Page 1

Partierna svarar på frågor

KULTUR. Projektet Världens musik i Skåne gör stopp i Båstad på Alla Hjärtans Dag. Först ut är den belgisk/spanska gruppen Ialma. De fyra sångarna kommer från det mytomspunna Santiago de Compostela i Spanien. Musiken har följt med dem till Bryssel, där de bor idag. SID 4

POLITIK. Vi ställde några grundläggande frågor till partierna som är representerade i kommunfullmäktige i Båstads kommun. Läs vad de tycker är viktigt inför valet, hur de ställer sig i frågor rörande skolstruktur, skolmiljö, vård och SID 6 omsorg, näringsliv och säkerhet.

Valbevakningen är igång!

M KOM UNFU L L TIL

Världsmusik på Scala Bio

TIGE I BÅ ÄK ST LM

201E8T VAL

OMMUN SK 9 AD

MBER VA PTE L SE

FORD FOCUS TITANIUM 5D 1,0T. 100 HK ECOBOOST NU 159.000:- PRIVATLEASING FRÅN 1995:-

SÖNDAG 11 FEBRUARI 2018 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA

SPORT. Allt sedan barnsben har Johan Olmarker hängt på isbanan bakom idrottshallen i Båstad. Nu för tiden är det han som ser till att det överhuvudtaget blir nån is att åka på. Läs om en iskylig sen kväll i mörkret intill Strandängsskolan. SID 8

”Bjud över en vän på en kopp kaffe” ALLA HJÄRTANS DAG Söndag 11 februari

TYCK TILL REPLIK

I Bjäre NU som utkom 4 februari publicerades en insändare från Thomas Andersson, Liberalerna med rubriken ”Vår skolchef lyfte upp barnperspektivet för att nå framgång i skolresultaten”. Här är en replik på den insändaren.

Svar till TA och vår skolchef lyfte upp barnperspektivet

Ingela brinner för hyresrätter i Torekov Ingela Stefansson (S) fick med sig de andra partierna på beslutet om att bygga hälften hyresrätter på nya området Sunnan i Torekov.

SID 4

Han angriper givetvis Bjärepartiet för i stort sett allt från löner till skolbyggnader. Glömmer helt att det är han och moderater som styrt kommunen under mycket lång tid där han själv varit med och dragit ner fastighetsunderhåll och under många år haft det som budgetregulator Under vår tid har vi ökat detta med 50 %. Jag har pekat med hela handen vid flera tillfällen och sagt, skrivit mm att nu bygger vi inga platta tak utan lutande och fasader med tegel eller sten. Klimatet är ogynnsamt och det blir inte bättre. Självfallet skall skolor rustas upp och barn och lärare ha en bra inomhusmiljö.

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@ Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändar Läs alla insändare på bjarenu.se. Men det som är direkt kränkande och sårande är att Bo Wendt har mage att påstå att skolchef Sara Damber velat lägga ner en skola. Hur kan man påstå något sådan som är tagit helt ur luften. Vi alla vet, politiker, våra anställda och många av allmänheten att det redan 2013 kom förslag från skolförvaltningen att skapa färre skolenheter framöver. Att vårt kommunalråd angriper en duktig skolchef i sin egen organisation offentligt sprider obehagliga signaler till alla våra anställda i kommunen. Tyvärr så blir en ansträngd arbetsmiljö i kommunhuset, där många känner obehag och oro inte bättre av kommunalrådets agerande. Ytterst blir vi alla lidande av detta. Båstads kommun och dess anställda förtjänar bättre.

THOMAS ANDERSSON

Liberalerna

Nu satsar vi 110 miljoner på i stort sätt en ny F-6 skola i Förslöv och vi har drivit igenom en ny skola i Grevie i vår långtidsbudget som du ej vill ha. Vi kommer att ta tag i Västra Karup skola med de problem där finns. Nu kommer svar på dina direkta felaktigheter: Vem har namngivit och kritiserat skolpersonal från talarstolen. Jag har informerat och kalla det gärna kritik på ett område varför man ej vidtagit åtgärder och att kostnaderna är orimliga som att 16 tjänster (lönekostnader på 10 milj) servar 20 ungdomar inom HVB hem när vi har sådana behov exempelvis inom skolområdet och vård-omsorg. Men inga namn! Detta tar jag inte tillbaka en stavelse på. Du går dessutom ut med att nuvarande styrande ej tagit lönesituation på allvar och att vi har lärarflykt. Inget av detta stämmer! På förhandlingsutskottet redogjorde personalavdelningen för löneläget inom skolområdet som ligger i nivå med marknaden. Håll dig till sanningen!

BO WENDT

Kommunalråd, Bjärepartiet

INGE HENRIKSSON Bjärepartiet

SLUTREPLIK

Vår personal förtjänar bättre Det jag tog upp i min insändare var, att det är ytterst beklagligt att Bo Wendt inte förstår det mycket olämpliga i att kritisera sina anställda offentligt. Och synnerligen försvårande när man sitter som kommunalråd och är kommunens högsta politiker.

I en liten ko tid skilda up enskilda ind största allm kommer att för dem som farhågor om de vakanser

Avslutnings samheter äm svävningar v kommunala

INSÄNDAR

Vem utför

INSÄNDARE

En tanke, en värdegrund i kommunhuset Ja, det är sannerligen inte lätt att vara företrädare för ett lokalparti vars främsta uppdrag är att värna om Båstads kommuninvånares bästa och inte att vare sig rädda världen, studera värdegrunden, allas lika värde eller alla upptänkliga ”utmaningar”. Vi får nog överlåta dessa övningar i flosklernas värld till båstadliberalernas främsta namn Thomas Andersson, våra kära lokala moderater m.fl. Vi bjärepartister anser att all kommunal verksamhet bygger på och förutsätter ett sunt ekonomiskt förhållningssätt. Nej, vi skäms inte. Vi är rädda om och vill förvalta skattebetalarnas pengar på bästa möjliga sätt. Med detta sagt välkomnar vi alla – S, F, M, C och t.o.m. Thomas Andersson att tillsammans med oss verka för en bättre morgondag för Båstads medborgare.

TYCK TILL. På insändarsidan fortsätter det debatteras kring värdegrunder, arbetsmiljö, skolan med Tänk om du bara hade det här vattnet att ge ditt barn? mera. Varje dag dör nästan 900 barn på grund av smutsigt vatten. SID 11 För 200 kr kan du ge ett barn tillgång till rent vatten som förändrar liv. Fakta är att i samband med att vår skolchef sa upp sig så uttalar sig vårt kommunalråd, att politiken haft en del kontroverser med Sara Damber om hur skolan i kommunen ska styras. Detta är ett mycket märkligt uttalande från Bo Wendts sida eftersom det går stick i stäv med vad Utbildningsnämndens ordförande sa några dagar senare, dit skolchefen direkt rapporterar, nämligen att hon beklagar att Skolchefen sett sig nödsakad att säga upp sig och hon uppskattar hennes arbete väldigt mycket och de har väldigt bra samarbete i nämnden.

över, som f. ningen gjor ning. Vi ligg Ska vi då sä samma anst

Ibland önskar man sig att åtminstone vuxna människor tar det för självklart att vid uppkomna problem tar reda på alla parters ståndpunkter. Hur vore det om M, L, C och S försökte först höra våra synpunkter innan man går till offentligheten med sina anklagelser? Vi förstår att det är valår och jakten på mandat och makt är viktig, men själva sakförhållandet i skilda frågeställningar bör aldrig förvandlas till simpelt politiskt slagträ. Ja, vad är det som händer i kommunhuset? Det händer mycket. Majoriteten av våra anställda gör sitt bästa för att leverera de tjänster till våra medborgare som dessa förväntar sig. Det är vi både stolta och glada

Som ledamö ten att vår sk drag. Det kä mun. Sara h greppat sitt uppgift på e Att se sig tv att samarbe tragisk uppl

Vi känner n för stora be lingsarbete skolor skall en av Sverig

Det har tag vår nuvaran elevers och Gitte Dahlin

Vi står nu in förskoleorga

Bjäre

Vill du

Swisha 200 kr till 900 16 29 Tack!

Välkommen till ”Alla hjärtans kväll” på Lyckantorget den 14 febuari. Kl. 17 tänder vi! Marschaller säljs på plats för 50kr/styck. Behållningen går till behövande barn och

VI HAR ETT BRETT K INOM BYGG- OCH A

ROTARY

ungdomar i Båstads kommun. Tänd en marschall för nära och kära eller för din personal.

Stenbrottsvägen 12, 269 96 Båst Tel: 0431-709 45 info@finsbo.se www.finsboentreprenad.com

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39


2 REDAKTION

Söndag 11 februari

INLEDARE

Det är alla vi i Båstad som bestämmer tillsammans Det är inte politikerna i Rosenbad som bestämmer vilka skolor vi ska satsa på i kommunen eller hur många de ska vara. De bestämmer inte heller över hur mycket pengar som går till lokala äldreomsorgen eller hur företagare ska få lokal stöttning. Visst sätter de regler och lagar som ska följas för skola, vård och omsorg med mera men sen är det upp till politikerna i Båstad att bestämma inriktningen för Båstads utveckling eller avveckling. De lokala politiker som vi alla röstberättigade i Båstad har valt ut som våra representanter.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

Ta del av gripande livsöden och unika fotografier när Bodil Stefansson berättar om de människor som i verkligheten sålde sina hem för att bli nybyggare Ki Chi Saga - precis som Wilhelm Mobergs Kristina och Karl-Oscar. Kl. 18.30 Hovs Församlingshem.

Nästan 40 procent av de röstberättigade i Båstads kommun, eller mer exakt 4322 personer, valde att inte delta i omvalet 2015 som avgjorde hur mandatfördelningen ser ut i kommunfullmäktige just nu. Hoppas fler lägger sin röst i september i år. I detta nummer har vi vår för året första jämförelse mellan partierna där du som läsare enkelt kan se hur de skiljer sig åt i viktiga grundfrågor. Vilket de faktiskt gör. Vi ställer samma frågor till alla partierna som förnärvarande sitter representerade i kommunfullmäktige. Nu liksom när vi tidigare ställt frågor till partierna så väljer sverigedemokraterna att inte svara. Det är ju upp till dem om de inte vill medverka men vi gör ingen skillnad på partierna utan ger alla samma möjlighet att svara.

18 FEBRUARI - EN MAN SOM HETADE GLADER

18 FEBRUARI FYLLS KYRKAN AV MUSIK

Kom och hjälp till att fylla kyrkan i Östra Karup med sång. Med hjälp av Sten-Arnes orkester, kören Canticum och Marianne Nihlén kommer tonerna svänga. Präst denna kväll är Annika Ahlström. Kollekt till fasteinsamlingen!

14 FEBRUARI ALLA HJÄRTANS DAG

Uppmärksamma någon du tycker om på årets alla hjärtans dag. Bjud över en vän på en kopp kaffe eller överraska din käraste med en bukett blommor. Eller ring det där telefonsamtalet till någon du inte hört av på länge. Den här dagen sprider vi kärlek!

HUR VILL DU ATT DITT FÖRETAG SKA SYNAS 2018? GENOM VÅRA TIDNINGAR PÅ BJÄRE OCH I LAHOLM SYNS DU I ETT TROVÄRDIGT SAMMANHANG MED LOKAL FÖRANKRING RING OSS PÅ 0431-79200 SÅ BERÄTTAR VI MER!

Vi kommer löpande att göra liknande jämförelser så att ni alla ska få en möjlighet att bestämma er för vilket parti ni tycker ligger närmast era egna åsikter. Det är de som du ska ge din röst i september.

BJÄRE FÖRR

Glad läsning!

Peter Jakobsson

Redaktör

v.7

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

FLÄSKFÄRS

60kr/ kg

WIENERKORV

99kr/ kg

Heberleins

GRÖNPEPPAR OCH VITLÖKSSALAMI Heberleins

22kr/ hg

RACKEBAJSARE OCH 18kr/ HEBERLEINARE hg Heberleins

/ ALLA PASTEJER 11kr hg VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGADE RÄTTER I DELIKATESSEN. VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Perssons lanthandel, som låg bredvid trävaruaffären i centrala Förslöv, totalförstördes i en brand 18 augusti 1960. Huset började brinna vid middagstid och brandkårerna i Förslöv, Grevie och Barkåkra hjälpte till med släckningsarbetet. Huset blev totalförstört.

Reservation för slutförsäljning Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

Huset hade varit handelsbod sedan 1885 då Anton Olsson öppnade affär där. 1919 övertog köpman Sven Pärsson och han överlät rörelsen 1941 till sin svärson Erik Persson. Affären hade moderniserats för något år sedan och elden började troligen vid ett aggregat till en kyldisk. Värdet på det nerbrunna uppskattades till 300.000 kronor. Källa: Föreningen Gamla Båstad /Båstads kommuns bildarkiv.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


3

Söndag 11 februari

VÄLKOMMEN TILL RESTAURANG DRIVAN

NYA FORD FIESTA TITANIUM 1,0T. 100 HK ECOBOOST

ALLTID LÖRDAG 10-14 SÖNDAG 11-15

Feel. Every. Fiesta. Moment.

Cornelia har hiills i sii liv blivit medvetslös och krampat 4 gånger.

NU BLIR ALLT ÄNNU BÄTTRE PÅ DRIVAN!

Tror du aa man vänjer sig vid det? Cornelia är 4 år gammal och har haa typ 1 diabetes sedan hon var 2 år gammal. Hiills i sii 4-åriga liv har hon tagit 5 100 sprutor och 7 300 blodsockerprov.

Frukostbuffé från 8:00 Dagens

ti-lö 11:30-20:00 sö-må 11.30-14.30

Nya Ford Fie s ta är snyg gare o ch smar tare än nå gonsin. Från d en p risb elönta EcoB o os t-m otorn till kla s sledand e s äkerhet sutr us tning , SYNC 3 o ch B &O PL AY ljuds y s tem. Fie s ta lämnar inget åt slump en. Up plev ly xen av at t välja . Känn varje ögonblick . Välkomm en in till FordStore B ilMåns s on.

TESTVINNARE I TEKNIKENS VÄRLD NR 24 2017.

Fika under hela dagen À la carte-meny

www.restaurangdrivan.com

Vad vill du?

143 900:-

PRIVATLEASING FRÅN 1 795 KR/MÅNAD

Vi vill att hela Bjäre ska leva - varje dag. Vad innebär leva för dig? Dela med dig av dina tankar på vår hemsida, eller i ett mail till oss, så ser vi tillsammans till att hela Bjäre lever - varje dag!

NU

ORD: 173 500:-

AKTIV BROMS, ADAPTIV FARTHÅLLARE, APPLE CARPLAY

Hela Bjäre - varje dag Liberalerna i Båstad www.bastad.liberalerna.se bastad@liberalerna.se Vi finns på gilla och följ oss där - liberalernabastad

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10

Vill du bidra till ett hållbart båstad? Nu är det valår. Nu finns chans att påverka. Varmt välkommen på medlemsmöte! Vi ses den 13 februari klockan 18-20 på Kommunhuset Båstad. Vi bjuder på fika!

SLUTFÖRSÄLJNING

OUTBACK ÅRSMODELL 2017

25.000:–

RABATT DETALJERNA ÄR EN VIKTIG DETALJ.

O B S! B EG R Ä N SAT A NTAL B IL A R

DETALJERNA ÄR EN VIKTIG DETALJ. FIAT 500. EN DESIGNIKON.

SUBARU OUTBACK Det är detaljerna som gör den. Utöver de emotionella argument som design och utstrålning, är bilen Alltid automat ochävenf yrhjulsdrif t baklyktor, Uconnect system med 5” pekskärm, 7” krockkuddar, utrustad med unikt designade

329.900:–

klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen in till oss och provkör Fiat 500.

FIAT 500. EN DESIGNIKON.

Ord pris fr.

*Privatleasing 36 månader, 4500 mil.

Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO ²-utsläpp 110-115g/km. För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala avikelser kan förekomma. *Privatleasing 36 månader, 4500 mil.

Mer info: katarina.toremalm@bastad.se

3 ÅRS FRI SERVICE*

500 Lounge 1.2som l 69 hk, och bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO ²-utsläpp 110-115g/km. Det är detaljerna som gör den. UtöverFiat de emotionella argument design utstrålning, är bilen även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect system 5” pekskärm, 7” bilden krockkuddar, För mer detaljer se med fiat.se Bilen på kan vara extrautrustad. Lokala avikelser kan förekomma. klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen in till oss och provkör Fiat 500.

ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 Transportgatan 7C, Ängelholm Tel 0431-44 55 50

fiat.se

ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 Transportgatan 7C, Ängelholm Tel 0431-44 55 50

Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. Tel 0431-44 55 50 Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se

BÅSTAD

Bränsleförbr bl. körn. 6,1–7,0 l/100 km. CO2-utsläpp: 159–161 g/km. Erbjudandet gäller Outback modellår 2017, så långt lagret räcker. Det går ej att kombinera med andra erbjudande, rabatter eller avtal. *Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil. Bilen på bilden är extrautrustad.


Söndag 11 februari

Världens musik på Scala Bio

Tennisbanorna görs iordning

BÅSTAD. Region Skåne har finansierat projektet som heter Världens musik i Skåne. Våren 2018 kommer två grupper turnera i nätverket. Först ut är den belgisk/spanska gruppen Ialma. De fyra sångarna i Ialma kommer från det mytomspunna Santiago de Compostela, den kända pilgrimsorten i norra Spanien. Deras familjer, liksom många andras, flydde från Spanien under Franco-regimen, då musiken i Galicien blev förbjuden. Musiken har följt med dem till Bryssel, där de bor idag. Se dem på Scala Bio den 14 februari kl 18.30.

BÅSTAD. De fyra nedre tennisbanorna vid badhusparken i Båstad görs nu i ordning inför kommande säsong. Med åren har staketet och murarna slitits av väder och vind. Flera tennistävlingar spelas på banorna på sommaren. Bland annat Challengern och vissa kval till Swedish Open. Även motionärer nyttjar banorna flitigt. Staketen är kasserade och nya kommer att sättas upp. Murarna som har många sprickor i sig ska göras iordning. Beläggningen på banorna bedöms inte behövas göra något åt i dagsläget. Arbetet väntas vara klart innan påsk.

47,4 år är medelåldern i Båstads kommun jämfört med i övriga landet som har en medelålder på 41,2 år.

Källa: SCB

Hälften hyresrätter på Sunnan i Torekov TOREKOV. På gräsytan mellan Ica och Fabriken i Torekov planeras det för byggande av lägenheter och radhus. Redan 2011 startade projektet och det är en bit kvar. Socialdemokraterna har kämpat och fick genom sitt önskemål på hyresrätter i området. Det var med det EU-finansierade Leaderprojekt ”Torekov året runt” som planeringen för att bygga på marken kom på tal. Projektets utvecklingsområde var att arbeta fram underlag till en detaljplan för en framtida centrumutveckling. För att kunna genomföra detaljplanen behövdes en aktör som var villig att satsa på Torekov och kunde bekosta en planprocess och efterföljande exploatering.

Macken i Torekov kommer att integreras i det nya området.

Promus livsmedelsfastigheter AB, ägaren till ICA:s fastighet Sunnan 10, framförde att detvar ett intressant projekt som man var beredd att satsa på. Mot bakgrund av fastighetsägarens vilja att vara med och utveckla området beviljades Promus planbesked för området i oktober 2012. Ett första planavtal upprättades 201211-21.

Det första förslaget på byggnationen omfattade fem flerbostadshus i 3+1 våningar och åtta enbostadshus i 2,5 våningar. Politikerna var dock överens om att husen skulle höjas en våning till 4+1 våningar vilket infördes i justerat detaljplaneförslag. Vid samråd av planen kom många synpunkter som handlade om våningsantalet. Nytt förslag från arkitekt presenterades i mars 2017 med lägre hus vilken politiken inte hade några direkta invändningar mot. Efter det har detaljplanen

Foto: Peter Jakobsson

2013 avslutades Leaderprojektet varpå detaljplanearbetet påbörjades för att konkretisera de tankar som projektet mynnade ut i. Efter en del turer och ändringar upprättades ett nytt planavtal i mars 2016.

Situationsplan för bostadsområdet Sunnan i Torekov.

Ingela Stefansson (s) har varit en drivande kraft för att hyresrätter ska finnas med i planeringen.

Det som händer just nu är att planförslaget revideras utifrån inkomna synpunkter.

mark. En dialog har skett med de boende i Torekov vilket gav ett tydligt besked: Att karaktären som småskaligt fiskesamhälle skall bevaras, även utanför de gamla delarna. Att bensinstationen och affären är viktiga för varandra, för att dra kunder. Att boende efterfrågas för äldre som vill flytta från sina hus. Att det skall vara boende som i första hand bebos året runt, säger Ingela Stefansson (S).

fortsatt att revideras i de politiska instanserna. – Det är den sista riktigt centrala marken i Torekov som kommunen äger. Det har varit många turer kring denna

På kommunstyrelsens sammanträde i maj yrkade socialdemokraterna att: ”den sista kommunala marken i centrala Torekov används till ”trygghetsboende” och minst

hälften av husen ska vara hyresrätter.” – De andra partierna var först tveksamma till detta, men har sen alla anslutit sig till dennalinje. Förhandlingar med exploatören har gjorts och ett avtal som möjliggör att hälften blir i hyresform och hälften ägandeform. Planen har omarbetats och området byggs ut i två etapper. Detta möjliggör att bensinstationen får vara kvar på nuvarande läge, berättar Ingela Stefansson. Det var på kommunstyrelsens sammanträde i januari som det bestämdes att: ”Avtal ska upprättas innan detaljplanen antas där exploatören garan-

Perspektiv från väster.

terar att minst 50% av lägenheterna upplåts med hyresrätt.” Avtalet kommer upprättas först innan detaljplanen går upp för antagande, så det kommer dröja några månader till då planen först ska skickas ut på granskning. – Det som händer just nu är att planförslaget revideras utifrån inkomna synpunkter i samrådet samt utifrån vad politikerna beslutade om senast. När handlingarna väl är klara kommer det lyftas på nytt i politiken för beslut om granskning, berättar Henrik Eliasson, planarkitekt Båstads kommun. Peter Jakobsson

FAKTA Planerna för Sunnan startade 2011 som ett Leaderprojekt. Etapp 1 innehåller 18 hyreslägenheter och 20 radhus. Hyreslägenheterna varierar mellan 30-50 kvm. Radhusen planeras få en boarea på 142 kvm. Byggstart för området är ännu oklart.


5

Söndag 11 februari

.. VAL TILL KOMMUNFULLMAKTIGE 2018

Sju månader till val

Valprövningsnämnden fann att det i samband med den preliminära rösträkningen i en vallokal i Båstads kommun inte gått till på det sätt som föreskrivs i vallagen. Valprövningsnämnden bedömde att felet har inverkat på valValår

V

S

2002

1

7

MP

Omvalet i maj 2015 hade rekordlågt valdeltagande. Endast 63,6 procent av de valberättigade gick och röstade. Utgången av valet blev en stor förändring jämfört med de ordinarie valet drygt ett halvår tidigare. När omvalets resultat var fastslaget kunde konstateras att Moderaterna tappade stort, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tappade även de en del. Liberalerna och Miljöpartiets SPI

SD

1

1

valresultat var nästan oförändrat.

E I BÅSTA TIG DS K Ä

UN MM FULLM O K

Bjärepartiet och Sverigedemokraterna ökade rejält. För bjärepartiet blev det bästa valresultatet någonsin och för första gången blev de största parti med 33,05% av rösterna.

2018 VALET

ER VAL T ILL MB TE

Det är nu bara två år och nio månader sedan det var val till kommunfullmäktige senast i Båstad. Efter att extra valsedlar hade dykt upp hos länsstyrelsen jämfört med kommunens egen räkning på valnatten i det ordinarie valet i september 2014 överklagades valresultatet.

utgången och förordnade att omval ska ske i kommunen. Felet går inte att rätta till genom ny sammanräkning eller någon annan mindre ingripande åtgärd. Därför beslutade Valprövningsnämnden den 17 december 2014 att det skulle hållas omval i Båstad den 10 maj 2015.

Nu är det snart dags för val igen och Bjäre NU kommer att ge er löpande information om vad partierna i Båstad vill och har för ställningstaganden i olika frågor.

MMUN 9 S EP KO

Den andra söndagen i september vart fjärde år är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Nästa gång det är dags att besöka vallokalen är den 9 september år 2018.

TA S Ö R SEP 9

På nästa uppslag redovisar vi svaren på några grundläggande frågor som vi ställt till de partier som för närvarande representeras i kommunfullmäktige. Vid senare tillfällen kommer vi ställa mer specifika frågor till partierna rörande olika ämnen.

Alla som är 18 år på valdagen, är svensk medborgare eller har varit folkbokförd i Sverige får rösta.

BJP

C

L

KD

M

6

6

6

4

12

7

7

6

4

2

13

7

VALDELTAGANDE %

GRAFIK PRESENTATION – MANDAT 6

2006

7

2010

6

3

2

7

6

3

1

13

6

3

2014

6

3

4

9

5

3

1

10

6

3

2015

5

2

5

13

5

3

8

5

6

6

7

2

2

4

4 6

7 4

5

6 9

11 13

2 3

5

13

13 3 5

10 3

8

KÖNSFÖRDELNING (M/K)

79,00

25

81,36

27

16

83,13

25

16

84,82

23

18

63,60

23

18

14

Statistik över utvecklingen av mandaten i Båstads kommuns kommunfullmäktige över de fem senaste valen inkluderat omvalet 2015.

Därför blev det omval 2015 Valnämnden i Båstads kommun förklarar vad som hände: Det är i ett valdistrikt – Båstad Västra – som en markant skillnad finns mellan inrapporterat valnattsresultat och det slutgiltiga. Det gäller antalet valsedlar för SD. I röstlängden har 1 166 personer avprickats som röstande i kommunvalet. Detta stämmer helt överens på valnatten med antalet avgivna valkuvert och valsedlar. Någon differens fanns då inte. SD fick 74 röster. Ytterligare en kontrollräkning skedde på kvällen i samband med att även antalet personkryss räknades. Antalet kryss

var då 23, vilket stämmer exakt med länsstyrelsens räkning.

”Detta stämmer helt överens på valnatten” I det slutgiltiga resultatet för SD i distriktet har tillkommit ytterligare 27 valsedlar, totalt 102. Jämfört med 74 är det egentligen 28 st men länsstyrelsen har godkänt en av de ”ogiltiga” valkuverten för SD. Därav 27+1=28. Det innebär att antalet avgivna röster

kontra avprickade personer överskridits med 27. Valdeltagandet för distriktet anges av länsstyrelsen till 1 194 vilket skall jämföras med i röstlängden avprickade 1 166. I Båstads kommun har, vad gäller val till kommunfullmäktige, även kryssen på valsedlarna räknats allt sedan möjligheten att personrösta tillkom. Det var ett önskemål från partierna att så snabbt som möjligt få en vink om hur utfallet blev. Kryssräkningen skedde i detta fall efter att riksdags-, kommunoch landstingsvalen räknats och rapporterats in. När valförrättarna räknade valsedlarna för riksdags- och landstingsvalen så har det

kommit fram att man gått och hämtat vita valsedlar från valsedelsstället utanför vallokalen för att ha som kladdlappar. Det är troligen dessa ”kladdlappar” som användes vid sammanräkningen av riksdags- och landstingsvalen. De ”kladdlappar” som användes kastades, men en liten bunt blev förmodligen kvar på bordet och fanns där när sedan kryssen på valsedlarna räknades vad avser kommunfullmäktigevalet. När sedan valsedlarna för kommunvalet skulle läggas ner i påsen för förslutning så har förmodligen någon vänt på de vita ”lapparna” och sett

att det var SD-valsedlar och antagit att de tillhörde de som skulle läggas i påsen. Någon ny räkning av valsedlar gjordes inte utan de las ner i påsen som förslöts.

”Det innebär att antalet avgivna röster kontra avprickade personer överskridits med 27”

Att man skulle ha glömt pricka av 27 st i röstlängden som tillika tillfaller ett och samma parti förefaller osannolikt. Såhär bedömde Valmyndigheten förklaringen som Valnämnden i Båstads kommun gav: Valmyndigheten ansåg att det visserligen inte är fullständigt klarlagt hur diskrepansen mellan preliminärt och slutligt resultat för Sverigedemokraterna i Båstad Västra har uppkommit, men delar Länsstyrelsens uppfattning att det inte finns anledning att ifrågasätta den förklaring som getts av Valnämnden i Båstad kommun.

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN


.. VAL TILL KOMMUNFULLMAKTIGE 2018 Vi ställde sex frågor till våra sju folkvalda partier i kommunen. Sex partier valde att svara. Trevlig läsning! 1. Vilken är den viktigaste frågan för Båstad inför valet enligt er?

2. Hur vill ni att skolstrukturen ska se ut i Båstad i framtiden?

3. Vad vill ni prioritera i skolorna under närmsta åren?

4. Vad gör ni för att främja för det lokala näringslivet?

5. Vad är er linje för god Vård och Omsorg på Bjäre?

6. Hur vill ni verka för ett tryggare Bjäre?

Bjärepartiet

Centerpartiet

Liberalerna

Svårt att rangordna de viktigaste men för oss är dessa viktiga. Skapa goda möjligheter till trygg ålderdom med valmöjlighet och utbyggnad av antalet platser på äldreboenden. Få ordning på underhållet av våra skolor så barn och lärare får bra inomhusmiljö. Ta ytterligare steg i vårt arbete med att skapa ordning i finanserna för fortsatta reformer som gynnar våra invånare.

Viktigaste frågan för Båstad är troligen inte samma som kommer att bli huvudfrågan i valet. Centerpartiet tror att viktigaste frågan blir strukturen för förskola/skola och kvalitet i skola och inom vård och omsorg. Även trygghet och arbetet för att bli en attraktiv arbetsgivare känns som viktiga frågor.

Ge tillbaka arbetsglädjen och framtidstron till vår personal på kommunen! Lyfta upp dem istället för att trycka ner dem! Inkludera alla medborgare istället för ”Vi och dom”. Utveckla samhället istället för passivt stillastående! Investera i våra barn – en bättre framtid för alla. Hela Bjäre ska leva – minska skillnaderna mellan tätort och landsbygd. Ett tryggt Bjäre – där alla känner framtidstro.

Vi vill ha kvar de skolor vi har idag och bygga ny skola i Grevie samt i Hemmeslövsområdet. Vi tror att även små skolor har ett värde i det att inte alla barn trivs i stora skolor. Målsättningen är att våra barn skall kunna få en god utbildning i en miljö som är anpassad utifrån varje elev. Vi anser att för mindre barn är det viktigt med närhet till skolan. Barnfamiljer skall se ett värde i att bosätta sig i alla våra kommundelar.

Det ska finnas förskola/skola i samtliga större tätorter. Det gäller Torekov, Västra Karup, Grevie, Förslöv, Båstad, Östra Karup. Hemmeslöv räknar vi i dagsläget att tillhöra Båstad. När det gäller norra delen av kommunen, Båstad, Hemmeslöv och Östra Karup, är vi ännu inte klara med vårt ställningstagande hur strukturen i detalj skall se ut. Viktigt är att skolstrukturen främjar elevernas lärande.

Förskola där man bor – så man slipper långa resor för småbarnen. Kommunala grundskolor F-6 i Förslöv, Västra Bjäre, Båstad/Hemmeslöv och Östra Karup. Fristående grundskola F-6 i Grevie. Högstadier i Förslöv och Båstad.

Bra utbildning i väl anpassade lokaler. Elever och lärare skall ha en arbetsmiljö och en lärmiljö som är inspirerande och ger förutsättningar för goda resultat. Målet är bland de 10 bästa!

Kommunen måste få ordning på fastighetsförvaltningen, renovera ikapp samt att anpassa skolorna till modern pedagogik. Vi har problem med skolor som gör att lärare och elever far illa. Vi vill ta krafttag kring mobbningen och den psykosociala arbetsmiljön för våra elever. Förslövs skolas om/ tillbyggnad är just beslutad.En kombinerad förskola och skola i Grevie bör byggas med start 2019 för förskolan.

Förbättra arbetsmiljö så att vi kan behålla och locka hit duktig och behörig personal och så att eleverna mår bra och trivs. Arbeta aktivt mot mobbing i skolan – ingen ska må dåligt i våra skolor. Upprusta och utveckla förskolor i alla tätorter och ny förskola i Hemmeslöv. Ny F-6 skola i Förslöv. Om- och tillbyggnad av Västra Karups skola. Planera för en ny skola i Hemmeslövsområdet.

Vi fortsätter arbetet med att ha god planberedskap och att förbättra kommunens markreserv som var mycket dålig 2014. Nu har vi mark i guldläge vid stationer till bra pris. Vi fortsätter arbetet med industrigruppen, gymnasieskolan kring lärlingsplatser där teori och praktik varvas. Vidare målinriktat arbete med syfte att få alla i arbete och fortsättning av kompetensförsörjning via matchning inte minst för de nyanlända.

Vi stöttar det fantastiska arbete som Båstad Turism och Näringsliv utför och driver på att kommunen ska ta fram mer verksamhetsmark, samt inte minst marknadsföra den. Vi måste göra det enklare för näringslivet och visa tillgänglighet. Kommunen skall ha en egen näringslivsansvarig och gärna införa en väg in för enklare kontakt med kommunen.

Ett tydligt och synligt politiskt ledarskap som är tillgänglig och öppen gentemot företagare och entreprenörer. Ständig dialog för ömsesidig förståelse för varandras vardag och villkor. Utveckla och förbättra kommunens service, tillgänglighet, och handläggning. Kommunal näringslivschef som kan ge klara och snabba besked!

I en tid av prioriteringar lägger vi omhändertagande av våra gamla, sjuka och svaga högst upp på listan. De måste känna sig väl omhändertaga såväl inom eget boende som i vårdboenden. Vi arbetar också för lättillgängliga bra lokaler för social verksamhet, där man kan träffas under gemytliga former. De svaga får inte bli en handelsvara, varför vi vill hålla dessa verksamheter i egen regi. De som byggt vårt samhälle ska återgäldas.

Omsorg ska utgå från det individuella behovet hos våra vårdtagare och utföras med högsta möjliga upplevda kvalitet och finnas så nära människorna som möjligt. När fler boendeplatser behövs erbjuds det i den västra delen av kommunen.

Det ska vara tryggt att bli gammal i Båstad och omtanke prägla vårt handlande. Behov och önskemål ska vara ledstjärnan. Fler hjärtan och händer till våra sjuka och äldre. Enkelt att få hjälp när man behöver det. Bryta den ofrivilliga ensamheten – gärna genom samverkan med frivilligorganisationer. Låta maten bli en samlingspunkt för våra äldre. Fler vård- och omsorgsplatser i kommunen.

Vi fortsätter det av kommunalrådet startade arbetet med DNA märkning i samråd med polis, Swedbank och Gripen. Vi sätter upp skyltar vid alla infarter till kommunen. Vi höjer målet från 1500 till 2000 som har märkning. I vår budget finns i år pengar för att utreda och starta ronderingsverksamhet på natten med alla som har arbete och kör runt nattetid. Kraftsamlingen fortsätter mot inbrotten.

Trygghet är ofta hur man upplever det. Centerpartiet tror på en närvarande och synlig polis, bevarande av befintliga brandstationer och säkrad ambulans i Förslöv. Brottsförebyggande rådet återinförs. Belysning och säkrade gång- och cykelvägar är också viktigt. Finns hela tiden utvecklingsmöjligheter, viktigt att ha en lösningsorienterad attityd.

Närhet till sjukvård och ambulans! – Medicinakut dygnet runt för äldre på Ängelholms sjukhus. Arbeta aktivt brottsförebyggande genom samverkan med polis. De svaga och utsatta ska få stöd och hjälp till ett tryggt och värdigt liv. Alla ska känna sig sedda, välkomna och lika behandlade. Ett narkotika- och dopingfritt Bjäre genom samverkan med polis. Öka utbyggnadstakten av cykelvägar.

Söndagen den 9 september är det val till Sveriges riksdag, landsting- och kommunfullmäktige.


.. VAL TILL KOMMUNFULLMAKTIGE 2018

Miljöpartiet

Moderaterna

Socialdemokraterna

Nytt politikerstyre och arbetsro för tjänstemän och dess personal. Vi värnar om den grundläggande synen på alla människors lika värde och vilket förhållningssätt vi har till varandra som människor. Politiken ska spegla kommunmedborgarna men då måste ni medborgare i olika åldrar, bakgrund och geografiskt engagera er politiskt annars har demokratin förlorat sitt syfte.

Att satsa och planera för framtiden. Vi vill arbeta för en trygg och ansvarsfull utveckling av vår kommun. Långsiktigt ansvar för ekonomi och verksamheter för att möta kommande utmaningar. Skapa förutsättningar för valfrihet, äganderätt och näringsfrihet så att vi kan prioritera välfärdens kärna såsom skola, vård- och omsorg. Goda förutsättningar för familjer är också viktig för att skapa ett växande Bjäre.

Politiker som har förmågan att leda och samspela med den kommunala organisationen, företagarna och kommunens samtliga innevånare. Båstads kommun skall bli en attraktiv arbetsgivare, som klarar att rekrytera och behålla medarbetare till skolan, vård och omsorg. Detta kräver ledare och politiker som utövar ett modernt ledarskap. När detta samspel fungerar klarar vi utvecklingen mot framtidens krav och möjligheter.

Har inte gett något svar.

Skolan ska vara till för barnen. Barnen i Båstads kommun har rätt till en förstklassig undervisning i moderna och ändamålsenliga lokaler. Fungerar detta söker sig även fortsättningsvis duktiga lärare till kommunens skolor. I dag har vi stora kostnader på stora lokaler som ej fyller sitt syfte. Mp vill därför se att det finns färre skolor. Gärna en ny större skola.

Skolstrukturen måste vara långsiktig och planerad för både befintligt elevantal som kommande tillväxt. Satsa på kvalitativt bra skolor med kunskapsfokus. Vi föreslår färre antal skolor för att kunna satsa på innehållet dvs våra barn och personal och möjliggöra för en likvärdig utbildning oavsett var man bor. Med vår inriktning har vi småskalighet kvar och skapar rätt förutsättningar för skolan att klara sitt viktiga uppdrag.

Att det snarast tas ekonomiskt realistiska och hållbara beslut, samt planer för renovering och nybyggnation av lokaler för utbildning. Vi vill ha förskolor i alla 6 tätorterna. Minst en F1-6 skola i varje område. ”Båstad, Östra Karup, Hemmeslöv”, ”Förslöv”, ”Grevie, Västra Karup, Hov, Torekov”. Barnet bästa skall alltid stå i centrum! Vi vill ha två stycken 7-9 enheter, en på södra delen och en på norra delen.

Har inte gett något svar.

Ändrad skolstruktur möjlig gör för det individuella lärandet för alla, där elever som behöver mer stöd och elever som utvecklas snabbare får tillgodosett sina behov. En rättvis fördelning av skolpengen. Att planera så att förskoleplatser finns där barnen finns. Vi vill gärna se mer utomhusundervisning.

Moderaterna slår vakt om en kunskapsskola som ger alla elever möjligheter för livet. Gärna en profilering av våra olika skolor för att stimulera lärande och valfrihet för våra barn och familjer. Lugn och arbetsro ska prägla skolan. Det är viktigt att markera mot mobbing och andra icke acceptabla tendenser. Gärna ett ökat fokus på matematik, naturvetenskap och språk.

Skolor som är friska och energisnåla. Ingen skall bli sjuk på grund av dålig arbetsmiljö. Lokalerna måste även vara anpassade efter att klara dagens krav på undervisning.Vi vill ha ca 4 st f1-6 enheter, så det finns mer resurser till pedagoger och elevhälsa.Detta för att skolresultaten skall börjar gå upp igen och med målet att alla elever skall klara att fullfölja en gymnasieutbildning.

Har inte gett något svar.

Det lokala näringslivet i Båstads kommun består av många små egenföretagare som sliter. Där vill vi fortsätta arbeta med att underlätta vid tillstånd- och myndighetsfrågor. Bjuda in och kontinuerligt träffas för att diskutera och debattera beslut som berör näringsliv. Företagare ska snabbt få svar när de inkommer till kommunen med frågor och önskemål.

Uppmuntra inkubatorverksamhet för att främja entreprenörskap och nyföretagande. Förbättra dialogen och samverkan med jordbruksnäringen för ett levande Bjäre. Samverkan mellan skola och näringsliv. En markpolitik som möjliggör expansion och nyföretagande samt fortsatt förbättra infrastrukturen avseende bredband, mobil telefoni, vägnät och kollektivtrafik är också viktiga utvecklingsområden.

Företagande är grunden för jobb och tillväxt. Vi vill att kommunen skall ge bra förutsättningar för företagande. Bra fysisk planering = hur mark och vatten skall användas, översiktsplaner, detaljplaner, snabba myndighetsbeslut, goda kommunikationer, trygghet och tillväxt. Vi driver på för att ta fram mer företagsmark. Vi vill ha ett ”kuvös”-företagarehotell för entreprenörer i uppstarts-skedet.

Har inte gett något svar.

Att de som behöver vård och omsorg själv kan välja om man vill vara kvar hemma eller om man vill flytta till boenden som fyller de ändamål vårdtagaren har. Att det finns bra ingångar till vad som händer i regionpolitikern för där fattas många beslut som på sikt påverkar kommunerna. Inte minst i primärvården. Ökade medel för fler händer inom vården. Fortsätta arbetet med digitalisering.

Vi satsar på den nära vården med trygghet dygnet runt. Det ska vara tryggt och bra att åldras på Bjäre. Stärka fokusen på kvalitet i vården, mötet och den personliga tiden måste prioriteras. Utveckla stödformer för anhöriga som vårdar sina nära och kära. En viktig fråga är att satsa på att få bort isolering och ensamhet hos våra äldre. Planera för ett modernt vårdboende på västra Bjäre.

Att se till att personalen trivs och får kompetensutveckling. De som har hemvård skall träffa samma personal så ofta som möjligt för ökad tryggthet. Att det finns vård och omsorgsplatser, korttidsplatser, gruppboende när det efterfrågas. Mötesplatser för äldre så att ofrivillig ensamhet kan brytas. Näringsrik och god mat till de som behöver matleverans. Avlastning till dem som vårdar en anhörig.

Har inte gett något svar.

Fler poliser och polisbilar. Mer brottsförebyggande arbete i form av patrullering, dna-märkning, belysning, grannsamverkan och informationsträffar. Bättre samordning mellan polisdistrikt. Förebyggande arbete med folkhälsa för att minska ohälsa i form av missbruk och våld inom familjer. Alla ska kunna känna sig trygga hemma.

Vi ska kunna känna oss säkra på gator, torg och i våra hem. Satsning för ökad polisnärvaro och inför kommunala poliser. Bekämpa narkotika och övrigt drogmissbruk. Vi vill anställa en säkerhetssamordnare som ska arbeta med brottsförebyggande insatser, stödja frivilliginsatser exempelvis grannsamverkan. Se över belysningen runt om i kommunen för att minimera möjligheterna att kunna begå brott utan att synas.

Tjänsten som säkerhetssamordnare måste tillbaka. En tjänsteperson som samordnar insatser och fångar upp tidiga signaler. Som även håller kontakt med polis, medborgare, skolan, fritidsgårdarna, socialsekreterare, lärare, föräldrar mm. Anställ fältassistenter igen. Dessa fångar upp ungdomar som är i riskzonen och rör sig där ungdomar är och bygger upp ett förtroende.

Har inte gett något svar.

MUNFULL M M KO

I BÅSTA IGE T DS ÄK

2018 VALET

MMUN 9 S EP KO

ER VAL T ILL MB TE

Gör ditt val av kommunfullmäktiges representanter med kunskap om deras åsikter.

Sverigedemokraterna


8 SPORTEN

Söndag 11 februari

Johan fixar isen för alla Båstads skridskosugna BÅSTAD. När iskylan och mörkret faller över ett vintrigt Båstad kan du räkna med att hitta Johan Olmarker bakom Strandängsskolans idrottshall. På asfaltplanen intill skolan har Johan fixat skridskois varje vinter sen 2012, till glädje för många Bjärebor. Det blir många sena kvällar, ibland nattpass och han tycks älska varje sekund.

– Det viktiga är att vara noggrann med underlaget innan man spolar. Man måste skotta undan all snö, sen är det inte så svårt att få till en bra is. Johan Olmarker, 47, står i beckmörkret bakom Strandängsskolans idrottshall och pekar ut över den tunna isen på asfaltsplanen. Eller, jag tror han pekar. I det påvra skenet från en avlägsen gatlykta är det inte helt enkelt att urskilja Båstads egen ”Spol-Jansson”. Det finns en strålkastare vid planen, men den är inställd med timer och har sen länge slocknat för kvällen. Det är närmre midnatt, den stilla kylan har lagt sig och det är bleke på laholmsbuktens vatten på andra sidan Brunnsparken. Det är ofta vid sådana tillfällen man hittar Johan på just den här platsen. Båstads ismästare har hängt här sen barnsben. – Alltså, jag älskar den här platsen, konstaterar Johan. Ända sen jag kunde gå har jag hängt här. Vinter som sommar. På gräsplanen intill skolan, på isen, inne i idrottshallen, det fanns alltid något att göra. Det största problemet för mina föräldrar var att få mig härifrån varje kväll, skrattar Johan. Det var också då som Johan lärde sig att göra is på asfaltsplanen. Några kommungub-

Johan Olmarker är Båstads okrönta iskung. Allt sedan 2012 ser han till att det spolas is på asfaltplanen bakom Strandängskolans idrottshall.

bar kom alltid och skottade och spolade så fort temperaturen föll och Johan och några kompisar var alltid på plats och tittade och hjälpte till. Och så har det fortsatt. Idag hjälper kommunen till med snöskottning av planen och fixar också bänkar och annan utrustning på och kring isen. Och tillgång till idrottshallen där Johan har vattenslangar, skrapor och annat som behövs. Men själva isen, spolningen och underhållet av den, är det Johan och ibland

några av hans kompisar som står för. Många timmar blir det. – Jo, jag lägger en del tid här när kylan kommer, men jag vet själv hur himla roligt jag hade varje vinter tack vare den spolade isplanen. När jag kommer hit en gnistrande vintereftermiddag och ser hundratals barn och vuxna åka rundor på isen är det värt allt arbete och alla sena kvällar. Att även Strandängsskolans elever kan nyttja isen i samband med sina idrotts-

Bilsemester med

lektioner ser han som ännu ett plus. – Det är kanon att alla får möjligheten att bekanta sig med vinteridrott, skridskor, is och allt som hör till, menar Johan samtidigt som han släpar ut en stor vävad vattenslang från ett förrådsutrymme i idrottshallen och öppnar vattenkranen. Som många vet driver Johan Olmarker Sportshopen på Entré Båstad och någon tror möjligen att hans ”is-enga-

gemang” kommer av hans intresse att sälja skridskor till åksugna Bjärebor. Johan skrattar vid frågan. – Ha ha, nä riktigt så är det inte. Skulle jag ha en vettig timlön för tiden jag lägger på den här isen hade jag fått ta 22 000 kronor för ett par skridskor. Just nu är jag inte ens säker på om jag har så många rör hemma i butiken, ler Johan. Det kalla vattnet kastar sig ut ur slangens munstycke och möter nattens iskyla bakom

idrottshallen när Johan Olmarker börja spola asfaltsplanen ännu en gång. Det tar inte många minuter innan den svarta isen börjar spegla den avlägsna gatlyktan. – I morgon förmiddag kommer det att vara fullt med barn och ungdomar på isen och det är så himla kul, konstaterar Johan Olmarker. – Låt oss nu hoppas att kylan håller i sig ett tag, dom fem väder-appar jag har i min telefon ger lite olika besked varje gång jag kollar. Roger Bengtsson

Kom ihåg reskoden:

Som läsare av Bjäre NU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Hannover och Harz

Pris per person i dubbelrum

Också 5 nätter inkl. 3 middagar 2.949:

-

1.849:-

Barnrabatt: 1 barn 0-2 år gratis. 2 barn 3-7 år 70 % rabatt. 2 barn 8-13 år 30 % rabatt. Max. 2 extrasängar per rum. Extrasäng från 14 år: Pris 1.349:-

Beställ på: www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

BJAreNU

Pris per person i dubbelrum

4.049:Pris utan reskod 4.349:Pristillägg i perioden 30/6-3/8: 200:-

Pris utan reskod 1.999:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag/buffé • 1 timmes bowling • 1 timmes tennis • Fri tillgång till swimmingpool Avalon Hotelpark Königshof HHH i Mittyskland och bastur Bo på hotell med swimmingpool, fitnessrum och sporthallar, vid vandrings- och cykellederna i Naturpark ElmLappwald. Besök Wolfsburg (27 km) och Goslar (65 km). Ankomst: Valfri t.o.m. 21/12 2018.

Unikt hotell i Toscana

Foto: Roger Bengtsson

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 7 x 3-rätters middag • Välkomstdrink • 1 x rundvisning/provsmakning Borgo Giusto i Italien hos Tenute di Badia samt Upplev den italienska drömmen av olivlundar, vinodrabatt på vin/grappa/olivolja lingar, mjuka kullar, cypressträd och smakrik italiensk mat och solberikade viner. I hjärtat av allt detta – endast Barnrabatt 21 kilometer norr om Lucca – kommer du att bo mitt i 1 barn 0-5 år gratis. 3 barn 6-14 år ½ priset. den toscanska idyllen på ett unikt hotell med stor pool. Ankomst: Valfri 31/3-20/10 2018.

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Teknisk arrangör:


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

Vi hjälper dig med:

Hjulinställning

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

Reparation Service

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB

KÖP PRESENTKORT på bilvård eller bildvårdsprodukter för 600 kr betala för 500 kr. Gäller t.o.m. 22/12! BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi jobbar kundnära med hög kvalitet och en effektiv produktion!

Vi hjälper er med allt inom städ,

www.mickeselochautomation.se

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com

En markn adsplats för hantv e r kare Vill ditt för etag

synas unde r vinjetten tillsamman Fackmanne s med and r n a Kontakta J lokala han ohan Wast tverkare? ensson på eller johan 0729-8411 @bjareliv.s 01 e så berätt ar han mer .


Söndag 11 februari GYMNAST AMPERETIMME

STO

GRÄNS

DESIGNER

RÄMNA

BRUTAL

BACKE

ORMART SILVER

HELGEDOM

FÖDA

SISU TAR ORRE

A

D

Konst på bio: Michelangelo – kärlek och död tisdag 13 februari 16.00

SKARV

FLANERA STORMADE

Konsert med Ialma vokalensemble onsdag 14 februari 18.30

NR 9

DIALOG FUSKVERK

SIAT ANTASTAT KÄRLEKSGUD

DUMPA

AAA...

SYDVÄST

REST

EMOT

Premiär! The Shape of Water Stor Oscarsfavorit! fredag 16 februari 18.30 Liten barn- och ungdomsfilmfestival 17 - 25 februari med bl a Pelle Svanslös och Jumanji se separat program

MUTBARA FÖR BILKLUBB

FRÖKEN HUGH

T

POOL

ÅSKGUD

UPPHETSNING

MÅL

S

Direkt från The Met i New York: Donizettis opera Kärleksdrycken söndag 11 februari 15.00

KUT

KANSLIST

Å

din bio på Bjäre

LYXÅK

LEGAT

RÄNNA

ÖDE

ELEV

B

KORT SLAG

BÅGE PROFET I GT

SÖKER

OMRÅDE

IDEALISERAR

A

GETUNGE

I TRIO

KVALSTER

NUNOR

KÄMPAR

BJÄREBILDEN

BOKTIPS

Trädet och vinrankan Dola De Jong

Vad är det du ser på bilden? Rätt svar 4 februari:

E M

STEG

GLIDA

VECKANS KORSORD

10 KORSORD

Nederländerna i slutet av 1930-talet. Bea är en blyg, eftertänksam och försiktig ung kvinna som arbetar som sekreterare. En dag möter hon Erica som är hennes diametrala motsats: en ung, orädd journalist som ofta ger sig in i passionerade och stormiga förhållanden med andra kvinnor. Efter några månaders bekantskap bestämmer de sig för att flytta ihop men deras relation blir komplicerad.

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel Ormen i Essex Sarah Perry London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex.

Utsmycknad på gaveln på Skånegården i Båstad.

Vi är snabba, starka och hjälper Dig när Du behöver oss. Med vårt helt nya webbverktyg, nås vi dessutom 24-7. Alltså är vi en form av lokala

Riktiga superhjältar sover aldrig och därför har vi nu skapat MULTISHOP, ett verktyg som gör att Du kan nå oss dygnet runt, året runt. Se mer på www.multitryck.se

SAKNAR DU TIDNINGEN I DIN BREVLÅDA? Meddela oss på bjarenu.se/utebliventidning eller ring Lars Thulin på 042-329963


TYCK TILL 11

Söndag 11 februari

TYCK TILL REPLIK

I Bjäre NU som utkom 4 februari publicerades en insändare från Thomas Andersson, Liberalerna med rubriken ”Vår skolchef lyfte upp barnperspektivet för att nå framgång i skolresultaten”. Här är en replik på den insändaren.

Svar till TA och vår skolchef lyfte upp barnperspektivet Han angriper givetvis Bjärepartiet för i stort sett allt från löner till skolbyggnader. Glömmer helt att det är han och moderater som styrt kommunen under mycket lång tid där han själv varit med och dragit ner fastighetsunderhåll och under många år haft det som budgetregulator Under vår tid har vi ökat detta med 50 %. Jag har pekat med hela handen vid flera tillfällen och sagt, skrivit mm att nu bygger vi inga platta tak utan lutande och fasader med tegel eller sten. Klimatet är ogynnsamt och det blir inte bättre. Självfallet skall skolor rustas upp och barn och lärare ha en bra inomhusmiljö.

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Läs alla insändare på bjarenu.se. Men det som är direkt kränkande och sårande är att Bo Wendt har mage att påstå att skolchef Sara Damber velat lägga ner en skola. Hur kan man påstå något sådan som är tagit helt ur luften. Vi alla vet, politiker, våra anställda och många av allmänheten att det redan 2013 kom förslag från skolförvaltningen att skapa färre skolenheter framöver. Att vårt kommunalråd angriper en duktig skolchef i sin egen organisation offentligt sprider obehagliga signaler till alla våra anställda i kommunen. Tyvärr så blir en ansträngd arbetsmiljö i kommunhuset, där många känner obehag och oro inte bättre av kommunalrådets agerande. Ytterst blir vi alla lidande av detta. Båstads kommun och dess anställda förtjänar bättre.

THOMAS ANDERSSON Liberalerna

Du går dessutom ut med att nuvarande styrande ej tagit lönesituation på allvar och att vi har lärarflykt. Inget av detta stämmer! På förhandlingsutskottet redogjorde personalavdelningen för löneläget inom skolområdet som ligger i nivå med marknaden. Håll dig till sanningen!

BO WENDT

Kommunalråd, Bjärepartiet

INGE HENRIKSSON Bjärepartiet

SLUTREPLIK

Vår personal förtjänar bättre Det jag tog upp i min insändare var, att det är ytterst beklagligt att Bo Wendt inte förstår det mycket olämpliga i att kritisera sina anställda offentligt. Och synnerligen försvårande när man sitter som kommunalråd och är kommunens högsta politiker. Fakta är att i samband med att vår skolchef sa upp sig så uttalar sig vårt kommunalråd, att politiken haft en del kontroverser med Sara Damber om hur skolan i kommunen ska styras. Detta är ett mycket märkligt uttalande från Bo Wendts sida eftersom det går stick i stäv med vad Utbildningsnämndens ordförande sa några dagar senare, dit skolchefen direkt rapporterar, nämligen att hon beklagar att Skolchefen sett sig nödsakad att säga upp sig och hon uppskattar hennes arbete väldigt mycket och de har väldigt bra samarbete i nämnden.

I en liten kommun som Båstad, liksom överallt annars, finns det alltid skilda uppfattningar vad och hur saker ska göras. Av detta följer att enskilda individer väljer att pröva sina idéer i nya miljöer eller bara i största allmänhet pröva sina vingar i andra sammanhang. Till det här kommer att kommuner av Båstads storlek ofta fungerar som plantskolor för dem som vill vidare till större sammanhang. Trots vedersakarnas farhågor om vad som händer i kommunhuset har vi besatt alla relaterade vakanser i huset och detta utan medverkan av dyra konsulter. Avslutningsvis vill vi understryka att vi även framledes och i alla verksamheter ämnar följa sunda ekonomiska principer och tillåter inte utsvävningar vare sig det gäller det ena eller det andra. Att hålla på den kommunala likställdhetsprincipen är för oss heligt.

BO WENDT MED FLERA

Nu satsar vi 110 miljoner på i stort sätt en ny F-6 skola i Förslöv och vi har drivit igenom en ny skola i Grevie i vår långtidsbudget som du ej vill ha. Vi kommer att ta tag i Västra Karup skola med de problem där finns. Nu kommer svar på dina direkta felaktigheter: Vem har namngivit och kritiserat skolpersonal från talarstolen. Jag har informerat och kalla det gärna kritik på ett område varför man ej vidtagit åtgärder och att kostnaderna är orimliga som att 16 tjänster (lönekostnader på 10 milj) servar 20 ungdomar inom HVB hem när vi har sådana behov exempelvis inom skolområdet och vård-omsorg. Men inga namn! Detta tar jag inte tillbaka en stavelse på.

över, som f.ö. väl speglar sig i såväl den senaste medborgarundersökningen gjord av SCB och av kommunens egen medarbetarundersökning. Vi ligger i båda undersökningarna över genomsnittet. Ska vi då säga att det är Bjärepartiets förtjänst? Nej, det är vår gemensamma ansträngning som gett oss resultatet.

INSÄNDARE

Vem skall i dagsläget utföra dessa utredningar?

INSÄNDARE

En tanke, en värdegrund i kommunhuset Ja, det är sannerligen inte lätt att vara företrädare för ett lokalparti vars främsta uppdrag är att värna om Båstads kommuninvånares bästa och inte att vare sig rädda världen, studera värdegrunden, allas lika värde eller alla upptänkliga ”utmaningar”. Vi får nog överlåta dessa övningar i flosklernas värld till båstadliberalernas främsta namn Thomas Andersson, våra kära lokala moderater m.fl. Vi bjärepartister anser att all kommunal verksamhet bygger på och förutsätter ett sunt ekonomiskt förhållningssätt. Nej, vi skäms inte. Vi är rädda om och vill förvalta skattebetalarnas pengar på bästa möjliga sätt. Med detta sagt välkomnar vi alla – S, F, M, C och t.o.m. Thomas Andersson att tillsammans med oss verka för en bättre morgondag för Båstads medborgare. Ibland önskar man sig att åtminstone vuxna människor tar det för självklart att vid uppkomna problem tar reda på alla parters ståndpunkter. Hur vore det om M, L, C och S försökte först höra våra synpunkter innan man går till offentligheten med sina anklagelser? Vi förstår att det är valår och jakten på mandat och makt är viktig, men själva sakförhållandet i skilda frågeställningar bör aldrig förvandlas till simpelt politiskt slagträ. Ja, vad är det som händer i kommunhuset? Det händer mycket. Majoriteten av våra anställda gör sitt bästa för att leverera de tjänster till våra medborgare som dessa förväntar sig. Det är vi både stolta och glada

Båstad Carl Johan Bernadotte

Som ledamöter i utbildningsnämnden tog vi den 24 januari del av nyheten att vår skolchef Sara Damber hade bestämt sig för att lämna sitt uppdrag. Det känns fruktansvärt tråkigt och är en förlust för Båstads kommun. Sara har sedan hon tillträdde sin tjänst för ca 10 månader sedan greppat sitt uppdrag och utfört det fantastiskt bra. Hon har växt in i sin uppgift på ett imponerande sätt. Vi kommer verkligen att sakna henne! Att se sig tvingad till att lämna sitt uppdrag på grund av att det ej går att samarbeta med den rådande ledningen i kommunen måste vara en tragisk upplevelse. Vi känner nu stor oro för arbetet inom utbildningsnämnden. Vi står inför stora beslut inför skolorganisationen. Ett mycket intressant utvecklingsarbete pågår. Om vi tar hänsyn till barnperspektivet och att Båstads skolor skall vara likvärdiga med alla skolor i hela landet, kan Båstad bli en av Sveriges bästa skolkommuner. Det har tagits fram mycket bra dokumenterade underlag angående vår nuvarande skolorganisation vilka påvisar fel och brister från barn/ elevers och lärares perspektiv. Detta påbörjades av vår förra skolchef, Gitte Dahlin, och har fortsatt under Sara Dambers tid. Vi står nu inför en utredning angående norra skolorganisationen samt förskoleorganisationen. Vem skall i dagsläget utföra dessa utredningar?

SUSANNE JUNG

Bjäre-Båstad Moderaterna

LINDA IVARSSON

Bjäre-Båstad Moderaterna

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

VI HAR ETT BRETT KOMPETENSREGISTER INOM BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETEN • Grundarbeten • Hallbyggnader

Vi hälsar Rotarianer och gäster välkomna till Hotel Riviera Strand fredagar kl. 07.30 för frukost och föredrag. VÄLKOMNA

• Rörläggning • Anläggning av swimmingpool Stenbrottsvägen 12, 269 96 Båstad Tel: 0431-709 45 info@finsbo.se www.finsboentreprenad.com

TEL. 0431 - 709 45

Tänk om du bara hade det här vattnet att ge ditt barn? Varje dag dör nästan 900 barn på grund av smutsigt vatten. För 200 kr kan du ge ett barn tillgång till rent vatten som förändrar liv.

Swisha 200 kr till 900 16 29 Tack! Sept/16


OmbyggnadsREA OmbyggnadsREA Nya bilar

Alfa NyaRomeo bilar Giulia Quadrifoglio 2017 förr 785.800:- Nu 689.000:Alfa AlfaRomeo RomeoStelvio Giulia Quadrifoglio 200 hk 2017 2017 Alfa Romeo 2017 FIATPR OFESS IONAL .SE Bensin, Bensin,Aut, Vesuviogråmet Aut, Svartmet Giulia Quadrifoglio :- :-Nu förr förr476.500 785.800 Nu399.900:689.000:FIATPR OFESS IONAL .SE Bensin, Aut, Svartmet förr 785.800:- Nu 689.000:Alfa AlfaRomeo RomeoStelvio Stelvio200 200hk hk2017 2017 Alfa Romeo Stelvio 200 hk 2017 Bensin, Sromboligråmet Bensin,Aut, :- :-Nu Aut, Vesuviogråmet förr 499.500 förr 476.500 Nu429.000:399.900:Bensin, Aut, Vesuviogråmet förr 476.500:- Nu 399.900:Alfa Stelvio AlfaRomeo Romeo Stelvio200 200hk hk2017 2017 Alfa Romeo Stelvio 200 hk 2017 Bensin, Svartmet :- :-Nu Bensin,Aut, Aut, Sromboligråmet förr 499.500 förr 499.500 Nu429.000:429.000:Bensin, Aut, Sromboligråmet förr 499.500:- Nu 429.000:Alfa Veloce AlfaRomeo 2017 RomeoGiulia Stelvio 200 hk 2017 Alfa Romeo 2017 Diesel, Blåmet Bensin,Aut,Aut, förrförr 460499.500 .500:- :-Nu Svartmet Stelvio 200 hk Nu409.000:429.000:Bensin, Aut, Svartmet förr 499.500:- Nu 429.000:Jeep Overland Alfa Grand RomeoCherokee Giulia Veloce 2017 2016 Alfa Romeo 2017 Diesel, Vitmet :- :-Nu Diesel,Aut, Aut, Blåmet Giulia Veloceförr förr605.900 460 .500 Nu459.000:409.000:Diesel, Aut, Blåmet förr 460 .500:- Nu 409.000:Jeep Cherokee 2017 Jeep Grand Cherokee Overland 2016 Jeep Grand Diesel, :2016 förr - :-Nu Diesel,Aut, Aut,Vitmet Vitmet Cherokee Overland förr440.900 605.900 Nu389.000:459.000:Diesel, Aut, Vitmet förr 605.900:- Nu 459.000:Jeep 2017 JeepCompass Cherokee1.4 2017 Jeep Cherokee 2017 Bensin, :- :-Nu förr Diesel,Aut, Aut,Svartmet Vitmet förr325.100 440.900 Nu299.000:389.000:Diesel, Aut, Vitmet förr 440.900:- Nu 389.000:Jeep 2017 JeepCompass Compass1.4 1.4 2017 Jeep Compass 1.4 2017 förr 325.100:- : Nu 299.000:Bensin, Bensin,Aut, Aut,Svartmet Svartmet förr 325.100 - Nu 299.000:Bensin, Aut, Svartmet förr 325.100:- Nu 299.000:Jeep Compass 2.0 Jeep Compass 1.42017 2017 Jeep Compass 1.4 2017 förr 356.500:- : Nu 319.000:Diesel, Gråmet Bensin,Aut,Aut, Svartmet förr 325.100 - Nu 299.000:Bensin, Aut, Svartmet förr 325.100:- Nu 299.000:Jeep Renegade Night Eagle 2017 Jeep Compass 2.0 2017 Jeep Compass 2.0 2017 förr 220.400:- Nu 189.000:Bensin, Alpinvit Diesel,Man, Aut, Gråmet förr 356.500:- Nu 319.000:Diesel, Aut, Gråmet förr 356.500:- Nu 319.000:Jeep Renegade Night Eagle 2017 Jeep Renegade Night Eagle 2017 Jeep Renegade Night Eagle 2017 FIAT PROFESSIONAL. Bensin, :- :-Nu förr Bensin,Man, Man,Carbonsvartmet Alpinvit förr225.900 220.400 Nu194.000:189.000:CHUCK NORRIS, ELLER SÅ BEHÖVER DU Bensin, Man, Alpinvit förr 220.400:- Nu 189.000:Den pel. exem till ck Fullba Fiat som Abarth sional 595 145 Profes hk 2017 Fiat Jeep Renegade Night Eagle 2017 e, han väljer en transportbil från . i priset ingårION Jeep are som Renegade Night Eagle levärmPRO 2017 bränsFIAT Webasto enbilar Bensin, :- :-Nu ti och förr garan bästa nade nsBegag klasse Demobilar RRDU Bensin,Man, Man,Svartmet Carbonsvartmet ÖVE artCKpris, AL. förr191.300 BEH 225.900 slagb Nu175.300:IONAL. 194.000:SÅ RRnade FESS900 Demobilar ELLE PROFESS RIS, FIAT KR. NOR DU Bensin, Man, Carbonsvartmet * bilar ÖVE 269 CHU förr BEH 225.900:- Nu 194.000:FÖR SÅ DEN Begag ELLE KÖP R RIS, ELLE E NOR CK BARA 17,50 KR/TIMM Den pel. NCKCHU exem Abarth 595 till 145 hk ck 2017 Fullba Fiat FRÅN som l Abarth ssiona Den 595 145 hk Profe 2017 pel. YOU Fiat exem LIKE från till PRO ck A ortbil Fullba transp Fiat en som väljer Abarth sional 595 145 hk 2017 förr 175 900:- Nu 168.900:, påhan Fiat Profes i priset. ortbil från .seBMW som ingår Bensin, are en transp Alfa ofessional fiatprväljer bränslevärm han 2015 te, sto xDrive Alfa Romeo Romeo 4C 4C Spider Spider2017 2017 Weba X3ti3.0 enenTdi Bensin,Man, Man,Grå och2.0 Svartmet ingår i priset. förr 191.300: Nu 175.300:garan 2014 are som bästa Varian nsns klasse Passat syfte (leasing betalas per sto bränstlevärm VW Weba lagbartartpris, Bensin, Man, Svartmet ti och förr 191.300:-- Nu garan bilar g och används endast i kommunikations 175.300:bästa en 36 0:arbetsda Begag e efterKR. : timmars : klasse Demobilar : restvärd 900 329.00 och 8 nade pris, Nu 250 mil, Bensin, Aut, Röd förr 747.700 Nu 659.000 * enderat månad 269 379.000 per förr rekomm gar oslagb ett FÖR och : : arbetsda : hyra 22 DEN Gråmetför Aut, med 250 mil, Bensin, Aut, Röd förr 747.700 Nu 659.000 s förhöjd Diesel, 0 KÖP Abarth mil, : första 595 R 4.800 145 ch beräkna 143.90 20% hk 2017 Nu KR. ELLE E 153.900 DNB med förr 900 e moms. Finans/ TIMM * 269 FCA exklusiv är KR/ Gråmet genom FÖR Man, 0 priser Diesel, leasing Abarth mil, ll 17,5 DEN Angivna 595 4.250 A 145 finansie hk ustad. 2017 på KÖP BAR extrautr bygger är R ELLE FRÅN iserna på bilden K km. Bilen E TIMM l/100 KR/ 7,5 : 0 YOU Abarth Fullback : 17,5 595 LIKE A 145 hk körning 2017 BAR A PRO ing vid blandad FRÅN förbrukn Jeep Night Eagle ACK Bensin, :- : Nu 168.900:förr Quattro 2017 LIKE YOU 3.0 TFSI A PRO Avant Jeep Grand Grand Cherokee Cherokee Night Eagle3,0 3,02017 2017 Bensin,Man, Man,Vitmet Grå förr180.300 175900 900 fiatprofessional.se Audi S4 Nu168.900:168.900:2015 xDrive 3.0 X3 Bensin, Man, Grå :-- Nu Alfa Romeo 4C Spider 2017 per förr 175 betalas 000 2015 förr 629.000 :(leasing kpåpå fiatprofessional.seBMW :-:-Nu ::-- Abarth xDrive 3.0 ikationssyfte :-syfteNu 479.000 förr 567.850 X3 599 BMW 550 mil, Diesel, Aut, Svartmet per 0:g och används endast i kommun betalas Svartmet 36 Aut, en arbetsda 550 mil, Diesel, Aut, Svartmet förr 567.850 Nu 479.000 (leasing Bensin, efter mil, e 595145 timmars 150 : 8 hk restvärd 2017 329.00 och ikations Nu enderat månad kommun i ett rekomm 379.000 per mil, Diesel, Aut, Gråmetför endast och förr användshyra g och förhöjd : 36 Abarth en arbetsda första 595 4.800 h beräknas med 22 arbetsdagargar 145 efter 20% e hk 0 2017 : timmars : : 8 med restvärd 329.00 och DNB Nu 250 mil, Bensin, Aut, Röd förr 747.700 Nu 659.000 moms. e enderat månad Finans/ 379.000 per ett rekommär exklusiv genom FCA och förr hyraAngivna 22 arbetsda Gråmetför ll leasing 4.800 Aut, med förhöjd Diesel, Abarth finansie mil, 595 145 hk 2017 förr 180.300:- Nu 168.900:20% första och beräkna byggers på är extrautr serna på bilden Finans/ Bilenmed FCA km.DNB l/100 genom priser är exklusive moms. Bensin, : 7,5 ll leasing Jeep Compass 2.0 2017 : Fullback 2010 ustad. Angivna V8priser på finansie körning 4.7 eustad. bygger vid blandad priserna på bilden är extrautr Jeep Wrangler 2017 örbrukning Aston l/100 km. Bilen Vantag Bensin,Man, Man,Vitmet 7,5Martin Vitmet oo2017 : Fullback: S4 förr180.300 180.300:-:- Nu Nu168.900:Quattr 168.900:TFSI 3.0 Avant Audi Jeep Grand Cherokee Night Eagle 3,0299.000 2017 :leförbrukning vid blandad körning Bensin, Man, Vitmet 2017 förr Quattr : TFSI : 3.0 0 Avant : förr 356.500 Nu S4 629.00 Audi Nu 400 mil, Diesel, Aut, Gråmet 699.000 förr Gråmet Aut, ::-Bensin, Abarth mil, 200 mil, Bensin, Aut, Gråmet förr 446.000::- Nu 399.000::595 3.150 145 hk :-: Nu 599 000 2017 629.000 förr Svartmet Aut, Bensin, Abarth mil, 595145 150 000 Nu 479.000 förr 567.850 hk 2017 599 Nu 550 mil, Diesel, Aut, Svartmet 629.000 förr Svartmet Aut, Abarth 595145 hk 2017 förr 180 300:- Nu 168.900:150 mil, Bensin, Jeep Compass 1.4 Trailrate 2017 Bensin, e 911 Carrer Jeep Compass 2.0 PorschMartin Bensin,Man, Man,Vitmet Vitmet 2010 förr180.300 180.300:-:- Nu Nu168.900:4.7 168.900:Vantagaee2017 Aston Bensin, Man, Vitmet Jeep Compass 2.0 2017 2017 förr 345.600:-: Nu 289.000::2010 förr V8889.000 4.7V8 :- Nu 849.000:500 mil, Bensin, Aut, Svartmet Martin Aston förr Svartmet Man, Vantag mil, Bensin, 1.500 : Fiat 500 Cab 400 mil, Diesel, Aut, Gråmet förr 356.500 Nu 299.000 2017 0 :-: Nu 629.00 699.000 förr : Gråmet Aut, : : Bensin, Abarth mil, 0 595 3.150 förr 356.500 - Nu 299.000 145 hk hk 2017 400 mil, Diesel, Aut, Gråmet förr 699.000 - Nu 629.00 Abarth 595 3.150 mil, Bensin, Aut, Gråmet 145 2017 Fiat 500 Cab 2017 Bensin, : förr Jeep Compass 1.4 Trailrate 2017 Bensin,Man, Man,Blåmet Vitmet förr172.000 180300 300-:-:-Nu Nu144.900:168.900:Jeep Compass 2017 Porsch Bensin, Man, Vitmet förr 180 Nu :- Nu 139.000:168.900:2017 Carreraa2017 300 mil, Bensin, Man, Blåmet1.4 Trailrate förr 172.000 911Carrer Porschee911 : : Fiat : 500 cab 60 500 mil, Bensin, Aut, Svartmet förr 345.600 Nu 289.000 års jubileum 0 : : 2017 849.00 Nu 889.000 förr 0 : : : 849.00 Svartmet Nu Man, 500 mil, Bensin, Aut, Svartmet förr 345.600 Nu 289.000 Bensin, Fiat mil, 500 1.500 Cab 889.000 2017 förr 1.500 mil, Bensin, Man, Svartmet FiatMan, 500 Cab 2017 Fiat Tipo 5d Lounge 2017 Bensin, Vit/Beige förr 196.900:- : Nu 194.900:Fiat 500 2017 Bensin, Man, Man, Blåmet Blåmet förr172.000 172.000:-- Nu Nu144.900:144.900:Fiat 500 Cab CabSilvermet 2017 Bensin, Mercedes B180 CDI 2012 förr :- Nu 159.000:450 mil, Bensin, Man, förr 180.900 Fiat : : Tipo : Kombi Lounge 300 mil, Bensin, Man, Blåmet förr 172.000 Nu 139.000 2017 0 : 149.00 Nu 159.000 förr 300 mil, Bensin, Man, Blåmet förr 172.000:- Nu 139.000:Fiat 500 6.500 mil, Diesel, Aut, Vit cab 60 års jubileum 2017 FiatAut, 500 cab 60 års jubileum 2017 Subaru Outback 2,5 Summit 2017 Bensin, Silvermet :- Nu 179.000:förr 205.900 Fiat Tipo 5d Lounge Bensin, Man, Man, Vit/Beige Vit/Beige förr196.900 196.900:-:- Nu Nu194.900:194.900:Fiat TipoCVT, 5dTungstenmet Lounge 2017 2017 förr 401.800:- Nu 359.000:Bensin, förr 100 mil, Bensin, Fiat Tipo : : Kombi Lounge 2017 450 förr 450mil, mil,Bensin, Bensin,Man, Man,Silvermet Silvermet förr 180.900 180.900:-- Nu Nu 159.000 159.000:-Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 Subaru XV 2,0 Ridge 2018 Bensin, Aut, Svartmet förr 206.700:- Nu 179.000:Subaru Outback 2,5 2017 Bensin, Aut, Aut, Silvermet Silvermet förr205.900 205.900:-:- Nu Nu179.000:179.000:Subaru 2,5 Summit Summit 2017 Bensin, :- Nu 269.000:förr förr 299.900 100 mil, Bensin,Outback CVT, Cool Grey Khaki Fiat Tipo Kombi : : Lounge 2017 100 mil, Bensin, CVT, Tungstenmet förr 401.800 Nu 359.000 : : 100 mil, Bensin, CVT, Tungstenmet förr 401.800 Nu 359.000 Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 portbilar FiatAut, Trans Tipo Kombi Lounge 2017 Subaru Levorg GT-S 2018 Bensin, Svartmet förr 206.700:- Nu 179.000:Transportbilar Subaru Outback 2,0 Ridge 2017 Bensin, Aut, Aut, Svartmet Svartmet förr206.700 206.700:-:- Nu Nu179.000:Subaru 2,0Blue Ridge 179.000:Bensin, förr 100 mil, Bensin,XV CVT, Lapis Pearl 2018förr 336.800:- Nu 299.000:Fiat Tipo Kombi Lounge : 2017 100 mil, Diesel, CVT, Platinum greymet förr 371.600 Nu 299.000 : : 299.900 269.000 100 mil, Bensin, CVT, Cool Grey Khaki Begagnade Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 Bensin, Man, förr 198.700:- Nu 169.000:Svartmet Subaru Forester 2,0 XS Eye Sight 2017 Subaru XV 2,0 Ridge Demo Bensin, Aut, Aut, Svartmet Svartmet 2015 förr206.700 206.700:-:- Nu Subaru Levorg GT-S 2018 2018förr 331.800:- Nu 298.000:Nu179.000:Skåp 179.000:Bensin, VW förr tbilar nspor TraCaddy 100 mil, Bensin, CVT, Ice Silvermet Fiat 500X 2017 100 förr 299.900 000:- ex moms Nu 100.000:- ex moms 336.800:- Nu 269.000 299.000:förr 1092016 100mil, mil,Bensin, Bensin,CVT, CVT,Cool LapisGrey BlueKhaki Pearl Vit L1H1 Diesel, Aut,Skåp 5.300 Fiatmil,Doblo Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 Fiat Tipo Kombi Lounge 2017 Bensin, Man, Blåmet förr 192.400:- Nu 159.900:Subaru Forester 2,0 XS 2017 förr 149.200:- ex moms Nu 129.000:- ex moms Subaru Levorg GT-S 200 mil, Diesel, Man, Vit Bensin, Man, Man, Svartmet Svartmet förr198.700:198.700:-Nu Nu169.000: 169.000:Bensin, förr Subaru Forester 2,0 2018 XS Eye Sight 2017 Demo :-: Nu : 100 mil, Diesel, CVT, Sepia Bronzemet förr 340.800 299.000 Demo Fiat 500X 2017 : 100 mil, Bensin, CVT, Lapis Blue Pearl förr 336.800 299.000 ck 2017 2016 :-- Nu : Fiat FullbaSkåp Fiat 100 mil, Bensin, CVT, Ice Silvermet förr 331.800 Nu 298.000 500X 2017 2017 L1H1 Bensin, förr 192.400:- Nu 159.900:Man, Gråmet Doblo 2016 Fiat Skåp L1H1 Doblo Fiat :- ex moms Nu 265.000:- ex moms förr 292.800 Aut, Bronzemet mil, Diesel, Subaru 300 Bensin, Man, Man, Blåmet Blåmet förr192.400:192.400:-Nu Nu159.900: 159.900:Bensin, förr Subaru Forester Forester 2,0 2,0 XS XS Eye 2017Sight 2017 moms förrförr149.200:129.0000::--exexmoms Nu129.00 momsNu 149.200:-exexmoms 200 Man,VitVit Diesel,Man, mil,Diesel, 200mil, Fiat 500X 2017 : : 100 mil, Bensin, CVT, Ice Silvermet förr 331.800 Nu 298.000 2017 hk 130 L2H2 Fiat Ducatockskåp 100 mil, Diesel, CVT, Sepia Bronzemet förr 340.800:- Nu 299.000:2017 Fiat 500X 2017 2017 Bensin, förr Man, 192.400:Silvermet Fullba Nu Fiat 159.900: : 2017 ck moms Fullba förr 258.850:- ex moms Nu 219.900:- ex Man, Vit mil, Diesel, 50Fiat Subaru Forester 2,0 XS 2017 Gråmet förr192.400:192.400:-Nu Nu159.900: Bensin, Man, Gråmet 159.900:förr moms 265.0000:--exexmoms Nu265.00 momsNu 292.800:-:-exexmoms förr292.800 300 Bronzemet förr Aut,Bronzemet Diesel,Aut, mil,Diesel, 300mil, Fiat 500X 2017 100 mil, Diesel, CVT, Sepia Bronzemet förr 340.800:- Nu 299.000:2017 Fiat 500X 2017 Nya 2017 Bensin, Man, Cappuccino hk 2017 förr 200.500:- Nu 164.900:130hk L2H2130 Fiat skåpL2H2 Ducatoskåp FiatDucato Bensin, Man, Silvermet Silvermet förr192.400:192.400:-Nu förr Nu159.900: 159.900:moms 2017 Cab förrförr258.850:219.9000::--exexmoms Nu219.90 Double momsNu ck VitVit Man, 258.850:-exexmoms Fullba 50 Man, Diesel, mil,Diesel, 50mil, Fiat 500L 2017 : moms ex 900 : 289 Nu moms ex 640 Fiat förr 316 2017 500X 2017 Diesel, Aut, Svartmet Bensin, Man förr 201.800:- Nu 169.000:Nya Nya Cappuccino Bensin, Man, Cappuccino förr200.500:förr 200.500:-Nu Nu164.900: 164.900:hk 2017 Talento skåp L2H1 120 Subaru Levorg GT-S 2018 2017 Cab 2017 Double Cab ck : Fullba Double moms ex ck 900 Fullba : 219 Nu moms ex 400 255 förr 2017 Fiat Svartmet 500L Man, 2017 Diesel, Bensin, CVT, Christel : White Pearl moms förr ex 336.800:: 900 Nu moms 319.900: : 289 900 - ex Nu289 förrförr316316640640-:-exexmoms momsNu Diesel, Svartmet Aut,Svartmet Diesel,Aut, Bensin, Man förr 201.800:- Nu 201.800:169.000:2017 hk 130 L2H2 skåp Subaru Forester 2,0 XS 2018 Ducato 2017 hk 120 2017 hk L2H1 120 skåp o L2H1 skåp Talent Talento 900:- ex moms Levorg Subaru GT-S 2018 Nu 229 900 2018förr 315.800:- Nu 294.900:Levorg förr 258 850::- ex moms Nu Diesel, Man, Vit Bensin, CVT, Quartz Blue PearlGT-S moms 219 900::--exexmoms moms Nu219 förr 400-:-exexmoms förr255255400 Svartmet Diesel, Man,Svartmet Diesel,Man, Bensin, CVT, Christel Christel White White Pearl Pearl 336.800:- Nu 319.900: förr 336.800:319.900:2017 hk 95 130 hk 305 ton 2017 L1H1 Doblo skåp Subaru Outback 2,5 Summit 2017 kåp L3 volyms Ducato :- ex2017 moms Nu 139 900:- ex moms hk 130 förr 153 350 skåp L2H2 Forester Subaru Man, Vit Ducato Forester 2,0 Diesel, XS 2018 2,0 XS 2018 Bensin, CVT, Christel White Pearl förr 401.800:- Nu 374.900:Nu 299 900::--exexmoms förr 364258360850:-:-exexmoms moms VitVit Diesel, Man,skåp Diesel,Man, Bensin, CVT, Quartz Quartz Blue Blue Pearl Pearl förr315.800 315.800:-:-som förr Nu294.900:294.900:Nu 2017moms Nu 229 900 L1H1 95förrhk Doblo Det är detaljerna som gör den. Utöver de emotionella argument design och utstrål Subaru Outback 2,0 Base 2017 2017 hk 130 : L2H2 95 skåp L1H1 Ducato :- ex moms Nu 139 900 - ex moms 153 3502017 förrhk Doblo Subaru Vit Man, skåp Forester Diesel, XT Sport 240 hk Outback 2017 2,5 Summit 2017 Diesel, : : CVT, Oak Brown Pearl moms : ex moms ex förr 352.600 - Nu 326.900:900 139900 Nu229 momsNu förrförr258153850350:-:-exexmoms Man,VitVit Diesel,Man, Diesel, även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect system med 5” pekskärm, 7” Bensin, CVT, CVT, Christel JasmineWhite Green Pearl förr401.800 376.800:-:-Nu Nu374.900:349.900:Bensin, förr Pearl 2017 hk2017 95hk L1H195 skåpL1H1 Dobloskåp Doblo Det är detaljerna som gör den. Utöver de emotionella argument som design Outback 2,5 Subaru Summit Outback 2017 2,0 Base 2017 klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastakäroch mycket mer. Välkommen in till ossoch ochutstrå prov moms exexmoms 900 139900 Nu139 moms Nu 350:-:-exexär moms förrförr153153350 Man,VitVit Diesel,Man, Diesel, Det detaljerna som::--gör den. Utöver de emotionella argument som design och utstrålning, bilen Bensin,CVT, CVT,Oak Christel Diesel, BrownWhite förr352.600 PearlPearl 401.800:-:-Nu Nu 374.900:förr 326.900:även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect system med 5” pekskärm, 7” 2017utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect system med 5” pekskärm, 7” krockkuddar, Doblo skåp L1H1 95 hk även Subaru Outback 2,04,7-4,9/100km Base 2017 och CO -utsläpp 110-115g/k : Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning moms ex 900 : 139 Nu moms ex 350 153 förr ²till oss och prov Diesel, Man, Vit klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen till oss och provkör Fiatoch 500. klimatanläggning, 15”indesign lättfälgar, glastak införekomma. Diesel, Oakmycket Brown Pearl mer. Välkommen 352.600:- Nukan 326.900:Föremotionella mer detaljer se fiat.se på bilden kan vara extrautrustad. Lokalaförravikelser Det är detaljerna som gör den. Utöver de argument som Bilen och utstrålning, ärCVT, bilen Fiat 500utrustad Lounge 1.2med l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO även unikt designade baklyktor, Uconnect med 5” pekskärm, 7” krockkuddar, ²-utsläpp *Privatleasing 36system månader, 4500 mil. 110-115g/km. 500 Lounge 1.2 l 69kan hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO ²-utsläpp 110-115g/ För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kan varaFiat extrautrustad. Lokala avikelser förekomma. fiat.se klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen in till oss och provkör Fiat 500. FIATPR OFESS IONAL .SE

Bensin, Svartmet NyaAut,bilar

WHEN CHUCK NORRIS OFFER ANIS URR YO ES AK NO M K UC CH N HE W IS RR NO K UC WHEN CH . RR ITFE PTOF CEAN AC ER TT U BE YO YOU M ES AK FE OF AN U YO MAKES IT.. YO PT IT CEPT ACCE ER AC TTER BETT YOUU BE

DETALJERNA ÄR EN DETALJERNA ÄR EN VIKTIG DETALJ. VIKTIG DETALJ.

DETALJERNA ÄR EN DETALJERNA ÄR EN VIKTIG DETALJ. VIKTIG DETALJ.

FIAT 500. EN DESIGNIKON. FIAT 500. EN DESIGNIKON. FIAT 500. EN DESIGNIKON. FIAT 500. EN DESIGNIKON.

*Privatleasing 36 månader, 4500 mil.

För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala avikelser kan förekomma.

Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO ²-utsläpp *Privatleasing 36 månader, 4500 mil. 110-115g/km. För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Lokala avikelser kan förekomma.

ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 Transportgatan Transportgatan 7C, Ängelholm Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. Tel 0431-447C, 55Ängelholm 50. Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 ÖPPETTel Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 0431-44 55 50 Tel7C, 0431-44 50 Transportgatan 7C, Transportgatan 7C,55 Ängelholm Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. TelTel 0431-44 55Ängelholm 50. Transportgatan Ängelholm. www.motorvillage.se Mån-Fre 10-18, Lör-Sön 11-14. 0431-44 55 50. Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se Tel 0431-44 55 50 *Privatleasing 36 månader, 4500 mil.

fiat.se

Tel7C, 0431-44 55 50www.motorvillage.se Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. Tel 0431-44 55 50. Transportgatan Ängelholm.

Mån-Fre 10-18, Lör 11-14. Tel 0431-44 55 50. Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se

Bjäre NU 2018 v7  
Bjäre NU 2018 v7