Page 1

Online. Enkelt. Smidigt. icabastad.se Nu erbjuds eleverna i Östra Karup läxhjälp

Sidan 8

Håll i dina saker När hösten närmar sig brukar antalet inbrott öka runt om på Bjärehalvön.

Sidan 8

Då disponerar vi bara om våra styrkor Pelle Pettersson

Sidan 6

Söndag 12/9 - Söndag 19/9 2021 | Din lokala nyhetstidning på Bjäre – Varje vecka i din brevlåda

”Det är jättekul att vi kan anordna dans igen” I Grevieparken gläds det över lättade restriktioner som medför att de återigen kan fylla dansgolvet med dansande människor.

Nöje

Sidan 6

Vi har öppet alla dagar vardagar 6-24 | helger 7-24

PÅ ÄPPELGÅRDEN GER VI INTE BARA GOLFLEKTIONER.

Intresset för individen är den enda vägen till framgång!

– Vi lär ut hur man spelar golf! Välkommen att boka tid:

DAGENS ERBJUDS UNDER HELA DAGEN Välkomna önskar Helen & Christian med personal

79:-

DAGENS RÄTT, DRYCK OCH KAFFE

Köpmansgatan 34, Båstad | 0431-70327

1 tim 350 kr 2 timmar på banan 375 kr 4 timmar Grönt kort 995 kr Alltid med Trackman! Ring mig och boka tid på tel. 076-100 00 01 Hallandsvägen 400, Båstad 0431-223 30 | info@appelgarden.se


2

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

v37 Mån: Gammeldags, klassisk kalvfrikassé med kokt potatis Tis: Ellis äggakaka med stekt fläsk och lingon Ons: Parmesanpanerad kycklingfilé med örtsås samt ris eller kokt potatis

LUNCHMENY Mån-fre 11.15-13.30 105.-/pers, 95.-/pensionär 65år Veckans fisk: 115.-/pers

LEDARE

Tips a os om nyh s eter 043 ! 1-

Tors: Husets Wallenbergare med murkelsås och hemlagat potatismos Fre: Stekt fläskfilé med grönpepparsås och stekt potatis Veckans fisk: Stekt lax, hummersås och kokt potatis

tips

@bj

0768-088116 | Vantingevägen 20, Förslöv | restaurangellis.se

NU ÄR NYA SUZUKI SWIFT HYBRID HÄR! JUST NU!

159.500:SPARA 13.900:-

METALLIC INGÅR!

Bilen på bilden kan vara extrautrustad.

Bränsleförbr. bl. körning WLTP: 5,0-7,5 l/100 km. CO2 112-125 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans och 12 års garanti mot genomrostning.

SUZUKI TILLBAKA I LAHOLM! 0430-369 000 • laholmsbilaffar.se

• Tillgänglighet utan krångel • Personlig service och närvaro • Auktorisation av Elsäkerhetsverket ger dig trygghet goran.elarn@gmail.com

Elarngöranthunman

Annonsen gäller V37

Etbl. 1932

– KÖP ALLTID NÄRPRODUCERAT & HEMLAGAT HOS OSS!!!

ATT LÄGGA PÅ GRILLEN!!

Prova gärna våra hemlagade specialkorvar till grillen som Wiskeykorvar, Lammkorvar, Ramslök, Italienare mfl.!!! Eller Varför Inte Special Rökta Revben, Rökt Karrè & Rökt Entrcoté & Wienerkorvar!

109/kg OXFÄRS 119/kg KOTLETT 79/kg MEDISTERKORV 5990/kg ENTRECÔTE 369/kg OXSTEK 119/kg BOGREVBEN 4990/kg KARRÈ 89/kg

00

u.se

Egoism Det finns inte mycket som kan provocera så mycket som egoism. I alla fall när någon annans egoism drabbar en själv. Tyvärr är vi alla nog både medvetet och omedvetet egoister ibland. Det vill säga att vi gör saker för vår egen vinning. På Wikipedia kan läsas om etisk egoism och rationell egoism. Den förstnämnda innebär att ens ståndpunkt är att man ska göra det som är i ens egenintresse. Det som är i ens egenintresse kan lika gärna vara skadligt för andra, nyttigt för andra eller neutralt för andra. Den sistnämnda innebär att man hävdar att det är förnuftigt att handla i sitt egenintresse, men inte att det är ett etiskt imperativ, alltså att det formuleras som en uppmaning. I veckans tidning lyfter vi ett ämne som varit en riktig ”snackis” den senaste tiden. I alla fall i Båstad centralort. Längs Köpmansgatan finns det på olika platser så kallade parkeringsfickor. En av dessa, den som finns utanför Lyckankiosken, har omvandlats till en lastplats vissa tider på dygnet. Detta har vissa helt enkelt missat eller kanske ignorerat.

Auktoriserad elinstallatör Göran Thunman

79 2

aren

Det jag funderar på är om det är så att de personer som ställer sig på lastplatsen trots förbud, gör det med någon som helst tanke på att deras val skulle kunna leda till en trafikfara? Jag tror inte det! Utan en empirisk studie att falla tillbaka på kan jag nog ändå våga säg - jag tror att det är den rationella egoismen som träder in. Om jag valt att ställa mig där skulle jag troligtvis bara tänka på mitt ärende. Till exempel ”jag ska bara in till kiosken och hämta ut ett paket, det tar max 5 minuter”. Problemet är bara att om alla tänker som jag, så blir ens 5 minuter bara några minuter i ett led av väldigt många minuter. Dessutom bryter jag mot lagen om vad som gäller för en lastplats. En annan fundering jag har gäller samma situation, men att jag kör runt med en logotyp på mitt fordon. Vem är jag då när jag kör den bilen? Då är jag inte längre en relativt anonym person med en relativt anonym bil utan jag företräder då min arbetsgivare och själva varumärket. Borde inte kommunanställda, och privatanställda för den delen, ha det i åtanke innan de till exempel väljer att parkera på en lastplats när det är förbjudet att parkera där?

Vad vill jag då komma fram till? Jo, om vi alla vill vara med och förändra ett samhälle då måste vi börja ta ansvar för våra egna handlingar och inte göra något för att alla andra gör det eller för att man alltid gjort si eller så. Vi måste sluta säg ”det var bättre förr”. Tänk om vi skulle börja säg ”det är bättre här och nu”! Jag tror att det skulle göra skillnad och vi kan väl börja med att följa trafikreglerna?

Problemet är att om alla tänker så blir mina 5 minuter bara några minuter i ett led av väldigt många minuter. Hur som haver, i den här veckans tidning har vi mycket läsvärt. Vi lyfter vårdlarm, inbrott, läxhjälp, en utställning, en bokfestival och många erbjudande från lokala annonsörer. Jag hoppas du tar dig tid att läsa både del 1 och del 2 den här veckan. Glöm inte att ge oss ris och ros på vår tidning när det dyker upp. Utan feedback kan vi inte bli bättre! Avslutningsvis vill jag citera Albert Einstein “Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig annorlunda resultat.” Trevlig läsning!

VÅRA SUPERGODA

Jenica Paulsson

ISTERBAND

GOTT TILL TACOS/HAMBURGARE MM MED BEN

FIN FIN

AV FRANSYSKA

FÄRSKA

MED BEN

EXTRA GOTT PÅ MACKAN!! Hemrörd

Rödbets sallad 980/hg Skinka 2990/hg Skagen röra 2890/hg Kalvsylta 1890/hg Bjäre

I VÅR OSTDISK FINNER DU OSTAR FRÅN EUROPAS ALLA HÖRN!! ation reserv . Med ch ev kfel o för tr yc rsäljning. slutfö

VANTINGEVÄGEN 15 · FÖRSLÖV • 0431-45 00 58 www.heberleins.se • Kunskap - Kvalité - Kärlek

Måndag - fredag: kl. 10—18 • Lördag: kl. 09—13 • Söndag: Stängt

Jenica Paulsson Redaktör 072-984 11 00 jenica@bjarenu.se

Peter Jakobsson Reporter 070-763 30 93 peter@bjarenu.se

Joakim Ormsmarck Marknad 070-770 91 05 joakim@bjarenu.se

Johan Wastensson Försäljning 072-984 11 01 johan@bjarenu.se

Julia S Ormsmarck Grafisk formgivare 0431-79 200 julia@bjarenu.se

Bjäre NU är en självständig tidning, oberoende av politiska, religiösa, kommersiella eller enskilda intressen. Tidningen ges ut av Made in Båstad AB. Ansvarig utgivare är Joakim S Ormsmarck. Upplaga: 10 000 ex | Tryck: Pressgrannar | Utdelning: SDR Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Båstads kommun samt via ställ där människor möts. Redaktion: Tomtaholmsvägen 6, 269 41 Östra Karup | Telefon: 0431-79200 | E-post: redaktion@bjarenu.se | Webb: bjarenu.se Vid utebliven tidning: bjarenu.se/utebliventidning eller kontakta SDR på sdr824@sdr.se eller via telefon 042-32 99 60 För insänt ej beställt material ansvaras ej. Allt material lagras digitalt och publiceras samt tillhandahålls digitalt. Den som sänder material anses medge sådan digital lagring och publicering. Tidningen ansvarar inte för eventuella tryckfel.

341 044 Trycksak


3

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

FÖRSLÖV Från 1936 med fin känsla, ateljé och trädgårdsdröm Välkommen in genom söt grind mot ljuvlig trädgård och fint renoverad funkisvilla! Här flirtar modern och ljus stil med gammaldags bevarade detaljer i ett tilltalande uttryck. Njut av härliga sällskapsrum, braskamin, gamla trägolv, fräscha badrum, master bedroom med egen takterrass och rymliga ytor på hela 4 plan där källaren utgörs av förvaring/hobbyrum och vindsplanet inretts till gästrum. Villan kompletteras av separat ateljé med ingång från gatan för verksamhet eller ombyggnad till garage. Med gröna fingrar har trädgården förvandlats till en avslappnad oas de senaste åren med sköna rum, gångar av ölandssten, trädäck i olika väderstreck, berså och levande växtval. Denna barnvänliga by erbjuder skola F-9, lekplatser för glada skratt samt gott serviceutbud och tågstation.

Dammvägen 2, Förslöv

Boa 170 m², 7 rok Bia 42 m²

Tomt 1.067 m²

Pris 3.950.000 kr/hbj

TOREKOV Centralt, modernt och kvadratsmart

BÅSTAD Centralt Paradvåning med balkong och utsikt

Här bor du centralt, med några 100 meter till strand, hamn och affär, omsluten av grönska i eget litet parhus med härlig rymd och vackert ljus. Tre sovrum och stort bad/tvätt. Sällskapsrum med kök, matplats, kamin samt ryggåstak och två utgångar till den ombonade och inbjudande utemiljön. Den lättskötta och välplanerade trädgården är södervänd och erbjuder sol från morgon till kväll. Flera uteplatser, skön pergola, förråd och två bilplatser varav en i carport.

Stor etagevåning i nybildade Brf Gulmåran bekvämt belägen mitt i byn. Med full koll på grannskapet och strålande vacker utsikt över havet och åsen från båda plan bor du insynsfritt med öppen planering och frikostigt ljus. Nere finns stort kök med matplats och utgång till balkong med eftermiddags- och kvällssol samt sovrum, klädkammare och bad/ tvätt. Uppe finns rymligt sällskapsrum samt sovrum med badrum en suite. Parkeringsplats. Tillfälle!

Kaptensgatan 20F, Torekov

Köpmansgatan 80E, Båstad

Boa 92 m², 4 rok

Tomt 390 m²

Pris 4.950.000 kr/hbj

Boa 123 m², 4 rok

Pris 3.800.000 kr

VI TAR HAND OM DIN BOSTAD I VINTER

BÅSTAD Äppeldalen Rymligt radhus med havsvy

Behöver du hjälp med någon som håller koll på din fastighet i vinter? För att möta behovet och samtidigt kunna ge våra kunder bästa service erbjuder vi en tillsynstjänst för dig med fritidshus i Båstad kommun. Vi har gjort det enkelt och utformat en portal där du loggar in och kollar rapporten från våra kontroller som sker var 14:e dag. Vi gör allt från in- och utvändig check till att tömma din brevlåda. Kontakta oss idag på tillsyn@stigbertils.com

I Äppeldalen bor du en knapp kilometer från bykärnan och detta välbelägna parhus har stor balkong med utblick mot såväl by och hav som ås och grannskap. Huset har fin planering med underbart ovanplan där sällskapsavdelning och kök erbjuder högt i tak, stora ljusinsläpp, mycket ljus och avundsvärd utsikt. Tre sovrum finns och det går enkelt att få fler. Generösa badrum på båda plan där det nere är kombinerat med tvätt. Rikligt med förråd. Carport.

Päronvägen 3, Båstad Stigbertils Mäklare

Köpmansgatan 13, Båstad

Tel: 0431-700 59

Boa 159 m², 5 rok

Tomt 597 m²

stigbertils.com info@stigbertils.com

Pris 5.975.000 kr


4

NYHETER LOKALT

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

Parkeringssyndare skapar en farlig trafiksituation Trafik Den relativt nya lastplatsen utanför Handelsbanken och ICA Supermarket har kommit att skapa problem i trafiken. När de nya reglerna inte respekteras tvingas lastbilar att lossa sin last i körbanan vilket skapar såväl köer som fara för gång och cykeltrafikanter. Efter att parkeringen utanför Lyckankiosken under sommaren ändrades till att bli lastplats mellan 06.00 och 14.00 alla dagar i veckan har ämnet återkommande kommit upp i sociala medier. Trots att det nu gått flera månader är problemet långt ifrån löst och trafikanternas beteende har nu blivit en trafikfara. Trots närheten till den närliggande parkeringen utanför Akademi Båstad är det många som fortsätter att använda lastplatsen som just en parkering. Såväl privatpersoner som företagsbilar och till och med kommunens egna bilar. Anledningen till att lastplatsen kommit till är för att skapa en säkrare trafiksituation kring Lyckantorget. Med den nya lastplatsen skall alla leveranser till paketutlämningen och Lyckankiosken göras via Köpmansgatan. Men lösningen som skulle säkra trafiksituationen, framförallt för gångtrafikanter och cyklister, har nu kommit att bli en trafikfara, detta eftersom de nya parkeringsreglerna inte respekteras. Reglerna för vad som gäller på en lastplats är enkla. Här får man endast lasta eller lossa tunga eller skrymmande gods. Här är det helt förbjudet att såväl stanna som att parkera. Om skyltningen vid lastplatsen haft tillägget lastbil eller haft symbolen lastbil hade endast den fordonstypen fått använda lastplatser. I det här fallet är det inte så utan lastplatsen gäller för

Lastbilar tvingas ställa sig på vägen och lasta av sin leverans. Detta skapar en farlig trafiksituation längs Köpmansgatan.

alla fordonstyper. Man får i princip stå den tid det behövs för det, men avbrott i lastning eller lossning får inte ske. Dock finns en praxis hos parkeringsbolag att man får stå 10 minuter, men det måste komma någon till fordonet med ett par minuters intervall.

När Bjäre NU var på plats vid lunchtid en fredag var lastplatsen fylld med bilar samtidigt som en lastbil från PostNord tvingades blockera ett helt körfält för att kunna lossa sin last. Detta medförde långa köer och irriterade bilister samt en fara för såväl lastbilschauffören som de gångtrafikanter som ska passera på det närliggande övergångsstället.

En trafikant som parkerade i samband med att tidningen var på plats konstaterade att hen knappast kunde göra skillnad eftersom det redan var så fullt med bilar så det spelade ingen roll att även hen gjorde fel. Text: Jenica Paulsson Foto: Joakim S Ormsmarck

”Jag ser inga skäl att vi ska behöva parkera på lastplatsen” Trafik Bjäre NU reder ut vad som

gäller för den kommunala hemvårdens bilar när det gäller lastplatsen utanför Lyckankiosken. Är det okej att hemvårdens bilar står parkerade där eller är det rent slarv av den anställda? Vi ringer upp Cecilia Sixten som arbetar som enhetschef för Hemvården Öster i Båstads kommun för att prata lite kring ämnet. Hur får hemvårdens bilar parkera? Vilka undantag gäller? – Hemvården har speciella parkeringstillstånd. Generellt sätt kan sägas att vid akuta fall får de parkera på en plats där det står parkering förbjuden men aldrig så att det utgör en trafikfara, säger Cecilia Sixten, enhetschef för Hemvården Öster. Både Bjäre NU och läsare har sett hemvårdens bilar stå parkerade där under de tider då platsen är en lastplats? Hur ser du på det?

– Jag ser inga skäl att vi ska behöva parkera på lastplatsen, säger Cecilia. Vi köper de flesta matvaror online idag och visst det skulle kunna ha varit en akutsituation men nej det har jag svårt att se att det varit så. Cecilia lyfter att alla anställda inom hemvården får en introduktion när de börjar arbeta för Båstads kommun. Då går de bland annat igenom vad som gäller för parkeringstillståndet. För den som mot förmodan skulle glömma vad tillståndet ger rätt till står även reglerna på själva kortet som finns i bilarna. Hur kommer ni ta detta vidare? – Vi måste självklart gå ut med denna informationen till våra anställda. Om vi gjort fel behöver vi rätta till det, säger Cecilia och påpekar att de alltid vill ha in synpunkter på sin verksamhet. Det är så vi kan utvecklas, förändras och bli bättre. Text: Jenica Paulsson Foto: Joakim S Ormsmarck

En bil från Hemvården i Båstad står parkerad på lastplatsen runt lunchtid.


5

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

Gäller för

v.37

Vi använder bara de bästa råvarorna!

V.37

0431-733 91 • BOARPSGÅRDEN • MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-14

Fläskkarré med ben Rostbiffstek

6900

Svart Danbo

/kg

149:-

14900

Cognacsmedwurst

FLÄSKFÄRS

/kg

1290

/hg

PICKNICKBOG

ROSTBIFF

/kg

Ramslöksbrie

LINAS

3990

Ärtsoppa varje torsdag!

BJÄREFÅGEL

Catering för alla tillfällen

Håll rent i trädgården, vi har redskapen!

29kr/ hg

KRÄMIG POTATISSALLAD

15kr/ hg

PÅ BJÄREPOTATIS

HEBERLEINS KORVAR 19kr/

kg

HEBERLAINARE, RACKEBAJSARE & AQUAVIT

hg

Entré Båstad, Stenhusvägen 7 | Telefon 0431-71 999 | Gilla oss på facebook! Måndag - onsdag 10-18, torsdag - fredag 10-19 , lördag 10-15 söndag stängt, endast catering | Reservation för slutförsäljning

För huset huset, tr trädgå ädgårrden,

REA

N FO

RTS ÄTT E

R

599:-

295:-

899:-

55:-

TOTAL UTFÖRSÄLJNING

UPP TILL

10 % rabatt

a Handllt loka

99:-

F RG FÄ EL/VVS VERKTYG

TRÄDGÅRD FRITID POOL

HEM HUSHÅLL GASOL

BJÄRE KVARN i Grevie och Mäsinge / www.bjarekvarn.se MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00 MÄSINGE Mån-Fre 7.30-17.00 GREVIE Mån-Fre 9.00-18.00 Lörd 9.00-15.00 Sönd 10.00-14.00 –29/9. 30/10. tfn.0431-36 0431-36 6200 00 Vi reserverar oss för slutförsäljning. Annonsvarorna gäller båda butikerna na 24/9 24/9tfn. Erbjudandet gäller till ioch med 2 oktober. Tfn. 0431-36 62 00 62

ÖP

K

LANTBRUK HUND/KATT HÄST

Ring gärna in er beställning 71 999 så packar vi ihop den och ni kan hämta leveransen via bakdörren!

79kr/ kg

GRILLADE MINIKLUBBOR 89kr/

/hg

Priserna gäller 13/9 - 18/9 2021 Reservation för ändringar & slutförsäljning.

Soppor mån-tors

Tillsammans hjälps vi åt att vara rädda om varandra!

70%

MA

NS

G. 3

312 B Å ST AD . TEL 0 4

36

98

60

Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14 | Följ oss på Mittpunkten Miss Elly | Köpmansgatan 32, Båstad

Vad kostar Spotify, Netflix eller HBO dig varje månad?

vad är lokal journalistik värd? Bjäre NU är en gratis nyhetstidning och det är vi stolta över. Lokal journalistik är viktig för såväl demokratin som samhället och får aldrig bli varken en klassfråga eller en fråga om ekonomiska medel. Men vi vill utveckla bygdens lokala tidning, anställa fler journalister och bli ännu bättre.

Vill du bidra TILL utvecklingen? Läs mer På bjarenu.se/lokalsupporter


6

NYHETER LOKALT

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

Rekordmånga vårdärende noterade till SOS Alarm 86 procent fått sin första dos Vård Totalt har 10 879 personer i Båstad fått sin första vaccindos fram till och med vecka 34, enligt Nationella vaccinationsregistret. Det innebär att 86 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos. Det är en större andel än de flesta andra kommuner. Båda doserna har 76 procent av Båstadsborna fått. Sett till befolkningen över 70 år så har 95 procent av dessa fått minst en dos och nästan lika många även dos nummer 2.

Samhälle Sommaren är en hektisk tid för SOS Alarm och för Båstad. Under juli månad rapporterades fler vårdärende än normalt i Båstads kommun. 277 samtal med vårdbehov tog SOS Alarm emot jämfört med snittet som är 215 vårdsamtal under julimånad. Över hela Skåne rapporterades fler 112-samtal gällande vårdärenden än normalt för att vara i juli. 14 098 stycken jämfört med månadssnittet på 11 845 stycken. Tittar vi på det historiska snittet låg 30 av 33 kommuner över snittet för månaden. Båstad tog emot näst flest samtal i Skåne under perioden och tittar vi ur ett riksperspektiv kommer Båstad på 15:e plats gällande antalet noterade samtal gällande sjukvårdsärenden. – Vi hade en hektiskt sommar som vanligt men vi märker självklart av en ökande belastning om vi ser över tid, säger Pelle Petterson, Räddningstjänstledare i Båstad kommun. Färsk statistik för Räddningstjänsten i Båstads kommun visar att bara under de senaste 8 månaderna har en ökning på inkommande sjukvårdslarm skett med 10-15%.

De köper ut kinesisk delägare Motor Koenigsegg meddelade i veckan att de köper ut Nevs från det gemensamma bolaget Meneko. Nu kommer Koenigsegg ta över den 65-procentiga andelen i Meneko som elbilsbolaget Nevs tidigare haft, och som bildades för att bygga bilar ihop. Christian von Koenigsegg kommenterade till Dagens Industri. – Vi är i ett bra läge och de är i en situation när de behöver stärka likviditeten så därför passar det bra att vi tar över. Han ville dock inte avslöja köpesumman. – Det är en rejäl summa, men mer kan jag inte säga. Det är vår starka tillväxt som gör det möjligt för oss att köpa tillbaka Nevs ägarandel och vi fortsätter investeringarna inför tillverkningen av den nya bilmodellen Gemera som är vår första fyrsitsiga supersportbil.

Extrados till cirka 5000 personer Vård Under hösten kommer ungefär 5000 skåningar med kraftigt nedsatt immunförsvar att erbjudas en tilläggsdos med vaccin. Det rör sig om en extrados för att trigga igång immunförsvaret hos dessa individer och inte om en så kallad boosterdos. Detta efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Tilläggsdosen kommer att ges på något av Region Skånes sjukhus som just nu arbetar med att identifiera de personer som berörs och var och en kommer att bli kontaktad när det är dags för vaccination.

Räddningstjänsten har idag ett avtal med regionen om att ta ett antal larm med prio 1-karaktär det vill säga när patienten har livshotande symtom eller vid olycksfall. – När ett sjukvårdslarm inkommer och det är ett hjärtstopp då larmas vi direkt. Då finns det

Pelle Pettersson, Räddningsjtänstledare Båstad Kommun.

inte marginaler att vänta på en ambulans som kan ha lång framkörningstid, säger Pelle. Påverkas ert övriga uppdrag när antalet sjukvårdslarm ökar? – Både och, men det är inte så att vi avbryter ett vårdärende för en trafikolycka. Utan då

disponerar vi om våra styrkor. Kanske att vi låter en kollega vara kvar på sjukvårdslarmet och resten kör till trafikolyckan. Om det inte går så drar vi in en station till som förstärkning, avslutar Pelle. Text: Jenica Paulsson Foto: Peter Jakobsson, Pressbild

Snart dansas det igen Lättade restriktioner tillåter verksamheter att starta Nöje Regeringen kom med be-

sked om att från den 29 september lättas restriktioner och begränsningar på antal personer vid tillställningar tas bort. Det blir även tillåtet att röra sig på restauranger och därmed kan dans tillåtas.

Nattklubbar och danstillställningar har tvingats vara stängt över ett år. En som snart åter kan bedriva sin verksamhet är Joakim Agerskov som är evenemangsansvarig på Grevieparken. Innan pandemin hade de fullt hus med dans till dansband men det förbjöds med restriktioner. På senare tid har de kunnat erbjuda underhållning till begränsat antal sittandes gäster men nu kan snart dans åter ske till tonerna av dansband. – Det är jättekul att vi kan anordna dans igen men beskedet kom lite hastigt. Vi trodde nog att hela 2021 skulle bestå av restriktioner och begränsningar. Vi har kontrakt med artister i höst som vi nu måste se över, säger Joakim Agerskov. Nu när kultur och idrott kan ha fullt på läktarna kommer det kanske bli huggsexa om artisterna. – Dansbanden turnerar tre dagar i veckan, över 40 veckor om året så det är alltid huggsexa

Nu kan det återigen bli fullt av dansande människor i Grevieparken.

om dem men vi hade redan bokade artister i höst men vi trodde det skulle vara sittande tillställningar. Nu kan vi ändra dem till vanliga danskvällar med allt det innebär. Vi har i höst Donnez, Streaplers, Sannex och Grönwalls som nu kan bli riktiga danser. Lasse Stefanz är bokat till 17 september och det är ju tyvärr drygt en

vecka innan man får dansa, konstaterar Joakim. Om publiken och gästerna är redo att dansa och kramas återstår att se. Möjligheten finns dock snart. Text: Peter Jakobsson Foto: Grevieparken


8

NYHETER LOKALT

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

Elever får hjälp med sina läxor Drivkraft erbjuder läxhjälp för årskurs 6 i Östra Karups skola. Skola I över två år har organisa-

tionen Drivkraft bedrivit läxhjälp och mentorsverksamhet på Bjäre. Detta har mest riktats till högstadieelever. Nu ska sexorna i Östra Karup få möjligheten till Drivkrafts läxhjälp, en förberedelse inför högstadiet.

För att klara skolarbetet kan vissa elever behöva lite extra stöd med läxor och studier inför prov. Andra elever passar på att göra läxorna i en lugn miljö som kanske inte finns utanför skolan. Detta ges möjlighet till när Drivkraft bedriver läxhjälp. Nu ska eleverna i sexan på Östra Karups skola få möjlighet till detta. – Drivkraft växer åt alla håll just nu, det är flera nya projekt på gång. Läxhjälp har vi i kommunens båda högstadieskolor redan så detta var ett naturligt steg, förklarar Katarina Thorstensson projektledare på Drivkraft Båstad. Från Östra Karups skola ställer de sig positiva till initiativet. – Vi har haft svårt att erbjuda läxhjälp från skolan till sexorna eftersom de har långa dagar alla dagar vilket blir en utmaning med skolbussar och tider. Men vi ser fram mot detta försök med Drivkraft. En förberedelse inför högstadiet där de kan fortsätta ta del av läxhjälpen, säger Susanne Kaczmarek som är rektor på Östra Karups skola. I dagsläget är det 35 elever i sexan på Östra Karups skola. Runt 10 av dem har anmält intresse för att var med på läxhjälpen. Eleverna kan inte komma och gå som de gör på högstadiets läxhjälp utan sexorna får anmäla sig för en termin i taget och ska då vara med. – Eleverna var intresserade och vi hoppas det ska fungera bra. Det blir spännande att se, säger Susanne. Läxhjälpen kommer ske direkt efter skoldagen

Katarina Thorstensson, projektledare Drivkraft Båstad, och Susanne Kaczmarek, rektor på Östra Karups skola, är båda glada över samarbetet som bidrar till att elever kan få hjälp med sina läxor.

på onsdagar. – Då kan elever plugga i en lugn miljö och slipper göra läxorna senare på dagen eller kvällen då de är trötta. Vi finns på plats och kan hjälpa till om de behöver, förklarar Katarina. Det är inga lärare som är närvarande utan representanter från Drivkraft och volontärer. – Man kan se oss ett komplement till föräldrar

som kan stötta och hjälpa till. I samband med att läxhjälpen blir mer och mer populär behövs det fler volontärer. – Vi behöver fler läxhjälpare, dels är det volontärer men vi söker även en timanställd till läxhjälpen och andra saker som nu är på gång inom Drivkraft. Vi vill verkligen kunna växa och hjälpa alla som behöver.

Läxhjälpen är en del av vad Drivkraft gör, mentorverksamheten är en annan. – Mentorsverksamheten vänder sig till elever och deras familjer i årskurs 6-9. Vi samarbetar med skolor som vill ha mentorskap och elevinspiration. Även här har vi hjälp av volontärer från allmänheten, berättar Katarina. Text & foto: Peter Jakobsson

”På hösten ökar alltid stölderna” Samhälle När folk inte är i fritids-

husen lika mycket men ändå har många saker framme kommer tjuvarna. Ibland blir det inbrott men ibland ligger sakerna framme och lockar. Plocka undan mer är polisens uppmaning. På senare tid har det skett inbrott i hus runt Ramsjö och även på åsen men det är inte direkt fler än vanligt. Fram till början av september i år har det i Båstads kommun skett 24 inbrott i fritidshus och 16 inbrott i bostäder. Samma period förra året var det 32 inbrott i fritidshus och 15 i bostäder. – Det är generellt färre inbrott sedan coronan kom vilket gjort att tjuvarna från Baltikum inte kunnat vara här lika enkelt, förklarar kommunpolis Axel Johansson. Från flera platser har det rapporterats om stölder och folk som smyger i trädgårdar och rekar. – Det stjäls även saker utan att det blir inbrott. Det lämnas saker i carportar och på tomter

som tjuvarna intresserar sig av. Kan vara cyklar, andra fordon, gräsklippare eller andra trädgårdsmaskiner, säger Axel. I skydd av höstmörkret och kallare väder som gör att folk inte är ute lika mycket blir det enklare för buset. – Många lämnar sina sommarstugor utan att plocka undan det värdefulla. Kanske åker de hem och jobbar en period för att sedan komma tillbaka senare på hösten för att vinterstänga men då kan saker redan vara borta. Fler borde se till att plocka undan oftare. Brottsförebyggande åtgärder ger resultat. – Många fritidshus är utan larm. Nu finns det många enklare typer av larm som är bra på att skrämma bort tjuvarna. Med larm kan man få reda på om eller när någon haft sönder en ruta och varit inne, förklarar Axel och tillägger. – Prata även med grannarna och hjälps åt att hålla ögonen öppna. Det måste inte vara en väldigt uppstyrd grannsamverkan utan prata och hjälp varandra att hålla koll. Det gör skillnad, avslutar Axel. Text: Peter Jakobsson


9

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

FASTIGHETSBYRÅN BÅSTAD, 0431-791 20

Prata med oss. Vi finns alltid nära till hands.

Östra Karup | Båstad Safirvägen 4 Utgångspris 2 950 000 kr Rum 4 rum, varav 3 sovrum Boarea 103/103 kvm Tomt 1 240 kvm Byggt 1970 Energiprestanda 100 kWh/kvm år Energiklass D Mäklare Linnéa Bjering 072-202 12 96

Förslöv | Båstad Bondevägen 2

4:a Centralt | Båstad Aromavägen 56, lgh 1004

Utgångspris 3 450 000 kr Rum 3 rum, varav 2 sovrum Boarea 91/137 kvm Tomt 945 kvm Byggt 1967 Visas Mån 13/9 & Ons 15/9 Mäklare Linnéa Bjering 072-202 12 96

Utgångspris 3 600 000 kr Avgift 6 206:-/mån (inkl. värme, renhållning och källarförråd) Boarea 116 kvm Vån 1 av 4 (Hiss) Energiprestanda 60 kWh/kvm år Energiklass C Mäklare Susanne Hansen 076-872 76 29

presenterar stolt

Stor bokfest 17–18/9 i Blå Hallen! KOM SÄTT HÖGANÄS PÅ LITTERÄRA KARTAN IGEN.

VÄLDIGT SNART HÄNDER något väldigt stort i Höganäs när mer än 40 författare och artister kommer till Blå̊ Hallen 17 och 18 september. Vi vill att du också kommer! Du möter Klas Östergren, Ewa Fröling, Kjell Westö, Julia Ravanis, Staffan Hellstrand, Marie Lundquist, Conny Palmkvist, Stefan Sauk, Elaf Ali, Gunnel Carlson och många, många fler. Från Island kommer Einar Kárason, Ásta Fanney Sigurdardóttir och Andri Snær Magnason. Det blir två̊ späckade sensommardagar med författarsamtal och möten med kulturpersonligheter, boksignering, spännande utställare, mingel, musik- och matupplevelser – allt i Blå̊ Hallens hundraårigt sköna atmosfär. Varmt välkommen!

NORDVÄSTRA SKÅNES FÖRSTA OCH STÖRSTA BOKFESTIVAL!

B

i samarbete med

B BLA HALLEN HÖGANÄS

Allt om Höganäs Summer Book Festival och alla medverkande på hsbookfest.se Ditt festivalpass köper du på Tickster, hos Höganäs Bokhandel & Cappuccino eller i Bjäre Bokhandel. Vi ses 17–18 september! PS Det är Kulturnatt i Höganäs 18 september. Allt om den hittar du på hoganas.se DS BLA HALLEN HÖGANÄS

B


10

NYHETER LOKALT

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

Strandstädarkarta ska underlätta för alla som vill hålla stränderna rena

Ewa Fagander tar över ägandeskapet för Hantverksmässan i Båstad

Samhälle Strandstädarkartan Katte-

Kultur Hantverksmässan i Båstad är en av Sveriges största och mest populära hantverksmässor och en mötesplats för alla sinnen. Första mässan genomfördes redan 1990 och har sedan dess kommit att bli tradition för många besökare och utställare. De senaste fem åren har hemvisten varit Norrvikens trädgårdar. Den 1 september övertog Ewa Fagander ägandeskapet av Hantverksmässan i Båstad. Ewa har

gatt är till för alla som vill hjälpa till att hålla stränder och hav rena. Privatpersoner, skolklasser, idrottsföreningar, företagare och kommuner – kartan kan användas av alla. Att minska mängderna marint skräp och skapa en renare kust och hav är målet. Strandstädarkartan som är framtagen av Västkuststiftelsen är ett viktigt verktyg

för att främja arbetet med att hålla kusten ren från nedskräpning. Kartan underlättar kommunikationen och effektiviserar hanteringen av skräpet som hamnar längs kusten för såväl kommun, entreprenörer och frivilliga. Till större städkampanjer lånar Båstads kommun ut material och utrustning, det ska då vara minst 10 deltagare.

arbetat med mässor och utställningar i tio år med bland annat trädgårds- och dryckesmässor samt med Sveriges största mäss- och konferensguide, Alla Mässor. De senaste fem åren har hon även arbetat med Norrviken och Hantverksmässan. – Vi ser fram emot att Hantverksmässan i Båstad ska verka i minst 30 år till och ser med stor tillförsikt fram emot att få utveckla mässan ytterligare, säger Ewa Fagander.

Hotell Riviera bygger ut Med fler sitt platser i matsalen och fler parkeringar i garaget hoppas Marcus Bengtsson att problematiken som idag finns på hotellet blir bättre. Näringsliv Det är nu sex år sedan nya hotellet Riviera Strand öppnade. Tiden har utvisat vad gästerna förväntar sig och hur de nyttjar hotellets resurser. Nu är bygglovet klart för en utbyggnad som ger större matsal och nytt sportland.

Platser i matsalen har visats sig vara en svag länk i kedjan av resurser som hotellet erbjuder gästerna. – Vi har väldigt många bäddar på hotellet i jämförelse med antalet platser i matsalen. Med den målgruppen som vi har, med mycket familjer på lov och helger blir det snabbt fullt i matsalen. Detta är ett bekymmer för oss. Vi har fått tacka nej till att vissa inte kan få boka paket där det ingår mat för det blir för fullt, förklarar Marcus Bengtsson Vd på Hotell Riviera Strand. Riviera Strand är ett speciellt hotell med många stora sviter med flera bäddar och egna kök. – När hotellet öppnade visste vi inte exakt hur det skulle utveckla sig med gästernas önskemål och förväntan. Det gäller att vara lyhörd. På de sex åren vi varit igång har vi utvecklat oss mycket. Det har byggts fler konferenslokaler, vi har byggt sportland i garaget och en hel del annat.

Bygglovsritningar till den nya tillbyggnaden. Här med en vy från havet.

Det är många fler än de som bor på hotellet som besöker området. Många kommer för att bada och promenera. Matsalen som idag har runt 250 platser kommer med utbyggnaden få ytterligare cirka 100 platser beroende på möblering. – Den nya delen kommer att kunna skärmas av mot resterande matsal och utnyttjas för slutna sällskap, bröllop, konferenser och annat. Vi har inte kunnat erbjuda detta tidigare ftersom vi då skulle fått stänga hela matsalen för alla andra gäster på hotellet. I garaget under hotellet byggdes längst in en brandsäker cell där det under lågsäsong huserade ett sportland vilket har varit väldigt populärt bland barnen. – Tyvärr kunde vi inte ha det under högsäsong för då behövde vi parkeringarna.

Marcus Bengtsson, vd Hotell Riviera Strand, på den terrassen där utbyggnaden ska göras.

Nu kommer det att byggas ett nytt permanent sportland i bottenplan av tillbyggnaden. – Bättre sportland och fler parkeringsplatser permanent är bra för hotellet. Till beslutet om byggnadslov skrevs in en notis från kommunen att tjänstemännen skulle föra dialog med hotellverksamheten och vägföreningen angående parkeringsproblematiken i området.

– Det är många fler än de som bor på hotellet som besöker området. Många kommer för att bada och promenera. Visst är det ett bekymmer med parkering på sommaren men våra gäster har vi ganska bra plats till. Sen är det ju så att denna tillbyggnad inte kommer göra att vi har fler boende på hotellet så det bör inte göra parkeringsproblematiken större. Bygget ska nu projekteras i samråd med ägare

och förhoppningen är enligt Marcus att det ska vara klart senast till midsommar 2022. – Vår förhoppning är att hotellet ska kunna vara öppet under hela byggtiden utan större störningar. Sammantaget är vi väldigt glada att vi får bygga ut och att ägarna tror på oss. Text: Peter Jakobsson Foto: GRAM Hotels Illustration: Möllers Arkitekter


Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

VÄLJ HEMLEVERANS, BÅDE VID KÖP I BUTIK ELLER PÅ MIO.SE. PRIS FR. 295·, STHLM/GBG/MALMÖ PRIS FR. 495· Gäller Mio Medlem – bli medlem idag! NYHET! TAKLAMPA

349· NYHET! SOFFA MADISON XL

14.245· (15.745·)

KÖP SOFFA/ FÅTÖLJ FRÅN

FÅ RABATT MED*

6.995· 8.995· 12.995· 16.995· 19.995· 24.995·

500· 1.000· 1.500· 2.000· 2.500· 3.000· Reaktiv glasyr gör varje fat unikt

Nu finns favoriten Madison i större storlek

1.500· RABATT*

PRIS MED VÄRDECHECK

349· (649·)

Fat Bitz Gastro, Ø 40 cm 649·

SOFFBORD

20% PÅ ALLA

(3.495·)

MATTOR ÖVER 1.000·

2.971·

NYHET 3-sits soffa XL Madison i tyg Science mores light grey med armstöd A och ekben 14.245· (15.745·) Pris fr. 11.495· (12.995·) Soffbord Cord 2.971· (3.495·) Skåp Yard 5.995· NYHET Sidobord Cord 2.795· NYHET Ullmatta Nadia, 200x300 cm 5.036· (6.295·) NYHET Taklampa Rakel 349· NYHET Kudde Richmond 399· NYHET Kuddfodral Linus 99· NYHET Kuddfodral Fabian 149· NYHET Poster Doppler 59· NYHET Poster Fengshui 59· NYHET Fotoram Folke fr. 129·

Nya höstfärger

NYHET Rustikljus Tindra 5·/st. Finns i flera färger

SOFFDAGAR!

SISTA DAGARNA!

UPP TILL 3.000· RABATT VID KÖP AV SOFFA ELLER FÅTÖLJ 9.995· 19.495· (10.995·) (21.995·)

Prisvärd nyhet! SE PRISET!

NYHET!

9.995· (10.995·)

Skönt fårskinn

3.995·

1.000· RABATT*

1.000· RABATT ***

NYHET 3-sits soffa Casper i tyg Bell nature med svartbetsade ben 3.995·

Fåtölj med fotpall Ullrik i fårskinn grafit med snurrfot i aluminium 9.995· (10.995·)

NYHET!

1.195·

NYHET!

499·

Tyg i mjuk och mysig teddy

NYHET Sittpall Carola 499· NYHET Puff Teddy 1.195·

15.995· (17.995·)

2.000·

Med elreliner

HÖSTENS ÖVER

NYHET 3-sits soffa Lazy i tyg Topeka grey med el-recliner 9.995· (10.995·)

12.495· (13.995·)

1.500· RABATT*

900

NYHETER ÄR HÄR!

Rymlig soffa med plats för många

RABATT*

3-sits soffa med divan Bridge i tyg Nordby beige med armstöd B och ekben 12.495· (13.995·) Pris fr. 11.495· (12.995·)

NYHET!

NYHET!

2.376· (2.795·)

15% PÅ ALLA

2.971· (3.495·)

SOFFBORD ****

3-sits soffa med schäslong och divan Town i tyg Alex mix stone/light grey med wengébetsade ben 15.995· (17.995·)

NYHET Soffbord Ashton 2.376· (2.795·)

Helsingborg Ekslingan 7. 042-20 35 00. Mån-fre 10-19. Lör-sön 10-17. 13/9 10-21. Lund Traktorv. 11. 046-274 33 40. Mån-fre 10-19. Lör-sön 10-17. 13/9 10-21. Malmö City Södra Förstadsg. 56. 040-619 98 50. Mån-fre 12-19. Lör 11-17. Sön 12-17. 13/9 12-21. Malmö Fosie Bronsyxeg. 1. 040-31 22 90. Mån-fre 10-19. Lör 10-17. Sön 11-17. 13/9 10-21. Ängelholm Emblag. 11. 0431-473 070. Mån-fre 10-19. Lör 10-17. Sön 11-17. 13/9 10-21. *Gäller nybeställningar av soffor och fåtöljer till ordinarie priser 24/8-13/9. **Om du inte fått någon katalog eller värdecheck, bli medlem idag och ta del av erbjudandet. Gäller t.o.m. 13/9 och kan kombineras med andra erbjudanden. ***Gäller t.o.m. 27/9. ****Gäller även satsbord, brickbord och lampbord. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 13/9 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se

NYHET Soffbord Cord 2.971· (3.495·)

11


12

NYHETER LOKALT

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

Många besökte mobila resurspunkten i Torekov En återvinningstjänst som kan bli ett stående inslag. Hållbarhet NSR testar nu nya återvinningstjänster för att hitta en lösning som kan tillfredsställa Bjäreborna som inte har någon återvinningscentral inom kommunen sedan Svenstadanläggningen stängde. Mobila resurspunkten besöktes och uppskattades av många som ville slänga skräp. Återvinningscentralen i Svenstad hade ett bäst-före-datum, den skulle stängas 2019. Att hitta en ny plats för en ny central påbörjades många år tidigare men slutgiltigt beslut kom inte. En tidigare utdömd plats beslutades sedan av kommunfullmäktige att utredas på nytt. Starka protester kom, ingen vill ha en återvinningscentral i närhet av dem själva. Så ser det hela tiden ut när platser för sådan verksamhet skall bestämmas. En temporär åvc beslutades att skapas i Förslövs industriområde men den stötte också på protester och kunde aldrig öppna. Nu testar NSR andra tjänster för att försöka tillfredsställa Bjärebornas behov att lämna avfall. Som del i NSR-kollektivet har Bjäreborna rätt att åka och slänga saker på alla återvinningscentraler de driver, vår närmsta ligger i Ängelholm. I våra soptunnor hemma kan man slänga restavfall, mat, plast, flaskor, metallförpackningar, tidningar och papp. Det ingår även hämtning av grovsopor vid tomten fem gånger per år. För trädgårdsavfall finns en speciell tunna man kan ha. Det utnyttjar fler och fler Bjäreborna även om vi ligger efter de andra kommunerna i kollektivet. Det finns återvinningsstationer runt om på Bjäre för glas, papp, textilier, plast med mer. Nu testades en ny tjänst med en typ av mobil återvinningsstation som tar emot fler fraktioner. Vid campingen i Torekov ställdes upp ett antal containrar med avdelningar för olika material. Det var farligt avfall, trä, plast, elektronik, fyllnadsmassor, metall och kabelskrot med mera. Redan innan klockan 11 då de skulle öppna var

Många människor var på plats för att slänga skärp och för att testa den nya mobila resurspunkten.

många på plats med sina saker de ville slänga. – Det var stort tryck under hela öppettiden. Ett bra flöde med människor. Över 300 personer kom under de fyra timmarna och över lag var de som besökte oss väldigt nöjda med denna lösning och det finns stor förståelse för att vi testar oss fram med nya tjänster, berättar Angelika Blom projektledare på NSR. Populärt var det att komma med elektronik, farligt avfall, färgrester, batterier och trä men även böcker, metallskrot och annat. – Detta var kanon. Då slapp jag köra till Ängelholm, sa Anders Roos som har fritidshus i Torekov och tog tillfället i akt att slänga lite saker. Ingela Stefansson (S) passade på att testa om det gick att ta med sig lite material på cykeln för att slänga på mobila resurspunkten. – Det gick bra då jag bor ganska nära. Lite bökigt att cykla med brädorna jag hade med mig men det blev väldigt miljövänligt.

NSR hade många personer på plats som hjälpte till med att få saker i rätt tunnor. – Det är bättre att vi är en för mycket nu när vi testade konceptet, förklarade Angelika Blom.

Det blev ett naturligt flöde när bilar kunde parkera, lasta av och sedan köra vidare. När insamlingen gick mot sitt slut kunde konstateras att metall, plast och trä hade kunnat få större plats i containrarna som var mer än fulla i vissa delar. – Vi får justera löpande hur stor plats vi gör för olika fraktioner när vi lär oss vad det är Bjäreborna vill slänga, säger Angelika. Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein kom med lite gamla brädor för att

slänga och se hur tjänsten fungerar. – Detta blev jättebra. Det är betydligt fler fraktioner de tar emot än jag hade tänkt mig. Nästa gång tar jag med mig mer att slänga, säger Johan. – Kan vi erbjuda detta på olika platser på Bjäre kontinuerligt så är det bra. Platsen i Torekov vid campingen fungerade bra. – Det blev ett naturligt flöde när bilar kunde parkera, lasta av och sedan köra vidare, konstaterade Angelika. Nästa test med mobila resurspunkten bli tisdagen 21 september vid grusplanen vid Entré Båstad. Om testerna faller väl ut är tanken att mobila resurspunkten ska bli en kontinuerligt återkommande tjänst på flera håll på Bjäre. – Hur ofta eller exakt var vi kommer vara i framtiden är inte bestämt än, säger Angelika. Text & foto: Peter Jakobsson

! N I S ON

A T Y ER

G Å N ÄN

M

3000 kvm | 30 000 artiklar

ÖPPET ALLA DAGAR

HÄR HITTAR DU ALLT OCH LITE TILL... Ladan i Boarp Italienska vägen 279 , Båstad | Telefon 0431-73 375 | www.ladaniboarp.se


13

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

Seniorbolaget växer och söker nu

PROJEKTLEDARE TILL BÅSTAD/LAHOLM INOM

VI VILL GE

KRAFT ÅT VARJE MÄNNISKA Vi står för en nära folkkyrka som är engagerande, öppen och tillgänglig för alla. En kyrka som med mod står upp för värme, medmänsklighet och en grön omställning.

◗ TRÄDGÅRD ◗ STÄD ◗ SNICKERI ◗ MÅLERI Som Projektledare på Seniorbolaget tar man in uppdrag, sätter seniorer i arbete samt anställer fler seniorer och marknadsför sitt område. Lönen är provisionsbaserad.

Rösta på Centerpartiet i kyrkovalet den 19 september!

För mer information kontakta:

CHRISTER ASKERDAL Telefon 010-175 19 15

Hos oss blir ditt hus inte ett i mängden! FUNDERAR DU PÅ ATT SÄLJA ÄR DU VARMT VÄLKOMMEN ATT HÖRA AV DIG FÖR ETT FÖRUTSÄTTNINGSLÖST MÖTE. TELEFON: 0431-76060

Är du vår nästa kollega?

Nu söker vi på Peterson & Hansson nya servicesnickare till Laholm och Båstad med omnejd. Vi är ett nära och familjärt byggföretag som bygger små och stora projekt åt privatpersoner, företag och kommuner. Vi bygger med arbetsglädje och miljö i fokus och det har vi gjort sedan 1963. Tack vare våra nöjda och återkommande kunder så växer vi och behöver nu bli fler! Varmt välkommen att höra av dig till Casper Carlsson för mer information på 0430-54 19 61 Läs mer om tjänsten och ansök via www.phbygg.se Vi ser fram emot att träffa dig! Peterson & Hansson Byggnads AB www.phbygg.se


15

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

Sagolik höst med SEAT.

Ibiza Nya SEAT

Style TSI 95 hk

Privatleasing 1.995:-/mån**/*** Pris fr. 187.900:-

Arona

Style TSI 95 hk

Leon

Pris fr. 206.900:-

Pris fr. 231.900:-

Nya SEAT

Privatleasing 2.095:-/mån**/***

Månadskostnad vid en första förhöjd leasingavgift om 10.000:-. Privatleasingkostnad utan första förhöjd leasingavgift +300:-/mån.

***

SEAT

Sportstourer Style TSI 110 hk

Privatleasing 2.395:-/mån**/***

SEAT Betalskydd ingår 12 månader vid privatleasing**

borjessonsbil.se Bilarna på bilderna är extrautrustade. *Gäller vid finansiering via SEAT Financial Services; Fri service i 3 år/3000 mil, assistans och nybilsgaranti i 3 år/9000 mil (det som infaller först). Bl. körning l/100 km: Ibiza 5,2; Leon SP 5,5; Arona 5,4. CO2-utsläpp g/km: Ibiza 118; Leon SP 126; Arona 123. Miljöklass EU6 AP. **SEAT Privatleasing 36 mån. 3000 mil inkl SEAT Betalskydd (vid privatleasing) 12 mån vilken täcker din månadskostnad t.ex. vid ofrivillig arbetslöshet, sjukhusvistelse och nedsatt arbetsförmåga. Garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (xxxx 2021). Möjlighet utöka miltal mot tillägg. Ev. övermil och onormalt slitage debiteras. Uppl.- och admin.avgift tillkommer. Vi reserverar oss för ändringar och avvikelser. Erbjudandet gäller t.o.m. 12-12-2021.

Börjessons Bil i Ängelholm & Helsingborg AB Ängelholm 0431-45 85 59, Helsingborg 042-610 55 10 Se hemsida för öppettider www.borjessonsbil.se

HELT NYA

RENAULT ARKANA hybrid by nature

3 390 kr

/mån* inkl 3 års service & 3 mån leasingskydd lanseringspris 258 900 kr** (ord pris 268 900 kr) en helt ny, innovativ SUV med hybridteknik från Formel 1™ *Renault relax privatleasing inkl 3 års service: 0 kr kontant, 36 mån, rörlig ränta per jul-21 (Stibor 90 dgr), garanterat restvärde. inga uppläggnings- eller aviavgifter. kostnad för rabatterad Renault försäkring tillkommer. körsträcka 10 000 km/år inkl. service. 3 månader fritt privatleasingskydd ingår för privatpersoner 18–63 år. gäller vid kundorder senast 30/9 2021. alla priser är inklusive moms. **erbjudandet består av en nybilsrabatt på 10 000 kr. angivna priser är inklusive moms. gäller vid köp av en ny Renault Arkana E-tech hybrid 145 senast 30/9 2021 med reservation för begränsningar i antal bilar, färger och tillval. kan ej kombineras med andra erbjudanden eller företagsstöd. bränsleförbrukning vid blandad körning: 4,8 l/100km, CO2-utsläpp 108 g/km (WLTP). extrautrustning kan påverka förbrukning och CO2. Renault reserverar sig för eventuella felskrivningar. bilen på bilden är extrautrustad.

Renault rekommenderar Eslöv

Vikhemsv. 4

Ängelholm

Transportg. 11

renault.se

Tel. 010 129 3000 Besök oss gärna på: bilmansson.se


BJÄREKRYSSET Rikskrysset 8427 SVART FÅGEL

DIFFUST MÅTT

DIMMER

ORNAMENTFÖRR ÖVER STORMAN

TVIVEL

Lösningen publiceras om tre veckor.

INGEN IDAG FÖR HERMAN HERMIT'S

MAGIGELLER

FÖR BERGENTUR

STUVAS

SMÅPENGAR

LITEN TOMTE ÄR PRIVAT

SIST I SKÖRD

I ÖGAT

ÄR EN HALVÖ

STARTPLATS

DEN GÅNGEN ÄR MAN NOG VAN

SÅ SOM SPELE- VERKAR MÅNS ÄR VINK SÖVANDE

HÄRSKA HAR AGITERAT FÖR ANARKI

BARSK "ARBETSSKYGG" LÄGGS PÅ VÄGEN

FLOTTA

BETUTTADE DEN ÄR  TUM

VARM KULÖR KVICKHET

TYFUS

DATORTÄNK

HAFT PÅ KÄNN

RAKETGEVÄR KORT

TALOFÖRMÅGAN BREDDGRAD VALSSTAD

FÖR EN DJUPDYKNING ÄLDRE I

SNIDARTRÄ SURFPLATTA

INDONESIENÖ

BALANSHJUL DIKTFORMER

SMÄLTA HON ÄR ETT TV-PRIS

TRIANGELSIDA

KOLLA ÖVER MANDELA

OMBUD

RACKETSPORT VERKAR BERÄTT- SKAKANANDE DE PÅ GOLVETBAKBEN

LUTA BARNPASSARE MED AU

TYGSTYCKE

Omvandla bokstäverna till en sexsiffrig lösningskod i de gula rutorna enligt nyckeln här nedanför: ÅÄÖ=1

GHI=4

PQRS=7

ABC=2

JKL=5

TUV=8

MNO=6

UPPHÖRDE  JAPANSK SPETS

WXYZ=9

Lösning och vecka 3333 Lösning och vinnare vinnarefrån från vecka SVÄNGRUM

HAR KONFORM

PÅVLIG

KINDVALL

ILANDE

ANDFÅGEL

SNATTAT

FÖRBRUKAS

FIRAS / BILKUDDEN

A I Ö R B A G D E N

EXAKT ÅTERGIVEN

LÄGGER SKYTT

BARA

SES MED SAMVETE

KRONDEL

TITEL

GLOBEN

KAN VISA RÖRELSE

HY

KÄNSLIG TRÅD SMÅHANDLARE

STYR BORT SPÄNNINGEN

M Å S K P L E A D A R L E

VARA PÅ BENEN TÄNDER MAN PÅ

LÄGGA IHOP

ARSENIK

PRÄST I NT

D R Y K J A G G Å A S N D E E H R E D T E E R I N G T Å E Å N D D E S A V I

GÅR PÅ DJUPET

U T R K A T Å TSMAKSÄTTS MED ANIS TAR STEG

I HÖGSTA SERIEN

INGET ANNAT I BREVSLUT

MITT I KAIN

DE BLOMMAR SENT

Ö P M M E I A T O L S L S O T I T O S K O L T A S O R D A G L O N U U O N D E R R S N A O K V I N K T O R V O A R A K L A R E B E S T L I T R A N Y E T T A R A P O N S P R S T R A R T B S E

KÄRLIGT

ROMS AURORA

ÖKENLAND

SKJUTVAPEN

NÄT I KYLA HETTE EN IVARKOLVÄTE

FADDER- KORT FÖR BARN SERBIENPÅLAGA ÄR ÖM TÅ

SPIKLIKT

RUNT RINK

VASAORDEN

INDIAN

DAMER PLÅGA

TUNGBRÖSTAD

HÄTSKA

YTMÅTTET

LÄMNA BILDENS ORT

PRYDNADSBUSKE

INTYGA

SLÅSS

REVYERNAS ROLF

JUST TÄND

HURRIL

ÖLKRYDDAN KORAS

BRASLJUD

FARLIG NÖTÅKOMMA

1:a pris (10 lotter): Dan Näsberg, STAFFANSTORP. 2:a pris (6 lotter): Kent Dejve, UDDEVALLA. 3:e pris (3 lotter): Per Karlsson, TJUREDA.

TANTAL I KEMIN

DELA

SAM I USA

FALSK

UTEBLIR

HÖRS I BAKGRUNDEN

R S N O T K U A A T N K E L K A R E P V R A N N S J A G U D A R G A G G N S A A S T M G E G R Ä N A N A Y R K A O N K Ä R O G R S E N A K U N A E T U R UNITED ARTISTS

STYRDE ÖSTERUT

VISKA RENT I RÖREN

FÖRDEL AV MEDLAR BAKBEN DATATRAFIK

EXISTENS

GNIDIG

SÄGER POSITIV

FOTO: MOSTPHOTOS

RIKTNING

HÄRJAR

EJDERHANE

STAT I USA

ROFFARE

FATTAR BITTER BRÖDPIGG

EN BIT PAPPER

SAKNAR INDISKT MAN BRÖD

MISSTÄNKA

HELIG BOK

PRYDNADSSTEN

STORA ANTILOPER

KORTSPEL

NYTTA

SLUTFÖRT

EN DAM FÖR ASK

FLAX

TID FÖR BÖN

MATBUTIK

FÖDELSEMÄRKE MATTETERM

I N

MÖTTE BOBBY I DUSCHEN

KAN FRIA HOFFMANS MAN

R A I N

FISKE

FOLKGRUPP

ISLAM

SAKNAR JOBB FEST

Y R A

ÄR SKILDRING MINDRE LOTT

HÖG MED DROTTNING KILLE

FISK OCH FLIT TITTA SNETTT M

MÖBEL

MÅLARE NERMAN

BRUTALITET BEREDA HUD

FIKTIV TEATERKUNG

STÄNGA AV VARUMÄRKE

ÖVERFÖR DATA

HYVLAS AV

OMRÅDE

HUS UTAN FOLK

BASISKT ÄMNEHALSTER

ALPIN GREN ETT RENT LAG?

BLIR  -ÅRING

FRAMSTÅR MED SIG

GITTAT

ÖVERGÅ TILL HAVSKATT

Ö U S D M E T E E X E T T R O A I R L O P P K A A D S L L Ö S A I N A R G Å H E T R A A S I L J O N G E R N A

EN ÄLV

FÖRRA FRUN

BÄR IBLAND

LÅNGBEN

VILDARNA

MERITLISTA IDAS BROR

A S C N G N E V D P A M A L I B I K B L I T I S K T S T Ö R T A E P I S J A N S A R B E T S X I D E S T A C K G N M R R E L E G E A G E R A T B L A R Ä B A R B A RGENOMGÅNG

FYLLER MAN

HÖRS LÅNGT

APA

BEN

INGNIDA MED DJURFETT

VÄRDSHUS

SEPARERAS I EFTER HERRE

slluB©

Tävla senast söndag 19 september kl. 24.00 på ett av följande sätt: Webb: http://respons.wordex.se Följ instruktionerna på sidan. Pris: 10,80 kr. Telefon: Ring 0944-114 90 04. Knappa in 8427 följt av fyrkant, lösningskod, fyrkant. Pris: 12 kr. Sms: Skicka ett sms till 726 60. Knappa in WRS (mellanslag) 8427 (mellanslag) lösningskod. Pris: 12 kr plus mobiloperatörens avgift.

KONSTFORM

slluB©

6

GORILLA

GE EFTER

PLATS FÖR SLAG

DEF=3

5

IVÄG

REFORMIVRIG ODLAS I KINA

Lösning publiceras om tre veckor.

4

VÄXT I VATTEN NOGGRANT

VIRUSTYP

RANCH

RÄCKE

Så här gör du: Bokstäverna i Rikskryssets blå rutor bildar ett ord på sex bokstäver:

TOK

KULEN

LÄNGRE AV

Lös Rikskrysset och du har möjlighet att vinna tio Trisslotter!

3

KAMP

DISKRETION

BRUTEN LED

2

SÄNDER I ÅBO STORT LANDPIGGT

1

SMAK

ÄR LENA

SPÖN

Tävling 8427 8427 Tävling

KUDDSALO I FODRAL THE ARK DIKTVERK

ROMMYNT VOLJÄRER

RUNT CHEFEN SÅNGBAEZ

BERGSLEJONHURUVIDA DRILLAR I TRÄDTOPP

FESTTÅG

VINDEN

HELA JORDKLOT TOPPSPEL

DUMHET

TRÄSKOVIRKET

JAG I PARIS TRIPPMEDEL

BILJON

BILDENS ORT

VÄGTORN

ERHÅLLER

BRUK "PARK"

ENGELSK STAD

AVENY

GÖRA VERKAN VÄV PÅ VÄGG

LABERO

HAR ARAGOG HAR GRUVOR

FRANSK FLOD PRATA STRUNT

KALL

TRAMS

KAJKA

BILDAR VATTEN SOM KOKAR

HÖJDEN

VIRVELVIND

LITEN LÅDA

KAURISMÄKI

FLÖJTGUD ÖNSKA OGJORT

STARK BÖKADE RUSSELL, RÄDSLA ARTIST

TEMPUS

FRÅN KRETA SYNS MED OVE

HJÄLPAS FRAM

FRÅN PUBLIK IBLAND

DRILLAR I KYLA LJUS PERIOD

LITEN RYMD

GRANDIOS

KYLAVATTENLEDERNA

FOTO: MOSTPHOTOS

LITEN RÄNNA

GODBIT

KLÄ AV SIG

PAN-TRE LIKA KURVIGA DELAS UT

ANGE

MARKNAD

IMAGINÄR

RESPEKTFULL

BUSKE

FULLVUXNA

presenteras stolt av

Vid frågor om inslaget på sidan, kontakta: rikskrysset@bulls.se


17

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

TYCK TILL

Har du något som du tycker är viktigt att lyfta fram? Skicka då in en insändare till tidningen. Vi förbehåller oss att publicera i mån av plats. Åsikterna i insändarna är skribentens och återspeglar inte alltid redaktionens.

”Vi kan inte längre skjuta omfattande konkreta handlingar på framtiden” Miljöpartiet Båstad Bjäre ser det som en av kommunens absolut viktigaste uppgifter att tydligt, aktivt och målinriktat arbeta för ett hållbart samhälle. Vi kan inte längre skjuta omfattande konkreta handlingar på framtiden. Framtiden är redan här och vi behöver göra allt vi kan för att skapa hållbara förutsättningar och livsvillkor för, barn, barnbarn och kommande generationer. De globala målen i Agenda 2030* ger stöd i hur vi måste arbeta i alla kommunala organisationer och verksamheter. För att lyckas behövs både kompetens och stöd. Därför är det oroande när kommunen i undersökningen ”Aktuell hållbarhet” har svarat att vi inte har ett systematiskt arbete kring att ge medarbetarna kunskap inom Agenda 2030. Politiken MÅSTE ta på sig ansvaret för att medarbetarna ges rätt förutsättningar att göra sitt arbete på ett sätt där också stora framtidsfrågor som hållbarhet och minskade co2-utsläpp ingår. Mitt i denna för framtiden så avgörande tid har Båstads kommunledning valt att lägga ner avdelningen för hållbar utveckling. Det sänder fel signaler! Det kan uppfattas som ett

förminskande av miljö- och klimatfrågornas betydelse och bristande respekt för dem som ska förvalta samhället i framtiden. Avveckling av de tjänster som arbetat samordnande har inneburit en inbromsning i arbetet mot målen i Agenda 2030! Kommunen har också med åtgärden tappat värdefull kompetens och fart i omställningsarbetet mot ett hållbarare samhälle. Något som medför försvagning av stödet till både kommunala medarbetare, näringsliv och medborgare. Samverkan för Bjäre konstaterar i sitt svar till red. Joakim Ormsmarks ledare (Bjäre NU 22-29 aug) att: ”...ett seriöst hållbarhetsarbete ska genomföras i hela den kommunala organisationen...inte bara reducerat till en enhet inne i kommunkontoret”. Att alla delar av kommunens organisation ska jobba med hållbarhet är inte bara en självklarhet utan ett ansvar. Vi politiker har fått medborgarnas mandat att förvalta även globala frågor på det lokala planet. Men hållbarhetsavdelningen funktion var just att samla kompetens, initiera och samordna åtgärder och aktiviteter. Den skulle utgöra

ett stöd för alla kommunala verksamheter och medarbetare. Samverkan för Bjäre lyfter också upp några exempel på åtgärder som genomförts under mandatperioden. Vad vi kan se är flera av dessa just sådant som initierats och/eller samordnats med hjälp av avdelningen för hållbar utveckling, t e x resepolicy, miljöbokslut och projektet Globala Sverige. Under försommaren skickade MP Båstad in en interpellation med frågor kring kommunens klimatarbete. Kommunen har – som Samverkan för Bjäre konstaterar – bidragit till Bjäre klimatkonsortium, men den rapport som presenterades i mars fanns vid tiden för vår interpellation inte i kommunens diarium. Framtidsfrågorna kräver bred och konsekvent samsyn ställd bortom partipolitisk agenda. Samverkan med näringslivet, föreningar och andra kommuner är oerhört viktigt för att öka takten i hållbarhetsarbetet. Därför har vi nu i augusti lämnat in en motion om klimatråd där vi föreslår att detta kan införas inom samarbetet Familjen Helsingborg.

Vår förhoppning är vi inom politiken kan skapa bred förankring och utgöra goda exempel, både nu och framåt. För vi är egentligen alla medvetna om att det i längden inte är hållbart att leva som om vi hade resurser från 6 eller 8 eller 10 jordklot. Vi vet att mycket måste förändras och att det brådskar. Världens koldioxidbudget är på upphällning, klimatförändringar är en realitet, viktiga naturresurser och miljöer hotas. Mänskligheten har åtta år på sig att vända trenden. Det är två mandatperioder. *Agenda 2030 är FN:s globala mål, som ofta kallas de globala målen eller de globala målen för hållbar utveckling. 17 övergripande mål och 169 delmål, som mäts med hjälp av 230 nyckeltal. Målen är kopplade till att bekämpa fattigdom, hunger, ojämlikhet, klimatkrisen och främja hållbarhet, jämställdhet och fred. Du kan se det som global målstyrning som gör världen till en bättre plats. Jenny Sjöholm MP Lina Andreasson MP Jonas Nilsson MP

Insändare och repliker skickas till peter@bjarenu.se. Vill du vara anonym eller skriva under signatur måste vi likväl ha dina kontaktuppgifter, vi garanterar din anonymitet. Om du i din insändare på något sätt pekar ut en annan namngiven person, eller en person som kan identifieras av läsaren, måste du underteckna med eget namn. Slutligen, behandla andra som du själv vill bli behandlad.

På denna sidan har du som läsare plats till att tycka till om smått och stort. Sånt som gör dig upprörd och sådant som gör dig glad. Skicka in din insändare till peter@bjarenu.se. v goda dning a

Etbl. 1932

TAKE Cat AWAYing AND

KÖP ALLTID NÄRPRODUCERAT OCH HEMLAGAT HOS OSS! VANTINGEV. 15 FÖRSLÖV • 0431-450058 HEBERLEINS.SE • MÅ-FRE 10-18 • LÖ 09-13 • SÖ stängt

Take away

En blan

tapas &

drinkar

VINTAGE TAPAS köpmansgatan 40 , Båstad

MENY: weiq.tech/ladda-ner-weiq/ | 0723028590

G LUNCH • FIKA • SHOPPING • CATERIN

073-530 56 33

TAKE AWAY OCH CATERING FÖR ALLA TILLFÄLLEN! Entré Båstad | 0431-71 999 | Gilla oss på facebook!

året runt Öppet Se öppettider och meny

www.dcecili.se |

| BYON design | NEW MAGS | House Doctor | Karolina Brobeck | Mogi Home | ERNST form | Ester & Erik | By | Rydens | Angelica Granath Design Ceannis m.fl |

d_cecili

RESTAURANG & PIZZERIA Alla dagar 11.00 - 22.00

KÖPMANSGATAN 70 0431-752 75 | torstens.se

...DÄR ALLT BAKAS FRÅN GRUNDEN!

Ängelholmsvägen 4, Båstad | 070- 790 00 18 www.bakeriet.se | info@bakeriet.se

dcecili

KAWAS Ängelholmsvägen 1 | Tfn 0709-74 21 54

BAGERI & KAFÉ MITT I BÅSTAD...

agnus Johnsson

• Omkittning • Målning av fönster • Fixar imma i dina isolerglas • Övriga glasmästeriarbeten

070-670 I I I I


18

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

010-199 86 01 www.laganbio.se

Minnesvärd Hjälp oss att stoppa Alzheimers sjukdom genom ny svensk patientnära klinisk forskning.

MEDICINSK FOTVÅRD Onlinebokning

www.manuelas-fothalsoklinik.se eller ring 0768 80 56 27

alzheimerstiftelsen.se

Manuelas Fothälsoklinik Johannebergsv. 3 i Skummeslövsstrand

Paw Patrol

Lördag 11/9, Söndag 12/9 15:00

Eva & Adam Lördag 18/9 17:00 After We Fell Söndag 19/9 17:00 Dune

Ons 15/9, Fre 17/9, Lör 18/9, Sön 19/9 19:00

Lingon, Blåbär, Hallon, Kantareller,

Färska Hjortron, Ekologisk sylt och Lantägg 13.40 14.10 14.35 15.00 15.30

0763-25 94 91 | www.guldjobbet.se

Detta händer i kyrkorna på Bjäre! VÄSTRA BJÄRE PASTORAT

FÖRSLÖV-GREVIE FÖRSAMLING

www.svenskakyrkan.se/forslovgrevie

www.vastrabjare.se

Sön 12/9 11.00 14.00 Tis 14/9 14.00 19.00 Ons 15/9 10.00 18.00 Tor 16/9 15.00 Sön 19/9 11.00 14.00

Gudstjänst i Torekovs kyrka, Ljungström Gudstjänst i Hovs kyrka, Ljungström Syförening i V. Karups församlingshem Samtal om tro och teologi i Västra Karups församlingshem BabyCafé i Västra Karups församlingshem Taizégudstjänst i Hovs kyrka, Ljungström Free Kids i Västra Karups församlingshem Gudstjänst i Torekovs kyrka, Watz Gudstjänst i Västra Karups kyrka, Watz

Sön 12/9 10.00 Mån 13/9 9.00 Tis 14/9 8.30 Ons 15/9 8.30 Tors 16/9 10.00/ 14.00 Sön 19/9 10.00

Högmässa i Grevie kyrka, Ann Nerborg Frukostklubb för herrar i Grevie församlingshem, för anmälan Kontakta Anette Ohlsson, 0431-415656 Frälsarkransbön i Förslövs kyrka, Åsa Hagberg Morgonmässa i Förslövs kyrka Trivselcafé i Förslövs församlingshem, för info kontakta Åsa Hagberg, 0431-415654 Högmässa i Förslövs kyrka, Anders Markehed

Kollekt ger du via swish: 123 288 55 23 www.facebook.com/forslovgrevieforsamling

forslovgrevie

Mellby Delfinen Skummeslövs Torg Skummeslövs kyrka Hasslövs Bygdegård Ö Karups kyrka

16.00 16.30 17.00 17.30 18.00

Båstad kyrkogårdsparkering Kattvik Hamnen Hovs kyrka Torekovs kyrka Grevie kyrka

Måndag 13/9 är sista turen för i år!

Vackra välrensade bär. Bärhandlarna Bärbilen 0766-114584 Följ oss på Facebook och Instagram

BÅSTAD-ÖSTRA KARUPS FÖRSAMLING www.svenskakyrkan.se/bastad

Sön 12/9 11.00 Tis 14/9 8.30 Tor 16/9 9.00

Fre 17/9 9.30 Sön 19/9 10.00

Gudstjänst i Mariakyrkan, Ann Lidgren Morgonbön i Mariakyrkan, Lars Boman Babysång i Ö Karups församlingshem, anmälan tisd före till andreas.lindgren@svenskakyrkan.se Lillkyrkis i Båstads församlingsgård, ingen anmälan krävs Familjegudstjänst i Ö Karups kyrka, Anette Rajaniemi Barnkörerna Piggelin & Joy med Marianne medv.

www.facebook.com/bastadostrakarup

bastadostrakarup

>>> GLÖM INTE ATT GÅ OCH RÖSTA! DIN RÖST RÄKNAS! <<<

SERVICE & HANTVERK BIL & MOTOR

072-172 93 36

Vi tar emot alla bilar & hjälper dig med: • Hjulinställning • Reperation Service. Däck. AC. www.jattesbilochmotor.se • Service • Däck • AC jattesbil.motor@gmail.com Du hittar oss på Hallandsvägen 19, Båstad

0431-212 00

BYGG

MontageService i Båstad AB

Tel. 0431-700 04 www.montageservice.se

PLÅTSLAGERI VENTILATION SMIDE

WWW.RADNESS.SE 0730 787 494

Vi slår alltid huvudet på spiken! Berndt Hjalmarsson • 070-563 13 45 Hallandsvägen 19, Båstad info@hjalmarssonsbygg.com • hjalmarssonsbygg.com

Elinstallationer • Elförbättringar • Smarta hem Auktoriserad elinstallatör Göran Thunman

goran.elarn@gmail.com

Elarngöranthunman

www.mickeselochautomation.se


19

Bjäre NU | 12 september - 19 september 2021

SERVICE & HANTVERK FLYTT OCH STÄD

EL & TEKNIK

Flytt och magasinering för privatpersoner och företag! ALLT INOM ELINSTALLATIONER TELEFON 0431-45 08 10

BJÄRE FLYTT & MAGASINERING AB KONTAKTA OSS PÅ 0431-36 49 86

MÅLERI

JURIDIK

GLASMÄSTERI

HEMSTÄDNING & FLYTTSTÄDNING

Behö v hjälp er du städn med i Konta ng? Mich kta a Sven ela s 070-8 son 76 55 70

Vi kan kärlek, död och pengar. Boka tid för en kostnadsfri Livsbesiktning!

Din målare i Laholm, Båstad och på Bjärehalvön

Köpmansgatan 21, Båstad| 0771-771 070

Begär offert på bastadmaleri.se eller ring 0706-657 722 TRÄDGÅRD

TRYCKTJÄNST

Trycksaker producerar vi med

Kunskap och den senaste Tekniken Läs mer på: www.bjare-grafiska.se Kontakt: info@bjare-grafiska.se eller ring oss på Tel: 0707 72 74 19 för mer info.

TRÄDGÅRD

SERVICE

LÅS & LARM

Växter är glädje! 0763220688 www.blandtradohack.se

TRYGGAREEE KAN INGEN VARA Bevakningsgruppen och Torekov Båstad Larm & Service är ert lokala alternativ 24 timmar om dygnet. Året runt!

ANLITA SENIORBOLAGET I BÅSTAD! ut direkt Rot & Rur an på fakt

Vi utför arbeten inom:

BYGG, TRÄDGÅRD, STÄD, MÅLNING m.m. För mer info kontakta: Hans på tel: 010-175 19 63

0431- 36 35 38 | info@tslc.se | Köpmansgatan 96, Båstad | Storgatan 34, Torekov

hans.johansson@seniorbolaget.se

VVS & VÄRME

Allt inom VVS - Service - Nyinstallationer - Försäljning - Värmepumpar 0431-703 00 www.bastadror.se

070-213 01 52

VILL DU HA EFFEKT? Annonsera i Bjäre NU! Ring Johan 072-984 11 01


Böcker värda att firas Bokfestival på gång. Sidan 4

Dags för AST Hållbarhet har aldrig varit så hett som nu. Sidan 10

NÄST PÅ TUR ÄR KONSTNÄR HELENA BERGENRUD Biblioteksgalleriet fortsätter hösten med tavlor gjorda i tekniken torrnålsgravyr.

Sidan 2

12/9 - 19/9 2021


2

INTERVJU LOKALT

12 september - 19 september 2021 | del 2

100 år sedan Den 12 september är det 100 år sedan den kvinnliga rösträtten användes i ett val för första gången. Väl värt att fira och påminnas om!

Svenska fotbollslandslaget Visst var det en fröjd att se VM-kvalmatchen mot Spanien i förra veckan. Gracenote ger Sverige 77% chans att de når VM i Qatar.

Helena Bergenrud skapar sina verk i tekniken torrnålsgravyr.

Sensommarvärmen Äntligen kom solen tillbaka och vi får lov att suga ur det sista från den här sommarens värmande solstrålar.

Bergenruds konst skildrar livets ömtålighet och styrka

Oscar Zia bMello I veckan blev det klart att en av programledarna till nästa års Melodifestival är ingen mindre än Oscar Zia.

Nya konstnären att visa sina verk på galleri-

veckans TOPPEN BOTTEN

Rensa ogräs Veckans botten tar allt ogräs som vuxit upp lagom till det fina vädret. Det är bara att börja rensa, det försvinner inte av sig själv.

et i Båstads bibliotek är Helena Bergenrud som skapar tavlor med tekniken torrnålsgravyr. Även mindre keramik visar hon upp. Helenas konstnärs-CV är gediget. Hon har varit med på många utställningar i Sverige och utomlands. Hon har varit representerad på Moderna Museet, Nationalmuseum, British Museum, Statens konstråd, Helsingborgs Museum, Höganäs Museum, Ystads Konstmuseum samt flera landsting och kommuner. Helena är medlem i Grafiska Sällskapet och ÖSKG (Östra Skånes Konstnärsgrupp) och utbildad på Ateneum i Helsingfors och Grafikskolan Forum i Malmö. Vackert beläget invid ån i Verkeåns naturreservat i Alunbruket har Helena Bergenrud sin ateljé där hon skapat konsten som nu visas i galleriet i Kunskapscentrum Agardh. Längst inne i byggnaden, förbi biblioteket, hänger tavlor av olika storlek som eggar fantasin. Svartvita motiv på gränsen till det abstrakta. – Motiven avspeglar våra villkor som människor, vår mänskliga tillvaro, våra styrkor och svagheter, förklarar Helena Bergenrud.

Den ristade plåten slits när det trycks på papper så upplagan av verken blir bara tio eller femton exemplar. – Kopparplåten tål inte mer än kanske 20 tryck. Vill man göra fler, vilket jag gör ibland, så måste man förståla plåten vilket en plåtverkstad kan göra. Då lägger de ett tunt lager stål genom ett elektrolytiskt bad och då får man en hårdare yta som klarar 100 till 150 tryck.

Tekniken som Helena jobbar i heter torrnålsgravyr. – Torrnål är en av flera grafiska metoder, man använder en kopparplåt som man ristar i med en vass stålnål och sen färgar man in och torkar av och sen trycker mot ett papper.

Tavlorna på utställningen är alla svartvita. – Man kan trycka i färg men jag håller mig till svart. Det räcker för mig med de nyanser och skiftningar man kan få ur det, säger Helena.

Varför skapar du men just denna metod? – Det var när jag gick på grafikskolan Forum i Malmö som jag fastnade för torrnål för den är så direkt, inte krångligt som en del andra.

På utställningen visar Helena även lite keramik. – Förr gjorde jag stora keramikalster men på senare tid har det blivit mer mindre skulpturer, det är de jag visar här i Båstad, förklarar hon.

Vad är fördelarna med metoden? – Man kan få fram en väldigt djup svärta och man kan rista olika hårt och skapa tunna tunna fina linjer. Det går att variera så mycket.

Utställningen pågår till 29 september och är öppen under bibliotekets öppettider. Text & foto: Peter Jakobsson

Del2 är en del av veckotidningen Bjäre NU dom delas ut till samtliga hushåll i Båstads kommun. Upplaga 10 000 exemplar. Ansvarig utgivare: Joakim S Ormsmarck. Tidningen ges ut av Made in Båstad AB. Framsida: Peter Jakobsson


SÄLJLÄGE? - JA Hösten är här, men bostadsmarknaden är fortsatt het! Vi har hälsat enormt många köpare välkomna till Bjärehalvön i år men vi har fortfarande många intressenter som letar boende på vår vackra halvö. Funderar du på att sälja? Hör av dig! Vi vet vad som krävs för en lyckad bostadsaffär som både säljare och köpare är nöjda med.

0431-36 35 00 I jajab.se I info@jajab.se


4

12 september - 19 september 2021 | del 2

Demokratidagen Den 15 september uppmärksammar FN den internationella dagen för demokrati. Dagen är till för att uppmärksamma att det är lika viktigt nu som alltid att demokratin värnas och främjas – och att demokrati aldrig får tas för givet!

Triumftulpanen är årets blomsterlök Varje år väljer nederländska blomsterlökhandlare årets blomsterlök. Triumftulpanen är årets vinnare. Den här starka tulpanen med en typisk tulpanform är ett utmärkt sätt att lysa upp trädgården på. Tulpanen är utan tvekan den mest kända och populära blomsterlöken. Med sina vackra, ljusa färger är de en fröjd för ögat i trädgården. Det finns fler än 8 000 registrerade sorter och nya läggs till varje år. Triumftulpanen har krönts till årets blomsterlök. Blommorna har den typiska tulpanformen som börjar som en kon och förvandlas till en oval efter öppning. Triumftulpanen är resultatet av en korsning mellan tidiga och sena enblommiga tulpaner. Förutom dess vackra blommor, som den visar upp i alla möjliga färger i mitten på våren, är dess vackra, robusta stjälkar en stor tillgång. Det gör dem mindre sårbara, så att du kan njuta av dessa tulpaner under en lång tid. De blir 25–50 centimeter höga och har blågröna och ibland gulgröna eller brokiga blad.

Christoffer Palmer driver bokhandel i Båstad och Höganäs. Foto: Sarah Perfekt.

Bokhandlare arrangerar bokfestival i Höganäs

ar och utställningar.

På tre scener är det fullspäckat program med runt 40 programpunkter med olika föreläsningar och samtal. – Vi har placerat våra tre scener på långt avstånd från varandra och har sett till att det är lätt att passera in och ut efter författarsamtalen så det inte blir för mycket folk på en liten yta. Sen måste alla även ta ett eget ansvar så som vi gör bland folk.

I Höganäs är Höganäs Bokhandel & Cappuccino den självklara mötesplatsen. Ända sedan Christoffer Palmer köpte den 2004 har han drömt om att skapa en bokfestival i stan. En bokfestival av samma dignitet som den skotska Edinburgh International Book Festival.

Till festivalen kommer det både inhemska och utländska författare. Vad ser du fram mot mest? – Jag är väldigt nyfiken på islänningarna som vi lyckats boka in. Den ena är en tidigare presidentkandidat på Island.

Under många år gick Christoffer och funderade på hur en bokfestival skulle kunna förverkligas. När den gamla fabrikslokalen Blå Hallen öppnade för stora event 2019 fanns plötsligt den självklara lokalen. Sen kom det en pandemi men nu är det dags för premiär av Höganäs Summer Book Festival. Den 17 och 18 september förvandlas Blå Hallen till en nyskapande mötesplats för författare, förläggare, läsare, kulturpersonligheter, inspiratörer, kreatörer och kunskapsförmedlare. – Känns overkligt att det äntligen ska bli av. Har tänkt på och planerat det så många år, säger Christoffer Palmer.

Christoffer har höga ambitioner för festivalen som är tänkt att bli årligt återkommande. – Ambitionen är att det inte bara ska vara en vanlig bokfestival utan det ska vara en festlig inramning på det hela. Det kommer finnas mat, vin och musik. Det blir en blandning av allvar och fest. Vi vill att det ska bli en av de bästa bokfestivalerna i Sverige. Så tänker jag med mina butiker också, att de ska bli de bästa i Sverige, förklarar Christoffer.

Snart är det dags för Höganäs Summer Book Festival. Bakom den står Christoffer Palmer som driver bokhandel i Höganäs och Båstad. Under dagarna två blir det författarsamtal, poesiuppläsning, föreläsning-

Modeteckning 1920-2020 Det närmar sig sista chansen att ta del av utställningen Gestaltning av sin tid - svensk modeteckning 1920-2020 på Teckningsmuseet i Laholm. Följ med på en fashionabel resa genom den svenska modeteckningens historia under de senaste 100 år. Genom fördjupande texter, originalteckningar och trycksaker bjuds det i denna utställning på historia, estetik och tidsanda. Modeteckning som konstform tar sig många olika uttryck och är vida spridd. Betraktaren tas med i den aktuella känsla som visar varje tids strävan och längtan. I både färg och form. Utställningen finns att se fram till och med den 26 september.

Text: Peter Jakobsson


Vad är viktigt för dig? Uppskattar du personligt engagemang och hög servicegrad? Vill du träffa samma tandläkare, tandhygienist och tandsköterska varje år? Som inskriven patient hos oss får du alltid akut hjälp och smärtlindring inom 24 timmar Du vet väl om att hos oss slipper du vänta flera veckor på en tid till tandläkaren eller tandhygienisten Tycker du att dina barn skall få samma goda tandvård som du? Känner du en trygghet i att all behandling sker på ett och samma ställe?

Hjärtligt välkommen till Tandläkarna Kockum & Kockum

Anderslöv | Båstad | Flyinge/Eslöv | Helsingborg | Hörby/ y To y/ T llarp | Landskro r na | Lund | Malmö | To ro T melilla | Ve V llinge | Örke k llju ke l nga | 0431 - 70701 lju

www.kockumochkockum.se


6

MAT RECEPT

12 september - 19 september 2021 | del 2

Torrt kött i het panna är framgångsreceptet.

LÅT KÖTTET FÅ STEKYTA I PANNAN Det här med att bryna kött är inget man skojar bort. Det finns faktiskt en anledning till att instruktionerna står med i så många recept. Det blir nämligen jädrans mycket godare om man lyder dem, och ser till att köttet får rejält med stekyta. Det vill säga blir ordentligt brunsvart, som i brynt. Det gäller att se till att köttet är riktigt torrt och att pannan eller grillen är tokvarm. Köttet måste upp i minst 140 grader för att det ens ska börja hända. Då uppstår nämligen den efterlängtade så kallade maillardreaktionen, och det är den vi vill åt. Aminosyror och kolhydrater bildar nya smaker som inte fanns förut och förhöjer allt ytterligare ett par hundra snäpp. Torrt kött + het panna = 3 000. Det gäller oavsett om du fräser färs till köttfärssåsen eller ska till att kalasa på en kotlett. Om du inte tror mig kan du fundera en stund på det här med rostat bröd. Hur god är en skiva formfranska innan den är rostad? Inte jätte, eller hur? Men välrostad, varm och knaprig med smält smör? Mums deluxe. Av precis samma anledning.

Cannellinibönor är användbara till det mesta och smakar ljuvligt.

Cannellini – en skön böna

Så det handlar som i så många tradiga sammanhang här i livet om att plocka fram Tålamodet med stort T. Vänta tills färg uppstår. Ungefär lika spännande som att se annan färg torka. Men så värt det.

Cannellinibönan är mild och krämig. Lika

Dina smaklökar kommer att tacka dig för all framtid. Jag lovar.

Är det verkligen någon skillnad på bönor och bönor? Jag svarar med ett rungandeja! Borlottibönan har lite mustiga jordtoner, kidneybönan sin lite mjöliga sötma, den svarta är lite lurigt fruktig medan de stora vita är fylliga och mättande.

/ Mia

användbar som god, billig, miljösmart och nyttig. Dags att bli bönhörd.

Och så har vi då den lilla rara cannellinibönan som är en klar favorit med sin insmickrande nötighet som gifter sig så rasande väl med italienska smakkompisar som rosmarin, vitlök, olivolja, chili och citron. Men så delar de också samma ursprung, cannellini betyder ungefär ”små rör” på italienska.

Foto: Christine Olsson/TT

Tyvärr har jag inte lyckats hitta svenskodlade cannellinibönor ännu, men hoppas verkligen att det kommer i framtiden. För det är just vad bönor är – framtidens mat. Om planeten ska ha en chans att överleva behöver vi alla äta mer bönor och baljväxter för att få i oss tillräckligt med

”TYVÄRR HAR JAG INTE LYCKATS HITTA SVENSKODLADE CANNELLINIBÖNOR ÄNNU, MEN HOPPAS VERKLIGEN ATT DET KOMMER I FRAMTIDEN.”

protein när vi tvingas minska på kött och fisk. Bönor ger ett litet klimatavtryck, samtidigt som det är billig och bra mat. Föredrar du att köpa svenskodlade finns det redan små vita bönor från Öland i butikerna. Det går bra att byta ut cannellinibönorna mot dem i samtliga recept härintill, även om smaken inte riktigt blir densamma. Den ambitiöst lagda blötlägger och kokar torkade bönor enligt konstens alla regler (glöm inte att salta först mot slutet, annars hårdnar skalet). Vi latmaskar köper färdigkokta och ser alltid till att ha ett gäng som reservföda i köksskåpet. Cannellinibönor passar i allt från soppa till grytor, gratänger och pastarätter. De är också grymt goda att bara mosa rätt upp och ner, smaksätta efter eget huvud och bre på rostat bröd eller servera som dipp till grönsaksstavar. Så lär känna Signorina Cannellini. Hon kan bli en vän för livet. Text: Mia Gahne/TT Foto: Johan Nilsson

VECKANS GODINGAR

ATT DRICKA TILL

1. Björnbär – Så sanslöst goda när de är som

Kim Crawford Sauvignon Blanc (78074), 149 kronor (BS).

bäst. 2. Brolio – Pålitligt pastavin. 3. Brietoast – Läckert till sensommarens plommon.

Cannellinibönor är förträffliga i pastarätter. Här med spenat och tomat.

Alkoholfritt: Tosterup Verjus (11967), 47 kronor.


RECEPT MAT

del 2 | 12 september - 19 september 2021

Krämig cannellinisoppa med rucola mättar gott.

En cannellinibruschetta är alltid rätt.

KRÄMIG CANNELLINISOPPA MED RUCOLA

CANNELLINIBRUSCHETTA MED BACON

Cirka 4 portioner, 30 minuter Ingredienser: 4 burkar cannellinibönor, à cirka 400g olivolja 2 schalottenlökar, finhackade 5 kvistar timjan 3 vitlöksklyftor, finhackade 1 liter hönsbuljong 2 tsk worcestershiresås 1 tsk rökt paprikapulver 1 citron 1 dl crème fraîche flingsalt nymalen svartpeppar cirka 70 g rucola färskriven parmesan

fräs lite till. Plocka upp timjankvistarna. 3. Tillsätt bönor, buljong, worcestershiresås och paprikapulver. Koka upp, sänk värmen och sjud i 15 minuter. 4. Mixa med stavmixer (eller häll över i matberedare och häll tillbaka i kastrullen). Riv ner citronskalet och pressa i saften. Tillsätt crème fraiche, blanda väl och sjud i ytterligare 5 minuter. 5. Smaka av med salt och peppar och rör ner rucolan (spara lite till dekor).

Gör så här: 1. Låt bönorna rinna av.

6. Fördela i sopptallrikar, strö över extra rucola, peppra och riv över rejält med parmesan.

2. Hetta upp lite olivolja i en rymlig kastrull. Fräs löken med timjankvistarna tills den börjar mjukna, tillsätt vitlöken och

Tips! Får du soppa över är det jättegott att späda med lite vatten och koka pasta i soppan.

4 portioner, 15 minuter

Ingredienser: 1 burk cannellinibönor à ca 400 g 70 g bacon olivolja 2 vitlöksklyftor, finhackade + 1 hel 2 msk hackad rosmarin + garnering 1 röd chili, finskuren 1 citron flingsalt nymalen svartpeppar 8 skivor baguette Gör så här: 1. Låt bönorna rinna av. 2. Stek baconet knaprigt i lite olja. Låt rinna av på hushållspapper.

hackad vitlök, rosmarin och chili sakta på svag värme tills köket doftar ljuvligt, men passa så att vitlöken inte bränns. Tillsätt de avrunna bönorna. Rör om och mosa bönorna med en gaffel till en röra och låt det bli varmt. 4. Riv ner skalet av halva citronen och pressa i lite saft. Smaka av med salt och peppar. 5. Rosta baguetteskivorna i brödrost eller ugn. Dela den återstående vitlöksklyftan rakt av och gnid snittytan över brödet. Fördela bönröran ovanpå och bryt över baconet. 6. Ringla över lite olivolja, riv över resten av citronskalet och garnera med extra rosmarin.

3. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Fräs

LINGUINE MED CANNELLINI, SPENAT OCH TOMAT 4 portioner, 30 minuter

Ingredienser: 1–2 burkar cannellinibönor, à ca 400 g cirka 300 g linguine olivolja smör 4 vitlöksklyftor, rivna 1 ask cocktailtomater, gärna olika färger nymalen svartpeppar 1 kruka basilika 1 påse babyspenat, à ca 70 g 1 1/2 dl färskriven parmesan flingsalt Gör så här: 1. Låt bönorna rinna av. 2. Koka pastan i väl saltat pastavatten i en rymlig kastrull. Spara en mugg av kokvattnet och låt rinna av. Cannellinibönor är förträffliga i pastarätter. Här med spenat och tomat.

3. Under tiden: Hetta upp lite olivolja och smör i en stekpanna och stek vitlöken på svag värme tills den börjar dofta. 4. Tillsätt tomaterna och det mesta av basilikan, stjälkarna kan du hacka och hälla i. Fortsätt steka på svag värme tills tomaterna börjar spricka, men se till att vitlöken inte bränns. 5. Vänd ner spenaten och tillsätt bönorna. Låt det bli varmt och smaksätt med salt och peppar. 6. Tillsätt den avrunna pastan, lite av kokvattnet och parmesan. Rör om kraftigt och späd med mer vatten om det behövs. 7. Fördela i djupa tallrikar, garnera med basilika, peppra och riv över lite extra parmesan.

7


8

12 september - 19 september 2021 | del 2

1

Kollagen stärker hudens elasticitet, spänst och fyllighet. Även ditt hår och dina naglar mår bra av kollagen. Life Collagen-Hyaluron är ett kosttillskott för huden med både kollagen och hyaluronsyra samt vitaminer och zink. Förpackade i portionspåsar som är smidiga att ta med sig.

4

Pigmentfläckar kan beror på olika saker, allt från solljus till hormonobalans. Dermalogicas Powerbright Dark Spot är ett serum som reducerar mörka hyperpigmenteringar på bara några dagar. Uppsök alltid läkare om du är osäker på om dina pigmentförändringar är ofarliga eller inte.

2

Hyaluronsyr är hudvårdsingrediensen på allas läppar. Hyaluronsyra är nämligen räddningen för dig med en fuktfattig, torr hud. Hyla Active från DP Dermaceuticals är fuktgivande serum baserat på hyaluronsyra med tre olika molekylära storlekar vilket möjliggör återfuktning på djupet.

Hej höst Hösten ligger runt hörnet och det kyliga vädret närmar sig. Förbered huden och håret redan nu för vintern och passa även på att göra behandlingar som inte tål solens strålar!

3

Microneedling stimulerar till ökad kollagenproduktion i huden och därmed få en jämnare hudstruktur. Effektivt mot: Åldrad och solskadad hud, ärr, linjer och rynkor, hudbristningar/strier och håravfall.

5

Glans och styrka för håret med ColorMotion-serien från Wella. Masken är en återuppbyggande hårinpackning. Hårstrukturen förstärks långsiktigt tack vare det aktiva bindeämnet WellaPlex.

Av: Julia Ormsmarck

6

BB Glow äär en ansiktsbehandling som ger dig en vackert jämn hudton med lyster som håller i flera månader. Utvecklat av den koreanska tillverkaren Stayve, ger BB Glow en omedelbar och gradvis ökad effekt av strålande och jämnare hudton på ansikte, hals, dekolletage, händer och runt ögonen.

1. Kollagen från Life | 2. Hyaluronsyra från Beauty by Jungle | 3. Microneedling utförs hos Le Visage 4. Dermalogica Powerbright Dark Spot från Le Visage | 5. Wella ColorMotion från Clippet | 6. BB Glow utförs hos Båstad Beauty


9

del 2 | 12 september - 19 september 2021

ANSIKTSBEHANDLINGAR • DERMAPEN • FRANSAR & BRYN • VAXNING • EPILERING • MAKEUP • NAGELVÅRD

Jungle HUDVÅRDSKLINIK

Välkommen att boka tid online

15%

I September får du 15% på hela sortimentet av DP Dermaceuticals; Avancerad hudvård som verkligen håller vad den lovar Varma hälsningar!

Hårtrollet Frisörteamet LeVisage

Anette Jungle Auktoriserad Hudterapeut

ITALIENSKAVÄGEN 289 - BOARP 0431-733 67 | WWW.HÅRTROLLET.SE

0 7 6 2 - 6 6 1 8 6 4 ǀ ju n g l e . v a l e i. c o m ǀ S t a t io n s t o r g e t 2 F

Bästsäljande serien Biolumin-C utökas!

KÖPMANSGATAN 22 - MITT I BÅSTAD 0431-715 35 | WWW.FRISÖRTEAMET.SE

KÖPMANSGATAN 33 - MITT I BÅSTAD 0431-709 33 | WWW.LEVISAGE.SE

UNNA DIG DET LILLA EXTRA! VÄLJ BLAND VÅRA BEHANDLINGAR

Fuktboost med vitamin C Perfekt för trött hud som utsatts för sol under sommaren.

Boka tid online via clippet.valei.com

VÄLKOMNA!

Köpmansgatan 33 Tel: 0431-709 33 | levisage.se

/ Slavica & Mellonie

Sandbäcksvägen 2, 269 72 Förslöv 0431-45 04 46 | www.clippet.se | info@clippet.se

Vi är anslutna till

HUR

RENGÖR DU DINA

Boka tider enkelt på nätet.

SMYCKEN

?

Unna dig det lilla extra, Låt oss ta hand om dig och ditt hår!

& KLOCKOR

FRÅGA OSS!

Olaplex | Vision | Björk | O&M | Malibu C | HH Simonsen | Stella Details Välkommen att boka tid!

RUT

NYA

ekt ag dir -avdr kturan! på fa

En hybrid för ren körglädje

Vi håller ditt hem rent och fräscht! Vår erfarna personal hemstäd och storstäd.

Medlem i

www.guldalliansen.se Retail poster-V2.indd 1

Guldbutiken Storgatan 50 | ÄNGELHOLM | 0431-80 180

0721-506070

Gilla oss på

12/3/2020 10:07:14 AM

Honda e:TECHNOLOGY Logotyape October 1st, 2019

Kampanjpris från 359.500:-

www.alertsenior.se

CR-V 2.0 i-MMD Hybrid: Bränsleförbr. bl. körning WLTP (det globalt harmoniserade provningsförfarandet för lätta fordon): 6,9-7,4 l/100 km. CO2-utsläpp WL TP: 156-168 g/km. Miljöklass: EURO 6. Med reservation för tryckfel. PANTONE

e:Blue

300 C

CMYK

C100 / M45

RGB

R0 / G111 / B188

Hex

#006FBC

Black

CMYK

K100

RGB

R0 / G0 / B0

Hex

#000000


10

12 september - 19 september 2021 | del 2

Åttonde upplagan av A Sustainable Tomorrow Det började i Båstad för sju år sedan. Entreprenören Bosse Nilsson lyckades samla namnkunniga experter till en hållbarhets- och framtidskonferens som arrangerats årligen sedan dess. Den åttonde upplagan av A Sustainable Tomorrows hållbarhets- och framtidskonferens arrangeras den 16 september 2021. Det blir ett digilogt evenemang med utgångspunkt i Helsingborg och livesändning hos våra hubbar runt om i landet. Konferensens fokusområde 2021 är Regenerative Business, ett systemperspektiv för att skapa mervärde och accelerera positiv samhällsförändring. Perspektivet, som presenterades vid World Economic Forum i Davos 2020, fokuserar på skalbara lösningar för att skydda, återställa och öka humankapital, miljö och ekonomiska resurser. Det regenerativa perspektivet baseras på lärdomar från naturen. – Under konferensen ska vi genomlysa regenerativa affärer utifrån socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, berättar Catarina Rolfsdotter-Jansson, innehållsansvarig hos A Sustainable Tomorrow. När jag för sjätte gången talar på A Sustainable Tomorrow hoppas jag underbygga denna optimism med konkreta exempel på att en ny resa inletts.

Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt är en återkommande och mycket uppskattad föreläsare hos A Sustainable Tomorrow. Varje år gör han en internationell omvärldsanalys kopplad till de Globala målen och konferensens fokusområde. – År 2021 känns redan spännande. En ny tid efter Trump och Brexit, som öppnar för nya initiativ, perspektiv och steg framåt i våra globala ansträngningar för att förverkliga de Globala målen. När jag för sjätte gången talar på A Sustainable Tomorrow hoppas jag underbygga denna optimism med konkreta exempel på att en ny resa inletts, säger Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt har talat på många A Sustainable Tomorrowkonferenser. Foto: AST.

Missa inte vårt fantastiska sortiment bågar!

Boka tid för din synundersökning eller beställ dina kontaktlinser för hemleverans på www.optica.se Välkommen till en optiker som engagerar sig i varje enskild kund. Hos oss får du ordentligt med tid att diskutera din syn och dina synbehov. Vi har de modernaste instrumenten för att kunna genomföra en djup analys av synen. I vår verkstad i Båstad tillverkar vi själva dina glasögon. Snabbt och miljövänligt. Vi har SmartLife glas från

som tillpassas helt individuellt till dina bågar och ditt ansikte.

STÖD DINA LOKALA HANDLARE ! KÖPMANSGATAN 66, BÅSTAD tel: 0431 - 72 100 www.op?ca.se

Nyfiken? Den finns i vår butik!


11

del 2 | 12 september - 19 september 2021

EXPERTEN SVARAR:

Vem har rätt och vad skall jag göra? FRÅGA: Kära Cathrin, jag har en fråga som jag hoppas att du kan svara på. Min make gick bort i våras och jag fick hjälp av hans ekonomiska rådgivare att göra bouppteckningen. Bouppteckningen är registrerad och klar. Jag ärver allt eftersom vi bara har gemensamma barn. När jag kom till banken för att lägga om lån och avsluta min makes konton visade det sig att det fanns Catella fonder som inte tagits upp i bouppteckningen. Banken hävdar att de inte kan föra över fonderna till mig utan en tilläggsbouppteckning och byrån som gjort bouppteckningen säger att en tilläggsbouppteckning inte behövs eftersom det skall göras ett arvskifte. Vem har rätt och vad skall jag göra? Det känns som jag bara slussas runt.

SVAR: Hej Elna och tack för din fråga. En bouppteckning är en förteckning över tillgångar och skulder på dödsdagen. Ibland händer det att en tillgång eller skuld inte antecknas, på grund av misstag eller att tillgången / skulden inte var känd vid bouppteckningsförrättningen. Av lagtexten framgår att alla tillgångar och skulder skall antecknas i en bouppteckning och för det fall att en ny tillgång eller skuld blir känd skall en tilläggsbouppteckning hållas inom en månad efter tillgången / skulden blivit känd. Eftersom Catellafonderna inte finns antecknade i bouppteckningen föreligger således en skyldighet att hålla en tilläggsbouppteckning. Ett arvskifte kan inte ersätta tilläggsbouppteckningen. Ett arvskifte är en överenskommelse mellan delägarna hur kvarlåtenskapen skall fördelas mellan dem. Arvskiftet skall till skillnad från bouppteckningen, inte registreras. Eftersom du är ensam dödsbodelägare behöver inte ett arvskifte upprättas. Du kan med stöd av bouppteckningarna avsluta din makes engagemang i banken och föra över behållningen på dig. Men banken får bara föra över tillgångar som finns upptagna i bouppteckningen.

PREMIÄR 30:E SEPT.

Du kan med stöd av bouppteckningarna avsluta din makes engagemang i banken.

Elna

Cathrine Nyander arbetar som familjerättsjurist på Familjens Jurist i Båstad.

Har du en fråga till Cathrine? Mejla till cathrine.nyander@familjensjurist.se

scalabiografen.se

Nya fynda ! varje veck Stor lampa MUUTO

Padelrack EXANI

”Industri”-lampa

Zink ”korg” för öl & läsk

Kruka och fat i terracotta

18K Ultra Carbon PRO Extreme

Höjd 40cm, (plus kedja) diameter 40cm, 220 volt

Vacker zinkkorg för iskalla öl eller läskflaskor

Kryddkruka 10cm hög med fat

1 895 kr

2700 kr

1889 kr

449 kr

104 kr

5990 kr

947 kr

1299 kr

224 kr

52 kr

4193 kr

779 kr

Spara 50%

Spara 30%

Spara 50%

Soffa 3-4 sits

Väska i skinn

Beige, Bredd 220 cm

Westminister, Edward Hayes London

750 kr

37000 kr

3995 kr

375 kr

24790 kr

2397 kr

Hängande lykta Vintage, stål, 45cm (plus kedja)

Spara 50%

Spara 32%

Spara 40%

Spara 50%

Pressad filt, grå och vit, diameter 80, höjd 60

Spara 30%

Overshirt Matinique Smidig Overshirt i blåmelange

Spara 40%

NYHET! Bjäre Outlet är Bjärehalvöns gemensamma outlet. Här erbjuder lokala handlare fynd från sina butiker. Du hittar alla fynd i webboutleten https://bjarenu.lokaloutlet.se/ eller genom att scanna QR koden här till höger. När du hittar något du gillar, bokar du varan direkt i din telefon och kan hämta den i butiken inom 72 timmar. Fynd för dig, bra för den lokala handeln. Alla vinner på Bjäre Outlet!

Scanna och fynda direkt


BLOMSTERBERGS SÄNGAR Vi har fått människor att sova gott sedan 1926


20

12 september - 19 september 2021 | Bjäre NU

Online. Enkelt. Smidigt.

Att veckohandla har aldrig varit smidigare. Välj själv om du vill göra det i soffan, vid köksbordet eller i sovrummet. Det är enklare än du tror:

√ Beställ via icabastad.se √ Vi packar dina varor √ Hämta på baksidan av butiken eller få hemleverans.

icabastad.se | 0431-685 50

Profile for Bjäre NU

Bjäre NU 2136  

Bjäre NU 2136  

Profile for bjarenu

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded