__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SOMMERAVISEN

OPLEVELSER | SEVÆRDIGHEDER | SPISESTEDER | GUIDEDE TURE | NATUR

SILKEBORG HOLSTEBRO & HERNING VIBORG BJERRINGBRO SKIVE & SALLING FUR HIMMERLAND HOBRO & MARIAGER FJORD REBILD

FREE | KOSTENLOS

TA' PÅ TUR I DET SKØNNESTE SOMMERLAND 2020

GRATIS


VELKOMMEN

Tag på guidede ture ved Rebild Porten

De Fem Halder ved Viborg – Hald Ruin ved Hald Sø

FORORD

UDGIVER

Velkommen ombord i den nye sommeravis. Sommeravisen fortæller om de forskellige områder i Midtjylland. Vi har rigtig meget at byde på i Midtjylland, både når solen skinner og på en regnvejrsdag. Avisen er lavet til jer, fordi vi ønsker at I oplever det bedste af Midtjylland. I midten af avisen er der et kort over hele området, hvor alle annoncørerne er plottet ind.

Avisen bliver husstands omdelt i alle sommerhusområder, og kommer til at ligge på alle campingpladser. Tag avisen med i bilen, på cyklen eller i vandrerygsækken og ta' ud og oplev Midtjylland.

Reklame-Avisen Søren Villadsen sv@reklame-avisen.dk tlf.: 61 55 79 62

LAYOUT BITSCH and pieces

Rigtig god fornøjelse…

Nyd Limfjorden…

Foto: Thomas Køser

MODERNE KUNST - i smukke omgivelser

HOS JAGTOGFISK.DK FINDER DU ALT TIL OUTDOOR

STORT UDVALG AF FISKE- OG JAGTUDSTYR i Østergadekrydset tæt på Hjejlebådene ved havnen i Silkeborg

Kunstudstillinger i historiske bygninger, omgivet af stor naturskøn skulpturpark

KUNSTCENTRET

SILKEBORG BAD

STOR AFDELING MED


SILKEBORG

NATURLIG SKØNHED OG MINDER I SIGTE – LYDEN VI LÆGGER FRA LAND I HISTORIEN Hjejlen er verdens ældste kulfyrede hjuldamper i drift. Den har sejlet på Silkeborgsøerne siden 1861, og selvom at vi nu skriver 2020, kan man stadig høre den dybe tuden og de taktfaste plask fra skovlhjulene mod Gudenåens klare vand, når hele Søhøjlandets "gamle dame" lægger fra kaj. Når du stiger ombord på Hjejlen, vil du opleve hvordan fyrbøderen kaster kul under kedlen, og maskinmesteren smører den gamle maskine -præcis som det er blevet gjort i mere end 150 år. Gennem årene har Hjejlen fået selskab af otte "søstre" med hver deres historie og hver deres charme. De er med til at skabe liv på søerne hver sommer, og det er en spædende oplevelse at kombinere sejlads på de forskellige Hjejlebåde under sit besøg. Når man begiver sig på den nostalgiske udflugt på denne måde, kan man mærke historiens vingesus og lave sin egen lille rejse gennem tiden.

LIGE MIDT I NATUREN Hjejleselskabet er stiftet på baggrund af et ønske om at dele Silkeborgs naturlige skønhed med andre og Søhøjlandets enestående natur danner den perfekte ramme om oplevelsen ombord. Det er altid spændende at se, hvilke

AF NOSTALGI

farver skoven har iklædt sig, hvor mange ællinger andemor har med sig, og om man er heldig og vågen nok til at få et glimt af den smukke blå isfugl. Ved ankomsten til det gamle smukke Himmelbjerg ude i Julsø mødes man af HC Andersen ord "Jeg tror der er skønnest i Danmark". Dette kan man næppe være uenig i, netop som man har passeret gennem det bølgende landskab med vidtstrakte skove og storslåede udsigter på sin udflugt til søs.

TA’ HINANDEN UNDER ARMEN OG STIK TIL SØS Når vi er til stede sammen i nuet, går det hele op i en højere enhed. Hos Hjejleselskabet har den slags oplevelser været moderne i mere end 150 år. Der er oplevelser i vente for store og små og oplevelserne bliver bedre af, at blive delt med dem man har kær. Så begiv jer ud på en dagsudflugt med madkurv, læn jer tilbage og nyd en dejlig kop kaffe på en rundtur eller lad sanserne få nye input til et spændende event ombord. Man kan kalde det kvalitetstid. Man kan kalde det afslapning. Man kan kalde det mindfulness. Uanset hvad man kalder det, vil der være minder i sigte. Bestil din sejlads på www.hjejleselskabet.dk

Naturligt nærvær Nærværet er i fokus, når Hjejlebådene lægger fra land i historien - ud i naturen. Kald det kvalitetstid. Kald det afslapning. Kald det mindfulness anno 1861. Kald det hvad du vil - der er minder i sigte.

Hjejleselskabet.dk

3


SILKEBORG

OPLEV SILKEBORG - DANMARKS OUTDOOR BY Silkeborg ligger lige midt i Søhøjlandet med skov og søer tæt på bymidten. Silkeborg er omgivet af skøn natur, som kommer helt ind på gågaden og bliver en del af bylivet. Som et nyt projekt har Silkeborg Kommune planlagt at naturen skal være en del af gågaden og det bliver det gennem grønne oaser i gågademiljøet som er påbegyndt 2020. Torvet er midtpunktet i byen og danner rammerne for de mange oplevelser og event gennem hele sommeren. Ønsker du at sidde i solen og nyde stemningen, er der et bredt udvalg af hyggelige cafeer og spisesteder, hvor udvalget er mangfoldigt og hvor betjeningen altid er med et smil på læben. Hver fredag og lørdag er der torvehandel på torvet, hvor der er mulighed for at handle pølser, forskellige oste, fisk, blomster samt mange andre ting åbent fra kl. 9.00-15.00 Gågaderne er meget hyggelige og med en bladning af kædebutikker og mange spænende specialbutikker bl.a. kan du i finde Yerst glas som har eget værksted og butik – her er der fokus på det ældgamle traditionelle glaspusterhåndværk mixede med det moderne design.

Der er også rig mulighed for at nyde en unik naturoplevelse rundt om søerne ved at leje en kano, cykel eller ved at vandre en tur gennem de smukke skove på egen oplevelse.

MASSER AF LOKAL HISTORIE Tæt på centrum ligger bl.a. også Papirmuseet som er et levende museum, og en stor del af Silkeborgs historie. Papirmuseet har til huse på den gamle Papirfabrik i de gamle produktionslokaler for håndgjort papir og demonstreres det gamle håndværk, hvor man i sin tid fremstillede papiret til de danske pengesedler. Eller et besøg på Museum Silkeborgs ”Hovedgården” fra 1767 - Det er byens ældste bygning, delvist bygget af materialer fra Silkeborg Slot. Udstillingerne på Hovedgården fortæller om aspekter af livet fra oldtid til nutid. Tyngdepunkt i formidlingen af oldtiden ligger på jernalderen og de verdensberømte moselig Tollundmanden og Ellingkvinden.

SILKEBORG BYDER OGSÅ PÅ LEG OG OPLEV …

Åbningstiderne for butikkerne: Mandag – torsdag kl. 10.00-17.30 Fredag kl. 10.00 – 18.00 Lørdag kl. 10.00- 15.00

AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg er et stort, familievenligt oplevelsescenter om den danske natur. Du kan røre ved fiskene i rørebassinet, hvis du tør og har 4 etager fyldt med fisk, padder, krybdyr, leg og spil. Overalt i AQUA kan du blive klogere på vild, dansk natur, præcis som den er. ..

ET HAV AF EVENTS PÅ SØERNE

Er du bare vild med dyr, kan du også besøge Ørnereservat som lave et fantastisk rovfugleshow. Benyt også chancen til en guidetur rundt på bisonfarmen. Silkeborg byder på kvalitativ sammen.

I gåafstand fra midtbyen ligger Silkeborgsøerne og her kan du se Silkeborg fra søsiden. Det gamle dampskib Hjejlen sejler flere gange om dagen hele sommeren og der er alle muligheder for at få oplevelser i særklasse. Hjejlebåde lægger fra kaj i Silkeborg og Ry og begiver sig ud på tursejlads i Søhøjlandets mageløse natur. Uanset om man sejler fra Silkeborg eller Ry er kursen sat mod Himmelbjerget. En oplevelse for hele familien.

4

Silkeborg byder på et hav af oplevelser - både i den skønne natur, hvor der er tid til fordybelse, aktiviteter og underholdning af en hver eller hvis sulten og købe lyste trænger sig på så byder vi på det hele. Håber I er blevet fristet til at besøge Silkeborg – omegnen.


SILKEBORG

i r e Somm

SILKEBORG

JAZZ PÅ TORVET

Hver lørdag i juni, juli og august er der live jazz på torvet i Silkeborg. Det er gratis, og der er mulighed for at købe sig en forfriskning.

SPIS GODT

Nyd naturen tæt på hos en af caféerne langs Gudenåen, eller hold et stop fra shoppeturen på en af caféerne i Silkeborgs gågader.

GLÆDEN AT SHOPPE Gå på opdagelse i det store udvalg af shopping - og spise i Silkeborg samt oplev lokale begivenheder og events hele sommeren.

GENERELLE ÅBNINGSTIDER MANDAG – TORSDAG FREDAG LØRDAG

KL. 10.00-17.30 KL. 10.00-18.00 KL. 10.00-15.00

FØLG MED PÅ FACEBOOK - OG FÅ SENESTE NYT I HANDEL SILKEBORG WWW.FACEBOOK.COM/HANDELSILKEBORG

5


SILKEBORG

Fra udstillingen “Papir til kanten”

“Hilsen til Tune” beretter om livet under besættelsen 1940 – 45 på Kjellerup-egnen.

MUSEUM SILKEBORG – LÆR MERE OM OMRÅDETS HISTORIE… Søhøjlandet er kendt og elsket for sin smukke natur, men midt i al pragten ligger der kulturperler, som man ikke skal snyde sig selv for. Vil man have en god oplevelse og samtidig lære mere om områdets historie, bør man besøge Museum Silkeborg. Museet rummer tre afdelinger, to i Silkeborg og en i Thorning ca. 20 km. NV for Silkeborg.

PAPIRMUSEET er Danmarks specialmuseum for papir og papirfremstillPå HOVEDGÅRDEN, centralt nær Silkeborgs havn, er der udstillinger om Silkeborg Slot og om det første Silkeborgs opståen omkring papirfabrikken i midten af 1800tallet. På museet kan man også se fantastiske fund fra jernalderen. Centralt i udstillingen er de verdensberømte moselig TOLLUNDMANDEN OG ELLINGKVINDEN. Tollundmanden har ikonisk status blandt verdens moseligt. Ikke underligt, for her kan man bogstaveligt talt stå ansigt til ansigt med en jernaldermand. Det er forunderligt at møde et oldtidsmenneske, der er så velbevaret, at man nærmest forventer, at han vil slå øjnene op hvad øjeblik det skal være. Til museet hører også Arbejdermuseet på Chr. 8.s Vej 52, der rummer en arbejderbolig og en udstilling om arbejderliv i Silkeborg i begyndelsen af 1900tallet.

ing. Det er indrettet i den gamle Silkeborg Papirfabrik, i de gamle produktionslokaler for håndgjort papir. Papirmuseet er et levende museum, hvor der stadig produceres håndgjort papir, som dengang da papiret til de danske pengesedler blev fremstillet her. Det gamle håndværk demonstreres stadig, og publikum kan selv forsøge sig som papirmagere og øse et ark papir. Det er hver gang et under at se den tynde vandige papirvælling blive til fast papir. I museets biograf kan man se film om papirproduktion. I de gamle produktionshaller er der en udstilling om dansk papirfremstilling gennem tiderne og om Silkeborg Papirfabrik. Årets særudstilling ”Papirarbejdere – portrætter” sætter fokus på fabrikslivet og fabrikskulturen på stedet ved en række individuelle portrætter af papirarbejdere på Silkeborg Papirfabrik.

ÅRETS SOMMERUDSTILLING ”PAPIR TIL KANTEN” er skabt af kunstnergruppen Faktor13. Papir og papirfremstilling er Silkeborgs DNA. Derfor har det været nærliggende for kunstnerne at dykke ned i historien, lade sig inspirere af Michael Drewsens visioner, mod og målrettede arbejde, der skabte grundlaget for Silkeborg. Gruppen siger selv om deres arbejde: ”Vi vil arbejde med halvtøj, pulp, pigment, papirbaner, vi vil flette, sy, støbe og indfarve, sno, rive, rulle – kort sagt eksperimentere os helt ud til grænserne af hvad papiret giver mulighed for”. Med en blanding af Kunstnerisk frihed og inspiration fra historien, skaber denne udstilling en unik forbindelse mellem to hovedhjørnesten i Silkeborgs historie.

“Papir til kanten” - værk af Jette Bækgaard

6

BLICHEREGNEN i Thorning, har fokus på forfatteren St. St. Blicher og hans tid. Museets Blicherstue med Blicherpersonalia, rummer bl.a. signerede førsteudgaver, breve, hans krudthorn og gevær. Hovedudstillingen handler om livet på landet i 1800tallet, med udgangspunkt i daglige gøremål som madlavning og tørvegravning m.m. Blicher var i 7 år præst i Thorning. Her og på heden vest for Thorning, hentede han inspiration til sin litterære produktion. Her fandt han novellernes karakterer, fortællingerne og miljøet. Kampen på Grathe Hede i 1157 formede det danske kongerige. Kom tæt på den historie i den nye faste udstilling “Kampen om magten”. Sommerens særudstilling “Hilsen til Tune” beretter om livet under besættelsen 1940 – 45 på Kjellerupegnen. I udstillingen fortælles om tyske spioner, modstandsfolk, flygtninge og dagliglivet under krigen.


SILKEBORG Velkommen på

Museum Silkeborg

Velkommen på Museum Silkeborgs tre spændende museer:

En kreativ oplevelse

HOVEDGÅRDEN:

HOVEDGÅRDEN:

PAPIR TIL KANTEN Sommerens særudstilling på Museum Silkeborg HOVEDGÅRDEN. Papir og papirfremstilling er en vigtig del af Silkeborgs historie. Oplev kunstergruppen Faktor13’s spændende udstilling, der afprøver grænserne for papirets muligheder.

Mød Tollundmanden Verdens bedst kendte moselig BLICHEREGNEN:

HILSEN TIL TUNE Sommerens særudstilling på Museum Silkeborg BLICHEREGNEN. Kom tæt på modstandskampen på Blicheregnen 1940 -1945. Ny fast udstilling på BLICHEREGNEN:

Slaget på Grathe Hede Kom tæt på slaget i 1157, der formede det danske kongerige.

I besættelsens skygge

PAPIRMUSEET Arbejdende museum Papirmuseet er et levende museum, hvor man kan opleve historien om papirfremstilling og Silkeborg by.

Kom og lav dit eget papir - på samme måde som dengang, da papiret til alle danske pengesedler blev produceret her.

Museum Silkeborg | Hovedgården

/ Hovedgårdsvej 7, 8600 Silkeborg

Museum Silkeborg | Papirmuseet / Papirfabrikken 78, 8600 Silkeborg Museum Silkeborg | Blicheregnen / Blichersvej 30, Thorning, 8620 Kjellerup Læs mere om vores program og spændende udstillinger på www.museumsilkeborg.dk

7


SILKEBORG

OPLEV DEN DANSKE NATURS HEMMELIGHEDER I AQUA Akvarium & Dyrepark kan I møde de fascinerende danske dyr. Alle de dyr I kender, men aldrig har set. Præcis som i naturen – bare tættere på! Mød fiskene under overfladen, oplev oddernes vilde leg, besøg grævlingen i sin underjordiske hule og kig ned i storkens rede. Oplev den danske natur samlet på ét sted, bliv overrasket, forundret og få svar på alle jeres spørgsmål om vores fælles natur.

NYHEDER I 2020 åbner vi en helt ny oplevelse af livet under overfladen i hele akvariebygningens grundplan. Glæd jer til at udforske og lege jer igennem vandets vej. Der er masser af spændende, sjove og interaktive oplevelser for børn og barnlige sjæle. Udendørs åbner et nyt finurligt børneunivers - et lærerigt miljø med søde dværggeder. Kom helt tæt på gederne, når I klapper dem og lær om bæredygtig mad i vores nyttehave.

EN UNIK INDENDØRSOPLEVELSE AF LIVET UNDER OVERFLADEN I det store indendørsakvarie kan du komme tørskoet til søens bund. Oplev de glubske gedder på jagt i søens dyb gennem store panoramaruder og følg den rekordstore kæmpemalle, der lurer under overfladen og kan sluge en hel and! Alle vores søer følger årstidernes gang og ser ud præcis som i naturen – En helt unik oplevelse.

DAGLIGE AKTIVITETER OG ALT DET I IKKE VIDSTE Hver dag kan I høre vilde, spændende historier, når dyrene fodres. Mød dyrepasserne og oplev oddernes vilde jagt, se hugormen sluge sit bytte i ét stykke, eller kig dybt ind i kæmpemallens monstermund, når den snupper sit foder. Mærk den kriblende fornemmelse, når I håndfodrer fiskene i rørebassinet.

Leg jer til mere viden og overraskende fakta fra den natur, der omgiver os alle. Gå på opdagelse i fire etagers dansk natur med både fisk, padder og krybdyr. Tør I gå i mørkeakvariet eller gennem Gudenåens strøm?

SE ALLE DE DANSKE DYR I PARKEN PÅ TÆT HOLD Udendørs venter spændende og lærerige oplevelser om den danske natur. Se vaskebjørnen når den kravler med hovedet nedad, grævlingen når den graver sit foder op af jorden og odderne når de boltrer sig legesygt i vandet.

SÆT GOD TID AF TIL LEGEPLADSEN Når I har udforsket dyrene og den danske natur, er det tid til leg. På vandlegepladsen er der sprøjtende vandsjov til mange timer. Skyd løs med vandkanonerne, eksperimentér med vand gennem slusesystemer og snig dig under det lunefulde vandtårn – hvis du tør! AQUAs legeplads indbyder til timers leg og hele familien kan prøve kræfter med forhindringsbanen i skoven eller brænde en masse krudt af på den store hoppepude. AQUA Akvarium & Dyrepark er sjov med vand, både ude og inde. I kan derfor få masser af hyggelige timer sammen, uanset vejret.

VILDT SPÆNDENDE OPLEVELSER – VILDT HYGGELIGT! Dyreparken i AQUA Akvarium & Dyrepark rummer også mange andre dyr såsom den berygtede mårhund, vildsvin, dådyr, bævere, sorte og hvide storke og mange flere. Dagligdagen foregår på dyrenes præmisser, så sørg for at komme til fodringerne, så I kan se dyrene på tætteste hold.

8

Få en enestående oplevelse med familien og vennerne i AQUA. Kombinér jeres besøg med en ekstra vild oplevelse. Der er masser af spændende og legende lærerige muligheder for en ekstra fantastisk tur. Du kan f.eks. trække i dyrepassertøjet for en stund, og fodre odderne. Der er desuden mulighed for at booke forskellige ture på søen, overnatning for grupper op ad akvariets store ruder, familie og firmaudflugter og meget mere. Se de mange muligheder på www.visitaqua.dk


SILKEBORG

OPLEV DEN DANSKE NATURS HEMMELIGHEDER

Vildt & sjovt Oplevelser m ed vand – både inde o g ude!

Mød dyrene I kender, men aldrig har set. Oplev odderens vilde leg, grævlingen i den underjordiske hule og storken i reden. Mød de glubske kæmpegedder i søens dyb og hjælp med at fodre fiskene i rørebassinet. Hver dag kan I høre spændende historier, når dyrene fodres og bruge timer på AQUAs helt vilde vandlegeplads, den udfordrende vildmarkssti og den store hoppepude.

Se mere på facebook.com/visitaqua

nyheder

lse dørsopleve n e d in y n lt He er vand af livet und

+

rs med Børneunive r klappegede

AQUA Akvarium & Dyrepark Vejlsøvej 55, Silkeborg www.visitaqua.dk

Akvarium & Dyrepark

9


SILKEBORG

Inviterer indenfor til nyt koncept - DRINK & DINE Den Gamle Papirfabrik slår dørene op til en aften fuld af smagsoplevelser. Snacks & bobler - 3 retter - drikkevare ad libitum - kaffe og sødt

Torsdage 18.30 - 21.30 Fredage 18.30 - 22.00 Lørdage 18.30 - 22.00

445 dkk. 495 dkk. 495 dkk.

FØLG OS PÅ INSTAGRAM: @RESTAUARANTMICHAELD FACEBOOK: RADISSON BLU HOTEL PAPIRFABRIKKEN SILKEBORG

Bestil bord på 88 82 22 22 Papirfabrikken 12 8600 Silkeborg

10


SILKEBORG SILKEBORGSØERNE

Silkeborgsøerne er det ofte brugte navn, for en række søer koblet sammen af Gudenåen, der er med til at danne det naturskønne område ved Silkeborg. Søerne er omgivet af skov og skrænter, som skaber den smukke natur i Søhøjlandet.

finde både natur- og kulturoplevelser. Derudover er der kanoudlejning, hvis du selv vil ud og opleve Silkeborgsøerne.

OPLEVELSER OMKRING SØERNE Du kan ved Silkeborgsøerne finde naturskønne og historiske løbe-, vandre-, ride og cykelruter, der findes i både kortere og længere udgaver. En af de meget populære ruter, som mange silkeborgensere gør brug af, er turen rundt om Almindsø. Almindsø er en af Danmarks reneste søer. Der er 4 km rundt om søen, der har en maksimal dybde på 20 m., hvilket gør det til en af Gudenå-systemets dybeste søer. Almindsø er en kendt badesø med to badeanstalter nemlig Østre og Vestre og herudover byder den på flere små badesteder, som f.eks. stranden ved Aggerholm. En kendt rute ved Silkeborgsøerne er “Odden rundt” som også er en af silkeborgensernes favoritruter. Odden har et stort madpakkehus, hvor der er mulighed for at nyde den medbragte madpakke i tørvejr. En flot attraktion ved Silkeborgsøerne er springvandet i Silkeborg Langsø. Springvandet er et af de største i Nordeuropa, som sender vand 30 m op i luften. Springvandet har desuden et fantastisk flot lysshow med masser af farver.

OPLEVELSER PÅ VANDET “Hjejlen” er en kendt hjuldamper tilbage fra 1861, der stadig den dag i dag, sejler rundt på Silkeborgsøerne. Det er den ældste hjuldamper i Danmark og drives stadig af den originale dampmaskine. Hjejlen finder du i Silkeborg Havn, hvor den romantisk udseende “Hjejlekiosken”, fra 1911, fungerer som både isbod og kontor for Hjejleselskabet.

Nær Ørnsø ligger Silkeborg Bad, der oprindeligt var et kurbadested, men i dag er café og kunstcenter, hvor der også bliver afholdt musik- og kulturarrangementer. KunstCentret Silkeborg Bad tilbyder historie, natur og kunst - her er bl.a. historier om det gamle kurbad, udstillinger, en skulpturpark og mulighed for at spise i cafeen. “Indelukket” er også en populær destination for silkeborgenserne. Navnet til trods, er der åbent for alle, og du finder her et væld af muligheder, for store og små. Indelukket er et anlæg med friluftsteater, campingplads, legeplads og motorbådshavn. Der er madpakkehus og spisested, og her er der chance for at

Der er otte unikke både i Hjejleselskabet, hvor du ombord kan få skønne naturoplevelser. Ud fra den rutetur man vælger, kan turen kombineres med andre oplevelser, for hele familien. Der er eksempelvis mulighed for at tage til Himmelbjerget, Aqua Akvarium & Dyrepark, Museum Jorn eller at tage til Slåensø, som er endnu et naturskønt område.

LISTE OVER SILKEBORGSØERNE: • Almindsø • Avnsø • Birksø • Borre Sø • Brassø

• Ellesø • Julsø • Lillesø • Lyngsø • Silkeborg Langsø

• Slåensø • Thorsø • Uglsø • Vejlsø • Ørnsø

11


SILKEBORG

STEPHAN BALKENHOL 29.5.-30.8.2020

OPEN WORKSHOPS

CAFÉ

JORN’S COLLECTIONS Gudenåvej 7-9, 8600 Silkeborg museumjorn.dk

12


HOLSTEBRO & HERNING

Oplev naturen på en helt ny og anderledes måde. Bliv udfordret på dine forestillinger om naturen, og hvordan den kan benyttes. Skovsnogen udfolder sig som en række natur- og oplevelsesrum, der bindes sammen af et markeret stiforløb. Her er aktiviteter som kan spænde fra fysisk udfoldelse til eftertanke og fordybelse. Skovsnogen har taget navn efter den store gule snog, der befinder sig i starten af ruten.

DEEP FOREST ART LAND – SKOVSNOGEN Deep Forest Art Land er det første udstillingssted af sin art i Danmark. Her forenes eksperimenterende samtidskunst med friluftsliv og naturoplevelser.

FOLKENE BAG

OM KUNSTEN Skovsnogen formidler samtidskunst til nye publikumsgrupper og give kunstnerne nye muligheder for at skabe og præsentere deres værker. De fleste værker er skabt netop til stedet og opbygningen kan strække sig over tid. Så du ved aldrig hvad du får at se når du besøger Skovsnogen. Kunstnerne har også mulighed for at bygge videre på værket, også efter det er blevet præsenteret .

Skovsnogen bygger på en stærk lokal forankring og et tæt samarbejde med erhvervsliv og Herning Kommune. Udover at være et udstillingssted er Skovsnogen også et kreativt arbejdsfællesskab, startet af billedkunstnerne René Schmidt og Søren Taaning, som sammen med en skiftende gruppe af kunstnere skaber projekter i det offentlige rum. Skovsnogen arbejder indenfor områderne kunst, design, lyrik, folkekunst, by- og landskabsplanlægning.

“Skovsnogen – deep forest artland er altid åbent, altid gratis, og du er altid velkommen”. Du finde mere info på www.deepforestartland.dk

Mød ”kæmpebillen” og den store gule snog. Sæt dig på dørtrinet til Henry David Thoreau’s hytte og nyd den fantastiske udsigt eller læg dig godt til rette på kig-op-bænken, hvor du kan opleve livet i trækronerne.

ET UDSTILLINGSSTED UNDER ÅBEN HIMMEL Et markeret stiforløb leder dig gennem skoven og alsidige oplevelser. På din vej ad den 3 km lange rute finder du over 80 unikke værker – og der kommer hele tiden nye til. Deep Forest Artland kræver, at du går på opdagelse, at du bevæger dig gennem skoven for at se værkerne. Til gengæld er skoven altid fuld af nye oplevelser. Både skoven og værkerne forandrer sig. En del af værkerne vil langsomt forgå, mens andre er skabt med stor holdbarhed, som tager højde for vind og vejr.

13


HOLSTEBRO & HERNING

Textilmuseet

MASSER AF OPLEVELSER FOR STORE OG SMÅ - HELE SOMMEREN! På Museum Midtjylland glæder vi os til at slå dørene op for sommerens gæster - og vi har et fuldt sommerprogram med masser af aktiviteter og oplevelser for både store og små. Fordelt på fem forskellige besøgssteder beliggende i betagende natur eller midt i Herning by, inviterer vi alle til at gå på opdagelse i historien - vi glæder os til at se jer i sommeren 2020!

TEKSTILMUSEET På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri - og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området og fik det midtjyske til at gå world wide. I Herning Klædefabriks gamle fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland. Her fortæller vi om, hvordan tekstilindustrien ændrede Midtjylland. I 1950’erne eksploderer industrien, byerne boomer og nye livsvilkår opstår. Men de mindste kan også komme i arbejde på Børnefabrikken, du kan studere Hammerum-pigens næsten 2.000 år gamle kjole eller fordybe dig i de store maskiner i Spinderiet, som laver varer til museets butik. I museumsbutikken kan der købes lækre tekstiler, legetøj, bøger og meget andet, og er du lækkersulten, kan du snuppe en god kop kaffe og kage i vores dejlige café.

KLOSTERLUND MUSEUM Smukke omgivelser, store maskiner, Nordeuropas ældste hjul og andre unikke arkæologiske fund - Klosterlund Museum har det hele. På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Vi fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv. Og så er der masser af mulighed for fri leg på vores store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø.

HERNINGSHOLM MUSEUM Herningsholm Museum ligger i Hernings ældste bygning fra 1579. Her fortæl-

14

ler vi om livet på heden – og om den rolle det har spillet for tekstilindustrien, som senere kom til at præge området. På Herningsholm Museum kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier på nært hold. Men du kan også opleve historien om en herregård, der gik fra at huse en mindre hær og kanoner til at skabe en stor forretning på får og uldsokker - og som blev starten på den midtjyske tekstilindustri.

FRILANDSMUSEET HERNING Kun et smut fra Hernings gågade kan du træde 200 år tilbage i historien. Frilandsmuseet Herning byder nemlig på ægte, gammeldags landsbystemning, når det viser landlivet, som det blev levet på den midt- og vestjyske hede i 1800-tallet. Mellem de gamle frugttræer kan du bevæge dig ind og ud af et hyggeligt bondegårdsmiljø, hvor frivillige hver torsdag smeder jern, passer haven, dyrker honning og vedligeholder bygningerne ved hjælp af gamle håndværksteknikker. Du kan også opleve vores besættelseslejlighed og udstillingen om folkemindesamleren Evald Tang Kristensen - eller gå på opdagelse i Jens Nielsens Bondegård, som er en af museets mest populære attraktioner især for børn. Her viser mere end 100 forskellige perspektivkasser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

VESTER PALSGAARD SKOVMUSEUM Vester Palsgaard Skovmuseum ligger i en gammel skovridergård fra 1804 midt i skoven - og et stenkast fra Hærvejen. Her kan du bevæge dig gennem de hyggelige stuer og forestille dig, hvordan skovrideren boede og levede. Du kan også få historien om, hvordan området gik fra hede til skov, eller lære mere om nogle af de arkæologiske oldtidsfund, som er gjort i lokalområdet. I den lille museumsbutik kan du købe nostalgisk legetøj, bøger, hærvejssalt og -øl og vores helt egen honning. Se mere på www.museummidtjylland.dk


HOLSTEBRO & HERNING

GÅ PÅ OPDAGELSE I HISTORIEN

BØRN & UN FRI ENGE 0-17 ÅR TRÉ PÅ ALLE 5B ESØGSS

---

TEDER

V i har opleve lser fo af pla r alle ds til og leg og samvæ masser r for h familie ele Se so n. mmer p r o g museu r mmidt ammet på jy

lland.d

k

15


HOLSTEBRO & HERNING BADESØER I HERNING OMRÅDET I Herning Kommune kan du finde søer, der har ligget her siden istiden. Vore fjerne og nære forfædre har skabt søer og vandhuller ved tørve- og brunkulsgravning, og nye vandhuller og søer kommer til i dag som regnvandsbassiner og i forbindelse med anlæg af motorvejene. I Herning området findes bl.a. følgende offentlige badesøer: Sunds Sø, Holing Sø, Skærbæk Sø, Søby Sø, Kraftvarmeværk Søen og Fuglsang Sø.

Fulgsang Sø

Sunds Sø

SUNDS SØ Sunds Sø ligger i den nordlige udkant af Sunds by 7 km nordøst for Herning i Herning Kommune. Søen er delvist omkranset af Sunds by samt et større sommerhusområde langs den nordlige bred. Den ligger ved Sunds mellem Skivevej og Ilskovvej. Badevandet kontrolleres 10 gange om året i sæsonen. Der har ikke været problemer med at overholde kravene til badevand i de sidste 5 år. Badested 1: Ved indkørsel fra Ilskovvej til Øster Søvej på søens østside kommer du til P-plads, hvor Herning Kommune ejer to friarealer. Badested 2: Ved indkørsel fra Strandvejen til Åvej og Søgårdvej ligger et offentligt areal nedenfor campingpladsen. Her er der også badebro og gode toiletfaciliteter.

Søby Sø

SØBY SØ Søby Sø, nord for selve brunkulslejerne, er privatejet og er den eneste naturlige sø i området. Det betyder, at den til forskel fra de fleste af søerne i brunkulslejerne har et varieret dyre- og planteliv. Øst for søen har Herning Kommune fået lov til at indrette en offentlig grillog rasteplads, hvor det også er muligt at bade i søen. Vær opmærksom på, at det kun er tilladt at færdes på de veje og stier i området, som er afmærkede.

Hampen Sø

HAMPEN SØ Arnborg Badesø

ARNBORG BADESØ Arnborg Badesø er en af Herning Kommunes offentlige badesøer. Badesø med adgang for alle. Der er badebro samt borde/bænke. Små opsatte træ-depoter til fri afbenyttelse giver mulighed for at lave bål. I sommerhalvåret findes desuden toiletvogn ved søen. Parkering er muligt lige ved siden af vejen. Der er relativ stor vanddybde, børn bør derfor være under opsyn. I sommerhalvåret tjekker Miljøcenter Vestjylland I/S jævnligt vandkvaliteten. Hvis ikke vandkvaliteten er i orden, kan der blive udstedt badeforbud.

FUGLSANG SØ En af de nye badesøer i området er Fuglsang Sø, som er anlagt i forbindelse med byggeriet af motorvejene omkring Herning. Badeforholdene er fine, og søen er for det meste så ren, at den tildeles det Blå Flag, som er tegn på en ren strand, hvor vandkvaliteten løbende bliver kontrolleret. Vær dog opmærksom på at der kan forekomme grønalger i vandet, så husk at tjekke om det Blå Flag er oppe før du hopper i vandet.

16

Hampen Sø er en rigtig naturperle i det midtjyske område og ligger på den jyske højderyg med Hærvejen som nærmeste nabo. Den ligger 79 meter over havet, og er dermed den højest beliggende sø i Jylland. Derudover er Hampen Sø en af Danmarks reneste badesøer. Søen består egentligt af to søer: Den store sø og den lille sø er i alt ca. 75 ha. Den lille sø har en vanddybde på 2-3 m, og den store sø er op til 14 m. dyb. Ved søen findes desuden 2 strande, der ofte besøges om sommeren af turister og badegæster. Omkring Hampen Sø er der rige muligheder for at opleve den enestående midtjyske natur med markerede vandreruter. Ved søerne er der også anlagt en herlig naturlegeplads, hvor både børn og voksne kan fornøje sig med bl.a. forhindringsbane, leg og bål. Søen ligger lige ved hovedvej A13, hvor mange forbipasserende gør et stop. Hampen Sø Camping og Cafeteriakroen er ligeledes beliggende meget tæt på søen, hvilket betyder at deres gæster ofte besøger søen. Hampen Sø er fredet, og det er derfor ikke tilladt at fiske i søen. Vandreruterne er på hhv. 2½, 3, 3½, 4 og 5 km.


HOLSTEBRO & HERNING BJERRELY – ET PARADIS LIDT SYD FOR HERNING

Holder du af smuk natur og grønne omgivelser, vil du føle dig hjemme på Bjerrely – lige uden for Herning. Det naturskønne Bjerrely byder på mange oplevelser, og området indbyder til udeleg, og inspirerende traveture i det smukke område. Bjerrely har også en af Danmarks smukkest beliggende fiskesøer med løv- og granskov omkring sandede gangstier. Bjerrely Fiskesø er Danmarks første grønne bæredygtige fiskesø med økologiske kvalitetsørreder fra godkendte danske økologiske dambrug. Søen ligger omkranset af skov og økologisk dyrkede marker. Fiskesøen har naturlig vandtilførsel fra kilder, og vandet er derfor rent og klart.

Grib fiskestangen (eller lej en af vores). og kom og få en dejlig dag i en af Danmarks smukkest beliggende fiskesøer. Når fangsten er i hus, kan fiskene renses ved rensebordet og tages med hjem eller tilberedes på et af grillstederne ved søen. Her er også gode toilet og bad. Den unikke natur samt stilheden og det rige fugleliv giver de bedste muligheder for at få en god natur- og fiskeoplevelse. På Bjerrely er der økologi, natur, fiskevelfærd, miljø og en oplevelse for hele familien. På den måde sikres det bedst mulige udgangspunkt for en enestående naturoplevelse med god samvittighed for alle parter. Du kan finde mere information på www.bjerrely.dk

DANMARKS FØRSTE GRØNNE BÆREDYGTIGE FISKESØ ÅBENT HVER DAG FRA SOLOPGANG TIL SOLNEDGANG

Galleri Bankgaard Et galleri på den jyske højderyg med skiftende udstillinger af danske og internationale kunstnere

Fiskesø med økologiske fisk Stor sø med rent og klart kildevand Ferielejligheder, shelter og telt- og camperpladser Borde, bænke, grillpladser 2 vandreruter på 1,2 km og 3 km

Galleriet kan også lejes til fester af enhver art

Festlokaler

Vi tilbyder gratis overnatning i shelter.

I finder os på Godthåbvej 3, 8766 Nørre Snede. Www. Bankgaard. dk

Bjerrevej 55 | Tanderupkjær | 7400 Herning | tlf. 23715103 | www.bjerrely.dk

17


HOLSTEBRO & HERNING

HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM – EN DAG I KUNSTENS TEGN Holstebro Kunstmuseum er beliggende i Holstebro by. Museet er et statsanerkendt kunstmuseum med fokus på moderne kunst fra omkring 1930 og frem og på samtidskunst. Årligt vises minimum tre skiftende særudstillinger, og museet rummer indbydende publikumsfaciliteter i form af museumsbutik, foredragssal og frokostrestaurant. Museet kan tilmed fremvise en forvandlet forplads, der har fået en ny belægning af farvede sten i smukt arabeskmønster tegnet af den anerkendte danske billedkunstner Martin Erik Andersen.

KULTUREL OG KUNSTNERISK MANGFOLDIGHED Den omfattende afrikanske samling var en testamentarisk gave fra billedhugger og tidligere lektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi, Poul Holm Olsen. Øvrige donationer er sidenhen kommet til, heriblandt en samling af præcolumbiansk keramik fra Peru skænket af zoologerne Marie og Ole Hammer, samt en stor samling af balinesisk kunst, som blev foræret til museet af billedkunstnerne Ejler Bille og Agnete Therkildsen. Samlingen af international grafik er sidenhen også blevet udbygget, så den nu tæller Francisco Goya og Francis Bacon. Af mere moderne udtryk kan besøgende opleve en af de mest repræsentative samlinger af den internationalt anerkendte danske kunstner Tal R samt værker af Peter Linde Busk og de tværkulturelt arbejdende kunstnere Martin Erik Andersen og Emil Westman Hertz. Den internationale samtidskunst er blandt andet repræsenteret af de to tyske kunstnere Jonathan Meese og Daniel Richter. Danske John Olsens ”Undrekammer” er også altid et besøg værd med sine mange mærkværdige genstande, såsom en halv hjerne, fossiler, et skrumpehoved, to kattemumier og en brændt ugle – blandt meget, meget andet!

Ud over dansk kunst fra det 20. og 21. århundrede rummer museets samling et globalt udsyn med kunst fra flere kontinenter: Blandt andet traditionel afrikansk kunst i form af masker og skulpturer, sydøstasiatisk stentøj og keramik fra Sydamerika. Museet har også en international samling af grafik af Picasso, Matisse, Giacometti og Chagall, der præsenteres i skiftende ophængninger. Sammen med kunsten fra andre kulturer har disse velkendte mestre på forskellig vis påvirket den internationale Cobra-bevægelse og dens associerede kunstnere. Heraf er flere danske repræsenteret i museet og udstillet på permanent basis. Det drejer sig eksempelvis om Henry Heerup, Erik Thommesen, Ejler Bille og Sonja Ferlov Mancoba, som museet ejer større samlinger af, ligesom andre markante kunstnere såsom Astrid Noack og Olivia Holm-Møller er rigt repræsenteret.

Holstebro Kunstmuseum blev stiftet i 1965 og åbnede 1967 i en stor patriciervilla fra 1904 – oprindeligt opført til tobaksfabrikant Søren Færch (1870-1967). I 1981 blev en markant tilbygning tilføjet, som er tegnet af arkitekt Hanne Kjærholm. Samme arkitekt stod bag endnu en udvidelse af museets areal i 2011 med indvielsen af den såkaldte ”Færchfløj”, som nu benyttes til museets skiftende udstillinger. www.holstebrokunstmuseum.dk

18


HOLSTEBRO & HERNING

HOLSTEBRO

KUNSTMUSEUM

HOLSTEBRO

WWW.HOLSTEBROKUNSTMUSEUM.DK KUNSTMUSEUM

Museumsvej 2A ·7500 Holstebro · Tlf. +45 9742 4518

1. april – 30. juni: tirsdag-fredag kl. 12-16 · weekend kl. 11-17 | 1. juli – 31. august: tirsdag-søndag kl. 11-17 | 1. september – 31.marts: tirsdag-fredag kl. 12-16 · weekend kl. 11-17 Mandag lukket - dog ikke i uge 7 (vinterferie) og uge 42 (efterårsferie). Uge 51 og påfølgende dage op til 24.-26. december samt 31. december og 1. januar lukket.

19


HOLSTEBRO & HERNING

Kom og oplev Søløvernes show hver dag undtagen fredage

JYLLANDS PARK ZOO – DANMARKS HYGGELIGSTE ZOO Jyllands Park Zoo ligger ved Haunstrup ca. 10 km fra Herning. Det er et populært udflugtsmål og er nok Danmarks hyggeligste Zoo, hvor du kan komme helt tæt på dyrene. Parken er handicapvenlig. I Jyllands Park Zoo kan du møde over 500 dyr fra surikater til søbjørne og sumpbævere. Giraffer, løver, zebraer og hyæner – de har alt, hvad der hører sig til i en zoologisk have. Du kan også besøge tivoliet med ponyridning og karruseller. Jyllands Park Zoo summer af hygge og er et perfekt udflugtsmål. Man kan opleve Søbjørne præsentation og fodring alle dage kl. 11.00 og 14.30 ( fredag undtaget), Pingvin fodring mm. Jyllands Park Zoo har masser af legeområder med gynger, sandkasser, klatrestativer, en fin mini by med flotte legehuse. Er der en lille eventyrer gemt i dit barn, vil han eller hun garanteret finde det sjovt at køre med toget rundt i parken, at sejle på zoosøen eller at prøve at ride på en sød pony.

PRAKTISK I Jyllands Park Zoo finder du gratis parkeringsforhold tæt på indgangen. Har du behov, tilbyder vi desuden kørestole til fri afbenyttelse og el-kørestole til kr. 35,-. Vores stisystem er handicapvenligt, så du kan sagtens komme rundt i parken i kørestol. Du har desuden mulighed for at leje trækvogne og klapvogne til dine børn her i parken. Naturligvis er hunde velkomne i parken, blot de holdes i snor. Jyllands Park Zoo kan varmt anbefales for hele familien. En rigtig hyggelig dag med sjove oplevelser for alle. Se flere informationer på www.jyllandsparkzoo.dk

Haven har ikke mindre end 850 overdækkede siddepladser, hvor familien kan indtage sin medbragte mad. Skulle man ikke lige have fået smurt madpakken eller pakket frokostkurven kan man kaste sig over det store cafeteria, som serverer diverse lækre retter. Der er desuden mulighed for at grille medbragt mad eller I kan på forhånd bestille vores lækre grillbakker. En tur i vores lille tivoli med blandt andet karruseller og minibiler eller en hoppetur på vores 689 m2 store hoppepude være et stensikkert hit. Turkort til mini tivoli kan købes ved indgangen. Hygge og atmosfære for min 150.000 glade gæster, der årligt besøger Jyllands Park Zoo

HISTORIE Siden åbningen i 1969 har massevis af lokale og turister besøgt Jyllands Park Zoo (tidligere Haunstrup Dyrepark og Jyllands Mini Zoo), en vildt hyggelig dyrepark med atmosfære og traditioner beliggende lidt uden for Herning. Poul Wittrup grundlagde parken i 1969, og i 1998 overtog Ove og Ingrid Nordestgaard den. Det er også Ove og Ingrid, som driver Jyllands Park Zoo i dag 0– og i øvrigt er det dem, som har ændret navnet til det nuværende.

20

Oplev kæmpe slangen tæt på


HOLSTEBRO & HERNING

JYLLANDS PARK ZOO

– DANMARKS HYGGELIGSTE ZOO

NYT

KARAKAL ANLÆG

Jyllands Park Zoo ligger ved Haunstrup ca. 10 km fra Herning og har eksisteret siden 1969. Det er et populært udflugtsmål og er nok Danmarks hyggeligste Zoo, hvor du kan komme helt tæt på dyrene. Parken er handicapvenlig. Der er over 500 dyr fra alverdens lande. Man kan opleve Søbjørne show alle dage kl. 11.00 og 14.30 ( fredag undtaget), Pingvin fodring mm. Vi har masser af legeområder med gynger, sandkasser, klatrestativer, en fin mini by med flotte legehuse. Er der en lille eventyrer gemt i dit barn, vil han eller hun garanteret finde det sjovt at køre med toget rundt i parken, at sejle på zoosøen eller at prøve at ride på en sød pony. En tur i vores lille tivoli med blandt andet karruseller og minibiler eller en hoppetur på vores 689 m2 store hoppepude være et stensikkert hit. Hygge og atmosfære for min 150.000 glade gæster, der årligt besøger Jyllands Park Zoo.

Gratis parkering – Hunde i snor tilladt

Jyllands Park Zoo liegt in Haunstrup, ca 10 Kilometer von Herning entfernt und existiert seit 1969. Eines der beliebtesten Ausflugsziele in Dk und wahrscheinlich der gemütlichste Zoo in dem ihr euch dem Tier nähern könnt. Mehr als 500 Tiere aus aller Welt erwarten euch hier. Besucht unsere Seebären Show, täglich um 11.00 und 14.30, ( außer Freitags) oder die Pinguin Fütterung. Behinderten gerechte Parkmöglichkeiten vorhanden. Ihr find bei uns jede Menge Aktivitätsmöglichkeiten, Schaukeln, Sandkästen und Klettergerüste sowie ein ganzes Spiel Dorf stehen euch im Park zur Auswahl. Steckt ein Abenteurer in eurem Kind, so wird es sich eine Tour mit dem Zug, eine Segel Tour auf unserem See oder das Pony reiten nicht entgehen lassen. Ein Spaziergang über unsere Kirmes, mit ihren verschiedensten Karussellen oder eine “Hoppetour” auf unserer 689m2 großen Hüpfburg wird ebenso mit Sicherheit ein großer Spaß! Gemütliche Atmosphäre, Spaß und Freude für bis zu 150000 glückliche Gäste die Jyllands Park Zoo Jährlich besuchen.

Gratis Parkplätze – Hunde an der Leine erlaubt

Åbningstider 2020

Entrépriser 2020

22.05.20 - 05.07.20 kl. 10-17

Voksne

06.07.20 - 02.08.20 kl. 10-18

Børn, 2 - 11 år

03.08.20 - 23.08.20 kl. 10-17

Børn, 0 - 1 år

24.08.20 - 18.10.20 kl. 10-16

Seniorer +65 år

Haunstrupvej 13 · DK-6920 Videbæk · Tel. +45 97 16 61 20 · Se mere på: www.jyllandsparkzoo.dk ·

jyllandsparkzoo ·

175,- kr. 95,- kr. gratis 155,- kr.

jyllandsparkzoo

21


HOLSTEBRO & HERNING NYD NATURENS PULS PÅ GYVELBORG

Smukt omgivet af skov, bakker, søer, hede finder du Gyvelborg – en dejlig økologisk gård med mælkekvæg. Her lever vi i pagt med den fantastiske natur, vores Jerseykøer, kalve, kaniner, marsvin, katte og vores hund Nora. Oplev stemningen, når du besøger vores økologiske landbrug og gårdbutik – bliv så længe du har lyst, vi har både campingplads, hytter, og en lejlighed til dig. Med beliggenheden midt på den Jyske Højderyg, tæt ved Hærvejen og den Skæve bane, har du alle muligheder for at skabe lige den slags ferie, du drømmer om. Tag på ture i det naturskønne omgivelser, sejl kajak på Skjern Å, eller fang en fisk til aftensmaden, i en af de omkring liggende søer. Med 30 min. kørsel når du også både Legoland, og Givskud Zoo, samt områdets attraktive golfbaner.

Her får du det hele og mere til…

GÅRDBUTIKKEN I vores lille gårdbutik, finder du økologiske og bæredygtige kvalitetsvarer fra producenter i nærheden. Vi har kvalitetskød fra vores egne Jerseykvæg, frisk tappet sødmælk, lækre oste fra Thise, jersey-flødeis, brød, æg og mange andre varer.

GYVELBORG ØKO-CAMPING Lige midt i naturen har vi etableret en campingplads med 30 store, lækre pladser, hvor du kan ligge i eget telt eller campingvogn. Du kan også leje 6 personers luksus bjælkehytter med bad og toilet, med en fantastisk udsigt.

MÆRK HVAD VELFÆRD OG NÆRVÆR GØR VED DYRENE OG DIG

KLIMAVENLIG FERIE

Der er ikke noget, som at kramme en lille kalv, eller favne en hel ko. Dyrets varme bløde skind fortæller uden ord, hvorfor det er vigtigt, at vi giver dem et godt liv. Som gæst på Gyvelborg er du en del af hverdagsliv, der leves på en økologisk gård. Du kan være med til at hente køer hjem fra marken, hjælpe med at fodre dem, se hvordan de bliver malket, og hvordan mælken afhentes af Thise mejeri.

Med at du bliver i eget land, er midt i naturen, køber bæredygtige og økologiske varer, er du med til at skabe en klimavenlig ferie. Hjertelig velkommen!

ØKOLOGISK BÆREDYGTIG GÅRDBUTIK

22


HOLSTEBRO & HERNING

OPLEV ET AF DANMARKS STØRSTE SKOVOMRÅDER – Klosterheden Plantage, der dækker et areal på hele 6.400 ha er et af landets største skovområder. Her lever masser af krondyr og så naturligvis de meget aktive bævere. Klosterheden Plantage ligger i trekantsområdet mellem Struer, Lemvig og Holstebro. Naturen har om noget sat sit præg på denne egn, og den sidste istid har efterladt tydelige spor i form af smeltevandsdale, lerskrænter og forskellige typer aflejringer, der giver området sit helt eget særpræg. Her kan du gå ture på heden, se istidens smeltevandsdale, nyde skyggen fra ældgamle ædelgraner og nyde lyset i bøgeskovene.

MØLLESØEN er en af Klosterhedens små perler med masser af dyreliv og gode muligheder for at betragte dyrene på afstand. I 1977 gendannede statsskovdistriktet søen. I 1984 vurderede Fredningsnævnet, at opdæmningen af Møllesøen var vigtig for naturens udvikling at søen og de tilstødende slugter – et areal på 17 hektar – blev fredet. I dag huser Møllesøen et varieret dyreliv. Mest interessant er nok bæveren, men også vandstæren holder til ved Møllesøen. BÆVERNE I 1999 fik Klosterheden Plantage nye indbyggere: Seks bæverfamilier. I dag har de 18 dyr formeret sig, så der nu lever små 200 individer i og omkring Klosterhedens søer og vandløb. Vil du opleve bæverne på egen hånd, kan du starte turen ved Møllesøen, hvorefter du skal gå cirka 1,5 kilometer mod sydvest langs Flynder Å. Her kan du finde bæverfældede træer, ædepladser, hytter og dæmninger. I slugterne ved Øvejen/Gl. Landevej og ved Depotsøen/Vilhelmsborgvej kan du også finde bæverne. Dyrene er i øvrigt mest aktive i morgen- og aftentimerne.

KRONDYR Ved daggry kommer dyrene glidende ud ad skovbrynet – det majestætiske kronvildt. Med godt 400 individer lægger Klosterheden jord til en af Dan-

KLOSTERHEDEN

marks største bestande af det flotte dyr. Året rundt – kan naturelskere se krondyrene vandre rundt i plantagen. Fra toppen af Fladhøj kan du ofte se kronvildt på plantagens store hedeareal. Pas på med at forstyrre krondyrene. Nyd dem på afstand – også for din egen skyld. Ved søen er opstillet bænke og borde til besøgende. Der er også bålpladser med gratis brænde.

OLE RØMERS MILESTEN, ROM FLYVEPLADS OG BUNKERS Et særligt træk ved Klosterheden er de gamle milesten langs den centrale vej gennem plantagen, der passende bærer navnet ‘Gammel Landevej’. I perioden fra 1691 til 1697 blev den danske videnskabsmand Ole Rømer ansat til opmåle det danske vejnet. Ole Rømer, der også var kendt for at være den første, der målte lysets hastighed, opfandt en særlig opmålingsvogn, en såkaldt hodometer, og opsatte milepæle for hver kvarte mil, hvoraf flere er bevaret i plantagen. Fire km syd for Lemvig finder du Rom Flyveplads. Efter tysken havde indtaget Danmark i 1940, begyndte de straks at befæste Vestjylland – blandt andet med bunkers ved Vestkysten. Som en del af beskyttelsen mod De Allierede eksproprierede Værnemagten 600 hektar af Klosterheden, og i 1941 stod Rom Flyveplads færdig. Flyvepladsen fungerede som reserveflyveplads for Karup Flyveplads, og med de tomotorers jagerfly, Messerschmitt BF 110, som primære våben kunne Værnemagten beskytte den tyske kysttrafik og bekæmpe De Allieredes overflyvninger af Vestjylland. Da 2. Verdenskrig var overstået, modtog Danmark mange flygtninge fra Tyskland. En del af flygtningene blev indkvarteret på Rom Flyveplads, der frem til 1948 fungerede som flygtningelejr. På sit højeste boede 9.000 mennesker i lejren. Det er stadig muligt at se de gamle betonlandingsbaner. Området omkring Rom Flyveplads er fyldt med bunkers og andre former for tyske forsvarsværker fra 2. Verdenskrig.

Møllesøen i Klosterheden

23


VIBORG

I Viborg lever vi med historien, men i nutiden. Historiens vingesus fornemmes stadig i den gamle bykerne, hvor Viborg Domkirke knejser over byens gader, som et imponerende vartegn. Den gamle domkirkeby er en af Danmarks ældste byer med en lang og drabelig historie. 37 danske regenter er i tidens løb blevet hyldet her, foran Viborg Domkirke. Flere af dem døde også på egnen under dramatiske omstændigheder. Hvem kender f.eks. ikke den blodige historie om drabet i Finderup Lade? I dag er der fred og fordragelighed i den gamle købstad. Viborgs bymidte er smuk og charmerende året rundt med hyggelige cafeer og restauranter, spændende specialforretninger og et centralt placeret indkøbscenter med 35 butikker under samme tag. Byen byder på et væld af oplevelser året rundt – alt lige fra store events med fest og løb til hyggelige små baggårdsfortællinger. I juni genskaber Viborg

det historiske Snapsting, der i århundrede samlede lokale og gæster om handel, kultur og et farverigt folkeliv. Nutidens Snapsting samler hvert år mere end 100.000 mennesker til ti dage med oplevelser og fest. December på Viborg-egnen er et kapital for sig og byder på Danmarks smukkeste julemarked på Nytorv, nisse skole for børn og et væld af julemarkeder.

Gå på opdagelse og få unikke naturoplevelser med hede, fjord, søer og skove på Kongenshus Hede, ved Hjarbæk Fjord, Dollerup – oplev Gåture og iguider Bakker, ved Hald Sø, Viborg-søerne og langs Hærvejen. Danmarkshistorien på egne ben

Vi er Viborg · Ny tor v 3 · 880 0 Viborg

24

Opleve

En lang række spændende attraktioner ligger som perler på en snor. Gå ikke glip af et besøg på Verdenskortet ved Klejtrup, Energimuseet, Mønsted Kalkgruber, Bruunshåb Gl. Papfabrik og Skovgaard Museet.

Hele sommeren igennem kan du komme med på en guidet byvandring, hvor du kan høre om “Viborgs historie skridt for skridt”. Vores fortælleglæde guider ser


VIBORG

V E L KOM M E N T IL V IBORG HISTORIE · KULTUR · NATUR · SHOPPING OG OPLEV ELSER

elser du aldrig glemmer GL ÆD DIG TIL DEN GA MLE ”HOV EDSTA D” OG DE UNIK K E SEVÆR DIGHEDER MED A LLE HISTOR IER NE. DEN FLOTTE NATUR, DER IN V ITER ER TIL FOR DY BELSE, A KTI V ITETER OG OPLEV ELSER.

Frisk på at få vind i håret?

Skal vi gøre dine børn helt vilde, glade og forbavsede?

Så tag med på en sejltur på Viborg-søerne med det gode skib “Margrethe I”. Sejlturen varer 1 time, billetter kan købes ombord.

Så tag dem med og se, hvor barnlig ferie kan være. Lav sjove eksperimenter på Energimuseet, spot flagermus i kalkgruberne, går HELE jorden rundt

w w w.v ier v iborg.d k

Nyd Viborgs kunst og kultur

Besøg f. eks. Skovgaard Museet, hvor du i løbet af sommeren kan se udstillingen “Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år”. Læg vejen forbi Viborg Domkirke

25


VIBORG

VIBORG SVØMMEHAL

Banegårdspladsen 1 8800 Viborg Tlf. 87 87 32 30

viborgsvoemmehal.dk

BITSCHandpieces.com

Rughavevej 39 8800 Viborg Tlf. 87 87 32 50

viborgsvoemmehal.dk

SOMMERMENU 250 G. RIBEYE

af Dansk Himmerlands kalv inkl. sommer grønt, serveres med fries og hjemmelavet bearnaise.

220 G. GRILLET LAKS inkl. sommer grønt, serveres med dild kartofler og kold kryddercreme.

Frit valg pr. kuvert

kr. 198,-

Hans Tausens Allé 3 | 8800 Viborg | Tlf. 86 610 222 | reception@golfhotelviborg.dk | www.golfhotelviborg.dk

26


VIBORG

SKOVGAARD MUSEET I Viborg er der mulighed for at opleve dansk guldalderkunst, dansk keramik gennem de sidste 100 år og en kunstnerfamilies skæbne gennem flere generationer, i byens gamle rådhus der er fra 1728. Skovgaard Museet er Viborgs kunstmuseum med værker fra kunstnerfamilien Skovgaard samt skiftende særudstillinger. Kunstneren Joakim Skovgaard har udsmykket Viborg Domkirke med sine imponerende kalkmalerier, og museet er oprettet for at hædre ham og hans familie, hvoraf mange var kunstnere. På museet findes derfor også en stor samling værker af Joakims far landskabsmaleren P.C. Skovgaard og af hans søskende Niels Skovgaard og Susette Holten f. Skovgaard og deres samtidige.

ved siden af Viborg Domkirke. Her, i de højloftede stuer, hænger motiver fra Guldalderen og tiden efter, skønvirke håndværk og de første takter til dansk design.

KERAMIK ER HOT! I sommeren 2020 kan man på Skovgaard Museet opleve udstillingen “Kærligheden til Keramikken – 100 års Dansk keramik” der viser hvordan den helt særlige danske tradition har udviklet sig og udstillingen ”Den anden Guldalder” – der fortæller historien om hvordan en af fædrene til den danske Guldalder blev glemt – fordi han var for tysk. Det er muligt for grupper at booke en omvisning på hverdage, aftener, weekender og helligdage efter aftale.

HISTORISK BYGNING OG LOKATION Museet har til huse i byens gamle rådhus, en særegen barokbygning fra 1728

Se mere på www.skovgaardmuseet.dk

Se guldet på Skovgaard Museet i Viborg www.skovgaardmuseet.dk

27


VIBORG

BESØG

ET

ARBEJDENDE

MUSEUM

DANMARKS største bogtryk-MUSEUM Det hele begyndte i 1528 ... I Viborg er der blevet trykt bøger siden 1528, altså i næsten 500 år! På Vingaards Officin Bogtrykmuseet Viborg fører vi traditionerne videre.

Besøg museet – tag børnene med – og oplev det gamle bogtrykhåndværk på nærmeste hold, hvor fagfolk viser rundt, forklarer og hjælper til. Alle er velkomne – og her må man røre ved tingene!

Lundvej 8 . 8800 Viborg . Åbent: Se www.vingaards-officin.dk . N 56.464767 E 9.376837

28


VIBORG

Hos Restaurant Rod er vores fornemste opgave, at give dig en god oplevelse med mad fra gastronomiske rødder. Rod er en central beliggende restaurant i Viborg ’’mad med sjæl ærlighed og overraskelser’’ Se vores månedsmenu på www.rodviborg.dk I Glaspusteriet er alt unikt og mundblæst. Kom og oplev det facinerende glas blive forvandlet til unika brugskunst i det smukke gamle elektricitetsværk i Viborg. Mandag lukket Tirsdag - fredag: 10.00 - 17.30 Lørdag: 10.00 - 13.00

Sct. Mathias Gade 74 · 8800 Viborg info@rodviborg.dk · www.rodviborg.dk Tlf. 8888 8270 Åbningstider: Mandag - lørdag 11.30-23.00

v/Tina Lofstad · Trekronervej 8C · Viborg · Tlf.: 86 61 16 21 · glaspusteriet-viborg.dk

Kig ind i vores hyggelige konditori. Vi har friskbagte rundstykker, boller, franskbrød, rugbrød, wienerbrød, kager, brunch, tapas, sandwich, kaffe, te, varm chokolade. Desuden specialøl og saft fra Staarup Haandbryg samt økologiske sodavand fra Ebeltoft og is fra Hansens Is . Masser af spændende brugskunst og gaveartikler.

Åbent mandag - fredag 7.30 - 17.00 samt lørdag 7.30 - 16.00

Søster Lagkage * Gravene 43-45 * 8800 Viborg * tlf. 50 50 84 01 * soesterlagkage.dk

29


VIBORG

NYTORV – KAFÉ KJELDS Vi er et dansk spisehus og vinstue på Nytorv i hjertet af den gamle bydel, og vi er opkaldt efter den lokale helgen Sankt Kjeld.

Der er nu også plads til at være lidt moderne med både træk og slip, kaffe og kringle og et stort udvalg af vine.

Vi helliger vores kræfter til smørrebrød samt retter med rødder i det danske under motoet: "Mere af det gode".

Vinene vælger og serverer vi i samarbejde med Dahls Vinhandel. For en voksen kvalitetsstund anbefaler vi vin i de rigtige glas samt Kjelds bræt med danske hapsere, der består af ost, skinke, pølse med mere.

Den gode mad laves med kjærlighed og serveres med stil, lokalt øl samt et meget stort udvalg af snaps. Vi er ikke kede af at være lidt gammeldags, så vi sylter alting selv, dyrker gamle køkkendyder og elsker generelt at lave ting fra bunden.

Alt sammen befordrende for velvære i social sammenhæng. Kafé Kjelds er dansk mad med omhu i hyggelige rammer. Resten er op til Dem, kære gæst.

Målet er at se tilfredsheden i gæsternes øjne, når sanser behages, tiden går langsommere og tilfredsheden bliver i krop og sjæl.

Se mere på www.kafekjelds.dk

“ mere af det gode

spisehus & vinbar

Vi er ikke kede af at være lidt gammeldags Nytorv 5 · 8800 Viborg · +45 86 62 88 00 · kontakt@kafekjelds.dk · www. kafekjelds.dk ·

30

Kafe Kjelds


VIBORG ÅBNINGSTIDER:

ENTRE:

1. MAJ - 31. OKTOBER MAN - FRE KL. 10 -15 + EFTER AFTALE

VOKSNE 50 KR. BØRN 30 KR.

KOM OG OPLEV DANMARKS ENESTE REGISTREREDE ARBEJDENDE MUSEUM

SIDEN 1919 HAR PAPFABRIKKEN FREMSTILLET PAP AF BRUGT PAP OG PAPIR

NYD DIN MEDBRAGTE MAD I VORES NYE PAVILLION MED UDSIGT TIL MØLLEÅEN

OPLEV ET ARBEJDENDE MUSEUM

SLIP DIN KREATIVITET LØS I VORES PAPSNEDKERI

BÅDE LOKALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT ER FABRIKKEN NOGET HELT SÆRLIGT.

BRUUNSHAAB GL. PAPFABRIK ·

PAPFABRIK · PAPMUSEUM.DK

Vinkelvej 93b · 8800 Viborg · Tlf.: 8667 5900 · bruunshaab@papmuseum.dk

31


VIBORG

HALD EGE MINI REGNSKOV – ET STED FOR UDVIKLING OG VÆKST Trepas er en beskyttet produktionsvirksomhed i henhold til Servicelovens § 103 med 117 pladser. Trepas overgik fra Social- og psykiatri-forvaltningen i Viborg Amt til Jobog Velfærdsforvaltningen i Viborg Kommune 01.01.07. Dengang som nu er vi et socialt tilbud, der er forankret i Lov om Social Service, § 103. Men vi er også en produktionsvirksomhed, som er medspiller i Viborg Kommunes beskæftigelsespolitik.

HVORDAN OPSTOD HALD EGE MINIREGNSKOV? Det begyndte som en slags fyrreårs fødselsdagsgave til den beskyttede produktionsvirksomhed TREPAS fra Viborg Amt. Dog ikke en ny og funklende en af slagsen. De gamle drivhuse på centralinstitutionen Hald Eges jorde var allerede i deres karrieres absolutte efterår, da de tjente som gartneri for revalideringen. Og da revalideringen flyttede, stod de øde. Trepas var også dengang en meget populær arbejdsplads for personer med nedsat funktionsevne i Viborg. Her kan man samle ledninger og lave maskinarbejde på fabrikken. Man kan være assistent i kantinen og kok på Trepas' café

32

i den indre by. Men i 2004, da Trepas fyldte 40, var der ikke et tilbud til de grønne fingre og folk med dyretække. Så hvorfor ikke bruge drivhusene? Idéen blev forløst, da Trepas fik lov at bruge bygningerne i 2004. I 2005 gik vi i gang. Medarbejdere og personale kastede sig ind i opgaverne og der var mange. Alle planteborde i driverierne blev taget ud og det store gravearbejde kunne starte - med de dybeste spadestik i søer og vandløb. Mange tons sten blev kørt ind til stierne og ovenpå det hele lagde vi 300 m3 muldjord af den type, som hører til den subtropiske klimazone. Så kunne der plantes. Med stor hjælp fra Væksthuset ved Botanisk have i Århus har vi fået beplantet vore væksthuse med store og små planter, så det passer ind i vores hus. Men det, de besøgende ser i dag, er først og fremmest frugten af medarbejdernes arbejde. Trepas' grundtanke er, at det, som medarbejderne beskæftiger sig med, skal være reelt, omsætteligt og værdiskabende.


VIBORG

HALD EGE MINIREGNSKOV – ET UDFLUGTSMÅL FOR ALLE. I miniregnskoven kommer rigtig mange familier, intuitioner, skoler, foreninger, børnehaver, pensionister. Ja kort sagt er vi et sted for både store og små, unge som ældre. I miniregnskoven får du rigtig mange oplever for alle sanser. Når du går en tur i regnskoven og ser på kæmpe banan palmer, ser en sommerfugl med smukke farver, får duften af en smuk passionsblomst så er sanserne skærpet. Vi har mange dyr i regnskoven så som aber, leguaner, slanger, fugle, marsvin, ara

papegøjer, egern. Udenfor er der klappe geder, kaniner og høns. Vi har borde og bænke et gyngestativ og bålplads. Du må gerne benytte vores bålplads til medbragt mad. Når du har været rundt i vores regnskov, set på planter og dyr er der mulighed for at slappe af i vores helt nye cafe/kiosk. Her må du gerne medbringe mad og kage, bare du køber drikkevarerne hos os. Du kan holde fødselsdag i regnskoven, vi har rigtig mange børnefødselsdage.

33


VIBORG

Foto: Lars Holmgaard

DE FEM HALD'ER – EN GÅTUR GENNEM 800 ÅRS DANMARKSHISTORIE De Fem Halder er et unikt kulturhistorisk område beliggende ved Hald Hovedgaard 10 km syd for Viborg. Her er voldsteder med ruiner af borge, her er resterne af et belejringsanlæg og her er både en (næsten) forsvunden og en stadig eksisterende herregård.

Besøg tre voldsteder og to herregårdspladser i slentreafstand. De Fem Hald'er har en lang og spændende historie, der fører dig helt tilbage til 1300-tallet, hvor den første store borg blev bygget på bredden ved Hald Sø.

Tilsammen fortæller disse mere eller mindre tydelige kulturhistoriske spor 800 års historie på stedet. Når denne sættes ind i en større sammenhæng, er det 800 års Danmarkshistorie, der foldes ud her på skråningen (Hald = skråning) nord for Hald sø.

Det andet Hald, Niels Bugges Hald, blev opført af den mægtige herremand Niels bugge på en borgbanke, der ses tydeligt i landskabet over for Niels Bugges Kro. Niels Bugge var en modig mand, der satte sig op mod Valdemar Atterdag. I 1358 mistede Niels Bugge livet efter et forsoningsmøde med kongen, og stedet blev under dronning Margrethe I revet ned, så stenene kunne bruges til Viborg Domkirke.

Den eksisterende herregård, Hald Hovedgaard, er bygget som portbygningen til den daværende herregård i 1789, men i ca. 1800 indrettet som hovedbygning. Hald Hovedgaard ligger i et barokt parkanlæg med terrasser ned mod Hald Sø og udgør med den snoede Ravnsbjergvej, Hald-laden, Kampestenslængen og bedre-byggeskik-bestyrerboligen fra 1938 et flot stykke herregårdslandskab.

Fornem middelalderens sus på det tredje Hald, Bispens Hald, der blev opført i 1528 af den sidste katolske biskop, Jørgen Friis. Det runde borgtårn med fangekælder er genopført, og stedet indbyder til ophold og leg. Tag et kig ind i 'vandporten', som netop er restaureret.

De Fem Halder har i årtier været et skattet udflugtsmål , igennem de senneste par år, har hele området gennemgået et større formidlings- og renoveringsprojekt, der har lukket op for områdets kulturhistoriske herlighed.

Det fjerde Hald blev anlagt i parken ned mod søen, og i dag er der kun de to havepavilloner tilbage. Det femte Hald rummer i dag, 'Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald', hvor den omkringliggende park må besøges. Læs mere her: www.defemhalder.dk

34


VIBORG HAVREDAL GÅRDBUTIK

EN LILLE CHARMERENDE BUTIK PÅ LANDEVEJEN MELLEM SKIVE OG ANS. Butikken er nyindrettet og åbnede i 2019. Her sælges året rundt lokalt producerede økologiske grøntsager. Indimellem er her også økologisk okse- og svinekød, men kun mod bestilling på webshoppen. Lokale kunsthåndværkere har også fundet vej til butikken med deres produktion, og det er ofte muligt at finde en finurlig ting til hjemmet, eller en hyggelig værtindegave. I et socialøkonomisk samarbejde mellem medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet og elever på Havredal Praktiske Uddannelser produceres der ca. 40 forskellige slags økologiske grøntsager. Desuden tilbydes der pluk-selv i krydderurtehaven, hvor du vil finde 10 forskellige sorter. Butikken har selvbetjening og der kan betales med mobilepay eller kontanter. Butikkens udvalg afspejler årets gang, vi sælger kun grøntsager der er i sæson.

Havredal Praktiske Uddannelser, som står bag Havredal Gårdbutik, er for udfordrede unge fra hele landet. Al undervisning foregår i et autentisk​ læringsmiljø. Her praktiseres mesterlære, så eleverne lærer, mens de udfører​ opgaverne og har faglærerens støtte hele tiden. Teori formidles i praksis, så​ det giver mening i selve situationen, f.eks. når man står i malkegraven, ved​ kassen i butikken eller med tommestokken i hånden. Eleverne bliver på Havredal mødt med en tro på, at ALLE har ressourcer, som kan bringes i spil, når rammerne og indgangsvinklen er afstemt i forhold til hver enkeltes læringsprofil og behov. Fokus er fra starten på det den unge kan, og der starter læringen. Menneskesynet er: “Vi tror på dig!”. Uddannelsen er for udfordrede unge, der kan søge optagelse på følgende linjer: Landbrug, have/anlæg, butik, murer/tømrer og køkken. Du kan finde mere information på havredalgaardbutik.dk og havredal.dk

Gårdbutikken er åben alle ugens dage fra kl. 8.00 - 20.00

Ulvedalsvej 32 | 7470 Karup J. | Tlf.: 86 66 22 30 | havredalgaardbutik .dk

35


VIBORG

PÅ OPDAGELSE I VERDENS STØRSTE KALKMINE I en endeløs labyrint af minegange finder du gange så store som domkirker og små huler. En verden af oplevelser, der fortæller om geologi, flagermus og imponerende arbejde udført med håndkraft. Du kan gå på opdagelse i de oplyste gange langs rislende bække og underjordiske søer. Tag lommelygten med på eventyr i de gamle mørke og snævre grubegange.

FLAGERMUS I DVALE I kalkgruberne går mere end 15000 flagermus i vinterdvale. Der er kendskab til, at fem af de 17 arter, der findes i Danmark, er at finde i kalkgruberne. De fleste af disse er vandflagermus, men der er også en større koloni af den ellers så sjældne damflagermus. De tre øvrige arter er: frynseflagermus, Brandts flagermus, og langøret flagermus. Om foråret og efteråret kan der observeres enkelte flagermus i kalkgruberne, hvorimod der om sommeren stort set ikke er flagermus i gruberne. I sommermånederne spreder flagermusene sig ud over det midtjyske område, hvor de spiser sig fede i insekter, så de igen i løbet af efteråret kan vende tilbage til gruberne for at gå i vinterdvale.

OPLEVELSER FOR ALLE I Mønsted Kalkgruber er der mere end 60 km minegange under jorden, som befinder sig i flere forskellige niveauer – 2 km af disse gange er oplyst, så de kan udforskes af alle besøgende. Fra hovedindgangen, der fører direkte ind i kalkbjerget, er der i en sidegang til et ældgammelt grubesystem med små lave gange. Længere inde i hovedgangen går man op i “Nonbos Grube”, hvor der blev arbejdet i årene omkring 1840. Fra denne grube er der adgang til de dybeste minegange, der fører frem til to underjordiske søer. Ved den største af søerne vises der hver halve time et multimedieshow om kalkens og grubernes historie, hvor projektorer kaster billeder op på de rå vægge. I kalkværket og i den tidligere bestyrerbolig kan du se de gamle ovne, som brændte kalken, lære om livet som kalkminearbejder og udforske flager-

36

musenes liv. Der er oplevelser for alle uanset alder og fysisk formåen. Fra 15. maj til og med 15. august kører minetoget, som tager gæsterne med forbi dynger af kalk i det tidligere åbne brud, ind i minerne hvor det snor sig mellem kalksøjler og ender ved grubebiografen.

OST I GRUBERNE Mønsted Kalkgruber er et ideelt sted at lagre ost. Med en relativ luftfugtighed på 98% og en konstant temperatur på 8 grader, garanterer gruberne de optimale betingelser for ostens modning. Det betyder at der tildeles en helt unik dybdemodning til osten – det siges tilmed, at man kan smage gruberne i osten. Ostene produceres af Arla på Taulov Mejeri efter gamle håndværksmæssige traditioner, hvorefter den tager turen til Mønsted Kalkgruber. Her lagrer den i 4 uger, hvorefter den lagrer yderligere 2 uger på mejeriet. Grubeosten eksporteres til det tyske marked, som Hölenkäse, hvor den forhandles i velassorterede detailkæder. Osten kan derudover, som det eneste sted i Danmark, købes i den lille butik ved billetsalget, hvor den udgør måske den bedste souvenir, der kan bringes med hjem fra kalkgruberne.

MADPAKKER I NATUREN Den gamle kalklade er gennemrenoveret og fungerer i dag som Café Kridthuset. Her serveres lækker frokost og søde sager. Nyd den inde i den hyggelige café eller find en plads i solen på en af de mange bænke i området. Du er også meget velkommen til at medbringe din madpakke og nyde den i det smukke EU-beskyttede Natura 2000 område, som omkranser Mønsted Kalkgruber. Hele området såvel som bygningerne har gennemgået en stor renovering der stod klar i 2017, med udover Café Kridthuset også en ny butik og billetsalg i en af de gamle bygninger samt ikke mindst flere anlagte stier i området, samt handicapvenlige stier inde i kalkgruberne. I 2019 vandt Mønsted Kalkgruber en europæisk naturpris, som anerkendelse for de mange smukke handicapvenlige stier. Se priser og åbningstider på www.monsted-kalkgruber.dk


VIBORG

BESØG VERDENS STØRSTE KALKGRUBER

Kalkværksvej 8-10, 7850 Stoholm. Tlf. 8664 6011 www.monsted-kalkgruber.dk

37


VIBORG DAUGBJERG DÅS Daugbjerg Dås har en imponerende landskabelig virkning med sin beliggenhed i et område præget af hedeslette. Som en ensom lyngklædt høj, hæver den sig op og byder på god udsigt over landskabet og en hel del sagn er knyttet til stedet. Daugbjerg Dås (dås betyder høj) hæver sig 72 meter over havets overflade. Højen er en hatformet morænebakke fra forrige istid for cirka 100.000 år siden, hvor den omkringliggende hedeslette består af smeltevandsaflejringer fra sidste istid for cirka 10.000 år siden.

SAGNENE OM DAUGBJERG DÅS ER MANGE. Det siges at stedet skulle have været brugt som galgebakke og at både ”Ellefolk” og ”Bjergmænd” skulle have holdt til på dåsen, ligesom også røvere og stimænd huserede både her og i Daugbjerg Kalkgruber. Andre historier beretter, at det netop var på Daugbjerg Dås, at røverne fra gruberne, kun to kilometer længere mod nord, fik deres straf og blev halshugget. Også hekseafbrændinger knyttes til stedet.

Som ved andre morænebakker beliggende på hedesletten, kan man ved foden af Daugbjerg Dås med et enkelt skridt passere omkring 90.000 års geologisk historie.

DAUGBJERG MINILANDSBY

Dybdalsvej 11 A, Daugbjerg, 8800 Viborg Tel. (+45) 97 54 83 14 / (+45) 20 20 49 94 www.daugbjerg-minilandsby.dk Åben/Open: 17.4.-31.5. 1.6.-31.8. Efterårsferie 1.9.-15.12.

12.00-18.00 (kun weekend & helligdage) 12.00-18.00 (eller efter aftale) 12.00-18.00 (eller efter aftale) 12.00-18.00 (kun weekend / efter aftale)

[DK] Minilandsbyen er en kopi af Daugbjerg by før branden i 1791 (størrelsesforhold 1:10). Smukt placeret ved Mølledammen og den gamle Daugbjerg Vandmølle fra 1700-tallet. Den indeholder café, museum, gavebutik samt et nyt festlokale til 40 personer. [GB] Daugbjerg miniature village is an exact copy of Daugbjerg as it looked before the great fire in 1791. The proportion is 1:10. There is also a café, a museum and a souvenir shop. DKK 25,€ 3,50

DKK 15,€ 2,-

Både Blicher, Ingemann og Aakjær skriver om Daugbjerg Dås og dens beboere. Turen til Daugbjerg Dås kan med fordel kombineres med et besøg i Daugbjerg Kalkgruber eller en tur til Kongenshus Mindepark. Alle tre fredede seværdigheder ligger inden for radius af fire kilometer. På toppen af Daugbjerg Dås er der en glimrende udsigt over de omkringliggende marker og et par kilometer mod syd det vidtstrakte lynghede-område Kongenshus. Der er offentlig adgang til området.

UDSTILLINGER - CAFÈ - BUTIK Sommerens udstillinger 12. juni - 30. august 2020 I want to get out of here af Kaspar Bonnén NOK? af Steen Rasmussen, Nina Kleivan, Sebastian Mügge og Yoshihisa Sano

Viborg Kunsthal Riddergade 8 8800 Viborg viborgkunsthal.dk

38


VIBORG

FÅ EN UNIK NATUR- OG KULTUROPLEVELSE I

KONGENSHUS MINDEPARK

HISTORIEN

VANDRERUTER

Kongenshus hede er et af landets største sammenhængende hedearealer på 1200 hektar. Det er en fredet mindepark, hvor du kan fordybe dig i historien om hedens opdyrkere, som forvandlede den hårde jord til frugtbart landskab og samtidig få en storslået naturoplevelse. Du kan køre gennem parken i bil, på cykel eller du kan tage én af vandreruterne.

En grusvej bugter sig gennem hele området, så det er muligt at køre hele vejen gennem parken. Vil du hellere gå rundt i området, er der p-pladser ved Kongenshus Kro & Hotel, ved udkigstårnet og i områdets nordvestlige udkant ved Tingvej. Ved parkeringspladserne viser informationstavler tre afmærkede vandreruter rundt på heden. Turene fører dig forbi markante smeltevandsterrasser, slugter, gravhøje med flotte udsigter, hulveje, grønne enge og mindedalen. Heden har et helt særligt plante- og dyreliv, som skal plejes og beskyttes. Lyngheden naturplejes derfor med over 1.000 græssende får.

MINDEDALEN Midt i mindeparken finder du udkigstårnet, hvor du kan parkere. Tag trappen eller elevatoren op i udkigstårnet, hvor du kan skue 360 grader ud over landskabet og fornemme tidligere tiders ødemark. Under tårnets tag er der borde og bænke, og her er monteret plancher med beretninger om hedens historie. Mindedalen er en cirka 1 km. lang slugt, der løber fra udkigstårnet. Her er der rejst i alt 39 sten – én for hvert herred, hvis befolkningen deltog i hedeopdyrkningen. Ved herredsstenene er anlagt sognesten med over 1.200 navne på opdyrkere af heden. Mødepladsen for enden af mindedalen er en oval plads med mindesten for personer med stor betydning for hedesagen. I 2004 fik Kongenshus Mindepark tildelt den internationale Carlo Scarpa-pris, der uddeles til bemærkelsesværdige landskaber.

KONGENSHUS KRO & HOTEL Med en fantastisk beliggenhed ved den nordlige indkørsel til Kongenshus Mindepark finder du Kongenshus Kro & Hotel. På Kongenshus kro er nærvær, ro, hygge og afslapning i højsædet krydret med lækkert hjemmelavet mad med friske råvarer.

NATURCENTER I 2020 bliver der etableret en ny udstilling i Naturcentret, som er placeret i forbindelse med hotellet. Udstillingen ’Hedens Ansigter’ er en fortælling om de mennesker, der boede og arbejdede på heden – de store billeder giver et sanseligt indtryk af, at det var et hårdt og slidsomt liv. Billederne har tidligere været udstillet på Skovgård Museet i Viborg og er venligst udlånt af Dansk Folkemindesamling.

OVERNATNING Der er opsat tre shelters i Kongenshus Mindepark, som frit kan benyttes. De er placeret umiddelbart nordøst for udkigstårnet, og de kan forhåndsreserveres her: www.hede.onlinebooq.dk

RUNDVISNING Hvis du vil have endnu mere ud af dit besøg i Kongenshus Mindepark, kan du booke en erfaren rundviser, som fortæller om heden og historien. Prisen på en guidet tur i Kongenshus Mindepark er 750 kr. inkl. moms. Kontakt: Jens Damgaard på 9754 8014 / aj@damcon.dk eller skovfoged John Miltersen på 4021 8635 / jmm@hededanmark.dk Find vej: Vestre Skivevej 142, Daugbjerg, 8800 Viborg App: ’Kongenshus-Guiden’ findes i både AppStore og Google Play. Læs mere: www.hedeselskabet.dk/kongenshus-mindepark

Støttet af: Viborg Kommune Hedeselskabet

39


VIBORG ET LILLE EVENTYR –

VISKUM SNAPS

ViskumSnaps

Et valnøddetræ på gårdspladsen og 2 min i TV midt vest for 15 år siden, blev starten på Viskum Snaps. Der er beliggende 10 km. Øst for Viborg tæt ved A 16. Viskum Snaps fremstiller i dag mere end 100 forskellige snapse med forskelligt indhold efter egne opskrifter, hele tiden er nye under udvikling, snapsene sælges mange steder rundt i Danmark, og en lille eksport til Oplev en hyggelig og anderledes Norge. Snapsene er nyde snapse, butik, god personlig service og eget til stor for snapse elskere, snapseri, hvor mere end 100 glæde forskellige snapse fremstilles. de er fremstillet i hånden, med Her kan findes mangestor gaveideer vægt påogdet gode håndbrugskunst. værk. Der er en historie til alle Gratis kaffe og en snapsesmagsprøve snapsene.

Birthe Ladefoged Snapse- og blomsterspecialist Vesterskovvej 5 - Over Viskum 8830 Tjele Tlf. +45 24 85 00 73 www.viskumsnaps.dk

God nat snaps

med humle

til grupper på op til 6 personer. Frokost til min. 10 personer kan Ud over produktion arbejdet, bestilles 1 uge før besøg.

Besøg venligst vores hjemmeside: Viskum Snaps.dk og se film m.m.

E45 Hobro 36

Alc.

35 cl

Viskum Snaps har åbent hele året – alle hverdage, men efter aftale tager vi rigtig gerne imod gæster, næsten uanset tidspunkt. Da vi har travlt er det rigtig godt altid at ringe før et besøg , så er i sikre på vi er her og til gengæld sætter vi gerne en kop kaffe/ te over inkl. en snapse smagsprøve, der her om sommeren kan nydes på vores hyggelige gårdsplads hvis vejret tillader det, ellers er her god plads inde i varmen.

ViskumSnaps fremstiller kryddersnapse, dyrker krydderier og holder foredrag om snapsens og krydderiernes historie. Mulighed for kaffe eller frokost og snapsesmagning. Gratis kaffe - max. 6 personer smagsprøver på snaps og chokolade.

besøges Viskum Snaps af mange turister, det være sig busser, og enkelt personer der gerne vil vises rundt og have et spændende foredrag, snapse smagning enat god frokost NB! Det er en godtilidé ringe i forvejen, eller kop kaffe med hjemmebagt kage. så I ved vi er hjemme og kan sætte kaffen over

40 % Indhold: vol. Brøndums Klar, humle, lavendel m.m.

517

DK - 8830 Tjele

40

16

Udviklet og fremstillet af:

ViskumSnaps

R

Randers

Viborg

Åben man-fre kl. 14.00-17.30 - samt efter aftale.

Kun 10 min. kørsel fra Viborg.

et tempo andet tempo et andet

Levende jernalderlandsby

Den 29. juni - 7. august · Hver dag kl. 10.00 - 16.00 I skolernes sommerferie kan du opleve jernalderfolk i landsbyen. Der er mulighed for at prøve forskellige aktiviteter. Smagsprøver på jernaldermad, bueskydning, smedning m.m.

Entre: Voksne 60,- kr · Børn (0 - 18 år) gratis.

Hvolris Jernalderlandsby · Herredsvejen 135 · 9632 Møldrup · www.hvolris.viborg.dk

40

E45

Over Viskum

På gensyn hos Viskum Snaps…

En anden tid

R


VIBORG

Foto: Sanna Nielsen

Solnedgang over Hjarbæk Fjord

HJARBÆK FJORD Hjarbæk Fjord er udpeget som vildtreservat og et fantastisk rigt område for naturmennesker. Her kan du være heldig at se oddere, fiskehejrer, isfugle, flagermus og sæler.

HJARBÆK I DAG

Landskabet omkring Hjarbæk Fjord blev dannet i slutningen af de seneste istid, da området endnu var isdækket. I en periode under afsmeltningen løb vandet fra Midtjylland ud i Hjarbæk Fjord, senere vendte strømmen og gik i stedet til Randers Fjord. Hjarbæk Fjord har i dag tilløb af de fire åer: Fiskbæk Å, Jordbro Å, Skals Å og Simested Å.

Kør en tur over Virksunddæmningen og nyd de små charmerende byer og hyggelige steder langs fjorden. Tag en gåtur til Marens Patter, Danmarks smukkest beliggende runddysser og stop også ved Tanghuset i Sundstrup, hvor du kan blive klogere på tangproduktion. Stedet fungerer både som informationscenter og primitivt overnatningssted. I Hjarbæk kan du nyde den hyggelige stemning. Gå en tur på havnen og oplev de gamle sjægte, der stævner ud på fjorden med deres flotte, røde sejl sat og ofte med Danmarks smukkeste solnedgang som kulisse.

Livet omkring Hjarbæk Fjord har været præget af de særlige betingelser, naturen har budt fjordlandets befolkning, især med henblik på fiskeri, tangproduktion, mergel og færgefart.

Hjarbæk er i dag en lille hyggelig havneby med kro, golfbane, campingplads og sommerhuse. Du kan også opleve det hyggelige, lille fiskerleje i Kvols.

Artslisten er lang - så husk at medbrige din kikkert

Foto: Søren Villadsen

SKALS ENGE – NATURSTI – KOM TÆT PÅ ET RIGE FUGLELIV Skals Å og Skals Enge er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde og både fuglebeskyttelsesområde og EU-habitatområde. Stien langs Skals Å fra Løgstørvej til Skals Å’s udmunding i Hjarbæk Fjord, er nu ført helt igennem med broer. Stien går mellem åen og engsøen, og er nu meget vandfyldt og dækker et stort areal.

du passerer på turen, kan du bl.a opleve svanerne, skovsneppe, brushaner.

Det er en dejlig spadseretur mellem åen og engsøen, hvor du kan opleve et meget rigt fugleliv. Fugle som kan opleves på den smukke gåtur på den nye sti over engen, er bl.a. Engpiber, Skægmejser, Rørspurve. Ved engsøen, som

Artslisten er lang, så pak kikkerten i tasken og drag ud over Skals Enge og nyd naturen og det rige fugleliv.

Tag din kaffe med og nyd den på platformen ved å mundingen i læ. Hvor du samtidig kan nyde den smukke udsigt over Hjarbæk Fjord, og måske se endnu flere af de mange fuglearter, som findes i området.

Foto: Søren Villadsen

41


VIBORG HALD SØ OG DOLLERUP BAKKER

Hald Sø med Dollerup Bakker er Viborg-egnens og et af Danmarks mest kendte naturområder. Her kan du opleve et storslået landskab med et meget varieret plante- og dyreliv, med en spændende historie og et rent og uspoleret miljø. Og her kan du bade og lystfiske. Der er mange afmærkede naturstier og informationstavler. 1.600 ha er naturfredet. I Laden ved Hald Hovedgård findes en landskabsudstilling.

LANDSKAB Hald Sø-området kaldes ofte “smørklatten i Danmarks istidsgeologi”. Det skyldes, at det var her, gletsjerstrømmene fra Norge og Østersø-egnene mødtes under den sidste istid. Her lå den største af de gletsjerporte, hvorfra smeltevand, grus og sand fossede ud og formede den flade hedeslette. Højdeforholdene i området er næsten dramatiske efter danske forhold: Søen er op til 31 meter dyb, og syd for søen ved Skelhøje når terrænet en højde på over 80 meter over havet. Mod syd og øst er søen omkranset af stejle skrænter.

HALD SØ Søen er landskendt for sin miljøhistorie. Indtil 1950’erne var den én af landets reneste. Men i de følgende år blev søen mere og mere uklar af alger, fordi der blev ledt for mange næringsstoffer ud i søen. I 1985 greb myndighederne ind. Byspildevand blev ledt uden om søen, udledningen fra landbruget begrænset, dambrug blev opkøbt og nedlagt, og søen fik ”kunstigt åndedræt” med ilt. Nu er søen tæt på at være lige se så klar som i gamle dage, og tilførslen af ilt er stærkt nedsat. Ilttanken kan ses ved sydenden af søen. Søbredden ved sydenden består af sand og et stort opholdsareal med græs. Stranden er ca. 100 m bred og afgrænses til begge sider af buske og træer, her finder du også badebroen, ca. 200 m vest for badestedet har Dollerup Bæk sit udløb. Bunden består af sand og blød bund. Vandet er næsten altid klart og rent med god sigtdybde. Der bliver forholdsvis hurtigt dybt og vandet er altid relativt koldt på grund af Hald Søs mange kilder.

Hvordan opstod det dybe hul, som Hald Sø dækker i dag? Mange geologer mener, at Hald Sø-dalen er ældre end sidste istid, og at der i bunden af den tidligere dal har ligget en kæmpemæssig 20–30 m høj klump is – såkaldt “dødis”, som smeltevandet under sidste istid har løbet hen over og aflejret materiale på. Da isklumpen siden smeltede, opstod hullet, som så løb fuld af vand. Søens omgivelser er udpeget som ”Nationalt geologisk interesseområde” og har international betydning. Store dele af Hald-området var dækket af skove indtil omkring år 1700. Men befolkningen havde brug for træ til brændsel, bygninger og mange andre formål, så der blev drevet rovdrift på træerne. Desuden åd græssende dyr af træerne og tog opvæksten. År 1800 var mange skove ødelagt af den voldsomme udnyttelse og erstattet af lynghede, fx som det i dag kan ses på Stanghede og på Ravnsbjerg i Dollerup Bakker.

Skytteholmen

SKYTTEHOLMEN Søbredden består af sand og græs. Badestedet er ret smalt (ca. 15 m). Opholdsarealet, der strækker sig ca. 300 m på langs af søen afgrænses mod vest af et område til joller og mod øst af tagrør og skov. Vandet er næsten altid klart og rent, vandtemperaturen i badevandsområderne ligger i sommerperioden på 13-21 grader.

LYSTFISKERI Der må fiskes i søen fra robåd, som kan lejes på Niels Bugges Kro. Der må også fiskes fra søbredden neden for Hald Hovedgård og i mølledammen ved Dollerup Mølle, hvor der kan fanges små ørreder.

UDSIGTER Ved Hald Sø’s syd ende finder du skønt område med badebro.

42

Særlig fine udsigter fås fra tårnet på “Hald Slot”, fra ”Niels Bugges Bænk” på Ravnsbjerg, kiosken ved Dollerup og fra skrænterne ved Bisballe syd for søen.


BJERRINGBRO

BJERRINGBRO MIDT I NATUREN OG NATUREN MIDT I BJERRINGBRO Bjerringbroegnen er virkelig et besøg værd, hvis du vil have alt det bedste, som Midtjylland har at byde på: Gudenåen, naturoplevelser, indkøb, overnatning og tæt på storbyerne.

løber midt gennem Bjerringbro. At sidde på Sol og Vandtrappen og bare følge åens stille vand er en lise for sjælen.

Indrømmet – Bjerringbro har ikke alt, hvad storbyen kan byde på. Ingen trafikpropper, ingen betalt parkering, ingen stress og ingen larm. Til gengæld byder Bjerringbro på en hyggelig midtby med butikker og gode indkøbsmuligheder. Gode overnatningsmuligheder i B&Bs og på egnens historiske kroer samt et væld af oplevelser i den fantastiske natur i og omkring Bjerringbro.

Men hvorfor ikke bruge den fantastiske natur, der omgiver Bjerringbro. Her er masser af muligheder for at cykle på de små veje, der fører dig til og ind i skovene, landsbyerne og herregårdene, der stadig er en del af Bjerringbroegnens historie. Eller brug en dag på Gudenåen, der er Danmarks eneste rigtige flod.

IS, HISTORIE OG KUNSTVÆRKER

Et godt bud er at starte din dagstur ved Ans, sejle over den smukke Tange Sø, besøge Energimusset og Gudenaacentralen inden du sejler ad Gudenåen til Bjerringbro, hvor du kan aflevere din kano og handle lidt i byens butikker.

Bjerringbroegnen emmer af små hyggelige landsbyer, løvskove med prægtige ege- og bøgetræer, herregårde og naturligvis Tange Sø og Gudenåen, der giver liv og oplevelser til alle. Et besøg i Bjerringbro er i sig selv en hyggelig oplevelse. Køb en is og sæt jer i Byhaven og nyd de smukke kunstværker eller gå en tur ved Gudenåen, der

LANDSBYER, SKOVE OG GUDENÅEN

KANOTUR PÅ GUDENÅEN

Du kan naturligvis også overnatte lige midt i Bjerringbro, hvor der er teltplads, toiletter og mulighed for indkøb. Fortsættes s. 44

43


BJERRINGBRO Overnat 4 skønne steder ved Gudenåen midt i Jylland

Refugie ned til Gudenåen med plads til 4 pers. 100 m. med privat fiskeret. AaHuset, Østergade 76A, Bjerringbro

Villa Zira

Bjerringbros ældste hus med 3 værelser Skovvejen 3, Bjerringbro, 350 m. til Gudenåen.

Fortsat fra s. 43

BESØG ENERGIMUSEET Uanset om du er lille, stor, forælder eller bedsteforælder, så byder Energimuseet på et væld af oplevelser for hele familien med energi i centrum. Museet er placeret i et fantastisk naturområde omkring Gudenåen og Tange Sø. Det er nemt at komme til Bjerringbro, hvad enten du kommer i bil eller i tog; rejser ved egen kraft i kano på Gudenåen eller på jernhesten ad de nationale cykelruter R16 og R30.

VI SES MIDT I NATUREN OG MIDT I BJERRINGBRO. OPLEVELSER:

UD I NATUREN:

OVERNATNING:

Bjerringbro.dk Energimuseet.dk Vindumovergaard.dk Midtiheleverden.dk

Natouren.dk Bjerringbrosportsfisker.dk Tangegolf.dk

Anskro.dk Kongensbro-kro.dk Holmriis.com bb-anne.dk

H ER LI GH EDEN

Bed & Breaktast med 6 værelser samt lokaler til kurser, møder og mindre sammenkomster med plads til 24 personer til spisning, Storegade 24, Bjerringbro, 350 m. til Gudenåen.

SØGAARDEN

Whisky Shop - Atelier - Bed & Breakfast 5 værelser i vores gammle kampestensgård Himmestrupvej 8, Lee, Bjerringbro.

Besøg Søgaardens Whisky Shop med stort udvalg i whisky, samt gin og rom m.m. Kontakt Niels Holmriis på 2223 1933 Med venlig hilsen Astrid & Niels Holmriis

astrid@holmriis.com · 2040 3672 Holmriis.com

Besøg Bjerringbro

- en naturskøn perle fri for storbyens stress og larm - Gå en tur langs Gudenåen på den historiske træksti - Nyd naturen i løbesko eller på din MTB - Køb et dagskort til Gudenåen for dig og din fiskestang - Lej en kano og få den leveret lige hvor du vil sejle fra - Nyd en is i Byhaven og se de mange flotte kunstværker, byen kan byde på - Hop i svømmehal og saunagus - Besøg Runestensparken og Gudenådalens Museum - Besøg Energimuseet og slip dit indre legebarn fri - Og meget mere...

Læs mere på Bjerringbro.dk

44


BJERRINGBRO AKTIVE NATUROPLEVELSER PÅ OG VED GUDENÅEN

GUDENÅDALENS MUSEUM

Vestre Ringvej 5, 8850 Bjerringbro Tel. (+45) 25 33 28 50 pv@saluki.dk www.gudenaadalens-museum.dk

Åben/Open: 01.05. - 31.08. Tirs/Tue 14.00-17.00 Ons/Wed 14.00-17.00 Weekends 14.00-17.00 Søn/Sun 14.00-17.00 01.09. - 31.10. Søn/Sun 14.00-17.00 + efter aftale/on request

[DK] Bjerringbroegnens lokalhistoriske museum med permanent udstilling om landbrug og håndværk, men også om Vikingetid med bl.a. Mammenøksen og Runestenspark. [GB] Bjerringbro region’s historical museum with a permanent exhibition on farming, handicrafts and the Viking Age including the Mammen axe and rune stone park. DKK 20,€ 3,-

Gratis/ Free

GUDENÅEN - DANMARKS LÆNGSTE VANDLØB Gudenå også kaldet Gudenåen er på trods af navnet en flod og er med sine ca. 176 km Danmarks længste vandløb. Åen og dens tilløb afvander tilsammen et areal på 2.643 km2. Gudenådalens by – Bjerringbro – fortæller med al tydelighed, at borgerne er stolte af placeringen ved Gudenåen. Bjerringbro Kanoog Teltplads ligger som et stort aktiv midt i byen ned til Gudenåen. Gudenåen snor sig ind igennem Bjerringbro egnen. Det perfekte område til aktive oplevelser i naturen. Her kan I tage på kanotur, vandre på trækstien eller cykle på mountainbike i skovene. Eller hvad med en adventure tur, hvor I kombinerer flere af naturaktiviteterne. Brug fantasien (og lysten) og planlæg en adventure tur med udfordringer; “bike and hike – kano'n!”. Langs Gudenåen er der mange gode og spændende overnatningsmuligheder; hoteller, kroer og B&B, men også campingpladser og mere primitive teltpladser. Ved hele Gudenåen er der erfarne aktører, hvor der kan lejes kanoer og mountainbikes m.m.

LEJ KAJAK/KANO HOS OUTDOOR BJERRINGBRO Naturen er ikke kun smuk, den er en del af os selv, som vi er en del af den. At være på tur i naturen giver nogle gode oplevelser – det rene “vildness”. En kano- eller kajaktur er en anderledes og intens måde at opleve naturen på. Vores kajakker er anbefalet af “Kajak Freak”, Holstebro og er af mærket “Winner Dreamer”. Det er en stabil havkajak, der er let at kontrollere. Den er velegnet til korte dagsture eller til de, der ønsker en stabil og nem kajak for hele familien. Perfekte til dig, der ikke vil bekymres om alt muligt, men blot vil på vandet og ha' det sjovt. Kajakkerne udlejes på dagsbasis.

Udlejning til naturaktiviteter ved Gudenåen

KANO MTB CAMP KAJAK Gudenåvej 4 · 8850 Bjerringbro · natouren.dk · Tlf. +45 30 28 00 48

Der er en del logistik forbundet med en kanotur. I skal selv sørge for persontransporten til start- og fra slutstedet. Kanoerne og kanoudstyret skal vi nok sørge for. Når I skal ud at sejle kommer vi med kanoerne og kanoudstyret til jer. Med i vores kanobil har vi det udstyr i skal bruge og lige netop de veste der passer jer. At håndtere kanoerne på land er dejligt, hårdt arbejde, så I får også dyrket lidt Crossfit. Kanoerne udlejes på dagsbasis. Mere info på www.natouren.dk

45


BJERRINGBRO

ENERGI, OPLEVELSER OG MASSER AF PLADS! På Energimuseet glæder medarbejderne sig til at byde velkommen til sommerens gæster og I 2020 er der specielt fokus på de udendørs oplevelser og aktiviteter.

loftet fejrer vi H.C. Ørsteds 200-års jubilæum for opdagelsen af elektromagnetisme og her kan legebørn i alle aldre eksperimentere med magnetisme, elektricitet og naturens kræfter.

De skønne omgivelser omkring museet, med Gudenåen og Tange Sø som nabo, indbyder til en heldags udflugt for hele familien, hvor man enten kan medbringe sin egen madkurv eller nyde lækker mad fra museets cafe, imens man slapper af med udsigt ud over Gudenåen.

På Energimuseet er der ikke bare fokus på energiens historie, men man kigger også ind i fremtiden med to udendørs debatskabende udstillinger om danskerne CO2 forbrug og løsninger på hvordan man kan løse klimaudfordringerne.

Og gæsterne kan glæde sig til et spændende sommerprogram, som – udover alle de spændende udstillinger – også byder på bl.a. lynshow, udendørs skattejagt, smagsprøver på fremtidens bæredygtige mad og børneaktiviteter med mooncars, sæbebobler, trampoliner og lærerige legepladser. Et besøg på Energimuseet 15.000m2 store område er en historisk rejse med energi i centrum, hvor energi ikke bare elektricitet – men også bevægelse, mad, leg, læring, natur, historie og fremtid. I De historiske huse og Elektricitetens Hus findes en RETRO-tidslomme med el-apparater og hverdagsting. Her oplever I elektricitetens udvikling og historie, men man vil også kunne nikke genkendende til de mange genstande, lige fra TV, lamper, telefoner, radioer og fodmassageapparater. De er overraskende, hvor lidt de forskellige apparater har ændret sig gennem tiden. Oplev Tangeværket, Danmarks største vandkraftværk som har haft 100-års jubilæum og stadig producere elektricitet til ca. 3000 husstande. På Ørsted

46

Udstillingen ”Liv i forandring”, som blev indviet i 2019, har i foråret 2020 fået en helt ny betydning under Corona krisen. En del af denne udstilling er 6 kuber, der viser fordelingen af en gennemsnitsdanskers CO2 udledning. En fordeling, som blev ændret markant under krisen, hvor kuberne kom helt ud af trit med den virkelige verden, og hvor titlen Liv i Forandring gav en helt ny mening. Den anden udstilling ”Fremtiden er Grøn-Fremtiden er dansk” viser nogle af de projekter, som er under udvikling i danske virksomheder og forskningsinstitutioner og giver et indblik i, hvordan Danmark kan nå klimamålet om en 70% reduktion af CO2 i 2030. Energimuseet er absolut et heldagsbesøg værd for hele familien, og så gør det jo heller ikke noget at børn og unge til og med 17 år har gratis adgang. Se mere på www.energimuseet.dk


BJERRINGBRO

GRØN OMSTILLING, OPLEVELSER OG SPÆNDING I BØRNEHØJDE Uanset om du er pilfinger, nysgerrig, nørdet eller nostalgisk, så byder Energimuseet på oplevelser for alle. Her er 15.000m2 i fantastisk natur, hvor der er plads til leg og samvær for hele familien. Oplev vand- og vindkraft, retroudstillinger, højt hår, lynshow og leg med magnetisme. I kan også tage på skattejagt med smartphone og komme rundt på hele området og opleve 8 bygninger med spændende udstillinger. Oplev også den nye udstilling ”Liv i forandring”, hvor vi sætter fokus på klimaforandringer og hvad DU kan gøre. Læs mere på energimuseet.dk

BØRN, OG UNGE 0-17 ÅR FRI ENTRÉ Voksne kr. 120,Sæsonkort kr. 140,-

Hver weekend Højt hår · Lynshow Sæbebobler · Leg VR-briller · Recycling Lækker mad · Retro

VIDEN — OPLEVELSER — SPÆNDING Bjerringbrovej 44, Tange, 8850 Bjerringbro · energimuseet.dk

47


KORT Løgstør76 72

Thisted

Ranum

77 80

Trend

67 Fur 65 70 68 63 71 64 69 66

95

85 86

83

87 Aars 75

Farsø

Glyngøre 59

79 84

58

Spøttrup

82

81

63 Hvalpsund

61

60

Gedsted

74

53

89 Aalestrup 78

57

49

55 54

48 Skive 51

Venø Lemvig

52

56 62

18

Skals

50

Hjarbæk

73

Ejsing

Struer

Tjele

Vinderup Handbjerg

3 4 10 7 1 14 17 Viborg 16 2 5 8 12 15

9 Hagebro

Vemb

47 Holstebro

B

13

Karup

21 11

Ans

32

Ulfborg

46 45 Herning 43 42 44 Ringkøbing

6

Videbæk

34 29 Silkeborg 28 31 30 33

Ikast

37 36 35

38

Them

39

Brande

Bryrup

41

40


Aalborg

KORT HER FINDER DU DE GODE OPLEVELSER!

96

SPISESTED Støvring

SHOPPING

VIBORG

94 Rold Skov

Hobro 92 93

Mariager 88 89 90

72 Limfjordsmuseet

2 Viborg Svømmehal

39 Bjerrely

73 Cafe Posthuset

3 Vestbadet (Friluftsbad)

40 Galleri Bankgaard

74 Herregården Hessel

4 Søster Lagkage

41 Gyvelborg

75 Destination Himmerland

5 Salonen

42 Museum Midtjylland

76 Muslingebyen.dk

6 Viskum Snaps

43 Textil Museet

77 Næsbydale Badehotel

44 Frilands Museet Herning

78 Danmarks Cykelmuseum

45 Herningsholm Museum

79 Farsø Handel

9 Mønsted Kalkgruber

46 Klosterlund Museum

80 Thrane Galleri

10 Vingaards Officin

47 Holstebro Kunstmuseum

81 Gunderup Fiske Sø

11 Havredal Gårdbutik 12 Bruunshaab Gl. Papfabrik

14 Kafe Kjelds 15 Hald Ege Mini Regnskov 16 Glaspusteriet Lofstad 17 Restaurant Rod 18 Hvolris Jernalderlandsby

BJERRINGBRO 19

20 Bjerringbro 22

82 Dansk Nutidsmuseum

SKIVE/SALLING

83 Johannes V. Jensen Museet

48 Limfjordsferie

Hvalpsund Familie Camping

84 Fru Nielsens Pavillion

Limfjords Camping

49 & Vandland

Ertebølle Strand Camping

85 Café Ertebølle Pandekagehuset

50 Højslev Kro

86 Stenaldercenter Ertebølle

51 Houmøllers Møbler

87 Tappist.dk

52 Laredo Antik og Vintage 53 Spøttrup Borg

Randers

Café & restaurant 54 Gyldendal Havn

HOBRO/MARIAGERFJORD 88 Destination Himmerland

19 Søgaardens Whisky Shop

55 Virksund Ravsliberi

89 Svanen

20 Gudenådalens Museum

56 Dalsgaard Antik

Mariager-Handest 90 Veteranjernbane

21 Energi Museet 22 Outdoor Bjerringbro Hadsten

57 Lundø Strand Camping

92 Gasmuseet

61 Jenle

29 Museum Silkeborg

62 Nr. Søby Friluftsbad

D. 30 MichaelLystrup 31 Kunstcentret Silkeborg Bad

FUR 63 Fur Færgekro

33 Hjejleselskabet.dk

64 Cirkeline

35 AQUA Akvarium & Dyrepark 36 Papirmuseet 37 Jagtogfisk.dk

REBILD 94 RebildPorten

32 Blicheregnens Museum Silkeborg 34 Handel Aarhus

93 Vikingecenter Fyrkat

60 Tingfinderiet

28 Museum Jorn

Grenå

91 Naturlig Beklædning

58 Harre Vig Golf 59 Limfjordens Hus

SILKEBORG

Ry

HIMMERLAND

38 Jyllands Park Zoo

13 Kongenshus Mindepark

3

HOLSTEBRO/HERNING

1 Vi er Viborg

7 Skovgaard Museet Hadsund 8 Viborg Kunsthal

91

OPLEVELSER

65 Galleri Jettestuen

Ebeltoft

95 Jesperhus 96 Lindholm Høje Museet

66 Fur Bryghus 67 Café På Herrens Mark 68 Rakla 69 Fursund Færgeri

Skanderborg

70 Skuret 71 Fur Museum Odder

49


SKIVE & SALLING

Foto: Thomas Køser

LIMFJORDSFERIE MED ALT DET BEDSTE Und dig selv at smage en lokal øl fra områdets bryggerier og ost fra det økologiske Thise Mejeri. Lad børnene fange rejer og krabber og tag ud og oplev fjorden fra en kajak. Gå på opdagelse i lokal kunst og historie og nyd den skønne natur fra en af egnens mange vandrestier og cykelruter.

til din frokost, køb lokale oste og mejeriprodukter fra Thise Mejeri, drik en af verdens måske bedste sodavand fra Hancock Bryggeri, eller gå på opdagelse i nogle af de lokale gårdbutikker.

Naturen ved Limfjorden er især et besøg værd. Udforsk nogle af de mange naturskønne vandre- og cykelruter, der findes i området. Du kan finde alle ruterne på vores app VisitSkive, hvor den følger din færden langs ruterne via GPS. Du finder også alt fra overnatning, spisesteder, attraktioner og begivenheder på app’en. På den måde har du din helt egen digitale turistguide med i lommen på din ferie ved Limfjorden.

Med 190 kilometers kyst ved Limfjorden finder du masser af sjov på vandet for både børn og voksne. Udforsk de mange børnevenlige strande med rolige og lave vande. Tag børnene med ud til Skandinaviens største vandlegeplads ved Glyngøre Vandpark, udforsk Limfjorden både over og under vandet i de gennemsigtige kajakker ved Skive Fjord Camping, lær at surfe ved Limfjorden Surf School, eller kom med på krabbejagt til et af de mange børnearrangementer ved strandene. Limfjorden er din legeplads, hvor kun fantasien sætter grænser.

DANMARKS SKØNNESTE Ø 30 kilometer nord for Skive ligger øperlen Fur, der med sit unikke molerlandskab og hyggelige økultur skaber fantastiske rammer for en skøn ferie. Slap af ved en af de mange flotte strande, gå på opdagelse i nogle af de mange små butikker, spis god mad på et af de lokale spisesteder eller snup en cykel- eller gåtur rundt på øen. Du kan også tage på jagt efter 55 mio. år gamle fossiler langs de stejle molerklinter der kandiderer til UNESCOs verdensarvsliste.

LOKALE RÅVARER I VERDENSKLASSE Ved Limfjorden kan du smage lokale råvarer i verdensklasse. Spis østers med fjordudsigt ved Østersbaren i Glyngøre, drik en lokalbrygget øl på Fur Bryghus

50

VANDSJOV FOR BØRN OG VOKSNE

MASSER AF LOKAL HISTORIE Ved Limfjorden finder du masser af lokal historie, lige fra den gamle middelalderborg ved Spøttrup, til Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle. Hele sommeren kan du få unikke oplevelser gennem Lokale Fortællinger, hvor lokale viser rundt og tilbyder dig en bid af deres natur, by, kultur og lokale fødevarer. Se hvordan honningen produceres ved Spøttrup Bigaard, oplev den gamle middelalderborg Østergaard, smag på de lokale oste og mejeriprodukter ved Thise Mejeri og meget meget mere. Læs mere og planlæg din ferie på www.ferievedlimfjorden.dk


SKIVE & SALLING

Naturskønne oplevelser ved Limfjorden LIMFJORDSFERIE

@Limfjordsferie

@VisitSkive Foto: Thomas Køser, Skive Kommune

Kajak og surf

Kom helt tæt på Limfjordens kyster i kajak. Området har flere udlejningssteder og en kajaktur på Limfjordens rolige vande, med udsigt til områdets smukke kyster, er ren afslapning. Limfjorden er også oplagt til surf, og har gode områder til både windsurfing, kitesurfing og stand up paddle. Se mere om kajakudlejning og surfspots på www.ferievedlimfjorden.dk

Naturpark Flyndersø

Området Flyndersø - Sdr Lem Vig rummer store naturrigdomme med fjorden mod vest og enge, søer, heder, moser, skove og vandløb mod øst. Området er derfor udnævnt som pilot-naturpark. Flyndersø - Danmarks største hedesø, tegner naturparkens grænse mod syd. En af de sjældne fredede planter som findes i naturparken er den plettede Gøgeurt. Derudover finder du et væld af dyreliv i naturparken. Foto: Isabella Hauschildt, VisionKayak

FUR - Danmarks skønneste ø

30 kilometer nord for Skive ligger øperlen Fur, der med sit unikke molerlandskab og hyggelige økultur skaber fantastiske rammer for en skøn ferie. Slap af ved en af de mange flotte strande, gå på opdagelse i nogle af de mange små butikker, og gallerier, spis god mad på et af de lokale spisesteder eller snup en cykel- eller gåtur rundt på øen. Det utrolige molerlandskab på Fur er skabt i forbindelse med den seneste istid, som sluttede for 20.000 år siden. Men selve moleret er mellem 53 og 55 mio. år gammelt, og i moleret er der omkring 200 askelag, der blev spyet ud af datidens vulkaner sammen med damp, lava og skyer af svovlsyre. Moleret gemmer på forbløffende velbevarede fossiler af fisk, fugle, insekter, træ og planter.

Foto: Brian O.

Download App’en

VisitSkive

Cykel- og vandreruter

Ved Limfjorden har vi kilometervis af gode cykelstier og afmærkede ruter til både gåture og cykelture. Hop op på cyklen eller tag et par gode sko på og tag ud i det blå. Du kan finde alle cykel- og vandreruter på VisitSkive app’en eller på ferievedlimfjorden.dk. Du kan også finde vores trykte vandrerutekort ved turistinformationerne eller downloade det på hjemmesiden.

ferievedlimfjorden.dk | urlaubamlimfjord.de | danishfjordholiday.com

51


SKIVE & SALLING 900 M2 LOPPELÆKKERIER Tingfinderiet har et bredt udvalg af hvad “et loppe-hjerte” kan begære. Her er masser af unikke ting og møbler fra ind og udland til kreativ boligindretning.

TINGFINDERIET – EN OPLEVELSESBUTIK. Kom og oplev Tingfinderiet; Interiør- og loppefundsbutik med 900 m2 retro, rå romantik, antik og nostalgi. En rejse i tiden med gamle ting og møbler til kreativ boligindretning.

Det er værd at lægge vejen forbi Tingfinderiet. Her er en anderledes interiør – og loppefundsbutik med 900 m2 fordelt på flere tema opdelte rum med et stort udvalg af interiør til hus og have. Her er retro, rå romantik, antik og nostalgi. Tingene er håndplukkede fra ind- og udland, gamle og gerne med patina samt sat dekorativt og inspirerende op.

ÅBNINGSTIDER 26. juni til 9. august samt uge 42: kl. 11 - 17 [lukket tirsdag] Resten af året: fre- lør- og søndage kl. 13 - 17 Ekstra åben i helligdage

Buksager 9 | Krejbjerg | 7860 Spøttrup | Tel +45 30529960 Tina@tingfinderiet.com | www.tingfinderiet.com facebook.com/Tingfinderiet

instagram.com/Tingfinderiet

Tingfinderiet har til huse i den 4-længede gård “ Bådsgård” fra 1832, som er beliggende ved landsbyen Krejbjerg – lidt uden for alfavej. Et udflugtsmål til dig, der gerne vil have en “ka´du huske” oplevelse samt inspiration til din bolig.

Ålbæk Strandve j 5 - DK-7860 Sp øttrup

w w w .l im f

02 50 +45 97 56

jo r d s .d k

Camping med fred og ro ved Limfjorden

Sommeraktiviteter · Naturvejleder ved Stranden · Sommerfester og hygge

Tag en turnering på vores 18 hullers Minigolfbane

52


SKIVE & SALLING OPLEV EN AF DE SMUKKESTE

HARRE VIG GOLFKLUB Der er de mest fantastiske udsigter, hvilket jeg sætter højt. For mig er det vigtigt, at en golfbane også er en naturmæssig oplevelse, og det er Harre Vig. Dertil kommer, at banen altid er meget velholdt.” Søren Clemmesen, Tidligere formand for Dansk Golf Union.

Vi er medlem af Golfhæftet 2020

GREENFEE ALLE HVERDAGE

WEEKEND HELLIGDAGE

275,- 300,Gælder alle ordinære fuldtidsmedlemmer af en golfklub. Ingen øvrige rabatordninger. Prisliste og andre ordninger, se hjemmesiden. Mulighed for camping ifm. greenfee booking.

Harrebjergvej 13 | 7870 Roslev | (+45) 97 57 11 66 | kontakt@harreviggolf.dk

www.harreviggolf.dk

JEPPE OG NANNA AAKJÆRS KUNSTNERHJEM JENLE På Jenle kan du opleve kunstnerhjemmet i smukke omgivelser. På en guidet rundvisning i Jenles mindestuer kan du høre fortællingen om kunstnerægteparret Nanna og Jeppe Aakjær. Museet fremviser genstande i tableauer fra et usædvanligt spændende liv, hvor Nanna var håndens og Jeppe åndens mester. Aakjærs digte og sociale romaner kom til verden samtidig med forsamlingshusene, højskolerne, andels- og arbejderbevægelsen og det danske foreningsog velfærdsliv, og sangene er fortsat en del af det levende danske fællesskab og demokrati. Nanna er kendt for sine håndværksmæssige arbejder, hvad Jenle i høj grad bærer præg af. Ægteparret boede på Jenle med deres 2 børn Solveig og Esben. Du kan på egen hånd besøge museet, der giver et fint tidsbillede af livet på Jenle. Du er velkommen til at gå en tur i det smukke område, nyde din medbragte mad eller købe forfriskninger i cafeen. Der er både lette anretninger og drikkevarer, hovedsalig fra lokale producenter. Der er salg hver dag i cafe og butik i åbningstiden. I løbet af sommeren er der arrangementer, musik, foredrag, dialekt- og fortælleaften mm., men Jenlefesten den første søndag i august er højdepunktet, en tradition der stammer tilbage fra Aakjærs berømte fester 1908 – 1929. En politisk og en kulturel taler er stadig kernen i festen. Vi er en del af de nystartede 19 danske Digterruter, hvor vi indbyder til en gåtur rundt i Jenles dejlige natur med ”Aakjærs litteratur i hånden”.

Harre Vig golfbane er af mange regnet for en af de smukkeste – en rigtig perle, som man vender tilbage til igen og igen. Det er en bane for dem, der forventer sig mere af en runde golf end blot det sportslige og sociale på en altid velholdt bane. Harre Vig byder nemlig sine gæster på fine oplevelser i fredet natur med alt fra sjældne orkideer og fugle til storslåede udsigter over limfjordslandet. Harre Vig er for dem, der ikke vil lade sig nøje med mindre.

Aakjærselskabet byder velkommen til Jenle... Besøg Jenle - Jeppe Aakjærs hjem og den dejlige natur... ● Rundvisning. ● Museum. ● Café. ● Arrangementer, som f.eks. Jenlefesten, Litteraturdag, Aakjær aften, koncerter, foredrag og arbejdende værksteder. ● Gåture/digterrute. ● Trolderuter. Vi har dagligt åbent fra kl. 11.00 til kl. 17.00 i perioden 13. juni til 11. september. Der er åbent for selskaber i perioden 1. april til 31. oktober. Se mere på vores hjemmeside www.jenle.dk

Se mere på vores hjemmeside www.jenle.dk Hvor I også vil kunne opleve Aakjærs dialekt digitalt - indlæst eller fortalt af vore dygtige folk fra Jenles Dialektgruppe.

Aakjærs Kunstnerhjem ”Jenle” Jenlevej 6 . 7870 Roslev . Tlf. 24 26 00 25 . GPS: 56.665063 - 9.086529

53


SKIVE & SALLING GLYNGØRE VANDPARK – VANDPARKEN ER GRATIS AT BESØGE…

I Glyngøre finder du Skandinaviens største vandlegeplads ca. 50 m. fra Glyngøres kyst i Limfjorden. Komplet med bl.a. rutsjebane, hoppepude, trampolin, klatrevæg og balanceredskaber. Vandparken er gratis at besøge. De første 30 m. fra stranden og ud kan man bunde, men de sidste 20 m. skal svømmes, så vandlandet stiller krav om, at børnene kan svømme 400 m., og er barnet under 12 år, skal en forælder følge med. For sikkerhedens skyld er redningsvest også et krav, og har man ikke en selv, kan den lånes i SuperBrugsen ved indkørslen til havnen. Her kan også lånes våddragter. Depositum for vest og våddragt eller vest for sig er 300 kroner for en dag, som tilbagebetales ved aflevering.

54

Barnet i os kender ingen alder, så mor og far er naturligvis også velkomne ombord på legepladsen, men man kan også bare nyde strandlivet og kigge på. Og er børnene mere til fast grund under fødderne, findes en stor legeplads på kajen. Og nu, man er i fiskerlejet og har brugt mange kræfter og fået sund energi i Glyngøre Vandpark, så bør man lade sig friste til at stille sulten på havens spisesteder, hvor man kan få friskfanget fisk, østers og skaldyr hos bl.a. Restaurant Limfjordens hus. Her finder du Glyngøre Vandark: Færgevej 7, Glyngøre, 7870 Roslev


SKIVE & SALLING BUTIKKENS ÅBNINGSTIDER

KØKKENETS ÅBNINGSTIDER

Torsdag - Søndag fra kl. 10.30 - 18.00

FROKOST: Torsdag - Søndag kl. 12.00 – 14.30 AFTEN: Torsdag - Lørdag kl. 17.30 – 21.00

SMAG FOR LIVET

NYD SALLINGS BEDSTE UDSIGT

VI ANBEFALER BORDBESTILLING Ved vandkanten i Glyngøre finder du Limfjordens Hus, der byder indenfor til en smagsoplevelse i topklasse. Her kan du nærmest sidde med fødderne i vandkanten med udsigt over Limfjorden og nyde fantastisk mad i skønne omgivelser. Ved Limfjordens Hus er de kompromisløse og bruger kun de bedste råvarer – og helst fra lokale producenter. Rasmus gør med sin baggrund som michelinkok stedet til en light gourmet oplevelse, uden fine fornemmelser, hvor alle skal føle sig velkomne. Til frokost tilbyder de et udvalg af moderne frokost-retter, hvor du til aften kan vælge mellem en gourmet menu eller a la carte.

Odden 17 // 7870 Glyngøre // (+45) 97 73 10 01 // www.limfjordenshus.dk //

Restaurant Limfjordens Hus //

limfjordenshus

55


SKIVE & SALLING VIRKSUND – STRAND, HAVN OG HYGGE Især om sommeren er der stor aktivitet i landsbyen i kraft af byens sommerhuse og campingpladsen samt vandsportsmuligheder. Den 20 m. brede og 2 km. lange strand i bugten ved Virksund er en dejlig sandstrand med småsten. Stranden er meget børnevenlig, da der kun langsomt bliver dybt. Bunden består af sand og sten og vandet er næsten altid klart og rent. Her er der gode betingelser for windsurfing – for såvel nybegyndere som øvede. Det er også let at parkere og sætte din kajak i vandet, og vandet i fjorden er ikke særligt dybt, så selv begyndere føler sig trygge her.

Virksund er en lille landsby beliggende ved Hjarbæk Fjords udmunding i Lovns Bredning i Limfjorden.

Ved stranden findes badebro, kiosk og toilet. P-plads i nærheden. Samt der er opsatte borde, så I kan nyde den medbragte mad med den smukkeste udsigt over fjorden til Ulbjerg Klint.

Fra Virksund er der udsigt over Lovns Bredning og det fredede naturområde Ulbjerg Klint. Ved Virksund ligger et lille fiskerleje, en dejlig sandstrand samt en lystbådehavn med en hyggelig atmosfære.

LAREDO ANTIK OG VINTAGE Charmerende butik, med stor alsidighed i vareudvalget, og det skyldes at det er 3 der er fælles om butikken : Rikke Vinter, Mona Hinrup og LarsErik Sieg. Så butikken rummer både Nordisk landstil, det søde og charmerende, men også de rustikke ting, som passer med tidens trend nu. Retro og de skæve sjove ting er også at finde, samt skønne charmerende syede dyr, engle mv. Selv om der er rigtig mange ting i butikken, så begejstres man lidt over alle de skønne opstillinger / stilleben, som giver ikke kun en rejse igennem butikken, men også en rejse igennem tiden. Laredo Antik og vintage er beliggende i Sundstrup, ved Virksund, på vejen imellem Hobro og Skive.

LAREDO ANTIK OG VINTAGE Lopperier · Retro · Kuriosa

Sundvej 37a · Virksund · 8832 Skals Tlf. 20 89 45 10 · 22 56 41 75

Laredo Antik og Vintage

56


SKIVE & SALLING

Foto: Isabella Hauschildt

FISKERI I LIMFJORDS OMRÅDET Der findes næppe et havområde i Danmark med så mange og gode opgangsåer for havørreden. I Limfjordens åer findes formentlig adskillige oprindelige naturlige havørredstammer. Flere steder i foreninger og kommunerne gøres der store bestræbelser på at avle på de naturlige, vilde havørredstammer i vandløbene. Limfjorden er helt unik sammenlignet med andre fjorden i Danmark, da Limfjordens vandløb producerer over 500.000 havørreder hver eneste år – men potentialet er meget større, faktisk dobbelt så stort!

VIRKSUND

Limfjordens vidtstrakte ålegræsområder er vigtige gydepladser for hornfisk, som i tusindtallige stimer invaderer næsten hele fjorden i maj og juni. I den vestlige og østlige del af fjorden samt i strømfyldte sunde, f.eks. ved Oddesund- og Aggersundbroen kan der fanges fladfisk. I Limfjordens udmundingsområder i Kattegat og Vesterhavet er der en rig fiskebestand med Torsk, fladfisk, Hornfisk, Havbars, Multe, Makrel og naturligvis Havørred. Sild og Brisling er almindelig i fjorden.

HUMLUM

NÆSBYDALE Parker på P-pladsen og gå gennem slugten. Smukt område med særpræget botanik.

RØNBJERG NORD Rampe til bådudsætning i havnen nord. Fine muligheder fra stranden mod Næsbydale.

RØNBJERG Stranden syd for havnen i Rønbjerg. Fisk over og omkring muslingebankerne. Ofte findes fiskene helt inde under land. Der kan fiskes hele året under hensyn til vandtemperaturen.

ERTEBØLLE Kør venstre om parkeringspladsen ved klinten og parker på engen ved bådene. Der fiskes nordpå og omkring klinten. Vær opmærksom på, at der ligger en del store sten, der godt kan være skjul for ørrederne. Bedst om foråret og indtil vandtemperaturen er steget for meget. Desuden en god sensommerplads, når det gælder trækkende ørreder.

BÅDSGÅRD Ved kroen i Lundø fortsættes der lige ud indtil vejen ender ved fjorden. Lidt ind mod Skive går der en meget lang odde ud til længere end midten af Skive Fjord. Hele området er spækket med gode fiskepladser.

Der er god mulighed for søsætning af båd fra bådtrailer. Ved bådlejet på østsiden af dæmningen er der en udmærket rampe. Husk fredningsbæltet.

HVALPSUND Nord for Hvalpsund findes der en række gode fiskepladser. Prøv ved Hestbæk. Kør ned og parker ved Lejrgården. Bedste fiskeri findes på strækningen mod Hvalpsund.

Humlum ligger umiddelbart syd for Odde Sund broen. Langs stranden – under klinterne findes der en klassisk, og ofte godt fiskene ørredlokalitet. Mod Oddesund er der en god fladfiskebund.

VENØ FÆRGELEJET Stranden nord for Venø færgelejet er ligeledes en god lokalitet når det gælder havørred, "grønlænder" eller fjord regnbueørred. Syd for færgelejet er der bedst med en "fiskbar" pålandsvind.

VENØ – lidt nord for færgelejet. Fint havørredfiskeri.

HANDBJERG STRAND – mellem Struer og Vinderup. Fin strand til kystfluefiskeri. Masser af ålegræs og anden vegetation. Pas på fredningsbæltet ved Hellegård Å.

FUR Stranden lige nede for campingpladsen byder på godt fiskeri. Under skrænterne kan vandet som følge af leret godt blive lidt uklart under pålandsvind. Spidsen på nordsiden af Færker Vig er også en utrolig spændende lokalitet. Der kan fiske på begge sider af odden og inde i vigen finder du nogle utroligt flotte ålegræs bede. Her har du frit udsyn mod Livø, Bjørnsholdt og Trend å.

ASTRUP VIG Drej til højre i Øster Grønning. Ved T-krydset drejes der til venstre. For enden drejes der til højre og der køres gennem sommerhusområdet så tæt til vandet som muligt.

GRØNNING ØRE Lidt syd for Astrup Vig finder du Grønning Øre. En plads som også må forsøges.

HUSK FISKETEGNET – RIGTIG GOD FISKETUR…

57


SKIVE & SALLING

Åbningstider: Mandag lukket Tirsdag - fredag kl. 10.00 - 17.30 Lørdag kl. 10.00 - 13.00

Houmøllers Møbler AS Søndergade 13 -15 // 7800 Skive Tlf.: 97 52 04 53 www.hmskive.dk

Tre etager fyldt med alt til din bolig… Følg os på:

Houmøllers Møbler //

houmoellersmoebler

Danske design møbler

Kunst, krukker, køkkengrej

Brugskunst, belysning, havemøbler m.m.

58


SKIVE & SALLING

Lej kajak og tag på eventyr på fjorden...

GYLDENDAL HAVN Gyldendal Havn er en privat havn i det sydvestlige Salling. Havnen er smukt beliggende ud til Venø Bugt, hvorfra der er rig mulighed for mange dagsture til de omkring liggende havne kombineret med en smuk tur rundt om Venø. Havnen er velanlagt med flyde broer, med tilhørende agterpæle og Y-bomme, og flere langsskibs pladser. Endvidere findes en rampe til søsætning af trailerbåde. Havnen kan besejles både dag og nat. Havnens gæstebåde er velkommen til at bruge Gyldendal Bådelaug´s Klubhus og alle omkringliggende faciliteter, såsom borde / bænkepladser, grill terrasser, shelters og naturligvis toiletterne. Havnen har indrettet en plads specielt for mobil-home, der naturligvis også må benytte samtlige faciliteter. Havnens gæster modtages af en altid glad, smilende og gæstfri havnefoged Birte, der

bor i området. Omkring havnen er der etableret åbne vandløb, en ny sø med tilhørende stisystem og flotte shelters til overnatning i det fri. Grillpladser, aktivitets- og sanseplads. Der findes en fin badestrand specielt for børn syd for havnen, hvorfra der kun er 25 meter til gratis bad og toilet. Den lokale Kajak Klub har eget klubhus nord for havnen, hvorfra man kan leje havkajakker. Se mere info på: www.spottruphavkajaklaug.dk Der er rig mulighed for traveture i baglandet og i sommerhus området. Gå en tur til den nyanlagte sø i baglandet, som giver en fantastisk udsigt over både sø, havn og fjord. Fjordens flotteste udsigt kan iøvrigt nydes fra Restaurant Gyldendal.

Aktiviteter for hele familien

Kom og nyd den fantastiske panoramaudsigt over Venø Bugt...

i uge 28/29/30/31 Se program på: www.spottrupborg.dk

Sommeraktiviteter Kl. 10.30 -16.30 Mandag-fredag i uge 28/29/31

CAFEÉN TILBYDER

Hyggelig Café med god mad til familievenlige priser. TAKE AWAY

RESTAURANTEN TILBYDER

Stilfulde omgivelser, lækker mad og udsøgte vine.

ÅBNINGSTIDER OG INFO: Se facebook Gyldendal havn cafe og restaurant Bord og TAKE AWAY bestilling tlf. 97 56 01 66

Bispens Marked 2020 Kl. 10.00 - 18.00 Mandag-lørdag i uge 30 Vestjyllands største middelaldermarked. Markedsstemning, gøgleri og smagsoplevelser for hele familien.

Spøttrup Borg Open

24.-25. juli International turnering i Middelalderkamp

Åbningstider:

10.00-17.00 Maj-juni: kl. 10.00-18.00 . kl Juli: kl. 10.00-17.00 August: kl. 10.00-17.00 r: be Septem kket) (mandag 7/9 lu 0-16.00 11.0 . kl Oktober: undt. i (mandag lukket ) 42 e ug

Borgen 6A . 7860 Spøttrup T: 9756 1606 V. Hærupvej strandvej 30 · Gyldendal 7860 Spøttrup · Tlf. 97 56 01 66

borgen@museumsalling.dk www.spottrupborg.dk

59


SKIVE & SALLING

LUNDØ - SPIDS I stenalderen var Lundø en ø i Limfjorden, men efterhånden aflejrede havet materiale, så landet hævede sig og blev landfast. Nordspidsen af Lundø har strandvolde af grus og rullesten og afsluttes af det kilometerlange stenrev Jelse Odde.

LUNDØ STRAND Der er strand på begge sider af halvøen, og den er ca. 20 m bred og 10 km lang i alt. Den består af sand og små sten og vandet er klart. Vandet bliver kun langsomt dybt, og stranden er derfor meget børnevenlig. Der findes også badebro og toilet samt P-plads. Her finder du den børnevenlige strand: Lundø Strand, Jelsevej, 7840 Højslev

Lundø er en del af et stort EU-fuglebeskyttelsesområde, der omfatter hele Lovns Bredning med tilstødende strandenge. I området yngler forskellige almindelige vandfugle, men også arter som f.eks. klyder. I vinterhalvåret ses store flokke af svaner, ænder og skalleslugere.

På P-pladsen er der opsat en informations-tavle, der viser hvor man kan gå, bade og opholde sig. Især strandene på Lundøs vestside er børnevenlige, fordi vandet kun meget langsomt bliver dybere.

60

Hos os kan i slappe af eller gå lange ture i de naturskønne omgivelser. Vi har alt, hvad der skal til for en super ferie.

Vi har en stort restaurant med panorama udsigt ud over vandet. Samt en kiosk med is, slik, kolde drikke og friskbagt brød Åbningstider samt mere information findes på vores hjemmeside. JELSEVEJ 201 7840 HØJSLEV TLF 53372217 WWW.LUNDØSTRANDCAMPING.DK


SKIVE & SALLING

Dalsgaard Antik

EnFriluftsbadet skøn oase åbner

CAFÉ OG KØBMANDSMUSEUM

- forlørdag hele familien! den 18. maj kl. 12.00

Café, hvor man kan nyde en let frokost eller kaffe med hjemmebagt brød

Priser 2013: ..25,-

Antikvitetsforretning på 2000 kvm.

Børn og voksne ...... ,10-turskort .............200

Stort udvalg af gamle møbler, loppefund, porcelæn, nips, malerier, bøger, brugskunst mm.

Husstandssæsonkort.....600,Giver fri adgang for hele i hele sæsonen 2013

ÅBNINGSTIDER:

Købmandsmuseum med interiør fra 1950 ’erne Forhandler af Georg Jensen Damask produkter

Åbningstider: Ons-tors-fre-lør-søndag kl. 13-17

familien

Mandag-fredag 14.00-18.00 Lørdag og søndag 12.00-18.00

www.dalsgaardantik.dk·· Dalsgaard www.dalsgaardshop.dk · Dalsgaard Antik · Stårupvej · Dommerby · T 97536396 M 29913153 www.dalsgaardantik.dk Antik · Stårupvej 29 · Dommerby · 784029Højslev · T 97536396 · M· 29913153

Ved svømmeundervisning lukker badet kl. 17.00 onsdag. Ved dårligt vejr lukker badet tidligere - se venligst mere info på www.søby-højslevhallerne.dk

SVØMMEUNDERVISNING:

I skolernes sommerferie er åbnings tiden alle dage 12.00-18.00

Friluftsbadet åbner

Lej friluftsbadet lørdag den 18. maj kl. 12.00

til dit arrangement! ÅBNINGSTIDER:

w

Priser 2013: ........25,-

Børn og voksne 10-turskort .............200,-

Husstandssæsonkort.....600,Giver fri adgang for hele i hele sæsonen 2013

familien

Mandag-fredag 14.00-18.00 Lørdag og søndag 12.00-18.00

Fra kl. 17.00-21.00 ,Pris pr. time........... 200 incl. livredder 10,+ pr. person............... Kontakt Tulle Rasmussen på tlf. 28 71 77 53 Ved svømmeundervisning lukker badet kl. 17.00 onsdag.

Ved dårligt vejr lukker badet tidligere - se venligst mere info på www.søby-højslevhallerne.dk

I skolernes sommerferie er åbningstiden alle dage 12.00-18.00

Lej friluftsbadet til dit arrangement!

Fra kl. 17.00-21.00 Pris pr. time........... 200,incl. livredder 10,+ pr. person............... Kontakt Tulle Rasmussen på tlf. 28 71 77 53

SVØMMEUNDERVISNING: på følgende datoer:

Onsdag den 29. maj .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 1. juni ..................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 5. juni .................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 12. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 19. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 22. juni ................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 26. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 3. juli ..................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30

Kontingent: kr. 300,Kontant betaling ved tilmelding, som er mandag den 21. maj kl. 18.30-19.30 i HIF’s Klubhus, Stoholmvej 9. Spørgsmål - kontakt da Dorte Balling på tlf. 97 53 63 30

på følgende datoer:

Onsdag den 29. maj .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 1. juni ..................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 5. juni .................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 12. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 19. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 22. juni ................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 26. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 3. juli ..................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30

Ved dårligt vejr lukker badet tidligere. Se venligst mere info på Facebook Kontingent: kr. 300,– se under Nr. Søby Friluftsbad Kontant betaling ved tilmelding, som er mandag den 21. maj kl. 18.30-19.30 i HIF’s Klubhus, Stoholmvej 9.

Arr.: Nr. Søby IF og Højslev St. IF

STOHOLMVEJ 20 ∙ 7840 HØJSLEV ∙ TLF.: +45 97 53 57 55 ∙ WWW.SØBY-HØJSLEVHALLERNE.DK

Spørgsmål - kontakt da Dorte Balling på tlf. 97 53 63 30 Arr.: Nr. Søby IF og Højslev St. IF

STOHOLMVEJ 20 ∙ 7840 HØJSLEV ∙ TLF.: +45 97 53 57 55 ∙ WWW.SØBY-HØJSLEVHALLERNE.DK

STOHOLMVEJ 20 ∙ 7840 HØJSLEV ∙ WWW.SH-ARENA.DK

ARTIKEL KORT HER

L ÆKKER SOMMERMENU FR A 1. JU N I T IL 1. SEP T E MBER

2 RETTER K r. 258 ,-

HOV EDR ET K r. 218 ,-

Grillet bøf af oksef ilet anrettet med sommerens grønt - kartoffel og kryddersmør. Stor isdessert med hjemmelavet sorbet og is, frugter og friske bær. Højslev Kro · Viborgvej 220 · 7840 Højslev · Tlf.: 97 53 57 44 · www.hoejslev-kro.dk

61


FUR FUR – MERE END ÉT BESØG VÆRD…

FUR, ER UDRÅBT TIL AT VÆRE DANMARKS SKØNNESTE Ø. Hvorfor Fur? Fordi her er smukt – ja faktisk så smukt, at noget af øens natur kandiderer til Unesco´s Verdensnaturarv-liste. Og fordi her er højt til loftet. Ikke bare stor himmel og langt til horisonten, stilhed og frisk luft, men også højt til loftet på det menneskelige plan. Øen er et lille kraftcenter med mange ildsjæle med vidt forskellige interesser og et rigt levende kunstliv. Med næsten 30 lokale foreninger er her noget for alle, hvilket utallige avisartikler, tv-udsendelser, mm vidner om. Og mere end 225.000 turister om året bekræfter det!! På Fur finder du den smukke nordkyst med enestående molerskrænter; det er disse høje skrænter, som kandiderer til Unescos Verdensnaturarv liste. Ovenfor skrænterne finder du en smuk varieret natur i et kuperet og fredet landskab og med en fantastisk udsigt hele øen rundt til Thy, Vendsyssel, Himmerland, Salling, Livø og Mors. Her er mange fine gåture ad de afmærkede stier. Ved foden af Molerskrænterne og i øens store molerbrud, kan du tage på opdagelse i fortiden. I moleret gemmer sig forsteninger og aftryk fra livet, da der for 55 millioner år siden var hav, hvor Fur ligger nu. Du kan være heldig at finde forsteninger af fisk, insekter og meget andet. De lidt heldigere og tålmodige finder måske mere spektakulære forsteninger, af f.eks. små skildpadder og hele fiskestimer. Pas på: Du kan let blive grebet af jagten og pludseligt opdage, at du har brugt en halv dag.

B u ke t t e r

ØENS SPISESTED Altid friske fisk

Vi hjælper gerne med levering

Vin / Øl / Lakrids Sammenplantninger

Gavea r t i k ler

Brugskunst

UDENDØRS SERVERING udsigt over havn og fjord Bordbestilling anbefales

Stenøre 19 · Fur · Tlf.: 51 20 31 08 · cirkelinefur.dk

TLF.: 97 59 30 02

Stenøre 9 · Stenøre · 7884 Fur · tlf. 97 59 34 13 ·

62

Skuret På Fur


FUR

Foto: Jakob Lerche

Kom med Fur Museums geologer på Fossiljagt

Sommeraktiviteter for hele familien

i uge 28/29/30/31 Se program på: www.furmuseum.dk

Kl. 14.00-15.30 Mandag-fredag i uge 28, 29, 30 og 31 Kl. 15.15: Vulkan-demonstration ved den lille sø.

Mødested: P-pladsen ved Stendal Høje (Bette Jenses Hyw)

Uge 28/29/30/31 Mandag-fredag kl. 10.00-13.30 Løbende omvisninger i udstillingen. Snak med geologen og få bedømt dine fund.

Foto: Malene Bitsch Find fiskene som står overalt på øen - hvormange kan du finde?

Finder du ikke noget, men har lyst til at se mere, er her et enestående geologisk museum, hvor der vises fund fra moleret samt fortælles uddybende om øens historie – både den geologiske og den kulturhistoriske.

Uge 28/29/30/31

Mandag-fredag kl. 14.00-15.30 Fossiljagt

Øens sydlige del er mindre kuperet. Her finder du masser af kunst, brugskunst, sprøjtefri grøntsager, små finurlige butikker, et lille døgnåbent museum om fiskeriet i gamle dage og meget andet.

Del af Vores Natur 2020 Prøv Fossil-Fiske-Bingo!

Udstilling er åben 1/4-31/10/2020

Uge 29/30/31 Tirsdag-torsdag kl. 11.00-16.00 Forskellige sommeraktiviteter for hele familien. Gammeldags lege og boder med salg og demonstration. Følg med i programmet på hjemmesiden eller på facebook.

1. april – 30. juni: Alle hverdage kl. 12-16 Weekender, søn- og helligdage kl. 10-17 1. juli – 31. august: Alle dage kl. 10-17 1. september – 31. oktober: Alle hverdage kl. 12-16 Weekender, søn- og helligdage kl. 10-17 Åbent kl. 10-17 i Efterårsferien (uge 42) 1/11 2020-26/3 2021: Kun åbent efter aftale 7. september 2020: Lukket/Closed/Geschlossen

Nederby 28 . 7884 Fur T: 9915 6938 fur@museumsalling.dk

www.furmuseum.dk

Mere end 20 gallerier og butikker med brugskunst og de fleste steder er kunstnerne selv til stede. De er her, fordi de finder øen inspirerende, lyset og motiverne, de mange kolleger og en særdeles aktiv kunstforening – Furkunst.dk – som samler kunstnerne og et stort publikum i flere fælles arrangementer i sommerens løb: Kunstudstilling, sommerkoncerter og meget andet. Det er også Furkunst.dk, som står bag fiskene, som nærmest er blevet øens “brand”. De store fisk dekoreret af mange forskellige kunstnere, står overalt på øen og fremkalder smil hos den, som ser dem. Der er lavet forskellige cykelruter, så du alt efter behov og smag kan vælge den type rute, du har lyst til. Cykelkortet udleveres kvit og frit på øens turistkontor. Fortsættes s. 64

63


FUR

Langsted Huller på nordkysten af Fur

Fortsat fra s. 63

Det er også på turistkontoret tæt på den store nye og udvidede marina, at du kan leje cykler, leje sommerhuse og i det hele taget få al den hjælp, som du har brug for. På Fur finder du alt fra den smukt beliggende campingplads, hytteudlejning, Bed and Breakfast til primitiv overnatning på naturplads med shelters eller i eget telt. Der er flere udmærkede strande på øen. Et af øens helt store besøgsmål er en gammel molerfabrik, som nu rummer Fur Bryghus. Siden starten for snart 15 år siden er det vokset til at være et yderst populært sted med et fremragende ølsortiment, et godt køkken og mange koncerter i årets løb. Den gamle molerfabrik kan danne rammen om en hyggelig pause på turen, uanset om man blot skal smage en øl eller have mad også. A propos mad, så er her spisesteder for enhver smag og pung, lige fra grillmaden i øens gamle autentiske havneknejpe ”Skuret”, den gode kromad på ”Færgekroen”, pandekagerne hos ”På Herrens Mark”, den gode bistromad på Campingpladsen til den lidt finere madlavning på ”Fur Bryghus”.

RESTAURANT BRYGGERI

SELSKABER KONCERTER

Vil du selv lav mad, er her en velassorteret DagligBrugs, en specialbutik med økologisk kød, specialbutik med vin og et landudsalg med sprøjtefri grøntsager med salgsbod både på havnen og på bedriften inde på øen. Tøj- og garnbutikker, frisør og blomsterhandler er her også.

FUR ER EN Ø Så du skal med færgen og eventyret begynder allerede, når du kommer om bord på færgen og mærker den der særlige ø-ro sænke sig over dig. Men sejlturen er ikke lang - Fur ligger blot ”tre minutter fra Danmark”, som furboerne siger, – og så er det hele vist sagt! Med mere end 70 afgange døgnet rundt er det ingen sag at komme til og fra Fur. Men færgen skaber den særlige ø-atmosfære, som også giver tryghed i dagligdagen for store og ikke mindst de små. Igen og igen hører Furboerne sætningen: ”Vi vidste ikke, at her var så meget at se, så vi har slet ikke afsat tid nok. Vi må komme igen til næste år.” Og skal du også have tid til at slappe af og bare nyde freden og roen, ja så er en dag slet ikke nok. Men helt sikkert er det, at du efter en tur til Fur ved, at du er nødt til at komme igen.

EVENTS RUNDVISNINGER

Se åbningstider med mere på www.furbryghus.dk

Fur Br yghus ApS Knudevej 3 DK-7884 Fur Tel 9759 3060 info@furbr yghus.dk w w w.furbr yghus.dk

Nyd roen ved de enestående molerskrænter.

64

Foto: Malene Bitsch


FUR

65


HIMMERLAND UNIKKE OPLEVELSER VED HIMMERLANDS VESTKYST

nds mekrlyast Him t Ves

AGGERSBORG

ERTEBØLLE

Vidste du, at Danmarks største vikingeringborg ligger ved Himmerlands Vestkyst? Det er den største og første af Harald Blåtands i alt fem ringborge fra vikingetiden. Selvom det er over 1000 år siden, Aggersborg oplevede sin storhedstid, og de eneste fysiske effekter befinder sig tørt og godt bag museets mure, så er historien fortsat helt nærværende. Som besøgende fascineres man af den helt unikke udsigt over datidens trafikale knudepunkt, Limfjorden.

Ertebølle er et skønt naturområde, som ligger helt ud til Himmerlands Vestkyst. Helt tilbage i stenalderen levede der mennesker (jægere og samlere) i Ertebølle, og i dag er Ertebølle en lille landsby, som har lagt navn til Ertebøllekulturen. I området finder du Stenaldercenteret Ertebølle, som fortæller om naturen på stedet for næsten 7.000 år siden og om de mennesker, der levede der.

I dag kan man gå en tur på den rekonstruerede vold eller træde ind gennem voldens fire åbninger, der ligger i hver sit verdenshjørne. Vil du opleve vikingetiden virtuelt så download app’en Aggersborg, som fungerer både på Android og Iphone.

Lige ud til Limfjorden er Ertebølle Hoved, som er en 28 m høj klint, og indeholder lag af moler med vulkanske askelag. De særegne klinter kan dateres 55 millioner år tilbage, og kan ses ved Ertebølle, på Mors og på Fur, og er udpeget til en speciel kultur- og naturarv. Der er rig mulighed for at finde masser af fossiler langs kysten. Se mere på www.visitvesthimmerland.dk/farsoe-by

LIVØ

HIMMERLANDSKE HEDER

På Livø kan du opleve hele Danmarks natur (bortset fra klipper) - med en størrelse på godt 300 hektar, kan du gå hele øen rundt på en halv dag. Livø er bilfri og “hundefri”, så du vil opleve fuglefløjt for alle pengene og der er garanti for, at du kommer helt ned i gear. Sejl med Livø-færgen, som afgår fra Rønbjerg havn fra maj til uge 42 i 2020.

Når I går en tur på de himmerlandske heder, vil I opleve en stilhed og en natur, uden forstyrrende elementer såsom huse, master og el-ledninger. Her er lyng, får, kvæg og spredte træer. Gå en skøn tur på den 1300 hektar enorme hede, som i gamle dage dækkede det meste af Himmerland. Oplev en imponerende rigdom af blomstrende planter og lave buske. Hedelyngen dækker store områder og danner om sensommeren et rød-lilla tæppe hen over bakkerne. Der for lyngen viger for græsser og urter, ser du om sommeren et farvevæld af blomster. Se mere på www.visithimmerland.dk

På Livø finder du Livø Feriecenter, hvor du kan overnatte og spise dig dejlig mæt på Livø Kro. Livø Avlsgaard, som drives som økologisk landbrug, er endvidere et forsøgslandbrug af forskellige kornarter. Se mere på www.livo.dk

66


HIMMERLAND

LOUNS HALVØEN

HAVNESTEMNING VED HIMMERLANDS VESTKYST

Landskabet på Louns Halvøen er præget af store bakker, som er gennemskåret af kløfter, dannet ved erosion. Nogle steder er dalsiderne bevokset med tætte egekrat, som næsten svarer til fortidens skove. Øverst på skrænterne er bevoksningen holdt nede af vinden. Her er krattet forblæst, tæt og næsten uigennemtrængeligt. Den yderste del af Louns Halvøen er fredet og der er offentlig adgang til fods ad de afmærkede stier og langs stranden.

Hvad karakteriserer stemningen i havnene ved Himmerlands Vestkyst? Hygge, autentisk stemning både fra de små fiskerbåde og lystbådene. Gå en tur på kajen i Løgstør eller Hvalpsund, inden frokosten nydes på en af de nærliggende hyggelige restauranter, som ligger lige ned til havnen. Sæt tænderne i skønne muslinger i Muslingebyen Løgstør eller en lækker fiskeanretning i Hvalpsund, mens udsigten over havn og fjord nydes.

Parkeringspladsen ved ”Udestuen” er udgangspunkt for de afmærkede stier. Den blå rute er en delvis grusbelagt sti med udsigt til Limfjorden. De øvrige stier fører langs kystens markante skrænter, gennem tætte slugter med mange gamle egekrat. Gør evt. et stop hos Herregården Hessel, hvor kaffe og kage kan nydes, hvis åbent.

Tip! Gør I stop på Rønbjerg Havn - måske på vej til Livø - så kig ind til fiskemanden Kent i fiskehuset i Rønbjerg, og køb frisk og lækker fisk med hjem eller tag det med på dagsturen. Se mere på www.visithimmerland.dk

BEVARER NUTIDEN FOR FREMTIDEN – DANSK Historien om Dansk Nutidsmuseum begynder i slutningen af 1980’erne, da advokat Gorm Pedersen vender hjem fra en tur til Canada. Her har han set et fantastisk museum, fyldt med ting og minder fra de sidste 100 år. Noget tilsvarende må kunne laves i Danmark, mener advokaten, der får stiftet en fond og engageret en flok frivillige. I maj 1994 kan Dansk Nutids-museum slå dørene op til en nyoprettet samling i et nedlagt husmandssted, som Aars Kommune har stillet til rådighed. Siden er samlingerne vokset og ligeledes antallet af bygninger, så museet i dag råder over ca. 1200 m² udstilling. Nogle af byens koryfæer tager imod som de første – tre borgmestre, en sognerådsformand og en kæmner, malet af afdøde skoledirektør Stig Arne Tophøj. På Dansk Nutidsmuseum er nutiden et begreb, der rækker tilbage til begyndelsen af 1900-tallet. De fleste af tingene på museet stammer fra danskernes hverdag, som den så ud for 20, 30 eller 100 år siden.

NUTIDSMUSEEUM

En frisørsalon viser de gamle curlere med strøm og ledninger. En isenkræmmerbutik er indrettet i et hjørne, mens et soveværelse er stillet an i en anden ende af museet. Her er det meste, bl. a. en stor, flot samling af gammelt legetøj og mindst hundrede dukker. Der er også rationeringsmærker og Madam Blå, murermester Strandholts rejsekiste fra da han emigrerede til USA i 1924 og der er vaskemaskiner i træ og med håndsving. Skrivemaskiner, regnemaskiner og computere, gamle skolestuer med pulte, spader og andet special-værktøj fra tørvegravningen, gamle børnebøger, telefoner med håndsving og drejeskive og meget meget andet. Museet drives udelukkende af frivillige, som hver onsdag flittigt møder op for at reparere, arrangere, bygge om og gøre rent. De har alle forskellig baggrund, men ingen særlige forudsætninger for museumsdrift. For alle de frivillige medarbejdere er det lysten, der driver værket.

Åbningstider Onsdag og søndag 13 - 17 I juli tillige tirsdag og torsdag 13 - 17 Uge 42 (efterårsferien) åbent alle dage 13-17

Entre: Voksne 40.- kr. Børn og unge u. 18: Gratis

DANSK NUTIDSMUSEUM Støberivej 8, 9600 Aars Tlf.: 98626688 Vi bevarer nutiden for fremtiden Åbent onsdage og søndage 13-17 DANSK NUTIDSMUSEUM I juli tillige og torsdage 13-17 Støberivej 8 · tirsdage 9600 Aars · Tlf. 98 62 66 88

Se særlige åbningstider og arrangementer:

www.dansk-nutidsmuseum.dk

Uge 42 (efterårsferien) åbent alle dage 13-17 Entre: Voksne 40.- kr. Børn og unge under 18: Gratis Se særlige åbningsdage og særlige arrangementer på:

67


HIMMERLAND

EN LILLE BY MED ET BANKENDE MUSLINGEHJERTE Løgstør er kendt for at være muslingebyen. Udover at verdens bedste muslinger serveres på flere af byens gode restauranter, ligger muslingen også navn til flere events, når frivillige stabler blandt andet Muslingehøstfest og Muslingefestival på benene, og samler både lokale og turister omkring fjordens frugter. De frivillige kræfter i Løgstør er en drivende kraft for hele den puls og ånd, der er i byen. Løgstør er ikke bare en by – det er en livsstil. Ud over de to muslingeevents er der gratis musik på havnen, Kanal-Jazz, børnekoncert, gastronomiske oplevelser, en ny kulturnat for børn og unge og meget mere.

FREDERIK VII’S KANAL Som et af Nordjyllands syv vidundere skærer Frederik VII’s Kanal sig igennem landskabet ved Løgstør og udgør Løgstørs nok mest spektakulære attraktion. Kanalen er 4,4 km lang, 28 m bred og 3 m dyb og blev gravet med håndkraft af 400 tyske arbejdere i 1856-61. I juli og august kan man komme med på guidede sejlture på kanalen og blive endnu klogere på historien. Det er også en mulighed at låne en robåd af Limfjordsmuseet eller at tage turen i kajak.

Snapseriet inviterer til flere offentlige arrangementer, men det er også muligt at arrangere private arrangementer, hvor I smager de lokale snapse og får historien om kanalen fortalt.

TÆT PÅ HISTORIEN Muslingebyen har ikke altid været kendt for muslinger, men det er altid Limfjorden, der har formet byen. Løgstør Grunde lå i århundrede som en gigantisk prop i Limfjorden, som gav de sejlende store udfordringer. Løsningen blev at udgrave Frederik VII’s Kanal, så det blev muligt at sejle gennem Løgstør uden at støde mod grund. Det lettede den sejlende trafik og skabte bedre forbindelse mellem den vestlige og østlige del af Limfjorden. Løgstør er flere gange blevet udsat for naturens luner. Ild, vand, vind og is har gennem historien udgjort mægtige udfordringer for en stabil byudvikling, og byen er flere gange nedbrændt og blevet ramt af stormfloder. Selvom byen er blevet ramt af mange udfordringer, har det også altid været en by, der har skabt forbindelser. Først med rofærger, sidenhen med dampskibsfærge og i dag med Aggersundbroen. Byens maritime historie skinner tydeligt igennem ved det velbevarede maritime kulturmiljø. I dag er det stadig Limfjorden, der former byen. Limfjorden danner rammen om mange af de ting, der sker i byen, og byen satser hårdt på turismen, som også tiltrækkes af den skønne fjord og den unikke historie.

BØRNENES BY Der er naturligvis også en lang række oplevelser for børn i Muslingebyen. Der er flere legepladser, herunder en maritim legeplads ved Limfjordsmuseet. Her kan I også fange krabber eller samle muslingeskaller. Nede ved havneparken er der trampoliner, og hvis lækkersulten melder sig, kan I købe is fra Havnens Ishus, Kulgården eller Limfjordsmuseet. Når vejret tillader det, kan I kaste jer ud i de blå bølger enten ved stranden eller fra havnetrappen, der er et af byens skønne samlingspunkter.

LIMFJORDSMUSEUM OG SNAPSERI Historien om Limfjorden formidles også på Limfjordsmuseet, hvor der også er en lang række sommeraktiviteter særligt for børn. De kan opleve fjorden i waders og med fiskenet, dissekere fisk, klappe en krabbe eller en fladfisk i rørebassinerne, tage på fossiljagt, opleve Limfjorden under overfladen med snorkel og meget, meget mere. Limfjordsmuseet Snapseri krydrer Aalborg Akvavits BASIS Snaps med planter og blomster, der er sanket nær Limfjorden og Frederik VII’ Kanal. Den omkringliggende natur er unik, da den består af menneskeskabte kalkoverdrev og strandenge, og den kalkholdige bund er hjemsted for flere sjældne planter.

HANDEL MED HJERTE Muslingehjertet banker også i handelslivet. Løgstør er ikke en stor by, men handelsgaden er hyggelig og levende, og Handelsstandsforeningen skaber mange aktiviteter som Halloween og By Nights. De fleste af butikkerne er drevet af private, som kender og elsker byen, og som finder de helt særlige varer, de mener, der kan sælges til lige præcis Muslingebyens kunder. Leder I efter en by med historie, (ild-)sjæl, gastronomi, Limfjord, masser af liv, nærvær, musik, børneaktiviteter og handel, behøver I ikke lede længere. Se mere på www.muslingebyen.dk

68


HIMMERLAND

MUSLINGEBYEN LØGSTØR TORSDAGS MUSIK

ÅHH ABE 8. AUGUST

MUSLINGEFESTIVAL 10. - 12. JULI

KANAL JAZZ MARITIM FESTIVAL 7. SEPTEMBER

GUIDEDE SEJLTURE JULI/AUGUST HANDEL

L

GST

www.muslingebyen.dk

R

MUSIK - FJORD - NATUR - EVENTS - NÆRHED - HANDEL - GASTRONOMI www.muslingebyen.dk

69


HIMMERLAND

Sommer p limfjordsfortællinger snorkelsafari dissektion fisker for en dag

å

Klap en krabbe fossiljagt legeplads meget, meget mere....

WWW.LIMFJORDSMUSEET.DK

70


HIMMERLAND MØD FAMILIEN JENSEN JOHANNES V. JENSEN

På Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet i Farsø kan man opleve Himmerlands berømte søskendepar for fuld udblæsning.

JENSENMUSEET THIT JENSEN DANMARKS NOBELPRISVINDER I LITTERATUR Mød Johannes V. Jensen, dyrlægesønnen fra Farsø, nobelpristageren i litteratur og Danmarks måske største forfatter i det 20. århundrede. I Johannes V. Jensens fødehjem i fortælles historien om Jensens barndom og ungdom, om den usædvanlige familie, rejser og litterære klassikere som Himmerlandshistorier, Den Lange Rejse og Kongens Fald, der er kåret til århundredets danske roman. Se også Arbejdets Rum, en udstilling med effekter fra Johannes V. Jensens arbejdsværelse, bygget op omkring det største enkeltudlån af genstande i Nationalmuseets historie.

THIT - DEN SIDSTE VALKYRIE

SKRIBENT — FORFATTERINDE NOBELPRISVINDER — + FORKÆMPER STIVKRAMPEFANTOM — VALKYRIE MANDFOLK — DEFEKT STOREBROR — LILLESØSTER JOHANNES V. JENSEN OG THIT JENSEN MUSEET SØNDERGADE 48 - 9640 FARSØ — WWW.JENSENMUSEET.DK

Dagens middag hver dag undtagen lørdag . . . . . . . . . . . . . Kr. 55,11 dagens middag . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 550,Også ud af huset - Kan evt. hentes ved køkkendøren - bare ring på. Leveres gratis i Skals by imellem 17.00 - 18.30

Hver dag serveres Hjemmelavede frikadeller med rugbrød og rødkål . . . . . . . Kr. 35,-

Forfatter, kvindesagsforkæmper, kompromisløs foredragsholder og samfundsdebattør. Få den farverige og spændende historie om Thit Jensen - en af det 20. århundredes mest forkætrede og beundrede danske kvinder. En ny udstilling giver et kig ind i Thit Jensens personlige liv, hendes forfatterskab og mangeårige kamp for kvindens ligestilling og ret til frivilligt moderskab. Oplev historien bag forfatteren til bog-klassikere som Den erotiske Hamster og Stygge Krumpen, der gjorde hende til en af Danmarks mest læste forfattere.

SÆRUDSTILLING #FORFATTERPÅVEJ Årets særudstilling fortæller om Johannes V. Jensens og Thit Jensens veje ind på forfatterbanen. Den skilte dem fra hinanden for livet, men gjorde dem til en del af vores fælles danmarkshistorie.

Velkommen til Gunderup Fiskesø

1/2 hjemmestegt kylling med pommes frites . . . . . . . . . . . . Kr. 60,Hjemmelavet burger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 50,Frikadelleburger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 45,Kyllingeburger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 50,Franskbrød med ost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 20,Parisertoast eller cowboytoast . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 20,Pommes frites . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 30,Friturestegt Frankfurter med brød og sennep . . . . . . . . . . . Kr. 30,-

Har du specielle ønsker? Kontakt os og vi finder en go’ løsning. Menu til din fest? Kontakt os og vi laver et godt tilbud.

Brug for overnatning? Udlejning af værelser, evt. med morgenmad og madpakker. Babyseng og høj stol kan lånes.

Vi bor Hovedgaden 14, Skals .

Tlf 86 69 02 02

Vi glæder os til at se dig...

• Udsætning af ørreder fra 800 gr. til 10 kg • Naturskønt område med faciliteter som bord/bænke, læskure med rampe, handicaptoilet m.m.

• Udlejning af bjælkehytte til festlige lejligheder • Grejbiks med stort udvalg af fiskegrej og jagtudstyr • Åbent hver dag - året rundt • Webshop: www.gunderupfiskeshop.dk

Gunderup Fiskesø

Gunderupvej 96 · 9640 Farsø · Tlf. 98 63 64 06 www.gunderupfiskesea.dk

71


HIMMERLAND

FARSØ – MERE END DU FORVENTER… I midten af Vesthimmerlands Kommune ligger handelsbyen Farsø. Byen rummer både naturskønne omgivelser, et levende handelsliv og aktiviteter for folk i alle aldre. Til hverdag bor omkring 3.000 mennesker i byen, men når sommeren skydes i gang, vrimler det til med turister fra byens mange nærliggende sommerhusområder i Hvalpsund, Ertebølle og Trend, da Farsø byder på et væld af muligheder for den besøgende sommergæst.

HANDEL Farsø har et pulserende handelsliv med sine mange butikker placeret rundt i hele byen. Som besøgende i Farsø, må man ikke snyde sig selv for et besøg i Farsø Rådhuscenter, som ligger placeret i hjertet af Farsø. Med 15 specialbutikker, en café og tre supermarkeder, er Farsø Rådhuscenter Vesthimmerlands største indendørs indkøbscenter på mere end 10.000 kvm. I Rådhuscenteret finder man en bred vifte af landsdækkende kædebutikker, men også specialbutikker, hvor man i alle butikker kan få et smil og en god handel med derfra. Når man har shoppet og trænger til at hvile benene, er der rig mulighed for at slå sig ned på torvet midt i centeret, hvor man mødes og nyder en frokost eller en kop kaffe fra centerets café. I Farsø Rådhuscenter finder man også byens turistinformation. Imens du handler, kan du parkere bilen på centerets store, gratis parkeringsplads uden tidsbegrænsning. Farsøs butikker handler ikke kun med detail, men byder også på lokale specialiteter og råvarer. Byen har to bagere og tre slagtere, så dermed er råvarerne til aftenens måltid på terrassen i hus, hvis man vil have en smag for Farsøs

72

lokale køkken. Hvis man hellere vil slå benene op og overlade madlavningen til andre, er der også mulighed for mad ud af huset fra bl.a. Farsø Hotel, cafe Den Gode Smag eller ét af Farsøs tre pizzeriaer.

FARSØ SØANLÆG I byens midte, bag Farsø Kirke, ligger Farsø Søanlæg. Omkranset af gamle bøgetræer, ligger den 40.000 m2 store sø, som er hjemsted for byens mange ænder og svaner. Søanlæggets charme bemærkes øjeblikkeligt med dens gamle vandmølle, små stier og det stråtækte spejderhus, som er beliggende på kælkebakken ved søen. Unge som gamle nyder godt af byens rolige oase, når den på daglig basis bruges til gåture, og løbeture, picnicer og som mødested til afslapning for de unge mennesker efter skoletid. Når man går på opdagelse ved søen, møder man blandt andet en stor legeplads, hvor børn og barnlige sjæle kan boltre sig - og bag anlæggets store bøgetræer, finder man Farsøs tennisbane og petanquebane, hvor man kan få sved på panden under trækronerne.

HOT SOMMER Henover sommeren afholder Farsø sine kendte By Night’er om mandagen, kaldet Hot Sommer, hvor folk fra hele Vesthimmerland samles. På disse aftener holder butikkerne længe åbent med gode tilbud og konkurrencer, og et væld af aktiviteter er på programmet, som både store og små kan deltage i. Et altid sikkert hit blandt børnene er gratis popcorn og ansigtsmaling. Det store torv i midten af Farsø fyldes med boder, hvor der kan købes mad og drikke og gøres en god handel, og der spilles altid op til dans med god live-musik. Hver By


HIMMERLAND

Night har et tema, og aftenens aktiviteter er skræddersyet derefter. Tidligere har der blandt andet været hestevognskørsel, landmandsliv, biludstillinger, gymnastikopvisninger og beachvolley på programmet. Der er en fantastisk stemning og et væld af liv, når byen samles til Hot Sommer – og hvis du vil med, er datoerne for årets Hot Sommer aftener; 13/7, 20/7, 27/7 og 3/8.

KULTUR OG HISTORIE For de kultur- og historie interesserede, er der også rigeligt at give sig til i Farsø. Den nobelprisvindende forfatter Johannes V. Jensen og lillesøsteren Thit Jensen er født og opvokset i Farsø, og i byen finder man et stort museum, placeret ved deres fødehjem, hvor du som besøgende kan gå på opdagelse i deres litterære værker og lære mere om deres bedrifter. 15 minutters kørsel fra Farsø bymidte, finder man også Herregården Hessel, som er Danmarks sidste firlængede og stråtækte herregård. I dag rummer Hessel et autentisk gårdmiljø fra tiden sidst i 1800-tallet. Herregården af-

holder hen over sommeren arrangementer, hvor den gamle herregård vækkes til live med skuespillere og aktiviteter, hvor man som besøgende kan give sig i kast med blandt andet smedning, vævning og madlavning på det gamle komfur.

TIL DEN AKTIVE FAMILIE I Farsø finder man en stor indendørs svømmehal med to bassiner, en stor hal med mulighed for indendørs boldspil, samt en udendørs kunstgræsbane og skaterbane - alt sammen placeret ved Dronning Ingrid Hallerne. Derudover huser Farsø også hele tre 18-hullers golfbaner i smukke omgivelser, hvor både øvede og nybegyndere møder udfordring. Dette er ved Hvalpsund Golfklub og ved Himmerland Golf og Spa Resort, som er ét af Danmarks førende golfresorter. Se videoen om byen og meget mere info på:

www.farsoe.dk ·

farsoeHandelsstandsforening ·

farsoe_handel

73


HIMMERLAND SNAPSERUTEN – SNAPSERIET LØGSTØR

Snapseriet tager udgangspunkt i den enestående biotop ved Frederik VII’s Kanal. Da kanalen blev gravet i 1856-1861, anbragte man jorden, man gravede væk, i volde langs Limfjorden. Det betød, at man vendte rundt på jordlagene og skabte på den måde en anden biotop end den oprindelige ved Limfjorden. Det er denne enestående natur og historie, som Snapseriet tager dig med på en rejse i. Snapseruten snor sig gennem varierende landskaber med duftende urter og bær til at sætte smag på snaps, gennem gamle købstæder med brændevinstraditioner, forbi slotte, herregårde, kroer og ruiner af klostre, hvor opskrifter på kryddersnapse er gået i arv i generationer.

Nu kan I komme med på opdagelse i snapsens verden, når Limfjordsmuseet og Snapseriet byder indenfor til oplevelser med indsamling, smagsprøver og fortællinger om naturen og fremstilling af kryddersnaps. Snapseriet byder på guidede sejltur med indsamling af urter, indsamlingsture på gåben og foredragsaftener – alle sammen med Snapseriets ambassadører og biologer. Snapseriet er placeret i Limfjordsmuseets unikke rammer i det gamle baghus, og herfra vil Snapseriet skabe smagsrejser for byens borgere og gæster. Se mere på www.muslingebyen.dk

THRANE GALLERI Åbent keramikværksted, galleri og kunst i haven med egne værker, samt andre norske og danske kunstnere.

Åbningstider: thranegalleri.dk ·

Thrane galleri

Rønbjergvej 77 | Næsby | 9681 Ranum | Tlf. 28 56 28 36 bthdirdal@gmail.com | thranegalleri.dk

74


HIMMERLAND PÅ HIMMERLANDS VESTKYST – HVALPSUND

Campingsæsonen går for alvor i gang langfredag hvor vi byder vores gæster velkommen til en ny sæson med pølser øl og vand, og er vi heldige rigtig godt påskevejr. Det sker i vores pavillon, som er blevet et samlingssted for pladsens gæster – her læ for regn og vind og skygge på varme sommerdage. Det er her vi afholder vores fester – fast en forårsfest og en afslutningsfest. Sct. Hans fejres hvert år med fællesspisning og derefter er der bål på stranden ved solnedgang. Der afholdes også andre arrangementer i løbet af året bla loppemarked, børneaktiviteter. En oversigt over arrangementer her på pladsen og i nærområdet kan ses på www.hvalpsundcamp.dk Som noget nyt har campingpladsen fået sit eget spisested – Fru Nielsens Pavillon. Her serveres diverse grillretter, burgere, stjerneskud, pommes frittes og an-

S U F R E LS E N NI PA

VI

N LLO

FAMILIE CAMPING

det. Alt dette sælges også som Take-Away, hvis man har lyst til at tage det med i vognen eller nyde det på hjemmeterrassen. Menukort til Fru Nielsens Pavillon kan ses på: www.hvalpsundcamp.dk eller Facebook: Fru Nielsens Pavillon. Hvalpsund Familie Camping ligger på Louns halvøen, som er et unikt naturområde. Den smukke natur byder på gode vandrestier og cykelruter. Pladsen ligger direkte ned til fjorden – det giver gode mulighed for kajakroere, surfere, krabbefangst og badning. Legepladsen er delt op i et område mest for de små og et til de større børn. Der er 2 hoppepuder og moon cars. Swimmingpoolen har 2 bassiner. Et lille bassin til de mindst og et større bassin med rutschebane og boblezone. Poolområdet er møbleret med solsenge og der er mulighed for ved poolbaren at købe is, kolde fadøl, sodavand og mad fra Fru Nielsens Pavillon.

Fru Nielsens Pavillon - et lille spisested på Hvalpsund Familie Camping Fru Nielsens Pavillon byder på lækkert til frokost og aften - også take away. Se menukort på www.hvalpsundcamp.dk 98 63 81 23 · go@hvalpsundcamp.dk Overgaden 24 · Hvalpsund · 9640 Farsø

75


HIMMERLAND

CAFÉ ERTEBØLLE PA N D E K AG E H U S E T

Café Ertebølle er et Pandekagehus med egne pandekageopskrifter og mange varianter. Vi serverer sunde pandekager ude og inde i orangeriet i hyggelige omgivelser og med udsigt til Limfjorden. Økologiske vine og saft, samt glutenfri pandekager kan serveres. Vi tilbyder lån af højstole til de mindste.

På gensyn i Ertebølle - Ingrid og Lars

I HØJS Æ

SON

ÅBENT HVER DA

ÅBNINGSTIDER:

G

TORSDAG - SØNDAG KL. 17.00 - 21.00 (Køkkenet lukker kl. 20.00)

LØRDAG · SØNDAG: Frokostpandekager kl. 12.00 - 14.00

BORDBESTILLING · TLF. 98 63 63 75 Menukort finder du på: WWW.ESCAMP.DK

ERTEBØLLE STRAND CAMPING Ertebølle Strand Camping som er en lille plads – hvad går de og laver deroppe i Ertebølle? Langt de fleste gæster har en ide hvad de vil lave når de har fri. Mange fisker i Limfjorden, løber eller går lange ture eller medbringer Kitesurfer, Kajakker eller S.U.P boards.

NYHED 2020 Campingpladsen er beliggende ved et af de bedste lystfisker områder for havørred. Kun 10 minutters gang fra campingpladsen finder man den stenede kyst, hvor chancerne er gode for en flot fisk med hjem. Ertebølle Strand Camping er med i samarbejdet Havørred Limfjorden, og opfylder kravene med bla. fiskerenseplads samt fryse kapacitet til fangster. Kun 4 km fra campingpladsen finder man Trend Å også med gode fiskemuligheder. I Gunderup kan man købe fiskekort og uanede mængder af fiskeudstyr. Gennem højsæsonen afholder vi fælles en grillaften med musik og dans. En gruppe af Campister har dannet en festforening ved navn Sælhunden, som forestår afholdelse af de forskellige aktiviteter. Hvilket er en kæmpe hjælp. I september måned afholder vi høstfest, hvor der er mulighed for at smage og købe mange produkter med udspring i lokale aktiviteter Stenaldercentret i Ertebølle, såsom fåreavl, ølproduktion, brødbagning og meget, meget mere. Stenaldercentret er nu blevet moderniseret og ombygget for de mange millioner fra Mærskfonden, og er absolut besøg værd.

76

Vi afholder efter hver sæson afslutningsfest for alle vore gæster og i oktober er der standerstrygning, hvor vi takker af for denne sæson og stryger flagene. Det var bare et lille udpluk af, hvad man som gæst på en campingplads bliver tilbudt – så det er ikke så mærkeligt, at rigtig mange elsker denne ferieform/ dette fritidsliv. Og hvis ikke man lige er til det, at deltage aktivt, kan man jo bare sætte sig hen bag læsejlet og nyde naturens fred, fuglefløjt, børnenes latter, det skønne vejr og den afslappende livsform. Vi har tilpasset butikken med ensrettet trafik rundt, med afstandsmærker på gulvet og plexiglas ved diskene. Der er sprit ved indgangen. I Caféen efterlever vi retningslinjerne med max 1 gæst pr. 2 m 2. og afstand mellem bordene. Der er denne sommer opsat et festtelt foran Caféen for også på denne måde at fordele gæsterne udenfor.

STORE PLANER FOR 2021 Campingpladsen har store planer til 2021, hvor en topmoderne toiletbygning skal stå klar, samt en udvidelse af Caféen med plads til yderligere 75 spisende gæster.


HIMMERLAND

Foto: Jacob Leerbech, Emineo.

STENALDERCENTER ERTEBØLLE TRÆD IND I FORTIDENS VERDEN

EN VERDENSBERØMT AFFALDSDYNGE

Få stenalderen helt ind under huden i det 25.000 m 2 store udendørs oplevelseslandskab og mærk stenalderen på egen krop. I de mange forskellige værksteder og hytter kan du opleve fortiden med alle sanser og gå i stenalderfolkets fodspor.

Den lille landsby Ertebølle har ikke alene lagt navn til en hel kultur, det var også pga. fundet af den verdensberømte køkkenmødding, at stenalderen blev inddelt i jægerstenalder og bondestenalder.

Prøv kræfter med jagt, sejlads, fiskeri, flinthugning og ikke mindst dagliglivet i stenalderen. Her er masser af aktiviteter for både børn og voksne. Indendørs giver udstillingen om Ertebølletidens stenalderkultur et godt indblik i en af oldtidens mest spændende tidsperioder.

Køkkenmøddingen blev skabt af stenalderens jægere ved den gamle kystlinje ca. 500 meter fra Stenaldercentret og var oprindeligt 140 meter lang, 20 meter bred og op til to meter dyb. Den er ophobet over en periode på 1000 år, hvor Ertebøllefolket efter hvert besøg på bopladsen har efterladt sig marine skaller, måltidsrester og andet affald på stedet. Skønt selve møddingen ligger godt gemt i jorden, så hører fundstedet til blandt de mest betydningsfulde fortidsminder i Danmark.

Stenaldercenter Ertebølle ligger smukt placeret nær Limfjorden og er det eneste oplevelsescenter i Danmark, som alene formidler stenalderens Ertebøllekultur (5400 – 3900 f.v.t.).

r for Aktivit et e lien h e l e fami

Se mere på www.stenaldercenter.dk

Kom h e lt t på st ena ld æt eren

Åbent

dag 13 /6 - 6/ 9 Hver 0 .0 17 0 .0 10 kl.

Entré

kr. 13 /6 - 26 /6 : 60 kr. 80 8: 9/ /6 27 kr. 10 /8 - 6/ 9: 60 under 18 år Børn og unge gang. ad is har grat

Stenaldercenter Ertebølle · Gl. Møllevej 8 · 9640 Farsø · tlf. 98 63 67 88

www.stenaldercenter.dk

77


HIMMERLAND

Fornyelse med respekt for badehotellets sjæl og historie. Den nænsomme renovering, som de nuværende ejere har igangsat, har sikret stedets overlevelse og skabt plads og komfort til flere gæster gennem udvidelse af restauranten, etablering af terrasser med udsigt samt otte charmerende og moderniserede dobbeltværelser. Et større køkken har endvidere gjort det muligt at udvide menukortet.

Næsbydale Badehotel - 100 autentiske år

“Næsbydale er meget mere end et sted... det er en tilstand”. “Det er som om man glemmer resten af verden for en stund”. – Venner af Badehotellet Historien Næsbydale Badehotel er oprindelig bygget som sommerresidens for Baron Otto Reedtz-Thott og Baronesse Gudrun Reedtz-Thott. I 1930 sælges huset og omdannes til Badehotel. Den folkekære skuespiller, Dirch Passer, boede som barn i Næsbydale, mens hans mor drev badehotellets pensionat først i 1930’erne. Næsbydale var gennem flere årtier en kendt danse- og spiserestaurant, indtil det i 1977 blev omdannet til ferieejerlejligheder. I foråret 2016 forelsker de nuværende ejere, Vibeke Laustrup og Mogens Madsen, sig i stedet og påbegynder en genetablering af Næsbydale som badehotel med café og restaurant.

Afslappet atmosfære og idyllisk natur. Badehotellets Café og Restaurant byder indenfor til kvalitet og velsmag i de gamle stuer. Stuerne oser af atmosfære. Næsbydale er en romantisk ramme om brunch, frokost eller middag med grillede menuer fra rotisseriet. Idyllen kan opleves en hyggelig eftermiddagsstund med italiensk kaffe og lækkert hjemmebag. Eller hvad med et glas vin eller fadøl inde eller ude under parasollen på terrassen med udsigt til dal og fjord? Det er også muligt at kombinere mad- og naturoplevelser, når et måltid følges af en vandretur langs den 300 meter fredede smeltevandsdal, der fører direkte til Limfjordens bade- og fiskestrand. Event Kalender Badehotellet har flere tilbud om aktiviteter i 2020 - se Event Kalender på hjemmesiden www.naesbydalebadehotel.dk

Velkommen til alle på Næsbydale Badehotel Venlig hilsen, Vibeke & Mogens

Næ sbyd a le vej 15 · 9681 R a nu m · i n fo@nae sbyd a lebadehotel.d k · Book i ng a f bord el ler værelser + 45 24 94 93 4 2

78


HIMMERLAND

M EGET M ER E E N D ET ST ED AFSL APPET ATMOSFÆR E & IDY LLISK NATUR N Æ SBYDA LE S M A D OG M EN U ER Vi ønsker at vækk e

vores gæsters sanser, når de vælge r vores retter, og med begrænset menukort og sk iltning af maden , garanterer vi rustikke menuer m ed “den rene smag”. Traditionell e retter til tiden går hånd i hånd m ed overraskelser og nyskabelser sa m t inspiration fra sydlige himmelstrø g. Dalens mad er for alle, også de m, som prioriterer det grøn ne.

H V ER SØNDAG Å R E T RU N D T

BRU NCH & FROKOST

Kl. 10.00 - 14.0

0

K AGEBOR D Kl. 14.30 - 17.00 BORDBE ST IL LI NG NØDV EN DIG

BADEHOTELLETS CA FÉ OG R ESTAUR A NT BY DER INDENFOR I DE GA MLE STUER, I ”BA RONENS HUS” FR A 1918 ÅBNINGSTIDER I CA FÉ OG R ESTAUR A NT: SE HJEMMESIDE W W W.NA ESBY DA LEBADEHOTEL.DK

w w w.nae sbyd a lebadehotel.d k ·

nae sbyd a lebadehotel ·

nae sbyd a lebadehotel

79


HIMMERLAND

HIMMERLANDSSTIEN – FRA LØGSTØR TIL VIBORG… Da jernbanen mellem Viborg og Løgstør blev nedlagt, blev der taget initiativ til at anlægge en natursti, Himmerlandsstien, på den 69 km gamle jernbanestrækning. Himmerlandsstien blev indviet i 2006 og er i dag Danmarks længste stirute på en tidligere banestrækning. Himmerlandsstien er en natur-, gang- og cykelsti, der er belagt med stenmel. Ridning er tilladt i rabatten.

Jernbanebroen over Simested Å

Jernbanebroen over Lerkenfeld Å

Markante punkter på ruten er jernbanebroerne over Skals Å, Simested Å og Lerkenfeld Å. Stien går fra Vestermarksvej i Viborg gennem de gamle stationsbyer Løgstrup, Skals, Skringstrup, Møldrup, Hvam Stationsby, Aalestrup, Østrup, Aars, Hornum, Gatten, Vindblæs og Løgstør. Stien forlader kun banetracéet gennem centrum af Aars, hvor det gamle stationsterræn er blevet til butikstorv, så stien må følge vejnettet. Men de to delstrækninger Viborg-Aars (34 km) og Aars-Løgstør (41 km) er hver især blandt Danmarks længste ubrudte banestier. Her er oplagte muligheder for et hvil eller at nyde den medbragte mad. Stien går gennem varierende og naturskønne landskaber, der veksler mellem bakkede morænelandskaber, heder, fjordnære engområder og store smeltevandsdale. Langs ruten er overdækkede opholdssteder med grill, vand og mulighed for overnatning på primitive lejrpladser.

Priser Voksen . . . . . . . . Pensionister . . . . . Børn (7-12) . . . . . . Grp. voksen o. 20 prs. Grp. børn o. 20 prs. .

. . . . .

. . . . .

. 60,. 50,. 30,. 40,. 25,-

Se mere på hjemmesiden.

Danmarks Cykelmuseum

Borgergade . 9620 Aalestrup . Tlf. 98 64 19 60 . www.cykelmuseum.dk

80


HIMMERLAND EN SLIKBUTIK FOR VOKSNE

“Livet er for kort til kedeligt og intetsigende øl”

opbygget Danmarks største sortiment indenfor belgisk øl samt øl fra de berømte trappistklostre. Da de selv står for importen, har de mulighed for at sælge øllet til de billigste priser på markedet.

er mottoet for Annette og Mogens Kristensen.

Som Skjold Burne vinhandel har butikken naturligvis et stort og flot sortiment indenfor alle typer af vin. Om sommeren kan man finde de perfekte vine til grillen og den kølige rosévin til terrassen.

Midt på Himmerlandsgade i Aars ligger vinhandlen, Skjold Burne. Her er tale om en specialbutik, der virkelig har forstået at sammensætte et usædvanligt stort og spændende sortiment indenfor belgisk øl, vin og spiritus. Vi startede som en netbutik, der kun solgte belgisk øl, men i februar 2016 åbnede vi så vores fysiske butik, fortæller ægteparret Annette og Mogens Kristensen. Det blev så stor en succes, at man i 2018 flyttede til de nuværende lokaler, hvor man har indrettet sig på ikke mindre end 180 m 2. Ægteparret rejser ofte til Belgien for at finde nye øltyper. På den måde har de

Derudover har butikken også et meget stort sortiment indenfor spiritus, hvor man har mere end 300 forskellige slags på hylderne. Ægteparret har fået deres egne ”mærker” indenfor rom og gin, og især har deres Aars Rom været en kæmpe succes. Hos Skjold Burne i Aars skal man heller ikke være bange for at betale for meget for varerne, idet butikken prismatcher mod de danske hjemmesider. Høj faglighed og højt humør er med til at gøre, at et besøg i butikken er en spændende og anderledes oplevelse!

VESTHIMMERLANDS STØRSTE SPECIAL BUTIK STORT SORTIMENT AF RØDVIN - HVIDVIN - ROSÉVIN - CHAMPAGNE M.M. FRA HELE VERDEN DANMARKS STØRSTE SORTIMENT INDENFOR BELGISK ØL OG TRAPPISTØL MED MERE END 250 FORSKELLIGE MERE END 85 FORSKELLIGE GIN MERE END 85 FORSKELLIGE ROM - HERIBLANDT DEN POPULÆRE “AARS ROM” MERE END 80 FORSKELLIGE SLAGS WHISKY

Vi tager Aars Gavekort

Vinglæde siden 1928 Trappist.dk - Skjold Burne, Aars

Himmerlandsgade 81 • 9600 Aars • Tlf. 5337 0829 • www.trappist.dk Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-17.30 - Lørdag 10.00-14.00

81


HOBRO & MARIAGER FJORD UNIKKE OPLEVELSER I DET ØSTLIGE HIMMERLAND

ds erlasn t y HimØm k t s

MARIAGER - ROSERNES BY

DANMARKS BEDSTE KAJAK- OG HAVØRREDVAND

– er en idyllisk gammel købstad med brostensbelagte gader og bindingsværkshuse. Mariager er især kendt for den imponerende klosterkirke, der blev opført i sidste halvdel af 1400-tallet. Få 100 meter derfra, finder I Rosenhaven hvor I kan opleve roser i alle størrelser, farver og dufte. Der er over 400 forskellige slags roser i haven! Der er gratis adgang til både kirken og Rosenhave, ligesom der i haven er borde/bænke og en fin Naturlegeplads. Med til byens store attraktioner hører også Mariager Saltcenter, hvor man kan lære alt om saltets historie, besøge en saltmine og bade i ”Det Døde Hav”, ligesom det er her, I finder områdets Turistinformation. I midtbyen finder I byens museum, Klosterkælderen, Torvets berømte Vaffelbager, hestevognskørsel og hyggelige spisesteder. I Mariager, der er også er udpeget som Cittaslow-by, er der garanti for en fantastisk dag! P.s. Onsdag er der guidet byvandring (25,-/pers.) Se mere www.visithimmerland.dk

Mariager Fjord er som skabt til at udfordre sig selv og andre - enten i kajaksportens forunderlige verden eller med en fiskestang - på jagt efter fjordens fede havørreder. At skubbe fra land med pagajen og lade sig glide ud på den spejlblanke fjord er en fantastisk fornemmelse. Ingen andre steder finder man samme ro og tryghed, for strandengen ved Mariager Fjord er aldrig længere væk, end I selv ønsker. Medbring egen kajak eller lej en kajak/kano – fx ved Mariagerfjord Kajak i Hobro, der evt. leverer kajakken i andre af fjordens havne.

OUTDOOR-OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN

PANORAMA-RUTEN - CERTIFICERET VANDRERUTE

Udfordringer, leg, samvær og bevægelse går op i en højere enhed, når I kaster Jer ud i et af de mange aktive outdoor-tilbud, der findes langs Mariager Fjord og ved Østkysten. I Hobro kan I hele sommeren komme til tops i Østerskovens trækroner i Onkel Toms Klatreskov – dertil kan I på udvalgte dage være med i en af sommerens tre store Outdoor TRY OUT events, hvor I på én og samme dag kan prøve både kajak, klatring og Stand Up Paddling. Det sker 31. maj, 28. juni og 30. august. I kan også komme med på nogle af de mange guidede ture både til lands og til vands, der finder sted i hele sæsonen. Find flere outdoor oplevelser og book dem direkte på www.visithimmerland.dk

Snør vandreskoene og ta’ en tur på den internationalt certificerede vandrerute PANORAMA-ruten, som ligger i de skønne Bramslev Bakker tæt ved Hobro. Det anerkendte ”Deutsches Wanderinstitut” har certificeret den 10 km lange rute som en Premium Vandrerute – på niveau med verdensberømte ruter i Tyskland og Østrig. PANORAMA-ruten starter ved Hobro Lystbådehavn og undervejs passerer I hyggelige spisesteder, imponerende udsigter, fristende pitstops mm. Der arrangeres sommeren igennem guidede ture på ruten med dygtige og lokalkendte guider. Se mere og køb billet på www.visithimmerland.dk

82

Er I mere til lystfiskeri, er Mariager Fjord stedet for lystfiskeri i verdensklasse. Her finder I mange fantastiske fiskepladser - især hvis I lader Jer inspirere af folderen Seatrout Mariagerfjord, der er gratis og fås på bl.a. bibliotekerne. Se mere på www.seatroutmariagerfjord.dk og www.visithimmerland.dk


HOBRO & MARIAGER FJORD

CYKELRUTE 32 - MARIAGER FJORD RUNDT

ENESTÅENDE VILD NATUR

Danmarks smukkeste fjord, Mariager Fjord, kan også opleves på cykel, fx via Rute 32, som er en cykelrute fjorden rundt. Ruten bugter sig gennem kuperet terræn så tæt på fjorden som muligt. Undervejs vil I opleve flotte naturperler, spændende kulturhistorie og smukke landskaber. I Rute 32 Cykel-folderen finder I et fint kort, som guider Jer på turen. Ruten snor sig ad mark- og grusveje, asfaltveje og cykelstier. Hele ruten er på ca. 60 km og har tilknytning til andre cykelruter bl.a. Hærvejen. Ruten kan evt. afkortes ved kombination med turbåden Svanen. Cykelrute 32 folderen fås bl.a. på områdets biblioteker.

Navnet lyver: Det fantastiske naturområde Lille Vildmose lidt nord for badebyen Øster Hurup ved Himmerlands østkyst er på ingen måde lille. Det er tværtimod både Nordeuropas største højmose og største enkeltstående landfredning. Her kan I både opleve en enestående natur og et enestående dyreliv, vildsvin, krondyr, kongeørne og meget mere plus Danmarks eneste fritlevende elge. På Lille Vildmosecentret er der et skattekammer af aktive oplevelser for både små og store – prøv fx at være en Kongeørn eller ta’ en tur med Tørvetoget, ligesom der er mulighed for at deltage i et væld af spændende guidede ture. Se mere på www.lillevildmosecentret.dk

ØSTER HURUP - DK’S MEST BØRNEVENLIGE BADESTRAND Smut I bare ud og bad! Det kan I roligt sige til både børn og barnlige sjæle, hvis det er badestrandene ud for feriebyen Øster Hurup, som I gæster. Her skal ungerne nemlig langt ud i det klare saltvand, før vandet bare når dem til knæene. I Øster Hurup finder I både den ægte danske- og en fascinerende sydlandsk sommerstemning samt masser af underholdning - og ej at forglemme, Øst-kystens største og bedste is. Sommeren igennem er her typisk også flere større bil- og musikevents, ligesom livet på havnen altid er et hit for både store og små. Se mere på www.visithimmerland.dk

KREATIVITET MED ULD Naturlig Beklædning ligger i det smukke Bramslev Bakker.

Naturlig Beklædning - Uldværkstedet Kom og besøg gårdbutik og værksted i Bramslev Bakker ved Hobro. Gå en tur i den skønne natur og nyd udsigten over Mariagerfjord. Butikken er fyldt med garn, karteflor, uldundertøj, ulddyner, nunofiltede kjoler, sjaler og meget meget mere. I værkstedet bliver der filtet kjoler og anden beklædning, eller der kan være et filtekursus i gang.

Vi køber uld fra danske økologiske fårebesætninger og får lavet det til garn på et spinderi ved Svendborg. Hos os bliver det vasket og farvet. Tit efter kundernes ønsker.

Åbningstider: Tirsdag 10 - 16 & Torsdag 10 - 18 Eller efter aftale, ring og aftal nærmere. Jeg åbner gerne uden for åbningstiderne. I værkstedet bliver der holdt filte kurser. Både for nybegyndere og for øvede. Jeg deltager i udstillinger med min nunofiltede beklædning hvert år i Det røde pakhus på havnen i Hobro www.uge33.dk Bæredygtighed og økologi betyder meget for os. Vi har selv en lille økologisk fårebesætning, heste, høns, katte og selvfølgelig en stor dejlig hyrdehund. Marts måned er læmme måned og i år kom der 15 dejlige lam. Velkommen på besøg.

Naturlig Beklædning v/ Anne Bak Markers Bramslev Bakker 12 • 9500 Hobro Tlf.: +45 61 26 12 23 naturlig-beklaedning.dk · Netbutik med stort udvalg!

83


HOBRO & MARIAGER FJORD

VELKOMMEN OM BORD... En sejltur med Svanen på Mariager Fjord er en enestående smuk og idyllisk rejse gennem et fantastisk landskab fyldt med natur- og kulturhistoriske oplevelser. Svanen er bygget i 1994 på Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri. Passagerkapaciteten er 98 personer. Svanen har ældre- og handicapvenlige adgangsog toiletforhold.

SEJLTUREN OG AFTENSEJLADS MED GRILLHYGGE Sejlturen fra Hobro til Als Odde er på 43 km (23,3 sømil) og fjorden besejles hele sommeren af “hjuldamperen” Svanen, der lægger til i Hobro, Bramslev og Mariager. Hver onsdag, torsdag og fredag i juli og august (undtaget uge 33) kan du nu sejle med Svanen om aftenen og nyde dagens sidste solstråle, mens en skøn grill-menu nydes. Afgang kl. 18.30, turen tager ca. 2 timer. Booking skal ske dagen før sejladsen senest kl. 12.00. info finder du på www.svanen.dk

Med en længde på 43 km (23,3 sømil) er Mariager Fjord Danmarks længste egentlige fjord. Inderst ligger Hobro med sine hyggelige gader og livlige havn, der bl.a. byder på et enestående Lystfartøjsmuseum, Danmarks eneste GASmuseum, små cafeer og masser af stemning. Lidt uden for byen ligger Vikingecenter Fyrkat og vikingeborgen af samme navn. Fra Hobro passerer man fra søsiden først Østerskoven med noget af Danmarks ældste egeskov. Siden følger på fjordens nordside de fredede Bramslev Bakker. Her blandt enebær og vilde roser er det muligt at tage madkurven med i land eller bade fra stranden, der har Blåt Flag. Mariager, Rosernes by, er et kapitel for sig. Toppede brosten og bindingsværkshuse med roser og stokroser hensætter de besøgende til svundne tider. Her kan man besøge den fascinerende gamle Birgittiner Kirke og Kloster, stige om til Veteranjernbanen eller gå på opdagelse i Danmarks Saltcenter.

SVANEN

MARIAGER FJORD

de ds allere la p k o o B 2 46 77 +45 98 5 f. tl å p nu mere på - eller se en.dk an www.sv

tur l j e S

m

nen a v S ed

Se afgangstider og bestil billetter på www.svanen.dk

20 2 0

Sommer Sejlplan

06. juli - 16. august

Vi sejler alle dage med afgange fra Mariager, Bramslev Bakker og Hobro.

Aften-sejladser - læs mere på www.svanen.dk

Prøv også En mulighed for at kombinere en tur med Svanen med en togtur med Mariager - Handest Veteranjernbane og en lokal bus Handest - Hobro eller omvendt. Turen udgår fra både Mariager og Hobro Havn. 06/09 til 27/09: Søndage Efterårsferien: d. 10, 11, 13, 15, 17 og 18. oktober

Hold dig orienteret om afgange, og læs mere på www.svanen.dk

84


HOBRO & MARIAGER FJORD

Oplev hvordan de sidste 200 års energiforbrug har ændret vores verden Flotte historiske udstillinger om gas, energi og hverdagsliv i by og på land Sjove aktiviteter for børn og voksne. Spændende forsøg med gas og energi

Gratis entré for børn og unge under 18

Gasværksvej 2 - 9500 Hobro +45 5371 5120 - gas2gas@gasmuseet.dk www.gasmuseet.dk

85


HOBRO & MARIAGER FJORD BRAMSLEV BAKKER

VANDRE TURE – FYRKATSTIEN OG VESTERFJORD

BRAMSLEV BAKKER

Fyrkatstien er en skøn naturrute, der forbinder Hobro Centrum med Vikingecenter Fyrkat. På ruten kan I opleve et fantastisk naturområde med søer, åer, fauna og et rigt dyreliv. Stien starter i gågaden i Hobro, ved Store Torv. Herfra går den forbi Hobro Theater, hen mod Ambupladsen, der ligger ved den smukke Vesterfjord. Vesterfjord i Hobro, er en lavvandet brakvandssø, som er en mellemting mellem salt- og ferskvand. Vesterfjord var oprindeligt den inderste del af Mariager Fjord, men er i dag kun sammenhængende med Mariager Fjord via Onsild Å, der gennemløber Hobro og som fortsætter videre ud til Fyrkat.

Bramslev Bakker er et fredet område på ca. 300 ha. Der er adgang ad afmærkede stier. Det fredet område ligger ned til Mariager Fjord. Udsigten over fjorden fra p-pladsen ved Bramslev Bakker er en af Nordjyllands mest imponerende. De stejle skrænter er en brat afbrydelse af det mere jævne, højtliggende landbrugsland, der omgiver fjorden. Fjorden er en såkaldt tunneldal, hvis udformning blev endelig afsluttet af kolossale smeltevandsstrømme under isen for 20.000 år siden. Undersøgelser tyder dog på, at her lå en dal allerede i tertiærtiden for over 1 mio. år siden, og at denne dal er blevet uddybet af den fremtrængende is. I Bramslev Bakker er der flere afmærkede vandreruter - bl.a. PANORAMA-ruten. Som du finder mange flere detaljer om på side 94.

GÅ I VIKINGERNES FODSPOR I Vikingetiden strakte Mariager Fjord sig hele vejen ud til Fyrkat. Fyrkatstien følger derfor vikingernes gamle vandvej ind til borgen. Fra Ambuparken går turen derfor videre langs stien ud til Aalykkevej og op langs vejen til kolonihavehusene, der ligger med den skønneste udsigt ud over Fyrkat Engsø.

ONSILD ÅDAL OG FYRKAT ENGSØ

Neden for Bramslev Bakker er en skøn strand, som er tildelt Hvidt Flag. Her kan bades fra vandkanten og badebroen. Det Hvide Flag er en erstatning for det Blå Flag, og er stadig et tegn på et godt badested med rent vand – det betyder også, at hunde er velkomne.

Fyrkat Engsø er et bynært naturområde, der blev genskabt i 2009. Formålet med projektet og genskabelsen af engsøen, var at rense vandet fra Onsild Å for næringsstoffer. Derudover vil søen bidrage til en rigere og mere varieret natur i ådalen, med et rigt dyreliv der bl.a. tæller både oddere, isfugle, lappedykkere, fiskehejrer og mange andre fuglearter. På Fyrkatstien får I det hele med. På vejen ud mod Vikingecenter Fyrkat kan I på den ene side af stien nyde Fyrkat Engsø og på den anden side Onsild Å, der smukt strækker sig gennem landskabet. I kan vælge at dreje af og besøge Vikingegården på Vikingecenter Fyrkat eller fortsætte og udforske Harald Blåtands gamle ringborg, Fyrkatborgen. Hele stien er skiltet, så det er nemt at følge Fyrkatstien, hvad enten man skal den ene eller den anden vej. For en rundtur, kan Fyrkatstien kombineres med en dejlig cykeltur i området. Fyrkatstien forbindes både med Hærvejens og Mariagerfjord-ruten Rute 32. Begge ruter løber forbi Fyrkat.

86

Ved badebroen ligger Turbåden Svanen til hele sommeren igennem. Der er anlagt en rist langs stranden, som kørestolsbrugere kan benytte.


HOBRO & MARIAGER FJORD Hadsund 555

MARIAGER

Hobro 579 Skive

Lunddalen trb.

555

Fjelsted trb.

180 517 Viborg

Svenstrup Glenstrup Sø

Aalborg E 45

Glenstrup

Brødløs trb.

TRUE

Vester Tørslev trb. Glenstrup trb.

HANDEST Randers 180

Randers/

E 45 Aarhus

Foto: Jens Vestergaard

MED VETERANTOGET 100 ÅR TILBAGE I TIDEN – PÅ EN 50 ÅR GAMMEL VETERANJERNBANE Tag plads i det næsten 100-årige veterantog og rejs tilbage i tiden til den gang, bedstemor eller oldefar var unge, da Danmarks regent hed Chr. X og landet blev ledet af Th. Stauning. Allerede, når du har købt din billet, er rejsen begyndt. En ”tur/retur Mariager-Handest” er en billet i brunt pap, ganske som den, stationsforstanderen i billetlugen solgte for hundrede år siden. Togføreren fløjter afgang, og rejsen begynder. 17 kilometer gennem noget af det smukkeste Danmark: Fjord, købstadsidyl, bøgeskov, bølgende bakker, heder og ådale. Hastigheden er 30 kilometer i timen, så du når at få sjælen med. Turen med det gamle veterantog frem og tilbage mellem Mariager og Handest tager 45 minutter hver vej, og der er heldigvis nok at se på undervejs. Der er også mulighed for at komme ud at stå på en af de åbne endeperroner på personvognene og nyde kulrøgen og høre dampslagene fra det gamle lokomotiv, der tøffer og pruster gennem det naturskønne landskab syd for Mariager Fjord med flittig brug af dampfløjten.

I kan også nyde den medbragte mad på den fredede Handest station, hvor der er borde og bænke. Kaffe, kage, is og sodavand kan købes i Jernbanekiosken på stationen. Børnene kan i mellemtiden køre en tur med den postkasserøde skinnebus på modelbanen. Jernbanestrækningen åbnede i 1927 og kørte som privatbane mellem Mariager og Viborg indtil 1966. Fire år senere den 2. maj 1970 åbnede veteranbanen. Banens lokomotiver og vogne er fra perioden 1900–1950 og har kørt på privatbaner over det meste af Danmark.

HALOWEEN-TOG, TORSDAG DEN 15. OKTOBER AFTENTUR TIL HANDEST MED INDLAGT (U)-HYGGE. Alle børn, der møder med et udhulet græskar/græskarlygte kommer gratis med ifølge med en voksen

Familien er naturligvis meget velkommen til at tage madkurven og eftermiddagskaffen med i veterantoget og nyde forfriskningerne undervejs, det gør blot turen endnu hyggeligere.

MARIAGER-HANDEST

VETERANJERNBANE VINTAGE RAILWAY / MUSEUMSEISENBAHN

HUSK g Halloween-to 15. oktober.) Det bliver (u hyggeligt!

LEJ ET TOG!

Gør busturen, udflugten, brylluppet, fødselsdagen, receptionen eller firmanjernbanen festen til noget særligt. På tur med vetera Lej et tog. Dit helt eget. Et tog med stil. Med damplokomotiv eller motorvogn Handest er endestationen Mens lokomotivet bliver koblet fra og kører på drejeskiven for foran de lakerede teaktræsbeklædte personvogne med åbne endeperat blive vendt med håndkraft, kan du se dig om påspændt stationen, der af Slots- og Kulturstyrelsen er blevet fredet. Eller du giver måske et nap med at vende lokomotivet? roner og med personale i flotte gamle uniformer. En tur i noget af Danmarks I pakhuset kan børnene muntre sig med at køre en tur med veflotteste natur. kan gøre ophold undervejs, hvis I har lyst til picnic i det Hvad man ser fra VETERANTOGENE KØRER I 2020: terantog påImodelbanen, der løber langs med væggen. Her kører Ret til ændringer forbeholdes! TIMETABLE / FAHRPLAN en herlig rød dansk skinnebus frem og tilbage på skinnerne mellem kupevinduet mellem nøjagtige kopier af Handest station og Frugtplantagen trinbræt. grønne. TIMETABLE / FAHRPLAN OKTOBER Mariager og Handest PRISER VOKSNE BØRN Eller lej jeres helt egen personvogn for en dag, og få vognen koblet til dagens LØ SØ MA TI ON TO FR LØ SØ Mariager > Hvorfor ikke leje dit eget tog eller Kr. 120,Kr. 60,ordinære veterantog. Mulighederne er mange. Det er næsten kun fantasien, 5 1 2 3 6 4 Handest (T/R) egen vogn? 12 13 5 6 7 8 9 10 11 der sætterdin grænsen. Mariager > Kr. 70,Kr. 35,-

SEPTEMBER TI ON TO FR 1 2 3 4 7 8 9 10 11 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

MA

Motortog / Triebwagen / Diesel unit

12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Damptog - fortrinsvis / Dampfzug / Steam train

MARIAGER - HANDEST T/R Tog 10

Tog 16

Mariager Afg.

10:50

14:10

True

11:14

14:34

Glenstrup Vester Tørslev Brødløs

11:18 11:23 11:29

Fjelsted Lunddalen

11:35

Lunddalen Fjelsted

Brødløs Vester Tørslev Glenstrup

Handest Ank.

11:02 11:06

Tog 16

Tog 17

Handest Afg.

12:10

15:20

14:38 14:43 14:49

True

12:33

15:43

12:40 12:44

15:50 15:54

14:55

Mariager Ank. 12:55

16:05

14:22 14:26

12:16 12:22 12:28

15:26 15:32 15:38

True (T/R)

Cykler og barnevogne medtages gratis. Ret til Pakhuset på Handest station ændringer forbeholdes. I pakhuset kan du få dig en forfriskning i STATIONSKIOSKEN med øl, sodavand, is og kaffe, og her kan du også købe sjove gamle jernbanekuriositeter. Du kan også besøge den spartanske ventesal, hvor du pludselig er 80 år tilbage i tiden, til dengang kongen hed Christian den 10. og Stauning var statsminister. Her kan du kigge ind i kontoret, hvor stationsmesteren regerer bag sit skrivebord, mens tidens toner lyder fra den gamle rejsegrammofon i ventesalen. Bagest i kontoret ses det indmurede pengeskab og til venstre postsorteringsreolerne til breve m.v.

Vi håber, der kan komme flere køredage til, hold dig derfor opdateret på hjemmesiden, hvor du også kan booke billet online:

WWW.MHVJ.DK

Gør udflugten, brylluppet, fødselsdagen eller firmafesten til noget særligt og helt uforglemmeligt. Lej dit eget tog eller lej din egen personvogn i et af de ordinære tog.

Togene standser kun i Lunddalen, Fjelsted, Brødløs, Vester Tørslev og Glenstrup, hvis der er rejsende.

Ny Havnevej 3 • DK-9550 Mariager •  +45 9854 1864

Du får et veterantog med stil, med åbne endeperroner og med personale i gamle uniformer. Du kan dække fint op og nyde frokosten undervejs i de hyggelige omgivelser. Vi garanterer, I får sjælen med jer, og I får en fest, som alle vil mindes. Vi står til jeres rådighed, uanset om I har tænkt jer at invitere 2 eller 200 gæster. Vi reserverer det antal vogne, der svarer til jeres behov.

SE HJEMMESIDEN FOR AKTUEL INFORMATION anjernbane r - Handest Veter +45 9854 1864 Mariage Tlf. også på hjemmesiden: www.mhvj.dk •du Billetter ogMai mere info finder j.eu mhv er@ styr l: driftsbe

Mariager - Handest Veteranjernbane

dkhåber på yderligere kørsel, Ret til ændringer forbeholdes, hvis muligt! Ny Havnevej 3, 9550 Mariager www.MHVJ.Vi

87


HOBRO & MARIAGER FJORD

TAG MED TILBAGE TIL VIKINGETIDEN VIKINGECENTER FYRKAT En billet til Vikingecenter Fyrkat ved Hobro giver adgang til hele tre oplevelser – og dertil kommer, at både en tur på den mytologiske legeplads og en gåtur rundt om naturskønne Fyrkat Langsø er ganske gratis. Det første, der møder gæsterne på Vikingecenter Fyrkat, er ni gule huse, der er en rekonstruktion af en stormandsgård, som den kunne have set ud på Harald Blåtands tid. Her er et helt lille samfund med beboelseshuse og værksteder, hvor der på udvalgte dage hen over sommeren er aktiviteter. Det kan være vikinger, der laver mad, plantefarver garn, smeder smykker og våben, demonstrerer nålebinding, inviterer til vikingelege eller andet. Tjek museets hjemmeside, nordmus.dk, for at se, hvornår der er aktiviteter. I besøgscenteret på Vikingegården kan man prøve vikingetøj og se en lille udstilling om vikingetiden, og i museumsbutikken er der spændende varer for både store og små vikinger. Lige ved siden af vikingegården ligger en mytologisk legeplads, man frit kan benytte. Fra vikingegården kan man enten køre ca. én km ad landevejen eller vælge en smukke gåtur langs Fyrkat Langsø. Begge veje fører til det sted, hvor Harald Blåtand i 980 lod opføre et imponerende stykke arkitektur, nemlig Fyrkatborgen, der er én af fem danske ringborge. Ingen af borgene findes i dag. De havde en forholdsvis kort levetid, men på Fyrkat markerer en høj jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse, der lå inden for voldene. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten, så man kan se det strengt geometriske mønster, dette bygningsværk blev anlagt efter.

88

På Harald Blåtands tid var voldene beklædt med træpalisader, men i dag er det græs. Der er anlagt trapper op til toppen af volden, og heroppe er der et imponerende kig ud over det landskab, som spillede en vigtig rolle i valget af borgens beliggenhed. I vikingetiden har det været muligt at sejle fra Kattegat ind gennem Mariager Fjord og helt op til Fyrkat. Nord, syd og øst for borgen lå vådt og besværligt terræn, der gjorde det svært at angribe borgen disse sider. Umiddelbart uden for borgen er et af de imponerende langhuse rekonstrueret, og her kan publikum gå ind og fornemme, hvordan man boede i vikingetiden. Huset er opdelt i tre rum med en hal midterrummet og et mindre gavlrum i hver ende. I midterrummet har det været et centralt placeret ildsted og brede bænke langs væggen. De blev brugt til både at sidde og sove på. Da man i årene 1950-1963 udgravede Fyrkatborgen, fandt man bl.a. en pilespids, en lansespids, to sølvarmbånd og et stykke af et guldsmykke. De arkæologiske fund, der er gjort ved Fyrkatborgen, er i dag udstillet på Hobro Museum, som er det tredje udstillingssted, man som gæst har adgang til med en billet til Fyrkat Vikingecenter. Uden for borgområdet fandt man en gravplads med omkring 30 grave, som både indeholdt mænd, kvinder og børn. To af kvinderne var begravet i vogne, hvilket betyder, at de har været meget velhavende. En af disse grave mener man kan have tilhørt en vølve, dvs. en slags hedensk troldkvinde. Kvinde var bl.a. begravet med frø fra planten bulmeurt, der kan udvikle hallucinerende røg, når den kastes på et bål. Tjek www.nordmus.dk for åbningstider, billetpriser og aktiviteter sommeren over.


HOBRO & MARIAGER FJORD

VIKINGEFORTÆLLINGER BÅDE UDE OG INDE Et besøg på Lindholm Høje Museet lige nord for Aalborg er en enestående museumsoplevelse. På et højdedrag med en storslået udsigt over Limfjorden og Aalborg ligger Danmarks største gravplads fra vikingetiden. Gravpladsen har været i brug i 600 år og rummer mere end 700 grave. Lige ved siden af den ligger Lindholm Høje Museet med udstillinger om vikingernes dagligdag på stedet og om begravelserne udenfor. Museet har også en meget velassorteret museumsbutik og en hyggelig café, der byder på retter af lækre lokale råvarer. Gravpladsen på Lindholm Høje er et af Danmarks smukkeste og mest markante fortidsminder fra yngre jernalder og vikingetid. Den har været i brug i 600 år – fra omkring år 400 e. Kr. til kort før år 1000. Arkæologer har under udgravningerne fundet i alt 41 jordfæstegrave og op mod 700 brandgrave på stedet. Ved hver af disse er den døde ved begravelsen brændt på stedet, hvorefter hver brandgrav blev omkranset af en stensætning, som i dag ses i landskabet, hvor de står som mindesmærker over de døde vikinger. Stensætningerne har forskellige former. Gravene med de trekantede og skibsformede stensætninger har været forbeholdt mænd, mens brandgrave med kvinder var ovale eller kredsformede. Fund gjort i gravene tyder på, at landsbyen ved Lindholm Høje ikke bare var en almindelig ager-landsby, men højere oppe i hierarkiet blandt de omkringliggende landsbyer. Når man har gået en tur blandt de mange imponerende stensætninger over brandgravene og nydt udsigten over det nordjyske landskab, venter inde på museet to udstillinger. Den ene fortæller om de vikinger, der boede på Lindholm Høje, den anden om oldtidens mennesker i landet omkring Limfjorden.

marker I udstillingen kan man se, hvordan landsbyen har set ud gennem tiden, hvordan dens indbyggere gik klædt, hvordan de dyrkede jorden, hvilke husdyr, de holdt, hvordan de forskellige begravelser foregik, og hvordan en række af dagligdagens gøremål blev grebet an. Udstilling beretter også om verden uden for landsbyen, der også eksisterede, mens Danmark dukker op i historien og bliver til ét land med én fælles konge. De arkæologiske fund fra Lindholm Høje foldes ud og fortæller historien om de mænd, kvinder og børn, som med stor dygtighed drev landbrug her. Man får et billede af det hverdagsliv, som var grundlaget for vikingetiden. Man kan sågar iføre sig en virtuel vikingehjelm og prøve at ro en interaktiv vikingebåd. Museets anden store udstilling er dels baseret på en lang række af enestående arkæologiske fund, der gennem årene er gjort i landet omkring Limfjorden, dels en række sansemættede oplevelser, der bringer publikum tættet på menneskene i oldtiden. Via lydspor syv steder i udstillingen hører publikum om oldtidsdrengen Svinkasvens oplevelser. Der er fortællinger om, hvad mennesket har ofret i moser, og man kan røre ved en rekonstrueret flintøkse og et enægget jernsværd for på den måde at fornemme fortidens håndværk. Stemningen af nærvær med fortiden understreges af baggrundslyde i mosen, i landsbyen og på handelspladsen. Museet har også en hyggelig café samt en velassorteret museumsbutik med speciale i vikingetid. Butikken sælger blandt andet kopier af originale vikingesmykker fundet på Lindholm Høje samt uldvarer, bøger og mjød. Tjek www.nordmus.dk for åbningstider og billetpriser.

Da man i 1950’erne begyndte udgravningerne på Lindholm Høje, stødte man ikke kun på de mange grave, men også dele af den tilhørende landsby og dens

Lindholm Høje Museet, Vendilavej 11, 9400 Nørresundby

89


REBILD

Lyngen blomstrer hvert år i august i Rebild Bakker

Foto: K. Frisk

REBILD – HVOR DANMARK ER SMUKKERE Rebild er mere end lyngklædte bakker og eventyrlige skovsøer – her er skovene dybere, sagnene mere levende, kilderne mere blå… Besøg Rebild og få fantastiske naturoplevelser for alle.

EN MANGFOLDIG NATUR – HVAD SKAL I SE? I Rebild finder I mange skønne naturoplevelser både skov, bakker, kilder, åer og søer. Uanset årstid er området et besøg værd. I foråret med sine lysegrønne farver, om sommeren i al sin pragt og vælde, rødmalet i efteråret og sneprydet om vinteren.

Udsigt over Stendalen

BAKKERNE Rebild Bakker er et storslået og smukt kuperet hedelandskab. I området finder I mange smukke vandreruter, som fx Rebild Bakker ruten, som tager jer forbi mange smukke, spændende og enestående steder. Har I, som så mange andre, fået lyst til mere Rebild Bakker, så anbefaler vi, at I booker en guide til jeres besøg. De mange naturguider har forskellig viden om sjove, faktuelle, spændende historier - og måske også et par røverhistorier eller to - om området og viser jer gerne rundt i både små og store grupper.

Den smukke Troldeskov med krogede bøgetræer, hvoraf de ældste er mere end 300 år gamle

SKOVEN Rold Skov er en af Danmarks største skove og dækker et areal på omkring 80 km 2 eller 8.000 hektar. Skoven består af mange skovpartier med hvert deres navn som for eksempel Hesselholt, Nørreskov, Nørlund Skov og Rold Vesterskov. En skov som er kendt for sin enestående flora og fauna og rige dyreliv. I må heller ikke snyde jer selv for et besøg i Troldeskoven, hvor de ældste træer er over 300 år gamle. De krogede bøges mange stammer former sig som trolde og er nogle steder vokset til som ’øjetræer’, og følger man overtroen kan man undgå engelsk syge, hvis man kravler igennem et ’øjetræ’. Fortsætter på side 92

90


REBILD

RebildPorten er samlingspunktet, der inspirerer og informerer dig. En port til naturen, historien og de mange muligheder for oplevelser i og omkring Rold Skov og Rebild Bakker - hvor skovene er dybere, sagnene mere levende og kilderne mere blå...

Vi står klar med personlig vejledning, gode råd og inspiration, og glæder os til at byde jer velkommen til Rebild.

Kontakt os via tlf. 9988 9000 eller e-mail: info@rebildporten.dk RebildPorten, Rebildvej 25A, Rebild, 9520 Skørping

91


REBILD

Legepladsen Heksegryden er placeret smukt lige ved Rebild Bakker

Legepladsen Røverknolden er fantastisk for både små og store. I nærheden findes både madpakkehus og WC

REBILD – HVOR DANMARK ER SMUKKERE

Fortsat fra side 90

KILDER OG SØER

TAG BØRNENE MED

Rebild er også kendt for de mange rene kilder og smukke badesøer. I kan f.eks. besøge Ravnkilden, der ligger ualmindeligt smukt, omgivet af skov på tre sider. Hvert sekund passerer der 85 liter vand forbi det århundredgamle vadested på vejen mod Lindenborg Å og kildevandet er altid 7 - 8 grader varmt året rundt.

Skal børnene have brændt energi af, er der rig mulighed for dette på nogle af områdets mange naturlegepladser. Røverknolden sætter gang i ungernes fantasi med kæmpe edderkopper og musikalske mariehøner rundt langs legepladsen i skovbrynet. Her kan I også tænde op på bålpladsen og nyde frokosten over åben ild eller lade ungerne bage lækkert snobrød. Lige ved p-pladsen foran RebildPorten kan I skimte legepladsen Heksegryden. Her kan tumlingerne give den gas eller komme helt ned i gear efter at have løbet op og ned i bakkerne.

NÅR MAVEN KNURRER Inden I tager hjem, skal I endelig huske et besøg på en af Rebilds lækre restauranter og caféer. Her holdes traditionerne i hævd og portionerne er veltillavede (og store). Hyggelige restauranter med plads til hele familien og hvor der er fokus på gode, og ofte lokale, råvarer og ikke mindst god og personlig service. Hvad enten I er til steaks, stegt flæsk eller vildtmenuer, så finder I noget for enhver smag.

Smag på det reneste kildevand i Ravnkilden. Vandet er altid 7-8 grader varmt uanset årstid.

Store Blåkilde og Gravlev Kilde er bestemt også et besøg værd med deres spektakulære blå farver. De rene blå farver skyldes, at en del af bunden er lyst sand, hvilket i forbindelse med det klare vand og genskinnet fra den blå himmel, giver kilderne den karakteristiske rene blå farve. På en vindstille dag med solskin er synet af de to kilder hele turen værd.

AKTIVITETER FOR ALLE – HVAD SKAL I LAVE? Området byder også på mange aktive oplevelser ude i naturen - I kan vandre, cykle, lege, bade og meget mere. Triatland Rebild byder på den baggrund hvert år velkommen til mere end 30 forskellige outdoor sportsevents. I kan deltage i hyggelige familieløb, udfordrende trailløb, triatlon, landevejscykling, MTB løb og meget mere. Her er virkelig muligheder for aktive udflugter med sved på panden og minder til familiealbummet. Når solens stråler brænder igennem, er en tur i Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer et svalende tilflugtssted. Kalkminerne er fulde af smuk kunst og susende flagermus. Er I mere til det historiske eller faglige, kan I også nyde Rebildcentrets flotte udstillinger – eller måske er I heldige at se Danmarks eneste professionelle heks på arbejde i sit værksted.

92

GRATIS

GENANVENDELIG ‘TRIATLAND’ FOLDEKOP Tag avisen med til RebildPorten og få udleveret en gratis genanvendelig Triatland foldekop . (100% BPA og PVC fri). Kun én kop pr. avis, så længe lager haves.


MEST FOR BØRN

FIND 5 FEJL PÅ TEGNINGEN TIL HØJRE MANGLER 5 TING - KAN DU FINDE DEM?

FIND MAKKEREN HVILKEN VINDMØLLE HAR INGEN MAKKER?

HVOR MANGE

HVILKEN SNOR

JORDBÆR KAN DU FINDE?

SKAL HUN VÆLGE?

93


HÆRVEJEN VANDRETURE – HÆRVEJEN

SE FLERE RUTER OG DETALJER PÅ: HAERVEJ.DK

REBILD Hærvejen Rebild Bakker – Rold Skov St. Økssø bruges året rundt til at bade i. Vandet er brunt og blødt pga. det store indhold af humus. Syd for søen holdt de navnkunde Røvere fra Rold til og overfaldt intetanende folk, der skulle igennem skoven. Turen går ad smukke skovveje med unikke udsigtspunkter hvor man kan nyde skovens ro og fred, høre fuglene og måske også opleve skovens mange dyr og råvildt. Undervejs dukker Rebild Bakker op i horisonten, hvor de store Rebildfester afholdes. Turen er rig på oplevelser, og undervejs kan du fylde drikkedunken op med friskt vand fra en af kilderne. Lindenborg å snor sig smukt i ådalen – oplev det rige fugleliv inden turen sluttes på oldtidsvejen Rebild Kirkevej. PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Mosskov Pavillonen i Rold Skov Underlag: Små stier

Rute: Rundtur i Rold Her kan du: Vandre

Find flere oplysninger: www.rebildporten.dk

REBILD Hærvejen Rebild Bakker – Rold Skov Rebild Bakker ligger klar til at tage imod gæster året rundt – her afholdes de historiske Rebildfester, udendørs Opera i Rebild og folkemusikarrangementer. Undervejs finder du unikke udsigtspunkter samt Krybskyttens Hus og bliver du tørstig, kan du fylde drikkedunken med friskt vand fra Ravnkilden. Oplev også den historiske stenrække, som gennem tiderne er brugt ved bl.a. vintersolhverv. Turen sluttes på Rebild Kirkevej, hvor der er en kort vandretur tilbage til start. PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Rebildporten Underlag: små stier

Rute: rundtur i Rold Her kan du: Vandre

Find flere oplysninger: www.rebildporten.dk

HIMMERLAND Hærvejen og De Himmerlandske Heder Fra Løgstør og sydpå følger Hærvejen Himmerlandsstien, hvor du både må ride, cykle og vandre. Her oplever du banestiens lange lige linjer gennem sommerlandet med alle de små perler af natur og småbyer, som man ellers aldrig ser. Undervejs krydser Hærvejen gennem De Himmerlandske Heder, og den tur, må man ikke snyde sig selv for. ’Står’ du af Hærvejen kan du vandre en lokal stisløjfe på 6 km her, hvor heden strækker sig milevidt. At området var beboet i oldtiden vidner de fine gravhøje om. Her blev det prægtige Skarp Sallingkar fundet, som i dag kan ses på Vesthimmerlands Museum i Aars. Fortsætter du ad Hærvejen mod syd er det dejligt at gøre holdt ved den smukke Sjørup Sø. Undervejs er der madpakkehus og vand i Gatten.

DANMARKS

FØRSTE

CERTIFICEREDE

MARIAGERFJORD Panorama-ruten

VANDRERUTE

Danmarks smukkeste gåtur. Vandreruten mellem Hobro og Bramslev Bakker er som den første i Danmark blevet certificeret som en Premium Vandrerute af Deutsches Wanderinstitut, der er Europas mest anderkendte kvalitetssystem for vandreruter. Kun de bedste ruter kant passere dette nåleøje. Flere hundrede vandreruter i Tyskland, Schweiz, Østrig, Frankrig og Holland er de senere år blevet certificeret, men de tyske vandrespecialister lod sig alligevel begejstre af den ca. 10 km. lange Mariager Fjord Panorama rute. Den nye vandrerute, som er en rundtur på 10 km, starter ved Hobro Lystbådehavn og kan klares af de fleste. Når man først lige har klaret trappen i starten af ruten, kan man puste ud på turen ud til Bramslev Bakker. Undervejs er der bænke, hvor man kan nyde landskabet og udsigten over fjorden. I Bramslev er der gode spisemuligheder både på Hotel og Restaurant Bramslevgaard og Restaurant Bramslev Bakker. Hvor udturen mest er oppe i højderne, går turen tilbage til Hobro langs fjorden, så man kommer helt tæt på vandet. Selve gåturen tager cirka tre timer. Ruten går på en blanding af stier, græsspor og grusveje. Der er lavet en folder om ruten, men der er også skilte med information om ruten på P-pladserne ved Lystbådehavnen og i Bramslev Bakker. Undervejs er ruten skiltet med pæle og hvide markeringer. Turen kan evt. kombineres med turbåden Svanen til/fra Hobro den ene vej. PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Hobro Lystbådehavn Rute: Følg de hvide pæle Panoramaruten Underlag: asfalt, stier, markveje Her kan du: Vandre Længde: 9½ km Find flere oplysninger: www.destinationhimmerland.dk

VIBORG Viborg & Hærvejen Viborg er porten til Hærvejen og en af Danmarks ældste byer. Byen har gennem tiden fungeret som kirkeligt centrum, landsting og skueplads for kongehyldninger. I Viborg kan du besøge Viborg Domkirke, hvis historie går tilbage til 1100-tallet. Her er hygge, tidløs charme, masser af historie og en smuk og afvekslende natur. Både Hærvejens vandre- og cykelrute løber gennem Viborg. Vælger du at bevæge dig syd ud af Viborg oplever du Hald og Dollerup Bakker; et naturområde der bjergtager de fleste. Mens du på vandreruten nord ud af Viborg får et smukt udsyn over Hjarbæk Fjord, hvor man kan opleve den gamle bådtype sjægten, som er et kendetegn for dette område af Limfjorden.

PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: Løgstør, Vindblæs eller Aalestrup Rute: Følg Hærvejen Underlag: asfalt Her kan du: Vandre og cykle Cykeludleje: Cykelmuseum, Borgergade 10, 9620 Aalestrup

PRAKTISKE OPLYSNINGER: Startsted: F.eks. Banegården i Viborg Rute: Følg Hærvejen mod syd/nord Underlag: asfalt, stier, bredere grusveje Her kan du: Vandre og cykle Cykeludleje: Rolsted Cykler Viborg, Ll. Sct. Hans

Find flere oplysninger: www.destinationhimmerland.dk

Find flere oplysninger: www.visitviborg.dk eller www.haervej.dk

94


NØRRESUNDBY

AALBORG

HÆRVEJEN

NIBE

Signaturforklaring LØGSTØR

er-

= 16 km

d

Be

Byrsted

rge

Ferslev

Larv ik

ng

san

Vandrerute

va

an

Sta

sti Kri

Cykelrute

Langesund

SVENSTRUP

Ør Hornum

n

HIRTSHALS

Målestoksforhold: ca. 1:554.000

STØVRING

Find detaljekort til Fur ruterne på www.haervej.dk

Hornum Rebild

5 min

AARS

NYKØBING M.

ST SINDAL

HJØRRING

Lønstrup

Rold

FARSØ

ARDEN

Testrup

Vebbestrup

Løkken

Døstrup

HADSUND

VRÅ

Ør Vrå

AALESTRUP Manna Blokhus

Hørby

Hørby

HOBRO

BRØNDERSLEV

Hvornum

Klejtrup

SKIVE

Klokkerholm

Skals

HJALLERUP

AABYBRO

Vammen

SPENTRUP

Grindsted

DRONNINGLUND

Løgstrup Tranum VODSKOV

Rødding

FJERRITSLEV

Thorshøj

BROVST

RANDERS

NØRRESUNDBY

AALBORG

VIBORG

LANGÅ

NIBE

Hald Ege

BJERRINGBRO Ferslev

Skelhøje

THISTED

Byrsted

Nedre Hvam

Fur

Thorning Hornum

KJELLERUP

Ør Hornum

Rebild

Kragelund Engesvang

Testrup

IKAST

LYSTR

SILKEBORG

ARDEN

Vebbestrup

Funder Kirkeby

Døstrup

A

GALTEN HADSUND

AALESTRUP

Højbylunde Hørby

Christianshede Sepstrup Skals

Klejtrup

Vrads

KIBÆK

UER

HAMMEL

Rold

FARSØ

SKIVE

HINNERUP

AARS

NYKØBING M.

HAMMERUM

HADSTEN

STØVRING

Nr Knudstrup 5 min

HERNING

HALS

SVENSTRUP

LØGSTØR

Vammen Løgstrup

Hvornum

HOBRO

RY

MAL SPENTRUP

SKANDERBORG

Rødding

RANDERS

95ODDER


BØRNEFRIBILLET TIL JESPERHUS BLOMSTERPARK, SÆSON 2020 l

Denne børnefribillet gælder til ét barn under 12 år ifølge med en betalende voksen. Kan ikke kombineres med andre rabatter.

l

Billetten gælder i perioden: 8. juni - 25. oktober 2020.

l

Se åbningstider på jesperhus.dk

Sommeravisen Viborg 2020.indd 1

Produktion: Reklame-Avisen.dk · Layout: BITSCH and pieces · Der tages forbehold for trykfejl. Reklame-Avisen er ikke ansvarlig for indhold i de enkelte annoncer.

02/06/2020 07.38

Profile for BITSCH and pieces

Sommeravisen Midtjylland 2020  

Sommeravisen dækker et stort område i Midtjylland - Holstebro, Herning, Skive, Salling, Lundø, Fur, Himmerland, Hobro, Mariager Fjord, Rebil...

Sommeravisen Midtjylland 2020  

Sommeravisen dækker et stort område i Midtjylland - Holstebro, Herning, Skive, Salling, Lundø, Fur, Himmerland, Hobro, Mariager Fjord, Rebil...