__MAIN_TEXT__

Page 1

Каталог НА КНИГИТЕ В КАТЕГОРИЯ “иноватори”


“бисерче вълшебно” 2016

„Бисерче вълшебно“ е единствената награда за детско-юношеска литература в България, чието жури са младите хора от 6 до 15 години. Защото те са истинските читатели на детските книги, нали? „Бисерче вълшебно“ вярва, че четенето не трябва да бъде по задължение! А и книгите са безброй много – хубаво е да откриваш нови и нови бисерчета. Затова в номинираните заглавия няма да срещнете книги, които се учат в училище или са от детството на родителите ви. Обичаме Пипи и Ян Бибиян, но ви каним да се запознаете и с нови герои! “Бисерче вълшебно“ застава зад каузата, че всяко дете има право да чете… модерна литература. При нас книгите са издадени на български език съвсем скоро – през предходната на гласуването календарна година. Те говорят на езика на съвременните млади хора и с тях се общува лесно и приятно. А илюстрациите им са наистина божествени! И понеже ние вярваме, че ТИ също си читател с мнение, те каним да станеш част от журито на „Бисерче вълшебно“ 2016! Разгледай номинираните заглавия – окончателните списъци вече са налични от края на януари 2016 г. Книгите са разделени в 3 възрастови категории, за да ти е по-лесно. Научи повече за онези книги, които са грабнали вниманието ти. За всяка книга ще откриеш пълна информация, а от повечето – и откъс. Прочети ги и избери САМО ЕДНА от тях, която да бъде твоето безценно бисерче. А после гласувай – линиите ще са отворени от 09 февруари до 17 април 2016 г. Всеки гласувал участник получава на мейла на родител/настойник/учител грамота за почетно жури и се включва автоматично в томболата ни за награди. За да покажем на възрастните, че младите заслужават да имат право на избор, ни е необходимо твоето участие. Гласувай и бъди читател с мнение!

Председател на фондация “Детски книги” бисерче вълшебно


каталог

-

съдържание

категория “ИНОВАТОРИ”

Награда “Бисерче вълшебно” 2016

1

2 Номинирани заглавия 3-7 Съдържание

7 Фондация “Детски книги” 8 Партньори на наградата 9-10 Активни бисерчета 2016

Как Бонбончо и приятелите му играха на ангели и превърнаха входа в райска градина

3 Карнавалът на животните 3 Котаракът и Спасението на Аврея 4 Мида, раковина и море 4 Нещата, на които не ни учат в училище 5 Нотна стълбица от сняг Реши загадките в града (книга-игра)

бисерче вълшебно

5

6


каталог

-

категория “ИНОВАТОРИ”

Как Бонбончо и приятелите му играха на ангели и превърнаха входа в райска градина

Карнавалът на животните

Автор: Любов Миронова

Автор: Марко Зимса

Издателство: „PPTL“

Илюстратор: Дорис Айзенбургер Преводач: Василка Ванчева Издателство: “ЕМАС”

България

Австрия

От 63 приказки беше много трудно да се избере една. Затова помолихме няколко деца да изберат сред списък от шест приказки. Резултатът? Всяка приказка получи по един глас! Много неудобна ситуация. Как да предпочетеш избора на един пред този на друг? След второто напомняне за гласуване, излъчихме приказката „Душата да поиграе, да се посмее волно и свободно – Как Бонбончо и приятелите му играха на ангели и превърнаха входа в райска градина”. Тя има най-много View и Like на уебсайта сред останалите приказки. А е дълга и цели 17 страници – трябва си удобно кресло и време за смях и наслада. С благодарност към всички деца за помощта! Явно няма най-хубава приказка, има най-хубава за всеки.

Животните в гората са в трепетно очакване – ще има карнавал. Особено много се радват техните малки. И ето, че на арената започват да излизат едни след други лъвовете с техния царски марш, слоновете с танца „Тежката стъпка“… Хорът на дивите магарета има изумително изпълнение, рибите изпълняват тих концерт с въздушни мехурчета, кукувиците са се разпръснали по клоните на дърветата и огласят цялата гора, а маймуните… маймуните изнасят истински спектакъл със своя ксилофон и с жонглиращите маймунчета. Мултимедия/интерактивност: Към книгата ще откриете компакт-диск, чрез който младите читатели могат да чуят гласа на разказвач, доизясняващ детайли от богато илюстрираните сцени в книгата, както и да послушат прекрасната музика от произведението на Камий Сен Санс.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

3


каталог

-

категория “ИНОВАТОРИ”

Котаракът и Спасението на Аврея

Мида, раковина и море

Автор: Ал Торо (Александър Торофиев)

Автор: Борислав Мирчев

Издателство: Сдружение „Книги-игри“

Издателство: “Анубис”

България

България

„Котаракът и Спасението на Аврея“ пренася читателя години назад в живота на младия авантюрист във времената, в които той странства със своя чичо Гобин, безпогрешния изпълнител на „Тъмното братство“. На една от своите мисии Гобин и неговите съмишленици, сред които и Аврея, са предадени и попадат в капан, от който само той се измъква. Принуден да потули нещата и да намери предателите, преди бедата да стане още поголяма, той осъзнава, че този път не може да се справи сам със ситуацията.

„Мида, раковина и море“ е първата книжка от една иновативна, уникална поредица, предназначена за ваканционните дни. Тя е оригинално съчетание на класическо печатно издание с модерни електронни ресурси. В нея децата ще открият забавни стихотворения и песни на морска тематика, приложения за изработване на конструктивни модели и макет на морска лагуна. Всеки, който си купи книжката, ще получи индивидуален код за достъп в сайтаwww.clubvakancia.com. В него децата ще имат възможност да слушат ваканционни песни по текстове на талантливия поет и музикант Борислав Мирчев, автор на книжката и ще се забавляват с оригинални интерактивни игри.

Така неговият чирак, Котаракът, получава своята първа самостоятелна и безкрайно тежка задача – да открие къде е отведена пленената Аврея и да й занесе магически серум, който да помогне за нейното спасение. Дали ще успее в тази опасна мисия, какво ще предприеме и на кого ще се довери – това зависи само от теб. Бъди готов да се впуснеш в едно безмилостно приключение, да се сблъскаш с мошеници и закоравели престъпници, с настървени стражи и дори с кралски наместници, събери цялата си смелост и влез в ролята на Котарака.

Мултимедия/интерактивност: Различни приложения за изработване на конструктивни модели и макет на морска лагуна; код за достъп до игрите и песните в сайт www.clubvakancia.com.

Линк за сваляне към всички версии и възможност за игра в web-апликация са достъпни на страницата на книгата

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

4


каталог

-

категория “ИНОВАТОРИ”

Нещата, на които не ни учат в училище

Нотна стълбица от сняг

Автор: Емил Конрад

Автор: Борислав Мирчев

Илюстратор: Стоян Атанасов

Илюстратор: Кристина Иванова

Издателство: „Егмонт“

Издателство: “Анубис”

България

България

На страниците на „Нещата, на които не ни учат в училище“ са събрани дванадесет смешно-сериозни, комично-трагични истории. Лъжата, страхът, щастието и очакванията – това са само част от темите в книгата. Броят на историите кореспондира на дванадесетте класа в училище и всяка от тях засяга тема, близка не само до тийнейджърите. Тринадесетата глава принадлежи на читателите – всеки сам може да допише книгата.

„Нотна стълбица от сняг“ е от интерактивните книжки за свободното време на децата от 6 до 10 години – отново оригинално съчетание на класическо печатно издание с модерни електронни ресурси. Книжката дава възможност за приятни занимания през дългите зимни месеци – четене на стихотворения, слушане на весели детски песни и много забавления с интерактивните игри в сайта www.clubvakancia.com. Децата ще могат да изработят карнавална маска за своя празник по зададен модел и ясни указания, за да се справят сами. Чрез своя индивидуален код за достъп, който ще открият единствено в книжката, малките читатели ще открият скритата изненада – конкурс „Моята първа книжка“.

Но не само това прави книгата уникална. Четири от илюстрациите в нея съдържат QR кодове, които при зареждане отвеждат до четири клипа, създадени специално за книгата и достъпни само чрез нея.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

Превърнете зимните дни в топли и уютни мигове, наситени с музика, игри и творчески занимания за цялото семейство! Мултимедия/интерактивност: Различни приложения за изработване на конструктивни модели и макет на морска лагуна; код за достъп до игрите и песните в сайт www.clubvakancia.com.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

5


каталог

-

категория “ИНОВАТОРИ”

Реши загадките в града (книга-игра)

Гласуването в категория “ИНОВАТОРИ” Е ОТДЕЛНО И ПОЖЕЛАТЕЛНО ЗА ДЕЦАТА НА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТИ

Автор: Сузана Лий Илюстратор: Бренда Хоу

децата имат право да изберат и гласуват за книга и сред номинираните заглавия във своята възрастова категория или по-висока:

Преводач: Свилена Стоянова Издателство: „Клевър Бук”

Разгледайте и изтеглете каталозите за другите категории тук:

Великобритания Днес в Загадъчния град има пищно карнавално парти. Кати и Тим нямат търпение да отидат, но всъщност не знаят къде точно ще се проведе то. Присъединете се към тях, докато следват насоките и следите, които ще ги отведат до този весел карнавал. По пътя те се запознават с нови приятели, разрешават много загадки и най-накрая стигат до веселия празник. Кратка информация за игровия елемент: Книгата предлага на читателите да разрешават различни задачи, докато следват героите. Този подход стимулира четенето с разбиране, наблюдателността, съобразителността, логическото мислене. Кратките раздели са подходящи за начинаещите и неуверени читатели.

Повече за книгата и откъс може да видите на www.biserche.com.

бисерче вълшебно

6


активни бисерчета 2016

бъди посланик на наградата

■ Виж официалните правила и попълни електронния формуляр за участие;

Фондация „Детски книги“ кани всички млади хора на възраст от 6 до 18 г. да станат част от конкурса „Активните #бисерчета2016“.

■ помисли как да покажеш на младежите от 6 до 15 г., които имат право да гласуват в „Бисерче вълшебно“ 2016, че си струва да бъдеш читател с мнение; ■ бъди наш посланик и не забравяй да използваш хаштаг #бисерчета2016, ако публикуваш нещо в социалните мрежи, за да знаят всички, че работиш за добра кауза.

Той е съпътстваща инициатива към четвъртото издание на наградата „Бисерче вълшебно“ и ще се проведе в периода 10.12.2015 – 17.04.2016 г.

Трябва ти вдъхновение?

Какви са целите на конкурса „Активните #бисерчета2016“?

в сайта www.biserche.com и секцията “Активните бисерчета” регулярно ще публикуваме интересни идеи, които да провокират и всички посланици

Чрез него организаторите искат да поканят младите хора да се превърнат в активни посланици и да разпространят чрез свои собствени идеи и инициативи информацията за награда „Бисерче вълшебно“ 2016 сред приятелите и съучениците си.

на наградата.

Защо младите от 6 до 18 г.? Защото най-голям лидер на мнение за младите са техните връстници. И защото вярваме, че тяхното въображение може да работи успешно за добри каузи като насърчаване на четенето. Макар гласуването за любима книга да е отворено само за читатели от 6 до 15 г. включително, младежите от 16 до 18 г. също са добре дошли да помогнат с добри идеи и да станат посланици. Как да се включиш?  Убедени сме, че младите хора имат безспорен талант да убеждават (всички родители са го изпитали на свой гръб) и са неизчерпаем източник на идеи. За да се включиш в конкурса: ■ реши дали ще участваш сам или с екип от съмишленици; ■ намери си подкрепящ възрастен – той ще е необходим, за да следи крайните срокове и да ни информира за инициативите ти; бисерче вълшебно

7


фондация “детски книги”

www.detskiknigi.com

Фондация “Детски книги” е основана през 2013 г. с основни цели да насърчава четенето сред децата чрез различни инициативи, да променя нагласите на възрастните към детскоюношеската литература, да работи активно за развитието и популяризирането на българските автори, илюстратори и преводачи. Фондацията е организатор на първата и единствена засега българска награда за най-добра детска книга, избрана от самите деца - Национална годишна награда “Бисерче вълшебно”, която вече има 3 успешни издания (2013-2015). Сред останалите й успешни проекти са: Национална кампания „Читателска щафета“, която има реализирани 4 издания (2012-2015): съвместен проект с Българската библиотечно-информационна асоциация и българската буккросинг общност “Пътуващи буккросинг сандъчета“, чрез който от края на 2014 година съвременни детски книги обикалят библиотеките в страната; партньорство с най-голямата детскоюношеска библиотека в света, Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен, за попълване на фонда й със съвременни български детски книги. Две от изпратените книги от фондацията книги бяха селектирани за престижния каталог на библиотеката, White Ravens 2015, в който попадат 200 заглавия от цял свят. В началото на 2016 година фондация „Детски книги” е избрана за номиниращ орган от България за най-голямата международна награда за детско-юношеска литература Astrid Lindgren Memorial Award за 2017 година. бисерче вълшебно

8

за допълнителна информация: info@detskiknigi.com


ПАРТНЬОРИ

Наградата “Бисерче вълшебно” 2016 се провежда под патронажа на г-н Росен Плевневиев - Президент на Република България

и с подкрепата на:

Министерство на образованието и науката на Република България

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

бисерче вълшебно

9


Медийни партньори

бисерче вълшебно

книжарници

10

партньори

Profile for Бисерче вълшебно

Номинирани книги в категория "Иноватори"/"Бисерче вълшебно" 2016  

Кои са книгите-иноватори, издадени през 2015 г. и номинирани в "Бисерче вълшебно" 2016? Повече информация за тях ще откриете в сайта: http:...

Номинирани книги в категория "Иноватори"/"Бисерче вълшебно" 2016  

Кои са книгите-иноватори, издадени през 2015 г. и номинирани в "Бисерче вълшебно" 2016? Повече информация за тях ще откриете в сайта: http:...

Advertisement