Page 1

editie 4 - 2020

bizmagazine BART VERHAEGHE "DURF TE DROMEN"'

BIZIDEE AWARDS ONTDEK DE WINNAARS

BAO Living IMMO IQ LOUISIANNA #CONTENTVERHALEN 1


En met wie kan ik mijn businessplan bespreken? Is mijn project innovatief genoeg? Zijn er subsidies voor mijn bedrijf?

Wat met nieuwe technologieĂŤn? Hoe financier ik mijn investering?

BLIJF NIET ZITTEN MET JE ONDERNEMERSVRAGEN. VLAIO GIDST JE SNEL NAAR DE JUISTE ANTWOORDEN. Als gedreven ondernemer ben je voortdurend bezig met je onderneming. En ook al gaat het je voor de wind: je zit ongetwijfeld met heel wat vragen over hoe het nog beter kan. Agentschap Innoveren & Ondernemen helpt je graag verder. Samen met onze partners zorgen we ervoor dat jouw plannen werkelijkheid worden. Via advies, coaching, kennis, subsidies of financiering. Check vlaio.be/sterkondernemen voor coaching, advies en netwerking. Of stel je vraag aan ons via WhatsApp naar 0800 20 555. 2


OVER BIZIDEE Het belang van het ondernemingsplan! De oudste ondernemingsplannen dateren al sinds 2000 V.C., binnen de landbouw. Dieren werden geleend tegen de interest van kalven. Voor een eerste formeel ‘businessplan’ is er de ‘Code van Hammurabi’: een kleitablet uit 1754 V.C. Deze deed dienst als wettekst. Maar ze bevatte ook een prijstabel met interestvoeten voor het lenen van zilver. Een code die ook handelaars toepasten. Het belang van het ondernemingsplan wordt ook vandaag nog aangetoond door wetenschappelijk onderzoek aan Edinburgh University. Professor Francis Green onderzocht 1088 prestarters. Het legt de parameters bloot die de opmaak van een ondernemingsplan bevorderen: hoge opleiding, een innovatief concept, nood aan financiering en groeiambities.

VOORWOORD HILDE CREVITS Er waait de laatste jaren een gunstige ondernemingswind door Vlaanderen. Zo waren er eind 2018 bijna 600.000 ondernemingen actief in het Vlaanderen, 30% meer dan in 2008, en maar liefst 75% meer starters. Dat is goed nieuws want ondernemers zijn de motor van onze gemeenschappelijke welvaart. Zij zijn het die jobs en meerwaarde creëren. Maar er is meer dan de economische impact. Ondernemers brengen ook mensen samen, reiken ons nieuwe ideeën aan, brengen vernieuwende producten en diensten op de markt en maken ons leven zo een stukje makkelijker. Een van de belangrijke uitdagingen voor de komende jaren is om dat ondernemerschap verder aan te wakkeren. Daartoe willen we met de nieuwe Vlaamse regering alle mogelijke inspanningen doen om drempels weg te werken die kleine bedrijven en starters vandaag nog ondervinden. Zo willen we ondernemers vlotter toegang geven tot financiering en risicokapitaal, en wel op alle momenten van hun carrière. Maar we willen hen ook ondersteunen om vlotter te starten, te innoveren, te digitaliseren, te exporteren of energiezuiniger te worden. En dat allemaal met zo weinig mogelijk administratieve lasten. Als nieuwe minister van Economie en Innovatie wil ik de komende jaren die gunstige ondernemerswind samen met onze sterke en ervaren partner VLAIO verder aanblazen en onze ondernemingen op koers zetten naar een nieuwe, glorende horizon.

3

De optimale periode om een businessplan te schrijven? 3 maanden. Wie binnen deze periode een plan schrijft, verhoogt de kans tot oprichting met 12%. En heeft zelfs 27% méér kans om effectief te starten. Hoe meer tijd het vergt, des te minder actueel. Wordt een plan op 1 à 2 maanden voltooid? Dan blijkt dit vaak te weinig onderbouwd. We zijn bij Bizidee zeer hoopvol en blij met de vele starters die we elk jaar opnieuw bereiken. Dankzij hen heeft Vlaanderen heel wat troeven in handen voor een welvarende en duurzame toekomst. Philip Peeters, Directeur Bizidee & Daisy Baeten, Community Manager

Zit je met vragen? Neem contact op met: Sylvia Feytons, projectmanager van Bizidee. be sylvia.feytons@bizidee.be 0498 61 13 39


4


INHOUD 3 Voorwoord minister Crevits Over Bizidee

6 Contentverhaal VLAIO

8 Coververhaal Bart Verhaeghe

10 Bizidee Awards

“ INSPANNING EN DISCIPLINE ZIJN DE YIN EN YANG VAN DE ZAKENWERELD ”

13 KPMG: 7 tips

14 Corporate venturing Bizon Award

18 Hello bank! over crowdfunding

20 Bryo CASE: Velusta

22 BAN Vlaanderen

CHRISTOPHER BARTLETT

CASE: iReachm

24 UNIZO CASE: Creasfeer

28 Contentverhaal Officenter

Cover: ©Ann De Kelver Copyright: Bizidee Vormgeving & redactie: Lex & Turner Verantwoordelijke uitgever: vzw Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen

5


Starters innoveren onze economie Het aantal starters in ons land was de voorbije tien jaar nooit hoger dan vandaag. “Het ondernemersimago is duidelijk veel aantrekkelijker geworden, ook in Vlaanderen.”

nodig. De Vlaamse overheid geeft via PMV leningen, waarborgen en risicokapitaal aan ondernemingen. En FIT begeleidt bedrijven bij hun internationalisering.”

België bruist van het ondernemerschap. Vorig jaar telde ons land 100.113 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen: een absoluut record. “Dat zoveel mensen het aandurven een onderneming op te starten, bewijst de toename van het vertrouwen in onze economie”, zegt Mark Andries, administrateurgeneraal bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

VLAIO schrijft de stijging van het aantal nieuwe bedrijven ook deels toe aan het positievere imago van ondernemerschap. “Mensen zien hierin meer dan ooit een professionele toekomst voor zichzelf”, zegt Mark Andries.

“Startups ontstaan vaak vanuit een innovatief idee. Ze benaderen producten en diensten soms anders dan gevestigde bedrijven. Daarmee injecteren ze een nieuwe dynamiek in onze economie.”

Overheidsondersteuning De maatregelen en ondersteuning van de Vlaamse overheid rond financiering, coaching, advies, subsidies en opleidingen via verschillende partners bereiken hun doel – ook dat bewijst het grote aantal starters. Dit aantal steeg in Vlaanderen met 11,56 procent in vergelijking met 2017. Mark Andries: “De voorbije legislatuur werden er voor starters heel wat administratieve en juridische drempels verlaagd. Wie een zaak wil beginnen, heeft vandaag bijvoorbeeld niet langer een Attest Bedrijfsbeheer

“Ondernemen is vandaag hipper dan ooit.” – Mark Andries administrateur-generaal, VLAIO

“Ook de maatschappelijke waardering voor het ondernemerschap is gestegen. We merken dat duidelijk aan het grote aantal jonge mensen en studenten die een eigen zaak beginnen: ondernemen is vandaag hipper dan ooit.”

6

Ondernemingsplanwedstrijd Bizidee, de organisatie achter de Ondernemingsplanwedstrijd, is één van de partners met wie VLAIO sinds jaren samenwerkt. “We willen graag dat starters zo goed mogelijk voorbereid aan hun ondernemerscarrière beginnen”, verduidelijkt Mark Andries. “Met deze samenwerking benadrukken we dat starten met een doordacht businessplan een goede strategie is. Samen met Bizidee begeleiden we beginnende ondernemers wanneer ze hun ideeën moeten vertalen naar een gestructureerd ondernemingsplan. Inclusief de financieringsnoden en alle andere aspecten die hieraan verbonden zijn.”

Omkaderen “Ondernemers die optimaal voorbereid de markt betreden, maximaliseren hun slaagkansen. Strategie, markt, geldstromen, de kwaliteiten van hun team: het is cruciaal dat starters goed nadenken over álle aspecten van hun onderneming en zakenmodel in spe”, besluit Mark Andries. “Het netwerk aan dienstverlening van de Vlaamse overheid is vandaag uitgebreider en sterker dan ooit, onder meer via www.sterkondernemen.be. Maak daar gebruik van, om je zo goed mogelijk te informeren en voor te bereiden. Want dat kan het begin betekenen van een goede start.”


Foto: ŠMarco Mertens

7


RV COVE

ERHA

AL

INTERVIEW Bart Verhaeghe

“JE LEERT VOORAL UIT ZAKEN DIE NIÉT GOED GAAN” Met Durf!, zopas verschenen bij uitgeverij Van Halewyck, schreef Bart Verhaeghe een pleidooi voor risico’s nemen en lef tonen. Voor deze editie van Bizmagazine mochten we de bekende multiondernemer enkele prangende vragen voorleggen.

Wanneer wist je dat je ondernemer zou worden? Na mijn studie Rechten aan de KU Leuven had ik geen flauw idee wat ik met dat diploma zou aanvangen. Ann, mijn partner, had wél een duidelijk doel voor ogen. Ze slaagde als juriste voor een toelatingsexamen bij de bank, en maakte zo deel uit van de universitaire ploeg die er een opleiding mocht volgen. Haar carrière bij de bank was gelanceerd. Maar ik wist dus nog niet welke richting ik zou uitgaan. Mijn moeder wees me op de businessopleidingen aan de Vlerick Business School. Daar ontdekte ik een nieuwe passie: analyseren, risico’s inschatten, snel rekenen, strategisch denken, … het lag me volledig.

Enerzijds kreeg ik dat analytische van mijn vader mee. Maar risico’s durven nemen en je plan uitwerken: dat heb ik van mijn moeder. Ze was geen ondernemer, maar wel heel geëngageerd in het verenigingsleven. Initiatief nemen en de mensen rond je enthousiasmeren om ervoor te gaan: dat deed zij ook.

Wie was jouw rolmodel? Professor Philippe Haspeslagh maakte veel indruk op me aan de Vlerick Business School. Hij combineerde het bedrijfsleven bij Ardo met een succesvolle academische carrière. Hij heeft me in zijn cursus Strategie zoveel bijgebracht. Ik gebruik het vijfkrachtenmodel van Michael Porter nog steeds om de slaagkansen van een onderneming of inves-

8

tering in te schatten. Na mijn studies en een korte passage bij KPMG, hakte ik de knoop door om ondernemer te worden. In 1992 leerde ik Luc Verelst kennen, een man die mijn leven zou veranderen. Hij richtte de vastgoedgroep Verelst op, een aannemer die zijn tijd ver vooruit was. Hij leerde me hoe je altijd dat tikkeltje sneller en efficiënter kan werken dan de concurrentie. Nadat ik me inkocht bij Verelst, hebben we de aannemer kunnen uitbouwen tot projectontwikkelaar. Met Eurinpro veroverden we de Europese markt van warehouses. Luc leerde me dus veel bij over ondernemen en vastgoed. Maar ook over de return die je als ondernemer moet geven


aan de maatschappij. Zo richtten we samen Solid International op, een fonds waarbij de knowhow en ervaring uit het bedrijfsleven worden aangewend om kansarme mensen te helpen om zelfredzaam te worden. Ook het Antikankerfonds is een voorbeeld van non-profit projecten die we samen ondersteunen.

Welke ideeën hebben je aangezet tot ondernemen? Ik werkte na mijn studies negen maanden bij KPMG. Ik lichtte bedrijven uit verschillende sectoren door, en hielp hen met het maken van strategische keuzes. Hiervoor moest ik de diverse afdelingen van die bedrijven bestuderen en analyseren. Ik besefte dat die studies voor de bedrijven zelf van veel waarde waren, want mijn aanbevelingen droegen bij aan hun groei. Strategisch denken werd voor mij een echte passie. Na die ervaring bij KPMG zette ik de stap als ondernemer.

ging dus, kon ik als ondernemer toch mijn strategische werk doen.

Jouw belangrijkste ondernemerslessen? Je leert vooral uit de zaken die niét goed gaan. Daarom blijven tegenslagen vaak ook langer bij dan de succesverhalen. Uplace heeft in die zin een grote impact gehad. Een ondernemer neemt veel risico’s. En het is niet omdat je het nodige studiewerk hebt gedaan en alle regels en wetten hebt doorlopen, dat je je idee ook kan realiseren. Je moet continu beseffen dat één klacht voldoende is om beslist beleid op de helling te zetten. De macht van een tegenstander – hoe beperkt ook — is soms te groot. Dat was een belangrijke les: geduldig zijn en je bewust worden van de hindernissen die mogelijk op je parcours komen.  

Hoe verliep dit proces van idee tot ondernemen? Dat verliep zeker niet van een leien dakje. Het vinden van klanten die ik — in ruil voor aandelen — strategisch zou kunnen bijstaan verliep moeizaam. Ik moest op zoek gaan naar middelgrote bedrijven, want startups kan je moeilijk al gaan hervormen. En binnen geraken bij grote corporates was ook niet evident. Ook bij Luc Verelst kon ik me niet zomaar inkopen. Ik heb het aannemersbedrijf eerst maandenlang van binnen én buiten leren kennen. Ik ging mee op verkoopgesprek, doorgrondde het machinepark en draaide mee op de werf. Het bedrijf was al gigantisch efficiënt. Maar door Verelst richting projectontwikkeling te laten uitgroeien, een koerswijzi-

9

ID-KIT

Bart Verhaeghe • Geboren in Vilvoorde • 54 jaar Opleiding: • Rechten aan KU Leuven • Master in business administration, Vlerick Business School Gent Gehuwd met Ann De Kelver en vader van 3 kinderen: Julie (°1995), Lisa (°1997) en Lucas (°1999) Meer informatie: www.millibeter.be Hobby’s: Sport (conditie- en krachttraining) Passies: voetbal, vastgoed, reizen Context: Bart investeert met zijn familiale holding LakeSprings in vastgoedontwikkeling (Uplace) en vastgoedinvesteringen, in voetbal (Club Brugge), in private equity en value investment en in non-profit (Itinera, het Antikankerfonds en de Club Brugge Foundation).


ONDERNEMINGSPLANWEDSTRIJD

WINNAAR SMALL 2019 lijke beperking tewerkstellen”, verklapt Barbara. Inclusief ondernemen Het is voor mensen met een beperking niet evident om een job te vinden. De loopbaanscenario’s zijn meestal erg beperkt. Ofwel gaan ze aan de slag in een maatwerkbedrijf, of ze doen vrijwilligerswerk. In zeldzame gevallen vinden ze een job in het reguliere arbeidscircuit dankzij een geëngageerde werkgever. Ook Helena was al 7 jaar vruchteloos

BUDDY

op zoek naar een job. Met de ‘geboorte’ van Buddy gaven ze die zoektocht naar een job nu letterlijk en figuurlijk een koekje van eigen deeg.

Buddy biedt gezonde hondenkoek-

Helena niet alleen, maar samen met

jes waarmee je niet alleen je hond

haar familie. Zus Barbara is verantwoor-

beloont, maar ook de persoon met

delijk voor de marketing, schoonbroer

beperking die de koekjes heeft ge-

Jan bekommert zich over de financiën.

Veganistische hondenkoekjes zijn een

een verstandelijke beperking richt sa-

Vegan hondenkoekjes

bestaande commerciëlere koekjes. De

men met zus Barbara en schoonbroer

Helena is niet alleen het gezicht van

Jan het bedrijf op. Het ultieme doel?

Buddy, maar ze bereidt ook alle koek-

Meerdere mensen met een verstan-

jes. De belangrijkste ingrediënten: tijd,

delijke beperking tewerkstellen.

geduld en liefde. De koekjes van Bud-

maakt. Helena, een jonge vrouw met

dy vormen een gezond, veganistisch

Maatschappelijk en duurzaam concept duurzaam en gezond alternatief voor oprichters schreven een sterk uitgewerkt ondernemingsplan. Dat dit bovendien een bedrijf is met een maatschappelijke visie dat streeft naar inclusief ondernemen, maakt Buddy dé ideale winnaar voor de categorie

Op de middelbare BUSO-school werd

alternatief voor de commerciële belo-

Helena klaargestoomd voor een be-

ningskoekjes uit de supermarkt. Puur

schutte werkplaats. Toch vond ze hier

natuur, zonder bewaarmiddelen of

haar draai niet. In haar vrije tijd houdt

dierlijke producten.

Helena zich het liefst bezig met haar

De koekjes worden verkocht via een

hondje Sjarel: een King Charles, waar-

webshop en op lokale marktjes in de

mee ze een bijzondere band heeft.

regio Antwerpen. Op termijn willen

Daarnaast is ze zot van bakken: taar-

medeoprichters Barbara en Jan hun

Broers - Dumping Dogs

ten, cakes, koekjes, … you name it.

bedrijf voldoende winstgevend ma-

Nutr!break

Small van Bizidee.

Laureaten SMALL

ken om een inkomen uit te keren aan

Spot Workshops

Zo rees het idee om beide interesses te

Helena. “Als we even mogen dromen,

combineren en een bedrijfje te starten

zouden we in de toekomst graag

Villa Jeanne Interiors

in homemade hondenkoekjes. Dit doet

meerdere mensen met een verstande-

10

Wildlinger


ONDERNEMINGSPLANWEDSTRIJD

WINNAAR LARGE 2019 Eerste successen De eerste stappen binnen de markt van het kantoormateriaal zijn gezet en lijken alvast veelbelovend. Een producent van kantoormeubilair, die sterk wil inzetten op circulariteit, werkt aan pilootprojecten met Circular Matters. “We koppelen onze naam aan producten die gemaakt wordt uit het Q’bo-materiaal — als een soort label. Door slim te selecteren welke bedrijven het Q’bo materiaal mogen gebruiken, willen we op korte termijn aan bekendheid winnen”, aldus Pieter Dondeyne.

Circular Matters Circular Matters brengt bio-gebaseerde materialen op de markt, die goed zijn voor mens én milieu. De startup vormt plantaardige reststromen om tot plaatmateriaal en 3D-objecten, en verkopen deze aan maakbedrijven. Circular Matters mag zichzelf dit jaar de winnaar van Bizidee Large noemen. Co-oprichter en ceo Pieter Dondeyne is een ondernemer op een missie. Hij combineert het inzicht van een ingenieur met de creatieve geest van een ontwerper. Zijn hart slaat sneller bij alles duurzaam, en is overtuigd vegetariër en ‘vermijder-van-plastic-verpakkingen’. Pieter Dondeyne: “Die kleine beetjes helpen zeker. Toch zien we de impact liever schaalbaar. Dit was meteen dé reden om Circular Matters op te rich-

ten.” Samen met kernteam leden Nhan Vo (doctor in de materiaalkunde) en Rian Jacobs (expert business development circulaire economie) willen ze binnen 5 jaar meer dan 10 miljoen euro omzet realiseren.

Bizidee ambassadeur Bizidee is bijzonder tevreden met de keuze van de winnaar. Philip Peeters, directeur Bizidee: “Circular Matters bracht een goed uitgewerkt ondernemingsplan. Bovendien is het een disruptieve startup, die op een innovatieve manier inzet op een circulaire economie. Dergelijke ondernemingen verrijken de Bizidee Awards voor innovatief ondernemerschap en bouwen aan een duurzaam, ondernemend Vlaanderen.”

Meer info: www.72p.be

Vervanger van kunststoffen Met Q’bo ontwikkelde Circular Matters een mooi, stevig biobased materiaal. Q’bo bestaat uit 100% plantaardige grondstoffen, die als nevenstroom ontstaan tijdens landbouw, voedingsverwerking en groenonderhoud.

Laureaten LARGE

Deze grondstoffen worden verwerkt tot een biopolymeer, dat ze vervolgens omvormen tot biocomposiet. Het resultaat: een waardig alternatief voor houtachtige panelen, zoals multiplex of spaanplaat. Of zelfs als vervanger van bepaalde kunststoffen.

Just.

11

Anamatch A I R I T - Helios Clearwater Technologies Bluelectric Just Russel SnowVision UpcyGran


7 tips voor een doordacht ondernemingsplan Met een gedetailleerd businessplan kan een starter zijn zakenideeën structureren. Daarmee vindt hij gemakkelijker financiering en schiet hij doelgericht uit de startblokken. Bart Walterus, Partner bij KPMG, vertelt wat er zeker niet mag ontbreken in een goed uitgewerkt ondernemingsplan.

1

Schrijf een gebalde samenvatting

“Bekijk dit als een soort elevatorpitch. Vertel in maximum 20 regels welke producten of diensten jouw onderneming aan welke klanten zal aanbieden. Waarom er een markt voor is, en hoe en waarmee je het verschil maakt met de concurrentie. Vermeld ook enkele kerncijfers. Dit is een soort voorgerecht waarmee je lezers naar meer doet verlangen.”

3

Wees je bewust van de concurrentie

“Omdat hun idee uniek is, menen sommige ondernemers onterecht dat ze geen concurrenten hebben. Die zijn er wel. Vergelijk vooraf welke producten of diensten in de buurt komen van wat je wilt doen. Verduidelijk vervolgens met welke USP je het verschil wil maken, bijvoorbeeld met originaliteit, een unieke vormgeving of betere gebruiksvriendelijkheid.”

2

Test JE product of dienst

“Maak van je missie en visie geen abstracte lijst, maar preciseer duidelijk waar je een gat in de markt ziet. En bewijs ook dat het er is. Test voorafgaand jouw product of dienst uit en noteer de resultaten. Dat kan via een pop-upwinkel, met een prototype, een try-outsessie of een marktbevraging. Hiermee illustreer je de interesse in jouw product of dienst concreter.”

4

Alles staat of valt bij jou en je team

“Dit is een van de belangrijkste onderdelen van het ondernemingsplan. Zet hier jouw sterke punten goed in de verf. Weet ook waar er nog werk aan de winkel is, wat kan beter? En hoe zal je bijvoorbeeld het gebrek aan ervaring of kennis over een bepaald domein counteren. Misschien via externe experts of partners? Alles alleen doen, is onbegonnen werk.”

12

“Omdat hun idee uniek is, menen sommige ondernemers dat ze geen concurrenten hebben. Onterecht!” – Bart Walterus, KPMG


5

Verhelder het marketingplan

“Je kan niets vermarkten zonder marketing. In dit plan moet staan hoe je jouw product of dienst bekend zal maken, via welke media-, internet- of andere kanalen, en aan wie. De doelgroep moet je heel duidelijk omschrijven, anders richt je de marketing verkeerd of mik je op een veel te brede groep potentiële klanten. Je riskeert jouw tijd en geld te verspillen.”

6

Let op de financiën

“Eigenlijk kan je een financieel plan vergelijken met een gezinsbudget. Welk geld komt wanneer binnen, wat gaat er aan operationele stromen en dagelijks beheer buiten? En wat blijft over om een lening terug te betalen of dividenden uit te keren. Breng mogelijke risico’s in kaart en voorzie ook voldoende budget als buffer bij tegenslagen.”

7

Vergeet het implementatieplan niet

“Geen enkel ondernemingsplan is compleet zonder implementatieplan. Daarin staat wanneer je live gaat met een product of dienst. Wanneer voorzie je de lancering en wanneer start je met de verkoop? En welke stappen plan je voor en na die datum? Die timing moet haalbaar zijn. En je voorziet best ook in een aantal mijlpalen die je moet halen.”

Nog vragen? Contacteer KPMG via bwalterus1@kpmg.com - www.kpmg.com/be

13


1 JAAR LATER ...

ONDERNEMINGSPLANWEDSTRIJD alumni 2018

IMMO IQ

Verkopen zonder makelaar (met méér winst)

Dat wij Belgen dol zijn op vastgoed, is geen geheim. Maar we houden minder van de commissie die vastgoedmakelaars opstrijken. IMMO IQ vond hier een oplossing voor. Het leverde hen prompt de titel op van ‘meest beloftevolle startup’ door Bizidee, én een geldprijs van 20.000 euro. IMMO IQ is voor oprichters Maxime Verhoeven en Alexander Goemans de eerste startup ervaring. Maxime: “Ik werkte in het verleden vaak met makelaars samen. En hoewel ik de inbreng van goede makelaars echt waardevol vond, merkte ik dat het verkoopproces erg gestandaardiseerd was. Ik realiseerde me dat we goedkoper af waren als we dit deel van het verkoopproces konden digitaliseren. Zo ontstond het idee voor IMMO IQ.”

9.000 euro uitgespaard

IMMO IQ rekende uit dat particulieren gemiddeld 9.000 euro kunnen besparen door een beroep te doen op hun platform — in plaats van een vastgoedmakelaar in te schakelen. “Onderzoek toonde aan dat particulieren die hun huis zelf verkopen gewoon een betere verkoop hebben”, legt Alexander uit. “Het vastgoed wordt gemiddeld sneller verkocht, aan een hogere prijs. Logisch: potentiële kopers hebben net iets meer vertrouwen in een eigenaar dan in een makelaar.”

is een expertisepakket met de basisbenodigdheden om zelf te verkopen. Het tweede pakket is het marketingpakket. Hierbij hoort een professionele vastgoedfotograaf, alle copywriting en digitale marketing. “We merken dat die combinatie van digitale marketing en professionele fotografie heel goed werkt. Zoekende kopers spenderen gemiddeld vijf seconden aandacht aan een zoekertje. Daarom moet je visueel erg sterk zijn en op de juiste plaatsen aanwezig zijn.” Het laatste pakket combineert de twee eerste pakketten voor een all-in ervaring.

20.000 euro?!

De prijs hebben we gestoken in verschillende marketing tests (Facebook advertenties, Google advertising, een externe marketing specialist en een radiocampagne). Ondertussen zijn we al een paar keer in de pers verschenen en hebben we met onze tractie een zeer succesvolle crowdfunding kunnen afronden met Spreds waar we 250% van ons gevraagde kapitaal hebben kunnen ophalen met 137 investeerders. Dit jaar gaan we dus nog meer inzetten op sales en marketing en kunnen we ook melden dat onze eerste werknemer werd aangenomen. Het doel is nu 300 panden verkopen in vergelijking met 100 vorig jaar.

Professionele marketing

De Antwerpse startup wil particulieren ook helpen met het vereenvoudigen van de verkoop. “Hiervoor werken we met pakketten”, legt Maxime uit. Het eerste

14

www.immoiq.be


Louisianna is het concept van de zussen Anna en Louise Dobbels. Zij willen mensen weer samen aan tafel brengen rond een lekkere én gezonde maaltijd. “De passie voor lekker eten is ingelepeld door onze mama”, vertelt Anna Dobbels enthousiast.

LOUISIANNA

Lokaal foodconcept breekt potten

“Met Louisianna maken we lekkere, verse gerechten om te delen, van klassiekers tot de wereldkeuken”, legt Anna Dobbels het idee van de twee zussen uit. “We richten ons op mensen die geen tijd of zin hebben om te koken, of iemand willen uitnodigen maar zelf niet goed kunnen koken.”

Kraakvers Het gebeurt niet vaak dat een ondernemingsplan voor een horecazaak een wedstrijd voor innoverende businessplannen wint. Louisianna uit Gentbrugge slaagde er wel in — en kaapte bij Bizidee de hoofdprijs van 5.000 euro weg voor beste ondernemingsplan binnen lokaal ondernemerschap.

Ze maken voornamelijk gebruik van seizoensproducten en lokale producten. “Alles is zelf gemaakt, zo vers mogelijk. Zalm groene curry met rijst of opgevulde portobello’s met geitenkaas staan bij ons op het menu. Eigenlijk lijken we nog het meest op traiteurs. Al werken die tegenwoordig vaak met halffabricaten. Wij starten vanaf het

“Bao Living moet een schokgolf doorheen de bouwwereld sturen”, zegt Benjamin Eysermans. Samen met Axel van der Donk wil hij de extreem vervuilende installatie van nutsvoorzieningen aanpakken. Hun plannen werden beloond met de eerste Bizon Corporate Venturing Award van Bizidee.

Meet SAM

“Onze SAM-module is modulair, wat betekent dat we ze snel en makkelijk kunnen aanpassen dankzij de software. Er hoeft dus niet meer geslepen te worden. Dit levert een grote winst op: snellere oplevering, eliminatie van werffouten en besparingen in materiaal en afval.”

BAO LIVING

Startup zet bouwsector op zijn kop

De andere grote troef: alle nutsvoorzieningen zitten nu in één meubel, wat plaatsbesparing oplevert. “Dat is belangrijk, zeker als je weet dat de woonruimte enorm krimpt. Bovendien heb je voor al je nutsvoorzieningen nog maar één partner nodig. Dit vereenvoudigt het werk aanzienlijk.”

15

product, zo vers mogelijk.” “Nog een ander verschil met traiteurs zijn de eenpersoonsverpakkingen. Die moet je allemaal apart opwarmen en dan in een potje doen. Wij maken gerechten die we verpakken vanaf 2 personen in houten, ecologische bakjes. Deze schotels kan je dan gewoon op tafel plaatsen om er samen van te genieten.”

Dromen komen uit

Het concept slaat aan. Louisianna geniet al behoorlijk wat bekendheid. Intussen dromen de zussen zelfs al van een nationale uitbreiding. Ondertussen staat de teller op drie! Twee afhaalpunten waarvan hun atelier in Gentbrugge en Livingdesign in Drongen. Als kers op de taart opende Louisianna ook een eigen shop in Gent.

www.louisianna.be

Bizon Award

Het succes dankt Bao Living voor een deel aan zijn samenwerking met Groep Van Roey. “Op aanraden van de Confederatie Bouw namen we contact op. Zij bieden ons de praktijk- en sectorkennis die we misten. En wij brengen innovatie binnen in het bedrijf. Die wisselwerking is een enorme meerwaarde.” Dat vond de jury van Bizon duidelijk ook, want de samenwerking tussen Groep Van Roey en Bao Living kreeg in december 2018 de eerste Bizon uitgereikt, een award die innovatieve joint ventures in de schijnwerpers plaatst.

www.baoliving.com


Corporate venturing helpt beide partijen vooruit: de mature organisatie alsook de starter. Daarom besloot Bizidee sinds 2018 om die samenwerking tussen startups en kmo’s te promoten. Door positieve cases onder de aandacht te brengen, wil Bizidee bedrijven in Vlaanderen helpen om samen te innoveren.

Tips voor een geslaagde samenwerking

Bizon, de corporate venturing award van Bizidee Dit jaar reikt Bizidee voor de tweede keer de Bizon uit. Deze corporate venturing award is ontstaan in samenwerking met KPMG en Antwerp Management School.

Waarom een corporate venturing award? Als organisator van een ondernemingsplanwedstrijd bemerkte Bizidee dat in de businessplannen heel wat creativiteit, disruptie en nieuwe technologie zitten. Vaak leiden die vernieuwende businessmodellen tot innovatieve startups, die onze economie een boost geven. En bovendien kan hun wendbaarheid, die niet vertraagd wordt door hiërarchie of lange processen, heel wat innovatie versneld inbrengen bij iets oudere en grotere kmo’s. Mature organisaties kunnen daardoor hun aanbod vernieuwen, nieuwe markten aanboren of beperkte risico’s nemen rond nieuwe

technologieën. Want ook kmo’s en grote bedrijven hebben de startups heel wat te bieden. Ze helpen in het groeiproces van startup naar scale-up, verbeteren het aanbod en bieden een referentie in de zoektocht naar nieuwe klanten. Heel wat kmo’s zijn enkele decennia oud, vaak zijn het familiebedrijven die snel kunnen beslissen. Ze hebben een gezonde financiële balans en een sterke reputatie. Dat maakt hen wendbaar en ideale partners voor de startups.

Hoe werkt corporate venturing? Er bestaan verschillende vormen van corporate venturing: hackathons waar bedrijven startups laten nadenken over hun problemen, coworking in gespecialiseerde locaties, een netwerk aanbieden aan de startups, kapitaal verschaffen, proefprojecten uitproberen, licenties opzetten, ...

16

Om de slaagkans van corporate venturing te maximaliseren zijn er een aantal vuistregels. “Startups zijn beter van in het begin heel transparant over hun samenwerkingsdoel – en moeten dat ook verlangen van het grote bedrijf dat in hen geïnteresseerd is”, zegt Omar Mohout, juryvoorzitter van de corporate venturing award en gastdocent bij Antwerp Management School (AMS). “Dat vormt een sterke basis om verder te werken en maakt de perfecte samenwerkingsvormen mogelijk. Daarnaast moet een startup ook een correcte bedrijfswaardering hanteren: de waarde van hun bedrijf moet overeenstemmen met de realiteit. In de praktijk wordt dat vaak overschat.” Ook de attitude van zowel de start-up als de gevestigde onderneming is cruciaal voor de slaagkansen van corporate venturing. Omar Mohout: “Zowel grote ondernemingen als ambitieuze startups kunnen zich soms een tikje te arrogant gedragen. Ze denken dat ze alles al weten, en dat ze geen lessen te leren hebben van de andere partij. Die mentaliteit verhindert strategische samenwerking en innovatie, in plaats van ze te faciliteren.” www.bizon.vlaanderen


Winnaars 2e Bizon Award

Manual.to en BekaertDeslee Manual.to en BekaertDeslee zijn de winnaars van de tweede BIZON award, de corporate venturing award van Bizidee. De basis van het succes is de samenwerking tussen Manual.to en BekaertDeslee. De jonge startup kreeg het vertrouwen van deze wereldspeler in textiel. Een mooie winnaar en prima ambassadeur voor industrie 4.0.

ter. Niet alleen gaat het maken van de instructies veel sneller, de operatoren gebruiken de instructies liever — en dus meer. De betrokkenheid steeg zelfs met 30%, terwijl een er daling van productiefouten met 15% was.

Manual.to digitaliseert werkinstructies en technische handleidingen op maat van operatoren. Wat begon als een digitale tool voor ouders en kinderen om samen verhalen te maken, groeide uit tot een wereldwijd gegeerde oplossing voor productiebedrijven. BekaertDeslee benaderde Manual.to in 2018. Ze zochten een oplossing om instructies op een aantrekkelijk manier in 9 bedrijfstalen aan te bieden. Deze instructies moesten de kennisoverdracht versnellen en faciliteren voor nieuwe medewerkers. Snel werd duidelijk dat de software van Manual.to van waarde kon zijn voor BekaertDeslee — en dat de input van deze partner de ontwikkeling van Manual.to gericht kon sturen.

Dankzij de handleidingen in de cloud gebeurt ook de uitrol van instructies veel sneller. Dit zorgt voor een daling van de updatekosten met 80%. Het heeft ook gevolgen voor de creatie van meertalige instructies: van drie maanden naar twee weken. Vertalingen kosten bovendien 85% minder tijd.

Slimme fabrieken vragen slimme mensen

Waar instructies worden geschre-

ven door experts, is het einddoel dat operatoren instructies zélf schrijven en onderhouden. Het gebruik van de software is ‘kinderspel’ en laat toe om makkelijk zelf instructies te maken. Dit past in de filosofie van BekaertDeslee die streeft naar betrokkenheid van werknemers. Het bedrijf organiseert regelmatig events om medewerkers te stimuleren zelf problemen op te lossen. Wanneer operatoren zelf een oplossing vinden voor een probleem, zullen ze ook beter de handleiding kunnen documenteren. De samenwerking tussen Manual.to en BekaertDeslee loopt dus nog verder.

Laureaten Bizon Corporate Venturing Award 2019 STARTUP Alberts Esoptra Lawren.io Manual.to Robovision Byteflies The Park Propchain

Meetbare resultaten

Met de hulp van Manual.to maakte BekaertDeslee het leerproces van zijn trainingsmateriaal sterker en efficiën-

MATURE ORGANISATIE Greenyard, Voxdale, Exmore Vinçotte Claeys&Engels BekaertDeslee Colruyt Group UCB Telenet, 9.5 Ventures Besix

Bizon awards 2019 Bizidee en KPMG leveren voor de tweede editie op rij de beste ‘Bizon’ corporate venturing cases. Jurlylid Bart Walterus was naar eigen zeggen aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen voor de eerste editie. “Grote bedrijven hebben corporate venturing al even ontdekt. Ze schuimen de markt af naar startups en scale-ups met potentieel, die ook al kunnen aantonen dat hun oplossing getest is en echt wérkt. We zien dat in alle sectoren, van de banken en de telecom tot energie en zeker ook healthcare.”

“Wat opviel, was dat ook middelgrote ondernemingen naar corporate venturing grijpen. Ze hinken nog een beetje achterop, omdat ze natuurlijk niet altijd de ruimte en de middelen hebben om mensen vrij te maken. Maar ze beseffen evengoed dat ze hun innovatieve slagkracht moeten behouden, en ze zien dat startups en scale-ups hen daarbij kunnen helpen. Of het nu om een gigantische corporate gaat, of om een kleine kMO: elk bedrijf moet opletten dat het niet inslaapt.”

17


Crowdfunding versterkt een ondernemingsplan Crowdfunding is een van de meest toegankelijke alternatieve financieringsvormen voor starters. Ondernemers stellen via een crowdfundingcampagne hun project voor aan een breed publiek (‘the crowd’) — en ontdekken of hun aanbod levensvatbaar is. Crowdfunding, of participatieve financiering, is een manier om via een onlineplatform geld op te halen bij het grote publiek. Startende ondernemers maar ook particulieren, zelfstandigen en vzw’s kunnen een crowdfundingcampagne organiseren.

“Zeker de reward-based of beloningsvariant kan zeer interessant zijn voor jonge ondernemers. In die vorm krijgt de ‘funder’ een niet-financiële beloning in ruil voor zijn of haar steun”, verduidelijkt Kris Leys van Hello bank! (BNP Paribas Fortis), die samenwerkt met het crowdfundingplatform van Ulule, expert in reward-based crowdfunding. “Deze beloning kan een product of dienst zijn en is evenredig met het bedrag van de bijdrage. Maar de funder kan ook kiezen om niets in ruil te ontvangen. De financiële steun, die de starter via reward-based crowd18

funding ontvangt, wordt beschouwd als een gift of een aankoop en niet als een investering.”

Zakenidee en beloningen “Het is een ideale financieringsvorm voor starters met nieuwe zakenmodellen of innoverende ideeën waarvan een klassieke bank de impact of haalbaarheid nog niet kan inschatten”, legt Leys uit. Het principe is eenvoudig: een startup legt online zijn zakenidee uit en vertelt welk budget hij nodig heeft om dit te vermarkten. Hij meldt ook welke beloningen funders ontvan-


In 2019 noteerden we een gemiddeld slaagpercentage van 72% van de projecten op het platform”, zegt Kris Leys.

Kostbare feedback “Crowdfunding draait het ondernemingsrisico om. Starters ontdekken snel of er een markt is voor hun product of zakenmodel. Financieel hebben ze weinig te verliezen. Is er onvoldoende interesse? Dan hoeven ze geen banklening af te lossen en geen afspraken na te leven met bijvoorbeeld distributeurs en leveranciers. Is er veel interesse? Dan hebben ze

“ Starters ontdekken heel snel of er een markt is voor hun zakenmodel.” – Kris Leys, Hello bank!

gen in ruil voor hun steun: bijvoorbeeld de eerste exemplaren van het product, een exclusieve uitvoering, een beleving, enz. De projecteigenaar ontvangt het geld alleen wanneer het doelbedrag voor het project binnen de ophaalperiode bereikt werd. Wordt het bedrag niet bereikt? Dan krijgen de funders hun geld terug en is er geen commissie te betalen door de initiatiefnemer aan het platform. “Crowdfunding bij Hello bank! gaat veel verder dan alleen centen ophalen. Met onze partner Ulule krijgen projecteigenaars coaching op maat.

de nodige financiering te pakken én kunnen ze van start gaan.” Participatieve financiering is ook een ideaal instrument om kostbare feedback te verzamelen van het doelpubliek. Funders krijgen de kans om hun mening te geven, vragen te stellen en te communiceren met de projecteigenaars. Hieruit vloeit waardevolle marktinformatie, kan het project nog verder verfijnd worden en kunnen beginnersfouten worden vermeden.

een ondernemingsplan. Kris Leys: “Een geslaagde crowdfundingcampagne versterkt het businessplan. Het vergroot de kans dat een bank een lening goedkeurt. Logisch: je hebt als starter dan een proof of concept, een geslaagde markttest én een stuk van de financiering zelf in handen.” Hello bank! werkt samen met Ulule, al tien jaar het grootste Europese crowdfundingplatform. “Onze partner coacht jonge ondernemers die een crowdfundingcampagne opzetten”, zegt Kris Leys. “Deze begeleiding maximaliseert hun slaagkansen. Ze bekijken samen welk bedrag ze nodig hebben, welke beloningen aantrekkelijk zijn en hoe ze het best over hun project communiceren.”

Communicatiestrategie “Een goed communicatieplan is cruciaal bij crowdfunding. Jonge ondernemers onderschatten dat aspect vaak”, besluit Kris Leys. ‘Uitleggen wat je wil doen is één ding. Maar je wil ook zoveel mogelijk potentiële funders naar je crowdfundingcampagne leiden. En dus heb je een sterke aanwezigheid nodig op sociale media, blogs, fora en andere onlinekanalen om je doelpubliek te bereiken.” Ook een goed verhaal is onmisbaar om mensen aan te trekken. “Dat vergt een grote inzet: tijdens een campagneperiode moet een starter vlot bereikbaar zijn voor vragen van potentiële funders, en alert reageren op reacties op sociale media. Maar bij een succesvolle campagne is uiteindelijk de beloning wel groot.”

Sterker ondernemingsplan Crowdfunding is ook een troef in

19

hellobank.be


Bryo Springplank voor uitbundig ondernemerstalent

Velusta beschermt fietsers bij valpartijen

Van een vaag idee tot een marktklaar product: Benjamin Stuer en Jarrid Janssens van Velusta maken het waar. Samen met hun medestudenten Toegepaste Ingenieurswetenschappen Joren Vervoort en Luka Šeparović lanceren ze een patch die wielrenners beschermt bij valpartijen. Daarbij lieten ze zich begeleiden door Bryo.

wordt gekleefd”, vertellen ze. “Die ellipsvormige patch bestaat uit een kleeflaag, een schokabsorberende middenlaag die een impact opvangt en een wrijvingsresistente toplaag. De patch wordt aan de buitenkant op de broek geplakt en vermijdt zo ook dat het textiel beschadigd wordt. Een win-win dus.”

Herkenbare problemen Als fervente wielrenners zaten Benjamin en Jarrid al lang met het probleem dat ze altijd op dezelfde plek schaafwonden overhielden aan een valpartij. Toen ze voor een project op school een businessidee moesten ontwikkelen, leverden hun pijnlijke ervaringen de aanzet voor de Velusta Protection Patch. “Dat is een beschermende patch die ter hoogte van het heupbeen op de koersbroek

Het viertal zag wel iets in het idee en besloot extra ondersteuning te zoeken. Daarvoor leek Bryo StandUp hen geknipt. Dat is een traject voor iedereen die ‘goesting’ heeft om te ondernemen, maar die nog niet concreet is opgestart. “Je zit daar met mensen aan tafel die dezelfde problemen ervaren”, duidt Benjamin. “Je leert van elkaar, brain-

20

“Bryo StandUp is prima als basis; Bryo StartUp is cruciaal om je idee in de praktijk om te zetten.” – Benjamin Stuer en Jarrid Janssens, Velusta

stormt samen en krijgt advies van mensen met de nodige kennis. Dankzij de begeleiding van de Bryocoach is dit traject ideaal om de eerste ministapjes richting ondernemerschap te


zetten.” Dat was zo’n succes, dat Benjamin ook het vervolgtraject volgde: Bryo StartUp. “Eens je uit de ideefase bent, moet je ook oog hebben voor allerlei zaken op financieel, administratief en juridisch vlak. Er komt zoveel op je af en je kan het je niet veroorloven daarvoor geen aandacht te hebben. Bryo StandUp is prima als basis; Bryo StartUp is cruciaal om je idee in de praktijk om te zetten”, duidt Benjamin.

Als alles volgens plan verloopt, ligt de Velusta Protection Patch tegen de zomer van 2020 in de winkel. De vier ondernemers zullen tegen dan afgestudeerd zijn en plannen om één voor één fulltime voor het bedrijf te starten, afhankelijk van het succes ervan. “Het is ook onze bedoeling om extern kapitaal op te halen. Daarna kunnen we misschien nadenken over een uitbreiding van ons assortiment, zoals voor zaalsporten of voor andere lichaamsdelen.” En als Velusta goed aanslaat, willen de vier ook Bryo ScaleUp volgen, een traject specifiek voor sterk groeiende bedrijven.

21

Wat is Bryo? Bryo focust op enthousiast talent met een hoog potentieel en een grote goesting om te ondernemen. Als je deelneemt aan Bryo, dan word je begeleid bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die op je weg liggen — zowel voor, tijdens als kort na de opstart of overname van je eigen zaak. Dat gebeurt via gezamenlijke activiteiten met gelijkgestemden en ook via individuele coaching. Meer info: www.voka.be/bryo of via Annelies Maes, Projectmanager Bryo annelies.maes@voka.be +32 498 81 84 24


ONTWIKKELAARS, BEGELEIDERS EN PROMOTORS VAN ONDERNEMERSCHAP Business Angels Netwerk Vlaanderen is veel meer dan louter een financierings-matchmaker. Weldra start BAN Vlaanderen met online opleidingen voor ondernemers en business angels. Kwestie van de doorlooptijd van een financiering te versnellen. BAN Vlaanderen koppelt al meer dan twintig jaar lang innovatieve starters en groeiers aan gedreven en ervaren investeerders. “We spreken over wise capital”, zegt Reginald Vossen, algemeen directeur van BAN Vlaanderen. “Want bedrijven die kapitaal ophalen via een business angel krijgen meer dan een klinkende munt. Ze kunnen ook een beroep doen op de expertise van hun investeerder(s), ze leren hoe ze een evenwichtige deal kunnen sluiten of hoe ze een zakelijk parcours moeten uitstippelen.”

Nieuw: opleidingsmodules BAN Vlaanderen krijgt sinds kort verhoogde steun van de

Vlaamse overheid en investeert daar een groot deel van in online opleidingsmodules. “We merken dat de financiële geletterdheid van de doorsnee ondernemer beter kan. Als voorbereiding voor een pitch raden we daarom aan om deze extra opleidingen te volgen. Dit jaar nog lanceren we 18 online trainingen over uiteenlopende topics: van Tax Shelter en financieringsstrategieën tot start to pitch en een sessie over waarderingen”, legt Reginald Vossen uit. “Die opleidingen zijn gratis beschikbaar. Zonder drempel. Ondernemers en business angels kunnen ze plaats- en tijdsonafhankelijk volgen. Indien gewenst zelfs op een smartphone of iPad. Let wel, we willen

22

ons niet profileren als opleidingscenter. Deze modules dienen vooral om de slaagkans van de deals te verhogen en de doorlooptijd te versnellen. Door de opleidingen op voorhand – in plaats van en cours de route – te volgen, willen we de deals sluiten in twee tot vier maanden. Nu bedraagt die termijn gemiddeld drie tot zes maanden.”

Gestandaardiseerde term sheet Een andere recente investering van BAN Vlaanderen: een eigen term sheet. “Met dat document krijgen ondernemers en investeerders een handige leidraad die als constructie voor de deal dient. Dat soort documenten vind je op het internet ook, maar die zijn vaak niet evenwichtig


CASE BAN Vlaanderen - IReachm

“Vertrouwen om ideeën door te zetten” iReachm nam deel aan de Bizidee Ondernemingsplanwedstrijd en werd tot tweemaal toe genomineerd voor het beste idee. Ondernemerswedstrijden bieden — naast prijzen — voornamelijk toegang tot netwerken, financiering en knowhow. Peter Staveloz: “Mijn deelname aan Bizidee gaf me vertrouwen om mijn ideeën door te zetten.”

omdat ze van één partij komen. Onze term sheet heeft als doel om de deal duurzaam te maken en het proces te versnellen. Je kunt gerust stellen dat we een objectieve maatstaf in de markt hebben gezet”, gaat Reginald Vossen verder. “Daarnaast hebben we onze zogenoemde dealguiding diensten verbreed. We willen elke ondernemer zo goed mogelijk helpen en wijsheid injecteren. Ook al leidt dat niet altijd tot een financiering. We zijn er ook om door te verwijzen. Ons ruim alumni-netwerk biedt daartoe enorme mogelijkheden.”

www.ban.be

Sinds de start van iReachm in 2013 kende het bedrijf heel wat veranderingen. Gestart vanuit een simpele applicatie die je standaard voicemail vervangt door een persoonlijke assistente is het bedrijf geëvolueerd naar een referentie op het vlak van Voice Bots. De uitdaging om een innoverend businessmodel te lanceren, vereist heel wat investeringen in een basis platform. Hiervoor werkte iReachm in twee fases. Fase 1 had als doel om een MVP (minimum viable product) te bouwen, die vervolgens op de markt kon los gelaten worden.

Crowdfunding Tijdens deze eerste fase haalde iReachm €750.000 op, waarvan €66.838 via Business Angels Netwerk Vlaanderen. Dit liet iReachm toe om succesvol aan crowdfunding te doen — voor liefst €66.528. Daarnaast kreeg iReachm subsidies van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

23

BAN Vlaanderen was de aftrap voor andere financieringsvormen. Al deze ophalingen zorgden ervoor dat iReachm een goede technische basis kon leggen voor de tweede fase: de commerciële launch. Dankzij deze stabiele basis kon iReachm een 2de kapitaalronde organiseren. Deze werd geleid door Koramic Holding, het investeringsfonds van Christian Dumolin. Koramic Holding zorgde dat iReachm kon blijven groeien en mee-evolueren met de markt. Sinds 2019 is Proximus één van de voornaamste resellers van de oplossingen van iReachm en ontvingen ze de ‘Startup Of The Year’-Award van Datanews. Dit toont aan hoe BAN Vlaanderen de motor was van een mooi succesverhaal.

www.ireachm.com


“Go4Business gaf me de nodige steun en houvast”

Toen ze een eigen zaak oprichtte, schreef Petra Van der Meiren zich in voor ‘Maak werk van je zaak’. Een initiatief van Syntra, VDAB en ESF voor de startende zelfstandige. In dat pakket zit onder andere een ‘rugzak’ waaruit ze diverse begeleidingen mag kiezen. Petra koos voor Go4Business van UNIZO.

stoelen op maat tot zitstawerkplekken, bij ons kun je terecht voor alle kantoormeubilair.” Aan motivatie ontbreekt het niet bij Petra, maar een eigen zaak beginnen, brengt toch kopzorgen met zich mee. “Het financiële luik is best wel spannend. Daarom vind ik de juiste begeleiding zo belangrijk.”

“Creasfeer is de naam van onze vennootschap”, start Petra haar verhaal. “We toveren kantoren om tot een aangename werkomgeving waar mensen graag vertoeven. Dat heeft een positieve invloed op productiviteit. We pakken die projecten van a tot z aan. Dan heb je nog De buroinrichter. Van ergonomische kantoor-

Haalbaar businessplan “Bij Go4Business engageer je je om binnen zes maanden een financieel en ondernemingsplan te maken. Daarna analyseren ze of je ideeën haalbaar zijn. Coach Ann-Sofie legde me tijdens het intakegesprek op de rooster”, vertelt Petra. “Wat zijn je skills als ondernemer? Hoe ga je je-

24

zelf in de markt plaatsen? Wie zijn je concurrenten? Dat zijn maar enkele van de vele vragen die ze me stelde. Ik merkte meteen dat ze de zaken grondig aanpakt.”

Samen weet je meer “Na het intakegesprek volgden twee workshops in groepsverband. Met een enorme berg tips en tricks ging ik aan de slag met mijn businessplan.” Tijdens de tussenevaluaties bekijkt Ann-Sofie de vorderingen die Petra maakt en geeft advies over welke onderwerpen ze nog verder moet uitwerken. En zo heeft Petra een haalbaar businessplan tegen het einde van begeleiding.


en scoorde ze een raamcontract in een chemisch bedrijf in de haven van Antwerpen. “Met meer dan duizend werknemers”, vertelt ze enthousiast. “Go4Business gaf me de nodige steun en houvast om er helemaal voor te gaan.” Want Petra zit nog vol plannen. Zo wil ze haar website vernieuwen en haar zaak promoten via social media.

Laat maar komen “Ik ben sinds negen maanden zelfstandige in hoofdberoep. Mijn omzet is het dubbele van wat ik voorzien had in mijn businessplan.” Petra focust zich nu op grote projecten. Zo won ze een aanbesteding voor zitmeubilair voor de Stad Antwerpen

Kijk verder “Ik vond de persoonlijke begeleiding uitstekend. Ann-Sofie luisterde echt naar mij en ging mee in mijn plan.” Petra raadt het dan ook andere ondernemers ten zeerste aan. “Via je businessplan denk je na over je doel. Je kijkt ook verder en je bereidt je

25

voor op de toekomst. Het is een leidraad om je zaak op te bouwen en uit te breiden.” Ze heeft nog een gouden raad voor alle starters: “Geloof in jezelf en in je dromen. Ga ervoor en de rest volgt wel.” Sta jij ook op het punt om je droom waar te maken en je eigen zaak te starten? Kijk dan zeker even wat Go4Business van UNIZO voor jou kan betekenen.

www.unizo.be/go4business


binden. Een goede customer care is uiteraard een goede manier om klanten te binden. Maar het is ook belangrijk dat je zeer goed weet voor welk type klant je werkt en wat hun jobs-tobe-done zijn die je met jouw diensten sneller, makkelijker, goedkoper of met minder risico kan laten verlopen.

Duogesprek: Nick Boucart en Peter Verhasselt

OVER HET BELANG VAN HYPERSCALE EN MICROCARE Hyperscale en Microcare zijn dé drivers van de digitale economie. Centraal staan schaalbare online diensten die klantgericht de job invullen. Digitale bedrijven moeten streven naar een combinatie van schaalbaarheid (hyperscale) en zorg op maat (microcare). “Stop met software bouwen, en ontwikkel digitale diensten”. Dat is het uitgangspunt van Nick Boucart en Peter Verhasselt in hun kookboek ‘Hyperscale en Microcare’, dat boordevol recepten staat waarmee bedrijven succesvol een digitale business kunnen opzetten. Waarom moeten bedrijven stoppen met software te ontwikkelen? Nick: Simpel, enkel met focus op schaalbare digitale diensten en klantenbehoeften kan je een verschil maken. Niet met extra functionaliteiten en opties. Denk aan open source of de cloud. Dankzij technologie is het

eenvoudiger dan ooit om softwareproducten te ontwikkelen en ze aan de man te brengen. De tech startups schieten als paddenstoelen uit de grond en de concurrentie is moordend. Met meer functionaliteit of extra opties maak je als softwarebedrijf niet langer het verschil. Digitale bedrijven moeten dus klanten aantrekken op een schaalbare en kostenefficiënte manier. Hoe doe je dat? Peter: Digitale bedrijven hebben er alle belang bij om te streven naar een combinatie van schaalbaarheid (hyperscale) en zorg op maat (microcare). Bij digitale diensten draait het meestal rond het uitbouwen van een duurzame relatie met elke klant — en dit met vele klanten tegelijk. Veel digitale services werken met een abonnementsformule waarbij het bedrijf er alle belang bij heeft om een klant zo lang mogelijk aan zich te

26

Vanuit die wetenschap moet je een proces opbouwen dat je zoveel mogelijk digitaal ondersteunt, dat dit type klanten kan werven, bedienen en behouden. Een chef in productie wil bijvoorbeeld weten hoeveel tijd zijn machines niet draaien. Dan bied je een dashboard aan dat online en real time weergeeft wanneer die machines werken om te vergelijken met hetzelfde seizoen vorig jaar. Aanbieders van digitale technologieën die hun zaak willen zien groeien, moeten dat anno 2019 dus op een clevere manier aanpakken.

“ Digitale bedrijven hebben er alle belang bij om te streven naar een combinatie van schaalbaarheid (hyperscale) en zorg op maat (microcare).”

Hoe combineer je schaalbaarheid en zorg op maat in de praktijk? Peter: Hiervoor stellen we een procesmatig stappenplan voor, waarbij een verregaande integratie van bedrijfsafdelingen cruciaal is. In tegenstelling tot de traditionele aanpak in de industrie, waarbij verschillende afdelingen verantwoordelijk zijn voor productontwerp, verkoop en productie, overziet


“ De tijd is voorbij dat je als bedrijf het verschil kon maken door het leveren van software ‘an sich’.”

in een digital business één team alle kernprocessen. In dat team zijn er drie processen die sterk op mekaar moeten inspelen. De eerste stap is uiteraard het werven van de klanten (customer acquisition). Als je op grote schaal klanten wil aantrekken, moet je hen op een efficiënte manier warm maken en hen overtuigen om op jouw product in te tekenen. Eenmaal klant, moet je hen wegwijs maken in het product (customer onboarding) en hen helpen om er het maximum uit te halen (servicing). Ten slotte doe je er alles voor om hen als klant te behouden (customer retention).

De operaties zijn hyperschaalbaar maar tegelijkertijd blijft de individuele consument centraal staan. Een goede gebruikservaring en complete dienstverlening zijn de echte focusgebieden van de Amerikaanse techreus. Dream bigger is dus het kernwoord? Peter: Inderdaad. Te vaak zie ik een gebrek aan ambitie om direct globale producten uit te bouwen. Schaalbaarheid is in de nieuwe economie een must.  En dit vereist energie en visie, zowel op het vlak van de internationale uitrol zelf als op het vlak van een helder productmanagement. Je hebt een duidelijke focus op de grootste pijn van de klant nodig om fundamenteel schaalbaar te zijn op een robuuste manier. Een ‘Zwitsers zakmes’ product kan je niet internationaal opschalen, aangezien de complexiteit ervan onmogelijk te beheersen is.  Daarnaast leveren menselijke interactie en vooral empathie de differentiatie in heel veel businessverhalen.  Een digitale business is een service die drijft op technologie maar ook op menselijke empathie.

Het boek

Die drie stappen moeten door een team bewaakt worden. Vooral in de adoptiefase van nieuwe gebruikers zijn de terugvloeiende gebruiksdata cruciaal om eventuele problemen op te vangen of functies te verduidelijken. De product manager en zijn team moeten dat proces constant monitoren en verbeteren. Dat laat bovendien toe om heel snel je product aan te passen en indien nodig elke dag een nieuwe versie te lanceren zonder dat de gebruiker dat opmerkt. Het is dus vooral kwestie van een grote groep klanten kosten-efficiënt (hyperscale) meer kwaliteit (microcare) te kunnen bieden en hen als klant vast te houden. Amazon is bijvoorbeeld het ultieme Hyperscale/Microcare bedrijf.

Hyperscale & Microcare

€35

Vijf aandachtspunten om digitale producten succesvol naar de markt te brengen: 1 Marketing, sales en support zijn vandaag uitdagingen van de ontwikkelaar. Bekijk je digitale dienst holistisch: één gestroomlijnde machine die gebruikers aantrekt, onboard, servicet en behoudt.

2 (Real-time) analytics laten toe om haarfijn te weten welke gebruikers verknocht geraken aan jouw service en wie dreigt af te haken. Mature digitale services gebruiken deze analytics om in real-time de relatie met hun gebruikers uit te diepen.

3 Om succesvol digitale diensten uit te rollen, hebben bedrijven vandaag drie profielen nodig: aan het hoofd een product manager die de stem van de gebruiker vertegenwoordigt. Een chief technical officer die de technische realisatie overschouwt, het technische team bouwt en aanmoedigt om zo lean mogelijk een effectieve tech-stack uit te bouwen. Tot slot een growth hacker, die focust op het aantrekken en onboarden van het juiste type gebruikers.

4 Koken kost geld. Vertaal jouw groeiscenario(s) in de nood en beschikbaarheid van cash over twee jaar. Volg de hartslag van jouw onderneming, doe de juiste dingen in elke groeifase. Schaal niet te vroeg, dat is een verspilling van geld en tijd. Maar leer ook de basismechanismen van de business kennen. Ken de kost en de opbrengst van een nieuwe gebruiker en monitor zijn return on investment.

5 Auteurs: Nick Boucart, Peter Verhasselt Uitgavejaar: 2018 Bestelcode: 208 182 002 ISBN: 978 287 403 508 1 Meer info: https://www.diekeure.be nl-be/professional/9127/ hyperscale-microcare

27

Breng de risico’s en hun mogelijke legale gevolgen in kaart. Giet de relatie met de gebruikers in een ‘service level agreement’ (of SLA) en controleer of deze aansluit op de SLA’s van jouw leveranciers. Map de mogelijke risico’s op het vlak van intellectuele eigendomsrechten en van algemene of business data en persoonsgebonden data. Gebruik een beveiligde infrastructuur.


focus op regionale business centra’

“Klantentevredenheid is de enige echte focus van Officenter.” – Christa Jouck CEO en co-founder Officenter Group

28


GETUIGENIS:

“Onze adviseurs zijn veel op de baan. Een afspraak buiten de kantooruren, persoonlijk advies bij klanten thuis of in hun praktijk, … De flexibiliteit van Officenter sluit perfect aan bij onze dagelijkse werking. En de onthaaldames zijn schitterend!” - Columbus, Officenter A12 -

Officenter heeft zich de voorbije jaren geprofileerd als een groep die erin slaagt succesvol regionale verankerde business-en coworking centra uit te bouwen. Met de opening van Officenter Aalst in april 2019 en de verdubbeling van Officenter Leuven, zijn er op heden 8 vestigingen in Hasselt, Turnhout, Antwerpen, Maastricht, Leuven, Geel, Brussel en Aalst operationeel. Officenter huisvest in totaal meer dan 700 verschillende ondernemingen/ organisaties op meer dan 28.000 m², met meer dan 1.500 medewerkers. De Officenter-group is ontstaan in 2010 onder impuls van Christa Jouck en Koen Batsleer, welke samen met een 10-tal lokale investeerders het Hasseltse business center ‘Officenter Hasselt’ hebben overgenomen en herpositioneerde tot een performant business center gericht op lokale dienstverlenende ondernemers. Omdat op diverse vlakken schaalvoordelen te realiseren zijn, heeft het management van Officenter duidelijk ambities om in zijn huidige ‘regio’ te groeien naar een 20-tal vestigingen. Telkens wordt dit gerealiseerd in samenwerking met een 10-tal lokale ondernemers, waardoor het professionele management werd gekoppeld aan een sterke lokale verankering.

Een ‘full service’ kantooromgeving Officenter is de voorbije jaren geëvolueerd van een aanbieder van ‘all-in

werkplaatsen’ in vaste kantoren, naar een aanbieder van alle vormen van kantoorinfrastructuur voor lokale, dienstverlenende ondernemingen: • De ‘vaste werkplaatsen’, voor lokale dienstverlenende ondernemingen, inclusief alle aanverwante diensten (onderhoud, ICT, centraal secretariaat, …) blijven de basis van het aanbod van Officenter. • De flexibele formules, gaande van flex kantoren over coworking-formules tot virtuele kantoren vormen een tweede as waarrond Officenter een aanbod heeft dat maximaal inspeelt op de behoeftes van ‘Het Nieuwe Werken’, zowel voor lokale freelancers als voor grote ondernemingen/organisaties die flexibele werkplaatsen ter beschikking willen hebben. • Tot slot biedt Officenter in zijn huidige locaties meer dan 80 verschillende vergaderzalen aan voor zijn klanten, maar ook voor externe ondernemingen welke hiervan gebruik willen maken. Dit alles omkadert Officenter met voldoende gemeenschappelijke diensten, waaronder een bistro of koffie-corner, business lounges, meetingrooms, coworking en flex ruimtes. Daarnaast ervaart Officenter dat het beheren van meerdere business centra substantiële schaalvoordelen biedt, 29

waardoor men er zal blijven in slagen haar klanten een besparing op hun huisvestingskosten van 20-30 % te realiseren (ten opzichte van vergelijkbare alternatieven in eigen beheer). Hoewel de prijs een belangrijke factor is om voor Officenter te kiezen, is het toch vooral de flexibiliteit in tijd en ruimte die ondernemers aanspreekt om zich in Officenter te huisvesten. Flexibele contracten waarbij men zelf de periode kan kiezen en niet kiezen voor 1 locatie maar meteen een uitvalsbasis hebben op 8 locaties. Klantentevredenheid is de enige echte focus van Officenter en dat leidt tot een retentiegraad van 92 %. Dit bewijst dat een business center geen tijdelijke oplossing is maar vaak een permanente werkplek voor heel veel ondernemingen en organisaties, van de kleine KMO-dienstverlener, tot internationale bedrijven, beroepsfederaties, vzw’s en zelfs voor de overheid.


“ EEN IDEE VERZINNEN IS ALS OP EEN SPELD GAAN ZITTEN: HET ZOU ERVOOR MOETEN ZORGEN DAT JE OPSPRINGT EN IETS DOET “ KEMMONS WILSON

30


Financier je project met Hello bank! Van idee naar proof of concept? Of zelfs naar je eigen startup? Met crowdfunding kan alles.

hellobank.be 31


Sommigen vertrouwen op geluk, anderen vertrouwen op het lot. Onze klanten vertrouwen op betrouwbaar advies.

Voorbereiden op de toekomst is geen kwestie van geluk. Voorbereiden op de toekomst betekent: slimme veranderingen doorvoeren. Veranderingen die U kunnen helpen uw prestaties te verbeteren, risico’s te beheersen en groei te stimuleren. Ontdek hoe onze vertrouwde adviseurs U kunnen helpen uw bedrijf vandaag slimmer te maken. home.kpmg/be Advisory – Tax – Accountancy – Audit 32

© 2019 KPMG Central Services, a Belgian Economic Interest Grouping (“ESV/GIE”) and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. All rights reserved. Printed in Belgium.

Versterk uw toekomst

Profile for Bizidee, Ondernemingsplanwedstrijd Vlaanderen

Bizmagazine 2020 - editie 4  

Advertisement