Page 1

editie 2 - 2018

bizmagazine +sta rte tips! r-

Winnaars 2017

Play It Safe (Large) Gustaaf Klimt (Small) Petit Pourri (BizzBuzz))

Vijf jonge ondernemers getuigen onze startups

1


Sommigen vertrouwen op geluk, anderen vertrouwen op het lot. Onze klanten vertrouwen op betrouwbaar advies.

Voorbereiden op de toekomst is geen kwestie van geluk. Voorbereiden op de toekomst betekent: slimme veranderingen doorvoeren. Veranderingen die U kunnen helpen uw prestaties te verbeteren, risico’s te beheersen en groei te stimuleren. Ontdek hoe onze vertrouwde adviseurs U kunnen helpen uw bedrijf vandaag slimmer te maken. kpmg.com/be Advisory – Tax – Accountancy – Audit 2

© 2017 KPMG Central Services, een Belgisch Economisch Samenwerkingsverband (“ESV/GIE”) en lid van het KPMG netwerk van zelfstandige ondernemingen die verbonden zijn met KPMG International Cooperative (“KPMG International”), een Zwitserse entiteit. Alle rechten voorbehouden. Gedrukt in België.

Versterk uw toekomst


INHOUD 4 Voorwoord minister Muyters Nadine De Weirdt

6 Bizidee en partners

8 ID KIT Marie Van den Broeck My Add On Pop Poll ideeënwedstrijd

OVER BIZIDEE

12

Bizidee, groeiplatform voor ideeën

10

Crowdfunding Hello crowd!

In dit magazine lees je over boeiende starters die hun ondernemingsplan hebben ingediend bij Bizdee. Het zijn stuk voor stuk verhalen van hypergemotiveerde ondernemers die hun droom willen waarmaken. Bestudeer zeker ook de tips & tricks van experts die jouw concept of startup kunnen boosten.

14 ID KIT Tiana Moretti Osteria Moretti

17 Nachten van de Inspiratie

Goede ideeën moeten de kans krijgen om uit te groeien tot duurzame en vernieuwende ondernemingen. Kevin Dunbar, professor Menswetenschappen aan de Universiteit van Maryland, onderzocht het ontstaan van innovatieve ideeën bij onderzoekers. Hij kwam tot de conculsie dat de beste ideeën ontstaan tijdens informele gesprekken met gelijkgezinden. Dat is wat we met Bizidee willen doen. Prestarters met hun ideeën een platform geven waar ze kunnen groeien tot ondernemers met een plan.

20 ID KIT Olu Vandenbussche Manelprints

22 Ondernemingsplanwedstrijd

24 Een ondernemingsplan opmaken KPMG

26 Interview Hendrik Winkelmans oprichter fiets!

28 ID KIT Thomas Weyn ONAK Copyright: Bizidee Fotografie: ©Renaat Nijs media Vormgeving & redactie: Lex & Turner Verantwoordelijke uitgever: vzw Ondernemingplanwedstrijd Vlaanderen

3

Via onze inspirerende evenementen, digitale communicatiemiddelen en strategische partnerships stimuleren we ondernemingsplanning. Het ondernemingsplan is de ideale accelerator om je slaagkansen als ondernemer te verhogen. Een plan is geen statisch document maar een continu proces. En daar willen we graag bij helpen! Philip Peeters, Directeur & Daisy Baeten, Community Manager


VOORWOORD MINISTER Muyters Heb je een geweldig idee? Ben je ervan overtuigd dat je het gat in de markt gevonden hebt? Blijf er niet mee zitten, maar doe er iets mee! Durf je idee omzetten in daden, werk het uit tot een businessplan en waag de sprong. Wie weet ben jij wel de volgende ondernemer die anderen inspireert. Zulke voorbeelden zijn broodnodig, want ondernemers zijn van onschatbare waarde voor onze welvaart.

Precies daarom zetten we met deze Vlaamse regering volop in op ondernemerschap! Ondernemers steunen in elke fase van hun bedrijf, dat is mijn taak als minister van Economie. Als blijkt dat er drempels zijn, maak ik er een erezaak van om ze zoveel mogelijk te verlagen of zelfs helemaal weg te nemen. Vaak is net de eerste stap de moeilijkste: de drempel om effectief te starten lijkt torenhoog. Het is be-

langrijk om mensen aan te moedigen om hun droom of idee echt te verwezenlijken, en ervoor zorgen dat ze goed voorbereid zijn. Gelukkig kunnen we als overheid beroep doen op initiatieven als Bizidee. Zij helpen mensen een duidelijk beeld te krijgen van hun idee, bieden inspiratie en coaching op maat en treden ook op als matchmaker. Zo neemt je idee meteen een vliegende start!

NADINE DE WEIRDT AGENTSCHAP INNOVEREN EN ONDERNEMEN

Agentschap Innoveren & Ondernemen zet in op projecten om het ondernemerschap in Vlaanderen aan te zwengelen. De doelstelling? Meer starters, meer blijvers en meer groei-

ers creëren. We werken samen met diverse partners om dit doel te bereiken. Bizidee is één van deze projecten. De vorige edities van Bizidee toonden aan dat deelnemers gemotiveerd en geïnspireerd worden om hun idee verder uit te werken tot een volwaardig ondernemingsplan. Dat plan is nog steeds een kernelement bij de opstart van een eigen zaak.

belangrijk als hun idee. Zo komt ondernemen meer binnen handbereik. Er is bovendien een goede wisselwerking tussen de partners die samenwerken voor sterk ondernemen. Deelnemers aan andere trajecten kunnen deze wedstrijd als de ultieme test zien om de kwaliteit van hun ondernemingsplan op de proef te stellen. Een win-win, voor iedereen.

We trekken voluit de kaart van positieve verhalen en rolmodellen. Ook in 2018 worden via het Bizmagazine de ex-deelnemers als bereikbare rolmodellen getoond. Het verhaal áchter de deelnemers wordt even

Ontdek op welke initiatieven en partners je een beroep kan doen: vlaio.be/sterkondernemen #sterkondernemen

4


aan de bron van alle kennis staat een idee, een gedachte, en de ervaring bevestigt dat idee. CLAUDE BERNARD

Frans fysioloog - 1813-1878

5


ONZE S ER PARTN

reginalD vossen

kris leys

bart walterus

Business Angels Netwerk (BAN) Vlaanderen is een vzw die de economische groei in België wil stimuleren via ontwikkeling, begeleiding en promotie van ondernemerschap in België. BAN Vlaanderen brengt startende en groeiende ondernemingen in contact met privé-investeerders, de zogenaamde business angels.

Hello bank! wil mensen helpen met het realiseren van hun ideeën. De oprichting van het crowdfundingplatform Hello crowd! is de realisatie van dit verlangen. Er is dus een match met Bizidee, dat ideeën naar ondernemingsplannen wil omzetten.

KPMG helpt bedrijven en organisaties om zich succesvol aan te passen aan een wereld die voortdurend in beweging is. Onze audit-, fiscale en adviesdiensten helpen ondernemingen om te groeien.

BAN Vlaanderen

Deze business angels stellen — naast hun financiële steun — ook hun eigen knowhow, ervaring en expertise ter beschikking van de ondernemer. Ze beschikken vaak over uitgebreide netwerken en kunnen zo klanten en leveranciers over de streep trekken. Deze aspecten betekenen een belangrijke meerwaarde voor de startende of groeiende onderneming. BAN Vlaanderen ontwikkelt daarnaast aansluitende diensten voor zowel ondernemingen als business angels.

Hello bank!

Het Belgische crowdfunding platform

Maatschappelijke of innovatieve projecten raken vaak moeilijk aan financiering. Crowdfunding is dé oplossing. Hello bank! is ervan overtuigd dat crowdfunding een uitstekend medium is om ideeën of ondernemingsplannen meer bekendheid te geven. Nieuwe generaties zijn gebrand om hun dromen te realiseren. Wij kunnen via crowdfunding een ‘laagdrempelige testomgeving‘ aanbieden en een gepersonaliseerde coaching geven. Hierdoor ligt het slaagpercentage (64%) bij Hello crowd! zo hoog. Benieuwd hoe Hello crowd! je kan helpen? Kijk op www.hellocrowd.be.

KPMG advisory

Vanaf dag één staan we klaar om de ondernemer te helpen, van strategie tot uitvoering. Daarom ondersteunt KPMG ook al meer dan tien jaar de Bizidee Ondernemingsplanwedstrijd met juryleden, coaches en financiële hulp. We doen dit omdat we ervan overtuigd zijn dat ondernemingen de hoeksteen zijn van onze economie. De ondernemer zelf blijft het belangrijkste, maar een degelijk team rond hem is het beste recept voor een goede start en een succesvolle onderneming. Met gratis advies en coaching van onze experten willen we de deelnemers maximaal ondersteunen bij het maken van een goede start.

Johan Van Herck Agentschap Innoveren & Ondernemen

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Samen met onze partnerorganisaties ondersteunen en stimuleren we ondernemerschap en innovatie. Bizidee is één van onze partners die met onze steun potentiële ondernemers inspireert en uitdaagt om een sterk ondernemingsplan te schrijven.

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen. Meer starters, meer blijvers en meer groeiers: daar gaan we voor! Ondernemerschap willen we stimuleren bij de start, groei en overname van een zaak, m.a.w. tijdens alle fasen van het ondernemen. Om deze ambitie te verwezenlijken willen we ondernemers een aanbod aanreiken op maat van hun

6

zaak, hun ambitieniveau en maturiteit. Een overzicht van alle initiatieven die we steunen, kun je hier ontdekken op www.vlaio.be/sterkondernemen #sterkondernemen Voor een extra vraag, helpen we graag verder via mail info@vlaio.be of contacteer ons telefonisch op het nummer 0800 20 555.


ONDERNEMINGSPLANWEDSTRIJD

WINNAAR LARGE 2017

Play It Safe

www.playitsafe.eu / hello@playitsafe.eu Facebook: playitsafelearning / Twitter: @playitsafelearn

Founders: Brecht Kets en Mike Ptace Greygin bvba wint de hoofdprijs in de categorie LARGE van Bizdee met het op games gebaseerd leerplatform Play it Safe. De jury was onder de indruk van de goed uitgekiende visie en het potentieel op lange termijn van de start-up.

Gaming als leerformule

“Elk uur is er in België een zwaar werkongeval. In 2014 waren er in de Vlaamse bouwsector zo 310.000 verloren werkdagen. In de zorgsector: 295.000. Dat is onaanvaardbaar. Het jonge bedrijf Greygin wil levens redden via Play it Safe, een op games gebaseerd leerplatform waarmee ze werknemers van bedrijven opleiden over veiligheid en preventie via mobiele games.

Disruptie in opleidingen

De jonge start-up is actief op 6 domeinen: brand, EHBO, ergonomie, hygiëne, psychosociaal en algemene veiligheid. Omdat alle acties op een interactieve manier moeten uitgevoerd worden, is de kennisoverdracht veel hoger. Hun oplossing laat toe personeel 30% beter en 4 maal sneller te trainen op een leuke en effectieve manier, terwijl de opdrachtgever inzicht krijgt in de preventiekennis van zijn medewerkers.

De oprichters

Het bedrijf is opgericht door Brecht Kets en Mike Ptacek. Beiden geven al jaren les aan Howest in de wereldbefaamde Digital Arts and Entertainment opleiding.

7

Samen met hun twee werknemers willen ze onderwijs en games combineren om zo een maatschappelijk relevant project uit te bouwen.

Internationale reputatie

De Belgische game-industrie is piepjong, maar barst van het talent. De sector is volgens De Tijd zo’n 800 mensen groot en goed voor een omzet van 46 miljoen euro. De Vlaamse regering verdubbelde in 2017 haar bijdrage aan het Gamesfonds om de sector een boost te geven. Vandaag prijkt de opleiding Digital Arts and Entertainment aan Howest als beste opleiding voor spelontwikkelaars ter wereld op een internationaal gerenommeerde lijst.


"ik wil echte problemen oplossen"

ID-KIT Naam?

Eigenlijk was het de oma die er — indirect weliswaar — voor zorgde dat Marie Van den Broeck in de ondernemerswereld terecht kwam. “Haar krukken vielen voortdurend om. Zo verschrikkelijk frustrerend … Waarom bedacht niemand iets hiervoor?” Het was de vonk die zorgde voor de geboorte van My Add On. Marie Van den Broeck: “Met My Add On willen we gebruikers geen reden meer geven om te vloeken op hun krukken, rolstoel, wandelstok of

looprekje. Sterker nog: we willen dat ze trots zijn om ermee buiten te komen. Weg dus met grijze kleuren en onhandige producten.”

My Add On - www.myaddon.be Mere (Oost-Vlaanderen)

Intussen is er het eerste product bijna op de markt: de MySleeve. “Dit is een add-on voor krukken die ervoor zorgt dat je geen pijnlijke handen meer hebt en dat vallende krukken verleden tijd zijn. Als ik mensen mijn product zie testen, zie je hun opluchting. Daar haal ik als ondernemer mijn voldoening uit. Het is belangrijk voor mij dat ik een écht probleem kan oplossen.”

en rolstoelen zodat ze minder frustratie opleveren én mooier zijn. My Add On is steeds op zoek naar oplossingen voor dagdagelijkse problemen waarmee gebruikers worden geconfronteerd.

8

Wie? Marie Van den Broeck Wat? My Add On pimpt krukken

Plaats? 1ste plaats, categorie LARGE, editie 16 (najaar 2016)


Eigen weg

Boost

“Als kind ging ik al mijn eigen weg. Ondernemen werd thuis nooit echt gepromoot, maar het zat altijd in mij. Of ik bang had om te ondernemen? Ja en nee. Soms moet je jezelf afvragen: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ Dat je een beetje geld kwijt bent. En tijd. Maar in de plaats leer je zoveel bij. Dat maakt het zo fascinerend.”

“Het winnen van Bizidee gaf een hele mooie financiële boost. Die 15.000 euro is letterlijk goud waard. Niet alleen in geld, maar ook in tijd. Je hoeft je niet langer zorgen maken over financiële toestanden. Dat zorgt ervoor dat je kunt focussen op de kern van de zaak en dat je niet met al die andere dingen bezig bent.”

Naast een goed idee is een goed businessplan ook belangrijk. Marie: “Zo’n plan is nooit echt af, maar het vormt wel je rode draad. Zo definieer je je missie en markt. Het businessplan verplicht je ook na te denken over het financiële. Is het wel haalbaar? Ga ik mij niet onderdompelen in schulden? Het is belangrijk dat je dit in zo’n plan zet, waarna je feedback zoekt van experts.”

Mijn omgeving is gelukkig fantastisch, zowel mijn familie als vrienden. Ook al heb ik in het begin mijn vrienden ‘op pauze’ moeten zetten. Toch hebben ze mij altijd gesteund. Een sterke omgeving is enorm veel waard. Als je die steun niet hebt, is het ongetwijfeld een stuk moeilijker om te ondernemen.

9

STARTERSTIP VAN MARIE VAN DEN BROECK “Kom je een probleem tegen in het dagdagelijks leven dat nog niet echt is opgelost? Kijk eens echt goed naar dat probleem, in jouw context. Waarom zou je het zelf niet oplossen? Iedereen kan dat. Je moet er gewoon in geloven.” Bekijk de TEDx Talk van Marie hier: https://www.youtube.com/ watch?v=6DeOVR2tDkE


Benieuwd of jouw idee kt? potten breekt? Post het in de Pop Poll: de ideale markttoets voor nieuwe ideeën!

DEEL JE IDEE EN WIN EEN PRIJZENPAKKET T.W.V. €4000! Wil je weten hoe het grote publiek over jouw idee denkt? Post je idee op www.bizidee.be/pop-poll/ en ontdek wat je in handen hebt: goud, of hout. - Waardevolle feedback van publiek en jury. - Begeleiding in het uitwerken van je ondernemingsplan. - Toegang tot netwerk van investeerders, ondernemers en experts.

STARTERSTIP Hoe sneller je je idee de wereld instuurt, hoe hoger je kans op slagen. Logisch: je krijgt sneller feedback, kunt tijdig bijsturen én ontdekt of je idee leeft.

HOE WERKT HET?

1

2

3

LAAD JE IDEE OP

verzamel supporters

pitch voor de jury

Formuleer kort je idee.

Schaar supporters achter je idee om naar de live pitches te gaan.

De 5 ideeën met de meeste supporters pitchen op de Nacht van de Inspiratie.

Waar wacht je nog op? Surf naar www.bizidee.be/pop-poll en post je idee. Zelf (nog) geen idee? Bekijk de inzendingen, supporter voor je favoriete idee(ën) en geef feedback.

10


de man met een nieuw idee is een dwaas, tot het idee een succes blijkt te zijn. MARK TWAIN

Amerikaans schrijver (1835-1910)

11


Dé manier om geld bijeen te krijgen voor jouw project? Schakel het grote publiek in!

Waar het bij crowdfunding echt om gaat? Dat je een schitterend idee hebt, de onweerstaanbare drang voelt om dat uit te voeren en een flinke dosis passie en volharding aan de dag legt. Een idee en passie, die heb je al. Maar hoe zit het met de financiële middelen? Crowdfunding is een alternatieve manier om een project te financieren door het grote publiek. Het idee erachter is dat een grote groep mensen (‘the crowd’ = ‘de massa’) met kleine bedragen samen een groot project

kan realiseren. Klinkt interessant? Toch is het niet zo eenvoudig om het juiste platform voor een geslaagde crowdfundingcampagne te vinden. Om te beginnen zijn er allerlei soorten crowdfunding. De meest voorkomende is reward crowdfunding, zoals op Hello crowd!. Bij deze formule ontvangt de funder een niet-financiële beloning (of reward) in ruil voor zijn inbreng. Bij een ander type, equity crowdfunding, investeren geïnteresseerden in het kapitaal van een onderneming. Daarnaast be-

12

staat er ook lending crowdfunding, waarbij iemand geld leent, of donation crowdfunding, om een goed doel te steunen met een donatie … Kortom, steek zeker eerst je licht op om het JUISTE platform te kiezen voor JOUW project. Ga na of het platform dat jij kiest ook begeleiding biedt (want dat doen ze zeker niet allemaal). Je gaat beter in zee met een betrouwbare en ervaren partner die al je vragen beantwoordt en je begeleiding geeft tijdens je campagne want dat verhoogt je kans op slagen.


Waarom Hello crowd! kiezen voor je crowdfunding campagne? Iedereen wint Met reward crowdfunding, de formule die Hello crowd! toepast, worden de gestorte bedragen beschouwd als een gift of een aankoop en niet als een investering. Als initiatiefnemer behoud jij de volledige intellectuele eigendom over je project en geef je de funders geen enkel ‘aandeel’ of ‘recht’ op wat dan ook. Je bedankt ze met een beloning - een product of een dienst - en hoe meer ze financieel bijdragen, hoe groter hun beloning.

Voor iedereen toegankelijk Bij Hello crowd! is er plaats voor allerlei soorten projecten en funders. De financieringsdoelstelling kan al vanaf €5 en voor maximaal €100.000 en ook de bijdragen van funders starten vanaf €5. Kleine en grote ideeën krijgen concreet gestalte, kleine en grote bijdragen zijn welkom.

Professionals met een luisterend oor Sommige platformen doen niet meer dan je campagne publiceren, maar Hello crowd! biedt je volwaardige begeleiding. Ervaren professionals bestuderen je projectvoorstel, helpen je om je online campagnepagina op te stellen en zo aantrekkelijk mogelijk te maken en steunen je om je crowdfundingproject tot een goed einde te brengen. Met coaching in elke fase en een partner die je advies geeft, je vragen beantwoordt, je aanmoedigt… vergroot je je kansen aanzienlijk!

Niets te verliezen, alles te winnen Het mooie is dat je niets hoeft te betalen om je campagne op te zetten en evenmin voor het advies en de ondersteuning op maat door de coaches. En hoe zit het dan met de commissie van 8,07% (inclusief btw en transactiekosten) voor Hello crowd!? Die betaal je alleen als je project de financieringsdoelstelling haalt. Haal je die niet? Dan hoef je helemaal niets te betalen!

‘t Is Belgisch! De meeste crowdfundingplatformen zijn van buitenlandse oorsprong. Dat maakt de communicatie tussen de initiatiefnemers en het platform niet altijd gemakkelijk. Het Belgische platform Hello crowd! ontwikkelt zijn activiteiten in ons landje en staat zowel letterlijk als figuurlijk dicht bij zijn initiatiefnemers, met regelmatige telefoontjes, skype calls, echte ontmoetingen… Het platform kent de Belgische markt, waarbinnen jouw crowdfundingcampagne loopt, ook door en door.

64%* slaagkans Op Hello crowd! heeft je project 64%* kans om de nodige financiering binnen te halen. Of zelfs meer dan de financieringsdoelstelling. Wil je je project alle kans geven op slagen, dan ben je hier aan het juiste adres. Vergelijk gerust met andere platformen, je zal wel zien. Overtuigd? Dien je project in op hellocrowd.be. Nog vragen of hulp nodig? Contacteer Hello crowd! via hellocrowd@hellobank.be.

*Slaagpercentage van crowdfundingcampagnes op Hello crowd! op 04/12/2017.

13

CASE: Charlz Sway Charlotte Nyssen was psychotherapeute bij Child Focus en hevige fan van hoge hakken. Niet meteen handig als je de hele dag moet rondcrossen. Charlotte Nyssen werd er gek van. Ze ontwierp dus een schoen met een afneembare hak. Niet enkel voor haar, maar ook voor alle vrouwen waarvan ze dacht dat zo’n schoen een noodzaak is. Als winnaar van de 15de editie van de Bizidee wedstrijd in de categorie small, besloot Charlotte om de volgende stap te zetten door haar schoen te produceren onder het merk ‘Charlz Sway’. Charlz Sway is een schoenenmerk voor de hedendaagse vrouw die moet switchen tussen eindeloze rollen: van mama, tot carrièrevrouw tot ideale partner voor een avondje uit... Met Charlotte haar schoen ga je zonder verpinken van hoog naar laag in een handomdraai en ben je gekleed voor iedere gelegenheid. Tijdens de selecties en finale van de ondernemingsplanwedstrijd Bizidee kwam Charlotte in contact met crowdfunding. Om haar eerste collectie te financieren besloot Charlotte dan ook crowdfunding te gebruiken. Om de kosten van de eerste productie te helpen dekken, maar niet enkel dat. Met haar crowdfundingcampagne heeft Charlotte meer visibiliteit voor haar project gekregen. Daarnaast bouwde ze eveneens haar eerste klantenbestand op alvorens ze iets produceerde. Resultaat van haar campagne: €14.262 opgehaald met een overschreden financieringsdoelstelling (142%). Geprikkeld? Bekijk de crowdfundingcampagne van Charlotte op hellocrowd.be/ charlz-sway.


14


"Alsof je opnieuw verliefd bent" ID-KIT Naam? Osteria Moretti — www.osteriamoretti.be Aldestraat 20, Hasselt (Limburg)

Wie? Tiana Moretti en haar man Alexander Reniers

Wat? Osteria Moretti staat voor het beste uit Italië in hartje Hasselt.

Plaats? 1ste plaats, categorie SMALL, editie 14 (najaar 2015)

Naast de liefde voor elkaar delen Tiana en Alexander nog een andere grote liefde: die voor een eigen gastronomisch zaakje in hun Hasselt. Niet evident voor zo’n jong keukengeweld, bleek al snel. “Door onze jonge leeftijd namen ze ons in het begin niet serieus. We hebben moeten leren om op onze strepen te staan.” Het begon op een idyllisch terrasje, in het Italiaanse Siena. Tiana Moretti: “Mijn man Alexander en ik waren luidop aan het dromen: ‘Stel je voor: ons eigen Italiaanse zaakje in Hasselt …’ Je voelt dan meteen vlinders in je buik, je bent zelfs wat zenuwachtig. Alsof je voor de eerste keer verliefd wordt. Je kunt niet wachten om eraan te beginnen.”

gesmeed en de pannen gesmeerd. Al snel vonden ze het ideale pand en schreven ze zich in voor Bizidee, waar ze gingen lopen met de hoofdprijs.

en Hertog Jan. We zouden deze stap om een eigen zaak te openen niet eerder kunnen hebben gedaan.”

“Dankzij Bizidee kregen we een enorme boost wat naambekendheid betreft. We voelden ons ook erg gesteund. Professionals bekeken immers onze plannen én keurden ze goed: dat maakte ons zelfzekerder.”

“Alexander en ik zijn heel jong. In het begin merkten we dat leveranciers en andere mensen hiervan wilden profiteren. Ze namen ons gewoon niet serieus. Toen zijn we meteen op onze strepen moeten gaan staan. Daarna volgde het respect snel.”

Realistisch

Passie boven angst

Tiana onderstreept het belang van een ondernemingsplan: “Zo’n plan maken is echt wel belangrijk. Je schrijft alles uit, waardoor het voor jezelf én voor de bank duidelijk wordt. Dan zie je ook meteen of het realistisch is. Teveel mensen beginnen ergens aan zonder goed na te denken. Wij hebben alles doordacht. Waar zitten we? Wie is ons cliënteel? Wat brengen we? Als het dan misgaat, kan je nog kijken hoe dat komt.”

“Hoe houden ze het vol, het gejaagde horeca leven? Tiana: “Gewoon doen (lacht). We slapen maximum 4 uurtjes per nacht. Maar we doen het gewoon heel graag. De mensen zijn tevreden en gaan met de glimlach naar huis: dat geeft je energie om de dag erna hetzelfde te doen.”

Tiana:“Je moet wel een stevige basis hebben, anders loopt het mis. We hebben ervaring opgedaan in Hof van Cleve, Vrijmoed, Slagmolen

“We hebben nog altijd angst. Elke dag. Gaat het morgen even druk zijn als vandaag? Maar de passie voor het vak en hard werken overwint de angst. We komen elke dag met heel veel plezier werken. Als we de klok konden terugdraaien, zouden we hetzelfde gewoon opnieuw doen.”

STARTERSTIP VAN TIANA MORETTI “Als je iets wilt doen, moet je het doen. Neem risico’s en volg je dromen. Uiteindelijk: als je het écht wilt, dan komt het wel goed. Blijf met beide voeten op de grond staan en bekijk alles nuchter, van dag tot dag.”

Terug in Hasselt werden de plannen 15


ONDERNEMINGSPLANWEDSTRIJD

WINNAAR SMALL 2017

Foto: ©Hans Devocht

Gustaaf Klimt

Facebook: GustaafKlimt Instagram: gustaafklimt

Founder: Peter Schildermans

De combinatie van een professioneel uitgewerkt ondernemingsplan en de persoonlijke passie voor de klimsport ‘boulderen’. Dat was voor de jury van Bizidee de belangrijkste motivatie om Peter Schildermans uit te roepen tot de winnaar van de categorie SMALL. De jonge starter won eerder al de Pop Poll van Bizidee voor het populairste idee.

Boulderen

Zeg niet zomaar klimmen tegen boulderen. Boulderen is de meest toegankelijke en tegelijkertijd de meest spectaculaire tak van het sportklimmen. Het is puzzelen met je lichaam. Goed voor soepelheid, spieren en conditie. De klimwand van een boulderzaal is maximaal 4,5 meter hoog en een dikke valmat zorgt voor de veiligheid. Geen gedoe met touwen dus. Gewoon schoenen aan en boulderen maar.

Turnhout als strategische locatie

Een boulderzaal voor klimmers in de Kempen. Meer bepaald in Turnhout. Dat is de ambitie van Gustaaf Klimt. Waar inwoners van elke centrumstad in Vlaanderen kunnen klimmen in een professioneel uitgebate klimzaal, moeten Kempenaren al gauw 30 minuten rijden om een klimzaal te vinden. En dat is jammer, want de sport – met boulderen op kop – wint snel aan populariteit. In 2020 zal het zelfs één van de Olympische disciplines in Tokyo zijn.

Gustaaf Klimt?

De klimzaal krijgt de naam Gustaaf Klimt, enerzijds een verwijzing naar het klimmen en anderzijds naar de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Elementen uit zijn werk worden meegenomen in het interieur. Concreet

16

komt dit neer op een boulderzaal die inkomsten genereert uit de verkoop van toegangstickets, het uitbaten van een bar en de organisatie van trainingen.

Opening in september 2018

Gustaaf Klimt zal de deuren openen in september 2018. Deze datum is strategisch gekozen om mee te kunnen profiteren van de piek van inschrijvingen voor hobby’s die gepaard gaat met het begin van het academiejaar. Tegelijkertijd overbrugt Gustaaf Klimt zo meteen de zomermaanden die zorgen voor een dip in de bezoekersaantallen in klimzalen. Vóór de officiële opening houdt Gustaaf Klimt een soft opening waarin klimmers, die momenteel al sterk betrokken zijn bij het project, de zaal mogen uitproberen.


DE NACHT VAN DE INSPIRATIE Van inspirerende workshops tot individueel advies van experts: je ontdekt het allemaal tijdens de Nacht van de Inspiratie #NVDI van Bizidee!

Wil je starten met je ondernemersidee? Via de events krijg je hulp om hieraan te werken. Je komt in een ideale omgeving terecht om ideeën te laten groeien tot concrete plannen. Onbetaalbaar dus - en toch gratis!

RONDE TAFELS

WORKSHOPS

Loopt het even vierkant rond specifieke thema’s zoals HR, Finance, Tax & Legal, IT, Marketing & Sales? Reserveer je zitje aan de Ronde Tafels: een hands-on Q&A-sessie met doorwinterde experts uit het start-up landschap.

“Is mijn onderneming future proof? Hoe groot is mijn potentiële afzetmarkt? Hoe begin ik aan mijn ondernemingsplan? Wie ben ik als ondernemer?” Tijdens de razend interessante inspiratiesessies krijg je antwoorden op al deze – en nog veel, véél meer – vragen.

COACHING

MATCHMAKING

Een kritische blik op je ondernemingsplan nodig? Boek een intensieve 1-op-1 sessie (1,5u) met onze coaches. Hierdoor vergroot je je kans om de Ondernemingsplanwedstrijd te winnen. Bovendien heb je een krachtig ondernemingsplan in de aanslag voor banken en investeerders.

‘Wie je kent’ is even belangrijk als ‘wat je doet’. Tijdens de Nacht van de Inspiratie bouw je een sterk netwerk uit van ondernemers, coaches en organisaties. Mogelijk vind je misschien wel die ene ontbrekende schakel voor jouw start-up.

Je vindt de Nachten van de Inspiratie over heel Vlaanderen. Kijk op www.bizidee.be/nacht-van-de-inspiratie voor een avond vol inspiratie in jouw buurt!

17


ONDERNEMINGSPLANWEDSTRIJD

WINNAAR BIZZBUZZ 2017 Daarnaast biedt Petit Pourri ook volledig afgewerkte, gepersonaliseerde kledij aan met bv. de initialen of naam van een kind. Door regelmatig met limited editions uit te pakken, wil Sanne haar klanten kunnen blijven boeien en inspireren. Ook funbeleving vormt een rode draad doorheen het merk. Zo verrast Petit Pourri met ‘sparkles’: kleine confetti printjes die ze op elk item plaatst. Vaak kan je ze terugvinden op de schouder of het achterwerk.

Een groot hart voor de planeet

Foto’s: ©Jesse Willems

Petit Pourri

Founder: Sanne Lambermon

Petit Pourri kaapt dit jaar de BizzBuzz award weg, de prijs voor een ondernemingsplan dat opvalt door zijn duurzaam en sociaal-maatschappelijk concept. Oprichtster Sanne Lambermon lanceert met Petit Pourri een no-nonsense label voor baby’s en kinderen. Naast trendy kinderkleren met een hoekje af zijn ook ecologie, ethiek en respect erg belangrijk.

Eigen dochter als inspiratie

Het begon bij Sanne tijdens de zwangerschap van haar dochtertje Lidie. Zoals elke moeder ging ze op zoek naar dat schattige eerste pakje en die kleine kleertjes waarvan haar hart een sprongetje maakt. Toch vond ze niet altijd haar ‘goesting’. Haar

www.petitpourri.be /hello@petitpourri.be fb: petitpourri/ instagram: petitpourri

voorliefde voor texturen bracht Sanne op het idee om zelf een ontwerp te laten uitsnijden in velours, een fluwelen stof die je makkelijk op textiel strijkt. Tot haar eigen verbazing ging dit supermakkelijk. Het resultaat scoorde ook bij haar vriendinnen. Al snel kwam de vraag “waar heb je dat gekocht?”. Dit was de aanzet voor Petit Pourri, de webshop die in oktober 2017 lanceerde.

Hippe kledij voor de allerkleinsten

Petit Pourri is een no-nonsense, trendy label voor baby’s en kinderen. Klanten kunnen zelfontworpen strijkpatches uit velours op hun eigen basics strijken. Op die manier kunnen ze zelf én goedkoop kledingstukken pimpen.

18

Naast kinderkleren met een hoekje af zijn ook ecologie, ethiek en respect heel belangrijk voor Sanne en haar Petit Pourri. Daarom gebruikt ze uitsluitend ecologisch GOTS-gecertificeerd (100% biologisch) katoen dat zacht aanvoelt en comfortabel zit. Het GOTS-label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Verder gelden er kwaliteitsvereisten voor de producten en is het label verankerd in de Europese wetgeving. Om eerlijke handel te garanderen, worden alle productiepartners gescreend door de Fair Wear Foundation. Voor de prints maakt Petit Pourri gebruik van velours. Velours is ‘hot’ en bovenal ecologisch want er wordt geen gebruik gemaakt van inkt. Hierdoor ondervinden kinderen geen last van irritatie bij gevoelige huidjes of kleurverlies door het wassen. Via de was- en strijkinstructies die Sanne meegeeft aan haar klanten, vraagt ze om de items op lagere temperatuur te wassen. Zo blijven ze langer mooi en het is beter voor het milieu.


het is met een nieuw idee als met nieuwe schoenen: men heeft er in het begin meer last dan gemak van. CEES BUDDINGH

Nederlands letterkundige (1918-1985)

19


ID-KIT Naam? Manelprints — www.manelprints.com Gent (Oost-Vlaanderen)

Wie? Olu Vandenbussche Wat? Met slow design wil ontwerpster Olu Vandenbussche van Manelprints een esthetisch en duurzaam antwoord bieden op de wegwerpmode.

Plaats? BizzBuzz award voor sociaal ondernemen + 2de plaats categorie SMALL, editie 14 (najaar 2015)

"Een droom die uitkomt" ’t Gaat vooruit, met fast fashion. Denk aan de opmars van de H&M’s en Zara’s van deze wereld. Met haar bedrijfje Manelprints wil ontwerpster Olu Vandenbussche een esthetisch en duurzaam antwoord bieden aan wegwerpmode. “Iedereen kan zijn steentje bijdragen aan een betere wereld, hoe klein ook”. Na haar opleiding aan het Gentse Sint-Lucas en met enkele jaren ervaring in de grafische sector besloot Olu Vandenbussche om haar

20

eigen bedrijf Manelprints te starten. “Vandaag is er ontzettend veel fast fashion in de wereld. Het probleem: de mensen die deze textiel produceren, worden vaak uitgebuit. Ik wist al heel snel dat ik hier niet aan wilde meedoen.” “Met mijn ontwerpstudio ontwerp ik prints op maat voor textiel-, interieuren geschenktoepassingen en richt me daarbij hoofdzakelijk op kinderen”, vertelt Olu. “Vooral slow design is mijn motivatie om te ondernemen. Het is meer dan tijd voor een ‘ande-


re’ economie, gericht op ambachtelijke kwaliteit, duurzaamheid, eerlijke handel en lokale productie.”

eye-opener. Ik raad iedereen aan om eerst een businessplan te schrijven.”

Erkenning

Zo’n businessplan is ook voortdurend in beweging. Dat blijkt uit de activiteiten van Manelprints vandaag. Olu: “Het ontwerpen van prints op maat is intussen wat naar de achtergrond verschoven. Ik geef nu vooral opleidingen digitaal textielontwerpen, waar ik ontwerpers begeleid bij het ontwikkelen en in de markt zet-

2 jaar geleden sleepte Manelprints de BizzBuzz Award van Bizidee in de wacht — de award voor meest opvallende concept op vlak van maatschappelijk ondernemen. “Het winnen van deze award was een hele erkenning voor mij. Het heeft mijn zelfvertrouwen zeker een enorme boost gegeven”, bevestigt Olu. “Een ondernemingsplan maken was voor mij sowieso een zeer goede oefening. Het liet mij stilstaan bij de verschillende aspecten van het ondernemen, zoals het opstellen van een marktonderzoek en concurrentie-analyse. De feedback die ik van de jury kreeg, was voor mij een

Droom

ten van duurzame printcollecties.” Of er altijd al een ondernemer schuil ging in Olu? “Toch niet. Ik heb eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik ondernemer zou worden, ook omdat ik niet uit een ondernemersfamilie kom. Maar ergens klopt het wel met wie ik ben. Ik heb altijd mijn eigen weg gezocht en ben iemand die de dingen net iets anders wil doen. Toegegeven: elke dag kunnen doen wat je graag doet, is een droom die uitkomt. Fantastisch.”

STARTERSTIP VAN OLU VANDENBUSSCHE “Ondernemen is voor mij een combinatie van verschillende factoren. Wat lukt er? Wat werkt niet? Het is uittesten en zoeken naar je eigen verhaal. Kijk dus goed rond en gebruik je eigen ervaring.”

21


Neem een vliegende start en win startkapitaal met je ondernemingsplan.

JOUW ONDERNEMINGSPLAN IS GELD WAARD! Naast een goed idee en een portie durf vraagt ondernemen ook een krachtig ondernemingsplan. Wat is je visie? Hoe pak je het aan? Bizidee beloont het beste plan met heel wat prijzen: cash, natura en mediaruimte! Alsof dit nog niet genoeg is, maak je ook ook nog kans op 2 extra prijzen:

2 CATEGORIEĂ‹N:

LARGE Projecten met een bijzonder grote mogelijkheid tot snelle groei, zowel in het aantal werknemers, vestigingen als groei buiten de grenzen.

De BizzBuzz Award beloont het meest opvallende concept op vlak van sociaal en/of ecologisch ondernemerschap.

SMALL

Word je verkozen als favoriet door het publiek? Dan ga je sowieso naar huis met de Metro Publieksprijs: gratis advertentieruimte in Metro t.w.v. â‚Ź15.000!

Dit zijn projecten met eerder lokale ambities. Hieronder vallen o.a. consultancy, artistieke projecten, horeca, ambachten en sociaal-maatschappelijke projecten.

HOE WERKT HET?

1

2

3

4

Stuur je plan in, inclusief visie, sales- en financieel plan.

De jury neemt jouw voorstel onder de loep.

Ben je bij de topfinalisten? Dan mag je jouw plan pitchen aan de jury.

Bizidee maakt de winnaars bekend tijdens de prijsuitreiking.

Meedoen? Surf naar www.bizidee.be/wedstrijd/en laad je ondernemingsplan op. Deadline Ondernemingsplanwedstrijd = 4 november 2018 (23u59) 22


Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt. JOHAN CRUIJFF

Nederlands profvoetballer (1947-2016)

23


Een ondernemingsplan opmaken Waarom een ondernemingsplan? Een ondernemingsplan opstellen vraagt wel een inspanning. Veel starters worstelen met de vraag of ze dit echt wel nodig hebben. Maar er zijn drie gegronde redenen om hier werk van te maken: 1. De bank Je kan geen onderneming oprichten zonder een financieel plan. Jouw bankier zal zo’n plan vragen voor het openen van een bankrekening op naam van je nieuwe vennootschap. De bank moet namelijk een attest bezorgen voor het tekenen van de oprichtingsakte bij de notaris.

2. Financiering Als je financiering zoekt voor de opstart — niet enkel via F-Money (vrienden, familie enz.) maar ook via een business angel, crowdfunding, publieke of private investeerders — dan zullen die in veel gevallen vragen dat je hen een goed onderbouwd ondernemingsplan toelicht. Een ondernemingsplan is het levende bewijs van je motivatie en het feit dat je er grondig over hebt nagedacht.

vliegtuig een hele lijst met checks moet afwerken, moet de ondernemer in spe opvolgen dat zij/hij alles heeft gedaan om de onderneming te starten en zo veilig mogelijk de eerste periode door te komen. Er zijn namelijk heel wat obstakels. Die identificeren en er op voorhand een oplossing voor vinden getuigt van doordacht ondernemerschap.

Nog vragen?

3. Jezelf Een ondernemingsplan is een levende checklist. Net zoals een piloot die bij de opstart van de motoren van het 24

Contacteer KPMG via bwalterus1@kpmg.com www.kpmg.com/be


Wat houdt een goed ondernemingsplan in? Een goed ondernemingsplan bevat 8 onderdelen:

1

De Management samenvatting

Leg in max. 20 lijnen geloofwaardig de krachtlijnen uit die je nadien in het ondernemingsplan uitwerkt. Dit gaat over volgende zaken: wat (welke product of dienst) bied je aan wie (je klanten) aan, waarom (onderscheiding t.o.v. concurrenten), hoe (jezelf als ondernemer, je team en business model), wanneer (implementatietiming) en hoeveel (in volume, omzet en winstschatting).

4

beschrijf jouw bedrijf en team

Dit is het belangrijkste onderdeel. Wie ben je? Wie zit in je team? Dit vereist een kort CV en beschrijving waarom je overtuigd bent dat je dit wil doen. Werk je met een team? Een beschrijving van de taakverdeling en de bekwaamheden is zeker een must. Ook hoe je bepaalde tekorten in ervaring of kennis opvult – bijv. met externe experts – moet je zeker toevoegen.

7

Wat zijn de risico’s & hoe ga je ze inperken

Als ondernemer moet je durven de risico’s te vermelden. Het getuigt van goed ondernemerschap dat je de risico’s kent, maar vooral, dat je anticipeert. Stel jezelf de vraag : ‘Wat kan ik doen als dit gebeurt?’. Enkele voorbeelden: tragere verkoop (meer of betere marketingacties?), kwaliteitsproblemen (terugroepen en verbeteren), gebrek aan financiering (versterk je plan), enz.

2

Jouw visie, idee en klanten

Leg zo duidelijk mogelijk je idee uit zonder in details te vervallen. Aan welke behoefte komt het tegemoet? Welk soort product of dienst wil je verkopen? Aan wie wil je het verkopen? Wat is er vernieuwend en uniek aan?

5

zet je idee in de markt

Via welke verkoopkanalen (winkel, webstore, aan huis, …) ga je je product/dienst verkopen? Welke marketingacties ga je doen? Wie zijn je concurrenten en hoe ga je je onderscheiden van hen zodat klanten bij jou kopen.

JE bedrijfsmodel

Wat doe je zelf en wat laat je doen door anderen? Je kan niet alles zelf doen. Kies welke kerntaken cruciaal zijn om zelf te doen en voor welke taken er spelers zijn in de markt die dat beter (of goedkoper) kunnen. Het maakt je plan sterker als je garanties van zulke leveranciers kan vermelden en getuigt van praktische vooruitziendheid.

8

3

Financieel plan en financiering

Vergelijk een financieel plan met het gezinsbudget. Hoeveel gaat er binnen en buiten? Hoeveel blijft er over? En hoe gaat dat in tijd evolueren? Schat het verkoopvolume per jaar en bepaal je verkoopprijzen. Raam alle kosten en kijk welke investeringen je wilt doen. Doe dit voor de eerste 5 jaren en geef aan wanneer je winst begint te maken. Indien er geen winst is, herzie je de uitgangspunten en maak je het opnieuw zodat je kan aantonen dat je onderneming financieel leefbaar is. Geef vooral ook aan hoeveel financiering je nodig hebt en hoe je denkt die te kunnen vinden.

25

6

Het implementatie) plan

Hier leg je kort uit welke stappen je wanneer gaat doen voor, tijdens de opstartperiode en daarna.

BESLUIT Schrijf jouw ondernemingsplan in je eigen woorden, toets zoveel mogelijk af met mensen in je naaste omgeving en laat je ondersteunen door experts indien nodig. Zorg ervoor dat je alles begrijpt en beheerst wat in je plan staat. Je geloofwaardigheid verdient alle aandacht. Een toelichting gebracht met enthousiasme, motivatie, overtuiging en een goed praktisch inzicht is belangrijker dan een literair of technisch uitgewerkt en gedetailleerd plan.


Hendrik Winkelmans, oprichter van Fiets! over zijn startersperiode.

"ONDERNEMEN KOMT UIT JEZELF." We ontmoetten Hendrik Winkelsmans in het Ondernemerhuis van Mechelen. De man die samen met zijn vrouw Catherine Van Dijk in 2010 de retailketen Fiets! oprichtte, is er vandaag gehuisvest met RYMND, één van zijn twee nieuwe start-ups. De dynamische ondernemer deelt voor Bizidee graag zijn eerste ervaringen als starter. Hoe is je idee onstaan om een keten in fietsen te starten? Het idee is ontstaan uit mijn ondernemersmicrobe. Bij Uplace had ik

een goed betaalde job in de wereld van retailvastgoed. Toch broeide er iets in mij waardoor ik me op lange termijn niet bij het bedrijf zag oud worden. Ik wilde mijn eigen onderneming opstarten en ging op zoek naar zakelijke kansen. In mijn moleskine noteerde ik ideeën die ik wilde verwezenlijken. Eén van die ideeën was het consolideren van de fietsenmarkt. Fietshandelaren waren een zeer versnipperde en gefragmenteerde markt. Fietsenwinkels waren eigendom van “éénpitters”, zelfstandigen die op zichzelf wilde ondernemen.

26

Bovendien was de fiets ook een groen en ecologisch product. Een mooie extra motivatie om ermee te starten.

Wie of wat heeft jou overtuigd om de stap te zetten? Ondernemen kom uit jezelf, niet via anderen. Het is wel belangrijk dat je steun krijgt uit je omgeving. Je persoonlijke omgeving van familie, kenissen en vrienden is hierbij zeer belangrijk. Maar ook steun uit de professionele omgeving van zakelijke relaties en potentiële partners, bepaalt mee het succes van je onderneming. Mijn grootste mijlpaal was ongetwijfeld het versturen van vijftig brieven naar fietshandels die ik wilde overnemen. Hoewel er geen reactie kwam op de brieven, was het een mentaal en fysiek een belangrijke stap. De weken daarna ging ik op bezoek bij de fietshandelaars. Van deur tot deur ging ik mijn idee verkopen. Tot iemand


erin geloofde en zijn zaak wilde verkopen. Zo zijn we gestart in Gent met de eerste vestiging van Fiets!.

We zouden in onze maatschappij ook aandacht moeten geven aan de moeilijkeden en de lessen die we eruit trekken.

Hoe belangrijk is een ondernemingsplan bij de opstart geweest? Een plan schrijven is een troef. Het helpt je om de markt beter te leren kennen. Uit mijn marktonderzoek werd duidelijk welke kansen er waren in de fietsenmarkt. Vooral de kleinschaligheid van de ondernemers, bleek een extra troef om te kunnen groeien. Toen we onze tweede winkel in Antwerpen overnamen waren we meteen de grootste fietshandel in België. Een ander belangrijk voordeel van een goed pan, is dat het je een leidraad geeft voor de doelstellingen die je wilt bereiken. Een goed plan geeft richting aan en helpt je om de juiste financiering aan te trekken. Wie een plan schrijft, moet wel oppassen dat hij niet gaat over-analyseren. Je moet gefundeerde beslissingen kunnen nemen, maar op een dag moet je gewoon springen.

Hoe ga je om met risico’s? Elke nieuwe onderneming is een risico. Een plan helpt om de risico’s duidelijk te maken, maar kan ze niet elimineren. Probeer daarom niet drie maanden achter een bureau je perfecte plan te schrijven zonder commercieel iets te ondernemen. Leer uit je ervaringen en verwerk ze in je plan. Ondernemen is meer dan geld verdienen. Het is een passie en ervaring nastreven. Geld verliezen behoort tot de mogelijkheden maar je krijgt er veel meer voor terug. Wie een goed diploma heeft en nuttige werkervaring, vindt altijd wel terug een job op de arbeidsmarkt.

Welke les heb je geleerd uit je eigen periode als starter, die je aan toekomstige ondernemers wil meegeven?

Welke ervaringen hebben jou geholpen om te slagen als ondernemer? Voor ik met Fiets! startte, had ik al nuttige werkervaring opgedaan. Als strategisch consultant begeleidde ik ondernemingen en deed ik de nodige bedrijfskennis op. Tijdens mijn periode bij Uplace werkte ik nauw samen met Bart Verhaeghe. Zijn passie en ondernemingszin droeg hij over op het personeel. Hij was een grote motivator voor me om zelf een eigen zaak te starten.

Heb je ook moeilijkheden overwonnen? Ondernemers die in de media komen, krijgen van hun omgeving soms de status van superheld. Terwijl iedereen leest hoe een fantastisch ondernemer je bent, lig je ’s nachts wakker omdat je probelemen hebt me je cashflow. Ondernemers worden afgerekend op hun succesen. Dit zorgt ervoor dat er weinig over moelijkheden wordt gepraat.

27

Probeer een complementair team te vormen met je oprichters en vennoten. In de bedrijven waar ik vandaag in investeer kijk ik vooral naar de mensen achter het plan. Goed ideeën en investeringsgeld zijn voldoende aanwezig voor wie wil ondernemen. Wat mij overtuigt zijn de mensen die het idee gaan uitvoeren. In de beginperiode van Fiets! hebben we heel wat werknemers aangeworven. Vaak ging ik op zoek naar mensen die karakterieel op mij leken in plaats van naar complementaire mensen te zoeken. Ga dus niet op zoek naar mensen die je zelf leuk vindt, maar naar mensen die goed zijn voor je onderneming.

In welke ondernemingsprojecten ben je vandaag actief? In Fiets! ben ik nog actief als aandeelhouder en bestuurder, niet meer als manager. Mijn passie om te kunnen ondernemen vertaalt zich vandaag in twee nieuwe projecten. Samen met mijn twee broers en een vriend des huizes richtten we RYMND op. Het is een modelabel dat atleten en cafésporters met een passie voor sport samenbrengt. De andere onderneming ‘Lunch at school’ biedt gezonde en duurzame lunches aan voor scholieren vanaf de 2de kleuterklas en in het lager onderwijs.

Het team van Bizidee wenst je alle succes!


"Aanpassen is essentieel" Toen de kano van jeugdvrienden Otto Van De Steene en Thomas Weyn voor de 2e keer bleek gestolen, was de maat vol. Hun ideale kano moest a) Vederlicht zijn b) Makkelijk mee te nemen en c) Eenvoudig op te bergen. Omdat zo’n kano nog niet bestond, besloten ze om hem gewoon zélf te maken. Het resultaat is Onak (kano achterstevoren, nvdr), de allereerste opvouwbare kano ter wereld. Thomas Weyn: “Onak is een valies op wieltjes. Op een kwartiertje maak je van de doos een boot, opvouwen duurt slechts 5 minuten. Het materiaal is extreem sterk en

ID-KIT

duurzaam. De kano is uitvoerig getest, in weer en wind.” Het idee voor Onak bestond eerst enkel op papier. Letterlijk. Thomas: “Een gevouwen papieren bootje op vakantie: dat was het startpunt. Vervolgens maakten we prototypes, ontwikkelden we het materiaal en perfectioneerden we de plooivormen. Vermits er veel interesse was, zijn we met een bedrijf gestart.”

Naam? Onak — www.onakcanoes.com Gent (Oost-Vlaanderen)

Wie? Otto Van De Steene & Thomas Weyn

Wat? Onak is de eerste harde ‘origami’-kano op wieltjes die je in 15 minuten opbouwt en in 5 minuten weer opbergt.

Plaats? 1ste plaats, categorie

Houvast Het parcours van Onak verliep niet rimpelloos. Thomas: “Er komt veel bij kijken, zaken die je niet verwacht. Toch

28

LARGE, editie 15 (voorjaar 2016)


heeft ons dat nooit afgeschrikt. Een ondernemingsplan is in mijn ogen essentieel. Het vormt de leidraad om te weten wat je nodig hebt, hoelang het gaat duren, hoeveel gaat het kosten, hoe de markt eruitziet, …” “Het ondernemingsplan geeft je bovendien een houvast, ook al moet je er flexibel mee omspringen. Timings, kosten, … Alles verandert voortdurend. Je moet dus regelmatig je plannen aanpassen. Zonder ondernemingsplan is het bovendien quasi onmogelijk om investeerders te overtuigen.”

Test “Voor mij was deelnemen aan Bizidee vooral een enorm goede test om te weten of je goed bezig bent. En de prijzen zijn sowieso een geweldige duw in de rug. Meer nog dan het geld (15.000

euro voor de winnaar, nvdr) is de media-aandacht mooi meegenomen. En als je dan wint, is dat natuurlijk fantastisch.” “Ik wilde altijd al een onderneming starten. Ik heb eigenlijk nooit iets anders willen doen, zelfs al toen ik tiener was. Ik heb wel 3 jaar als werknemer gewerkt: dat vind ik nog altijd de minst leuke vorm van werken. Ik heb graag dat je wordt beloond voor iets dat goed werkt. En als iets dan niet werkt? Tja, dan heb je pech.”

Teamwork Een bedrijf zoals Onak kan je niet alleen bolwerken. Thomas: “Je hebt complementaire mensen nodig. Technische mensen, creatievelingen, economische krachten. Al die mensen samen maken Onak, als team. Je kunt niet

29

zomaar iemand uit die schakel halen. “Wij maken ook niet echt ruzie. Er zijn wel soms hevige discussies en we liggen niet altijd meteen op dezelfde lijn. Maar: we komen er altijd wel uit.”

STARTERSTIP VAN THOMAS WEYN “Ik zou iedereen aanraden om deel te nemen aan Bizidee. Het is een enorm goede test om te weten of je al dan niet goed bezig bent. Naast de feedback zijn de prijzen en de media-aandacht sowieso mooi meegenomen.”


de waarde van een idee ligt in het gebruik ervan. THOMAS ALVA EDISON

Amerikaans uitvinder en oprichter van General Electric 1847-1931

30


Vlaanderen is ondernemen

Ondernemen is...

elke dag de sprong wagen

ondersteuning

inspiratie informatie U zoekt inspiratie voor een nieuw product of dienst? U heeft een vraag rond overheidsinformatie? Uw bedrijf wil beroep doen op passende ondersteuning? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij tot een gunstig ondernemersklimaat. Neem een kijkje op onze website!

AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN

www.vlaio.be 31


Financieer je project met Hello crowd ! Van idee naar proof of concept? Of zelfs naar je eigen startup? Met crowdfunding kan alles. Onze expert deelt graag zijn kennis met jou!

Dien je project in op onze crowdfundingplatform of contacteer ons via hellocrowd@hellobank.be

hellocrowd.be

32

Hello crowd! is het crowdfundingplatform van Hello bank!, in samenwerking met Ulule.

Bizmagazine 2018 - editie 2  
Bizmagazine 2018 - editie 2  

In dit magazine lees je over boeiende starters die hun ondernemingsplan hebben ingediend bij Bizidee. Stuk voor stuk verhalen van hypergemot...

Advertisement