Page 48

χόµενα

Κύριο Θέµα

Ζω

Ειδικό Θέµα

κό Θέµα

ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας και της απώλειας υγρών από ιδρώτα, επέρχεται αφυδάτωση και αιμοσυμπύκνωση που μπορεί να οδηγήσει σε: -Θρόμβωση Στεφανιαίων Αγγείων -Θρόμβωση Εγκεφαλικών Αγγείων -Απώλεια Νατρίου (υπονατριαιμία σοβαρή ηλεκτρολυτική διαταραχή ) -Ελάττωση πλάσματος Αίματος (δύναται να οδηγήσει σε σοκ ) -Πλασματική Αύξηση Ερυθρών Αιμοσφαιρίων και χοληστερόλης (ελάττωση νερού) με συνέπεια την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος Κατά τη κ. Νικολοπούλου–Σταμάτη, η μόνη λύση είναι, «αντί να σπέρνουμε τον πανικό, να δραστηριοποιηθούμε και να οργανωθούμε, ώστε να ευαισθητοποιηθεί πιο ενεργά η κοινή γνώμη και να πιέσει τις πολιτικές εξουσίες για δραστικές αλλαγές, απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Ας μη ξεχνάμε ότι, είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, που μας δένει με τη ζωή».

Επιστήµη

Ιστορία

Το φονικό καλοκαίρι του 1987 Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη να αποδείχτηκαν φονικοί, όμως το καλοκαίρι του 1987 στην Αθήνα, 2010 άνθρωποι έχασαν τη

# 46

Ψυχολογία

Με απλά λόγια

Συνέντευξη

Περιεχόµενα

Επικαιρότητα µε µια µατιά

Ζω

ζωή τους λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και 588 σε άλλες πόλεις. Ήταν ο καύσωνας που «πυρπόλησε» 20 με 30 Ιουλίου την Ελλάδα και επί των ημερών του, η θνησιμότητα στην πρωτεύουσα σχεδόν πενταπλασιάστηκε. «Τα στοιχεία προέκυψαν από την ΕΣΥΕ και το Υπουργείο αποδεικνύοντας ότι στην Αθήνα, εξαιτίας του καύσωνα, η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 100% όλο τον μήνα Ιούλιο», αναφέρει η κ. Κλέα Κατσουγιάννη, καθηγήτρια του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσίευσε μελέτη της για το γεγονός στο επιστημονικό περιοδικό Lancet (1988). (Διάγραμμα 1) Πάντως, όπως αναφέρει κ. Κατσουγιάννη, παρατηρείται έντονη προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, που συντελούν στην αλλαγή του κλίματος.

Κύριο Θέµα

Μετεωρολογικό δελτίο...ασθενειών Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Θεοχαράτο, καθηγητή Μετεωρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόσφατες μελέτες που ανακοινώθηκαν σε διεθνή συνέδρια από ερευνητικές ομάδες του εργαστηρίου Μετεωρολογίας, της έδρας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως, οι ρυπαντές μπορούν να καταστρέφουν ζωτικές κυτταρικές δομές, να παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ενζύμων ή και να αλληλεπιδρούν με το D.N.A, προκαλώντας μεταλλάξεις ή καρκίνους. Επίσης, έχουν την ικανότητα να επιδρούν αρνητικά στην αντιληπτική ικανότητα των ανθρώπων –μέσα από ιδιαίτερες λειτουργίες στον οργανισμό.

ΟΚΤΩ Β ΡΙ Ο Σ

2 0 1 0

του Ιπποκράτειου νοσοκομείου (Α’ Καρδιολογική κλινική), επιβεβαιώνουν πλήρως τα επερχόμενα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, στη γεωργία, στην ενέργεια, τον τουρισμό και φυσικά στην υγεία. Οι κλιματικές αλλαγές είναι βέβαιο ότι, δεν θα ευνοήσουν μόνο την εκδήλωση μιας σειράς ασθενειών (αλλεργίες, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά προβλήματα), αλλά και ψυχολογικές διαταραχές π.χ. κατάθλιψη, εξαιτίας του στρες που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

winmag  

winmedia magazine

winmag  

winmedia magazine