Page 1

Bitpress nr. 39, 11 - 17 iunie 2012 Preţ: 0,9 lei

16 pagini Săptămânal argeșean

.ro

magazine

Dan Diaconescu, la tot Piteştiul!

9% dintre piteşteni îl vor pe OTV-ist preşedinte al României.  Pag.13

Se știe, Pendiuc la rimărie!

Și Nico pe felie!

Constantin Nicolescu a câştigat detaşat, cu aproximativ 75%, iar primarul Tudor Pendiuc se situează şi el în jurul aceluiaşi procent, potrivit rezultatelor parţiale care ne-au parvenit la închiderea ediţiei

Constantin Nicolescu

75%

75%

 15 %

15 %

7 %


2

intro

11 - 17 iunie 2012

Toate-s noi şi vechi-s toate...

A

legerile locale au câteva caracteristici noi, între care aceea că desemnarea primarilor se va face după un singur tur de scrutin. Precedentul a fost creat la scrutinul de acum patru ani, prin alegerea în acest mod a preşedinţilor de consilii judeţene. Puterea acestora s-a consolidat, de atunci, foarte mult, devenind personalităţi-cheie în deciziile majore pe plan judeţean, mai ales în repartizarea fondurilor de orice fel. Alegerea lor uninominală, prin vot direct – şi nu de către membrii consiliului, ca până atunci – a transformat consiliile judeţene din nişte mici republici parlamentare în republici prezidenţiale. Scrutinul de duminică va oferi o imagine edificatoare asupra raportului dintre votul pentru oameni şi cel pentru partid. Acest raport a constituit subiectul multor speculaţii, îndeosebi în jurul PDL. Fostul partid de guvernământ este cotat, la votul politic, în plaja unui procentaj de 15-18 la sută, în scădere, dar se bazează pe un număr relativ constant de primari, cca. 25-27 la sută din total. Renunţarea la portocaliu şi la siglă, camuflarea partidului sub tot felul de alianţe şi mişcări locale, sloganurile personalizate ale candidaţilor, pe ideea „votaţi omul!“ (nu partidul) alcătuiesc un repertoriu electoral care ţinteşte să

Octavian Ştireanu asigure pedeliştilor un scor mai bun la „individuale“ decât arată cel pe echipe. Iar pentru parlamentarele din toamnă, aceste „individuale“ vor conta, de fapt, cel mai mult. Unei testări a relaţiei dintre individual şi echipă va fi supus şi partidul-surpriză al ultimelor luni, PP-DD-ul lui Dan Diaconescu. Plecat de la zero şi clădit de o televiziune, acesta nu are niciun primar, nicio reprezentare în structurile locale, dar este, de multă vreme, foarte bine plasat prin sondaje. Dar specificul acestor alegeri este că oferă un bonus primarilor aflaţi în funcţii, un dezavantaj important pentru partidul lui Diaconescu. Similară, până la un punct, cu PP-DD este şi situaţia altui partid care participă în premieră la aceste locale, şi anume UNPR. Spre deosebire de PP-DD, care are numai pete albe în dreptul primăriilor, partidul lui Gabriel Oprea, în cei trei ani cât s-a aflat la guvernare alături de PDL, a reuşit capturi masive de primari, de ale căror rezultate de duminică va depinde soarta sa viitoare.

Mai ieri, pe vremea asta Mita la români

P

e vremuri, când mita electorală nu se dădea în sacoşe de plastic şi nu era convertibilă în euro, alegătorii erau atraşi la vot cu bumaşca, bancnota de 20 sau 100 de lei, tăiată în două: jumătate înainte, jumătate după alegeri. Cine nu vota după voia Guvernului primea, în loc de parale în buzunare, bâte pe spinare. Aceasta este tradiţia de vot a poporului român.

P

e vremea votului cenzitar, când la urne se puteau prezenta doar sătenii care plăteau statului un impozit de minimum 48 de lei şi orăşenii care dădeau dări în valoare de cel puţin 110 lei, candidaţilor le era simplu să ajungă în casele tuturor alegătorilor. Deşi toate alegerile erau trucate, candidaţii puterii se ţineau serios de campanie: era mult mai simplu să-i convingă cu vorbe, bani, vin sau ţuică pe alegători să-i voteze cu mâna lor decât să le scoată ei votul potrivnic din urnă şi să îl înlocuiască.

C

ârciuma era locul principal unde se făcea campanie şi băutura era la discreţie, iar promisiunile erau lipsite de farafastâcuri, comparativ cu zilele noastre când demagogia e mult mai specializată şi tehnologizată, iar unele promisiuni frizează absurdul. Rubrică de veselă aducere aminte şi tristă reflectare

Lozinci de campanie cu Călin Andrei Dacă în urmă cu patru ani primarul Câmpulungului a candidat sub lozinca „Ştii ce vrei, Călin Andrei!”, în acest an, deviza a fost una mai scurtă, de criză: „Vrei Călin Andrei”. Acum, poate că or fi fost mai mulţi câmpulungeni care nu l-ar fi vrut, însă, judecând după lipsa de valoare a concurenţei pe care a avut-o fostul, actualul încă şi următorul primar, câmpulungenii îşi spuneau unul altuia cu subînţeles: „Vrei, nu vrei, Călin Andrei!”. Păcat însă că staff-ul său electoral n-a reluat şi ideea, din urmă tot cu patru ani, când i-a scris pe bannere „Călin Andrei, prima oară primar a doua oară”. Ar fi mers la fel de bine acum „Călin Andrei, pentru prima oară primar a treia oară”, la care cetăţenii să replice cu „Călin Andrei, mandatul trei!”.

Marian Fulga a intrat în gura poporului! Supărare mare la Câmpulung în rândul membrilor Partidului Poporului, pentru faptul că şeful de la Piteşti, Marian Fulga, i-a abandonat total şi nu i-a ajutat măcar cu ilustra-i prezenţă. Acest fapt s-a văzut mai ales la concertul din Grădina Publică, acolo unde, deşi a fost aşteptat de către popor, Marian Fulga nu s-a deranjat să vină ca să facă poze cu baloane violet. O posibilă explicaţie pentru această situaţie maro a venit din partea unuia dintre activiştii locali de partid:

Aroganțele săptămânii

Trăiască Miliţia Română!

Protecţia lui Mircea Andrei s-a soldat cu moartea dramatică a unui gard metalic „N-o fi ştiut, mâncaţi-aş, că se cântă de-a noastră, lăutărească din Muscel, şi o fi zis că e concert simfonic care el nu le are!”.

Florin Gardin a refuzat primul plic Noul Inspector Şcolar General, Florin Gardin, acest Ion Mang ala Argeşului (că nu avem cum să-i spunem Corina Dumitrescu!) a povestit cum le-a pus el o întrebare încuietoare inspectorilor, întrebare care i-a făcut pe aceştia să-şi depună cu toţii demisiile. Ca urmare, pe funcţii au revenit inspectorii daţi afară atunci când a fost el schimbat din funcţie. A, încă ceva interesant: cică o inspectoare veche şi care

era ştiută ca fiind afurisită a încercat să-l mituiască, oferindu-i un plic cu bani, plic pe care el, Gardin, l-a aruncat cât colo! Să se termine, odată, cu mercurialul din vremea lui Bratu! - a tunat şi fulgerat el. Ca atare, este de aşteptat ca şi mercurialul de acum să fie înlocuit cu vechiul mercurial.

Mircea Andrei a provocat moartea unui gard metalic „Paza bună trece primejdia rea” pare să fie o deviză a celor de la Alianţa pentru Argeş şi Muscel. Şi cum să nu fie aşa când vinerea trecută, în Grădina Publică a Câmpulungului, au dat spectacol şi s-au asigurat ca

D de Argeş ilema

S

unt probleme care au nevoie de soluţii. Ca atare, se nasc propuneri şi idei. De aici apar discuţii. Noi, poporul, trebuie să ne spunem răspicat părerea. Pentru a demonstra că din aceste dileme putem ieşi doar împreună închipuiţi-vă, că sunteţi lângă Fântâna lui Pendiuc, în această Agora a Piteştiului, pentru a dezbate o chestiune arzătoare. Iar dilema din această săptămână este următoarea: Cum interpretaţi afirmaţia unuia dintre candidaţii la primăria Câmpulungului conform căreia câinii vagabonzi sunt ca prostituatele?

Iată care sunt răspunsurile experţilor noştri: -Asta înseamnă că potăile de rasă sunt curve de lux?...

nu cumva Stăpânul Andrei să păţească vreo nedorită. Asta a însemnat montarea unui gard metalic în faţa scenei şi prezenţa unor jandarmi printre puţinii oameni veniţi să o vadă pe Gina Pistol. Cu o zi înainte, la un spectacol al PRM, gardul nu exista, iar în loc de jandarmi patrulau prin zonă doar nişte nevinovaţi poliţişti locali.

-Este logică, ţinând cont de faptul că ambele categorii fac trotuarul, dau din coadă şi ridică piciorul. -Cred că a vrut să spună alegătorilor că dacă va fi ales primar, atunci şi prostituatelor, după ce vor fi deparazitate şi spălate, o să le pună un crotal în ureche. -O fi avut în vedere vreun proiect european prin care orice cetăţean să nu mai fie muşcat decât de câini cu prezervativ. -Nu poate fi adevărată! Altminteri, ar însemna ca VIP-urile şi politicienii din Piteşti care au fost la bordel să fie zoofili. -E o jignire la adresa potăilor comunitare! Acestea nu cer niciodată ceva înainte.

Miliţia argeşeană se poate mândri cu cadre noi, apretate şi cu comportament normal. Adică... hai să vă spun o povestioară. Cică săptămâna trecută erau trei poliţai de la rutieră pe A1. Poliţai din Argeş. Şi s-au gândit ei să oprească maşinile din trafic. Aşa au nimerit şi o camionetă a unei firme de prin Câmpulung. Fiind trei, organele au acţionat ca în bancuri. Unul a oprit maşina. Al doilea a cerut actele – toate actele! – ca să le verifice. Plus testul de alcool, deşi şoferul consumase doar antibiotice, medicamentele fiind arătate organului. Al treilea, unul mai cu caş la gură, l-a pus pe om să arate diagramele şi să o scoată din aparat şi pe cea în curs, deşi nu avea niciun drept. Evident că s-a uitat la ele ca boul, neştiind să le citească, apoi a plecat fără s-o ştampileze pe cea activă, fapt care îl poate costa pe şofer o amendă de vreo 4.000 de lei. Dar ce contează... Nemulţumirea cea mare a fost a organelor lui Nicolae Dumitru, că nu le-a picat de-o cafea şi de-o bere!

Bitpress

.ro

magazine

ISSN: 2247 - 8647 Adresa redacţiei: Piteşti, Bulevardul Republicii, numărul 60, Etaj 1, Camera 1 Telefon: 0753 083 826, 0348 730 035 redactie@bitpress.ro Director Iulia Cojocaru Marketing Costi Iordache, Gina Apostol

Redacţie Editorial: Octavian Știreanu Redactori: Sterian Pricope, Cătălin I. Butoiu Colaboratori: Claudiu Diţa, Ana Jianu Designer: Gabriel Săvulescu Editor: S.C. Smart Press S.R.L Tipărit la Grafic Print Industries

Yin şi Ylang Ylang

Responsabilitatea pentru opiniile exprimate în articole aparţine în exclusivitate autorilor.


actualitate

11 - 17 iunie 2012

3

Se ştie, Pendiuc la Primărie şi Nico... pe felie! Constantin Nicolescu a câştigat detaşat, cu aproximativ 75%, iar primarul Tudor Pendiuc se situează şi el în jurul aceluiaşi procent

C

onstantin Nicolescu şi Tudor Pendiuc rămân în continuare în fruntea judeţului

şi a municipiului reşedinţă de judeţ. Cel puţin aşa arată rezultatele parţiale obţinute până la închiderea ediţiei.

O surpriză de proporţii o reprezintă partidul lui Diaconescu. Se pare că acesta a câştigat câteva portofolii de

primari şi procente destul de mari în consiliile locale. Tot la închiderea ediţiei, la numărarea a nici jumătate dintre secţiile

de vot, pedeliştii Mircea Andrei şi Daniel Dragomir se situau în jurul procentului de 15%. De asemenea, soţii Marian

şi Sanda Fulga împărţeau, ca în familie, un 7-8%. Intraţi pe www.bitpress.ro pentru mai multe detalii!

• Bălileşti – Ion Voican –USL • Bascov – Gheorghe Stancu – USL • Bârla – Ion Neacşu – USL • Beleţi Negreşti – Dorin Cătănea – USL • Băbana – Vasile Ivan – USL • Bogaţi – Ion Gârleanu – USL • Buzoieşti – Gheorghe Toma - PDL • Cocu – Gheorghe Ţucă – USL

• Coşeşti – Elisaveta Tudose – USL • Cotmeana – Dragoş Ionel Vişan – USL • Cuca – Gheorghe Cernătescu – USL • Davideşti – Ion Sandu – PDL • Dârmăneşti – Emilian Ciolan – USL • Drăganu – Aurelian Marian - USL • Dragoslavele – Gheorghe Mihai Tarbă - USL • Godeni – Ion Pădureanu - USL • Hârtieşti – Petre Andrei – USL • Leordeni – Marian Ibric - USL • Lunca Corbului – Drăgan Gheorghe – PDL • Mălureni – Alexandru Cristescu - USL • Miceşti – Dumitru Voicu - USL • Moşoaia – Florea Ene - USL • Muşăteşti – Mircea Păuna – USL • Nucşoara – Cornel Berevoianu - USL • Pietroşani – Eugeniu Pătru - USL • Poiana Lacului – Ion Dumitrache – PDL • Râca – Georgel Burcea – USL • Rociu – Aurel Bălăşoiu - USL • Stoeneşti – Ion Marin – USL • Ştefan cel Mare – Niculae Vidan – USL • Şuici – Constantin Iatagan - USL • Vultureşti – Liviu Poşircă - PDL

Constantin Nicolescu – vecin for ever!

Constantin Nicolescu - 75% Mircea Andrei – 15% Marian Fulga – PP-DD – 7% Georgiu Gingăraş (UNPR) – 3% Primăria Piteşti rămâne pe veci a lui Pendiuc

Tudor Pendiuc – 75% Daniel Dragomir – 15% Sanda Fulga – PP-DD – 8% Primarii de oraş rămân pe poziţii

• Mioveni – Ion Georgescu – peste 75% • Ştefăneşti  – Dorin Bărbuceanu • Curtea  de Argeş – Nicolae Diaconu • Topoloveni  – Gheorghiţă Boţârcă • Costeşti – luptă strânsă, cu Mimi Diaconu victimă sigură Şi-au pierdut mandatele de primar

• Nicolae Gavrilescu de la Călineşti a fost trântit de electorat de nu s-a văzut. În locul acestuia a venit Gheorghe Ionescu, candidatul USL. • PDL a mai pierdut un primar şi la Brăduleţ. Astfel, Emil Simion a pierdut în faţa uselistului Alecu Evlampie • La Bughea de Sus, pesedistul Nicolae Pepenel

i-a cedat locul unui liberal, ceea ce înseamnă că primăria rămâne în USL • Pesedistul Ion Preda din Ciomăgeşti a spus adio la primărie în favoarea unui candidat al PDL • Nicăraie (Nicolae Şerban), primarul din Mărăcineni, a plecat la pensie. În locul său a venit candidatul Partidului Poporului – Dan Diaconescu.

• Marcel Ciobanu, primarul pesedist din UDA, a lăsat primăria pe mâna unui pedelist. • La Vlădeşti, democratliberalul Cristinel Miose şi-a încheiat cariera de primar. În locul său a venit pesedistul Dică Hristu Cristian. • Traian Baicu, primarul liberal de la Dobreşti, a pierdut în faţa unui pedelist

Găinării electorale

F

oarte multă patimă în aceste alegeri şi s-a văzut şi în ziua votului. Cu nervii întinşi la maximum, atât membrii USL cât şi cei ai Alianţei pentru Argeş şi Muscel s-au vânat pe tot parcursul zilei de duminică şi, cum auzeau că s-ar fi comis

vreo neregulă, cum săreau ca arşi. De aici şi până la tot felul de altercaţii şi reclamaţii ca în curtea şcolii nu a mai fost decât un pas. Aşa se face că, până la jumătatea zilei de ieri, Argeşul s-a aflat în topul reclamaţiilor, mare parte dintre ele dovedindu-se a fi fără acoperire.

Cornel Ionică, patrupedul de pază al Pendiucului

Viceprimarul Cornel Ionică a fost de departe cel mai activ reprezentant al USL. Cum auzea că se mişcă în front, cum se punea în mişcare. S-a luat la

• Daniel Dincuţă, primarul pedelist de la Corbeni a pierdut în faţa candidatului USL Virgil Mateescu. Primari de comune care rămân pe funcţie

• Albeştii de Argeş – Vasile Sava - USL • Albeştii de Muscel – Ion Năftănăilă – PDL • Albota – Ion Dumitru -USL

harţă cu Daniel Dragomir, pe motiv că acesta prea se plimba dintr-o secţie electorală în alta, apoi s-a înfoiat tot când a auzit că doamna Cristina Diculescu a împărţit sandvişuri cu parizer la toţi membrii unor secţii de votare, cărora le-a şi scos ochii că... „Sunt din banii mei, nu ai municipalităţii!”. Din acest motiv, membrii

USL din secţiile de votare nici nu s-au atins de parizerul Diculeascăi, urându-i acesteia să-i stea în gât. Găinării şi prin judeţ...

În afară că s-a cărat la electorat, cu maşina, din zori şi până în seară, şi de către unii şi de către alţii, că s-a mai cinstit electoratul

cu câte o cinzeacă sau s-a mai palmat câte o bancnotă departe de ochii organelor de ordine, prin comune nu au avut loc mari incidente. Pe ici, pe colo, câte o ştampilă dispărută, câte un cameraman îmbrâncit, câte o alergătură cu coasa prin faţa secţiei de votare sau câte o... nevinovată cafteală... În rest, multă gălăgie, invers proporţională cu dosarele penale întocmite.


4

dosar

11 - 17 iunie 2012

Visul Ducelui de Albota, la al cincilea mandat: „Asfalt printre lanurile cu floarea soarelui” Un interviu suprarealist, cu un primar supra-modernist Iulia Cojocaru

Î

ncerc să îmi imaginez cum ar fi arătat superbele peisaje ale lui Claude Monet dacă ar fi trăit în zilele noastre pe undeva prin… Albota. Parcă şi văd cum, printre lanurile de floarea soarelui, şerpuieşte o potecă asfaltată, semaforizată, iar vacile satului se îndreaptă către păşune purtate ca prin vis de scări rulante. Ştiu, pare o privelişte suprarealistă, dar primarul Ion Dumitru vrea să facă la Albota ce a văzut prin ţări civilizate: vrea să asfalteze toate potecile agricole, pentru că locuitorii din Albota merită nu numai sală de spectacole cu cortină care se deschide cu telecomanda, ci şi asfalt printre lanurile de floarea soarelui. L-am găsit pe

primar prin faţa primăriei, tocmai citise presa zilei şi se declara nemulţumit că ziariştii afirmaseră că Sorina Marin, directorul-adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ar avea legătură cu problemele sale în a obţine autorizaţie pentru funcţionarea unei balastiere. Cum am ajuns de la Sorina la alte culturi agricole, citiţi în interviul de mai jos! „Domnişoara Sorina Marin, eşti o fată extraordinară, dar nu pentru mine!”

Reporter: Spuneţi că nu are nicio legătură Sorina Marin cu balastiera dumneavoastră... Ion Dumitru: Nu, nu are nicio legătură cu balastiera mea, pentru că autorizaţia trebuia să o iau din Dâmboviţa, iar Sorina Marin nu are nicio influenţă acolo.

Ion Dumitru speră ca în toamnă să nu mai fie primar de Opoziţie

Cea mai bună ofertă de credit „Prima Casă” vine de la BRD

A

şa cum şi-a obişnuit an de an clienţii, BRD – Groupe Société Générale vine şi în 2012 cu o ofertă promoţională atractivă pentru cei care îşi doresc un credit „Prima Casă”. Astfel, primii 1.000 de clienţi care solicită un credit Prima Casă până pe 15 iulie 2012 vor primi gratuit asigurarea de locuinţă pentru primul an al împrumutului, în ordinea acordării creditelor. Oferta BRD-Groupe Société Générale în cadrul acestui program cuprinde credite în euro, acordate la cele mai bune dobânzi din piaţă, pe o durată de până la 30 de ani. Avansul este de doar 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, iar valoarea maximă poate urca până la 71.250 euro, în funcţie de tipul imobilului finanţat.

Fără comision de acordare, de gestiune şi de rambursare anticipată, creditul „Prima Casă” de la BRD propune două variante de rambursare: rate lunare egale sau descrescătoare, la alegerea clientului. BRD le oferă clienţilor interesaţi şi consultanţă gratuită pentru identificarea celei mai potrivite soluţii de finanţare. Clienţii pot găsi sfaturile de care au nevoie atât în agenţiile BRD, la consilierii de clientelă, cât şi cu ajutorul serviciului dedicat „Vocalis Prima Casă”, la numărul de telefon 0800 804 804 (apel gratuit în reţeaua Romtelecom). În plus, 24 de ore din 24, cei interesaţi pot obţine informaţii prin completarea formularului disponibil pe site-ul http://www.creditul primacasa.ro/ sau direct la adresa primacasa@brd.ro.


dosar

11 - 17 iunie 2012

5

miliarde, este lucrare mare... Hai că nu săpaţi dumneavoastră... Nu, dar trebuie să fiu foarte atent, pentru că trebuie să săpăm în unele locuri manual, nu mecanic, şi toţi constructorii care vin fac mecanic. Am de asfaltat 8 km de drumuri agricole. Albota va fi prima comună prin care vă veţi plimba printre lanurile de floarea soarelui pe asfalt. „Ăştia sunt cetăţenii comunei Albota, cu Porche!”

Sincer să vă spun, sunt adepta variantei rustice, cu drumuri de pământ, dar dacă vreţi dumneavoastră asfalt printre floarea soarelui... Aşa este în lumea europeană... Urmează, atunci, să mai puneţi şi nişte semafoare... Îmi plăcea şi mie pe potecă atunci când eram mai tânăr... Acum, că nu mai sunteţi, puneţi-vă şi scări rulante printre spicele cu grâu, domnule primar... Vă deranjează, aşa este prin toată lumea bună...

Când ai asfalt printre lanurile cu floarea-soarelui, şi fetele frumoase ies la trotuar... Poate are şeful ei... Nici şeful ei nu are, este un om de bun simţ, de mare caracter. Că Sorina Marin m-a ţinut o jumătate de oră să îmi dea un aviz de mediu pentru fonduri europene de un milion de euro pentru drumuri agricole, este cu totul altceva. Mi-a cerut să-mi cer scuze la Mircea Andrei, să-i spun că este o fată extraordinară. Îi spun şi acum acelaşi lucru: „Domnişoara Sorina Marin, eşti o fată extraordinară, dar nu pentru mine! Ai trădat, ai crescut alături de PSD, erai zero, şi pentru că n-ai primit o funcţie, te-ai dus la alţii. Toţi trebuie să primim funcţii, domnişoară? Toţi? Numai asta are obligaţie partidul ăsta, să ne dea la toţi funcţii?” Eu nu m-am dus să-mi pună pe nimeni director! Sorina Marin a fost văzută mergând la Consiliul Judeţean, la vicepreşedintele Tecău mai exact. Pentru funcţie credeţi că s-a dus?

Păi dacă a plecat pentru funcţie, credeţi că nu se duce înapoi la PSD tot pentru funcţie? Şi dacă o ţine pe funcţie, domnule primar, vă supăraţi? Nu mă supăr şi n-am nimic. Eu îi imput doar atât, că nu trebuia să mă ţină pe mine la uşă, să-şi dea ea atâta importanţă. Poate că profesional este foarte bună, nu ştiu eu cu ce se ocupă, ştiu doar că pe ultima sută de metri s-au înteţit controalele, nu mai prididesc. Toată lumea e în control, dar nu în unul adevărat, ci în control de buzunare. Tot mediul de afaceri se plânge de controalele astea! Şi se pare că se merge la zeciuială şi am şi dovezi în sensul ăsta. Cică li se închide procesul verbal cu promisiunea că un an de zile nu îi mai caută nimeni. Frecţie, că dacă se schimbă guvernarea, într-un an nu mai se ţine cont de nicio promisiune...

Deci vin şi ai dumneavoastră să ia zeciuiala... Să ştiţi că la mine nu au venit niciodată... Hai să v-o spun şi pe cealaltă: dacă mediul de afaceri a ajuns să spună că PSD era parfum... Adică luau mai cu simţ... Poate şi aşa... Dar cică ăştia rup în două! „Albota va fi prima comună prin care vă veţi plimba printre lanurile de floarea soarelui pe asfalt”

Cât e darul pentru naşul mare? Nu ştiu! Eu am auzit de 10.000 de euro... E mult, cine dracu’ le dă atât? Nu IMM-urile de rând, cei cu afaceri mai măricele... Un singur lucru îl regret: l-am cunoscut personal pe Dobrinoiu (n.r. Ion Dobrinoiu, fostul şef al Direcţiei Silvice).

Cineva trebuie să răspundă pentru situaţia în care l-a adus. În niciun caz acest Dobrinoiu nu a făcut de capul lui, iar cine a lovit în familia Dobrinoiu, în copiii lui, va răspunde, pentru că Dobrinoiu avea de toate şi nu îl văd capabil să ia mită. Domnule primar, îţi asumi responsabilităţi şi atunci când răspunzi la comenzi. Dacă era pus să-l omoare pe unul, trebuia să o facă? Şi asta e adevărat, nu ştiu ce a avut în cap... Şi erau nişte găinării în ceea ce-l priveşte, nişte sume derizorii... Cine l-a forţat să facă treaba asta va plăti, Dumnezeu nu doarme! Şi cine l-a forţat, domnule primar? Păi cineva l-a pus, el trebuie să spună, pentru că el trebuie să spele ruşinea asta. Dacă a făcut treaba asta, este un mare găinar, cum spuneţi

dumneavoastră. Dar cel care l-a forţat, că sunt mulţi care au fost forţaţi, va da socoteală. Eu nu am răspuns niciodată la comenzi şi-mi văd de treaba mea. Ştiţi ce bine mă simt aici, la Albota? Sunt iubit de către cetăţeni, mă aleg... Dacă îmi dau acum 90%, ştiu că am maşină, ştiu că am şi piscină, ştiu că am şi casă frumoasă, şi plantaţie de meri, şi plantaţie de afine şi mă aleg, înseamnă că aşa mă vor. Mai fac şi câte o glumă cu câte o fată frumoasă, vă rog să scrieţi, şi ţăranii mei aşa mă acceptă, aşa le place lor de mine, că dacă m-aş schimba, ăştia nu m-ar mai alege. Mulţumiţi-le retroactiv că v-au mai dat un mandat... Le mulţumesc, dar mi-au dat cel mai greu mandat posibil, pentru că încep cele mai grele lucrări cu putinţă. Asfaltul a fost pentru mine floare la ureche, şcolile, securizarea, apa şi gazele... Începe canalizarea de 220 de

Mie nu-mi place lumea bună şi nici capitalismul ăsta de beton-armat... Ia spuneţi, cui daţi lucrarea, pentru cine s-a pregătit caşcavalul? Nu-l dau eu. Se licitează la nivel metropolitan... Aşa, mai întrebaţi-mă! (Nu apucăm să-l mai întrebăm, că în faţa Primăriei parchează o maşină de lux, din care descinde un tinerel.) Ia uitaţi ce maşină opreşte în faţa primăriei dumneavoastră... Ăştia sunt cetăţenii comunei Albota, cu Porche! (Băiatul din Porche îi înmânează primarului un CEC de 200 de milioane, în contul unor afaceri cu pietriş de prin Dâmboviţa. La ora la care scriem acest articol nu ştim cu ce scor a ieşit Ion Dumitru primar, dar cu siguranţă că locuitorii din Albota l-au votat şi cu maşină, şi cu casă frumoasă, şi cu piscină, şi cu plantaţie de meri, şi cu plantaţie de afine, şi cu CECuri de 200 de milioane...).


6

politică

11 - 17 iunie 2012

Campania electorală, de la Facebook la Face... ioc! Ana Jianu

A

ceastă campanie electorală a înghiţit, probabil, milioane de euro, de departe bugetul Alianţei pentru Argeş şi Muscel depăşind orice recorduri atinse vreodată în Argeş. Dacă unii s-au bucurat de o promovare realizată ca la manualul de branding, alţii au făcut cum i-a tăiat capul şi cum le-a permis buzunarul. Discrepanţa, însă, este uluitoare. Am avut, pe de o parte, un Daniel Dragomir, candidat la Primăria Piteşti, cu o campanie realizată de profesionişti, de la expunerea pe media scrisă la cea pe reţelele de socializare, iar pe de altă parte un octogenar precum Gheorghe Ungureanu, candidat la Consiliul Judeţean Argeş, care n-a avut bani decât de câteva afişe scoase pe hârtie de ziar sau scrise cu pixul. Două realităţi desprinse dintr-un Argeş aflat undeva între Occident şi epoca primitivă.

Votaţi omenia, salvaţi România!

Captiv pe undeva prin schiţele lui Caragiale, Gheorghe Jinga, candidatul Partidului Verde la Consiliul Judeţean Argeş, a ieşit la atac cu nişte mesaje de-a dreptul sublime: „Un om pe care nimeni şi nimic nu îl poate corupe. Un luptător de peste 20 de ani împotriva structurilor de tip mafiot din instituţiile statului, ale căror legături argeşene erau adânc înfipte chiar şi în Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg. Votaţi Jinga Gheorghe dacă doriţi să trăiţi într-o deplină omenie!” Luaţi aminte: acesta este modul de a gândi a unui avocat, licenţiat în drept!

Dragomir a fost model, dar a cam slăbit niţel Daniel Dragomir, candidatul Alianţei pentru Argeş şi Muscel la Primăria Piteşti, a avut de departe cea mai profesionistă campanie electorală. Nimic de lăudat, ar spune unii, în definitiv omul a beneficiat de un buget cu care putea candida şi la primăria din Honolulu. Realitatea este, însă, că mulţi dintre cei cu bani au ales să nu apeleze la profesionişti în formarea şi promovarea de imagine, mulţumindu-se cu nişte cârpăceli copilăreşti. Pe de altă parte, a existat şi acel precedent nefericit, în care un „profesionist” precum Marius Ghilezan i-a pus Ancăi Barbu o bâtă în mână şi de atunci biata doamnă a rămas în conştiinţa publică drept „Doamna cu măciucă”. Dragomir a comis, însă, o eroare, acceptând ca numele primarului Tudor Pendiuc să fie pocit în... „Pendulă”, or

asta e o copilărie demnă de un candidat la.. clasa a II-a. În momentul în care scriem aceste rânduri nu ştim, încă, ce efect a produs campania lui Dragomir în rândul electoratului. Pentru prima dată, Opoziţia de la Piteşti a venit cu o alternativă la Pendiuc care cel puţin s-a zbătut cu adevărat. Pe de altă parte, însă, partidul din care face parte a acumulat o doză de antipatie care încă se mai simte în aer, cu toată preschimbarea portocaliilor în verde. Cert este un lucru: Dragomir a slăbit 15 kilograme de când a început campania şi câteva sute de milioane de lei. În privinţa banilor, însă, nu-l plângem, că a avut de unde să dea, faţă de alţi pedelişti care au ajuns de la oameni de afaceri prosperi, la datornici hăituiţi în permanenţă de cămătari şi recuperatori. Dar despre asta, într-un număr viitor...

Dumnezeu, băgat cu forţa în campanie

Dan Diaconescu, mascota candidaţilor din Argeş

Nici Dumnezeu nu s-a prea odihnit în această campanie electorală. Dincolo de candidaţii care îşi finalizau discursurile cu creştinescul şi ipocritul... „Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, Cel de Sus a fost imortalizat şi pe afişele electorale. Astfel, Virgil Sima, candidat pentru Primăria Bascov, spune despre el că este un „om cu frică de Dumnezeu”. Şi ca să întărească acest aspect, şi-a postat în spate nu doar o biserică, ci şi monumentul eroilor. Cum să nu votezi un astfel de om, când cinstea îţi este garantată la un asemenea nivel!

Deşi anonimi mulţi dintre ei, candidaţii Partidului Poporului au norocul să-l aibă în spate pe Dan Diaconescu. Practic, patronul OTV s-a transformat într-un fel de mascotă, fiind adăugat în Photoshop pe afişele tuturor celor care au candidat pentru primăriile din Argeş şi pentru Consiliul Judeţean. Chiar dacă la alegerile locale

Un octogenar a vrut să ajungă preşedinte de judeţ cu... carioca Dacă pe Constantin Nicolescu şi Mircea Andrei, principalii candidaţi la Consiliul Judeţean Argeş, i-am regăsit prin tot judeţul, zâmbindu-ne de pe bannere, mash-uri şi panouri imense, pe octogenarul Gheorghe Ungureanu, candidat pentru acelaşi scaun din partea Partidului Socialist Român, l-am descoperit într-un cătun uitat de lume, lipit cu aracet pe un panou electoral. Nu era imortalizat nici măcar pe

o hârtie lucioasă, ci pe una de doi bani, îngălbenită, scoasă probabil la un xerox şi completată cu o cariocă albastră acolo unde candidatul a simţit nevoia de adăugiri. Îmbrăcat în costum popular, profesorul Ungureanu arată... degeaba către instituţia Consiliului Judeţean şi se va întreba mult timp de acum înainte... „Cei mulţi mereu la muncă? Puţinii să conducă?”. Cel puţin acesta este sloganul sub care a candidat…

omul contează, nu este deloc exclus să contabilizăm câteva zeci de consilieri locali şi poate chiar unul sau doi consilieri judeţeni în dreptul Partidului Poporului. Ca atare, nu putem decât să ne dorim ca OTV să fie închis cât mai repede pentru că, vorba poetului, primim cu manipularea, dar să fie şi ea mai... discretă, că prea ne jigneşte inteligenţa!


11 - 17 iunie 2012

Scuzele de după alegeri... 

Astrele care vă prezice 

Voyage, voyage... de bucurie sau necaz!

Pagina 9

Pagina 8

Pagina 10

Pomana lui Flocea

Î

ntr-un top al celor mai originale idei din campania asta electorală, locul întâi nu ar fi ocupat nici de clonarea pe listă a numelui lui Costică Nicolescu, nici de înverzirea portocaliului, nici de băşinile fumigene trase zgomotos şi împrăştiat prin presă de către jurnaliştii care pupă poala USL-ului şi nici de orice altceva, cu o singură şi genială excepţie: pomana lui Titi Flocea! Titi Flocea, pe numele său de candidat Dumitru Ghica, a fost, timp de 16 ani consecutivi, primar la Rucăr, intrarea lui în politică şi aburcarea în fruntea obştii făcându-se în confuzia şi zarva din 1990, pe bază de pile la Petre Roman, premierul care şi el trebuia să se ridice pe vârfuri ca Boc, fiindcă n-avea gât. După patru mandate în care pădurile de la Rucăr se tăiau într-o zi cât altele într-o lună, după tot felul de vânzări şi cumpărări pe bază de licitaţii neîncepute, după scandaluri în lanţ şi canci administraţie, Flocea tot era reales de către lume, de parcă îi făcea farmece. De fapt, el chiar era un fel de strateg ascuns, cam ca Victor Piţurcă, fiindcă umbla cu magie neagră de campanie şi farmece electorale, ba în noaptea de dinaintea votului, mergea cu Biblia pe la babele bisericoase şi pe la văduvele sperioase, le punea să extragă o bancnotă dintre file şi să jure apoi, cu palma pe copertă, că o să-l voteze. Iar discuţia asta principială, de la om la om, a avut rezultate, că Titi a îmbătrânit la primărie şi se părea că nici dracul n-o să-l dea jos; numai că, în urmă cu patru ani, nu i-au mai ieşit socotelile din Biblie şi uite-aşa s-a lăsat în sat cu artificii, popi, agheasmă şi lăutari, pe motiv că fusese alungată Satana! Dar cum la noi e obiceiul popular ca cine a supt apă de la chiuveta primăriei, să

Sterian Pricope

vrea să se întoarcă acolo ca să mai sugă, tot aşa şi Titi Flocea a ieşit iar la bătaie, să-l dea jos pe acela care i-a tras de sub fund fotoliul primăriei. Nu ştiu acum cine e mai bun, cine a furat mai puţin, câte voturi a luat fiecare, ş.a.m.d., dar ştiu că Flocea, care şi-a pus cenuşă în cap pe la televizor şi a pupat icoane cum că o să fie primar cuminte, a avut iar cea mai deşteaptă idee de campanie electorală: a organizat o pomană în cimitir, unde a împărţit corect, la vedere, pungile cu bunătăţi pe care ceilalţi concurenţi abia de le-au plasat pe ascuns, cu frica-n sân, ca să nu fie băgaţi la mită. Aprinzând lumânarea cu bricheta electorală, înfulecând colivă de pe flayerul cu candidatul corespunzător şi primind de bogdaproste punga de partid cu mălai, zahăr şi ulei, legea electorală este respectată în litera şi spiritul ei, cetăţeanul participă la un act creştinesc şi, de sufletului mortului, îşi face o cruce până la buric şi îl votează pe pişicherul care trebuie. Că n-o face acesta mare lucru ca primar, în schimb, face nişte parastase de linge satul până şi tuşul de pe ştampila de vot!

Ducele de Albota, prins la cerşit de voturi Primarul comunei Albota, Ion Dumitru, a fost surprins săptămâna trecută cerşind voturi în Piaţa Vasile Milea. Gestul acestuia a surprins pe foarte multă lume, mai ales că Ducele de Albota ar fi fost ultimul care ar fi avut nevoie de un supliment electoral. Misterul s-a risipit după ce primarul a povestit

redactorilor noştri care este motivul pentru care a ales să stea cu şapca întinsă în faţa argeşenilor. „După ce am citit ultimul sondaj în care USL ar fi urmat să obţină 80% în Argeş, iar Alianţa pentru Argeş şi Muscel doar 10%, mi-am dat imediat seama de proporţiile dezastrului. La un asemenea scor, domnul nostru preşedinte

ar fi fost făcut dictator, iar PSD – partidul unic, lucru pe care nu mi-l doresc. Ca atare, am luat decizia să strâng câteva voturi în contul PDL şi al candidaţilor săi, ca să nu bată la ochi şi să avem şi noi cât de cât o opoziţie în judeţ, că apoi ne plictisim de moarte. Ca să dau eu însămi un exemplu, am donat 5% din procentele

pe care urma să le obţin la Albota. Mi s-au alăturat imediat Tudor Pendiuc de la Piteşti şi Ion Georgescu de la Mioveni, şi ei aflaţi în pericol să câştige cu o majoritate copleşitoare pentru orice muritor de rând” ne-a declarat primarul Ion Dumitru care, până la finalul zilei, strânsese 15 procente pentru concurenţă.


8

pamflet

Deci Ministrul Culturii Mircea Diaconu a fost acuzat că, la Sibiu aflându-se într-o conferinţă de presă, l-ar fi scuipat pe un jurnalist cam sâcâitor cu întrebările despre ANI. În mod clar mulţi s-ar întreba cum de ar fi posibil ca un ministru, mai ales cel al Culturii, să facă aşa ceva. Dar să ţinem cont de faptul că şi Mircea Diaconu e om, deci poate scuipa (Dacă nu ar avea salivă, cred că ar muri. Orice om, nu numai ministrul.). Apoi. Diaconu e din Vlădeşti de Muscel, iar acolo oamenii mai scuipă, din când în când, unii chiar mai des. Şi încă mai apoi, Mircea Diaconu e şi senator de Câmpulung şi Curtea de Argeş şi timp de patru ani a scuipat doar vorbe peste alegători, nefiind în stare să concretizeze nici măcar concursul cu muşcatele din balcoane. Aşadar, este posibil să-l fi scuipat pe ăla, mama lui de jurnalist nesimţit! „„       

La Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă din oraşul Ştefăneşti situaţia e de cacao. Unii localnici îşi fac nevoile chiar în faţa sediului Agenţiei, deci pe căldurile verii e o plăcere să te duci să-ţi pui viza de şomaj. Şeful Agenţiei încă nu ştie ce fel de odorizante să folosească: pe cele cu măr verde sau pe cele de la USL. „„       

Eram gata să mă pun în faţa televizorului, să urmăresc meciurile Europeanului de Fotbal. Am aflat că pe TVR pot vedea puţine partide, că multe au fost vândute celor de la Dolce. Dolce nu prind, dar m-a prins un chef de înjurături la adresa celor de la televiziunea naţională. Hoţie pe faţă, dar nu ar trebui să ne mire aşa ceva! Chiar credeaţi că dacă a venit USL-ul la putere o să vedem toate meciurile de la Euro cu prelungiri cu tot? Aveţi grijă şi plătiţi-vă factura la electricitate, că include şi taxa pentru TVR! „„       

11 - 17 iunie 2012

Scuzele de după alegeri... În sfârşit s-a aflat lungimea exactă a Marelui Zid Chinezesc (parcă ăsta e în China!). Construit acum peste 2.000 de ani, Zidul are 21.196 de kilometri. Ţinând cont de faptul că a fost nevoie de peste două milenii pentru stabilirea cu exactitate a lungimii, nici nu vreau să îmi închipui cât timp va trece până se va afla greutatea Zidului (fără turişti pe el). „„       

Cică directorul Adrian Moisescu ar fi dotat Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea cu maşini în valoare de vreo 30 de miliarde de lei (cred că e vorba de lei vechi). El ar zice că nu e aşa, că nu a cheltuit atâta bănet doar într-o lună, dar ce mai contează asta?! Important e ca maşinile să dea din roţi, că la valoarea lor o intrare în service ar costa imens. Oricum, dacă e apă pe Argeş, ce mai contează câteva miliarde în amonte sau în aval? „„       

Adrian Bughiu, ajuns director pe la Direcţia de Tineret şi Sport Argeş, povesteşte că în facultate îşi ajuta colegii. Adică se băga în seamă cu profesorii, discuta cu ei pe teme politice – cred că atunci era la PRM – şi astfel ceilalţi studenţi scăpau de testări. Evident că Bughiu a făcut şi un master, de-aia a ieşit şi cheful acela de belea, dar şi cursuri de traseism politic, ajungând acum la PD-L, adică la Alianţa pentru Argeş şi Muscel. „„       

Pe timpul campaniei electorale, în Argeş au fost întocmite 29 de dosare penale, obiectul acestora fiind prevăzut de Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. 12 cauze fac referire la infracţiuni de mită electorală, semn că argeşenii şi-au cam pierdut interesul pentru alegeri. Sau nu ştim noi ce. „„       

Sanda Fulga, candidatul PP-DD la Primăria Piteşti, regretă că şi-a cumpărat degeaba rochie cu imprimé de păun

D

upă ce au declarat cu o foarte mare siguranţă de sine că vor fi aleşi pentru funcţia de primar sau de preşedinte a Consiliului Judeţean, foarte mulţi dintre candidaţi dau acum din colţ în colţ şi găsesc scuze dintre cele mai inedite. Ba că le-a tăiat pisica drumul către secţia de votare, ba că au fost furaţi de primarul în funcţie... Dar hai să vedem o parte dintre explicaţiile oferite în exclusivitate pentru săptămânalul nostru! Daniel Dragomir, candidat la Primăria Piteşti:

„Ştiu că am spus că îl voi învinge pe Tudor Pendiuc, dar acum sunt foarte mândru că nu am făcut-o. Mi-am dat seama că nu îmi mai doresc să fiu primar al Piteştiului după ce un sondaj realizat de IRES a relevat faptul că 9% dintre piteşteni ar vota cu Dan Diaconescu la preşedinţia României. Păi cum să fiu primarul unor astfel de oameni care poate că au şi ei o şcoală profesională, sau un liceu, sau un master,

sau şcoala vieţii, dar se uită la OTV?! Credeam că sunt oameni de oraş, mai spilcuiţi, mai cu pretenţii, dar se pare că nu este aşa. Sincer vă spun, când am auzit rezultatele sondajului, nu am vrut nici măcar să mai votez cu mine. Toată familia şi toţi cunoscuţii mei au votat cu Tudor Pendiuc.” Apropo, dacă am câştigat alegerile îmi cer scuze, dar nici acum nu-mi vine să cred! Sanda Fulga, candidat la Primăria Piteşti:

„Chiar dacă eram sigură că o să câştig, nu mă aşteptam să câştig! Femeile nu votează femei pentru că sunt nişte invidioase şi nişte intrigante, iar bărbaţii nişte porci misogini. Le doresc tuturor să-i muşte de cur câinii lui Pendiuc şi să le vină plata la întreţinere 1.000 de euro pe timp de vară, praful şi pulberea să se aleagă de fântâna cântătoare şi să-i moară la intrare... toţi caraşii aurii. Piteştenii nu mă merită, deşi, special pentru ei, mi-am cumpărat rochie cu imprimé de păun de la Fortuna! Sictir!”

Știaţi că… unii au început deja campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie? „„       

Marian Fulga, candidat la Consiliul Judeţean:

Georgiu Gingăraş, candidat la Consiliul Judeţean:

„Ştiu sigur că a fost vorba de o fraudare masivă a voturilor, mai mare decât în momentul în care au fost la baraj Ion Iliescu şi Vadim Tudor. Cu domnul Dan Diaconescu alături şi chelia impecabil lustruită era imposibil să pierd. Poporul a fost păcălit încă o dată! Jos ciocoii! Jos tiranul! Iartămă, nevastă!”

„Nici nu mă aşteptam să câştig, dar ştiţi cum este în campanie, trebuie să o spui, să te faci că mai şi crezi... E ca şi cum i-ai spune nevestei „Te iubesc!”: la un moment dat devine reflex şi nici nu-ţi mai dai seama când îţi iese pe gură.”

Constantin Nicolescu, sosia lui Constantin Nicolescu:

„A fost un şoc pentru mine să aflu că am pierdut alegerile. Eram cu soţia în faţa televizorului şi când am auzit că Nicolescu Constantin a câştigat, am sărit în sus de fericire! Din păcate, nu era vorba de mine, ci de celălalt contracandidat. Nici acum nu pot crede că este adevărat, sigur s-au încurcat CNP-urile!”

de la Campionatul European de Fotbal decât rezultatul alegerilor locale în Argeş? există mai puţine promisiuni electorale decât candidaţi? „„       

un vot care durează 35 de secunde arde 25 de calorii şi vreo 200 de lei? „„       

astăzi nu mai este timp pentru campanie electorală? „„       

Irlanda şi Cehia sunt outsidere la Campionatul European de Fotbal, ediţia 2012? „„       

în spaţiu, ca şi în Primărie, Tudor Pendiuc nu aude nimic? „„       

în ziua alegerilor locale nu a mai existat niciun microbuz de închiriat? „„       

la Campionatul European de Fotbal din Ucraina şi Polonia nu participă România, deşi înaintea competiţiei a fost campanie electorală?

Mircea Andrei, candidat la Consiliul Judeţean:

„Speram ca argeşenii să iasă din starea de şoc în care se află de 20 de ani, dar se pare că aceştia nu reuşesc să accepte gândul că le poate fi şi bine. Le este frică de Constantin Nicolescu. De câte ori aud numele lui, pustiesc fântânile şi se ascund în munţi, mamele îşi smulg pruncii de la sân şi-i pitesc în maşina de spălat, bărbaţii trag obloanele şi beau de necaz, până şi extratereştrii îşi schimbă ruta dacă se rătăcesc prin lanurile de grâu din Argeş. Dar nu vă fie frică, până la urmă tot vă scap de el! Aveţi încredere! Dacă nu v-am scăpat acum, prin toamnă ne pregătim din nou de joacă!

aşa cum Argeşul a avut doi Nicolescu prinşi în candidatură la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Naţionala de fotbal a Greciei are doi Papadopoulos şi nici măcar nu sunt rude? „„       

dacă ne luăm după culori, la Euro 2012 Irlanda e Alianţa pentru Argeş şi Muscel (sau Partidul Verde), Cehia e USL, iar în rest nimic nu mai contează? „„       

„„       

8% dintre oamenii de pe Pământ au un deget în plus, iar USL are cel puţin 8% în plus faţă de AAM? „„       

dacă plouă în ziua alegerilor locale, acest lucru nu înseamnă nimic? „„       

niciun candidat la alegerile locale din Argeş nu este născut pe 10 iunie? „„       

cine nu votează nu greşeşte? „„       

este mai greu să prezici rezultatul unui meci „„       

Ştiaţi că Iani Popa şi Ducele de Albota sunt prieteni nu doar de vânătoare, ci şi de apă plată?

SCM Piteşti nu s-a calificat la Campionatul European de Fotbal? „„       

SCM Piteşti va disputa finala fazei judeţene a Cupei României la fotbal? „„       


pamflet

11 - 17 iunie 2012

H

ei, au trecut alegerile! Gata! Nu ştiu rezultatele, dar nu contează. Fac presupuneri despre vacanţele candidaţilor. După bătălia electorală e clar că aproape toţi vor să se liniştească într-o odihnă de mult dorită. Aşadar...

încredere într-un gherlan?” – „Eşti în eroare, frăţioare!!! Gherlani sunt ăia de pe Vlaşca, ca mine, nu ăia din Olt!”. Gheorghe Stancu, de la USL Bascov, la fel ca Florin Frătică, de la AAM Bradu, vor zăbovi pe şezlonguri, mirându-se: „Bă, eu chiar i-am păcălit pe ăştia încă o dată?”. „„       

Constantin Nicolescu, preşedintele PSD Argeş, o să se ducă la Mihăeşti. Scârbit de faptul că merele sunt încă verzi, se va îndopa cu cireşe. Doar sunt roşii... „„       

În schimb, Ionel Dulamă, de la Rucăr, nu are timp de odihnă. Problema lui e cu ce partid să se dea în următoarea perioadă! „„       

Mircea Andrei, fost preşedinte al PDL şi actual lider al Alianţei pentru Argeş şi Muscel, nu ştie ce e aia vacanţă. Trebuie să coacă mărul! „„       

Dacă e să vorbim de vacanţă, nimeni nu ştie unde este candidatul AAM la Primăria Hârseşti, Ioana Pircan Vet 2004... Pardon, doar Ioana Pircan, restul e denumirea firmei... Unii spun că femeia a intrat în vacanţă încă din seara zilei de 10 iunie. „„       

Tudor Pendiuc chiar va intra în vacanţă. Dacă a făcut „Simfonia lalelelor”, nu a mai rămas nimic important în acest an. Prin noiembrie o să se lupte cu gigacaloria (indiferent dacă mai e primar sau nu, că atunci când am scris acest text nu am avut habar de rezultatele alegerilor!). „„       

Ion Neagoe, de la USL Mioveni, nu înţelege anumite lucruri, de aceea îşi va amâna vacanţa. El se află într-o mare dilemă: „Dacă lista de candidaţi la Consiliul Local ar fi fost invers, adică ordinea inversă, oare aş fi obţinut mandatul?”. „„       

Daniel Dragomir, de la Alianţa pentru Argeş şi Muscel şi Piteşti, ştia dinainte de alegeri ce va face în vacanţă. Caraibe... „„       

Marian Fulga are o vacanţă casnică, dar cu profil electoral. Se ceartă cu candidatul PP-DD la Primăria Piteşti.

Gheorghe Savin, de la UNPR Câmpulung, pleacă cu pluta pe râul Târgului. „„       

„„       

Georgiu Gingăraş, de la UNPR, îşi va lua câteva zile libere. În această perioadă de timp va elabora un text de genul: „Subsemnatul Georgiu Gingăraş demisionez din funcţia de preşedinte al UNPR Argeş, motivul constând în rezultatele dezamăgitoare obţinute în alegerile locale!”. „„       

Călin Andrei (USL Câmpulung) îşi pregăteşte mini-vacanţa de Sfântul Ilie, atunci când se vor „„       

9

E clar că cel care a candidat pentru AAM la Primăria comunei Bughea de Jos se va întoarce la treburile lui, adică la îngroparea morţilor. El nu are timp de vacanţă, fiindcă mor bugheni aproape în fiecare zi. Deocamdată candidatul USL nu are de gând să facă aşa ceva... „„       

Alianţa pentru Argeş şi Muscel a luat o vacanţă de la argeşeni

Voyage, voyage... de bucurie sau necaz! organiza Zilele Municipiului. O mini-vacanţă plătită cu vârf şi îndesat de admiraţia câmpulungenilor şi plimbările printre tarabele vânzătorilor de pe bulevard.

Candidatul USL la Primăria Curtea de Argeş, adică Nicolae Diaconu, nu va intra în vacanţă. A primit ordin de sus să recupereze toate banerele deteriorate „„       

sau ascunse de fiul candidatului AAM. Chestia asta îi va lua ceva timp... Liderii PNŢCD din judeţ, adică Iulian Prunaru şi Gigi „„       

Dinescu, vor avea o vacanţă destinată dezbaterilor. Cam aşa: „Bă, Gigi, ţ-am zis io că ăla ne păcăleşte?” – „Mi-ai zis, bă, da´ ce p... (papucii) mei credeai, că poţi avea

Candidatul AAM la Primăria Ştefăneşti, Valeriu Tudor, e în vacanţă deja. De vreo trei săptămâni şi ceva... „„       

Traian Băsescu e de mult timp în vacanţă. Cel puţin aşa cred unii... „„       


10

pamflet

11 - 17 iunie 2012

Astrele care vă prezice Acest Horoscop este prevăzut cu praful de pe tobă Cititorul în dodii

G

ata cu grătarele şi cu pachetele primite la cimitir, dar astrele vă sfătuiesc să nu vă impacientaţi! După ce politicienii se vor întoarce din concediu, nativii tuturor zodiilor vor fi din nou băgaţi în seamă! Vor urma câteva luni în care se vor revărsa laptele şi mierea, aşa că nu rataţi super-oferta, că nu o mai pupaţi prea devreme. Atenţie la gogoşile oferite, este posibil să vi se aplece… Berbec Cornel Lazăr

O săptămână sub semnul Delicateselor Culinare în care veţi avea ocazia să încercaţi cele mai excentrice mâncăruri ale lumii, prilej oferit de un sejur culinar, câştigat pe net din întâmplare. Vă simţiţi, însă, puţin frustrat, mai ales că ați decis să începeţi o dietă. Vă consolaţi la gândul că unde încape o guşă, pot încăpea şi două. Din punct de vedere financiar lucrurile stau excelent, însă de acest aspect nu vă bucuraţi decât dumneavoastră, căci rudele ştiu că sunteţi cam strâns la pungă şi nu au de ce să fie prea entuziasmate. Taur: Ştefan Lăzăroiu

După ce cămătarii au ajuns să vă caute şi în satul natal, angajaţii nu vor să se mai mulţumească deloc cu parizer şi şuncă de la magazinul dumneavoastră în contul salariului neplătit iar nevasta se declară nemulţumită de viaţa intimă, decideţi că este momentul să vă retrageţi din politică. Numai că, o dată intrat în joc, vă este greu să ieşiţi neşifonat. Până la sfârşitul săptămânii consultaţi un catalog turistic şi ajungeţi la concluzia că Dubai ar fi o destinaţie perfectă pentru următorii doi-trei ani, până mai uită lumea. Gemeni: Georgiu Gingăraş

Toată săptămâna munciţi fără tragere de inimă şi vă gândiţi în continuu numai la vacanţă, ceea ce nu vă stă în fire, pentru că întotdeauna aţi fost o persoană ataşată de partid şi nevoile acestuia. Astrele vă sfătuiesc să vă luaţi gândul de la vacanţă şi să dovediţi ca de obicei că aveţi ambiţie. Spre sfârşit de săptămână vă

Oare astrele vor confirma sondajele de opinie?... consolaţi cu un grătar în faţa blocului. Atenţie la tocătură, este posibil să vă pice mai greu decât scorul obţinut în alegeri! Rac: Ion Popa

Praful pe care l-aţi luat în picioare în campania electorală v-a iritat foarte tare tenul, motiv pentru care, săptămâna aceasta, sunteţi predispus şi faceţi coşi. Încercaţi să vă abţineţi să îi stoarceţi, riscaţi să înrăutăţiţi situaţia. Până scăpaţi de problemă, încercaţi să folosiţi un fond de ten cu factor de protecţie ridicat şi evitaţi pudra, pentru că încarcă pielea şi nu o lasă să respire. Deşi vă bate gândul să vă vopsiţi, astrele vă sfătuiesc să vă reprimaţi intenţia, întrucât bărbaţii grizonaţi sunt mult mai sexy. Leu: Mimi Niţă

Primiţi o ofertă de lucru în străinătate, într-un oraş la malul mării, o oportunitate la care visaţi încă din copilărie. Surprizele nu se opresc aici! Miercuri sunteţi sunat şi anunţat că aţi câştigat o umbreluţă de soare, iar vineri

sunteţi cerut în căsătorie de o persoană la care nu vă aşteptaţi, fiindu-vă rudă. Felicitări! Atenţie la influenţele venusiene care au intrat în Trigonul lui Mercur! Acestea vă dau o stare de lene, combinată cu bufeuri de căldură toată săptămâna. Fecioară: Constantin Nicolescu

Plecaţi într-un binemeritat concediu tocmai în Dubai, acolo unde v-a sugerat să mergeţi contracandidatul dumneavoastră. O lăsaţi la butoane pe Simona Bucura Oprescu, iar când vă întoarceţi vă puneţi mâinile în cap căci, ambiţioasă cum este, reuşeşte să rezolve 80% din promisiunile noului mandat. Atenţie la sănătatea psihică săptămâna aceasta! Din motive absolut necunoscute, dar uşor de intuit, refuzaţi să mai mâncaţi mere verzi, pe care le îndrăgeaţi nespus în copilărie. Psihologul personal pune toate astea pe seama stresului din ultima perioadă. Balanţă: Cristina Diculescu

Pentru că vă este din ce în

ce mai cald cu părul pe cap, decideţi să vă tundeţi pe piele. Ideea nu se dovedeşte a fi tocmai bună, pentru că toată lumea vă strigă cu numele de Marian Fulga, lucru care vi se pare umilitor. Cumpăraţi ulei de ricin pentru a vă creşte mai repede părul numai că, în locul acestuia, vă apar nişte escrescenţe ciudate. Medicii spun că ar fi vorba de nişte extensii de neuroni şi că ar fi bine să nu le tăiaţi, pentru că aveţi marea şansă să deveniţi aproape la fel de inteligentă ca un bărbat.

Săgetător: Gogu Davidescu

Vărsător: Mircea Andrei

Pentru că sunteţi de negăsit, Dan Diaconescu deschide un serial cu dumneavoastră, după modelul dispariţiei Elodiei. Sunteţi căutat până şi în PNL, fără niciun succes, însă! Partea mai proastă este că nici dumneavoastră nu reuşiţi să vă (re)găsiţi, fiind pierdut undeva între două guvernări. Dacă veţi avea răbdare, norocul vă va surâde din nou, spre disperarea duşmanilor.

Scorpion: Gigi Dinescu

Capricorn: Florin Frătică

Le-aţi trăit mai pe toate, le-aţi încercat pe toate, astfel încât vă aflaţi acum într-un moment de cumpănă: ce anume aţi mai putea face cu banii de care dispuneţi? De călătorit aţi călătorit, de donat la săraci aţi donat, de mers la femei aţi mers… Cum nu reuşiţi să rezolvaţi dilema, vă retrageţi undeva la ţară, unde mâncaţi cireşe, vă scăldaţi la râu şi ieşiţi la bancă împreună cu amicii din copilărie, cu care jucaţi „Flori, fete sau băieţi…”.

După ce aflaţi rezultatele alegerilor, vă refugiaţi în băutură, sex, droguri şi violenţă. Fiul se supără pe dumneavoastră pentru că îi furaţi din etnobotanice şi îi ciupiţi prietenele de fund. Astrele vă sfătuiesc să vă opriţi până nu este prea târziu. Atenţie la prieteni! Unul pe nume Prunaru vă tot alimentează cu ţuică din gospodăria personală, în speranţa că va scăpa de dumneavoastră mai repede. Ar fi păcat să îi daţi satisfacţie…

Faptul că nu mai ţineţi la băutură vă îngrijorează foarte tare, mai ales că a devenit o obişnuinţă să fiţi scos din şanţuri de către locuitorii comunei. Iniţial daţi vina pe băutură, că poate este contrafăcută, după care realizaţi că ficatul nu mai este în stare să proceseze ca în tinereţe. Conştient de repercusiuni, decideţi să nu mai beţi mai mult de un litru de ţuică şi trei litri de vin pe zi, chiar dacă vi se pare foarte plictisitor să fiţi treaz.

Peşti: Florin Tecău

Urmează o perioadă de incertitudini căci nu ştiţi cât veţi mai activa pe funcţia pe care o ocupaţi. Nu că v-ar interesa foarte tare postul pe care îl deţineţi, dar v-a intrat în reflex să urcaţi, zilnic, cele patru etaje. În plan sentimental nu este exclus să vă îndrăgostiţi de o colegă de serviciu, care vă face cu ochiul ori de câte ori treceţi pe lângă ea. Abia într-un târziu aflaţi că face cu ochiul la toată lumea, căci are un defect de vedere.


actualitate

11 - 17 iunie 2012

11

A rămas şi fără primărie, şi plin de datorii! Valentin Nedelea, candidatul Alianţei pentru Argeş şi Muscel la Primăria Bascov, a fost dat în consemn la hoteluri, cluburi, baruri şi alte terase Episodul V – Căutat de primar pentru taxele restante

Iulia Cojocaru

D

e când a început campania electorală, despre Valentin Nedelea, candidatul Alianţei pentru Argeş şi Muscel la Primăria Bascov, am auzit atâtea lucruri încât am putea scrie un roman. Personajul este unul cât se poate de pitoresc iar acţiunile sale stârnesc uimirea chiar şi în rândul celor care cred că leau văzut şi auzit pe toate. Din păcate, cu toate pomenile din cimitir, pedelistul nu a reuşit să-l doboare pe primarul Gheorghe Stancu, însă pe el nu este exclus să-l doboare datoriile, fiind deja urmărit prin localitate de cetăţenii cărora le datorează de la 2-3 milioane, la câteva zeci de mii de euro. Dar hai să le luăm pe rând!

Răbdare, că abia ce am început cu datoriile! Acelaşi etern şi fascinant Nedelea mai are de plătit către Primăria Bascov 59 de milioane de lei, bani reprezentând impozit pe clădiri, apartament şi o amendă pentru construcţie fără autorizaţie. Până de curând, datoria se ridica la 98 de milioane, dar a mai plătit din ea săptămâna trecută, că parcă era ruşine ca un candidat la primărie să fie dator tocmai la instituţia pentru care candidează. Probabil că tanti Filofteia este foarte revoltată acum: unde a dat câteva zeci de milioane, nu se putea rupe şi de şase, ca să-i rezolve nepotul? Episodul VI – Căutat de candidaţii de pe lista de consilieri

Episodul I – Tanti Filofteia îl caută pentru a recupera banii nepotului

Pe adresa Primăriei Bascov a ajuns cam pe la începutul anului o plângere prin care primarul era rugat să ajute o bunicuţă să recupereze banii nepotului ei, bani pe care i-ar fi câştigat muncind pentru Nedelea. „Subsemnata Ghiţulescu Filofteia din Comuna Bascov, vă aduc la cunoştinţă următoarele: în toamna anului 2011, nepotul meu Chiţulescu Ion Mihăiţă a lucrat în construcţii cu echipa lui Valentin Nedelea care a speriat tot Mioveniul.Înspeţă,acestNedelea nu mi-a plătit nepotul nici în ziua de astăzi pe trei săptămâni. Are să-i dea 600 lei pe munca lui. Nu ştiu de ce nu îi dă, că toată vara trecută a cheltuit la bani în toate cârciumile şi hotelurile. “ se scrie în respectiva petiţie. Tanti Filofteia nu a reuşit nici în ziua de azi să recupereze banii, deşi, dacă i-ar fi primit în campania electorală, credem că l-ar fi iertat şi i-ar fi acordat votul. Episodul II – De un an şi jumătate a… uitat să restituie un împrumut de 17.200 euro

Cele 6 milioane lei vechi ale bunicii Filofteia sunt un mizilic faţă de datoria pe care o are de recuperat un alt cetăţean, tot din Bascov – Ion Matei. Pe data de 14 ianuarie, acesta l-a împrumutat pe Valentin Nedelea cu

17.200 de euro, cu menţiunea de a-i restitui până la 14 ianuarie 2011. De atunci şi până acum a trecut mai bine de un an şi jumătate, iar omul nu a văzut un euro restituit, motiv pentru care se gândeşte serios să-l dea în judecată, mai ales că Nedelea nu a ajuns primar şi, ca atare, e mai greu cu parandărătul. Rămâne de văzut dacă va mai avea pe ce să-l execute întrucât, spre exemplu, de curând şi-a băgat în insolvenţă firma Vatador Edificia Constructor SRL, întrucât a… uitat să mai plătească impozitele către stat. Episodul III – Căutat şi de un nene de la Curtea de Conturi, a cărui mamă a rămas… neizolată!

Tot Nedelea este căutat şi de…

Curtea de Conturi! Bine, nu de instituţie, ci de Adrian Crivăţ, auditor public extern. Acesta din urmă l-a sunat pe primarul Gheorghe Stancu şi l-a rugat să-i transmită năstruşnicului pedelist să vină să-i refacă izolaţia de la apartamentul în care locuieşte mama sa, izolaţie care i-a căzut la puţin timp după ce a fost făcută. De altfel, Nedelea este vestit pentru lucrările de mântuială pe care le execută echipa sa. La Mioveni, spre exemplu, pe adresa primăriei au ajuns nenumărate plângeri din partea asociaţiilor de proprietari pentru modul în care firma pedelistului a reabilitat termic o serie de apartamente. Mai mult, chiar colegul de partid, Ciprian Berevoianu, în vremea în care era director la ITM, l-a ars cu amenzi pentru că oamenii cu care lucra nu

aveau forme legale de muncă, motiv pentru care s-a ales şi cu un dosar penal. Episodul IV - Căutat de vecinii de bloc!

Următoarea întâmplare are aşa, un iz de telenovelă. În urmă cu aproximativ o lună, administratorul blocului în care locuieşte dar şi bun amic de pahar – un anume Tudorache – a dat colţul. Omul cică a murit de inimă rea şi de frica locatarilor pentru că… ar fi cheltuit vreo 630 de milioane cu Nedelea, parte din bani trebuind să-i vireze pentru datoriile către Termoficare. Banii proveneau de la un apartament scos la licitaţie pentru restanţe la utilităţi, apartament care nu era nici al lui, nici al lui Nedelea, ci al unei românce care îşi trăsese un

italian cu 40 de ani mai în vârstă, şi, o dată cu el, un apartament nou-nouţ. Numai că femeia a uitat să mai plătească şi utilităţile, motiv pentru care s-a trezit cu casa scoasă la licitaţie. Acum, defunctul Tudorache, în calitate de administrator, în loc să vireze către Termoficare partea de datorii, a intrat în bani, iar rudele lui îl acuză pe Nedelea că i-ar fi mâncat şi băut toţi banii prin cârciumi. Dacă este adevărat, înseamnă că băiatul chiar are talent! Dar povestea nu se termină aici… Ghiciţi cine este acum noul administrator al blocului în care locuieşte Nedelea? Nedelea însuşi! Din spusele locatarilor, le-ar fi tăiat factură pe utilităţi, dar banii s-ar fi oprit în buzunarul său, motiv pentru care au de gând să lămurească situaţia cât mai repede.

Tre a b a c a re u r m e a z ă depăşeşte orice imaginaţie! Nu ştim ce a fost în capul dragului de Nedelea, că a făcut varză lista de candidaţi la Consiliul Local Bascov. Potrivit legii, consilierii sunt aleşi funcţie de numărul de locuri eligibile obţinute de către partid, în ordinea în care au fost trecuţi pe listă. Numai că Nedelea s-a pus cap de afiş, pe primul loc, restul urmând… în ordine alfabetică! Şi uite aşa, Ion Vlăsceanu, preşedinte de organizaţie, a avut ghinionul de a fi trecut pe poziţia 20 doar pentru că numele său îl plasează la coada alfabetului. Nemulţumiţi de o asemenea grozăvie, alţi doi candidaţi, Gheorghe Pleşa şi Florian Truţă, şi-au băgat picioarele în lista lui Nedelea şi s-au retras. Episodul VII – Căutat… de un şoarece

Ca să încheiem… apoteotic, gurile rele spun că pe Nedelea l-ar mai căuta… un şoarece. E aproape mort şi cică ar fi fost găsit de un localnic în buzunarul unei haine second-hand primită de la candidatul PDL. Înainte de a-şi da obştescul sfârşit, şoarecele şi-ar fi exprimat dorinţa să-l reclame pe Nedelea la Protecţia animalelor, pentru rele tratamenten aplicate atât oamenilor, cât şi animalelor.


12

politică

11 - 17 iunie 2012

Săptămâna politică

Florin Frătică mai bea un mandat

Popa Nistor, lipitor de afişe

Mii de felicitări primarului Florin Frătică pentru noul mandat obţinut! Prietenii bruneţi cu ceafă lată şi pipiţele care populează primăria de la Bradu îi doresc şi ei multă sănătate şi să-i păstreze Dumnezeu ficaţii sănătoşi, căci ultimele manifestări ale primarului au demonstrat că nu prea mai ţine la băutură.

Preotul Dumitru Nistoreste acum consilier local la Ştefăneşti, din partea USL, cu toate că a încurcat căile Domnului şi a nimerit şi pe la PDL. Unii spun, însă, că ar fi fost omul lui Nicolescu sub acoperire, numai că popa Nistor la fel de antipatic le-a rămas multora, motiv pentru care, în campanie, a fost trimis la lipit afişe.

Mulţi bani, chiar şi fără biciclete!

A

ţi fost la vot? Mulţumiţi, nu-i aşa? V-aţi îndeplinit o îndatorire civică... Cred că începând chiar de astăzi veţi afla ce frumoasă vă va deveni viaţa cu cei care au câştigat alegerile! Ar trebui să staţi puţin mai liniştiţi... În urmă cu câteva zile, aproape fiecare candidat v-ar fi cinstit cu câte o bere şi un mic, astăzi sau mâine vor face chefuri doar cu cei apropiaţi. Au uitat de voi din acest punct de vedere: se vor arăta doar să vă spună că laptele şi mierea vor curge necontenit timp de patru ani. Mă refer la cei care au prins scaunul de primar sau un loc de consilier – ceilalţi sunt ocupaţi cu înjurăturile şi regretul că au cheltuit degeaba prea mulţi bani. Au fost agitaţie, distracţie, scandaluri... Aţi primit vreo câteva brichete, nu-i aşa? Cred că odorizante pentru maşină nu veţi mai cumpăra un an. Cred şi eu, că doar au fost împrăştiate zeci de mii de asemenea articole. Chiar sute de mii, dacă adunăm şepcile, tricourile, pixurile, odorizantele, brichetele... Ştiaţi că în România 80% din populaţie câştigă sub salariul mediu, iar asta înseamnă că oamenii ştiu şi simt ce înseamnă sărăcia? Vreo 20% dintre salariaţi câştigă cât să-şi ia o pâine şi parizer, eventual cât să-şi achite factura la apă, dar nu-şi permit o ciocolată sau să-şi schimbe ciorapii aşa cum unii îşi schimbă femeile. Nu mai vorbim de cei fără un loc de muncă sau „angajaţi la negru”... Veţi spune că un om supravieţuieşte şi fără ciocolată, dar de ce trebuie să vorbim de supravieţuire? De ce nu vorbim şi nu criticăm faptul că un român nu-şi poate achiziţiona un home-cinema?! Să zicem că prin Argeş s-au distribuit în campania electorală vreo 200.000 de articole publicitare! La 2,5 lei bucata (brichetele sunt mai

Cătălin Ion Butoiu

Au f o s t a g i t a ţ i e , distracţie, scandaluri... Aţi primit vreo câteva brichete, nu-i aşa? Cred că odorizante pentru maşină nu veţi mai cumpăra un an. Cred şi eu, că doar au fost împrăştiate zeci de mii de asemenea articole.

Mircea Diaconu, acuzat că ar fi cumpărat miorlăituri de pisică! Deturnări de fonduri şi achiziţii de zgomote Sterian Pricope

ieftine, dar un tricou e mai scump), punem la socoteală şi inscripţionarea şi plata celor care le-au împrăştiat (chiar dacă au primit doar un sandviş şi un suc). Asta înseamnă vreo 500.000 de lei, adică 5 miliarde de lei vechi! În Argeş, trăiesc vreo 3.000 de bătrâni singuri şi săraci, vreo 200.000 de oameni suferă de diverse boli cronice, câteva mii beneficiază de ajutor social sau şomaj. Nu prea sunt bani şi pentru ei... Sau sunt prea puţini. Nu ajung şi de o ciocolată. Una mică, de calitate îndoielnică. Peste doar patru luni vom avea iar parte de campanie electorală. Vor fi mai puţini candidaţi, dar mai mulţi bani. Cred că vor apărea vreo 300.000 de articole destinate publicităţii electorale. 300.000 x 2,5 = 750.000 de lei. Dacă vor apărea şi biciclete, suma va fi mult mai mare. Oricum am „uitat” de afişe, banere, mash-uri, flyere, machete în ziare, spoturi şi emisiuni audio-video...

P

ână în prezent, Mircea Diaconu avea trei funcţii: actor, senator şi ministru. Şi, pe lângă acestea, şi două belele: incompatibilitatea semnalată de Agenţia Naţională de Integritate între calitatea de manager de instituţie publică şi aceea de parlamentar, precum şi acuzaţiile de abuz în funcţie susţinute de modul în care o organizat şi prezidat concursul în urma căruia soţia sa, actriţa Diana Lupescu, a fost angajată în funcţia de regizor (acuzaţii extinse şi cu contractele teatrului cu aceeaşi Diana Lupescu). Şi cum ultima sa funcţie - aceea de ministru nu putea rămâne fără o belea, iată că scorul a redevenit egal. De această dată, acuzaţiile au fost formulate de către Curtea de Conturi care a verificat gestiunea teatrului Nottara, pe care Mircea Diaconu l-a condus până în decembrie 2010! Astfel, conform presei centrale, prima constatare a

fost că o parte din cheltuielile cu personalul au fost depăşite cu 57.000 de lei. O altă problemă au reprezentat-o diurnele încasate de actori atunci când erau plecaţi în turneu, în ţară sau străinătate. Aproape 20.000 de lei au fost trecuţi greşit în contabilitatea instituţiei. Pentru a nu umfla cheltuielile de personal, şi aşa depăşite, acestea au fost trecute la secţiunea „bunuri şi servicii“. Curtea de Conturi mai arată că aproape 20.000 de lei s-au dus pe apa sâmbetei, după ce Teatrul Nottara ar fi plătit necuvenit drepturi de autor pentru utilizarea unor opere muzicale. Este vorba de drepturi de autor pentru muzică populară fără autori identificaţi efecte sonore, specifice teatrului, sau opere muzicale pentru care perioada de protecţie s-a terminat. Inspectorii au rămas surprinşi că teatrul a plătit drepturi de autor pentru efecte sonore: valuri, pescăruşi, paşi, picături sau onomatopee! Banii au fost viraţi către UCMR-ADA, o asociaţie din România acreditată să gestioneze drepturile de autor în domeniul muzical. În alte cazuri, teatrul a

plătit drepturi de autor pentru piese care au ieşit din perioada de protecţie, în cazul unor compozitori clasici: Chopin, Ceaikovski, Bach, Bizet etc. Imediat după finalizarea controlului directorul Teatrului, Mircea Diaconu, a contestat în instanţă concluziile Curţii de Conturi. Acesta a suţinut că toate plăţile care s-au făcut au fost legale. Procesul continuă la Curtea Supremă de Justiţie. Mircea Diaconu: „E o demenţă, e o nesimţire!”

Contactat de ZIUAnews pentru a lămuri cum au fost posibile aceste plăţi la teatrul pe care l-a condus până în decembrie 2011, Mircea Diaconu a declarat că nu el este cel vinovat, ci chiar structura mai sus amintită, UCMR-ADA, care primeşte banii. „Am plătit ce era de plătit, ce eram obligat prin lege să plătesc. Faptul că în presă se scrie că eu plătesc aiurea este o demenţă, o nesimţire“, a declarat, revoltat, Mircea Diaconu. „Eu le-am semnalat ca nereguli! Eu sunt cel revoltat că, în urma unor defecţiuni ale legii şi ale comportamentului

unui organism care se numeşte ADA-UCMR al compozitorilor, tot teatrul românesc este dat în judecată ca să plătească drepturi de autor pe mieunatul pisicii“, a declarat Mircea Diaconu, precizând că aceasta nu este nicidecum o vină a sa, ci tocmai o încercare de a rectifica aceste „anomalii“. Ministrul Culturii mai spune că nu numai Teatrul Nottara este afectat de aceste abuzuri ale UCMR-ADA, ci toată structura teatrului autohton: „Pe nişte defecţiuni ale legii, această structură de gestiune de drepturi colective se comportă abuziv cu tot teatrul românesc. Iar eu, ca senator, mi-am luat obligaţia către teatrul românesc de a modifica în lege în aşa fel încât aceste lucruri să nu se mai întâmple. Nu eu plătesc aiurea mieunatul pisicii! Sunt obligat de această structură şi dat în judecată - şi câştigă - ca eu să plătesc mieunatul pisicii“. Senatorul PNL a mai precizat că a fost îndrumat chiar de către inspectorii Curţii de Conturi să-i dea în judecată pe cei de la UCMR ADA, care au venit cu aceste solicitări „penibile“. Însă, în ciuda faptului că a contestat în instanţă aceste plăţi absurde, fostul director al Teatrului Nottara spune că a pierdut procesul, magistraţii dând dreptate UCMR-ADA. De asemenea, Mircea Diaconu a mai afirmat că orice recurs la decizia instanţei este „inutil“, deoarece problema aceasta este a întregului teatru românesc. Urmează o nouă demisie din Guvernul Ponta?

Marţi, 12 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea da sentinţa în procesul în care Mircea Diaconu contestă raportul formulat în cazul său de Agenţia Naţională de Integritate. Legat de acest dosar, premierul Victor Ponta a declarat că dacă ICCJ va da dreptate Agenţiei Naţionale de Integritate, în procesul cu Mircea Diaconu, acesta va ceda funcţia de ministru, în caz contrar Agenţia va trebui să prezinte „nişte mari scuze“. Însă, şi în cazul în care ICCSJ îi va da dreptate lui Mircea Diaconu, rămân celelalte acuzaţii care, şi dacă se vor dovedi şi ele a fi fost tot nefondate, până la decizia finală îi vor eroda imaginea politicianului argeşean!


politică

11 - 17 iunie 2012

13

De ce a pierdut Dragomir alegerile

Promisiunea lui Pendiuc

Gingăraş a fraudat alegerile?

Boţârcă şi-a cumpărat avion

„Îi văd pe oamenii ăştia care dau cu mătura, dar cred că trebuie să mergem pe mecanizare, pentru că aceasta este soluţia secolului XXI” a declarat Daniel Dragomir, cu câteva zile înainte de vot. Păi, în ritmul acesta, cum să mai fie votat de cele câteva sute de lucrători la ADP? Plus că piteştenilor le place să fie luaţi cu mătura!

„Până în 2014, nicio stradă din Piteşti nu va fi fără asfalt, fără gaze şi fără canalizare.”să ţineţi minte promisiunea aceasta! Îi aparţine primarului Tudor Pendiuc şi a fost făcută în faţa unei întregi naţiuni. Ca atare, în 2014, vă propun să inspectăm împreună fiecare străduţă din Piteşti şi dacă nu s-o ţine de cuvânt... ne aşezăm să ne treacă.

Dorind să explice de ce anume nu a venit cu susţinători la emisiuneacaravană a Digi24 care a fost transmisă în direct din Piaţa Vasile Milea, preşedintele UNPR Argeş, Georgiu Gingăraş, a declarat: „Susţinătorii noştri sunt probabil la televizor sau în cabina de vot.” Ăsta este autodenunţ pe faţă!

Senatorul Mircea Andrei susţine că primarul Topoloveniului, Gheorghiţă Boţârcă, şi-ar fi cumpărat avion. Păi vestea asta este cât se poate de bună: înseamnă că fii săi nu se vor mai chinui să fraudeze alegerile mergând cu autocarul dintr-o localitate în alta, ci vor circula în cele mai bune condiţii, cu avionul tatei.

Să vă stea în gât! 9% dintre piteşteni îl vor preşedinte pe Dan Diaconescu! Dacă la oraş poporul vrea cu Diaconescu, la ţară e jale!

Marian Fulga, liderul PP-DD Argeş, încercând să hipnotizeze gospodinele care încă se mai întreabă dacă Elodia este vie sau... trăieşte Iulia Cojocaru

U

n sondaj IRES realizat la comanda Digi24 în perioada 1-2 iunie relevă o chestiune cât se poate de îngrijorătoare: 9% dintre piteşteni l-ar alege preşedinte al României pe Dan Diaconescu! La ţară, situaţia este şi mai dramatică, semnalele din teritoriu confirmând faptul că Diaconescu şi OTV-ul său au reuşit să sucească minţile prostimii (şi, din păcate, e din ce în ce mai multă!). Întrucât Partidul România Mare a fost discreditat de însuşi liderul său, iar Noua Generaţie a lui Gigi Becali a sucombat rapid, golul lăsat pe eşichierul politic a fost ocupat rapid şi cu talent de

Partidul Poporului. Liderul său, conştient că specularea prostiei şi necunoaşterii este una dintre cele mai rentabile afaceri, spală zi de zi creierele mulţimii şi probabil că până la alegerile parlamentare va reuşi să adune un capital de popularitate care-i va permite să aibă un cuvânt în formarea viitorului Guvern. Mai taie din ele, dă-le dreacu’!

La nivelul judeţului Argeş, partidul este reprezentat de nimeni altul decât fostul lider al PRM, Marian Fulga. La fel de chel dar cu o sclipire şi mai... dubioasă în ochi, Fulga s-a pliat perfect pe discursul oligofrenic al şefului său. „Ţineţi aproape că nici nu ştiţi ce pierdeţi! Pentru schimbare, pentru viitor, vom da puterea la popor! Este momentul

să terminăm cu ciocoii, este momentul să conducă poporul! Să punem stavilă hoţiei, minciunii şi abuzurilor!” a fost unul dintre mesajele adresate către poporul argeşean. Mai mult, Fulga şi partidul pe care îl reprezintă îi desconsideră într-atât de tare pe alegători încât au ajuns să emită promisiuni de genul... „dacă mă veţi vota pentru Consiliul Judeţean, voi crea 35.000 de locuri de muncă numai în Argeş, prin acordarea a 20.000 de euro fiecărui român”. Mai taie din ele, dă-le dreacu’! Planul lui Băsescu: Diaconescu pentru prostime, Ungureanu pentru intelectuali

Sanda Fulga, colega de apartament, de partid şi mama copiilor lui Marian Fulga, se

încadrează perfect în peisaj. După ce mai avea puţin şi-i blestema pe piteşteni pentru că îl preferă pe Tudor Pendiuc la Primăria Piteşti, ci nu pe ea, Săndica ne-a confirmat şi al cui cal troian este Partidul Poporului. „PSD este cel care a distrus industria, cel care ne-a lăsat fără locuri de muncă, cel care ne face traiul zilnic din ce în ce mai greu. Au vândut tot ce a existat în ţară, nu mai avem nimic. Dacă nu oprim acest declin, ne merităm soarta pentru următorii patru ani!” a declarat doamna Fulga. Foarte inteligentă mutarea lui Băsescu, nu-i aşa? Pe de o parte oferă prostimii alternativa unui partid precum cel condus de Dan Diaconescu, iar pentru intelectualii „rasaţi”, cu obrazul subţire, îl aruncă în luptă pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Şi cum actuala Putere are talentul să-şi dea cu stângul în dreptul, n-ar fi exclus să avem parte de nişte surprize care…. Dar să nu tragem a rău! Crin Antonescu, pe primul loc în preferinţele piteştenilor

Revenind la sondajul IRES, acesta a mai relevat faptul că pe locul trei în preferinţele piteştenilor pentru Cotroceni se clasează actualul premier. 10 % dintre persoanele participante la sondaj susţin că l-ar vota pe Victor Ponta în funcţia de şef al statului. Locul doi este ocupat de fostul premier. Mihai Răzvan Ungureanu este preferat de 12% dintre alegătorii piteşteni, în timp ce primul loc îl ocupă co-preşedintele USL, Crin Antonescu. El ar fi votat la Palatul Cotroceni de 45 % dintre alegători.

Profil de câştigător

L

a ora la care scriu aceste rânduri nu ştiu cine câştigă alegerile locale din Argeş. Pot doar să intuiesc, dar asta este altă poveste. Nu una de adormit copiii, ci să înţeleagă suflangii în vuvuzele cam cum stă treaba cu cei cărora ar trebui să se ruşineze, nu-i aşa, de cum au votat acum 20 de ani. Între noi fie vorba, proastă „glumă” a putut face în acest sens speranţa verde pentru Primăria Piteşti! Revenind la subiect, contează mai puţin cine a câştigat. Contează însă enorm ce va face el şi echipa lui pentru judeţ şi, extrapolând, ce vor face ei, primarii, şi echipele lor pentru fiecare localitate în parte. Aşteptările argeşenilor, o spun cât se poate de franc, în cele mai multe cazuri nu au sărit de un mic, de-o bere, de o bancnotă de 50 de lei. Pe principiul că „mai bine iau acum, că tot ce vor ei o să facă”, mulţi alegători argeşeni nu şi-au mai bătut capul cu programe, cu idei, cu promisiuni şi decelarea lor. Au contat doar câştigurile imediate. Aceasta este o mentalitate ce vine din trecutul nostru comunist (nu ştiu dacă aşa de trist cum zic unii sau aşa de bun cum zic alţii, sigur este că nu îl putem nega). De acolo vine dorinţa noastră de a da medicului ceva chiar dacă el nu cere, de acolo ajunge la noi ideea că fără o ciocolată funcţionara de la ghişeu nu se mişcă mai repede, de acolo vine mentalitatea de pomanagii a multora. Aşadar, ce ar trebui să facă cei ce au câştigat alegerile în Argeş, indiferent cine sunt ei? În primul rând, ar trebui să se ţină de promisiuni la milimetru. Iar dacă au promis fantezist şi nu pot face, să îşi dea demisia. În al doilea rând, pentru numele lui Dumnezeu, să nu ne mai lase pe noi, şoferii, să ne rupem maşinile în gropi-capcană. Măcar să

Claudiu DIŢA

De la şcoală pleacă totul. Iar când ai analfabeţi din ce în ce mai mulţi, când cad şcolile şi dispensarele pe elevi şi profesori, când toaletele sunt în fundul curţii iar mintea tuturor stă la grija zilei de mâine şi nu la carte, e foarte greu să răzbaţi.

le semnalizeze! În al treilea rând, să încerce pe cât posibil să schimbe mentalitatea alegătorilor. Să îi facă pe oamenii să înţeleagă că e important nu să primeşti de la cel ce concurează ceva, ci să primeşti de la acesta roadele experienţei sale administrative, manageriale, să ţi se facă viaţa mai bună. Nu în ultimul rând, trecând peste la fel de importantele aspecte care ţin de civilizaţia secolului în care trăim, cel şi cei care vor câştiga la judeţ şi în localităţi trebuie să facă tot posibilul pentru a creşte gradul de educaţie al oamenilor. De la şcoală pleacă totul. Iar când ai analfabeţi din ce în ce mai mulţi, când cad şcolile şi dispensarele pe elevi şi profesori, când toaletele sunt în fundul curţii iar mintea tuturor stă la grija zilei de mâine şi nu la carte, e foarte greu să răzbaţi.


14

publicitate

11 - 17 iunie 2012

Jerome Olive:

„Închiderea fabricii de la Mioveni nu e o variantă serioasă! Sterian Pricope

L

ansarea în fabricaţie a modelului Dacia Lodgy, produs la noua uzină Renault din Maroc, precum şi perspectiva construirii unei uzine similare în Algeria, au alimentat temerile conform cărora francezii pregătesc terenul pentru a pleca din România sau, oricum, pentru a-şi reduce în mod semnificativ activitatea de la noi. Şi dacă până acum oficialii de la Dacia au

fost destul de reţinuţi în a contrazice această variantă, poate şi pentru a tempera revendicările din timpul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă, iată că, în sfârşit, din partea lor s-a produs o reacţie mai consistentă. Astfel, însuşi Jerome Olive, directorul general al Renault România, a declarat că până la sfârşitul acestui an, compania va investi 250 de milioane de euro în uzina de la Mioveni, asta fiind o dovadă că producătorul francez de automobile nu intenţionează să părăsească România

în următorii ani, chiar dacă a decis să asambleze modelul Lodgy în Maroc. Renault îşi va continua activitatea la Mioveni la aceiaşi parametri deşi Loganul va fi scos din fabricaţie

„Vom investi la Mioveni anul acesta peste 250 milioane de euro. Gândiţi serios că un constructor care investeşte o astfel de sumă într-o fabrică o face pentru a o închide în câţiva ani? Nu e o variantă serioasă. Renault a investit

din 2000 peste 2 miliarde de euro. Inevitabil, bineînţeles că Renault, cu un astfel de nivel de investiţii are multe exigenţe în privinţa performanţei acestui model si e normal ca un acţionar să facă presiuni pentru performanţă când investeşte atât“, a spus Jerome Olive. Este, deci, evident faptul că Renault îşi va continua activitatea la Mioveni la aceiaşi parametri, şi asta în ciuda faptului că modelul Logan va fi scos din fabricaţie la sfârşitul acestui an, asta după ce a înregistrat adevărate recorduri. Întrebarea care se pune este

cu ce va fi înlocuit pe benzile de montaj, ori aici secretomania care domneşte este justificată de concurenţa tot mai aprigă de pe piaţă. Sunt însă indicii despre ceea ce va urma, şi unul dintre ele îl reprezintă proiectul noului Logan, care va fi o berlină compactă mai mare decât vechiul model şi despre care se spune că va revitaliza un vechi nume al producătorului, cel mai probabil Solenza. Există, însă, pentru producţia din viitorul apropiat, şi proiectul unei citadine, de dimensiuni mai reduse decât modelele de până

acum, care va avea o singură versiune cu cinci uşi şi care va fi echipată cu motoare cu capacităţi începând de la un litru. Şi preţul va fi ajustat pe măsură, el urmând probabil să se situeze în jurul valorii de 5.000 de euro, readucând astfel în actualitate targhetul de cost anunţat de către Renault la preluarea uzinei Dacia. Aceste două modele ar urma să însemne viitorul pentru uzina din România şi, în condiţiile crizei care nu şi-a topit norii negri, miza pe acelaşi segment low-cost se poate dovedi a fi iarăşi una câştigătoare.

Se alege Big Brother-ul care va supraveghea Curtea de Argeş

P

roiectul de monitorizare video a unor zone din municipiul Curtea de Argeş se apropie de etapa finală de implementare. Astfel, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost lansată cererea de oferte pentru alegerea executantului care să monteze, să instaleze

şi să gestioneze acest sistem de supraveghere. Valoarea maximă a contractului este de 1.254.782,5 RON, la care se adaugă TVA, cea mai mare parte a finanţării urmând să fie suportată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regio. Proiectul urmăreşte creşterea siguranţei

cetăţenilor din municipiului Curtea de Argeş, pentru crearea unui mediu propice îmbunătăţirii gradului de confort şi securitate, prin implementarea unui sistem de supraveghere video, în locaţii publice precum intersecţii, străzi, parcuri, perimetrul şcolilor,

grădiniţelor şi alte instituţii de interes public, monumente arhitectonice, din oraş dar şi în cartiere mărginaşe, unde există un risc ridicat de producere de infracţiuni, acte de vandalism şi alte fapte care perturbă liniştea publică. De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului

de siguranţă a circulaţiei rutiere pe străzile orăşeneşti din municipiul Curtea de Argeş, prin implementarea sistemului de supraveghere video propus prin acest proiect individual, având în vedere că se va realiza monitorizarea circulaţiei la nivelul întregului municipiu.

Se va asigura supravegherea video a unui număr de 13 locaţii, iar camerele video, care vor funcţiona non-stop, vor fi dirijate dintr-un dispecerat instalat în sediul primăriei, imaginile urmând să fie stocate timp de o lună de zile pentru a putea fi folosite ca probă martor. Sterian Pricope


actualitate

11 - 17 iunie 2012

15

Dezbatere organizată de BNS pe tema Codului Muncii Î

n data de 12 iunie, în cadrul unei dezbateri ce va avea loc la Hotel Ramada din Piteşti, Blocul Naţional Sindical va prezenta proiectul de modificare a Codului Muncii, cea mai importantă iniţiativă legislativă elaborată de o organizaţie sindicală, cu un impact major în domeniul relaţiilor de muncă din România. La dezbatere vor fi prezenţi preşedintele BNS, Dumitru Costin şi prof. dr. Alexandru Athanasiu, autorul proiectului. Iniţiativa legislativă promovată de BNS este echilibrată din punct de vedere al drepturilor şi obligaţiilor ce revin angajatorilor şi respectiv angajaţilor, şi, spre deosebire de actualul Cod al Muncii, nu încalcă directive europene, convenţii şi recomandări OIM sau prevederi ale Cartei Sociale Europene. Initiaţiva legislativă de modificare a Codului Muncii face parte din studiul „Piaţa muncii, între eficienţa economică şi echitate socială”,

fiind rezultatul a jumătate de an de muncă de analiză detaliată şi comparată, plasată în context naţional, european şi internaţional, şi reprezintă una dintre cele mai complete şi obiective cercetări făcute în România în domeniul dreptului muncii. Autorii acestui studiu şi ai propunerii legislative sunt prof.dr. Alexandru Athanasiu, o somitate în materie de drept al muncii şi membru în Comitetul European de Drepturi Sociale – Consiliul Europei Strasborg şi Oana Cazan, expert recunoscut în domeniu, care a participat de-a lungul timpului la elaborarea şi modificarea proiectelor de acte normative din domeniul legislaţiei muncii, la elaborarea documentelor şi rapoartelor periodice către Organizaţia Internaţională a Muncii, furnizând totodată expertiză în procesul de armonizare a legislaţiei muncii şi protecţiei sociale cu reglementările Uniunii Europene.

Ce vrea BNS de la Noul Cod al Muncii

Inițiatorii propun, în primul rând, ca obiectivele de performanţă să facă obiectul negocierii colective, putând fi stabilite pe categorii de salariați, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, după caz. În al doilea rând, neatingerea obiectivelor de performanță nu ar trebui să constituie motiv de concediere pentru necorespundere profesională. Dimpotrivă, iniţiatorii consideră că de îndeplinirea lor ar trebui condiționate aspecte precum majorarea salariului sau promovarea în carieră. Durata perioadei de probă a fost mărită substanţial, diminuându-se astfel garanţiile juridice de care beneficiază salariaţii. Totuşi, de regulă, verificarea aptitudinilor profesionale şi personale ale lucrătorilor se realizează prin concurs sau examen, după caz. Modificările ce vor fi aduse Codului muncii

prin prezentul proiect de lege vizează şi compensarea muncii suplimentare atât prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, cât şi prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază. În cazul în

care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul arătat, munca suplimentară va fi recompensată prin acordarea unui spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază. De asemenea, se mai urmăreşte reglementarea cu acurateţe a condiţiilor

în care angajatorul poate acorda zile libere plătite în perioadele de reducere a activităţii. Astfel, aceste zile libere vor putea fi acordate numai cu consimţământul salariatului, urmând a fi recuperate, dacă este cazul, în termen de maxim 12 luni de la efectuarea lor.

Magistraţii au pus (discret) pumnul în gura presei Ana Jianu

L

a începutul lui iunie, în urma unor îndelungi dezbateri, CSM a adoptat Ghidul pentru relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media. A fost o naştere în chinuri, căci unii magistraţi au încercat să închidă orice posibilitate a mass-media de a mai afla ceva din activitatea instituţiei. Ghidul actual a avut la bază trei variante de lucru – varianta liberală a presei, varianta DNA şi varianta cea de pe urmă, care a şi fost votată – a Comisiei de lucru condusă de judecătorul Mona Pivniceru, care are nişte… scăpări ce pot da de furcă, pe viitor, jurnaliştilor.

poate” în loc de „se vor” sau „au obligaţia”, ceea ce face ca purtătorii de cuvânt să poată ascunde informaţii de interes public motivând că… „a putea” nu are caracter de obligativitate. La capitolul care vizează faza urmăririi penale, spre exemplu, informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală precum şi datele cuprinse în acestea, chiar dacă autorul sesizării a făcut public acest act, „se poate confirma sau infirma de către unitatea de parchet competentă împrejurarea respectivă”. Cu alte cuvinte, ziariştii se pot aştepta ca oricând, mai ales la nivelul DNA, procurorul de caz să restricţioneze permanent astfel de date şi informaţii.

Se poate dar… nu este obligatoriu

Restrângerea accesului la informaţie

În multe dintre articolele din ghid se foloseşte sintagma „se

Articolul 27 din acest ghid este anume conceput

pentru ca birourile de presă să ofere comunicate aberante, lipsite de orice conţinut, aşa cum s-au mai transmis până acum, mergându-se cu anonimizarea până şi la numele învinuiţilor, dar şi la nivelul CSM, unde notele de inspecţie asupra cărora s-a decis definitiv sunt nişte simple înşiruiri de iniţiale atât la persoane cât şi în ce priveşte denumirea unităţii de parchet sau a instanţei, lăsându-l pe jurnalist să ghicească despre ce instanţă sau Parchet e vorba şi cine se face vinovat de diverse nereguli constatate. La capitolul „Reguli privind difuzarea imaginilor cu părţile, martorii şi ceilalţi participanţi la proces”, s-a strecurat… o scăpare: „În înregistrările audio şi video, martorii şi ceilalţi participanţi la proces pot apărea numai cu încuviinţarea

completului de judecată şi dacă nu au exprimat obiecţiuni în acest sens”. Or, participanţi la proces nu sunt doar inculpaţii, martorii şi completul, ci şi avocaţii şi chiar cetăţenii aflaţi în sală la şedinţa publică! La art. 36, restrângerea furnizării de informaţii de interes public privind activitatea judiciară „în interesul moralităţii” sau restrângerea liberului acces la informaţia de interes public dacă instanţa „apreciază că publicitatea ar fi de natură să aducă atingere înfăptuirii justiţiei”, oferă posibilitatea ca, la nivelul instanţelor de judecată, să fie stopat accesul la informaţie oricând, pe aceste considerente care conferă o extremă largheţe restricţiei. Ghidul va intra în vigoare la data de 15 iunie 2012, conform dispoziţiilor sale generale.


16

actualitate

11 - 17 iunie 2012

Argeşeanca lui Berlusconi a participat doar la orgii… sentimentale şi cine protocolare Ana Jianu

I

oana Vişan, românca preferată a lui Silvio Berlusconi (un fel de Irinel Columbeanu cu cinsprezece centimetri mai înalt), susţine că are de patru ani o relaţie „bazată pe sentimente” cu fostul premier italian. Atât de puternice erau sentimentele dintre cei doi şi nealterate de niciun gând necurat, încât Silvio i-a permis acesteia să locuiască neprihănită într-unul dintre apartamentele sale din Milano.

Românca în vârstă de 25 de ani neagă faptul că ar fi participat la orgii sexuale, însă a fost prezentă, credem noi, la orgiile intelectuale, dată fiind vârsta cam înaintată a demnitarului şi apetitul său pentru femei foarte tinere şi, în consecinţă, coapte la… minte. Ioana Vişan susţine că acele întâlniri erau, în fapt, nişte cine ale căror reguli erau foarte stricte. „Toate fetele eram incluse într-o bază de date şi eu la fel. Regulile erau foarte stricte. Nu am participat la nicio orgie sexuală. Silvio Berlusconi nu poate fi descris într-un cuvânt, este

o persoană foarte specială” a declarat Ioana. Credem şi noi, mai ales dacă privim la inelul Christian Dior de pe degetul argeşencei… Ioana Vişan este născută la Curtea de Argeş. Aceasta a ajuns în Italia după ce sora ei s-a stabilit în această ţară şi a absolvit Dreptul la o universitate românească. Tânăra a povestit că l-a cunoscut întâmplător pe Berlusconi la Teatrul din Roma, în timpul pauzei unei piese de teatru. Ea a povestit că era însoţită de o prietenă italiancă şi că premierul a fost fascinat de ea şi a invitat-o să participe

Primarul din Valea Mare Pravăţ, prins la femei!

C

opleşit de cele trei mandate de primar la Valea Mare Pravăţ, pedelistul Ion Boncoi a luat o pauză binemeritată şi s-a dus să se relaxeze. Pentru că nu este Ţânţăreanu ca să-şi permită trei thailandeze cu şolduri late, acesta s-a mulţumit să pipăie două animatoare băştinaşe, una mai trecută şi sclipicioasă, alta mai tinerică şi lipicioasă. Nu ştim cu care dintre ele şi-a petrecut noaptea, dar pentru că, mai mult ca sigur, a câştigat şi al patrulea mandat de primar, cred că şi-a permis luxul să le anime pe amândouă. Să sperăm

la cinele sale. Şi, uneori, şi la micul dejun… Întrebată despre relaţia cu Berlusconi şi despre petrecerile din vilele acestuia, Ioana Vişan a răspuns: „Relaţiile mele sexuale ţin de intimitatea mea“. Presa italiană a relatat în mai multe rânduri că dama de companie româncă a fost invitată constant la petrecerile fostului premier italian. La insistenţele procurorilor, românca a descris astfel relaţia cu Silvio Berlusconi: „Avem o relaţie bazată pe sentimente de circa patru ani“. Ioana Vişan, românca stabilită în Italia şi implicată în

fii şi fiice, până la gineri şi nurori: fiul favorit, Petrică Boncoi, era numit director de şcoală şi consilier local, fiica, Loredana Măcărescu, casieră la primărie, iar ginerică Lucian Cioacă – contabil tot la primărie.  Ana Jianu

Regulile erau foarte stricte. Nu am participat la nicio orgie sexuală. Silvio Berlusconi nu poate fi descris într-un cuvânt, este o persoană foarte specială”. Totuşi, tânăra, care provine dintr-o familie modestă, purta pe mână un inel foarte scump Christian Dior, despre care a spus că a primit şi varianta galbenă. De asemenea, Ioana ştia care este culoarea preferată a premierului, ce filme îi plac şi ce muzică ascultă.

Un film despre uzina ARO a avut prima proiecţie la Cluj

Î că primarul nu le va angaja secretare la primărie, dat fiind cunoscut apetitul său pentru angajarea tuturor neamurilor şi cunoştinţelor. Vă reamintim că, în mandatul 2004-2008, primarul reuşise performanţa de a-şi angaja tot neamul, de la

dosarul orgiilor premierului Italiei, a declarat în emisiunea lui Cătălin Măruţă că nu a participat la nicio orgie sexuală. Tânăra din Curtea de Argeş a povestit cum a ajuns să îl cunoască pe controversatul om politic italian. Conform dosarului întocmit de procurori, Ioana a participat la 53 de astfel de cine. Tânăra a povestit că regulile erau foarte stricte: “Toate fetele eram incluse într-o bază de date şi eu la fel.

n deschiderea celei de 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care are loc la Cluj Napoca, a fost proiectată, în premieră absolută, comedia intitulată „Despre oameni şi melci”. Scenariul îi aparţine jurnalistului Ionuţ Teianu, stabilit în Franţa din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Plecând de la o situaţie reală, subiectul filmului îl constituie povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică de stat aflată în faliment, din România

de la începutul anilor ’90. Astfel, pe când Michael Jackson a sosit să concerteze în România în 1992, ca parte a turneului Dangerous, directorul uzinei ARO din Câmpulung Muscel, Dorel Vişan, mituit de un investitor francez, se pregătea să le dea angajaţilor vestea că fabrica va fi transformată într-o crescătorie de melci, în timp ce Gică (Andi Vasluianu) şi secretara Manuela (Monica Bârlădeanu) se bucurau de clipe fierbinţi pe acoperişul clădirii. Atunci se ia originala decizie de salvare a uzinei prin donare de spermă. Comedia, considerată de critici ca fiind

una uşoară, de consum, este regizată de către Tudor Giurgiu şi are o distribuţie din care fac parte, printre alţii, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu. De asemenea, în film joacă şi renumitul actor francez Jean François Stevenin, precum şi fiul său, Robinson Stevenin. „Despre oameni şi melci” este o coproducţie româno-franceză, fiind produsă de Libra Film (România) şi Agat Films (Franţa) şi va avea premiera pentru România pe data de 14 septembrie.  Sterian Pricope

Bitpress magazine no.39  

Se știe, Pendiuc la Primărie! Și Nico pe felie!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you