer på

bjarelunchen.se

FÖRSLÖV Bokesliden Mysigt med fritt läge och utsikt

BÅSTAD Hemmeslöv Öppen bostad i 1 plan + gäststuga

Här på åsens sydsida, med högt läge och vacker utsikt, ligger denna fastighet med stor tomt. Den vitputsade villan, ursprungligen från förra sekelskiftet, ger ett ombonad intryck, har öppna ytor, flera sociala rum med fin utblick, braskamin, trägolv och generöst uterum med havet i horisonten. De tre sovrummen blir enkelt fyra och uthuset kan utvecklas till gäst- eller ungdomsavdelning. Lantligt läge någon kilometer från Förslövs by samt tågstation.

På promenadavstånd till inbjudande sandstrand ges här fina förutsättningar för fritidsnöje eller bostad året om. Öppet sällskapsrum med maximalt ljusinsläpp och glasade skjutpartier, stort sovrum med öppen spis, generös förvaring, vidbyggt garage samt vinkällare. Den södervända trädgården är inhängnad med staket och har sköna uteplatser under tak eller bar himmel. Gäststuga kompletterar väl med flera sängplatser samt wc/dusch.

Bokesliden 171, Förslöv Boa 140 m2, 6 rok Bia 35 m2

S:a Rundvägen 26 A, Båstad

Tomt 3.462 m2 Pris 2.950.000 kr

Boa 124 m2, 3 rok Bia 28 m2

Tomt 965 m2

Pris 2.975.000 kr

Bjäre Golfklubb Hotel Riviera Strand Margretetorp Gästgifvaregård

G

O

Ä

RE

ÄT

Torekov Hotel

UNCHE EL

SE • N.

Sand’s Bakficka Torekovs Golfklubb

• BJA R

Mat & Möten Pensionat Enehall

T T PÅ BJ

Restaurang Drivan Restaurang Sand

Hovs blåsorkester. Bilden troligen tagen någon gång under senare hälften av 1910-talet Fr.v. 1.* 2.* 3.Simon Linderoth 4. Helge Pålsson? (målare bodde nog i Rammsjö) 5.Albin Berggren (Rammsjö) 6.Martin Linderoth 7.Simon Hall 8.Invar Lindström 9.Emil Schönbeck. Källa: Föreningen Gamla Båstad /Båstads kommuns bildarkiv.

Två Män Äppelgårdens Golfklubb

Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

ÄT GOTT PÅ BJÄRE!

OM BJÄRE NU

Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Gästskribent: Marie Louise Aaröe Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

BÅSTAD Malen Inventiöst med havsutsikt på toppenläge vid havspoolerna Föredrar du några uppfriskande längder i Malenbadets sköna havspool eller tar du hellre morgondoppet i havet? Oavsett vilket ligger båda i dina kvarter. Här på Malen är tempot lugnt, stilen avslappnad och omgivningarna charmiga. Saknar du pulsen finns hamn, tennis och affärer på cykelavstånd. Nu säljs denna oväntat rymliga och flexibla bostad med inredning från byggåret, för dig som vill sätta egen prägel. Sällskapsdel nere med kök/matplats. Havsutsikt från bostad och uteplats. Bostadens ovanplan med tre bra sovrum som efter behov kan bli två med större allrum eller kanske ett med resterande i öppen planlösning. Balkong. Badrum finns på båda plan. Förråd i anslutning till huset. Bilplats i gemensam carport.

Havsbadsvägen 13 B, Båstad

Boa 115 m2, 4 rok

Tomt 119 m2

Pris 3.200.000 kr

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 18 februari

Ingen kommunal demokratidag

Hjorten in i White Guide

BJÄRE. Uno Johansson (C) m.fl. motionerade i april 2017 om att Båstads kommun ska införa en så kallad demokratidag. Motionen syftar till att uppmärksamma folkstyrets betydelse i samhället och vad man kan göra för att påverka. Förslag var att arrangera en minimässa där skolungdomar skulle få möjlighet att träffa olika partier. Förvaltningen utredde ärendet och tyckte att idén bakom motionen är positiv, men den medför konsekvenser för ekonomin och verksamheten. Med bakgrund av det föreslog förvaltningen att motionen skulle avslås vilket även tillslut blev utgången på kommunfullmäktige.

BJÄRE. Varje år listar White Guide restauranger av hög klass. I år täcker guiden in 600 restauranger i Sverige. I Båstad är en nykomling på listan restaurang Hjorten. Efter en omfattande renovering av Pensionat Hjorten under vintern 2016–2017 öppnade restaurangen på nytt i påskas. Gästerna har under första året uppskattat restaurangen. Andra Bjärerestauranger i guiden är Bistron Torekov Hotell och Restaurang Sand i Båstad. Precis över länsgränsen norrut finner vi även att Strandpensionatet i Skummeslövsstrand och Strandhotellet Mellbystrand finns representerade i guiden.

En av anledningarna till att förvaltningen kom med förslag om ändrade parkeringsregler är att det var 2009 - 2010 som nuvarande parkeringsregler beslutades. Dessutom har förvaltningen på senare tid, dels genom upplysningar från allmänhet och några näringsidkare, samt genom egna iakttagelser identifierat vissa parkeringsytor som har hög beläggning och låg rotation. Detta har medfört att tillgängligheteten till parkeringsytan är låg. Förslaget som Teknik och Service på Båstads kommun hade satt samman innehöll bland annat att flera parkeringsytor som idag är avgiftsfria skulle avgiftsbeläggas. Inte bara på sommaren utan vissa året runt.

är det sedan Märta Måås flyttade till Båstad och startade sin produktion av de fantastiska mattorna.

Förslaget var uppe för hantering på kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Där hade politikerna en annan syn på vilka åtgärder som behöver vidtas för att reglera parkeringarna.

Ärendet ska vidare till kommunstyrelsen och kan komma att revideras innan det slutligen fastställs. Förslaget från förvaltningen överraskade politikerna. – I dagsläget tycker inte vi det är något problem eller finns behov av att ändra så mycket på parkeringsreglerna. Att justera upp timpriset lite på de populäraste parkeringarna på sommaren kanske kan bidra till högre rotation. Parkeringen vid biblioteket och

Bo Wendts (BP) förslag stöttades av Liberalerna och inget annat parti kom med annat förslag så det beslutades enligt Bjärepartiets förslag.

Skulle nya ytor avgiftsbeläggas krävs en investering i halvmiljonklassen på p-automater.

PARKERINGSREGLER

1.Båstad torg (Mariatorget) Nu: 4 timmar fritt med p-skiva mot Köpmansgatan, 1 timme fritt med p-skiva resterande platser. Förslag: Ytan vid Turistbyrån 1 timme fritt p-skiva. Utanför Torgkiosken 2 timmar avgift på sommaren, övrig tid 2 timmar fritt med p-skiva. Beslut KSAU: Hela parkeringen 1 timme fritt med p-skiva.

Så här är parkeringsreglerna i dag och så här är förslagen:

Peter Jakobsson

Hjälp oss stoppa Alzheimers sjukdom genom ny svensk patientnära klinisk forskning.

Räddningstjänsten tillsammans med Finsbo Entreprenad AB bjuder in till företagarinformation

NÄR: Onsdagen 28 februari kl. 19.00 VAR: Kunskapscentrum Agardh, Båstad PROGRAM:

• Presentation av insatsutvärdering från branden på Finsbo den 14 juli 2017. • Räddningstjänsten informerar om sin verksamhet före, under och efter insats. • Information och råd vid hantering av gasflaskor. • Information om automatiskt brandlarm som kan rädda liv och egendom. Vi bjuder på fika och vill ha in anmälan om deltagande till eva.hall@bastad.se, senast 23 februari, ange namn och företag.

Endast forskning kan lösa Alzheimers gåta. Ge ditt bidrag idag!

PG: 90 03 39-3 BG: 900-3393 Ring Givarservice: 020-075 17 17

Hjälp oss stoppa alzheimerstiftelsen.se Alzheimers sjukdom genom ny svensk patientnära klinisk forskning. Endast forskning kan lösa Alzheimers gåta. Ge ditt bidrag idag!

PG: 90 03 39-3 BG: 900-3393 Ring Givarservice: 020-075 17 17

v.8

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

59kr/ kg BLANDFÄRS NYMALD 79kr/ Picknickbog/ Limousinkött kg 59kr/ KARRÈ Guldgrisen kg 27kr/ LINAS GRILLADE hg ROSTBIFF 10kr/ POTATIS SALLAD Vår egen såklart hg 23kr/ BJÄRESKINKA Heberleins hg GAMMELDAGS KOTLETT

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGADE RÄTTER I DELIKATESSEN. VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Reservation för slutförsäljning

alzheimerstiftelsen.se

Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

HJÄLP BARNEN SOM FLYR!

SLUTFÖRSÄLJN

OUTBAC

Just nu har vi akuta insatser i bland annat Syrien, Grekland, Italien, Serbien och här hemma i Sverige. Men det räcker inte. Vi behöver din hjälp. Vi behöver bli er. Bli Barnrättskämpe på räddabarnen.se

VÄLKOMNA!

Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att dina pengar används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt.

Där hade politikerna en annan syn på vilka åtgärder som behöver vidtas för att reglera parkeringarna. Spara vill vi inte ha avgift på. Många gånger skapar p-skiva lika bra rotation som avgifter. Vid stationerna ska det absolut vara fri parkering för att främja tågåkandet. Skulle det bli problem med parkeringen vid Båstad station efter hela Tuvelyckan är byggt och boende börjar parkera där så får vi se över en lösning då, förklarar Bo Wendt (BP).

Gör en Minnesvärd minnesvärd insats...

99 år

Vissa förändringar på bilparkeringarna BÅSTAD. På sommaren blir parkeringssituationen i Båstad minst sagt ansträngd när väldigt många vill till havet och eventen samtidigt. Avdelningen Teknik och Service på Båstads kommun tyckte det var dags för en översyn. Nu har politikerna tagit beslut i första instans.

5

Söndag 18 februari

FORD FOCUS TITANIUM 5D 1,0T. 100 HK ECOBOOST Parkeringarna i Båstad har setts över. Teknik och Service har lämnat förslag som politikerna har tittat på.

Båstad

ALLTID LÖRDAG 10-14 SÖNDAG 11-15

Foto: Peter Jakobsson

JUST NU! FORESTER

-RABATT X BREAK DETALJERNA ÄR EN EDITION 25.000:–

VIKTIG DETALJ.

O B S! B EG R Ä N SAT A NTAL B IL A R

Torekov

DETALJERNA ÄR EN VIKTIG DETALJ.

5 1

ÅRSMODELL 2017

2

4 3

159 900:-

PRIVATLEASING FRÅN 1 995 KR/MÅNAD

Bildtext:

2. Parkeringen vid Badhusparken, Båstad hamn Nu: Sommar max 4 timmar, avgift 15 kr/tim. Övriga året fri parkering. Förslag: Max 3 timmar, avgift 20 kr/tim året runt. Beslut KSAU: Sommar max 4 timmar, avgift 20 kr/tim. Övriga året fri parkering.

3. Centrumparkeringen vid biblioteket/agardh Nu: Uppdelad i två parkeringar. Norra delen 3 timmar fritt med p-skiva. Södra delen oreglerad fri parkering. Förslag: Norra delen 2 timmar fritt med p-skiva. Södra delen 10 timmar avgift 10 kr/tim året tunt. Max 50 kr/dygn. Beslut KSAU: 2 timmar fritt med p-skiva på båda delarna.

4. Båstads järnvägsstation Nu: Oreglerad fri parkering dygnet runt, året om. Förslag: Avgift 5 kr/tim dygnet runt. Max 50 kr/dag. Månadskort 500kr. (införs innan inflyttning på de nybyggda områdena intill) Beslut KSAU: Oreglerad fri parkering dygnet runt året om.

5. Parkering i Torekovs hamn Nu: Sommar max 24 timmar, avgift 15 kr/tim. Övriga året fri parkering. Förslag: Sommar max 24 timmar, avgift 20 kr/tim. Övriga året fri parkering. Beslut KSAU: Sommar max 24 timmar, avgift 20 kr/tim. Övriga året fri parkering

NU

ORD: 202 900:-

PARKERINGSPAKET, BACKKAMERA, FÖRASSISTANSPAKET, APPLE CARPLAY

FIAT 500. EN DESIGN

FORESTER XS AUTOMAT SUBARU OUTBACK X-BREAK

291.900:– 329.900:–

Det är detaljerna som gör den. Utöver de emotionella argument som

Alltid automat ochävenf yrhjulsdrif t baklyktor, Uconnect system me utrustad med unikt designade klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen fr. FIAT 500. EN DESIGNIKON. 3 ÅRS Solfilm ochpris unikafr. designdetaljer Ord 3 ÅRS FRI SERVICE

500 Lounge 1.2som l 69 hk, och bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och Det är detaljerna som gör den. UtöverFiat de emotionella argument design utstrålning, är bilen även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect system 5” pekskärm, 7” bilden krockkuddar, För mer detaljer se med fiat.se Bilen på kan vara extrautrustad. Lokala avikelser k * klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen in till oss och provkör Fiat 500. *Privatleasing 36 månader, 4500 mil.

Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO ²-utsläpp 110-115g/km. För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala avikelser kan förekomma. *Privatleasing 36 månader, 4500 mil.

ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 Transportgatan 7C, Ängelholm Tel 0431-44 55 50

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10

fiat.se

ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 Transportgatan 7C, Ängelholm Tel 0431-44 55 50

Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. 0431-44 55 50 Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. Tel 0431-44 55 50 Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se

Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se

Bränsleförbr bl. körn. 5,7–6,9 l/100 km. CO2-utsläpp: 148–160 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. Erbjudandet gäller t o m 2018-03-31 eller så långt lagret räcker. *Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil.

Bränsleförbr bl. körn. 6,1–7,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 159–161 g/km. Erbjudandet gäller Outback långt lagret räcker. Det går ej att kombinera med andra erbjudande, rabatter eller avtal. *Eller vi 4500 mil. Bilen på bilden är extrautrustad.


6 SPORTEN

Söndag 18 februari

Rögles sportchef Chris Abbot summerar och blickar framåt HOCKEY. Det pågående OS-uppehållet i ishockeyns SHL kom både lägligt och olägligt för Rögle BK. Lagets prestationer under 2018.s första sex veckor har varit strålande och kanske hade laget mått bra av att bara fortsätta spela och dra in poäng i seriens avgörande slutskede. Lagets metamorfos efter jul har till och med blivit en snackis i hockeysverige. – Samtidigt var truppens spelare rätt slitna och vi kan må bra av ett läkande uppehåll kombinerat med ordentliga träningar. Det konstaterar Rögles sportchef sedan två månaders tid, Chris Abbott, när han tar emot på sitt enkla kontor i Lindab Arena. Dator, papper och pennor, vita väggar, rena skrivbordsytor, kanadensaren har inte överpyntat sin nya arbetsplats precis. En viktig detalj finns dock i en skrivbordshylla bakom Abbotts rygg. Guldhjälmen som markerar hans SM-guld med HV71 förra våren. Chris Abbotts inledande månader som ny sportchef i Rögle BK har varit fulla av arbete från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan. Initialt fokuserade Chris Abbott tillsammans med brorsan Cam, tränare för A-laget, på hur den befintliga truppen kunde förändras och spetsas. Längs resan har några spelare försvunnit. Bland annat förra sommarens finska prestigevärvning, Juhamatti Aaltonen, som fått lämna Ängelholm och under resten av säsongen istället kommer att spela i schweiziska Bern. Andra spelare har däremot anslutit och ingen har väl undgått Chris Abbotts succévärvning, Olle Liss, från IK Pantern. Dalmasen Liss, fostrad i Leksand, anslöt till Rögle den 1 februari och har på fyra matcher inför OS-uppehållet gjort fem mål och fyra assistpoäng samtidigt som laget tagit nio av tolv poäng.

Experterna tycker till STEFAN NILSSON 143 matcher i Rögle SM-final med Leksand 1989 1. Hur slutar säsongen för Rögles del? Jag tror att Rögle hamnar på plats 11 med 62 poäng till slut. 2. Vad säger du om Rögles förvandling? Den är helt magisk med tanke på hur det såg ut under större delan av hösten. Hela laget har med Abbotts inträde verkligen förstått vad som krävs för spel i SHL. 3. Vad är viktigast inför nästa säsong? Tre punkter hamnar på min lista ”viktigt” 1. Starkt målvaktspar. 2. Behålla de spelarna som visat framfötterna sedan Abbotts tog över. 3. Nya spelare ska vara spelare för en plats i 1:a eller 2:a femman.

TORGNY LÖWGREN 187 matcher i Rögle Spel i Vita Hästen, Leksand 1. Hur slutar säsongen för Rögles del? Jag tror att man håller sig kvar utan kvalspel. Dock blir det svårt att nå en tionde plats som innebär fortsatt spel. Chris Abott är positiv inför framtiden och vill skapa en vinnarkultur i hela organisaitonen.

Chris Abbott pratar ogärna om enskilda spelare utan uttrycker sig i mer generella termer. – Spelarna som är i vår klubb måste tycka att det är roligt och viktigt att spela i Rögle, annars kan vi strunta i alltihop, menar han och fortsätter. – Det har varit oerhört intressant och lärorikt att hamna på den här sidan skrivbordet. Kravet på perspektiv blir ett helt annat och ansvaret som vilar på en är ju något helt annat än det man hade som enskild spelare, förklarar Chris som förutom att renovera Rögles trupp och scouta en massa spelare i Sverige också hunnit med att åka till Buffalo i USA över jul och nyår för att titta på spelare i JVM och knyta kontakter i och kring NHL. – En mycket bra resa och dessutom kunde jag fira jul tillsammans med hela familjen hemma i Kanada, det var väl nästan 15 år sen sist, berättar Chris Abbott.

Chris och tvillingbrorsan Cam kom som spelare till Rögle säsongen 2008/09. Dom båda blev genast publikfavoriter hos Röglepubliken tack vare deras offensiva spel, envishet, enorma energi och höga arbetsmoral. Epitet som på olika sätt också kommit att prägla deras första tid, tillbaka i klubben som en gång gav dom chansen i svensk elithockey. Och Chris Abbott tvekar inte en millisekund på frågan vad hans målsättning som sportchef i Rögle är. – Vi ska vinna mästerskap här, utan tvekan. Vi ska ha sådana där i Lindab Arena, säger Abbott samtidigt som han pekar på guldhjälmen i hyllan snett bakom. – Mitt och Cams mål här i Rögle är att bygga en vinnarkultur i hela organisationen, från de yngsta ända upp till A-laget. Vi ska ha höga förväntningar och tydliga mål för alla i klubben. Rögle ska bli en plantskola för unga spelare och som innebär

att A-laget försörjs med nya, unga, begåvade toppspelare. – Man får inte glömma vilken enormt stark förening Rögle BK är, resonerar Chris Abbott vidare. Ingen annan klubb i Sverige har så många gånger hoppat upp och ner mellan serierna, men trots motgångarna har man rest sig gång på gång och alltid kommit tillbaka. Det vittnar om vilken kultur, mentalitet och styrka som finns både i och runt föreningen.

2. Vad säger du om Rögles förvandling? Man har gjort en otrolig resa efter att bröderna Abbott klivit in. De har fört in en imponerande arbetsmoral och stabilitet. Man har höjt lägstanivån och ökat poängskörden samt satt höga krav och mål.

Får man döma av bröderna Abbotts första månader efter återkomsten till Rögle har lagets fans ett antal trevliga år framför sig. Att etablera Rögle BK på allra högsta nivå i svensk ishockey verkar vara självklart både på sportchefskontoret och i A-lagets spelarbås. Den lilla detalj som återstår är att fixa förnyat SHL-kontrakt till nästa säsong.

ANDRÉE BRENDHEDEN 250 matcher i Rögle Spel i Växjö och Södertälje

Roger Bengtsson

FAKTA: RÖGLES SÄSONGSAVSLUTNING I SHL TABELLEN: 1. Växjö 45 2. Djurgården 3. Färjestad 4. Malmö 5. Frölunda

45 45 45 45 45

+51 +40 +27 +13 +11

98 84 78 76 76

7. Linköping 8. HV 71 9. Luleå 10. Brynäs

45 45 45 45

+10 +4 +9 -2

71 71 69 64

11. Rögle 12. Mora

45 45

-36 -51

50 46

13. Örebro 14. Karlskrona

45 45

-35 -65

45 40

KOMMENTAR: Lag 1-10 spelar slutspel, lag 13 och 14 får kvala sig kvar i SHL. Lag 11 och 12 har spelat färdigt för säsongen efter 52 omgångar.

RÖGLES AVSLUTANDE SHL-MATCHER:

Efter OS-uppehållet drar SHL igång igen den 24 februari. 7 omgångar återstår. Rögle får rivstarta med tre av fyra matcher mot bottenkollegor. Mora borta och back-to-back-möte med Karlskrona. Tar Rögle sex poäng på dom matcherna är laget inte klart för SHL i praktiken men i teorin.

Tis 27/2 Växjö (B)

En titt på vilka poängsummor som krävts under de två föregående säsonger som SHL spelats med 14 lag anger att säsongen 2015/16 räckte 50 poäng för att undvika kval. Förra säsongen räckte 48 poäng.

Lör 24/2 Mora (B) Fre 3/2 Karlskrona (H) Lör 3/3 Karskrona (B) Tis 6/3 Linköping (B) Tor 8/3 Färjestad (H) Lör 10/3 Luleå (H)

3. Vad är viktigast inför nästa säsong? Man bör göra klart med de spelare man vill behålla snarast. Värva spelare med bra karaktär och arbetsmoral och gärna krydda med någon hemvändare.

1. Hur slutar säsongen för Rögles del? Rögle slutar på 11:plats i tabellen. Man hinner inte ikapp lagen ovanför men undviker ett negativt kval. 2. Vad säger du om Rögles förvandling? Det är otroligt imponerande hur Chris & Cam på så kort tid, med i princip samma spelarmaterial, kan prestera så mycket bättre resultat. Helt plötsligt höjdes kravbilden på samtliga spelare. Det gjorde att många som tidigare glidit på en räkmacka fick eld i baken. Nu spelar laget med passion och energi. Just passionen i spelet ser jag som den största skillnaden efter tränarbytet. 3. Vad är viktigast inför nästa säsong? Chris & Cam vill garanterat ta nästa steg som Rögle pratat länge om. Det blir till att välja ut de spelare som håller tillräckligt hög nivå för att tillsammans kunna ta steget. Lyckas man hålla sig undan kval får man lite mer tid att hitta spelare. Värva smart. Sök hellre efter spelare från Allsvenskan med utvecklingspotential i, än osäkra importspelare. Titta på Olle Liss succé. Där finns fler guldkorn att hitta som dessutom inte kostar skjortan.

NYHETER 7

Söndag 18 februari

Utställning med foto och keramik BÅSTAD. Välkända Båstadkonstnärer ställer just nu ut tillsammans på Biblioteksgalleriet. Det är Cecilia Kraitz som visar upp keramik med raku-bränning och Mikael Bertmar som visar fotokonst.

Vid Norrviken skapar de sin konst i varsin ateljé på varsin sida av Kattviksvägen. Både Cecilias och Mikaels ateljéer är välbesökta under konstrundan vid påsk varje år. Nu ställer de ut tillsammans på Biblioteksgalleriet. Senast de hade sina verk där är över tio år sedan. Cecilia Kraitz keramik inspireras av asiatisk keramisk konst och då speciellt av den japanska raku-tekniken. – Allt jag visar upp här är gjort med japanska raku-tekniken och är brända i vedeldad ugn. Det är mest skålar och fat men även tekskålar. Jag kommer även visa väggbilder i keramik med raku-bränningar som skapar intressanta mönster, berättar Cecilia.

Hasse Andersson vann en grammis för Årets barnalbum.

Cecilia Kraitz och Mikael Bertmar ställer ut sin konst på biblioteksgalleriet.

Foto: Peter Jakobsson

När flera plattor sätts samman bredvid varandra bildar de en stor keramiktavla. På en tidigare utställning på Vandalorum i Värnamo visade Cecilia upp ett sammansatt motiv som var två och en halv meter gånger en meter. – Varje platta, som väger en hel del, är handgjord av mig. Det är ett tungt jobb att vara keramiker, skrattar Cecilia. Mikael Bertmar visar upp sin fotokonst som har naturen som röd tråd. – Jag visar dels den analoga serien, mestadels från Hallands Väderö, som är fotat på 80-talet och framkallat i mörkrum. Det akvarelliknande uttrycket är resultatet av en speciell framkallningsteknik jag hade, berättar Mikael. Mikael har ett ofta drömskt förhållande till den natur som

Hasse fick med sig en grammis

BÅSTAD. Nyligen delades Sveriges äldsta musikpris, Grammisgalan, ut i Stockholm med stora delar av den svenska musikeliten på plats. Bjäre representerades av Hasse Andersson som nominerats till en Grammis i kategorin för årets barnalbum med skivan ”Hasses trädgård.

Cecilia är keramiker och arbetar främst med raku-brännig och Mikael med fotokonst.

han inspireras av. Konstnären är också poet och filosof och vill kalla sitt uttryck för poetisk fotokonst.

nya serien är collage där Mikael har sammanfogat flera bilder och satt samman intressanta motiv som väcker fantasin. På en bild står det en flamingo bland kossorna och en silkesapa som tittar fram. Alla bilderna till collagen har Mikael tagit.

Bland bilderna på galleriet hittar vi även bilder som känns helt naturliga men har överraskande innehåll. Den

Bilsemester med

– De exotiska djuren är bland annat fotade på Kolmården och Kanarieöarna. Naturen de befinner sig i är vackra Bjäre, säger Mikael. Utställningen pågår på galleriet i Båstad bibliotek till den 7 mars. Peter Jakobsson

Med en nominerad och en vinst kan vi konstatera att halvöns utfall på galan blev ytterst gynnsamt, för givetvis fick Hasse med sig en grammis hem till Bjäre. – Att få kröna en lång karriär med det finaste musikpriset som finns i Sverige och den finaste kategorin. Jag är så stolt och lycklig”, sa Hasse Andersson i sitt tacktal. Men faktum är att det inte är

första gången som Hasse tar hem ett pris på galan, för två år sedan vann han en i dansbandskategorin. Hasse Andersson var inte den ende skåningen som vann pris på galan. Även Axwell som är född i Lund som tillsammans med Ingrosso utgör duon Axwell /\ Ingrosso vann en Grammis i årets elektro/dans med deras låt ”More than you know/I love you”. I klassen metal och hårdrock var nordvästskånska The Night Flight Orchestra nominerade men där kammade Europe hem priset. Perstorpsbandet Donnez och Lasse Stefanz från Kristianstad var nominerade i årets dansband men priset gick istället till Expanders med låten ”Play that rock ’n’ roll”.

Kom ihåg reskoden:

Som läsare av Bjäre NU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Hannover och Harz

Pris per person i dubbelrum

Också 5 nätter inkl. 3 middagar 2.949:

-

1.849:-

Barnrabatt: 1 barn 0-2 år gratis. 2 barn 3-7 år 70 % rabatt. 2 barn 8-13 år 30 % rabatt. Max. 2 extrasängar per rum. Extrasäng från 14 år: Pris 1.349:-

Beställ på: www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

Pris per person i dubbelrum

4.049:Pris utan reskod 4.349:Pristillägg i perioden 30/6-3/8: 200:-

Pris utan reskod 1.999:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag/buffé • 1 timmes bowling • 1 timmes tennis • Fri tillgång till swimmingpool Avalon Hotelpark Königshof HHH i Mittyskland och bastur Bo på hotell med swimmingpool, fitnessrum och sporthallar, vid vandrings- och cykellederna i Naturpark ElmLappwald. Besök Wolfsburg (27 km) och Goslar (65 km). Ankomst: Valfri t.o.m. 21/12 2018.

Unikt hotell i Toscana

BJAreNU

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 7 x 3-rätters middag • Välkomstdrink • 1 x rundvisning/provsmakning Borgo Giusto i Italien hos Tenute di Badia samt Upplev den italienska drömmen av olivlundar, vinodrabatt på vin/grappa/olivolja lingar, mjuka kullar, cypressträd och smakrik italiensk mat och solberikade viner. I hjärtat av allt detta – endast Barnrabatt 21 kilometer norr om Lucca – kommer du att bo mitt i 1 barn 0-5 år gratis. 3 barn 6-14 år ½ priset. den toscanska idyllen på ett unikt hotell med stor pool. Ankomst: Valfri 31/3-20/10 2018.

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Teknisk arrangör:


8 NOBEL 150 ÅR

Söndag 18 februari

NOBEL 150 ÅR

Söndag 18 februari

9

– Jag sökte mig till Skånegården av idrottsskäl, en stor anledning var möjligheten att möta dessa stora idrottsstjärnor. Dessutom kunde jag tyska, en viktig fördel.

150 års jubileum NOBEL

Vissa tennisspelare var renlevnadsmänniskor andra hade lite för roligt, vilket också visade sig i tävlingarna dagen efter. Många valde dock att bo kvar trots att de hade blivit utslagna, för att kunna vara med på den stora tennisbalen.

Prominenta gäster vid Skånegårdens entré.

Personalen arbetade ensam på hotellet nattetid, vilket innebar att hände det något fick de lösa problemet själva. Viktiga uppgifter var att se över gästernas och spelarnas skor. De skulle kritas. Det var vita skor som gällde för tennisspelarna och även för många av gästerna. Rummen fördelades efter hur duktig man var som idrottare, ju högre prestation desto bättre rum. I övrigt var det många välbärgade människor som bodde här och även många journalister. Porträtt av Ludvig Nobel (1868-1946).

Kung Gustav V och Ludvig Nobel njuter av en måltid tillsammans på 1930-talet.

Skånegården i Båstad invigdes 1918 och ritades av den norske arkitekten Karl Güettler. Merparten av hantverkarna var från Båstad vilket var väldigt viktigt för Ludvig Nobel.

Skånegården är en historisk plats

”Båstad, vars natursköna läge, salta bad och otvungna sällskapsliv, redan visat utöva stark dragningskraft på de svenskar som är i tillfälle att söka vila och luftombyte under sommaren har under 1918 fått ett nytt hotellkomplex av ganska ovanlig och mycket tilldragande art. Det är ”hotell Skånegården” som ligger på den terrassformigt uppstigande stranden ovanför den gamla badrestaurangen Strand. Det bär emot att kalla denna anläggning för det banala namnet hotell. Man söker förgäves efter ord som tydligt kunna sammanfatta den stämning av evig söndagsfrid, vila och stillhet som griper en så snart man trätt inom murarna. Men eftersom företagets ledning nöjer sig med hotellbeteckningen, får den väl stå” Detta är de inledande orden som besökaren Hans Wåhlin skrev en regnvädersdag i juli 1918. Efter att ha åkt med häst och vagn en fjärdedels mil från stationen till värdfamiljen på Väster i ösregn och då utan att ha sett en skymt av Båstad. Vädret klarnade upp och alla ”gingo ut” för att orientera sig på platsen. Skånegården uppenbarade sig. ”Vi sade till varandra att de som byggt ett så vackert hus, säkert icke skulle missunna oss att se det; och så steg vi in”.

från besökaren Hans Wåhlin och hans skrift publicerad i en turistskrift från 1918 går vi vidare för att följa Ludvig Nobels tankar när han skapade Skånegården.

Besökarna sammanfattar; här skulle man kunna vila sig, studera och meditera och bli en ny människa. Och vilka feststunder skulle man inte kunna uppleva i sällskapsrummet med välvda taket och tegelgolvet likt en medeltida borgstuga.

Badgäst sedan många år Ludvig Nobel kom som badgäst i Båstad sedan 1905. Han uppskattade de låga husen med de obrutna förnäma taken och de stora välkomnande portarna där man kunde kika in och se de vackra trädgårdarna. Det blev inspirationen till att bygga Skånegården. Han ville att det inte skulle sticka ut för mycket. Det skulle inte utsmyckas med balkonger eller verandor. De skuggor och sol som man ville ta del av skulle skapas genom korsgångar och innergårdar med gräsmattor och vattenspeglingar via dammarna.

Med dessa fantastiska ord

Det finns många aspekter

att fundera över när det gäller Ludvig Nobel. Han är en framstående ingenjör med bakgrund i Nobelfamiljen och med hela Norden som arbetsplats.

– Troligen vaknade hans kreativa sida när han steg av tåget i Båstad, säger Ingrid Persson Skog, guide och uppskattad för att lära oss mycket om Båstad och Bjärebygden. Han köpte snabbt in mark väster om Mariakyrkan, upp emot 100 tunnland. Han köpte Hotell Båstad på Köpmansgatan. Han hade hotelldrömmen och blev inspirerad av de kringbyggda gårdarna på Agardhsgatan. När portlidren öppnades upp finner man de solbelysta lugna innergårdarna. – Det blåser alltid på Västkusten, kanske det gav honom inspiration och en känsla av frihet samtidigt som det var därför han skapade Skånegårdens slutna fasad och de inspirerande innergårdarna för att kunna erbjuda en lugn miljö att bara kunna njuta av. Byggnadstomten för Skånegården var inte stor, vilket innebar att fasaden följde väggränsen. Byggnaden skulle inte bli hög utan ligga fast intill marken och underordnad

den intilliggande gamla kyrkan, Mariakyrkan. För att få Skånegården så anspråkslöst låg som möjligt schaktades marken ut nästan två meter i sydöstra delen. När man står på innergården ”Rosengården” har man en fantastisk vy över kyrkan och dess trappgavelstorn som ståtligt reser sig bakom den vita muren.

Det är den norske arkitekten Karl Güettler som har stått för arkitekturen av Skånegården. Han har även ritat bland annat Jaktstugan, Hakonhus, Båstads Golfklubb och ”Volvohuset” på Lindallén och stod för ombyggnaden av hotell Kattegatt i Torekov. Som trädgårdsarkitekt anlitades Gudrun Laurin Stumpp. Som byggmästare fungerade Carl Andersson och som hans ställföreträdare John Höjman. Som snickarmästare anlitades Andrell. Merparten av hantverkarna var från Båstad, vilket var mycket viktigt för Ludvig Nobel. Han säger; det är mig en sann glädje vitsorda vilket gediget arbete på alla områden blivit presterat och det hör nog till de vackraste frukterna Skånegården skördat att yrkesskickligheten på orten blivit höjd samt ett gemensamt intresse att skapa något vackert sammanfört ledare och arbetare

på ett sätt som bäst av alla kan främja hembygdsvården på en ort.

Inspiration från Danmark – Helsingör och Karmeliterklostret har varit en inspirationskälla, säger Ingrid Persson Skog. Man finner det i valven interiört, även om Karmeliterklostret är i gotisk stil och Skånegården i nyromansk stil. Munkförbanden känns igen, det innebär att tegelmurningen består av två löpare omväxlande med en kopp i varje skift. Genom att förskjuta dem olika åstadkommer man en spännande schattering i teglet. Det var mycket vanligt under medeltiden. Det har också en viktig koppling till Mariakyrkans torn. Även taket har tagit upp den skånska traditionen utan takutsprång. Tegel hade under denna tidsperiod sin storhetstid. Det fanns många tegelbruk i Sverige och arkitekten Karl Güttler och Ludvig Nobel var mäkta stolta över hantverket som åstadkommits på Skånegården med den lokala befolkningens fantastiska kraft. Högsta kvalitet Det mörka teglet som Skånegården består av kommer från Slottsmöllans tegelbruk i Halmstad. Fogarna har genom

en syrebehandling fått den sandfärgade ytan. Fönstren är inte större eller fler för att ge det ljus som behövdes för varje rum. Ludvig Nobel ville inte förfula fasaderna med onödig utsmyckning. Därför är fönsterbågar och spröjsar strukna med mörkaste brun solignum för att de bättre skulle smälta ihop med murytorna. Till och med flaggstängerna är målade i den mörka bruna färgen. Dessa kommer nu, inför jubileet den 17 februari, åter placeras på fasaden ovanför huvudingången och nedanför kungasviten. Tegel är även det genomgående materialet i inredningen. Korsgångarnas golv, trappor och golven i korridorerna är beklädda med tegel samt även det vackra valvrummet som i dag kallas för biblioteket. Gästrummen har en tambur, garderob och toalett. På andra våningen fanns de luxuösa dubbletterna. Här också Kung Gustav V:s svit, fortfarande kallad för Kungasviten. Genomgående är det kvalitet i hela byggnationen av Skånegården. Och det roliga är alla båstadbor som har bidragit till denna fantastiska byggnad som fortfarande står för en utveckling som påbörjades i början av 1900-talet och som Båstad fortfarande bekräftar.

– Jag har en spännande anekdot, säger Ingrid Persson Skog. Restaurang Strand hade ett mycket vackert tak med havsmotiv, snäckor och fiskar. Innan restaurangen revs fick krögaren Arne Dahlberg som sedan blev krögare på Grand Hôtel i Mölle, montera ner taket. Långt senare sattes det upp i festsalen på Grand i Mölle. Det är alltså viktigt att höja blicken vid nästa besök på Grand i Mölle.

Entré med utgång till innergården.

Näckrosdammarna i Skånegårdens trädgård.

För att utvidga möjligheterna att ta emot gäster köpte Ludvig Nobel många intilliggande villor; Villa Banco, Villa Bjärbo, Villa Zeta, Villa Söderhagen och Villa Solgården samt Lillstugan. Alla fick den höga standarden som Skånegården. Det innebar en mängd nya rum att kunna erbjuda gästerna. Societetshotellet Det var många prominenta personer som besökte Båstad och Skånegården. I brev från tiden har beskrivits ”som det bästa hotellet utifrån många besökta platser i världen”. Den mest prominenta var dock kung Gustav V. Ludvig Nobel arbetade för att få upp Båstad som en tennisort. Han förstod att skulle han få gäster till sina hotell så måste de också kunna roas. En kunglighet hade en otrolig dragningskraft. Första gången som Lud-

Ett viktigt komplement till Skånegården var restaurang Strand. Det var där man kunde äta och dansa till orkestrar av högsta kvalitet, ofta 12-mannaorkestrar. Många har roat sig på restaurang Strand och många har fantastiska minnen.

vig Nobel fick Gustav V till Båstad var 1928. Under femton år tävlade kungen i tennis i Båstad. När han inte längre kom till Båstad var han 84 år. Vid varje vistelse i Skånegården bodde Gustav V i den kungliga sviten på andra våningen ovanför huvudentrén. Det är en dubblett med rumsnummer 17. Man kom in från korsgången via tamburen där den vackra biedermeiersoffan stod, som nu är placerad i stora salen. Man fortsatte in i det första rummet med utsikt över parken från två fönster. Till vänster är ingången till det större rummet och det dåvarande sovrummet, här också med två fönster mot parken. Alkoven för Gustav V:s extra långa säng finns kvar. Till höger om alkoven ligger badrummet som var beklätt med den vackra gröna marmorn, vanligt i dåtidens högrestån-

Korridoren förbi kungasviten på andra våningen.

dsbadrum. För att hylla kungen beställde Ludvig Nobel en matta från Märta Måås- Fjetterström för att pryda kungasviten. Det invävda namnet på mattan är MR G. Många kändisar Den kungliga närvaron skapade ett stort intresse för Båstad som ort och även för tennis. Det medförde självklart också för Skånegården att attraktiviteten ökade. Idrottsmässigt innebar det att allt fler spelare från världens alla hörn sökte sig till Båstad. Kändisarna kom och njöt, kronprins Akhito från Japan, John F. Kennedy med sin svenska väninna Gunilla von Post, Sonny Liston, boxaren. Även Winston Churchill var inbjuden, tackade ja, men fick förhinder. När Gustav V samlade re-

geringen som ordförande i konseljen innebar det att sammanträden skedde på Skånegården och ibland mellan tennismatcherna. Stadsrådens närvaro blev också mycket uppmärksammat av ortsbefolkningen När Ludvig Nobels son Olof Nobel tog över verksamheten fortsatte den inslagna banan på att locka till sig många kända prominenser. Olof Nobel hade också den framsynta insikten att skulle Skånegården överleva behövde man ha fler året runtboenden och konferenser. Det gick inte att leva på en kort sommarsäsong. Många evenemang tog plats i Båstad och Olof Nobels marknadsföring och kontakter har en stor del i detta. ”Min önskan är en tredelning av säsongen. Med början tidigt i maj med konferenser för att fortsätta under sommaren

med den vanliga turistsäsongen och i augusti till oktober locka utlänningarna hit”. Man kan bara konstatera att Olof Nobel hade så rätt och det är det konceptet som Båstad fortfarande arbetar efter. Skånegården centralt i Båstad – Skånegården är viktig för Båstadborna, säger Ingrid Persson Skog. Det är många som vill komma hit och se. Därför lockar mina vandringar extra mycket när jag ska guida Skånegården.

Allt har sin tid Tiden för Skånegården var utmätt så också för många hotell- och restaurangföretag i Sverige under 60- och 70-talen. Under sent 60-tal drevs den sista säsongen av Skånegården som hotell. Den intilliggande restaurangen Strand drevs också för sista året. Strand monterades ner och stommen eldades upp. Skånegården omvandlades till bostadsrätter. På den gamla Strandtomten byggdes nittio lägenheter i tre längor, två intilliggande mot havet och en mot Lindallén och poolen. Lägenheterna byggdes genomgående på 40 kvadratmeter och några hörnlägenheter på 80 kvadratmeter.

Hantverkarna som hjälpte till att skapa Skånegården samt personalen som arbetade här var viktiga. Därför har personal intervjuats om sin tid på Skånegården.

Ludvig Nobel 150 år Ludvig Nobel var en förutseende man. Han insåg att skulle hans gäster trivas i Båstad då måste de roas. Förutom tennis introducerade han en mängd andra förnöjelser. Vi kan bara konstatera att hans anda lever kvar, vi som bor och kommer till Båstad, vi roar oss.

Det var idrottsmännen som personalen oftast tyckte var mest intressanta;

Marie Louise Aaröe Tack föreningen Gamla Båstad m.fl. för hjälp med fotografier.


150 års jubileum NOBEL

Ludvig Nobel, brorson till Alfred Nobel, skulle fyllt 150 år i år. Han är en viktig del av Båstads utveckling under 1900-talet.

Nu börjar Båstads stora Jubileumsår BÅSTAD. Båstad har all anledning att fira stort 2018. Ludvig Nobel skulle ha fyllt 150 år, Skånegården fyller 100 år och Birgit Nilsson skulle ha fyllt 100 år. För att fira detta har en jubileumskommitté skapats där Cecilia Nilsson representerar Skånegården tillsammans med Maja Grisotti, brf Skånegården och Peter Haas, brf Skånegården. Därutöver är följande personer med: Ingrid Persson Skog, Gitte Lindström-Harmark, Birgit Nilsson Museum, Anders Persson, Angelica Persson, MMF, Gert-Håkan Eriksson, Föreningen Gamla Båstad, Gunnar Nilsson, Bjäre Härads Hembygdsförening, Helene Steinlein, Båstads kommun, Bengt Hall, Svenska Tennismuseet, Karin Bengtsson, Båstad Turism & Näringsliv,

Andreas Lindgren, organist Mariakyrkan, Sören Trygg, kyrkoherde Mariakyrkan och Camilla Berthilsson, Norrvikens Trädgårdar. 17 februari firas Ludvig Nobels födelsedag med början kl 14.00 vid Ludvig Nobels minnessten på Nobelplatsen med kransnedläggning av barnbarnen Torbjörn och Robert Nobel. Nobelvandring fortsätter med Ingrid Persson Skog genom Skånegården och till Hotell Skansen där Ingrid Persson Skog håller föredrag om Ludvig Nobel. Övriga evenemang under året finns att läsa på hemsidorna: Skånegården, Facebookgruppen ”jubileumsåret2018iBåstad”, Birgit Nilsson, www.birgitnilsson.com och Båstad Turism och Näringsliv, www.bastad.com

Märta Måås-Fjetterström ställde ut mattan ”Hjorthagen” 1914 på den Baltiska utställningen i Malmö. En vacker flossamatta i gult. Till utställningen reste också Ludvig Nobel och han fick direkt upp ögonen på Märta Måås och mattan ”Hjorthagen” som han köpte in till Skånegården i Båstad. Då var Skånegården ännu inte färdigbyggt, men de stora planerna var att genomgående skapa det bästa. Självklart handlade det bästa då också om den bästa inredningen i det nya hotellet.

Vårt mål är att vi ska fira 200 år med visionen att bevara och utveckla. Vårt önskemål är att det ska vara attraktivt och fint att vistas här. Det är många generationer som har bott på Skånegården genom åren och det vill vi ska fortsätta. Därför har vi siktet inställt på 200 årsjubileet. Olika karaktärer förenar Det är en blandning av stort och smått som vi har framför oss och den viktiga utvecklingen sitter många gånger i detaljerna. Det handlar om att putsa på en klenod. Förutom den gamla Skånegården består fastigheten även av den intilliggande byggnaden Villa Banco samt de tre längorna från slutet av 1960-talet som ligger mot havet på gamla restaurang Strands tomt. De har alla olika karaktärer, vilket gör att hela konceptet blir mycket spännande, då samtliga 113 lägenhetsinnehavare har tillgång till allt; poolen i den nya delen och festlokalerna, lekrummet, pingisrummet, bastun och gästrummen i den gamla delen. Man kan nästan säga två olika världar som möts och då självklart också kräver helt olika lösningar när det gäller renovering och skötsel. Trevlig utveckling Tidigare har det varit svårt att bo i anläggningen på vintern.

Jan Ahlström, Benkt Lindström och Erling Svensson är aktiva med Skånegården.

Nu har en ny gaspanna installerats som värmer byggnaden mycket bra. De närboende har större möjlighet att komma hit på helgerna vilket många gör och livar upp på ett trevligt sätt. Det finns planer att utveckla området kring poolen på ett attraktivt sätt och även bollplanen nere vid Strandpromenaden. Där kommer ett förråd att byggas för att förvara bollspel och grill som exempel. Parkeringen längre bort utmed Lindallén tillhör också

Skånegården, här fanns under Ludvig Nobels tid idé om att bygga ett ”Miniskånegården”. Framtiden får utvisa vad som kommer att ske. Trivselaktiviteter är viktiga Ledlampor kommer att installeras för att förbättra belysningen och utökat bredband kommer att tillkomma. Dessutom kommer vi att måla sälskapsrummen i den ursprungliga vita färgen, lite målarfärg gör underverk. Gästrummen i källaren kommer att få en all-

män uppfräschning. Skånegårdens lägenheter har många gånger genom åren gått i arv i släktled och det är roligt att man trivs på Skånegården. En trivselkommitté står för gemensamma sommarfester och mingel som förenar alla. Under 2018 kommer vi även anordna några evenemang där även besökare utifrån kan delta. Man kan konstatera att Skånegården går en ljus framtid tillmötes.

Viktiga datum under jubileumsåret 2018 BÅSTAD. Under de kommande månaderna firas jubileumsåret runt om på Bjärehalvön. Här följer några datum att lägga på minnet. 17 februari Vi firar Ludvig Nobels födelsedag vid Ludvig Nobels minnessten på Nobelplatsen på Ludvig Nobels allé kl 14.00. Efteråt inbjudes till föredrag av Ingrid Persson Skoog på Hotel Skansen. 10 mars ”Vandringsutställning” i jubilarernas teckenVernissage kl.

11-13 i BiblioteksGalleriet.

Skånegården.

11 mars Albert Runbäck konsert i Mariakyrkan ”Jubileum 2018” Andreas Lindgren organist med solist och kör, kl. 18.00.

16 april Föredrag ”La Nilsson som skivartist”, med Lars Walldov kl. 18-19 i Agardhsalen, biblioteket i Båstad.

15 mars Föredrag om Märta Måås-Fjetterström med Angelica Persson kl. 18-19 på Märta Måås-Fjetterström AB, Agardhsgatan 9.

19 april Föredrag om tennisen i Båstad med Bengt Hall, museichef vid Tennismuseet i Båstad, kl. 18-19 i Agardhsalen, på biblioteket i Båstad.

1 april Nobelvandring i Båstad med Ingrid Persson Skog, Språkguiden inklusive besök på

26 april ”Birgit från Västra Karup till Metropolitan” med författaren Elisabeth Topsö Meyer

som berättar om sin bok, kl. 18-19 i Agardhsalen, på biblioteket i Båstad. 3 maj Sopran och Birgit Nilsson stipendiat Gitta Maria Sjöberg, berättar, om ”Birgit Nilsson” kl. 18-19 i Agardhsalen, biblioteket i Båstad. 17 maj Film på Scala bio kl 18.30 till Birgits ära. Se Scala bios’s hemsida. 19 maj Båstads kommun firar Birgit

Nilsson med en konsert på Dalmanska tomten kl. 14.00. Andreas Lindgren organist och körledare, med kör. 20 maj Birgit Nilsson Museum öppnar för säsongen. 9 juli Nobelvandring i Båstad med Ingrid Persson Skog, Språkguiden. 11 augusti Hyllningskonsert Birgit Nilsson 100 år på Birgit Nilsson Museum kl 18.00, med Helsingborgs Symfoniorkester

och Patrik Ringborg. Solisterna Malin Byström, Christina Nilsson, Sofie Asplund, Susanne Resmark, Adrian Angelico, Joachim Bäckström, Karl-Magnus Fredriksson och 150 körsångare från Bjäre och Helsingborg. 25 augusti Nobelvandring med Ingrid Persson Skoog, Språkguiden Övrigt Datumen kan komma att ändras. För att ha de senaste uppdateringarna vänligen besök bastad.se/jubileumsaret.

Fick möjligheterna av Ludvig Nobel – Det var Ludvig Nobel som gav Märta Måås möjligheterna, berättar Angelica Persson, vd för MMF i Båstad. Den första beställningen av Hjorthagen var bara början och blev starten för alla hennes idéer. Hon fick genom Ludvig Nobel stora beställningar till Skånegården som blev en ryggrad i hennes verksamhet att kunna fortsätta sitt konstnärskap och arbete. Svenska konstnärligt handvävda mattor hade tidigare inte funnits i Sverige. Märta Måås-Fjetterström var en bestämd dam. Hon visste vad hon ville och hon gav inte vika för sitt konstnärskap. Hon var själv ingen väverska därför såg hon väverskorna som sina händer. Och i Skåne har det funnits en lång tradition av vävning. Det var fint att kunna väva och flickorna blev snabbt mycket duktiga

Svensk vävning utvecklades – Märta Måås var tidigt med när vävning utvecklades alltmer i Sverige. Hon var från 1912 knuten till Vävskolan i Vittsjö som leddes av Lilli Zickermann, textilkonstnär och initiativtagare till Svensk Hemslöjd 1899. Hon samarbetade också med Georg Karlin på Kulturen i Lund. Hon hade uppdraget att skapa bilder för vävda alster som lottades ut. Avsikten var att finansiera verksamheten på Kulturen. Men när Märta Måås upptäckte att hennes skisser inte följdes blev hon arg och slutade. Det är symptomatiskt för Märta Måås-Fjetterström, säger Angelica Persson. Hon slutade när hon inte var nöjd eller fick sparken när hon hade för många egna idéer. Men affärskvinna, det var hon. Hon ville ha full kontroll på hur mattorna vävdes då skisserna hade stort konstnärligt innehåll. Hon reste mycket och inspirerades av världsutställningarna där hon var deltagare och även sålde sina alster. Hon fick också under sina resor många viktiga kontakter. Märta Måås-Fjetterström var en skicklig företagsledare förutom att hon var en fantastisk kreatör. Båstad blev framtiden 1919 flyttade Märta Måås-Fjetterström till Båstad till Strandgården, på Strandgatan, som ligger nedanför nuvarande företaget. Vid invigningen av Skånegården året innan, midsommaren 1918 bodde hon på Skånegården i rum nummer 18. Samtliga rumsnummer finns fortfarande kvar på Skånegårdens lägenheter. Det var i samband

918.

Vi träffar några från styrelsen, Jan Ahlström, ordförande, Benkt L. Lindström, styrelsemedlem samt Erling Svensson, teknisk förvaltare.

då de var vana att väva i hemmen.

attan 1

BÅSTAD. Märta Måås-Fjetterström kom till Båstad genom Ludvig Nobel. Det var han som upptäckte hennes storhet som fortfarande lever kvar. Vem vill inte äga en Märta Måås-Fjetterström matta. Hennes konst blir allt mer eftertraktad.

4.

BÅSTAD. Skånegården i Båstad stod färdigt 1918. Det innebär att under hela 2018 kommer detta 100 års-jubileum att firas med början på Ludvig Nobels födelsedag den 17 februari.

Så blev det Båstad för Märta Måås-Fjetterström

Höstm

Skånegården med sikte på 200 år

NOBEL 150 ÅR 11

Söndag 18 februari

en 191

Söndag 18 februari

Hjor th ag

10 NOBEL 150 ÅR

Märta Måås-Fjetterström sitter vid sitt skrivbord och skapar mönster.

med denna invigning som Ludvig Nobel övertalade henne att flytta till Båstad. Kung Gustav V var en väl sedd gäst på Skånegården. För att hylla honom beställde Ludvig Nobel mattan MR G av MMF till Kungasviten på Skånegården. Inredning som tog plats – Till Skånegården vävde

MMF trasmattor som låg framför varje badrum. Dessa låg kvar vid renoveringen från hotell till bostadsrättsförening i slutet av 1960-talet, berättar Angelica Persson. Hantverkarna fick ta till vara på dessa, och än i dag har vi familjemedlemmar som kommer hit till oss och visar upp dessa mattor. Det är mycket spännande.

25 år 1 993-2

Alla detaljer i inredningen var mycket viktiga för Ludvig Nobel. Det var arkitekten Karl Güttler som ritade de flesta möblerna som specialtillverkades i mörkt bonad furu. Också här var Ludvig Nobel noga med att anlita den lokala kompetensen genom möbelsnickaren Andrell i Malen. Fortfarande finns möbler kvar på Skånegården av Carl Malmsten. Konstverk från

kända skulptörer köptes in och placerades i trädgårdarna samt även en del målningar av kända svenska konstnärer. Många inventarier som Ludvig Nobel inredde Skånegården med som hotell finns självklart inte kvar då fastigheten såldes i slutet av 1960-talet. Marie Louise Aaröe

VÄLKOMMEN TILL RESTAURANG DRIVAN

018

NU BLIR ALLT ÄNNU BÄTTRE PÅ DRIVAN! Frukostbuffé från 8:00 Dagens

ti-lö 11:30-20:00 sö-må 11.30-14.30

Fika under hela dagen À la carte-meny

www.restaurangdrivan.com


12 NÄRINGSLIV - I samarbete med

Söndag 18 februari

Tillsammans lyfter vi varumärket Båstad och Bjärehalvön BÅSTAD. Hur kan vi arbeta tillsammans för att bli en top-of-mind destination? Vad gör oss unika? Vad ska vi säga? Och till vilka?

Avarn Security AB, Le Visage, Vävaren, Två Män-Café, Basic Trend, Reformkliniken, JPGS Kaross AB, och Sönnertorps Golfklubb .

Båstad Turism & Näringsliv har under vintern tagit fram en ny varumärkesplattform som vi vill dela med oss av till alla er som på något vis arbetar med att stärka bilden av Båstad. Det innebär att företag, föreningar och kommuninvånare berörs.

Vill du ha ett besök på Ditt företag? Kontakta Jeanette på naringsliv@bastad.com

Vi är övertygade om att OM vi alla kommunicerar i samma riktning så stärker vi den positiva bilden av Båstad &

Företagsbesök på Bjärehalvön BJÄREHALVÖN. Båstad Turism & Näringsliv gör kontinuerligt företagsbesök där syftet är att bygga relationer och att skapa en bra dialog mellan oss och företagen. Målet är att förbättra företagsklimatet så att befintliga företag utvecklas och nya företag etableras i kommunen. Senaste tiden har vi besökt Restaurang Drivan,

NYA MEDLEMMAR I BÅSTAD TURISM Vi vill hälsa årets första medlemmar välkomna till Båstad Turism & Näringsliv: Två Män AB, ett mysigt café på Köpmansgatan i Båstad och Atixe Städ & Trädgård, ett familjeföretag från 2014 som utför städning, fönsterputsning, flyttstäd med mera. Båstad Turism & Näringsliv är den lokala näringslivsföreningen där du får 300 företagskompisar i ett nätverk. Med gemensamma krafter och samarbete gör vi Båstad & Bjärehalvön till en bättre plats för företagare. Vill du vara med i gemenskapen? Kontakta Jeanette på naringsliv@bastad.com

NORRVIKEN. Nu är det dags att lägga in datumet den 24 maj 2018 i kalendern. Då är det återigen dags för näringslivets höjdpunkt där företag och prestationer hyllas under pompa och ståt. Glöm inte att nominera någon av alla dukti-

ga företagare till Årets Företag samt nominera till Årets Ambassadör. Du kan maila och nominera till Karin Bengtsson på karin.bengtsson@bastad.com

Varumärkesmöte: När: 23 mars kl. 9-11 ​Var: Hotel Skansen Anmälan: www.bastad.com/ naringsliv Annika Borgelin

BJÄRE. Nu är det snart sportlov och då kan man passa på att göra något riktigt kul på Bjärehalvön. Det finns massor med roliga aktiviteter i Båstad och på Bjäre. Träffa lite nya kompisar och kanske testa någon ny aktivitet som ordnas för lovlediga tjejer och killar vecka 8.

FAKTA Varumärkesplattform är ett strategiskt styrdokument i den varumärkesuppbyggande processen.

Testa på att träna på Hälsostudion antingen i gymmet eller på gruppträningspass. Bowla på Xbowl, se någon bio på Bio Scala. Låtskrivarworkshop – deluxe på Båstads bibliotek, prova på Taekwondo där du får prova fight, självförsvar och traditionella mönster. Träna på Friskis & Svettis antingen i gy-

Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar

Vi hjälper dig med:

Hjulinställning

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

Reparation Service

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

i Båstad AB

KÖP PRESENTKORT på bilvård eller bildvårdsprodukter för 600 kr betala för 500 kr. Gäller t.o.m. 22/12! maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ,

www.mickeselochautomation.se

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

Foto: Båstads kommun

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701

BEMANNING ROT & RUT Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

j.loop@telia.com

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

Buss ordnas till Sannarpsbadet i Halmstad, Skidresa till Isaberg i Hestra samt till Yoump i Helsingborg. Hela programmet finns på www.bastad.se och på www. bastad.com samt som tryckt broschyr på Turistbyrån i Båstad. Bussresor ska anmälas i god tid. Jeanette Nilsson

0733-43 76 43

MontageService BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

met eller på något av gruppassen. Prova på luftgevärsskytte hos Ramsjö Skytteförening. Vill du prova på att krypa, åla, rulla och kanske göra din första kullerbytta då är Bamsegympan i Östra Karup något för dig (3-6 år). Är du 6-9 år finns passet Lek och aktivitet. Sportlovskul på Hotell Riviera Strand där det finns bla splash & lek i poolen, familyflamingosports, OS-kids challenge, innebandy, fotboll och mycket mer. Vill du prova att väva tex en kudde eller väska så är du välkommen till Vävstugan i Östra Karup. Pyssel och filmvisning på Biblan i Båstad. Träffa djurskötare Frank Madsen från Malmö Reptilcenter som kommer och visar upp sina läskigaste djur på Bibblan i Båstad.

FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK 0431-703 00 www.bastadror.se

Sportlovskul hela vecka 8

Du kan bland annat prova på sköna spabehandlingar på Torekovs Warmbadhus, hoppa, studsa och spring i de olika uppblåsbara hoppborgarna i Förslövs idrottshall, gå på Tacokväll på musteriet eller varför inte utmana dig själv i en pingisturnering eller biljardturnering. Ungdomens hus i Förslöv anordnar också pingisturnering och en tacokväll.

Save the date till årets fest

Bjärehalvön. Bilden av destinationen och platsen som får en att må bra, där naturen är sällsynt vacker, där idyllen tar andan ur en och där högklassiga event och aktiviteter avlöser varandra...

Foto: Båstads kommun

VÄLKOMMEN I GÄNGET – Du är viktig för Båstad & Bjärehalvön! Båstad Turism & Näringsliv vill ge Dig och alla andra företag i Båstads kommun den bästa servicen och de bästa förutsättningarna. Båstad Turism & Näringsliv är den lokala näringslivsföreningen där du får 300 företagskompisar i ett nätverk. Med gemensamma krafter och samarbete gör vi Båstad & Bjärehalvön till en bättre plats för företagare. Vi kommer gärna ut på ett besök på Ditt företag. Kontakta naringsliv@bastad.com eller på telefon: 0431-750 45

En markn adsplats för hantv e r kare Vill ditt för etag

synas unde r vinjetten tillsamman Fackmanne s med and r n a Kontakta J lokala han ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer .


Söndag 18 februari STILLAHAVSNATION

ARABBYGGNAD

MINNESMÄRKE

RIKTNING

UTKIK

LEDÖVNING

REKLAM

SPELDEL

PROJEKTERING

KONDITION

GÅRD

4/8

GE RÖTT KORT BARNVISA I BÖRJAN

STORSLAGEN

TEKNIK

TESLA

HÄNFÖRD

AVFALLSSTATION

BEGRÅTER

ÖVERFÖRDE

SVÄNG

AULA

ATOLL

KORROSION

NR 18

HARIG

TORSKFISK

SNIKEN

BRAGD

PÄLS

ÄR HELGFRI

3,14

ZEDONG MED VERK

HAND ÄDELGAS

D

TYCK TILL INSÄNDARE

SOLGUD

BJÄREBILDEN

Vad är det du ser på bilden? Rätt svar 11 februari:

E M

MEDDELANDE

ÄR KART

DRAR PÅ MUNNEN

Efter det att 3 chefer slutat på kort tid visar sig ett arbetsmiljöproblem av helt annan art än det oppositionen försöker få fram som kritik mot oss styrande. Medarbetare hör av sig om en tystnadskultur (ett slags kåranda) att om man har en annan åsikt än chefen/normen, upplever man att man trycks ner och mobbas ut. Medarbetare har slutat under verksamhetsområdeschefs nivå och medarbetare vittnar idag om de ej får lämna ut enkla offentliga uppgifter utan de granskats av närmast högre chef. Så kan vi inte ha det och vi fick ett brev från Vision som vi tar på största allvar och uppdrar till vår HR/ personalavdelning att föreslå åtgärder i samråd med facken. Senast första februari fick omedelbara åtgärder vidtas för uppenbar mobbning och omplacering. Detta är allvarligt och här har vi nolltolerans. Samma dag har vi diariefört mejl från en före detta medarbetare som nu träder fram om sina upplevelser.

Vi vill ha ett svar!

BOKTIPS

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel

En sista söndag Julie Parsons

En sista söndag Julie Parsons

Söndagarna var fridfulla dagar. Han skulle ligga och dra sig. Njuta av hur långt han kommit. Och senare skulle dörrklockan ringa. Han skulle öppna ytterdörren. Och han skulle dö. Den fridfulla badorten utanför Dublin lamslås av chock när en pensionerad, uppburen domare blir brutalt mördad i sitt eget hem. Grannen, den före detta polisinspektören Michael McLoughlin som gör sitt bästa för att njuta av det fridfulla pensionärs livet, dras oundvikligen in i utredningen och börjar nysta i domarens förflutna.

Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför. Förr var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund, och fick stå emot anbuden från Oslotidningarna. Men efter ett ödesdigert misstag går Viljar från stjärna till iskall på redaktionen. När Viljar en dag får ett mejl av någon som påstår sig vilja straffa människor, skickar han det bara vidare till polisen. Nästa dag hittas en kvinna mördad. Och snart trillar ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg …

Bänkarna vid Hovvalla-planen i Hov.

Vi är snabba, starka och hjälper Dig när Du behöver oss. Med vårt helt nya webbverktyg, nås vi dessutom 24-7. Alltså är vi en form av lokala

I tre år har en av Klockarebyns förskoleavdelningar på grund av platsbrist huserat i baracker. Det står idag så många barn i kö för en förskoleplats i Västra Karup att runt ett tiotal barn har nekats plats. Klockarebyn har länge behövt byggas ut. Men ingenting händer. I årtionden har personalen på Västra Karups skola upplevt problem med luftkvalitén. Ventilationen har dömts ut men beslutet om att byta ut den har inte verkställts. Tjänstemännen har arbetat fram en fin plan för modernisering och utbyggnad av skolan. Allt som behövs är ett direktiv från ledningen. Men ingenting händer. Bo Wendt, det är dags att börja leda kommunen. Det är dags att investera i skolbyggnader och i pedagoger. Det är dags att satsa på barnen i kommunen och det är dags att ge besked. Men ingenting händer.

Se mer på www.multitryck.se Båstad Carl Johan Bernadotte Veckans program 23 februari ”Lindegrens delikatesser och mathantverk på Bjäre” David Lindegren Rotarianer & gäster till rotarianer välkomna till Hotel Riviera Strand kl 7.30

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

Detta är något helt annat än att påstå att det är en tillitsfråga och att man ej har ledningens värdegrund utan precisering! Vi gör ingen hemlighet av att intern representation och kursverksamhet stramats åt efter kurser på 110 000 kr som dessutom ej fullföljdes. Personlig coachning för 320 000 sticker ut plus oerhört ojämn internrepresentation mellan verksamhetsområden. Förvånar oss att Ingela Stefansson deltar i detta då hon vet orsaken till att ekonomichef slutade. Här var orsaken en helt annan. Vi hade ett vitsordat bra samarbete. Kommunchefer slutar ofta och i Dagens samhälle framgår att Landskrona bytt kommunchef 4 ggr på 8 år till en kostnad av 4,5 milj. Det är givetvis inget som eftersträvas och vi har inte betalat en krona. Vi tycker det är konstigt att Ingela skriver under då hon vid flera tillfällen deltog med oss i enskilda samtal med tidigare kommunchef och vi vet din inställning och ditt partis inställning.

BO WENDT

Kommunalråd Bjärepartiet

Västra Karups byaråd Föräldraförening på Västra Karups skola Föräldraförening på Klockarebyns förskola

INGE HENRIKSSON Bjärepartiet

REPLIK

Här kommer ett svar Beträffande Klockarbyn har jag bett våra tjänstemän att undersöka ett köp av Bjärekrafts lokaler i samband med Bjärekrafts flytt till Förslöv. Här har också skolfolk fått bedöma lokalerna lämplighet. Denna lösning har vi haft i sikte i ca 1,5 år och Bjärekraft flyttar i slutet av året. Ni skriver att personalen har haft besvär i årtionden med luftkvalitén. Högst beklagligt och anmärkningsvärt då att mina företrädare ej åtgärdat detta. Vi tar detta på största allvar och har beslutat om att placera ut moduler efter vårt besök den 5 december 2017. I samband med att vi fick makten för 3 år sedan övertog vi tyvärr ett nerkört skolbyggnadsbestånd där lokalerna används som budgetregulator i alltför många år. Vi ökade omedelbart underhållsbudgeten 50% och har nu beslutat att i stort sett bygga en ny F-6 skola i Förslöv för drygt 100 miljoner. Vi bygger även ny förskola, Skogsbyn i Förslöv för 38 miljoner som blir klar i höst.

Riktiga superhjältar sover aldrig och därför har vi nu skapat MULTISHOP, ett verktyg som gör att Du kan nå oss dygnet runt, året runt.

REPLIK

Svar till ”Vad händer i kommunhuset?

TEAMET AGENDA

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se. I Bjäre NU som utkom 4 februari publicerades en insändare från M, S, C och L med rubriken ”Vad är det som händer i kommunhuset?”. Här är en replik på den insändaren.

dessutom förstås den stora Oscarsfavoriten The Shape of Water

VAK

TÄVLING

A

samt vuxenpremiär på Phantom Thread

STIL

KORT FÖR ÄMNE

T

och världspremiär på Every Day

INTE UPP

GULRÖD

S

inkluderande premiär på Pelle Kanin Wonder

HUSEN

ALLDAGLIG

Å

Liten barn- och ungdomsfilmfestival

UTSTÅR

SKENA

B

17 - 25 februari Lågprisvecka med

GIGANT

TYCK TILL 15

Söndag 18 februari

din bio på Bjäre

VINYLSKIVA

MÄTSTICKA

VECKANS KORSORD

14 KORSORD

Vi har ännu inte beslutat omfattningen för Västra Karups skolas ombyggnad men kommer att åtgärda ventilationen. Vi beslutar sannolikt på nästa kommunstyrelse skolstrukturen för sydvästra kommundelen innebärande skolor i Torekov, Västra Karup, Grevie och Förslöv. Med detta följer också inom kort ett åtgärdsprogram.

BO WENDT

Kommunalråd Bjärepartiet

INSÄNDARE

Nu får det vara nog! Att det finns lögner, förbannande lögner och statistik är ett bevingat uttryck som de flesta känner till, jag skulle vilja säga att det finns lögner, förbannande lögner och Bo Wendt. Självklart kan vi alla ha sviktande minne emellanåt, men att stå och ta åt sig äran samt säga att man är för saker som sker inom kommunen som vare sig personen ifråga eller dennes parti har varit pådrivande i, är för mig inget annat än rena lögner och ett billigt försök till att ragga väljare. Fredagen den 9 februari var det dags för årets första näringslivsfrukost, något jag med förtjusning sett fram emot då det är intressant att få ta del av vad som händer inom kommunens dynamiska näringsliv. Dock satte jag morgonkaffet i vrångstrupen då Bo Wendt började sitt anförande över vad som sker i kommunen. Mycket bra sker och emellanåt har vi haft en bred politisk majoritet för att få till lösningar som gynnar hela kommunen, precis så som det ska vara inom politiken. Men när högste representanten för det styrande partiet står och säger att han är för valfriheten då det var hans parti som i april 2016 valde att ta bort LOV (lagen om valfrihet) i Båstad då blir det lite väl magstarkt även för en luttrad person som mig. Det var vi i Centerpartiet samt allianskollegorna i Moderaterna och Liberalerna som stod upp för ett bevarande av LOV i kommunen. Jag förstår inte hur ekvationen går ihop när man ena stunden väljer att ta bort det som kan skapa en valfrihet i en kommun nämligen LOV, för att sedan stå inför det samlade

näringslivet och säga att man är för valfrihet. För mig är inte detta något annat än ren skär lögn. Nästa klunk kaffe sattes i vrångstrupen när Bo Wendt deklarerade att trygghet stod honom varmt om hjärtat, det var nämligen hans parti som valde att montera ner Välbefinnanderådet i kommunen. Detta råd togs bort på Bjärepartiets initiativ med stöttning av sverigedemokraterna på kommunfullmäktige den 25 maj 2016. Välbefinnanderådet bildades 2012 för att skapa ett forum för samverkan kring folkhälsa, trygghet och säkerhet. Så hur kan man stå och säga att trygghetsfrågor är något som ligger en varmt om hjärtat när man varit med och tagit bort det råd som skulle värna dessa frågor är även detta för mig ett mysterium. Självklart brinner vi inom politiken för olika frågor och vi har olika ideologiska grunder som vi står på vilket även har betydelse för den politik som vi bedriver. Men att ena stunden välja att ta bort något för att nästa stå och deklarera att man är för samma sak som man varit med att montera ner, och dessutom som styrande parti, är för mig inget annat än oseriös plakatpolitik och ett sätt att använda sig av alternativa sanningar för att ta åt sig äran för något som man inte varit med att föra fram. Kan vi inte alla inom politiken bara enas om att hålla oss till sanningen, det vi har varit med och drivit och fört framåt inom kommunen ska vi såklart ta åt oss äran för men där vi inte varit för något eller där andra partier har drivit frågan ska vi inte ta åt oss äran för dess framgångar eller säga att vi drivit frågan när vi inte gjort det.

EBBA KRUMLINDE Centerpartiet, Båstad

INSÄNDARE

Vart är vi på väg? Varje år ökar bensin/dieselskatten med 2 % plus inflationen. I år ca 30 öre för en liter bensin och ca 26 öre för dieseln, förutom att det blir moms på skatten då blir summorna ännu högre. Beslutet om indexregleringen togs i Riksdagen för några år sedan. Bränsleskatten höjs varje år och snart har Sverige en av världens högsta bränsleskatter. Ca 66 % av bränslepriset är skatt och ger staten ca 20 miljarder kronor varje år. Tillbaka till väghållningen går bara en liten del närmare bestämt ca 8 miljarder kronor. Till detta skall läggas en ökning av fordonsskatten för äldre bilar med 350-500 kr/år. Och en rätt snårig ökning av miljöskatten för andra fordon. Dessa skattehöjningar går ganska obemärkt förbi utom för fordonsägarna som drabbas av skattehöjningarna. Vem protesterar, vem säger ifrån, vem tänker på den usla väghållningen? Vem tänker på att väghållningen har direkt påverkan på antalet olyckor och utgången av densamma. Alltså liv eller död. Någon utbyggnad av E6 är inte att vänta, detta har Trafikverket meddelat. Det räcker inte att det sker mängder med ”nästan” olyckor, tillbud där någon uppmärksam förare räddar situationen. Men, trots det sker ca 300 olyckor varje år på sträckan, med mer eller mindre svåra konsekvenser. 1997 togs ett riksdagsbeslut omkring 0-visionen, ingen skall skadas eller dödas i trafiken. Det har skett en minskning av antalet skadade och dödade men det är fortfarande alldeles för många. Minskningen beror till mångt och mycket på en allt bättre fordonsflotta. Varje olycka är en olycka för mycket. Det är oacceptabelt för att citera statsministern. Som tur är har vi ett Riksdags- och kommunalval framför oss, då kan vi rösta bort ”skattehöjarpartierna”. Så alla ni som drabbas av skattehöjningarna gör er plikt i september 2018!

MONA KÄLLBÄCK

Moderaterna

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Eller ge en replik till tidigare publicerat inlägg? Tveka inte att maila peter@bjareliv.se

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN


STENHUSEN I HEMMESLÖV NJUT AV LIVET I EN AVKOPPLANDE MILJÖ NÄRA NATUR, HAV OCH KOMMUNIKATION

Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | www.nkfast.se | 0431-371039

Bjäre NU 2018 v8  
Bjäre NU 2018 v8