Page 1

NR 1 2013


Kontakta S:ta Birgitta församling På internet www.birgittakyrkan.nu facebook.com/sanktabirgittaforsamling

Den djupa glädjens tid

Arbetsledande Komminister Mattias Östborg 0480 – 42 14 61 mattias.ostborg@svenskakyrkan.se

Präst Kristina Rosenquist 0480 – 42 14 51 kristina.rosenquist@svenskakyrkan.se Sara Ahlvin 0480 – 42 14 52 sara.ahlvin@svenskakyrkan.se Johanna Broselid 0477 – 77 90 14 johanna.broselid@svenskakyrkan.se

Diakoniassistent Ingrid Graaf 0480 – 42 14 67 ingrid.graaf@svenskakyrkan.se

Organist Karin Lundborg Folkegård 0480 – 42 14 57 karin.lundborg@svenskakyrkan.se

Församlingsassistent Simone Bastani 0480 – 42 14 55 simone.bastani@svenskakyrkan.se

Vaktmästare Pontus Eriksson 0480 – 42 14 54 pontus.eriksson@svenskakyrkan.se Barbro Andersson 0480 – 42 14 58 barbro.l.andersson@svenskakyrkan.se

Kyrkorådets Ordförande Victor Ramström 0705 – 45 77 19 mail@victorramstrom.se

Kyrkoherde Peter Wänehag 0480 – 42 14 05 peter.wanehag@svenskakyrkan.se

Post & besöksadress Villagatan 2 39351 Kalmar 0480 – 42 14 50 Fax: 0480 - 42 14 59 Info om Birigttabladet Ansvarig utgivare: Victor Ramström Tryckeri: KST Infoservice, Kalmar Redaktör: Victor Ramström Foto: Victor Ramström Utgivningsområde: Berga, Djurängen & Funkabo

Många av oss är engagerade i olika föreningar, det kan vara idrott, handarbete, musik, matlagning eller kanske dataspel. En stor del av det som händer i vårt land i föreningar, kyrkor och samfund, fritidsgårdar och aktivitetshus bärs av människors engagemang. Vårt engagemang kan också handla om politik eller frågor om solidaritet och rättvisa. Det kan vara områden som jämställdhet, rasism, miljö eller mobbing. En del av oss har förmånen att få arbeta med det som engagerar allra mest, andra lägger ner mycket av sin fritid på sina engagemang. Jag tror det är något djupt nedlagt i oss, det här med att brinna för något, att få uttrycka sin åsikt, att få bidra med sin egen person för det som är gott. Men ett engagemang måste få näring någonstans ifrån. Ett engagemang måste bli mött, måste få ett utlopp för att kunna tas tillvara och bli en del av vårt eget växande. Ett engagemang måste ha rötter i glädje. Kyrkans år går igenom olika perioder och berör många olika delar av vad det är att vara människa. Berör olika delar om hur Gud förhåller sig till oss människor och hur vi förhåller oss till Gud. Påsken är just den djupa glädjens tid. En sån där glädje som får sprida sig på djupet och ge ringar på vattnet ut i våra liv. Vi firar Jesu seger över döden, och vi gör det i en tid när våren är i antågande. Den långa mörka vintern är över och det kan knappast finnas ett bättre tillfälle att få fira livets seger. I påsktiden påminns vi om att våra tillkortakommanden, besvikelser och misslyckanden får rymmas i en djupare glädje, där vi får komma som vi är. Hela människan ryms. Jag tror att engagemang föds i just den här djupa glädjen. Vår längtan efter att finna en plats där just vi kan tas i bruk är någonting vackert, någonting att ta vara på. En förutsättning för ett engagemang. Det är Guds kallelse till var och en av oss.

Sara Ahlvin Präst i S:ta Birgitta församling


Sara, den maratonlöpande småbarnsmamman Vid årsskiftet lämnade Anders Göranzon Birgittakyrkan och Sverige för att arbeta I Sydafrika. Sara Ahlvin heter den präst som efterträtt Anders. Här kommer en kort intervju med henne: Vad fick dig att bli präst? Min väg till att bli präst har varit en lång process som började i tonåren med en tanke att präst ju faktiskt var något man kunde bli. Jag kan se ett mönster i att alla de gånger jag tvivlat har det ändå alltid i slutändan lett till att jag kommit tillbaka till övertygelsen att jag ska bli präst. Det har varit ett av Guds starkaste tilltal till mig. Vad ser du fram emot med att få arbeta här i S:ta Birgitta? Jag ser fram emot att för första gången få möjligheten att arbeta i en församling på längre sikt. Att kunna bygga relationer och sammanhang utan att det finns ett förutbestämt slutdatum när jag måste lämna. Det är på något sätt grunden för att kunna arbeta vidare på alla de utmaningar och gåvor som jag ser finns samlade här i församlingen. Vad kommer du särskilt att arbeta med? Förutom de vanliga prästuppgifterna som gudstjänster och kyrkliga handlingar kommer jag att finnas med i ungdomsarbetet och jag arbetar också särskilt med församlingens internationella arbete.

hållbart, vad som är livsviktigt för just mig och vad jag skulle kunna göra avkall på. Vad skulle du ta med dig till en öde ö? Mina löparskor Vad gör tron med dig?

Jag är engagerad i mycket, men rättvise- och solidaritetsfrågor har alltid varit något alldeles särskilt för mig.

Jag hoppas att min kristna tro hjälper mig att växa och mogna som människa. Min tro ger mig ett sammanhang och en blick för det som finns runt omkring mig. Min tro ger mig en riktning och ett hopp för människan. Den ger mig kärlek och hjälper mig att öva mig i tilliten.

Vad har du för fritidsintressen?

Välkommen Sara till Birgittakyrkan!

Vad brinner du för?

Jag är småbarnsförälder så en stor del av min fritid går till min familj och särskilt till mina barn. Men den tid som jag har bara för mig själv, går nästan uteslutande till träning. Jag löptränar mycket. Framför TV:n på kvällarna kan det dock hända ibland att jag tar fram lite virkgrejer. Vad tycker du är viktigt för en bättre värld? Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Även det lilla kan ha stor betydelse i helheten. Alla har ett ansvar att fundera över sin egen livsstil och överväga vad som är

Intervju av Kristina Rosenquist

Fakta Namn: Sara Ahlvin Ålder: 30 år Familj: Man och två barn.


Varför firar vi påsk? De flesta vet att det har med Jesu död och uppståndelse att göra. Men samtidigt har påsken en längre historia. Påsken är det mycket äldre den gång då Jesus dog och uppstod i Jerusalem. Påsk kommer från det hebreiska ordet Pesach som betyder gå förbi.

långfredagskorset, där Jesus hänger döende med törnekrona. Det korset vill visa på att Gud själv tar på sig allt ont. Gud låter inte det onda gå vidare i hämnd och straff. Korset vill påminna oss om att Gud förlåter och befriar från det onda.

För tre tusen år sedan var det judiska folket slavar i Egypten. De led under förtrycket i fångenskap. Därför ber de till Gud om hjälp att bli räddade och Gud bryter in. Egyptens farao vill inte släppa sin fria arbetskraft och vägrar trots påtryckningar att låta dem gå. Då sänder Gud en dödsängel för att Farao ska släppa folket. Judarnas hus går dödsängeln förbi, därav namnet Pesach (=Gå förbi), medan egyptierna blir drabbade. Efter detta vill Farao att de ska försvinna. De flyr i all hast men Farao ångrar sig igen och sänder ut sin armé att fånga dem. Folket tar sig genom Röda havet medan armén går under i vattenmassorna. Till sist kommer det judiska folket till det land där Palestina/Israel ligger idag. Händelsen var så stor och omvälvande att judarna varje år firar Pesach. Firar minnet av att de befriades undan förtryck och död av Gud själv.

Ett annat kors är påskdagskorset. Det är tomt. Ibland hänger det ett tygstycke på korset från Jesus liksvepning. Påskdagskorset säger oss att döden inte kunde hålla kvar Jesus och att vi inte heller kommer att behållas av döden. Det finns uppståndelse för alla.

Vår påsk startar när Jesus och hans lärjungar är i Jerusalem för att fira Pesach. Jesus vet att de inte bara ska fira minnet av att Gud en gång bröt in. Snart inser alla att något nytt är på gång. När Jesus dör och uppstår befriar Gud alla människor från det som förtrycker oss alla: Döden. Gud befriar människor från att hamna i döden som en slutstation. Jesu död och uppståndelse öppnar en väg vidare till liv bortom döden. Alla måste vi dö men det är inte slutet för den som tror. Det finns Liv bortom döden för den som vill ta emot det. Påsken kan upplevas tung med långfredagen, men den slutar alltid i en befrielsefest på påskdagen! Många tror att korset är dödens symbol. Från början var det just det. Ett dödande tortyrredskap för kriminella. Men genom påskens händelser har kyrkan gjort det till en symbol för Liv, Befrielse och Hopp. I alla kyrkor finns kors. Ibland kan man se

En tredje modell är segerkorset. Jesus hänger inte på korset fastspikad och döende, utan står fullt påklädd på en fotbräda på korset. Han är klädd som en kung och håller ut händer för att välsigna oss som står framför. Segerkorset påminner om att Jesus vid Kristi himmelsfärd inte tagit sin hand från världen. Gud finns osynlig vid vår sida för att hjälpa och leda oss. Han är närvarande i våra liv. I Birgittakyrkan är segerkorset det mest framträdande korset. Välkommen in i kyrkan nu i påsktid och ta en titt.

Kristina Rosenquist Präst i S:ta Birgitta församling


Birgittakyrkans Familjeläger 15-18 juli, 2013 På sommartorpet Nyttorp, öster om Kåremo, Rockneby. Dagar då du/ni får tid att vara med barnen, andra barnfamiljer, samtal, gudstjänster, aktivteter och vila. Bad i havet.

Temat: Att utveckla redskap som förälder att hjälpa barnet växa i sitt dop. Vi lagar mat tillsammans. Info: K Rosenquist elller S Ahlvin, se kontaktinfo sidan 2.

KURS: Lär dig spela djembe-trummor ! En del av projektet ”Vårfesten” är den Djembe-kurs som kommer hållas i kyrkan under april. Djembe är en trumma från Västafrika. Den spelas traditionellt även i Senegal, Gambia, Mali och Elfenbenskusten. Djembespel har spridit sig över världen och spelas nu i hela västvärlden. Ledare för kursen är musikern Lamine Cisshoko som nyligen flyttat till Kalmar och Berga. Kursen innefattar 4 lektioner+ viss (frivillig) medverkan på ”Vårfesten”. Datum: 3 april , 10 april, 24 april , (ett datum är ännu inte klart utan sätts i samråd med deltagarna) samt 4 maj. Tid: 19.00

Vårfesten Den 4 maj är det dags för ”Vårfesten” i den fina parken utanför Birgittakyrkan! Det kommer bli mycket musik, utställningar och aktiviteter för alla åldrar. Dagen avslutas med en musikgudstjänst i kyrkan. Det finns möjlighet att redan nu anmäla sitt intresse om man vill vara med och hjälpa till som frivillig med detta vårliga evenemang. Hör av er till Simone Bastani, se kontaktinfo sidan 2.

Välkommen till Birgittakyrkans park den 4 maj!

After mass Några onsdagar under våren är du välkommen att vara med i Ulfåsasalen klockan 19. Här nedan ser du teman på onsdagsträffarna. Under sommaren återkommer det traditionella After mass med grillning i parken! 17 april - After mass- planering och förberedelser inför vårfesten (4maj) 24 april - After mass – Planering och förberedelser inför vårfesten (4 maj)

Plats: Birgittakyrkan, Kapellgården

8 maj - Paradiset åter- uppståndelse och evigt liv i kristen tro.

Anmälan till kursen och eventuella frågor: Simone Bastani, se kontaktinfo sidan 2.

5 juni - En droppe av tro- ord och bild om sökande, tro och tvivel.

Vuxenkatekumenat S:ta Birgitta församling startar en ny Katekumenatgrupp – Vuxen väg till tro Är du nyfiken och söker ett sammanhang där du som vuxen kan få samtala och reflektera över livsfrågor tillsammans med andra? Då kanske katekumenatet är något för dig? Se bildspel i kyrkans foajé I mindre grupp delar vi vår livshistoria, samtalar om livsfrågor och undersöker den kristna tron. Med i gruppen finns samtalsledare och medvandrare, aktiva i kyrkan. Liksom tillgång till Kaplan. Vi delar våra tankar och erfarenheter. Hör av dig till samtalsledarna Kerstin och Bengt 0705 – 90 02 53


GUD & SPAGETTI

BIRGITTA

- Egentligen skulle jag vilja gå med mitt barn på gudstjänst, men det är ju alltid fullt upp på söndagarna… Kanske har du som är småbarnsförälder tänkt den tanken någon gång. Tiden räcker ju sällan till för allt som man skulle vilja göra. Men då har vi ett förslag. Kom på GUD & SPAGETTI! En onsdag i månaden kan du och familjen komma och fira gudstjänst på barnens villkor. Efteråt äter vi spagetti med köttfärssås tillsammans. Visst tar det en stund, men du slipper både laga mat och diska!

Välkommen till mötesplatsen mitt i Berga! Varje torsdag klockan 12-15 har Café Birgitta öppet. Här serveras det våfflor, mackor, kakor, kaffe, te och drycker. Här kan du sitta ner en stund och prata med andra eller läsa tidningen eller bara fika.

Välkommen till Café Birgitta du också! Torsdagar 12 - 15

Följande onsdagar klockan 17.00 3/4 och 15/5 Anmälan senast måndagen före till Ingrid Graaf, se kontakt sidan 2

Dagträff En onsdag i månaden är det dagträff klockan 14.00 Här är vårens schema:

27 mars ”Att göra skillnad” Björn Wennerström berättar om stadsmissionens arbete i Kalmar

Pilgrimsvandring Tillsammans gör vi en inre och yttre vandring i närområdet. Vi startar i Birgittakyrkan med enkel lunch efter högmässan, vandrar sedan ut och gör ett antal meditationsstopp kring temat ”Guds väg till oss – Vår väg till Gud” Information och anmälan Kristina Rosenquist & Ingrid Graaf se kontkatinfo sidan 2

24 april ”Husminnen” Ann Rydh presenterar en av sommarens utställningar på länsmuseet 22 maj ”Sånger om ljusa långa sommarnätter” Högalids folkhögskolas vokalgrupp

Konfirmand 2014? I september startar konfirmandsamlingarna för dig som startat i åk 8 och vill ta reda på mer om kristen tro. Under våren kommer info läggas ut på hemsidan www.birgittakyrkan.nu , där kan du hämta mer information efterhand. Välkommen!

Är en grupp för män i åldrarna 18 – 65. Vi träffas och gör något tillsammans, tex. lagar mat eller enklare utflykter och aktiviteter. I vår träffas vi söndagen den 21 april klockan 16 i Birgittakyrkan och sätter igång grillsäsongen 2013 på riktigt. Välkommen! Anmälan och information: Victor Ramström, se info sid.2


Ny Kyrkohandbok S:ta Birgitta församling är en av de utsedda församlingarna i landet som är med när Svenska Kyrkan provar ny Kyrkohandbok. Det hela innebär en ny ordning för hur vi firar våra gudstjänster. Nya böner och texter och ny mässmusik. Provperioden pågår fram till första advent. I församlingen är en arbetsgrupp utsedd av kyrkorådet för att utvärdera förslaget. Hör av dig till den eller våra präster om du har synpunkter som du vill ska komma fram. Arbetsgruppen består av: Bengt Nyrén, Hanna Skygebjerg & Victor Ramström.

Gudstjänster i Birgittakyrkan Morgonbön Mån-fre 8.30

Gud & Spagetti En onsdag i månaden 17.00

Veckomässa Onsdagar 18.30

Middagsbön Torsdag 12.00

Högmässa med Samling för barn Söndagar 10.30

Vill du vara med och medverka i gudstjänsten? Kom med i en Gudstjänstgrupp! Kontakta Kristina Rosenquist eller Sara Ahlvin

Gudstjänster i påskveckan Söndag 24 mars - Palmsöndagen 10.30 Högmässa. Samling för barn, kyrkkaffe

Måndag 25 mars 18.30 Passionsandakt Tack Karin! Under våren går vår organist Karin Lundborg Folkegård i pension. Karin har under de 4 år hon varit här bidragit med mycket. Röstvård och röstutveckling har legat henne varmt om hjärtat. Likaså orgelmusiken och gudstjänsten. Siste mars går hon i pension, men kommer att finnas kvar på en liten del under våren. Hon avtackas i samband med högmässan 26 maj. I juni börjar Ida Fahl som organist i Birgittakyrkan. Tack Barbro! Till sommaren kommer vår trotjänare Barbro Andersson att gå i pension. Hon har under sina 25 år hos oss varit församlingsvärdinna och vaktmästare. Med sin långa erfarenhet och kunnighet har hon varit en viktig kugge. Nu väntar dagar i solstolen enligt henne själv. Nu önskar vi er allt gott, Karin och Barbro. Tack för allt ni gett och gjort!

Tisdag 26 mars 18.30 Passionsandakt

Onsdag 27 mars 18.30 Passionsandakt

Torsdag 28 mars - Skärtorsdagen 18.30 Skärtorsdagsmässa

Fredag 29 mars - Långfredagen 10.30 Långfredagsgudstjänst

Lördag 30 mars - Påskafton 23.00 Påsknattsmässa i Domkyrkan Skjuts utgår från Birgittakyrkan, anmäl önskan om skjuts till Pontus Eriksson

Söndag 31 mars - Påskdagen 10.30 Högmässa. Samling för barn och kyrkkaffe.

Måndag 1 april - Annandag påsk 10.30 Emmausmässa.


Kyrkans detaljer:

Altaret

Birgittakyrkans altare är kubiskt. Framsidan av altaret är gyllene och symboliserar livets träd. På övriga sidor finns det totalt 13 stycken stenar fästa. 12 av dem symboliserar Jesu lärjungar och den 13:e S:ta Birgitta.

Döpta i församlingen 5 november – 6 mars Giselly Roldan Fröding Vincent Nordgren Tyra Fahlcrantz Olle Råberg Amandus Sandskog Elise Nömrén Selma Viberg Signe Dunsäter Ludwig Sjöberg Liam Turnqvist Ludvig Eliasson Sigvard Vikman Signe Elvö Malte Green Hugo Haglund Dexter Stockhaus Jack Holgersson Viktor Eriksson Elias Karlsson

Birgittabladet Birgittabladet ges ut av S:ta Birgitta församling till hushållen i församlingen. Detta framförallt i områdena: Funkabo, Djurängen och Berga.

Birgittabladet Nr 1 2013  

Vårens nummer av Birgittabladet

Birgittabladet Nr 1 2013  

Vårens nummer av Birgittabladet

Advertisement