__MAIN_TEXT__

Page 1

EDIȚIA 2

|

MAI 2015

10

ANI DE PROFESIONALISM

|

www.bisoromania.com

MAGAZINE 10 ANI DE PROFESIONALISM ÎN ROMÂNIA PAGINA 6 u

ÎNCEPE REVOLUȚIA ÎN AGRICULTURĂ: HEADERUL DE ALUMINIU ULTRAUȘOR MARCA BISO PAGINA 16 u

SOIA - O ALEGERE PROFITABILĂ PAGINA 22 u

IRIGAREA RECOLTELOR – O PERSPECTIVĂ MODERNĂ PAGINA 23 u

SERVICE (004) 0757.123.123 service@bisoromania.com

TOPUL UTILAJELOR PENTRU LUCRĂRILE DE PRIMĂVARĂ PAGINA 26 u


STAI CALM ȘI

BUCURĂ-TE DE

BISO ROMÂNIA 10 ANI 10

ANI DE PROFESIONALISM

20

JAHRE INNOVATION


BISO Schrattenecker - MEREU UN PAS ÎNAINTE

NOUTĂŢI PENTRU FERMIERI DE LA BISO, ÎN AN ANIVERSAR Anul 2015 este unul aniversar pentru Grupul Biso şi îl vom sărbători în stil mare, pentru că le pregătim fermierilor şi partenerilor noştri de afaceri o serie de noutăţi care vor schimba modul în care se face agricultură la acest moment. Aşadar, pe de o parte suntem bucuroşi să celebrăm 20 de ani de când BISO Schrattenecker a intrat pe segmentul fabricării de utilaje agricole, inaugurând divizia sa de producţie din Austria. Pe de altă parte, Biso România împlineşte în acest an 10 ani de prezenţă pe piaţa românească, perioadă în care am clădit parteneriate de succes, pe termen lung, alături de clienţii noştri. Suntem deosebit de încântaţi să culegem roadele bogate ale unei viziuni unde, în tot acest timp, profesionalismul şi inovaţia au fost cuvinte cheie. Avem, deci, motive să sărbătorim şi cel mai bun mod prin care putem face acest lucru este printr-o serie de proiecte noi, care estimăm că vor avea un efect important asupra pieţei de maşini agricole din România şi nu numai. Vom păstra cele mai de impact veşti pentru ediţia din acest an a Agritechnica Hanovra, unde cu siguranţă toate lumea va vorbi despre Biso Schrattenecker.

INTEGRARE PENTRU PERFORMANŢĂ LA 10 ANI DE BISO ROMÂNIA Dacă anul 2014 a stat, pentru Biso România, sub semnul îmbunătăţirii proceselor, pentru a răspunde mai prompt și mai bine solicitărilor fermierilor, 2015 ne găsește determinaţi să continuăm pe același drum și, în plus, să bene ciem și mai mult de forţa pe care ne-o dă apartenenţa la Grupul Biso Schrattenecker. Acest an este unul special pentru noi – Biso România aniversează 10 ani de prezenţă pe piaţa românească, în vreme ce compania mamă împlinește 20 de ani de când a făcut primii pași spre prezenţa în segmentul de producție. O experienţă bogată, pe care o vom aduce în slujba fermierilor datorită unui proces de integrare la nivel de grup, care ne permite să avem acces mai rapid la toate resursele disponibile în ţările unde activează Biso și să aducem în România rezultatul celor mai bune practici testate în aceste pieţe. Este doar o măsură a promisiunii făcute clienţilor noștri, de a ne pune experienţa şi cunoştinţele în slujba succesului fermierilor. Vom continua să m alături de ei, oferindu-le cele mai bune soluţii pentru a avea acces la utilaje agricole, service şi facilităţi de nanţare.

FRANZ SCHRATTENECKER

ANDREAS FEICHTLBAUER

Președinte BISO Schrattenecker

Director Executiv BISO România


CUPRINS BISO MAGAZINE MAI 2015

6

BISO – 10 ani de profesionalism în România

8

Noutăți

10

Headere Vario fără rival: BISO VX Crop Ranger

11

BISO Craiova – Soluții complete pentru utilaje performante

12

Vocea clienților – “Datorită utilajelor, economisim 40% din timp”

13

Vocea clienților – “Le-am recomandat tuturor vecinilor BISO România”

14

Lecțiile de succes ale lui Laurențiu Baciu

15

120 de modele de remorci, o singură marcă – Pronar

16

Începe revoluția în agricultură: Headerul de aluminiu ultraușor marca BISO

18

Invitatul ediției – Piața utilajelor agricole va exploda în anii următori

19

„Dacă vrei să faci performanță, este resc să lucrezi cu utilaje de calitate”

23

Irigarea recoltelor – o perspectivă modernă

26

Topul utilajelor pentru lucrările de primăvară

28

Recomandări piese de schimb și consumabile de sezon

PARTENERI BISO

20

AGRICULTURA VIITORULUI: AGRICULTURA DE PRECIZIE

INTERVIU

22

SOIA – O ALEGERE PROFITABILĂ

DE SEZON

24

PREGĂTIREA SOLULUI NU A FOST NICIODATĂ MAI UȘOARĂ

EDITOR: • BISO România SRL

DTP și foto: • Sorin PARASCHIV

Departamentul de Marketing și Product Management: • Andreea HÎNCU – Marketing Manager • Dana TUDOR – Consultant conținut și PR • Costin MOȚOIU – Product Manager • Radu TUROI – Product Manager

Mulțumiri speciale: • Redacția Pro tul Agricol Dacă doriți să contribuiți la realizarea revistei BISO Magazine, vă rugăm să ne contactați la: marketing@bisoromania.com 0751.123.451

www.bisoromania.com


Biso România

Calendar evenimente 2015 28-31 mai 2015

EXPOAGROUTIL Mamaia (Constanța)

4-7 iunie 2015

AGRIPLANTA Fundulea (Călărași)

26-29 august 2015

AGRALIMEX

Alexandria (Teleorman)

3-6 septembrie 2015

AGRALIM Iași

/ BisoRomania

www.bisoromania.com


BISO - 10 ANI de profesionalism în România 10 ani de muncă susținută în numele fermierilor. 10 ani de dezvoltare continuă. În 2015, sigla Biso primește numărul campionilor, 10, pentru că de tot atâția ani suntem prezenți în România. Mulțumim echipei, partenerilor și fermierilor pentru drumul parcurs împreună! În urmă cu 10 ani, se deschidea, în Teleorman, primul punct de lucru Biso România. O mână de oameni care credeau în valoarea pe care le-o pot aduce fermelor echipamentele agricole moderne 10 și că, într-o bună zi, acestea vor deveni normalitate. Piaţa utilajelor agricole era la început, majoritatea fermierilor lucrând pământul, la acea vreme, cu tehnologii greoaie, care mai degrabă le răpeau din timp şi e cienţă decât să îi ANI DE PROFESIONALISM

6

BISO MAGAZINE / MAI 2015

ajute să se dezvolte. 2015 ne găsește cu o echipă formată din aproape 100 de specialiști, cu o prezență în cele mai importante județe agricole din România și cu un portofoliu de 350 de produse, branduri proprii sau alte branduri a căror calitate este probată și recunoscută la nivel internațional. Fermierii sunt acum parteneri de dialog informaţi şi interesaţi să îşi lucreze terenurile cu cele mai bune soluţii posibile. Iată doar câteva motive pentru care suntem cel puțin la fel de entuziasmați ca la început de prezentul și de viitorul pe care îl avem de construit alături de fermierii români.

Un portofoliu de produse complet Am ajuns la un portofoliu complet de produse, a at în continuă dezvoltare, care oferă la acest moment printre cele mai bune opţiuni existente pe piaţă pentru fermierii români de toate categoriile. Oferim produse proprii marca Biso, lucru care ne conferă avantajul de preţ al producătorului. Acestea sunt foarte apreciate de agricultori, headerele Biso ind de mai mulţi ani în topul nostru al celor mai bine vândute utilaje. Avem și mărci ca New Holland, Joskin, Lely, Kinze, pentru a le aminti pe cele premium! De asemena branduri precum Mascar sau Irtec Irrigation se a ă printre cele mai solicitate pe piaţa românească.


SPECIAL O echipă permanent instruită Agricultura românească are un potenţial imens, dar care nu poate exploatat fără profesioniști. Ca în ecare an, și începutul lui 2015 ne-a găsit preocupaţi să ne perfecţionăm și să ne punem la curent cu tot ceea ce este nou pe piaţa internaţională a mașinilor agricole. Specialiștii noștri au participat, atât în România, cât și în străinătate, la cursuri dedicate diverselor mărci de utilaje pe care le avem în portofoliu. Mai mult, ne pregătim să organizăm evenimente în care să vă informăm cu privire la cele mai interesante oportunităţi prezente pe piaţă pentru ferma dvs., în ceea ce privește agricultura de înaltă precizie și nu numai. Ne veţi găsi și în acest an alături de cei mai buni parteneri de afaceri, de cele mai importante evenimente din agricultură și, mai ales, ne veţi găsi oricând la sediile locaţiilor Biso din ţară, unde puteţi testa utilaje și a a care sunt soluţiile tehnice și nanciare pe care le avem pentru dvs. Vă putem promite că și peste 10 ani ne veţi găsi la fel de preocupaţi să creăm și să creștem valoarea oferită fermierilor și partenerilor noștri de afaceri!

9 LUCRURI DESPRE BISO ROMÂNIA, PRIN OCHII ECHIPEI Vă învităm să ne cunoașteți din interior. Am selectat câteva dintre declarațiile făcute de colegii noștri în cadrul Studiului de angajator Biso România, realizat la începutul anului, despre cum este să lucrezi în cadrul acestei companii:

11. „Am fost lăsată să fac lucrurile așa cum am considerat eu că este 22. 33. 44. 55. 66. 77. 88. 99.

bine și toți au avut încredere în mine”. „Este o echipă tânără, care le dă o șansă tinerilor”. „Suntem ca o familie”. „Mediul de lucru este competitiv, comunicarea cu colegii excelentă”. „Îmi place faptul că avem condiții de muncă bune și o echipă puternică”. „Apreciez exibilitatea, suportul oferit, investiția în angajați prin cursuri de perfecționare”. „Mă bucur că lucrez pentru o companie cu o imagine puternică, recunoscută în piață”. „Vin cu drag la birou, datorită atmosferei de lucru și a spiritului de echipă”. „Pentru mine sunt importante și am remarcat comunicarea ierarhică, libertatea ideilor, sprijinirea spiritului de inițiativă și corectitudinea”.

BISO România – repere în timp 2004 În ințarea BISO România (fostul Romcontract)

2006 Se deschide primul punct de lucru, în Roșiorii de Vede, Jud. Teleorman

2005 Începe activitatea operațională în România

2007 Se deschide al doilea punct de lucru, în Piatra Neamț, Jud. Neamț Decizia de a investi în construirea sediului din Drajna, Jud. Călărași

2008 Se deschide al treilea punct de lucru, în Constanța Începe construirea sediului din Drajna

2010 Este vândut tractorul cu numărul 751

2011 Romcontract devine BISO România Se deschide punctul de lucru din Buzău

2012 Finalizarea și inaugurarea Centrului de Competență din Drajna

Se deschide punctul de lucru din Timișoara

2013 Se deschide punctul de lucru din Urziceni Peste 100 de angajați și colaboratori

Se deschide punctul de lucru din Giurgiu

2014 Se deschide punctul de lucru din Craiova

BISO MAGAZINE / MAI 2015

7


Succes mondial pentru Biso Ultralight

HEADERUL BISO ULTRALIGHT

INTRĂ PE PIAŢA DIN AUSTRALIA

Headerul Biso Ultralight, o tehnologie unică pe piaţa mondială a echipamentelor agricole, dezvoltată de compania austriacă Biso Schrattenecker, face un pas important către internaţionalizare. Începând cu luna noiembrie a anului 2014, acesta a intrat pe piaţa din Australia, ind pentru prima dată disponibil fermierilor din altă zonă a lumii în afară de Europa. Până la Biso Ultralight, piaţa utilajelor agricole se confrunta cu o

provocare importantă: combinele erau dotate cu headere din ce în ce mai mari şi, prin urmare, tot mai grele şi di cil de manipulat. Sesizând această problemă a pieţei de pro l şi a agricultorilor, constructorul austriac Biso Schrattenecker, care are o tradiţie îndelungată în producţia de echipamente agricole pentru recoltarea cerealelor, şi-a propus să transforme combinele în maşini de curse câştigătoare. Şi a reuşit.

CARACTERISTICI TEHNICE BISO ULTRALIGHT: - Construcţie uşoară, făcuta dintr-un aliaj de aluminiu şi fontă (Patent BISO); - Lăţime de tăiere de la 7,7 până la 16 m; - Compatibilitate: toate mărcile de combine; - Poziţie variabilă a masei de tăiere – de la 100 mm la + 700 mm (Patent BISO); - Minime vibraţii pe toată lungimea headerului datorită a 2 transmisii pe bază de cuţite.

Ultralight deschide noi orizonturi în ceea ce priveşte viteza şi pierderile minime la recoltare în toate condiţiile solului. Materialele de înaltă calitate precum aluminiul şi oţelul inoxidabil sunt folosite în corelare cu mecanica robustă, hidraulica de prima clasă şi ajustările uşor de utilizat. Cu o greutate minimă şi un maxim de forţă, Ultralight asigură tăierea optimă a recoltei chiar şi în condiţii grele de recoltare.

AEDIN VÎLDAN ȘI GABRIEL ENCIU PREMIAŢI DE BISO LA GALA ”PREMIILE TOP AGRIBUSINESS” Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală (MIEADR), alături de Biso România și alti parteneri, mari companii din sectorul agribusiness, a organizat prima ediţie a Premiilor ”Top Agribusiness”. Evenimentul și-a propus să evidenţieze performanţa în agricultură în contextul în care, în prezent, această componentă esenţială a economiei românești s-a dezvoltat continuu încât, așa cum spunea prof. univ. dr. Toma Adrian Dinu, decanul MIEADR, ”se poate spune că s-a trecut de la ‹‹avem un mare potenţial››, la ‹‹avem şi realizări››”. Cu această ocazie a fost premiată conducerea la vârf a destinelor agriculturii româneşti şi europene, în persoana fostului Comisar European pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Biso România i-a premiat pe Aedin Vîldan şi Gabriel Enciu, oferindu-le trofeul de “Fidelitate faţă de tehnologia de înaltă performanţă”. „Sunt de şapte ani în România şi pot spune că unul dintre cele mai importante avantaje pe care

8

BISO MAGAZINE / MAI 2015

le au fermierii români faţă de cei din Austria, ţara mea natală, este faptul că sunt propriul lor stăpân. Nu pierdeţi această şansă de a avea libertatea în mâinile voastre. Europa se uită la România din punctul de vedere al agriculturii şi toată lumea se aşteaptă ca această ţară să dea tonul pe piaţă. Alături de Franţa şi Polonia, România va liderul agriculturii europene”, a declarat în cadrul evenimentului Andreas Feichtlbauer, Director Executiv, Biso România.


-

NOUTATI ,

Un austriac veri că personal toate utilajele vândute de BISO Wolfgang Zimmerman este noul manager pentru calitatea produselor al Biso România. Rolul lui este să supravegheze ecare livrare în parte, pentru ca fermierul să primească ceea ce a cumpărat, în cea mai bună condiţie. Este o muncă internă, fără vizibilitate în afara sediului de la Drajna. Din poziţia aceasta, de observator atent al ecarui echipament vândut de Biso, Zimmerman este şi un foarte bun consilier pentru perfecţionarea lor. “Mă ocup de controlul calităţii utilajelor înainte de livrare şi mă asigur că totul este perfect”, explică senin, în engleză. “Există un set de paşi care se fac înainte de livrare. Veri c ecare element, ca să m siguri că atunci când ajunge în fermă este complet funcţional.” Toate utilajele vândute de Biso România ajung mai întâi la Drajna şi de aici pleacă la fermieri, după ce primesc OK-ul lui Zimmerman. Tot el se ocupă de asigurări, de relaţia cu

transportatorii şi, de obicei, încasează schimbările pe care le operează aceştia. (extras dintr-un articol publicat în revista Pro tul Agricol)

CAMPIONI LA FLEXIBILITATE ŞI PROFESIONALISM La aniversarea a 10 ani de prezenţă pe piaţa românească, Biso România a derulat primul studiu intern privind brandul său de angajator, aşa cum este acesta perceput de echipa Biso. Rezultatele ne-au bucurat şi ne-au con rmat că suntem pe calea cea bună! Flexibilitatea, profesionalismul şi competitivitatea sunt principalele trei atribute care de nesc cel mai bine Biso România ca şi angajator, comparativ cu alte companii de pe piaţa de maşini agricole din ţara noastră. Viziunea, curajul şi strategia se a ă în topul 3 al valorilor companiei, conform angajaţilor Biso. Aceştia au arătat că apreciază în mod special oportunităţile de evoluţie profesională, echipa profesionistă şi mediul de lucru oferite de compania austriacă pe piaţa românească. 40% dintre respondenţi au selectat maximul de puncte (5) la întrebarea “Cât de mândru sunteţi să lucraţi pentru Biso România?” Niciunul nu a selectat cel mai mic număr de puncte (1). Rezultatele

studiului con rmă eforturile companiei de a se dezvolta permanent şi de a constant în linie cu tendinţele de ultimă oră de pe piaţa internaţională de pro l, în ceea ce priveşte suportul oferit agricultorilor pentru alegerea celor mai

35% 34% VIZIUNE

CURAJ

potrivite utilaje pentru ferma lor. Această perspectivă le oferă angajaţilor Biso un cadru de dez voltare şi perfecţionare continuă, unic pe piaţa forţei de muncă de pro l din România.

29%

29%

28%

STRATEGIE

INOVAŢIE

RESPONSABILITATE

BISO MAGAZINE / MAI 2015

9


Headere Vario fără rival:

BISO VX Crop Ranger

Headerele Vario de la Biso pentru recoltat păioase și rapiță sunt de mai mulți ani în topul preferințelor agricultorilor, de aceea vi le recomandăm ca alegerile cele mai inspirate pentru utilarea fermei dumneavoastră în anul 2015.

VX CROP RANGER Trendline Light 4 Disponibil în variantele de 3.0 m, 3.7 m, 4.5 m, 5.0 m, 5.5 m, 6.0 m, 6.5 m, 7.5 m 4 Platformă de cuţite mobile acţionată hidraulic sau electric 4 Cursă de reglare 70 cm 4 Reglaj hidraulic (opțional)

VX CROP RANGER Trendline Light Flex 4Disponibil în variantele de 4.5 m, 5.5 m, 6.5 m, 7.5 m 4Platformă de cuţite mobile acţionată hidraulic sau electric 4Cursă de reglare 56 cm 4Reglaj hidraulic (opțional)

VX CROP RANGER Trendline 4Reglaj automat în plan orizontal 4Control pe înălţimea de tăiere 4Platformă de cuţite mobile acţionată hidraulic 4Cursă de reglare 70 cm 4Reglaj hidraulic la rabator în plan orizontal și vertical 4Despicător de lan stânga/dreapta rabatabil 4Ajustare continuă a turaţiei rabatorului 4Disponibil între 5.0 - 9.0 m 4Sistem hidraulic independent de combină

VX CROP RANGER Highline Premium 4Reglaj automat în plan orizontal 4Control pe înălţimea de tăiere 4Platformă de cuţite mobile acţionată hidraulic 4Cursă de reglare 70 cm 4Melc din oţel inoxidabil 4Ajustarea electrică a dinţilor rabatorului 4Ajustarea unghiului hidraulic al headerului 4Înveliș protector pentru ramele rabatorului 4Disponibil între 5.0 - 9.0 m 4Sistem hidraulic independent de combină

10

BISO MAGAZINE / MAI 2015


ECHIPA BISO

BISO CRAIOVA – SOLUȚII COMPLETE PENTRU UTILAJE PERFORMANTE Anul trecut, Biso România și-a continuat strategia de a cât mai aproape de fermieri, deschizând un nou punct de lucru, în Craiova. Am discutat cu Loredana Marinescu, Area Manager pentru județele Dolj, Teleorman și Giurgiu despre facilitățile, noutățile și promoțiile pe care le pregătește acest punct de lucru fermierilor din zonă. Câţi fermieri estimezi că deserveşte locaţia din Craiova a Biso România? Locaţia BISO în Craiova a fost deschisă în 26 mai 2014. În primele 7 luni de activitate am reuşit să încheiem mai multe contracte pentru vânzări de utilaje, atât cu agricultori cu ferme medii, cât și mari. Numărul celor care pot bene cia de produsele şi serviciile noastre este de peste 2000 fermieri (ferme medii şi mari din Oltenia), pe care îi așteptăm oricând să testeze utilajele pe care le avem în portofoliu, pentru a-i deservi cu profesionalism și soluții adaptate atât din punct de vedere tehnic, cât și nanciar.

Ce suprafaţă are această locație? Sucursala BISO din Craiova este situată pe drumul European E574 la km 11 şi bene ciază de teren în suprafaţă de 2350 mp, din care platforma betonată în suprafaţă de 1600 mp pentru prezentarea de utilaje, birouri, atelier de reparaţii şi spaţii de depozitare pentru piese de schimb în suprafaţă de 376 mp.

Care estimezi că este impactul acestei locaţii asupra fermierilor din zonă? Locaţia BISO în Craiova a fost bine primită de fermierii din zonă şi cu siguranţă utilajele achiziţionate vor duce la creşterea productivităţii. O lucrare de calitate a terenului şi făcută în perioada optimă este foarte importantă pentru cantitatea şi calitatea producţiei obţinute.

Ce servicii le sunt oferite fermierilor și care sunt avantajele pe care le au agricultorii care lucrează cu Biso Craiova?

pentru utilajele de sezon – Combinatoarele BISO, maşinile de fertilizat Bredal şi Agrex şi maşinile de erbicidat Rimeco.

De ce ai ales să lucrezi în industria utilajelor agricole? În cei 12 ani de lucru în domeniul nanciar bancar, unde am putut veni în sprijinul fermierilor cu produse de nanţare pentru investiţii şi capital de lucru în agricultură, am realizat care este nevoia de utilaje și echipamente a fermierilor. Aşadar, decizia de a schimba domeniul de activitate am luat-o având o foarte mare încredere în potenţialul de creştere al acestei industrii, dar şi pentru că am dorit să lucrez cu acelaşi segment de clienţi – producători agricoli şi rme care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii.

Care sunt cele mai importante lecţii despre succes profesional pe care le-ai învăţat de când lucrezi în cadrul Biso România? Succesul profesional este întotdeauna asigurat de multă muncă, seriozitate şi calitatea produselor şi serviciilor oferite.

„Locaţia de la Craiova le poate oferi clienţilor o gama variată de utilaje agricole noi sau second hand, piese de schimb, service, consultanță tehnică pentru con gurarea utilajelor necesare dar şi consultanţă pentru obţinerea nanţării necesare pentru achiziţionarea utilajelor. ” - Loredana Marinescu

Locaţia de la Craiova le poate oferi clienţilor o gamă variată de utilaje agricole noi sau second hand, piese de schimb, service, consultanță tehnică pentru con gurarea utilajelor necesare dar şi consultanţă pentru obţinerea nanţării necesare pentru achiziţionarea utilajelor.

Ce noutăţi le pregătiţi fermierilor pentru această primăvară? În această primăvară pregătim o demonstraţie în câmp, unde vom prezenta Combinatorul BISO Kompaktor 6m şi semănătoarea pentru plante prășitoare cu fertilizare Mascar. De asemenea în această primăvară avem oferte speciale de preţ

Care consideri că sunt cele mai importante lucruri pentru a construi o relaţie pe termen lung cu fermierii? În domeniul vânzării de utilaje agricole este important să-i oferi clientului utilajele de care are nevoie, iar după achiziţie serviciile post vânzări – service şi piese de schimb - trebuie să e de calitate. Numai aşa poţi construi o relaţie pe termen lung cu fermierii.

Poţi menţiona un proiect de care eşti cea mai mândră, nalizat de când faci parte din echipa Biso? Un proiect de care sunt mândră este deschiderea locaţiei de la Craiova într-un spaţiu adecvat domeniului de activitate şi formarea unei echipe competitive pentru această locație.

Ce sfat le-ai da celor care îşi doresc să îşi construiască o carieră în acest domeniu? Cei care doresc să îşi construiască o carieră în domeniul vânzărilor de utilaje trebuie să ştie că succesul presupune foarte multă muncă, perseverenţă şi disciplină, iar provocările şi oportunităţile sunt mari.

BISO MAGAZINE / MAI 2015

11


VOCEA CLIENTILOR ,

„DATORITĂ UTILAJELOR, ECONOMISIM 40% DIN TIMP” Gabriel Enciu, S.C. LUEN COM S.R.L. Gabriel Enciu a primit din partea Biso România trofeul de “Fidelitate față de tehnologia de înaltă performanță”, în cadrul Galei ”Premiile Top Agribusiness”, desfășurată la nalul anului trecut. Client del al Biso România, tânărul agricultor are planuri de e cientizare a fermei sale în acest an, cu ajutorul utilajelor agricole.

12

BISO MAGAZINE / MAI 2015

Lucrează 1450 de hectare de teren, pe mai multe localități din județul Călărași. Parcul său de utilaje agricole conține nouă tractoare de putere diferită, între 100 și 220 CP. Recent, a achiziționat de la Biso România 4 GPS-uri pentru monitorizarea motorinei și se așteaptă ca, prin utilizarea lor, munca să devină mai e cace, având în vedere că poate controla mult mai atent activitatea în teren cu ajutorul lor. Sistemele îl vor informa cu privire la timpul de lucru al oamenilor și la consumul de motorină. Spre toamnă sau poate în primăvara anului viitor se gândește să achiziționeze o mașină de erbicidat autopropulsată și, încetîncet, își dorește să își înnoiască tot parcul de mașini agricole. Primele utilaje le-a achiziționat în urmă cu opt ani, prin „Programul Fermierul”, după care a început colaborarea cu Biso. De-a lungul anilor, a cumpărat 3 combine, 5 tractoare, grape cu discuri, pluguri, prese, mașini de erbicidat, semănători de păioase și de prășitoare. “Inițial, am ales Biso datorită condițiilor oferite – primul contract încheiat era redactat simplu, cu toate condițiile clar expuse și solicita un avans minim. Pe parcus, am construit o colaborare bazată pe încredere de ambele părți”, povestește Gabriel Enciu. El spune că, datorită utilajelor performante, toate lucrările se efectuează în timp optim, iar munca se desfășoară cu 40% mai repede. “Noi doar efectuăm reglajele, în rest utilajul face treaba singur. În perioada următoare, vom achiziționa utilaje mai mari, care ne vor ajuta să reducem la jumătate cheltuielile cu forța de lucru”.


VOCEA CLIENTILOR ,

„LE-AM RECOMANDAT TUTUROR VECINILOR BISO ROMÂNIA” Aedin Vîldan, I.I. AEDIN VÎLDAN Premiat de Biso România cu trofeul de “Fidelitate față de tehnologia de înaltă performanță”, în cadrul Galei ”Premiile Top Agribusiness”, Aedin Vîldan este alături de noi încă de la în ințarea companiei, odată cu achiziționarea primei combine TC5070 venită în România.

A început să își dezvolte afacerea sa în agricultură cu 80 de hectare de teren, suprafață care treptat s-a mărit, e că a fost vorba de teren luat în arendă, e chiar de parcele cumpărate. Astfel că a ajuns în prezent să administreze 2300 de hectare, din care 1000 sunt proprietate personală. În perioada când se a a încă la început de drum, a abordat câteva rme de utilaje agricole pentru achiziționarea unei combine, însă avansul solicitat de acestea era restrictiv pentru el la acel moment. A luat legătura cu un vânzător al echipei noastre, care i-a propus condiții nanciare exibile, adaptate nevoilor sale. Faptul că putea plăti ratele prin intermediul Biso România dar și relația specială cu echipa companiei au fost factori care au contribuit la construirea unei colaborări bazate pe încredere și chiar prietenie. În acea perioadă, Președintele Biso Schrattenecker, Franz Schrattenecker, a făcut o vizită la câteva ferme românești, împreună cu Directorul Biso România, printre care s-a a at și a lui. O strângere de mână și încrederea de ambele părți au petcetluit o colaborare profesională pe termen lung. „La început am avut rezerve să îmi asum plata unui utilaj nou, neavând siguranța că voi putea plăti ratele. Însă m-am consultat cu familia și cu echipa companiei și am ajuns la convingerea că voi avea o producție bună datorită utilajelor performante, ceea ce mă va ajuta să mă extind”, își amintește. Și a avut dreptate. Ulterior, în parcul său de utilaje și-au făcut loc, pe lângă prima combină TC5070 venită în România, alte două combine și, pe măsură ce întinderea terenului administrat a crescut, tractoare, combinatoare ș.a. “Le-am recomandat tuturor vecinilor mei să lucreze cu Biso România, sunt foarte mulțumit atât de utilaje, cât și de service, echipa ind foarte pricepută,” apreciază Aedin Vîldan. În acest an, a comandat un disc Biso Fieldmaster de 5 m și în toamnă are în plan achiziționarea unui tractor. Vine cu drag, de ani buni, la o cafea și o discuție despre utilaje la show-room-ul nostru din Drajna, pe care îl vizita încă din etapa de construcție, și nici nu concepe ca vreunul dintre colegii noștri să vină în vizită la ferma sa fără să stea la masă, ind mândru de cantina pe care o are pentru cei 16 angajați.

“Sunt foarte mulțumit atât de utilaje, cât și de service, echipa ind foarte pricepută”.

BISO MAGAZINE / MAI 2015

13


POVESTE DE SUCCES

LECȚIILE DE SUCCES

sau prea frig. Mă a u într-o permanentă simbioză cu natura. Dacă m-ați întreba unde mă simt cel mai bine, v-aș spune că în câmp, între plante”. Puterea de muncă a crescut odată cu obținerea unor venituri mai subtanțiale, care i-au dat Povestea lui Laurențiu Baciu urmează ca la carte regulile succesului pe posibilitatea să se extindă și l-au provocat să gândească mai mult. A care le au marii antreprenori ai lumii – pasiune, rigurozitate, fost nevoie de multe sacri cii perfecționare continuă și imens de multă muncă. pentru a ajunge unde este acum, dar și de o ambiție continuă de a atinge obiectivele dorite. O altă condiție a succesului? “Să nu încerci să scurtezi programul de lucru sub 14 ore pe zi. E o muncă susținută, într-un ritm drăcesc. Nu întotdeauna îți ies lucrurile așa cum dorești, ceea ce este bine, pentru că te ține alert, te provoacă să gândești, să găsești soluții și astfel să mergi înainte”. A încercat să își educe și copiii pe aceleași principii care sunt importante pentru el în viață, pentru că numai așa poți sigur pe ceea ce faci și pe rezultatele obținute. Consideră că agricultura nu este un sector care îți poate asigura venituri colosale, dar îți oferă stabilitate și liniște. “Partea „Executarea lucrărilor terenului cu utilaje performante mai puțin bună este că în ultimii doi ani s-a creat o distanță prea este determinantă pentru obținerea unei producții bune.” mare între producători și traderii de cereale, astfel încât piața a scăzut cu până la 50% față de anii precedenți. Acest lucru Ideea privatizării i-a venit în anul 1991, după ce duce la neacoperirea cheltuielilor de către fermieri și îi lucrase 13 ani în agricultura de stat, perioadă în care pune în imposibilitatea de a relua în condiții bune noul acumulase deja experiență în ceea ce privește an agricol. Dar, după cum știm, toți cei care lucrează în activitățile din acest domeniu. “Atunci am hotărât să îmi iau soarta în mâini și să dezvolt o activitate privată. agricultură au o supradoză de optimism și încă mai speră că vor veni vremuri mai sigure”. Așa am început, în anul 1992, să arendez o suprafață Pe lângă pregătire profesională și pasiune, foarte mică, de 12 ha, urmând ca în anul următor să ajung la 130. Am continuat să mă extind și am ajuns în Laurențiu Baciu arată că nu se poate face performanță dacă exploatațiile agricole nu sunt modernizate cu 2014 la 2300 ha”, povestește Baciu. Mărturisește că a utilaje agricole de ultimă generație, care să le ofere o fost foarte greu și a fost nevoie să e înarmat cu mult respectare a verigilor tehnologice de bună calitate, la curaj, să apeleze la credite bancare fără să aibă niciun timpul potrivit, în condiții performante. “Cred că sprijin, doar încrederea că totul se va termina cu bine, ținând cont că activa în domeniul în care se pregătise factorii determinanți pentru obținerea unor producții bune sunt: executarea lucrărilor terenului cu utilaje și că, pe lângă acest lucru, avea și are în continuare o mare pasiune pentru agricultură. “Nu văd un domeniu performante, folosirea semințelor de calitate, a îngrășămintelor și pesticidelor în egală măsură, cu mai frumos decât acesta. Eu vorbesc cu plantele, care condiția să ținem cont de vreme”. îmi spun când le este prea foame, prea sete, prea cald

ALE LUI LAURENȚIU BACIU

14

BISO MAGAZINE / MAI 2015


PARTENERI BISO

120 DE MODELE DE REMORCI,

O SINGURĂ MARCĂ - PRONAR Remorcile Pronar acoperă o gamă atât de vastă de nevoi, încât sigur va deveni una dintre mărcile preferate din ferma dvs.! Lider în producția de remorci agricole, producătorul polonez Pronar are în oferta sa peste 120 de versiuni de produse cu o capacitate de încărcare între 2 și 32 de tone. La cererea fermierilor, compania a decis recent să ofere produsele în diverse variante de culori. În portofoliul Pronar se regăsesc remorci de tipuri diverse - tractat, monoax, cu 2 axe, cu 3 axe, tandem sau tri-dandem. În plus față de cele cu scop universal, producătorul le pune la dispoziție fermierilor și remorci cu scop speci c, precum transport cereale, baloți, animale, bușteni, transporturi agabaritice și nu numai. A ată în dezvoltare continuă, oferta companiei poloneze se diversi că permanent. Producătorul are implementat sistemul de control al calității ISO 9001, care, împreună cu experiența îndelungată și dedicarea echipei sale, are ca rezultat fabricarea unor remorci apreciate pentru înalta lor calitate și pentru prețul lor competitiv. Prin Biso România, le asigurăm celor care aleg marca Pronar garanție și service post-garanție datorită echipei noastre de mecanici specializați în utilaje agricole.

BISO MAGAZINE / MAI 2015

15


Începe revoluția în agricultură: Headerul de aluminiu ultraușor marca BISO

Headerul de aluminiu ultraușor Varifeed 800, creat de echipa de cercetare și dezvoltare a Grupului Biso Schrattenecker, reprezintă o inovație în domeniul utilajelor agricole. Acesta solicită și uzează mai puțin combina, generând creșterea e cienței, a duratei de viață a acesteia și reducerea compactării solului. Revoluționarul proiect a devenit realitate în cadrul fabricii din Novaky, Slovacia, a Biso Schrattenecker. Acesta reprezintă rezultatul colaborării între grupul austriac și New Holland, primul producător de combine care a bene ciat de acest header, o adevărată piesă de artă a tehnologiei, așa cum îl descriu reprezentanții New Holland. Dezvoltarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale Biso Schrattenecker își are începuturile în anul 2008. La acest moment, gama include headere de lungimi diferite, putând ajunge până la 18 metri. Pe lângă o compactare redusă a solului și un grad redus de uzură a combinei, structura foarte ușoară a headerului oferă operatorului o experiență de utilizare îmbunătățită.

16

BISO MAGAZINE / MAI 2015

Greutatea sa face posibilă utilizarea unui header de mari dimensiuni și de către combine mici. Un avantaj în plus pentru operator este faptul că designul Varifeed 800 este special gândit pentru a-i oferi acestuia vizibilitate asupra headerului.

Fabrica Biso din Novaky (Slovacia) – locul unde este creat Varifeed 800 • 2010 – achiziția fabricii • 2012 – reclădirea și modernizarea fabricii • 150 angajați • Suprafață – 8.300 mp


BISO MAGAZINE / MAI 2015

17


INVITATUL EDITIEI ,

PIAȚA UTILAJELOR AGRICOLE VA EXPLODA ÎN ANII URMĂTORI Dragi fermieri, stimați specialiști în agribusiness, În primul rând doresc să vă urez un an 2015 cu belșug, sănătate și bucurii. Și bineînțeles, o campanie de primăvară reușită, cu vreme bună și spor în toate. Mă număr printre cei care au susținut permanent că România se a ă în situația privilegiată în acest colț al Europei de a putea susține cu succes și simultan, cele două modele de dezvoltare a agriculturii - cel intensiv și cel extensiv. Cu alte cuvinte, țara noastră poate produce cu succes multe milioane de tone de cereale, oleaginoase, plante tehnice, în exploatații mari, moderne, aplicând cele mai noi tehnologii și cu randamente de top la nivel mondial. Dar, în egală măsură, poate avea și o producție agro-alimentară tradițională, care are ca scop principal susținerea economică și socială a unor întregi comunități rurale care vor avea astfel o șansă la dezvoltare.

„Nu va mai loc pentru amatorisme, nici pentru aroganță și nici pentru «merge și așa».”

Pornind de la această premisă, se impune o observație importantă. Ambele modele agricole vor avea nevoie de mecanizare pentru a putea e ciente și pentru a putea livra calitate și, sigur, cantitate. În plus, România are o medie de echipamente agricole pe hectar de 600 de euro, față de 5000 de euro cât este în Franța. Prin urmare, pot aprecia că piața utilajelor agricole va exploda în anii următori. Iar când zic explozie, mă gândesc la o dublare a pieței într-un orizont de 5-7 ani. Ce înseamnă aceasta atât pentru fermieri, cât și pentru reprezentanții

- Vlad Macovei

18

BISO MAGAZINE / MAI 2015

companiilor care produc sau vând aceste utilaje? În primul rând, nu va mai loc pe piață decât pentru cei mai buni și serioși. Fermierii vor din ce în ce mai exigenți și vor cântări ecare detaliu. În aceste condiții, prevăd un viitor frumos pentru BISO România. De asemenea, fermierii români vor acces imediat la cele mai noi tehnologii, ceea ce presupune o competență crescută a departamentelor de vânzări dar și de service din companiile de pro l. Nu va mai loc pentru amatorisme, nici pentru aroganță și nici pentru ”merge și așa”. Și aici, BISO România este cu un pas înainte. Am cunoscut echipa încă de acum trei ani și pot spune că îmi place. Știu ce au de făcut și știu și cum să o facă. Prin urmare, așa văd eu piața în următorii ani: în primul rând, echipamente de ultimă generație la paritate cu o piață second-hand în care vor avea loc doar calitatea și prețul competitiv. În al doilea rând, va crește nevoia de oameni bine pregătiți, care să știe și cum și ce să vorbească cu fermierul. În al treilea rând, se vor diversi ca metodele de nanțare iar fermierul va în centrul atenției. Toate cele bune, Vlad Macovei

Vlad Macovei este Director General Agrointeligența și realizatorul emisiunii “Cultivat în România”, difuzată în ecare sâmbătă, de la 11.15, pe România TV.


VOCEA CLIENTILOR ,

„Dacă vrei să faci performanță, este resc să lucrezi cu utilaje de calitate”

de recoltare e mai rapidă. Călin Alexandru, „Aspectul esențial legat de managementul Dacă vrei să faci reprezentant al societății performanță, este resc să SC Fauna 2002 Impex SRL, flotei de utilaje este service-ul.” lucrezi cu utilaje noi, de a început activitatea în - Călin Alexandru, SC Fauna 2002 Impex SRL calitate. agricultură în anul 2007. De la 200 ha de teren luate în Ce alte mașini agricole arendă în perioada de început, a ajuns în prezent să ați cumpărat prin Biso România? administreze 1200 ha de pământ, pe care cultivă grâu, Un împrăștietor de gunoi de la Joskin. Nu cunoșteam porumb, rapiță. Până anul acesta, cultiva și oarea soarelui, marca și nici ce poate face un astfel de utilaj, însă mi-a fost însă a decis să renunțe, pentru că s-a dovedit a nu recomandat de consultantul de vânzări al Biso România pro tabilă. acum 2 ani și am decis să îl cumpăr. Sunt mulțumit de Care au fost utilajele pe care le-ați avut la început în decizia luată, este un utilaj solid, puternic, care își face treaba bine. parcul dvs. de mașini agricole? Inițial, am ales să lucrez pământul cu tractoare Ce planul de dezvoltare aveți pentru viitorul Lamborghini și combine la mâna a doua. apropiat? Ce v-a determinat să achiziționați utilaje noi? Dacă reușim să ne mărim suprafața, vom începe să Cu timpul, pe măsură ce suprafața de teren a crescut, achiziționăm semănători de păioase mai performante. combinele second-hand pe care le aveam nu au mai făcut Ce aspecte considerați că sunt importante în față în perioada de recoltare, care ajunsese să dureze prea managementul otei de utilaje? mult. În plus, erau foarte vechi și piesele de schimb pentru Aspectul esențial legat de managementul otei de ele costau mai mult decât ratele pe care aș putut să le utilaje este service-ul – la utilajele pe care le avem, să stai o plătesc pentru utilaje noi. zi în câmp nu este în regulă. Majoritatea societăților de Când ați început să colaborați cu Biso România? pro l vând produsul și nu investesc în mecanici. În cazul Prima combină nouă, un CX8080, am achiziționat-o de la Biso România, lucrurile stau diferit, am colaborat foarte bine Biso România acum 4 ani. Acum 2 ani am mai cumpărat una cu echipa de service a companiei. și acum un an încă una. Diferența este foarte mare, perioada

BISO MAGAZINE / MAI 2015

19


AGRICULTURA VIITORULUI:

AGRICULTURA DE PRECIZIE

Timp de peste 10.000 de ani oamenii au cultivat pământul sub principiul „cine nu încearcă, nu greșește” sau „făcând și văzând”. Abia în istoria recentă mecanizarea a revoluționat muncile agricole, caii ind înlocuiți cu tractoare. Astăzi suntem martorii unei noi revoluții în agricultură, generată de adoptarea noilor tehnologii – sateliți, sisteme de poziționare de înaltă precizie, senzori inteligenți și o serie de aplicații IT, combinate cu tehnologii de ultimă generație.

Cele mai întâlnite tehnologii în agricultura de precizie Sistemele de poziționare de înaltă precizie (precum GPS) sunt o tehnologie cheie în obținerea unei situații exacte a terenului, furnizând capabilități de navigare și poziționare oriunde în lume, în orice condiții și în orice moment. Sistemele înregistrează poziția terenului cu ajutorul coordonatelor geogra ce (latitudine și longitudine), localizează și navighează vehicule agricole pe teren, cu o acuratețe de 2 cm. Sistemele de conducere automată oferă posibilitatea preluării unor acțiuni precum pilotaj automat și monitorizează suprapunerile de rânduri. Aceste tehnologii reduc eroarea umană și sunt esențiale pentru managementul e cient al fermei. Sistemele asistate de pilotaj le arată șoferilor drumul pe teren, cu

20

ajutorul sistemelor de navigare prin satelit, precum GPS. Acest lucru permite un pilotaj mai precis, cu toate acestea fermierul are control asupra volanului. Sistemele automate de pilotaj preiau controlul deplin asupra volanului, permițând șoferului să se elibereze de responsabilitatea condusului și să își poată direcționa atenția către echipamentele de erbicidat, de fertilizat, semănat, recoltat ș.a. Sistemele de ghidare inteligentă pun la dispoziție diferite modele de conducere a mașinii, în funcție de forma terenului, și pot folosite în combinație cu sistemele menționate mai sus. Senzorii OptRX sunt utilizați pentru a genera hărți în funcție de tipul de sol, nivelul de nutrienți etc. Senzorii și sistemele senzoriale la distanță colectează date de la distanță, pentru a evalua sănătatea solului și a recoltei (umiditate,

BISO MAGAZINE / MAI 2015

nutrienți, compactare etc.). Senzorii de date pot montați pe mașini în mișcare. Comunicațiile electronice integrate fac legătura între componentele unui sistem, de exemplu între tractor și biroul administrativ al fermei sau între tractor și dealer. Tehnologia SMS conferă abilitatea de a adapta parametrii unui utilaj astfel încât să aplice, de exemplu, semințe sau îngrășământ în funcție de varianțiile de creștere ale plantelor sau ale tipului de sol.

De ce agricultură de precizie? Pregătirea solului este una dintre etapele care consumă cea mai multă energie, necesitând un consum semni cativ de combustibil și timp. În funcție de situarea terenului, poate de asemenea crește riscul de eroziune a solului. Astăzi echipamentele din agricultură de precizie îi ajută pe


APLICAȚII CHEIE ALE AGRICULTURII DE PRECIZIE: U U U U U

Pentru fertilizarea de precizie Senzori OptRx Fertilizarea optimă a parcelelor Pentru erbicidare de precizie Sistemul de auto - ghidare prin sateliți

fermieri să utilizeze o cantitate considerabil mai mică de combustibil și să petreacă mai puțin timp pentru pregătirea solului, prin creșterea e cienței, preciziei și sustenabilității procesului. Echipamentele moderne de însămânțat plasează semințele uniform, la distanța și adâncimea potrivită pentru acces optim la umiditate și lumină. Germinarea rapidă și uniformă ajută plantele să

CELE MAI BUNE SISTEME GNSS DIN LUME, PREZENTE ȘI ÎN ROMÂNIA

lupte cu buruienile și asigură o maturitate uniformă pe întregul teren, pentru o recoltare mai ușoară. În timpul procesului de creștere, plantele au nevoie de cantitatea potrivită de nutrienți (fertilizare), de apă (irigare) și de protecție adecvată (erbicidare). În toate aceste trei arii, agricultura de precizie le oferă fermierilor soluții pentru a produce mai mult, investind mai puțin.

Ag Leader Technology, furnizor premium de hardware și software pentru agricultură de precizie și partener Biso România, anunță lansarea unei noi linii de Sisteme GNSS (Sisteme Satelitare de Navigație Globală) – GPS 6000, GPS 6500, RTK Relay și stație GPS 6500, precum și al celui mai nou sistem de comandă, SteerCommand. “În dezvoltarea noilor sisteme GNSS, am colaborat cu NovAtel – producător de vârf în tehnologia GNSS – ca partener”, arată Matt Leinen, Product Manager. “Această colaborare le oferă clienților nostri cele mai bune produse existente pe piață”. Pentru agricultorii interesați de un sistem integrat de control, SteerCommand a fost proiectat astfel încât să funcționeze exclusiv cu receiverul GPS 6500, pentru a avea un sistem modular capabil să furnizeze performanță fără egal în medii și operațiuni diferite. Noile produse sunt disponibile fermierilor din România prin lialele Biso România. Pentru mai multe detalii, contactați Radu TUROI Product Manager

Tel.: 004-0754.061.037 E-mail: radu.turoi@bisoromania.com BISO MAGAZINE / MAI 2015

21


SOIA – O ALEGERE PROFITABILĂ Fermierii români au oportunitatea de a deveni importanţi furnizori de soia şi proteină din soia, asigurând o mare parte din necesarul de consum al UE. Acest lucru le poate creşte semni cativ pro turile, arată pentru Biso Magazine Dragoș Dima, reprezentantul Asociației Donau Soja în România. Există anumite mituri care ţin în loc dezvoltarea producţiei soia nemodi cată genetic. România are un potential de cultivare a soiei între 700.000 şi 1 milion de hectare. locale de soia? Poate că singurul mit care a ţinut în loc dezvoltarea producţiei de soia după data aderării Cum estimaţi că va evolua piaţa de soia în România în 2015?

României la Uniunea Europeană este reprezentat de soia modi cată genetic. Eu aş spune că este mai mult Fata Morgana decât un mit. Cert este că, odată cu interzicerea cultivării soiei modi cate genetic, suprafeţele cu soia au stagnat în jurul cifrei de 70000 de Ha. Cred că fermierii au aşteptat obţinerea permisiunii de a cultiva soia modi cată genetic, permisiune tot anunţată câţiva ani la rând de diferiţi înalţi o ciali români şi care nu a venit niciodată. În tot acest timp, fermierii nu au cultivat soia convenţională din pricina altui mit şi anume că soia convenţională, clasică, nu este pro tabilă. Adevărul este că aceasta este pro tabilă, iar piaţa europeană oferă un premium la preţ pentru soia certi cată nemodi cată genetic. Soia este pro tabilă şi din punctul de vedere al rotaţiei culturilor şi aportului de azot, fermierii având posibilitatea să facă economii în ce priveşte fertilizarea şi să obţină recolte mai bune la culturile următoare.

Care sunt principalele bene cii pe care le poate avea un fermier din cultivarea de soia? Soia este o plantă de cultură foarte versatilă. Fermierii care cultivă soia ştiu că această cultură are un rol important într-un plan de rotaţie integrat. Este o plantă antemergătoare foarte bună pentru culturile păioase şi porumb. Contribuie la xarea azotului în sol, ajutând fermierul să cheltuiască mai puţin cu fertilizarea culturilor următoare. Fermierii pot avea avantaje şi din resturile vegetale ale culturii de soia. Vrejurile de soia pot deveni surse secundare de venit, e ca materii prime pentru energii regenerabile (biomasă), e ca nutreţ în cazul creşterii oilor, e ca materie organică prin mărunţire şi încorporare. Cel mai mare bene ciu îl reprezintă valori carea soiei. Fermierii pot avea acces direct, fără intermediari, la o piaţă europeană ămândă de soia şi proteină de soia. Anual, Europa importă 95% din necesarul de soia, adică 95% din 38 de milioane de tone. În timp, fermierii se pot specializa pe cultivarea soiei în funcţie de destinaţia culturii – aliment sau furaj –putând intra în parteneriate locale sau internaţionale cu utilizatorii de soia, sigure şi pe termen lung. Din perspectiva dezvoltării culturii de soia, Austria este un exemplu de succes. După aderarea la UE, această țară şi-a dezvoltat un important sector al cultivării şi procesării soiei. Austria produce peste 100.000 de tone anual, pe o suprafaţă de 38.000 Ha. Jumătate din producţia de soia este utilizată în industria alimentară. În România, societăţi agricole precum Agrichim Feteşti, Lombardi Agro, CKS Agro, Orgapic, Auger Petrus, IMB şi multe altele au o îndelungată experienţă în cultivarea soiei. Totuşi, cultura de soia în România este mult sub potenţial.

Cum arată piaţa europeană şi cea locală de soia din punctul de vedere al oportunităţilor? Europa cultivă doar 0,4% din suprafaţa mondială de soia, aproximativ 111 milioane de hectare. Necesarul de consum este asigurat din importuri masive de soia, şrot, ulei şi alte derivate din soia. Cerinţa crescândă de soia nemodi cată genetic a condus şi la un mai mare de cit pe acest segment, preţurile de vânzare înregistrând un premium mare faţă de preţul soiei modi cată genetic. În funcţie de uctuaţiile pieţei, diferenţa de preţ a înregistrat valori şi de peste 100 €/tonă. Având în vedere condiţiile foarte favorabile pentru cultura soiei, România poate deveni cel mai important producător european de

22

BISO MAGAZINE / MAI 2015

În 2015 România va înregistra creşterea suprafeţelor de soia. Aşteptarea mea este ca suprafața cultivată cu soia să atinga 100.000 de hectare. Această tendinţă a început din anul 2014, când suprafaţa cultivată cu soia a crescut la 86.000 Ha, de la 67.000 Ha în anul precedent. Fermierii români au oportunitatea de a deveni importanţi furnizori de soia şi proteină din soia, asigurând o mare parte din necesarul de consum al UE. Această oportunitate de piaţă le poate creşte semni cativ pro turile. Dacă se va materializa şi intenţia MADR de a introduce o plată de 325 €/Ha, atunci veniturile fermierilor din soia vor creşte simţitor. Mărirea suprafeţelor cultivate cu soia şi creşterea pro tabilităţii fermierilor vor avea impact şi în dezvoltarea altor sectoare de afaceri în agricultură. Vor stimulate vânzările de utilaje şi echipamente agricole şi pentru irigaţii iar depozitarea, procesarea şi logistica vor primi impulsuri investiţionale.

Cât sunt de importante utilajele în cultivarea de soia? Fermierii pot cultiva şi întreţine soia cu sistema de maşini pe care o au în dotare, cultura nu presupune un echipament specializat. Poate cu o excepţie şi anume recoltarea, unde este recomandată folosirea unui header pentru soia, pentru a minimiza pierderile. De exemplu, în loturile experimentale din cadrul platformelor demonstrative Donau Soja am folosit la însămânţare semănători pentru păioase şi pentru prășitoare fără a identi ca diferenţe de producţie. Sunt unul dintre cei care au activat în vânzarea de utilaje şi maşini agricole. Pot să le sugerez fermierilor să-şi stabilească ce vor să cultive şi pe ce suprafeţe, să-şi aleagă gama de utilaje şi echipamente care ar trebui să le asigure realizarea planurilor, de abia după aceea să-şi alegă tipul şi categoria de tractor şi să apeleze la consultarea personalului distribuitorului sau furnizorului de utilaje şi maşini agricole. De obicei, tractorul este cumpărat primul, apoi gama de utilaje care nu întotdeauna se potriveşte scopului. Cunosc BISO atât din perspectiva unui fost competitor cât şi ca membru al asociaţiei Donau Soja şi ştiu că are o echipă profesionistă, capabilă să asigure asistenţă tehnică şi consultanţă fermierilor pentru achiziţionarea utilajelor agricole pentru soia de care au într-adevăr nevoie.

LUCRURILE ESENŢIALE PENTRU O PRODUCŢIE BOGATĂ DE SOIA Dragoș Dima subliniază câteva din cele mai importante aspecte pentru obţinerea unei producţii mari la cultură de soia: 1. Utilizarea unui material genetic de calitate, pretabil zonei respective de cultură. 2. Folosirea inoculantului. 3. Controlul buruienilor, chimic sau mecanic. 4. Irigarea - soia este o plantă iubitoare de apă. 5. Utilizarea unor headere pentru soia, cu un cuţit exibil, poate reduce semni cativ pierderile la recoltare.


PARTENERI BISO

IRIGAREA RECOLTELOR – o perspectivă modernă Dacă ar să numim un singur factor capital pentru buna dezvoltare a recoltelor, acesta se numește “irigare”. În fața unor provocări precum seceta, schimbările climei, sustenabilitate și responsabilitate față de mediu, creșterea prețului la energie, fermierii români au acum soluții moderne, care le pot aduce dublarea volumului recoltelor.

Soluții de primă clasă de la IRTEC De mai bine de 25 de ani, compania IRTEC produce mașini și echipamente de irigat și o face atât de bine încât calitatea acestora este recunoscută în întreaga lume, inclusiv de fermierii din România, care le utilizează cu succes de mai mulți ani de zile. Ionuț Ilie, de la ferma Landagro, este unul dintre primii noștri clienți și a fost unul dintre primii fermieri care au ales soluțiile de irigare de la IRTEC, disponibile la noi în țară prin Biso. Cu ajutorul acestora, el a construit de la zero un sistem de irigații pe baza a șapte tamburi IRTEC, o motopompă și un puț, pentru ferma sa, care produce și comercializează cereale, plante tehnice, seminţe oleaginoase, plante oleaginoase, grâu, porumb, oareasoarelui, orz și rapiţă. “Construirea unui astfel de sistem cu apă din foraj ajunge la o investiție de 1.000 euro / ha. Costurile scad cu cât suprafața este mai mare, ajungând la 750 euro / ha pentru terenuri de peste 250 ha”, arată Ionuț Ilie. El apreciază că tamburii de la IRTEC se pliază foarte bine

pe sistemele de irigat din foraj, datorită consumului scăzut de apă și de presiune la care operează. Aceștia sunt foarte ușor de exploatat datorită sistemelor moderne de care dispun și prețurilor foarte avantajoase. Un astfel de utilaj are șasiul redus ca dimensiune pentru capacitatea sa de irigare, ceea ce face să e mai ieftin la achiziție, mai ușor de transportant și de manevrat în camp. Din experiența sa personală, reprezentantul Landagro a calculat că investiția în tamburi se recuperează în maxim trei ani, din surplusul de producție. “Existența unei soluții de irigat înseamnă pentru un fermier imposibilitatea de a intra în faliment. Este su cient să ai asigurată irigarea a unui minim de 25% din fermă pentru a trece fără riscuri în anul următor. Desigur că terenul irigat este mult mai productiv; anul trecut am obținut o producție aproape dublă de porumb din terenul irigat față de cel neirigat – 13,5 tone comparativ cu 8 tone”, spune Ionuț Ilie. Chiar și în anii în care ploile sunt su ciente, sunt anumite etape în viața recoltelor când au nevoie de apă și aceasta este prea puțină, cum este în cazul rapiței, care se dezvoltă în luna august, de obicei secetoasă.

Cele mai bune practici pentru irigarea fermelor: = Monitorizaţi atent procesul de irigare, printr-un sistem de management al fermei. = Cunoașteţi bine tipul de sol din ferma dvs. și speci cul său de irigare.

= Creaţi o arhitectură corectă a sistemului de irigare. = Folosiţi instrumente de control al procesului de irigare. = Informaţi-vă și urmăriţi ce este nou pe piaţă din acest punct de

vedere. = Irigarea cu apă din puț este mult mai avantajoasă decât cea de la canal, ind mult mai curată și protejând plantele de acarieni.

“Existența unei soluții de irigat înseamnă pentru un fermier imposibilitatea de a intra în faliment.” - Ionuț Ilie, Landagro BISO MAGAZINE / MAI 2015

23


DE SEZON

PREGĂTIREA SOLULUI

NU A FOST NICIODATĂ MAI UȘOARĂ Așa cum pentru un campion antrenamentul este o etapă importantă a succesului, așa și un fermier informat știe să acorde atenție etapei de pregătire a pământului. Am selectat din portofoliul de produse al Biso România câteva recomandări de utilaje agricole pentru pregătirea solului.

U BISO FAST 250, 300, 350 Speci cații tehnice: - Putere necesară tractor (CP): 200 – 260 - Număr organe active: 7 - Lățime de lucru (cm): 350 - Lățime utilaj (cm): 350 - Înălțime utilaj (cm): 80 - Adâncime de lucru (cm): 20-45 - Număr de discuri: 12 - Diametru disc: 610 - Greutate (kg): 2560 Puncte forte și avantaje competitive:

• Datorită construcţiei corespunzătoare a utilajului și a organelor active este de ajuns o singură trecere pentru obţinerea de suprafeţe excelente, ajungând la o adâncime maximă de lucru de 45 cm • Modalitatea de siguranţă cu șurub de forfecare • Discuri și tăvălugi de zdrobire disponibile pe toată lăţimea de lucru

24

BISO MAGAZINE / MAI 2015

• Operații combinate în adâncime pentru amestecarea și ra narea solului într-o singură trecere; • Raport excelent e ciență – cost; • Durabilitate și înlocuire facilă; • Protecție e cientă împotriva obstacolelor; • Stabilitate pe durata transportului.


DE SEZON

PLUG TAURUS 200 S U - pentru tractoare de la 270 la 400 CP • • • • • • • • • • • •

Lățime de lucru variabilă cu ajustare hidraulică Cadru 200x150x12/10 mm Reglare hidraulică, cu 2 valve hidraulice Reversarea plugului cu cilindru cu acțiune dublă, prevăzut cu supapă Sistem hidraulic semi-purtat cu roată de transport 1000x500 mm Sistem de reglare tip CX Pentru tractoare de la 270 la 400 CP Dimensiune plug 90x32 mm Topul cormenei WS9 Distanța între trupițe 100 cm Lățimea de lucru 33 - 54 cm variabilă Înălțime cadru 80 cm

U PLUG BISO • • • • • • •

Plug reversibil 3-12 trupițe Dotat cu antetrupițe Pro l cadrul solid Reglarea distanței între trupițe Lățimea de lucru reglabilă Distanța până la sol: 75-80 cm Roți de adâncime reglabile mecanic/hidraulic • Cadru tubular din oțel pro lat • Sistem hidraulic de reversare • Puterea necesară a tractorului: 100-485 CP

PLUG REGENT EUROSTAR 500 U • Reglarea lățimii de lucru în 5 trepte • Pro l cadru 140x140x10mm, găurile din cadru ranforsat • Reversarea plugului cu cilindru cu acțiune dublă, prevăzut cu supapă • Sistem de reglare tip CX • Prindere tiranți categoria a II-a • Pentru tractoare de la 145 la 200 CP • Tipul cormenei Ws9 • Distanța între trupițe: 103 cm • Lățimea de lucru: 38/ 42 / 45 / 48 / 52 cm • Înălțime cadru: 82 cm

BISO MAGAZINE / MAI 2015

25


TOP

TOPUL UTILAJELOR

PENTRU LUCRĂRILE DE PRIMĂVARĂ Lucrările de primăvară dau tonul pentru cum va întregul an agricol. Biso Magazine a făcut o selecție a mașinilor agricole care vă pot ajuta cu succes în acest sezon.

Grapă cu discuri BISO FIELDBOSS 4 - Grapă cu discuri pentru nivelare și mărunţire - Grapă cu discuri grea, tractată - Lăţime de lucru: 5m, 6m, 7m - Productivitate de la 6,2 la 8,4 ha/h - Puterea tractorului: 200 cp pentru 5m, 260 cp pentru 6m, 330 cp pentru 7m - Diametrul discului: 720 mm - Adâncime de lucru: 250 - 270 mm

3Grapă cu discuri BISO - Discuri stelate cu diametrul de 610 mm - Prindere independentă pentru ecare disc - Pretensionare prin arc - Pliere hidraulică pentru transport - Tăvălugi pe toată lăţimea de lucru - Lăţime de lucru: 4m, 5,5m

Plug BISO 4 - Pluguri grele, cu o con guraţie optimă a cormanei - Număr de brăzdare: 3, 4, 5, 6, 7 - Dotat cu antetrupiţe - Pro lul cadrului foarte solid, brevetat fără ori cii - Reglarea distanţei între trupiţe - Poziţia axei de reversare reglabilă

3Combinator BISO 7 OP - Combinator pentru pregătire a patului germinativ - 7 operaţiuni de lucru - Lăţimea de lucru: 3m, 4m, 6m, 8m, 9m - Putere necesară: 100 - 300 cp, în funcţie de lăţimea de lucru - Adâncimea de lucru: 3 - 15 cm

26

BISO MAGAZINE / MAI 2015


TOP

Semănătoare BISO THUNDER 6000 S 4 - Lățime de lucru 6 m - Distanță rânduri 125 mm - Capacitate buncăr 3400 litri - Lățime de transport 3 m - Lungime totală 7,3 m - Înălțime de transport 3,2 m - Necesar tracțiune 200-240 CP - Greutate 6200 kg - Număr de brăzdare de semănat 48

3Semănătoare Mascar 6 și 8 rânduri - Semănătoare cu fertilizare pentru plante prășitoare - Distribuție cu dublu disc a semințelor - Fertilizare solidă - Distribuție îngrășământ cu dublu disc - Cadru extensibil pentru 6 rânduri - Cadru x, cărucior transport pentru 8 rânduri - Control electronic al distribuției de semințe - Buncăr semințe pe ecare rând 45L - 2 buncăre îngrășământ, ecare cu 290L

Mașini de fertilizat BREDAL, seria K 4 Seria K oferă o mare versatilitate, putând împrăștia atât materiale pulverulente, cum ar calcarul, cât și îngrășământ până la o distanță de 36 m, schimbând discul - Design robust, abilitate ridicată - Setare și reglare simplă - Împrăștiere uniformă și precisă

3Aspersor IRTEC - Rampă de presiune scăzută - Structură xă - Sistem cu 15+2 duze - Structură galvanizată - Rotație la 360 g - Disponibil în 7 modele - Lățimile de lucru: de la 19m la 48m - Echipat cu un cărucior - Sisteme de 42+2 duze pentru modelele superioare

BISO MAGAZINE / MAI 2015

27


RECOMANDÃRI

RECOMANDĂRI PIESE DE SCHIMB DE SEZON Legea lui Murphy funcționează întotdeauna astfel că, în plin sezon de lucrări agricole, se poate întâmpla ca unul dintre utilajele pe care vă bazați să refuze să funcționeze. Pentru a preveni o astfel de situație, generatoare de pierderi pentru ecare zi de nefuncționare a

utilajului, este cel mai bine ca primăvara să aveți în vedere o revizie a parcului dvs. de mașini agricole. Pentru service de cea mai înaltă calitate și piese de schimb, echipa Biso vă așteaptă la punctele de lucru ale companiei din întreaga țară sau la telefon 0754 061 029.

Prețurile a șate nu conțin TVA

PACHET REVIZIE TRACTOR T5.XXX • Filtru ulei motor; • Filtre combustibil (2 buc.); • Filtru combustibil tip sită; • Filtre hidraulice (3 buc.); • Filtre aer interior și exterior motor; • Ulei motor 15W40 - 20L; • Ulei transmisie 10W30 - 5L (completare).

1.829,99 Lei

PACHET REVIZIE TRACTOR T60XX • Filtru ulei motor; • Filtre combustibil (2 buc.); • Filtre hidraulice (2 buc.); • Filtre aer interior și exterior motor; • Ulei motor 15W40 - 20L; • Ulei transmisie 10W30 - 5L (completare).

1.478,99 Lei PACHET REVIZIE TRACTOR TD50XX • Filtru ulei motor; • Filtre combustibil (2 buc.); • Filtre hidraulice (2 buc.); • Filtre aer interior și exterior motor; • Ulei motor 15W40 - 20L; • Ulei transmisie 10W30 - 5L (completare).

1.257,99 Lei

PACHET REVIZIE COMBINĂ TC5000, CX5080, CX6080 • Filtru ulei motor; • Filtre combustibil (2 buc.); • Filtre hidraulice (2 buc.); • Filtre aer interior și exterior motor; • Filtru aer cabină (2 buc.); • Filtru AdBlue; • Ulei motor 15W40 - 20L; • Ulei hidraulic OSO46 - 50L.

2.699,99 Lei

PACHET REVIZIE COMBINĂ CX8080 • Filtru ulei motor; • Filtre combustibil (2 buc.); • Filtre hidraulice (3 buc.); • Filtre aer interior și exterior motor; • Filtru aer cabină; • Filtru AdBlue; • Ulei motor 15W40 - 25L; • Ulei hidraulic OSO46 - 75L.

3.599,99 Lei

28

BISO MAGAZINE / MAI 2015


RECOMANDÃRI SĂGEATĂ COMBINATOR

ARC COMBINATOR

• BISO, FARMET

• DIMENSIUNI: 40x185x5mm

128,99 Lei

59,99 Lei

42,99 Lei

BILE

SET SIGURANȚE

BILE CU FLANȘĂ

• UNIVERSALE

• CATEGORIA 1 - 1 =

SUPORT ORGAN ACTIV • COMBINATOR BISO, FARMET

• CATEGORIA 2 = • CATEGORIA 3 =

10,99 Lei 19,99 Lei

• CATEGORIA 2 - 1 = • CATEGORIA 3 - 2 =

65,99 Lei 66,99 Lei 69,99 Lei

36,99 Lei LAMPĂ

ACUMULATOR VARTA

REFLECTORIZANT

• UNIVERSALĂ

• 110Ah/760A

• UNIVERSAL

56,99 Lei

531,99 Lei

14,99 Lei

GRESOR SPECIAL

TECALIMETRU

VASELINĂ TUB • TUB 400g

• CONȚINUT: 250 ml • ȚEAVĂ: 165 mm

70,99 Lei

128,99 Lei

FIER PLUG NARDI

FIER PLUG NARDI

DALTĂ PLUG NARDI

• TIP FĂRĂ DALTĂ • STÂNGA / DREAPTA

• TIP CU DALTĂ • STÂNGA / DREAPTA

• STÂNGA / DREAPTA

269,99 Lei

104,99 Lei

94,99 Lei

8,99 Lei

RECIPIENT GRADAT

FILTRU

ȘURUB REGLAJ

• PENTRU VERIFICARE DEBIT SOLUȚIE ERBICIDARE

• SISTEM ERBICIDARE

• FERTILIZATOR

39,99 Lei

160,99 Lei

240,99 Lei BISO MAGAZINE / MAI 2015

29


BOTOȘANI MARAMUREȘ

SATU MARE

SUCEAVA

BISTRIȚA NĂSĂUD

SĂLAJ

IAȘI

BIHOR

SECUIENII NOI,

CLUJ

JUD. NEAMȚ

MUREȘ

ARAD,

VASLUI BACĂU

ALBA

JUD. ARAD

COVASNA

SIBIU

TIMIȘOARA

HARGHITA

BRAȘOV

HUNEDOARA

VRANCEA

GALAȚI, JUD. GALAȚI

BUZĂU, CARAȘSEVERIN

JUD. BUZĂU

VÂLCEA

PRAHOVA

ARGEȘ

GORJ

DÂMBOVIȚA MEHEDINȚI

OLT

CRAIOVA, JUD. DOLJ

BUCUREȘTI GIURGIU, JUD. GIURGIU

TULCEA,

BRĂILA

JUD. TULCEA

CIOCÂRLIA, JUD. IALOMIŢA

DRAJNA, JUD. CĂLĂRAȘI

LUMINA,

JUD. CONSTANȚA

ALEXANDRIA,

MAREA NEAGRĂ

JUD. TELEORMAN

CONTACT BISO ROMÂNIA SRL Departament Service: 0747. 976. 841 / 0754.061.032 service@bisoromania.com Piese de Schimb: 0754.061.029 piesedeschimb@bisoromania.com Utilaje Second Hand: 0752.159.532 / 0754.061.037 secondhand@bisoromania.com Financial Advisor: 0758.013.360 nantare@bisoromania.com

ECHIPA DE VÂNZĂRI Centrul de Competență Agricolă Drajna: 0754.061.041 / 0752.067.420 / 0754.020.875 drajna@bisoromania.com

Filiala ROMAN: 0754.061.035 / 0743.224.911 / 0743.221.405 roman@bisoromania.com

Filiala CONSTANȚA: 0754.061.012 / 0743.224.804 / 0743.223.885 constanta@bisoromania.com

Filiala ARAD: 0743.224.263 / 0754.061.039 arad@bisoromania.com

Filiala TULCEA: 0752.159.537

Filiala CRAIOVA: 0748.065.424 / 0753.060.369 / 0754.061.028 / 0743.224.798 craiova@bisoromania.com

Filiala URZICENI: 0743.225.050 / 0758.013.361 urziceni@bisoromania.com Filiala BUZĂU: 0754.061.011 / 0752.159.537 buzau@bisoromania.com

Filiala ALEXANDRIA: 0748.112.435 alexandria@bisoromania.com Filiala GIURGIU: 0754.203.814 giurgiu@bisoromania.com CALL CENTER VÂNZĂRI: 0751.123.451

Filiala GALAȚI: 0752.159.537

CALL CENTER SERVICE: 0757.123.123

Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesați www.bisoromania.com


SEMĂNĂTORI DE PRECIZIE

6

PENTRU A CUMPĂRA motive O SEMĂNĂTOARE KINZE 1. Tehnologie americană, utilizată în toată lumea 2. Costuri scăzute de mentenanță 3. Sistem Vacuum cu un design inovativ ce permite plantarea mai multor tipuri de culturi

BENEFICIILE SISTEMULUI VACUUM: = Plantare precisă = Control constant al adâncimii = Reglaj ușor și rapid = Echipament montat pe cadru/rând = Abilitatea de a planta mai multe tipuri de culturi: porumb, oarea soarelui, soia etc.

4. Perfect adaptată diferitelor condiții de sol 5. Design atestat 6. Fertilizare solidă sau lichidă

Kinze Twin Line 8 rânduri

Detalii tehnice: Tip Distanța între rânduri (cm) Nr. de rânduri Lățime - transport Lățime Lungime – transport Lungime Înălțime - transport

vacuum 75 8 11' – 2” 21' – 10” 26' – 5” 19' – 8” 10' – 6”

Kinze Twin Line 12 rânduri

Detalii tehnice: Tip Distanța între rânduri (cm) Nr. de rânduri Lățime - transport Lățime Lungime – transport Lungime Înălțime - transport

vacuum 75 12 11' – 2” 31' – 2” 36' – 10” 21' 11' – 4”

Kinze Twin Line 16 rânduri

Detalii tehnice: Tip Distanța între rânduri (cm) Nr. de rânduri Lățime - transport Lățime Lungime – transport Lungime Înălțime - transport

vacuum 70 16 10' – 3” 38' – 6” 43' – 6” 23' – 8” 11' – 5”


10

20

ANI DE PROFESIONALISM

JAHRE INNOVATION

Dobândă xă 0,99% Comision analiză dosar începând cu 1,5% • Avans 10% Durata maximă de nanţare: 48 luni

Finanţare produse BISO COMBINATOR SUNPOWER Culegător de oarea soarelui

CORNPOWER

- 7 operaţii

CROP TRAILER

Culegător de porumb

Remorcă agricolă

THUNDER Semănătoare de păioase

SOJAFLEX Extensie soia

FIELDBOSS INTEGRAL CX

FIELDMASTER

Extensie rapiţă

Grapă cu discuri

Grapă cu discuri

CROP RANGER VX550 TRENDLINE Header pentru păioase

ROLLER COBRA Tăvălug combinat tractat

ULTRA LIGHT 800 Header ultra-uşor pentru păioase Sediul Social: b-dul. Unirii, nr. 76, Sector 3, Bucureşti Centrul de Competenţă Agricolă: Drajna, Autostrada A2 ieşirea Km 105, jud. Călăraşi Puncte de lucru: Alexandria, jud. Teleorman; Lumina, jud. Constanţa; Secuienii Noi, jud. Neamţ; Buzău, jud. Buzău; Craiova, jud. Dolj; Giurgiu, jud. Giurgiu; Ciocârlia, jud. Ialomiţa; Arad, jud. Arad. Tel.: +40 34 250 51 04; Fax: +40 34 250 51 05 • E-mail: office@bisoromania.com; Web: www.bisoromania.com; www.biso.at

Profile for Biso Romania

Biso Magazine 2nd  

Biso Magazine 2nd  

Advertisement