Page 1

NYA FORD FIESTA TITANIUM 1,0T 100HK ECOBOOST NU 143.900:- PRIVATLEASING FRÅN 1795:-

Hela

Båsta

ds lok

ala må

nads

tidnin

SÖNDAG 24 JUNI 2018 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Vad var det som hände?

Agardhsgården prisades

ÅSIKT. Efter att kommundirektören hastigt lämnat sin tjänst kom debatten att bli intensiv. De politiska partierna valde olika strategier där ett läger talade mycket och ett inte alls. Tjänstemännen var tysta men nu väljer flera att berätta sin historia. SID 10

NYHET. Föreningen Gamla Båstad delar varje år ut en plakett till någon som med varsam hand renoverat en byggnad och främjar kulturmiljön i Båstad. Detta året fick Backahill utmärkelsen för deras renovering och ombyggSID 9 nad av Agardhsgården.

g numm

er 6

- 2018

Läs månadens Bjäreliv

. BAS

TAD

Vi ha souldr r träffat ottnin Laila gen Adéle

Kända ko är på nstnärer vä Galle g in på ri Fles ser Skälde Maja rvikens st olthet Franci s är med aktuell ny sk iva

Te intar rry O´Ne i Norr vikenll

KULTUR. Kammarmusikfestivalens nya konstnärlige ledare, den internationellt välrenommerade konsertpianisten, Roland Pöntinen har skapat ett konsertprogram som är bredare och djupare än någonsin. SID 4

Industrigruppen firar 50 år Under åren har Industrigruppen varit en betydande aktör för många händelser i Båstads kommun.

50:-

ENTRÈ BÅSTAD Stenhusvägen 11 E, Båstad | outletsyd.com

Leg optiker

SID 8

ALLTID LÄGRE PRISER PÅ DET BÄSTA INOM MODE FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN!

RICHARD LUNDSTRÖM Leg optiker

RICHARD LUNDSTRÖM Synundersökning 200:Enkelslipade fr. 695:ViProgressiva har TV-glasögon 695:fr.från 2195:Gratis synundersökning under hela fotbolls-VM! (Gäller vid köp av kompletta glasögon)

Köpmansgatan 96, Båstad • 0431-700 88 Öppet: tis-fre 10-17.30, lö 10-13, mån stängt! Lunchstängt 11.30-12.30

Evenemang

FÖRSLÖV

SPORT. Flerdagsarrangemanget Bjäre Challenge slopas till förmån för själva marathonloppen som är de som lockar flest deltagare. Helmara, halvmara och stafett går av stapeln på lördagen 30 juni. SID 6

Vi önskar alla kunder en glad midsommar Midsommarafton: 8-15 Midsommardag: 8-18 Välkommen in till oss!

Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

för hela familjen

året om

Vackra stilträdgårdar


2 REDAKTION

Söndag 24 juni

INLEDARE

Det blir inte alltid som man tänkt sig På skolavslutningen för Strandängsskolans elever i Mariakyrkan höll Båstad-Östra Karups församlings nya kyrkoherde Sören Trygg ett litet mellantal. När han bärandes på en bricka med ett lagt pussel snubblade och höll på att falla samtidigt som pusslet flög i golvet och gick i bitar ryckte alla åhörare till. De närmsta flög upp ur sina platser för att hjälpa kyrkoherden som till synes var på väg att ramla. Nu visade det sig att det hela var planerat och senare fortsatte Sören Trygg prata om att det inte alltid blir som man tänkt sig men att det kan bli bra ändå. Nu med sommarens alla förväntningar på topp kanske det händer saker som sätter käppar i hjulen för våra planer och förhoppningar. Det gör inget menade kyrkans man, då får man helt enkelt tänka om och göra det bästa man kan. Det kan bli lika bra det. Bara man kan se framåt och inte deppa över det som inte blev som tänkt.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

25 JUNI BJÄREKONST

Fem kvinnliga Bjärekonstnärer ställer ut vid Norrviken. Vita huset vid parkeringen utanför biljettkassan. Vernissage den 25 juni kl 1316, resterande dagar är det öppet kl 10-17. Arr: De fem konstnärerna

28 JUNI HEMLIG FILMKLUBB

Sju torsdagar kl 14.00 är det hemlig sommarfilmklubb för barn på Båstads bibliotek. De sju filmerna är hemliga för alla utom för medlemmar. Att vara med är gratis och du väljer själv hur många filmer du vill se. Mer info på Båstads bibliotek.

30 JUNI PETERSON-BERGER

De båda musikanterna Niclas Johansson och Andreas Lindgren tänker sig en hyllning till en av våra mest kända kompositörer genom tiderna; Wilhelm Peterson-Berger. Mariakyrkan i Båstad kl 12, gratis inträde.

BJÄRE FÖRR

Jag tycker det var väldigt klokt sagt och även om Sörens tal riktade sig främst till eleverna på plats så var det tänkvärt för åhörare i alla åldrar. För visst kan vi ha höga förväntningar på allt som vi ska hinna med under sommaren och semestern. I tankarna är det bra väder och tid finns till allt som är planerat. I verkligheten kanske det inte blir så.

”Man får helt enkelt tänka om och göra det bästa man kan.”

För Swedish Open blev det inte som tänkt när affischnamnet Stan ”The man” Wawrinka meddelade att han inte kommer till turneringen på grund av hans läkares rekommendation att inte spela på grus efter Wimbledon. Men jag är övertygad om att turneringen inte hänger på honom utan tror det blir den stora tennisfesten som det brukar bli när världsstjärnorna kommer och spelar i Båstad. Jag tänker ta med mig Sörens ord när jag ger mig an sommartiden i Båstad med alla eventen. Det kan hända precis vad som helst som kan göra att det inte blir som eventarrangörer eller andra tänkt sig. Men för oss på redaktionen är det nästan positivt när saker som inte var tänkta händer. Då får vi mer att skriva om. Och det gör vi gärna! Nu när det är midsommar har det fina högsommarvädret vi hade under maj och början av juni avtagit. Det var väl i och för sig vad de flesta trodde så ingen oplanerad överraskning där inte.. Hamnen i Torekov sommaren 1973. Före utbyggnaden vid Östra piren.

Peter Jakobsson

Redaktör

Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Ansvarig utgivare 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljning 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Stefan Suokas Försäljning 070-713 45 29 stefan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

BÅSTAD SOMMARMÖBLER Öppet alla dagar Måndag-fredag 10-18 Lördag -söndag 10-15

Egen import = kvalité till bästa pris

189.500:ord.pris 219.500:-

40 år i Båstad

Vi firar sommaren med extrapriser på Solvagnar och Solsängar!

Möbelskydd ingår vid köp av grupp!

Öppet:

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Nu till otroligt kampanjpris! fr.

Vardagar 11-18, Lör-Sön 10-16 Vi stödjer

NYA HONDA CIVIC

Hemmeslövs handelsträdgård, www.bastadsommarmobler.se 0739-74 39 30

ra Spa ill t upp 0:0 30.0 Erbjudandet gäller lagerbilar vid lev senast 30/6-18.

0430-369000

DIN HONDA-HANDLARE

www.laholmsbilaffar.se

129hk - 182hk Elegance Sport Prestige


VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN!

BÅSTAD Hemmeslöv Stilfull poolvilla med annex

ÄNGELHOLM Representativt och ståtligt med parktomt

På soligt och strandnära läge ligger denna stilfulla vinkelvilla från 2004 i klassisk stil med fin känsla och gediget utförande. Generösa sällskapsutrymmen och kök i centrum samt gästrum, bad nere. Privat ovanplan med 3 sovrum och badrum. Vidbyggt, lyxigt garage med access till bostaden. Ljuvlig utemiljö med pool och uteplatser, gästbostad med utespa, stensatt uppfart för flera bilar och gräsmattor kring huset med sprinklerbevattning o robotklippare.

I centralt och eftertraktat kvarter säljs denna ytterst representativa och omsorgsfullt skötta villa från 1931. Här bor du stort och med plats för många. Husets sociala ytor nere, det stora, ljusa sällskapsrummet och matsalen i fil med stavparkett, eldstad, stuckatur och burspråk kompletteras av det mer privata ovanplanet med hela 5 sovrum där ett med fördel används som tv-rum. Stor parktomt indelad i gröna rum med en privat del på husets trädgårdssida.

Morkullevägen 13, Båstad

Danielslundsgatan 24, Ängelholm Boa 220 m2, 7 rok Bia 107 m2 Tomt 1.620 m2

Boa 219 m2, 5 rok

Bia 55 m2

Tomt 1.374 m2

Pris 9.850.000 kr

FÖRSLÖV Karaktärsfullt från 1914 med trädgårdsdröm

Pris 10 Mkr

BÅSTAD Centralt Bekväm och södervänd oas

I utkanten av byn ligger detta charmfulla ställe med södervänd uteplats och gammaldags trädgård. Bostad i äldre stil Smakfullt parhus, renoverat 2011, i omtyckta Stiftsbyn med bekvämt läge mitt i Båstad. Nere erbjuds sällskapsrum med med trägolv, kamin och klassiskt skafferi. Bottenvåningen är öppen och social med kök och vardagsrum i ett. Allrum, matplats i tillbyggt burspråk, arbetskök, wc och praktisk groventré/tvättstuga. Uppe finns sovrum, dusch/wc samt stort två sovrum, havsutsikt och balkong finns uppe och därtill wc på båda plan. Gästrum i uthus och isolerad friggebod. allrum som går att avdela för ytterligare sovrum. Trädgårdsoas i söder med bäck i tomtgräns och sep förråd/gästrum.

Ljungbyholmsvägen 46, Förslöv

Boa 95 m2, 4 rok

Gästrum

Tomt 1.300 m2

Pris 1.750.000 kr Stiftsbyvägen 1, Båstad

BÅSTAD Väster Rymligt och flexibelt på hörntomt

Boa 120 m2, 3 rok

Tomt 542 m2

Gästrum

Pris 5.200.000 kr

BÅSTAD Hemmeslöv Innehållsrikt och välskött

Trivsam bostad på barnvänlig och fin hörntomt gränsande till grönområde. Välplanerad och flexibel souterrängvilla 600 meter från hav och strand ligger denna trevliga enplansvilla. Fina gemensamma ytor med veranda, rymligt varmed gott om utrymme, 4 sovrum, sällskapsytor på båda plan, rymligt kök, utgångar mot såväl balkong som överbyggd dagsrum med öppen spis och vinterträdgård. Gästhus med allrum/kök, sovrum och wc/dusch ger suverän gästfrihet, terrass samt goda förråds-/hobbyutrymmen. Garage med förråd. Nära hav, strand och fin badbrygga. uthyrningsmöjlighet eller uppskattat utrymme för de äldre barnen. Friggebod, förråd, snickarbod.

Utskiftesvägen 43, Båstad

Boa 162 m2

Bia 46 m2, 6 rok

Tomt 472 m2 Pris 3.400.000 kr

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Morkullevägen 12, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 96 m2, 4 rok Gästhus ca 40 m2 Tomt 1.274 m2 Pris 3.475.000 kr

stigbertils.com info@stigbertils.com


4 NYHETER

Söndag 24 juni

Wawrinka ställer in spel i Båstad Otjänligt vatten vid Malens Havsbad BÅSTAD. Stan Wawrinka kommer inte kunna spela grusturneringen i Båstad. Beslutet fattade 33-åringen på rekommendationen av sin läkare – att inte spela på grus efter Wimbledon. 2015-års Roland Garros-mästare beklagar de ändrade förutsättningarna som gör att han inte kan spela Skistar Swedish Open. ”Jag såg verkligen fram emot min debut i Båstad, ett event som jag har hört så mycket fint om. Det är aldrig trevligt att ställa in planerade tävlingar men i det här fallet så måste jag lyssna på min läkare och följa hans rekommendationer.”

HAVET. Efter rapporter om otjänligt vatten vid Torekovs strand förra veckan, togs nya prover som visar på en del förändringar. Malens havsbad har tyvärr otjänligt vatten, vilket innebär att Båstads kommun avråder från bad där. Nya prover tas regelbundet och kvalitén på vattnet kan ändras på bara några dagar. Det är fortfarande ”tjänligt med anmärkning” på Ydrehall men vattnet vid Torekovs strand har återgått till det normala. Alla övriga havsbad i kommunen har också fint vatten. Se aktuella provsvar på havochvatten.se. Klicka på ”Fiske & Fritid” sen ”Badvatten”.

11,6 %

Av befolkningen i Båstad, 20-64 år, försörjdes i november 2017 med sociala ersättningar och bidrag så som sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet och ekonomiskt bistånd. Andelen är sjunkande men tydligt syns att det varje år är fler på vintrarna än på sommaren. Källa: SCB

Kammarmusikfestival nu med större bredd BJÄRE. Veckan efter midsommar är det åter dags för kammarmusikfestival i Båstad, en av landets främsta musikupplevelser. I år komponeras programmet av en ny konstnärlig ledare, internationellt välrenommerade konsertpianisten Roland Pöntinen.

Ulla O´barius som är Kammarmusikföreningens styrelseordförande.

Temat för årets festival är ”Varifrån kommer musiken”, en fråga som Ingemar Bergman frågade sina lyssnare i radioprogrammet Sommar (2004). Bergmanåret 2018 firas över hela världen, så även i Båstad med anknytning till historiska filminspelningar och regissörens djupa förhållande till musik.

Föreningen tror att detta beror på att den nya konstnärliga ledaren Roland Pöntinen har komponerat en sån bredd i programmet.

”Det är helt otroligt att en kammarmusikfestival i lilla Båstad kan locka så mycket folk” – Roland har tagit in scenmusiken från Bergmanfilmerna samt en filmförevisning, han har även tagit in jazzen och på den vanliga klassiska musiken är det stor bredd med allt från fantastiska stråkkvartetter till solouppträdanden, berättar

Uppmärksamheten kring årets festival har varit stor redan tidigt. – Det är en otrolig efterfrågan på biljetter i år, vi har sålt bättre än någonsin, berättar Ulla.

Att de har sålt rekordmycket tidigt är glädjande då festivalen är väldigt beroende av biljettintäkterna. En konsert är slutsålt redan drygt två veckor innan. Runt 5000 besökare väntas. – Det är helt otroligt att en kammarmusikfestival i lilla Båstad kan locka så mycket folk, det är ju inte London eller New York vi pratar om, säger Ulla glädjande. De räknar med att sälja biljetter för 700 000 kronor i år. Ulla tror att en av anledningarna till framgången är att festivalen genom åren blivit ganska känd. – Roland Pöntinen som ändå har en ödmjuk uppfattning tror att Kammarmusiken i Båstad i framtiden kommer bli lika omtalat som tennisen. Och visst ser det ut som att

det går åt det hållet, konstaterar Ulla. Festivalen är även väldigt beroende av ideella krafter och de har runt 100 personer som ställer upp och hjälper till gratis. – De hjälper till med transporter, caféer, biljettförsäljning och allt annat som krävs för att ge service till besökarna. Utan dem hade detta aldrig kunnat äga rum för vi har inte råd att avlöna alla som behövs, säger Ulla. Det är fantastiskt att de ställer upp! Stort tack till dem!

”Bra musik behöver ingen bruksanvisning” Roland Pöntinen (mitten) från förra årets kammarmusikfestival.

Roland har gjort en otrolig insats för att få till årets program med den bredd och djup som det innehåller. Han blir även som ett nav för hela festivalen då han spelar på sin flygel varje dag. På fredagen är det Bermandagen som är ett nytt inslag för i år då det är Bergmanjubileum och en speciell hyllning till honom. På torsdagen är det konsert för barnen.

– Vi har i år en barnkonsert som är väldigt exklusiv. Det är Roland Pöntinen och Love Derwinger som spelar fyrhändigt piano och mimskådespelaren Helena Björselius som lagar en musiksoppa. Alla barn går gratis på detta men de måste anmäla sig, berättar Ulla. Konserterna kommer att hållas på Apelrydsladan, Mariakyrkan, Västra Karups kyrka,

Torekovs kyrka, Agdasalen, Skånegården, Norrvikens Trädgårdar och Birgit Nilsson plats och även hennes museum. – Känner man inte igen exakt den musiken som enligt programmet ska spelas på någon av konserterna så är det bara att komma och bli överraskad. Allt som spelas är bra, säger Ulla. – Bra musik behöver ingen

Foto: Gert-Håkan Ericsson

bruksanvisning lika lite som man behöver en manual för att uppleva en solnedgång. Dessutom tror jag på en korsbefruktning av olika konstformer som berikar varandra, säger Roland Pöntinen. För att vara säker på att få plats bör biljetter förköpas men det går att köpa på plats vid de olika konserterna. Peter Jakobsson

Nästa generations löften till finalspel

Wilander och Edberg var vinnare i Kalle Anka Cup i Båstad 1977.

BÅSTAD. I år börjar satsningen mot att höja aktivitetsnivån på Next Generation, före detta Kalle Anka Cup. Bland annat har Elite Hotels gått in som sponsor under 3 år och därav går tävlingen nu under namnet Elite Hotels Next Generation.

neration” som spelar om att vinna flick- och pojksingel i 11-, 13- och 15 årsklassen. Tävling går under ett par månader (klubb-, zon- och regiontävlingar) och avslutas med en Sverigefinal i Båstad varje år. 2018 är det 48 år sedan tävlingen startade som Kalle Anka Cup!

Oavsett vilken sponsor som finns med så är det Next Generation som gäller. Det ska avspegla den ”nya tennisge-

Invigningen av Elite Hotels Next Generation genomförs söndagen 24 juni klockan 17.00 – 18.00 och är öppen

för alla och gratis. Då tågar alla regioner, 96 stycken förväntansfulla barn, in på bana 1 på Båstad Tennisstadion till BOOM:s åtta stycken hårdslående slagverksungdomar. Trollkarlen och magikern Douglas Nordenbelt, känd från TV4s Talang kommer att uppträda och visa sina konster. Invigningens slutar med att alla ställer sig upp och sjunger nationalsången tillsammans med Anna Bohlin. Peter Jakobsson


5

Söndag 24 juni

v.26

R R 10 Å A R I F A OPTIC 18

0

2008-2

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

NÖTFÄRS Färsk och svensk

99kr/ kg 179kr/ kg

SPECIALRÖKTA REVBEN

119kr/ kg

Limousinkött

FLÄSKFILÉ Heberleins

HEBERLEINS PASTEJER

12kr/ hg

BJÄRESKINKA

24kr/ hg

Heberleins

Heberleins

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGADE RÄTTER I DELIKATESSEN. VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN!

REA

30-70%

PÅ SOLGLASÖGON

MÄRKEN SOM HUGO BOSS, OAKLEY, RAYBAN OCH GUCCI GÄLLER TILL OCH MED 2/7 GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR M E D L E M AV

Reservation för slutförsäljning Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag 10-18, tisdag-torsdag 10-19, fredag midsommarafton 9-13 OBS! | lördag-söndag stängt Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

SVERIGES FRIA OPTIKER

Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 | optica.se/optica-bastad

Kaffe & valfri bakelse Ditt lokala bageri & konditori i Boarp

50:-

Surdegsbröd, tårtor, fika, mackor Kafé Bageri Konditori i Boarp | 0431-733 61 | www.pakanelen.se Öppet: måndag-fredag 07:00-18.00 | lördag 07:00-15.00 | söndagsöppet v 26-32

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7

Vi kommer till Torekov I samarbete med Nadjafi & Kristensen bjuder vi in er till värderingsevent på Pål Romares gata 5 i Torekov den 28/6 kl 12.00-15.00. Stockholms Auktionsverks Joakim Bengtsson och Ebba Norelius finns för värdering och inlämning.

Vi söker bland annat konst, smycken, klockor, silver och keramik.   stockholms auktionsverk helsingborg 042 244 344 | info.helsingborg@auktionsverket.se www.auktionsverket.se


6 NYHETER

Söndag 24 juni

Nyfikna Båstadsbor på översiktsplansmingel

Jens Andersson arrangerar Båstad Marathon.

Foto: Peter Jakobsson

Båstad Marathon återgår till rötterna BJÄRE. Det som började som Båstad Marathon växte och blev under några år Bjäre Challenge med flera lopp under en hel helg. Nu återgår tävlingen till ursprunget och blir Båstad Marathon med just bara Marathontävlingen i några olika former. – Tanken med ett flerdagarsevent var bra men det var själva marathonet som var i fokus. De andra dagarna kom lite i skymundan. De mindre loppen tog för stor kraft att arrangera med så få deltagare. Visst tar det några år att arbeta in nya koncept men vi valde att slopa de andra aktiviteterna och fokuserar nu enbart på maran, förklarar arrangör Jens Andersson när vi träffar honom där start- och målområdet blir. Jens har precis sprungit hela marathonsträckan för att kolla in banan och se till att allt är som det skall inför löparfesten. – Det är till 99 procent samma sträckning som förra året så de som sprungit förr känner igen sig, säger Jens.

På lördagen 30 juni kommer det vara helmara, halvmara och stafett. Runt start- och målområdet nedanför hotell Skansen kommer det även finnas aktiviteter för barnen och ett barnlopp. De siktar på runt 100 deltagare till helmaran, 200 till halvmaran och 15–20 stafettlag. – Det är ungefär som vi haft förr om åren, förklarar Jens. De två senaste åren har det varit småkallt och regn på marathonet och hur det blir i år återstår att se. – Som arrangör och åskådare är det dåligt väder men för löparna ganska optimalt. Är det som det varit de varma dagarna i maj så är det fruktansvärt jobbigt att springa ett maraton, förklarar Jens. Deltagarna kommer från hela landet och även vissa från utlandet. – Vi har fått många anmälningar men det går bra att anmäla sig direkt på plats, påminner Jens.

Peter Jakobsson

Bilsemester med

Foto: Peter Jakobsson

Kjell Fjellsén studerar kommunens utvecklingsstrategi på minglet om översiksplanen.

BJÄRE. Kommunen har varit ute på turné för att visa upp och förklara den nya översiktsplanen som nu är på samråd. Många kommuninvånare hade frågor och kom med synpunkter som kommunen samlade in. Intresset för minglen har varit varierande mellan de olika orterna men avspeglar till viss del orternas olika storlekar. Till sammankomsten i Båstad var det ett 30-tal besökare som kom och var nyfikna, hade synpunkter och frågeställningar. Kristina Bell är översiktplanerare på Båstads kommun och samlade in synpunkterna från besökarna. Hon tycker de flesta verkar pålästa och har tagit sig tid att syna den digitala planen på sina datorer.

– Det kommer frågor på specifika områden och formuleringar som står i den, berättar Kristina. Annars är det lite olika frågor som dyker upp. – De flesta är mest intresserade av sitt egna närområde kring där de bor. Det är större intresse för var man får och inte får bygga jämfört med strategierna för grönområdena som också finns i översiktsplanen.

de grönytor runt där vi bor som det pratats om att byggas på och nu fick vi chansen att fråga lite kring detta, säger Kjell.

Det är fortfarande så att folk vill gärna att det byggs men inte nära just dem. ”Bygg gärna men inte här hos mig” menar Kristina Bell att många tycker.

Kjell Fjellsén berättar att de flyttade från Ängelholm för att de tyckte att det byggdes för mycket där. Innan de valde Båstad tittade de på Mölle men där tyckte de att det inte fanns någon service och affärer att tala om. – Nu är vi lite oroade för att de ska bygga för mycket runt oss här så det blir som i Ängelholm, påpekar paret Fjellsén som bor på Mangårdsområdet i Båstad och har fått en hel del ny hög bebyggelse nära inpå under senaste åren.

En av besökarna som kom till minglet på Båstads bibliotek var Kjell Fjellsén med sin fru. – Vi var lite undrande kring

I nya översiktsplanen syns tydligt var kommunen tycker det skall byggas i framtiden. Mest är det koncentrerat till

de största orterna Båstad och Förslöv. Anledningen är att där det finns service och kommunikationer är det mer lämpligt för de flesta att bo på. – Vi har bekanta i Västra Karup som är lite undrande om varför det inte satsas så mycket där, berättar Kjell. Många reagerar först när det ska byggas vid olika platser och undrar då om det verkligen är lämpligt. I denna översiktsplanen har kommunen tänkt genom hur och till vad mark ska utnyttjas. Då kan alla enkelt se i förtid hur kommunens tankar går. – Det är bara att fortsätta att informera sig så vi vet vad som är på gång, säger Kjell och skämtsamt tillägger: – Man får vara på hugget så de inte hittar på några dumheter! Peter Jakobsson

Kom ihåg reskoden:

Som läsare av Bjäre NU får du dessa speciella läsarerbjudanden. Uppge reskoden vid beställning – så får du automatiskt rabattpriset.

Wellness på kurort 3 nätter från 1. 4 nätter från 649:2.049:-

Pris per person i enkel-/dubbelrum

3.699:Pris utan reskod från 3.999:Pristillägg 16/7-30/9: 350:-

• 7 övernattningar • 7 x frukostbuffé • 7 x 3-rätters middag/buffé • 6 x eftermiddagskaffe • Fri entré till pool och SPA Hotel Resort Birkenhof HHH i Bad Griesbach (från 14 år) Semestra på den kända kurorten i Bayern och njut av • 4 x aqua-relaxing

total semesteravkoppling med god mat, pool, SPA och Barnrabatt: 1 barn 0-6 år gratis. naturidyll. 1 barn 7-12 år ½ priset. Max. 1 barn per rum. Ankomst: Valfri t.o.m. 11/12 2018. Kuravgift EUR 2,80 per person (över 14 år) och dygn.

Beställ på: www.happydays.nu eller ring 020 79 33 84

BJAreNU

Upplev Nordtyskland 2 nätter från 1. 4 nätter från 199:2.099:-

Pris per person i dubbelrum

1.649:Pris utan reskod från 1.799:Pristillägg t.o.m. 30/9: 250:-

• 3 övernattningar • 3 x frukostbuffé • 3 x 3-rätters middag • Greenfeerabatt på 3 golfbanor • 10 % rabatt i Designer Outlet Neumünster

Leibers Galerie-Hotel HHH i Dersau Värdparet Leibers hälsar dig välkommen till deras hotell, som ligger naturskönt i det nordtyska sjölandskapet vid Ankomst: Valfri t.o.m. 26/12 2018. Plöner See. Besök t.ex. Kiel (35 km), hansastaden Lübeck Barnrabatt: 1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-13 år ½ priset (62 km) och rosenstaden Eutin (27 km).

Öppet vardagar kl. 9-17. Weekend & helgdagar kl. 10-14.

Barnrabatt vid 2 betalande vuxna. Expeditionsavgift på 99:- tillkommer. Avbeställningsskydd kan köpas till. Förbehåll för tryck- och prisfel samt utsålt.

Teknisk arrangör:


7

Söndag 24 juni

BATTERIPRODUKTER:

LÄTTANVÄNDA, TYSTGÅENDE OCH MILJÖVÄNLIGA

För huset, trädgården, djuren och barnen. Handla på Kvarnen!

Royal Canin Hundfoder

CARRIER Hundfoder Orginal 15kg.

3 kg 299:8 kg 399:-

KAMPANJPRIS!

259:15 kg 499:-

GRÄSKLIPPARE LC141IL

Ord.pris 332:-

INKL. BATTERI OCH LADDARE

5.990:-

EMS Pump Maxijet

Skagen regnstövel

100m 1-fas

ORD. PRIS 6.900:- INKL. MOMS

Olika storlekar

Underhållsfri, självsugansde pump med lång livslängd!

1392:-

HÄCKSAX 115 IL

299:-

SPARA 500:-

INKL. BATTERI OCH LADDARE

2.800:-

Gasol PC10 påfyllning

Kolsyrepatron byte Aga gas

Komplett PC10 1295:-

49:-

299:-

TRIMMER 115 IL

Marknadspris 399:-

INKL. BATTERI OCH LADDARE

2.800:-

LANTBRUK HUND/KATT HÄST

ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

FÄRG EL/VVS VERKTYG

TRÄDGÅRD FRITID POOL

HEM HUSHÅLL GASOL

Ett företag i LSAB-gruppen

BJÄRE KVARN i Grevie och Mäsinge / www.bjarekvarn.se GREVIE Mån-Fre 9.00-18.00 Lörd 9.00-15.00 Sön 11.00-15.00• MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00

FABIO FOGNINI

Vi reserverar oss för slutförsäljning. Annonsvarorna gäller i båda butikerna tom söndagen 1/7. tfn. 0431-36 62 00

Lämnar ingen oberörd. Älskad eller avskydd, Fognini är en av tourens verkliga artister. Känsla och touch symboliserar italienarens spelstil. Rankad topp-20, senaste ATP-titeln: Brasil Open, mars 2018.

FIGHT

15–22/7

båstad’18

LOVE THE GAME

ELIAS YMER

Sverigeettan Elias Ymer är med coachen Robin Söderling på väg mot den absoluta toppformen.

biljetter: swedishopen.org


8 NYHETER

Söndag 24 juni

Industrigruppen i Båstad firar 50 år BJÄRE. Industrigruppen har funnits på Bjärehalvön sedan 1968. Det var bland andra grundarna av Eljo i Dala, Nolato i Torekov, Lindhults Plåtslageri i Grevie, bröderna Paulsson med sin maskinstationsverksamhet som 1967 fann ett behov av att träffas och samtala om både företagsgemensamma frågor och samhällsfrågor. Det blev grunden till Industrigruppen.

Vi träffar några av medlemmarna i gruppen på NP Nilssons huvudkontor i Grevie. Det är Niclas Arnelin, vd för Willab AB i Grevie, Fredrik Liedholm, HR-chef för Lindab AB, Peter Nidelius, ägare NP Nilsson AB, ordförande, samt Gunder Jönsson, f.d. vd NP Nilsson, sekreterare. Det handlar genomgående om framsynta företagare som en gång i tiden skapade Industrigruppen och som hela tiden fortsätter att utvecklas. Viljan att bidra Industrigruppen har betytt mycket för bygden. Lage Lind startade Lindab, som i dag är ett mycket framgångsrikt och även börsnoterat företag med många anställda. Samma sak gäller för Nolato som startades av familjerna Jorlén och Boström samt Peab som startades av Erik och Mats Paulsson. Samtliga var väl förankrade och boende på Bjärehalvön. – Det sker en förändring när ledningen i företagen inte har samma förankring i bygden. Därför ligger det ett viktigt värde i att flytta hit, säger Niclas Arnelin. Då är det också betydelsefullt att bli välkomnad på ett positivt sätt och inkluderas i olika sammanhang. I Industrigruppen stöttar man varandra och ser till hela näringslivet i bygden. Det ska vara lätt att lyfta telefonluren, kunna dryfta viktiga ärenden och hjälpa varandra. Inflyttningen måste öka Rekryteringen är en dagsaktuell och viktig fråga även för företagen i Båstads kommun. – Vi har räknat på personalbehovet som vi har framöver, berättar Fredrik Liedholm. När vi har pensionsavgångar som ligger på mellan fem och sju procent varje år handlar det om att inom de närmaste åren nyrekrytera cirka 300 personer. Hur ska vi lyckas få fram den kompetens som vi behöver? Inflyttningen är mycket viktig

för kompetensförsörjningen och då är också bra skolor angeläget för att familjer ska välja att bosätta sig på Bjärehalvön. Då får inte skolsituationen vara så ansträngd som den i dag är i Båstads kommun.

Den förbättrade infrastrukturen med Hallandsåstunneln har bidragit positivt och är till stor hjälp vid rekrytering. Båstads kommun ligger geografiskt mycket bra till och har alla framtida goda förutsättningar. Stort samhällsengagemang Industrigruppen var exempelvis mycket aktiv i att stationen i Förslöv skulle ligga där den ligger i dag. Det har inneburit viktiga möjligheter med pendling norrut som inte skulle kunnat genomföras med en säckstation i Förslövs centrum. Infrastrukturen kan dock bli bättre på halvön exempelvis mellan Torekov och Grevie. Från vänster: Niklas Arnelin, Gunder Jönsson, Peter Nidelius och Fredrik Liedholm.

”Då får inte skolsituationen vara så ansträngd som den i dag är i Båstads kommun.” Väg 105 har varit betydelsefull för företagens möjlighet till utveckling. Det är cirka 100 lastbilar varje dag till exempelvis Lindab. All trafik gick tidigare genom Förslöv. Skulle man klara leveranser av takstolar från NP Nilsson fick man åka utmed havet på småvägar då det inte gick att ta sig under tågbron i Förslöv. Fiberutvecklingen har varit betydelsefull och här har Bjäre Kraft gjort ett mycket bra arbete.

Lärlingsprogrammet ett pilotprojekt i Båstad – Vi har startat upp ett lärlingsprogram i Båstad, berättar Peter Nidelius. Vi måste kunna rekrytera till praktiska yrken och dessa yrken måste också få en högre status. Carl Bennet, som är storägare i bland annat Getingekoncernen, åkte till Tyskland för att studera deras lärlingsprogram där 80 000 unga går i lärlingsutbildning. Så fort vi fick reda på detta ringde vi och bjöd in Carl Bennet och vi är i dag

med i ett pilotprojekt i Sverige. Det gäller att vara med från början, då har man också möjligheten att påverka. Lärlingsprogrammet handlar om att man på gymnasienivå varvar teoretiska studier med betald lärlingsplats på ett företag. Det roliga är att ungdomarna inte i första hand är intresserade av lönen utan av att lära sig ett yrke för att sedan kunna få ett jobb. Detta projekt är inte bara fokuserat på industrin utan inkluderar

även företag inom bland annat handel och restaurang. – Vi har en utmaning, säger Gunder Jönsson. Dagens industri är helt annorlunda än gårdagens. I dag arbetar man i snygga fräscha lokaler och en stor del av arbetet är datoriserat, det måste vi kommunicera tydligare. En annan utmaning är att ska man praktisera i en industriverksamhet så bör man också ha en baskunskap. Frågan är vem som ansvarar för den. Vi anser att detta är

Foto: Marie Louise Aaröe

en viktig kompetensfråga för lärarna på skolorna. Eleverna måste få med sig en större kunskap innan de skickas ut som lärlingar på företag. Det absolut viktigaste i Industrigruppen har varit att nätverka, lära känna varandra och bidra till att samverka och hjälpa företag, kommunen och samhället i dess utveckling.

Marie Louise Aaröe

50 år att vara stolt över Här är några saker som Industrigruppen gjort under de första 50 åren.

Det är inte bara den traditionella industrin som är representerade i Industrigruppen. Här hittar vi ett flertal företag inom handel och förädling av jordbruksprodukter. Sammantaget ingår drygt 20 företag.

• 1962 beslöt riksdagen om en sammanslagning av små kommuner. Den genomfördes i Sverige men inte i Båstad. När Förslövs kommuns skolchef såg att det var skoleleverna som drabbades gick han till Lage Lindh (Lindab) och beklagade sig över politikernas handlingsförlamning. 1968 gick de första eleverna på högstadiet på Strandängsskolan.

Dialogen med kommunen har genom åren varit mycket angelägen. Frågeställningarna har handlat om; Vad behöver vi? Vad är på gång? Utbildning och skolfrågan? Båstad Turism?

• På 80-talet var en gymnasieskola på tapeten. Inget hände, åren gick. I mitten av 90-talet satte Industrigruppen ner foten och i dag har vi Agardhsgymnasiet och ingen ifrågasätter detta.

• Kravet på företagshälsovård växte under 70-talet. Lindab var tidigt ute med egen vård. Det utmynnade i ett samverkansavtal med flera företag vid idrottsplatsen i Grevie. • I slutet av 80-talet lade turistverksamheten i kommunens regi ned. Industrigruppen ombads engagera sig. Med Kalle Eriksson som då ny turistchef har turistbolaget alltmer genom åren utvecklats och är i dag ett gemensamt turist- och näringslivsbolag med stort förtroende. • 1987 stod Swedish Open på ruinens brant. Stiftelsen Båstad Tennis, som var ägare hade slut på pengarna. Svenska Tennisförbundet och Båstads kommun var inte beredda på att skjuta till peng-

ar. Då fick Industrigruppen frågan om att rädda Swedish Open. Man sa ja. Peab, Lindab och Nolato fick ett extra ansvar och gick in med både sponsorpengar och personligt engagemang. Det var Krister Jorlén, Erik Paulsson och Thomas Andersson som på sin fritid skötte ”Tennisen i Båstad”. Det har blivit en toppturnering som utsetts till ATP-turneringens bästa tävling flera år i rad. • Flygplatsen i Ängelholm har varit och är oerhört viktig för näringslivet och hela Bjärebygdens utveckling. Under de senast åren har flygplatsen kontinuerligt blivit utsatt för politikers och luftfartsverkets rationaliseringar. Här har Industrigruppen varit tydlig; vi behöver flygplatsen för

utveckling av näringsliv och bygd. Resultatet är nu att flygplatsen drivs privat med ständig ökning av passagerare och destinationer. • Sjöräddningssällskapet med sitt vällovliga projekt stöttas också av Industrigruppen tillsammans med familjen Rausing och Sparbanksrörelsen Gripen. • Utbildningsfrågor har alltid varit viktiga för Industrigruppen. Högstadium och gymnasium har redan nämnts. Philip Danowski, Båstad Plast, tog tidigt initiativ till en fond med syfte att dela ut stipendier till elever inom yrkesutbildningar. Fler företag engagerade sig och i dag är summan uppe i 100 000 kronor.


NYHETER

Söndag 24 juni

9

Backahill fick åtråvärd plakett för renoveringen av Agardhsgården BÅSTAD. Varje år uppmärksammar föreningen Gamla Båstad någon som främjar kulturmiljön i Båstad. Plaketten har Gamla Båstad delat ut i över 30 år. De väljer varje år en fastighet i Båstad utan speciell motivering för varje hus eller miljö.

– Vi brukar välja någon som under året har renoverat ett hus på ”rätt” sätt. Alltså med hänsyn till hur det sett ut en gång, berättar Gert Håkan Eriksson ordförande i Föreningen Gamla Båstad. I trädgården bakom Bjärupsgården spelade Båstad Bjäre Musikkår för medlemmarna i Gamla Båstad som skulle ha årsmöte och ge plaketten till årets mottagare. Plaketten tilldelades i år Backahill för deras renovering av Agardhsgården. – Ibland blir det lite diskussioner om vilken fastighet som ska få priset men i år var vi eniga. Det går helt enkelt inte att gå förbi den fastigheten utan att den fått plaketten, säger Gert-Håkan om deras val. Dag Thulin från Backahill

tog emot utmärkelsen. – Vår ägare Erik Paulsson säger att han dagligen får frågan om han inte kan skapa lägenheter inne i Båstad och det vill han och även Backahill. Nu har vi gjort 20 lägenheter i Agardhsgården. Det har varit en utmaning med konstiga takhöjder och golv som lutar med mera. Det är lite av charmen i lägenheterna att man ser att det är en gammal byggnad även om mycket är nytt, säger Dag Thulin som jobbar med marknad och projektutveckling på Backahill.

De har försökt bevara så mycket som möjligt av karaktären då gamla materialen finns kvar på vissa ställen. – Det är väldigt roligt att vårt lyckade jobb med Agardhsgården uppmärksammas. Oftare blir det som folk inte tycker om uppmärksammat. En del tror och tycker att Paulsson inte har hjärtan på rätt ställe för Båstads bästa men detta bevisar verkligen att han har det. Vi har gjort ett otroligt gediget jobb med renoveringen och ombyggnaden av gården som nu håller hundra år till, förklarar Dag.

Gert-Håkan Ericsson med årets mottagare som representeras av Dag Thulin.

I vissa lägenheter står gamla kakelugnar kvar. De fungerar inte men är vackra att se på och är en del av gårdens historia. – För att kunna bevara och bygga nytt fick kommunen

r

Lumi skjutdörra

20% rabatt

Vardagar Lördag Söndag

Ängelholm 7-18 9-15 11-15 0431-478200

Båstad 7-18 9-14 Stängt 0431-78900

göra vissa avsteg från regler för tillgänglighet och passagemått på sina håll. Annars hade vi inte lyckats, berättar Dag. Renoveringen tog ett tag

men nu är det inflyttat och klart. – Det tar till exempel längre tid att riva när man ska bevara mycket än om man ska riva något med marken och bygga upp något helt nytt.

Sen har det tagit tid med alla detaljer som skulle vara helt rätt, beslag, handtag med mera avslutar Dag.

När du vill ha en unik möbel! Kampanj på Lumi skjutdörrar! Måttanpassade skjutdörrar för alla inredningsstilar, i alla färger och för alla rum.

Laholm 7-18 9-13 Stängt 0430-78300

Foto: Peter Jakobsson

Kampanjen varar den 20 juni t o m den 31 juli 2018 och gäller på leverantörens rek pris. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Peter Jakobsson


10 ÅSIKTER

Söndag 24 juni

Vad var det som - Bjäre NU har träffat tjänstemän so Personen mittemot mig kan inte hålla tårarna tillbaka. Jag ser hur hen uppbådar all sin kraft för att berätta samtidigt som jag märker att känslorna är motstridiga. Helst vill hen bara lägga det här bakom sig men samtidigt upprepas flera gånger att någon måste berätta vad det egentligen var som hände. Vi backar bandet drygt en månad. Efter en turbulent vår där Båstads kommunhus kommit att bli ett epicentrum för en utveckling där högt uppsatta tjänstemän på rad tackade för sig och lämnade sina positioner kom vi till dagen då kommunstyrelsen, genom oppositionens röststyrka, valde att entlediga kommundirektören från sin tjänst och säga upp hennes anställning. Ett beslut som det styrande Bjärepartiet omedelbart öppet kommunicerade att de inte ställde sig bakom. Här förväntade sig nog de flesta att det skulle komma en förklaring från oppositionen kring agerandet men det kom inget. Istället fylldes insändarsidor och sociala medier av spekulationer och åsikter från såväl Bjärepartiet som allmänheten. Det spekuleras i att kommundirektören förmodligen hittat något i sina granskningar och på lokalt knutna sidor på Facebook kan vi läsa hur representanter från det styrande partiet insinuerar hur tjänstepersoner fått sina tjänster, huruvida journalister som bevakar kommunen har vänner bland tjänstepersoner och politiker och så vidare. Trots allt som insinueras var det flera veckor efter det dramatiska avskedandet fortfarande knäpptyst från oppositionen och tongångarna i såväl insändare som på sociala medier blir allt hårdare och inte sällan är det tjänstepersoner, ibland med namn och ibland väldigt lätta att identifiera, som får se sig själva uthängda av ledande politiker i kommunen.

”När jag gick därifrån hade jag fått höra saker som jag inte trodde kunde hända i en kommun 2018” I det här läget får jag ett samtal från en tjänsteperson som vill berätta. Hen säger sig inte vilja ställa upp på en intervju men efter att Bjäre NU:s intervju med den, numera, före detta kommundirektören vill personen i alla fall för mig komma med sin sanning. Mötet kom att vara i nästan tre timmar och när jag gick därifrån hade jag fått höra saker som jag inte trodde kunde hända i en kommun 2018 och med mig hade jag en lång lista på personer som kunde berätta liknande historier. Under de följande veckorna kom jag att träffa ett antal personer som arbetat i positioner nära kommundirektören och därigenom även nära kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt och det jag fick berättat för mig har tagit tid att smälta, kategorisera och i mångt och mycket faktiskt förstå. Att det skulle komma stark kritik mot Kristina Geiger var förväntat, det var allmänt känt att det inte var något bra klimat i kommunhuset under den här perioden men samtidigt kändes det konstigt att oppositionen fortsatte att tiga. Men det är tuff kritik som framförs mot den före detta kommundirektören och känslorna är starka. ”Hon är en person som gör skillnad på människor och människor. Hon pratade skit med mig om en annan chef som jag kände väl och hon drog sig inte för att prata om andra tjänstemän inför oss. På ett möte med Familjen Helsingborg fick en kollega till mig ett sms där det stod - Just nu sitter din chef här och pratar skit om dig” Den kritik som återkommer bland de tjänstepersoner jag träffat är det bristande ledarskapet och ett stort fokus på jaget framför laget. Men samtidigt är det inte lätt att få tjänstepersonerna att berätta, det är först efter löfte om att inte publicera några citat utan att först ha fått dem verifierade och godkända som fler och fler börjar berättar.

”Helt ärligt så är det många som är jätterädda för att bli uthängda i insändare i både er tidning och i NST samt på Facebook. Bjärepartiet och deras representanter verkar inte dra sig för att hänga ut medarbetare som de tycker är obekväma och det känns fruktansvärt.” Efter att ha spenderat ett antal timmar på sociala medier kan undertecknad konstatera att jag till fullo förstår rädslan. Här går att läsa hur tjänstepersoner, både tidigare och nuvarande, beskrivs nedlåtande och det ifrågasätts hur de fått sina tjänster. Kopplingar mellan politiker och anställda inom kommunen insinueras och journalister som granskar Bjärepartiet ifrågasätts, både som personer och i sin yrkesroll. Till och med i den reservation som BP skriver efter beslutet att kommundirektören fick gå kan vi läsa att ”några slutade då de förlorade fotfästet”. En annan hög politiker i samma parti skriver som en kommentera på Facebook ”Vilka tjänstemän fick så darriga knä att man gick till sina insiders i den politiska oppositionen och fick kommundirektören avsatt”. En partikamrat skriver att ”korruptionen och oegentligheterna som förmodligen sitter djupt rotade i väggarna i detta råttbo.” Detta skrivs inte på något undangömt forum på nätet utan i öppna grupper på Facebook. När jag träffar en av de tjänstepersoner som arbetat närmast kommunchefen har hen med sig en lista, som hen anser det, med felaktigheter som Kristina sagt i den intervju som publicerats i Bjäre NU. Hen börjar med att förklara att det ofta varit så att kommunchefen dragit på sanningen vilket, ska det visa sig, även finns dokumenterat ”I intervjun som publicerades i Bjäre NU säger Kristina att hon inte fick någon mobiltelefon förrän efter två månader, det är ren lögn. Hon fick både dator och telefon första dagen, dock hade hon i början en begagnad mobiltelefon eftersom hennes chef, som ska beställa en sådan, inte gjort det” Då chefssekreterare saknades vid tillfället är rutinen att närmast ansvarig chef ska beställa dator och telefon, vilket i det här fallet är KSO Bo Wendt. Detta hade dock missats men löstes med en begagnad telefon tills en ny levererades.

”En annan sak i artikeln är att det skulle varit tio bokade flygbiljetter till Almedalen, det var fyra biljetter bokade varav en var bokad i hennes eget namn. De bokas i förväg på grund av priset och namnen ändras sedan.”

”Många är jätterädda för att bli uthängda i insändare i både er tidning och i NST samt på Facebook.” Det som framträder är en bild av en chef som inte dragit sig från att dra på sanningen och ett tillfälle som flera av de tjänstepersoner jag pratat med återkommer till är en intervju i NST där kommundirektören i efterhand via intranätet dementerar det som sagts och hävdar att hon är felciterad och att hon beklagade att personer på HR-avdelningen tagit illa vid sig. Efter att NST återkommit och meddelat att intervjun finns inspelad kom dock ett nytt inlägg på intranätet där det tidigare togs tillbaka och hon bekräftade att citaten var korrekta. Helt klart är att det alltid finns två sidor av myntet och att politiken, ledningen och berörda tjänstepersoner har olika bild av det som föranledde uppsägningen är inte konstigt. Det som gör situationen speciell i det här fallet är den täta kontakt och det djupa samarbete som funnits mellan kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande. ”Vid flera tillfällen hörde jag Kristina Geiger säga att hennes chef är Bo Wendt och ofta var hennes ord Bosses ord och där finns en stor fara när vi hamnar på en politisk nivå när vi bör vara på en tjänstemannanivå. Vid flera tillfällen har både jag och andra upplevt att Bo Wendt kommit in på våra rum och bett oss ändra i skrivelser, när vi vägrat detta har Kristina kommit en stund senare med samma budskap.” Det som framkommer under samtalen är en bild av en dysfunk-


ÅSIKTER 11

Söndag 24 juni

m hände? om berättar sin version

SKYNDA ATT FYNDA! Nya Suzuki SWIFTS 1,2 PAR

A2

hjul Vinter och ic metall ingår!

5.90

0:-

139.500:-

nu fr.

ord.pris 165.400:-

SUZUKI ÄR TILLBAKA I LAHOLM! HONDA & SUZUKI

0430-369000

www.laholmsbilaffar.se

B

Å

S

T

A

D

din bio på Bjäre

Se fotbolls-VM på Bjäres största duk! Till exempel:

Sverige - Mexiko onsdag 27 juni 16:00 Övriga matcher och tider hittar du på scalabio.se Veckans filmpremiärer:

Ocean’s Eight

onsdag 27 juni 18:30

Biet Maya på nya äventyr lördag 30 juni 14:00

Bergman-dagen 29 juni Båstads kammarmusikfestival på Scala

14:30 Höstsonaten

- visningen inleds med några cello-sviter av Bach

tionell arbetsplats där människor inte mår bra. Tjänstepersoner som gråter på sina rum, personer som säger upp sig och sjukskriver sig och människor som far illa. ”I insändare har man kunnat få uppfattningen att det bara är de närmaste cheferna som farit illa men det har varit så mycket mer. Hon förstod inte kundcenters uppgifter, hon bad dem fixa allt från kalendrar till att ringa taxi. När de inte löste detta gick hon in och var elak mot dem, skällde ut dem och sa att de skulle göra som hon sade. Hon var så elak mot dessa medarbetarna. Hon har varit helt skoningslös i vissa lägen och kunnat skälla ut människor och själv verka helt oberörd.”

”Många välkomnade att hon ville förändra saker, det var inte det som var problemet, men det sättet hon gjorde detta på.” Det som många återkommer till är att intentionerna att skapa förändringar absolut inte var ett problem utan det sätt de utfördes på. ”Många välkomnade att hon ville förändra saker, det var inte det som var problemet, men det sättet hon gjorde detta på. Ska man vara högsta tjänstemannen som ska leda en förvaltning måste man lyssna, vara ödmjuk inför människor och om man ska förändra måste man få med sig människor. Kanske måste man ta in en expert som leder det hela men hon verkade sakna den insikten helt.” I princip samtliga av de jag pratat med hade helst av allt lagt det som varit bakom sig men känner att eftersom debatten fortsätter i såväl tidningar som på sociala medier vill de i alla fall få berätta sin bild.

”För mig handlar det om att kunna lägga detta bakom mig och vi som varit med vet vad som egentligen hände. Men att få läsa om och om igen i tidningarna hur det är vi som gjort fel och inte kunnat ta omorganisationer och förändringar är ett hån och att få det kastat i ansiktet från kommunens högsta politiker är fruktansvärt.”

Film är bäst på bio! Varför se Bergman på TV när Scala finns? 21:00 Gycklarnas afton Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

Låt oss tänka tanken att Båstads kommun är ett företag. Ett aktiebolag med en ganska ordentlig omsättning och runt 1200 anställda. Ägarna besår av runt 15000 aktieägare som alla har lika stora andelar i bolaget. Bolaget drivs av en VD som är underställd en styrelse som vart fjärde år väljs av bolagets ägare. Tänk er nu situationen att bolaget anställer en ny VD och ganska snart börjar det komma till såväl styrelse som ägares vetskap att det inte fungerar riktigt som förväntat. Nyckelpersoner väljer att säga upp sig och personalhälsan larmar att något är fel. Styrelsen sammanträder och efter en omröstning beslutas att VD måste lämna sin roll. I vilket bolag med 1200 anställda och 15000 delägare skulle nu halva styrelsen, inklusive dess ordförande gå ut och ta ställning för den avskedade direktören, börja anklaga den andra halvan för diverse misstag, och samtidigt passa på att i sociala medier och insändare i de lokala tidningarna hänga ut och anklaga flera av de anställda för bristande arbetsmoral, fel inställning, fel kompetens och till och med insinuera att de fått sitt jobb på felaktiga meriter? Under samma period väljer den andra halvan av styrelsen att helt lägga locket på. Ägarna ifrågasätter vad som händer men inget kommuniceras. När väl locket öppnas igen är spekulationerna i full gång och de flesta av ägarna har redan sin egen sanning klar. Den styrelsen tror jag skulle få svårt att försvara sina beslut och sitt agerande på nästa bolagsstämma. I september är det stämma i AB Båstad – nu återstår det att se vad ägarna tänker. Joakim Ormsmarck

VÅRA BRÖST BEHÖVER MER STÖD ÄN BARA EN BH GE EN GÅVA TILL BRÖSTCANCERFORSKNINGEN PG 90 05 91-9 BG 900-5919 SWISH 900 59 19


12 TURISM - I samarbete med

Söndag 24 juni

STOR SOMMARREA Cykla Kattegattleden skor, kläder och väskor! på hemmaplan Sommarkampanj!

CYKLING. Cykla Kattegattleden på hemmaplan - Nya sträckningar på Bjärehalvön, vilket gör att leden nu går ut till Torekov. Omskyltning av leden har gjorts.

PIKÉ

199:(499:-)

50%

PÅ ÖVRIGT SORTIMENT!

STORT PARTI PUMA SKOR NU

399:-

50% RABATT

Mån-fre 10-18 | Lördag 10-16 | Söndag 11-16 Tomtaholmsvägen 1 | Östra Karup 500 meter från E6:an. Avfart 39 mot Båstad. www.markesportalen.se

Sträcka 3 Ängelholm(järnvägsstationen)- Båstad (småbåtshamnen), 56 km Från Ängelholm fortsätter Kattegattleden längs med kusten mot Vejbystrand. Du cyklar genom öppna strandängar med naturreservat, flera mindre kustsamhällen och små skogspartier. I Killebäckstorp viker du mot Torekov för att cykla in i själva hjärtat av Bjäre. Du beger dig in i ett modernt jordbrukslandskap med stora sammanhängande åkrar för att så småningom komma till det för Bjärehalvön så typiska småskaliga odlingslandskapet Kattegattleden fortsätter förbi Ramsjö och tar dig in söderifrån in på hamnplanen. Från hamnen ser du Hallands Vä-

derö ute i havet och du kan ta båten över för ett dagsbesök. Efter Torekov följer du kusten för att sedan svänga av in mot hjärtat Bjärehalvön igen.

När du når Svenstad och Boarp går färden nedåt mot Apelryd och Norrviken. Här från toppen har du en bedårande utsikt över Laholmsbukten med Halmstad i norr. Härifrån tar du dig ner mot Strandpromenaden som tar dig hela vägen längs havet in mot Båstad hamn, där möjligheter till mat, dryck, vila och tennis finns. Sträcka 4. Båstad (småbåtshamnen) – Laholm (Mellbystrand) – Halmstad (Slottet) sträckans längd: 41 km Efter ett besök i Båstad är det dags att fortsätta resan. Kattegattleden fortsätter med en underbar och lättcyklad sträcka till Hemmeslöv. Gör ett stopp här och blicka tillbaka mot Hallandsåsen! Avsluta den skånska delen av leden

med att cykla genom Hemmeslövs bebyggelse innan det halländska landskapet börjar breda ut sig. När du har passerat gränsen till Halland trampar du vidare parallellt med en av Sveriges längsta sandstränder och genom badorterna Skummeslövstrand och Mellbystrand. Två White Guide restauranger passeras, Hotel Strandpensionatet och Strandhotellet Mellbystrand.

Tips på besöksmål en bit från leden, (20 min från leden) Skottorps Slott med ostbutik och chocolateria och café eller Skottorps Stengods med möjlighet att prova på att dreja. För mer info besök: www.kattegattleden.se

TEXT: Jeanette Nilsson BILD: Kattegattleden.se

VAD HÄNDER PÅ BJÄRE JUST NU 25–29 juni Elite Hotels Next Generation

Tävlingen har en stark tradition – den landsomfattande tennisfesten (tidigare Kalle Anka Cup och SEB Next Generation Cup) har arrangerats sedan 1970.

Minnesvärd Jag, Claes Malmberg, är en av dom som stödjer ny svensk patientnära klinisk forskning kring Alzheimers sjukdom. Endast forskning kan lösa Alzheimers gåta. Ge ditt bidrag idag!

25–30 juni Båstad Kammarmusikfestival En av Sveriges viktigaste scener för kammarmusik. Det bjuds på välkända klassiker men öppnar även öronen för nytt och okänt. På endast sex dagar presenteras konserter med en otrolig spännvid. Årets Tema ”Varifrån kommer musiken?” Biljetter säljs på Bjäre Bokhandel och på hemsidan wwww.bastadkammarmusik.com

PG: 90 03 39-3 BG: 900-3393 Ring Givarservice: 020-075 17 17

25 juni–1 juli ITF Women´s Circuit-Rising Star Tour

Internationell damtävling i tennis.

Ett stort tack

till våra sponsorerna som möjliggjorde vår avslutningsbal på Norrvikens trädgårdar 2018

Badkrukan Bjäreliv Boarps Fisk & Delikatess Byggmästar’n i Skåne Båstad El Etab Service Le Visage Marcin Rusewicz MMB Montageservice Strandstugorna i Mellbystrand Thimsfors VVS Strandängsskolans niondeklassare

Sommarkonsert med Laila Adéle. Gästartist Boris René Gästpianist – Carina E. Nilsson. Var: Orangeriet Restaurang, Norrviken Tid: Mat från kl 18:00 Konserten börjar 19.30 och håller på ca en timme. Pris: 395 kr för konsert & mat www.norrvikenbastad.se/ evenemang

Vi hälsar dig välkommen till Sverigefinalen i Båstad som spelare, ledare eller åskådare. www.tennis.se

Minnesvärdar

alzheimerstiftelsen.se

29 juni Sommarkonsert

Sommarens tävlingsnyhet Båstad Ladies bygger på det populära Båstad Challenger-konceptet och premiärupplagan spelas på Tennisstadions nedre grusbanor. Fri entré! www.tennis.se För mer evenemang och för mer info besök www.bastad.com/ evenemang eller kontakta Turistbyrån på 0431-750 45

BLI MEDLEM Vill Du också bli en del av Båstad Turism & Näringsliv? Kontakta naringsliv@bastad.com eller gå in på www.bastad.com/naringsliv

30 juni Båstad Marathon Löparfest i hjärtat av Bjäre. Bansträckningen för Båstad Marathon, halvmarathon och stafettmarathon bjuder på sagolika vyer över glittrande hav och sprudlande sommargrönska. Det är ingen slump att loppet ofta beskrivs som Sveriges vackraste marathon. Start och mål för dagen är i Båstad hamn. www.bastadmarathon.com

Välkommen in till oss på turistbyrån Sommaröppettider mån-fre 10-18 lör och sön 10-15 E-post: turistbyran@bastad.com Besöksadress: Köpmansgatan 1, Båstad

Upptäck Båstad & Bjärehalvön i appen Nu kan du enkelt hitta all information om Båstad & Bjärehalvön i vår nya app. Den finns tillgänglig både för Iphone och Android. Ladda ner den idag för upplevelserika dagar på Bjärehalvön.


13

Söndag 24 juni

FORD FOCUS TITANIUM 5D 1,0T. 100 HK ECOBOOST

ALLTID LÖRDAG 10-14 SÖNDAG 11-15

159 900:-

PRIVATLEASING FRÅN 1 995 KR/MÅNAD

NU

ORD: 202 900:-

PARKERINGSPAKET, BACKKAMERA, FÖRASSISTANSPAKET, APPLE CARPLAY

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10

FABIO FOGNINI

Lämnar ingen oberörd. Älskad eller avskydd, Fognini är en av tourens verkliga artister. Känsla och touch symboliserar italienarens spelstil. Rankad topp-20, senaste ATP-titeln: Brasil Open, mars 2018.

15–22/7

FEARLESS

båstad’18

LOVE THE GAME biljetter: swedishopen.org


14 FACKMANNEN & FÖRENINGAR

Söndag 24 juni

BÅSTA DS

BJÄREBILDEN

BÅSTADS

GIF

GIF

Örebäcksvallen i Båstad Lördagar 10.00 – 13.00. Sommartider och löpande information hittar du på facebook.com/bastadsgif.loppis

Öppettider Tisdag 12-15 Lördag 11-14

Inlämning måndagar 18-19 och under öppettider eller överenskommen tid.

Inlämning sker under våra öppettider. Kontakta VKIF:s kansli 0431-360 302 dagtid eller 0708-18 78 95 kvällstid för att boka tid för hämtning av större saker.

Häradsvägen 2, Västra Karup

vkifloppis

Välkomna!

Kontakta: Majvor Bergh 070-849 84 98 Viveca Svensson 070-756 12 29, Leif Andersson 070-337 45 81

Vad är det du ser på bilden?

FACKMANNEN

83x40.indd 1

2018-03-09 12:48:54

Rätt svar 17 juni: Fontänen utanför ICA i Torekov.

BOKTIPS

SERVICE & HANTVERK

Annars skjuter jägaren mig Nele Neuhaus

Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer.

Dagarna före jul nås kriminalinspektör Pia Kirchhoff av ett telefonsamtal som får hennes semesterplaner att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom köksfönstret. Inget av offren hade några kända fiender. Varför måste just de dö?

MontageService

Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar

i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

0431-703 00 www.bastadror.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

info@fastbygg.se

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com

Hon tackade gudarna Jussi Adler-Olsen Då den irakiska säkerhetstjänsten ber affärsmannen Peter de Boer att ställa till en skandal för ett stort bensinbolag hamnar han i ett svårt dilemma. Han åtar sig uppdraget under hot, och plötsligt dras han och nya medarbetaren Nicky Landsaat in i ett livsfarligt internationellt spel. Hon tackade gudarna är en fristående thriller av författaren till böckerna om Avdelning Q.

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete.

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

I samarbete med Bjäre bokhandel

Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

070-213 01 52

Vi hjälper er med BEMANNING ROT & RUT

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

www.mickeselochautomation.se

allt inom städ, flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se Vi hjälper dig med:

Hjulinställning

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

Reparation Service Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

Din målare i Laholm, Båstad och på Bjärehalvön

Begär offert på bastadmaleri.se eller ring 0706-657 722

BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

Använd lokal hantverksskicklighet!

Andarnas labyrint Carlos Ruiz Zafón Alicia Gris har fått i uppdrag av säkerhetstjänsten att utreda vad som hänt med en av Francos ministrar, som försvunnit under mystiska omständigheter. Sökandet leder henne in i Barcelonas skuggvärld och till den förtrollande bokhandeln Sempere & söner. Men svaren som Alicia finner visar sig vara livsfarliga. Den mästerliga finalen på serien som inleddes med Vindens skugga.


TYCK TILL 15

Söndag 24 juni

TYCK TILL

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar även gärna mot repliker på insändare. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se. INSÄNDARE

REPLIK

REPLIK

Strutsmentalitet drabbar kommunens svagaste

REPLIK till Ingela Stefansson (S) och Kerstin Gustafsson (M) och Christer de la Motte (M) efter ert svar på min insändare.

Svar till: Att vända kappan efter vinden.

Under de drygt tio år som RSMH har verkat i Båstads kommun så har vi dessvärre upptäckt att den kommunala verksamheten med goda män och förvaltare är undermålig, vilket är ett missförhållande som drabbar en redan försvagad och utsatt grupp i samhället. I en ambition att råda bot på detta föreslog vi i ett medborgarförslag att kommunen skulle nyrekrytera flera goda män samt att ge samtliga goda män och förvaltare utbildning och handledning. Efter att ha tillfrågat överförmyndaren om detta beslutade kommunen sig för att avvisa vårt förslag med motiveringen att verksamheten fungerade bra och att det inte fanns något behov av förändring. I ett försök att påvisa motsatsen föreslog föreningen via ett nytt medborgarförslag att kommunen via en s.k. brukarrevision skulle fråga brukarna själva om hur de upplevde sin situation då vi menar att enbart de berörda kan avgöra om de får den assistans och stöttning som de är berättigade till. Vi blev förvånade och besvikna när vi efter ett drygt halvår fick svar från kommunen. I svaret redovisas hur många brukare, hur många goda män och hur många förvaltare som det finns. Därefter konstaterar Båstads kommun att de anser sig ha besvarat vårt medborgarförslag om att de skulle genomföra en brukarrevision. Vi protesterar mot den arrogans som kommunen på detta sätt visar såväl svaga människor som hela den demokratiska processen. Vi föreslog en relativt enkel åtgärd: Att genomföra en brukarrevision, kommunen kunde avvisat eller bifallit förslaget men valde i stället att göra en schematisk sammanställning över antalet brukare och utförare för att sedan konstatera att de anser sig ha besvarat vårt medborgarförslag, vilket de inte har gjort! Vi kan inte tolka handläggandet av ärendet på annat sätt än att ambitionen är sopa skiten under mattan. Vi som har daglig kontakt med brukarna vet att verksamheten inte fungerar tillfredsställande och vi utgår från att det även är ett känt faktum bland berörda politiker och tjänstemän. Men i stället för att åtgärda valde kommunen att sticka huvudet i sanden vilket vi finner både fegt och klandervärt. Vårt förslag till de ansvariga är att lyssna till de utsatta för att därefter göra om och göra rätt.

HANS JOHANSSON

RSMH Nv. Skåne

REPLIK

Vi river upp beslutet vid majoritet Replik till Kerstin Gustafsson och Christer de la Motte 27 maj Ni höjer vår integrationsavdelning till skyarna trots att den är ett exempel på ett arbete och utveckling som saknar politisk styrning och mest utformats på tjänstemannanivå. Man har haft en egen budget på 57 mkr under 2017 helt utanför den kommunala och helt baserad på statliga pengar. Det mesta har använts till personal i den vildvuxna, och politiskt okontrollerbara organisationen. Nu vill ni blåsa resterande 12,1 mkr på tvivelaktiga projekt. Det är visserligen statliga pengar som ospecifikt anvisats kommunen, men flyktingmottagningen har kostat mycket även ur kommunens egen kassa. Integrationsavdelningen har levt sitt eget liv. Här har avtal tecknats för hyra av Hvb hem i strid med gällande delegationsordning, värmepumpar har köpts in till våra fastigheter utan rådfrågning av fastighetsansvariga för flyktingpengar. Den omtalade barnrättsexperten som skolchefen projektanställde trots anställningsstopp betalades av integrationsavdelningen med flyktingpengar. Nej, moderater jag är ledsen att jag måste gå till motangrepp på ert påhopp att jag jagar integrationsavdelningen men det har varit nödvändigt för att få fram fakta. Det har framtvingats av er tidigare politik att lämna allt till tjänstemännen. För er tycks politisk styrning närmast vara till besvär. Jag har försökt få lite politisk styrning på verksamheten men ert motstånd är monumentalt. Era rosor till integrationsavdelningen bör ses i ljuset av de personrelationer som finns mellan politiker och tjänstemän i beslut kring de 12,1mkr ni anslår till flummiga integrationsprojekt föreslagna av integrationschefen och bildningschefen. Här går M, L, C och S mot BP och beslutet med liten marginal har upprört många kommuninvånare. Ännu ett exempel på att den ändrade flyktingpolitiken hos S och M inte trängt ner till lokalnivå. Bjärepartiet har i 10 år drivit en konsekvent linje vilket är bekant utan förturer mm. Vårt löfte är att vid fler röster och en majoritet den 9 september riva upp ert beslut om de 12,1 mkr då nya kommunfullmäktige sammanträder den 21 november och beslutar om budget. Vi lägger istället pengarna på 3 mkr till äldreomsorgen, 3 mkr till ökat lärarstöd till våra yngsta elever för språkundervisning och 6 mkr in i kommunens resultat som förstärkning.

BO WENDT

Kommunalråd Bjärepartiet

Svaret innehöll många ord men inget svar på min fråga: Allas lika värde? Varför användes inte de 12,1 miljonerna till Individ och Familj och till Skolans verksamheter som båda går med miljonförluster och båda belastas av kostnader för nyanlända, det är ju samma kostnadskategori. En del åtgärder har tydligen gjorts. Leasingavtalet för minibussarna är uppsagt. Resultat och närvaro i SFI följs nu upp. Personalen på integrationsenheten ska minskas och det medför kostnader. Ni tycks helt eniga om att Integrationsavdelningen har bedrivit verksamheten på ett professionellt sätt och med goda resultat. Då uppstår automatiskt frågan. Varför avskeda den uppenbarligen professionella personalen som är inarbetad för att istället anställa 8 personer i 3 år för att coacha? Coachning är en lösningsfokuserad samtalsteknik. Vad har personalen sysslat med hittills? Vem ska anställa de 8 coacherna? HR chef eller externt rekryteringsföretag? När ska arbetet utvärderas? Kontinuerligt eller efter de 3 åren? Om det inte fungerat som tänkt och de flesta fortfarande är bidragstagare, vad finns då för plan? Handlar det hela om politiskt ställningskrig och kan man påstå att skattemedel i Båstad används på ett ansvarsfullt sätt? En träffsäker och satirisk bild av det politiska läget i Båstad gav Ulf Berggren i sin tänkvärda insändare den 5 maj ”En tuvvändare på Bjäre”.

INGA SÖLVE

REPLIK

Svar till VK byaråd ang löften och barnen I det kommunfullmäktigebeslut jag har framför mig står det i samband med den av Bjärepartiet med stöd av C och Sd beslutade skolorganisationen att Sandlyckeskolan behålls tills vidare och att Västra Karup skola byggs om och eventuellt till. Ny skola byggs i Grevie. Förslövs skola byggs om och till. Därmed är det ej lovat någon till byggnad för 45 miljoner kronor som ni skriver. Den ryms inte i vår budget som måste ta ansvar för framtida ekonomi i kommunen. Vi har i år avsatt 2 mkr och nästa år 5 mkr så det är 2 mkr kr mer än ni skriver. Med detta skall vi åtgärda de inomhusproblem som finns idag. När skolan är färdig i Grevie minskar elevantalet till hälften i V Karup skola och då blir det gott om plats. Jag har besökt både V Karup skola och Torekov skola sista halvåret och blev väldigt glad när jag såg hur fint, välskött och trevligt det var på Torekov skola som jag anser vore skandal att riva. Det blir effekten om man vill ha en besparing. Ingela Stefansson säger använd den till annat men, då försvinner besparingen för vem skall fortsätta betala drift och underhåll med ca 2 mkr årligen. Torekovs skola är fin som den är och vi anser det inte försvarbart att i rådande ekonomiska situation lägga mer pengar där. På norra sidan måste vi investera med tanke på antalet barn och den nya stadsdel som växer upp i Hemmeslöv. Förslövs skola behöver byggas ut med tanke på antalet barn och de uttjänta byggnaderna. Vi har idag lån på 400 mkr och planerade investeringar de närmaste 4 åren på 1109 mkr. 270 mkr kommer att finansieras via budget plus ev. positiva resultat. Vi kan därför förväntas oss att vi måste ta upp nya lån på ca 700 mkr till 2021. Det innebär att vi vid 2021 års ingång har en låneskuld på ca 1,1 miljard. Därför har det i vår budget varit nödvändigt att ta bort 50 mkr i tjänstemannaförslaget och där ingick bland annat tillbyggnad V Karup skola. Idag är våra räntekostnader knappt 2 mkr men frågan är vad räntan är 2020-21 med en låneskuld på svindlande mer än 1 miljard? Får vi låna framöver och till vilken ränta?

BO WENDT

Kommunalråd Bjärepartiet

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se

Socialdemokraterna har röstat för att det största partiet (BP) skall ta på sig ledarrollen. (Det har vi gjort tidigare mandatperiod också, då (M) var störst, alltså samma princip i båda fallen) Vi har inte gjort några förpliktelser i sakfrågor. Det stod båda partierna fritt att finna majoriteter i olika frågor. I skolfrågan har (S) lyssnat på lärare, rektorer, elever och föräldrar. Tre oberoende utredningar kom fram till att lite större enheter frilägger resurser till fler lärare, elevhälsan och därmed möjliggör att fler elever kan få godkänt i alla ämnen. Båstads kommun ligger högst i Skåne och har topplacering i Sverige, i att använda mest av skolpengen till lokaler. Ändå har vi inte fungerande lokaler. Lokaler med bra luft-kvalitet och lokaler som fungerar för den verksamhet som skall bedrivas där, är självklart för (S). (BP) har en annan uppfattning i skolfrågan och gjorde upp med (C) och (SD), om att ha många små enheter på södra sidan. Tyvärr avsätter inte BP pengar till att renovera dessa skolor. Det strök det i sin budget för 2019. Som oppositionsparti påtalade (BP) att det bristande underhållet inte fick fortgå. Då är det märkligt att vid makten och möjlighet att åtgärda detta, stryker (BP) dessa pengar, som just skulle åtgärda problemet med undermåliga skollokaler i Västra Karup och Torekov. Äldreomsorgen. En genomlysning av vård och omsorg gjordes av en utomstående utredare. Det fattades pengar i äldreomsorgen (S) (M) (C) (L) (MP) tillförde dessa pengar fullt ut. (BP) röstade emot detta. (S) har länge påtalat att det fattas vård- och omsorgsplatser och korttidsplatser. Nu äntligen är Haga park i Förslöv på gång. (S) vill även att det planeras för ett boende i Torekov till 2025. Prognosen visar på att fler vård- och omsorgsplatser behövs då. (BP) styr och borde sett till att det finns fler korttidsplatser i vår kommun. Som oppositionsparti påtalade (BP) högljutt i talarstolen att det var fel att skicka bort våra äldre till Norra Vram. Vid makten gör de själva detta. Köpta platser är dyrare än i egen regi. Återvinningscentralen. 2015 röstade en majoritet av kommunfullmäktige för att den skulle ligga kvar i Svenstad. Detta beslut borde omgående ha verkställts. Fattade beslut skall vara budgeterade och verkställas. Lex Bjärehemmet/Lex Bjärepartiet = att ta bort ärenden från dagordningen eller inte ta upp ärenden till beslut. Här kommer några exempel. En samordnad fastighetsförvaltning, skolpengsutredningen, vägsamfälligheternas vara eller icke vara, skolorganisationen på Norra sidan, förskoleorganisationen. Fastigheten Plommonet står fortfarande tomt. Centrala lokaler som borde fått ett bättre öde. Bjärepartiets oförmåga att komma till beslut gör att budgetavvikelsen för den ordinarie verksamheten uppgick till -33,2 mkr för 2017. (De generella statliga bidragen räddade 2017 års resultat) Företagarfrågor är viktiga för (S). Företagen skapar tillväxt och ger skatteintäkter och arbetstillfällen. Kommunens högste politiske ledare har inte prioriterat företagsbesök, politikerutfrågningen i företagarfrågor eller näringslivsfesten. Visar ett mycket bekymmersamt ointresse i frågan. Oppositionsrådet får 25% i arvode, precis lika mycket som övriga ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott. (S) hjärtefrågor är utbildningsfrågor och äldreomsorgsfrågor. En personalpolitik som gör Båstad kommun attraktivt som arbetsgivare = bra arbetsmiljö. Detta leder till bra service till medborgarna. En företagarvänlig kommun. En miljöpolitik som värnar om Bjäres unika kulturlandskap. Jämlikhet och jämställdhet. Hoppas du Bjärebo nu har fått lite mer klarhet i att det är Bjärepartiet som har slängkappa. (S) kappa är figursydd och sitter stadigt på plats.

INGELA STEFANSSON (S) oppositionsråd

GÖRAN KLANG

(S) arbetarekommunens ordförande

Om du vill skriva anonymt eller under signatur måste vi likväl ha dina kontaktuppgifter, vi garanterar din anonymitet. Om du i din insändare angriper en namngiven person, eller en person som kan identifieras av läsaren, måste du underteckna din insändare med namn.


Bjäre NU 2018 v26  
Bjäre NU 2018 v26