Page 1

VÄLKOMNA TILL BÅSTADS

FÄRSKVARUBUTIK – vid Lyckantorget och på icabastad.se

Båstad Telefon 0431-685 50 • Köpmansgatan 76


Full fart i butiken Ännu en vinter lider mot sitt slut, hoppas vi i alla fall och påsken står för dörren. Här i butiken har vi laddat upp med massor av bra erbjudande för en lång och välsmakande helg! Det har varit en intensiv vinter i butiken där vi bland annat förvärvat intilliggande Lyckankiosken samtidigt som vi numera även är postombud. Vår onlinehandel har utvecklats väldigt bra under det år som den nu snart varit igång och fler och fler inser hur smidigt det är att få varorna plockade och därefter antingen hämta dem här hos oss eller få dem hemlevererade. Vårt mål är att vara den fräschaste och mest inspirerande butiken och vi jobbar hela tiden med att utveckla vårt utbud tillsammans med våra medarbetare! Vi vill att det ska hända saker här hos oss och vi älskar att överraska våra kunder med gästspel i butiken, som när Tareq Taylor hälsade på för någon vecka sedan!

Vi ses i butiken i påsk! / Marcus & Titti

Båstad

Agneta & Richard Att handla online kan låta lite komplicerat kanske men egentligen är det exakt samma sak som när du själv skriver ner en lista och plockar i våra hyllor. Den enda skillnaden är att du skriver listan på icabastad.se och sedan är det våra medarbetare som plockar ihop dina varor. Du väljer själv om du vill hämta varorna hos oss här på baksidan av butiken eller om vi ska leverera hem dem till dig.

Se mer på icabastad.se

Driton & PJ Frukt är livet lyder ett gammalt talesätt men vi skulle vilja lägga till grönsaker, rotfrukterna och allt det andra som finns i vår stora frukt & grönt-avdelning. Vårt mål är att varje dag ha den absolut fräschaste avdelningen med mycket ekologiskt och närproducerat, när säsongen tillåter det. Tveka inte att fråga oss om våra frukter – vi kan namnen på alla!


FORD FOCUS TITANIUM 5D 1,0T. 100 HK ECOBOOST NU 159.000:- PRIVATLEASING FRÅN 1995:-

SÖNDAG 25 MARS 2018 | DIN NYHETSTIDNING PÅ BJÄRE – VARJE VECKA I DIN BREVLÅDA Hela Bjär

ehalvön

Swedish Open nu i lokal ägo

Ungdomar lär sig HLR

TENNIS. Turneringen Swedish Open återgår nu i svensk ägo efter att Båstadtennis & Hotell AB i dagarna undertecknat ett avtal om att förvärva rättigheten Swedish Open ifrån Lagardére Sports. Redan i sommar tar de över även om licensägandet dröjer till 2019. SID 8

SAMHÄLLE. Projektet ”Hjärtsäker framtid” är nu i full gång i de kommunala skolorna i Båstads kommun. Syftet är att varje år utbilda samtliga elever i årskurs 4–9. Skolorna kommer då få låna utbildningsmaterial såsom HLR-träningsdockor och träningshjärtstartare. SID 6

s lokala

månads

tidning

sedan 2012

Nummer

3 - 2018

Läs månadens Bjäreliv VIMMEL

Tango i byn Daniel E nochsso n lever ett fartfyllt liv FRÅN NE W YORK TILL

DAVID LINDGREN

Johan Lin inreder p deberg izzeria

SOMMAREN I BÅSTAD MED

TOREKO

V

CYKLING. Båstad har ett proffsteam i cykling som Memils grundare ligger bakom. Även en ungdomssatsning för att få fler att cykla har rullats fram. Cykeldestinationen Bjäre behöver fler cyklister tycker Fredrik. SID 10

Nu säkerställer vi tävlingens framtid i Båstad SID 8

Unik gastronomisk utbildning i Båstad Anna-Karin Smedlund har tillsammans med stjärnkockar utformat den nya yrkesutbildningen Kitchen Manager som startar till hösten

14 april kl. 19:00

SID 8

Ölfestivalen är tillbaka i Dala precis som det ska vara. Välkomna!

Bjärehalvöns No1 - Vi skapar förnyelse Båstad | Torekov | Mallorca | Köpmansgatan 96 i Båstad | info@nkfast.se | 0431-37 10 39

MOTOR. Nu har Mercedes tagit sig an kampen om de flakälskande pickupkunderna med sitt första bidrag i segmentet. Trots att många delar och motor är lånade från Nissan så finns Mercedeskänslan där. SID 12

Mat, dryck &

musik


4 REDAKTION

Söndag 25 mars

INLEDARE

Dags för julbord igen!

JUST

NU PÅ

BJÄRE Äntligen är det dags att vrida fram klockan en timme och anpassa oss till den fiktiva dygnsrytmen kallad sommartid då solen står som högst på himlen klockan 13 istället för klockan 12. Om nu någon vrider fram klockor längre. Våra elektroniska kompisar (datorer, smartphones och smarta klockor med mer) gör det ju åt oss. Jag har i alla fall en klocka på armen som inte har någon uppkoppling till högre makter utan där jag och bara jag är ansvarig för dess tidvisning. Självklart från Båstads egna klockmärke Bravur. Stötta lokala företagare gillar vi ju! Nu är det tid för uppladdning inför påsken. Till påskafton är det många som ska fira genom att avnjuta påskbuffén med släkt och vänner. Det är dags för sill, ost, lax, köttbullar, pajer, must med mer. Ganska snarlikt våra andra bufféhögtider. Men det är så vi vill ha det. Denna gång med stort fokus på ägg såklart!

29 MARS PÅSK PÅ NORRVIKEN

På skärtorsdagen slår Norrvikens Trädgårdar upp portarna för säsongen. Varje dag fram till annandag påsk är det påskpyssel för barn i åldrarna 2-9 år mellan kl 10-17. Dessutom kommer påskharen på besök varje dag kl 13.

25 MARS SOMMARTID

Nu är det dags att ställa fram klockan en timme och njuta av att solen inte går ner förrän klockan halv åtta på kvällen. På måndag är det uppstigning en timme tidigare för alla som ska till jobb och skola i tid.

27 MARS PÅSKENS MYSTERIUM

Kyrkoherden Sören Trygg berättar ur ett historisk och teologiskt perspektiv om påsken. Arr: Båstad ö Karups Församling Östra Karups församlingshem klockan 10.

121 OLIKA ANNONSER Alla företag har olika behov och olika förutsättningar. Därför tror vi inte på standardlösningar. Vi har annonser för alla företag - ring 79200 så berättar vi mer!

”Skulle någon under påskbuffén hamna i nödläge med ett hjärta som slutar slå så hoppas jag att någon skolungdom finns i närheten”

Ring 0431-79200 så berättar vi mer!

BJÄRE FÖRR

Skämt åsido så utvecklas våra mattraditioner och om man tittar på de stora receptsiterna på webben och restaurangernas påskutbud så är det vårtema på de klassiska rätterna med mycket grönt på tallrikarna. Framtidens gastronomi är vad de som kommer gå Akademi Båstads nya utbildning ska jobba med. Att stjärnkockar och andra välrenommerade personer inom gastronomin ställer sig bakom, och är delaktiga i, den nya utbildningen är ett bevis på de otroligt duktiga människor som finns i Båstad och att vårt varumärke säkert till viss del har en positiv inverkan. Anna-Karins engagemang för att samla ett riktigt starkt nätverk till utbildningen imponerar på mig. Läs mer om utbildningen på sidan 6. Skulle nu någon under påskbuffén eller under andra påskiga tillställningar hamna i nödläge med ett hjärta som slutar slå så hoppas jag att någon skolungdom finns i närheten som kan hjälpa till med hjärt-lungräddning. När projektet med att kontinuerligt utbilda alla i årskurs 4-9 i HLR hållit på ett tag tror jag att de kan detta bättre än geneme vuxna person i vårt samhälle. När övade du hjärt-lungräddning senast? Läs mer om detta på sid 4. Ett bra sätt att se till att blodpumpen hålls i gott skick är att motionera den. Bjäres cykeltillverkare Memil startar nu upp en ungdomssatsning för att få fler att upptäcka njutningen med att landsvägscykla. Cykeldestinationen Båstad behöver fler lokala cyklister tycker de och visst har vi alla förutsättningar. Annars skulle inte så många komma långväga för att cykla på vägarna på underbara Bjäre.

Trevlig läsning!

Korröds kvarn någon gång mellan 1900-1905 Den äldre kvinnan är Neta Svensson f. 1846. En av de två vitklädda männen är Algot Nilsson f. 1878, den andra är en möllesven. Pojken f. 1888 och en tjänsteflicka som hette Hilma och var från Grevie. Ekipaget en mölleskuts från Hov. Uppgiftslämnare AnnaLisa Stefansson. (Ur kommunarkivet)

Peter Jakobsson Redaktör

Sitter du på gamla bilder från Bjärebygden som du vill dela med dig av? Maila in dem till Bjäre NU på mailadress peter@bjareliv.se eller via post till Axelstorpsvägen 2, 269 21 Båstad. Glöm inte skriva en kort beskrivning över motivet.

OM BJÄRE NU Bjäre NU ges ut av Made in Båstad AB Upplaga: 12500 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen dels ut till samtliga hushåll i Båstad kommun samt via ställ Ansvarig utgivare: Joakim Ormsmarck Peter Jakobsson Redaktör 070-763 30 93 peter@bjareliv.se

Roger Bengtsson Sportredaktör 073-987 39 35 sporten@bjareliv.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjareliv.se

Johan Wastensson Försäljningsansvarig 072-984 11 01 johan@bjareliv.se

Jenica Paulsson Grafisk formgivare 072-984 11 00 jenica@bjareliv.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-792 00 julia@bjareliv.se

Redaktion: Axelstorpsvägen 2, 26942 Båstad Annonsbokning: 0431-79200 | Besök oss på bjarenu.se facebook: facebook.com/bjarenu | instagram: bjarenu

341 044 Trycksak

För insänt ej beställt material ansvaras ej. Erbjudande gäller under utgivningsveckan om inte annan anges. Tidningens ansvar för fel i annons är begränsat till högst annonskostnaden. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.


5

Söndag 25 mars

v.13

TRE METER FRÅN WILLYS KASSOR

GRILJERAD PÅSKSKINKA HEBERLEINS PASTEJER

Gör en Minnesvärd minnesvärd insats...

Hjälp oss stoppa Alzheimers sjukdom genom ny svensk patientnära klinisk forskning. Endast forskning kan lösa Alzheimers gåta. Ge ditt bidrag idag!

22kr/ hg

PG: 90 03 39-3 BG: 900-3393 Ring Givarservice: 020-075 17 17

11kr/ hg

PRINSKORV

99kr/ kg

Hjälp oss stoppa alzheimerstiftelsen.se Alzheimers sjukdom genom ny svensk patientnära klinisk forskning.

FALSK ANKA

55kr/ kg

Endast forskning kan lösa Alzheimers gåta. Ge ditt bidrag idag!

Heberleins

Plommonspäckad picknickbog

NYMALD BLANDFÄRS 79kr/

kg

Picknickbog/Limousinkött

PG: 90 03 39-3 BG: 900-3393 Ring Givarservice: 020-075 17 17

ÖPPETTIDER PÅSKVECKAN

Måndag-tisdag 10-18, onsdag-torsdag 10-19, Långfredag 10-15 Påskafton 10-14, Påskdagen stängt, Annandag stängt

VI HAR CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN!

beautiful words. beautiful homes

Nyöppnad present och inredningsbutik på Brovägen 4 i Hjärnarp. Välkomna hit för en titt Må - Fr 10-15 Här f inns trevlig personal, gott kaffe och kaga!

Klipp ut och ta med annonsen så får du 50% på valfri vara.

Reservation för slutförsäljning Entré Båstad, Stenhusvägen 7 Öppet: måndag-tisdag 10-18, onsdag-fredag 10-19, lördag 10-15 | söndag endast catering Telefon 0431-71 999 | www.bjarehalvonschark.se

My f irst room

Gilla vår sida My f irst room Hjärnarp

alzheimerstiftelsen.se

NYA FORD FIESTA TITANIUM 1,0T. 100 HK ECOBOOST

ALLTID LÖRDAG 10-14 SÖNDAG 11-15

Feel. Every. Fiesta. Moment. Nya Ford Fie s ta är snyg gare o ch smar tare än nå gonsin. Från d en p risb elönta EcoB o os t-m otorn till kla s sledand e s äkerhet sutr us tning , SYNC 3 o ch B &O PL AY ljuds y s tem. Fie s ta lämnar inget åt slump en. Up plev ly xen av at t välja . Känn varje ögonblick . Välkomm en in till FordStore B ilMåns s on.

143 900:-

14 april klockan 19:00

Ölfestivalen är tillbaka i Dala precis som det ska vara. Välkomna!

PRIVATLEASING FRÅN 1 795 KR/MÅNAD

NU

sik

u m & k c y r d , t Ma

Mer info & biljetter på bastadbryggeri.se

ORD: 173 500:-

AKTIV BROMS, ADAPTIV FARTHÅLLARE, APPLE CARPLAY

Kundvägen 16, Halmstad bilmansson.com Tel: 035-260 45 10

GLÖM INTE ATT LÄGGA DIN LÄSTA TIDNING I PAPPERSÅTERVINNINGEN


6 NYHETER

Söndag 25 mars

Arbetsmiljön kartlagd

Nya namn i Förslöv

BÅSTAD. En arbetsmiljöenkät har genomförts bland chefer och medarbetare i kommunhuset, totalt 144 personer. På frågan om de har förtroende för kommundirektören svarade 60 procent att de inte alls har förtroende eller bara till en liten grad. Om medarbetarna blir bemötta med respekt svarade 42 procent att det stämmer helt och 50 procent att det stämmer delvis. En siffra som sticker ut är att hela 65 procent av medarbetarna funderat på att byta arbetsgivare under senaste halvåret. Vi följer hur enkätsvaren kommer behandlas och få för effekt.

FÖRSLÖV. Kommunen planerar för att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende i Förslöv. Den föreslagna lokaliseringen är under prövning i en detaljplaneprocess som är inne i sin slutfas. Det finns därför behov av att fastställa ett byggnadsnamn för själva boendet och ett gatunamn för den nya väg som planeras byggas till det nya boendet och i förlängningen till det nya bostadsområdet. Förslaget som nu ligger är att det nya vård- och omsorgsboendets namn ska vara ”Linhagen” och att den nya vägen som går upp till äldreboendet ska ha namnet ”Linvägen”.

66 st

hyresrätter i allmännyttan per 1000 invånare finns det i Båstad. Flest är i Sundbyberg där det finns 164 st/1000 inv. Minst antal hyresrätter finns i Borås, 11 st/1000 inv. Källa: SABO och SCB.

Båstads skolelever får öva hjärt-lungräddning BJÄRE. Projektet ”Hjärtsäker framtid” är i full gång i de kommunala skolorna i Båstads kommun. Tidigare har räddningstjänsten utbildat ett antal pedagoger som blivit certifierade instruktörer i hur man räddar liv med hjälp av Hjärt-lungräddning(HLR) och hjärtstartare. Nu var det eleverna i 8b på Strandängsskolan som fick sin utbildning. Plötsligt hjärtstopp är en av våra vanligaste dödsorsaker. Årligen rapporteras cirka 5550 hjärtstopp utanför sjukhus, endast 500 överlever. När en person drabbas av plötsligt hjärtstopp är tiden helt avgörande. Störst chans till överlevnad är om hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas direkt och hjärtstartare används inom tre minuter. I Sverige antogs ett beslut om att HLR-undervisning skall undervisas i skolorna under årskurs 7-9 i ämnet idrott & hälsa. Vanligtvis undervisar de flesta skolor i HLR men endast i undantagsfall får eleverna träna med hjärtstartare. Kunskapen repeteras inte heller i den utsträckning som behövs för att hålla en bra kunskapsnivå. Projektets syfte är att varje år utbilda samtliga elever i årskurs 4 – 9. Skolorna kommer då få låna utbildningsmaterial såsom HLR-träningsdockor och träningshjärtstartare. – Situationen som uppstår vid ett plötsligt hjärtstopp är oerhört stressfylld och ofta har vi en relation till den drabbade. Därför finns det en oerhört

stor poäng med att lära sig HLR i tidig ålder med regelbundna repetitioner. På så vis får våra ungdomar ett försprång med de livsviktiga kunskaperna när de kommer ut i arbetslivet, säger Daniel Carlsson, lärare i idrott och hälsa på Strandängsskolan, som höll i utbildningen för åttorna denna eftermiddag. Under den 50 minuter långa lektionen fick eleverna teoretisk genomgång och fick även se film och bildspel. Sedan var de demonstration för hela gruppen följd av praktisk träning två och två med riktiga dockor.

”Situationen som uppstår vid ett plötsligt hjärtstopp är oerhört stressfylld”

Foto: Peter Jakobsson

Stella Lindegren och Didrik Gillmert övar hjärt-lungräddning.

Vid en av dockorna övade Stella Lindegren och Didrik Gillmert. – Det är inte så svårt att göra rörelserna det gäller bara att komma ihåg hur man ska göra, säger Stella. – Jag tycker det är viktigt att få testa och öva, sa Didrik. Även räddning med hjärtstartare fick de genomgång på och möjlighet att öva. Samuel Dock och Pontus Lindhe hade inga problem att fästa elektroderna och följa hjärtstartarens röstinstruktioner.

Idrottslärare Daniel Carlsson instruerar och förklarar.

– I sexan fick jag öva hjärtoch lungräddning men jag har inte testat med hjärtstartare förr, berättade Samuel. – Det bra att vi får öva åter-

kommande varje år för då kommer man minnas, berättade Pontus. Instruktör och idrottsledare

Samuel Dock och Didrik Gillmert har fått på elektrisk hjärtstartare.

Daniel var nöjd med eleverna. – Man märker efter ett tag att de blir intresserade och att de inser att det är viktig kunskap att ha, säger Daniel.

Projektet ska pågå i tre år och sedan utvärderas för eventuell förlängning. Peter Jakobsson

Kristdemokraterna siktar på come back i årets val BJÄRE. I samband med omvalet tappade Kristdemokratena i Båstad det mandat de hade fått i valet hösten 2014. Men nu tar partiet nya tag inför årets val och nyligen hade man kickoff med besök Lars Thunholm, kristdemokratiskt kommunalråd i Helsingborg. Fr.v: Peter Larsson, Kerstin Larsson, Lars Thunholm, Krister Lilja.

Krister Lilja, Kerstin Larsson och Peter Larsson tillhör

kärntruppen och inför valrörelsen hoppas man nu kunna knyta till sig fler som vil engagera sig i partiet. – Vi är idag inte så många vilket såklart inte är så konstigt eftersom vi inte haft några mandat under den här perioden, säger Krister Lilja. Men målsättningen är självklart att vi ska få in KD i kommunens styre inför de kommande fyra

åren och då ser vi gärna fler som vill engagera sig i vår politik. Under de närmaste veckorna kommer man att lägga upp strategin inför det kommande valarbetet och här hämtas en hel del idéer från andra närliggande kommuner. Lars Thunholm berättar att partiet idag är etablerat i de flesta av

grannkommunerna och att han ser mycket positivt på partiets möjligheter i höstens val i Båstad. – Kerstin, Krister och Peter har varit med tidigare och inför höstens val blir det nu något av en nystart vilket oftast är väldigt bra, sedan har vi starka frågor som vi driver i partiet och jag tror det är en politik som Båstad behöver.


7

Söndag 25 mars

Påskens Ostar & Smakligheter Ramslöksbrie Farmhouse Cheddar Spickeskinka Vaktelägg Chokladtryfflar med pistage Och mycket annat gott...

Öppet hela påsken! Vi stödjer

Kalkproblem? Skaffa ett villaskydd mot kalkrikt vatten! • Inget underhåll • Ingen el eller salttabletter • Enkel installation • Beprövad, miljövänlig teknik • Påverkar inte vattnets smak

ENKELT MONTAGE!

Bilden visar SW34 i en standardhållare.

Telefon 0701-48 06 04 (Båstad). www.softwater.se

Sönnertorpsv.111, Båstad | 0431-36 00 39 www.butikernapågården.se

Öppet i Påsk: Månd-Onsd 10-18, Skärtorsdag 10-18 Långfredag: 11-15 (ingen catering) Påskafton: 10-14 Påskdagen: Stängt Annandag påsk: Stängt Öppet: Månd-Fred 10-18, Lörd 10-14

Vi är snabba, starka och hjälper Dig när Du behöver oss. Med vårt helt nya webbverktyg, nås vi dessutom 24-7. Alltså är vi en form av lokala

Riktiga superhjältar sover aldrig och därför har vi nu skapat MULTISHOP, ett verktyg som gör att Du kan nå oss dygnet runt, året runt. Se mer på www.multitryck.se

ÄR DU UNDER ARTON OCH BEHÖVER PRATA MED NÅGON? Ring Bris på 116 111, eller mejla och chatta på bris.se


8 NYHETER

Söndag 25 mars

Ny yrkesutbildning med stjärnglans

BJÄRE. Under många år har yrkeshögskolan i Båstad bedrivit kockutbildningar. Den gamla utbildningen fick ingen förlängning men en ny ännu bättre utbildning fick grönt ljus för genomförande till hösten. Välrenommerade personer och stjärnkockar stöttar satsningen och kommer vara del av utbildningen. En av dem är Titti Qvarnström.

– I femton har vi bedrivit kockutbildningar här på Akademi Båstads Yrkeshögskola. Sedan fick vi nej till att fortsätta den utbildningen vi hade. Jag ville då sätta samman en ännu bättre utbildning inom mat och gastronomi, berättar Anna-Karin Smedlund som är utbildningsledare för nya utbildningen Kitchen Manager. Alla utbildningar skall ha en ledningsgrupp och där bör branschens företag finnas med och representera. – En bra ledningsgrupp med folk som verkligen engagerar sig är viktigt. Har vi sedan med företag som kan erbjuda praktik och även vara del av kursens utbildningar blir det ännu bättre. Till denna utbildningen fick jag bland annat med Titti Qvarnström som varit väldigt drivande i utformningen. Hon kommer även att stå för en del utbildning i vissa kurser, berättar Anna-Karin. Titti Qvarnström har lång och

gedigen bakgrund som en av Sveriges bästa kockar. Fram till sommaren 2017 drev Titti tillsammans med entreprenören Igi Vidal restaurangen Bloom in the Park med en stjärna i Guide Michelin. När de fick stjärnan 2015 blev hon första kvinnan i Sverige som fått en stjärna i den berömda guiden. – Jag och Akademi Båstad har haft ett nära samarbete under många år, och jag har engagerat mig för att det finns en så stor kompetensbrist i den svenska restaurangbranschen. Eftersom jag själv är kock är

”Väldigt många är intresserade av matlagning nu på ett sätt som kanske tv-programmen bidragit till” det här jag får börja för att försöka förändra. Det behövs fler högre utbildningar, de elever som släpps ut som gymnasiekockar kan för lite om hantverket, berättade Titti Qvarnström för Besöksliv tidigare i mars. Det finns ett antal stora namn från branschen som ställer sig bakom utbildningen. Bland annat Paul Svensson som driver restaurangen på Fotografiska. – Paul kommer att gästspela på kurser sen kommer en av delägarna i stjärnrestaurang-

Foto: Peter Jakobsson

Foto: Miriam Preis

Anna-Karin Smedlund är utbildningsledare på Akademi Båstad.

Titti Qvarnström har varit med och utfomat utbildningen.

en Bhoga i Göteborg att vara delaktig bland annat i kursen Grönsaker och örter, säger Anna-Karin.

laga mat men som också är intresserade av råvaror, hållbarhet, mathantverket, surdegsbakning, fermentering med mera.

Eleverna kommer efter utbildningen inte bara fått teoretiska kunskaper utan även ha erfarenhet av att vara i kök på riktigt då praktik är en viktig del av utbildningen. Totalt är det åtta veckor praktik som eleverna ska ha. – En av de bästa sakerna med denna branschen är att de är så positiva till praktikanter. Kökschefer och kockar gillar att lära ut vad de kan och branschen behöver fler folk så då ser de en möjlighet att

bidraga och få tillbaka kompetens, förklarar Anna-Karin. Matscenen ser inte ut nu som för femton år sedan. Detta behöver utbildningarna efterspegla. – Väldigt många är intresserade av matlagning nu på ett sätt som kanske tv-programmen bidragit till men där blir även en del rädda för att jobba med det professionellt. Det skriks och gormas i vissa program, säger Anna-Karin och skrattar. Men nu är det en ny typ att människor som vill in i branschen och det är såna som kanske har akademisk bakgrund och som älskar att

Utbildningen består av ett antal obligatoriska kurser och sedan ett antal frivilliga valbara kurser. – Till alla kurser kommer det vara folk som verkligen kan sitt område som håller i dem. Vi fick kursen godkänd så sent som i januari så vissa justeringar kommer att göras. På andra yrkeshögskolor finns det köksmästarutbildningar men kursen Kitchen Manager

är tänkt att gå mycket längre inom den moderna kökets krav och ge möjligheter till eleverna att kunna komma vidare inom olika delar av branschen. – Detta är en unik utbildning där vi utbildar bredare än tidigare. Det finns till exempel kurser om vilka regler och avtal som gäller i branschen och hur man blir bra ledare, förklarar Anna-Karin. Utbildningen har precis blivit klar och ansökningarna börjar komma in. Totalt 30 platser kommer det finnas till hösten då kursen börjar. Peter Jakobsson

Tävlingen Swedish Open förvärvas av lokalt bolag BÅSTAD. I år är det tio år sedan franska Lagardére Sports tog över Swedish Open men nu återgår turneringen i svensk ägo efter att Båstadtennis & Hotell AB i dagarna undertecknat ett avtal om att förvärva rättigheten Swedish Open ifrån Lagardére Sports.

Affären säkerställer tävlingens framtid i Båstad.

Affären innebär att ett dotterbolag till Båstadtennis & Hotell AB redan nu i sommar övertar driften av tävlingen och inför 2019 även licensägandet. – Vad som återstår är ett godkännande av ATP touren som har detta på agendan inför styrelsemötet i november, sä-

ger Anders Nelson, VD i Båstadtennis & Hotell AB. Arrangörskapet av Swedish Open kommer fortsättningsvis genomföras av samma organisation som tidigare med Christer Hult som Tournament Director, som har varit med och arrangerat tävlingen sedan år 2000. – Det är fantastiskt roligt att vi har kunnat genomföra den här affären för att säkerställa tävlingens framtid i Båstad som är en av de i särklass bästa arenorna på touren. Tävlingen är extremt omtyckt av spelarna för dess närhet till allt och en mycket tennisintresserad publik. Evenemanget har även under

åren utvecklats till en av Sveriges absolut bästa mötesplatser för företag, familjer och ungdomar, säger Christer Hult, Tournament Director. Swedish Open som startade 1948 är en av ATP tourens äldsta tävlingar. ATP Touren består av 62 tävlingar runt om i världen och Swedish Open ingår i 250 kategorin där ytterligare 39 tävlingar ingår. Båstadtennis & Hotell AB äger och förvaltar ett flertal fastigheter i centrala Båstad. Bland de mest tongivande är Hotel Skansen, Pepe´s Bodega, Kallbadhuset och Båstad Hamn. Joakim Ormsmarck


9

Söndag 25 mars

Vi har öppet när du har tid

Fira Påsk På Stan i Ängelholm Skärtorsdagen 29 mars med Chase & Marshall från Paw Patrol

© Spin Master PAW Production Inc. All rights reserved

Klä ut dig och gå med i vår Påskparad med Chase & Marshall kl 14 från Stadsparken Godis till alla utklädda barn

Vi bjuder på Ansiktsmålning kl 12-14 Ballongfigurer kl 14.30-17

Välkommen till Laholms Sparbank. Våra tre kontor har öppet för bokad rådgivning: mån–tors 8 –18:30, fre 8–13. Ring 0430–491 00 för att boka tid.

vid Bagare Palms gränd

Träffa Chase & Marshall

KL 12 Stortorget, kl 13 Storgatan, kl 15.30 Vattengatan, och kl 16.30 Bagare Palms gränd Läs mer: www.engelholm.com Följ På Stan Ängelholm på FB

www.laholmssparbank.se

Detta är ett godkänt arrangemang av Junior Productions

SOFFBYTARDAGAR

16.450:-

NU: 31.980:(Ord. pris: 38.950:-)

Wind Läder

Edge 2,5-sits

Läder Svart Classic Soft, längd 237 cm

Tyg: Center, längd 209 cm

22.220:-

Original 3-sits Tyg: Edge, längd 212 cm

17.740:-

Nova 3-sits

Tyg: Retro, längd 200 cm

Du får 1.000 kr* NU: 18.900:(Ord. pris: 24.900:-) för din gamla soffa vid köp av ny soffa! *Gäller alla modeller från våra leverantörer.

Howard medium Tyg: Piquet 01, längd 220 cm

NU: 15.995:-

(Ord. pris: 21.680:-)

Alex High Edition Tyg: Topaz, längd 218 cm

Köpmansgatan 68, Båstad. 0431-750 50 www.magasinetibastad.se Erbjudandet gäller t.o.m den 31 Mars 2018.


10 SPORTEN

Söndag 25 mars

Proffsteam och ungdomssatsning – Memil gör mer än bara tillverka cyklar CYKEL. Fredrik Strid driver cykelföretaget Memil tillsammans med sin fru Sofia. Cykelintresset är stort hos makarna och de brinner för att fler ska hitta glädjen med att cykla. Förutom att tillverka cyklar har de ett proffsteam och i Laholm startar de nu upp ungdomsverksamhet för att locka fler till sporten. I verkstaden vid hemmet utanför Torekov monteras cyklar, oftast av den extrema typen, som levereras till kunder. Cykelmärket Memil från Bjäre har fått fart på affärerna men det finns för få duktiga landsvägscyklister i Sverige anser Fredrik. Bjäre med Hallandsåsen har utmärkta förutsättningar för cykelträning och regionen vill vara en god cykeldestination. Då behövs det lokala klubbar som även satsar på ungdomar. – Vi startar nu upp en cykelklubb som primärt inriktar sig på åldersgruppen 7–25 år. Detta för att säkerställa rekryteringen av nya lovande cyklister men vi välkomnar alla åldrar på cykelintresserade i regionen. Ska det kunna startas ett cykelintresse behöver det finnas en lokal förening på orten man bor, berättar Fredrik Strid och fortsätter. – Ska vi vara en cykeldestination måste de på orten cykla tycker vi. Att vårt cykelområde ligger i två kommuner gör inte att vi sätter några gränser. Vi fick bättre kontakt med Laholm och det blir där klubben kommer finnas men alla är välkomna. Upplägget för cykelklubben är att en gammal cykelklubb från Stockholm, TEAM F-Arton Sport Club, flyttar ner till Laholm. – De har haft en väl fungerande ungdomsverksamhet och vi behövde det partnerskapet. Klubben kommer döpas om till Ninjacyklisterna (Ninja CK). Primärt blir inriktningen på ungdomar upp till 25 år men vi kommer även att ha en verksamhet för de som är 3–7 år. Tanken är att i framtiden kunna arrangera cykellopp där hela familjer kan delta. Detta har utomlands visats sig vara ett bra sätt att få barn att fånga upp ett cykelintresse tidigt.

Föreningen hade hoppats på att kunna starta sina aktiviteter i början av mars men då kom bakslaget med snön så det har blivit försenat. Till påsk eller strax innan är det tänkt att dra igång de första träningarna. – Klubben har nu sitt säte i Vallberga men kommer framöver husera i Skottorp där några av tränarna håller till. På kort tid har vi gått från noll till femtio medlemmar och hälften är barn. Vi hoppas fler ska söka sig till oss. Eftersom vi har ett eget cykelmärke kommer vi ge möjligheten för folk att låna/hyra cyklar för att

”Memils cyklar är åt det extrema hållet med prislappar på 30–60 tusen eller ännu mer”

Foto: Peter Jakobsson

I nya klubben fokuseras det på barn och ungdomar. Memil har cyklar även till de små cyklisterna med stora ambitioner.

prova på sporten utan att göra dyra investeringar. Det gäller både cyklar för vuxna och ungdomar, förklarar Fredrik. Båstad har ett proffscykelteam I Båstad finns ingen cykelklubb för motionärer. Det finns ett sällskap som heter Bjärecyklisterna men de har ingen förening. Sedan i år finns det dock ett proffsteam med bas i Båstad. Fredrik Strid är grundare och huvudsponsor för MEMIL CNN Pro Cycling (MPC). – Nu när vi har klubben MPC som huvudaktör så blir Ninja CK rekryteringsbas och därigenom har vi knutit ihop kommunerna och regionen. MPC är en svensk förening med målet att utveckla unga talanger till den professionella cirkusen. Nu har de ett UCI Continental Team som tävlar i division 3 och deltog nyligen i Tour de Taiwan där de var på väg att ta gröna ledartröjan när en olycka på tredje dagen satte käppar i hjulet. Teamet går under finsk flagg. – Vi har flest finnar och britter i teamet samt en holländsk spurtare. I framtiden skulle vi önska få ihop svenskar så det räcker för att köra med en svensk licens. Då måste

En ny tempocykel under montering i verkstaden.

det vara flest med svensk nationalitet i teamet, förklarar Fredrik. Kontakten med Pro Teamet började 2016 då Memil lanserade sin cykel och var med och sponsrade teamet som då hette Bliz Marida. Året efter klev Memil in som andranamnsponsor. Oegentligheter i gamla klubben gjorde att den lades ner och nu i år har nya klubben MEMIL CCN Pro Cycling registrerats på Bjäre och den finska licensen köpts. Tre av de nio nu aktiva åkarna kommer från gamla klubben. – Nu i år har vi ett bättre lag än det var förr. Tour de Taiwan var första loppet för året och ska det bli. Vi kommer delta i två svenska lopp i sommar, ett i Uppsala och ett i Kalmar, säger Fredrik. När Memil lanserade de första cyklarna hade de en fabrik som testade alla komponenter

Foto: Peter Jakobsson

men det är även viktigt att saker testas av människor. – Nu har vi teamet som både testar och ger feedback på nya komponenter. Laget får delar ett år innan de finns för konsumenter, förklarar Fredrik. Egen bakgrund inom cykling Fredrik har egen bakgrund som idrottsman. Som bästa har han ett EM silver och ett EM brons i Duathlon samt en fjärdeplacering på WM. När Fredriks fru väntade första barnen 2009 slutade han att tävla. – Man tjänar inga pengar på Duathlon och Triathlon så det var dags att skaffa ett riktigt jobb och försörja familjen, konstaterar Fredrik. Intresset för idrott och speciellt cykling har inte dämpats för det. Idén om att skapa ett eget cykelmärke delade Fredrik med sin fru Sofia.

Memils proffteam har många tävlingar kvar i sommar.

– Vi höll på och undersöka hur vi kunde göra och efter sex år hade vi nått fram till de rätta kontakterna till fabriker i Asien. Vi fick hem de första cykelprototyperna 2015 och bestämde oss för att köra på. Memil lanserades 2016 och nu rullar det på bra, berättar Fredrik. Memils cyklar är åt det extrema hållet med prislappar på 30–60 tusen eller ännu mer om man väljer till dyra delar. Mest är det tävlingscyklister som använder cyklarna. – Våra komponenter är lika bra som de stora märkenas. Hade vi deras namn hade våra cyklar kostat 150 000 kr men nu gör de inte det. Vi har dessutom exakt samma produkter till våra proffsåkare som konsumenter sedan kan köpa. De stora märkena har specialgrejer till deras proåkare. Delarna till Memils cyklar är

Foto: Jim Chen

designade i Båstad och tillverkas i fabriker i Taiwan. Fredrik berättar att över 90 procent av alla extremcyklar görs i olika fabriker i Taiwan. Men de tittar på möjligheter att i framtiden ha samarbeten med svenska fabriker för tillverkning av vissa komponenter. Sverige är inte en så stor marknad för Memils cyklar. – Vi säljer mest till Asien. Där tycker de att det är lite exotiskt med en svensk cykel. Sen vet de vilka fabriker som gör bra delar och därigenom bra cyklar. Planen för Memils olika satsningar på klubbarna är att under året ta tio podiumplatser med proteamet och att komma i gång med junior och elitverksamheten i Laholm. – Nästa år vill vi ha ett svenskt amatörlag med minst 5–6 åkare, berättar Fredrik. Peter Jakobsson


Mamma mia!

LJERNA ÄR EN DETALJERNA ÄR EN LJERNA ÄR EN DETALJERNA ÄR EN LJERNA ÄR EN ÄR EN DETALJERNA IG DETALJ. VIKTIG DETALJ. IG DETALJ. VIKTIG DETALJ. IG DETALJ. VIKTIG DETALJ. just nu upp till

30.000 kr rabatt på fiat tipo

FIAT TIPO KOMBI LOUNGE

KAMPANJPRIS FRÅN 159.900 KR FINANSIERING FRÅN 1.095 KR/MÅN

DETALJERNA DETALJERNA ÄRÄRENÄRENEN DETALJERNA VIKTIG VIKTIG DETALJ. DETALJ. VIKTIG DETALJ.

FIAT 500. EN DESIGNIKON. FIAT 500. EN DES FIAT 500. EN DESIGNIKON. FIAT 500. EN DES FIATFIAT500. EN DESIGNIKON. FIAT 500. EN DES FIAT 500. EN DESIGNIKON. 500. FIAT EN 500. DESIGNIKON. EN DESIGNIKON. FIAT TIPO 5D LOUNGE

KAMPANJPRIS FRÅN 149.900 KR FINANSIERING FRÅN 995 KR/MÅN

Det är detaljerna som gör den. Utöver argument somUtöver designdeoch utstrålning, Detdeäremotionella detaljerna som gör den. emotionella ar Det är detaljerna som gör den. Utöver argument somUtöver designdeoch utstrålning, Detdeäremotionella detaljerna som gör den. emotionella ar ävenärutrustad medsom unikt baklyktor, Uconnect system medUtöver 5” baklyktor, pekskärm, 7” kroc även medsom unikt Uconnect Det detaljerna gördesignade den. Utöver deärutrustad emotionella argument som design utstrålning, Det detaljerna gördesignade den. deoch emotionella ar även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect system med 5” pekskärm, 7” kroc även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect Det är detaljerna som gör den. glastak Utöver de argument somglastak och utstrålning, Det äremotionella detaljerna som gör den. Utöver de emotionella arF klimatanläggning, 15” lättfälgar, och mycket mer. Välkommen indesign tillbaklyktor, oss och provkör klimatanläggning, 15” lättfälgar, och mycket medsom unikt baklyktor, Uconnect system medUtöver 5” pekskärm, 7” mer. kroc även utrustad med unikt designade Uconnect Det ärutrustad detaljerna gördesignade den. Utöver de emotionella argument som design och utstrålning, Det är detaljerna som gör den. de emotionella ar Exempel påäven standardutrustning: • Klimatanläggning • Parkeringssensor • Uconnect 7” klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak ochdeutrustad mycket mer. Välkommen in tillbaklyktor, oss provkör Det är detaljerna som gör den. de emotionella argument somargument design utstrålning, är utstrålning, bilen klimatanläggning, 15” ochfiat.och mycket även utrustadDet med unikt baklyktor, Uconnect system med 5” pekskärm, 7” mer. krocF även med unikt designade Uconnect • 16” aluminiumfälgar Regnsensor • och Autobroms se är detaljerna som Detgörär designade den. detaljerna Utöver som deUtöver emotionella gör •den. Utöver argument emotionella som design och utstrålning, som design ärlättfälgar, bilen och ärglastak bilen ävenunikt utrustad med unikt designade Uconnect systemUconnect 5”mer. pekskärm, 7” krockkuddar, klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket Välkommen in5” till oss provkör F klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak ochoch mycket även utrustad med designade baklyktor, system pekskärm, 7” mer. kroc även utrustad med unikt designade baklyktor, Uconnect utrustad med unikt även designade utrustad med baklyktor, unikt baklyktor, designade Uconnect baklyktor, system med Uconnect 5”med pekskärm, system med krockkuddar, 5” pekskärm, 7” med krockkuddar, Fiat 500 Loungeäven 1.2 l 69 hk,lättfälgar, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km CO 110-115g/km. Fiat 500 Lounge l 7” 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-F klimatanläggning, 15” lättfälgar,glastak glastak och mycket mer. mycket Välkommen in1.2 till oss och provkör Fiat 500. ochglastak ²-utsläpp klimatanläggning, 15” och mer. Välkommen oss och provkör 15” lättfälgar, och mycket mer. klimatanläggning, 15”klimatanläggning, lättfälgar, glastak15” ochlättfälgar, mycketklimatanläggning, mer. glastak Välkommen och mycket in till mer.oss Välkommen och provkör in till Fiat oss 500. och provkör Fiatin 500.till Fiat 500 detaljer Lounge se 1.2filat.se 69 bränsleförbrukning blandad körning ochkan CO 110-115g/km. 500 Lounge 1.2 lat.se 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7För mer på bilden kanFiat vara extrautrustad. Lokala avikelser förekomma. För mer detaljer se fi4,7-4,9/100km Bilen på bilden vara extrautrustad. LoF klimatanläggning, 15”hk,Bilen lättfälgar, glastak och mycket mer. Välkommen inkan till oss och provkör ²-utsläpp klimatanläggning, 15” lättfälgar, glastak och mycket mer. Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning körning och CO -utsläpp 110-115g/km. Fiatblandad 500 Lounge 1.2 4,7-4,9/100km l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7fiat.se

Kampanjen gäller endast utvalda lagerbilar i ett begränsat antal t.o.m. 31/3 2018. Kan ej kombineras med andra rabatter eller erbjudanden. Kampanjpris inkluderat avdragen rabatt. Ord. pris Fiat Tipo Kombi Lounge 1,4 120 hk från 189.900 kr, Fiat Tipo 5D Lounge 1,4 120 hk från 179.900 kr. Bränsleförbrukning blandad körning: 6,0 l/100km, CO 2-utsläpp: 139/km. Miljöklass Euro 6. Finansiering gäller utvalda lagerbilar och gäller 36 månader, 25% Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO ²-utsläpp 110-115g/km. i kontantinsats, restvärde från 48-48,1%. Ränta 3,33%, Fiat effektiv ränta 4,23%. AviochBilen uppläggningsavgift tillkommer. Med reservation för förekomma. eventuella och slutförsäljning. 500 Lounge 1.2 ldetaljer 69 hk, Fiatbränsleförbrukning 500 Lounge 1.2 69blandad hk, kan bränsleförbrukning körning 4,7-4,9/100km blandad och körning CO ²-utsläpp 4,7-4,9/100km 110-115g/km. ochtryckfel CO ²-utsläpp 110-115g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. För från mer se fiat.se pål bilden vara extrautrustad. Lokala avikelser kan För mer detaljer se fiat.seFör Bilen merpådetaljer bilden se kanfiat.se vara extrautrustad. Bilen på bildenLokala kan vara avikelser extrautrustad. kan förekomma. Lokala avikelser kan förekomma. fiat.se fiat.se

BIL AB

För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kanFör vara extrautrustad. Lokala avikelser kan kan förekomma. mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden ² vara extrautrustad. Lo *Privatleasing 36 månader, mil. *Privatleasing 36*Privatleasing månader, 4500 mil.4500månader, *Privatleasing 36 månader, 4500 mil. Fiat 500 detaljer Lounge 1.2filat.se 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning ochkan COkan 110-115g/km. 500 Lounge 1.2fi4,7-4,9/100km lat.se 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7För mer se Bilen kan vara extrautrustad. Lokala avikelser förekomma. 36 månader, *Privatleasing 4500 mil.på36bilden 4500 mil. Fiat För mer detaljer se Bilen på bilden vara extrautrustad. Lo ²-utsläpp *Privatleasing 36 månader, 4500 mil. 36 månader, 4500 mil. 500 Lounge 1.2 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7-4,9/100km och CO -utsläpp 110-115g/km. Fiat 500 Lounge 1.2 l 69 hk, bränsleförbrukning blandad körning 4,7BILFiat A B ÅRSTA SKOLGR ÄND 0 0 117 43 STOCKHOLM. TEL 0 0 0 på 0 0 0 0 0bilden 0 För mer detaljer se filat.se Bilen kan*Privatleasing vara extrautrustad. Lokala avikelser kan förekomma. FörLör mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden kan ² vara extrautrustad. Lo ÖPPET Mån-Fre 10-18, 11-14 36 månader, 4500 mil. *Privatleasing 36 månader, 4500 mil. *Privatleasing För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden vara extrautrustad. Lokala avikelser kan kan förekomma. För mer detaljer se fiat.se Bilen på bilden vara extrautrustad. Lo ÖPPET Mån-Fre ÖPPET 10-18,kan Mån-Fre Lör 11-14 10-18, Lör 11-14 *Privatleasing 36 månader, 4500Transportgatan mil. *Privatleasing 36 månader, 4500 mil. 7C, Ängelholm Transportgatan 7C, Ängelholm 7C, Ängelholm *Privatleasing 36 månader,Transportgatan 4500 mil. Tel 36 månader, 4500 mil. 0431-44*Privatleasing 55 50

ÖPPET Mån-Fre 10-18, LörÖPPET 11-14 Mån-Fre 10-18, Lör 11Telwww.motorvillage.se 0431-44 55Tel 500431-44 55 50 ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11Transportgatan 7C, Ängelholm Transportgatan 7C, Ängelhol ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11-14 ÖPPET Mån-Fre 10-18, Lör 11Transportgatan 7C, Ängelholm Transportgatan 7C, Ängelhol ÖPPET Mån-Fre 10-18, LörÖPPET 11-14 Mån-Fre 10-18, Lör 11-


12 MOTOR

Söndag 25 mars

Övernaturliga krafter

MOTOR. Vem minns inte tv-serien Arkiv X där specialagenterna Mulder och Scully undersökte mer eller mindre övernaturliga händelser. Mysteriet med hur Mercedes lyckades färdigställa sin nya pickup på bara tre år skulle vara ett solklart fall för FBI:s avdelning för paranormala fenomen. På jakt efter sanningen har vi provkört nya X-klass och bakom konspirationsteorierna finns en helt naturlig förklaring.

Det är många som funderar över livets svåra frågor. Varför heter det rusningstrafik när bilarna kör som långsammast? Varför finns det flytvästar i alla flygplan när det hade varit bättre med fallskärmar. Varför säljs det så mycket raffiga underkläder när det sägs att kärleken är blind och varför köper inte människor som klagar på livets laster en pickup?

Mercedes nya pickup kunde utvecklas i rekordfart tack vare att många delar är lånade från Nissan Navara. Mercedeskänslan finns ändå där.

Designed in Stuttgart Tja, även när nya Mercedes X-klass hade världspremiär så fanns det en rad frågetecken gällande den snabba utvecklingstiden och inte minst märkesidentiteten. I princip har allt från det rambyggda chassit till maskineriet hämtats från Nissan Navara och båda flakbilarna tillverkas jämsides i Spanien. När vi äntligen lägger arbetshandskarna på pickupen kan vi konstate-

”I princip har allt från det rambyggda chassit till maskineriet hämtats från Nissan Navara” ra att dubbelhytten bjuder på tydliga Merca-vibbar. Den stjärnprydda ratten, den lilla pucken över det runda multifunktionsvredet, växelspaken och pekskärmen – allt naturligtvis ”designed in Stuttgart”. Jämfört med Navara är bland annat sittkomforten bättre, flaket lite längre, maxlasten något högre och dragkrok är standard. Så långt har tyskarna fått till det på ett fullt godkänt manér. Case closed Mercedes har döpt sin kaxiga pickup till 250d, men det handlar enbart om märkets nomenklatur. För under huven arbetar samma dieselspis med dubbelturbo som i Nissan Navara på 2,3-liter och 190 hästkrafter. Detsamma gäller den utmärkta sjustegade automatlådan och det är snarare bättre att fråga sig vad som är unikt för halvtys-

Även motorn kommer från Nissan. Nu klädd med en stjärna.

ken? X-klass har bland annat fått bättre ljudisolering, en mer framskjuten vindruta, skivbromsar runt om och en

”Fyrhjulsdriften med lågväxel gör att pickupen tar sig fram utan problem” något bredare spårvidd. Därmed känns X-klassen snäppet

skönare att köra samtidigt som fyrhjulsdriften med lågväxel gör att pickupen tar sig fram utan problem i terrängen. Grundpriset börjar från 394 900 kronor men är du företagare och får dra momsen så hamnar summan istället på 315  900. Slutomdömet blir att nya X-klass känns lika mycket Mercedes som Nissan och därmed säger vi som FBI-agenterna i Arkiv X. Case closed! TEXT OCH FOTO: Willy Priske och Johannes Gardelöf

Flaket är större än på Navaran.

TEKNISK DATA: Mercedes X-klass 250d 2,3 4MATIC Progressive Edition Motor:

4-cyl dieselmotor med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cylinder. Max effekt 190 hk vid 3 750 varv/minut. Max vridmoment 450 Nm mellan 1 500–2 500 varv/minut. Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 7-växlad automatlåda. Fjädring: Fram: fjäderben med dubbla länkarmar. Bak: stel axel. Styrning: Hydraulisk servo. Vändradie 13,4 meter. Bromsar: Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/antisladd. Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 315, längd 534, bredd 192, höjd 182. Tjänstevikt 2 234. Släpvagnsvikt 3 500. Bränsletank 80 liter. Prestanda: Toppfart 176 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,8 sek. Förbrukning/Miljö: 7,9 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 207 g/km. Pris: 394 900 kr inkl. moms (315 900 kr exkl. moms).

+ PLUS… • Hög kvalitetskänsla • Pålitlig drivlina • Bra komfort • Ljudnivån

+ MINUS… • 2 års nybilsgaranti (Navara har 5 år) • Saknar diffspärr på bakaxeln


FACKMANNEN SERVICE & HANTVERK Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

Vi hjälper dig med:

Hjulinställning

Service. Däck. AC.

0431-212 00 jattesbil.motor@gmail.com

Reparation Service

Erfarenhet av solenergi sen 1991 Vår kunskap din trygghet

Däck AC

Du hittar oss på Hallandsvägen 19 Båstad

Köpmansgatan 119 | www.elkedjan.se

kontakta@tenstarsolar.se

0733-43 76 43

MontageService i Båstad AB BILVÅRD | Kullsgårdsvägen 39, 312 34 Laholm 0430-610 77 | lars-ake.dufva@telia.com

maskintjanst@bjarenet.se 070-607 57 30 Martin | 070-820 56 47 Lennart

• Trött på att kitta om dina fönster? Vi bygger om och sätter i ett isolerglas. Du får bättre k-värde och bara två sidor att putsa! • Vi löser problem med imma i dina befintliga isolerglas. • Övrigt glasmästeriarbete. Välkommen!

070-213 01 52

www.glasmastarnilaholm.se Magnus Johnsson

070-670 11 11, info@glasmastarnilaholm.se

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Vi hjälper er med allt inom städ,

www.mickeselochautomation.se

info@fastbygg.se

ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

flytt och trädgård Tel: 070-712 36 83

GOVENIUS BYGG & ENTREPRENAD Stenhusvägen 13 C, Båstad Butik: 0431-74 500 bastad@markiscentrum.se

JOAKIM GOVENIUS SÖDRA RINGVÄGEN 7A 0706791701

BEMANNING ROT & RUT Husarbete och hushållsnära tjänster Städ, snickeri, målning, trädgårdsarbete mm

j.loop@telia.com

0431-707 00 | info@silwerbemanning.se

En markn adsplats för hantv e r k are Vill ditt för etag

synas unde r vinjetten tillsamman Fackmanne s med and ra lokala h n Kontakta J antverkare ohan Wast ? ensson på eller johan 0 7 29-841101 @bjareliv.s e så berätt ar han mer .


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

Vårens trender & nyttiga stylingtips BJÄRE. Bjäre NU svängde förbi Clippet AB i Förslöv för att prata lite hårtrender och styling.

som en accessoar i sig, inleder Slavica Hvengård Frisörmästare och ägare av salongen Clippet AB i Förslöv.

Det här året handlar allt om att våga bryta med normer om hur det alltid har varit. Våga skapa kontraster med färg, form och längder. Gränserna fortsätter att suddas ut för vad som är typiskt kvinnligt och typiskt manligt. Vilken frisyr man ska ha handlar inte längre om kön eller etnisk tillhörighet utan om att skapa en viss sensuell look och hela tiden utgå från individen.

I takt med att branschen utvecklas tekniskt och går åt hållet där typiska gränser suddas ut dyker också fler verktyg upp för frisören att ta till. Detta skapar en möjlighet för frisören att vara lekfull i färg och form. Varför inte våga slänga i en knall orange färg i håret? Eller skapa kontraster med ljusa och mörka slingor? Kanske klippa lugg och lägga en grön ton i håret?

– Idag är det inte bara klippningen som är i fokus utan styling och färg tar mer och mer plats. Det är de båda tillsammans som skapar trenden idag och ofta fungerar dem

Det är inget nytt att trender kommer och går och därför är det viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad. Varje år går Slavica och Mellonie på två-tre trendvisningar, deltar

Tips!!

Många använder idag olika värmeverktyg för att styla sitt hår och då är det viktigt att använda värmeskydd för att inte håret ska förstöras. Det är också viktigt att det går att ställa in temperaturen på exempelvis sin plattång. Värmen ska helst inte överstiga 190 grader uför då skadas hårets naturliga struktur. Värmen bör ligga på runt 185 grader som varmast.

i minst en kurs och besöker aktuell frisörmässa. Allt för att kunna erbjuda sina kunder den senaste tekniken, de bästa produkterna och ge de nya trenderna. – Det krävs att vi håller oss uppdaterade och fräscha, säger Slavica. Det snurrar på hela tiden och vi måste vara uppdaterade.

§

Personlig träning för bättre resultat

Sommarens fräschaste Peel! • • • • • •

ad till Nominer

T” ”Ånurehots sFysiPotest -

Exfolierar döda hudceller Ökad Kollagen för fasthet Jämnar ut hudtonen Reducerar rynkor och linjer Ger uppstramande effekt Skapar omedelbar lyster och vitalitet

Kemisk Peeling + Cryoterapi

Vi gissar inte, vi testar!

795:2,385:Kur om 3 beh.

Testning • Analys • Träningsupplägg

Ord.pris 1195:O.p. 3,585:-

Fysiotest Performance vill hjälpa dig att nå din optimala hälsa och prestationsförmåga genom bästa personliga träningen.

Vår hudterapeut Sofie finns på plats i Båstad ons & tors 10-19. Boka på 072 - 080 72 42 Dr. TUVE MÅRTENSSON reformkliniken.se 010 - 15 11 500

ESTETISK PLASTKIRURGI

Gör skillnad för din hälsa och prestation

levisage.se | 0431-70933 Köpmansgatan 33, Båstad

www.fysiotest.se • kliniken@fysiotest.se • 0431 - 36 98 66

Fysiotest Performance

Bjäreliv - annons 180114.indd 1

fysiotest_performance

2018-03-19 16:15

• BÅSTAD - KÖPMANSGATAN 7, 269 33 BÅSTAD • MALMÖ - SJÄLBODGATAN 10, 211 35 MALMÖ


TEMA: HÄLSA & SKÖNHET

Hur du kan tänka styling i tre steg: 1. Börja med basen. Basen är exempel värmeskyddet eller en produkt som ger volym. Det kan vara en mousse eller liknande. 2. Fortsätt med strukturen. Välj en crème som vax, gelé eller en produkt som skapar en matt eller glansig struktur beroende på vad du vill ha. 3. Avsluta sedan med en finnish som tillexempel en spray för att behålla stylingen som gjorts i steg ett och två men också för att behålla fukten.

Produkter från Wella EIME-serien:

Wellas stylingserie EIMI är helt vattenlösliga och blir inte styva i håret utan återger en naturlig känsla som håret var innan du tog i produkten. Produkterna är inte testade på djur.

UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

Thermal Image Detta är en produkt som hjälper dig att skydda ditt hår medan du använder ditt värmeverktyg. Sprayet ger både näring till håret samtidigt som det skyddar från värme upp till 220 grader. Resultatet blir ett glänsande hår.

Shape me 48h Denna värmeaktiverade hårgelén hjälper till att forma och torka ditt hår som du vill och håller i 48 tmmar. Fungerar även för att strukturera upp sitt hår.

Ocean Spritz Med saltvattenspray skapar du en mattare look i håret samtidigt som den skyddar ditt hår mot uttorkning och UV-skador.

Dry me - torrschampoo Spraya i håret för att få en härlig beachlook som också skapar volym och en hanterbar textur för att uppnå ditt utseende.

Fråga din frisör vad just ditt hår behöver för bästa resultat!

MASSAGE & HÄLSA SUSANNE ANDERSSON

Medicinsk fotvård och laser Utbildad fotvård- och laserterapeut

Välkommen!

MASSAGE & KROPPSTERAPI Tomtaholmsvägen 8, Östra Karup

Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

NU HAR VI

Medicinsk fotvårdsbehandling

ONLINEBO

KNING

Unna dina fötter en vårande behandling

Laserbehandling: – behandling av nagelsvamp – behandling av inflamationer och smärta i kroppen som tillexempel hälsporre, artros, rygg, knä och axlar.

Välkommen att boka tid online via www.kanslanfotvard.se

Med inriktning på stressreducerande & smärtlindrande behandlingar

0733-38 33 63 www.massageochhalsa.com

VÄLKOMNA!

Fotproblem?

Ta hand om dig själv! Behandlingar som hjälper kropp och själ att må bra och återhämta sig på många olika sätt. Här finner du också naturliga och vårdande tvålar och hudvårdsprodukter.

Vid bröllopsarrangemang bokas tid efter överenskommelse!

Känslan Fotvård och Laser • 0431-36 55 25 Glimmingevägen 2, Västra Karup www.kanslanfotvard.se info@kanslanfotvard.se

KÖPMANSGATAN 22 - MITT I BÅSTAD ITALIENSKAVÄGEN 289 - BOARP

Frisörteamet frisörteamet.se Frisörteamet 0431-715 35

Hårtrollet hårtrollet.se

Hårtrollet 0431-733 67


Söndag 25 mars UPPSTUDSIG

FRÅNVARO GEDIGEN

AVERSEN

SOLGUD

SKADEUTREDNING

KOPIA

KURSÄNDRING

TUNN SKIVA

VINKÄRL

PLÖTSLIG

TRADITIONSRIK

T

A

D

KOMMER FÖRST

För vuxna i alla åldrar Ansikten, platser

FURSTE

TITANJÄTTE

GNAGARSLÄKTE

Inför påsken Maria Magdalena

SAMHÄLLSÄGD

TATUERA I SLUTET

STÅR FÖR 50

KÄND SMITH

NR 14

YPPADE DAGAR I LONDON

BLIR LUAD

KNÅP

KNIPA

HÄR ÄR PLUS IFYLLT

Båstads enda filmstjärna i Toppen av ingenting GLÄDJERUS

E M

YTTERPLAGG

DEL I BIBELN

BJÄREBILDEN

BOKTIPS

Rätt svar 11 mars:

Kyrkogatan21 • Båstad 0431-36 97 30 www.scalabio.se

I samarbete med Bjäre bokhandel

Täcknamn: Hilde Kjell Ola Dahl

Vad är det du ser på bilden?

Att sätta orten ”på kartan” Tårtgeneralen Amatörer

EJ LÄMPLIG

EXCENTRISK

MÄRKE

ANLAG

JOURNAL

ÅRLIG ISANDE BLÅST ZENITS MOTSATS

S

VÄN

FÖRKLÄDNAD SATTE BETE

Å

För barn i alla åldrar Grottmannen Dug

NONSENSSKRIFT

DRAPERAT PLAGG

B

din bio på Bjäre

OFARLIG

TINGAD

HÄSTTECKNING

RIBBA

VECKANS KORSORD

16 KORSORD

De gömda Gin Phillips

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän. Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare?

Ett par gärningsmän med vapen tar sig in i en djurpark, blockerar utgångarna och börjar skjuta folk, för att sedan metodiskt ta sig igenom hela djurparken i jakt på att döda de som fortfarande lever. Joan är på väg mot utgången med sin fyraårige son Lincoln när hon ser kroppar på marken. En man står med ryggen mot dem, med ett vapen i sin hand. Innan han hinner vända sig om tar Joan upp sin son i famnen och springer för sitt liv. Under de följande timmarna gör hon allt som står i hennes makt för att överleva och hålla sig och Lincoln gömda.

Öppettider i påsk

TEATER

Gammal maskin utanför Heberleins butik i Förslöv.

BÅSTA DS BÅSTADS

GIF

GIF

Örebäcksvallen i Båstad Lördagar 10.00 – 13.00. Sommartider och löpande information hittar du på facebook.com/bastadsgif.loppis Inlämning måndagar 18-19 och under öppettider eller överenskommen tid.

Välkomna!

Kontakta: Majvor Bergh 070-849 84 98 Viveca Svensson 070-756 12 29, Leif Andersson 070-337 45 81

Tisdag 27 mars 12-15 Långfredag 10-14 Påskafton 11-14 Häradsvägen 2, Västra Karup

vkifloppis

Tisdag den 27 mars klockan 19.00 Teatersalen, Förslövs skola BIBLIOTEKARIEN En komedi om möten, kärlek, löften & svek Torsdag den 5 april klockan 19.00 Teatersalen, Förslövs skola TVÅ SYSTRAR OCH EN BEGRAVNING Komik, dramatik och en rejäl dos musik

Biljetter 180 kr + serviceavgift 20 kr finns cirka 10 dagar före respektive föreställning hos Sandbäckskiosken, Bjäre Bokhandel samt Torekovs Bibliotek. Ev. restbiljetter vid entrén från klockan 18.00.

Nyfiken...? Båstad Rotaryklubb på Restaurang Sand Måndagen den 26 mars kl 12.00 Föredrag av Ken Tinebo, Cernelle AB Bli vän med din prostata. Se www.rotary.se

OBS! Ingång vid Teatersalen från Margretetorpsvägen


TYCK TILL 17

Söndag 25 mars

TYCK TILL INSÄNDARE

Skolorganisationen i Båstad kommun Skolorganisationen i Båstad kommun har enligt vår mening dryftats under en alldeles för lång tid. Det har vänts och vridits, stötts och blötts och olika argument för och emot en ny skola i Grevie har framförts och förkastats. Pajkastningen mellan olika politiska inriktningar har varit påtaglig och mitt i allt detta sitter vi pedagoger som är bland de mest kompetenta att uttala sig om gällande fråga. Problemet är bara att ingen visat intresse för våra kunskaper inom området och vår verkliga inblick i vilka problem vi kommer att ställas inför vid en nybyggnation av en skola i Grevie. Inte heller verkar föräldrar till barn på Västra Karups skola vara en intressant grupp för våra politiker att lyssna på. Vi, pedagoger på Västra Karups skola, känner oss därför nu tvingade att göra vår röst hörd. Lärarbristen i Sverige är enorm och kommer de närmaste åren att förvärras. Vi ser redan i dagsläget att vi i Båstad kommun har stora svårigheter att rekrytera ny pedagogisk personal samt behålla den personal som ofta funnits i organisationen under många år. Med andra ord har vi svårt att få behörig pedagogisk personal till de i många fall attraktiva tjänster vi erbjuder. Att då tro att man i en liten skola ska kunna locka personal till deltidstjänster eller tjänster där man som pedagog måste pendla mellan olika skolor är näst intill komiskt. Dagens lärarutbildning är synnerligen olik den gamla utbildningen vilken vi förstår att många politiker fortfarande tror existerar. Borta är utbildningen där lärarna blev behöriga i skolans samtliga ämnen. Dagens nyutbildade lärare är behöriga i 2 eller kanske max 3 ämnen. Hur de ska kunna fylla en tjänst på en liten byskola är för oss en gåta. Om du exempelvis är behörig i matematik och engelska så lär du inte kunna fylla din tjänst på en liten enhet. Detta leder till att du antingen måste undervisa i ämnen som du inte är behörig i eller fylla ut din tjänst på en annan skola. Om vi i dagsläget har svårt att rekrytera pedagogisk personal hur kommer det då att bli om ett bygge av en byskola kommer till stånd? Vi som pedagogisk personal är inte intresserade av att ha obehöriga kollegor som vi måste hjälpa med betygsättning och liknande, och vi är inte intresserade av att arbeta på små tungarbetade enheter. Vi pedagoger på Västra Karups skola har varit med om en sammanslagning av Grevie skola och Västra Karups skola. Samtliga pedagoger har upplevt detta som ett enormt lyft både avseende kvaliteten på undervisningen, utbytet mellan kollegor samt inte minst socialt mellan eleverna. Att leva i villfarelsen att det var bättre förr, ”och tänk så bra vi hade det i vår lilla skola på 50-talet” är synnerligen farligt. Skolan liksom samhället är i ständig förändring och om vi ska kunna efterleva dagens läroplan finns det inget utrymme för att leva kvar i Bullerbynostalgi. Västra Karups skola är ingen stor skola, 150 elever, men vi har i dagsläget tillräckligt med elever och behörig personal för att vi ska kunna uppfylla vårt uppdrag som lärare på ett tillfredsställande sätt. En organisation enligt Båstads kommuns förslag kommer att minska våra möjligheter att lyckas med det vi vill, att ge våra elever social kompetens och kunskaper på en adekvat nivå. Detta faktum är något som våra elever vittnar om dagligen i uttalanden om att de har fler kompisar, trivs bättre, har mer att göra på raster och sist men definitivt inte minst viktigt, att deras kunskaper ökat markant genom en högre standard på undervisningen sedan sammanslagningen mellan Västra Karups- och Grevie skolor. Så om ni vill att pedagogisk personal ska stanna kvar i kommunen, om ni vill ha elever som fungerar i sociala sammanhang, om ni vill att eleverna ska ha de kunskaper som förväntas efter att gått grundskolan, om ni vill tillhöra Sveriges bästa skolkommuner då är det dags att slå back i maskineriet och tänka om.

Har du något viktigt du vill belysa skicka då in en insändare till peter@bjareliv.se. Bjäre NU tar gärna mot repliker på insändare och låter sedan insändarens författare komma med slutreplik till detta. Åsikterna som lyfts fram i insändarna är skribentens egna och återspeglar inte alltid redaktionens. Läs alla insändare på bjarenu.se. Centerkvinnorna värnar om den enskilda människans fri- och rättigheter. Vi förväntar oss även att den enskilda individen, som i detta fall sexuellt trakasserat, ska stå till svars för sina handlingar, med kännbara konsekvenser.

SOFIA JARL

Förbundsordförande Centerkvinnorna

EBBA KRUMLINDE Ordförande Bjäre Centerkvinnor

REPLIK

I Bjäre NU som utkom 11 mars publicerades en insändare från Anne Kjellberg, Socialdemokraterna med rubriken ”Värdegrund - trams?”. Här är en replik på den insändaren.

Svar till: Värdegrund -trams? Anne Kjellberg skriver att det inte är konstigt att Båstad anställt en HR chef som tycker värdegrund är trams och antyder att Bjärepartiet anställt. Bjärepartiet följer vårt personalpolitiska program och beträffande anställningar är det vår kommundirektör som anställer i detta fall vilket du väl känner till. Nu slutade tidigare HR chef 1/12 2017, andra var sjukskrivna, och avdelningen var överbelastad och behövde hjälp. Det fick hjälp i 3 månader av Ängelholms fd Hr chef med 25 år års erfarenhet. Han och avdelningen har genomfört 6-7 tunga nyrekryteringar, massor av fackliga förhandlingar. Uppsägningar och förhandlingar kring minskning av HVB personalen (några av de 16 HVB tjänsterna). De har genomfört den av oppositionen begärda arbetsmiljöenkäten. Kommunen följer vårt personalpolitiska program som främjar jämlikhet, mångfald och ser till varje individs unika kompetens. Här skall alla behandlas lika oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion, politisk uppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning. Men hur agerar socialdemokraterna där Ingela Stefansson på kommunstyrelsen den 6 mars väcker ett ärende och skriver att kommunen anställt personer som ej följer kommunens kärnvärden, samt alla människors lika värde. En fruktansvärd anklagelse! Vilka avses? Hon bifogar kopior från tidningsartiklar om en fd moderat och fd. Sd politiker och gått i en demonstration. Vederbörande skulle därmed anses olämplig. Jag reagerade mycket starkt mot detta brott mot grundlagen och vårt personpolitiska program. Jag frågade om Ingela aldrig gått i 1-majtåg och om hon ansåg vi bara skulle anställa Socialdemokrater. Skulle yrkesförbud råda för de som ej tänker som Ingela? Detta är fruktansvärt och får betraktas som årets självmål utifrån samtida diskussion kring värdegrund. Jag hoppas få har Ingelas värdegrund i det sammanhanget. Sen Anne är det riktigt att Bjärepartiet kopplade antalet ökade automatlarm i kommunen till flyktingförläggningen i Hemmeslöv. Det var jag som gjorde det utifrån att jag kände till omfattningen av utryckningar dit. Antalet automatlarm i kommunen ökade från 65 till 123 på ett år när Hemmeslöv automatlarm kopplades in. 70 kom från Hemmeslöv under 2016 dvs. ca hälften av alla (källa räddningschefen). Falsklarm kostar 7748 kr. Jag stötte även på om räkning till Bert Karlsson. Har från en källa fått veta att detta står migrationsverket för då Karlsson friskrivit sig från detta. Det tråkiga i kråksången är att vissa boende inte följde rök och matlagningsförbud på rummen och skapade onödiga kostnader och risker för övriga boende.

BO WENDT

Kommunalråd Bjärepartiet

INGE HENRIKSSON

1.e vice ordf. kommunstyrelsen

PERSONALEN PÅ VÄSTRA KARUPS SKOLA REPLIK INSÄNDARE

I Bjäre NU som utkom 11 mars publicerades en insändare från Anne Kjellberg, Socialdemokraterna med rubriken ”Värdegrund - trams?”. Här är en replik på den insändaren.

Arbetsgivaren ska kun- S i Båstad och värdegrunden na avskeda den som sexuellt trakasserar Det är närmast med sorg i hjärtat jag läser S-politikern Anne Kjellbergs insändare den 11/3 -18 i Bjäre NU. Om jag ska göra en välvillig tolkning av det hon skriver så har Kjellberg bara gått vilse i ideologiernas snårskog.

I år kom internationella kvinnodagen att fokusera på de vittnesmål som strömmade in under hösten, märkta med #metoo. Ingen bransch är skonad och regel- och attitydförändringar måste till i näringslivet, på skolor, i föreningslivet och i maktens korridorer. Centerkvinnorna är optimistiska, men ser att det politiska arbetet för jämställdhet måste fortsätta. Vi vill att arbetsgivaren ska kunna avskeda den som trakasserar.

Jag har lämnat ett land för 54 år sedan, där man endast skulle ha EN åsikt och avvek man från den kunde man råka ut för yrkesförbud. Att efter 50 år i Sverige höra en S-politiker prata om den rätta ”värdegrunden” och om yrkesförbud, får i varje fall mig att häpna!

Inför internationella kvinnodagen samlades 65 #metoo-upprop på DN debatt med förslag på sju åtgärder för att komma till rätta med sexuella trakasserier. #metoo-uppropen föreslår kännbara konsekvenser för arbetsgivare som inte vidtar åtgärder när trakasserier uppdagas. Förslaget kan vara en del av lösningen. Centerkvinnorna vill ge arbetsgivaren mandat att agera. Idag kan en intern utredning ta orimligt lång tid, vi vill att tiden begränsas till maximalt sex månader. Efter en skriftlig varning och en möjlighet till förbättring ska arbetsgivaren inte vara skyldig att omplacera den arbetstagare som trakasserat. Fortgår trakasserierna bör avsked istället vara nästa steg.

Detta tycks dock vara om inte bortglömt, så helt avlägset för dagens socialdemokrater. Nu hyllar man postmoderna idéer om identitetspolitik och normkritik, samt det jag vill kalla för ”nusvenskt” språkbruk.

Kjellbergs historiska företrädare stred för arbetarklassens frigörelse och svarade, i samverkan med liberalerna, för demokratins genombrott.

Enligt det senare, tycks S anse att ALLA som ställer sig vid, eller passerar den svenska gränsen är flyktingar. Vad är det för fel med att kalla en spade för en spade? Jag skulle vilja be de som delar Kjellbergs åsikt att titta närmre på två relevanta begrepp – migrant, resp. flykting. För mig som har varit flykting, betyder migrant att någon – barn och/

eller vuxen – självvalt söker sig till ett förmodat bättre liv någon annanstans än i det egna landet. Medan en flykting flyr från något. Det vi istället får höra till leda genom tv, radio och övrig massmedia – liksom av de flesta partierna i riksdagen – är att alla dessa som passerar Sveriges gränser har ”flytt för sina liv”, tryfferat med bilder på småbarn. Förklara nu för mig och oss andra okunniga, hur det är möjligt att folk från MENA-länder och från Afrika som kommer till ex. Italien och är så rädda för sina liv att de fortsätter till Österrike, därifrån till Tyskland, vidare till Danmark för att slutligen nå Sverige – där alla tidigare hot upphör? Anne Kjellberg, pröva mitt förstånd. Använd gärna värdegrunden för att övertyga mig och de som delar min åsikt, om att jag har fel när jag påstår att Sveriges inte har några som helst skyldigheter mot migranterna. Inga! Men om man använder sig av det nuspråk som jag nämner ovan och tar alla för flyktingar, uppstår likväl frågan – varför är S så patologiskt rädda för rena fakta, så fort det kommer till kostnaderna denna ”flyktingmottagning”. Sverige och Båstads kommun lägger rent astronomiska belopp på denna form av frivillig välgörenhet. Varför? Detta kan t.ex. kontrasteras mot att vi i Sverige har 250 000 fattigpensionärer! Avslutningsvis har jag under min 30-åriga tjänstgöring i offentlig sektor från tid till annan sagt till olika politiker att det är lätt att vara generös med andras pengar. Om nu Anne Kjellberg eller Thomas Andersson lider av ett gränslöst behov av självuppoffring, varför inte då ta hand om – på egen bekostnad – ett antal barn, eller hela familjer? Det skulle skapa respekt hos mig!

CSABA ILLYÉS

F.d, f.d, f.d. – dock fortfarande reflekterande medmänniska

SLUTREPLIK

Slutreplik till Bo Wendt och Csaba Illyes Bo Wendts och Csaba Illyes repliker på min insändare bemöter helt andra saker än vad jag tagit upp i insändaren. Jag ville visa att ha en värdegrund inte är trams. Rubriken att värdegrund är trams är ett citat från ett uttalande av kommunens f.d. personalchef. I övrigt vänder sig insändaren helt och hållet till BP. Jag har inte sagt något om hur och vem som anställer kommunens personal. Jag har inte heller skrivit något om ”rätta värderingar”, bara att det finns olika värderingar. Företag, myndigheter, skolan, trossamfund, politiska partier, riksdag, regering, FN m fl arbetar alla med värdegrunder. Finns också inskrivet i grundlag för offentlig förvaltning. I övrigt talar B.W:s och C.I:s repliker för sig själv. Inga ytterligare kommentarer behövs

ANNE KJELLBERG Socialdemokraterna

SLUTREPLIK

I Bjäre NU 11 mars skrev Bo Wendt och Inge Henriksson en replik på Thomas Anderssons och Ingela Stefanassons insändare ”Satsning på skola, vård och omsorg - angelägen prioritering!”. Här kommer slutreplik.

Slutreplik på Satsning på Skola, Vård och Omsorg! Bjärepartiet verkar vara överraskade över det ökade behovet av förskoleplatser i vår kommun. Men fakta är att förvaltningen redan i höstas informerade om att det kommer att fattas förskoleplatser i början av 2018. Vi Socialdemokrater och Liberaler ville då och vill nu se långsiktiga lösningar, med lokaler som är anpassade efter förskolornas verksamhet. Men tyvärr så hände och händer inte mycket från Bjärepartiets sida och som vanligt så skyller Bo Wendt på andra. Framförhållning och god planering är viktigt för att långsiktigt ha god ekonomi i vår kommun. Att inte agera, Bo Wendt, kostar pengar i slutändan och dessutom riskerar föräldrar som har behov av förskoleplatser för sina barn att bli lidande.

INGELA STEFANSSON Socialdemokraterna

THOMAS ANDERSSON Liberalerna

Vill du skriva en insändare eller ett debattinlägg? Maila peter@bjareliv.se Om du vill skriva anonymt eller under signatur måste vi likväl ha dina kontaktuppgifter, vi garanterar din anonymitet. Om du i din insändare angriper en namngiven person, eller en person som kan identifieras av läsaren, måste du underteckna din insändare med namn.


VÄLKOMNA TILL BÅSTADS FÄRSKVARUBUTIK

Sophie & Sophie

I vår manuella deli hittar du allt det där lilla extra som sätter guldkant på tillvaron. Vi har ett stort utbud av ost, kött och chark från såväl lokala producenter som utvalda varumärken från hela världen. Vi hjälper dig gärna med idéer och tips på hur du kan förhöja smakerna ytterligare med nya kombinationer!

Ebbafisk

lvklarr en sjä etar ä i arb Färsk d och v a t s veå B i het ästa le b e d tied bara m a för att hela igt rn rantöre a erbjuda rikt . nn isk den ku år manuella d iv över sä fin fisk r a r ie r så t va Utbude ch det är ock o an songen är charmen k tar det som hos Ebba hit ån a, vi tyck något gott fr du alltid havet.

Jennie

Vi erbjud er kött från alltid ett stort utb ud av bu vå tiksstycka by Boställ ra svenska bönde r. es fantas M is s a inte Bru t tiska kött stor favo nnsom kom rit hos m mit att bli ånga av v en åra kund er!

Båstad Telefon 0431-685 50 • Köpmansgatan 76


VI SES I BUTIKEN ELLER ONLINE PÅ ICABASTAD.SE

Tommy, Cecilia & Carl

Vi är stolta över vårt kök som varje dag lagar massor av olika rätter. Vi erbjuder många olika färdigrätter, smörrebröd och mycket mer. Om du ska ha kalas löser vi catering efter dina önskemål, fråga gärna efter vår cateringfolder i butiken!

Kristin

Jan

årt över v a d la g å an, eriet, J Vi är s g a b i ina ott nytillsk s med s n a m m a n som tills er till att det fi s lla r a kollego kat bröd av . ba veckan i nen ny r a g a itsju d lning h de slag e d v a d brö , bröd i r a I vår ll u b , lla kakor u bestä tar du d l il v h oc en massor till födelsedag a ! en tårt t också e d i v r så löse

I vår meje rikyl hitta r du allt d även ett stort utb u kan tän ud av lak ka dig oc här avde t osfria pro h lningen k d u o kter. I den mmer de dukter oc t h vi ser til h l att allt h ela tiden nya pro så att du a koll på ska kunn de a hitta pr hos oss! ecis det d t senaste, u vill ha h är

Båstad Telefon 0431-685 50 • Köpmansgatan 76


Priserna gäller måndag 26/3–söndag 2/4-18

superklipp

20k /st

Handla andra varor för minst 200 kr så får du köpa…

Minst

25% rabatt

Kaffe Classic. 500 g. Gäller ej Hela bönor, Ekologiskt, Rättvisemärkt och Selection. Jfr pris 40:00/kg. Max 2 köp/hushåll. Gäller ej spel, tobak, lotter och receptfria varor.

superklipp

2 för

20k 25k 10k /st

/st

Minst

25% rabatt

Färsk potatisgratäng

Sill i glas Abba. 210-240 g.

Glass SIA Glass. 0,5 liter.

Peka. 700-800 g. Jfr pris 25:00–28:57/kg.

Jfr pris 52:08–113:64/kg,  89:29–125:00/kg utan spad.

Gäller ej Sorbet. Jfr pris 20:00/liter. Max 2 köp/hushåll.

2 för

superklipp

10k /st

Minst

25% rabatt

Jordgubbar i ask ICA. Spanien. 250 g. Klass 1. Jfr pris 40:00/kg.

2 för

2990 10k 30k 75k 2990 /st

/st

Mogen avokado 2-pack

Ekologisk broccoli

ICA. Spanien/Mexiko/Colombia/Israel. 320 g. Klass 1. Jfr pris 93:44/kg.

ICA I love eco. Spanien, Italien. 250 g. Klass 1. Jfr pris 40:00/kg.

Påsklilja Svenskodlad. Miniblommande. 4 lökar i 10,5 cm kruka.

Tulpaner 10-pack ICA. Svenskodlade. Klimatcertifierade. Olika färger.

Öppet i påsk!

Påskafton 8– 19 Övriga dagar 8–21

99k /kg

199k

Delin: Skärto rsdagen 8–20 Långfredag, På skafton, Påsk dagen 8–17 Annandagpås k stängt

/kg

Lammstek Ursprung Nya Zeeland.

Oxfilé Ursprung Brasilien.

Ca 1200 g. Benfri. Jfr pris 99:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

Hel. Jfr pris 199:00/kg. Max 2 köp/hushåll.

Båstad Telefon 0431-685 50 • Köpmansgatan 76

Bjäre NU 2018 v13  
Bjäre NU 2018 v13