Page 1

Kend din haveforeningen

BIRKEBLADET nr. 185, juni 2009

Noget af det rigtig charmerende ved Birkevang er de mange forskellige huse og haver med hver deres individuelle præg. Vi bringer her et foto, taget ét eller andet sted i Birkevang og opfordrer så jer alle til selv at finde ud af hvor denne søde bænk er at finde? 24

Tema: Sommerfest i Birkevang - før og nu


FASTELAVN 2009

Et godt initiativ! Rundbold på Volden Redaktionen nåede dog kun at forevige den tiltrængte drikkepause.

2

23


Bestyrelsen kan kontaktes pr. mail:

bestyrelsen@birkevang.dk

Krista

Telefon:

Husnr.

Opgaver:

38281866

76

Forkvinde

74

Teknik og vand

Lars Bjarne

38719254

56

Byggeudvalg

Pia

38804416

36

Næstforkvinde Hegn/ skurudvalg Renovation

Dorte

38801577

162

John

20706688

78

Kirsten

38602822

141

22

Hegn/ skurudvalg Byggeudvalg

Så er det sommer Det er fantastisk at have adgang til et lille stykke jord på denne årstid. Kærmindesøster er en rigtig Birkevangs-plante: den vokser i næsten alle haver og lyser op med sine fine blå farver. Akelejerne vokser vildt og glæder med deres lilla og blå nuancer og snart er det digitalis og lupiner, der fryder øjet. Siden slutningen af april har rabarberne lagt stængler til mangen en lækker dessert og snart vil jordbærrene friste. Udesæsonen er også signal til at snakke med nabo’erne, ungerne finder legekammerater og de voksne snakker med nabo’er, man måske slet ikke ser om vinteren. For mange familierne er samværet omkring grillen også ét af sommerens højdepunkter. For, som min nabo på fire år konstaterede en dag familien forberedte grillen: ”Så er det sommer!” Årets festlige højdepunkt er selvfølgelig sommerfesten i august, som der fortælles mere om i dette nummer af Birkebladet. God sommer PS. Billedet på forsiden er taget af Stig i nr. 117. ”D. 23 april så jeg pludselig denne spurvehøg ud af mit stuevindue. Den havde fanget en spurv. Jeg nåede lige at tage dette billede inden en skade kom og jog spurvehøgen væk”.

3


Redaktionen: • • • •

Hanne Rosenvold, nr. 120 Inger Abel, nr. 46 Dorte Halling, nr. 17 Lærke Lundø, nr.158

Indlæg til Birkebladet kan afleveres i vores postkasser, personligt eller pr. mail:

birkebladet@gmail.com

Deadline for indlæg til næste Birkeblad er:

Sidst i august 2009

4

21


NYT FRA BESTYRELSEN

Vores postadresse vedr. betaling af fibernettet: Der er nok mange, der som os har oplevet forvirring om vores postadresse. Vi har mistet post, der er sendt til Birkevang, 2770 Kastrup og én gang fået at vide, at der ikke fandtes nogen Birkevang i Brønshøj. Flere og flere firmaer bruger adresse-databaser, når de registrerer kunder og som oftest den officielle Post Danmark database. Og selvom det er vældig hyggeligt at bo på Violgangen eller Nellikegangen, er det altså ikke navne, der eksisterer i nogen adresse-databaser. Almindelige breve sendt til Nellikegangen 121, Birkevang skal nok komme frem. Vores lokale postbude kender jo deres distrikt. Men i nogle tilfælde har man brug for den officielle adresse og den er:

Hf. Birkevang …… (dit husnummer) 2700 Brønshøj

Hanne, Hf. Birkevang 120

20

Fibernetprojektet nærmer sig sin afslutning og selvom vi stadig afventer at telefonerne kommer på, er stort set alle udgifter i projektet afholdt. Bestyrelsen og fibernetudvalget har derfor bedt vores advokat om at gøre regnskabet op og komme med en betalingsplan. Vi har besluttet at afslutte projektregnskabet med den termin der betales på lånet ultimo juni og det endelige projektregnskab vil blive fremlagt på næste generalforsamling. Etableringsomkostningerne til fibernettet er inden for den budgetramme som i sin tid blev vedtaget på generalforsamlingen, men fordi projektet er trukket så længe ud, er der forfaldet flere terminer på lånet end vi havde regnet med, og de samlede omkostninger er derfor lidt højere - omvendt er restgælden på lånet så lidt mindre. Betalingsplanen vil tage udgangspunkt i at vi begynder at afdrage på fibernetetableringen fra august måned 2009. De der har valgt at betale fibernetetableringen kontant vil ligeledes blive opkrævet restbeløbet i august måned 2009. Vi kender endnu ikke det endelige beløb, hverken for dem der betaler hele beløber i to rater eller for dem der har valgt at afdrage over fælleslånet, men der vil blive sendt besked ud så snart advokaten er færdig med betalingsplanen.

5


OPGAVE:

Vedr. hegn:

Farvelæg sommerfuglen og blomsterne

Bestyrelsen har i forbindelse med en konkret sag bedt Center for Bydesign forholde sig til fortolkning af bestemmelsen i lokalplanen om levende hegn mod vej og sti. Vi har fået nedenstående svar (uddrag) fra forvaltningen, som alle birkevængere bedes notere sig og huske når det en dag er tid til at forny hegningen mod sti og vej: Der står i lokalplanen nr. 192 § 10 stk. 3, at parceller skal hegnes mod vej med et levende hegn, med mindre anden ordning godkendes af magistraten. Mod mat. nr. 3 c Husum, København (Vestvolden) skal der efter Magistratens nærmere godkendelse opsættes et fletværkshegn og anlægges et beplantet bælte. Der skal altså hegnes med levende hegn mod alle overordnede gennemkørende, omkransende og interne veje. Vi kan ikke godkende plankeværker mod vej, ej heller bag et levende hegn, idet hegnets vækstmuligheder vil blive indskrænket. Vi vil dog godkende et trådhegn, der etableres som støtte for et levende hegn. Mod bystævneparken og internt mellem grundene er det ikke defineret.

Vedr. ommåling af Birkevang: Opmålingen af Birkevang er nu afsluttet og vi har fået sat søm i asfalten hele vejen rundt. Bestyrelsen har fået et

6

19


Børnesiderne

oversigtskort med koordinater, både elektronisk og på papir, der viser hvor alle søm er afsat, enkelte bygninger og alle parcelskel.

Sikke et dejligt vejr det har været den sidste tid. Måske får du slet ikke tid eller lyst til at sidde indendørs og løse opgaver med mere, men så kan du gemme den til en anden god gang hvor regnen siler ned. Lige nu er vejret til en tur i skoven eller hvad med frilandsmuseet. Gå ind på deres hjemmeside og tjek programmet og husk der er gratis adgang. Lige nu er der i øvrigt lam og gedekid.

Og hvad kan vi så bruge det til? 1. ved afsætning af byggeri, som det oprindeligt blev sat i værk for og til at overholde en vejbrede på 4 meter, med håb om at vi kan få genetableret afhentning af haveaffald ved parcellerne og for at de ikke begynder at pille ved vores dagrenovation og måske det allervigtigste, for at skabe plads til udrykningskøretøjer.

Når du sidder foran flimmerkassen og nyder alle de nye kanaler kan du sætte tænderne i en skøn rabarbertrifli—altså hvis du har lavet en! Rabarbertrifli (4 pers.): ½ kg tynde rabarberstilke 100 g sukker 6-8 store makroner 2-3 spsk. sød sherry Creme: 2 æggeblommer 3. spsk. Sukker 1 spsk. Majsstivelse 2½ dl piskefløde 1 vaniliestang Flødeskum Skær rabarberstilkene i 1½ cm lange stykker. Kog dem møre med sukker og et par spsk.

vand. Lad dem svale. Creme: Pisk æggeblommer og sukker godt sammen og pisk majsstivelse i. Bring fløden i kog med den flækkede vaniljestang. Hæld den kogende fløde i æggemassen, mens der piskes. Hæld tilbage i gryden og bring det i nærheden af kogepunktet, mens der piskes – cremen må ikke koge, så skiller den. Tag gryden fra varmen og lad cremen svale af. Fordel let knuste makroner i portionsglas og dryp dem med sherry. Kom rabarber og creme på. Top op med flødeskum.

18

Vedr. hækkeklipning: Det er tid til at klippe hække. Nogle steder skal den store saks frem og hækken beskæres kraftigt for at overholde en vejbrede på fire meter. Læg en snor ud mellem to vejsøm og mål to meter fra snoren ind mod egen parcel. Din hæk må ikke række ud over den linje, hække skal året rundt holdes inde på egen parcel. Hvis der er enkelte steder hvor det virker umuligt at klippe hækken så meget ind så den er to meter fra vejmidten, vil vi meget gerne høre fra jer. Vi håber og tror på at alle Birkevængere vil gøre en indsats for at vi kan genetablere vejbreden på fire meter, i alles interesse.

Vedr. haveaffald: Man skal bestille fra gang til gang, så hver gang en contai-

7


ner er blevet hentet, bestiller vi en ny. Det er forskelligt, hvor lang ventetid, der er. Meddelelse om, hvornår næste container kommer, kan ses ved opslag på kontorhusets dør og ved indgangen til skraldeskuret. Vi har rykket for svar på vores klage til Teknik- og Miljøborgmesteren, men vi venter stadig.

KRAMBODEN 

Vedr. rabataftaler: Husum Farvehandel, Frederikssundsvej 330 giver 10% og FarveX-Perten, Frederikssundsvej 350 giver 15 % til birkevængerne. Med venlig hilsen Birkevangs bestyrelseØdegård i Småland til udlejning eller bytte mod arbejde eller andre herligheder se WWW. helt-i-skoven.dk og ring til Else på 38605505 eller 26364955 for aktuelle priser og ledige perioder.

GIVES VÆK Rulleskøjter størrelse 43.

Lille kork opslagstavle, 31 x 41 cm.

Et par brugt gulvtæpper, evt. til skur, udhus ell.lign.

Lille varmeblæser

Else nr. 88

Igen i år blev der afholdt kræmmermarked i Birkevang. Vi var heldige med vejret og der blev handlet på livet løs. Billederne på næste side er fra dagen - et festligt indslag og påmindelse om, at der også i år er sommerfest! Tak til arrangørerne af kræmmermarked.

8Hanne, nr. 120

BORTGIVES To computer-skærme, hhv. 17" og 18". Dynebetræk og to hovedpudeORME SØGES betræk til dobbeltdyne. Har de for mange regnorme? kan hentes i nr. 120. Kig da forbi de tre små dværghøns i haven i nr.158 og Hanne stik dem en orm.17


for at få sig en svingom, skulle mændene betale 10 øre for at få lov at danse med en frøken. Det begreb kan jeg huske at min stedfar har fortalt om, at han i sine unge dage før krigen fik sig ”en-10-øres dans.” Det må være de lokale handlende, der har betalt for trykningen af indbydelserne. Der er jo et væld af annoncører i begge indbydelser.

SOMMERFEST Fest skal der til. Jeg håber indlægget har inspireret festudvalget til en god sommerfest. Vi der kommer til sommerfest som sædvanligt kan jo så glæde os over at andre også har haft det sjovt engang. Af Inger

16

9

lige om lidt...


Som det fremgår af programmet, får børnene gratis dans fra kl. 16-18. Kl. 23.00 er der så stort festfyrværkeri.

Sommerfest Lørdag d. 22.august 2009

De voksne som ville danse, havde altså betalt for at komme til bal. Som det fremgår af lykkesedlen fra 1927 kostede den jo 10 øre. På Dyrehavsbakken var det i mange år almindeligt, at

Vi starter med god kaffe, og alle de dejlige kager som I alle kommer med til kagekonkurrencen.

.

Dommerudvalget er nye Birkevængere

Så har vi den fantastiske Banko oplevelse, hvor du/I har egen præmie med, hvor du selv kan gøre præmierne spændende, ved at tage en god ting med som du mener de andre mangler, og som en heldig vinder kan vinde. Der går rygter om at Birkevængere allerede er ved at træne deres snegle op til sneglevæddeløbet. Pyntning af snegl vil naturligvis blive præmieret. Herefter vil eftermiddagen kører videre med flere overraskelser, inden Gallamiddagen.

10

Således var der sommerrevy i 1929, nemlig ”Nybyggerne i ”Birkevang”” i to akter, hvor 1. akt foregår ved Husum gadekær og 2. akt på festpladsen. Efter forestillingen er der så bal til kl. 2. I 1933 startes med kanonsalut kl. 16.00 og musik af et 5 Mands Orkester. Festen slutter dog allerede kl.23.00.

15


jede et gulv. Men i 1936 købte estrade. Der var lykkehjul, boBirkevang alligevel sit eget der, musik- og gymnastikopdansegulv. visning samt andre optrin af forskellig art. På den efterfølgende generalforsamling var der medlemFra gemmerne i kontorhuset mer, der mente at ”det gulv har redaktionen fundet indbykunde man ikke være bedelsen til sommerfesterne i kendt”, men alligevel må man 1929 og 1933. Se hvilke flotte have beholdt det, for i 1940 indbydelser! fik det ”en bedre og mere tilgængelig Opbevaringsplads bag Musiktribunen.”

SÅ kommer vi til åben scene, hvor vi håber på at vi ser flere talenter springe ud. Husk at flere store kendte navne er startet her... Har du et indslag, henvend dig til Alice i nr. 56 eller Sus i nr. 22

Birkevangsbandet spiller nye numre fra gammelt repertoire. DJ svinger med CD`erne, og du svinger med ballerne.

Man afholdte Skt. Hans-fest og en fælles pinsemorgen-fest, hvor alle så solen danse. Næsten hvert år var der børnefest, hvor der blandt andet var sækkevæddeløb, æggeløb og et kapløb hele Birkevang rundt og hvor man kunne vinde præmier. Til sommerfesterne var der danseorkester på den permanente musiktribune. Der var dans på foreningens danse-

Madbilletter kan købes fra storskraldsskuret d. 9. og 16. august. mellem kl. 11.00 og kl.12.00

Husk, det er dig der skaber festen...

14

11


Birkevangs historie

ved selvsyn se hvad man kan vinde på lykkeseddel nr. 0878 formedelst 10 øre. Samtidig er det også adgangen til festpladsen, som dengang var aflåst. Birkevangs fester Man kunne altså ikke bare gå Dengang som nu er der blevet ind på festpladsen uden videre. afholdt fester i Birkevang. I kontorhusets gemmer og i Helles materiale har jeg fun- Bemærk tillige at festen afholdet lidt om fester i Birkevang. des om søndagen. Man gik jo på arbejde alle ugens første 6 Om det er den første sommer- dage og fik ikke fri før sent lørdag. Dengang var der slet fest, der bliver afholdt i juni ikke noget der hed ferie. Den 27 vides ikke, men man kan

første ferielov vedtages først i styrelsen at købe et dansegulv 1938. til foreningens fester. Dette gulv ville kunne udlejes til Birkevang var jo ikke asfalte- andre og derved være en god ret, så man dansede på bræd- forretning, Et tilbud på sveller der eller sveller, når man skul- til gulv fra Husum Jernbanele have bal. På festpladsen var station på 1.50 kr. pr. stk. der opført en musiktribune. usorteret eller 2 kr. pr. stk. Festpladsen udgjorde både sorteret var for dyrt. parkeringspladsen, boldbanen Tømmerhandler Bilde, medog legepladsen. Kontorhuset lem af Birkevang, tilbød 65 kommer først til lidt senere. sveller for 78 kr. Og et tredje tilbud blev tillige forelagt. I oktober 1927 besluttede be- Det endte dog med at man le-

12

13

Fra fattigdom til friværdier

Birkebladet 185  

Birkebladet nummer 185B

Birkebladet 185  

Birkebladet nummer 185B

Advertisement