__MAIN_TEXT__

Page 1

SOMMERAVISEN

OPLEVELSER | SEVÆRDIGHEDER | SPISESTEDER | GUIDEDE TURE | NATUR

HIMMERLAND VIBORG BJERRINGBRO HOBRO & MARIAGER FJORD SILKEBORG HOLSTEBRO & HERNING STRUER SKIVE & SALLING FUR

FREE | KOSTENLOS

TA' PÅ TUR I DET SKØNNESTE SOMMERLAND 2019

GRATIS


VELKOMMEN

Nyd udsigten over Limfjorden

FORORD

UDGIVER

Velkommen ombord i den nye sommeravis. Sommeravisen fortæller om de forskellige områder i Midtjylland.

Avisen bliver husstands omdelt i alle sommerhusområder, og kommer til at ligge på alle campingpladser.

Vi har rigtig meget at byde på i Midtjylland, både når solen skinner og på en regnvejrsdag. Avisen er lavet til jer, fordi vi ønsker at I oplever det bedste af Midtjylland. I midten af avisen er der et kort over hele området, hvor alle annoncørerne er plottet ind.

Tag med Mariager-Handest Veteranjernbane

Foto: Carsten Lindby

Tag avisen med i bilen, på cyklen eller i vandrerygsækken og ta' ud og oplev Midtjylland.

Reklame-Avisen Søren Villadsen sv@reklame-avisen.dk tlf.: 61 55 79 62

LAYOUT BITSCH and pieces

Rigtig god fornøjelse…

De Fem Halder ved Viborg – Hald Ruin ved Hald Sø

DANSK NUTIDSMUSEEUM – BEVARER NUTIDEN FOR FREMTIDEN Historien om Dansk Nutidsmuseum begynder i slutningen af 1980’erne, da advokat Gorm Pedersen vender hjem fra en tur til Canada. Her har han set et fantastisk museum, fyldt med ting og minder fra de sidste 100 år. Noget tilsvarende må kunne laves i Danmark, mener advokaten, der får stiftet en fond og engageret en flok frivillige. I maj 1994 kan Dansk Nutids-museum slå dørene op til en nyoprettet samling i et nedlagt husmandssted, som Aars Kommune har stillet til rådighed. Siden er samlingerne vokset og ligeledes antallet af bygninger, så museet i dag råder over ca. 1200 m² udstilling. Nogle af byens koryfæer tager imod som de første – tre borgmestre, en sognerådsformand og en kæmner, malet af afdøde skoledirektør Stig Arne Tophøj. På Dansk Nutidsmuseum er nutiden et begreb, der rækker tilbage til begyndelsen af 1900-tallet. De fleste af tingene på museet stammer fra danskernes hverdag, som den så ud for 20, 30 eller 100 år siden.

En frisørsalon viser de gamle curlere med strøm og ledninger. En isenkræmmerbutik er indrettet i et hjørne, mens et soveværelse er stillet an i en anden ende af museet. Her er det meste, bl. a. en stor, flot samling af gammelt legetøj og mindst hundrede dukker. Der er også rationeringsmærker og Madam Blå, murermester Strandholts rejsekiste fra da han emigrerede til USA i 1924 og der er vaskemaskiner i træ og med håndsving. Skrivemaskiner, regnemaskiner og computere, gamle skolestuer med pulte, spader og andet special-værktøj fra tørvegravningen, gamle børnebøger, telefoner med håndsving og drejeskive og meget meget andet. Museet drives udelukkende af frivillige, som hver onsdag flittigt møder op for at reparere, arrangere, bygge om og gøre rent. De har alle forskellig baggrund, men ingen særlige forudsætninger for museumsdrift. For alle de frivillige medarbejdere er det lysten, der driver værket.

Åbningstider Onsdag og søndag 13 - 17 I juli tillige tirsdag og torsdag 13 - 17 Uge 42 (efterårsferien) åbent alle dage 13-17

Entre: Voksne 40.- kr. Børn og unge u. 18: Gratis

DANSK NUTIDSMUSEUM Støberivej 8, 9600 Aars Tlf.: 98626688 Vi bevarer nutiden for fremtiden Åbent onsdage og søndage 13-17 DANSK NUTIDSMUSEUM I juli tillige og torsdage 13-17 Støberivej 8 · tirsdage 9600 Aars · Tlf. 98 62 66 88 Uge 42 (efterårsferien) åbent alle dage 13-17

2

Entre: Voksne 40.- kr. Børn og unge under 18: Gratis

Se særlige åbningsdage og særlige arrangementer på:

Se særlige åbningstider og arrangementer:

www.dansk-nutidsmuseum.dk


HIMMERLAND

Limfjordsmuseet EN FJORD AF OPLEVELSER I LØGSTØR

ÅBENT HVER DAG KL. 10 - 17 HELE SOMMEREN

SO AK M TIV ME ITE R TE R

Guidede byvandringer med vægtere Sejlende Limfjordsfortællinger Dissektion og rygning Fisker for en dag Snorkelsafari

Limfjordsmuseet Kanalvejen 40, 9670 Løgstør - Tlf. 98 67 18 05

www.limfjordsmuseet.dk -info@limfjordsmuseet.dk sommeravisen midtjylland Limfjordsmuseet 2019.indd 1

11-03-2019 15:23:03

3


HIMMERLAND

VELKOMMEN TIL MUSLINGEBYEN LØGSTØR Løgstør kalder sig Muslingebyen – og det er ikke uden grund! Verdens bedste muslinger ligger og hygger sig i Limfjordens smukke vande – lige uden for Løgstørs bredder.

NOGET HELT SÆRLIGT Muslingebyen Løgstør er indbegrebet af Limfjordens vande, smagen af muslinger, en enorm frivillighed og iderigdom, et højt aktivitetsniveau, ro og natur samt højt til loftet. I Muslingebyen er der oplevelser, som I ikke får andre steder. Muslingehøstfesten er med sin fejring af de første muslinger, oldermænd og smagsprøver et eksempel på det særlige, der findes i Muslingebyen – lige som Muslingefestival, KanalJazz, Maritim Festival og meget andet.

MUSLINGER I MANGE FORMER Muslinger er essentielle for Løgstør. Det velsmagende blå guld fra Limfjorden findes på restauranterne, i kunst og til mange af byens events. Løgstør har sit eget Muslingelav, som hvert år til Muslingefestivalen finder på nye måder at tilberede muslinger. Mad – og især lokal mad - er i det hele taget vigtigt i Muslingebyen. Bl.a. derfor er der hvert år Kanal Gourmet og Kultur Rally, hvor gæsterne smager sig vej fra Løgstør til Lendrup – og tilbage igen.

FAMILIENS MINDSTE Også for familiernes mindste er der meget at foretage sig i Løgstør. Legepladser, strande, krabbefiskeri, dissektion, snorkelsafari og børnekoncert er nogle af de mange aktiviteter, børnene tilbydes. Limfjordsmuseet er en oplevelse for både små og store, og her kan I få et indgående kendskab til livet ved, i og omkring Limfjorden. Museet byder på et stort oplevelsescenter, udstillinger, historiske fartøjer, guidede sejlture, arbejdende bådebyggeri, sommeraktiviteter som snorkelsafari, dissektion, krabbefiskeri og meget mere.

4

MANGE OPLEVELSER Omkring Løgstør findes der ligeledes oplevelser for store og små. En tur til Limfjordsøen Livø kan anbefales til en dag, hvor naturen skal være i fokus. Der findes mange attraktioner i området – og mange af dem har altid “åbent” som fx Frederik VII’s Kanal, Aggersborg, Vilsted Sø mm.

UDVALGTE EVENTS I MUSLINGEBYEN 2019 19. juni - 21. aug. Guidede vægterture 1. juli - 30. aug.

Guidede sejlture

4. juli - 15. aug.

Gratis torsdagsmusik

12.- 14. juli

Muslingefestival

24.- 27. juli

KanalJazz

10. aug.

Åhh Abe koncert

9. sep.

Maritim Festival

FLERE INFORMATIONER På hjemmesiden kan I læse om alle aktiviteter og finde praktiske oplysninger om overnatning, spisesteder, handel og andet. Vi glæder os til at byde jer hjertelig velkommen i Muslingebyen Løgstør.


HIMMERLAND EVENTS GASTRONOMI KUNST NATUR KULTURHISTORIE

Muslingebyen Løgstør byder på oplevelser for store og små

Læs meget mere på www.muslingebyen.dk

sommeravisen midtjylland MUSLINGEBYEN 2019.indd 1

11-03-2019 15:24:11

5


HIMMERLAND

Afslappet atmosfære og idyllisk natur. Badehotellets Café og Restaurant byder indenfor til kvalitet og rustik velsmag i de gamle stuer. Stuerne oser af atmosfære og afslappethed. Den nænsomme renovering giver et strejf af oprindelighed, og minderne går på vandring langs de smukke vægge og karme med gamle ting og sager. Næsbydale er en romantisk ramme for brunch, frokost eller middag med grillede menuer fra rotisseriet. Idyllen kan opleves under en hyggelig eftermiddagsstund med Italiensk kaffe og lækkert hjemmebag, et glas vin eller fadøl inde eller ude, under parasollen på terrassen og med udsigt til dal og fjord. Det er muligt at kombinere mad- og naturoplevelser, når et måltid følges af en vandretur langs den 300 meter fredede smeltevandsdal, der fører direkte til Limfjordens badeog fiskestrand. Venner af Badehotellet: “Næsbydale er meget mere end et sted... det er en tilstand”. “Det er som om man glemmer resten af verden for en stund”. Næsbydale Badehotel - 100 autentiske år Du forsvinder ind i en anden verden, når du ad den stejle vej begiver dig ned i naturskønne Næsbydale. Pulsen falder til ro og du efterlader omverdenen ovenfor dalen. Fornyelse med respekt for badehotellets sjæl og historie. Det var lige før det var for sent, da badehotellet forsigtigt genåbnede dørene for gæster i 2016, efter mange års forfald og tornerosesøvn. Siden har mange gæster fundet vej ned i dalen. En nænsom renovering sikrer perlens overlevelse og har skabt plads og komfort til flere gæster, gennem udvidelse af restaurant/rotisseri, flere terrasser med udsigt samt 8 charmerende og moderniserede dobbeltværelser. Et større køkken har skabt mulighed for mere af “den rene smag”, øget egen produktion og brug af lokale og økologiske råvarer.

Historien Næsbydale Badehotel er oprindelig bygget som sommerresidens for Baron Otto Reedtz-Thott og Baronesse Gudrun Reedtz-Thott. I 1930 sælges huset og omdannes til Badehotel. Den folkekære skuespiller, Dirch Passer, boede som barn i Næsbydale, mens hans mor drev badehotellets pensionat først i 1930erne. Næsbydale var gennem flere årtier en kendt danse- og spiserestaurant, indtil det i 1977 blev omdannet til ferieejerlejligheder. I foråret 2016 forelsker vi os i stedet og påbegynder en genetablering af Næsbydale som badehotel, med café, pejsestue og restaurant. Processen med at oprejse det gamle autentiske badehotel fortsætter ud over jubilæumsåret, som en hyldest til Baronen og Baronessen, som skabte den bevaringsværdige perle.

Velkommen til alle på Næsbydale Badehotel Venlig hilsen, Vibeke & Mogens

Næ sbyd a le vej 15 · 9681 R a nu m · Book i ng bord + 45 24 94 93 4 2 · Book i ng lejl ig heder + 45 24 94 93 4 2

6


HIMMERLAND

M EGET M ER E E N D ET ST ED AFSL APPET ATMOSFÆR E & IDY LLISK NATUR FR EDAGS GR IL Hver fredag kl. 18

.30

L

H V ER SØN DA G Å R E T RU N D T

BRU NCH Kl. 10.00 - 14.00

K AGEBOR D Kl. 14.30 - 17.00 BORDBE ST IL LI NG NØDV EN DIG

BADEHOTELLETS CA FÉ OG R ESTAUR A NT BY DER INDENFOR I DE GA MLE STUER, I ”BA RONENS HUS” FR A 1918 ÅBNINGSTIDER I CA FÉ OG R ESTAUR A NT: SE HJEMMESIDE W W W.NA ESBY DA LEBADEHOTEL.DK

w w w.nae sbyd a lebadehotel.d k ·

nae sbyd a lebadehotel

7


HIMMERLAND

I N V I TAT I O N

VINGÅRD MED MANGE SOMMEROPLEVELSER

re

Omgivet af smukke vinmarker, med Limfjorden i baggrunden, ligger Glenholm Vingård i den himmerlandske idyl. Gården er familiedrevet med stor passion for fremstilling af deres vine såvel som spændende specialprodukter.

Siden etableringen af Glenholm i 1993 er der kommet mange vintyper til, invitere som dig med til tæller en gratis Rundvisningaf &slagsen. Vinsmagning på Glenholm Vingård, vinene efter i dag 9 forskellige Vinmageren fremstiller klassiske metoder, han er kompromisløs og bruger den nødvendige tid for at r én af de mange fordele jeg har ved at være medejer. opnå den ypperste kvalitet. Har du lyst til at smage vinen er der rig mulighed og autentisk vingård, rummer alle facetter vindyrkning vinproduktion i baren, hvorsom en vinsmagning ellerafblot et enkeltog glas kan nydes. s ældste vingårde. Det er mig en stor glæde at give dig denne unikke oplevelse. I gårdbutikken finder du et væld af smagsoplevelser. Idéen om at udnytte alt ved de dyrebare druer, har ført til mange lækre produkter som findes på hylderne. Et stærkt samarbejde med andre lokale fødevareproducenter ses også i udvalget, hvor råvarer mødes og den gode smag opstår. Bliver du fristet til Med er venlig hilsen et perfekt sted at snuppe en bid mad i de afslappende og frokost, Glenholm uformelle omgivelser. Caféen tilbyder smagfulde lokale lækkerier.

Sommeren igennem kan du komme med på en rundvisning, hvor det ofte er vinbonden du møder. Med en levende fortælling om stedet, vises der rundt i mark og vineri, og der svares gerne på spørgsmål. Har du lyst til at gå en tur og kigge dig omkring i marken på egen hånd, er det også muligt og det er ganske gratis. Rammerne på gården er skabt til ren hygge, med mange charmerende kroge, hvor du kan nyde nogle af de spændende smage. Familien på Glenholm er altid i gang med at udvikle produkter og der er altid nye ting i støbeskeen, derfor er der hver sæson nyheder at opleve for gæsterne. Overnatning i gæstehuset er en god mulighed for at forlænge opholdet i de rolige omgivelser. Limfjordslandet byder på mange oplevelser og ikke mindst en skøn natur.

ruNdvisNiNg · café · gårdbutik Dato:

af 2015. Invitationen medbringes underskrevet til Glenholm Vingård den dag den benyttes

Besøg en af danmarks ældste vingårde, og få en unik oplevelse.

NHOLM VINGÅRD

www.glenholm.dk

SIDEN 1993

f j o r d l y s t v e j 2 1 | N æ s b y | 9 6 8 1 r a N u m | t l f. 9 8 6 7 6 9 6 6

8


HIMMERLAND

Artslisten er lang - så husk at medbrige din kikkert

Foto: Søren Villadsen

SKALS ENGE – NATURSTI – KOM TÆT PÅ ET RIGE FUGLELIV… Skals Å og Skals Enge er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde og både fuglebeskyttelsesområde og EU-habitatområde. Den nye sti langs Skals Å fra Løgstørvej til Skals Å's udmunding i Hjarbæk Fjord, er nu ført helt igennem med broer. Stien går mellem åen og engsøen, og er nu meget vandfyldt og dækker et stort areal. Det er en dejlig spadseretur mellem åen og engsøen, hvor du kan opleve et meget rigt fugleliv. Fugle som kan opleves på den smukke gåtur på den nye sti over engen, er bl.a. Engpiber, Skægmejser, Rørspurve. Ved engsøen, som du passerer på turen, kan du bl.a opleve svanerne, skovsneppe, brushaner. Tag din kaffe med og nyd den på platformen ved å mundingen i læ. Hvor du samtidig kan nyde den smukke udsigt over Hjarbæk Fjord, og måske se endnu flere af de mange fuglearter, som findes i området. Artslisten er lang, så pak kikkerten i tasken og drag ud over Skals Enge og nyd naturen og det rige fugleliv.

Dagens middag hver dag undtagen lørdag . . . . . . . . . . . . . Kr. 55,11 dagens middag . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 550,Også ud af huset - Kan evt. hentes ved køkkendøren - bare ring på. Leveres gratis i Skals by imellem 17.00 - 18.30

Hver dag serveres Hjemmelavede frikadeller med rugbrød og rødkål . . . . . . . Kr. 35,-

Foto: Søren Villadsen

Velkommen til Gunderup Fiskesø

1/2 hjemmestegt kylling med pommes frites . . . . . . . . . . . . Kr. 60,Hjemmelavet burger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 50,Frikadelleburger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 45,Kyllingeburger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 50,Franskbrød med ost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 20,Parisertoast eller cowboytoast . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 20,Pommes frites . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 30,Friturestegt Frankfurter med brød og sennep . . . . . . . . . . . Kr. 30,-

Har du specielle ønsker? Kontakt os og vi finder en go’ løsning. Menu til din fest? Kontakt os og vi laver et godt tilbud.

Brug for overnatning? Udlejning af værelser, evt. med morgenmad og madpakker. Babyseng og høj stol kan lånes.

Vi bor Hovedgaden 14, Skals .

Tlf 86 69 02 02

Vi glæder os til at se dig...

• Udsætning af ørreder fra 800 gr. til 10 kg • Naturskønt område med faciliteter som bord/bænke, læskure med rampe, handicaptoilet m.m.

• Udlejning af bjælkehytte til festlige lejligheder • Grejbiks med stort udvalg af fiskegrej og jagtudstyr • Åbent hver dag - året rundt • Webshop: www.gunderupfiskeshop.dk

Gunderup Fiskesø

Gunderupvej 96 · 9640 Farsø · Tlf. 98 63 64 06 www.gunderupfiskesea.dk

9


HIMMERLAND

CAFÉ, OST OG IS I SKØNNE OMGIVELSER I den lille landsby Gedsted tæt på fjord og skov ligger 'Den Gamle Foderstof', en samlet ostebutik, ismejeri og café. I underetagen ligger ostebutikken og ismejeriet. I ismejeriet produceres hjemmelavet is ud fra italienske is-principper. Isen produceres med kærlighed for de gode råvarer, ligesom isen også tager sit udgangspunkt i årstidens råvarer. Der sælges både kugleis og softice og tilbydes guf og diverse topping. Det er naturligvis muligt at smage på isen, så du kan være sikker på, at du vælger den rigtige. I ostebutikken sælges et bredt udvalg af oste, bl.a. en del oste fra 'Thise Mejeri', herunder vores lækre blåskimmeloste, der er produceret hos vores eget lille mejeri i nabobygningen, 'Gedsted Mejeri'. Der er altid god tid og mulighed for at smage de forskellige oste, så den helt rigtige kommer med hjem. I caféen på øverste etage kan man få smag for nogle af de lækre specialiteter, der sælges i butikken, eksempelvis spanske og italienske vine, et bredt udvalg af oste, pålæg fra 'Det Lille Slagteri' samt øl og saft fra 'Staarup Haandbryg'. Der serveres forskellige café-retter, f.eks. nachos, clubsandwich, tapas, osteplatter samt forskellige kager, ligesom du også kan nyde vores is-specialiteter i caféen. Om sommeren og i forårs- og efterårssæsonen kan du nyde vejret og udsigten fra vores udendørs terrasse med udsigt til marker og enge. I caféen er der rig mulighed for at gå på opdagelse i skuffer og skabe, og der er noget for enhver smag. I butikken sælges nemlig udvalgte specialiteter, brugskunst, loppefund og andre finurligheder. Hvis du er helt vild med den stol, du sidder på, kan du formentligt også købe den med hjem. I skolernes sommerferie holder 'Den Gamle Foderstof' som udgangspunkt åbent hver dag både for ost, is og café. Desuden vil der være udvalgte dage med aftenåbent. Orienter dig om åbningstiderne på Facebooksiden 'Den Gamle Foderstof', så du ikke kommer forgæves.

EN UNIK OG SKÆV BYGNING Den Gamle Foderstof er en unik, skæv og gammel bygning, der emmer af historie, og den historie fortælles fortsat gennem såvel indretningen som betjeningen. Bygningen har oprindeligt været brugt til distribution af korn og foderstoffer, deraf navnet.

10

Butikken har sjæl, stemning og respekt for bygningens historie. Her kan man som familie få en særlig oplevelse samt komme til et hyggeligt sted, hvor der sker noget for hele familien.

AKTIVITETER FOR ALLE 'Den Gamle Foderstof' arrangerer aktiviteter for både store og små. Blandt andet afholdes vinsmagning, musikarrangementer og forskellige workshops. I løbet af sommeren vil der være aktiviteter for børn og voksne, eksempelvis vil der i løbet af sommerferien på udvalgte dage være lysstøbning i haven og rig mulighed for at slippe børnene og det indre legebarn fri. I haven står klappegederne Danny og Frede, hvis livret er godteposer fra 'Den Gamle Foderstof' med brød og grøntsager.

BRUNCH OG TAPAS Udvalgte fredage fra kl. 18-22 byder 'Den Gamle Foderstof' desuden på tapasbuffet, hvor det er muligt at tilmelde sig. Tapasbuffeten indeholder blandt andet pålæg fra 'Det Lille Slagteri', ost fra 'Thise Mejeri' og 'Ulvedal Ost' og forskellige delikatesser og tilbehør. Søndag byder på brunchbuffet fra kl. 11-13 med blandt andet hjemmebagt brød, skyr med hjemmelavet müsli og bærkompot, forskellige varme retter og en masse til den søde tand. Det er desuden muligt at holde arrangementer i caféen, f.eks. virksomhedsarrangementer, fødselsdage, konfirmationer og julefrokoster. Ring på 61622325 for at aftale nærmere.

TÆT PÅ NATUR OG FJORD 'Den Gamle Foderstof' i Gedsted er beliggende et dejligt sted omkranset af en skøn natur og fjorden tæt ved. Her findes flere afmærkede vandreruter, f.eks. 'Paradiset', en smuk og interessant vandrerute gennem naturen med et historisk islæt. Tæt på byen munder Lerkenfeld Å ud i Limfjorden og er et meget yndet fiskested for lystfiskere. ‘Margueritruten’, der viser dig vejen igennem de skønneste steder i Danmark, løber selvfølgelig også gennem Gedsted – og hvad er mere nærliggende end et stop for at nyde den skønne natur og gøre et besøg hos 'Den Gamle Foderstof'?


HIMMERLAND

Åbningstider:

Østergade 25 9631 Gedsted Tlf. 61 62 23 25

Tirsdag - fredag kl. 12.00 - 17.00

dengamlefoderstof.dk Den gamle Foderstof

Lørdag - søndag kl. 11.00 - 17.00

Brunch · Lørdag og søndag fra kl. 11.oo - 13.oo · Tilmelding pr. telefon

11


HIMMERLAND SNAPSERUTEN – SNAPSERIET LØGSTØR

Snapseriet tager udgangspunkt i den enestående biotop ved Frederik VII’s Kanal. Da kanalen blev gravet i 1856-1861, anbragte man jorden, man gravede væk, i volde langs Limfjorden. Det betød, at man vendte rundt på jordlagene og skabte på den måde en anden biotop end den oprindelige ved Limfjorden. Det er denne enestående natur og historie, som Snapseriet tager dig med på en rejse i. Snapseruten snor sig gennem varierende landskaber med duftende urter og bær til at sætte smag på snaps, gennem gamle købstæder med brændevinstraditioner, forbi slotte, herregårde, kroer og ruiner af klostre, hvor opskrifter på kryddersnapse er gået i arv i generationer.

Nu kan I komme med på opdagelse i snapsens verden, når Limfjordsmuseet og Snapseriet byder indenfor til oplevelser med indsamling, smagsprøver og fortællinger om naturen og fremstilling af kryddersnaps. Snapseriet byder på guidede sejltur med indsamling af urter, indsamlingsture på gåben og foredragsaftener – alle sammen med Snapseriets ambassadører og biologer. Snapseriet er placeret i Limfjordsmuseets unikke rammer i det gamle baghus, og herfra vil Snapseriet skabe smagsrejser for byens borgere og gæster. Se mere på www.muslingebyen.dk

PAKHUSET HVALPSUND • • • •

IS-CAFÉ CAFÉ-RESTAURANT MAD UD AF HUSET SELSKABER

LYSTBÅDEHAVNEN • HVALPSUND 26 33 33 84 • Pakhusethvalpsund ÅBENT: TIRSDAG - SØNDAG KL. 12-22

12


HIMMERLAND

HIMMERLANDSSTIEN – FRA LØGSTØR TIL VIBORG… Da jernbanen mellem Viborg og Løgstør blev nedlagt, blev der taget initiativ til at anlægge en natursti, Himmerlandsstien, på den 69 km gamle jernbanestrækning. Himmerlandsstien blev indviet i 2006 og er i dag Danmarks længste stirute på en tidligere banestrækning. Himmerlandsstien er en natur-, gang- og cykelsti, der er belagt med stenmel. Ridning er tilladt i rabatten.

Jernbanebroen over Simested Å

Jernbanebroen over Lerkenfeld Å

Markante punkter på ruten er jernbanebroerne over Skals Å, Simested Å og Lerkenfeld Å. Stien går fra Vestermarksvej i Viborg gennem de gamle stationsbyer Løgstrup, Skals, Skringstrup, Møldrup, Hvam Stationsby, Aalestrup, Østrup, Aars, Hornum, Gatten, Vindblæs og Løgstør. Stien forlader kun banetracéet gennem centrum af Aars, hvor det gamle stationsterræn er blevet til butikstorv, så stien må følge vejnettet. Men de to delstrækninger Viborg-Aars (34 km) og Aars-Løgstør (41 km) er hver især blandt Danmarks længste ubrudte banestier. Her er oplagte muligheder for et hvil eller at nyde den medbragte mad. Stien går gennem varierende og naturskønne landskaber, der veksler mellem bakkede morænelandskaber, heder, fjordnære engområder og store smeltevandsdale. Langs ruten er overdækkede opholdssteder med grill, vand og mulighed for overnatning på primitive lejrpladser.

Priser Voksen . . . . . . . . Pensionister . . . . . Børn (7-12) . . . . . . Grp. voksen o. 20 prs. Grp. børn o. 20 prs. .

. . . . .

. . . . .

. 60,. 50,. 30,. 40,. 25,-

Se mere på hjemmesiden.

Danmarks Cykelmuseum

Borgergade . 9620 Aalestrup . Tlf. 98 64 19 60 . www.cykelmuseum.dk

13


HIMMERLAND

ERTEBØLLE CAFÉ

Som en NYHED i 2019 tilbydes nu Brunch i hyggelige omgivelser hver lørdag fra kl. 09.30 til 12.00 BRUNCH BESTÅR AF: Røræg med bacon, rundstykker, rugbrød, lun leverpostej, smør, pålæg, hjemmelavet marmelade, økologisk A38 med frugt, morgenkager, kaffe og the, juice, mælk og isvand. Pris pr. kuvert kr. 110,Vigtigt: Husk at bestille bord Ertebølle Café er et Pandekagehus med egne pandekageopskrifter og mange varianter. Vores hyggelige omgivelser og gode service sikrer en dejlig oplevelse med udsigt til Limfjorden. Se åbningstider og menukort på www.escamp.dk. Bordbestilling på tlf. 98 63 63 75. På gensyn i Ertebølle. - Ingrid og Lars

ERTEBØLLE STRANDCAMPING Ertebølle Strand Camping som er en lille plads – hvad går de og laver deroppe i Ertebølle? Langt de fleste gæster har en ide hvad de vil lave når de har fri. Mange fisker i Limfjorden, løber eller går lange ture eller medbringer Kitesurfer, Kajakker eller S.U.P boards.

bålet på Sønderstrand kl. 21.00 ved fiskerhusene. Her synger vi og hygger ved Limfjorden til den nedgående sol. Dejlig, hyggelig og social aften for alle. Grundlovsmøde afholdes på Bjerget i Ertebølle, også i fælles samarbejde. I år er taler Justitsminister Søren Pape. Et traditionsrigt møde gennem årtier.

Det er efterhånden blevet en tradition hos os, at vi i forbindelse med pinsen afholder kræmmermarked på campingpladsen. Gæsterne kan gå på opdagelse på hele pladsen, hvor alt muligt er til salg, både nisser, gamle LP’er og CD'er og meget mere. Der er musik og hygge på grillpladsen, hvor drengene sælger grillpølser og kolde fadøl fra Hancock. Og så er der fællesfest om aftenen, hvor temaet varierer fra år til år. Campisterne møder gerne udklædt op til live musik.

Gennem højsæsonen afholder vi fælles en grillaften med musik og dans. En gruppe af Campister har dannet en festforening ved navn Sælhunden, som forestår afholdelse af de forskellige aktiviteter. Hvilket er en kæmpe hjælp. I september måned afholder vi høstfest, hvor der er mulighed for at smage og købe mange produkter med udspring i lokale aktiviteter Stenaldercentret i Ertebølle, såsom fåreavl, ølproduktion, brødbagning og meget, meget mere. Dette er i øvrigt i en kæmpe opbygning og modernisering efter at have modtaget millioner fra Mærsk fonden. Noget vi glæder os meget til.

Indimellem afholder vi campingdyster, som er meget populære. Gæsterne deles op i hold, der består af børn og forældre. Opgaverne bliver noget for voksne og noget for børn, så hele holdet skal yde hver især for at vinde. Der er præmier til vinderne. Arrangementet er gratis. I år er en af øvelserne at forældrene skal slæbe deres ”syge” børn over i en ventende seng på en gammel militærbåre, hvor der venter drop i plastflasker med slange og saftevand... i år afholdes dette på Myrhøj Camping som en slags OL. Sankt Hans aften afholdes i samarbejde med Stenaldercentret og Ertebølle Borgerforening. Der er fællesspisning i Stenaldercentret kl. 18.00. Vi går til

14

Vi afholder efter hver sæson afslutningsfest for alle vore gæster og i oktober er der standerstrygning, hvor vi takker af for denne sæson og stryger flagene. Det var bare et lille udpluk af, hvad man som gæst på en campingplads bliver tilbudt – så det er ikke så mærkeligt, at rigtig mange elsker denne ferieform/ dette fritidsliv. Og hvis ikke man lige er til det, at deltage aktivt, kan man jo bare sætte sig hen bag læsejlet og nyde naturens fred, fuglefløjt, børnenes latter, det skønne vejr og den afslappende livsform.


HIMMERLAND

STENALDERCENTER ERTEBØLLE TRÆD IND I FORTIDENS VERDEN

EN VERDENSBERØMT AFFALDSDYNGE

Få stenalderen helt ind under huden i det 25.000 m 2 store udendørs oplevelseslandskab og mærk stenalderen på egen krop. I de mange forskellige værksteder og hytter kan du opleve fortiden med alle sanser og gå i stenalderfolkets fodspor.

Den lille landsby Ertebølle har ikke alene lagt navn til en hel kultur, det var også pga. fundet af den verdensberømte køkkenmødding, at stenalderen blev inddelt i jægerstenalder og bondestenalder.

Prøv kræfter med jagt, sejlads, fiskeri, flinthugning og ikke mindst dagliglivet i stenalderen. Her er masser af aktiviteter for både børn og voksne. Indendørs giver udstillingen om Ertebølletidens stenalderkultur et godt indblik i en af oldtidens mest spændende tidsperioder.

Køkkenmøddingen blev skabt af stenalderens jægere ved den gamle kystlinje ca. 500 meter fra Stenaldercentret og var oprindeligt 140 meter lang, 20 meter bred og op til to meter dyb. Den er ophobet over en periode på 1000 år, hvor Ertebøllefolket efter hvert besøg på bopladsen har efterladt sig marine skaller, måltidsrester og andet affald på stedet. Skønt selve møddingen ligger godt gemt i jorden, så hører fundstedet til blandt de mest betydningsfulde fortidsminder i Danmark.

Stenaldercenter Ertebølle ligger smukt placeret nær Limfjorden og er det eneste oplevelsescenter i Danmark, som alene formidler stenalderens Ertebøllekultur (5400 – 3900 f.v.t.).

Se mere på www.stenaldercenter.dk

Kom h e lt t æt på st ena ld er e n

Prøv-se lvfor

r Aktivit et e en h e l e fa mi li

Åbentver dag

16 /6 - 15/9 H 0 kl. 10.00 - 17.0

Entré

, 80 kr. for voksne 18 år r de un ge børn og un ng. har gratis adga

Stenaldercenter Ertebølle · Gl. Møllevej 8 · 9640 Farsø · tlf. 98 63 67 88

www.stenaldercenter.dk

15


HIMMERLAND JOHANNES V. JENSEN MUSEET DANMARKS NOBELPRISVINDER I LITTERATUR På Johannes V. Jensen Museet kan man opleve historien om dyrlægesønnen fra Farsø, Nobelpristageren i litteratur og Danmarks måske største forfatter i det 20. århundrede. I Johannes V. Jensens fødehjem i fortælles historien om Jensens barndom og ungdom, om den usædvanlige familie, rejser og litterære klassikere som Himmerlandshistorier, Den Lange Rejse og Kongens Fald, der er kåret til århundredets danske roman.

JOHANNES V. JENSEN DANMARKS MUSEET

NOBELPRISTAGER I LITTERATUR Besøgende kan også opleve Arbejdets Rum, en udstilling med effekter fra Johannes V. Jensens arbejdsværelse, bygget op omkring det største enkeltudlån af genstande i Nationalmuseets historie.

JENSEN OG REJSEN - SÆRUDSTILLING 2019 Johannes V. Jensen er en af de mest berejste danske forfattere gennem tiderne. På æselryg, til fods, med tog, båd, bil og i luften. Igennem et halvt århundrede var utallige rejseoplevelser og -indtryk med til at forme Jensens enorme forfatterskab, I Pekings gravsorte gyder, ved pyramiderne og under tårnhusene i New Yorks skyline fandt Jensen inspirationen til at skrive om alt, lige fra det moderne pulserende storbyliv til menneskets udvikling og folkeslagenes historie. Særudstillingen fortæller i ord og billeder om, hvordan rejseoplevelserne var med til at udvide både Jensens egen og hele hans samtids horisont. (Gen)oplev det fantastiske forfatterskab, der inspirerede et helt århundredes danske forfattere.

JENSEN &

Men nu skælver mit Bryst imod Snapsen, som jeg har skænket mig af den iskolde Flaske. Se den spiller, den ler klart, SÆRUDSTILLING 2019 Jeg holder den op som en stor levende Diamant, Kornbrændevin, kort sagt, Danmark! WWW.JENSENMUSEET.DK Her sidder jeg og bereder mig paa det bedste Ø SØNDERGADE 48 passerer 9640 FARSØ Vinduet, meget Fol Her er godt. Hatte den.

REJSEN

Hvalpsund

Sundsøre

– din smutvej over Limfjorden

Afgang på minuttal: Sundsøre - 15 og 45 Hvalpsund - 00 og 30

Se flere oplysninger på hvalpsund-sundsoere.vesthimmerland.dk og følg i færgens kølvand på facebook.com/faergenmary

16


HIMMERLAND

FISKETUR MED FAMILIEN

FISKEGAARDEN Butik

VELKOMMEN PÅ FISKEGAARDEN Fiskegaarden har to fiskesøer på henholdsvis 8.600 og 4.600 m 2 Fiskesøen er åben alle dage fra kl 05.00 til 23.00. Vi sætter fisk ud hver dag i sæsonen – primært regnbue-, bæk- og kildeørreder. Ved særlige lejligheder udsættes også Guldørreder.

- Hjemmelavede specialiteter - Brugskunst - Fiskegrej

Nyhed

køb fiskekort v. selvbetjening m. dankort

Fiskesøerne

Fang flotte fisk op til 8 kg.

WWW.FISKEGAARDEN.DK v/ Lise og Niels Jensen LiIllerisørevej 38 C | Hvalpsund | 9460 Farsø | Tlf. 98661410 | info@fiskegaarden.dk

Tag hele familien med til familiesøen, fiskene er lidt mindre, men nemmere at fange ... Derfor er nødvendig med en fangstbegrænsning i familie søen. Det betyder at I må fange 1 fisk pr. time og bruge den restrende tid i den store sø. Der er ingen fangstbegrænsning i den store sø, hvor der er mange store fisk. Kommer man som en gruppe, kan man bestille fiskeri og spisning som en samlet pakke, dog min. 14 dage før. Vi glæder os til at byde dig og din familie velkommen. Lise og Niels Jensen

17


visitviborg.dk/guideture

VIBORG

visitviborg.dk/margrethe

visitviborg.dk/familie

Se mere på visitviborg.dk

Tingve

Foto:Malte Bülow

VELKOMMEN TIL VIBORG OG OMEGN – OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN! I Viborg lever vi med historien, men i nutiden. Historiens vingesus fornemmes stadig i den gamle bykerne med Viborg Domkirke som byens imponerende vartegn. Skovgaards farvestrålende udlægning af bibelhistorien pryder vægge og hvælvinger i domkirken, et helt enestående og fantastisk kunstværk, som både store og små kan glæde sig til at opleve. Hen over sommeren levendegøres historien, når Hvolris Jernalderlandsby er beboet af familier; når Viborg guiderne tager dig med på at opleve Viborgs historie skridt for skridt, og når kongehyldningsspillene fortæller Danmarkshistorie på en anderledes og morsom måde.

Kongenshus Hede, Dollerup Bakker, Hald Sø, Viborg-søerne og Hærvejen er blot nogle af de fantastiske naturoplevelser, du kan glæde dig til.

Margrethe I

Foto: Earvox

På Viborg-søerne kan du opleve Viborg fra søsiden, når sø-dronningen ”Margrethe I” hele sommeren stævner ud med daglige afgange. Men også Gudenåen og Limfjorden bevæger sig ind i Jyllands hjerte og byder på forskellige oplevelser for enhver. Sct. Mogens Gade

Foto: Gert Skærlund

I Viborg og omegn kan enhver glæde sig til unikke naturoplevelser med hede, fjord, søer og dybe skove. Nyd oplevelserne på vandre- og cykelstier, som er anlagt med respekt for den varierede natur.

Skovgaard Museet

Dollerup Bakker

18

Foto: Jeppe Svendsen

Foto: Skovgaard Musset

Kunst er mangfoldig på Viborg-egnen. Her finder du små unikke kunsthåndværkere, moderne gallerier, en kunsthal med skiftende udstillinger. Skovgaard Museet viser i år udstillingen ”Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år” med danske og franske mesterværker for Ordrupgaards samling.


margrethe

org.dk

visitviborg.dk/familieferie

visitviborg.dk/kunstogkultur

VIBORG

Tingvej 2A, Viborg – Telefon 87 87 88 88

ningsfyldte kalkgruber i Mønsted og Daugbjerg, hvor tusindvis af flagermus overvintrer. Ta’ en tur på Energimuseet, hvor små og store pilfingre kan eksperimentere og lege sig til ny vider. Eller hvad med en dag i jernalderen, når Hvolris Jernalderlandsby inviterer til aktiviteter, ”Ild i natten” og ”Oldtidsmarket”. Du kan også tage en tur hele jorden rundt på få minutter hos Verdenskortet i Klejtrup.

Oplevelser du aldrig

Bruunshåb Gl. Papfabrik

Besøg Danmarks eneste arbejdende museum Bruunshåb Gl. Papfabrik, som i år fejrer 100 års jubilæum. Oplev de gl. maskiner og slip kreativiteten løs i Papsnedkeriet, hvor alle kan få lov til at lege med pap i det spændende værksted.

Gåture og guider – oplev Danmarkshistorien på egne ben

Frisk på at få vind i håret?

Skal vi gøre dine bø glade og forba

Du kan også glæde dig til underjordiske labyrinter og højspændte eksperimenter, hvor læring bliver den rene leg. Prøv for eksempel at tage til de stemCafébessøg

Foto: AM Kleis Kristoffersen

Viborgs bymidte er smuk og charmerende året rundt med hyggelige caféer og restauranter, spændende specialbutikker og et centralt placeret indkøbscenter med 35 butikker underigennem samme tag. Hele sommeren kan du komme Så tag med på en sejltur på Viborg-sø- Så tag dem med

og s med på en guidet byvandring, hvor du erne med det gode skib “Margrethe I”. ferie kan være. Lav sjo kan høre om “Viborgs historie skridt for Sejlturen varer 1 time, billetter kan købes ter på Energimuseet, s Glæd dig tilskridt”. den gamle ”hovedstad” unikke seværdigheder med kalk allegruberne, his- går HEL Vores fortælleglæde guider og ser de ombord. på Verdenskortet, lej “jer fremflotte til at tagenatur, dig medder på tur. Tilmelding til Vil fordybelse, du være aktiv, kan du leje en vandtorierne. Den inviterer aktiviteter og oplevelser. Jernalderlandsby og tryl ikke nødvendig, bare mød op. cykel eller kano. Og spisestederne, der står klar med lækre retter, når I er sultne efter mere. arbejde papmuseum. visitviborg.dk/guideture

visitviborg.dk/margrethe

Vi håber, I bliver fristet til at besøge Viborg-egnen og opleve det hele – vi glæder os til at se jer!

visitviborg.dk/familiefe

Se mere på visitviborg.dk Mønsted Kalkgruber

Tingvej

Foto: Mønsted Kalkgruber

Oplevelser du aldrig glemmer Skal vi gøre dine børn helt vilde, glade og forbavsede?

Gåture og guider – oplev Danmarkshistorien på egne ben

Frisk på at få vind i håret?

Hele sommeren igennem kan du komme med på en guidet byvandring, hvor du kan høre om “Viborgs historie skridt for skridt”. Vores fortælleglæde guider ser frem til at tage dig med på tur. Tilmelding ikke nødvendig, bare mød op.

Så tag med på en sejltur på Viborg-søerne med det gode skib “Margrethe I”. Sejlturen varer 1 time, billetter kan købes ombord. Vil du være aktiv, kan du leje en vandcykel eller kano.

Så tag dem med og se, hvor barnlig ferie kan være. Lav sjove eksperimenter på Energimuseet, spot flagermus i kalkgruberne, går HELE jorden rundt på Verdenskortet, lej “jernalder” i Hvolris Jernalderlandsby og tryl med pap på det arbejde papmuseum.

Besøg f. eks. Skovgaard Museet, hvor du i løbet af sommeren kan se udstillingen “Guld og grønne skove. Ordrupgaard 100 år”. Læg vejen forbi Viborg Domkirke og Viborg Kunsthal og oplev kunst i forskellige genre.

visitviborg.dk/guideture

visitviborg.dk/margrethe

visitviborg.dk/familieferie

visitviborg.dk/kunstogkultur

Se mere på visitviborg.dk

Nyd Viborgs kunst og kultur

Tingvej 2A, Viborg – Telefon 87 87 88 88

19


VIBORG

Kig ind i vores hyggelige konditori. Vi har friskbagte rundstykker, boller, franskbrød, rugbrød, wienerbrød, kager, brunch, tapas, sandwich, kaffe, te, varm chokolade. Desuden specialøl og saft fra Staarup Haandbryg samt økologiske sodavand fra Ebeltoft og is fra Hansens Is . Masser af spændende brugskunst og gaveartikler.

Åbent mandag - fredag 7.30 - 17.00 samt lørdag 7.30 - 16.00

Søster Lagkage * Gravene 43-45 * 8800 Viborg * tlf. 50 50 84 01 * soesterlagkage.dk

SOMMERMENU 250 G. RIBEYE

af Dansk Himmerlands kalv inkl. sommer grønt, serveres med fries og hjemmelavet bearnaise.

220 G. GRILLET LAKS inkl. sommer grønt, serveres med dild kartofler og kold kryddercreme.

Frit valg pr. kuvert

kr. 198,-

Hans Tausens Allé 3 | 8800 Viborg | Tlf. 86 610 222 | reception@golfhotelviborg.dk | www.golfhotelviborg.dk

20


VIBORG

NYTORV – KAFE KJELDS Vi er et dansk spisehus og vinstue på Nytorv i hjertet af den gamle bydel, og vi er opkaldt efter den lokale helgen Sankt Kjeld.

Der er nu også plads til at være lidt moderne med både træk og slip, kaffe og kringle og et stort udvalg af vine.

Vi helliger vores kræfter til smørrebrød samt retter med rødder i det danske under motoet: "Mere af det gode".

Vinene vælger og serverer vi i samarbejde med Dahls Vinhandel. For en voksen kvalitetsstund anbefaler vi vin i de rigtige glas samt Kjelds bræt med danske hapsere, der består af ost, skinke, pølse med mere.

Den gode mad laves med kjærlighed og serveres med stil, lokalt øl samt et meget stort udvalg af snaps. Vi er ikke kede af at være lidt gammeldags, så vi sylter alting selv, dyrker gamle køkkendyder og elsker generelt at lave ting fra bunden.

Alt sammen befordrende for velvære i social sammenhæng. Kafe Kjelds er dansk mad med omhu i hyggelige rammer. Resten er op til Dem, kære gæst.

Målet er at se tilfredsheden i gæsternes øjne, når sanser behages, tiden går langsommere og tilfredsheden bliver i krop og sjæl.

Se mere på www.kafekjelds.dk

“ mere af det gode

spisehus & vinbar

Vi er ikke kede af at være lidt gammeldags Nytorv 5 · 8800 Viborg · +45 86 62 88 00 · kontakt@kafekjelds.dk · www. kafekjelds.dk ·

Kafe Kjelds

21


VIBORG

Guld og grønne skove

Ordrupgaard 100 år 11. maj - 22. september 2019

Skovgaard MuSeet

Vilhelm Hammershøi. Hvide døre. Strandgade 30. (1899). Inv.nr. 414. Fotograf Anders Sune Berg

ÅBNINGSTIDER: Tirsdag - Fredag 13 - 17 Torsdag (aftenåben) 13 - 21 Lørdag, Søndag og Helligdage 11 - 17 Mandag lukket

22

UDSTILLINGER - CAFÈ - BUTIK www.viborgkunsthal.dk

Viborg Kunsthal Riddergade 8, Viborg


VIBORG ÅBNINGSTIDER:

ENTRE:

1. MAJ - 31. OKTOBER MAN - FRE KL. 10 -15 + EFTER AFTALE

VOKSNE 50 KR. BØRN 30 KR.

KOM OG OPLEV DANMARKS ENESTE ARBEJDENDE MUSEUM · 1919 - 2019

SIDEN 1919 HAR PAPFABRIKKEN FREMSTILLET PAP AF BRUGT PAP OG PAPIR

NYD DIN MEDBRAGTE MAD I VORES NYE PAVILLION MED UDSIGT TIL MØLLEÅEN

OPLEV ET ARBEJDENDE MUSEUM

SLIP DIN KREATIVITET LØS I VORES PAPSNEDKERI

BÅDE LOKALT, NATIONALT OG INTERNATIONALT ER FABRIKKEN NOGET HELT SÆRLIGT.

BRUUNSHAAB GL. PAPFABRIK ·

PAPFABRIK · PAPMUSEUM.DK

Vinkelvej 93b · 8800 Viborg · Tlf.: 8667 5900 · bruunshaab@papmuseum.dk

23


VIBORG

GUD SKABTE JORDEN – SØREN SKABTE VERDENSKORTET 36 36

BESØG VERDENS STØRSTE 3D ATLAS

tage, inden de nåede frem til Danmark. Det er konkret samfundsfag, geografi og herlig konkurrence på den rigtig gode måde, og forældre kan hurtigt komme til kort. Til gengæld kan de voksne så hente point, når geografiduellen afløses af en ny dyst, fx i afdelingen for gamle legeredskaber. Her går der for alvor barndom i ”de gamle”, og det er sjovt, ikke mindst fordi ”far” da helt sikkert kan huske, hvordan man gik på rigtige stylter, da han var barn og gerne demonstrerer det… Dengang var tyngdekraften nok heller ikke helt så markant, som den er i dag!

Verdenskortet er skabt af Søren Poulsen, der er født (1888) og opvokset på gården her ved Klejtrup Sø, hvor han siden hen skabte Verdenskortet. Han blev udlært tømrerfaget, og emigrerede derefter til Amerika, hvor han i 20 år tjente til livets ophold dels ved at sejle og dels som tømrer. I 1929 vendte han tilbage til Danmark og overtog barndomshjemmet. Han plantede frugttræer på ejendommens jord, og ved søen anlagde han en lille lystbådehavn. Jorden foran ejendommen omdannede han til sportsplads for byens ungdom – en plads han senere skænkedetil kommunen. I 1943, da de omkringliggende enge skulle afvandes, måtte man sænke vandstanden i Klejtrup Sø. Derved blev Søren Poulsens lystbådehavn tørlagt. En sten, som mindede meget om Jylland, kom her til syne, og Søren Poulsen fik da ideen til at bygge sin egen lille verden. I 1944 påbegyndte han det store arbejde, som han fortsatte til sin død i sommeren 1969 – knap 81 år gammel. Når man ser resultatet og ved, at han alene og med primitive hjælpemidler som trillebør, trækvogn, slæde samt almindelige håndredskaber har formået alt dette, forstår man, at der både var brug for tålmodighed og snilde, ikke mindst, når man betragter de store sten, der er anvendt. Mange af disse sten har han hentet fra omkringliggende marker. Om vinteren trak han dem på slæde ned til søen og anbragt dem på isen, hvor de skulle bruges. Når foråret kom, kunne han så vippe dem på plads.

SJOV OG LÆRERIGT BESØG Verdenskortet er virkelig sjov og læring for hele familien. Så sæt rigeligt tid af, så I også kan nå den autentiske minigolfbane, trampolinerne, frokosten i det grønne og nå at få sagt ordentlig farvel til Vera og de andre klappedyr. Men husk lige støttebind til fars ankel, tudekiks til mor og til gederne og for en sikkerheds skyld tørre bukser til Anton, der med stor sandsynlighed får våde bukser i de små både.

Kortet måler 45 x 90 m og 1 breddegrad på 111 km svarer til 27 cm på kortet. For at man bedre kan se den rette afstand mellem landene, er den nordlige halvkugle markeret 2 steder, da en rund kugle er vanskelig at flade ud. En række røde pæle markerer ækvator.

BESØG EN ÆGTE VERDENS SENSATION

Verdenskortet blev verdensberømt, da det på den internationale Discovery Channal blev kåret som en af verdens 20 mest spektakulære oplevelser.

Hvad ligger længst væk Nordpolen eller Sicilien? Det gør Nordpolen, der er nemlig præcis tre skridt længere end til Sicilien. Tjek selv, det ta’r kun få sekunder, hvis du altså ikke falder i vandet! Spørgsmål som dette og tilsvarende quiz-opgaver, kan I få svar på, hvis I besøger Verdenskortet lidt vest for Hobro. Her kan I på et par timer blive opdateret på hele verdens-geografien, de aktuelle landegrænser og nationernes flag – eller se hvilken vej og hvilke grænser, de syriske flygtninge har måttet

1888

1908

1929

• Hvor lang tid tager det at komme om på den anden side af jorden? • Hvilke lande grænser op til Uruguay? • Alle de grønne Trivial Pursuit svar ligger for dine fødder • Vær kæmpen Gulliver for en dag…

1945 1945 1945

1943

1959 1959 1959

1980 1980 1980

Søren Poulsen fødes i Klejtrup

Som nyuddannet tømrer emigrerer Søren til Amerika

Søren vender hjem og etablerer en lille havn ved søen

Søens vandstand sænkes Søren erer godt i gang med Søren Søren er godt godt i gang i gang med med og Søren opdager en sten, afaf Verdenskortet etablering etablering etablering af Verdenskortet Verdenskortet der ligner Jylland

Gud skabte jorden - Søren skabte Verdenskortet

24

Besøg verdens største 3D atlas

Verdenskortet er skabt af Søren Poulsen, der er født (1888) og opvokset på gården her ved Klejtrup Sø, hvor han siden hen skabte

hjælpemidler som trillebør, trækvogn, slæde samt almindelige håndredskaber har formået alt dette, forstår man, at der både var

Sørens bror, Christian, erer på Sørens Sørens bror, bror, Christian, Christian, er påpå besøg fra Amerika besøg besøg fra fra Amerika Amerika

History ofof the Wolrd Map History History of the the Wolrd Wolrd Map Map

Søren Poulsen was born in 1888 in Lake, where he grew up. As a Søren Søren Søren Poulsen Poulsen Poulsen was was born was born in born 1888 in 1888 in 1888 in Klejtrup Klejtrup in Klejtrup in Klejtrup Lake, Lake, Lake, where where where hehe grew he grew grew up.up. Asup. As a As a a young man he emigrated to where he stayed for 20 years. In young young young man man he man he emigrated he emigrated emigrated to America, America, to America, to America, where where where hehe stayed he stayed stayed forfor 20for 20 years. 20 years. years. In 1929 1929 In 1929 In 1929 he returned to native place and took over his childhood home. hehe returned he returned returned to his his to his to native his native native place place place and and took and took over took over his over his childhood his childhood childhood home. home. home. In 1943, when the surrounding meadows were to be drained, the water In 1943, In 1943, In 1943, when when when thethe surrounding the surrounding surrounding meadows meadows meadows were were were to be to be to drained, be drained, drained, thethe water the water water level of the had to be lowered, a which looked very much like level level of level the of the oflake lake the lake had lake had tohad be to be to lowered, be lowered, lowered, a stone, stone, a stone, a stone, which which which looked looked looked very very much very much much likelikelike Jutland appeared and Søren got the idea of building a of Jutland Jutland Jutland appeared appeared appeared and and Søren and Søren Søren gotgot the got the idea the idea of idea building of building of building a little little a little a world world little world world of his his of his of his

Barndomshjemmet Barndomshjemmet Barndomshjemmet indrettes tiltil kaffestue indrettes til kaffestue indrettes kaffestue

Die Geschichte des Welt Karte Die Die Geschichte Geschichte des des Welt Welt Karte Karte Søren Poulsen wurde 1888 in bei Klejtrup See geboren. Als junger Søren Søren Søren Poulsen Poulsen Poulsen wurde wurde wurde 1888 1888 1888 in dem dem in dem inHaus Haus dem Haus Haus beibei Klejtrup bei Klejtrup Klejtrup See See geboren. See geboren. geboren. AlsAls junger Als junger junger Mann er nach Amerika, Im Jahre 1929 kehrte er seiner Heimat Mann Mann Mann er emigrierte emigrierte er emigrierte er emigrierte nach nach nach Amerika, Amerika, Amerika, Im Im Jahre Im Jahre Jahre 1929 1929 1929 kehrte kehrte kehrte er zu zu er zu er seiner zu seiner seiner Heimat Heimat Heimat zurück und übernahm sein Elternhaus. Im 1943, als die umliegenden Wiesen zurück zurück zurück und und übernahm und übernahm übernahm sein sein Elternhaus. sein Elternhaus. Elternhaus. Im Im 1943, Im 1943, 1943, alsals die als die umliegenden die umliegenden umliegenden Wiesen Wiesen Wiesen entwässert werden sollten, musste man den Wasserstand des Sees senken entwässert entwässert entwässert werden werden werden sollten, sollten, sollten, musste musste musste man man den man den Wasserstand den Wasserstand Wasserstand desdes Sees des Sees Sees senken senken senken und ein Stein, der wie Jütland aussah, erschien. Ihm kam dann die Idee, seine und und ein und ein Stein, ein Stein, Stein, derder wie der wie Jütland wie Jütland Jütland aussah, aussah, aussah, erschien. erschien. erschien. Ihm Ihm kam Ihm kam dann kam dann dann diedie Idee, die Idee, Idee, seine seine seine eigene kleine Welt zu bauen. Im Jahre 1944 fing er mit grossen Arbeit an, eigene eigene eigene kleine kleine kleine Welt Welt zu Welt zu bauen. zu bauen. bauen. Im Im Jahre Im Jahre Jahre 1944 1944 1944 fing fing er fing mit er mit erder der mit der grossen der grossen grossen Arbeit Arbeit Arbeit an,an,an,


VIBORG

– en jordomrejse du aldrig glemmer …

Nyheder:

1888

LABYRINT Se, om du kan finde rundt i Verdens Labyrinten. LUNDEN Gå på opdagelse og få viden om hele verden. TIDSLINJE Billedserie om Verdenskortets tilblivelse med start i 1908.

1908

1943

Søren Poulsen fødes i Klejtrup

Som nyuddannet tømrer emigrerer Søren til Amerika

Oplev hele verden i miniudgave med søer, floder, bjerge og flag. Verdenskortet på 5.000 m2 er bygget af dansk-amerikaneren Søren Poulsen i årene 1944-69.

1929

Søren vender hjem og etablerer en lille havn ved søen

Søens vandstand sæ og Søren opdager en der ligner Jyllan

The World Map at Klejtrup Lake – an unforgettable journey around the world… Die Weltkarte beim Klejtrup Seeskabte – eine Weltreise, die-Sie nicht vergessen… Gud jorden Søren skabte Verdensko Besøg verdens største 3D atlas

Her er legeplads, gamle lege og opgaver for hele familien. Skattejagt og lyttepost. Udsigtspavillion med butik og cafeteria. Hængekøjer, spiseplads og grill i parken.

Verdenskortet er skabt af Søren Poulsen, der er født (1888) og opvokset på gården her ved Klejtrup Sø, hvor han siden hen skabte Verdenskortet. Han blev udlært tømrerfaget, og emigrerede derefter til Amerika, hvor han i 20 år tjente til livets ophold dels ved at sejle og dels som tømrer. I 1929 vendte han tilbage til Danmark og overtog barndomshjemmet. Han plantede frugttræer på ejendommens jord, og ved søen anlagde han en lille lystbådehavn. Jorden foran ejendommen omdannede han til sportsplads for byens ungdom – en plads han senere skænkedetil kommunen. I 1943, da de omkringliggende enge skulle afvandes, måtte man sænke vandstanden i Klejtrup Sø. Derved blev Søren Poulsens lystbådehavn tørlagt. En sten, som mindede meget om Jylland, kom her til syne, og Søren Poulsen fik da ideen til at bygge sin egen lille verden. I 1944 påbegyndte han det store arbejde, som han fortsatte til sin død i sommeren 1969 - knap 81 år gammel.

hjælpemidler som trillebør, trækvogn, slæde samt alminde håndredskaber har formået alt dette, forstår man, at der bå brug for tålmodighed og snilde, ikke mindst, når man betra store sten, der er anvendt. Mange af disse sten har han hen omkringliggende marker. Om vinteren trak han dem på slæ til søen og anbragt dem på isen, hvor de skulle bruges. Når kom, kunne han så vippe dem på plads.

Kortet måler 45 x 90 m og 1 breddegrad på 111 km svarer ti på kortet. For at man bedre kan se den rette afstand mellem ne, er den nordlige halvkugle markeret 2 steder, da en rund er vanskelig at flade ud. En række røde pæle markerer ækv

Når man ser resultatet og ved, at han alene og med primitive

Åben / Open

Hver dag/every day:

18.04. - 05.07 10.00 - 17.00 06.07. - 11.08 10.00 - 18.00 12.08. - 22.09 10.00 - 17.00

Mandag og tirsdag i sept.: Lukket DKK 90,€ 12,-

DKK 65,€ 9,-

36 36

Fester arrangeres hele året

Søren Poulsens Vej 5 · Klejtrup · 9500 Hobro · Tel. +45 98 54 61 32 · verdenskortet.dk

25


VIBORG

Hos Restaurant Rod er vores fornemste opgave, at give dig en god oplevelse med mad fra gastronomiske rødder. Rod er en central beliggende restaurant i Viborg ’’mad med sjæl ærlighed og overraskelser’’ Se vores månedsmenu på www.rodviborg.dk I Glaspusteriet er alt unikt og mundblæst. Kom og oplev det facinerende glas blive forvandlet til unika brugskunst i det smukke gamle elektricitetsværk i Viborg. Mandag lukket Tirsdag - fredag: 10.00 - 17.30 Lørdag: 10.00 - 13.00

v/Tina Lofstad · Trekronervej 8C · Viborg · Tlf.: 86 61 16 21 · glaspusteriet-viborg.dk

Sct. Mathias Gade 74 · 8800 Viborg info@rodviborg.dk · www.rodviborg.dk Tlf. 8888 8270 Åbningstider: Mandag - lørdag 11.30-23.00

BØRNENES PARADIS Vi ses til en god dag i Legeland Viborg SOMMERFERIE

2

500 M Prøv vores populære

1. juli til 11. august

ÅBENT ALLE DAGE

Prøv vores populære

TRAMPOLIN PARK

TILBUD

Kom efter kl. 15 00

ENTRE + MAD Gyldenrisvej 9 · Viborg

26

KUN

99,-

Tlf. 86 61 53 04 · www.legelandviborg.dk


VIBORG

VIBORG SVØMMEHAL

Banegårdspladsen 1 8800 Viborg Tlf. 87 87 32 30

viborgsvoemmehal.dk

BITSCHandpieces.com

Rughavevej 39 8800 Viborg Tlf. 87 87 32 50

viborgsvoemmehal.dk

Brygger Bauers Grotter er en autentisk tapas-, øl- og vinkælder. I sommer- månederne også servering i den skønne gårdhave. Sankt Mathias Gade 61 8800 Viborg info@bryggerbauers.dk Bordbestiling:

Tlf. 86 60 30 40 Se menuen på:

bryggerbauers.dk

Hyggelig Gourmet i Viborg Book dit bord online eller på 86 622 126 Sct. Mathiasgade 61, 8800 Viborg

www.restaurant-arthur.dk

27


VIBORG JUNI · JULI · AUGUST

• Gammeldaws tivolistemning • “Kuffertmarked” • Kartoflens Univers

H VER SØNDAG KL. 13.00 - 17.00

Mulighed for at købe kaffe, kage, fadøl, sodavand, is og pølser.

Kom gerne før – pladsen åbner kl. 10.00

Fast program mellem 13.00 og 15.00 med skiftende indslag, blandt andet musik, fællessang, foredrag og dans.

SOMMERSØNDAG PÅ GRØNHØJ KRO – TRÆF FOR VETERAN- OG SPECIALKØRETØJER GRØNHØJ KRO OG TRE VETERANBILENTUSIASTER INVITERER TIL 13 SOMMERSØNDAGE PÅ KROEN. Det bliver med et blandet nostalgi-program og noget at komme efter for de fleste – det sker på Grønhøj Kro ved Viborg. På hverdage er der mange veterankøretøjstræf at vælge imellem i de fleste landsdele. Men de er tit kun af få timers varighed. Det nye søndagstræf i Grønhøj, giver mulighed for at køre en længere tur, og bruge mere tid sammen. Træffet har fået titlen ”Sommersøndag på Grønhøj Kro”. Det har opstart søndag den 2. juni, og løber over samtlige søndage i juni, juli og august måned. LIV OG GLADE DAGE Der vil hver søndag være et fast program, som afvikles fra klokken 13.00 til 15.00. Men arrangørerne opfordrer folk til at komme tidligere for at få det meste ud af dagen. Og så kører man bare hjem, når man har lyst. Pladsen åbner klokken 10.00. KL. 13.00 BYDER GREGERS LAIGAARD VELKOMMEN fortæller lidt om kroens og egnens historie, hvorefter der er fællessang med de kendte sange fra Morten Korch filmene og fra andre danske film. Herefter vil der være underholdning i form af levende musik, dans eller foredrag. RØVSKUBBERE ELLER ROLLS ROYCE – ALLE ER VELKOMNE Bag ved kroen er et stort græsareal gjort klar til at veteran- og specialkøretøjer kan parkere på et plant underlag, et særligt afsnit er forbeholdt MC’er. Der er plads til alle former for veteran- og specialkøretøjer, MC’er, knallerter, busser, lastbiler, stationære motorer og traktorer.

HYGGE & LANDLIV – TØRKLÆDER & TRÆSKO Hygge og god stemning falder i god tråd med den stemning, man oplever i Morten Korch filmene. Det er den ånd, arrangørerne gerne vil afholde træffet i. Derfor vil alt personale være klædt i tidstypisk tøj fra 40’erne til 60’erne i stil med de medvirkende i filmene. Og skulle nogle af gæsterne have lyst til at gøre det samme, så er de mere end velkomne. Det gælder naturligvis alle gæster, uanset om man kommer i et veterankøretøj eller ej. CANDYFLOSS PÅ NÆSEN I flere Morten Korch film indgår scener fra byfester. Derfor vil der blive skabt en markedsstemning på kroen med blandt andet skydevogn, kraftprøve og en karrusel. Dahlgårds Tivoli kommer med en af sine tivolivogne, hvorfra man blandt andet kan købe pølser, is og candyfloss. BLIV ULDKRÆMMER FOR EN DAG På sommersøndagene er gæster velkomne til at sælge ud af gemmerne. Så hvis man har samlet lidt for mange ting sammen, eller fået lavet rigeligt med husflid i løbet af vinteren, så pak det i en kuffert og sælg det på pladsen. Udvalget skal dog begrænses til dét, der kan være i en kuffert, og bredes ud på et tæppe. HVAD SÅ MED NOGET TIL GANEN? Udover pølser og is, vil der være mulighed for at købe kaffe, hjemmebagt kringle, øl og sodavand. ”Men gæster er meget velkomne til at selv at medbringe en madkurv”. Der er fri entré til arrangementet og til kroens museer. Vi håber dog på, at vore gæster vil købe forplejning på stedet, da det er med til at understøtte initiativet. På facebooksiden: ”Sommersøndag på Grønhøj Kro” kan man læse mere om programmet i ugen op til de enkelte søndage.

Grønhøj Kro & Museer Klassisk dansk mad & hjemme bagt kringle Skivevej 26 · Grønhøj · 7470 Karup J. Tlf. 88 86 66 11 / 20 78 98 72 · www.gronhojkro.dk

28


VIBORG

Husk!

Tag familien med til en hyggelig dag på Heden. Oplev boder, fåreklip, hestevognskørsel og meget mere. Den 25. august 2019

U N I K K E

O P L E V E L S E R

Kongenshus Hede Mellem Viborg og Skive ligger Kongenshus Kro og Hotel. Kom og oplev kroens helt særlige charme og smag på den fantastiske mad, som er baseret på gode danske og nordiske traditioner – ofte med et lokalt islæt. Får du lyst til at opleve hedens særprægede natur, ligger Kongenshus Mindepark få skridt fra kroens hoveddør. Mindeparkens 1.200 ha. uopdyrket hede byder på unik flora og fauna, ligesom du kan fordybe dig i mindedalens spændende historie.

Læs mere på www.hotelkongenshus.dk og www.kongenshus.dk

29


VIBORG

VIBORGS STØRSTE ASIATISKE RESTAURANT FÅ EN HELT NY RESTAURANT OPLEVELSE

BUFFET TOWN - TEPPANYAKI GRILL

Nu kan I samles om en rigtig hyggelig middag, hvor I selv steger maden eneste, I skal, er at hente det og grille det på vores Teppanyaki Grill. blå muslinger, samt et hav af friske grøntsager - lige klar til at lynstege...

Prøv også vores lækre salatbar med et stort udvalg

SPIS ALT HVAD DU KAN INCL. KÆMPE KINESISK BUFFET Hver dag fra kl. 17 - 21.30 eller efter aftale Mandag - torsdag

Fredag - søndag

KUN

KUN

158,-

Børn under 10 år spiser til

178,-

1/2 PRIS

RUNNING SUSHI BUFFET INCL. KÆMPE KINESISK BUFFET

KÆMPE KINESISK BUFFET

Børn under 10 år spiser til

1/2 PRIS FROKOST BUFFET Hver dag fra 12 - 15.30

Børn under 10 år spiser til

89,-

AFTEN BUFFET

Hver dag fra kl. 17 - 21.30 eller efter aftale

Hver dag fra kl. 17 - 21.30 eller efter aftale

Mandag - torsdag

Mandag - torsdag KUN

KUN

TINGVEJ 15 8800 VIBORG n - overfor TinghalleR MANGE P-PLADSE

30

1/2 PRIS

AFTEN BUFFET

Fredag - søndag

158,- 178,KUN

Fredag - søndag KUN

178,198,-

BORDBESTILLING / KONTAKT: TLF. 7196 9898 7196 9788

3819 3939

www.denkinesiskemur.com

Running Sushi: 7070 7189

ÅBNINGSTIDER: Søndag - torsdag: kl. 12 - 22.00 Fredag - lørdag: kl. 12 - 22.30


VIBORG ViskumSnaps

ET LILLE EVENTYR –

R

Et valnøddetræ på gårdspladsen og 2 min i TV midt vest for 15 år siden, blev starten på Viskum Snaps. Der er beliggende 10 km. Øst for Viborg tæt ved A 16.

Birthe Ladefoged Snapse- og blomsterspecialist Vesterskovvej 5 - Over Viskum 8830 Tjele Tlf. +45 24 85 00 73 www.viskumsnaps.dk

God nat snaps

med humle

E45 Hobro 36

Alc.

40 % Indhold: vol. Brøndums Klar, humle, lavendel m.m.

517

16

Udviklet og fremstillet af:

ViskumSnaps DK - 8830 Tjele

Viskum Snaps fremstiller i dag mere end 100 forskellige snapse med forskelligt indhold efter egne opskrifter, hele tiden er nye under udvikling, snapsene sælges mange steder rundt i Danmark, og en lille eksport til Norge. Snapsene er nyde snapse, til stor glæde for snapse elskere, de er fremstillet i hånden, med stor vægt på det gode håndværk. Der er en historie til alle snapsene.

ViskumSnaps fremstiller kryddersnapse, dyrker krydderier og holder foredrag om snapsens og krydderiernes historie. Mulighed for kaffe eller frokost og snapsesmagning. Gratis kaffe - max. 6 personer smagsprøver på snaps og chokolade.

35 cl

R

Viborg

40 Randers

E45

Over Viskum

Åben man-fre kl. 14.00-17.30 - samt efter aftale.

VISKUM SNAPS

Kun 10 min. kørsel fra Viborg.

Ud over produktion arbejdet, besøges Viskum Snaps af mange turister, det være sig busser, og enkelt personer der gerne vil vises rundt og have et spændende foredrag, snapse smagning til en god frokost eller kop kaffe med hjemmebagt kage. Viskum Snaps har åbent hele året – alle hverdage, men efter aftale tager vi rigtig gerne imod gæster, næsten uanset tidspunkt. Da vi har travlt er det rigtig godt altid at ringe før et besøg , så er i sikre på vi er her og til gengæld sætter vi gerne en kop kaffe/ te over inkl. en snapse smagsprøve, der her om sommeren kan nydes på vores hyggelige gårdsplads hvis vejret tillader det, ellers er her god plads inde i varmen. Besøg venligst vores hjemmeside: Viskum Snaps.dk og se film m.m. På gensyn hos Viskum Snaps…

En anden tid

et tempo andet tempo et andet

Levende jernalderlandsby Den 1. juli - 9. august · Hver dag kl. 10.00 - 16.00

I skolernes sommerferie kan du opleve jernalderfolk i landsbyen. Der er mulighed for at prøve forskellige aktiviteter. Smagsprøver på jernaldermad, bueskydning, smedning m.m.

Entre: Voksne 60,- kr · Børn (0 - 18 år) gratis.

Hvolris Jernalderlandsby · Herredsvejen 135 · 9632 Møldrup · www.hvolris.viborg.dk

31


VIBORG

Krigere Grathe Hede

KAMPEN OM MAGTEN I DANMARKS MIDDELALDER 23. oktober 1157 finder det skelsættende slag på Grathe Hede sted lige uden for Thorning. Mange har hørt om slaget i historietimerne i folkeskolen, men hvad gik det egentlig ud på, og hvorfor er det vigtigt i dag? Det sætter Museum Silkeborg Blicheregnen fokus på i særudstillingen Kampen om Magten, som står fra 13. april til 20. oktober.

SLAGET PÅ GRATHE HEDE Man ved ikke præcis, hvor slaget fandt sted, eller hvor store hærene var, men man kender til datidens våben, og nogle af dem kan man se i museets særudstilling. Svends hær bukker under, og Svend stikker af sammen med sine mænd.

Slaget ændrede Danmarkshistorien, og vi fik Dannebrog, et selvstændigt rige, nedskrevne love, en fælles Danmarkshistorie, en stærk kongemagt, og teglstenen, som præger de fleste danske byer den dag i dag. Danmark i 1100-tallet er et rige på grænsen mellem vikingetid og middelalder med blodige kampe om magten. Borgerkrig, kongemord, blodgilde og brodermord hører til dagens orden, og optakten til Slaget på Grathe Hede er fuld af magtkampe, blodige opgør og højspændt udenrigspolitik. Kongemagten går ikke i arv i den tidlige middelalder, så kongerne vælges på landstingene af rigets stormænd – datidens elite. Alle med kongelige aner kan melde sig i kampen om kronen, og mange gør det.

OPTAKTEN TIL SLAGET PÅ GRATHE HEDE Vi skal helt tilbage til Danmarks sidste vikingekonge Svend Estridsen for at se nærmere på, hvorfor der er borgerkrig i landet i 1100-tallet. Svend Estridsen får ikke mindre end fem sønner, der bliver konger efter ham, og det er deres efterkommere, der kæmper om magten. Det er fætrene Svend, Knud og Valdemar, som mange måske kender fra blandt andet Riddersalens underholdende opsætning i 1970’erne, der kæmper om at blive enekonge i Danmark i midten af 1100-tallet. Svend og Knud skal hver især overbevise landstingene om deres evner til at være konge i riget. Valdemar er endnu for ung til at blive valgt, men holder i begyndelsen med Svend. Kongevalget går galt, da skåninge og sjællændere vælger Svend, og jyderne vælger Knud. Den langvarige, blodige borgerkrigen er nu en realitet. I særudstillingen fortæller museet om borgerkrigens mange kampe, som udkæmpes på slagmarker over hele landet og på de bonede gulve hos den tyske kejser. I 1157 er stormændene blevet trætte af borgerkrigen, og de deler riget imellem de tre konger for at sikre freden. Valdemar får Jylland og Fyn, Knud Sjælland og Svend Skåne. Det skal naturligvis fejres, og 8. august 1157 inviterer Knud til fest i Roskilde. Saxo beretter, at på festens anden dag sidder kongerne og hygger sig med brætspil og øl, men afbrydes brat, da Svends mænd overfalder Knud og Valdemar. Knud dør, og Valdemar undslipper til Jylland. Svend sætter efter Valdemar, og 23. oktober 1157 mødes de to hære på Grathe Hede uden for Thorning.

32

Svend flygter gennem marker og mose og ender alene og udmattet op af et træ, da nogle bønder kommer forbi. De genkender ham, og efter lidt snak frem og tilbage farer en af dem hen og kløver kongens hoved i to. Svend bliver begravet i den lokale kirke uden pomp og pragt, måske i den tidligere Grathe Kirke, som Museum Silkeborg udgravede i 2015. Svends skelet er dog ikke fundet. Slaget på Grathe Hede afslutter mange års borgerkrig og indleder en periode med stabilitet, fremgang, ekspansion og samarbejde mellem konge og kirke. Valdemar den Store og hans efterkommere sikrer rigets grænse mod syd og er med Dannebrog, lovgivning og Saxos Danmarkshistorie med til at grundlægge den nationale identitet, som videreudvikles i 1800-tallet.

HVAD KAN DU SE I UDSTILLINGEN? I særudstillingen viser museet aldrig tidligere udstillede fund fra egnen og spændende indlån fra andre museer, blandt andet Nationalmuseet. Man kan blandt mange andre genstande se en kopi af det kunstfærdige Gundhildkors, som måske har tilhørt Svend Grathes datter, Grathe Hede-korset, røgelseskaret fra Grathe Kirke og spændende våbenfund fra Grathe Hede. Man får en unik chance for at træde ind i en kopi af Grathe Kirke, som den kan have set ud, da kongerne kæmpede på heden i 1157, og man kan opleve Valdemars mægtige mur ved Dannevirke.

BESØG GRATHE KIRKE Tager man ud til mindesmærket for Slaget på Grathe Hede, kan man i løbet af året opleve et helt nyt formidlingsområde, hvor Museum Silkeborg fortæller den spændende historie om kongernes magtkamp og museets udgravninger ved kirketomten. Den tidligere kirke bliver markeret i landskabet med cortensstål, og kirkegården markeres ud til de omkringliggende marker. Adgangsforholdene forbedres, og der anlægges en parkeringsplads.


VIBORG Oplev særudstillingen | Visit the special exhibition

Kampen om Magten -slaget på Grathe Hede

The fight for power – the Battle of Grathe Heath

23. oktober 1157 står middelalderens vigtigste slag på

Grathe Hede ved Thorning. Her ender den blodige borgerkrig, der hærger landet i midten af 1100-tallet, da kongerne Valdemar og Svend mødes på heden for at afgøre, hvem der skal regere Danmark. Oplev den blodige historie om svig, kongemord og intriger i den tidlige middelalder.

October 23, 1157 stands a main battle at Grathe Heath in

Thorning. Here ends the bloody civil war that was ravaging the country in the mid-1100s, when the kings Valdemar I and Swen III met to determine who will govern Denmark. We tell the bloody story of fraud, regicide and intrigue in the early Middle Ages. The exhibition is told in danish and english.

13. april - 20. oktober 2019

Middelalder Marked

Medieval Market

1. - 2. juni 2019

Museum Silkeborg | Blicheregnen

1-2. juni 2019

Blichersvej 30, Thorning, 8620 Kjellerup Tlf. 87 20 50 30 www.museumsilkeborg.dk info@blicheregnensmuseum.dk

Åbningstider: 13. april - 20. oktober: Tirs. - søn. og helligdage: 12.00 - 16.00 Entré: Voksne 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis Gruppebillet 40 kr.

33


VIBORG

HALD EGE MINI REGNSKOV – ET STED FOR UDVIKLING OG VÆKST Trepas er en beskyttet produktionsvirksomhed i henhold til Servicelovens § 103 med 117 pladser. Trepas overgik fra Social- og psykiatri-forvaltningen i Viborg Amt til Jobog Velfærdsforvaltningen i Viborg Kommune 01.01.07. Dengang som nu er vi et socialt tilbud, der er forankret i Lov om Social Service, § 103. Men vi er også en produktionsvirksomhed, som er medspiller i Viborg Kommunes beskæftigelsespolitik.

HVORDAN OPSTOD HALD EGE MINIREGNSKOV? Det begyndte som en slags fyrreårs fødselsdagsgave til den beskyttede produktionsvirksomhed TREPAS fra Viborg Amt. Dog ikke en ny og funklende en af slagsen. De gamle drivhuse på centralinstitutionen Hald Eges jorde var allerede i deres karrieres absolutte efterår, da de tjente som gartneri for revalideringen. Og da revalideringen flyttede, stod de øde. Trepas var også dengang en meget populær arbejdsplads for personer med nedsat funktionsevne i Viborg. Her kan man samle ledninger og lave maskinarbejde på fabrikken. Man kan være assistent i kantinen og kok på Trepas' café

34

i den indre by. Men i 2004, da Trepas fyldte 40, var der ikke et tilbud til de grønne fingre og folk med dyretække. Så hvorfor ikke bruge drivhusene? Idéen blev forløst, da Trepas fik lov at bruge bygningerne i 2004. I 2005 gik vi i gang. Medarbejdere og personale kastede sig ind i opgaverne og der var mange. Alle planteborde i driverierne blev taget ud og det store gravearbejde kunne starte - med de dybeste spadestik i søer og vandløb. Mange tons sten blev kørt ind til stierne og ovenpå det hele lagde vi 300 m3 muldjord af den type, som hører til den subtropiske klimazone. Så kunne der plantes. Med stor hjælp fra Væksthuset ved Botanisk have i Århus har vi fået beplantet vore væksthuse med store og små planter, så det passer ind i vores hus. Men det, de besøgende ser i dag, er først og fremmest frugten af medarbejdernes arbejde. Trepas' grundtanke er, at det, som medarbejderne beskæftiger sig med, skal være reelt, omsætteligt og værdiskabende.


VIBORG

HALD EGE MINIREGNSKOV – ET UDFLUGTSMÅL FOR ALLE. I miniregnskoven kommer rigtig mange familier, intuitioner, skoler, foreninger, børnehaver, pensionister. Ja kort sagt er vi et sted for både store og små, unge som ældre. I miniregnskoven får du rigtig mange oplever for alle sanser. Når du går en tur i regnskoven og ser på kæmpe banan palmer, ser en sommerfugl med smukke farver, får duften af en smuk passionsblomst så er sanserne skærpet. Vi har mange dyr i regnskoven så som aber, leguaner, slanger, fugle, marsvin, ara

papegøjer, egern. Udenfor er der klappe geder, kaniner og høns. Vi har borde og bænke et gyngestativ og bålplads. Du må gerne benytte vores bålplads til medbragt mad. Når du har været rundt i vores regnskov, set på planter og dyr er der mulighed for at slappe af i vores helt nye cafe/kiosk. Her må du gerne medbringe mad og kage, bare du køber drikkevarerne hos os. Du kan holde fødselsdag i regnskoven, vi har rigtig mange børnefødselsdage.

35


VIBORG

Solnedgang over Hjarbæk Fjord

Foto: Sanna Nielsen

HJARBÆK FJORD Hjarbæk Fjord er udpeget som vildtreservat og et fantastisk rigt område for naturmennesker. Her kan du være heldig at se oddere, fiskehejrer, isfugle, flagermus og sæler.

I Hjarbæk kan du nyde den hyggelige stemning. Gå en tur på havnen og oplev de gamle sjægte, der stævner ud på fjorden med deres flotte, røde sejl sat og ofte med Danmarks smukkeste solnedgang som kulisse.

Landskabet omkring Hjarbæk Fjord blev dannet i slutningen af de seneste istid, da området endnu var isdækket. I en periode under afsmeltningen løb vandet fra Midtjylland ud i Hjarbæk Fjord, senere vendte strømmen og gik i stedet til Randers Fjord. Hjarbæk Fjord har i dag tilløb af de fire åer: Fiskbæk Å, Jordbro Å, Skals Å og Simested Å. Livet omkring Hjarbæk Fjord har været præget af de særlige betingelser, naturen har budt fjordlandets befolkning, især med henblik på fiskeri, tangproduktion, mergel og færgefart.

Butik Remme Luksus til hverdag

Gårdhavecafe – Bed & Breakfast Brugskunst, Delikatesser, Loppeting, Havegrej, Botanic Garden, GardenGirl, Mywalit Ved godt vejr er der åbent i 'Den hemmelige Cafe' i Gårdhaven Husk, det er os med de lækre Hansens Flødeis Vi har åbent: Torsdag - Fredag: 13-17 Lørdag-søndag og helligdage: 10-17 Øvrige skolefridage 13-17

Butik Remme

Hjarbækvej 8/Søndersiden Hjarbæk 8831 Løgstrup Tlf: 4027 3141 www.butik-remme.dk

HJARBÆK I DAG Hjarbæk er i dag en lille hyggelig havneby med kro, café & brugskunst, golfbane, campingplads og sommerhuse. Du kan også opleve det hyggelige, lille fiskerleje i Kvols. Kør en tur over Virksunddæmningen og nyd de små charmerende byer og hyggelige steder langs fjorden. Tag en gåtur til Marens Patter, Danmarks smukkest beliggende runddysser og stop også ved Tanghuset i Sundstrup, hvor du kan blive klogere på tangproduktion. Stedet fungerer både som informationscenter og primitivt overnatningssted.

36


VIBORG

VM PÅ HJARBÆK FJORD – SJÆGTESEJLADS SOMMERENS STORE HØJDEPUNKT Hvert år den 3. weekend i august, afholdes der VM i sjægtesejlads i Hjarbæk. I år den 16. - 18. august 2018. Det er Hjarbæk Sjægtelaug, der arrangerer sejladserne. Det er en festlig begivenhed, hvor der kommer sejlere fra andre egne og lande, og hvor der er træbåde i alle afskygninger på fjorden – hele byen fester og der er masser af liv på fjorden, havnen og på Stejlepladsen. Sjægten er et klassisk smakkerigget Limfjordsfartøj på mellem 14 og 22 fod, der havde sin storhedstid på fjorden fra 1840erne og frem til 1920erne. Den menes at være bragt til fjorden fra det sydlige Norge. På Limfjorden blev den hovedsageligt anvendt til datidens fiskeri med snurrevod, men også til fiskeri med kroge og garn. Sjægten er udviklet som et kompromis mellem robåd og sejlbåd. Dens sødygtighed og gode sejlegenskaber har gjort den velegnet til at klare vind og vejrforhold på fjordens åbne bredninger. Samtidig var den så hurtig, at man ofte

kunne sejle fra fiskerikontrollen, hvilket ikke gjorde dens popularitet blandt fiskerne mindre.

SJÆGTENS ROLLE I LIMFJORDENS FISKERIHISTORIE Under en voldsom storm i 1825 bryder Vesterhavet gennem Aggertangen. Det salte havvand dræber bestanden af brakvandsfisk, og fiskeriet kollapser. Mens en ny bestand af saltvandsfisk etablerer sig i den vestlige del af fjorden, prøver fiskerne, at omstille sig til de nye forhold. Sjægten bliver introduceret som fiskefartøj og ses på fjorden første gang omkring ca. 1840, som et led i denne omstilling. Siden gjorde motorens indførsel i første halvdel af 1900-tallet sjægten overflødig som fiskerfartøj. Sjægten bruges i dag til hygge og kapsejlads og er stadig en del af historien, de sejler ofte på Hjarbæk Fjord. Kom og oplev de smukke gamle både få vind i sejlene på Hjarbæk Fjord til årets VM i Sjægtesejlads. Mere info på: www.sjægt.dk

1867

2019

HJARBÆK MENU ag

Hver d

2 RETTER: 299,-

HJARBÆK KRO | SØNDERSIDEN 2 | LØGSTRUP | TLF. 8664 2024 | HJARBÆKKRO.DK

37


VIBORG

DE FEM HALD'ER – EN GÅTUR GENNEM 800 ÅRS DANMARKSHISTORIE De Fem Halder er et unikt kulturhistorisk område beliggende ved Hald Hovedgaard 10 km syd for Viborg. Her er voldsteder med ruiner af borge, her er resterne af et belejringsanlæg og her er både en (næsten) forsvunden og en stadig eksisterende herregård. Tilsammen fortæller disse mere eller mindre tydelige kulturhistoriske spor 800 års historie på stedet. Når denne sættes ind i en større sammenhæng, er det 800 års Danmarkshistorie, der foldes ud her på skråningen (Hald = skråning) nord for Hald sø. Den eksisterende herregård, Hald Hovedgaard, er bygget som portbygningen til den daværende herregård i 1789, men i ca. 1800 indrettet som hovedbygning. Hald Hovedgaard ligger i et barokt parkanlæg med terrasser ned mod Hald Sø og udgør med den snoede Ravnsbjergvej, Hald-laden, Kampestenslængen og bedre-byggeskik-bestyrerboligen fra 1938 et flot stykke herregårdslandskab. De Fem Halder har i årtier været et skattet udflugtsmål for især de lokale befolkningen, men nu og frem mod 2020 er der igangsat et større formidlings- og renoveringsprojekt, der skal lukke op for områdets kulturhistoriske herlighed. Besøg tre voldsteder og to herregårdspladser i slentreafstand. De Fem Hald'er har en lang og spændende historie, der fører dig helt tilbage til 1300-tallet,

hvor den første store borg blev bygget på bredden ved Hald Sø. Det andet Hald, Niels Bugges Hald, blev opført af den mægtige herremand Niels bugge på en borgbanke, der ses tydeligt i landskabet over for Niels Bugges Kro. Niels Bugge var en modig mand, der satte sig op mod Valdemar Atterdag. I 1358 mistede Niels Bugge livet efter et forsoningsmøde med kongen, og stedet blev under dronning Margrethe I revet ned, så stenene kunne bruges til Viborg Domkirke. Fornem middelalderens sus på det tredje Hald, Bispens Hald, der blev opført i 1528 af den sidste katolske biskop, Jørgen Friis. Det runde borgtårn med fangekælder er genopført, og stedet indbyder til ophold og leg. Tag et kig ind i 'vandporten', som netop er restaureret. Det fjerde Hald blev anlagt i parken ned mod søen, og i dag er der kun de to havepavilloner tilbage. Det femte Hald rummer i dag, 'Det Danske Forfatter- og Oversættercenter Hald', hvor den omkringliggende park må besøges. Læs mere her: www.defemhalder.dk

Foto: Lars Holmgaard

38


BJERRINGBRO

BJERRINGBRO MIDT I NATUREN OG NATUREN MIDT I BJERRINGBRO Bjerringbroegnen er virkelig et besøg værd, hvis du vil have alt det bedste, som Midtjylland har at byde på: Gudenåen, naturoplevelser, indkøb, overnatning og tæt på storbyerne.

løber midt gennem Bjerringbro. At sidde på Sol og Vandtrappen og bare følge åens stille vand er en lise for sjælen.

Indrømmet – Bjerringbro har ikke alt, hvad storbyen kan byde på. Ingen trafikpropper, ingen betalt parkering, ingen stress og ingen larm. Til gengæld byder Bjerringbro på en hyggelig midtby med butikker og gode indkøbsmuligheder. Gode overnatningsmuligheder i B&Bs og på egnens historiske kroer samt et væld af oplevelser i den fantastiske natur i og omkring Bjerringbro.

Men hvorfor ikke bruge den fantastiske natur, der omgiver Bjerringbro. Her er masser af muligheder for at cykle på de små veje, der fører dig til og ind i skovene, landsbyerne og herregårdene, der stadig er en del af Bjerringbroegnens historie. Eller brug en dag på Gudenåen, der er Danmarks eneste rigtige flod.

IS, HISTORIE OG KUNSTVÆRKER

Et godt bud er at starte din dagstur ved Ans, sejle over den smukke Tange Sø, besøge Energimusset og Gudenaacentralen inden du sejler ad Gudenåen til Bjerringbro, hvor du kan aflevere din kano og handle lidt i byens butikker.

Bjerringbroegnen emmer af små hyggelige landsbyer, løvskove med prægtige ege- og bøgetræer, herregårde og naturligvis Tange Sø og Gudenåen, der giver liv og oplevelser til alle. Et besøg i Bjerringbro er i sig selv en hyggelig oplevelse. Køb en is og sæt jer i Byhaven og nyd de smukke kunstværker eller gå en tur ved Gudenåen, der

LANDSBYER, SKOVE OG GUDENÅEN

KANOTUR PÅ GUDENÅEN

Du kan naturligvis også overnatte lige midt i Bjerringbro, hvor der er teltplads, toiletter og mulighed for indkøb. Fortsættes s. 40

39


BJERRINGBRO Overnat 4 skønne steder ved Gudenåen midt i Jylland

Villa Zira

Bed & Kitchen i Bjerringbros ældste hus med 3 værelser Skovvejen 3, Bjerringbro, 350 m. til Gudenåen.

Fortsat fra s. 39

H ER LI GH EDEN

BESØG ENERGIMUSEET Uanset om du er lille, stor, forælder eller bedsteforælder, så byder Energimuseet på et væld af oplevelser for hele familien med energi i centrum. Museet er placeret i et fantastisk naturområde omkring Gudenåen og Tange Sø. Det er nemt at komme til Bjerringbro, hvad enten du kommer i bil eller i tog; rejser ved egen kraft i kano på Gudenåen eller på jernhesten ad de nationale cykelruter R16 og R30.

Bed & Breaktast med 6 værelser samt lokaler til kurser, møder og mindre sammenkomster Med plads til 24 personer til spisning. Storegade 24, Bjerringbro, 350 m. til Gudenåen.

VI SES MIDT I NATUREN OG MIDT I BJERRINGBRO. OPLEVELSER:

UD I NATUREN:

OVERNATNING:

Bjerringbro.dk Energimuseet.dk Vindumovergaard.dk Midtiheleverden.dk

Natouren.dk Bjerringbrosportsfisker.dk Tangegolf.dk

Anskro.dk Kongensbro-kro.dk Holmriis.com bb-anne.dk

SØGAARDEN

Whisky Shop - Atelier - Bed & Breakfast 5 værelser i vores gammle kampestensgård Himmestrupvej 8, Lee, Bjerringbro.

Besøg Søgaardens Whisky Shop med 120 forskellige whiskyer, samt gin og rom m.m. fra hele verden. Det er muligt at forudbestille kaffebord og whiskysmagning. Kontakt Niels Holmriis på 2223 1933

Med venlig hilsen Astrid & Niels Holmriis

2040 3672 · Holmriis.com

Besøg Bjerringbro

- en naturskøn perle fri for storbyens stress og larm - Gå en tur langs Gudenåen på den historiske træksti - Nyd naturen i løbesko eller på din MTB - Køb et dagskort til Gudenåen for dig og din fiskestang - Lej en kano og få den leveret lige hvor du vil sejle fra - Nyd en is i Byhaven og se de mange flotte kunstværker, byen kan byde på - Hop i svømmehal og saunagus - Besøg Runestensparken og Gudenådalens Museum - Besøg Energimuseet og slip dit indre legebarn fri - Og meget mere...

Læs mere på Bjerringbro.dk

40


BJERRINGBRO AKTIVE NATUROPLEVELSER PÅ OG VED GUDENÅEN

GUDENÅDALENS MUSEUM

Vestre Ringvej 5, 8850 Bjerringbro Tel. (+45) 25 33 28 50 pv@saluki.dk www.gudenaadalens-museum.dk

Åben/Open: 01.05. - 31.08. Tirs/Tue 14.00-17.00 Ons/Wed 14.00-17.00 Weekends 14.00-17.00 Søn/Sun 14.00-17.00 01.09. - 31.10. Søn/Sun 14.00-17.00 + efter aftale/on request

[DK] Bjerringbroegnens lokalhistoriske museum med permanent udstilling om landbrug og håndværk, men også om Vikingetid med bl.a. Mammenøksen og Runestenspark. [GB] Bjerringbro region’s historical museum with a permanent exhibition on farming, handicrafts and the Viking Age including the Mammen axe and rune stone park. DKK 20,€ 3,-

Gratis/ Free

GUDENÅEN - DANMARKS LÆNGSTE VANDLØB Gudenå også kaldet Gudenåen er på trods af navnet en flod og er med sine ca. 176 km Danmarks længste vandløb. Åen og dens tilløb afvander tilsammen et areal på 2.643 km2. Gudenådalens by – Bjerringbro – fortæller med al tydelighed, at borgerne er stolte af placeringen ved Gudenåen. Bjerringbro Kanoog Teltplads ligger som et stort aktiv midt i byen ned til Gudenåen. Gudenåen snor sig ind igennem Bjerringbro egnen. Det perfekte område til aktive oplevelser i naturen. Her kan I tage på kanotur, vandre på trækstien eller cykle på mountainbike i skovene. Eller hvad med en adventure tur, hvor I kombinerer flere af naturaktiviteterne. Brug fantasien (og lysten) og planlæg en adventure tur med udfordringer; “bike and hike – kano'n!”. Langs Gudenåen er der mange gode og spændende overnatningsmuligheder; hoteller, kroer og B&B, men også campingpladser og mere primitive teltpladser. Ved hele Gudenåen er der erfarne aktører, hvor der kan lejes kanoer og mountainbikes m.m.

LEJ KAJAK/KANO HOS OUTDOOR BJERRINGBRO Naturen er ikke kun smuk, den er en del af os selv, som vi er en del af den. At være på tur i naturen giver nogle gode oplevelser – det rene “vildness”. En kano- eller kajaktur er en anderledes og intens måde at opleve naturen på. Vores kajakker er anbefalet af “Kajak Freak”, Holstebro og er af mærket “Winner Dreamer”. Det er en stabil havkajak, der er let at kontrollere. Den er velegnet til korte dagsture eller til de, der ønsker en stabil og nem kajak for hele familien. Perfekte til dig, der ikke vil bekymres om alt muligt, men blot vil på vandet og ha' det sjovt. Kajakkerne udlejes på dagsbasis.

Udlejning til naturaktiviteter ved Gudenåen

KANO MTB CAMP KAJAK Gudenåvej 4 · 8850 Bjerringbro · natouren.dk · Tlf. +45 30 28 00 48

Der er en del logistik forbundet med en kanotur. I skal selv sørge for persontransporten til start- og fra slutstedet. Kanoerne og kanoudstyret skal vi nok sørge for. Når I skal ud at sejle kommer vi med kanoerne og kanoudstyret til jer. Med i vores kanobil har vi det udstyr i skal bruge og lige netop de veste der passer jer. At håndtere kanoerne på land er dejligt, hårdt arbejde, så I får også dyrket lidt Crossfit. Kanoerne udlejes på dagsbasis. Mere info på www.natouren.dk

41


BJERRINGBRO

NÅR GOD ENERGI SMITTER! På Energimuseet glæder medarbejderne sig til at byde velkommen til sommerens gæster. De skønne omgivelser omkring museet, med Gudenåen og Tange Sø som nabo, indbyder til en heldags udflugt for hele familien, hvor man enten kan medbringe sin egen madkurv eller nyde lækker mad fra museets cafe, imens man slapper af med udsigt ud over Gudenåen. Og gæsterne kan glæde sig til et meget energifyldt sommerprogram, som byder på rundvisninger, lynshow, leg med mooncars, sæbebobler, skattejagt og smagsprøver på fremtidens bæredygtige mad. I skolernes sommerferie kan man også tage en guidet tur med sommertoget, som kører på området omkring Energimuseet, Tange sø og Tangeværket. Et besøg på Energimuseet 15.000m2 store område er en historisk rejse med energi i centrum, hvor energi ikke bare elektricitet – men også bevægelse, mad, leg, læring, natur, historie og fremtid. Det helt unikke ved Energimuseet er at hele familien kan mødes omkring oplevelser, samvær og fortællinger, som vil blive husket. Her er noget for alle – uanset om du er 3- eller 80 år. De historiske huse og Elektricitetens Hus er

42

en RETRO-tidslomme. Her er alt - fra lige fra kaffekander, TV, lamper, hospitalsudstyr til radioer og fodmassageapparater. Fascinationen er stor, når man opdager hvor lidt de forskellige apparater, har ændret sig gennem tiden og hvor meget udviklingen har påvirket vores tilværelse. I Tangebygningen produceres der stadig strøm, og på ØRSTED LOFTET, kan legebørn eksperimentere med magnetisme, elektricitet og naturens kræfter. På Energimuseet er fokus på klima og den grønne omstilling og LIV I FORANDRING er Energimuseets nye udstilling om en verden under forandring. Klimaet skaber nye vilkår for både mennesker og natur. Udstillingen kigger på danskerens vaner, det vi siger, det vi gør og det vi kan gøre. De voksne skal udfordres til at passe på kloden, det har vores børn og unge mennesker fortjent. Derfor introducere Energimuseet KLIMATERNINGEN, som børnene får med hjem, så de på ugentlig basis kan slå om hvilke tiltag de voksne kan sætte i gang. Energimuseet er absolut et heldagsbesøg værd for hele familien, og så gør det jo heller ikke noget at børn til og med 17 år har gratis adgang. Se mere på www.energimuseet.dk


BJERRINGBRO

GRØN OMSTILLING, OPLEVELSER OG SPÆNDING I BØRNEHØJDE Uanset om du er pilfinger, nysgerrig, nørdet eller nostalgisk, så byder Energimuseet på oplevelser for alle. Her er 15.000m2 i fantastisk natur, hvor der er plads til leg og samvær for hele familien. Oplev vand- og vindkraft, retroudstillinger, højt hår, lynshow og leg med magnetisme. I kan også tage på skattejagt med smartphone og komme rundt på hele området og opleve 8 bygninger med spændende udstillinger. Oplev også den nye udstilling ”Liv i forandring”, hvor vi sætter fokus på klimaforandringer og hvad DU kan gøre.

BØRN, OG UNGE 0-17 ÅR FRI ENTRÉ

Læs mere på energimuseet.dk

Voksne kr. 110,Sæsonkort kr. 130,-

Hver weekend Højt hår · Retro Sæbebobler Lynshow · Leg VR-briller · Recycling Lækker mad

VIDEN — OPLEVELSER — SPÆNDING Bjerringbrovej 44, Tange, 8850 Bjerringbro · energimuseet.dk

43


HOBRO & MARIAGER FJORD UNIKKE 1 DAGS-TURE – MARIAGERFJORD-OMRÅDET

MARIAGER – ROSERNES BY OG CITTASLOW BY

PANORAMA-RUTEN 10 KM CERTIFICERET VANDRERUTE

– er en idyllisk gammel købstad med brostens-belagte gader og bindingsværkshuse. Mariager er også kendt for den imponerende klosterkirke, der blev opført i sidste halvdel af 1400-tallet. Med til byens store attraktioner hører også Mariager Saltcenter, hvor man kan lære alt om saltets historie, besøge en saltmine og bade i ”Det døde hav”. Rosenhaven, der blev indviet i 2016 har over 400 forskellige slags roser! Rosenhaven ligger få 100 meter fra det tidligere kloster og den imponerende Klosterkirke. Der er gratis adgang til både kirke og Rosenhave, ligesom der i haven er borde/bænke og en fin Naturlegeplads. Besøg også byens museum, Klosterkælderen, Torvets berømte Vaffelbager og de hyggelige spisesteder. I Mariager er der garanti for en fantastisk dag! P.s. Onsdag er der guidet byvandring (25,-/pers.) Se mere på www.visitmariagerfjord.dk

Snør vandreskoene og ta’ ad den internationalt certificerede vandrerute PANORAMA-ruten, som ligger i de skønne Bramslev Bakker. Det anerkendte ”Deutsches Wanderinstitut” har certificeret den 10 km lange rute som en Premium Vandrerute – på niveau med verdensberømte ruter i Tyskland og Østrig. PANORAMA-ruten starter ved Hobro Lystbådehavn og undervejs passerer I hyggelige spisesteder, imponerende udsigter, fristende pitstop mm. Der arrangeres sommeren igennem flere skønne guidede ture på ruten med dygtige og lokalkendte guider. Se mere på www.visitmariagerfjord.dk/vandring-mariagerfjord

OUTDOOR-OPLEVELSER FOR HELE FAMILIEN

SOMMERBUSSEN - MARIAGER FJORD RUNDT

Udfordringer, leg, samvær og bevægelse går op i en højere enhed, når I kaster jer ud i en af de mange aktive outdoor tilbud langs Mariager Fjord: I Hobro kan I hele sommeren komme til tops i Østerskovens trækroner i Onkel Toms Klatreskov eller deltage i en af sommerens tre store Outdoor TRY OUT events, hvor I på én og samme dag kan prøve både kajak, klatring og Stand Up Paddle. Det er sker 30. maj, 16. juni og 25. august. I kan også komme med på nogle af de mange guidede ture både til lands og vands, der finder sted i hele sæsonen. I finder mange outdoor oplevelser, som I kan booke direkte på www.visitmariagerfjord.dk/outdoor-mariagerfjord

I sommeren 2019 kan I hver onsdag og komme med på en guidet bustur hele vejen rundt om Mariager Fjord for bare kr. 100,-! Sommerbussen kører 2 gange om dagen og I kan stå af og på som det passer jer, og fx bruge 4-5 timer i Mariager for dernæst at returnere til Øster Hurup - hvis det er udgangspunktet. Til din sommerbus-billet kan du tilkøbe flere skønne oplevelser! Køb fx en ølsmagning på Bies Restaurant, når du gør stop i Hobro eller hvad med guidet tur rundt i Mariagers smukke gader? Se mere og køb billet på: www.visitmariagerfjord.dk

Se mere på www.visitmariagerfjord.dk – eller ring til vores turistbureauer på tlf. +45 7027 1377

44


HOBRO & MARIAGER FJORD

VIKINGER: BESØG FYRKAT OG VIKINGEMARKEDET

MARIAGER FJORD-RUTEN – DEN SMUKKESTE CYKELTUR

Kom med tilbage i Vikingetiden og oplev ægte Vikingeliv. Det kan I hele sommeren gøre på Vikingecenter Fyrkat, der ligger i tilknytning Vikingeborgen Fyrkat, lidt vest for Hobro. Her er der hver dag aktiviteter for både små og store. I weekenden 6.- 7. juli kan i fx komme med til ægte Vikingemarked, når mere end 150 vikinger slår lejr og inviterer indenfor i boder og værksteder. Her kan i opleve bueskydning, vikingkamp, vikingelege, mjødsmagning og skattejagt mm. Hele det vilde sceneri, de drabelige kampe og markedsstemningen kan også opleves på sommerens andet Hobro Vikingemarked, 3. - 4. august på Sildehagen v. Nedre Strandvej. Se mere på www.nordmus.dk www.visitmariagerfjord.dk og www.vikingemarkedihobro.dk

Danmarks smukkeste fjord, Mariager Fjord, kan også opleves på cykel, fx via Rute 32, som er en cykelrute fjorden rundt. Ruten bugter sig gennem kuperet terræn så tæt på fjorden som muligt. Undervejs vil I opleve flotte naturperler, spændende kulturhistorie og smukke landskaber. I Rute 32 Cykel-folderen finder I et fint kort, som guider jer på turen. Ruten snor sig ad mark- og grusveje, asfaltveje og cykelstier. Hele ruten er på ca. 60 km og har tilknytning til andre cykelruter bl.a. Hærvejen. Ruten kan evt. afkortes ved kombination med turbåden Svanen. Cykelrute 32 folderen fås bl.a. på turistbureauet i Mariager.

TREKANTRUTEN – VETERANTOG, SKIB OG BUS Trekantruten, der kører mellem Mariager, Handest og Hobro giver sommeren igennem mulighed for at kombinere en tur med ”hjuldamperen” Svanen med en togtur med Mariager-Handest Veteranjernbane og en bus mellem Handest og Hobro. På ruten kan I opleve et af de smukkeste stykker Danmarkshistorie. Både lokomotiver, vogne og uniformer er fra perioden 1900 – 1950, ja selv billetterne er af den gamle brune type. Trekantruten kører i sæsonen tirsdag, torsdag, lørdag og søndag og starter fra både Handest, Mariager og Hobro Havn. Se mere og book billet på www.svanen.dk eller på www.mhvj.dk

KREATIVTET MED ULD Naturlig Beklædning ligger i det smukke Bramslev Bakker.

Naturlig Beklædning - Uldværkstedet Kom og besøg gårdbutik og værksted i Bramslev Bakker ved Hobro. Gå en tur i den skønne natur og nyd udsigten over Mariagerfjord. Butikken er fyldt med garn, karteflor, uldundertøj, ulddyner, nunofiltede kjoler, sjaler og meget meget mere. I værkstedet bliver der filtet kjoler og anden beklædning, eller der kan være et filtekursus i gang.

Vi køber uld fra danske økologiske fårebesætninger og får lavet det til garn på et spinderi ved Svendborg. Hos os bliver det vasket og farvet. Tit efter kundernes ønsker.

Åbningstider: Tirsdag 10 - 16 & Torsdag 10 - 18 Eller efter aftale, ring og aftal nærmere. Jeg åbner gerne uden for åbningstiderne. I værkstedet bliver der holdt filte kurser. Både for nybegyndere og for øvede. Jeg deltager i udstillinger med min nunofiltede beklædning hvert år i Det røde pakhus på havnen i Hobro www.uge33.dk Bæredygtighed og økologi betyder meget for os. Vi har selv en lille økologisk fårebesætning, heste, høns, katte og selvfølgelig en stor dejlig hyrdehund. Marts måned er læmme måned og i år kom der 15 dejlige lam. Velkommen på besøg.

Naturlig Beklædning v/ Anne Bak Markers Bramslev Bakker 12 • 9500 Hobro Tlf.: +45 61 26 12 23 naturlig-beklaedning.dk · Netbutik med stort udvalg!

45


HOBRO & MARIAGER FJORD

VELKOMMEN OM BORD... En sejltur med Svanen på Mariager Fjord er en enestående smuk og idyllisk rejse gennem et fantastisk landskab fyldt med natur- og kulturhistoriske oplevelser. Svanen er bygget i 1994 på Hvide Sande Skibs- og Bådebyggeri. Passagerkapaciteten er 98 personer. Svanen har ældre- og handicapvenlige adgangsog toiletforhold.

SEJLTUREN OG AFTENSEJLADS MED GRILLHYGGE Sejlturen fra Hobro til Als Odde er på 43 km (23,3 sømil) og fjorden besejles hele sommeren af “hjuldamperen” Svanen, der lægger til i Hobro, Bramslev og Mariager. Hver onsdag, torsdag og fredag i juli og august (undtaget uge 33) kan du nu sejle med Svanen om aftenen og nyde dagens sidste solstråle, mens en skøn grill-menu nydes. Afgang kl. 18.30, turen tager ca. 2 timer. Booking skal ske dagen før sejladsen senest kl. 12.00. info finder du på www.svanen.dk

Med en længde på 43 km (23,3 sømil) er Mariager Fjord Danmarks længste egentlige fjord. Inderst ligger Hobro med sine hyggelige gader og livlige havn, der bl.a. byder på et enestående Lystfartøjsmuseum, Danmarks eneste GASmuseum, små cafeer og masser af stemning. Lidt uden for byen ligger Vikingecenter Fyrkat og vikingeborgen af samme navn. Fra Hobro passerer man fra søsiden først Østerskoven med noget af Danmarks ældste egeskov. Siden følger på fjordens nordside de fredede Bramslev Bakker. Her blandt enebær og vilde roser er det muligt at tage madkurven med i land eller bade fra stranden, der har Blåt Flag. Mariager, Rosernes by, er et kapitel for sig. Toppede brosten og bindingsværkshuse med roser og stokroser hensætter de besøgende til svundne tider. Her kan man besøge den fascinerende gamle Birgittiner Kirke og Kloster, stige om til Veteranjernbanen eller gå på opdagelse i Danmarks Saltcenter.

SVANEN

MARIAGER FJORD

de ds allere la p k o o B 2 46 77 +45 98 5 f. tl å p nu mere på - eller se en.dk an www.sv

tur l j e S

m

nen a v S ed

Se afgangstider og bestil billetter på www.svanen.dk

2019

Sommer Sejlplan

01. juli - 13. august

Vi sejler alle dage med afgange fra Mariager, Bramslev Bakker og Hobro.

Aften-sejladser - læs mere på www.svanen.dk

Prøv også En mulighed for at kombinere en tur med Svanen med en togtur med Mariager - Handest Veteranjernbane og en lokal bus Handest - Hobro eller omvendt. Turen udgår fra både Mariager og Hobro Havn. 02/06 til 04/06: Tirsdag, torsdag, lørdag og søndag 10/08 til 08/09: Lørdag og søndag (dog ikke 17/08) Efterårsferien: d. 12, 13, 15, 19 oktober

Hold dig orienteret om afgange, og læs mere på www.svanen.dk

46


HOBRO & MARIAGER FJORD

Foto: Carsten Lindby

MED VETERANTOGET 75 ÅR TILBAGE I TIDEN! Mariager-HanDeSt

VeteranJernBane Vintage railway / MuseuMseisenbahn

26/5 5/6 7/7 11/8 7/9 8/9 17/10

HUsk MOTOrDAG Mad For Alle kuffertdag Den store Togdag Lysregatta Bamsedag Halloween-tog

Veterantogene kører i 2019: TiMeTable / FaHRplaN

MA

TI

JUNI ON TO FR

LØ 1 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 22 24 25 26 27 28 29

SØ 2 9 16 23 30

MA

TI

5 6 12 13 19 20 26 27

1

2

8

9

ON TO FR 3

4

10 11

5

MA

LØ SØ 6

7

2

3

MA

TI

12 13 14

15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

FR 2 9 16 23 30

SEPTEMBER TI ON TO FR

JULI MA TI

AUGUST ON TO 1 7 8 14 15 21 22 28 29

4

5

6

10:50

14:10

11:02 11:06

LØ SØ 1 7 8

OKTOBER ON TO FR

Damptog / Dampfzug / Steam train

Mariager - Handest t/r

Tog 16

SØ 4 11 18 25

LØ SØ 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Motortog / Triebwagen / Diesel unit

Tog 10

LØ 3 10 17 24 31

Tog 11

Tog 17

Mariager

12:55

16:05

14:22 14:26

lunddalen Fjelsted

12:44 12:40

15:54 15:50

11:14

14:34 14:38 14:43 14:49

brødløs Vester Tørslev Glenstrup

True

12:33

15:43

11:35

14:55

Handest

12:10

15:20

11:18 11:23 11:29

Togene standser kun i lunddalen, Fjelsted, brødløs, Vester Tørslev og Glenstrup, hvis der er rejsende. Cykler og barnevogne medtages gratis. Ret til ændringer forbeholdes.

12:28 12:22 12:16

Værs'go og tag plads i det næsten 100-årige veterantog i Mariager og rejs tilbage til bedstemors eller oldefars dage. Allerede, når du har købt din billet, er rejsen begyndt. En ”tur/retur Mariager-Handest” er en billet i brunt pap, ganske som den, stationsforstanderen i billetlugen solgte til bedstemor eller oldefar. Sådan fortsætter oplevelsen. Toget holder ved perronen, lokomotivet fra1928 har dampen oppe, eller motorføreren har gang i teaktræs-motorvognen – måske bygget hos Triangel i Odense i 1928. Togføreren fløjter afgang – og rejsen tilbage i tiden er begyndt. 17 kilometer hver vej gennem noget af det smukkeste Danmark, fjord, købstadsidyl, bøgeskov, bølgende bakker, heder og ådale. Hastigheden er 30 kilometer i timen, så du når at få sjælen med. Turen med det gamle veterantog frem og tilbage mellem Mariager og Handest tager 45 minutter hver vej, og der er heldigvis nok at se på undervejs. – Der er også mulighed for at komme ud at stå på en af de åbne endeperroner på personvognene og nyde kulrøgen og høre dampslagene fra det gamle lokomotiv, der tøffer og pruster gennem det naturskønne landskab syd for Mariager Fjord med flittig brug af dampfløjten. Hele familien er naturligvis meget velkommen til at tage madkurven og eftermiddagskaffen med i veterantoget og nyde forfriskningerne undervejs – det gør blot turen endnu hyggeligere. I kan også nyde den medbragte mad på Handest station, hvor der er borde og bænke. Kaffe, kage, is og sodavand kan købes i Jernbanekiosken på stationen. – Og lad børnene køre en tur med den poskassetrøde skinnebus på modelbanen. Banen åbnede i 1927 og kørte som privatbane indtil 1966. Lokomotiver og vogne er fra perioden 1900 – 1950 og har kørt på privatbaner over det meste af Danmark – fra Skagen i nord til Hundested i øst og Thyborøn og Nr. Nebel i vest.

GENNEM SOMMERSÆSONEN AFHOLDER VETERANBANEN TEMADAGE:

KUFFERDAG – søndag den 7. juli

Alle, der møder op med en gammel pap-/læderkuffert kommer gratis med toget. Klæd jer meget gerne ud a la Korsbæk.

DEN STORE TOGDAG – søndag den 11. august

Hele dagen kører der damptog og motortog i tidsrummet ca. kl. 9.00 – 18.00

BAMSEDAG – søndag den 8. september

Alle børn ifølge med voksne og medbringende sin bamse, kommer gratis med toget.

Se flere temadage på vores hjemmeside: www.mhvj.dk

Billetter til de ordinære veterantog kan bookes direkte via: www.visitmariagerfjord.dk/booking/21803 Mariager station tlf. 98 54 18 64

Se mere her: www.mhvj.dk

15:38 15:32 15:26

Priser

Voksne

BØrN

Mariager > Handest (T/R)

Kr. 120,-

Kr. 60,-

Mariager > True (T/R)

Kr. 70,-

Kr. 35,-

KØB BILLET ONLINE PÅ

www.visitmariagerfjord.dk/booking/21803

www.mhvj.dk

Ny Havnevej 3 • DK-9550 Mariager •  +45 9854 1864

Foto: Jens Vestergaard

47


KORT FIND DE GODE OPLEVELSER… Løgstør 83

Thisted

87 Ranum 88

Trend

78 77 Fur 76 81 79 74 82 75 80 105

98

94 95

1 Aars

Farsø

Glyngøre 70

91 Hvalpsund 63 96 92

69

Spøttrup

93

99

85

72

71

97 Gedsted

89 Aalestrup 90

64 60

66

68 63

59 67 Skive 62 65 73 61

Venø Lemvig

55

Skals Hjarbæk

48 Vinderup Handbjerg

3 7

4 1 14 21 Viborg 22 16 2 5 8 12 15 17 10

9 Hagebro

57 49 Vemb

40

44 50 Holstebro

84

19 18

Ejsing

51 58 53 56 Struer 52 54

86

13

20

Karup

41

Ulfborg

23

39

47 46 Herning 43 42 45 Ringkøbing

Videbæk

Silk 31 Ikast

37

38 32

48


KORT

Aalborg

SPISESTED

SHOPPING

VIBORG

Støvring

Rold Skov

p

103 Hobro 104

100 Mariager 102 101

11

Tjele

HOLSTEBRO/HERNING

FUR

1 Den Kinesiske Mur

38 Jyllands Park Zoo

74 Fur Færgekro

2 Viborg Svømmehal

39 VW og Retro Museum

75 Cirkeline

3 Vestbadet (Friluftsbad)

40 Flamingo Naturpark

76 Galleri Jettestuen

4 Søster Lagkage

41 Museet - Flyvestation Karup

77 Fru Jensen Fur

5 Golf Hotel Viborg

42 Museum Midtjylland

78 Café På Herrens Mark

6 Viskum Snaps

43 Textil Museet

79 Fursund Turistforening

7 Skovgaard Museet

44 Holstebro Badeland

80 Fursund Færgeri

8 Viborg Kunsthal

45 Frilands Museet

81 Skuret

9 Mønsted Kalkgruber

46 Herningsholm Museum

82 Museum Fur

10 Legeland Viborg

47 Klosterlund Museum

11 Verdenskortet Hadsund 12 Bruunshaab Gl. Papfabrik

48 Hjerl Hede 49 Nees Japanske Have

83 Limfjordsmuseet

13 Kongenshus Mindepark

50 Holstebro Kunstmuseum

84 Cafe Posthuset

HIMMERLAND

85 Herregården Hessel

14 Kafe Kjelds 15 Hald Ege Mini Regnskov

STRUER

86 Hvolris Jernalderlandsby

16 Glaspusteriet Lofstad

51 Café KC

87 Glenholm Vingård

17 Visit Viborg

52 Gimsinghoved

88 Næsbydale Badehotel

18 Butik Remme

53 Struer Museum

89 Danmarks Cykelmuseum

19 Hjarbæk Kro

54 Jyske Raavarer

90 Galleri Aalestrup

20 Grønhøj Kro

55 Humlum Kro

91 Fiskegården

21 Restaurant Rod

56 Den Japanske Have

92 Pakhuset Hvalpsund

22 Brygger Baurs Grotte

57 Hjerm Kunstgalleri

93 Gunderup Fiske Sø

58 Restaurant ved Fjorden

94 Dansk Nutidsmuseum

23 Blicheregnens Museum Randers

6

OPLEVELSER

95 Johannes V. Jensen Musee

BJERRINGBRO

24

26

25 Bjerringbro 27

97 Den Gamle Foderstof

25 Gudenådalens Museum

60 Tarok Museet

98 Ertebølle Camping

26 Energi Museet

61 Højslev Kro

99 Stenaldercenter Ertebølle

36

62 Houmøllers Møbler 63 Jagt & Fiskeri

HOBRO/MARIAGERFJORD

64 Spøttrup Borg

100 Visit Mariagerfjord

28 Museum Jorn

65 Kinesisk Restaurant Jiang Nan

101 Svanen

29 Museum Silkeborg Lystrup 30 Radisson i Silkeborg

66 Virksund Ravsliberi

102 Mariager-Handest Vet.jernbane

67 Dalsgaard Antik

103 Naturlig Beklædning

31 Kunstcentret Silkeborg Bad

68 Skive Go-Kart & Paintball

Ebeltoft 104 Gasmuseet

32 Midtjyllands Kunstcenter

69 Harre Vig Golf

33 Hjejlen

70 Limfjordens Hus

SILKEBORG

34

Grenå

59 Visit Skive

Ans

35

96 Hvalpsund Færgen

24 Søgaardens Whisky Shop

27 Outdoor Bjerringbro Hadsten

29 30 keborg 28 33

SKIVE/SALLING

Aarhus

34 Aalekroen

71 Tingfinderiet

35 AQUA Akvarium & Dyrepark

72 Jenle

36 Høgdal

73 Nr. Søby Friluftsbad

105 Jesperhus

37 Jagtogfisk.dk

Bryrup

Skanderborg

49


HOBRO & MARIAGER FJORD

Oplev hvordan de sidste 200 års energiforbrug har ændret vores verden Flotte historiske udstillinger om gas, energi og hverdagsliv i by og på land Sjove aktiviteter for børn og voksne. Spændende forsøg med gas og energi

Gratis entré for børn og unge under 18

50

Gasværksvej 2 - 9500 Hobro +45 5371 5120 - gas2gas@gasmuseet.dk www.gasmuseet.dk


SILKEBORG

NATURLIG SKØNHED OG MINDER I SIGTE – LYDEN VI LÆGGER FRA LAND I HISTORIEN Hjejlen er verdens ældste kulfyrede hjuldamper i drift. Den har sejlet på Silkeborgsøerne siden 1861, og selvom at vi nu skriver 2018, kan man stadig høre den dybe tuden og de taktfaste plask fra skovlhjulene mod Gudenåens klare vand, når hele Søhøjlandets "gamle dame" lægger fra kaj. Når du stiger ombord på Hjejlen, vil du opleve hvordan fyrbøderen kaster kul under kedlen, og maskinmesteren smører den gamle maskine -præcis som det er blevet gjort i mere end 150 år. Gennem årene har Hjejlen fået selskab af syv "søstre" med hver deres historie og hver deres charme. De er med til at skabe liv på søerne hver sommer, og det er en spædende oplevelse at kombinere sejlads på de forskellige Hjejlebåde under sit besøg. Når man begiver sig på den nostalgiske udflugt på denne måde, kan man mærke historiens vingesus og lave sin egen lille rejse gennem tiden.

LIGE MIDT I NATUREN Hjejleselskabet er stiftet på baggrund af et ønske om at dele Silkeborgs naturlige skønhed med andre og Søhøjlandets enestående natur danner den perfekte ramme om oplevelsen ombord. Det er altid spændende at se, hvilke

AF NOSTALGI

farver skoven har iklædt sig, hvor mange ællinger andemor har med sig, og om man er heldig og vågen nok til at få et glimt af den smukke blå isfugl. Ved ankomsten til det gamle smukke Himmelbjerg ude i Julsø mødes man af HC Andersen ord "Jeg tror der er skønnest i Danmark". Dette kan man næppe være uenig i, netop som man har passeret gennem det bølgende landskab med vidtstrakte skove og storslåede udsigter på sin udflugt til søs.

TA’ HINANDEN UNDER ARMEN OG STIK TIL SØS Når vi er til stede sammen i nuet, går det hele op i en højere enhed. Hos Hjejleselskabet har den slags oplevelser været moderne i mere end 150 år. Der er oplevelser i vente for store og små og oplevelserne bliver bedre af, at blive delt med dem man har kær. Så begiv jer ud på en dagsudflugt med madkurv, læn jer tilbage og nyd en dejlig kop kaffe på en rundtur eller lad sanserne få nye input til et spændende event ombord. Man kan kalde det kvalitetstid. Man kan kalde det afslapning. Man kan kalde det mindfulness. Uanset hvad man kalder det, vil der være minder i sigte. Bestil din sejlads på www.hjejlen.com

Naturligt nærvær

Nærværet er i fokus, når Hjejlebådene lægger fra land i historien - ud i naturen. Kald det kvalitetstid. Kald det afslapning. Kald det mindfulness anno 1861. Kald det hvad du vil - der er minder i sigte.

Hjejleselskabet www.hjejlen.com

51


SILKEBORG

OPLEV DEN DANSKE NATURS HEMMELIGHEDER I AQUA Akvarium & Dyrepark kan I møde de fascinerende danske dyr. Alle de dyr I kender, men aldrig har set. Præcis som i naturen – bare tættere på! Mød fiskene under overfladen, oplev oddernes vilde leg, besøg grævlingen i sin underjordiske hule og kig direkte ned i storkens rede. Oplev den danske natur samlet på ét sted, bliv overrasket, forundret og få svar på alle jeres spørgsmål om vores fælles natur.

VILDT SPÆNDENDE OPLEVELSER – VILDT HYGGELIGT! Få en enestående oplevelse med familien og vennerne i AQUA. Kombinér jeres besøg med en ekstra vild oplevelse. Der er masser af spændende og legende lærerige muligheder for en ekstra fantastisk tur. Du kan f.eks. trække i dyrepassertøjet for en stund, og fodre odderne. Der er desuden mulighed for at booke forskellige, lærerige ture, og her er forudbestilling nødvendig: • Tag med på søen: Oplevelsesrig sejltur med en dygtig naturguide • Den første fisketur: AQUA har både grej og knowhow med til en fantastisk fisketur • Kanotur: Prøv kræfter med kanosejlads på Silkeborgs søer • Sov med odderne: En vildt hyggelig overnatning i AQUA

KOM MED PÅ SØENS BUND I det store indendørsakvarie kan du komme tørskoet til søens bund. Oplev de glubske gedder på jagt i søens dyb gennem store panoramaruder og følg den rekordstore kæmpemalle, der lurer under overfladen og kan sluge en hel and! Leg jer til mere viden og overraskende fakta fra den natur, der omgiver os alle. Gå på opdagelse i fire etagers dansk natur med både fisk, padder og krybdyr. Tør I gå i mørkeakvariet eller gennem Gudenåens strøm?

DAGLIGE AKTIVITETER OG ALT DET I IKKE VIDSTE Hver dag kan I høre vilde, spændende historier, når dyrene fodres. Mød dyrepasserne og oplev oddernes vilde jagt, se hugormen sluge sit bytte i ét stykke, eller kig dybt ind i kæmpemallens monstermund, når de snupper deres foder. Mærk den kriblende fornemmelse, når I håndfodrer fiskene i rørebassinet.

DE DANSKE DYR I PARKEN Dyreparken i AQUA Akvarium & Dyrepark rummer mange af de danske dyr. Man møder bl.a. oddere, bævere, mink, sumpbævere, vaskebjørne og mange flere. I 2017 blev der anlagt en dådyrpark, og i 2018 kom grævlingen til parken. Der er også vildsvin, og de har allerede fået første kuld smågrise her i 2019. Man møder desuden kendte og mindre kendte fugle i parken, bl.a. sort og hvid stork, samt knopsvaner. Dagligdagen foregår på dyrenes præmisser, så sørg for at komme til fodringerne, så I kan se dyrene på tætteste hold.

SÆT GOD TID AF TIL LEGEPLADSEN Når I har udforsket dyrene og den danske natur, er det tid til leg. På vandlegepladsen er der sprøjtende vandsjov til mange timer. Skyd løs med vandkanonerne, eksperimentér med vand gennem slusesystemer og snig dig under det lunefulde vandtårn – hvis du tør! AQUAs legeplads indbyder til timers leg og hele familien kan prøve kræfter med forhindringsbanen i skoven. 2019 er året hvor der er fokus på leg, hygge og familietid. AQUA åbner nemlig hele 3 tilføjelser til legepladsen; en stor hoppepude og en sandlandsby op til Påske, og ”Kilderne” – en udvidelse af vandlegepladsen – i slutningen af juni. Der er altså endnu flere aktiviteter for børn og barnlige sjæle denne sommer. AQUA Akvarium & Dyrepark er sjov med vand, både ude og inde. I kan derfor få masser af hyggelige timer sammen, uanset vejret.

52


SILKEBORG

Nyheder

UDVIDELSE AF VANDLEGEP LADS

+

HOPPEPUDE

Vildt t v o j s &

d vand e m r e s l Opleve de og ude! in – både

OPLEV DEN DANSKE NATURS HEMMELIGHEDER Mød dyrene I kender, men aldrig har set! Oplev odderens vilde leg, grævlingen i sin underjordiske hule og storken i reden. Mød de glubske kæmpegedder i søens dyb og hjælp med at fodre fiskene i rørebassinet. Sjov, leg og oplevelser for hele familien. Hver dag kan I høre spændene historier, når dyrene fodres og bruge timer på AQUAs udfordrende vildmarkssti i skoven, sommerens vilde vandlegeplads og meget mere.

AQUA Akvarium & Dyrepark Vejlsøvej 55, Silkeborg www.visitaqua.dk

Akvarium & Dyrepark

53


SILKEBORG

MUSEUM JORN Museum Jorn rummer en af de mest betydelige kunstsamlinger i Nordeuropa – de samlinger, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950'erne og frem til hans død i 1973. Jorn er anerkendt som en af de vigtigste danske kunstnere. Samlingen er enestående med en kombination af Jorns egne værker samt værker af danske og internationale kunstnere, der inspirerede ham, eller som han var i kunstnerisk dialog med. Foruden Asger Jorns egen samling af værker, viser museet skiftende særudstillinger af internationalt anerkendte kunstnere, såsom Edvard Munch, Georg Baselitz, Picasso og Le Corbusier.

UDFORSK OG AFPRØV Gennem eksperimenterende udstillinger, workshops og utallige arrangementer byder Museum Jorn børn og voksne til ikke alene at opleve kunsten, men også at udforske og afprøve den. I Museum Jorns åbne værksted kan børnefamilier, kreative sjæle og nysgerrige kunstelskere finde timers underholdning og skabe noget unikt sammen. Prøv også Jorns sekskantede fodboldbane, hvor der er mulighed for at tage et triolektisk spil og mærke Jorns tanker på egen krop.

Du vil løbende kunne følge med i de mange spændende udstillinger og arrangementer på museets hjemmeside. Vi glæder os til at se dig på Museum Jorn.

Læs mere om museets udstillinger og mange aktiviteter på museumjorn.dk Museum Jorn↕Gudenåvej 7-9↕8600 Silkeborg↕+45 86825388

54


SILKEBORG

RESTAURANT MICHAEL D. – EN OPLEVELSE UDOVER DET SÆDVANLIGE! Spis i Østjyllands smukkeste omgivelser. Michael D. byder på udsigt lige ned til Gudenåen. Her opleves den helt specielle stemning der hersker ved den gamle papirfabrik.

I løbet af året byder vi indenfor til forskellige arrangementer såsom tastings, Winemakers Dinner, råvare temaer, elevaftener samt menuer tilpasset sæsonen og meget andet.

Det er med innovation og nytænkning at vores kokke arbejder på at flytte grænser og udforske, hvad der er muligt indenfor gastronomi. Valg af råvarer samles omkring de enkelte sæsoner og har sin inspiration fra Silkeborgs frodige natur.

Michael D. er ligeledes stedet hvor man samles til en kop kaffe, et glas vin eller en lækker cocktail. Om sommeren kan du nyde din middag på vores bådebro, som ligger midt i Silkeborgs flotteste omgivelser lige ned til Gudenåen.

Vores bestræbelse er at du som gæst i Michael D. vil føle dig velkommen. Du vil blive inspireret og udfordret såvel gastronomisk som af vores opmærksomme tjenere. De vil med deres høje faglige niveau bidrage til, at du får en uforglemmelig oplevelse i Michael D.

Ren natur, kanoer der passerer langsomt i følgeskab af ænderne der nyder aftensolen, udsøgt mad, et glas kold vin og bare ren afslapning og idyl midt i noget af Danmarks smukkeste natur. Vi glæder os til at byde dig velkommen.

Grill på terrassen ...med byens smukkeste udsigt

Kom ned og nyd en aften lige ned til Gudenåen. Vi tænder op for grillen på udvalgte aftener.

Kun

195 kr pr. person

Børn under 12 år spiser GRATIS

Bestil bord på: 8882 2200 www.michaeld.dk

55


SILKEBORG HIMMELBJERGET

Bjerg er måske et stort ord, men i Danmark er 147 meter MEGET højt, og Himmelbjerget er én af landets allermest populære familieattraktioner.

Skovene syd for selve bjerget gemmer på endnu flere fantastiske udsigtspunkter og gode muligheder for at komme væk fra de livlige besøgsområder.

HIMMELBJERGET HAR DET HELE, NÅR MAN NÅR TOPPEN:

Du kan den dag i dag stadig tage turen med en af Hjejlebådene, som det har været skik siden 1861. Hjejleselskabet sejler fortsat tusindvis af turister mellem Silkeborg, Himmelbjerget og Ry. Fornemt er det at ankomme med en af Hjejle-flådens både ved bjergets fod – og så bestige det fra søsiden. Se sejltiderne på s. 51 her i Sommeravisen.

En enestående udsigt over søerne og bakkerne, et magisk landskab, som giver ro i sjælen på alle årstider. Fascinerende historie om demokratiets fødsel. Her stod en del af den kamp, som gav Danmark folkestyre. Flot legeplads: Himmelbjergets legeunivers. Her er sjov og leg for glade børn. Prøv f.eks. den sjove rutchebane der er bygget som et lille Himmelbjergtårn.

Hvis man er vild med natur og skønne vandreruter, så vil vandreturen Himmelbjergruten, rundt om søerne, absolut være at anbefale. I Søhøjlandet findes mange smukke ruter.

HOS JAGTOGFISK.DK FINDER DU ALT TIL OUTDOOR

STORT UDVALG AF FISKE- OG JAGTUDSTYR HIMMELBJERGTÅRNET i Østergadekrydset tæt på Hjejlebådene ved havnen i Silkeborg

Himmelbjergtårnet, der er 25 meter højt, er rejst som minde over kong Frederik d. 7., der den 5. juni 1849 gav det danske folk dets frie forfatning. Tårnet, der er tegnet af arkitekt L.P. Fenger, bærer en frise med indskriften: "Til minde om kongen – Frederik d. 7. – det danske folks ven – Grundlovens giver". Arbejdet med opførelsen blev påbegyndt 1874, og d. 6. juni 1875 kunne tårnet "afsløres". Du kan komme op i Himmelbjergtårnet, hvorfra der er en smuk udsigt ud over Søhøjlandet. I tårnet kan der købes souvenirs og Himmelbjergstokke.

STOR AFDELING MED

56

I Juli og august har Himmelbjergtårnet åbent dagligt fra kl. 10.00-17.00


SILKEBORG www.Hogdal.dk

OPLEV HØGDAL Høgdal er en kulturhistorisk perle, placeret midt i den smukke midtjyske natur. Gårdens historie kan føres tilbage til de store landbrugsreformer sidst i 1700-tallet. Jens Jensen Lemming byggede sammen med sin familie et hus i 1796. Siden er ejendommen gået i arv fra far til søn i fem generationer. Gennem tiden er der blevet bygget op og revet ned, med det resultat at Høgdal i dag står som en flot og velholdt 4-længet gård. Familierne på Høgdal ernærede sig dels ved landbrug og dels ved forskellige arbejder i træ, hvor hovedvægten var træskofremstilling. Salget af disse træprodukter gav en mulighed for en ekstra indtjening, da agerjorden ikke var den bedste. De sidste ejere af Høgdal var Jens og Peder Jensen, der overtog gården efter faderens død i 1927, hvorefter tiden næsten gik i stå på stedet. Hvilket betyder, at man i dag kan opleve et autentisk gårdmiljø, hvor man bliver ført næsten 100 år tilbage i tiden. Høgdal fungere i dag som et besøgssted, hvor man bliver ført ca. 150 år tilbage i tiden.

Et sted der skal opleves

Til stedet er der knuttet en lang række frivillige som står for afholdelsen af en række offentlige arrangementer, eks. Ulddag, høstfest, svampedag m.m. fl. Desuden er der åbent hver tirsdag og torsdag eftermiddag i skolernes sommerog efterårsferie. Høgdal er et sted der skal opleves – et sted der emmer af historie beliggende i en storslået natur. Høgdal ejes af Naturstyrelsen og drives af Silkeborg Kommune.

Læs mere på www.Hogdal.dk under ”Det sker”.

Velkommen til Aalekroen Aalekroen skal være en oplevelse for alle sanser. Vores mad og service skal leve op til din fulde tilfredshed så du går glad og mæt her fra. Vores køkken skal leve op til de smukke omgivelser, lokalerne og beliggenheden - for så ved vi at vi kan sige på gensyn til dig!

Onsdag fra kl. 17.30

Stegt flæsk ad libitum kr. 149,Alle ugens dage fra kl. 17.30

Tournedos af oksemørbrad med bådkartofler, bearnaisesauce og salat

kr. 245,Lørdag kl. 12.00 - 15.00

Frokost ta’ selv bord med kolde og lune retter Søndag kl. 9.30 - 12.00

Brunch inkl. kaffe/ te og juice. Bestil bord og se menuen

www.aalekroen.dk Julsøvænget 5 · Svejbæk · 8600 Silkeborg

Tlf. +45 86 84 60 33

57


SILKEBORG

Se Tollundmanden, som han så ud i levende live.

MUSEUM SILKEBORG – LÆR MERE OM OMRÅDETS HISTORIE… Søhøjlandet er kendt og elsket for sin smukke natur, men midt i al pragten ligger der kulturperler, som man ikke skal snyde sig selv for. Vil man have en god oplevelse og samtidig lære mere om områdets historie, bør man besøge Museum Silkeborg. Museet rummer tre afdelinger, to i Silkeborg og en i Thorning ca. 20 km. NV for Silkeborg.

PÅ HOVEDGÅRDEN, centralt beliggende tæt på ved Silkeborgs havn, er der udstillinger om Silkeborg Slot og om det første Silkeborgs opståen omkring papirfabrikken i midten af 1800tallet. På museet kan man dog også se mange af de fantastiske fund fra Jernalderen, der er gjort på egnen. Centralt i udstillingen er de verdensberømte moselig Tollundmanden og Ellingkvinden. Især Tollundmanden er helt enestående blandt alle verdens moseligt. Ikke underligt, for her kan man bogstaveligt talt stå ansigt til ansigt med en jernaldermand. Det er forunderligt at møde et oldtidsmenneske, der er så velbevaret, at man nærmest forventer, at han vil slå øjnene op hvad øjeblik det skal være. Til museet hører også Arbejder-museet på Chr. 8.s Vej 52, der rummer en arbejderbolig og en udstilling om arbejderliv i Silkeborg i begyndelsen af 1900tallet. ÅRETS STORE SÆRUDSTILLING “KONTRAST”, handler om tekstiler og kontraster set i et historisk perspektiv. Kontraster kan være mange ting. Forskellen mellem museets gamle ting og Østjysk Tekstilkreds’ nye ting er en. Museets ting, der alle har haft et ”liv” og udfyldt et behov hos de mennesker, der lavede og brugte dem. Østjysk Tekstilkreds’ nye ting ligner måske i form og fremstillingsmåde de gamle, men opfylder helt andre behov. Behov der kendetegner vores tid. Udstilling står frem til 1. september 2019. D. 3.-4. august afholdes det årlige jernaldermarked, med bl.a. aktiviteter, håndværk og oldtidsfrisurer.

58

PAPIRMUSEET er Danmarks specialmuseum for papir og papirfremstilling. Det er indrettet i den gamle Silkeborg Papirfabrik, i de gamle produktionslokaler for håndgjort papir. Papirmuseet er et levende museum, hvor der stadig produceres håndgjort papir. Dels demonstreres det gamle håndværk stadig, lige der hvor man i sin tid fremstillede papiret til de danske pengesedler og dels kan publikum selv forsøge sig som papirmagere og øse et ark papir. Det er hver gang et under at se den tynde vandige papirvælling blive til fast papir. I museets biograf kan man se film om papirproduktion. I de gamle produktionshaller er der en udstilling om dansk papirfremstilling gennem tiderne og om Silkeborg Papirfabrik. Der er også skiftende udstillinger. Årets tema er ”Seddelproduktionen i Silkeborg” og beskriver en periode i danmarkshistorien hvor papiret til bl.a. de danske pengesedler blev lavet på fabrikken i Silkeborg.

BLICHEREGNEN i Thorning, er et museum med fokus på forfatteren St. St. Blicher og hans tid. Museet har til huse i Thorning præstegårds længer. Museet rummer en Blicherstue med bl.a. Blicherpersonalia, der rummer signerede førsteudgaver, breve, hans krudthorn og gevær, med meget mere. Hovedudstillingen handler om livet på landet i 1800tallet, med udgangspunkt i daglige gøremål som madlavning, tørvegravning, musikalitet, religiøsitet og tekstilfremstilling. Blicher var i 7 år præst i Thorning. Her og på heden vest for Thorning, hentede han inspiration til sin litterære produktion. Her fandt han novellernes karakterer, fortællingerne, miljøet. Området er også kendt som en “bindeegn” – et sted hvor man bl.a. bandt hoser. Derfor er tekstiler fremtrædende i en række aktiviteter og udstillinger på museet. For naturinteresserede lokker frem for alt museets udstilling med udstoppede fugle og pattedyr. Sæsonens aktuelle udstilling er “Ved Korsvejen” en udstilling om Kjellerups første 50 år.


SILKEBORG Velkommen på | Welcome at

Museum Silkeborg Hovedgården Velkommen på Silkeborgs gamle hovedgård, hvor du kan gå på opdagelse i Silkeborgs kulturhistorie. Welcome to Silkeborgs old Manor House, where you can explore Silkeborgs cultural history.

Særudstillingen

KONTRAST Østjysk Tekstilkreds og Museum Silkeborg viser tekstile teknikker og kontraster.

Mød Tollundmanden Meet Tollund Man Verdens bedst kendte moselig Worlds most famous bog body

Special exhibition. Østjysk Textilkreds and Museum Silkeborg presents textile techniques and contrasts.

12. maj - 1. september

Besøg Papirmuseet Visit the Paper Museum Papirmuseet er et levende museum, hvor der stadig produceres håndgjort papir. Publikum kan også selv forsøge sig som papirmager og øse et ark papir.

Arbejdende museum Living history

The Paper Museum is a living museum where paper is still manufactured. Our guests are welcome to try out the old craft of making handmade paper.

Hovedgårdsvej 7, 8600 SILKEBORG | Tlf. 86 82 14 99 www.museumsilkeborg.dk | info@museumsilkeborg.dk

Papirfabrikken 78, 8600 Silkeborg | Tlf. 86 85 45 64 www.museumsilkeborg.dk | info@papirmuseet.dk

Åbningstider: 1. maj - 30. juni: Tirs. - søn. 11.00 - 16.00 1. juli - 31. august Alle dage 10.00 - 17.00

Åbningstider: Maj - juni: Lør. - søn. 11.00 - 16.00 Juli - august: Alle dage 11.00 -16.00

59


SILKEBORG

KUNSTCENTRET SILKEBORG BAD KunstCentret Silkeborg Bad ligger i naturskønne omgivelser i udkanten af Silkeborg. Her kan du opleve udstillinger med både dansk og international moderne kunst, nyde den utroligt smukke natur og stifte bekendtskab med stedets spændende historie. Der er gode muligheder for fælles oplevelser for både børn og voksne. KunstCentret har til huse i klassiske rammer. Stedet fungerede som kurbad i hundrede år fra 1883 til 1983. Her møder du Danmarks ældste bevarede kurbygninger, og du mærker virkelig historiens vingesus, når du bevæger dig rundt mellem bygningerne i den smukke park. Besøg også Arnakkekilden og prøv at drikke af det jernholdige vand. I gamle dage valfartede kurgæster hertil for at drikke af vandet og blive sundere. I dag bliver det tappet på flasker af et stort bryggeri og solgt landet over. Indendørs i den tidligere Kurbygning møder du et moderne kunstcenter med kunstudstillinger af høj kvalitet. Her kan du både få fine oplevelser og stof til eftertanke, når du går rundt blandt de mange værker. Fra udstillingslokalerne er der desuden en flot udsigt ud over en af Silkeborg Søerne og over de store skove ved byen. Skulpturparken rundt om KunstCentret er åben for publikum året rundt. Her kan du gå på opdagelse blandt de næsten 40 skulpturer, der står placeret rundt i det store parkområde. Parken har altid haft stor betydning, både for datidens kurgæster og for nutidens besøgende. Her kan man både få ro i sjælen – og opleve spændende kunst. Enkelte skulpturer har haft deres plads i parken siden 1929, mens stedet endnu fungerede som kurbad, men de fleste af de øvrige er kommet til efter KunstCentret Silkeborg Bads åbning i 1998. Parken fungerer i dag både som en attraktiv mulighed for at se kunst og som et rekreativt åndehul for familier. I er f.eks. meget velkomne til at medbringe jeres egen picnickurv og spise her.

60

KUNST, NATUR OG HISTORIE

Du kan i øvrigt blive meget klogere på stedets spændende historie, hvis du besøger vores udstilling ”Silkeborg Vandkuranstalt”, der har til huse i en af de klassiske bygninger i parken. Her fortælles om kurbadets 100 års historie – her i blandt et mere dystert kapitel under 2. verdenskrig, hvor stedet fungerede som hovedkvarter for den tyske militære værnemagt i Danmark. Så du får det hele: Moderne kunst, en spændende historie og smuk natur. Og når du er her, så må du ikke gå glip af et besøg i KunstCentrets café, Café Ørnsø. Den tilbyder lækre frokoster med friske salater – eller en kop kaffe og en kage, hvis du foretrækker det. SOMMERUDSTILLINGER Denne sommer viser KunstCentret Silkeborg Bad tre forskellige særudstillinger: VEJEN TIL MOSKVA – tekstile oversættelser af Anne Mette Larsen Vises 4. maj - 15. september 2019 Den prisbelønnede danske væver Anne Mette Larsen viser vævede konstruktioner og farvetræsnit inspireret af hendes rejser i Østeuropa. SOMMERLANDETS ARKITEKTUR – drømmen om det gode liv Vises 11. maj – 29. september 2019 Udstillingen handler om forskellige tiders og samfundsgruppers sommerboliger – lige fra store landsteder til primitive sheltere – og om det gode liv, sådan som det er kommet til udtryk i boligerne. EVERYTHING REPRESENTS. NOTHING IS. Vises 25. maj – 25. august 2019 Den store svenske filminstruktør Ingmar Bergman har sat aftryk hos andre kunstnere. Her vises eksempler på Bergmans egne film og på udvalgte installationer af samtidskunstnere, der har hentet inspiration hos ham.


SILKEBORG

61


HOLSTEBRO & HERNING NEES JAPANSKE HAVE

Museet Flyvestation Karup

0-18 år

GRATIS ADGANG

En dejlig, solrig augustdag i 2009 åbnede dørene til Nees Japanske Have. Siden da har haven udviklet sig, og som det er med en god rødvin, så bliver haven også bedre og smukkere år for år. Som tiden går, får planterne mere og mere rod i haven, og der bliver langsomt skabt et helt unikt udtryk.

Øvrige entre:

kr. 20,-

Åbningstider: 3. april - 24. april onsdage kl. 13.00 - 16.00 1. maj - 28. august onsdage kl. 10.00 - 17.00 4. september - 30. oktober onsdage kl. 13.00 - 16.00

Nees Japanske Have er en del af Nissum Fjord-netværket, og er også med når den årlige Nissum Fjorddag løber af staben sidste søndag i august. Området ved Nissum Fjord, som er en del af Naturpark Nissum Fjord, byder på en perlerække af naturoplevelser, vandre- og cykelture, samt kulturoplevelser og kunstnere i særklasse. Foreningen bag haven, Nees Kirsebærlaug, er oprettet som en forskønnelses forening. Derfor gør foreningen også en ære ud af, at byen og lokalområdet viser sig fra sin skønneste side.

Lukket fra november til og med marts

Herningvej 48 · Gedhusvagten · 7470 Karup Tlf. +45 72 84 20 90 (i åbningstiden) · gedhusmuseet@gmail.com www.karupflymuseum.dk · Gedhusmuseet

I løbet af årene har foreningen bag haven, Nees Kirsebærlaug, afholdt forskellige arrangementer i haven, og i år er ingen undtagelse. Du er velkommen til at holde dig opdateret via havens Facebookside.

Lige op af Nissum Fjord og tæt på Vesterhavet ligger Nees. En lille by omgivet af smuk natur til alle sider. Her er højt til loftet og åbne vidder – her er plads til at nyde livet. Og midt i denne idyl, ligger Nees Japanske Have. En lille oase, som bliver drevet af lokale frivillige kræfter. Her er fuglesang, rislende vandfald og smukke planter. I søen leger små og store fisk, og giver et fantastisk farvespil i orange, sølv og guld. Langs bredden og rundt i bedene sidder frøerne og synger deres lovsang til naturen. Hvis man sniger sig rundt ved bedene, kan man være heldig at se nogle af alle de smukke frøer, der findes i haven. Nees Japanske Have er et perfekt stop på vejen rundt i det smukke Vestjylland. Her er der mulighed for at sidde og nyde den medbragte kaffe eller madpakke i et af havens the-huse. Parkering og handicapvenligt toilet findes tæt på haven. Turen videre i lokalområdet kan tilbyde alt fra vandreture med smukke naturoplevelser til familiesjov med fodboldgolf. Kort sagt - Nees og omegn er et besøg værd! Besøg Nees Japanske Have, Neesvej 52 7570 Vemb. Åben alle dage! Find os på Facebook

62

 74 m rutschebane      

med lys og lyd Vandmassage Boblezoner Børnebassin Varmtvandsbassin Vandgrotte Modstrømsanlæg

Holstebro Badeland Jeppe Schous Gade 12 7500 Holstebro www.holstebro-badeland.dk

       

Strandbred Sauna Spapool Vandkanoner Dampbad 1 og 3 m vippe Café 50 m bassin


HOLSTEBRO & HERNING VERDENS STØRSTE KALKGRUBER – MØNSTED

KALKGRUBER

MØNSTED KALKGRUBER

CAFÉ KRIDTHUSET

Mønsted Kalkgruber ligger lige midt i Jylland kun en times kørsel fra øst- og vestkysten. Her kan besøgende gå rundt i de dybe, katedralagtige minegange, en kæmpelabyrint med 60 km minegange. 2 km er oplyste, hvor man kan opleve den tyste underjordiske verden med store krystalklare søer og rislende bække, som snor sig mellem kalksøjlerne.

Efter en dejlig tur i gruberne, kan man forfriske sig i den tilhørende café, der tilbyder både lækkert at spise og drikke. Café Kridthuset er indrettet hyggeligt i stedets gamle kalklade og hestestald. Vi glæder os til at byde dig velkommen til en unik oplevelse i verdens største kalkgrube.

FLAGERMUS I gruberne overvintrer omkring 18.000 flagermus. Især forår og efterår er der rigtigt gode chancer for at se de små, vingede væsener. Tag gerne en lommelygte med og gå på ekspedition i nogle af de mørke minegange. Underjordisk Multimedieshow Ved den store sø i minen vises der to gange i timen et multi medie show om grubernes og kalkens historie. Filmen projekteres op på de rå vægge og er et levende og spektakulært show for hele familien.

Verdens største kalkgruber Die größten Kalkminen der Welt

Hunde i snor velkomne Hunde müssen angeleint sein.

KALKVÆRKET Det gamle kalkbrænderi er i dag indrettet til museum og mulighed for at indtage madpakken. Her kan man se udstillinger og film om geologi og flagermus.

MINETOG Minetoget kører fra kalkværket, ned i det åbne brud, gennem porten, ind i kalkbjerget og ender ved den underjordiske biograf. Turen koster kun 20 kr. tur/retur og har flere handicappladser. Toget kører fra den 15. maj til den 15. aug.

60 km minegange: 2 km oplyste gange

60 km Minengänge: Davon 2 km beleuchtet

Multi Medie Shows: Oplev den største sø i minen. Originalfilm i kalkværket. Flagermus- og geologifilm. Flagermusudstilling. Åbent: 01.04 - 31.10. Alle dage kl. 10.00 - 17.00 Sidste billetsalg kl. 16.00 Toget kører fra medio maj til medio august. Grupper har adgang året rundt mod forudbestilling.

Multimedia-Shows: Über dem größten See in der Mine. Originalfilme im Kalkwerk. Filme über Fledermäuse und Geologie. Fledermäusaussstellung . Geöffnet: 01.04 - 31.10. Täglich 10.00 - 17.00 Uhr. Der Zug fährt ab Mitte Mai bis Mitte August Gruppen ganzjährig bei Vorbestellung

Voksne 80,- kr. - Børn 40,- kr. - Tog 20,- kr. Grupperabat ved min. 20 voksne 60,- kr.

Erwachsene DKK 80,- Kinder DKK 40,- Zug DKK 20,Gruppenrabatt bei min. 20 Erwachsene DKK 60,-

1 barn gratis ifølge 1 betalende voksen (medbring avisen) Freier Eintritt 1 Kind in Begleitung eines zahlenden Erwachsenen (bitte die Zeitung mitbringen)

Kalkværksvej 8-10 · 7850 Stoholm · Tel +45 86 64 60 11 · monsted-kalkgruber.dk

63


HOLSTEBRO & HERNING

HJERL HEDE – DANMARKS MEST IDYLLISKE FRILANDSMUSEUM Midt på den jyske hede, imellem Viborg, Skive og Holstebro, ud ad de små landeveje, hvor kornet står højt, og fuglene synger ind gennem ruden, finder man Danmarks mest idylliske frilandsmuseum, nemlig Hjerl Hede. Et frilandsmuseum som blev grundlagt af Hans Peter Hjerl Hansen i 1930. Museet viser Danmarkshistorie igennem 400 år, og er i dag en del af den danske kulturarv. Alle bygninger i museet er omkranset af de regionale kulturmiljøer, hvor de er flyttet fra, i næsten hele Danmark. De enkelte bygninger kan opleves både inde og udefra, og viser forskellig byggeskik, brugsformer og kulturmønstre. Museet har løbende forskning af bygningerne og af de familier som oprindeligt boede/ arbejdede i dem, og museet er altid i udvikling med de mange autentiske historier.

Et særligt sted i museet ved en lille sø, ligger Stenalderbopladsen, som tidligere var et fortidseksperiment på museet. I dag er der om sommeren også frivillige som bebor bopladsen, og viser bondestenalderens arbejdsfunktioner og levevis, som for ca. 5000 år siden.

Forår og efterår, når museet er åbent, kan man gå på egen hånd og nyde fortidens liv, inde og ude. Når man går igennem museet, kan man også se på alle de gamle husdyrracer, nyde de gamle træer, enge, marker og gadekæret og fornemme nostalgien og roen, som på landet i gamle dage. Det populære frilandsmuseum er levendegjort i 6 uger om sommeren, hvor knap 100 frivillige viser gamle håndværk, historisk madlavning, håndarbejdssysler og historisk håndværk fra før industrialiseringen.

Har du nogensinde set en gris eller et lam blive slagtet? De 3 første adventsweekender hvert år afholder museet også levendegørelse, men det er julens sysler og lækkerier som er i højsæde. Hver dag bliver en gris og et lam slagtet på gammeldags manér, du kan komme helt tæt på. Og i bageriet er det julekager og brød som bages og sælges. I de historiske køkkener skal der syltes, steges og bages, ænder skal plukkes, og det syder af jul overalt. Damptoget og hestevognen kører også ture hver dag, og savværket saver. De historiske værksteder er arbejdende, og i stuerne findes også juleklip og julelege, hvor gæster kan lære af de frivilliges gøren. I en lade på Præstegården, kaldet ”Nissebo” bor nissefamilien, som viser hvordan det var at være nisse i menneskenes land, og de har altid sjove julelege at lege med gæstebørn.

Tag en tur med damtoget ud til Danmarks største hedesø Flyndersø, eller tag hestevognen rundt i museet og hør guiden fortælle om sommerens tema, ”håndværk”. Se bageriet i fuld sving, når de bager brød og kager efter gamle opskrifter, eller gå til købmanden og køb et kræmmerhus gammeldags bolcher, stærk ost eller husgeråd. Museets savværk damper derudaf, når store stammer skal skæres igennem, og tæt på ligger ”Legegården”, hvor man kan lege sig tilbage til gamle dage med historiske redskaber og bl.a. køre på væltepeter.

Museet har både picnicpladser og bænke til rådighed for medbragt mad. Men autentisk mad kan også købes på den nyrenoverede Restaurant Skyttegården, hvor også gammeldags is kan udgøre desserten. I museets visitorcenter, som har løbende udstillinger, og i år med temaet ”håndværk”, findes også museet museumsbutik hvor nostalgisk legetøj, træting, træsko, bøger og lækkerier mv. smykker forefindes. Læs mere om museets åbningstider, priser og løbende arrangementer på www. hjerlhede.dk Børn har gratis entré under 18 år, og hunde er altid velkommen blot de er i snor. Vi glæder os til at byde jer velkommen indenfor i Danmarks mest idylliske frilandsmuseum Hjerl Hede, til en tidsrejse igennem de kulturhistoriske miljøer fra 1546 – 1930´erne, som en del af vores alles kulturarv. www.hjerlhede.dk

64


HOLSTEBRO & HERNING

OPLEVELSER

for hele familien På Danmarks mest idylliske frilandsmuseum kan I lære om livet på landet for 100-200 år siden. Kulturhistorien bliver levende i sommerferien og til jul, når frivillige viser gamle håndværk. Fornem stemningen i de historiske huse, kør med damptog, hestevogn eller væltepeter. Køb friskbagt brød, ost eller slik med hjem. GRATIS entré for alle under 18 år.

EXPERIENCES

At Denmark’s most idyllic living museum you can learn about life in the countryside 100-200 years ago. Danish cultural history comes alive during the summer holidays and before Christmas, when volunteers demonstrate the old crafts. Experience the atmosphere in the historic houses and take a ride on the steam train, in a horse- drawn carriage or on a penny-farthing. Buy freshly baked bread, cheese or sweets. Admission is free for children below the age of 18.

ERLEBNISSE

für die ganze Familie Auf Dänemarks meist idyllisches Freilichtsmuseum können Sie von das leben auf dem Lande seit etwa 100-200 jahren her lernen. Das Kulturgeschichte wird im Sommer und bis Weinachtzeit von Freiwillige lebendig gemacht. Merken Sie die stimmung in die historische Hauser, fahren Sie mit das Dampfzug, Pferdewagen oder alte Hochrad. Kaufen Sie frischgebachtes Brot, Käse oder Süssigkeiten mit nach Hause. Kostenlos für alle unter 18 Jahre alt.

/G

id

Gü lti

2 På

Hjerlhedevej 14 · 7830 Vinderup tlf. +45 96115030 · www.hjerlhede.dk

vo

G

yld

RA

/V al

ks en Va en tr li g fü d fo ébi r2 r 2 llet t er w adu er m Ka ac n l od t ik hs d k en ay afle an e k t v dr om e e Ei icke ering ra bin nt t ba er af s rit tte es ku ts r. m po ka ed n rte

BA ig T

/D

IS

C

ül OU tig 20 NT 19

Åbningstider & Priser / Opening hours & Prices / Öffnungszeiten & Preise www.hjerlhede.dk

20 %

Refleksion.info · Foto: Jens Bach · Med forbehold for ændringer

for the Entire Family

65


HOLSTEBRO & HERNING FLAMINGO NATURPARK – SKABT AF ULYKKELIG KÆRLIGHED, DER ENDTE LYKKELIGT Flamingo Naturpark er ikke som andre parker. Det er en have med både enestående natur og enestående historier. Den er skabt af ulykkelig kærlighed, der heldigvis endte lykkeligt. Det var sådan set ikke meningen, der skulle ligge en park lige her ved Skalstrup lidt udenfor Vemb ved Holstebro. Der var en fantastisk natur, og det var det Knud Christensen søgte, da han købte stedet. Da han skulle ud og se på ejendommen, stod der en stor og stolt kronhjort i skovkanten og tog imod ham. Det var kærlighed ved første blik, så Knud slog til og købte stedet, og kan stadig nyde synet af kronhjorte og rådyr og mange andre dyr i skoven. Men det er nu ikke den kærlighedshistorie, der er grundlag for haven. Knud har også nogle venner, der bor på ejendommen. Det er 'Fjumse' og Johnny. 'Fjumse' var meget interesseret i have, men der var ingen, der havde planer om at anlægge have på de 60.000 kvm marker. Men en dag forlod 'Fjumse' Johnny! For at vinde hende tilbage igen, begyndte han at anlægge en hyggelig have med et grillsted, hvor man kunne sidde og nyde en god bøf og et glas rødvin. Knud så hvordan arbejdet skred frem fra sidelinjen, og han syntes det så godt ud. Knud har aldrig holdt sig tilbage fra en god konkurrence, så han ville se, om han kunne overgå Johnny. Derfor begyndte han også at anlægge have. Det udviklede sig til en dum konkurrence imellem to mænd, der hele tiden prøvede

at overgå hinanden. Det var startskuddet til at markerne i dag er forvandlet til en stor park. Og vigtigst af alt: Projektet lykkedes! 'Fjumse' kom tilbage til Johnny, og de bor stadig sammen den dag i dag i Flamingo Naturpark. Den historie fik Søren Ryge til at døbe haven 'Fjumses Have' i en TV-udsendelse fra 2012. Men projektet er dog slet ikke slut endnu. Hvert år byder parken på en nyhed. I år er der anlagt en hyggelig gårdhave. Tag din madpakke med, tilbered en god bøf på gasgrillen, der er til fri afbenyttelse og nyd et glas medbragt rødvin i 'Oasen', som Johnny byggede for at vinde 'Fjumse tilbage'. Kig dig omkring i resten af haven, og hør om alle de underfundige historier, der gemmer sig, bl.a. om dengang Kim Larsen spillede til Knuds 40 års fødselsdag midt i haven. Det er også et perfekt udflugtsmål for en forening eller klub, som, udover en dejlig tur i haven, også kan bestille kaffe og kage. Man kan også booke haven til bryllupper, konfirmationer, fætter/kusine fester eller hvad man ellers kunne tænke sig. Knud giver en rundvisning, hvis man kan samle et hold på mindst 20 personer. Kan man ikke det, så kan man møde op til rundvisning hver søndag kl. 13.30, og så går Knud en tur i haven med dem, der dukker op. Se mere på www.flamingo-naturpark.dk

Flamingo Naturpark Flamingo Naturpark – et paradis langt ude på landet – men lige midt i Naturpark Nissum Fjord. 60.000 m2 alsidig park med flere hundrede blomstrende planter og træer, hvor du bl.a. kan møde Akropolis, Ønskebrønden, Frihedsgudinden og Mosekonen. Vi har områder hvor du kan nyde din medbragt mad og kaffe – Oasen, Orangeriet, Slyk Kloster og Øen. Selv vores grill kan du benytte kvit og frit.

Rundvisning Søndag kl. 13.30 - i sæsonen

Entré: Voksen kr. 50,Børn kr. 30,-

Se KIM LARSEN´s første bil, se HARLEY DAVISONEN og baren fra FLAMINGO PUB og mange af de billeder der dannede rammerne omkring de forskellige steder. I museet er der samtidig indrettet spiseområde, så ca. 75 pers. kan indtage deres medbragte mad.

Skalstrupvej 10 · 7570 Vemb · Tlf. 29 44 66 36 · www.flamingonaturpark.dk ·

66

FlamingoNaturpark


HOLSTEBRO & HERNING

VW & Retro Museum

"Hos os er hver dag en folkevognsdag"

ÅBNINGSTIDER: 1. Mar. - 30. Sep. Alle søndage kl. 10-16 1. Okt. - 28. Feb. Søndage i ulige uger kl. 10-16 Entrépris: Voksne 50 kr - Børn 6-13 år 25 kr Betaling med kontanter og MobilePay Industriarealet 10-12, 6990 Ulfborg - +45 61 46 97 40 - mail@vwretromuseum.dk

WWW.VWRETROMUSEUM.DK

VW & RETROMUSEUM – TA' FAMILIEN MED TILBAGE I TIDEN VW & Retro Museum er et privatejet museum fyldt med nostalgi og hyldest til VW-klassikerne. Museet har en imponerende samling af gamle folkevogne, knallerter, cykler, veteran-anhængere og campingvogne, samt utallige retro ting, som passer i årgang med bilerne fra starten af 50'erne og frem til sidst i 70'erne. Et par af samlingens øjesten er den unikke Westfalia campingbus årgang 1963, som har vundet utallige priser ved VW-træf og udstillinger rundt i Europa, og den sorte T1 Pick Up årgang 1967, som tidligere har kørt som rustvogn og med møbler hos Vejgaard Møbler i Ulfborg. Originalitet er en selvfølge, så alle museets udstillede biler står i flot og original stand.

tidslomme tager de besøgende med på en rejse tilbage til dengang, hvor alting gik knapt så stærkt.

På museet kan man opleve flere forskellige retro udstillinger med bl.a. husholdningsting, mormors stue, morfars kontor og ældre legetøj. En gammel købmandsbutik er blevet genskabt fyldt med datidens varer, samt købmandens gamle kaffemølle og dåser. I tillæg til bilerne kan man også opleve museets tohjulede udstilling med veteran-knallerter og cykler, samt flere udstillinger med campingvogne og teltvogne. Der er ingen tvivl om, at kærligheden og passionen for de gamle ting er i højsædet hos VW & Retro Museum, og museets

Besøgende har mulighed for at fuldende tidsrejsen tilbage til før 70'erne af med at nyde en medbragt madkurv i museets hyggelige café-område, hvor der selvfølgelig også er fyldt med nostalgi og retro ting. Det er muligt at købe kaffe og lignende i caféen. Hos VW & Retro Museum tror man på, at kaffen smager bedre, når den bliver drukket af de gamle kaffestel, så caféen står altid nostalgisk dækket med bedstemors gamle kaffestel.

I April udvidede VW & Retro Museum udstillingsarealet til 2.000 kvm., så museet fik plads til flere VW-klassikere og udstillinger i flotte, nostalgiske rammer. En af museets nytilkomne er B&O's gamle fabriksbrandbil årgang 1967, som venligst er udlånt af B&O-Museet i Struer. Med udvidelsen fik museet også plads til "Youngtimerne", som er de nye VW-klassikere, såsom Polo II årgang 1982, de første VW Golf-modeller og en af de første VW Lupo.

67


HOLSTEBRO & HERNING

yllands Park Zoo

jeg havde forventet. Til gengæld var det på slap line med jonglørnumre og sjove videre til en anden bank, valgte Ove meget værre, hvad arbejdstid angår. udspring fra bassinkanten. Medbring Nordestgaard en alternativ vej videre. 70-90 timer om ugen. Men efter 10 år er regnfrakke, hvis du ikke kan lide at blive Han købte en zoologisk have. jeg stadig glad. våd. - Jeg vidste, at skulle det være, skulle det være nu, fortæller Ove Jyllands Park Zoo kan varmt anbefales Nordestgaard. – Da jegZoo er opvokset på Søbjørne (Søløver) på slap line Jyllands Park kan varmt anbefales for hele familien. En rigtig hyggedag for hele familien. En rigtig hyggedag landet, er jeg fortrolig med at arbejde Det samme gælder søløverne, som med i selskab med de mest nuttede med sjove oplevelser i selskab med de med dyr. sjove Alligeveloplevelser overraskede det mig, hører til parkens attraktioner. Hverdyrebørn. dag i at projektet økonomisk kørte bedre end sæsonen (fredag undtaget) optræder de mest nuttede dyrebørn.

JYLLANDS PARK ZOO – FOR BØRN OG BARNLIGE VOKSNE Danmarks gladeste søløver findes uden tvivl i Jyllands Park Zoo. Da dyreparken oven i købet kun ligger 10 km vest for Herning, finder man vanskeligt et mere oplagt udflugtsmål til en rigtig familiehyggedag.

or børn og barnlige voksne

Parken blev grundlagt i 1969 på et lille husmandssted med 10 tdr. land. Ideen var, at børnene kunne komme i kontakt med dyrene og fodre dem. Der er løbet meget vand i stranden siden da, og i dag er Jyllands Park Zoo vokset til en rigtig zoologisk have på 35 tdr. land.

DER MÅ KLAPPES Hvert år besøger 155.000 glade gæster de mere end 700 dyr og fugle fra surikater over sneugler og strudse til søløver og sumpbævere. Giraffer, løver, zebraer og hyæner – Jyllands Park Zoo har alt, hvad der hører sig til i en zoologisk have. Mange af dyrene må fodres og foder kan købes i kioskerne. Til børnene er der indrettet legegårde med dyrebørn, man kan få lov til klappe og kæle for. Haven har ikke mindre end 850 overdækkede siddepladser, hvor familien kan indtage sin medbragte mad. Skulle man ikke lige have fået smurt madpakken eller pakket frokostkurven kan man kaste sig over det store cafeteria, som serverer diverse lækre retter.

FRA BANK TIL ZOO Historien om Jyllands Park Zoo er en rigtig iværksætterhistorie fra Midtvestjylland. Ejeren Ove Nordestgaard havde tilbragt fjorten et halvt år i Ringkøbing Landbobank og begyndte så småt at føle trang til forandring. Hvor andre måske var søgt videre til en anden bank, valgte Ove Nordestgaard en alternativ vej videre. Han købte en zoologisk have. - Jeg vidste, at skulle det være, skulle det være nu, fortæller Ove Nordestgaard. – Da jeg er opvokset på landet, er jeg fortrolig med at arbejde med dyr. Alligevel overraskede det mig, at projektet økonomisk kørte bedre end jeg havde forventet. Til gengæld var det meget værre, hvad arbejdstid angår. 70-90 timer om ugen. Men efter 20 år er jeg stadig glad.

SØBJØRNE (SØLØVER) PÅ SLAP LINE Det samme gælder søløverne, som hører til parkens attraktioner. Hver dag i sæsonen (fredag undtaget) optræder de på slap line med jonglørnumre og sjove udspring fra bassinkanten. Medbring regnfrakke, hvis du ikke kan lide at blive våd.

68

Juni 2013 • 41


HOLSTEBRO & HERNING

BESØG DYRENE - GLÆD BØRNENE..! BESUCHEN SIE DIE TIERE - EINE FREUDE FÜR DIE KINDER..! Jyllands Park Zoo - Danmarks største Park Zoo, som ligger ved Haunstrup 10 km vest for Herning ad A15 blev oprettet i 1969 på et husmandssted for at give specielt børn mulighed for at komme i kontakt med dyrene, lege med dyrebørnene og at måtte fodre disse. Over 700 dyr og fugle fra alverdens lande. Legegårde med dyrebørn. SHOW! Hver dag kl. 11.30 og kl. 15.30 - dog ikke fredage, hvor vandet i bassinet skiftes - fordrer vi de legesyge og veloplagte søløver, som til gengæld underholder gæsterne. Lille tivoli med karruseller, minibiler, boder m.m., og et lille tog, der befordrer gæsterne rundt i haven. Både på Zoo-havet, ponyridning m.m. Legepladser med Danmarks største hoppepude på 689 m2. Hygge og atmosfære for de ca. 250.000 glade gæster, der årligt besøger haven. Meget handicapvenlig. Jyllands Park Zoo - Dänemarks größter Park Zoo - bei Haunstrup 10 km westlich von Herning an der A15 wurde 1969 gegründet. Besonders Kindern wollten wir die Gelegenheit geben, Kontakt mit den Tieren zu bekommen, mit den Tierkindern zu spielen und sie zu füttern. Mehr als 700 Tiere und Vögel aus aller Welt. Spielhöfe mit Tierkindern. SHOW! Täglich um 11.30 und 15.30 - außer freitags, wenn das Wasser ausgewechselt wird - füttern wir die verspielten und gut aufgelegten Seelöwen, die zur Belohnung die Besucher unterhalten. Kleines Tivoli mit Karusellen, Miniautos, Buden u.a.m. Ein kleiner Zug fährt im Park herum. Boote auf dem Zoo-Meer. Ponyreiten u.a.m. Spielplätze mit dem größten Hüpfkissen (689 m2) Dänemarks. Gemütliche Atmosphäre. Behindertengerecht. INFORMATION Åbningstider/Entré Öffningszeiten/Eintritt 14.04.19 - 07.07.19 · kl. 10 - 17 08.07.19 - 04.08.19 · kl. 10 - 18 05.08.19 - 25.08.19 · kl. 10 - 17 26.08.19 - 15.09.19 · kl. 10 - 16 Seniorer (+ 65 år /+ 65 Jahre)

NB!

Voksne Erwachsene kr. 160,kr. 160,kr. 160,kr. 160,kr. 140,-

Hunde er velkomne! Hunde sind willkommen!

Børn 2 - 11 år Kinder 2 - 11 Jahre kr. 95,kr. 95,kr. 95,kr. 95,-

NsYurTikat-

Nyt dyr og bælte

ANLÆG

KS

DÄNEMAR

S GRÖSSTE

EN

HÜPFKISS

DEN E HYGGELIG ZOO

BØRNENES PARADIS - KINDERPARADIES - CHILDREN’S PARADISE Haunstrup v/Herning - Haunstrupvej 13 DK-6920 Videbæk - Tel. +45 97 16 61 20 www.jyllandsparkzoo.dk

69


HOLSTEBRO & HERNING

Textilmuseet

MASSER AF OPLEVELSER FOR STORE OG SMÅ - HELE SOMMEREN! På Museum Midtjylland glæder vi os til at slå dørene op for sommerens gæster - og et fuldt sommerprogram med masser af aktiviteter og oplevelser for både store og små. Fordelt på fem forskellige besøgssteder beliggende i betagende natur eller midt i Herning by, inviterer vi alle til at gå på opdagelse i historien vi glæder os til at se dig i sommeren 2019!

TEKSTILMUSEET På Tekstilmuseet kommer du helt tæt på historien om den midtjyske tekstilindustri - og hvordan boomet i 50’erne for alvor satte gang i området og fik det midtjyske til at gå world wide. I Herning Klædefabriks gamle fabrikshaller kan du opleve udstillingen Made in Midtjylland. Her fortæller vi om, hvordan tekstilindustrien ændrede Midtjylland. I 1950’erne eksploderer industrien, byerne boomer og nye livsvilkår opstår. Men de mindste kan også komme i arbejde på Børnefabrikken, I kan studere Hammerum-pigens næsten 2.000 år gamle kjole eller fordybe jer i de store maskiner i Spinderiet, som laver varer til museets butik.

KLOSTERLUND MUSEUM Smukke omgivelser, store maskiner, Nordeuropas ældste hjul og andre unikke arkæologiske fund - Klosterlund Museum har det hele. På Klosterlund Museum kan du se udstillinger med tørvearbejdets maskiner og originale arkæologiske fund helt tilbage fra jægerstenalderen. Vi fortæller historien om, hvordan der har boet mennesker i området i flere tusinde år, hvordan de levede – og især om hvordan de gennem årene har udnyttet mosernes tørv. Og så er der masser af mulighed for fri leg på vores store naturlegeplads med udsigt til Bølling Sø.

70

HERNINGSHOLM MUSEUM Herningsholm Museum ligger i Hernings ældste bygning fra 1579. Her fortæller vi om livet på heden – og om den rolle det har spillet for tekstilindustrien, som senere kom til at præge området. På Herningsholm Museum kan du komme tæt på forfatteren Steen Steensen Blicher, opleve hedemalernes stemningsfulde malerier eller studere herregårdens smukke lokaler og gamle vægmalerier på nært hold. Men du kan også opleve historien om en herregård, der gik fra at huse en mindre hær og kanoner til at skabe en stor forretning på får og uldsokker - og som blev starten på den midtjyske tekstilindustri.

FRILANDSMUSEET HERNING Kun et smut fra Hernings gågade kan du træde 200 år tilbage i historien. Frilandsmuseet Herning byder nemlig på ægte, gammeldags landsbystemning, når det viser landlivet, som det blev levet på heden i 1800-tallet. Frilandsmuseet Herning giver dig en helt speciel mulighed for at opleve landlivet på den midt- og vestjyske hede, som det foregik i 1800-tallet. Men du kan også opleve vores besættelseslejlighed og udstillingen om folkemindesamleren Evald Tang Kristensen - eller gå på opdagelse i Jens Nielsens Bondegård, som er en af museets mest populære attraktioner især for børn. Her viser mere end 100 forskellige perspektivkasser livet og årets gang på en bondegård i starten af 1900-tallet.

VESTER PALSGAARD SKOVMUSEUM Vester Palsgaard Skovmuseum ligger i en gammel skovridergård fra 1804 midt i skoven - og et stenkast fra Hærvejen. Her kan du bevæge dig gennem de hyggelige stuer og forestille dig, hvordan skovrideren boede og levede. Du kan også få historien om, hvordan området gik fra hede til skov, eller lære mere om nogle af de arkæologiske oldtidsfund, som er gjort i lokalområdet. I den lille museumsbutik kan du købe nostalgisk legetøj, bøger, hærvejssalt og vores egen honning. Se mere på museummidtjylland.dk


HOLSTEBRO & HERNING

GÅ PÅ OPDAGELSE I HISTORIEN

BØRN & UN FRI ENGE 0-17 ÅR TRÉ PÅ ALLE 5B ESØGSS

Vi af

---

TEDER

har op levels er for plads alle til leg og sam og masser vær fo familie r hele Se so n . mmer p r o g museu r mmidt ammet på jy

lland.d

k

71


HOLSTEBRO & HERNING

HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM – EN DAG I KUNSTENS TEGN Holstebro Kunstmuseum er beliggende i Holstebro by. Museet er et statsanerkendt kunstmuseum med fokus på moderne kunst fra omkring 1930 og frem og på samtidskunst. Årligt vises minimum tre skiftende særudstillinger, og museet rummer indbydende publikumsfaciliteter i form af museumsbutik, foredragssal og frokostcafé, der blev indviet i efteråret 2018. Sommeren 2019 byder på endnu en nyhed, idet museets forplads står færdig med en ny belægning af farvede sten i smukt arabeskmønster tegnet af den danske billedkunstner Martin Erik Andersen.

KULTUREL OG KUNSTNERISK MANGFOLDIGHED Den omfattende afrikanske samling var en testamentarisk gave fra billedhugger og tidligere lektor på Det Kgl. Danske Kunstakademi, Poul Holm Olsen. Øvrige donationer er sidenhen kommet til, heriblandt en samling af præcolumbiansk keramik fra Peru skænket af zoologerne Marie og Ole Hammer, samt en stor samling af balinesisk kunst, som blev foræret til museet af billedkunstnerne Ejler Bille og Agnete Therkildsen. Samlingen af international grafik er sidenhen også blevet udbygget, så den nu tæller Francisco Goya og Francis Bacon. Af mere moderne udtryk kan besøgende opleve en af de mest repræsentative samlinger af den internationalt anerkendte danske kunstner Tal R samt værker af Peter Linde Busk og de tværkulturelt arbejdende kunstnere Martin Erik Andersen og Emil Westman Hertz. Den internationale samtidskunst er blandt andet repræsenteret af de to tyske kunstnere Jonathan Meese og Daniel Richter. Danske John Olsens ”Undrekammer” er også altid et besøg værd med sine mange mærkværdige genstande, såsom en halv hjerne, fossiler, et skrumpehoved, to kattemumier og en brændt ugle – blandt meget, meget andet!

Ud over dansk kunst fra det 20. og 21. århundrede rummer museets samling et globalt udsyn med kunst fra flere kontinenter: Blandt andet traditionel afrikansk kunst i form af masker og skulpturer, sydøstasiatisk stentøj og keramik fra Sydamerika. Museet har også en international samling af grafik af Picasso, Matisse, Giacometti og Chagall, der præsenteres i skiftende ophængninger. Sammen med kunsten fra andre kulturer har disse velkendte mestre på forskellig vis påvirket den internationale Cobra-bevægelse og dens associerede kunstnere. Heraf er flere danske repræsenteret i museet og udstillet på permanent basis. Det drejer sig eksempelvis om Henry Heerup, Erik Thommesen, Ejler Bille og Sonja Ferlov Mancoba, som museet ejer større samlinger af, ligesom andre markante kunstnere såsom Astrid Noack og Olivia Holm-Møller er rigt repræsenteret.

Holstebro Kunstmuseum blev stiftet i 1965 og åbnede 1967 i en stor patriciervilla fra 1904 – oprindeligt opført til tobaksfabrikant Søren Færch (1870-1967). I 1981 blev en markant tilbygning tilføjet, som er tegnet af arkitekt Hanne Kjærholm. Samme arkitekt stod bag endnu en udvidelse af museets areal i 2011 med indvielsen af den såkaldte ”Færchfløj”, som nu benyttes til museets skiftende udstillinger. www.holstebrokunstmuseum.dk

72


HOLSTEBRO & HERNING

HOLSTEBRO

KUNSTMUSEUM

HOLSTEBRO

WWW.HOLSTEBROKUNSTMUSEUM.DK KUNSTMUSEUM

Museumsvej 2A ·7500 Holstebro · Tlf. +45 9742 4518 1. april – 30. juni: tirsdag-fredag kl. 12-16 · weekend kl. 11-17 | 1. juli – 31. august: tirsdag-søndag kl. 11-17 | 1. september – 31.marts: tirsdag-fredag kl. 12-16 · weekend kl. 11-17 Mandag lukket ‐ dog ikke i uge 7 (vinterferie) og uge 42 (efterårsferie). Uge 51 og påfølgende dage op til 24.-26. december samt 31. december og 1. januar lukket.

73


STRUER DE SKØNNE BADESTRANDE VED STRUER

Bremdal strand,Struer.

Gjellerodde strand, Lemvig.

Alle strandene i Struer Kommune har i årevis haft Blå Flag. Så du kan regne med gode forhold og rent vand til svømmeturen…

BREMDAL STRAND, STRUER: Badestrand lige nord for Struer by. Fin badebro og mulighed for at surfe og ro i kajak. Du kan desuden leje vandcykler. Stranden er meget handicapvenlig, her er adgang for handicappede helt frem til vandkanten og med handicaptoiletter.

GJELLERODDE STRAND, LEMVIG: Hyggelig, lille familiestrand ved fjorden med småsten. Her er der gode muligheder for at surfe eller ro i kajak. Der er adgang til toiletter tæt ved stranden.

Toftum Bjerge strand, Humlum.

TOFTUM BJERGE STRAND, HUMLUM: Smukt beliggende badestrand for foden af skrænterne ved Toftum Bjerge. Kystlinien er ca. 15 km og det højeste punkt er 50 m over havet. Et helt vidunderlige naturlandskab med karakteristiske skrænter som gør Toftum Bjerge særdeles velegnet til traveture. For at komme ned på stranden, skal du ned af en lang trappe, hvilket ikke gør stranden egnet for gangbesværet.

VINKELHAGE STRAND, LEMVIG: Børnevenlig badestrand ved fjorden med gode muligheder for at surfe, ro eller sejle i kajak. Ved stranden er der handicapvenlige toilet- og badefaciliteter. Meget børnevenligt i forhold til vandets dybde. Ideelt område at fiske krabber og til sportaktiviteter. Her kan du tage kurser i eks. surfing, kajak og Stand up Paddling.

t til

Nominere

ks Danmatre Have s Smukke V2 Fri) aT

(Kendt fr

20 års jubilæum i 2019 260 tons sten med figurer 2 søer og mange vandløb Store japanske karper Mange stier og bænke Dukkeudstilling med mere end 200 forskellige dukker Kaffe og kage med i prisen

Japansk Have i Struer

Åbningstider: 15. maj - 1. sep tirsdag, onsdag og torsdag, kl.10.30 - 16.00. Pris: 40 kr./pers. Børn gratis. Rundvisning kl.10.30. Pris: 10 kr. ekstra/pers. Inklusiv specialte i tehuset. Rundvisning for grupper efter aftale - ring for mere info.

Park Allé 91, 7600 Struer - Tlf. 97 85 43 58 - www.japansk-have.dk

DEN JAPANSKE HAVE En oase af ro og harmoni, skønhed og enkelthed, er det første indtryk man får af Den Japanske Have i Struer. Den er omhyggeligt anlagt med balance og perspektiv, inspireret af den ældgamle japanske havekunst. Der er i alt blevet transporteret 260 tons sten ind i haven. Man bliver ført rundt i haven ved hjælp af de mange snoede stier og broer, hvor blandt andet de mange vandløb kan nydes. Vandløbene udmunder i forskellige søer, hvor karper svømmer rundt. Der er utallige beskårede buksbom, penselfyr, dværggran, japanske taks klippet færdig fra Japan, skovfyr, småbladede elm og asalier. Det har taget mange

74

år at nå disse smukke resultater med klippede træer og planter. Der er figurer i granit, sten, lamper og tårne som er tilpasset den venlige natur. Karesansui-anlægget findes også i den japanske have, hvor man med trædesten bliver ført ind i penselstrøget grus, hvor meditationshaven giver ro og fred til sjælen. Du kan besøge Den Japanske Have, beliggende på Park Allé 91 i Struer, i perioden 15. maj til 1. september. Der er åbent tirsdag til torsdag kl. 10.30 - 16.00, med rundvisning kl. 10.30. Læs mere på www.japansk-have.dk.


STRUER MAGI ELLER OVERTRO

UDSTILLING GIMSINGHOVED KUNST- OG KULTURCENTER PERIODE: 22.06.2019-15.09.2019 Sommerens udstilling på Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter har titlen ”Magi eller Overtro” og er med en gruppe af kunstnere fra både Grønland og Mexico. Udstillingen er dedikeret til Rama King Nash, som har fået idéen til udstillingen, men desværre pludselig døde sidste år. Kunstnerne er: Lisbeth Karline Poulsen, Lars Rosing, Taka Fernandesz, Carlos Cons, Adrian Perdomo og Rama King Nash.

Udstillingen sætter bl.a. fokus på en række tendenser og ligheder imellem Grønland og Mexico omkring det at tro på forskellige overnaturlige fænome-ner og at have rødder i oprindelige kulturer som Inuit, Maya og Azteka kombineret med en moderne high-tech livsstil, som man finder i storbyerne i begge lande. Der er en række tendenser og ligheder mellem Grønlands og Mexicos tro på forskellige overnaturlige fænomener. De fleste af dem stammer helt tilbage fra tidernes morgen, og er blevet en del af kulturen. Det kan være festlige højtider, myter, spøgelseshistorier eller måden man reagerer på i tilfældige situationer. Om man tror på magi og overtro eller ej, så er den tilstede i en del af vores kollektive verdensbillede og kulturarv, der er tit en morale og værdier forbundet med dem.

GIMSINGHOVED

Sommerens u

dstilling

DK: Skiftende kunstudstillinger, koncerter, foredrag m.m. Café og parklignende have. Konferencelokaler. DE: Wechselnde Ausstellungen, Kozerte, Vorträge u.a.m. Café. Parkähnlicher Garten. Konferenzräume.

MAGI ELLER OVERTRO

fra 22/6 til 15

/9 2019

GB: Successive art exhibitions, concerts, lectures etc. Café. Parklike garden. Conference rooms. Gimsinghoved 1 | 7600 Struer | +45 9784 0258 | gimsinghoved.dk | Åbningstider: Tirsdag-søndag kl. 13-17 Mandag lukket

75


STRUER

LYD GÅ PÅ OPDAGELSE I

UNIVERSET LEG OG LÆR OM LYD OG TEKNIK. SE DE IKONISKE DESIGNS, SOM GJORDE BANG & OLUFSEN TIL ET AF VERDENS STÆRKESTE BRANDS. FÅ HISTORIEN OM RADIO- OG TVPRODUKTIONEN FRA 1925 TIL I DAG.

museet

www.struermuseum.dk

NYE OPLEVELSER I LYDUNIVERSET Struer Museums Lydunivers, hvor man gennem oplevelser, eksperimenter og leg kan lære om lyd har vist sig at være en stor succes. Både unge og ældre fascineres og forundres af de oplevelser, man kan få med lyd. Derfor har Struer Museum besluttet at lægge nye oplevelser på. To nye stationer er således på vej, som en udvidelse til de eksisterende.

man kan påvirke lyden ved hjælp af forskellige materialer og størrelser på rørene. På den måde får man en oplevelse af, hvordan materialers resonans kan påvirke og forstærke bestemte dele af lyden.

I løbet af 2019 kommer en Audi A8 på plads i udstillingen med indbygget anlæg fra Bang & Olufsen. Musikoplevelsen i en sådan bil er virkelig stærk, da det er et anlæg, der er designet præcist til bilens rum.

De nye stationer lægger sig sammen med de bestående, hvor man eksempelvis kan lægge lyd på en tegnefilm, høre det nyeste 3D-lydsystem, få en binaural klipning eller hviske over mange meters afstand ved hjælp af paraboler. Alt sammen samtidig med at man bliver klogere på lyd, teknik og hørelse.

En anden ny oplevelse er ved at blive bygget på museet. Oplevelsen handler om hvordan forskellige materialer påvirker lyd og indbyder til, at man kan lege med en række rør i forskellige materialer. Rørene placeres ovenpå højttalere, der afspiller forskellige instrumenter, og man kan så opleve hvordan

Lyduniverset ligger i forlængelse af Struer Museums store udstilling om Bang & Olufsen. Her kan man se en lang række af de produkter, der først gjorde Bang & Olufsen til det danske kvalitetsmærke og sidenhen til et af verdens stærkeste brands gennem en række ikoniske designs.

76


STRUER

2 km syd for Struer • v/Hovedvej 11 Rubjerghøj 1 • 7600 Struer Tlf. 27 52 58 78

KUNST ER GODT FOR SJÆLEN

KUNSTUDSTILLING

med værker af Henrik Busk Andersen • Annette Torrild Jens Chr. Vestergaard • Sanne Friis • Claus Brøndum Sørensen Casper Eliasen • Ove Ødegaard • Merete Ribel Rigmor Yde • Sonja Kudsk • Kirsten Bøggild Tanja Eijgendaal •Dangira Pyragait (keramik)

KIG FORBI OG LAD DIG INSPIRERE...

Hjerm Kunstgalleri blev etableret i 1974 i den lille by Hjerm, som ligger lidt syd for Struer i Vestjylland. Galleriet ejes og drives af Karen og Flemming Trelborg. Vores vision er at skabe og udbygge værdifulde relationer til gavn for kunstnere og kunder. Visionen er også at skabe et tilgængeligt og uhøjtideligt galleri. Galleriet har altid et stort og bredt udvalg af moderne, dansk kunst omfattende malerier og skulpturer. Vi samarbejder med anerkendte kunstnere, coming-up kunstnere og kunstnere, som efter vores opfattelse leverer god og farverig kunst, og vi formidler kunst- og udsmykningsopgaver af enhver art. Året rundt præsenterer Hjerm Kunstgalleri spændende kunstudstillinger med kant, dybde og højt teknisk niveau – soloudstillinger, temaudstillinger, kunstevents og skrædersyede firmaarrangementer. Vi håber I vil nyde vores gæstfrihed og slappe af i vores hyggelige galleri, som ligger ca. 2 km. syd for Struer, ved Hovedvej 11.

Åbningstider: Tirsdag•fredag kl. 11•17 • Lørdag-søndag kl. 11•16 (Ændrede åbningstider 22. juni-18. august, tjek hjemmesiden) www.hjerm•kunstgalleri.dk

Vi inviterer dig til, i fred og ro, at nyde kunsten. Gratis entre og altid en kop kaffe på kanden – bare kom. Tjek vores hjemmeside www.hjerm-kunstgalleri.dk

77


STRUER NYHED 2019

KROEN HAR FÅET NY

FORPAGTER

RER VI SERVE R LÆKKE E F ØKO KAF

Kl. 17.30 til 19.30

HUSMANDSKOST KUN kr. 75,-

UGE 26 · SPARERIBS Bage kartofler - kryddersmør - grøn salat - dressing

UGE 27 · FORLOREN HARE Forloren hare - ribs - vildt sovs - hvide kartofler - grønt

UGE 28 · BØFSANDWICH Hakkebøf - sovs - bolle - agurkesalat - løg - remoulade - rødkål - grove fritter

UGE 29 · GLASERET SKINKE Skinke - flødekartofler - salat - dressing - æbler - nødder

BESØG OS PÅ HAVNEVEJ 8A I STRUER Onsdag - Fredag kl. 9.30 - 17.00 Lørdag kl. 9.30 - 13.00

UGE 30 · “WIENER”SCHNITZEL Skinkeschnitzel - ærter - kartofler - sovs - dreng

UGE 31 · SKINDSTEGT KYLLING Kyllingebryst - ærter - bacon - agurkesalat - kørvelkartofler - skysauce

UGE 32 · LANGTIDSSTEGT K ALV Kalv - kartofler - sovs - årstidsgrønt

UGE 33 · RIBBENSSTEGSSANDWICH Ribbensteg - bolle - remoulade - agurkesalat - rødkål - grove fritter

UGE 34 · DANSK BØF MED BLØDE LØG Hakkebøf - sovs - kartofler - løg - agurkesalat - rødbeder

UGE 35 · K ALKUN Kalkun cuvette - ovnbagte kartofler - surt - variation af kål - svampesauce

ÅBNINGSTIDER

Mandag til søndag kl. 11.00 - 21.00

Ønsker du at annoncere i Sommeravisen 2020? Ring/mail og aftal annoncering med Søren Villadsen

Tlf.: 61 55 79 62 sv@ reklame-avisen.dk Vesterbrogade 4 · Humlum · 7600 Struer · Tlf. 97 86 17 64 · humlumkro.dk

78


STRUER MUSLINGER ER EN KÆMPESUCCES VED FJORDEN

Udsigten fra Restaurant Ved Fjorden er uden sidestykke… I restauranten og på terrassen sidder gæsterne i første parket til lystbådehavnen i Struer, Limfjorden og Venø. Og det har naturligvis smittet af på menukortet, der både byder på og østers. I år er det fire år siden Restaurant Ved Fjorden første gang slog dørene op til den fantastiske udsigt og satte fut under muslingegryderne. Og det må siges at have været en succes. Gæsterne er vilde med at spise

muslinger på Restaurant Ved Fjorden. Så vilde, at det er bliver tilberedt ikke mindre end til halvandet tons om året. ”Johs. Jensen Fiske & Muslingeexport på Jegindø, er fast leverandør og vi hente friske muslinger et par gange om ugen,” fortæller restauratør Kir-stine Christensen, der har drevet restaurant Ved Fjorden siden 2015. ”Jeg havde en helt fast tror på, at hvis man ikke kan servere og sælge dampede muslinger med udsigt til Limfjorden, hvor kan man så?” siger Kirstine Christensen, der også kan konstatere, at man nu kan få servere muslinger flere steder i omegnen.

Midt Midt på på gågaden gågaden ii Struer. Struer. Lækker mad ­ tæt Lækker mad ­ tæt på. på. Østergade 7 · 7600 Struer Østergade 7600 tlf 26 7 49· 22 25 Struer tlf 26 49 22 25 www.cafekc.dk www.cafekc.dk

Åbningstider: Åbningstider: Mandag ­ torsdag 10 ­ 17 Mandag ­ torsdag 10 ­ 17 Fredag 10 ­ 18:30 Fredag 10 ­ 18:30 Lørdag 10 ­ 15:30 Lørdag 10 ­ 15:30

Struers Struers bedste bedste udsigt udsigt tilsat lækker mad lækker mad af af OKtilsat lokale lokale råvarer. råvarer.

DOG IKKE PLADS TIL BILLEDER, SOM DE HAR SENDT MED??

Ved Fjorden 12 · 7600 Struer Ved Fjorden 12 ·· 7600 Struer Tlf. 97 85 46 66 info@restaurant-vedfjorden.dk Tlf. 97 85 46 66 · info@restaurant-vedfjorden.dk Åbningstider: tirsdag - søndag 11:30 - 22:00 Åbningstider: tirsdag - søndag 11:30 - 22:00 Husk bordbestilling Husk bordbestilling

”Det er da fint. Det handler om, at udbrede kendskabet til lokaleråvarer.” siger Kirstine og fremhæver, at også er muslinger ultrasunde, med højt proteinindhold, lavet fedt og kalorieindhold og rig på en række mineraler og vitaminer, som selen og E-vitamin.” Østerssalget er også fulgt godt med de seneste par år, selv om det slet ikke er samme mængder. ”Der har været et enormt fokus på østers, og det kan vi naturligvis også mærke,” siger Kirstine Christensen, der har mange ”første-gangs-østersspisere” i restauranten. “Når man kan se lige ud på Limfjorden og får historien om, at de østers vi serveret har været omkring Venø Seafood, lige derover på den anden siden af vandet, så er der mange der siger: 'Hvis vi skal smage østers, så må det være nu!' – det er vi naturligvis glade for," siger Kirstine Christensen.

79


SKIVE & SALLING

LIMFJORDSFERIE MED ALT DET BEDSTE Und dig selv at smage en lokal øl fra områdets bryggerier og ost fra det lokale økologiske mejeri. Lad børnene fange rejer og krabber og tag ud og pluk dine egne østers. Gå på opdagelse i lokal kunst og historie og nyd den skønne natur fra en af egnens mange vandrestier og cykelruter. På Fur – Danmarks skønneste ø – kan du opleve molerskrænterne, som kandiderer til UNESCOs verdensarvsliste. Oplev området ad snoede stier og slut af med frokost på øens bryghus, inden du fortsætter eventyret på jagt efter 55 mio. år gamle fossiler langs de stejle molerklinter. Limfjordsferien kan også nydes med fiskestangen i hånden eller på surfbrættet. Her finder du nogle af Danmarks bedste fiskevande og hvor fjord møder åer. Sommeren igennem har du mulighed for at komme ud på vandet på både surfbræt, stand up paddle board og kajak. Du kan finde udlejningsmuligheder flere steder langs kysten. Limfjordsferie er også ferie med masser af cykelture - masser af frisk luft og tid til at nyde landskabets former og farver. Her finder du kilometervis af gode cykelstier og afmærkede ruter for enhver smag og sværhedsgrad. Så hop op på cyklen og kør ud i det blå – for alting opleves bedre fra en cykelsadel!

LOKALE RÅVARER I VERDENSKLASSE Gå på opdagelse i Limfjordens gastronomi og de lokalt dyrkede og producerede fødevarer og drikkevarer på Skiveegnen. Her finder du lækre råvarer, unikke madoplevelser og gode smagsoplevelser. Spis østers med fjordudsigt ved Østersbaren i Glyngøre, drik en lokalbrygget øl på Fur Bryghus til din frokost, køb lokale oste og mejeriprodukter fra Thise Mejeri, drik en af verdens måske bedste sodavand fra Hancock Bryggeri, smag

på whisky, rom og gin til din frokost ved Brænderiet Limfjorden eller gå på opdagelse i nogle af de mange lokale gårdbutikker.

VANDSJOV FOR BØRN OG VOKSNE Med 190 kilometers kyst ved Limfjorden finder du masser af sjov på vandet for både børn og voksne. Tag børnene med ud til Skandinaviens største vandlegeplads ved Glyngøre Vandpark, udforsk Limfjorden både over og under vandet i de gennemsigtige kajakker ved Skive Fjord Camping, eller kom med på krabbejagt til et af de mange børnearrangementer ved strandene. Vandsport er en oplagt aktivitet på Skiveegnen, da Limfjorden aldrig er mere end 12 km væk. Flere af egnens surfspots hører til de bedste i Limfjorden – med spots til både wind- og kitesurfing samt stand-up paddling. Også forholdene for kajaksejlads og roning er ideelle, og egnen har hele 6 lystbådehavne. Limfjorden er din legeplads, hvor kun fantasien sætter grænser.

MASSER AF LOKAL HISTORIE Ved Limfjorden finder du masser af lokal historie, lige fra den gamle middelalderborg ved Spøttrup, til et af Nordens ældste refugier ved Ørslevkloster. Hele sommeren kan du få unikke oplevelser gennem Lokale Fortællinger, hvor lokale viser rundt og tilbyder dig en bid af deres natur, by, kultur og lokale fødevarer. Se hvordan honningen produceres ved Spøttrup Bigaard, hør om den gamle legendariske travhest Tarok ved Skive, smag på de lokale oste og mejeriprodukter ved Thise Mejeri, kom med på rundvisning og smag på produkterne på Brænderiet Limfjorden og meget meget mere. Læs mere og planlæg din ferie på www.ferievedlimfjorden.dk

80


SKIVE & SALLING

LIMFJORDSFERIE - med alt det bedste! facebook.dk/visitskive

FJORDLIV JUNI, JULI & AUGUST

BISPENS MARKED 22. - 27. JULI

Tag med fjordvejleder Jesper under Limfjordens overflade og hør om alle de spændende dyr, som fjorden rummer. Jesper viser, hvordan du fanger krabber, rejer og muslinger - og efterfølgende tilbereder dem.

Gå ikke glip af gøgl, ildshow, riddere og skønjomfruer under Bispens Marked på Spøttrup Borg. I år kan du også opleve den store ridderturnering Spøttrup Borg Open den 25. - 27. juli. Billet købes ved indgangen.

Se tider og steder på www.ferievedlimfjorden.dk

Læs mere på www.museumsalling.dk

Limfjordsferie

LOKALE FORTÆLLINGER

Limfjordslandet er et skatkammer af gode fortællinger om den fantastiske natur, den spændende kultur, de lokale fødevarer og fjorden.

Rundvisning på Brænderiet Limfjorden 2. 4. 9. 11. 16. 18. 23. 25. 30. juli & 1. 6. 8. august

Rundvisning på Spøttrup Bigård 11. 26. maj & 15. 16. juni

Historien om Tarok 2. 9. 16. 23. 30. juli & 6. august & 15. oktober

HAVNEHOP 5. & 10. AUGUST

GLYNGØRE SILDEFESTIVAL 10. AUGUST

Tag med på sejltur når vi genopliver sejladsen mellem Glyngøre og Nykøbing Mors og Fur og Nykøbing Mors 2 dage i august. Benyt samme lejlighed til at besøge Sildefestivallen i Glyngøre den 10. august.

Vær med til en fantastisk dag med fiskeauktioner, børneaktiviteter, madboder med alt godt fra havet, musik, vandsport og efterfølgende fest i Kassehuset. Samme dag er der havnehop mellem Glyngøre og Nykøbing Mors. Læs mere på www.glyngoereby.dk

Læs mere på www.ferievedlimfjorden.dk

Rundvisning på Thise Mejeri 4. 11. 18. 25. juli & 1. 8. august

Fra Fjord til Bord hos Glyngøre Shellfish 14. & 21. juni

Oplev Rødding - Æblets by i Salling 18. maj & 7. september

Oplev Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle 2. 9. 16. 23. 30. juli & 6. 13. 20. 27 august

Rundvisning på Ørslev Kloster og Ørslevkloster Hovedgård 20. juni & 22. august

LIMFJORDEN RUNDT 9. - 14. SEPTEMBER Kom og oplev nordens største kapsejlads, med træskibe, Limfjorden Rundt mandag til lørdag i uge 37. Skibene lægger til i en ny havn hver dag. Fredag den 13. sep. lægger de til i Fur Havn og lørdag den 14. sep. i Skive Havn. Læs mere på www.limfjordenrundt.dk

FUR BRYGHUS SOMMERKONCERT 3. AUGUST Deltag i årets sommerkoncert, der i år byder på et alsidigt program med god musik, bl.a. Johnny Madsen, Sømændene og Peter og De Andre Kopier. Læs mere på www.furbryghus.dk

Beretning om Limfjordens perle FUR 5. 12. 19. 26. juli & 2. 9. 16. august

LÆS MERE OG BOOK PÅ WWW.FERIEVEDLIMFJORDEN.DK

81


SKIVE & SALLING

EnFriluftsbadet skøn oase åbner - forlørdag hele familien! den 18. maj kl. 12.00

Priser 2013: ..25,-

Børn og voksne ...... ,10-turskort .............200

Husstandssæsonkort.....600,Giver fri adgang for hele i hele sæsonen 2013

ÅBNINGSTIDER:

familien

Mandag-fredag 14.00-18.00 Lørdag og søndag 12.00-18.00 Ved svømmeundervisning lukker badet kl. 17.00 onsdag. Ved dårligt vejr lukker badet tidligere - se venligst mere info på www.søby-højslevhallerne.dk

SVØMMEUNDERVISNING:

I skolernes sommerferie er åbningst iden alle dage 12.00-18.00

Friluftsbadet åbner

Lej friluftsbadet lørdag den 18. maj kl. 12.00

til dit arrangement! ÅBNINGSTIDER:

w

Priser 2013: ........25,-

Børn og voksne 10-turskort .............200,-

Husstandssæsonkort.....600,Giver fri adgang for hele i hele sæsonen 2013

familien

Mandag-fredag 14.00-18.00 Lørdag og søndag 12.00-18.00

Fra kl. 17.00-21.00 ,Pris pr. time........... 200 incl. livredder 10,+ pr. person............... Ved svømmeundervisning lukker badet kl. 17.00 onsdag.

Ved dårligt vejr lukker badet tidligere - se venligst mere info på www.søby-højslevhallerne.dk

I skolernes sommerferie er åbningstiden alle dage 12.00-18.00

Lej friluftsbadet til dit arrangement!

Fra kl. 17.00-21.00 Pris pr. time........... 200,incl. livredder 10,+ pr. person............... Kontakt Tulle Rasmussen på tlf. 28 71 77 53

SVØMMEUNDERVISNING: på følgende datoer:

Onsdag den 29. maj .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 1. juni ..................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 5. juni .................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 12. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 19. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 22. juni ................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 26. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 3. juli ..................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Kontingent: kr. 300,Kontant betaling ved tilmelding, som er mandag den 21. maj kl. 18.30-19.30 i HIF’s Klubhus, Stoholmvej 9. Spørgsmål - kontakt da Dorte Balling på tlf. 97 53 63 30

på følgende datoer:

Onsdag den 29. maj .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 1. juni ..................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 5. juni .................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 12. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 19. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Lørdag den 22. juni ................... kl. 10.00 / 10.30 / 11.00 Onsdag den 26. juni .................. kl. 17.30 / 18.00 / 18.30 Onsdag den 3. juli ..................... kl. 17.30 / 18.00 / 18.30

Ved dårligt vejr lukker badet tidligere. Se venligst mere info på Facebook Kontingent: kr. 300,– se under Nr. Søby Friluftsbad Kontant betaling ved tilmelding, som er mandag den 21. maj kl. 18.30-19.30 i HIF’s Klubhus, Stoholmvej 9.

Arr.: Nr. Søby IF og Højslev St. IF

n Kontakt Tulle Rasmusse på tlf. 28 71 77 53

STOHOLMVEJ 20 ∙ 7840 HØJSLEV ∙ TLF.: +45 97 53 57 55 ∙ WWW.SØBY-HØJSLEVHALLERNE.DK

Spørgsmål - kontakt da Dorte Balling på tlf. 97 53 63 30 Arr.: Nr. Søby IF og Højslev St. IF

STOHOLMVEJ 20 ∙ 7840 HØJSLEV ∙ TLF.: +45 97 53 57 55 ∙ WWW.SØBY-HØJSLEVHALLERNE.DK

STOHOLMVEJ 20 ∙ 7840 HØJSLEV ∙ WWW.SH-ARENA.DK

ARTIKEL KORT HER

L ÆKKER SOMMERMENU FR A 1. JU N I T IL 1. SEP T E MBER

2 RETTER K r. 258 ,-

HOV EDR ET K r. 218 ,-

Grillet bøf af oksef ilet anrettet med sommerens grønt - kartoffel og kryddersmør. Stor isdessert med hjemmelavet sorbet og is, frugter og friske bær. Højslev Kro · Viborgvej 220 · 7840 Højslev · Tlf.: 97 53 57 44 · www.hoejslev-kro.dk

82


SKIVE & SALLING

Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00 - 17.30 Lørdag kl. 10.00 - 14.00

Houmøllers Møbler AS // Søndergade 13 - 15 7800 Skive // Tlf.: 97 52 04 53 www.hmskive.dk

Alt det du drømmer om... Følg os pü:

Houmøllers Møbler //

houmoellersmoebler

đ&#x;˜˜đ&#x;˜˜

83


SKIVE & SALLING TAROK MUSEET

useet er et autentisk museum, som hylder travhesten Tarok ”Dannebrog på fire ben”. Museet ielt åbnet i 2014, som en direkte følge af filmen ”Tarok — Grib drømmen, mens du kan”.

Tarok Museet er et autentisk museum, som hylder travhesten Tarok “Dannebrog

er byggetpåopfire i den eksisterende filmkulisse fraåbnet stalden og rummer over filmrekvisitter også en ben”. Museet blev officielt i 2014, som enuddirekte følge af filmen ling af effekter fra tiden dengang. “Tarok — Grib drømmen, mens du kan”.

Museet er bygget op i den eksisterende filmkulisse fra stalden og rummer ud

en fortæller i ord, lyd og billede om Tarok, Stald Kima og familien Laursens fantastiske liv og arbejover filmrekvisitter også en unik samling af effekter fra tiden dengang. heste.

Udstillingen fortæller i ord, lyd og billede om Tarok, Stald Kima og familien Laursens fantastiske liv og arbejde med heste.

”En oplevelsestur for hele familien”

I boksene vises forskellige temaer: Tarokboksen, hvor der fortælles om Taroks

e vises forskellige temaer: Tarokboksen, hvor der fortælles omafTaroks mange præstationer, mange præstationer, Film-boksen, med billeder de mange optrædende i Filmmed billeder af de mange optrædende i filmen, Derbyboksen, præsenterer hestene de fem filmen, Derbyboksen, der præsenterer hestene i deder fem derbys, som StaldiKima om Staldvandt, Kima Farfars vandt, Farfars kontor, hvorvises der vises optagelser mange af de store som kontor, hvor der optagelser fra fra mange af de store løb,løb, som Kima-hestene deltog i, Farmors stue fra den tidsom samt Tarokhjørtene deltog i, Farmors stue med effekter fra denmed tid effekter samt Tarokhjørnet, oprindelig var på net,viser sommange oprindelig var Charlottenlund, som viser mange fra dennlund, som billeder frapå dengang, for blot at nævne noget af det billeder museet viser.

Åbent hver dag fra 10.00 - 18.00 fra 14. april til 31. oktober

gang, for blot at nævne noget af det museet viser.

(når andet ikke er aftalt)

Områdets skønne natur tæt på skov og strand kan opleves på markerede vandre-

Entre

ts skønne natur tæt på skov og strand kan opleves på markerede vandreruter, ligesom der både ruter, ligesom der både ude og inde findes inspiration til aktiviteter for børn. nde findes inspiration til aktiviteter for børn. Her kan man tegne, lave perleplader eller spille spil

Voksne 30 kr. Børn (3 - 14 år) 10 kr.

Her kan man tegne, lave perleplader eller spille spil m.m.

Tarok Museet er en oplevelse for hele familien og kan opleves på egen hånd eller som en guidet tur efter aftale. Man er altid velkommen til at medbringe sin madkurv og spise ved museets borde og bænke. Tirsdag kl. 10.00 er der i ugerne 27, 28, 29, 30, 31, 32 og 42: Tirsdagsfortællinger med Ingelise og Jørn Laursen. Mød blot op! Pris: 50 kr. for voksne og 20 kr. for børn ( 3-14 )

useet er en oplevelse for hele familien og kan opleves på egen hånd eller som en guidet tur efter Man er altid velkommen til at medbringe sin madkurv og spise ved museets borde og bænke.

OPLEV EN AF DE SMUKKESTE

Se mere på:

tarokskive eller www.tarokmuseet.dk Tarok Museet · Furvej 52 · 7800 Skive Yderligere henvendelse: Tlf.: 40 72 18 92 (Jørn Laursen)

Aktiviteter for hele familien

i uge 28/29/30/31 Se program på: www.spottrupborg.dk

kl. 10.00 er der i ugerne 27, 28, 29, 30, 31 og 42:

fortællinger med Ingelise og Jørn Laursen.

t op ! Pris: 50 kr. for voksne og 20 kr. for børn ( 3-14 )

Sommeraktiviteter Kl. 10.30 -16.30 Mandag-fredag i uge 28/29/31

GREENFEE ALLE HVERDAGE

WEEKEND HELLIGDAGE

275,- 325,Gælder alle ordinære fuldtidsmedlemmer af en golfklub. Ingen øvrige rabatordninger. Prisliste og andre ordninger, se hjemmesiden. Mulighed for camping ifm. greenfee booking.

Harrebjergvej 13 | 7870 Roslev | (+45) 97 57 11 66 | kontakt@harreviggolf.dk

www.harreviggolf.dk

84

Bispens Marked 2019 Kl. 10.00 - 18.00 Mandag-lørdag i uge 30 Vestjyllands største middelaldermarked. Markedsstemning, gøgleri og smagsoplevelser for hele familien.

Spøttrup Borg Open

25.-27. juli International turnering i Middelalderkampsport

Åbningstider:

10.00-17.00 Maj-juni: kl. kl. 10.00-18.00 Juli: kl. 10.00-17.00 : August 10.00-16.00 September: kl. kket) (mandag 2/9 lu 0-16.00 11.0 . kl Oktober: undt. i (mandag lukket ) 42 e ug

Borgen 6A . 7860 Spøttrup T: 9756 1606 borgen@museumsalling.dk www.spottrupborg.dk


SKIVE & SALLING JEPPE OG NANNA AAKJÆRS KUNSTNERHJEM JENLE

På Jenle kan du opleve kunstnerhjemmet i smukke omgivelser. På en guidet rundvisning i Jenles mindestuer kan du høre fortællingen om kunstnerægteparret Nanna og Jeppe Aakjær. Museet fremviser genstande i tableauer fra et usædvanligt spændende liv, hvor Nanna var håndens og Jeppe åndens mester. Aakjærs digte og sociale romaner kom til verden samtidig med forsamlingshusene, højskolerne, andels- og arbejderbevægelsen og det danske foreningsog velfærdsliv, og sangene er fortsat en del af det levende danske fællesskab og demokrati. Nanna er kendt for sine håndværksmæssige arbejder, hvad Jenle i høj grad bærer præg af. Ægteparret boede på Jenle med deres 2 børn Solveig og Esben.

Du kan på egen hånd besøge museet, der giver et fint tidsbillede af livet på Jenle. Du er velkommen til at gå en tur i det smukke område, nyde din medbragte mad eller købe forfriskninger i cafeen. Der er både lette anretninger og drikkevarer, hovedsalig fra lokale producenter. Der er salg hver dag i cafe og butik i åbningstiden. I løbet af sommeren er der arrangementer, musik, foredrag, dialekt- og fortælleaften mm., men Jenlefesten den første søndag i august er højdepunktet, en tradition der stammer tilbage fra Aakjærs berømte fester 1908 – 1929. En politisk og en kulturel taler er stadig kernen i festen. Se mere på vores hjemmeside www.jenle.dk

Aakjærselskabet byder velkommen til Jenle...

MUSEET RUMMER 5 RUM – der fortæller hver deres historie. STALDEN Både Nannas og Jeppes familier udvandrede og besøgte Amerika i årene efter år 1900. Vi ser ind i en kahyt og lytter til en kort historie, ”Om rejsen til Amerika”. Næsen bliver trykket op ad stuevinduerne til Aakjærs barndomshjem. I baggrunden ses alkoven, hvor Aakjær sov med bedstefaderen. Sivmåtten med spytklatterne hænger på væggen. I fængslet sidder Aakjær, fængslet for talerne: Revolutionen i Fly—han er blot 21 år gammel. Det var for skarpt for Estrup. Aakjær tager pennen i hånden og skriver ”Jens Vejmand” og ”Vredens Børn”. Et andet sted fortælles om 150.000 mennesker, der fulgte Danmarks digterkonge til graven i 1930. I den lille biograf kører forskellige film.

PÅ LOFTET På ”Høloftet” fortæller vi sønnen Esbens historie, der var antimilitarist som faderen. Han drog ud i verden som militærnægter og kom hjem til Danmark i 1945 – som norsk krigshelt, dekoreret af Haakon Vll – en spændende men dødsmærket oplevelse. På loftet ses også flere buster af Jeppe Aakjær – de nye er udført af kunstneren Elizabeth Zeuthen, som også har skabt en fantastisk Jens Vejmand.

Besøg Jenle - Jeppe Aakjærs hjem og den dejlige natur... ● Rundvisning ● Museum ● Café ● Arrangementer, som f.eks. Jenlefesten, Litteraturdag, Aakjær aften, koncerter, foredrag og arbejdende værksteder. ● Trolderuter Vi har daglig åbent fra kl. 11.00 til kl. 17.00 i perioden 17. juni til 8. september. Der er åbent for selskaber i perioden 30. marts til 3. november. Se mere på vores hjemmeside www.jenle.dk

LIMFJORDSSALEN Her er en nyskabelse undervejs. Et dialekt-univers, hvor I om kort tid vil kunne lytte til indtalinger af Aakjærs tekster. I biografen vises filmen ”Livet på Jenle”, hvor datteren Solvejg Bjerre levende fortæller.

Forsamlingshuset I sommerperioden er der arbejdende værksteder omhandlende stof, træ, smykker og billeder. Desuden kunstudstillinger. Lokalet bruges også til cafégæster. Udover traditionelle udstillinger finder du her flere elektroniske muligheder.

Aakjærs Kunstnerhjem ”Jenle” Jenlevej 6 . 7870 Roslev . Tlf. 24 26 00 25 GPS: 56.665063 - 9.086529

85


SKIVE & SALLING GLYNGØRE VANDPARK I Glyngøre finder du Skandinaviens største vandlegeplads – ca. 50 m. fra Glyngøres kyst i Limfjorden. Komplet med bl.a. rutsjebane, hoppepude, trampolin, klatrevæg og balanceredskaber. Vandparken er gratis at besøge.

KINESISK RESTAURANT

JIANG NAN Den største og flotteste kineserrestaurant i Nord- og Midtjylland

KÆMPE BUFFET:

De første 30 m. fra stranden og ud kan man bunde, men de sidste 20 m. skal svømmes, så vandlandet stiller krav om, at børnene kan svømme 400 m., og er barnet under 12 år, skal en forælder følge med. For sikkerhedens skyld er redningsvest også et krav, og har man ikke en selv, kan den lånes i SuperBrugsen ved indkørslen til havnen. Her kan også lånes våddragter. Depositum for vest og våddragt eller vest for sig er 300 kroner for en dag, som tilbagebetales ved aflevering. Barnet i os kender ingen alder, så mor og far er naturligvis også velkomne ombord på legepladsen, men man kan også bare nyde strandlivet og kigge på. Og er børnene mere til fast grund under fødderne, findes en stor legeplads på kajen. Og nu, man er i fiskerlejet og har brugt mange kræfter og fået sund energi i Glyngøre Vandpark, så bør man lade sig friste til at stille sulten på havens spisesteder, hvor man kan få friskfanget fisk, østers og skaldyr hos bl.a. Restaurant Limfjordens hus.

Stort ta’ selv bord med mongolsk barbecue og japansk sushi. Alle ugens dage kl. 17.00 - 22.00 Pekingsuppe og 24 forskellige varme retter som består af: Dybstegt kylling Oksekød i stærk sauce Dybstegt wanton Svinekød m. champignon og bambusskud Dybstegte kyllingevinger Oksekødstrimler m. grøn peber Dybstegte kongerejer Stegte kongerejer Dybstegte blæksprutter Kødboller i karrysauce Dybstegt svinekød Stegte nudler Sprød andesteg Stegte ris med karry Spareribs Stegte blandede grøntsager Kyllingespyd Kartofler Pommes frites Rejechips Kylling i karrysauce Gongbao kylling (stærk) INKL. ÅBNIN Forårsruller Forskellige saucer GRATIS GS Mandag TIDER: KAFFE Kl. 14.0 torsdag OG IS 0 - 23.0 0 PRIS PR. KUVERT: Fredag - sønda g Mandag - torsdag....................................... kr. 138,Kl. 12.0 0 - 23.0 0 Børn u. 12 år............................................ HALV PRIS 2 timer ad libitum, vin, vand øl inkl. buffet........ kr. 238,Fredag - søndag ......................................... kr. 158,TAKE AWAY Alle à la carte retter Børn u. 12 år............................................ HALV PRIS 2 timer ad libitum, vin, vand øl inkl. buffet........ kr. 258,-

÷20%

Viborgvej 4 . 7800 Skive . Tlf. 97 58 58 88 . HUSK BORDBESTILLING

Dalsgaard Antik CAFÉ OG KØBMANDSMUSEUM Café, hvor man kan nyde en let frokost eller kaffe med hjemmebagt brød

Antikvitetsforretning på 2000 kvm.

Stort udvalg af gamle møbler, loppefund, porcelæn, nips, malerier, bøger, brugskunst mm.

Købmandsmuseum med interiør fra 1950 ’erne Forhandler af Georg Jensen Damask produkter

Åbningstider: Ons-tors-fre-lør-søndag kl. 13-17

FART - SJOV & SPÆNDING! PAKKETILBUD Prøv 3 aktiviteter fra:

295,-

POLTERABEND

Firmafester/arrangementer Familiearrangementer Skolearrangementer

www.dalsgaardantik.dk·· Dalsgaard www.dalsgaardshop.dk · Dalsgaard Antik · Stårupvej · Dommerby · T 97536396 M 29913153 www.dalsgaardantik.dk Antik · Stårupvej 29 · Dommerby · 784029Højslev · T 97536396 · M· 29913153

Mulighed for bespisning - op til 35 personer 10 forskellige aktiviteter på samme sted!

PAINTBALL - UDENDØRS

SEGWAY

Fra 16 år - 3 forskellige baner Oplyst bane LASER GAME Fra 160,- pr. person Spilles på paintball baner inkl. 50 kugler Ufarlig og gør ikke ondt GO-KART 175,- pr. person Indendørsbane 250 m 7 go-karts Topart 55 km/ t HUMAN FOOTBALL Fra 8 år 6-10 spillere Min. 135 cm høj 140,- pr. person pr. time Fra 195,- pr. person

Fra 140,n pr. perso

PROMILLEFODBOLD 4-10 spillere 140,- pr. person

SUMO BRYDNING

140,- pr. person pr. time

BUNGEEBASKET

140,- pr. person pr. time

BUBBLE SOCCER

140,- pr. person pr. time

Killesmosevej 10 . 7800 Skive . Tlf. 9616 7111 . www.skivegokart.dk

86


SKIVE & SALLING SALLING Tingfinderiet har et bredt udvalg af hvad "et loppe-hjerte" kan begære. Her er masser af unikke ting og møbler fra ind og udland til kreativ boligindretning. TINGFINDERIET – EN OPLEVELSESBUTIK. Kom og oplev Tingfinderiet; Interiør- og loppefundsbutik med 900 m2 retro, rå romantik, antik og nostalgi. En rejse i tiden med gamle ting og møbler til kreativ boligindretning.

Det er værd at lægge vejen forbi Tingfinderiet. Her er en anderledes interiør – og loppefundsbutik med 900 m2 fordelt på flere tema opdelte rum med et stort udvalg af interiør til hus og have. Her er retro, rå romantik, antik og nostalgi. Tingene er håndplukkede fra ind- og udland, gamle og gerne med patina samt sat dekorativt og inspirerende op.

ÅBNINGSTIDER 28. juni til 11. august samt uge 42: kl. 11 - 17 [lukket tirsdag] Resten af året: fre- lør- og søndage kl. 13 - 17 Ekstra åben i helligdage

Buksager 9 | Krejbjerg | 7860 Spøttrup | Tel +45 30529960 Tina@tingfinderiet.com | www.tingfinderiet.com facebook.com/Tingfinderiet

instagram.com/Tingfinderiet

Tingfinderiet har til huse i den 4-længede gård " Bådsgård" fra 1832, som er beliggende ved landsbyen Krejbjerg – lidt uden for alfavej. Et udflugtsmål til dig, der gerne vil have en "ka´du huske" oplevelse samt inspiration til din bolig.

Besøg vores butik med alverdens lækkerier og lokale produkter. Vi sælger som de eneste i Salling frisk fisk og hjemmerøget lækkerier fra egen rygeovn.

Besøg en udsøgt gourmet restaurant ved Limfjorden. Her kæler vi for den gode oplevelse og de lokale råvarer.

Vandkantsbuffet hver søndag 12.00 - 14.30 Hver søndag skruer vi ned for blusset, og arrangerer en helt fantastisk buffet præget af Limfjorden og dens natur. Inviter familien eller vennerne ned til en fantastisk smagsoplevelse til en fantastisk pris.

Pris kr. 169,- pr. person HUSK AT BESTILLE BORD Telefon: +45 97 73 10 01

Restaurant & Røgeri Limfjordens Hus · Odden 17 · Glyngøre · 7870 Roslev

www.limfjordenshus.dk ·

limfjordenshus

SOMMER ÅBNINGSTIDER Hver dag: 10.00 - 22.00

87


SKIVE & SALLING

Foto: Isabella Hauschildt

FISKERI I LIMFJORDS OMRÅDET Der findes næppe et havområde i Danmark med så mange og gode opgangsåer for havørreden. I Limfjordens åer findes formentlig adskillige oprindelige naturlige havørredstammer. Flere steder i foreninger og kommunerne gøres der store bestræbelser på at avle på de naturlige, vilde havørredstammer i vandløbene. Limfjorden er helt unik sammenlignet med andre fjorden i Danmark, da Limfjordens vandløb producerer over 500.000 havørreder hver eneste år – men potentialet er meget større, faktisk dobbelt så stort!

VIRKSUND

Limfjordens vidtstrakte ålegræsområder er vigtige gydepladser for hornfisk, som i tusindtallige stimer invaderer næsten hele fjorden i maj og juni. I den vestlige og østlige del af fjorden samt i strømfyldte sunde, f.eks. ved Oddesund- og Aggersundbroen kan der fanges fladfisk. I Limfjordens udmundingsområder i Kattegat og Vesterhavet er der en rig fiskebestand med Torsk, fladfisk, Hornfisk, Havbars, Multe, Makrel og naturligvis Havørred. Sild og Brisling er almindelig i fjorden.

HUMLUM

NÆSBYDALE Parker på P-pladsen og gå gennem slugten. Smukt område med særpræget botanik.

RØNBJERG NORD Rampe til bådudsætning i havnen nord. Fine muligheder fra stranden mod Næsbydale.

RØNBJERG Stranden syd for havnen i Rønbjerg. Fisk over og omkring muslingebankerne. Ofte findes fiskene helt inde under land. Der kan fiskes hele året under hensyn til vandtemperaturen.

ÆRTEBØLLE Kør venstre om parkeringspladsen ved klinten og parker på engen ved bådene. Der fiskes nordpå og omkring klinten. Vær opmærksom på, at der ligger en del store sten, der godt kan være skjul for ørrederne. Bedst om foråret og indtil vandtemperaturen er steget for meget. Desuden en god sensommerplads når det gælder trækkende ørreder.

BÅDSGÅRD Ved kroen i Lundø fortsættes der lige ud indtil vejen ender ved fjorden. Lidt ind mod Skive går der en meget lang odde ud til længere end midten af Skive Fjord. Hele området er spækket med gode fiskepladser.

Der er god mulighed for søsætning af båd fra bådtrailer. Ved bådlejet på østsiden af dæmningen er der en udmærket rampe. Husk fredningsbæltet.

HVALPSUND Nord for Hvalpsund findes der en række gode fiskepladser. Prøv ved Hestbæk. Kør ned og parker ved Lejrgården. Bedste fiskeri findes på strækningen mod Hvalpsund.

Humlum ligger umiddelbart syd for Odde Sund broen. Langs stranden – under klinterne findes der en klassisk, og ofte godt fiskene ørredlokalitet. Mod Oddesund er der en god fladfiskebund.

VENØ FÆRGELEJET Stranden nord for Venø færgelejet er ligeledes en god lokalitet når det gælder havørred, "grønlænder" eller fjord regnbueørred. Syd for færgelejet er der bedst med en "fiskbar" pålandsvind.

VENØ – lidt nord for færgelejet. Fint havørredfiskeri.

HANDBJERG STRAND – mellem Struer og Vinderup. Fin strand til kystfluefiskeri. Masser af ålegræs og anden vegetation. Pas på fredningsbæltet ved Hellegård Å.

FUR Stranden lige nede for campingpladsen byder på godt fiskeri. Under skrænterne kan vandet som følge af leret godt blive lidt uklart under pålandsvind. Spidsen på nordsiden af Færker Vig er også en utrolig spændende lokalitet. Der kan fiske på begge sider af odden og inde i vigen finder du nogle utroligt flotte ålegræs bede. Her har du frit udsyn mod Livø, Bjørnsholdt og Trend å.

ASTRUP VIG Drej til højre i Øster Grønning. Ved T-krydset drejes der til venstre. For enden drejes der til højre og der køres gennem sommerhusområdet så tæt til vandet som muligt.

GRØNNING ØRE Lidt syd for Astrup Vig finder du Grønning Øre. En plads som også må forsøges.

HUSK FISKETEGNET – RIGTIG GOD FISKETUR…

88


SKIVE & SALLING BYENS STØRSTE UDVALG AF

til både mænd og kvinder!

KIKKERTER Stort udvalg til både jagt, fugl og fritid.

SPINNESÆT 3 delt – inkl. hjul. Vejl. pris 799.-

Sommerpris

249,-

til Karup å!

Observer 8x34 Vejl. pris 1.299.-

Nu

Vi sælger

FISKEKORT

FOCUS

999,-

til både børn og voksne

fra

NIKON

SLC 8x42 12.400,-

Prostaff 7 8x42 2.199,-

GATEWAY 1

JODHPUR Dame- og herrestørrelser

BUESÆT

SWAROVSKI

Nu

499,-

229,-

TRESPASS QIKPAC

REGNTØJ

Både til mænd og kvinder

JAKKE

BUKS

Vejl. pris 499.-

Vejl. pris 299.-

Nu

Nu

299.-

199.-

AUT. STRASSER FORHANDLER Kom og se bl.a. den nye Strasser RS 14

Jagt & Fiskeri Skive

Katkjærvej 1 | 7800 Skive | Tlf: 97 52 45 22 | www.jagt-fiskeri-skive.dk

89


FUR

FUR – MERE END ÉT BESØG VÆRD… FUR, ER UDRÅBT TIL AT VÆRE DANMARKS SKØNNESTE Ø. Hvorfor Fur? Fordi her er smukt – ja faktisk så smukt, at noget af øens natur kandiderer til Unesco´s Verdensnaturarv-liste. Og fordi her er højt til loftet. Ikke bare stor himmel og langt til horisonten, stilhed og frisk luft, men også højt til loftet på det menneskelige plan. Øen er et lille kraftcenter med mange ildsjæle med vidt forskellige interesser og et rigt levende kunstliv. Med 27 lokale foreninger er her noget for alle, hvilket utallige avisartikler, tv-udsendelser, mm vidner om og mere end 225.000 turister om året bekræfter det!!

På Fur finder du den smukke nordkyst med enestående molerskrænter; det er disse høje skrænter, der kandiderer til Unescos Verdensnaturarv liste. Ovenfor skrænterne finder du en smuk varieret natur i et kuperet og fredet landskab og med en fantastisk udsigt hele øen rundt til Thy, Vendsyssel, Himmerland, Salling, Livø og Mors. Her er mange fine gåture ad de afmærkede stier. Ved foden af Molerskrænterne og i øens store molerbrud, kan du tage på opdagelse i fortiden. I moleret gemmer sig forsteninger og aftryk fra livet, da der for 55 millioner år siden var hav, hvor Fur ligger nu. Du kan være heldig at finde forsteninger af fisk, insekter og meget andet. De lidt heldigere og

Kom med Fur Museums geologer på Fossiljagt

Sommeraktiviteter for hele familien

i uge 28/29/30/31 Se program på: www.furmuseum.dk

Kl. 14.00-15.30 Mandag-fredag i uge 28, 29, 30 og 31 Kl. 15.15: Vulkan-demonstration ved den lille sø.

Mødested: P-pladsen ved Stendal Høje (Bette Jenses Hyw)

Snak med geologen Kl. 10.00-13.30 Mandag-fredag i uge 28/29/30/31

TAG BØRNENE MED OG FIND FOSSILER

Rundvisning i den geologiske udstilling én gang i timen. Kl. 10.00-13.30 Mandag-fredag i uge 28/29/30/31

Fossiljagt

LEJ CYKLER OG OPLEV ØEN

Kl. 14.00-15.30 Mandag-fredag i uge 28/29/30/31

LEJ ET SOMMERHUS www.fursommerhuse.dk

Udstilling er åben 1/4-31/10/2019 1. april – 30. juni: Alle hverdage kl. 12-16 Weekender, søn- og helligdage kl. 10-17

Sommermarked i museumshaven: I uge 29, 30 og 31 er der boder med salg og demonstration af gamle håndværk og gøremål. For både børn og voksne. Følg med i programmet på hjemmesiden eller på Facebook.

90

1. juli – 31. august: Alle dage kl. 10-17 1. september – 31. oktober: Alle hverdage kl. 12-16 Weekender, søn- og helligdage kl. 10-17 Åbent kl. 10-17 i Efterårsferien (uge 42) 1/11-31/3: Kun åbent efter aftale 2. september 2019: Lukket/Closed/Geschlossen

Nederby 28 . 7884 Fur T: 9915 6938 fur@museumsalling.dk www.furmuseum.dk

FURSUND TURISTINFORMATION 7884 Fur · Tlf. 97 59 30 53

www.visitfur.dk


FUR

Foto: Malene Bitsch Nyd roen ved de enestående molerskrænter.

Foto: Jakob Lerche Gå på skattejagt efter fossiler.

tålmodige finder måske mere spektakulære forsteninger, af f.eks. små skildpadder og hele fiskestimer. Pas på: Du kan let blive grebet af jagten og opdage, at du har brugt en halv dag. Finder du ikke noget, men har lyst til at se mere, er her et enestående geologisk museum, hvor der vises fund fra moleret samt fortælles uddybende om øens historie – både den geologiske og den kulturhistoriske. Øens sydlige del er mindre kuperet. Her finder du masser af kunst, brugskunst, sprøjtefri grøntsager, unik whisky og rom og meget andet. Mere end 20 gallerier og butikker med brugskunst og de fleste steder er kunstnerne selv til stede. De finder øen inspirerende, lyset og motiverne, de mange kolleger og en særdeles aktiv kunstforening – Furkunst.dk -, som samler kunstnerne i flere fælles arrangementer i sommerens løb: Kunstudstilling, sommerkoncerter og meget andet. Det er også Furkunst.dk som står bag fiskene, som nærmest Fortsættes s. 92

Stenøre 9 · Stenøre · 7884 Fur · tlf. 97 59 34 13 ·

Skuret På Fur

91


FUR

Besøg molergravene, det er virkelig en unik farverig naturoplevelse.

Foto: Mik Andersen

Fortsat fra s. 91

er blevet øens ”brand”. De store fisk dekoreret af mange forskellige kunstnere, står overalt på øen og fremkalder smil hos den, som ser dem. Der er lavet forskellige cykelruter, så du alt efter behov og smag kan vælge den type rute, du har lyst til. Cykelkortet udleveres kvit og frit på øens turistkontor. Det er også på turistkontoret tæt på den nye og udvidede marina, at du kan leje cykler, leje sommerhuse og i det hele taget få al den hjælp, som du har brug for. På Fur er alt fra hotel, smukt beliggende campingplads, hytteudlejning, Bed and Breakfast til primitiv overnatning på naturplads med shelters eller i eget telt. Der er flere udmærkede strande på øen. Et af øens helt store besøgsmål er Fur Bryghus. Siden starten for snart 15 år siden er det vokset til at være et utroligt populært sted med mange spændende typer øl, et godt køkken og mange koncerter i årets løb. Den gamle molerfabrik kan danne rammen om en hyggelig pause på turen, uanset om man blot skal smage en øl eller have mad også. A propos mad, så er her spisesteder for enhver smag og pung, lige fra grilmaden i øens gamle autentiske havneknejpe ”Skuret”, den gode kromad på

”Færgekroen”, pandekagerne hos ”På Herrens Mark”, den gode bistromad på Campingpladsen til den lidt finere madlavning på ”Fur Bryghus”. Vil du selv lav mad, er her en velassorteret DagligBrugs, en specialbutik med økologisk kød, specialbutik med vin, specialbutik med kaffe, the og rom og et landudsalg med sprøjtefri grøntsager. Tøj- og garnbutikker, frisør og blomsterhandler er her også. Fur er en ø!! Så du skal med færgen. Men Fur ligger blot ”tre minutter fra Danmark”, som furboerne siger, – og så er det hele vist sagt! Med mere end 70 afgange døgnet rundt er det ingen sag at komme til og fra Fur. Men færgen skaber den særlige ø-atmosfære, som også giver tryghed i dagligdagen for store og ikke mindst de små. Igen og igen hører Furboerne sætningen: ”Vi vidste ikke, at her var så meget at se, så vi har slet ikke afsat tid nok. Vi må komme igen til næste år.” Og skal du også have tid til at slappe af og bare nyde freden og roen, ja så er en dag slet ikke nok. Men helt sikkert er det, at du efter en tur til Fur ved, at du er nødt til at komme igen.

Fiskene – som nærmest er blevet øens "brand" kan opleves overalt på øen.

ØENS SPISESTED

LIVE

92

Altid friske fisk

B u ke t t e r Vi hjælper gerne med levering

MUSIK

Vin / Øl / Lakrids

På havnen v/ Skuret – hver mandag

Gavea r t i k ler

08/07 15 /07 22 /07 29 /07

Karsten Mathiasen Martin Dale Martin Dale Karsten Mathiasen

Sammenplantninger UDENDØRS SERVERING udsigt over havn og fjord

Brugskunst Følg med på Facebook og Instagram for åbningstider, nyheder m.m.

Bordbestilling anbefales

TLF.: 97 59 30 02

Stenøre 19 · Fur · Tlf.: 51 20 31 08 · cirkelinefur.dk

Søndergårdevej 64 · Fur · Tlf. 20312032


FUR

Ta' på fossiljagt på Fur.

93


MEST FOR BØRN

FIND 5 FEJL PÅ TEGNINGEN TIL HØJRE MANGLER 5 TING - KAN DU FINDE DEM?

FIND MAKKEREN HVILKEN VINDMØLLE HAR INGEN MAKKER?

94

HVOR MANGE

HVILKEN SNOR

JORDBÆR KAN DU FINDE?

SKAL HUN VÆLGE?


KUNSTUDSTILLING OPLEV 115 KUNSTNERES VÆRKER FRA IND- OG UDLAND

habsoe.dk 7575 7771

Midtjyllands Kunst Center 115 kunstnere udstiller 7.500 kunstværker Europas største galleri

Midtjyllands Kunst Center er etableret i 1996, og er et internationalt kunstcenter med et udstillingsareal på 1.350 m2 og forskellige depotrum på 1.250 m2. – over 2.500 m2 i alt. Kunstcentret har tilknyttet over 100 professionelle og anerkendte kunstnere fra ind- og udland og råder over mere end 7.500 moderne kunstværker til en værdi af ca. 90 millioner. 1.500 værker er i udstillingen, 3.500 værker kan ses og opleves i Kunstsamlingen og 2.500 værker udstilles i Kunst På Arbejdspladsen. Et stigende besøgstal på over 35.000 årligt, gør kunstcentret til en af Midtjyllands største turistattraktioner. Midtjyllands Kunst Center er kåret som Gazellevirksomhed af Dagbladet Børsen i 2009, 2010 og igen i 2016. Tre udnævnelser vi er meget stolte af.

20% rabat på alle malerier

Astrid Madsen

80x100 cm

Kr. 17.500

Midtjyllands Kunst Center •

Christina Kjelsmark

80x100 cm

Fasanvej 2 – 4 •

Kr. 13.400

Erik Langkjær

8654 Bryrup – Silkeborg •

80x110 cm

Kr. 22.000

www.habsoe.dk

95


NY

BØRNEFRIBILLET TIL JESPERHUS BLOMSTERPARK, SÆSON 2019 l

Denne børnefribillet gælder til ét barn under 12 år ifølge med en betalende voksen. Kan ikke kombineres med andre rabatter.

l

Billetten gælder i perioden: 11. maj - 20. oktober 2019.

l

Se åbningstider på jesperhus.dk

Sommeravisen Viborg 2019.indd 1

Produktion: Reklame-Avisen.dk · Layout: BITSCH and pieces · Der tages forbehold for trykfejl. Reklame-Avisen er ikke ansvarlig for indhold i de enkelte annoncer.

20/03/2019 14.22

Profile for BITSCH and pieces

Sommeravisen Midtjylland 2019  

Sommeravisen dækker et stort område i Midtjylland - Holstebro, Herning, Struer, Skive, Salling, Lundø, Fur, Himmerland, Hobro, Mariager Fjor...

Sommeravisen Midtjylland 2019  

Sommeravisen dækker et stort område i Midtjylland - Holstebro, Herning, Struer, Skive, Salling, Lundø, Fur, Himmerland, Hobro, Mariager Fjor...