Page 1

FORD FOCUS TITANIUM 5D 1,0T. 100 HK ECOBOOST NU 159.000:- PRIVATLEASING FRÅN 1995:-

SÖNDAG 27 MAJ 2018 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Hur blir det nu med tippen?

Båstad del i växande cykelled

INSÄNDARE. NSR har meddelat att det inte kommer finnas någon återvinningscentral i Båstad från första april 2019. Socialdemokraterna undrar nu varför ingen beslut i frågan tas och begär nu en tidsplan för att få till stånd en fungerade central även efter april 2019. SID 11

NYHET. I juni nästa år kopplas cykelleden Kattegattleden ihop med en ny Sydkustled, som binder ihop Kattegattleden med Sydostleden. 90 mil sammanhängande cykelled mellan Göteborg och Växjö via Skåne är vad turistande och SID 8 boende cyklister har att se fram emot.

Grattis alla mammor på Mors dag!

SPORT. Inför kommande fotbolls VM kommer svenska herrlandslaget till Båstad för att träna precis som de gjorde inför EM 2016. Vissa träningar kommer vara öppna för allmänheten att bevittna. SID 4

Pulspassen ger ökat fokus på lektionerna I snart ett år har eleverna på Västra Karups skola haft extra pulspass utöver ordinarie idrott. Forskning visar att fysisk aktivitet ökar koncentrationen. Nu har eleverna vant sig med att röra på sig innan skoldagen börjar och de vittnar om ökad energi och bättre fokus under lektionerna. SID 6

ENTRÈ BÅSTAD Stenhusvägen 11 E, Båstad | outletsyd.com

ALLTID LÄGRE PRISER PÅ DET BÄSTA INOM MODE FRÅN VÄLKÄNDA VARUMÄRKEN!

Veckans vara FÖRSLÖV

Gratis synundersökning

gäller till och med 31 maj (vid köp av glasögon)

Leg optiker

RICHARD LUNDSTRÖM

Köpmansgatan 96, Båstad • 0431-700 88 Öppet: tis-fre 10-17.30, lö 10-13, mån stängt! Lunchstängt 11.30-12.30

NYHET. Båstads och Förslöv-Grevies körer sjöng delar ur operor, svenska sånger och visor i sommarton under hyllningskonserten till Birgit Nilsson. Efter nyinvigdes Dalmanska parken av komunalrådet. SID 4

!! Just nu

5990

kr/kg

Svensk benfri kassler Från JM kött Gäller v. 22

ps. ni vet väl om att vi har nybakat bröd och frallor 7 dagar i veckan!

Välkommen in till oss!

Sandbäcksvägen 4, Förslöv | 0431-45 00 62

25 år 1 993-2

018


2 REDAKTION

Söndag 27 maj

INLEDARE

Vad kul det är att få berätta om era projekt! En av alla de roliga sakerna med att göra tidning är att jag får träffa så mycket initiativkraftiga personer. De handlar om vittskilda projekt som sätts till liv och många gånger ger fantastiska möjligheter för Bjärebor i alla möjliga åldrar.

JUST

NU PÅ

BJÄRE

28 MAJ FÖRFATTARMÖTE

Barbro Blomberg berättar om sin bok ”Längtans vals” och Bjäre Släktring har Öppet hus. Bjäre Släktring finns på plats på Båstads bibliotek kl. 1618. Möt erfarna släkt-forskare och få tips och råd om hur du. Hör Barbro berätta kl. 16. Fri entré.

Det handlar om DNA-märkningsprojekt för att minska brottsligheten, skapande av nytt Padelcenter, olika insatser för att hjälpa nyanlända in i samhället, nya sporttävlingar så som Swimrun, jobbet med att bevara Båstads historia i arkivet med mer. Senast var det pulsprojektet i Västra Karups skola som ni kan läsa om i detta nummer. Ett projekt som rektor Peter Dahlberg var initiativtagare till och som verkar ha slagit väl ut hos både elever och lärare.

31 MAJ VÅRKONSERT

Kulturskolan ger sin årliga vårkonsert i Förslövs kyrka. Konserten börjar 18.30, fritt inträde.

klockan

Arr: Kulturskolan

2 JUNI KULTURVANDRING

Passa på att följa med på Ingrid Persson Skogs kulturvandring på Hallands Väderö lördagen den 2 juni. Ta båten från Torekov kl. 10.00 så samlas vi för biljettköp bredvid kiosken i Sandhamn när vi stigit i land. Turen tar ca 3 timmar. vuxen 120 kr, 12 – 19 år 60 kr.

BJÄRE FÖRR

Var detta projekt något som skolan var tvungen att göra? Inte alls. Det handlar om att rektor och lärare hört talas om liknande satsningar och ville genomför dem själva. Det kostade självklart lite pengar att skaffa utrustning men det krävdes mer i form av engagemang från de drivande. Allt för att eleverna förhoppningsvis skulle få ännu bättre förutsättningar för att klara skolan bättre.

”En stor eloge till alla er som Jag vill ge en stor eloge till alla ni engagerar er som engagerar er för att ge något för andra till samhället och våra Bjärebor! Bjärebor” Självklart ska jag inte glömma alla

de som utan ersättningar hjälper till i alla idrottsföreningar och som är en förutsättning för att dessa ska kunna drivas. Ert engagemang är guld värt även om det inte handlar om nya projekt!

Om du nu tänker: ”Men vårt projekt och det vi engagerar oss i har inte tidningen uppmärksammat” så kan det vara för att vi inte vet allt så låt oss i så fall få reda på vad det är ni gör. Våra kontaktuppgifter finner ni nedan. Sen måste jag tipsa om att om du är nyfiken på hur Båstads politiker resonerar vad gäller näringslivsfrågor och företagande så bör ni komma på valdebatten som sker i kongressen på Hotel Skansen den 31 maj. Läs mer om den på bastad.com/naringsliv.

Brandstationen, brandbil och brandkåren med sin första brandbil (en ombyggd lastbil) 1931. 1918 då Rudolf Feldts gård och Förslövs toffelfabrik lades i aska började man i orten förstå behovet av ett brandförsvar och 23 juli 1918 bildades Förslövs frivilliga brandkår. Initiativtagare och förste brandchef var fabrikören Carl Thurén. Kåren hade inte råd att köpa egen brandspruta utan lånade till en början den som fanns i samhället. Efter några brandkårsfester på Åsliden vilka gav bra överskott kunde smeden Anton Svensson i Ranarp bygga en kraftig brandvagn som inhystes i ett uthus på Förslövs Hotell. Hilmer Svensson ställde sina hästar till förfogande. År 1927 köpte man en motorspruta och 400 meter slang. brandstationen var nu mejeriets häststall. Fortfarande hade man ingen bil utan fick låna vid övning och utryckning. 1931 köpte man in en lastbil som ombyggdes till brandbil och man byggde då även en liten brandstation. Utrustningen användes flitigt eftersom man förutom släckningsarbete i den egna kommunen (Förslöv) hjälpte till i de 4 grannkommunerna. m.m. Brandchefer i Förslöv: Fabrikör Thurén 1918 - lagerchef Henning Ljunggren- 1946 fabrikör Henry Holmberg 1946 - 1961 bestod brandkåren av 1 brandchef, 3 v. brandchefer, 2 brandförmän samt 18 brandmän. Källa: Båstads kommunarkiv.

Trevlig läsning!

Peter Jakobsson

Redaktör

Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 9500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Ansvarig utgivare 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljning 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Stefan Suokas Försäljning 070-713 45 29 stefan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

25 Utvalda smakligheter

Gammeldags Hjälmareknäcke 39:Gott till ost!

Tryffelbrie 35.-/hg Skånsk ölkorv 12:-/st Gjord på Angus naturbeteskött

ÅRS JUBILEUM • KOM FIRA MED OSS!

Vi stödjer

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Nu till otroligt kampanjpris!

189.500:-

fr.

25%

ord.pris 219.500:-

PÅ ALLA UNDERKLÄDER Gäller hela vecka 22

ÖP

K

Gäller hela vecka 22

NYA HONDA CIVIC

MA

NS

G. 3

312 B Å ST AD . TEL 0 4

36

98

60

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14 | Följ oss på Mittpunkten Miss Elly | Köpmansgatan 32, Båstad

ra Spa ill t upp 0:0 30.0 Erbjudandet gäller lagerbilar vid lev senast 30/6-18.

0430-369000

DIN HONDA-HANDLARE

www.laholmsbilaffar.se

129hk - 182hk Elegance Sport Prestige


VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN!

BÅSTAD BOARP Lantligt belägen poolvilla granne med Båstad GK 150 m över havet, bor du med strålande utsikt över Laholmsbukten och Bjäres kuperade landskap, i njutbart och rymligt boende med Båstad Golfklubb som närmaste granne. Här är det lätt att leva, både sommartid och om du så vill året om. Ljuset och friheten är påtaglig och det lantliga läget till trots nås det mesta du behöver i närliggande Boarps handelsby och formidabel restaurang intill. Bostaden erbjuder stort matrum med kamin, två sällskapsrum, två badrum och 4 sovrum. Pool med avkopplande poolterrass i soligt sydvästläge, staketomgärdad tomt med infartsgrindar, två garage samt automatisk gräsklippare gör ditt boende bekvämt och säker.

Boarpsvägen 250, Båstad

Boa 186 m2, 7 rok

Tomt 2.168 m2

BÅSTAD Väster Somrig 2:a med atmosfär i Skånegården FÖRSLÖV Innehållsrikt och charmigt på söt liten gata Fin marklägenhet med mycket känsla och atmosfär på skyddad gavel mot öster. Bekvämt boende om 2 rok, ljust I barnvänligt och lugnt kvarter på söt liten gata, ligger detta mycket trevliga och innehållsrika hus på ljuvlig tomt. duschrum med wc samt klk. Ursprungligt tegelgolv, innerdörrar och takutsmyckningar. Bekväm entré via låst sidoin- Välskött bostad med 3 rum nere vara två med kamin samt allrum och sovrum uppe med ryggåstak. Gammaldags och gång genom den klosterlika arkaden och vacker utblick mot den grönskande trädgården och mot Mariakyrkan. solig trädgård med två uteplatser, Här bor du nära skola, natur och grönområde med lekplats.

Lindallén 13, Båstad

Boa 40 m2, 2 rok

Mån avg 1.766 kr

Pris 2.300.000 kr/hbj

BÅSTAD Hemmeslöv Havsnära med plats för många

Alvägen 3, Förslöv

Boa 90 m2, 5 rok

Tomt 734 m2

Pris 1.175.000 kr/hbj

BÅSTAD Hemmeslöv Välskött och fräsch arrendestuga

Härligt sommarställe i attraktivt strandkvarter intill fina bad och lång sandstrand. Båstads sommarpuls på cykelavstånd. Välskött och trevlig stuga på södervänd arrendetomt med vy över öppen åkermark mot Hallandsåsens höjd. Mysig och Trevlig, klassisk stuga med braskamin i allrum, 2 sovrum, wc/dusch och kök, vilken kompletteras av modern gäststuga privat trädgård med uteplats. Invändigt bjuds fräscha ytor med modernt kök, stort matrum, vardagsrum med avskild hörna för möjlig extra sovplats, ett sovrum samt wc/dusch. Gäststuga på tomten kompletterar med extra sovplatser. med öppet upp i nock, wc/dusch, stort sovloft och separat garagedel. Ytterligare sovplatser i inredd friggebod.

Annas väg 8, Båstad

Boa ca 75 m2, 5 rok inkl gästavd

Tomt 1.169 m2 Pris 3.800.000 kr/hbj

Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Kioskvägen 6, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 65 m2, 3 rok

Gäststuga

stigbertils.com info@stigbertils.com

Pris 1.475.000 kr/hbj


4 NYHETER

Söndag 27 maj

Bästa förbindelser rankar högt

Golfens dag på Åkagårdens GK

BÅSTAD. Båstad är på femte plats bland Sveriges Superkommuner inom kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Förklaringen till den höga placeringen är främst framgångarna inom kategorierna skola och förbindelser. Utmärkande för Båstad är kommunens goda resultat inom kategorin skola där man är bland de tjugo högst rankade småstads- och landsbygdskommunerna. Även i kategorin förbindelser sticker Båstad ut och där man är högst rankad av alla 136 småstads- och landsbygdskommuner.

FÖRSLÖV. I likhet med 320 andra svenska golfklubbar anordnar Åkagårdens GK, mellan Grevie och Förslöv, Golfens dag lördagen den 26 maj. Under Golfens dag är det möjligt för vem som helst att besöka en klubb, prova på att spela några hål och bekanta sig med såväl golf som den klubb man besöker. På Åkagårdens GK finns möjlighet att spela fritt på klubbens korthålsbana under hela lördagen, det blir tävlingar och många prova-på-aktiviteter. För spelare med funktionshinder finns chansen att testa handigolf. Golfens dag pågår mellan kl 11 och 14.

2 746 pers. pendlar in i kommunen för att jobba här men bor på annan ort. 2 781 personer pendlar ut från kommunen för att jobba i en annan kommun. Källa: SCB

Dalmanska parken nyinvigd med musik BÅSTAD. Många hade tagit sig till Dalmanska parken för att lyssna på hyllningkonserten till Birgit Nilssons minne. Båstads och Förslöv-Grevies körer sjöng delar ur operor, svenska sånger och visor i sommarton under ledning av Andreas Lindgren och Sara Karlsson. Efter konserten nyinvigdes parken av kommunalrådet. Dalmanska tomten, som även består av Birgit Nilssons plats, har genomgått en kärleksfull omvandling till att bli allmänhetens mötesplats för exempelvis picknick, samtal, vila och arrangemang. Gräsmattan och den nya scenen som kan förses med tak samt de tydliga gångstråken och blomsterprakten gör platsen vacker och inbjudande. Ursprungligen ägdes Dalmanska tomten av Gösta och Elsa Dalman från Göteborg. Ett planerat husbygge på tomten blev inte av och 1944 donerade paret Dalman den till det som då kallades Båstads köping, i dag Båstads kommun. På Birgit Nilssons födelsedag

den 17 maj 2013 avtäcktes statyn gjord av Ulla och Gustav Kraitz. Platsen döptes då till Birgit Nilssons plats. Åren efter fördes diskussioner för att göra något mer med resten av tomten som var till stor del outnyttjad. Ett antal arbetsgrupper bildades för att få fram förslag både till utformningen och till verksamhet som kan finnas i en kommande park på tomten. Arbetsgrupperna ombildades under våren 2016 till en förening som drev arbetet vidare, föreningen Folkets Park i Båstad.

”Ett planerat husbygge på tomten blev inte av för paret Dalman” Båstads och Förslövs-Grevie körer sjöng.

Sommaren 2016 bjöd föreningen för första gången in till underhållning på tomten. I kommunens budget för 2017 avsattes 600 000 kronor för att ge utrymme till skapandet

av en park. Sommaren 2017 bjöd föreningen Folkets Park i Båstad än en gång på sommarnöjen på tomten. Samtidigt fick den nytillträdde parkingenjören, Marie Eriksson,

Foto: Peter Jakobsson

i uppgift att sätta igång med projekteringen av nya parken. Resultatet är nu en vacker park som inrymmer Birgit Nilssons Plats, scen och möjlighet till rekreation.

Bo Wendt talade och nyinvigde parken.

Ett hundratal besökare njöt denna soliga lördag till den vackra konserten och lyssnade sedan till kommunalrådet Bo Wendt som nyinvigde parken och riktade ett särskilt

Foto: Peter Jakobsson

tack till parkingenjör Marie Eriksson och hennes medarbetare i kommunen för ett gott arbete. Peter Jakobsson

Landslaget laddar i Båstad inför VM

BÅSTAD. Efter två bragdmatcher mot Italien kvalificerade sig Sverige till fotbolls-VM i Ryssland. Den svenska VM-truppen kommer nu att samlas och träna inför det i Båstad mellan den 28 maj och 1 juni. Herrlandslaget var i Båstad även inför EM i Frankrike 2016.

Träningarna kommer vara på Örebäcksvallen och spelarna kommer bo på Hotell Skansen. Vid två tillfällen kommer träningarna vara öppna för allmänheten att titta på. Första

tillfället är på måndag 28 maj mellan klockan 16.00-17.30 och det andra tillfället fredag 1 juni klockan 11.15-12.45. Med största sannolikhet kommer det också att organiseras möjlighet att få autografer av spelarna dessa dagar.

På måndagen kommer även Per Gessle och Linnea Henriksson som gjort årets officiella VM-låt ”Bäst när det gäller” att närvara vid träningen. Den 2 juni åker herrlandslaget till Stockholm för att

möta Danmark i hemmalandskamp. Mästerskapet drar i gång torsdag 14 juni och finalen går av stapeln söndag 15 juli. Sverige har fått en tuff lottning till gruppspelet där de ska möta regerande världsmästarna Tyskland samt Mexico och Sydkorea. Sverige spelar första VM-matchen den 18 juni mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod. Därefter väntar det stentuffa mötet mot Tyskland, 23 juni, i Sotji. Den 27 juni avslutar Sverige gruppspelet mot Mexiko i Jekaterinburg.


5

Söndag 27 maj

VECKANS SKJORTA

v.22

Glöm int studene beställa tm hos os aten s!

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

FLÄSKFILÉ

169kr/ kg

ROSTBIFF

27kr/ hg

Svensk såklart Linas grillade

POTATISSALLAD

10kr/ hg

BEEMSTER VLASKAS

20kr/ hg

COGNACSMEDVURST

15kr/ hg

Hemlagad såklart

Heberleins

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Studentmeny: Blommigt för 850 kr

Tjocka revben

Köpmansgatan 30 | 0431-72545

kg

VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Reservation för slutförsäljning

Rostbiffsstek

Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

149:-

kg

HJÄLP BARNEN SOM FLYR!

/pers

Frukostkorv

49:90:-

VI HAR ALLTID FÄRDIGLAGADE RÄTTER I DELIKATESSEN.

99:-

Rökt fläskfilé, kycklingspett, potatissallad, baguette, 3 sorters frukter

59:-

kg

Svensk 19:90:-hg Spickeskinka Brännvinsost

BluAlp

109:-kg 14:90:-hg

Priserna gäller 28/5- 2/6 2018. Reservation för ändringar & slutförsäljning.

Catering för alla tillfällen

Just nu har vi akuta insatser i bland annat Syrien, Grekland, Italien, Serbien och här hemma i Sverige. Men det räcker inte. Vi behöver din hjälp. Vi behöver bli er. Bli Barnrättskämpe på räddabarnen.se Vår verksamhet kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att dina pengar används så effektivt och ansvarsfullt som möjligt.

BATTERIPRODUKTER:

LÄTTANVÄNDA, TYSTGÅENDE OCH MILJÖVÄNLIGA

För huset, trädgården, djuren och barnen. Handla på Kvarnen!

Grillkol/briketter

gräsklippare

5kg Landmann

KAMPANJPRIS!

GRÄSKLIPPARE LC141IL INKL. BATTERI OCH LADDARE

5.990:ORD. PRIS 6.900:- INKL. MOMS

2 för 129:-

RX12u Ord.pris 89:-/styck

Max 250m2

INKL. BATTERI OCH LADDARE

2.800:-

RS615Pro Max 3000m2

gräsklippare

Hund&kattmat Avdrages i kassan!

18% rabatt

HÄCKSAX 115 IL

RC308Pro Max 1500m2

Miimo 310

Miimo 520

Max 1500m2

Max 3000m2

Miimo 3000 Max 4000m2

gräsklippare

Trätofflor Troentorp

Olika storlekar

TRIMMER 115 IL INKL. BATTERI OCH LADDARE

2.800:ÅKAGÅRDSVÄGEN 2, 269 71 FÖRSLÖV TEL: 0431-45 08 20 WWW.BJAREMASKIN.SE MÅ-FRE 07 - 17 LÖ 09 - 12 LUNCH 12 - 12.45

399:LANTBRUK HUND/KATT HÄST

R50 Li Max 500m2

FÄRG EL/VVS VERKTYG

TRÄDGÅRD FRITID POOL

Sileno +1300

Sileno +1600

Max 1300m2

Max +1600m2

HEM HUSHÅLL GASOL

Ett företag i LSAB-gruppen

BJÄRE KVARN i Grevie och Mäsinge / www.bjarekvarn.se GREVIE Mån-Fre 9.00-18.00 Lörd 9.00-15.00 Sön 11.00-15.00• MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00

Vi reserverar oss för slutförsäljning. Annonsvarorna gäller i båda butikerna tom söndagen 3/6. tfn. 0431-36 62 00


6 NYHETER

Söndag 27 maj

Pulsprojektet ger fokuserade elever VÄSTRA KARUP. Upptempolåtar från bland annat Avicii strömmar ut ur högtalarna och barnen springer, ropar, skrattar och spelar en typ av bollek de själva kommit på. Pulsen är hög hos alla barnen, den mäts konstant och visas med projektor på väggen. Morgonens mål är två medaljer och resultatet är ökad fokus på lektionerna.

I nästan ett år har de genomfört obligatoriska pulspass med eleverna i Västra Karups skola. Det ligger inom en satsning för mer aktivitet i skolan. På pulspassen får alla elever pulsmätare som är uppkopplade till en dator som i sin tur via en projektor visar allas puls på väggen i gymnastiksalen. Har de över 70 procent av maxpulsen blir deras ”bricka” grön och tiden börjar ticka. Målet för varje pass är att få två medaljer. Tio minuters aktivitet ger en medalj och efter tjugo minuter nås målet. Systemet lagrar allas resultat och de kan följa utvecklingen för eleverna över tid. Detta ligger utanför den vanliga ordinarie undervisningen. Årskurs 4-6 har två pulspass i veckan och F-3 kör ett pulspass i veckan som är mer inriktat på motorik än just puls. 4-6 har därmed fyra idrottstillfällen i veckan på skoltid.

”Eleverna känner att det ger resultat på skolarbetet med bättre fokus” Bakgrunden till att de gör detta är att forskning visar på att efter fysisk aktivitet ökar koncentrationen och man blir piggare. – Redan nu känner eleverna att det ger resultat på skolarbetet med bättre fokus och även bättre sammanhållning, säger Lina Boman som är lärare på skolan och håller i ett antal pulspass i veckan. – Syftet är att de ska lära känna sina kroppar och bli medvetna om sin egen pulszon, berättar Malin Hugosson som också är lärare på skolan och håller i pulspass. Idén att starta pulspass kom från rektor Peter Dahlberg

för 2-3 år sedan och lärarna tyckte det lät bra och ville vara med på detta. – Det är ett beprövat koncept som finns på andra ställen i Sverige. Vi började med att göra några studiebesök på skolor i andra kommuner som redan hade kommit i gång med olika varianter av pulspass, berättar Lina.

Än så länge är det bara Västra Karups skola i kommunen som har infört pulspass. – Eleverna i sexan som till hösten ska börja i Förslövs skola är lite oroade för att det inte finns där. De har blivit vana med detta och ser vilken effekt det ger, säger Lina. Projektet kostar en del som skolan själv står för genom att prioritera om resurser. – Tanken är att detta ska vara ett led i att få mer aktiva elever och vidareutvecklas med något vi kallar för ”aktiva klassrum”. Det handlar om att kunna vara aktiv under lärandet, kanske sitta på en cykel när man läser, förklarar Lina vidare. – Forskning visar att rörelse aktiverar hjärnan, fyller Malin i. Denna dagen är det Malins klass 6 som har pulspass direkt på morgonen innan annan undervisning startar. – En del elever rör sig inte så mycket utanför skoltid och vissa sporter är inte så fokuserade på kondition. Detta har gjort att alla elever får känna på de positiva effekterna av att röra på sig och många har ökat sin kondition väsentligt, berättar Malin glatt medan eleverna springer, ropar och kastar bollar. Nu har de varit igång med detta i snart ett år. Aktiviteterna varierar mellan passen. Denna gången var det bollekar men det kan också vara hinderbanor, innebandy, styrketräning och annat som ger bra puls. – Största effekten fås under 90 minuter efter passen. Därför är passen placerade precis i anslutning till ämnen där skolan känner att vi behöver satsa lite mer på, berättar Lina som också är med i gympasalen. Efter 25 minuter har nästan alla eleverna fått två medaljer på den stora bilden som projiceras på väggen och därmed varit över 70 procent i puls i minst 20 minuter. – Eleverna blir taggade av att se att de ligger rätt och att deras tid tickar på, säger Malin.

I gymnastiksalen var det stor aktivitet och på väggen kan eleverna se hur deras puls ligger till.

Foto: Peter Jakobsson

Alla elever har ett eget pulsband som de spänner på sig.

20 minuters aktivitet med minst 70% av maxpulsen är målet.

Efter passet samtalade vi med nåra av eleverna som startat dagen på det aktiva sättet. De vittnar om att de fått bättre koll på sin egen puls under träning. – I början kollade man ofta på tavlan för att se hur man låg till med pulsen men nu känner man var man ligger, säger Agnes Karlsson. – Jag spelar fotboll och pingis utanför skolan men på de sporterna gör man det man ska för att vinna och det är inte fokus på pulsen, säger Lovisa Löwgren.

lan lektioner som vi kunde tajta till och några raster har blivit lite kortare, förklarar Lina Boman. – Det har jag inte ens märkt! Jag tycker vi har mycket raster som det är nu, säger Nora förvånat.

Eleverna har vant sig med att ha många aktivitetspass i veckan. – Det som är lite jobbigt är att man måste släpa med sig träningskläder och handduk fyra dagar i veckan, konstaterar Nora Throée som i övrigt tycker passen är jätteroliga. – Man vill nästan ha fler pass i veckan, säger Ida Mattson. Hur känner ni er efter pulspassen? – Man känner sig piggare, säger Nora. – Speciellt om man har prov

på morgonen är det bra om man haft ett pulspass så man piggnar till. Annars kan man vara så trött på morgonen, konstaterar Ida. – När man redan fått leka och springa av sig direkt på morgonen behöver man inte göra det på lektionerna sedan, berättar Alma Persson.

”Speciellt om man har prov på morgonen är det bra om man haft ett pulspass” – Jag vet inte om jag känner så jättestor effekt av det hela, jag är lika trött på alla dagar, säger Agnes. För att få in pulspassen i schemat går eleverna en kvart längre två dagar i veckan, resterande tid har tagits från lite förkortade långraster. – Vi hade lite mellantider mel-

Till hösten ska eleverna börja högstadiet och där har de inga pulspass. – Jag tror jag kommer vara mer trött då. Nu har kroppen vant sig med att röra på sig, säger Lovisa. – Jag tycker verkligen detta borde finnas på flera skolor, säger Nora. – När man tränar och rör på sig mer så äter man mer, skolmaten blir godare om man är hungrig, säger Alma. Efter pulspasset träffade vi rektor Peter Dahlberg. – Det här med pulspassen är här för att stanna, det har slagit väldigt väl ut, säger Peter. Peter har varit idrottslärare tidigare och har stor kunskap om barns aktivitet och hur viktigt det är. – Vi har ett helhetstänk med

lärandet där alla sinnen ska stimuleras för annars lär man sig inte lika mycket, konstaterar Peter. – Förutom pulspassen jobbar vi med att få till aktiva raster så hjärnan syresätts, säger Malin. – Vi har satt ut högtalare på gården och spelar lite musik och då börjar barnen dansa och röra på sig mer. Det är enkla medel som ger stor effekt, säger Lina. Projektet har verkligen hamnat i god jord. – Alla elever är positiva till detta och jag har inte hört något negativt från någon förälder utan tvärt om. Några har sagt att detta inte bara hjälper oss i skolan utan är även bra för familjerna rent privat. Det känns underbart att få höra sånt, säger Peter nöjt. Även personalen har pulspass en gång i veckan vilket de uppskattar mycket. Nu hoppas de att fler skolor i kommunen ska ta lärdom av deras projekt och starta upp egna pulspass med eleverna. Peter Jakobsson


7

Söndag 27 maj

RAR ICA FI

OPT

10 ÅR

018 2008-2

Välkommen in och låt dig överraskas över vårt stora sortiment bågar.

Glödhetamarpriser! som 239:299:-

(299:-)

(499:-)

nt av Stort sortime e! shorts till kill

319:(399:-)

Svenska Vasuma är bågar med spännande former och färger - för den som gillar det klassiska med en knorr.

VÅRA BRÖST BEHÖVER MER STÖD ÄN BARA EN BH GE EN GÅVA TILL BRÖSTCANCERFORSKNINGEN PG 90 05 91-9 BG 900-5919 SWISH 900 59 19

GLASÖGON - KONTAKTLINSER SOLGLASÖGON - ÖGONUNDERSÖKNINGAR

Mån-fre 10-18 | Lördag 10-16 | Söndag 11-16

Köpmansgatan 66, BÅSTAD Tel: 0431 - 72 100 | optica.se/optica-bastad

Märkesportalen Tomtaholmsvägen 1 | Östra Karup 500 meter från E6:an. Avfart 39 mot Båstad. www.markesportalen.se

! K C A T 1998 – 2018

älskar För att du nser.* våra anno

Fira 20 år med oss! Vi lämnar 20% på alla produkter måndagen den 28/5 Välkomna Martina & Basse *85% av våra läsare gillar reklamen i Gratistidningarna. Rapporten: ”Gratistidningen i ett förändrat medielandskap”

levisage.se | 0431-70933 | Köpmansgatan 33, Båstad

annonser som ger effekt

SAKNAR DU TIDNINGEN I DIN BREVLÅDA? Meddela oss på bjarenu.se/utebliventidning eller ring Lars Thulin på 042-329963


8 NYHETER

Söndag 27 maj

Båstad central del i växande cykelled

BJÄRE. I juni nästa år kopplas cykelleden Kattegattleden ihop med en ny Sydkustled, som binder ihop Kattegattleden med Sydostleden. 90 mil sammanhängande cykelled mellan Göteborg och Växjö via Skåne är vad turistande och boende cyklister har att se fram emot. Och cykelmetropolen Båstad finns någonstans mitt i detta eldorado.

2019 blir det invigning av den nya Sydkustleden som går utmed Skånes kust mellan Helsingborg och Simrishamn. Den binder samman de befintliga Kattegattleden från Göteborg till Helsingborg och Sydostleden från Simrishamn till Växjö. – Det här positionerar Skåne som en av de bättre cykelregionerna i norra Europa. Cykelns roll i Skåne stärks, vilket är till gagn för skåningarna, säger Ulrika Geeraedts utvecklingsdirektör på Region Skåne. Bakom detta ligger en fokuse-

rad satsning på över 130 miljoner kronor genom Cykelvägsplan för Skåne 2018 – 2029. Kraven för att godkännas som en nationell cykelturismled är höga vad gäller exempelvis sevärdheter, service och trafiksäkerhet. Det är Trafikverket som står bakom klassificeringen och Skåne kan nu stoltsera med att samtliga nationella cykelturismleder i Sverige angör Skåne.

Den nya skånska leden kompletterar Region Skånes arbete med Skåneleden och satsningarna på mountainbikecykling. Den 37 mil långa Kattegattleden utefter Västkusten och Sydostleden mellan Simrishamn och Växjö har väckt stort internationellt intresse och Kattegattleden, där Båstad är en del, utnämndes nyligen till årets bästa cykelled vid mässan Fiets en Wanderbeurs i Holland. Den nya Sydkustleden, invigs officiellt den 3 juni 2019 på ”World Bicycle Day”. Gösta Löfström

Ulrika Geeraedts är utvecklingsdirektör i Skåne.

Foto: Bengt Flemark. Illustration: Region Skåne

ABARTHCARS.SE

ABARTHCARS.SE

3 ST FÖR OMGÅENDE LEVERANS! 145 hk, vita. Ord pris 180.000 kr.

NU 159.000 KR

16” LÄTTMETALLFÄLGAR, HÖGPRESTANDABROMSAR, SPORTAVGASSYSTEM MED DUBBLA AVGASRÖR, TORQUE TRANSFER CONTROL (TTC), SPORTPEDALER I STÅL, PARKERINGSSENSOR BAK (CAB), UCONNECT 5” MEDIASYSTEM MED BLUETOOTH OCH USB. 16” LÄTTMETALLFÄLGAR, HÖGPRESTANDABROMSAR, SPORTAVGASSYSTEM MED DUBBLA AVGASRÖR, TORQUE TRANSFER CONTROL (TTC), SPORTPEDALER I STÅL, PARKERINGSSENSOR BAK (CAB), UCONNECT 5” MEDIASYSTEM MED BLUETOOTH OCH USB. 2

2

Måndag-Fredag 10-18, Lördag 11-14. Tel 0431-44 55 50. Transportgatan 7C, Ängelholm. www.motorvillage.se


9

VÅRYRA! MED LAGERRENSNING

201E8T VAL

N

VERIGE LIS VA

DEN 9

BER ÄR D EM ET PT

DI

R

31 MAJ 18.30

VALDEBATT

SE

Söndag 27 maj

R Ö ST H Ö R D

ebatt

vi in till vald er ud bj 0 .3 8 1 aj m Den 31 gande. ma Näringsliv & Företa med te

De lokala partierna är inbjudna

att delta i debatten och vi hoppas på en givande kväll tillsammans med er alla! Plats: Kongresse

n,

FOCUS TITANIUM 1.0T ECOBOOST 100HK MAN Backkamera, Parkeringspkt, Förarass.pkt

Från 159 900:- (202 900:-)

KUGA TITANIUM 1.5TDCi 120hk MAN Backkamera, Designpaket

Från 244 900:- (277 800:-)

Hotel Skansen Anmälan: Fyll i fo rmuläret på bastad.com/sv/nari ngsliv

a utvecklas? Hur vill du att Bjäre sk

VÄLKOMNA!

FORD MONDEO BUSINESS 1.5T ECOBOOST 160hk AUT, Adp.farth, Elbaklucka, Dyn. LED-strålkastare

Från 319 900:- (349 900:-)

FORD EDGE ST-LINE 2.0TDCi 210hk AWD AUT Navi, Adp.farth, Skinn, Teknikpkt

Från 389 400:- (474 900:-)

Go Further Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10

KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR I SAMARBETE MED BLIXTEN & CO, LIFELINE, LIVE NATION & 2ENTERTAIN

bamse och hans vänner framför klassiska barnvisor !

K R A L L E N T E R TA I N M E N T P R E S E N T E R A R

S V E R IG E S S T ÖR S TA SOMM ARTUR NÉ

GLENMARK ERIKSSON STRÖMSTEDT

”EN GIVEN SUCCÉ I SOMMAR” AFTONBL ADET

OLA SALO | KAMFERDROPS MENDEZ | CHRISTER BJÖRKMAN IDA REDIG | MARIKA CARLSSON CHARLOTTE PERRELLI | DAVID LINDGREN TOMMY NILSSON | MARIETTE

BÅSTAD TENNISSTADION 27-28 JULI

B I L J E T T E R: G E S . S E • 0455-61 97 00

BÅSTAD TENNISSTADION 29 JULI

LÄS MER & BOKA PÅ WWW.BAMSELIVE.SE ALT. 0455-61 97 00

BÅSTAD TENNISSTADION 4 AUGUSTI

BILJETTER: DIGGILOO.COM, 0455-61 97 00 ELLER ÄNGELHOLMS TURISTBYRÅ 046-13 14 15


10 FACKMANNEN & FÖRENINGAR

Söndag 27 maj

BÅSTA DS BÅSTADS

Båst ad Rot aryklubb

GIF

Måndagen den 28 maj kl 12.00 OBS PLATSEN! nya Restaurang Solsidan i Båstad Hamn Henrik Holm - Mitt liv från tennisproffs till VD för Båstad Sportcenter NYFIKEN? se www.rotary.se

Sommartider och löpande information hittar du på facebook.com/bastadsgif.loppis

DERBYDAGS!

Båstad Carl Johan Bernadotte

Västra Karups IF - Grevie GIK

1 juni Isaac Nilsson

Div. 5 Nordvästra Skåne Herr Onsdag 30 maj kl. 19:00 Matchvärd: SoundTrip

Min ledarskapsutbildning på Sydpolen 2017 Välkomna till Hotel Riviera 07.30. Mer info på rotary.se/bastad-carl-johan-bernadotte

FACKMANNEN

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD info@fastbygg.se

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701 j.loop@telia.com • Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete.

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

Å

S

T

A

HOVS GIF

D

Fira morsdag med oss! Söndag 27/5 drar tipsrundan i gång. Klockan 9-11 i Kattvikshamn

Men Torekovs Kulturhus är öppet, när du vill och Ulf Berggren kan.

i Båstad AB

Vi slår alltid huvudet på spiken!

Kontakta: Majvor Bergh 070-849 84 98 Viveca Svensson 070-756 12 29, Leif Andersson 070-337 45 81

Scala Bio är stängd för renovering

MontageService

0431-703 00 www.bastadror.se

Välkomna!

din bio på Bjäre

Vill ditt företag synas under vinjetten Fackmannen tillsammans med andra lokala hantverkare? Kontakta Johan Wastensson på 0729-841101 eller johan@bjareliv.se så berättar han mer. Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar

Inlämning måndagar 18-19 och under öppettider eller överenskommen tid.

B

SERVICE & HANTVERK

Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

GIF

Örebäcksvallen i Båstad Lördagar 10.00 – 13.00.

Välkommen!

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

Årets loppis äger rum lördagen 4/8

Utställningar: ”För femtio år sedan” affischer av Marie Louise och Carl Johan De Geer

Fest med Bjäres vackraste utsikt, hyr Hovbacka. Bokning, ring Inger, 0737-048932

Filmvisningar: Tonsättarporträtt av Mendelssohn Sjostakovitj Holst Britten Vaughan Williams Ring 0431 - 363 164 för mer information Eller gå in på www.scalabio.se

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

SKYNDA ATT FYNDA! Nya Suzuki SWIFTS 1,2 PAR

A2

Vi hjälper er med BEMANNING ROT & RUT

Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

allt inom städ, flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

hjul Vinter och ic metall å g in r!

Hjulinställning

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

nu fr.

139.500:ord.pris 165.400:-

SUZUKI ÄR TILLBAKA I LAHOLM!

Vi hjälper dig med:

HONDA & SUZUKI

Reparation

0430-369000

www.laholmsbilaffar.se

Service Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad

Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

0:-

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

070-213 01 52

www.mickeselochautomation.se

5.90

Din målare i Laholm, Båstad och på Bjärehalvön

Begär offert på bastadmaleri.se eller ring 0706-657 722

BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

Använd lokal hantverksskicklighet!

Bli Barnsupporter och ge 100 kr i månaden. barncancerfonden.se


TYCK TILL 11

Söndag 27 maj

BJÄREBILDEN

TYCK TILL

OBS! Lite nya regler. Vi slopar slutrepliker men tar gärna mot replik på insändare.

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och avslutar sedan den diskussionen. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se. INSÄNDARE

REPLIK

Återvinningscentral i Båstads kommun!

Svar till Kurt Bernstein

I NSR- protokoll kan man läsa att det inte kommer att finnas någon Återvinningscentral i Båstads kommun från 1 april 2019. Samt att från sommaren 2018 kan nuvarande återvinningscentral i Svenstad inte ta emot vissa fraktioner.

Vad är det du ser på bilden? Rätt svar 20 maj: Toppen på Villa Abelin i Norrvikens Trädgårdar.

BOKTIPS

I samarbete med Bjäre bokhandel

(S) har begärt en tidsplan i Kommunstyrelsen för hur beslutsgången ser ut, för att få till stånd en återvinningscentral i Båstads kommun innan 1 april 2019. Samt planeringen för att klara sommarens ändrade förutsättningar. Bjärepartiet har styrt nu under ett par år och frågan har varit aktuell under hela mandatperioden. Det finns ett stort allmänintresse att frågan skyndsam behandlas. Samt att ett beslut tas, var återvinningscentralen skall placeras.

INGELA STEFANSSON

Syndabocken Sofie Sarenbrant En inbrottsvåg drar genom Bromma och tjuvarnas metoder blir allt värre. När ett mord på en tonårspojke skakar idyllen kopplas Emma Sköld in på fallet. Allt pekar på ett villainbrott som har gått snett. Misstankarna riktas mot familjens städerska som hittade offret. På forumet Brommavännerna sprids hatiska fördomar om henne och utländska gästarbetare. Men när fler personer hittas döda tar Emma saken i egna händer, och försätter därmed sig själv och andra i livsfara. Nattskiftet Michael Connelly Som lovande ung polis såg det ut som om Renée Ballard skulle kunna göra en spikrak karriär inom LAPD. Men när hon anmälde en överordnad för sexuella trakasserier omplacerades hon, och nu är hon tvungen att ta de otacksamma nattskiften vid polisstationen i Hollywood. En natt är hon först på plats efter en oerhört brutal misshandel av en prostituerad som lämnats att dö på en ödslig parkeringsplats. Kort därefter kallas hon och hennes kollega till en nattklubb där flera personer har skjutits, bland dem en ung kvinna. De här fallen tänker hon inte släppa ifrån sig.

Som styrelseledamot i kommunstyrelsen har alla ledamöterna ett verksamhetsansvar och ett arbetsmiljöansvar. Redan efter en månads anställning kom de första signalerna. Både medarbetare och de fackliga organisationerna påtalade brister. Kompetenta medarbetare började lämna sina anställningar. Signalerna var tydliga ledningen fungerade inte. Varför gör ni politiker inget när situationen bara blir värre och värre? Var frågor från medarbetare och media. Hur stort var missnöjet? var det bara ett fåtal eller kommer fler att säga upp sig? Hur får vi stopp på detta? så det inte skadar Båstads kommun som varumärke. Det är högkonjunktur och svårt att få medarbetare att vilja söka tjänster, där kommunen som arbetsgivare får dåligt ryckte. Hur kommer servicen att påverkas till allmänheten när så många slutar?

Socialdemokraterna

Frågorna var många. För att få klarhet beställdes en enkät av en enig kommunstyrelse. Personalavdelningen = HR fick uppdraget. De redovisade i kommunstyrelsen hur den skulle genomföras. En väl beprövad enkätmetod skulle användas.

Replik till Inga Sölve den 15 april

Arbetsmiljöenkäten fanns med på Kommunstyrelsens dagordning. Enkätens resultat var förödande för kommundirektörens ledarskap. HR-avdelningen fick uppdraget att göra en uppgörelse för att avsluta anställningen.

Hon som inte vet Karen Cleveland

CIA-analytikern Vivian Millers uppdrag är att avslöja ryska spionceller i USA. Hon kommer över en hemlig mapp som innehåller bilder på infiltratörer som lever i landet under täckmantel. Ett par klick senare är allt som betyder något för henne, hennes jobb, hennes man, till och med hennes barn under hot. Vivian har svurit på att försvara sitt land mot alla fiender, men nu står hon inför ett omöjligt val. Hon slits mellanplikttrogenhet och förräderi, kärlek och misstänksamhet. Vem kan hon lita på?

(S) har som policy att inte dra personalärende i medier eller på öppna möten. Detta är inget hemlighetsmakeri, så här fungerar det i de flesta kommuner och hos privata arbetsgivare. Men nu blir det nödvändigt att förtydliga.

REPLIK

Integrationsenheten har på ett föredömligt sätt arbetat de senaste åren med goda resultat både vad gäller verksamhetsuppfyllelse som ekonomi. Enheten har haft god hjälp av frivilligorganisationerna och näringslivet i kommunen som varit och är mycket engagerade för att välkomna kommunens nyanlända. Där av finns det överkott med 12,1 mkr som integrationsenheten tillsamman med verksamhetsområdeschef har lagt fram till politiken och vill använda till ett 13 punkts program under tre år som oppositionen (M+S+L+C) ställt sig bakom. För varje nyanländ som anvisats till kommunerna har också medföljt en summa pengar från staten det är av dessa medel som våra tjänstemän förtjänstfullt arbetat med, och som gett ett positiv överskott med 12.1 mkr. Som vi alla läst i press och hört i radio tar det ca 6-8 år att komma in i det svenska samhället och därför är det av vikt att fortsätta med att integrera våra nyanlända men även svensk födda som är utan arbete. Vi i moderaterna är övertygade om att ett långsiktigt arbete med de som nyanlänt till vår kommun kommer att ge positiva resultat istället för att blunda och förneka som Bjärepartiet gör. Det är viktigt att alla lär sig svenska för att komma in i samhället och ut i arbete. Det är ganska enkelt att mäta resultat av 13 punktsprogrammet. Vi i moderaterna ser det viktigt att de skattemedel som staten skickat till kommunerna också visar på det resultat som staten förväntats att kommunerna ska uppnå på sikt. Lyckas vi i Båstads kommun att integrera, både nyanlända och personer i utanförskap, i samhället och arbete, kommer på sikt försörjningsstödet att minska i kommunen. Förhoppningsvis blir det då mer pengar över för skola samt vård och omsorg eftersom moderaternas ambition är att få fler skattebetalare än understödstagare. Vi i Båstad moderaterna välkomnar de nya förslag som moderaterna nu lanserar med en mer balanserad flyktingpolitik. Vi i moderaterna kan inte förstå att kommunalrådet Bo Wendt lägger ner mer tid på att jaga integrationsavdelning och dess personal och verksamhet än att lägga kraften på långsiktigt strategiska frågor för att fortsatt utveckla Båstads kommun som t.ex. skolstruktur i hela kommunen och att ta fram beslutunderlag för placering av återvinningscentral eftersom nuvarande avtal snart går ut osv osv, ja listan kan bli lång.

KERSTIN GUSTAFSSON Moderaterna

CHRISTER DE LA MOTTE Moderaterna

För (S) fanns det tyvärr inget annat alternativ än att byta ledare innan skadorna på organisationen blev ännu mer kännbara. Få stopp på personalflykten. Återställa så att medarbetarna mår bra, så de kan fokusera på sina arbetsuppgifter. Naturligtvis skulle (S) aldrig utsätta Kommundirektören för detta avslut, om vi inte ansåg det absolut nödvändigt för kommunens bästa. I efterhand har det framkommit att Kommundirektören hade ledningsproblem även på sin tidigare arbetsplats. De som redan hann säga upp sig har gjort att samhällsbyggnads-avd har tappat fart. Strategi och utvecklingsavdelningen går på halvfart. Skolchefen hade börjat med en hel del utvecklingsarbete för att få upp skolresultaten. Hon lämnade. Näringslivsstrategen sa upp sig. Mycket viktigt utvecklingsarbete stannade upp. Upphandlingsansvarige sa även upp sig. Även detta har ställt till problem. Att rekrytera nya medarbetare kostar stora summor. Blir även oftast ett glapp och en introduktionsperiod. Medarbetare som mår dåligt på sitt arbete presterar sämre. - revisionen har påtalat brister i upphandlingsverksamheten. Kommunstyrelsen har vidtagit åtgärder kring detta. - Ett EU-projekt har lagts ned och ett annat har kommunen överlåtit till annan part. Ett par drivs vidare. (S) delar kritiken att inte uppstarten av EU-projekten var politiskt förankrade. - ”integrationen” har en egen budget som varje år gått med överskott De så kallade ”balanspengarna”

INGELA STEFANSSON Socialdemokraterna

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se Om du vill skriva anonymt eller under signatur måste vi likväl ha dina kontaktuppgifter, vi garanterar din anonymitet. Om du i din insändare angriper en namngiven person, eller en person som kan identifieras av läsaren, måste du underteckna din insändare med namn.

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla Sverige rent. Plocka #ettskräpomdagen / Swisha till 90 02 817 / PlusGiro: 90 02 81-7


ÅRETS BUTIK 2018 bjärehalvön VI GRATULERAR

BUTIKERNA PÅ GÅRDEN ELIN ARVID & TANT GRÖN ANNA-KARIN & NILS NILSSON

”Med ett stort engagemang och ett målmedvetet arbete har Årets Butik på ett föredömligt sätt visat att allt är möjligt. Med envishet och stor passion för kvalitet och service har ägarna skapat ett uppskattat besöksmål som är en fantastisk representant för Bjärehalvön som handelsort. Det som började med lokalproducerade grönsaker och bär har i dag utvecklats till ett eldorado av utvalda delikatesser, kläder och accessoarer för den som söker stil och smak under samma tak.”

Utmärkelsen delades ut på Näringslivsfesten den 24 maj och förutom äran bestod priset av en skräddarsydd annonskampanj värd 50 000 kronor.

Bjäre NU 2018 v22  
Bjäre NU 2018 v22