Page 46

χόµενα

Κύριο Θέµα

Ζω

Ειδικό Θέµα

κό Θέµα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Μια μελέτη που συνιστά παγκόσμια πρωτιά, καταδεικνύει την άμεση συσχέτιση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της ατμοσφαιρικής υγρασίας με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην περιοχή της Αττικής. Επιστήμονες της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο), υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη και του επιμελητή κ. Πολυχρόνη Δηλαβέρη, ανέλυσαν όλους τους θανά-

Επιστήµη

Ιστορία

Ψυχολογία

Με απλά λόγια

Συνέντευξη

Περιεχόµενα

Επικαιρότητα µε µια µατιά

Ζω

τους από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών για το 2001 και διαπίστωσαν σαφή συσχέτιση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική υγρασία και τους θανάτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, ο συνολικός αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου το 2001 ήταν 3126 άτομα, εκ των οποίων οι 1953 ήταν άνδρες. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, υπήρχε έντονη εποχιακή διακύμανση των θανάτων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων ήταν περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι .

Κύριο Θέµα

Η εποχιακή αυτή διακύμανση αφορούσε κατά κύριο λόγο την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που ήταν άνω των 70 ετών στους οποίους οι θάνατοι το μήνα Δεκέμβριο ήταν κατά μέσο όρο διπλάσιοι από το μήνα Ιούνιο. Μικρότερη θνησιμότητα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου διαπιστώθηκε, όταν η θερμοκρασία ήταν στους 23,3°C. Όσο μεγαλύτερη ήταν η σχετική υγρασία τόσο μεγαλύτερη εμφανιζόταν η θνησιμότητα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ευθύγραμμη συσχέτιση).

H ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

# 44

Πολύ Υψηλές Θερμοκρασίες > Διαταραχές στην προσαρμογή της θερμορρύθμισης με αποτέλεσμα τη δυσφορία ή ακόμα και τη θερμοπληξία (κατάσταση κατά την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει τη δυνατότητα της διατήρησης της θερμοκρασίας του στους 37 βαθμούς Κελσίου, πέφτει η πίεσή του και μπορεί φτάσει σε επίπεδο καρδιαγγειακού σοκ). > Λοιμώξεις από πολλαπλασιασμό μικροβίων, μυκήτων, παρασίτων και ιών, με σημαντική αύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων από μικροοργανισμούς -όπως η σαλμονέλα –οι οποίοι αναπτύσσονται στα τρόφιμα , λόγω αυξημένων θερμοκρασιών. > Αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας αποδιδόμενος στην υψηλή θερμοκρασία (ιδιαίτερα για τους καρδιοπαθείς).

ΟΚΤΩ Β ΡΙ Ο Σ

2 0 1 0

Πολύ Χαμηλές Θερμοκρασίες > Επιβάρυνση αναπνευστικών παθήσεων, λόγω του ότι μπορεί να υπάρξουν λοιμώξεις, που ενδεχομένως να καταλήξουν σε πνευμονία. > Επιβάρυνση των καρδιαγγειακών παθήσεων, εξαιτίας της απότομης μετάβασης από τους ζεστούς και θερμαινόμενους οικιακούς χώρους, στο ψυχρό εξωτερικό περιβάλλον, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων από ανακοπή.

Υγρασία > Επιβάρυνση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με την ρύπανση εσωτερικών χώρων, δηλαδή ανάπτυξη μυκήτων που εντείνουν τους λογούς εμφάνισης βρογχικού άσθματος. > Ανάπτυξη αλλεργιών, καθότι στην αυξημένη υγρασία τα αλλεργιογόνα βρίσκονται σε μεγαλύτερη πυκνότητα στον εισπνεόμενο αέρα. > Νοσήματα μεταδιδόμενα με έντομα επωαζόμενα στην υγρασία, π.χ. Ελονοσία Κίτρινος πυρετός, Δάγκειος πυρετός. > Πλημμύρες, Ανεμοστρόβιλοι > Αύξηση ατυχημάτων και θνησιμότητας. > Πρόκληση στρες, άγχους και φοβιών. > Λοιμώξεις από τα επιφανειακά νερά που λιμνάζουν, αλλά και επιπλέον προβλήματα υγείας από τις προσμίξεις αυτών, με τοξικές ουσίες όπως τα εντομοκτόνα. Ως αποτέλεσμα, εκτίθεται ο πληθυσμός σε ουσίες, που ως γνωστό δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες και συνδέονται με υπογονιμότητα, συγγενείς ανωμαλίες και καρκίνους.

winmag  

winmedia magazine

winmag  

winmedia magazine