Page 1

Desember 2016 • 30. årgang • Salangen Næringsforening

Fargerike sparker skal skape julestemning Tar du turen til Sjøvegan i førjulstida, kan du bruke spark for å komme deg rundt i sentrum. Handelsstanden har malt en rekke sparker i ulike farger som folk fritt kan bruke. Side 8

NYTT BOLIGFELT SNART KLART PÅ SJØVEGAN

VEKST OG HELÅRSDRIFT FOR BOBILTURISME I SALANGEN

ILDSJELER LEGGER TIL RETTE FOR GOD IS PÅ SKØYTEBANEN

Side 3

Side 6

Side 13


2

SNADDER

Leder 2016 går mot slutten og et begivenhetsrikt år er snart over. Det har skjedd så mye spennende, at jeg bare rekker å ta med noe av det som har skjedd.

Vi har hatt en folkeavstemming om kommunesammenslåing som sa at vi ønsker å stå alene. Det tror jeg er rett. Økonomisk sett kommer vi best ut av å stå alene, og så er det et faktum at vi har kort vei inn til kommuneledelsen, og døra står alltid åpen. Jeg er sikker på at nærheten til administrasjonen er noe av grunnen til alt vi har fått til her i kommunen de siste årene. Millionfisken ble arrangert for 10. år på rad – uten tvil en stor suksess. Betydningen av Millionfisken for næringslivet er poengtert flere ganger, og alle som driver handel på Sjøvegan merker det direkte. Det betyr noe for oss alle at vi har et arrangement som trekker mye folk til bygda vår, setter den på kartet og gjør det attraktivt å være her. Som en god venn av meg sa, «det kan faktisk ha betydning for husprisen hvis jeg må selge huset».

Foto: Nordnorsk Kommunikasjon

Vår kjære retro-kafe, Kåre på Kaia, har feiret 1 års jubileum. Dette trekker også folk fra fjern og nær, og de som kommer på kafe, svinger også innom enkelte andre butikker. Dette og alt det andre vi har her i Salangen, trur jeg er grunnen til at vi trekker folk til oss og at vi ligger høyt oppe på handelsstatistikken. Utbyggingen til Salaks på Salangsverket, er enestående. Det blir nok lenge til neste gang det blir investert i slike summer i kommunen vår. I tillegg har utbyggingen gitt oss mulighet til å få realisert molo i sentrum. Garsnes brygge har også fått molo og ekstra rorbuer. Alt dette er et resultat av at folkene på Salaks føler ansvar og tilhørighet i kommunen vår.

At engasjementet og dugnadsinnsatsen er stor er det ikke tvil om. SIF Fotball har vært samarbeidspartner med Millionfisken i alle år, og kan ikke roses nok. At Hans Christian Gjøvik bruker sin fritid for å lage en hjemmeside med oversikt over alt i Salangen, er bare å ta av seg hatten for. Sjekk ut www.sjovegan.no. Maxi Pyroteam med nyttårsfyrverkeri som har satt Sjøvegan på kartet i årevis, er også verdt å nevne. Ildsjeler i Øvre Salangen har sørget for at det er blitt liv i fotballaget og det er kommet kunstgressbane der. Avslutningsvis vil jeg si at vi har utrulig mye å være stolt av i Salangen. Det er fort å gå i fella med bli misunnelig på «naboen» som gjør det bra. Det er viktig å støtte opp om hverandre og glede seg over andres suksess. Jeg trur som sagt at det er mangfoldet som gjør oss sterk her i Salangen. Hver brikke er viktig. Ønsker med dette alle en riktig god jul og et godt nyttår! Cato Sørensen Leder Salangen næringsforening

✳ MEDLEMSBEDRIFTER I SALANGEN NÆRINGSFORENING ✳ Aktiv IT

Indlandet Automobilverksted As

Salaks AS

Too`s kafe

Anitas Blomster &

Jens Viktor Steinsund

Salangen Drosjesentral

Plan Evo

Begravelsesbyrå

Malerforretning

Salangen-Nyheter AS

Brødrene Bakkehaug

Apotek 1 Sjøveien

Jensen Elektriske AS

Siv`s Velvære-Sjøvegan

Markus Svendsen interiør

Arena Elvenes

JM Jenssen Maskin AS

Sjøvegan Byggevare

Nordmo natur og kompetanse

Astafjord Vekst AS

Kleo AS

Sjøvegan Maskin & Transport

Millionfisken Eiendom

Baa Eiendom as

Løkse Maskin AS

Sjøveganhytta AS

Millionfisken AS

Benaas Eiendom as

Maxi Miljø AS

Sør-Troms Museum

Garsnes brygge

Best Sjøvegan

Mazhars Kiosk og Grillbar

Sparebanken Narvik

Brødrene Fløtten

Coop Prix Sjøvegan

Narvesen

Sparebanken Nord Norge

Salong Lilleng

Elvelund Camping

Pålag AS

Sport 1 Sjøvegan AS

Se og Opplev AS

Felleskjøpet

Perpetuum Spesialavfall AS

StiJo Vaktmester

3DVerket AS

Garsnes Utvikling AS

Regnskap i Nor AS

Synsam Drecker Optikk

Kåre på Kaia

Huset Mot Havet as

REMA 1000 Sjøvegan

Z Interiør AS

Tore Ratkje AS

✳ OM SNADDER DESEMBER 2016 ✳ UTGIVER:

TEKST:

TRYKK, LAYOUT OG

DISTRIBUSJON:

Salangen Næringsforening

Bjørn Erik Jansen og

SIDEPRODUKSJON:

Salangen, Lavangen,

ANSVARLIG REDAKTØR:

Inger-Gunn Sande

Lundblad Media AS, Tromsø

Gratangen, Ibestad, Dyrøy,

Gaute Olsen

REDAKSJONSGRUPPE:

OPPLAG: 4 200 eksemplarer

Bardu, Bjerkvik, Målselv,

REDAKSJONELT INNHOLD:

Ellen Lise Woll

ANNONSEPRODUKSJON:

Sørreisa og Lenvik.

Nordnorsk Kommunikasjon AS

Nordnorsk Kommunikasjon AS

Salangen Næringsforening


3

Det er stor etterspørsel etter de flotte utsiktstomtene som nå reguleres i Karavika. Foto: Hans Sverre Woll

Klart for Karavika – Endelig klarer vi å gjennomføre dette boligfeltet! Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo er storfornøyd: – Feltet ble regulert allerede på 90-tallet, så nå er det på tide at det skjer noe.

interesserte husbyggere allerede. De solrike utsiktstomtene i Karavika blir et kommunalt boligfelt, og i det første byggetrinnet er det tegnet inn 18 tomter. Til sammen er det mulig å bygge på omkring 60 tomter i området.

– Folk ønsker seg sentrumsnære tomter, og jeg får jevnlig spørsmål fra unge mennesker som har flytta, eller har lyst til å flytte hit, sier ordføreren. Hun roser teknisk avdeling for et veldig godt forarbeid med til nå 18 tomter.

–Det er stor pågang allerede, og vi har reservert 7 tomter nå, sier Sigrun W. Prestbakmo. Flere har meldt seg interessert, og ordføreren mener det er særdeles viktig å få løsnet på boligmarkedet i kommunen. Prosjektering av vei, vann og avløp er vedtatt, og denne vil gi svar på hva det vil koste å opparbeide tomtene. Kommunestyret skal behandle budsjettet i desembermøtet, og ordføreren håper alt blir klart til bygging i sommer.

– Dette er de aller fineste tomtene i Troms, slår teknisk sjef Reidar Berg fast. Han forteller at han har kopiert opp flere kart til

De harde pakkene finner du hos oss!

9350 Sjøvegan - Tlf: 03520

Åpningstider: Man - Fre 0800 - 1700, Lør 1000 - 1400 Tlf 77 17 10 00, Faks 77 17 00 01, Vasshaug - 9350 Sjøvegan


4

SNADDER

Salangskalenderen 2017 Fotoklubben ble stiftet i 1983 og består idag av ca. 40 medlemmer, med Roger Åmo som leder.

Medlemmene, som kommer fra Salangen og de nærliggende kommunene, møtes jevnlig for å være sammen om felles fotoentusiasme i egne møtelokaler hos Sør-Troms Museum på Lundbrygga.

Klubben har egen hjemmeside www. salangenfoto.net hvor man kan lese mer om aktiviteter og møter, samt egen facebookside.

Foto: Salangen Fotoklubb

I over 30 år har fotoentusiaster laget den populære Salangskalenderen. Nå er kalenderen igjen klar til å minne oss på hvilken fantastisk plass vi bor på. Årets utgave er perfekt for de som vil nyte og mimre, og for de som vil lengte tilbake til Salangen.

Siden tidlig på 1980-tallet har Salangen Fotoklubb gitt ut Salangskalenderen som hvert år er i salg fra november. Den inneholder et nøye utvalg av bilder fra den flotte kommunen vår. Bildene er tatt av klubbens medlemmer, som gjennom hele året fotograferer og velger ut bilder som blir vurdert for kalenderen. Arbeidet med selve kalenderen startes på høsten hvert år, der medlemmer møtes for innlevering og vurdering av bilder. Dette er en lang prosess med vurderinger av det fototekniske samt variasjoner

og kombinasjoner som gir det ønskede sluttresultatet. Videre er det viktig at kalenderen appellerer til folk, så dette er viktig å ha med helt fra bildet blir tatt til kalenderen er ferdigstilt. Kalenderen koster kun kr. 125,– og kan kjøpes på kiosker og butikker i Salangen. Det har også vært avtaler med skoleklasser som har solgt kalenderen på døra til innbyggerne i kommunen, i år var det 9.klassen som fikk denne jobben. Kalenderen kan også bestilles ved å sende en mail til kasserer@salangenfoto.net Salangskalenderen er en viktig inntektskilde for fotoklubben, og gjør at medlemmene kan opprettholde den høye kvaliteten på arbeidet. Ønsket er selvsagt at det ligger en kalender under juletreet rundt om i regionen – og på helt andre steder enn i Salangen i år.

Salangen bobilcamping

- 40 plasser med strøm (16 amp.) - Tømmeplass for wc. - Vannfylling. - Renovasjon. - Helårsåpent. Velkommen til Salangen


5

Gryta på bordet! Kåre på Kaia inviterer til Party-lørdag og Julemarked i desember. Foto: Nordnorsk Kommunikasjon

Lyst til å få middagen fiks ferdig servert? Og spise i lag med andre Salangsværinger en ettermiddag i uka? Fra og med november måned slår Kåre på Kaia til med et splitter nytt konsept: Gryta på bordet. Hver fredag kl. 1630.

kaste mat, så derfor vil vi ha påmelding her, forklarer Dina Bergseth Bay. Hun forteller at de er opptatt av å lage sosiale møteplasser for folk i Salangen. Og folket, de har sannelig lært å gå på kafe, noe Dina synes er veldig motiverende.

PARTYLØRDAG OG JULEMARKED I begynnelsen av hver måned er menyen klar, og det er bare å melde seg på. Fredagene etter jobb møtes alle som har skrevet seg på (fristen er seinest torsdagen før) – og samles rundt bordet for å spise og kose seg. – Vi er veldig lite glad i å

Kåre på Kaia har flere ting på gang. Lørdag 3. desember blir det «Party-lørdag». Dørene åpnes kl. 21 og partyet er over kl. 0200. Dette er et prøveprosjekt, siden mange har spurt etter lørdagskveldene. Dina sier hun er spent på om markedet er der.

Søndag 11. desember holder Kåre på Kaia åpent, og i samarbeid med Sør-Troms museum arrangeres det julemarked. Julemarkedet er oppe hos museet, mens kafeen er på kaia. Kåre på Kaia er stengt 1. og 2. juledag, men holder kafeen åpen i romjula mellom kl. 11 og 15. Nyttårsaften er det igjen klart for en nyskaping: Kåre på Kaia åpner etter rakettoppskytinga og har åpent til kl. 0100. – Det blir fint å gå inn i det nye året i lag, sier en begeistret Dina Bergseth Bay.

Julebutikken på Sjøvegan. Godt utvalg i juleblomster. Masse ne julegaver fra:

Vi ønsker vår kunder god jul og et godt nyttår.

Vi ønsker alle God Jul og Godt Nyttår Du finner Stig Løkse på tlf. 90 89 17 88 eller John-Arne Løkse på tlf. 95 06 95 63 Ring oss for en hyggelig prat.


6

SNADDER

Helårscamp for bobilene

Sjøvegan kan fra i vinter skilte med helårscamp for de som kjører bobil. Fyllinga like ved Best bensinstasjon ble ryddet og klargjort til årets Millionfisk, og primus motor Tor Arne Chriuckshank forteller at bobilcampen nå blir ryddet for snø og holdt åpen gjennom hele året.

På bobilcampen er det gjort i stand tømmeplass, vannfylling og renovasjon. Chriuckshank har også planer om å få til et nytt sanitærhus på den nye bobilcampen. Dette blir også tilgjengelig for de som kommer i båt og ligger i gjestehavna.

POPULÆRT MED VINTERCAMP Det er ikke så mange bobilcamper som holder åpent om vinteren, og derfor har campen på Sjøvegan allerede blitt et populært utfartssted. Folk kommer fra nærområdet – Lofoten, Vesterålen og opp til Tromsø – og vi har hatt gjester her i helgene hele høsten, forteller Tor Arne. Det koster 150 kr døgnet å bo på bobilcampen, strøm inkludert, og betalinga ordnes på Beststasjonen. Under Millionfisken tok det helt av, ifølge Tor Arne: – Vi hadde 160 bobiler her, mot 80 året før, så det var full rulle!

STADIG YNGRE BOBIL-ENTUSIASTER

Tor Arne Chriuckshank har gjort klart for helårs bobil-camp på Sjøvegan. Foto Tor Arne Chriuckshank

-

Belysning Møbler Madrasser Gulvtepper Puter og duker Gardiner og stenger Candles Gaveartikler

Strandsenteret 9350 Sjøvegan Tlf: 77 17 11 22

Det er mange flere bobiler på veiene nå enn bare for noen år siden, og de som kommer i bobil, blir stadig yngre, mener han. Ei artig utvikling, er at svært mange av gjestene kommer for å besøke kafeen Kåre på Kaia. Tor Arne Chriuckshank har alltid flere prosjekt på gang. Det jobbes mye i elva, for å få mer laks der, og bl.a. skal en del laksetrapper utbedres. Når det gjelder strandpromenaden, er det meninga å utvide den, slik at folk slipper å gå på veien. Dette er ting vi jobber med framover, sier en offensiv og entusiastisk Salangsværing til slutt.


7

Toppår for Millionfisken MILLIONFISKEN 2017 ARRANGERES TORSDAG 29. JUNI TIL SØNDAG 2. JULI.

SUKSESS MED MOLO 2016 var første året etter at moloen i sentrum var på plass. – Den er uhyre viktig for Millionfisken, og en viktig forutsetning for å kunne utvikle arrangementet videre. Med så stor tilstrømming av båter, sier det seg selv at vi var nødt til å få til en løsning for båtfolket. Nå håper vi at enda flere kommer hit med egen båt, sier Rørstrand.

UNIKT KONSEPT

Alle foto: Millionfisken

Millionfisken har helt siden starten vært avhengig av et godt samhold og lokalt samarbeid. – Vi har et unikt samarbeid mellom de frivillige, lokalt næringsliv og kommunen. – Dette har vært nøkkelen til suksessen og i år har dette fungert bedre enn noen gang, sier Ronald Martinsen, leder i hovedkomiteen. Han har vært med helt fra starten og tilbakemeldingene i år har utelukkende vært positive. – Arrangementet i år har virkelig gitt oss energi og motivasjon til å fortsette, sier han.

Millionfisken i Salangen hadde sitt beste år noensinne siden oppstarten i 2006. Fiskekonkurransen og folkefesten har blitt en kjempesuksess og et virkelig stort arrangement. Tusenvis av deltakere fra hele landet kommer hvert år for å være en del av Millionfisken.

FEST OG MILLIONPREMIER FORTSETTER

– I år hadde vi flere besøkende enn noen gang, gjennomføringa var veldig bra, publikum var fornøyd og de frivillige gjorde en kjempeinnsats. – Jubileumsåret var rett og slett fantastisk, og jeg ser at Salangsværingene er stolte av Millionfisken, sier styreleder Torkel Rørstrand.

FESTIVALPASS SELGES NÅ

I 2017 handler det om å innfri de forventingene som ble skapt med et vellykket jubileumsarrangement i år. – Vi fortsetter med et premiebord på godt over en million kroner, sier Rørstrand. Han lover også ei artistrekke som komme til å treffe ulike aldersgrupper. – Vi klarte å treffe ungdommen i år, og vil fortsette i samme stil i 2017, sier han.

Billettene for Millionfisken legges ut for salg 9. desember. Da er det mulig å sikre seg festivalpass til rabattert pris. Så hvis du allerede har bestemt deg for Millionfisken 2017, er det lurt å kjøpe festivalpass nå.


8

SNADDER

Aktiviteter i sentrum Jula er som alltid krydret med forskjellige aktiviteter i sentrum på Sjøvegan. Nytt av året, er at det er mulig å bruke spark for å komme seg mellom butikkene.

Handelsstanden har malt opp en rekke sparker i forskjellige farger. – Disse kan kundene fritt benytte i sentrum, og jeg tror det kommer til å skape en hyggelig og morsom stemning i sentrum, sier Ellen Lise Woll. Det blir også montert hjul på sparkene slik at de kan kunne brukes under alle forhold. Ideen er hentet fra det populære førjulseventyret i Henningsvær i Lofoten.

NISSER OG AKTIVITETER Søndag 11. desember blir sentrum fylt opp av nisser som deler ut godteri og pepperkaker, og butikkene holder søndagsåpent. Også søndag 18. desember er det søndagsåpne butikker. Da fylles sentrum med lys fra et stort antall fakler som skaper en lun og varm stemning. I tillegg blir det egne arrangement på museet og hos Kåre på Kaia.

Sparker med hjul står klare på Sjøvegan for de som vil komme seg mellom butikkene i sentrum. Foto: Hans Sverre Woll

Telefon: 77 17 14 33 - Faks: 77 17 17 53 - epost: post@sjoveganmaskin.no Mobil: Toralf: 97 65 57 77 - Ronald: 95 06 95 95 - Cato 91 76 24 44


9 Butikkenes åpningstider i forbindelse med jula Søndag 11. desember Søndagsåpent Kl 14.00 – 18.00 Torsdag 15. desember

Kveldsåpent

Søndag 18. desember

Søndagsåpent

Onsdag 21.desember

Kveldsåpent

Til kl 18.00

Torsdag 22. desember

Kveldsåpent

Til kl 18.00

Fredag 23. desember

Kveldsåpent

Til kl 18.00

Julaften 3.juledag

Kåre på Kaia og Sør-Troms Museum arrangerer julemarked

Til kl 20.00 Kl 14.00 – 18.00

Åpent til 12.00

Stengt

Onsdag 28. desember

kl 10.00 – 15.00

Torsdag 29. desember

kl 10.00 – 15.00

Fredag 30. desember

kl 10.00 – 15.00

Nyttårsaften

Åpent til 13.00

Variasjon i åpningstider kan forekomme hos noen butikker. Dagligvarebutikker har andre åpningstider.

Årets smarteste jule- og nyttårsgave:

Bli kunde hos oss!

Tlf. 918 20394 Juleferie fom 22 desember tom 3. januar.

Vi ønsker deg god jul og godt nytt år!

Ønsker alle en riktig god jul og et godt nyttår!

Julegaven til både han og henne finner du på

Strandsenteret 9350 Sjøvegan Tlf: 92 81 40 40

May-Torill og Lillian ønsker alle sine kunder en God Jul og et riktig Godt Nytt År!


10

SNADDER

Hjem for en 50-lapp «Trygt hjem for en 50-lapp» er et tiltak for å få ungdom trygt hjem om natta i helgene. Ungdom kan rett og slett bestille taxi og på den måten komme seg hjem om natta uten at det koster for mye.

Det er fylkeskommunen gjennom Trafikk­ sikkerhetsutvalget i Troms (TFTU) som betaler mesteparten av drosjeregninga, ungdommen betaler en egenandel på 50 kroner. Tiltaket er rettet mot ungdom mellom 15 og 24 år og gjelder i skoleåret. Men dersom det er plass, kan også personer over 24 få være med i taxien. Transporten utføres natt til lørdag og natt til søndag samt natt til 1. og 17. mai. Ungdom som ønsker å bruke ordningen, må bestille taxien senest kl. 22.00 samme dag, og transporten skal skje mellom kl. 00.00 og kl. 03.00. Egenandel er 50 kr, som betales til drosjesjåføren.

Taxi-sjåfør Asbjørn Rystad er klar til å kjøre ungdommen hjem på natta for en 50-lapp. Foto: Hans Sverre Woll

OGSÅ TIL ARRANGEMENT Ordningen kan også brukes i forbindelse med planlagte arrangementer som festivaler, skoleavslutninger og russefester andre dager i uka. Da må det søkes om dette 2 uker før arrangementet. Ordningen har fungert i mange år, og det er mange fylker som har tilsvarende ordning. Hjemtransport kan skje ut over kommunegrensene i en avstand på 30 km fra drosjesentralen. Her i området er det Sjøvegan, Bardu, Dyrøy og Ibestad som har denne ordningen. Det er satt opp faste ruter som kjøres i de ulike kommunene.

SJØVEGAN

DYRØY

Kjøres kl. 0200 fredager og lørdager. Bestillingsfrist kl. 2200. Drosjesentralen i Sjøvegan (77 17 12 00) fungerer som mottaker av bestilling og koordinator av transport i henhold til følgende ruter: 1. Sjøvegan – Øvre Salangen 2. Sjøvegan – Rørbakken 3. Sjøvegan – Løksebotn 4. Sjøvegan – Laberg / Tennevoll 5. Sjøvegan – Seljeskog

Kjøres kl. 0130 fredager og lørdager. Bestillingsfrist kl. 2200. 1. Brøstadbotn – Dyrøya 2. Brøstadbotn – Sørfjord 3. Brøstadbotn – Sandvik 4. Brøstadbotn – Skøelv / Sørreisa

BARDU

IBESTAD

Kjøres kl. 0130 fredager og lørdager. Bestillingsfrist kl. 2200. Drosjesentralen på Setermoen fungerer som mottaker av bestilling og koordinator av transport i henhold til følgende ruter: 1. Setermoen – Sjøvegan 2. Setermoen – Elverum– Heggelia 3. Setermoen – Straumsmoen

Kjøres kl. 0200 fredager og lørdager. Bestillingsfrist kl. 2200. 1. Hamnvik – Fornes 2. Hamnvik – Nordrollnes 3. Hamnvik – Åndervåg 4. Hamnvik – Sørrollnes

Too’s kafe Kaffe - Middag - Catering Du finner oss i Coop-bygget

-

Telefon: 984 55 682

Åpningstider 07.00 - 23.00 -Alle dager Vi har alt du trenger til julehandelen Gratis parkering - Medlemsfordeler - gunstige priser


11

EXTRAordinær butikk på vei Til jul neste år kan Salangsværingene glede seg til å få en ny og bedre Coop Extra butikk. 1200 m2 splitter ny butikk skal stå ferdig 1. november 2017, like ved gammelbutikken. Nybutikken blir faktisk dobbelt så stor som dagens.

En entusiastisk butikksjef, Agnar Fossbakk, sier at utviklingen har vært utrolig positiv for butikken på Sjøvegan. Omsetningen har økt med hele 60 – 70 % etter at butikken gikk over fra å være Prix til Extra.

NORGES MEST MODERNE Noen konkrete tall vil butikksjefen imidlertid ikke ut med – men at han gleder seg til å få mer plass, det er helt sikkert. Dagens butikk er for liten i forhold til omsetningen, og det er trangt og uoversiktlig. Nybutikken blir Norges mest moderne butikk, mener Fossbakk, og lover at det blir mye lettere å finne fram mellom hyllene.

ØKT BEMANNING OG OMSETNING – Når omsetningen øker, må vi øke be­man­ ningen i butikken. Da Extra ble etablert, var det stor pågang fra folk som ville jobbe her, og nå er tilsammen 13–14 personer sysselsatt i forskjellige stillinger, sier Agnar. Han forventer enda større økning, både i omsetningen og sortementet i årene frem­ over. Hele vareutvalget til Extra kommer inn, og det vil kundene legge merke til.

Agnar Fossbakk gleder seg stort til å få på plass en helt ny Coop Extra-butikk på Sjøvegan. Foto: Hans Sverre Woll

VIKTIG MED LOKALMAT

LØFT FOR SALANGEN

Agnar Fossbakk er opptatt av å kunne tilby lokale varer til sine kunder. Han har god kontakt med produsentene av lokalmat, og det betyr et større utvalg for kunder som ønsker å nyte fersk lokalmat: – Vi er åpen for lokale forhandlere og produsenter. Lokalmat betyr mye for kundene, og i Troms er det mange gode leverandører både av ost, sjømat og kjøtt. Vi har et lokalt tilfang av produsenter som vi vet å ta vare på, forteller Agnar entusiastisk.

Agnar Fossbakk tror etableringen av en ny butikk vil skape positive ringvirkninger og bety mye for Sjøvegan som handelssenter. Han roser det gode samarbeidet mellom butikkene i Salangen og i Salangen Næringsforening, og tror det blir enda mindre handelslekkasje i framtida. –Vi har ei spennende tid foran oss, og jeg gleder meg, sier butikksjefen – som legger til at vi også må ta med at det er fri parkering på Sjøvegan. Et sjeldent gode.


12

SNADDER

Suksess for 30-trimmen Folk i Salangen og Lavangen er virkelig glad i å gå på tur. 30-trimmen har blitt en stor suksess, en skikkelig «snakkis» både i Salangen og Lavangen. Rundt 300 mennesker deltar i denne turkonkurransen. Kultursjef i Salangen, Kurt Jan Kvernmo, sier at 30-trimmen er et flott lavterskeltilbud som passer for alle grupper.

Her er det folkehelse som står i sentrum, og alle kan være med. Blant andre går «Tjukkasklubben» i lag, og har det sosialt og artig, forteller en engasjert kultursjef. Sjøl har han gått samtlige løyper: – Æ fann dæm jo opp, humrer Kvernmo. Favoritten er Høgfjellet, med Løksetind som en god nummer to.

FARGEKODER OG SKILT I 30-trimmen er den korteste løypa på 500 meter, mens den lengste ifølge Kvernmo er «bratt og høg» – fjelltoppen Trosen. Samtlige trimløyper er godt tilrettelagt, skilta og utstyrt med fargekoder. For hver tur får deltakeren et visst antall poeng, ut fra vanskelighetsgrad. Lett tur gir 2 poeng, middels 5 og krevende tur gir 10 poeng. Du kan gå hver tur så mange ganger du ønsker for å samle poeng.

Lavangen Fjellvandrerlag og Salangen IF Ski. – Begge samarbeidspartnerne gjør en kjempejobb med rydding, skilting og annet nødvendig arbeid, forteller Kvernmo.

EN KJEMPEJOBB Hver konkurranseperiode går over 1 ½ år, og den økta vi er inne i nå, startet i sommer og avsluttes høsten 2017. 30-trimmen drives av Salangen kommunes Folkehelsekoordinator, i samarbeid med

ALLE FÅR PREMIE 30-trimmen har også egen hjemmeside, www.30trimmen.no. Folk kan melde seg på og kjøpe klippekort på Kulturkontoret Sjøvegan, Sport1 Sjøvegan, Spar Tennevoll

Åpningstider i romjula 27. - 30.12 Nyttårsaften:

-

11.00 - 15.00 21.00 - 01.00

Med forbehold om trykkfeil

1. Julegodt 49,90 2. Gavesett salt, pepper og kvern 199,3. Gavesett julegløgg og gløggmiks 99,-

og Servicekontoret i Lavangen kommune. Inngangsbilletten koster 200 kroner. På hvert turmål ligger det ei registreringsbok og ei klippetang. Alle som deltar, er invitert med på et avslutningsarrangement. Der serveres kaffe og kaker, og samtlige deltakere får diplom og premie. Deltakerne kan også delta i fotokonkurranse på Instagram – det er bare å merke bildene med #30trimmen, navn og adresse.

3.

1. 2.

Tilbudene gjelder alle Apotek 1 f.o.m. 16.11.2016 t.o.m. 01.01.2017, så langt beholdn. rekker.

Apotek 1 Sjøveien. Strandsenteret, 9350. Åpent: man - fre 9-16.30, lør 10-14.


13

Suser av gårde

Ildsjeler har sørget for ypperlige forhold på skøytebanen på Sjøvegan. Foto: Hans Sverre Woll

Skøytebanen på U4 skal brukes til kos og trim, og være et artig tilbud. Han er ikke i tvil, Kenneth Enoksen Heggelund, en av de to ildsjelene som har fått skøytebanen opp og stå på Sjøvegan: – Vi satt jo der og prata på skolen, og var noen stykker som fant ut at vi ville prøve å få til en skøytebane. Det var rett etter jul for en tre-fire år siden, sier Kenneth.

–Teknisk etat i kommunen stilte villig opp. Det første året laget vi et vante i tre, det var den første runden med avretting, og Sjøvegan Maskin og Transport fikset det, forteller den entusiastiske læreren. Etterhvert måtte det mer avretting til, hvis banen skulle bli god og permanent. Grus ble kjørt på, og rundt banen er det nå en kant av veg-grus.

LITEN BOKS – STOR NYTTE Etter hvert søkte ildsjelene om å få penger fra Norges Skøyteforbund, og det gikk

bra. Noe går til brøyting, men de har også fått kjøpt ei god slipemaskin. Heggelund forteller ivrig om hulslip og bue innover og at man må ha godt feste både i innersvingen og i yttersvingen, spesielt på hockey-, bandy- og kunstløpsskøyter. For det er ikke artig når eggen blir ukvass, understreker Kenneth Enoksen Heggelund. Dette kan den nye slipemaskinen fikse. –Du spenner bare fast skøyta i maskinen, så gjør den alt automatisk. Og stikk i strid med det vi alle trodde: Slipemaskina er ikke en diger dingst, den er bare en liten boks, humrer han.

TUSENVIS LITER VANN Det er mest elevene på Salangen Skole som bruker skøytebanen, og også de på breddeidretten på videregående suser rundt på banen. Noen voksne er det også, blant andre Kenneth sjøl. På hockeyskøyter. Banen ble åpnet allerede første helga i november, og Kenneth forteller at det gikk med mange tusen liter vann da isen skulle legges: –Vi må legge flere lag, og avrette ordentlig.

Det er krevende å få til en fin is, men vi har heldigvis en brannslange i bygget like ved, som vi spyler med. Jo kaldere vær og jo mer vind, jo vanskeligere er det. Har det kommet mye snø, må det brøytes og legges ny is fort. Vi fører en evig kamp mot naturkreftene, men vi har lang erfaring, så vi står han av, forsikrer Heggelund.

TO LYS I dag har skøytebanen fått to lys som lyser opp banen i mørketida. Kanskje det er symbolsk? Ett for hver av ildsjelene Bjarne Dahlberg og Kenneth Enoksen Heggelund som har stått på for å få til denne skøytebanen. En bane som skal brukes til lek, kos, trim – og litt ishockey.


14

SNADDER

Sjøvegan.no –Lurer du på hvor i Salangen du kan finne pizza, gulvbelegg, kraftfor eller ei god flaske rødvin? Nettstedet Sjøvegan.no har oversikt over det meste.

Sjøvegan og Salangen har mange flere tilbud enn de fleste tror. På sjøvegan.no finnes det oversikt over 80 butikker, tjenester og tilbud du kan finne i Salangen. Mannen bak nettsiden, er Hans Christian Gjøvik, en nytilflyttet Salangsværing som har latt seg imponere over tilbudet i Salangen, men samtidig ser at mange ikke er klar over alle tilbudene. – Jeg bestemte meg derfor for å ta skjeen i egen hånd, og etablerte sjøvegan.no, sier han. Siden starten i januar, har bruken gradvis tatt seg opp, og nå er 50–60 personer innom nettstedet hver dag for å sjekke hvilke tilbud som fins. Nettsiden drives på idealistisk basis og det koster ikke noe for bedrifter å ha oppdatert informasjonen liggende på nettsiden.

Hans Christian Gjøvik er mannen bak nettstedet Sjøvegan.no. Foto: Hans Christian Gjøvik

Formålet med sjøvegan.no er altså å gi deg en totaloversikt over alle butikker og tjenester i kommunen med tilhørende åpningstider, kontaktdetaljer og adresser. – Søkeordene er også lagt inn på engelsk, slik at søk vil fungere for engelske ord, i tillegg til at vi har gjort det enkelt å oversette sidene til nærmest ethvert språk ved hjelp av Google Oversetter-menyen øverst på hver side, sier han.


15

Folketallet øker i Salangen Salangen har vekst i folketallet i 2. kvartal i år. Mens tallet på Salangsværinger gikk ned i 1. kvartal, har kommunen fått 28 nye innbyggere i 2. kvartal. 23 av disse var tilflyttere. Dette går fram av tall fra Statistisk Sentralbyrå. Så langt i år har Salangen økt folketallet med 11 personer.

I følge Statistisk sentralbyrå har det blitt født 13 barn i kommunen så langt i år, mens det i fjor på samme tid var født 7 nye Salangsværinger. Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo er naturlig nok fornøyd med utviklingen: – Det å ha fødselsoverskudd i kommunen, er veldig bra. Det er noen år siden sist. Siden 1999 er det bare i 4 år det

har vært fødselsoverskudd i kommunen. Hun slår fast at tilflyttere og bosetting av flyktninger utgjør stabiliteten i befolkningen: – Det er et jevnt sig av unge familier som flytter heim, og det er en god trend. Vi merker at vi har fått nye arbeidsplasser på Salangsverket og stedsuavhengige arbeidsplasser på Huset mot Havet. Hun trekker også fram Elvenes og Astafjord Utvikling. Her er det muligheter for spennende ting når italienerne drar, for vi må legge til rette for mer næringsutvikling, konstaterer Sigrun Wiggen Prestbakmo. – I tillegg har Salangen løpende opptak og barnehageplass til absolutt alle, og det er noe barnefamilier setter pris på – alle får når

Ønsker alle kunder og samarbeidspartnere en riktig god jul og et godt nytt år!

Sivs Velvære As Telefon: 908 55 558

Fotbehandling, Massasje, Ansikt behandlinger Vipp og Bryn behandlinger Hårfjerning med voks, Elektrolyse. GOD JUL

Ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo. Foto: Salangen kommune

de vil ha, understreker ordføreren. Når vi nå har fått løsnet på boligmarkedet, ligger alt til rette for at denne gode utviklingen bare kan fortsette, avslutter ordføreren.

SALANGEN BYGDETUN - FREDAG 2. DESEMBER KL. 17.00 God gammeldags julestemning på bygdetunet. Julegrøt, saft, gløgg og pepperkaker. Kanskje kommer fjøsnissen... LUNDBRYGGA - LØRDAG 10. DESEMBER KL. 10.00-15.00 SØNDAG 11. DESEMBER KL. 14.00 - 18.00 Åpent hus med museumsbutikk og salg av lokale håndverksprodukter.


Sjøvegan videregående skole OVERSIKTLIG OG TRYGT

MANGFOLD

TRIVSEL OG LÆRING VG1

- Studiespesialisering

VG2

- Helse- og oppvekstfag - Service og samferdsel - Teknikk og industriell produksjon

- Studiespesialisering

- Barne- og ungdomsarbeiderfag - Helsearbeiderfag - IKT- servicefag - Industriteknologi - Kjemiprosess

VG3

- Studiespesialisering - Påbygging

www.sjovegan.vgs.no

Julesnadder desember 2016  
Julesnadder desember 2016  

Snadder er en informasjonsavis for Salangen Næringsforening.

Advertisement