Page 20

εχόµενα

Κύριο Θέµα

Ζω

Ειδικό Θέµα

κό Θέµα

Επιστήµη

Ιστορία

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ΓΟΠ εμφανίζονται και έμετοι, δυσκολία κατάποσης, αίσθημα πνιγμού που διακόπτει τον ύπνο, βραχνάδα, κρίσεις έντονου ξηρού βήχα κοκ. Τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι βλάβες του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα) είναι πιο σοβαρές.

Ψυχολογία

Με απλά λόγια

Συνέντευξη

Περιεχόµενα

Επικαιρότητα µε µια µατιά

Ζω

την παλινδρόμηση και προκαλεί την ΓΟΠ και την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων, όπως αυτά που αναφέραμε παραπάνω.

Κύριο Θέµα

Υπάρχουν και μακροχρόνιες συνέπειες… Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν παλινδρομικά επεισόδια, ιδιαιτέρως όσοι διαθέτουν ευτραφή κοιλιά, μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να απευθυνθούν αμέσως στο γιατρό. Όταν, όμως, τα επεισόδια καούρας γίνονται συχνά και ξεπερνούν το μήνα σε διάρκεια, καλό είναι να συμβουλεύονται γιατρό. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ξεπερνούν τους έξι μήνες σε διάρκεια, πιθανόν ο γαστρεντερολόγος να πραγματοποιήσει γαστροσκόπηση και βιοψία, προκειμένου να βεβαιωθεί για την διάγνωση. Ας δούμε γιατί. Ο οισοφάγος αντιδρά στο συνεχή ερεθισμό του από τα οξέα του στομάχου με τρόπο που οδηγεί σε στένωσή του. Έτσι

δυσκολεύει η διέλευση της τροφής (δυσκαταποσία). Εξάλλου, ο οισοφάγος μπορεί να αιμορραγήσει αιφνιδιαστικά (έμετος που περιέχει αίμα) ή να αιμορραγεί λίγο και χρόνια, οπότε εμφανίζεται αναιμία. Ο ερεθισμός της αναπνευστικής οδού μπορεί να οδηγήσει σε βραχνάδα (λαρυγγίτιδα) ή ασθματικές κρίσεις. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η σταδιακή μεταβολή του βλεννογόνου, του εσωτερικού τοιχώματος του οισοφάγου, προς μια μορφή (λέγεται οισοφάγος Barrett) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η εξέλιξη αυτή παρατηρείται σε ποσοστό 10-15% όσων έχουν σοβαρά και μακροχρόνια συμπτώματα ΓΟΠ. Η ΓΟΠ μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα και σε γειτονικά όργανα. Ο χρόνιος βήχας, η λαρυγγίτιδα, το βράχνιασμα και κάποιες αλλοιώσεις στα δόντια, μπορεί να οφείλονται, πιθανώς, στην άμεση επίδραση του οξέος. Έχουν επίσης καταγραφεί πολύποδες και άλλες επιδράσεις στις φωνητικές

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ 1. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Το στομάχι είναι γεμάτο, βρίσκεται σε διάταση, και οι πιθανότητες παλινδρόμησης είναι περισσότερες. Η συνήθεια να τρώτε περίπου δυο ώρες πριν την κατάκλιση είναι χρήσιμη.

# 18

6. Τα ποτά με τις διεγερτικές ξανθίνες όπως η καφεΐνη, (καφές, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola) όπως και τα «αεριούχα» κι αυτά με ανθρακικό, επιβαρύνουν πολύ την ΓΟΠ. Ελαττώστε τους καφέδες σε 1-2 ημερησίως ή προτιμείστε καφέ χωρίς καφεΐνη. Τα υπόλοιπα κόψτε τα!

2. Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συ- 7. Ξεχάστε κάθε είδους σόδα ως μέθοδο αντιμετώπισης νήθειες: αντί να τρώτε 1 ή 2 φορές την ημέρα μεγάλες στις καούρες, τις ξινίλες και τη δυσπεψία. Βοηθάει ποσότητες, προτιμήστε 3-4 ή 5 γεύματα με μικρότερες στιγμιαία ενώ, στην πραγματικότητα, επιβαρύνει το ποσότητες. Μειώστε όσο μπορείτε τις πολύ λιπαρές πρόβλημα. Η μαγειρική σόδα, για παράδειγμα, εξουτροφές, τις σάλτσες και τα καρυκεύματα. δετερώνει μέρος τού γαστρικού οξέος, ανακουφίζει στιγμιαία, αλλά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη παρα3. Καταπολεμείστε την παχυσαρκία για να μειωθεί γωγή του μετά! αισθητά η «μεγάλη κοιλιά». Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας έχει πολλές φορές θεαματικά απο- 8. Αν χρησιμοποιείτε αντιόξινα σκευάσματα, κάντε το τελέσματα στην ΓΟΠ. σωστά: Μετά από κάθε γεύμα και το βράδυ πριν τον ύπνο, στη συνιστώμενη δόση. Μην τα παίρνετε σπορα4. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα που πιέζουν την δικά κι όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, γιατί κοιλιακή περιοχή, όπως π.χ. τα στενά τζιν παντεέτσι δεν βοηθάνε. Πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι λόνια. Μη σφίγγετε υπερβολικά τη ζώνη σας. υπάρχουν απείρως αποτελεσματικότερα φάρμακα και 5. Η νικοτίνη είναι από τις ουσίες που χαλαρώνουν θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, αν χρειάζεστε τον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Ελαττώστε ή όλο και περισσότερα αντιόξινα δισκία ή όταν αυτά δεν κόψτε το κάπνισμα. επαρκούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

ΟΚΤΩ Β ΡΙ Ο Σ

2 0 1 0

winmag  

winmedia magazine

winmag  

winmedia magazine