__MAIN_TEXT__

Page 1

Каталог НА КНИГИТЕ В КАТЕГОРИЯ “мечтатели” (9-11 ГОД.)


“бисерче вълшебно” 2016

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години. Защото те са истинските читатели на детските книги, нали? „Бисерче вълшебно“ вярва, че четенето не трябва да бъде по задължение! А и книгите са безброй много – хубаво е да откриваш нови и нови бисерчета. Затова в номинираните заглавия няма да срещнете книги, които се учат в училище или са от детството на родителите ви. Обичаме Пипи и Ян Бибиян, но ви каним да се запознаете и с нови герои! “Бисерче вълшебно“ застава зад каузата, че всяко дете има право да чете… модерна литература. При нас книгите са издадени на български език съвсем скоро – през предходната на гласуването календарна година. Те говорят на езика на съвременните млади хора и с тях се общува лесно и приятно. А илюстрациите им са наистина божествени! И понеже ние вярваме, че ТИ също си читател с мнение, те каним да станеш част от журито на „Бисерче вълшебно“ 2016! Разгледай номинираните заглавия – окончателните списъци вече са налични от края на януари 2016 г. Книгите са разделени в 3 възрастови категории, за да ти е по-лесно. Научи повече за онези книги, които са грабнали вниманието ти. За всяка книга ще откриеш пълна информация, а от повечето – и откъс. Прочети ги и избери САМО ЕДНА от тях, която да бъде твоето безценно бисерче. А после гласувай – линиите ще са отворени от 09 февруари до 17 април 2016 г. Всеки гласувал участник получава на мейла на родител/настойник/учител грамота за почетно жури и се включва автоматично в томболата ни за награди. За да покажем на възрастните, че младите заслужават да имат право на избор, ни е необходимо твоето участие. Гласувай и бъди читател с мнение!

Председател на фондация “Детски книги” бисерче вълшебно


каталог

-

Награда “Бисерче вълшебно” 2016

1

19 Фондация “Детски книги” 20 Партньори на наградата 21 Активни бисерчета 2016

2 Номинирани заглавия 3-18 Съдържание

Антон се гмурка Арчи Грийн и тайната на магьосника

3

Бялото конче Весел, гъделичкащ смях

Не е честно! Наследниците: Островът на изгубените

4

Гривесто дете-коте Детективи по неволя: Мистерия във Венеция

11

Отделът на чудовищата Пингвини в паника

5

Детективите Агата и Лари: Разследване в Гранада Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би

12

Приказки от мъгливия Албион. Британски рицаски приказки Приключенията на мотовете “Спасяването на хълцащата принцеса“

6

13

Пуканките. Не забравяй, че съм до теб! Разкажи ми в рими

Заедно завинаги, амин Историите на Дерек: Животът ми като автор на комикси

14

Скъпо тъпо дневниче. Да се престорим, че това не се е случвало Теса

7 8

Мадам Даутфайър Майлс и Найлс – Пакостниците

15

Тими Провала 3. Срещаме се отново Трета книга за татковци: Унки и великаните

Малката Голяма Божана и тайните Малките магьосници от О-III: Принц Храбър и Небесното кралство

Момчето с крака като светкавици Нашествието на горната земя

16

17 Цветният човек 18

Три мариновани херинги Чутовното нашествие на мечките в Сицилия

9

бисерче вълшебно

съдържание

категория “мечтатели” (9-11 години)

10


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Антон се гмурка

Арчи Грийн и тайната на магьосника

Автор: Милена Баиш

Автор: Д. Д. Еверест

Преводач: Маргарита Попова

Илюстратор: Джеймс де ла Рю

Издателство: “Тонипрес”

Преводач: Иван Ханджиев Издателство: “Прозорец”

Германия

Великобритания

Честно казано, летуване на къмпинг с баба и дядо не е кой знае какво. Но едва след като Антон разбира, че там изобщо няма плувен басейн, а само някакво езеро, ваканцията му се превръща пълна катастрофа. Да скача със свити колене във водата или да се хвърля с главата напред от мостика като останалите деца? Никога! Осъден на самотно съществуване и почти умиращ от скука, Антон все пак се запознава с някого – с една риба. И започва такова страхотно приключение, за каквото той не е мечтал и в най-смелите си фантазии…

За дванайсетия си рожден ден Арчи Грийн получава загадъчна пратка – древна книга на непознат за него език. Подаръкът го отвежда до роднини, за чието съществуване не е подозирал, и в свят, в който властва магията.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

3


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Бялото конче

Весел, гъделичкащ смях. Част първа Автор: Елизабет Гаудж

Автор: Маргарит Минков

Преводач: -

Илюстратор: Люба Халева

Издателство: “Унискорп”

Издателство: “Жанет 45”

Великобритания

България

„Бялото конче“ е любимата детска книга на Дж. К. Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър.

Удоволствие, радост и светлина ни заливат от приказките на Маргарит Минков. Това е съвременна литература, написана на разбираем език, с уважение към детската душевност. Веселите истории са изпълнени с игрословици, шеги и закачки и в тях участват Следобедният сън, котешката сянка Прескочиполянка, Случайният шаран, Кокошката, която снесла шарен бонбон, Облачното човече, Колекционерът на усмивки, куклата Повече Не Мога и шареното цвете Добро Настроение, Лъжеиграчът, Такивамити Работи, Кучето Което Свиреше На Акордеон, китове, котарачета, кенгура, чайки, вятърът и Невидимото човече и Мишката, на която й дошла една мишъл.

Вълшебна приказна история с приключения, много обич и отдаденост на Доброто. Мария Мериуедър е 13-годишно сираче, което заедно с гувернантката и любимото си куче, се премества при своя настойник в красивата долина Муунейкър в Западна Англия. Имението и околностите са забулени в мистерия. Навсякъде витае древната загадка за Лунната принцеса и тайнственото бяло конче. Мария се оказва въвлечена в историята за Лунната принцеса. Момичето твърдо решава да върне покоя и щастието в долината. А то обикновено постига каквото си е наумило.

Маргарит Минков беше драматург и поет и в приказките му има много поезия. Те са забава и наслада, с дискретно внушен морал– каквито трябва да бъдат истинските приказки. А след като се забавляваме с вълшебните му истории, можем спокойно да ги подредим до приказките на Доналд Бисет и Ръдиард Киплинг.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

4


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Гривесто дете-коте

Детективи по неволя: Мистерия във Венеция

Автор: Етгар Керет

Автор: Бьорн Суртлан

Илюстратор: Авиел Басил

Илюстратор: Тронд Бредсен

Преводач: Манол Пейков

Преводач: Анюта Качева

Издателство: “Жанет 45”

Издателство: “ФЮТ”

Израел

Норвегия

Всичко започва в зоопарка, продължава на един кораб, който лети в небето, и завършва на втория етаж на ул. „Щампфер“ 17 – естествената среда на гривестото дете-коте. Ето го нашия герой до вратата на кухнята – в ръката с тефтер, който съдържа някои прости наставления за това как се отглежда такова благородно животно.

Бащата на Давид е писател, който подготвя поредица от пътеводители “Семейни ваканции” и затова пътува със семейството си до различни части на света. Никой обаче не предполага, че тези пътувания ще се превърнат в опасни приключения. Десетгодишният Давид и сестра му Сисел ще трябва да впрегнат всичките си детективски умения, за да помогнат за разкриването на банда безскрупулни крадци и да спасят семейството си. В хотела, където са отседнали, Давид и семейството му се сблъскват със странна възрастна двойка. Има нещо обезпокоително в мъжа и жената, както и в цяла Венеция. Може би заради карнавала и улиците, пълни с маскирани хора ­ някои от тях крият не само лицата си, а и коварните си намерения.

„Гривесто дете-коте“ е вълнуваща и забавна приказка за отношенията между баща и син и безграничността на детското въображение.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

5


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Детективите Агата и Лари

Доктор Проктор спасява света от гибел. Може би

Разследване в Гранада Автор: Стийв Стивънсън

Автор: Ю Несбьо

Илюстратор: Стефано Туркони

Илюстратор: Пер Дюбвиг

Преводач: Евдокия Златарова

Преводач: Ева Кънева

Издателство: “ФЮТ”

Издателство: “ЕМАС”

Италия

Норвегия

Агата и Лари са не само братовчеди, но и споделят еднаква страст – разрешаване на заплетени криминални загадки. Но всъщност почти всеки член на голямото семейство Мистъри, пръснато в различни краища на света, има някакво необикновено увлечение. Работата е там обаче, че Лари макар и ученик в престижно училище за детективи, не е особено добър в тази работа и затова братовчедка му Агата трябва да му се притичва на помощ при изпълнение на задачите, които му възлагат.

Да сте забелязали напоследък, че ви изчезват повече чорапи от обикновено? Ами ако ви кажем, че най-вероятно ги е отмъкнало страховито създание, наречено лунен хамелеон? Не сте чували за такова животно? Е, описано е в прословутата енциклопедия „ЖКТСИНДНСБР“, която стои в библиотеката на Бюле. Лунният хамелеон всъщност е страшен не защото отмъква чорапи, ами защото неговото племе смята да изтреби човешкия род. Ще се опита да го спре не кой да е, а нашият любим доктор Проктор. В спасителната акция ще се включат рижавият мъник Бюле, ученолюбивата и старателна Лисе, госпожа Струбе – онази с изключително дългия нос и тежката ръка, седемкрак перуански паяк и хълцащ учител по рисуване и ръчен труд. Този път нашите герои не бива да вярват на нищо, което виждат. Защото току-виж лунен хамелеон приел образа на знамето във физкултурния салон, а коварен хипнотизатор – на победител в музикална надпревара…

Този път Агата и нейният непохватен братовчед Лари се озовават в Гранада. Испания е прекрасна, а мисията обещава да бъде спокойна Агата и Лари трябва да пазят много рядка и красива роза, изложена в градините на прочутия дворец Алхамбра. Но не всичко минава, както са си го представяли. Двамата братовчеди с помощта на далечен чичо, танцьор на фламенко, се заемат с разследването на кражба, която никой не е предвидил.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

6


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Заедно завинаги, амин

Историите на Дерек: Животът ми като автор на комикси

Автор: Хюс Кайер

Автор: Дженет Тажиян

Преводач: Мария Енчева

Илюстратор: Дженет Тажиян

Издателство: “Ергон”

Преводач: Виктория Иванова Издателство: “СофтПрес”

Холандия

САЩ

„Заедно завинаги, амин” е забележителна, прекрасна книга за големите въпроси на живота, видени през очите на 11-годишната Полеке. Влюбена, непокорна, любопитна, състрадателна, понякога объркана, тъжна и уплашена, но по-често весела и жизнерадостна, тя сама е разказвач на историята. Първата й любов към момче от друг етнос, раздялата на родителите и объркващо многото видове бащи, които все отсъстват, страхът от наркотиците, самотата, расовите противоречия, промяната в ценностите – всичко това е част от света на Полеке, заедно с още куп важни за днешния тийнейджър въпроси. Без нито за миг да звучи морализаторски, Кайер позволява на Полеке да наблюдава света с ясни очи, като дава възможност и на читателя да направи същото.

В класа на Дерек Фалън пристига нов ученик. Казва се Умберто и… е в инвалидна количка. Дерек е въодушевен! Та нали по негово настояване семейството му е приемен дом на сладкото маймунче Франк, което ще бъде обучено да помага на хора с увреждания! Умберто със сигурност ще е мегащастлив да си има помощник маймуна, а Франк ще остане в града. Такъв поне е планът – план, който си остава мечта. Умберто не желае помощ, но очевидно иска да превърне Дерек в посмешище и бързо привлича всички на своя страна. Кой не би повярвал на мило хлапе, което се предвижва на колела? За капак се оказва, че освен в тормоза Умберто е доста добър и в рисунките, особено когато краде чужди идеи. Какво може да направи Дерек в тази неприятна ситуация и как да спре подигравките, преди да е станал мишена на цялото училище? Навярно отговорът се крие в създадения от него комикс СУПЕР ФРАНК!

Серията книги за Полеке са преведени на много европейски езици, някои от тях са филмирани и се играят като театрални постановки пред младата публика.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

7


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Мадам Даутфайър

Майлс и Найлс – Пакостниците

Автор: Ан Файн

Автори: Мак Барнет, Джори Джон

Преводач: Емилия Ничева-Карастойчева

Илюстратор: Кевин Корнел

Издателство: “ЕМАС”

Преводач: Надя Златкова Издателство: “Сиела”

Великобритания

САЩ

Лидия, Кристофър и Натали са свикнали с напрежението вкъщи. А разводът на родителите им определено не е спомогнал за по-спокоен живот. Децата се лутат между майка си Миранда, обхваната от непостоянни настроения и избухливост, и баща си Даниел, актьор, който често остава безработен. Двамата са в открита война и не подбират средства, за да я спечелят. Миранда е зарината с работа и решава да наеме детегледачка и на обявата отговаря Даниел, предрешен като милата, възрастна и малко ексцентрична мадам Даутфайър…

Когато Майлс Мърфи се мести с майка си в нов град, настъпва краят на неговия подреден свят: а) защото му се налага да изостави приятелите си Карл и Бен (ако някой, който отказва да говори с теб по телефона, може да бъде наречен „приятел“) и б) защото трябва да забрави за славата на шегаджия номер едно – репутация, градена с огромни усилия, която в новото училище трябва да започне да трупа от нулата. Но Майлс в никакъв случай не е подготвен за ужаса, който го дебне в привидно спокойния град Йони Вели. Йони Вели вече има свой пакостник. И той е гениален! Но това не може да продължава така. Градът не е достатъчно голям за двама им…

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

8


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Малката Голяма Божана и тайните

Малките магьосници от О-III: Принц Храбър и Небесното кралство. Произшествие второ

Автор: Божана Апостолова

Автор: Диляна Крусева

Илюстратор: Костадин Костадинов

Илюстратор: Силвия Калоянова

Издателство: “Жанет 45”

Издателство: “Слово”

България

България

Знаете ли колко трудно се пази тайна? Така ѝ се иска да се изплъзне от устата ти и да полети, за да я видят всички. А пък нали е тайна – това е строго забранено!

Читателю, ако обичаш магията и обичаш да се смееш, тази книга е точно за теб! Тримата малки магьосници Или-Или Енциклопедията, Мишо Меденката и Веселка Намръщеното чудовище ще помогнат на храбър принц с великански проблем. Докато са по следите на изчезнал крал, ще ги връхлети нажежена опасност, от която само един истински крадец може да ги избави! От трън, та на глог – това е второто произшествие на малките магьосници!

В книжката Малката Голяма Божана ще трябва да научи най-важната тайна – как се пазят тайните на другите. „- Клюбето е сребърно и е за тази вълшебна стъклена кутия, която може да пази тайни. И тя е твоя. В нея ще събираш тайните – всички тайни, които споделят с теб твоите приятели…“

Книгата е част от фентъзи трилогията за деца „Малките магьосници от О-III“.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

9


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Момчето с крака като светкавици

Нашествието на горната земя

Автор: Сали Гарднър

Автор: Марк Чевъртън

Илюстратор: Сали Гарднър

Преводач: Теодор Арнаудов

Преводач: Екатерина Митренцева

Издателство: “Сиела”

Издателство: “ФЮТ” Великобритания

САЩ

Тими Туинкъл е мълчалив притеснителен дебеланко, който мечтае да стане прочут футболист, но… твърде много обича вкусните торти на дядо си, а и се задъхва още след първите няколко крачки. Момчетата от класа и от отбора по футбол му се подиграват, а момичетата хихикат по ъглите. След лятната ваканция обаче всичко се променя и Тими става най-важния член на футболния отбор заради бързите си като светкавица крака. Но как е станало това? Дали е магия, или дядото на Тими има нещо общо с цялата работа?

Виж света на Minecraft през очите на опитен играч, опознай неговите трикове и проследи приключението, което ще промени съдбата на сървъра! Геймнайт999 обича да играе на Minecraft. Но не по правилата, а използвайки чийтове. Така мами, пречи на останалите играчи и убива невинните компютърно генерирани селяни. Прекарва времето си в един онлайн свят, където никой не може да го нарани или накаже. Или поне така си мисли. След една особено напрегната сесия на Minecraft Геймнайт999 е пренесен в света на играта и открива, че всички негови обитатели са живи и се нуждаят от неговата помощ. Оказва се, че именно той е Избраният – играчът-който-не-е-играч.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Героят, който ще спаси сървъра от злото.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

10


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Не е честно!

Наследниците: Островът на изгубените Автор: Виктор Самуилов

Автор: Мелиса де ла Круз

Илюстратор: Зара Буюклийска

Преводач: Ирина Денева-Слав

Издателство: “Жанет 45”

Издателство: “Егмонт”

България

САЩ

„Виктор Самуилов виртуозно показва как децата разконспирират шмекеруването на „възрастното“ мислене и успяват шеговито да го победят.“ Марин Бодаков

Легендата мълви, че преди двайсет години най-прочутите злодеи са прогонени от кралство Аурадон в Острова на изгубените – мрачно и зловещо място, защитено от енергийно поле, което им пречи да го напуснат. Без магическите си способности, злодеите живеят в абсолютна изолация, забравени от света. А в Забранения замък на Острова на изгубените е скрито Драконовото око – ключът към истинското зло и единствената надежда за бягство на злодеите. Само най-хитрият, най-злият, найотвратителният от тях може да го открие… Кой ли ще бъде той? Мал, дъщерята Злодеида, има план да го залови. Ще й е необходима единствено малко помощ от „приятелите” й – Иви (дъщерята на Злата кралица), Джей (сина на Джафар) и Карлос (сина на Круела де Вил).

„Виктор Самуилов е от рядката порода автори, които успяват да увлекат в своята игра както хлапетата, така и техните родители. Вероятно защото самият той си играе с детско удивление все още – и с думите, и с гледните точки, и със сериозните теми. Обръща ги с главата надолу, изтърсва им поизтъркания смисъл и ги пълни с необичайности. Играе си с такова майсторство, че докато се смеем на глас, вече ни е потопил в размисъл. И обратно. Както и да се опитваш да го предугадиш, все си изненадан – не е честно!“

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Мая Дългъчева

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

11


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Отделът на чудовищата

Пингвини в паника

Автор: Робърт Пол Уестън

Автор: Джийн Уилис

Илюстратор: Робърт Пол Уестън

Илюстратор: Нейтън Рийд

Преводач: Цветана Генчева

Преводач: Катя Перчинкова

Издателство: “Сиела”

Издателство: “Ентусиаст”

Великобритания

Великобритания

„Таласъми ООД“ среща „Домът на Фостър за въображаеми приятели“!

„Пингвини в паника. Малки птици – големи мечти” е първата книжка от поредицата „Забележителни животни”.

Тайна лаборатория… Гениално изобретение… Екип от чудновати създания… Но може ли всичко това да спаси Отдела?

Скалният пингвин Рори обожава да се перчи и да прави номера, но когато посетителите в зоологическата градина рязко намаляват, оставането на животните в зоопарка е под въпрос. Трябва да се вземат незабавни мерки, иначе зоопаркът ще затвори врати. Пингвините са в паника! Пазачите обаче монтират Пингвинска камера и Рори грабва възможността да спаси дома си. Той организира невероятно пингвинско онлайн шоу за таланти, което трябва да привлече тълпата.

Елиът фон Доплър и съученичката му Лесли мислят, че в малкия град Бикълбърг никога не се случва нищо интересно, ако не броим бляскавата централа на ДЕНКИ-3000 – петата най-голяма фабрика за електроника в света. Но между лъснатите до блясък кули се крие тайнствена стара къща. И само чичото на Елиът знае какво се спотайва зад предпоследната врата в края на коридора. Когато Елиът и Лесли получават мистериозна покана да прекрачат прага, там ги посрещат смръщени тролоподобни създания с издадени челюсти и криви зъби. Миниатюрни крилати същества, които блещукат, докато летят. Огромни космати не-човеци с рога и какви ли още не израстъци. Децата са открили Отдела на чудовищата, който крие в дебрите си добронамерени, забавни, изобретателни зверчета. И те имат нужда от помощ! Собственикът заплашва да затвори ДЕНКИ-3000, ако Отделът на чудовищата не произведе нова чудесия. Елиът и Лесли трябва да впрегнат всички сили, за да помогнат на създанията да спасят дома си.

Малката Блу и другите пингвини-феи, императорските пингвини Поли, Аляскадабра, У-Чи и Ку-Чи, летящ пингвин и антарктически пингвини ще се впуснат в дръзки каскади и забавни фокуснически номера, а Рок Пиленцето ще свири любима песен. Но ще бъде ли това достатъчно да спечелят отново сърцата на посетителите и да спасят любимия си дом? Веселата дружина, водена от Рори, ще ни забавлява, изумява и ще ни оставя без дъх, защото пингвините могат да постигнат всичко по своя пингвинско-удивителен начин.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

12


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Приказки от мъгливия Албион

Приключенията на мотовете

британски рицаски приказки

Спасяването на хълцащата принцеса“ (кн. 3)

Автор: колектив

Автор: Радостина Николова

Илюстратор: Владислав Ерко

Илюстратор: Мелина-Елина Бондокова

Преводач: Емилия Л. Масларова (превод); Атанас Сугарев (превод на стиховете)

Издателство: “Мотове”

Издателство: “Лабиринт” Великобритания

България

Всяко малко дете мечтае да стане герой…

„Цяла седмица вече малката принцеска не спираше да хълца. От сутрин до вечер, от ядене на ядене, по време на игра и дори мъничко, докато спеше…“

И от нас, възрастните, зависи къде то ще търси своите образци за подражание, своите кумири – дали в книгите, удавени в кръв и насилие, или в легендите за доблестните рицари. Затова му прочетете „Приказки от мъгливия Албион“, красива увлекателна книга с герои, изправени пред трудни приключения и перипетии. Британските рицарски приказки изпълват детското сърце с мъжество и търпение, изключително полезни и в реалния живот.

Дали Мукс ще намери лек за малката си дъщеричка? Очаква го вълнуващо приключение, изпълнено с опасности, неочаквани обрати, досадни модове, една мечка и … гушкащо чудовище. Той обаче е твърдо решен да не се отказва пред предизвикателствата, защото „няма нищо случайно в този живот, дори и да си един объркан мот. И ако съдбата е на твоя страна, тя те води по верния път към твоята мечта.“ Е, готови ли сте да го последвате?

В тях има, разбира се, тайнствени заклинания и вълшебни напитки. Те са населени с феи, елфи, храбри рицари и прекрасни принцеси. Малките читатели се натъкват на магии, коварство и болка. Ала страшното в приказките помага на децата да се преборят със страховете си, да се научат в тежки ситуации да носят отговорност за себе си и за онези, които обичат. След всички изпитания героите в книгата се връщат здрави и невредими. И децата усещат: трудностите не са чак толкова непреодолими, важното е да вярваш в себе си, за всичко истинско трябва да се бориш, да си силен и мъдър – иначе няма как да сразиш злото.

Книгата е трета от поредицата „Приключенията на мотовете“. Тя е малко по-дълга от втората част, съдържа почти изцяло цветни илюстрации, а новите и интересни със своята причудливот и уникален темперамент обогатяват историята и я правят още по-увлекателна и забавна.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

13


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Пуканките

Разкажи ми в рими

Не забравяй, че съм до теб! Автор: Щефани Ташински

Автор: Мая Дългъчева

Преводач: Александра Попова

Илюстратор: Тоня Горанова

Издателство: “ФЮТ”

Издателство: “Булвест 2000”

България

Германия Четири момичета, четири тайни и началото на едно необикновено приятелство…

„На всеки може нещо страшно да се случи, но то, приятели е, за да се научи, че и най-големият, ама лъвски страх, се лекува най- спешно с един голям смях!“

Какво става, когато четири момичета, които се гледат накриво, трябва да работят по общ проект? Избухва война? Или пък свръхнова звезда?

Познати ли са ви тези рими? Те са от приказката „Как се лекува лъвски страх“ на детската писателка Мая Дългъчева. Тази и още 10 римувани приказки са събрани в най-новата й книжка „Разкажи ми в рими“.

Лу, Моте, Роза и Били са толкова различни една от друга, че трудно някой може да си представи, че ще намерят общ език. Но се оказва, че има нещо, което ги свързва – музиката, в която се ражда не само училищната банда „Пуканките”, но и едно невероятно приятелство. С каквото и да се сблъскат оттук нататък, те знаят, че винаги ще са заедно, дори и в найтрудните моменти за всяка една от тях.

Щастлива случайност среща авторката с блестящия илюсратор Тоня Горанова и от тази среща на творци се ражда приказният свят на книжката. Леещите се мелодично стихове и закачливите рисунки ще ви въведат в света на забавни и остроумни герои, на вълшебства и приключения. В тях надеждата, добротата и приятелството ще ви докоснат като ласка за лека нощ и ще ви накарат да заспите със светли мечти независимо дали сте деца, или сте останали деца въпреки зрелостта на годините.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

14


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Скъпо тъпо дневниче

тЕСА

Да се престорим, че това не се е случвало Автор: Джим Бентън

Автор: Пилар Молина Йоренте

Преводач: Мария Демирева

Преводач: Светла Христова

Издателство: “Хермес”

Издателство: “Ергон”

Испания

САЩ Този дневник е собственост на Джейми Кели от основно училище „Макъръл“. Тя е готова на всичко, за да не се превърне в поредната жертва на официалния създател на прякори Майк Пинсети. И за да впечатли Хъдсън Ривърс (осмото най-­готино момче в класа по скалата за популярност на най-­добрата й приятелка Изабела).

„Родителите на Теса са продали семейната къща и са твърде заети със собствените си дела, така че това лято Teсa ще бъде заточена в мрачното старинно жилище на своите баба и прабаба в Мадрид. Но изглежда не само двете старици живеят тук – през нощта някакво тайнствено зелено създание се изправя край леглото й, а после изчезва. Теса решава да проучи миналото на това плашещо място и открива, че през годините нещо е причинило огромна болка на всеки обитател в този дом, когато дон Балтасар де Гарсиерерос става жертва на ужасяващо убийство. Като негова правнучка, Teсa трябва да се справи с голямата загадка защо кабинетът на знаменития писател продължава да е заключен в продължение на 25 години.

Има само един проблем – красивата й съученичка Анджелин. Тя е толкова перфектна, че думата „перфектна“ не е достатъчно перфектна за нея. Джейми обаче е убедена, че зад ангелската усмивка на Анджелин се крие злоба и жестокост. И че е неин дълг да разкрие на света истинската й същност…

Под повърхността на мистериозната и увлекателна история за приключенията на Теса ще открием силен разказ за храбростта, за избора между пътя на познанието и удобната баналност, за дружбата и взаимопомощта, за важността на семейната връзка и за нуждата от лично усилие – единственото, което ще ти даде възможност да постигнеш мечтите си.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

15


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Тими Провала 3

Трета книга за татковци: Унки и великаните

Срещаме се отново Автор: Стефан Пастис

Автор: Иван Раденков

Илюстратор: Стефан Пастис

Илюстратор: Лили Ламер

Преводач: Цветана Генчева

Издателство: “Сиела”

Издателство: “Сиела” България

САЩ Името му е Провала. Тими Провала. А детективската му агенция е на прага на това да покори целия свят. Несметни богатства! Невъобразима слава! Но съдбата продължава да го подлага на злокобни изпитания по пътя му към върха: за начало, изключване от училище за непристойно поведение. Обаче има ключ към разрешението на всеки проблем, включително лошите оценки – митичният, търсен от всички доклад „Чудо“ – най-добрият доклад на всички времена, предаден преди години в час по биология, за който авторът е получил 6+++++… Според легендата ученикът, който го намери и препише, ще се превърне в любимец на всички учители. Но това е мръсна работа. По-добре е за вас да не знаете нищо. Само едно е сигурно: Тими Провала отново ще бъде победител!

Tретият роман за деца и татковци ни поднася поредното приключение на семейството на детектива Унки Марлюнки. Този път ще спим на палатки в планината, ще палим лагерни огньове, ще играем на стражари и апаши и всичко ще е „цветя и рози“, докато… не се появи мечката Кирази, а почти веднага след нея – и няколко чудати великани. Унки пък ще се заеме с разбулването на необичайна зеленчуково-плодова мистерия в компанията на най-странния изобретател на света. Чудесно четиво за уютна хижа в планината с мама и татко, или полюшвайки се в хамака пред палатката! Да не забравяме и краткия комикс, който ви очаква вътре! Напред към приключенията!

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

16


каталог

-

категория “мечтатели” (9-11 години)

Три мариновани херинги

Чутовното нашествие на мечките в Сицилия

Автор: Сали Гарднър

Автор: Дино Будзати

Илюстратор: Дейвид Робъртс

Илюстратор: Дино Будзати

Преводач: Богдан Русев

Преводачи: Нева Мичева, Виктор Самуилов

Издателство: “Рибка”

Издателство: “Точица”

Великобритания

Италия

Знаеш какво е да имаш късмет, нали? Да си намериш 2 лева на улицата, е късмет! Да откриеш в шкафа забравен шоколад, е късмет! Да имате свободен час, когато си без домашно, си е жив късмет!

В една особено гладна година мечките от подножието на Етна нападат града на Великия херцог. След много премеждия и велики битки успяват да победят и дори да спасят изчезналия син на своя крал. Какво обаче се случва след щастливия край?

А знаеш ли какво е да ти откраднат късмета? Дано никога не ти се случва, защото е наистина ужасно! Но точно това сполетя сър Уолтърс Крос, който винаги познаваше победителя в конните надбягвания. И майстора шивач, господин Роло, който имаше списък с чакащи клиенти. И Пан, на която ѝ предстоеше най-прекрасната сватба на света! За щастие, вълшебната детективска агенция на Емили Воул – „Криле & Ко.“, умее да разреши и най-сложния случай.

Прочутият писател Дино Будзати надниква в редиците на победителите и вижда, че врагът не винаги е от отсрещната страна… Великолепен превод на Нева Мичева, веща в думите като медведа Теофил, оформление на Кирил Златков (сръчен като медун Франджипане),а стихотворенията звучат на български благодарение на Виктор Самуилов, умел в магиите като професор де Амброзис.

Прочети втората книга от поредицата „Криле & Ко.“, за да разбереш кой открадна късмета на цели трима човека, защо един мъж излетя от ботушите си като ракета, как една жена получи розова коса, защо едно куче стана основен свидетел и как вълшебните детективи Емили, Фиджет и Бъстър успяха да разплетат този тройнозаплетен понамирисващ случай!

С рисунки на самия Дино Будзати.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

„Три мариновани херинги“ е очакваното и супер свежо продължение на „Операция Зайче“.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

17


каталог

-

категория “Мечтатели” (9-11 години)

Цветният човек Не забравяйте, че децата на възраст 9-11 години имат право да изберат и гласуват за книга и от по-високата възрастова категория:

Автор: Иван Теофилов Илюстратор: Росица Ралева

“майстори”

Издателство: „Жанет 45“

Разгледайте и изтеглете каталозите за другите категории тук:

България „Цветният човек“ – по думите на автора Иван Теофилов е едно приятно изкушение. Опит да се докосне до магията на детското въображение. Защото според него „Детството е единственото случило се чудо в живота на всеки човек“. Книгата не е разделена, а е обединена от две части и епилог. Повечето стихове в първата част на книгата са идеи, заети от случки и прояви на внуците на автора, и той с право ги счита са свои равностойни съавтори. Иван Теофилов отказва да пренебрегне ускорената интелигентност на съвременното дете, което е на „ти” с компютъра, и доказва, че е противник на вдетиненото писане за деца, на стихоплетството и халтурата, които за съжаление изобилстват и в днешните читанки. И светът оживява: нарисуваното конче иска своите простори, Ния разделя вкусната си филия с децата, Андрей от трети „А“ приключва спора със съучениците си с цитат от енциклопедията.

Гласуването в категория “ИНОВАТОРИ” Е ОТДЕЛНО И ПОЖЕЛАТЕЛНО ЗА ДЕЦАТА НА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ

От друга страна, работата на Иван Теофилов в кукления театър го е научила да следи непринудените реакции на винаги отзивчивата му публика и да ги превръща в свой ориентир.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

18


активни бисерчета 2016

бъди посланик на наградата

■ Виж официалните правила и попълни електронния формуляр за участие;

Фондация „Детски книги“ кани всички млади хора на възраст от 6 до 18 г. да станат част от конкурса „Активните #бисерчета2016“.

■ помисли как да покажеш на младежите от 6 до 15 г., които имат право да гласуват в „Бисерче вълшебно“ 2016, че си струва да бъдеш читател с мнение; ■ бъди наш посланик и не забравяй да използваш хаштаг #бисерчета2016, ако публикуваш нещо в социалните мрежи, за да знаят всички, че работиш за добра кауза.

Той е съпътстваща инициатива към четвъртото издание на наградата „Бисерче вълшебно“ и ще се проведе в периода 10.12.2015 – 17.04.2016 г.

Трябва ти вдъхновение?

Какви са целите на конкурса „Активните #бисерчета2016“?

в сайта www.biserche.com и секцията “Активните бисерчета” регулярно ще публикуваме интересни идеи, които да провокират и всички посланици

Чрез него организаторите искат да поканят младите хора да се превърнат в активни посланици и да разпространят чрез свои собствени идеи и инициативи информацията за награда „Бисерче вълшебно“ 2016 сред приятелите и съучениците си.

на наградата.

Защо младите от 6 до 18 г.? Защото най-голям лидер на мнение за младите са техните връстници. И защото вярваме, че тяхното въображение може да работи успешно за добри каузи като насърчаване на четенето. Макар гласуването за любима книга да е отворено само за читатели от 6 до 15 г. включително, младежите от 16 до 18 г. също са добре дошли да помогнат с добри идеи и да станат посланици. Как да се включиш?  Убедени сме, че младите хора имат безспорен талант да убеждават (всички родители са го изпитали на свой гръб) и са неизчерпаем източник на идеи. За да се включиш в конкурса: ■ реши дали ще участваш сам или с екип от съмишленици; ■ намери си подкрепящ възрастен – той ще е необходим, за да следи крайните срокове и да ни информира за инициативите ти; бисерче вълшебно

19


фондация “детски книги”

www.detskiknigi.com

Фондация “Детски книги” е основана през 2013 г. с основни цели да насърчава четенето сред децата чрез различни инициативи, да променя нагласите на възрастните към детскоюношеската литература, да работи активно за развитието и популяризирането на българските автори, илюстратори и преводачи. Фондацията е организатор на първата и единствена засега българска награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца - Национална годишна награда “Бисерче вълшебно”, която вече има 3 успешни издания (2013-2015). Сред останалите й успешни проекти са: Национална кампания „Читателска щафета“, която има реализирани 4 издания (2012-2015): съвместен проект с Българската библиотечно-информационна асоциация и българската буккросинг общност “Пътуващи буккросинг сандъчета“, чрез който от края на 2014 година съвременни детски книги обикалят библиотеките в страната; партньорство с най-голямата детскоюношеска библиотека в света, Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен, за попълване на фонда й със съвременни български детски книги. Две от изпратените книги от фондацията книги бяха селектирани за престижния каталог на библиотеката, White Ravens 2015, в който попадат 200 заглавия от цял свят. В началото на 2016 година фондация „Детски книги” е избрана за номиниращ орган от България за най-голямата международна награда за детско-юношеска литература Astrid Lindgren Memorial Award за 2017 година. бисерче вълшебно

20

за допълнителна информация: info@detskiknigi.com


ПАРТНЬОРИ

Наградата “Бисерче вълшебно” 2016 се провежда под патронажа на г-н Росен Плевневиев - Президент на Република България

и с подкрепата на:

Министерство на образованието и науката на Република България

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

бисерче вълшебно

21


Медийни партньори

бисерче вълшебно

книжарници

22

партньори

Profile for Бисерче вълшебно

Книги за "Мечтатели" (9-11 г.)/"Бисерче вълшебно" 2016  

Книгите-мечтатели в "Бисерче вълшебно" 2016 са събрани в каталога, а повече информация за тях ще откриете тук: http://biserche.com/category/...

Книги за "Мечтатели" (9-11 г.)/"Бисерче вълшебно" 2016  

Книгите-мечтатели в "Бисерче вълшебно" 2016 са събрани в каталога, а повече информация за тях ще откриете тук: http://biserche.com/category/...

Advertisement