Page 1

NYA FORD FIESTA TITANIUM 1,0T 100HK ECOBOOST NU 143.900:- PRIVATLEASING FRÅN 1795:-

SÖNDAG 22 JULI 2018 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Damtennis på väg tillbaka

Träna på semestern

NYHET. Tennisturneringens nya ägare Båstadtennis & Hotell AB har dock ambitionen att det åter ska spelas damtennis på högsta nivå på Bjärehalvön. Ändrade villkor och avhoppad huvudsponsor omöjliggjorde årets damtennis men nya planer finns. SID 4

HÄLSA. Semestertider och bortblåsta vardagsrutiner kan göra att många just nu väljer hängmattan framför träningskläderna. Hälsoexperten Blossom Tainton ger här sina bästa tips på både smart och avstressande semesterträSID 10 ning som alla klarar av.

Medieskuggan i Stora Hult är upphävd SID 15

NYHET. Viveca vill att Bjäres vägrenar ska blomma för både vår njutning och framförallt pollinerarnas välmående. Hon är yrkesbiodlare sedan många år och vet allt om binas mycket viktiga roll i naturen. SID 6

Padelveckan väntas få stort intresse Båstadkillen Calle Knutsson kommer med sin spelpartner möta några av världens bästa padelspelare under Swedish Padel Open.

50:-

ENTRÈ BÅSTAD Stenhusvägen 11 E, Båstad | outletsyd.com

Leg optiker

ALLTID LÄGRE PRISER PÅ DET BÄSTA INOM MODE FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN!

RICHARD LUNDSTRÖM Leg optiker

RICHARD LUNDSTRÖM Synundersökning 200:Enkelslipade fr. 695:Gratis synundersökning under hela Progressiva fr. 2195:tennis- och padel-veckan (t.o.m. 29 juli) (gäller vid köp av kompletta glasögon)

Köpmansgatan 96, Båstad • 0431-700 88 Öppet: tis-fre 10-17.30, lö 10-13, mån stängt! Lunchstängt 11.30-12.30

FÖRSLÖV

SID 4

MOTOR. Nya Volvo V60 är riktigt snygg och tankarna svävar iväg till inte minst P1800 ES. Den är lägre och längre än föregångaren och för modellen vidare in i Volvos nya designspråk som de andra modellerna redan anammat. SID 12

Wienerkorv 39:90/ frp JM 600 gram

lokal mat

Välkommen in till oss!

Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

Kalkproblem? Softwaters produkter reducerar problem med kalkrikt vatten. Inget underhåll, el eller salter Inga delar som skall bytas ut Påverkar inte vattnets smak

ENKELT MONTAGE Bilden visar modell SW34 i en standardhållare.

Telefon 0701-48 06 04 (Båstad). Mer info på www.softwater.se


2 REDAKTION

Söndag 22 juli

INLEDARE

Padel till minne av Mårten Jag har aldrig förr varit med om att alla som provat en sport är så enade i att det är så kul. Så fort jag träffar en padelspelare så är det samma budskap ”Man fastnar direkt!”. Det är Sveriges just nu snabbast växande sport och nu kommer de bästa spelarna i världen och ska spela padel i Båstad. Nu är det ett utmärkt tillfälle för de som inte är så insatta i sporten att komma och titta på bollunderhållning med mästarna i sporten.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

Swedish Padel Open gör också en hyllning till multisportaren och Båstadprofilen Mårten Björnsson som verkligen brann för padeln men som tragiskt förolyckades i en olycka i vintras. Pokalen Mårtens Trophy är vad spelarna spelar om. Till en träningsbillaga som vi gjorde bara veckor innan olyckan pratade vi med Mårten för att göra en artikel om just padel. För er som inte vet så mycket om padel tänkte jag nu upprepa en del av den och låta Mårtens egna ord förklara sporten. Vad är så bra med Padel? – Det är enkelt! Det går fort från det du börjar spela till att det blir riktigt kul. Få racketsporter är så lätta att snabbt komma in i så det ger ett givande och underhållande spel. Olika duktiga spelare kan spela tillsammans och det är fortfarande kul. Dessutom spelar man alltid dubbel så det är även socialt vilket gör att det är en kul sak att göra tillsammans. Just den sociala delen tilltalar väldigt mycket tjejer som har lockats till sporten, berättar Mårten.

23 JULI HISTORIEGUIDENING

25 JULI REGGAEAFTON

26 JULI STRANDHUGG

Vad döljer sig bakom gatunamn som Glosasträde, Såpebrukssträde och Christian II:s väg? Det och mycket annat får du veta under guideturen. Det vankas berättelser om kungar, krig och katastrofer, men även om fredliga förändringar. Samling kl 16.50 vid sjöfartsmuseet Chance i Båstad. Pris vuxen 120:-, 12-19 år 60:-, barn under 12 år gratis. Boka: 0738-50 33.

Marley on the beach 2018. Årligt av många mycket efterlängtat evenemang, kom med familj, unga som gamla till stranden vid Vejbystrands hamn med lite gott i korgen, för att under dagen njuta av lite mer blandad musik och på kvällen avnjuta sköna reggaetoner till vacker solnedgång… Kl. 11-23.

Kom och undersök vattnet med oss! Vi har håvar, baljor, luppar, vattenkikare och annat med oss. Vi håvar och undersöker och tillsammans tittar vi och kommer fram till vad vi har hittat i vår havsvik. Det kan kanske vare en sjöstjärna, krabba eller vår egen sjöhäst, tångsnällan? För barn och vuxna från 4 år och uppåt. Segeltorpsstrand, kl 14-15.30.

BJÄRE FÖRR

Kan alla spela Padel? Ja, det passar alla åldrar och det är en perfekt familjesport. Går man kurs i fyra timmar och lär sig grundtekniken så kan man sedan spela, ha kul och utveckla sitt spel. En del tennisspelare tror de kan padel bara för att de kan tennis men det är en helt annan sport med andra tekniker. I tennis jagar du alltid bollen men i padel kommer den studsa tillbaka via väggarna så det gäller att vara taktisk. Hur ser du på framtiden för padel? Om fem år kommer det vara mycket mycket större än den är nu. Vart än det byggs nya banor och hallar så fylls de med nya spelare som fastnar för sporten. I Stockholm var det bara några år sedan första banan byggdes men jag tror det kommer finnas över 100 banor om några år. Det finns inget som tyder på att sporten är någon fluga. Det är så otroligt kul att spela och det är det många som fått upp ögonen för, avslutar Mårten Björnsson. Tack Mårten för det du gjort för både padeln och Båstad!

Båstad tennisstation Flygbild över tennisstadion med villa Zeta i förgrunden - troligen från 1930-talet. Nu ligger centercourten med de stora läktarna på samma plats.

Peter Jakobsson

Redaktör

Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Ansvarig utgivare 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljning 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Stefan Suokas Försäljning 070-713 45 29 stefan@bjareliv.se

Fredrik Strandberg Grafisk formgivare 072-984 11 00 fredrik@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare Föräldraledig jenica@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

BÅSTAD SOMMARMÖBLER Utvalda smalkligheter Fetaost 19:-/hg Cados 35:-/hg

Äkta grekisk gjord får/getmjölk En härligt god brie sompåbadat i Calvados

Honung från Öland 69:Los Cameros 32:-/hg

finns med smakerna citron En spansk bondostsmultron, gjord på champagne ko-, får- &och getmjöl

189.500:ord.pris 219.500:-

40 år i Båstad

Vi firar sommaren med extrapriser på Solvagnar och Solsängar!

Möbelskydd ingår vid köp av grupp!

30 Gäller hela vecka 27

Vardagar 11-18, Lör-Sön 10-16

ÅRETS BUTIK 2018

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Nu till otroligt kampanjpris! fr.

Vy dryck 75:Josefins fina hallon från Öllöv Från Bjäre! Ett gott alternativ till vin.

bjärehalvön

Vi stödjer

Egen import = kvalité till bästa pris

NYA HONDA CIVIC

Öppet:

Hemmeslövs handelsträdgård, www.bastadsommarmobler.se 0739-74 0705 80 39 38 30 68

ra Spa ill t upp 0:0 30.0 Erbjudandet gäller lagerbilar vid lev senast 30/6-18.

0430-369000

DIN HONDA-HANDLARE

www.laholmsbilaffar.se

129hk - 182hk Elegance Sport Prestige


VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN!

BÅSTAD Hemmeslöv Bekväm enplansvilla med utespa

TOREKOV Liten gård med utvecklingspotential

Modern enplansvilla fr 2010 erbjuder bekymmersfritt boende på återvändsgata i lugnt kvarter. Öppen planlösning Med bra läge strax utanför Torekov ligger denna lilla gård om drygt 1,5 ha med stor utvecklingspotential. Perfekt för dig med stort och centralt placerat sällskapsrum och kök som husets hjärta. Ryggåstak och kamin. 3 sovrum varav ett som vill åt lantlivet i liten skala - här finns utrymme för får, häst eller odling såväl som företagande, verkstadsrörelse eller större med duschrum en suite och walk in closet. Två sovrum, allrum och dusch/wc kan användas som egen avdelning. drömmen om ett bed & breakfast. Villa om 5 rok, uthus, litet stall, 3 garageplatser och enkelt maskingarage.

Campingvägen 2, Båstad

Boa 132 m2, 5 rok

Tomt 852 m2

Pris 4.200.000 kr/hbj

TOREKOV Extraordinärt och rymligt i mysigt kvarter

Slättarödsvägen 114, Torekov Boa 163 m2, 5 rok Bia 107 m2 Areal 1,5 ha Pris 3.000.000 kr/hbj

BÅSTAD Nyled 3:a på gavel med södervänt uterum

Spatiös och renoverad villa med fin karaktär och flexibel planlösning samt trevliga detaljer som förhöjer intrycket. I centrum- och naturnära område säljs bekväm 3:a på hörna i ett plan i välskött Brf. Bostaden erbjuder rymligt vardagsÖppet kök/sällskapsrum i vinkel, öppen spis, påkostade badrum samt privat och komplett ovanplan, lämpligt som rum med utgång till härligt, ljust uterum och altan mot söder samt mysig trädgårdstäppa. Här finns kök med matplats, ungdoms-/gästavdelning. Välplanerad utemiljö med trädäck i söder och stor gräsmatta. Garage med aut portöppnare. två sovrum, duschrum samt separat tvättstuga. I månadsavgiften ingår garage/frd. Gång och cykelväg till centrum.

Jägaregatan 8, Torekov

Boa 250 m2, 6 rok

Tomt 1.471 m2

Pris 4.800.000 kr

BJÄREHALVÖN Kattvik Havsnära tomt med utsikt

Stallvägen 29, Båstad

Boa 85,5 m2, 3 rok

Mån avg 5.219 kr

Pris 1.500.000 kr/hbj

BÅSTAD Korröd Renoverat och fräscht med gott om plats

I Kattviks storslagna naturområde erbjuds obebyggd tomt med utsikt över havet. Här bor du endast 80 meter från Rymligt och fräscht är detta gavelkedjehus med högt läge, i populärt och barnvänligt villakvarter strax söder om kustlinjen med den vackra stenstranden och en kort promenad från hamnen med litet café och bad från bryggan. centrum. Funktionell och flexibel planlösning med ljust sällskapsrum, 5 sovrum och hobbyrum. Bastu. Garage/förråd. Positivt förhandsbesked finns för byggnation av villa. Nyttja som sommarnöje eller varför inte året om! Stor och fin träaltan som sträcker sig runt huset så du kan följa solen från morgon till kväll. Cykelväg till centrum.

Kattviksvägen, Båstad

Dalvägen 28, Båstad

Tomt 1.297 m2 Pris 2.500.000 kr

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 141 m2 Bia 70 m2, 7 rok

stigbertils.com info@stigbertils.com

Tomt 1.479 m2

Pris 3.500.000 kr/hbj


4 NYHETER

Söndag 22 juli

Kommunen erbjuder betesmark De vill få tillbaka damtennisen BÅSTAD. Med anledning av den extrema torka som råder erbjuder Båstads kommun kommunal mark till betesdrift. Djurägaren får själv stå för staketstolpar, tråd, strömapparat samt vatten och daglig tillsyn. Dessa kommunala marker är tillfälliga och kan inte ingå i EU-direktivet som stödberättigade. Då en del betesmarker kommer vara på tätortsnära marker som är tillgängliga för allmänheten så måste tillgängligheten till stigarna finnas kvar. Även privata markägare uppmanas att hjälpa till genom att använda sin mark till bete eller eventuellt grässkörd.

BÅSTAD. Damtennisens WTA-turnering som spelats i Båstad sedan 2009 blev inte av i år. Nu berättar evenemangsdirektör Christer Hult att det berodde dels på att huvudsponsorn Ericsson hoppade av och att WTA ville förändra touren. Tävlingar i Båstads kategori skulle öka prispengarna till 350 000 dollar och inte få ha några spelare rankade bland de 40 bästa i världen. Tennisturneringens nya ägare Båstadtennis & Hotell AB har dock ambitionen att det åter ska spelas damtennis på högsta nivå på Bjärehalvön. I bästa fall redan nästa år, i sämsta fall 2020.

23,7 mm

regn har det kommit totalt i Båstad från mitten av maj till mitten av juli. Under samma period förra året kom det runt 150 mm regn. Källa: Bastadvader.se.

Padelveckan intar Båstad storslaget BÅSTAD. Under några dagar kommer det för första gången tävlas i padel i världsklass i Båstad. Det är en del av World Padel Tour som kommer till Swedish Padel Open. Pokalen som det spelas om heter Mårtens Trophy och är till minne av Mårten Björnsson och hans dedikation till sporten och för Båstad.

World Padel Tour spelas mest i Spanien, lite i Argentina och Portugal och nu för första gången även i Sverige. Bakom satsningen och som ägare av Swedish Padel Open är Nicklas Persson och Urban Johansson. Urban drev Swedish Open mellan 1995 och 2000. – För själva genomförandebiten av turneringen finns det många paralleller mellan en padel- och tennisturnering i Båstad. För Båstad som destination så är det kul att kunna bredda utbudet med en ny sport, säger Urban.

”Det är unikt att alla världens bästa spelare kommer att spela här i Båstad” Padelns centercourt kommer vara på bana 1 där en padelbana byggs ovanpå tennisbanan. Två padelbanor till kommer vara på de övre tennisbanorna vid bakfickan. – Vi har haft relativt kort tid på oss att få till allt som krävs för att genomföra turneringen. Men detta är bara första året och vi ser det lite som en marknadsföring för de kommande årens turneringar i Båstad, förklarar Nicklas. Närliggande framtiden säkrad Nyligen tecknades ett treårigt titelsponsorkontrakt med Euro Finans som är en stor trygghet för arrangörerna.

Discovery har också gått in sponsorer och kommer att tv-sända matcherna på lördagen och söndagen.

Turneringen spelas med en 28-lottning, de fyra bästa lagen står över första omgången. Flest matcher blir det under onsdagen då tolv matcher ska spelas. – Det som är unikt är att alla världens bästa spelare kommer att komma och spela här i Båstad, säger Sofia Arvidsson som är sportchef för Padel Open i Båstad. Sofia Arvidsson är en före detta tennisspelare som är

Calle Knutsson tillsammans med Daniel Windahl försöka ge världsstjärnorna en tuff match.

”Det är legender som vi ska möta. Jag har inte mött just dem förr men spelare i samma nivå och det är tufft.” uppväxt i Halmstad. Hon debuterade i WTA-touren år 2000. Under sin singel-karriär i WTA lyckades hon kamma hem hela 459 vinster och 2 titlar, vilket gör henne till en till en av Sveriges främsta damspelare i tennis. I Båstad har hon spelat tennis många gånger men nu är hon tillbaka med en ny sport. Just på Swedish Padel Open kommer hon inte spela men hon är numer en duktig padelspelare som redan tagit ett SM-guld och spelar med landslaget. – De ringde mig när jag fortfarande höll på med tennis och frågade om jag kunde vara med och spela ett EM-kval i padel. Då svarade jag nej för jag kunde inte ens reglerna. Sen ringde de och frågade om jag ville vara med och spela VM och denna gången var det med god framhållning de ringde. Jag provspelade lite och sen fastnade jag för sporten, berättar Sofia.

På bana 1 kommer världsstjärnor trolla med bollarna och bjuda på underhållning under första Swedish Padel Open.

– Det är väldigt kul att det är så många tidigare idrottsstjärnor från andra sporter som engagerar sig i padel. Det är för att det är en väldigt rolig sport. Dessutom är det nu den mest växande sporten i Sverige, berättar Urban. Det kommer världsstjärnor till Båstad men här är det få som vet vilka de är. – Det är en väldigt publikvänlig sport att titta på. Det är ett artisteri med bolltrollare som kommer spela i glasburarna. Man behöver inte ha någon speciell att hålla på utan själva spelet är väldigt underhållande, förklarar Urban.

Svenskar kommer spela Två svenska spelare har fått wild card till tävlingen varav den ena är Båstadkillen Calle Knutsson som spelar tillsammans med Daniel Windahl. De kommer spela första matchen på onsdag 25 juli mot det spansk-argentinska paret Lamperti och Mieres. – Det är legender som vi ska möta. Jag har inte mött just dem förr men spelare i samma nivå och det är tufft. Tror vi då bara vann tre gem på en hel match. Men till denna matchen får vi gå in och göra vårt bästa och se hur det går, säger Calle Knutsson.

Nu bor Calle i Spanien och satsar på padel. – Jag pluggar och har bättre möjligheter för padelträning i Spanien. Ytterligare spelare kommer in via kval varav ett förkval är i Vilshärad så det kan komma in fler svenskar till turneringen. Sporten växer Padel som sport har fått ett stort uppsving och padelbanor byggs runt om i landet. Nu är det ett utmärkt tillfälle att få möjlighet att se världsstjärnorna spela. Själva turneringen startar på onsdagen

men redan på tisdagen kommer det att spelas en Pro-AM där några av proffsen ska möta några sponsorer och andra. – Vi har försök hålla nere biljettpriserna för att så många som möjligt ska kunna komma och se. Barn under 14 går in gratis och spelet på de nedre banorna är gratis hela tiden, berättar Nicklas. Det kommer även att finnas lite prova-på-aktiviteter under veckan. Prisutdelare kommer vara Prins Carl Philip och Mårtens sambo Kristina. Peter Jakobsson


5

v.30

Anlita en

Alert Senior i Båstad

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

SPICKESKINKA Heberleins

27kr/

RACKEBAJSARE OCH

22kr/

HEBERLEINARE Heberleins

hg

Hantverkstjänster

hg

Städ/flyttstäd

HEBERLEINS PASTEJER 12kr/

SPECIALRÖKTA REVBEN Heberleins

VÅR OMTYCKTA

FLÄSKFÄRS

El-arbete

hg

0721-50 60 70

119kr/ kg

69kr/ kg

Varje dag dör nästan 900 barn av smutsigt vatten.

På Picknickbog

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGADE RÄTTER I DELIKATESSEN. VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Reservation för slutförsäljning Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag 10-18, tisdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

För 200 kr kan du ge ett barn tillgång till rent vatten som förändrar liv.

Kaffe & valfri bakelse

50:-

Ditt lokala bageri & konditori i Boarp

Swisha 200 kr till 900 16 29

Surdegsbröd, tårtor, fika, mackor Kafé Bageri Konditori i Boarp | 0431-733 61 | www.pakanelen.se Öppet: måndag-fredag 07:00-18.00 | lördag 07:00-15.00 | söndagsöppet v 26-32

Sept/16

BATTERIPRODUKTER:

LÄTTANVÄNDA, TYSTGÅENDE OCH MILJÖVÄNLIGA

KAMPANJPRIS!

GRÄSKLIPPARE LC141IL INKL. BATTERI OCH LADDARE

5.990:ORD. PRIS 6.900:- INKL. MOMS

HÄCKSAX 115 IL INKL. BATTERI OCH LADDARE

2.800:-

Välkommen till Boarps Konsthall!

Söndag 22 juli

R R 10 Å A R I F A OPTIC 18

0

2008-2

SOLGLASÖGON FRÅN DANSKA LINDBERG ÄR I TOPPKLASS OCH VI HAR PRECIS FYLLT PÅ MED NYA SKÖNA MODELLER GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR M E D L E M AV

SVERIGES FRIA OPTIKER

Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 | optica.se/optica-bastad

En sista hälsning som räddar liv Din minnesgåva gör stor skillnad. Kontakta oss på 010 –199 33 00 eller lakareutangranser.se Tack!

PG: 90 06 03 – 2

Välkomna till

Torekovs Hamnfest

19-21

juli fri entré

TRIMMER 115 IL INKL. BATTERI OCH LADDARE

2.800:ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

www.torekovshamnfest.se


6 SOMMAR

Söndag 22 juli

Viveca vurmar för naturlik biodling och för våra viktiga pollinerare

Warrés bikupa är så naturlik man kan önska sig genom att man som människa stör bina så lite som möjligt. En naturlik och stressfri tillvaro är det bästa för bina.

Låt Bjäres vägrenar blomma för både vår njutning och framförallt pollinerarnas välmående. Det föreslår Viveca Nilsenius, boende i Hillarp där hon driver naturlik biodling genom sitt företag Hey-Honey. Hon har ställt ett medborgarförslag till Båstads kommun om att utnyttja våra vägrenar till att blomma istället för att klippa ner. Undantag är självklart där växtlighet kan innebära skymd sikt. Näring för bra utveckling – Jag har under många år bott på Gotland och där är det självklart att utnyttja vägrenarna till pollinerade växter. Genom att inte klippa blir växtligheten inte heller hög. Pollinerarna; bin, humlor, fjärilar som några exempel, är ett ytterst hett ämne både inrikes och utrikes. Människan är det största hotet mot pollinerarna men det är också vi som kan rädda dem. Både människor och bin behöver näring för att utvecklas på bästa sätt och kunna stå emot sjukdomar. Att utnyttja våra vägrenar till växter som pollinerarna söker sig till skulle vara utmärkt. Gotland är en kommun som just gör detta och vägrenarna har blivit en populär turistattraktion, hur konstigt det än låter. – Visst skulle det vara roligt om Bjärehalvön blev den första platsen på fastlandet som kunde följa Gotlands exempel. Önskvärt vore att odla kantzoner utmed åkrarna men lantbrukarna är mycket hårt pressade och en omställning kostar både pengar och resurser. Därför är vägrenarna utmärkta att ta vara på istället för att bara låta gräs växa där. Betagen av bin Viveca Nilsenius har under flera år drivit yrkesbiodling, från början en hobby, men blev så betagen i bina att hon hoppade av yrket som äldrepedagog för att bli biodlare på heltid. – Jag fördjupade mig i biologi och lärde mig alltmer om binas

naturliga beteende och hur de lever i naturen. Som mest hade jag 180 bisamhällen, var honungsproducent och sålde till lokala uppköpare på Gotland. Ju mer jag förkovrade mig desto mer förstod jag att många av de metoder jag brukade stred mot binas naturliga beteenden. Jag ville prova något helt nytt som liknar binas naturliga beteenden i naturen. Det har jag ägnat mig åt sedan omställningen 2016. Nu är jag tillbaka i Skåne och Bjärebygden, men uppvuxen i Ystad. Jag kallar det Naturlik biodling. Inte naturlig. Det är det nämligen inte så länge vi människor väljer bostad åt bina.

”Det ligger i tiden att engagera sig i pollinerare men det är då också viktigt att ha kunskap och veta vad man ska göra för att bina ska må bra” Hon har byggt 80 bikupor enligt en modell som den franske biodlaren Abbé Émile Warré utvecklat med avsikt att låta bina leva så naturlikt som möjligt. I dessa bikupor finns exempelvis inga ramar utan bara topplister. Det innebär bland annat att bina bygger vax precis som de naturligt vill. Födan är honung först och främst, behövs extra foder under säsongen ges honung utblandat med lite vatten. Överskottsvax skördas på våren och Viveca handstöper det renade vaxet till bivaxljus. När våren kommer bygger bina nytt vax. Angeläget ämne – Det är mycket viktigt att man som biodlare placerar bikupor-

Foto: Marie Louise Aaröe

na på rätt plats och inte placerar för många tillsammans. Ett bisamhälle på vintern innehåller mellan 15 000 och 25 000 bin. Samhället expanderar mycket snabbt på våren och blir därför tidigt effektiva pollinerare. Till skillnad från humlorna där det bara är drottningen som överlever vintern och på våren får börja om från början. Intresset för pollinering är viktigt att prata om. Det finns mycket tänkvärt att läsa i utländsk forskning som sällan når till Sverige. – Dave Gaulson är en intressant brittisk forskare som jag gärna hänvisar till, säger Viveca Nilsenius. Tyvärr har honungsbina hamnat i fokus för pollinerarnas utsatthet, och anledningen är till stor del honungsbiets roll som kommersialiserad pollinerare. Denna snedfokusering har inte gagnat vilda pollinerare, tvärtom. Förutsättningarna är väldigt olika för vilda bin och honungsbin. En ovarsam biodling kan konkurrera ut vilda pollinerare. Exempelvis är det kris för våra humlor både i Sverige och runt om i världen. Samtidigt är det så att flera av de sjukdomar och skadedjur som angriper honungsbina också sprids vidare till vilda pollinerare. Det positiva är att vi biodlare med rätt förhållningssätt kan inverka positivt även på beståndet av vilda pollinerare. Tid för engagemang I det lilla kan man också själv bidra och varför inte odla insektsbefrämjande växter. Lavendel är både vacker och uppskattad av våra pollinerare. Dahlia och näva är andra populära växter och varför inte satsa på några vinbärsbuskar. Blir det för mycket att plocka, kan man alltid erbjuda grannarna och bli extra poppis. – Det ligger i tiden att engagera sig i pollinerare men det är då också viktigt att ha kunskap och veta vad man ska göra för att bina ska må bra och inte bli stressade i onödan och då är Warré-kupan och naturlika metoder en bit på vägen. Marie Louise Aaröe


7

Söndag 22 juli

FORD FOCUS TITANIUM 5D 1,0T. 100 HK ECOBOOST

ALLTID LÖRDAG 10-14 SÖNDAG 11-15

159 900:-

PRIVATLEASING FRÅN 1 995 KR/MÅNAD

NU

ORD: 202 900:-

PARKERINGSPAKET, BACKKAMERA, FÖRASSISTANSPAKET, APPLE CARPLAY

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10

Hantverksmässan Norrviken Båstad 27-29 Juli 2018

Med ca 250 utställare erbjuder mässan ett fantastiskt utbud av unika, moderna och tidlösa hantverk av högsta kvalitet. Ta med familjen och beundra konsthantverk, dofta och smaka på delikatesser från vårt mattorg och njut av den sagolika trädgården.

Kattviksvägen 233, Båstad www.hantverksmassan.se Buss från Båstad centrum 20 kr Parkering 40 kr

Fre-Lör 10-18 Söndag 10-17 Vuxen 100 kr, 3 dagars helgbiljett 120 kr Fri entré under 18 år


8 TURISM - I samarbete med

Söndag 22 juli

Tennis & Padel i sällskap

Boarps Konsthall

PADEL Tennisen satte Båstad på kartan. Genom sju decennier har den behållit sin starka ställning på orten. Med bara hundra meter mellan badstrand och tennisstadion är läget världsunikt. Nu har tennisen i Båstad fått sällskap av raketen inom racketsport – Padel. Under några intensiva högsommarveckor i samband med tennisturneringarna förvandlas Båstad till en tennis- och nöjesmetropol av internationella mått. Den klassiska turneringen Swedish Open kantas av flera kringar-

Utställning Stan Wys

Konst för alla! Välkomna

rangemang och event på och kring stadion, i år den 15-22 juli. Veckan därpå arrangeras nu för första gången också Swedish Padel Open – världens officiella padeltour. I tävlingen som äger rum den 24-29 juli deltar alla världens bästa spelare. Tennis och padel är också betydelsefulla lokala sporter med många utövare. Runt om i Båstad finns flera fina banor som går att hyra, läs mer på www.bastad.com/tennis

TEXT: Jeanette Nilsson, källa Guiden 2018 FOTO: Swedish Padel Open

Handla på Bjäre

Gallerier och kurser

BJÄRE. Personligt, varierat och brett – så kan utbudet av butiker sammanfattas. De flesta med fantastiskt vackra naturvyer eller pittoresk bykärna runt husknuten! Nästan alla butiker i trakten drivs av enskilda näringsidkare med personligt handplockat utbud. De slår vakt om lokala handelstraditioner och sätter kundmötet i centrum. Att vara en god värd för både sin affär men också lotsa till andras tvärs över halvön är en viktig del i att få besökare att trivas. För mer info se www.bastad.com/shopping.

BJÄRE. Under hela året, med tonvikt på sommarmånaderna, finns mycket mer att upptäcka för den nyfikne. Designutställningar, gallerier med internationellt kända konstnärer, öppna ateljéer, konsthantverk och silver- eller målarkurser är något av utbudet. Konstnärer, glaskonstnärer, silver- och guldsmeder har sina verkstäder på Bjärehalvön. Flera av dem har försäljning i anslutning till sin tillverkning eller går att kontakta för besök. Tips på gallerier och kurser finns i Guiden 2018 (finns på turistbyrån)

VAD HÄNDER PÅ BJÄRE JUST NU

24-29 juli Swedish Padel Open Kom ihåg reskoden:

BJARENU BILSEMESTER

Som läsare av Bjäre NU får du detta speciella läsarerbjudande. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Idyll i slottens land

Vi är glada att presentera historiens första Open-tävling i norra Europa. Det var i Båstad Sveriges första padelbana sattes upp för tio år sedan, så det känns naturligt att knyta an till denna historiska plats med sommarens roligaste sportupplevelse. Sveriges egna padel-mecka. www.swedishpadelopen.se

27-28 juli GES

Hantverksmässan bjuder på modern design med tidlös feeling och har något för alla! Se fram emot att vandra mellan hantverksstånden där allt från keramik, glas och trähantverk till smide, och smycken finns att beskåda i denna fantastiska gröna miljö med utsikt över havet. www.hantverksmassan.se

29 juli Dana Dragomir i Västra Karups kyrka GES - Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson, Niklas Strömsted på sommarturné och kommer till Båstad Tennisstadion.

2 nätter 1.049:4 nätter 1.999:-

Landhaus Bondzio HHH i Nordtyskland I denna lantliga idyll ligger hotellet Landhaus Bondzio, nära Schwerin (17 km) på östsidan av den stora vackra Schwerinersjön och inte långt från sjön Cambser, som lockar med sköna bad på sommaren. Här har du möjlighet till några avslappnande semesterdagar, omgiven av natur och lugn och ro i slottens historiska landskap: Mecklenburg-Vorpommern. Området bjuder på många spännande utflyktsmål: Besök t.ex. Törnrosaslottet i Schwerin (17 km) och renässansslottet i Güstrow (54 km).

27-29 juli Hantverksmässan på Norrviken

För mer info och biljetter: www.nortic.se

Pris per person i dubbelrum

1.499:-

Pris utan reskod 1.649:-

Välkommen in till oss på turistbyrån

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 2 x 3-rätters middag • Välkomstdrink • 1 entré till Mecklenburger Waldglasmuseum • 20 % greenfeerabatt på WINSTONgolf med topprankad mästerskapsbana

Ankomst: Valfri t.o.m. 17/12 2018.

Barnrabatt: 1 barn 0-5 år gratis. 2 barn 6-14 år ½ priset. Extrasäng från 15 år 949:-

Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt. Teknisk arrangör:

Beställ på: www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

Kom ihåg reskoden:

BJARENU

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

”Panflöjt i sommarkvällen” En intim och nära konsert med den magiska panflöjten i fokus. Dana är en unik artist. Hon är panflöjtens drottning och världens första och främsta kvinnliga professionella panflöjtist.  www.nortic.se

Sommaröppettider mån-fre 10-18 lör och sön 10-15 E-post: turistbyran@bastad.com Besöksadress: Köpmansgatan 1, Båstad

BLI MEDLEM Vill Du också bli en del av Båstad Turism & Näringsliv? Kontakta naringsliv@bastad.com eller gå in på www.bastad.com/naringsliv

Upptäck Båstad & Bjärehalvön i appen Nu kan du enkelt hitta all information om Båstad & Bjärehalvön i vår nya app. Den finns tillgänglig både för Iphone och Android. Ladda ner den idag för upplevelserika dagar på Bjärehalvön.


CONVERSE OUTLET av Converse skor! CONVERSE OUTLET CONVERSE OUTLET Sveriges största OUTLET CONVERSE OUTLET Sveriges Nordens störstastörsta utförsäljning största utförsäljning Sveriges CONVERSE OUTLET Nordens störstastörsta utförsäljning Sveriges OUTLET av skor! Converse skor! CONVERSE OUTLET OUTLET CONVERSE av ConverseOUTLET skor! CONVERSE OUTLET CONVERSE Sveriges största iOUTLET H r a t S l CONVERSE OUTLET Sveriges Al isexstörsta . 700:-största Nordens utförsäljning Sveriges största d r O . Pr Nordens störstastörsta utförsäljning Sveriges CONVERSE OUTLET av Converse skor! : CONVERSE OUTLET 9 9 CONVERSE av ConverseOUTLET skor! u2 N CONVERSE OUTLET Söndag 22 juli

% 0 7 % 0 0 3 7 0 3 BUTIKEN UPPHÖR! % 0 7 % 0 0 3 7 0 3 ALLT SKA BORT! 10.000 10.000% 0 7 % 0 0 3 7 0 3 10.000 10.000 10.000

st i H SkOR kLädER VäSkOR r a t st AlllliseS 0:- i a . 70H dr t r S O . x APkiLLE r kläder, skor, väskor 0:- jR d.-70TjEj r O . x e is r P : skor, kläder, väskor 9 9 2 u NTorsd 9:- ut kl.10-19 säljas u 2289 Öppet: juli - sönd 31juli Nska ska säljas ut st st SkORl-SkLädER VäSkOR i H VäSkOR st r a t ar Hi - VäSkOR st l -SkLädER SkOR st A t st l l skor, kläder, väskor - TjEj väskor - jR AkiLLE väskor jR skor, kläder, kiLLE TjEj jR skor, kläder, väskor : väskor 9 9 2 skor, kläder, väskor u ska säljas ut N : Öppettider: 9 9 Öppet: Torsd 28 juli sönd 31juli kl.10-19 2 u Öppet: Torsd 28 juli sönd 31juli kl.10-19 ska säljas ut N Måndag-fredag START: Skärtorsdagen kl 10-18 10,31juli Östra Karup ska säljas ut Öppet: Torsd 28 juli sönd kl.10-19 Plats:Arenahallen vid OKQ8 Plats:Arenahallen vid OKQ8 ska säljas ut Lördag 10-16 Söndag 11-16 ÖppetPlats:Arenahallen hela påsken, Märkesoutlets lokaler st OKQ8 SkOR - kLädERvid- VäSkOR st st SkOR - kLädER - VäSkOR st skor, kläder, väskor kiLLE TjEj jR skor, kläder, kiLLE - TjEj väskor - jR skor, kläder, väskor skor, kläder, väskor ska säljas ut Öppet: Torsd 28 juli sönd 31juli kl.10-19 ska ut ska säljas ut Öppet:Plats:Arenahallen Torsd 28säljas juli - sönd 31juli kl.10-19 vid OKQ8 ska säljas ut Plats:Arenahallen vid OKQ8 Öppet hela påsken, Märkesoutlets lokaler START: Skärtorsdagen kl 10, Östra Karup d. 700:Prisex. Or dHandelsområde, Plats: Båstadporten Östra karup . 700:r O . x e is r lokal som Märkesoutlet PSamma

10.000 10.000 10.000

PLAGG FRÅN 20:SKOR FRÅN 50:JACKOR FRÅN 100:Märkesoutlet | Tomtaholmsvägen 1 269 41 Östra Karup | Tel. 0431-709 69 Öppettider: Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-16 | Söndag 11-16

Plats:Arenahallen vid OKQ8

Direkt från fabrik till Båstad med 600m2 inspiration Köpmansgatan 15, Båstad HEMMABRUKET.COM | instagram.com/hemmabruket

9


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

Hälsoexperten Blossom Tainton tipsar: Smartaste träningen på semestern Semestertider och bortblåsta vardagsrutiner kan göra att många just nu väljer hängmattan framför träningskläderna. Men att ändå nå den nationella rekommendationen på minst 150 minuter fysisk aktivitet varje vecka för att ha en god hälsa behöver inte vara svårt. Hälsoexperten Blossom Tainton, som bland annat är träningsinstruktör och yogalärare på det digitala hälsoföretaget Yogobe, ger sina bästa tips på både smart och avstressande semesterträning. – Fysiska aktiviteter utomhus är toppen på sommaren och behöver inte ses som specifika träningspass, utan sätt att umgås. Simma, i sjön eller poolen. Spela badminton eller ha femkamp på gräsmattan. Ta en långpromenad före frukost. Njut av naturen, värmen och dagsljuset, säger Blossom Tainton, i Team Yogobe. För många är semestern också en tid för vila, återhämtning och

TACK! älskar För att du nser.* våra anno

att komma ner i varv. Att även välja träningsformer som är bra för både den fysiska och mentala hälsan, som yoga och meditation, kan ge extra energi och samtidigt rensa tankarna. Just med yoga och meditation uppskattar många att följa en yogaklass med en lärare för att kunna slappna av, koncentrera sig och inte behöva tänka så mycket. – Är man bortrest eller ute på landet så kan digitala träningstjänster, som Yogobe, vara ett sätt att enkelt ha med sina yogalärare på semestern, på datorn, i läsplattan eller telefonen. Då kan man gå på sina favoritklasser i yoga, meditation eller en specifik träningsform när och var som helst i världen, säger Blossom Tainton. För den som inte tränat alls tidigare är semestern, i motsats till vad många kanske tänker, ett bra tillfälle att komma igång. Blossom tipsar om att lägga in enkla styrkeövningar under promenader eller powerwalks, som knäböj och utfall, som en start. Komplettera med kortare meditations- och andningsövningar för att stressa ner och koppla av.

Solprodukter

Köp 3 betala för 2 Gäller hela sortimentet av solprodukter under hela vecka 30

*85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen i ett förändrat medielandskap”

annonser som ger effekt

levisage.se | 0431-70933 | Köpmansgatan 33, Båstad

Vi erbjuder vård och behandling av högsta klass inom estetisk plastikkirurgi Engagemang och medkänsla är det som driver oss och det ska du märka hela vägen reformkliniken.se malmö | båstad | 010 – 15 11 500 info@reformkliniken.se facebook.com/reformkliniken instagram.com/reformkliniken


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET Ring eller MASSAGE & HÄLSA boka själv

SUSANNE ANDERSSON

1

Använd morgonen. Försök att göra någon aktivitet direkt på morgonen, gärna innan frukost och helst utomhus. Då är det inte för varmt än och dagen får en energifylld start.

påNu hemsidan! även SAMTALS-

Behandlingar som hjälper kropp och själ att må bra och återhämta sig på många olika sätt.

TERAPI!

!

Nyhet

Samtalsterapi när du behöver stöd och hjälp att komma vidare. Välkommen!

2

Lek som träning. Gör någon rolig aktivitet tillsammans som innebär rörelse. Låt exempelvis badmintonracketar och fotbollar ligga framme utomhus, som bjuder in till lek om de är lättillgängliga.

3

Lite och ofta är bättre. Det är minst lika effektivt att träna ofta och kortare, som mer sällan och längre. Försök att få till en halvtimme om dagen där du gör någon måttligt ansträngande fysisk aktivitet.

4

Ta dig runt för egen maskin. Gå, jogga, spring eller cykla är alla bra sätt att träna och samtidigt utforska ett semestermål eller naturen runt sommarstugan.

MASSAGE & KROPPSTERAPI FÖREBYGGANDE - BEHANDLANDE - VÅRDANDE STRESSREDUCERANDE - SMÄRTLINDRANDE

0733-38 33 63 www.massageochhalsa.com Tomtaholmsvägen 8, Östra Karup

UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

5

Använd digitala träningstjänster. Med yoga- och träningstjänster, som exempelvis Yogobe, har man med sig sina favoritklasser i datorn, läsplattan eller telefonen.

Vid bröllopsarrangemang bokas tid efter överenskommelse!

VÄLKOMNA! Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

Källa: Yogobe

Medicinsk fotvård och laser Utbildad fotvård- och laserterapeut

NU HAR VI

Fotproblem?

Medicinsk fotvårdsbehandling

ONLINEBO

KNING

Unna dina fötter en vårdande behandling

Laserbehandling: – behandling av nagelsvamp – behandling av inflamationer och smärta i kroppen som tillexempel hälsporre, artros, rygg, knä och axlar.

Välkommen att boka tid online via www.kanslanfotvard.se

Känslan Fotvård och Laser • 0431-36 55 25 Glimmingevägen 2, Västra Karup www.kanslanfotvard.se info@kanslanfotvard.se

KÖPMANSGATAN 22 - MITT I BÅSTAD ITALIENSKAVÄGEN 289 - BOARP

Frisörteamet frisörteamet.se Frisörteamet 0431-715 35

Hårtrollet hårtrollet.se

Hårtrollet 0431-733 67


12 MOTOR

Söndag 22 juli

Volvo V60 är nu så mycket bättre

”Så mycket bättre” dök upp i tv-rutan 2010 och blev genast en tittarfavorit. Det framgångsrika formatet där svenska artister tolkar varandras låtar rullar nu på sin nionde säsong. Det gör även svenska Volvo V60 som på sitt nionde år lanseras i en nytolkning av den tidigare favoritmodellen. För att få svar på hur mycket bättre den nya folkhemskombin blivit så har vi provkört i ett soligt Barcelona.

Det uppstår kärlek vid första ögonkastet på parkeringen precis utanför flygplatsen. Problemet är bara att veta om det är nya V60 eller V90 som får känslorna att svalla. Det är inte helt lätt att skilja de båda skönheterna åt och intrycket består efter den allra första provkörningen. Stor blir större Smaken är ju som baken - delad. Men i fallet V60 törs vi ändå påstå att alla med någorlunda bra syn sitter på samma skinka. Volvon är riktigt snygg och tankarna svävar iväg till inte minst P1800 ES. Parkerar vi gamla och nya V60 jämsides med varandra så är den senaste generationen hela 12,6 cm längre och 5,7 cm lägre. Samtidigt är den drygt fem centimeter smalare, vilket faktiskt märks när man äntrar kupén. Den slimmade designen påverkar även bak-

Bildtext

”Folkhemskombin, sossecontainern, har blivit så mycket bättre och kommer med all säkerhet att bli ny etta på Svensktoppen.” sätet på gott och ont – helt beroende på resenärernas ålder. Den låga sittpositionen gör nämligen att småtrollen kommer få det svårt att titta ut genom sidorutorna. Framstolarna är dock underbara och utformningen av interiören är ett sjumilakliv jämfört med föregångaren. Något som även gäller bagageutrymmet som växt med 99 liter och nu rymmer 529 med ryggstöden uppfällda. Etta på Svensktoppen Nu är det upp till bevis på solhet asfalt kring staden som aldrig sover - Barcelona.

Bildtext

Tittar vi på motorutbudet så introduceras först dieslarna D3 (150 hk/317 000 kr) respektive D4 (190 hk/337 000 kr) samt bensinaren T6 (310 hk/397 900 kr). Frågan är bara hur det står till med tajmingen? För samtidigt som utvecklingsfolket talar sig varma om dieselmotorerna i Barcelona så avslöjade Håkan Samuelsson på seminariet ”Future of the Car” i London att syskonbilen, S60 som presenteras den 20 juni, inte kommer att erbjudas alls med dieselmaskiner.

Köregenskaperna sänder dock inte ut dubbla budskap – de är nämligen suveräna. Från Medelhavets blågröna vatten letar vi oss upp mot det mäktiga berget Montserrat och nya V60 gör oss inte besvikna trots svåra prövningar. Folkhemskombin, den svenska herrgårdsvagnen tillika ökända sossecontainern har blivit så mycket bättre och kommer med all säkerhet att bli ny etta på Svensktoppen. TEXT OCH FOTO: Willy Priske Johannes Gardelöf

TEKNISK DATA: Volvo V60 D4 Momentum 2,0 Motor:

4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra vent per cyl. Max effekt 190 hk vid 4 250 varv/min. Max vridmoment 400 Nm mellan 1 750–2 500 varv/min. Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak: multilänkaxel. Styrning: Elservo. Vändcirkel: 11,0 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 287, längd 476, bredd 185, höjd 143. Tjänstevikt 1 690. Bränsletank 55 liter. Prestanda: Toppfart 220 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,9 sek. Förbrukning/Miljö: 4,5 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 119 g/km. Pris: 337 000 kronor.

+ PLUS… • Trygga köregenskaper • Snygg design • Hög säkerhet och bra komfort

– MINUS… • Låg sittposition i baksätet • Vågar man köpa diesel?


KORSORD & NÖJE 13

Söndag 22 juli De röda siffrorna i krysset har bara betydelse om det är ett tävlingskryss. Annars kan ni bortse från dem. AVVÄRJER

AB ©Kryss Kryss&& Quiz Quiz AB

UPPEHÄLLE

FÖRLIKAS VÄRDE- FÖRE FÖRHÖJNING SÄNDELSE

INGÅR SONEN I

FÖRSÄKRAN EXTRA RUNDA FÖR ETTA MOTTON

7 2

ANLAG FRAMIFRÅN MED FACE

DEN KLÄR MAN AV SIG I

SYSSLA

Foto: www.fotoakuten.se PYRAMIDAL

FÖRS TILL OKÄND MOTTAGARE

ANVÄNDER UPPHÖJD

LUFTSTÖT

FÖRI LÄNGRE FLYTTNING

RASTA NOG INGEN

RÖD SAFT GAMLA I HUVUDSTADEN FACK

1

LAGA TILL GILLE HAR DET HETT OM ÖRONEN

FÅ ÄNDAN UR VAGNEN

TILLSKRIVA

BÄRA INTE ETT 4 ÄR INGET

LOCKAR UNDER YTAN

DET ÄR SNABBT ÖVER

8

KLÄMMA HAR MÅNGA PÅ PINNE

BILIK

10

FÖRBJUDEN VARA

3

LÖSER SIG SJÄLVT

MOTION FÖR TVÅ

HAR PENNOR

ÄR OLIKA VARJE DAG

BEBÅDA LATINSKT DVS

FÖRSTÄRKER GAMMALT

LÄMNA EFTER LÅTA

PASSERAR

STORMARKNAD ALPVATTEN

SKYMT SER MAN RÖTT PÅ BLAD

MAN 9 NÅGOT BORDE

HÖJER SIG

TANDARBETE TOPPOL

6

MEN INTE GJORDE

EN SÅDAN APA ÄR INGET DJUR

AVSÅG

FARLIG FÖRDEL MÅNGA I TRALL

STÅR GÄRNA BLÖTT

EFTER ALLT ANNAT

5

TÅGA

LEDMOTIV

STRÄCKA

BYGGER HÄCKANDE

BILDER FÖR EVIGT

KOM UTIFRÅN KANSKE MINDRE

GRUNDA

PÅ DEN SMALA VÄGEN

PÅ DEN SPOLAR MAN KRÖKEN

DE FLESTAS LOTT

I ROMARES BÖRS

GÖRS MED OCH KLARTECKEN

SÅ SKRIVS EN

UTBYTESORD

Ansök dir ekt i mobilen!

Sommarkryss. Lycka till med lösningen av veckans korsord.

GLAD SOMMAR!

GÖR MÅNGA I LANDET PÅ VÅREN

GULF

SÄLJS VIA NÄTET

B112 EOS

Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Swisha till 90 02 817. PlusGiro: 90 02 81-7

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN

Ansök direkt i mobilen!

GULF

Ansök direkt i mobilen • Samla bonus. • Ingen årsavgift. • 30-60 dagars räntefri kredit. • Extrakort utan avgift. Läs mer på gulfbastad.se

Välkommen till den nya macken vid infarten till Östra Karup.


14 FACKMANNEN & FÖRENINGAR

Söndag 22 juli

BÅSTA DS

Kommunala Pensionärsrådet

BÅSTADS

GIF

bjuder in företrädare för partierna i kommunfullmäktige till

politikerutfrågning

GIF

Örebäcksvallen i Båstad Lördagar 10.00 – 13.00.

onsdagen 1 augusti

Sommartider och löpande information hittar du på facebook.com/bastadsgif.loppis

kl. 13:30 i Sessionssalen, kommunhuset i Båstad.

Öppettider Tisdag 12-15 Lördag 11-14

Inlämning måndagar 18-19 och under öppettider eller överenskommen tid.

Inlämning sker under våra öppettider. Kontakta VKIF:s kansli 0431-360 302 dagtid eller 0708-18 78 95 kvällstid för att boka tid för hämtning av större saker.

Välkomna!

Häradsvägen 2, Västra Karup

vkifloppis

FACKMANNEN 83x40.indd 1

Välkomna!

Kontakta: Majvor Bergh 070-849 84 98 Viveca Svensson 070-756 12 29, Leif Andersson 070-337 45 81

2018-03-09 12:48:54 B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

SERVICE & HANTVERK Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

MontageService

Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar

i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

0431-703 00 www.bastadror.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

info@fastbygg.se

I Torekovs kulturhus:

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701

”Sommaren 1941-43” Tre målningar av Tor Hörlin från Torekov och Hallands Väderö

j.loop@telia.com • Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete.

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

Ring för visning 0431-36 31 64 Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

SKYNDA ATT FYNDA! Nya Suzuki SWIFTS 1,2 PAR

A2

Vi hjälper er med BEMANNING ROT & RUT

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

allt inom städ, flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

hjul Vinter och ic metall å g in r!

Hjulinställning

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

139.500:-

nu fr.

ord.pris 165.400:-

SUZUKI ÄR TILLBAKA I LAHOLM!

Vi hjälper dig med:

HONDA & SUZUKI

Reparation

0430-369000

www.laholmsbilaffar.se

Service Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

0:-

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

070-213 01 52

www.mickeselochautomation.se

5.90

Din målare i Laholm, Båstad och på Bjärehalvön

Begär offert på bastadmaleri.se eller ring 0706-657 722

BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

Använd lokal hantverksskicklighet!

Bli Barnsupporter och ge 100 kr i månaden. barncancerfonden.se


TYCK TILL 15

Söndag 22 juli

BJÄREBILDEN

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se. INSÄNDARE

Långsiktig vision vs populistisk kortsiktighet

Vad är det du ser på bilden? Rätt svar 15 juli: Kattviks hamn.

BOKTIPS

I samarbete med Bjäre bokhandel

Sömngåtan Matthew Walker

Hjärnforskaren och sömnexperten Matthew Walker berättar här om de senaste årens banbrytande forskning om varför sömnen både är en mirakelkur och helt livsavgörande. Han förklarar hur sovandet förändras under olika skeden i livet, vad drömmarna gör med oss och hur man bäst får en god natts sömn och varför sömnbristen kan leda till katastrof. En fascinerande bladvändare som kan förändra ditt liv.

Den brutna kvinnan Simone de Beauvoir Monique är lyckligt gift sedan mer än tjugo år. Hennes båda döttrar är utflugna, hon lever ett bekvämt liv i centrala Paris och fyller sin tid med vänner, kulturella intressen och socialt engagemang. Men hennes liv kretsar också kring maken Maurice och kärleken till honom. När hon får reda på att han träffat en annan kvinna är sammanbrottet ett faktum. I Den brutna kvinnan berättar Simone de Beauvoir med knivskarp och obönhörlig moralitet om Moniques förtvivlade kamp mot svartsjukan, tröstlösheten och känslan av att vara ratad.

Långsiktighet i beslutsfattandet i kommunen är en nödvändighet. Tyvärr verkar detta saknas i det nuvarande styret med Bjärepartiet som med god hjälp av Sverigedemokraterna på ett populistiskt och idéfattigt sätt för en dag till dag politik. Kommunalrådet beskriver sig själv som populist, och menar att han som populist lyssnar enbart på väljarnas önskemål. Bra så långt, men är det med kunskap belagt att alla väljare vet vad kommunen behöver 2025. I en föränderlig värld är det inte lätt för någon. Den som har ett toppolitiskt uppdrag måste vara den som möjligen vet och tar ledningen för att visa vägen framåt och tro på sin vision. Detta verkar fallera inom Bjärepartiet, med olika politiska viljor. Moderaterna i Båstad vill med ett exempel peka på vård och omsorgsfrågorna, och med detta exempel visa på hur viktig långsiktigheten är. Det behövs en konkret plan för vården av kommunens invånare med kognitiv sjukdom – ett samlingsnamn för demens och andra typer av hjärnskador. Vi vet genom olika statliga utredningar samt befolkningsprognoser att människor med ovan beskrivna sjukdomar kommer att öka, i Sverige samt i Båstad. I Sverige finns ca. 160.000 människor med dessa sjukdomar. Till dessa kan vi addera ca. 600.000 närstående/anhöriga och kostnaden för samhället är hisnande ca. 65 miljarder kronor. En majoritet vårdas hemma av anhöriga och ekonomer har uppskattat att detta leder till besparingar för samhället på ca. 12 miljarder kronor varje år. När vi bryter ner dessa siffror till ett Båstadperspektiv ser man direkt att det handlar om många människor även här. Till år 2025 har det gjorts en beräkning på hur många personer med kognitiv sjukdom som bor i Båstads kommun. I beräkningen framgår att 473 personer i kommunen då på olika sätt behöver någon form av stöd och hjälp. Till detta skall då läggas alla anhöriga som på något sätt är involverade i den sjukes vardagsvård. Siffrorna indikerar en ökning på minst 100 personer från idag. För att vi skall klara detta måste ansvarsfulla politiker ta beslut nu! Då räcker det inte att vara populist idag utan här krävs ett seriöst långsiktigt tänkande. Populisten, kommunalrådet Bo Wendt meddelade i sin första budget att nu tar vi bort anhörigstödet för på så sätt sparar vi pengar. Oppositionspolitikerna i vård och omsorgsnämnden menade att det blev ohållbart och genom åren har det därför åter satsats pengar på anhörigstöd och avlastning. Men fortfarande är det en bit kvar till den siffra som moderaterna hade anslagit under förra mandatperioden. Kommunalrådet Bo Wendt framhåller gärna att han är duktig på att räkna, men här blev det ju totalt fel. När det gäller växelvård och därmed avlastning för de anhöriga så finns idag två (2) enkelrum för växelvård i kommunen. En person med kognitiv sjukdom behöver ett enkelrum när växelvård måste till.

Vi moderater prioriterar en stark ekonomi. I vår överenskommelse med övriga satte vi därför bl.a. ett tak för investeringssidan. Så frågan om kommunens låneskuld tar vi absolut på största allvar. I denna såväl som alla andra frågor rörande kommunens prioriteringar behöver vi tänka klokt och långsiktigt, dels för att klara framtida utmaningar men också så att vi klarar redan gällande utvecklingsbehov. Vi moderater har budgeterat inför 2019 utifrån fullmäktiges majoritetsbeslut gällande skolorstruktur för västra sidan av kommunen. Därav, 2 mkr inför budget 2019 för att fortsatt utreda behov av en ny skola i Grevie. Detaljplanen för nybyggnation i Grevie är exempelvis ännu inte antagen, vilket är angeläget att ha med sig i frågan. Att bygga en ny skola utan att veta hur många elever och klasser som ska rymmas kan inte vi ställa oss bakom. Här krävs det långsiktighet och ordning och reda. Att vi ska modernisera Västra Karups skola och följa fattade beslut gäller fortsatt för oss. Bjärepartiet har för att finansiera sin budget dragit ned på skolpengen vilket innebär en allmän besparing på skolan. Detta har inte varit väl igenom tänkt då skolorna redan är i behov av mer resurser på flera olika sätt. Därtill att kommunen förnärvarande är en inflyttningskommun och därmed kommer att ha ett ökat elevantal framöver gör inte förutsättningarna för skolan stabila framöver utifrån Bjärepartiets neddragningar. Hos oss finns inga svikna löften. Istället inser vi moderater värdet av bred uppslutning kring stora och viktiga frågor. Det är så vi kan utveckla och skapa förutsättningar för en bra förskola, skola och äldreomsorg, för hela Bjäres bästa.

KERSTIN GUSTAFSSON Moderaterna

JOHAN OLSSON SWANSTEIN Moderaterna

CHRISTER DE LA MOTTE Moderaterna

REPLIK

Svar på Bo Wendt (Bp) Insändare ”Kupp och svikna löften” Begrepp som ’kupp’ och ’sabotage’ hör inte hemma i ett vuxet politiskt samtal!

Vidare föreslår moderaterna att ett nytt boende för kognitivt sjuka skall byggas på västra Bjäre så att vi står väl rustade 2025 och därefter.

Om Bjärepartiet hade haft lite fingertoppskänsla för politik måste tanken om ett gemensamt utspel från oppositionen ha varit en självklar möjlighet och borde därför inte ha kommit som en total överraskning. Ännu en gång har Bjärepartiet genom Bo Wendt visat vad som händer när det inte går helt som de beräknat. Samma sak händer när någon har mage att kritisera den av Bjärepartiet förda politiken. Då blir det obehagliga angrepp - ett beteende som är ovärdigt både när man är ordförande i kommunstyrelsen och från fullmäktiges talarstol. Det borde istället bli samtal om politiska meningsskiljaktigheter. Politik är ett komplext hantverk kombinerat med visioner om ett bättre samhälle!

Eftersom vi vet att dessa sjukdomar inte enbart är åldersrelaterade, knappa 2% är under 60 år så behövs det ett nytänkande kring hur en modern byggnation skall se ut. Vi moderater menar att man skall pröva privata initiativ, som jobbat med sådana koncept i andra kommuner.

Liberalerna önskar en stabil och långsiktig styrning av vår fina kommun ihop med andra partier vars demokratiska grundvärderingar och människosyn vi delar. Liberalerna vill samla människorna - inte splittra! Hela Bjäre – varje dag!

Moderaterna föreslår att fler korttidsplatser med enkelrum för växelvård av kognitivt sjuka inrättas nu och inte minst för framtiden.

Bjärepartiets populism håller inte i längden eftersom det krävs långsiktighet i besluten. Båstad kommun behöver en stringent och kunskapsorienterad ledning med en klar vision efter valet. Moderaterna står redo!

ULF JIEWERTZ

Ordförande Bjäre Båstad Moderaterna Ledamot i vård och omsorgsnämnden

Flickan som reste ensam : En biografi över Thora Dardel Ingemar Lindahl När Thora Dardel tjugo år gammal kom till Paris för att studera konst i slutet av 1910-talet hamnade hon bokstavligen i den dåtida konstens epicentrum. Om detta skrev hon senare i sin memoarbok Jag for till Paris. Men Thora Dardel var mer än bara en iakttagare av det kulturella livet i Paris under 1900-talets första hälft. Hon var i högsta grad en del av det, fast med en skeptisk distans. Och hon förblev en skrivande människa under hela sitt långa liv.

ssystemet ska vara, vilken form av fastighetsorganisation vi ska ha är också viktigt att beakta. I år är det dessutom valår vilket kan innebära olika förändringar och därmed nya/andra beslut. Vi menar att det finns många skäl till att invänta hösten för att fastställa en detaljerad, långsiktig och finansierad budget. Utifrån de många osäkra faktorerna redogjorda för ovan ville vi istället i första hand sätta en övergripande rambudget, vilket vi gjorde tillsammans med övriga i oppositionen.

REPLIK

Svar till ”Kupp och svikna löften” av Bo Wendt Bjärepartiet har ingen egen majoritet, för att kunna få igenom sina förslag måste man förhandla och göra överenskommelser med något annat parti. Det gjorde vi när det kom till budgetarbetet, som innebar att vi tog fasta på att sätta ramar och riktlinjer för höstens budgetbeslut. Att kalla det för kuppförsök får stå för Bo Wendt. Vi vill ta ansvar för att fattade beslut finansieras och därmed skapa stabilitet och framåtanda i vår kommun. Inför årets budgetarbete fanns många osäkra faktorer, så som hur stora skatteintäkterna till vår kommun blir och hur mycket pengar får vi från staten? Att många viktiga frågor som kommer att få stor påverkan på budgeten ännu inte heller är beslutade så som; hur förutsättningarna för en ny skolstruktur eller förskoleorganisation ska se ut, hur elevpeng-

LIBERALERNA I BÅSTAD REPLIK

Medieskuggan är upphävd I NST den 15:e juli gick det att läsa en insändare som lyfte det faktum att ett antal hushåll i Stora Hult inte får de lokala gratistidningarna eller kommunal samhällsinformation. Detta med anledning av att deras postnummer faller under Ängelholms kommun. Vi har tidigare kompletterat detta område men i samband med att vi etablerade Bjäreliv Ängelholm togs beslutet att arbeta efter postnummergränsen, detta för att inte dela ut dubbla tidningar till vissa hushåll. Vi är dock inte sämre än att vi kan ändra oss och från och med detta nummer får även dessa 171 hushåll i Stora Hult Bjäre NU och Bjäreliv Båstad. De kommer även fortsättningsvis att få Bjäreliv Ängelholm så det blir mycket läsning i Stora Hult framöver. Som Bjärehalvöns lokala tidningshus är det väldigt viktigt för oss att vår tidning når läsarna. Om det är så att vår utdelning inte fungerar eller andra problem uppstår ber jag er kontakta oss via bjarenu.se/utebliventidning så att vi kan åtgärda detta. Trevlig sommar!

JOAKIM ORMSMARCK Ansvarig utgivare Bjäre NU


Bjäre NU 2018 v30  
Bjäre NU 2018 v30