Page 41

Φυσικά, οι τεχνικές αυτές δεν επηρεάζουν καθόλου την πρόσληψη μονοξειδίου του άνθρακα (CO). που είναι ουσιαστικός αλλά «παραμελημένος» παράγων κινδύνου για τους καπνιστές, ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Ακόμα, δεν επηρεάζουν την παραγωγή υδροκυανίου το οποίο ευθύνεται σημαντικά για τις βλάβες που προκαλούνται στους πνεύμονες (καταστολή λειτουργικότητας του κροσσωτού επιθηλίου). Από όλα αυτά, ανακύπτει το εξής ερώτημα: έστω και με τις διάφορες κατασκευαστικές τεχνικές, ο καπνιστής πρακτικά δεν εισπνέει λιγότερη πίσσα και νικοτίνη, σε σχέση με τα «κανονικά» τσιγάρα; Κι αν ναι, αυτός δεν είναι ένας σημαντικός λόγος να προτιμά τα τσιγάρα light; Κάθε καπνιστής είναι εξαρτημένος από τη νικοτίνη. O οργανισμός του χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα νικοτίνης (εξαρτάται από τα χρόνια

καπνίσματος αλλά είναι και θέμα γενετικά καθοριζόμενο) και προσαρμόζει αυτόματα, από μόνος του, χωρίς δηλαδή την ενεργό συμμετοχή του καπνιστή, τις καπνιστικές του συνήθειες, ώστε να προσλαμβάνει τη νικοτίνη που χρειάζεται. Οταν, λοιπόν, ένας καπνιστής περάσει από «κανονικά» τσιγάρα στα lights, θα παρατηρηθούν τα εξής: • οι ρουφηξιές θα γίνουν συχνότερες και πιο βαθιές • θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα • ο καπνιστής, τελικώς, θα παίρνει την ίδια ή και περισσότερη νικοτίνη, πίσσα και μονοξείδιο άνθρακος που έπαιρνε και με τα «κανονικά» τσιγάρα. Η απάντηση στο ερώτημα είναι προφανής. Τα τσιγάρα light είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα των τμημάτων μάρκετινγκ και δεν αποτελούν ουσιαστική πρόοδο για τη μείωση των επιπτώσεων της κακής αυτής συνήθειας. Ας μην ξεγελιόμαστε, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα: το κόψιμο είναι η μόνη ορθή προσέγγιση. Διαφορετικά, έχει ελάχιστη σημασία τι είδους τσιγάρα καπνίζουμε. Τσιγάρο, πούρο ή πίπα; Σημαντικό ρόλο στις επιπτώσεις του καπνίσματος παίζει η όξινη ή αλκαλική αντίδραση του εισπνεόμενου καπνού. Ο καπνός των τσιγάρων είναι μάλλον όξινος (pH 4.5-6), ενώ των πούρων και της πίπας αλκαλικός (pH 7-9). Οι καπνοί αλκαλικής αντίδρασης έχουν χαρακτηριστική γεύση και είναι αυτό που ονομάζουμε «γλυκόπιοτοι». Οι αλκαλικοί καπνοί αποδίδουν περισσότερη νικοτίνη. Ποσότητες από αυτήν παγιδεύονται στο σίελο, στη στοματική κοιλότητα. Έτσι, με την κατάποση, ποσότητες νικοτίνης φτάνουν στο στομάχι, όπου ασκούν ερεθιστική δράση. Από εκεί απορροφώνται και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, πολύ πιο αργά, όμως, σε σχέση με τις ποσότητες που φτάνουν στους πνεύμονες, μέσω της εισπνοής.

Επομένως, σε τίποτα δεν πλεονεκτεί το κάπνισμα πούρων ή πίπας σε σύγκριση με το τσιγάρο. Αντίθετα, είναι πιο επιβαρυντικό, συνολικά, από άποψη υγείας. Από κοινωνική άποψη τα πράγματα διαφέρουν...κατά τα γνωστά! Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, οι καπνιστές που «έκαναν στροφή» σε πιο ελαφρές μάρκες τσιγάρων, είχαν, τελικά, 50% λιγότερες πιθανότητες να το κόψουν. Η έρευνα, υπό τη δρ. Χίλαρι Τιντλ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Tobacco Control», συμπέρανε ότι, αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί καπνιστές, ότι δηλαδή καπνίζοντας μια πιο ελαφριά μάρκα θα κόψουν το κάπνισμα πιο εύκολα, τελικά, μάλλον, συμβαίνει το αντίθετο. Σύμφωνα με την μελέτη, πολλοί καπνιστές, θεωρώντας ότι το κάπνισμα ελαφρύτερων τσιγάρων είναι πιο υγιεινό, πιστεύουν ότι αποτελεί μια αποδεκτή εναλλακτική λύση σε σχέση με το να το κόψουν τελείως. Η έρευνα σε 31.000 καπνιστές έδειξε ότι περίπου 12.000 (38%) είχαν κάποια στιγμή στραφεί σε ελαφρύτερα τσιγάρα. Το ένα τέταρτο αυτών που προτίμησαν τις πιο ελαφριές μάρκες, είπαν ότι το έκαναν για τη γεύση, αλλά το 20% δήλωσαν ότι το έκαναν μέσα από ένα συνδυασμό κινήτρων (καλύτερη γεύση, λιγότερο βλαβερό για την υγεία τσιγάρο, ως ενδιάμεσο στάδιο στην προσπάθειά τους να το κόψουν τελείως). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι άλλαξαν μάρκα και προτίμησαν πιο ελαφριά, ήταν 58% πιο πιθανό να δοκιμάσουν να κόψουν το κάπνισμα σε σχέση με όσους έμειναν πιστοί στην μάρκα τους, όμως ταυτόχρονα ήταν 60% λιγότερο πιθανό να κόψουν πραγματικά το κάπνισμα, ακριβώς επειδή ικανοποιήθηκαν με την ιδέα ενός πιο ελαφρού και πιο «υγιεινού» τσιγάρου.

# 39

win

mag

*

ΤΕ Υ ΧΟΣ

04

winmag  

winmedia magazine

winmag  

winmedia magazine