Page 45

του ότι προκαλούν ατυχήματα, τραυματισμούς, στρες και θανάτους, επιβαρύνουν τη ήδη «κακοποιημένο» περιβάλλον, διότι συμπαρασύρουν ουσίες και προσμίξεις επιβλαβείς για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία και έτσι ρυπαίνουν τα επιφανειακά νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα», τονίζει η κ. ΝικολοπούλουΣταμάτη. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την αλλαγή του κλίματος προς το θερμότερο, είναι οι μολυσματικές ασθένειες, των οποίων η μετάδοση επηρεάζεται μεταξύ άλλων και από τις περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες. «Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών και τον πολλαπλασιασμό και τη διάδοση βακτηρίων», εξηγεί η κ. Νικολοπούλου–Σταμάτη. «Επίσης, ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα, όπως η ελονοσία και διάφορες εγκεφαλίτιδες ευνοούνται από τη ζέστη και την υγρασία», συμπληρώνει. Στις αρχές του 2007, περίπου 300 άνθρωποι στη νότια Ρωσία προσβλήθηκαν από έναν ιό αιμορραγικού πυρετού, λόγω της εξάπλωσης των τρωκτικών, που -όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής- οφειλόταν στον εξαιρετικά ήπιο χειμώνα. Πάντως, υποθέσεις για την προσαρμογή του ανθρώπινου είδους στις κλιματικές αλλαγές που επιφέρουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, «δεν στηρίζονται σε επιστημονικές παρατηρήσεις και δεν τεκμηριώνονται», καταλήγει η ειδικός.

Eίναι εξαιρετικά δύσκολη η εκτίμηση σε απόλυτο βαθμό της επίπτωσης της αλλαγής του κλίματος στην υγεία, γιατί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με αυτό Αντιμέτωποι με τις αλλαγές... Ο άνθρωπος είναι ομοιόθερμος, δηλαδή διατηρεί τη θερμοκρασία του μεταξύ των 36 και 37 βαθμών Κελσίου, ό,τι και να συμβαίνει στο εξωτερικό περιβάλλον. «Από τη στιγμή που η εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή ή υπερβαίνει κάποιους βαθμούς για κάποιο διάστημα, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει», επισημαίνει η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.

Και αυτό γιατί, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας αντιμετωπίζονται από το ανθρώπινο σώμα με τους μηχανισμούς προσαρμογής που διαθέτει, «αλλά υπάρχουν και όρια. Όταν η προσαρμογή δεν είναι εφικτή, επέρχεται διαταραχή, νοσηρότητα ή και θάνατος». Επιπλέον, το γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει, έχει ως αποτέλεσμα οι εποχές να μη διαδέχονται σταδιακά η μια την άλλη – ώστε βαθμιαία να συνηθίζουμε και ομαλά να μεταβαίνουμε από ψυχρότερες θερμοκρασίες σε θερμότερες και το αντίστροφο- με συνέπεια, οι απότομες εναλλαγές, να μη βοηθούν τη προσαρμογή του οργανισμού στις εξωτερικές συνθήκες. «Η κατάσταση αυτή προκαλεί δυσφορία και εκθέτει τον ανθρώπινο οργανισμό σε συχνές και εκ διαμέτρου αντίθετες εναλλαγές, τις οποίες δεν είναι προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει», αναφέρει η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη. Έμμεσες συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, είναι η αύξηση των αλλεργιών, οι αναπνευστικές παθήσεις (άσθμα) και ο καρκίνος δέρματος (μελάνωμα) από την έκθεση σε μεγαλύτερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας, λόγω της αραίωσης του στρώματος του όζοντος στην στρατόσφαιρα. «Προσωπικά πιστεύω ότι, είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκτίμηση σε απόλυτο βαθμό της επίπτωσης της αλλαγής του κλίματος στην υγεία, γιατί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με αυτό, όπως η ρύπανση, η μόλυνση των νερών, ο τρόπος ζωής και οι εναλλαγές σε ζεστό –κρύο από εξωτερικό σε εσωτερικό περιβάλλον. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι, οι επιπτώσεις στην υγεία οφείλονται μόνο στον κακό καιρό, αλλά και στη κακή τοποθέτηση του ανθρώπου σε σχέση με τον καιρό», διευκρινίζει η κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.

win

mag

*

ΤΕ Υ ΧΟΣ

# 43

04

winmag  

winmedia magazine

winmag  

winmedia magazine