Page 1

Desember 2012 • 26. årgang • Salangen Næringsforening

Velkommen til Julehandel på Sjøvegan

Igjen er Sjøvegan sentrum lyssatt og klar for adventstida. Nye butikker har kommet til og Salangen skolekorps skal bidra til skikkelig julestemning og trivelige dager. Se program og åpningstider på side 8 og 9.

Fyrer opp for NRK

Ny interiørbutikk

Dekker et behov

Maxi Pyroteam legger ekstra krutt i årets nyttårsfyrverkeri. Side 15-16

Møbler, interiør og belysning har lenge vært mangelvare i regionen, det har Kari Rognsaa og butikken Z Interiør gjort noe med. Side 4

Harald-Rune Fjeldstad tilbyr dekk til store og små biler. – Her er det full rulle, sier han. Side 13


2

Leder Hei alle sammen og god førjulstid! Vi har snart lagt et nytt år bak oss der mye positivt har skjedd. Millionfisken ble nok en gang en suksess med ny deltakerrekord og flott stemning. Vi gleder oss allerede til et nytt arrangement i 2013 og satser på at nye rekorder skal slås :-) I år har vi også opplevd stor interesse for Millionfisken fra forskere ved Universitetet i Tromsø og fra andre regioner i landet. Vår ordfører har blant annet vært på Helgeland og fortalt hvorfor vi har lykkes her. Og nøkkelen til suksess er at vi alle ser på dette som et felles prosjekt vi alle kan være stolte over. Her har vi brutt grenser og vi blir virkelig lagt merke til! Næringsforeningen har gjort en storsatsing på pynting av sentrum med beplanting, flaggate og klargjøring for en forbedret julegate. Dette er gjort for å øke trivselen for besøkende og innbyggere i kommunen. Det er flere nyetableringer i løpet av 2012 og næringsforeningen ønsker alle sammen velkommen som medlemmer. Det er nå fantastiske 54 medlemmer i salangen næringsforening og dette er rekord. At en så relativt liten kommune kan ha en så stor kollektiv forsamling av bedrifter samlet i en forening gir oss styrke og tro på videre vekst i fremtiden.

Næringslivet og handelsstanden har et klart ønske om å stille opp for alle som bor i Salangen. Hjelp oss derfor i å bli bedre ved å fortelle de som driver butikk hvilket utvalg dere ønsker. Vi håper vi kan bidra så godt som vi kan for at Salangen skal fortsette å være et attraktivt handelssted. Avslutningsvis ønsker jeg dere alle en riktig god jul og et godt nyttår og oppfordrer alle sammen om å benytte de fantastiske tilbudene som finnes i Salangen.

Hilsen Morten Mikalsen Leder Salangen Næringsforening

Medlemsbedrifter i Salangen Næringsforening Aktiv IT Anitas Blomster & Begr.byrå Apotek 1 Sjøveien Arena Elvenes AS Astafjord Vekst AS Indlandet Automobilverksted BAA Eiendom AS BenAas Eiendom AS Best Petters Autoshop BL Bygg Coop Prix Drecker Optikk

Elvelund Camping Felleskjøpet Fremover Garsnes Brygger HaRo Interiør AS Huset Mot Havet AS Jens Viktor Steinsund Jensen Elektriske AS JM Maskin as Joker Salangsverket Kleo AS Løkse Maskin AS Mazhars Grill & Catering

Maxi Miljø AS Millionfisken AS Narvesen Narvik Sparebank Nasa Salangen AS Omveir AS sus Plan Evo AS Perpetuum Spesialavfall AS Pålag AS Rema 1000 Astafjord Vaktmestertjeneste Troms Folkeblad Salaks AS

Salangen Drosjesentral Salangen-Nyheter Siv`s Fotterapi Sjøvegan Byggevare Byggtorget Sjøvegan Maskin & Transport Sjøveganhytta AS Sparebank 1 Nord Norge Sport 1 Sjøvegan AS Sør Troms Museum Vakta

Tekst: Bjørn Erik Jansen Redaksjonsgruppe: Morten Mikalsen Ellen Lise Woll Nordnorsk Kommunikasjon AS

Trykk: Lundblad Media AS, Tromsø Layout og sideproduksjon: Lundblad Media AS, Tromsø Opplag: 5 700 eksemplarer Annonseproduksjon: Salangen Næringsforening

Distribusjon: Salangen, Lavangen, Gratangen, Ibestad, Dyrøy, Bardu og Bjerkvik. Bedrifter i: Målselv, Lenvik, Sørreisa.

Snadder desember 2012 Utgiver: Salangen Næringsforening Ansvarlig redaktør: Morten Mikalsen Redaksjonelt innhold: Nordnorsk Kommunikasjon AS


3

SmåSnadder Salangskalenderen 2013 Salangskalenderen 2013 er et yndet mål for de som ønsker en julegave fra og om Salangen. I alt er det 25 bilder som pryder kalenderen, og det er motiver fra natur og folk i Salangen. Alle bildene er selvsagt tatt av glade medlemmer i Salangen Fotoklubb. Klubben holder til i nye lokaler i tredje etasje på Lundbrygga, der klubben også har et topp moderne fotostudio. Kalenderen er nå i salg på Joker Medby, Narvesen, Mazhar kiosk og grillbar og Best. I tillegg går elever ved 10. klasse på dørene og selger.

Forslag på julestjerna Nettavisa Salangen-nyheter.com skal også i år dele ut prisen "Årets Salangen- stjerne". Redaktør Jon Henrik Larsen oppfordrer derfor leserne til å komme med forslag på kandidater. Hvis du har en kandidat du mener burde få denne prisen, så send en mail med navnet på din kandidat og hvorfor vedkommende bør vinne. Prisen har vært delt ut siden 2003 og blant andre har Salangen Lensmannskontor, Bodil Isaksen og Karin H. Zakariassen fått utmerkelsen. Prisen skal deles ut torsdag 13. Desember.

Stabilt innbyggertall I Salangen er det nå 2.195 innbygger. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. De siste fem årene har folketallet i Salangen vært stabilt og variert mellom 2.188 og 2.214. Ambisjonen er at det skal være befolkningsøkning i tida framover.

Derfor vil kommunen legge til rette for at flere flytter tilbake til Salangen, eller at nye folk flytter hit. Det er derfor viktig å utvikle Sjøvegan som tettsted og handelssenter/servicesenter for omlandet. Satsingen og suksessen som Salangen har fått til med Millionfisken er godt eksempel på dette.

Lang og tro tjeneste Kjell Andresen har jobbet over 35 år i Salangen kommune og er dermed hedret med medalje fra Det kongelig selskap for Norges vel. I år fyller Kjell 70 år, og går av med pensjon ved årsskifte. Kjell Andresen har stort sett hele tiden jobbet i teknisk avdeling og har hatt hovedansvar for vannverket i kommunen.


4

Z-Interiør

– en egen stil

Glasskunst, lys og møbler. Kari Rognsaa har en klar plan om å lage sin egen stil på den nyåpna møbel- og interiørbutikken Z Interiør. – Jeg tror dette er en butikk folk i Salangen har savnet. – I forbindelse med åpninga av butikken fikk jeg mange positive tilbakemeldinger fra kundene, og nå gjelder det å fylle på med de rette varene fram mot jul, sier Rognsaa.

Gode møbler og fine pyntegjenstander preger den nyåpna butikken Z Interiør. Innhaver Kari Rogsaa har fått med seg Mary Anne Winstanley som god medhjelper og inspirator. Foto: nnkom.no

Gode tilbud

Kari Rognsaa har lang erfaring med interiør og design. I mange år har hun drevet som arkitekt og hatt oppdrag innen interiørdesign. – Jeg tar jo med meg mye av det jeg kan fra Haro Interiør og jeg er vant til å tenke praktiske løsninger sammen med det estetiske, sier hun.

Z Interiør kan friste med gode åpningstilbud. – Innenfor alle de tre produktområdene våre skal folk finne gode tilbud, sier Rognsaa. – Selv om møbler i stor grad er bestillingsvarer, tror jeg folk vil oppfatte hva som er gode tilbud nå, sier Foto: Salangen-nyheter.com hun. Og på denne tiden er det høysesong for belysning. Selv om det er godt utvalg av lamper, er det selvsagt også mulig å bestille fra kataloger.

Møbler, interiør og lys

Rustikk og antikk

I første omgang er det møbler, interiør og lys som preger den nye butikken på Sjøvegan. – Vi er interessert i å høre hva folk ønsker og vi kommer til å strekke oss langt for å få tak i akkurat det møbelet kunden vi ha, sier Rognsaa. Hun har også fått med seg Mary Anne Winstanley som tidligere drev butikken Bamboo. – Jeg er glad for å ha med Mary Anne. – Hun er veldig kreativ og utrolig flink med kunder, sier hun. Det er også betryggende at Mary Anne har drevet butikk tidligere, det gjør at det blir litt mindre famling i begynnelsen, sier hun.

- Det er fortsatt en rustikk og antikk stil som preger trendene i dag, sier Mary Anne. På sikt mener hun det kan være aktuelt å ta inn noen antikke møbler, men butikken kan ikke gape over for mye i starten heller. – Vi har et stort utvalg innen belysing og glasskunst, så får vi ta de andre tingene etter hvert, sier hun. – Nå konsentrer vi oss fullt ut om julehandelen og håper mange kan finne noe nytt til jul, avslutter Kari Rognsaa.

Julebutikken i nye lokaler. Godt utvalg i juleblomster. Masse ne julegaver fra

og

Ta også turen innom Fjeldstad Dekk, en avdeling under Anitas blomster, for gode tilbud på dekk og felgpakker, og en god kopp kaffe i julestria!

Vi ønsker vår kunder god jul og et godt nyttår.


5

l i t n e m Velkom

e f a K s Too’

Lasse Mortensen har fått ny innredning og nytt kjøkken på Too’s Kafe. – Alt er klart både til catering og kafedrift sier han. Foto: nnkom.no

Lasse Mortensen har latt seg inspirere av to ting. Thailandsk mat og det å drive egen virksomhet. – Dette er noe jeg har hatt lyst til lenge og vi har ikke angret ett sekund etter at vi sa opp faste jobber og startet kafeen her i Prix-bygget, sier Mortensen.

Sammen med Wirudchanee Polyiam har han tatt over drifta etter de tidligere driverne av Prix-kafeen. – Vi startet helt fra bunnen av med møbler vi fikk leie av Arena Elvenes og en enkel komfyr på kjøkkenet. I starten var det alt vi hadde, men likevel klarte vi å servere middager til folk og i tillegg levere catering, sier Mortensen.

Hjemmelaget mat Skal du selge middager til folk på Sjøvegan må menyen være satt sammen på rett måte. – Vi satser på gode og rimelige retter som alle har råd til. – Dagens rett skal ikke koste over 100 kroner, sier Mortensen. – Det vet vi at vi skal klare fordi vi lager all maten fra bunnen av, det lønner seg alltid, sier han.

Inspirert fra Østen I tillegg til tradisjonell mat satser de naturlig nok også på thailandsk mat. – Når kona mi er fra Thailand er vi nesten forpliktet til å gjøre det, men det betyr ikke at vi bare kan tilsette litt sursøt saus i all maten og kalle den eksotisk. – Det er så mange som har vært ute og reist, så vi blir fort avslørt hvis vi ikke lager skikkelig mat fra Østen, sier han. Så langt har det vist seg at cateringmat med inspirasjon fra Østen har slått godt ann.

Lange åpningstider Etter oppstarten i starten av oktober har de nå også utvida åpningstidene. Kafeen åpner klokken 0900 hver dag og holder åpent til kl 1700 på hverdager og til 1500 på lørdager. – Vi har gjort det slik for at folk som er på arbeid også skal få muligheten til å kjøpe seg middag her hvis de ønsker det, sier han. – Nå er kafeen dekket med juleduker og vi gleder oss til ei hektisk førjulstid, avslutter den blide kafeverten på Too’s Kafe.

Vi har åpent til 22.00 9350 Sjøvegan 77 17 11

Åpningstider: Man - Fre 0800 - 1700, Lør 1000 - 1400 Tlf 77 17 10 00, Faks 77 17 00 01, Vasshaug - 9350 Sjøvegan

Gratis parkering Medlemsfordeler Hyggelig betjening


6

Hvem er årets salangsværing

2012?

Salangen kommune skal også i år dele ut prisen ”Årets salangsværing”. Den ærefulle tittelen kan tildeles enkeltpersoner, lag/foreninger, organisasjoner som i løpet av siste år har bidratt til at Salangen kommune har fått hederlig omtale ut over kommunens grenser i ulike sammenhenger.

Tittelen er først og fremst ment som en æresbevisning. Det ligger derfor lite penger i prisen, men et diplom og desto mer ære i å bære tittelen ”Årets salangsværing”. Utdelingen som har vært gjort hvert år siden 1986 foregår på kommunestyrets siste møte i desember av ordføreren i Salangen.

Siste kommunestyremøte Alle inviteres til å komme med forslag på ”Årets salangsværing 2012”. Den endelige avgjørelsen om hvem som får tittelen tas av ordføreren. Det hele offentligjøres i forbindelse med kommunestyrets møte 10. desember, hvor også diplom overrekkes. Frist for å sende inn forslag er fredag 7. desember.

Mental H

else 2008

Et brennende forsalg Hvis du vet om noen som har gjort seg fortjent til en slik tittel, ønsker ordføreren gjerne å høre fra deg. Alle forslag må inneholde følgende: • Navn på foreslåtte
 • Kort begrunnelse for forslaget
 • Navn på forslagsstilleren Forslag sendes på epost: ivar.prestbakmo@salangen.kommune.no Eller på tlf/sms 90102556

Her er noen tidligere vinnere:

2001: SIF Fotball sitt A-lag 2002: Salangen Jeger og fiskeforening 2003: Salangenjentene på Medkila IL sitt Cuplag; Anneli Giske, Kine Norheim og Sofie Pedersen

Jon Henri

k 2006 Jøran Glad Alle foto:

2004: Tor Arne Chruichank 2005: Salangen Skole med ”Ild for Live” 2006: Jon Henrik Larsen 2007: Småguttelaget til SIF-Fotball som vant Norway Cup

Berthinuss

en 2011

Salangen-n

yheter.com

2008: Mental Helse 2009: Millionfisken 2009 2010: ”Fyrverkerigjengen” 2011: Jøran Glad Berthinussen


7

Ordfører Ivar B. Prestbakmo fortalte om Millionfisken til lydhøre helgelendinger i Brønnøysund. Foto: nnkom.no

Millionfisken en eksportarartikkel Millionfisken 2012 er erklært som en suksess og styringsgruppa har for lengst begynt å se mot neste år. Med rekordmange fiskebevis/festivalpass i år, er det ingen grunn til å ha lavere forventninger for 2013. – Vi merker en mye større interesse rundt Millionfisken i år enn vi har gjort tidligere, sier ordfører Ivar B. Prestbakmo.

Det er selvsagt en del utfordringer når det stadig kommer flere folk til Salangen og alle ønsker å få maksimalt ut av helga. – Vi har sagt at vi skal legge enda bedre til rette for familiefolk til neste år, sier Prestbakmo.

Holder foredrag Bare de siste månedene har ordføreren vært på tre møter og seminarer hvor Millionfisken enten har vært ett av hovedtemaene eller blitt brukt som eksempel. – Vi blir løftet fram som et lokalsamfunn som har turt å satse på en vill ide. – Det synes jeg vi skal være veldig stolte av alle som er fra Salangen, sier han. Spesielt troverdig er det når det er etablerte universitetsmiljø som har lagt merke til arrangementet.

Julegavetips til bilen DEFA Comfortpakke kr. 1795,iPHONEdocking kr. 690,Viskerblad, sett, kr. 179,Bagasjeromstrau kr. 349,Ford Alufelger - 20 % Nokian vinterdekk - 35%

Gode ønsker for en trivelig og problemfri Jul !

En vekker for Helgeland Tidligere i høst var Prestbakmo på Helgeland og fortalte om Millionfisk-historien til arrangører og reiselivsaktører i Brønnøysund. – Vi fikk oss en vekker og klar beskjed om ingenting er umulig, bare vi tør å satse på en ide som er litt utenom det vanlige, sier Audhild Bang Rande som leder et prosjekt som skal utvikle reiselivet på SørHelgeland. – Jeg fortale både om oppturer og nedturer vi har hatt med Millionfisken sier Prestbakmo. – Det er mye sant i ordtaket: ”Når man lyktes, var det fordi man tok en sjanse. Når man mislyktes var det fordi man i frykt stod stille”, sier han.

Har noe å lære bort - Når andre arrangører begynner å se på hva Millionfisken holder på med, kan vi velge om vi skal bli nervøse for at de rapper noen ideer. – Jeg tror heller vi skal være så tøffe at vi hele tiden utvikler oss slik at ingen kan kopiere oss, sier Prestbakmo. Under Tromskonferansen i høst var det spesielt artig at Jon Eirik Jakobsen i Døgnvill trakk fram Millionfisken som en vellykket attraksjon, sier Prestbakmo. – Det er veldig artig og ikke minst en stor honnør til alle som bidrar til Millionfisken hvert år, avslutter ordføreren.


8

rum. øvegan sent ablegøyer i Sj .com ge er la et ps yh or -N ek en Salangen Skol n Henrik Larsen, Salang a fr ne se is Foto: Jo al disse smån

sember sk

Søndag 16. de

Skolekorps og nissestemning i Salangen Salangen Skolekorps stiller i år opp med smånisser for å skape julestemning på Sjøvegan. De har allerede markert seg under julegrantenninga 1. desember, men skal også gjøre det trivelig mens butikkene har kveldsåpent torsdag 13. og under solsnumarkeringa søndag 16. desember.

Den 16. desember skal også butikkene holde søndagsåpent, så det blir en dag med masse aktiviteter i sentrum.

Ut å møte nissene Store og små i skolekorpset skal kle seg ut som smånisser og by på små overraskelser. – Vi ønsker å bruke den mørke tida til å skape ei

Huset mot havet AS takker for samarbeidet i 2012 og ønsker sine kunder:

God jul og Godt nyttår. Postboks 58 9355 Sjøvegan, post@husetmothavet.com, tlf (+47) 900 98556

fin stemning med bål, litt grilling, salg av gløgg og marshmellows, sier leder for skolekorpset Hege Larsen. Hun har med seg et 10-talls smånisser og skal springe rundt i sentrum.

Tradisjonen tro Tradisjonen tro er markeringa av solsnu samme dag som butikkene har søndagsåpent og i år blir det 16. desember. – Dette vet vi folk setter pris på og vi vet at de yngste synes nissene er både spennende og morsomme, sier Larsen. Selve lystenninga er også et høydepunkt i desember. Alle fakkelboksene setter ei fin ramme rundt julehandelen, og alle lysene skal være tent i god til før butikkene åpner klokka 14.00. Butikkene har også søndagsåpent lille julaften.


9

Aktiviteter og åpningstider Sjøvegan – jula 2012 Foto: Jon Henrik Larsen, Salangen-nyheter.com

Torsdag 13. desember

Kveldsåpent

18.00 – 22.00

Salangen Skolekorps står for ulike aktiviteter i sentrum. Skolekorpset skal være nisser og skape god førjulsstemning rundt bålet.

Søndag 16. desember

Søndagsåpent

14.00 – 18.00

Vi markerer Solsnu med fakler og masse lys i sentrum. Skolekorpset skal være nisser og skape god førjulsstemning rundt bålet.

Mandag 17. desember Langåpent Tirsdag 18. desember Langåpent Ondsag 19. desember Langåpent Torsdag 20. desember Langåpent Fredag 21. desember Langåpent

10.00 10.00 10.00 10.00 10.00

– – – – –

18.00 18.00 18.00 18.00 18.00

Lørdag 22. desember Vanlig åpningstid

10.00 – 15.00

Søndag 23. desember

Søndagsåpent

14.00 – 18.00

3.juledag

Stengt

Butikkansatte stiller i nissekostymer ;-)

ROMJULA Torsdag 27. desember

Fredag 28. desember Romjulsåpent Lørdag 29. desember Romjulsåpent Mandag 31. desember Romjulsåpent

10.00 – 14.00 10.00 – 14.00 10.00 – 14.00

(Åpningstidene i romjula vurderes av hver enkelt butikk)

NB. Disse åpningstidene gjelder for øvrig handelsstand. Dagligvarebutikkene har egne åpningstider.

Vi har kjøttvarer til jul fra Aron Mat og Gilde. Spennende julegavetips

Vareutkjøring hver tirsdag, fredag Knutsen Dagligvarer AS og ellers etter behov. fra Tinn Lys.

Joker Medby 9350 Sjøvegan tlf. 77 17 41 70 / 911 22999

Julegavene finner du på Flotte klær for han og henne! Myke pakker kan vi like :-) Tlf.: 92 81 40 40

God jul og godt nyttår ønskes dere alle...


10

Butikker trenger krevende kunder Skole og butikk er de to viktigste faktorene for at et lokalsamfunn skal overleve. Det betyr blant annet at samspillet mellom befolkningen og næringslivet må fungere. – Butikken og lokalsamfunnet er gjensidig avhengig av hverandre, sier kommunikasjonsrådgiver i Merkur-programmet Per Kjetil Jørgensen.

MERKUR-programmet eies av Kommunal- og regionaldepartementet og har som mål å sikre at befolkinga i distriktene får tilgang på et godt butikktilbud i nærheten av hjemstedet. – Det viktigste for å opprettholde gode tilbud, er at folk bruker butikken. Men kundene må også kunne kreve god service og et godt utvalg med dagligvarer. Det verste som kan skje, er at kundene er misfornøyde, men ikke gir butikken en sjanse til å rette på forholdet, sier Jørgensen.

gjelder å komme inn i gode sirkler. – Jo mer folk handler lokalt, jo bedre utvalg kan butikken ha, sier han. Det nytter ikke om folk bare handler lokalt for å være solidarisk, da går folk lei etter ei stund. – Og det er ikke bra om butikkene og kundene skylder på hverandre hvis tilbudene blir dårlige. – Kundene må gjøre et bevisst valg med det å handle lokalt og butikkene må i større grad vite hvilke tilbud kundene ønsker, sier Jørgensen.

Kreativt i Salangen Viktig å handlelokalt Har butikkene dårlig utvalg drar folk til et større sted for å handle. – Det

Næringsforeningen i Salangen har i alle år vært kreative. Døgnsnu på 80-tallet og nå Millionfisken er begge kreative og

Foto: MERKUR-programmet

flotte tiltak. – Alt som gjør at kundene kan knytte noe positivt til handelen i Salangen er med på å styrke samholdet og øke bolysten i kommunen, avslutter han.


11

Butikken som ikke ville gi seg Per Willy Knutsen har overtatt Joker-butikken på Medby. Nytt fryselager og bedre lagringsmuligheter for frossenvarer er allerede på plass. Foto: nnkom.no

Dette er historien om en nærbutikk som nekter å gi opp. Da ­Torstein Sørensen ønsket å trekke seg tilbake, var det lenge ­usikkert om han fikk noen til å overta. Etter mye fram og ­tilbake fikk endelig ekteparet Lisbeth Aamo Knutsen og Per Willy Knutsen lov til å overta butikken på Medby.

kvalitet på service og varer, sier han. Det betyr at butikken har utvida tilbudet med å kjøre ut varer slik at flere kan benytte seg av denne tjenesten.

Åpent hele tida

Lokalene til Joker-butikken ble bygget i 1965 og det har vært sammenhengene drift siden dørene ble åpnet. – Men det var ingen banker som trodde på oss, så nå leier vi bygget, mens vi har kjøpt ut varelageret uten å ta opp ei krone i lån sier Knutsen.

Siden butikken er under 100 kvadratmeter, kan den også holde åpent på søndager. Det er bare 1. juledag, 1. nyttårsdag og 17. mai butikken holder stengt. – På hverdager har vi åpent fra 0900 – 1800, lørdager 0900 – 1600 og søndager 1300 – 1800. – Det blir fort over 100 arbeidstimer i uka nå i oppstarten, men det er bare positivt å jobbe mange timer når man er sin egen herre, sier han.

Satser alt

Alt for kunden

Solide regnestykker og masse stå på-vilje var ikke nok til å overbevise bankene. Det var rett før Sørensen ga opp hele prosjektet men tok en siste runde med familien Knutsen. – Vi solgte huset i Sørreisa og satser alt på å få dette til, sier han. – Vi har bare bestemt oss for at dette skal vi rett og slett få til, og tilbakemeldingene fra kundene så langt har vært helt strålende sier han.

Knutsen mener det er en fellesnevner for det å selge sportsutstyr, bilrekvisita eller dagligvarer. – God kundeservice er alfa og omega for å sikre at kundene er fornøyde. – Klarer vi å sørge for at kundene er fornøyde med oss, skal vi holde på med dagligvarer langt inn i framtiden, sier han.

Puben fortsetter Stolt kjøpmann Knutsen har fortid som kokk, butikkselger og butikksjef på Shell i Sørreisa. – I mine tidligere jobber har jeg vært ansatt hos noen andre, men jeg har alltid hatt en drøm om å drive min egen butikk, sier han stolt. – Dette passer perfekt, her får vi mulighet til å jobbe tett med kunder og samtidig sørge for at våre kunder skal oppleve veldig god

Vi ønsker alle God Jul og Godt Nyttår Du finner Stig Løkse på tlf. 90 89 17 88 eller John-Arne Løkse på tlf. 95 06 95 63 Ring oss for en hyggelig prat.

”Fryseriet” skal også være i drift. – Vi ønsker å legge til rette slik at ungdommer og andre kan bruke puben på kveldstid. – Alle som har lyst til å dra i gang aktiviteter er hjertelig velkommen til å bruke lokalet, sier Knutsen. Han har i hvert fall ikke tenkt til å gi seg med det første. – Så lenge de kommer helt fra Bardu for å kjøpe Evergood kaffe skal vi holde ut, lover han.


12

Du ringer – vi fikser Alle småjobbene skal fikses i løpet av veldig kort tid. ”Kort tid” defineres som 14 dager. Dette er mottoet for Astafjord Vaktmestertjeneste, en bedrift som sysselsetter ni mennesker i Salangen på det meste. Daglig leder Stig Vimme ser lyst på framtida, og forteller at den skitneste jobben han har hatt til nå, var å tømme utedoen til ei hytte på fjellet – og deretter bære innholdet ned i sekker.

Johansen (t.v) og Stian Gerard Kleppe Larsen rik Foto: Jon Hen

Astafjord Vaktmestertjeneste ble reorganisert og oppsto som et aksjeselskap i mai i år. Det er tre eiere i firmaet, og to av dem, Stian Johansen og Stig Vimme, er med i den daglige driften. Ideen til det hele kom da Vimme kjørte ambulansen for noen år siden. Mange av de eldre pasientene ønsket hjelp til småtjenester, og lurte på hvor de kunne få tak i gode ”fiksere”. Frøet var sådd, og Stig Vimme gikk i gang med det som først het ”Tennevoll Vaktmestertjeneste”.

Ny luftig tjeneste I dag har firmaet mange forskjellige oppdrag, og det skal alltid være èn person ledig for småjobber. Nettopp fikk de i oppdrag å liste noen dører, og jobben var utført i løpet av fire dager, forteller Stig stolt. Andre oppdrag kan være å legge tak, rydde snø, male vegger og tak og gjøre rent, både i forretningsbygg og i private hus. Nytt av året er at tre av de ansatte har tatt kurs i piperenovering, slik at Astafjord Vaktmestertjeneste nå både kan renovere piper og montere stålpiper.

Extreme makeover Vaktmestertjenesten har i dag en maler, tre fast ansatte til rengjøring, en snekker og tre vaktmestere. De ansatte er i alderen 22 til 38 år, og karakteriseres av sjefen sjøl som unge og arbeidsvillige. Vimme forteller at de i år har bygget utrolig mange verandaer til

er to av

estertjeneste.

tafjord Vaktm

jobber i As snekkerne som

Salangsværingene - vi kan nesten snakke om en ”Extreme Makeover” på Sjøvegan, humrer han. Bedriften har også en avtale med Forsvaret og Statsbygg om beredskap. Hvis det for eksempel oppstår en vannlekkasje, rykker Astafjord Vaktmestertjeneste ut.

Hyttehjelp og hjemmehjelp En ny og litt uvanlig tjeneste her nordpå, er at folk sørfra bestiller vaktmestertjenesten til å varme opp hyttene sine, enten de er i Målselv eller i Salangen. Hytteeierne ønsker å komme til ferdig oppvarmede hytter, og i noen tilfeller også til ferdig fylte kjøleskap. Vaktmestrene rydder også hyttene i etterkant, forteller Vimme. En annen ny tjeneste, er hjemmehjelp. Noen eldre ønsker å hyre inn denne tjenesten selv, og da stiller Astafjord Vaktmestertjeneste opp, sier Vimme. Astafjord Vaktmestertjeneste har bestemt seg for at når du ringer, skal du alltid få raskt svar. De fikser det meste, bortsett fra store utbygginger – det får entreprenørene ta seg av. Det dukker hele tida opp nye behov, og erfaringen til nå, er at det er god bruk for denne typen tjenester både i Salangen og kommunene rundt. – Det er bare å ringe, så fikser vi det aller meste, sier en energisk Stig Vimme avslutningsvis.


13

Full rulle med dekk Det har vært en formidabel start for Harald-Rune ­Fjeldstad og nykommeren Fjeldstad Dekk. Selv med oppstart litt utenom sesong, har det vært full rulle for den hjemkomne salangsværingen.

- Jeg tror vi har truffet markedet ganske bra og det er et klart behov for en dekkbedrift i Salangen, sier Fjeldstad. I verkstedlokalene i Smedalen har han installert seg med omleggingsmaskiner, salg av nye dekk og dekkhotell. – Vi har vært kompromissløse på å tilby gode priser og å sørge for at kundene er fornøyde. – Derfor har vi også mange kunder utenfor Salangen, sier han.

Kvalitetsbevisste Folk er kvalitetsbevisste når det kommer til dekk og Fjeldstad har satset på ett av markedets beste merker. – Nokian sine dekk er testvinnere og har en uslåelig garantiordning. – Hvis dekket ditt blir ødelagt på grunn av uforutsett fare langs veien, byttes dekket gratis i ett år, så lenge mønsterdybden er mer enn 4 millimeter. – Den garantien er Nokain alene om, sier Fjeldstad.

Den gode hjelper Sammen med seg i oppstarten, har Fjeldstad fått med seg Jørn Ove Sæbbe. Sæbbe jobbet tidligere med dekk hos Astafjord Vekst og er den som virkelig kan dette med dekk. – Han har lært meg alt han kan om dekk og hva som gjelder i markedet i dag, sier Fjeldstad. Uten hans hjelp hadde nok ikke dette gått så bra innrømmer han.

Dekkhotell Harald-Rune Fjeldstad har startet opp Fjeldstad Dekk i Salangen. – Dekkhotellet er så å si fullbooket, sier Fjeldstad. Foto: nnkom.no

I tillegg til salg og omlegging av dekk, tilbyr Fjeldstad såkalt dekkhotell. – Vi tar vare på dekkene til folk som ikke har egen garasje eller annet egnet sted å oppbevare dekkene. – Her vasker vi dekkene og oppbevarer de på betryggende vis, sier han. – Vi tar en full sjekk av dekkene i forbindelse med omleggingen slik at folk kan være trygge på at de er godt skodde når de skal ut i trafikken, avslutter Fjeldstad.

Vi er testsenter for båtførerprøven.

IT - KURS Organisasjonsrådgivning 9350 Sjøvegan - tlf: 77 17 17 66


14

Regnskap i Nord Nye tallkunstnere – eller var det tallknusere? – åpner kontor i Salangen rett over nyttår. ”Regnskap i Nor AS” satser på Salangen, forteller daglig leder Vigdis Karin Sæbbe: - Salangen er en spennende kommune i vekst, og vi har lyst til å være med på oppturen videre.

Fram til nå har ”Sundstrøms Økonomi Regnskap” levert disse tjenestene i Salangen. I forbindelse med at de avslutter, tilbød de Vigdis et samarbeid i overgangsfasen, noe hun takket ja til. Fram til nå har Sæbbe jobbet med regnskap i Brøstadbotn. Hun forteller at ”Regnskap i Nor AS” er et aksjeselskap som satser på å ha to faste medarbeidere i sving. Leif Tverseth som kommer fra Sundstrøm Økonomi Regnskap er allerede ansatt. Kontoret blir rett over gata ved Rema 1000, i 2. etasje i Strandveien 8. Dørene åpner like over nyttår, og trenger du hjelp med regnskapet, er det bare å ta kontakt på tif 90521141, sier Vigdis Karin Sæbbe.

• • • • • •

Belysning Møbler Madrasser Gulvtepper Puter og duker Gaveartikler

Sjøvegan

Over gata fra Rema


15

I fyr og flamme Foto: Cato Olsen

Hele gjengen i Maxi Pyroteam måtte trø til da fyrverkeriet under Millionfisken skulle rigges opp. Foto: nnkom.no

Lag noe dere aldri har gjort før! Det er oppdraget fra NRK til Maxi Pyroteam – og det handler selvfølgelig om nyttårsaften på Sjøvegan. – Vi grugleder oss, akkurat som Albert Åberg, ler Jens Viktor og Tone Steinsund. Far og datter som utgjør to tredeler av det etter hvert berømte pyroteamet fra Sjøvegan. Nyttårsaften 2012 blir større enn noensinne, røper de – og det kan bli veldig bra, særlig hvis værgudene legger godsida til.

Steinsund junior og senior har akkurat vært med på et forrykende pyro-show under åpninga av Nord-Norges største kjøpesenter, Jekta i Tromsø. Ansvaret for denne seansen hadde grossisten deres, Engelsrud – men de var i høyeste grad med på et 8 minutters musikkfyrverkeri som resulterte i trampeklapp fra tusener.

samtidig dokumentere erfaringer. Sammen med faren sin og Morten Andersen utgjør hun MAXI Pyroteam, et team som etter hvert har gjort Sjøvegan og det spektakulære nyttårsfyrverkeriet viden kjent langt utenfor kommunegrensene.

Mest mulig Salangen I år er ambisjonene høyere enn vanlig. Som senior Steinsund sier: - Vi legger litt ekstra i det i år. Vi må vise hva som er mulig å få til her i Salangen! Derfor skal det også være et mest mulig ”Salangsprodukt”. Dette innebærer for eksempel at de to lærerne Jøran Glad Berthinussen og Stian Kleppe skal komponere ny – og mektig - musikk til fyrverkeriet. Musikken og fyrverkeriet skal gå i takt, og profesjonell lyd er også hyret inn i år. Kanskje kommer det en vokalist midt i fyrverkeriet, sier Jens Viktor hemmelighetsfullt. Man kan nemlig aldri vite når MAXI Pyroteam har regien.

Pyroteknikk på programmet Pyro-dama Tone følges av et team fra NRK fjernsynet dette året, og resultatet - en underholdningsdokumentar - sendes på NRK 1 i februar, i programserien ”Folk”. Nyttårsaften kulminerer det, med fjernsynsopptak under fyrverkeriet – derfor den ambisiøse bestillinga fra NRK sine folk. –Det var uvant i begynnelsen, å ha et TV-team i ryggen, men nå er det nesten blitt en vane, sier Tone. Tone Steinsund har i høst, som den første kvinnen i landet, tatt sertifikat som pyro-tekniker. Her må man bestå en teoriprøve og

Telefon: 77 17 14 33 - Faks: 77 17 17 53 Mobil: Toralf: 97 65 57 77 - Ronald: 95 06 95 95 - Cato 91 76 24 44

Mye lys og mye varme Sentrum på Sjøvegan skal forskjønnes ved inngangen til det nye året, med mye lys og fakler: - Sjøvegan sentrum er litt for trangt akkurat denne kvelden. Vi oppfordrer folk til å la bilene stå, eller i hvert fall fylle dem helt opp og kjøre flere i lag, slik at det ikke blir parkeringsrot, sier Jens Viktor. Vanligvis har mer enn 2000 mennesker kommet for å se nyttårsfyrverkeriet i Salangen. Pyroteamet regner med enda flere i år, og gleder seg mest. Som Tone sier: -Dette blir større enn noensinne, og det blir artig!


Foto: Cato Olsen

Program ved PRIX Kaia 19:15 Befolkningen og tilreisende ankommer Prix kaia med tente fakler. Alle fakler legges i bålene på anvist plass på kaia. 19:15 Lysbilder av samarbeidspartnere på veggen til PRIX.

Millionfisken, i samarbeid med Maxi Pyroteam og Salangen kommune presenterer:

Nyttårsfyrverkeriet i Salangen For første gang samarbeider Millionfisken med Maxi Pyroteam og Salangen kommune om å arrangere det populære og spektakulære fyrverkeriet på Henriksenkaia nyttårsaften 2012.

NRK TV har meldt sin ankomst til nyttårsfyrverkeriet i Salangen, og vil være tilstede for å filme denne årlige begivenheten. I år har vi fått med oss våre lokale komponister Stian D. Kleppe og Jøran G. Berthinussen. Disse to har komponert et nytt stykke skan skal urfremføres under årets fyrverkeri.

19:50 Ordføreren taler til folket. 19:57 Nedtelling til rakettoppskytingen. 20:00 Fyrverkeriet starter på Henriksenkaia. 20.20 Slutt og vel hjem.

For å ivareta trivsel og sikkerhet for publikum, har Millionfisken i år leid inn en samarbeidspartner til å dirigere trafikk og parkering. Lydproduksjon i arrangementet blir ivaretatt av vår samarbeidspart gjennom flere år Top Coat. I denne forbindelse selges ”Million-fakkelen” og vi oppfordrer alle til å kjøpe denne fakkelen, enten på forhånd i butikkene eller når man ankommer sentrum på nyttårsaften. Vi skal skape lys i mørketiden med våre fakler. Kanskje vanker det en overraskelse på din fakkel?

Del opplevelsen Millionfisken oppfordrer de som har gode videoopptak etter årets arrangement, om å legge dette på YouTube, slik at alle salangsværinger rundt om i verden kan glede seg over det unike fyrverkeriet i Salangen. Fra før vet vi at det er mange som kommer fra andre kommuner for å se på. Godt Nytt År!

Lu n d b l a d M e d i a A S   –  s va n e g o d k j e n t t r y k k s a k – 241 762

Tenk sikkerhet

19:30 Underholdning

Snadder jula 2012  
Snadder jula 2012  

Magasin for Salangen Næringsforening

Advertisement